ALEXANDROS KAROZAS THE KAVAFIS PROJECT

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ALEXANDROS KAROZAS THE KAVAFIS PROJECT"

Transcript

1 ALEXANDROS KAROZAS THE KAVAFIS PROJECT Το έργο The Kavafis Project µας συνεπαίρνει σ ένα µοναδικό λυρικό ταξίδι µε συντρόφους την αίσθηση του φιλοσοφικού στίχου και της µουσικής παράδοσης. Σαν άτοµο που ερευνά καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ένοιωθε ο Καβάφης τις αντιφατικότητες της ανθρώπινης ύπαρξης, την παρακµή των αστικών αντιλήψεων περί ηθικής και το αµφίβολο του επικρατούντος τρόπου γραψίµατος της ιστορίας. Λυπηρό, το ότι το επιβλητικό του έργο εκτιµήθηκε µόνο µετά τον θάνατο του - πράγµα που υπογραµµίζει τη διαχρονική σηµασία του έργου του. Τόσο ο ποιητής όσο και ο συνθέτης καλύπτουν την οπτική γωνία του µετανάστη ο οποίος ούτε απαρνείται ούτε εκθειάζει την καταγωγή του. Μια τέτοια απόσταση επιτρέπει µεν στον Καρόζα να ερµηνεύσει τον Καβάφη µε ύφος και στοιχεία του δυτικού κλασικισµού, ακολουθώντας όµως αντλώντας διακριτικά από τις ρίζες της ελληνικής µουσικής παράδοσης. Μετά την επιτυχηµένη παγκόσµια πρεµιέρα του «The Kavafis Project» στο «Wiener Konzerthaus» παρουσιάζεται το έργο στις 6 Νοεµβρίου 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης µε αφορµή τα 125 α γενέθλια της Γερµανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. ώδεκα ποιήµατα του Έλληνα ποιητή από την Αλεξάνδρεια αποτέλεσαν τη βάση µιας µουσικής συµβίωσης κλασσικών και µεσογειακών µουσικών παραδόσεων, ερµηνευµένες από τον Γιώργο Νταλάρα. Συµµετέχει, επίσης, η Χορωδία Θεσσαλονίκης, η Συµφωνική Ορχήστρα ήµου Θεσσαλονίκης, καθώς και µαθητές της Γερµανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Μαέστρος θα είναι ο κυπριακής καταγωγής Γεώργιος Κουντούρης. «Η σύνθεση της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη από τον Αλέξανδρο Καρόζα είναι ένα ευφυέστατο µουσικό κατόρθωµα» (Μίκης Θεοδωράκης, Αθήνα, 4. Οκτωβρίου 2010)

2 Ο ΠΟΙΗΤΗΣ Ο έλληνας ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης ( ) έζησε ως επί το πλείστον στην Αλεξάνδρεια. Παγκόσµια έγινε γνωστός µόνο σε ένα σχετικά µικρό κύκλο. Στην ποίησή του συνδέει µε ένα ελκυστικό τρόπο φιλοσοφικές και ιστορικές προσεγγίσεις καθώς και έναν ερωτισµό. Ο Καβάφης δηµιούργησε ποίηση στη µεταβατική περίοδο µεταξύ ελληνικών ιδεωδών και µιας σύγχρονης πνευµατικής επανασύστασης. Μιας επανασύστασης που οφείλουµε και σ αυτόν. Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ Ο Αλέξανδρος Καρόζας, µε καταγωγή από την Ελλάδα, ζει στην Φραγκφούρτη, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα. Αισθάνεται άνετα σ ένα τέτοιο κοσµοπολίτικο περιβάλλον. Γι αυτό, η µουσική του αιφνιδιάζει. Ένα γεφύρωµα µεταξύ των πολιτισµών. Όχι κατασκευασµένο, αλλά φυσικό, συναισθηµατικό, ώριµο. Ένα είδος µουσικής που σου µεταδίδει την αίσθηση ότι κυριολεκτικά βρίσκεσαι µέσα στην διαδικασία εξέλιξης της κουλτούρας ενός µεγάλου Έθνους. Αναβλύζει κάτι καινούργιο που δεν απαρνιέται τις ρίζες του. Ο Αλέξανδρος Καρόζας πείθει µε την συνέπεια µε την οποία, σαν αυτονόητο, εναρµονίζει στοιχεία δηµιουργώντας κάτι καινούργιο.

