Ενημέρωση και συγκατάθεση για χειρουργική τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ενημέρωση και συγκατάθεση για χειρουργική τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων"

Transcript

1 Ενημέρωση και συγκατάθεση για χειρουργική τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων Προτεινόμενη θεραπεία: Μετά από προσεκτική κλινική και ακτινογραφική εξέταση του στόματος και εκτίμηση της κατάστασης μου, ο οδοντίατρος μου συνέστησε την αντικατάσταση των χαμένων δοντιών από τεχνητά δόντια υποστηριζόμενα από ένα ή περισσότερα οδοντικά εμφυτεύματα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την τοποθέτηση κοχλιούμενων οδοντικών εμφυτευμάτων τιτανίου μέσα στο οστό των γνάθων. Αυτή η διαδικασία χωρίζεται σε δύο στάδια- χειρουργικό (τοποθέτηση και κάλυψή των εμφυτευμάτων και αργότερα χειρουργική αποκάλυψή τους) και προσθετικό (τοποθέτηση των τεχνητών δοντιών επί των εμφυτευμάτων). Χειρουργικό στάδιο θεραπείας: Θα μου χορηγηθεί τοπικό αναισθητικό κατά την χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Μπορεί να μου χορηγηθεί επίσης άλλο είδος αναισθησίας, όπως νευρολήπταναλγησία ή γενική αναισθησία και καταστολή- αναλγησία με ενδοφλέβια έγχυση φαρμάκων. Θα γίνουν τομές στα ούλα τα οποία θα ανοιχθούν και θα αποκαλυφθεί το οστό της γνάθου. Θα γίνουν τρυπανισμοί για διάνοιξη φρεατίων στο οστό της γνάθου και θα τοποθετηθούν τα οδοντικά εμφυτεύματα, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόζουν ακριβώς και να είναι σταθερά στην θέση τους κατά την διάρκεια της περιόδου επούλωσης. Οι μαλακοί ιστοί των ούλων θα συρραφτούν επάνω ή γύρω από τα εμφυτεύματα. Η περίοδος επούλωσης θα έχει διάρκεια από τρείς έως εννέα μήνες. Κατανοώ ότι δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τεχνητές οδοντοστοιχίες τις πρώτες δύο- τρείς εβδομάδες της περιόδου επούλωσης. Μετά την πάροδο της περιόδου επούλωσης, θα χρειαστεί να γίνει η χειρουργική αποκάλυψη των εμφυτευμάτων. Θα μου χορηγηθεί τοπικό αναισθητικό και θα γίνουν τομές στα ούλα τα οποία θα ανοιχθούν και θα εξακριβωθεί η σταθερότητα των εμφυτευμάτων. Εάν η κατάσταση των εμφυτευμάτων είναι ικανοποιητική χωρίς να υπάρχουν επιπλοκές θα τοποθετηθεί επάνω τους το εξάρτημα διαμόρφωσης των ούλων και θα μπορεί να ξεκινήσει το προσθετικό στάδιο για την κατασκευή των τεχνητών δοντιών επί των εμφυτευμάτων.

2 Προσθετικό στάδιο θεραπείας: Το στάδιο αυτό είναι εξίσου σημαντικό όσο και το χειρουργικό για την μακροπρόθεσμη επιτυχία της θεραπευτικής αποκατάστασης του στόματος και πρέπει να ολοκληρωθεί όταν ο ιατρός κρίνει. Κατά την διάρκεια του θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τοποθέτησης των τεχνητών δοντιών επί των εμφυτευμάτων. Αναμενόμενα οφέλη, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων: Ο σκοπός της θεραπείας με οδοντικά εμφυτεύματα είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας των τεχνητών δοντιών και η βελτίωση της αισθητικής εμφάνισής. Τα εμφυτεύματα προσφέρουν στήριξη ή/και συγκράτηση των τεχνητών δοντιών. Αντικαθιστούν τις ρίζες των χαμένων δοντιών και αποτρέπουν την απορρόφηση του οστού της περιοχής και την ατροφία των ιστών. Βελτιώνουν μακροπρόθεσμα την αισθητική εμποδίζοντας την οστική απορρόφηση. Δεν καταστρέφονται τα γειτονικά δόντια από τον τροχισμό τους και χρήση τους ως στηρίγματα για τοποθέτηση ακίνητης προσθετικής (γέφυρα) ή από τα συγκρατητικά μέσα κινητής προσθετικής οδοντοστοιχίας (άγκιστρα). Τα τεχνητά δόντια και τα εμφυτεύματα δεν προσβάλλονται από τερηδόνα. Τα εμφυτεύματα αποκαθιστούν την φυσική αίσθηση της μάσησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καλύτερη πρόγνωση από τις εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας. Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε δύο στάδια τα οποία διαρκούν μερικούς μήνες. Υπάρχουν δύο ξεχωριστές χρεώσεις για το χειρουργικό και το προσθετικό στάδιο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποτύχει η ενσωμάτωση των εμφυτευμάτων με το οστό της γνάθου και να χρειαστεί η αντικατάσταση τους ή αλλαγές στον σχεδιασμό της τελικής προσθετικής αποκατάστασης. Κυριότερες επιπλοκές και κίνδυνοι: Λόγω της ατομικής ιδιαιτερότητας της κατάστασης του κάθε ανθρώπου μπορεί να μην υπάρξει μακροπρόθεσμη επιτυχία της θεραπείας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποτύχει η ενσωμάτωση των εμφυτευμάτων με το οστό της γνάθου ή να χρειαστούν επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος οι οποίες να επιβαρύνουν με επιπλέον κόστος θεραπείας. Επιπλοκές μπορούν να προκληθούν από την πλευρά των ούλων, των μαλακών ιστών και του οστού της γνάθου κατά το χειρουργικό στάδιο ή από τα φάρμακα και τα αναισθητικά που χρησιμοποιούνται και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα και όχι μόνο: μετεγχειρητική λοίμωξη και φλεγμονή, αιμορραγία, οίδημα, πόνο, μώλωπες προσώπου, παροδικό (σε σπάνιες περιπτώσεις μόνιμο) μούδιασμα της γνάθου, των χειλιών, της γλώσσας, του γενείου, των δοντιών και των ούλων, πόνο στις αρθρώσεις των γνάθων, μυϊκό σπασμό, ραγάδες ή μώλωπες των γωνιών του στόματος, δυσκολία στο

3 άνοιγμα του στόματος για μερικές ημέρες ή εβδομάδες, δυσκολία στην ομιλία, αλλεργικές αντιδράσεις, διάτρηση του εδάφους του ιγμορείου κατά τον τρυπανισμό για τοποθέτηση εμφυτευμάτων στην άνω γνάθο, διάτρηση προς το κάτω φατνιακό νεύρο κατά τον τρυπανισμό για τοποθέτηση εμφυτευμάτων στην κάτω γνάθο, τυχαία κατάποση ή αναρρόφηση ξένου σώματος, παροδική (σε σπάνιες περιπτώσεις μόνιμη) αύξηση της κινητικότητας και της ευαισθησίας των φυσικών δοντιών στο κρύο, ζεστό, γλυκό και όξινο. Η ακριβής διάρκεια των επιπλοκών δεν μπορεί να προβλεφθεί και ενδέχεται να είναι μη αναστρέψιμες. Κατανοώ ότι ο σχεδιασμός και η δομή της κατασκευής των τεχνητών δοντιών είναι σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία ή την αποτυχία των εμφυτευμάτων. Είναι πάντοτε δυνατόν η ενσωμάτωση και σταθερότητα των εμφυτευμάτων να είναι επιτυχής και να υπάρξει αποτυχία στην σύνδεση μεταξύ εμφυτευμάτων και ούλων ή οστού κατά το προσθετικό στάδιο άμεσα ή και μετά από μήνες ή και χρόνια, η οποία να οδηγήσει στην ανάγκη αφαίρεσης των εμφυτευμάτων. Συντήρηση, επανέλεγχοι και προσωπική φροντίδα: Κατανοώ ότι πρέπει να προσέρχομαι στους τακτικούς επανελέγχους και συντήρηση των εμφυτευμάτων στον θεράποντα ιατρό μου μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας κάθε τρείς ή έξι μήνες. Έχω ενημερώσει τον ιατρό για την παρούσα κατάσταση της υγείας μου και για τα φάρμακα τα οποία λαμβάνω. Κατανοώ ότι θα πρέπει να προσέρχομαι για παρακολούθηση μετά την χειρουργική διαδικασία για να παρακολουθείται η επούλωση των τραυμάτων. Επίσης κατανοώ ότι το κάπνισμα, η υπερβολική χρήση αλκοόλ και η ανεπαρκής διατήρηση ικανοποιητικής στοματικής υγιεινής από μέρους μου μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην επούλωση μετά την χειρουργική διαδικασία όπως και στην μακροπρόθεσμη επιτυχία της θεραπείας με εμφυτεύματα. Έχω λάβει γραπτές μετεγχειρητικές οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή και κατανοώ ότι πρέπει να τις τηρώ. Οστικά μοσχεύματα: Κάποιες φορές είναι απαραίτητο κατά την χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων να χρησιμοποιηθούν οστικά μοσχεύματα ή υλικά υποκατάστασης του οστού γύρω από τα εμφυτεύματα όταν δεν υπάρχει αρκετό σε εύρος οστό ή μέσα στην περιοχή του ιγμορείου της άνω γνάθου για να ανυψωθεί το έδαφος του ιγμορείου κόλπου όταν δεν υπάρχει αρκετό σε ύψος οστό. Τα υλικά μεταμόσχευσης έχουν ανθρώπινη ή ζωική προέλευση ή είναι συνθετικά και έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς προς χρήση. Συνήθως μαζί με την τοποθέτηση των μοσχευμάτων χρησιμοποιούνται και μεμβράνες απορροφήσιμες ή μη ανθρώπινης ή ζωικής προέλευσης για την κάλυψη και συγκράτηση του μοσχεύματος.