3 Ο ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ Μόλις 15 χρονών, ο Γιώργος Νταλάρας έδωσε την πρώτη του συναυλία τραγούδησε και έπαιζε κιθάρα και παρήγαγε τον πρώτο δίσκο μόνο 3 χρόνια μετά. Από τότε έχουν κυκλοφορήσει σχεδόν 50 δίσκοι με της ερμηνείες του. Ένας από τους λόγους για τη δημοτικότητά του μπορεί να είναι το προσωπικό φωνητικό του στυλ, η προσεκτική επιλογή των τραγουδιών αλλά και η επεξεργασία τους σύμφωνα με την προσωπικότητα και την πρόθεσή του. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ρεμπέτικα και τις λαϊκές μπαλάντες νεωτέρων δημιουργών. Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ Ο Γιώργος Κουντούρης είναι κυπριακής καταγωγής και απόφοιτος του Κρατικού Κονσερβατορίου της Αγίας Πετρούπολης, όπου σπούδασε ιεύθυνση Οπερατικής και Συµφωνικής Μουσικής στην τάξη του Αλεξάντερ Αλεξέγιεβ, και Βιολί στην τάξη της Αντονίνα Καζάρενα. Αµέσως µετά την αποφοίτησή του, διορίστηκε στο Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες ως βοηθός µαέστρος της Φιλαρµονικής Ορχήστρας και της Συµφωνικής Ορχήστρας του UCLA. Έχει διευθύνει πληθώρα ορχηστρών αλλά και χορωδίες σε Ευρώπη, Αµερική και Ρωσία.

4 Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η Γερµανική Σχολής Θεσσαλονίκης είναι ένα ιστορικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, που φέτος συµπληρώνει 125 χρόνια λειτουργίας. Από τις τάξεις της αποφοίτησαν πάνω από απόφοιτοι που έχοντας πάρει όλα τα απαραίτητα εφόδια διακρίνονται σε όλους τους επαγγελµατικούς τοµείς στη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσµο. Ένα σχολείο µε ευρωπαϊκό προσανατολισµό, όπου ο πολιτισµός, οι τέχνες και η µουσική έδιναν και δίνουν πάντοτε τον τόνο.

5 ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΩ ΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η εξαιρετική ποιότητα των συναυλιών της Συµφωνικής Ορχήστρας ήµου Θεσσαλονίκης και της Χορωδίας Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε ένα µέρος από την εντατική δουλειά στις σχολαστικές πρόβες και την σκόπιµη µελέτη του ρεπερτορίου. Η υψηλή ποιότητα όµως ανέρχεται σε ένα εξίσου σηµαντικό κοµµάτι από την καρδιά. Είναι αυτά τα συναισθήµατα που µεταφέρονται µόνο µε το πάθος και την αφοσίωση στην µουσική. Μόνο, η συγχώνευση των δύο αυτών πτυχών επιτρέπει µία βιώσιµη συγκίνηση.

6 Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ υσκολεύοµαι πολύ ψάχνοντας να πω λίγα λόγια για αυτήν την παρουσίαση του µουσικού έργου του Αλέξανδρου Καρόζα σε ποίηση Κ.Π. Καβάφη. εν είναι µόνο η γνώση και η πλήρης συνείδηση του ότι αναφέροµαι στον ακριβέστερο ποιητή του Ελληνικού λόγου, είναι και η βεβαιότητα την οποία µου καλλιέργησε στις λίγες συναντήσεις, που είχα την τιµή να έχω µαζί του, ο αξέχαστος Γ.Π. Σαββίδης, ότι, κάθε προσέγγιση του Καβάφη πρέπει να έχει σαν αρχή την αποφυγή κάθε υπερβολής και πανηγυρικής ρητορείας. Είναι κάτι εξάλλου, που στερεώθηκε στη συνείδησή µου ακούγοντας τις λιτές, χαµηλόφωνες, αλλά ασφαλείς και αποφασιστικές αναγνώσεις των ποιηµάτων του ποιητή από τον ίδιο τον Γιώργο Σαββίδη. Συνεπώς, ακόµα και αν είχα τη σπουδή, δε θα τολµούσα να αποπειραθώ κάποια φιλολογική επεξεργασία ή επαινετική κριτική, ούτε καν κοσµητικά επίθετα και ενθουσιώδεις κρίσεις για το έργο του Καβάφη. Μένω στον απεριόριστο θαυµασµό και κρατάω το καλλιτεχνικό υπόδειγµα εργασίας ενός καλλιτέχνη, που είχε τη γενναιοδωρία και τη συνείδηση να µοιράζει ακέραιο τον ποιητικό του λόγο σε µια λαϊκή έκδοση, χωρίς να διαχωρίζει τους αποδέκτες σε µυηµένους και µη. Και είναι αυτή η αφθαρσία του λόγου του, που βοηθάει στη ζωντανή µετάγγισή του, στις νέες γενιές, κάτι