4 Εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας και αποκατάστασης: Να μην γίνει θεραπεία και αποκατάσταση. Θεραπεία και αποκατάσταση με ακίνητες προσθετικές εργασίες (γέφυρες). Θεραπεία και αποκατάσταση με κινητές προσθετικές εργασίες (οδοντοστοιχίες). Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα εναλλακτικών μεθόδων: Ακίνητες εργασίες (γέφυρες): Αποκαθιστούν την λειτουργία και την αισθητική. Αποτρέπουν την αλλαγή θέσης και κλίσης των γειτονικών δοντιών. Είναι ακίνητες. Δεν προλαμβάνουν την απορρόφηση του οστού της περιοχής, η οποία μπορεί να είναι σημαντική και ορατή. Απαιτούν τον τροχισμό των γειτονικών δοντιών για την στήριξη τους, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην μείωση του χρόνου ζωής τους. Μπορεί να χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) των δοντιών στηριγμάτων. Το υλικό συγκόλλησης της γέφυρας με τον καιρό διαλύεται στο στοματικό περιβάλλον και μπορεί να προκληθεί τερηδονισμός των δοντιών στηριγμάτων. Είναι δύσκολος ο καθαρισμός κάτω από την γέφυρα και γύρω από τα δόντια στηρίγματα και μπορεί αυτά να προσβληθούν από περιοδοντική νόσο και να χαθούν. Μπορεί να χρειαστεί η αντικατάσταση τους μετά από εφτά- δέκα χρόνια, παρότι μπορεί να παραμείνουν και πολύ περισσότερο στο στόμα. Κινητές εργασίες (οδοντοστοιχίες): Αποκαθιστούν την λειτουργία. Έχουν μειωμένη αισθητική. Οι ολικές οδοντοστοιχίες υποστηρίζουν τα χείλη και τους μαλακούς ιστούς του προσώπου. Επιταχύνουν την απορρόφηση του οστού της περιοχής. Συνήθως χρειάζονται πολλαπλές επιδιορθώσεις για να αντιστοιχούν ακριβώς στην μορφολογία της περιοχής. Οι μερικές οδοντοστοιχίες έχουν συγκρατητικά άγκιστρα επάνω στα φυσικά δόντια και τα επιβαρύνουν με δυνάμεις και μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή τους σε βάθος χρόνου. Τα άγκιστρα και τα μεταλλικά μέρη των μερικών οδοντοστοιχιών πολλές φορές φαίνονται και είναι αντιαισθητικά. Μπορεί να μην είναι άνετες για τον ασθενή, να προκαλέσουν ερεθισμό και φλεγμονές στα ούλα και δυσοσμία στόματος. Είναι αδύνατη η δήξη και πολλές φορές υπάρχει μειωμένη αίσθηση της γεύσης και της μάσησης. Σε κάποιες περιπτώσεις με μειωμένη σταθερότητα μπορεί να φύγουν από την θέση τους κατά την μάσηση, ομιλία, γέλιο, φτάρνισμα, βήχα. Συνέπειες της μη θεραπείας: Απώλεια αισθητικής. Τα γειτονικά δόντια μπορεί να αλλάξουν θέση και κλίση, το οποίο να οδηγήσει σε περιοδοντικά προβλήματα και απώλεια τους. Το οστό στις περιοχές χωρίς δόντια μπορεί να ατροφήσει σημαντικά. Στο μέλλον μπορεί να είναι δύσκολη και πιο δαπανηρή ή ακόμη και αδύνατη η προσθετική αποκατάσταση.