7 που ταπεινά νοµίζω θα του έφτανε, θα του ήταν αρκετό, για να είναι πάντα γαλήνιος και δικαιωµένος. Γιατί αυτός ο άφθαρτος «ενσαρκωµένος λόγος», ώθησε δεκάδες νέους καλλιτέχνες και ανάµεσα σε αυτούς το φίλο και πραγµατικά ταλαντούχο συνθέτη Αλέξανδρο Καρόζα, νεαρό ελληνόπουλο της Γερµανίας, παιδί της διασποράς, να καταπιαστεί 25 χρόνια πριν µε το έργο του Καβάφη µε περίσκεψη, προσήλωση θρησκευτική και τη δέουσα ανασφάλεια, γνωρίζοντας ότι έχει να κάνει µε κάτι µοναδικό. Από το 1985 µέχρι σήµερα, γράφει και ξαναγράφει, διαλύει και ξαναχτίζει το υλικό του, προσπαθώντας να δοµήσει ένα κτίσµα, άλλοτε πιστεύοντας και άλλοτε αµφισβητώντας τις ικανότητές του, έχοντας βασικό κίνητρο και αντλώντας δύναµη από τον ίδιο τον ποιητή. Εγώ κριτικά, µπορώ να πω ότι µουσικά το αποτέλεσµα της προσπάθειας είναι πραγµατικά άξιο. Αλλά νοµίζω ότι και σε ένα άλλο επίπεδο, αυτή η διαδικασία δείχνει να τον αφορά και να τον κινητοποιεί δηµιουργικά και υπαρξιακά. Γιατί πιστεύω ότι ακόµα και ανεκτέλεστο αν έµενε το έργο του, µόνο το γεγονός ότι ασχολήθηκε και µυήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στον Καβάφη, θα αποτελούσε από µόνο του για αυτόν σκοπό ζωής. Γιατί είναι από τους τυχερούς που µετά από τόσα χρόνια εργασίας, θα είχε κερδίσει την αυτογνωσία και την εξιλέωση απέναντι στον ποιητή που τον ενέπνευσε, αποτιµώντας µε σωστή αριθµητική αυτό που δίδαξε ο ίδιος µε το σπάνιο ένστικτό του. Όπως το περιέγραψε στο ποίηµα του το 1897, όµοιος θνητός σαν όλους µας, µε καθαρή συνείδηση «ο οποίος δεν καταχώνιασε, µήτε εκπόρνευσε το τάλαντό του στην κοσµοπολίτικη έρηµο της Αλεξάνδρειας, ή στη Βαλκανική σκόνη της Αθήνας, µα το έσπειρε στα πιο παραµεληµένα χώµατα του Ελληνισµού και το ανάστησε µε όλα του τα δάκρυα και µε όλο του το αίµα». (1) Τη δύσκολη ζωή µου ασφαλή να κάνω εγώ στην τράπεζα του µέλλοντος επάνω πολύ ολίγα συναλλάγµατα θα βγάλω Κεφάλαια µεγάλα αν έχω αµφιβάλω κι άρχισα να φοβούµαι µη στην πρώτη κρίση ξαφνικά τας πληρωµάς της σταµατήσει. Προσωπικά, αισθάνοµαι διπλά τιµηµένος που έχω την ευκαιρία να τραγουδήσω αυτόν τον λόγο, µε αυτή την µουσική, µε αυτούς τους σπουδαίους µουσικούς της Ορχήστρας ωµατίου της Βιέννης. Ευχαριστώ για αυτό πολύ τον Αλέξανδρο. Γιώργος Νταλάρας Ιούνιος 2011 (1) Εισαγωγικό σηµείωµα του Γ.Π. Σαββίδη στην έκδοση «Κ.Π. Καβάφης Ποιήµατα», εκδόσεις Ίκαρος.