5 Δημοσίευση των αρχείων: Συμφωνώ να γίνει χρήση των φωτογραφικών, ακτινογραφικών και άλλων αρχείων κατά και μετά το τέλος της θεραπείας μου για την προαγωγή της οδοντιατρικής επιστήμης και για διαφημιστικούς σκοπούς. Τα προσωπικά μου στοιχεία και η ταυτότητά μου δεν θα γίνουν γνωστά δημοσίως. Προτεινόμενο σχέδιο θεραπείας και διαδικασίες: Έλαβα γραπτές μετεγχειρητικές οδηγίες τις οποίες διάβασα και κατάλαβα. Διάβασα και κατάλαβα όλα τα παραπάνω πριν υπογράψω. Όνομα και υπογραφή Όνομα και υπογραφή ιατρού Ημερομηνία ασθενή, γονέα ή κηδεμόνα

6

Συμβουλευτικός Οδηγός Εμφυτευμάτων

Συμβουλευτικός Οδηγός Εμφυτευμάτων Συμβουλευτικός Οδηγός Εμφυτευμάτων Αγαπητέ ασθενή, Αυτός ο οδηγός θα σας καθοδηγήσει σε κάθε στάδιο του θεραπευτικού σας ταξιδιού. Χρησιμοποιήστε τον ελεύθερα όπως επιθυμείτε. Όπως θα δείτε μπορείτε να

Διαβάστε περισσότερα

Οδοντικά Εμφυτεύματα. Τι χρειάζεται να γνωρίζετε: Θεραπεία Φροντίδα Συντήρηση ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ. Με την υποστήριξη της

Οδοντικά Εμφυτεύματα. Τι χρειάζεται να γνωρίζετε: Θεραπεία Φροντίδα Συντήρηση ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ. Με την υποστήριξη της Οδοντικά Εμφυτεύματα Τι χρειάζεται να γνωρίζετε: Θεραπεία Φροντίδα Συντήρηση Με την υποστήριξη της ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ Εισαγωγή Η επιτυχία στη θεραπεία με εμφυτεύματα δεν εξαρτάται μόνο από την

Διαβάστε περισσότερα

Μονήρη Εμφυτεύματα στην Αισθητική Ζώνη.

Μονήρη Εμφυτεύματα στην Αισθητική Ζώνη. Διπλωματική Διατριβή Μονήρη Εμφυτεύματα στην Αισθητική Ζώνη. Κυριάκος Φ. Λιβέρδος Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Οδοντιατρικής Εργαστήριο Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής, Χειρουργικής Εμφυτευματολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Αντικατάστσαση (αναθεώρηση) πρόθεσης ισχίου

Αντικατάστσαση (αναθεώρηση) πρόθεσης ισχίου Αντικατάσταση (Αναθεώρηση) πρόθεσης ισχίου Ορθοπαιδική χειρουργική Αντικατάστσαση (αναθεώρηση) πρόθεσης ισχίου Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση της σύγκλεισης για τη μείωση του ουλικού χαμόγελου

Τροποποίηση της σύγκλεισης για τη μείωση του ουλικού χαμόγελου 24 Αισθητική Οδοντιατρική De n t a l Tr i b u n e Greek Edition Τροποποίηση της σύγκλεισης για τη μείωση του ουλικού χαμόγελου D.S.Frey, DDS Η παραδοσιακή μέθοδος για τη διόρθωση ενός ουλικού χαμόγελου

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση

Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός:

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Μέλος Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οδοντιατρική Σχολή. Εργαστήριο Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής, Χειρουργικής Εμφυτευματολογίας & Ακτινολογίας