8 ΤΟ «ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η µοναδική ατµόσφαιρα του «Μεγάρου Μουσικής» Θεσσαλονίκης προσελκύει όχι µόνο τις καλλιτέχνες της διεθνούς µουσικής σκηνής. Είναι επίσης τα πλαίσιο για πολλές άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Το ευρύ φάσµα προγραµµάτων και δραστηριοτήτων στο «Μέγαρο Μουσικής» Θεσσαλονίκης είναι καινοτόµο και οι εγκαταστάσεις του είναι εξοπλισµένα για τις προκλήσεις της τρίτης χιλιετίας. Οι σειρές εκδηλώσεων που ξεκίνησε δίνουν σωµατικές πινελιές στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης. Παλαιά µουσική, τζαζ και νέα µουσική ανήκουν στο περιεχόµενο του προγράµµατος και συµπληρώνουν τον καλλιτεχνικό πυρήνα - τη κλασική µουσική µε την πλούσια της παράδοση.

9 ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Τέχνη και πολιτισµός αποτελούν ουσιαστικά θεµέλια της ζωής µας. Βλέπουµε ότι η αποστολή µας είναι να προωθήσουµε την κατανόηση και τη διατήρηση του εθνικού πολιτισµού, αλλά επίσης να γνωρίζουµε, να εκτιµήσουµε και να προωθήσουµε και άλλους πολιτισµούς. Με αυτό το σκεπτικό φέρνουµε σε επαφή ανθρώπους, που ζουν τον πολιτισµό περ από τα εθνικά σύνορα: µε δηµιουργικότητα, µε τον τρόπο σκέψης τους και τον τρόπο ζωής, διατηρώντας και κατανοώντας την πολιτιστική παράδοση. Όχι µόνο συµφωνικά, αλλά και µοντέρνα και παραδοσιακά όργανα βοηθούν στα έργα µας να ζωντανέψουν παλιοί µύθοι και παραδόσεις. Οι εµπειρίες µε τους διαφορετικούς καλλιτέχνες φέρνουν νέες ιδέες για την αντιµετώπιση των ξένων πολιτισµών, έτσι ώστε να µπορούν να επηρεαστούν µεταξύ τους θετικά. Είναι προφανώς, ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν ενδιαφέρον για άλλους πολιτισµούς και παραδόσεις Έτσι ξεκινάµε µια αλλαγή στη στάση απέναντι του ξένου πολιτισµού, κατά συνέπεια, και για την αναγνώριση των ανθρώπινων αξιών, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή την εθνικότητα. Για µας είναι σηµαντικό ότι οι καλλιτέχνες µπορούν να εκµεταλλεύονται τα προσόντα τους, και σε αυτό το πλαίσιο, µια "Soul" φωνή ταιριάζει αρκετά µε την βυζαντινή µουσική και το αγγλικό κείµενο µε την ελληνική µελωδία. Είναι µέληµά µας να συντηρηθούν και να συνδυάζονται ιδιαιτερότητες. Για τα έργα µας, ψάχνουµε µαζί µε τους καλλιτέχνες για θέµατα µε βάση µύθους και ιστορίες των αρχαίων πολιτισµών που έχουν διαχρονική σηµασία. Σήµερα δεν πρέπει να διαβάσει κανείς απαραίτητα κάτι καινούριο για να µάθει για τις ανθρώπινες αξίες. Τη διαπίστωση ότι «η µουσική από την καρδιά πηγαίνει στην καρδιά» ισχύει σήµερα όπως και τότε... Αλέξανδρος Καρόζας

10 ΕΛΛΑ Α ΤΥΠΟΣ Orfeas.gr Ο λόγος του Κ.Π. Καβάφη µε τη φωνή του µεγάλου ερµηνευτή Γιώργου Νταλάρα, την θεατρική απαγγελία του εµβληµατικού Bruno Ganz και όχηµα τη µουσική του Αλέξανδρου Καρόζα κατέκτησε το κοινό της Βιέννης στη µεγάλη συναυλία στην κατάµεστη µεγάλη αίθουσα του Wiener Konzerthaus το βράδυ του Σαββάτου 26/11. Σε παγκόσµια πρεµιέρα ο Γιώργος Νταλάρας, ο σηµαντικότερος µουσικός πρεσβευτής και ερµηνευτής της Ελλάδας, ερµήνευσε το έργο «Καβάφης» του συνθέτη Αλέξανδρου Καρόζα µε την Ορχήστρα «Wiener KammerOrchester» και τη Χορωδία «Wiener Singakademie» υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη. «Ήταν µια µοναδική εµπειρία, να στέλνεις το µήνυµα του µεγάλου Αλεξανδρινού σε ένα κοινό όχι τόσο οικείο µε το λόγο του ποιητή. Για µια ακόµη φορά οι απαρχές της νεοελληνικής λογοτεχνίας µαζί µε τη δυναµική νεωτερικότητα του Καρόζα χτίζουν σε εποχές δύσκολες γέφυρες πολιτισµού» σηµειώνει ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε επανειληµµένα από τους 1700 παρόντες, που εδώ και µέρες είχαν διασφαλίσει θέση στη λαµπρή σκηνή της Αυστριακής πρωτεύουσας. Ο Bruno Ganz, ένας από τους πιο σηµαντικούς γερµανόφωνους ηθοποιούς µε ξεχωριστό στίγµα µίλησε στην ψυχή του γερµανόφωνου κοινού που κατέκλυσε την ονοµαστή αίθουσα συναυλιών της Βιέννης απαγγέλλοντας τα ποιήµατα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Απόδωσε µε εύγλωττο τρόπο τα νοήµατα του µεγάλου µας ποιητή αποσπώντας την καθολική αποδοχή του κοινού. «Ο Καβάφης σε διαρκή αναζήτηση της ανθρώπινης υπόστασης ένοιωθε τις αντιφατικότητές της. Άφησε ανεξίτηλο στίγµα κριτικής αλλά και φως πορείας. Προσπάθησα να περικλείσω µουσικά την ποικιλόχρωµη κουλτούρα του Ελληνισµού και να βασιστώ σε αυθεντικές ρίζες κλασσικής ελληνικής και ευρύτερα µεσογειακής µουσικής παράδοσης» σηµειώνει σε δήλωσή του ο Αλέξανδρος Καρόζας δηµιουργός και εµπνευστής του έργου. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο Μίκης Θεοδωράκης αναφερόµενος στο έργο αυτό, τον Απρίλιο του 2010, δήλωσε: «Η σύνθεση της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη από τον Αλέξανδρο Καρόζα είναι ένα ευφυέστατο µουσικό κατόρθωµα». Ο Γιώργος Κουντούρης µε απόλυτη αρµονία διηύθυνε τα µουσικά σύνολα οδηγώντας το κοινό στο τέλος της συναυλίας να επαναφέρει µε το ενθουσιώδες χειροκρότηµά του τους συντελεστές της παράστασης µαζί µε τον Αλέξανδρο Καρόζα τρεις φορές στη σκηνή για την ερµηνεία της καταληκτικής u963 σύνθεσης του έργου «Αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια..» Ο Γιώργος Κουντούρης γεννήθηκε στην Κύπρο και έχει σπουδάσει στο Κρατικό Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης. Έχει συνεργαστεί µε τη Συµφωνική του Ωδείου της Αγίας Πετρούπολης, τη Φιλαρµονική ωµατίου της Αγίας Πετρούπολης, τη Φιλαρµονική και τη Συµφωνική του UCLA (University of California, Los Angeles), τη Συµφωνική της Κύπρου, τη Φιλαρµονική της Σιβερίας, την Κρατική Φιλαρµονική της Αγίας Πετρούπολης, την Κρατική Ακαδηµαϊκή της Αγίας Πετρούπολης, την Καµεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής και τη Φιλαρµονική του Πετραζαβόσκ. Από τον Ιανουάριο του 2011 είναι ο Καλλιτεχνικός ιευθυντής του Κυπριακού Οργανισµού Όπερας. Η Ορχήστρα ωµατίου της Βιέννης «Wiener KammerOrchester» ιδρύθηκε το 1946, έχει πραγµατοποιήσει συναυλίες σε Ιαπωνία, Ταιβάν, Κορέα, ΗΠΑ, Νότια Αµερική και Ευρώπη όπου έχουν εµφανιστεί στις µεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης. Έχει συνεργαστεί µε σπουδαίους µαέστρους όπως οι Sir Neville Marriner, Yehudi Menuhin, Adam Fischer, Heinz Holliger, Rudolf Barshai, κ.ά. και µε τραγουδιστές και σολίστες όπως Kiri Te Kanawa, κ.ά. Η Χορωδία της Μουσικής Ακαδηµίας της Βιέννης «Wiener Singakademie» ιδρύθηκε το 1858 ως η πρώτη µεικτή χορωδία της Βιέννης. Το 1882 ο νεαρός Johannes Brahms ήρθε στη Βιέννη και ανέλαβε τη διεύθυνση της χορωδίας και ακολούθησαν ο Gustav Mahler, Richard Strauss και Bruno Walter.