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οδοντιατρική Σχολή. Εργαστήριο Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής, Χειρουργικής Εμφυτευματολογίας & Ακτινολογίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Οδοντιατρική Σχολή Εργαστήριο Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής, Χειρουργικής Εμφυτευματολογίας & Ακτινολογίας Διευθυντής : o Αν.Καθηγ. Νικόλαος Παρίσης «Χειρουργικοί

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με οστεοτομία

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με οστεοτομία Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με οστεοτομία Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με οστεοτομία Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Μέλος Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας Ελληνική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με οστεοτομία

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με οστεοτομία Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με οστεοτομία Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με οστεοτομία Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Μέλος Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας Ελληνική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με μερική αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός:

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με μερική αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με μερική αρθροπλαστική Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με μερική αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης,

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνεια 1 Η στοματική υγεία είναι πολύτιμη. Διαφυλάξτε την.

Διαφάνεια 1 Η στοματική υγεία είναι πολύτιμη. Διαφυλάξτε την. Διαφάνεια 1 Η στοματική υγεία είναι πολύτιμη. Διαφυλάξτε την. Αδαμαντίνη Οδοντίνη Ούλα Πολφός Οστούν Περιρρίζιο Οστεΐνη Διαφάνεια 2 Δομή των δοντιών. Δομή των δοντιών. Το τμήμα του δοντιού που μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία υλοποίησης βίντεο-παρουσιάσεων για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων. Καραδήμος Χρήστος. Σεπτέμβριος 2012

Μεθοδολογία υλοποίησης βίντεο-παρουσιάσεων για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων. Καραδήμος Χρήστος. Σεπτέμβριος 2012 Τ.Ε.Ι Καβάλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Μεθοδολογία υλοποίησης βίντεο-παρουσιάσεων για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων Καραδήμος Χρήστος Σεπτέμβριος 212 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Μωυσιάδης Ελευθέριος

Διαβάστε περισσότερα

Αντικατάσταση (αναθέωρηση) πρόθεσης γόνατος

Αντικατάσταση (αναθέωρηση) πρόθεσης γόνατος Αντικατάσταση (αναθεώρηση) πρόθεσης γόνατος Ορθοπαιδική χειρουργική Αντικατάσταση (αναθέωρηση) πρόθεσης γόνατος Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ Ο ΟΝΤΙΚΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΥ ΤΩΝ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΝΤΟΥΣΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: Παρασκευάς

Διαβάστε περισσότερα

Το όνομα του συγγραφέα, ο οποίος θα παρουσιάσει την ανακοίνωση, σημειώνεται με αστερίσκο.

Το όνομα του συγγραφέα, ο οποίος θα παρουσιάσει την ανακοίνωση, σημειώνεται με αστερίσκο. 2 49o ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ Ο αριθμός στον τίτλο κάθε εργασίας, αντιστοιχεί στη σειρά με την οποία αυτή εμφανίζεται στο πρόγραμμα του Συνεδρίου. Το όνομα του συγγραφέα, ο οποίος θα παρουσιάσει την ανακοίνωση,

Διαβάστε περισσότερα

Νόσος Dupuytren Χειρουργική αντιμετώπιση

Νόσος Dupuytren Χειρουργική αντιμετώπιση Νόσος Dupuytren Χειρουργική αντιμετώπιση Ορθοπαιδική χειρουργική Νόσος Dupuytren Χειρουργική αντιμετώπιση Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ώμου με αρθροπλαστική

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ώμου με αρθροπλαστική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ώμου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ώμου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με ολική αρθροπλαστική

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με ολική αρθροπλαστική Αντιμετώπιση αρθρίτιδας γόνατος με ολική Relecture scientifique αρθροπλαστική Société française de chirurgie orthopédique et traumatologique (SOFCOT) Relecture juridique Médecins experts SOFCOT Relecture

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία. Τίτλος: Στοματική Υγιεινή

Ερευνητική Εργασία. Τίτλος: Στοματική Υγιεινή Ερευνητική Εργασία. Τίτλος: Στοματική Υγιεινή Μαθητές: Παλαμίδη Άρτεμις Μπέκα Κατερίνα Νάνος Γιώργος Παναγιωτόπουλος Χρήστος Παπαδαϋίδ Ξανθή Καθηγητής: Μαστραφτσής Χρήστος Βόλος 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Περιεχόμενα...σελ.1

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του βραχιονίου με πρόθεση

Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του βραχιονίου με πρόθεση Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του βραχιονίου με πρόθεση Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του βραχιονίου με πρόθεση Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης,

Διαβάστε περισσότερα

Οδοντικά Εμφυτεύματα. Μπορείτε να δώσετε στους ασθενείς τον Οδηγό Εμφυτευμάτων για Ασθενείς, που συνοδεύει τον παρόντα οδηγό.