11 Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 11 Νοεµβρίου 2011 «KAVAFIS PROJECT» ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΟΡΑΤΟΡΙΟΥ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ «Το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη το πήρα για πρώτη φορά στα χέρια µου, όταν πλέον πίστεψα ότι είχα ολοκληρώσει ένα µουσικό έργο γι' αυτό». Έτσι περιγράφει ο συνθέτης Αλέξανδρος Καρόζας τη σχέση του µε την ποίηση του µεγάλου Αλεξανδρινού. Ο Μπρούνο Γκαντζ θα απαγγείλει στα γερµανικά τα µελοποιηµένα καβαφικά ποιήµατα Μια δηµιουργικά εµµονική σχέση που ξεκίνησε δειλά προ 25ετίας, µε τις πρώτες απόπειρες µελοποίησης, συνεχίστηκε µε το δισκογραφηµένο «Αφιέρωµα στον Καβάφη» και κατέληξε πρόσφατα στη σύνθεση του έργου «Kavafis Project». Το τελευταίο, σε µορφή ορατορίου, κάνει την παγκόσµια πρεµιέρα του στις 26 Νοεµβρίου, στο περίφηµο Wiener Konzerthaus, µε τον Μπρούνο Γκαντζ να απαγγέλλει στα γερµανικά όσα µελοποιηµένα καβαφικά ποιήµατα θα ερµηνεύσει ως κορυφαίος ο Γιώργος Νταλάρας, µε τη Χορωδία της Μουσικής Ακαδηµίας της Βιέννης και µε την Ορχήστρα ωµατίου της Βιέννης, υπό τον Κύπριο αρχιµουσικό Γιώργο Κουντούρη. ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Γεννηµένος στην Κατερίνη, ο Αλέξανδρος Καρόζας έδωσε πολύ νωρίς δείγµατα ενός προσωπικού µουσικού ιδιώµατος, το οποίο γειτνίαζε κυρίως µε τη συµφωνική µουσική, φέροντας βυζαντινές ή παραδοσιακές µελωδικές µνήµες, αλλά και µοντέρνες νύξεις, ενισχυµένες από τη σχεδόν ισότιµη παρουσία ηλεκτρονικών µουσικών οργάνων δίπλα στα κλασικά. Μόνιµος κάτοικος Γερµανίας από τα 7 του χρόνια, όταν εγκαταστάθηκε εκεί οικογενειακά, στη Γερµανία σπούδασε κι εκεί έγινε περισσότερο γνωστός, κινούµενος µεταξύ Βερολίνου και Φρανκφούρτης. Στην Ελλάδα το όνοµά του είναι λιγότερο αναγνωρίσιµο και µάλιστα όχι τόσο µε την ιδιότητα του συνθέτη, αλλά κυρίως µ' αυτή του παραγωγού, π.χ. συµφωνικών ή λυρικών έργων του Μίκη Θεοδωράκη. Στη Γερµανία ωστόσο είναι γνωστός ως συνθέτης συµφωνικών έργων και µουσικών για κινηµατογραφικές ταινίες. Έχει συνεργαστεί µε την Ορχήστρα της Κρατικής Ακαδηµίας της Πετρούπολης, τις Όπερες του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης, αλλά και µε µεγάλα ονόµατα ερµηνευτών και πέραν του λυρικού τραγουδιού, όπως π.χ. µε την τζαζ τραγουδίστρια Τζούλι Ντένις κ.ά. Τα ποιήµατα που µελοποίησε εν προκειµένω ο Καρόζας για το «Kavafis Project» είναι µερικά από τα εµβληµατικότερα του Αλεξανδρινού: «Φωνές», «Κεριά», «έησις», «Ηδονή», «Επέστρεφε», «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» κ.ά. Στόχος του συνθέτη, η µουσική του να περικλείει την ποικιλόχρωµη κουλτούρα του Ελληνισµού και να βασίζεται σε αυθεντικές ρίζες της κλασικής ελληνικής, αλλά και ευρύτερα µεσογειακής παράδοσης. Στη µεγάλη συναυλία στο Konzerthaus της Βιέννης, στη γερµανόφωνη απόδοσή τους θα τα απαγγείλει ο σπουδαίος Μπρούνο Γκαντζ, που τον ξέρουµε φυσικά ως έναν από τους κορυφαίους Ευρωπαίους ηθοποιούς και πρωταγωνιστή του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στη «Σκόνη του Χρόνου». «ΦΩΝΕΣ» Όσο για τον Γιώργο Νταλάρα, γνώριµος από παλιά του Αλέξανδρου Καρόζα, είχε ερµηνεύσει στο παρελθόν µια άλλη µελοποιητική εκδοχή του συνθέτη για τις καβαφικές «Φωνές». Ο ίδιος συστήνει και τον Καρόζα και το παρόν έργο του, λέγοντας: «Νεαρό Ελληνόπουλο της Γερµανίας, παιδί της διασποράς, έχει καταπιαστεί 25 χρόνια πριν µε το έργο του Καβάφη µε περίσκεψη, προσήλωση θρησκευτική και τη δέουσα ανασφάλεια, γνωρίζοντας ότι έχει να κάνει µε κάτι µοναδικό. Από το 1985 µέχρι σήµερα γράφει και ξαναγράφει, διαλύει και ξαναχτίζει το υλικό του,