Οδοντικά Εμφυτεύματα. Μπορείτε να δώσετε στους ασθενείς τον Οδηγό Εμφυτευμάτων για Ασθενείς, που συνοδεύει τον παρόντα οδηγό. Μπορείτε να δώσετε στους ασθενείς τον Οδηγό Εμφυτευμάτων για Ασθενείς, που συνοδεύει τον παρόντα οδηγό. Βιβλιογραφία Claffey N, Clarke E, Polyzois I, Renvert S. (2008) Surgical treatment of peri-implantitis.

Διαβάστε περισσότερα

Ο σύγχρονος οδοντίατρος μπορεί Η Αισθητική Οδοντιατρική ανοίγει νέους επιστημονικούς και επαγγελματικούς ορίζοντες στο σύγχρονο

Ο σύγχρονος οδοντίατρος μπορεί Η Αισθητική Οδοντιατρική ανοίγει νέους επιστημονικούς και επαγγελματικούς ορίζοντες στο σύγχρονο DENTAL TRIBUNE The World s Dental Newspaper Greek Edition EΛΛΑΔΑ, Μαϊοσ - Ιουνιοσ 2010 www.dental-tribune.gr Τομοσ 6, Τευχοσ 30 Επιστήμη & Έρευνα Πρακτικά Θέματα Τάσεις & Εφαρμογές Συνδεθείτε τώρα Το πρώτο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Ε Ι Σ Ε Λ Ε ΥΘ Ε Ρ Ω Ν Α Ν Α ΚΟ Ι Ν Ω Σ Ε Ω Ν

Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Ε Ι Σ Ε Λ Ε ΥΘ Ε Ρ Ω Ν Α Ν Α ΚΟ Ι Ν Ω Σ Ε Ω Ν Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Ε Ι Σ Ε Λ Ε ΥΘ Ε Ρ Ω Ν Α Ν Α ΚΟ Ι Ν Ω Σ Ε Ω Ν 114 48ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΣΤΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 2011,68 Ο αριθµός στον τίτλο κάθε εργασίας, αντιστοιχεί στη σειρά µε την οποία αυτή εµφανίζεται στο πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της ψευδάρθρωσης του σκαφοειδούς με εκτομή οστού

Αντιμετώπιση της ψευδάρθρωσης του σκαφοειδούς με εκτομή οστού Αντιμετώπιση ψευδάρθρωσης του σκαφοειδούς με εκτομή οστού Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της ψευδάρθρωσης του σκαφοειδούς με εκτομή οστού Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης,

Διαβάστε περισσότερα

Διεγχειρητικές και άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές κατά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, πρόληψη και αντιμετώπιση αυτών

Διεγχειρητικές και άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές κατά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, πρόληψη και αντιμετώπιση αυτών Εμφυτευματολογία ΣTOMA 2010; 38 : 203-218 Βιβλιογραφική ανασκόπηση Διεγχειρητικές και άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές κατά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, πρόληψη και αντιμετώπιση αυτών Ε. ΠΕΤΣΑ 1, Ν.

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους)

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Ορθοπαδικός Χειρουργός: Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Αποκαθιστώντας την αυτοπεποίθηση του φυσικού σας χαμόγελου. Αντικαθιστώντας χαμένα δόντια με εμφυτεύματα

Αποκαθιστώντας την αυτοπεποίθηση του φυσικού σας χαμόγελου. Αντικαθιστώντας χαμένα δόντια με εμφυτεύματα Αποκαθιστώντας την αυτοπεποίθηση του φυσικού σας χαμόγελου Αντικαθιστώντας χαμένα δόντια με εμφυτεύματα Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα; Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μικρές βίδες τιτανίου που εκτελούν

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού. (με επιγονατιδικό τένοντα)

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού. (με επιγονατιδικό τένοντα) Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης πρόσθιου χιαστού (με επιγονατιδικό τένοντα) Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με επιγονατιδικό τένοντα) Ορθοπαιδικός Χειρουργός:

Διαβάστε περισσότερα