12 προσπαθώντας να δοµήσει ένα κτίσµα, άλλοτε πιστεύοντας και άλλοτε αµφισβητώντας τις ικανότητές του, αντλώντας δύναµη από τον ίδιο τον ποιητή». ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ Ο Κωνσταντίνος Καβάφης τιµάται στη Βιέννη Της Αλεξάνδρας Κόκα 23 Νοεµβρίου 2011 στην Αυστρία Μια µοναδική δηµιουργία, µελοποιηµένη ποίηση του µεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, από τον Έλληνα συνθέτη της ιασποράς, Αλέξανδρο Καρόζα, θα έχει την παγκόσµια πρεµιέρα της το ερχόµενο Σάββατο, 26 Νοεµβρίου, σε µεγάλη συναυλία στο ξακουστό Μέγαρο Συναυλιών της Βιέννης, µε ερµηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. Μαζί τους, συντελεστές αυτής της συναυλίας, σε µια από τις γνωστότερες µουσικές αίθουσες στον κόσµο, θα είναι οι φηµισµένες Ορχήστρα ωµατίου Βιέννης και Χορωδία της Μουσικής Ακαδηµίας Βιέννης, σε διεύθυνση του Κύπριου αρχιµουσικού Γιώργου Κουντούρη µε το διάσηµο Γερµανό ηθοποιό Μπρούνο Γκαντς, πρωταγωνιστή ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου, να απαγγέλει στα γερµανικά τα µελοποιηµένα ποιήµατα του Καβάφη. Μελοποιώντας ποιήµατα του Καβάφη µε φιλοσοφικές, ιστορικές και ερωτικές αναφορές, µε ένα τρόπο που, όπως λέει ο ίδιος, περικλείει µουσικά την ποικιλόχρωµη κουλτούρα του Ελληνισµού, βασιζόµενος σε αυθεντικές ρίζες κλασικής ελληνικής µουσικής και ευρύτερα µεσογειακής µουσικής παράδοσης, ο Αλέξανδρος Καρόζας θέτει νέα πρότυπα µε το έργο του «Καβάφης», το οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης είχε χαρακτηρίσει πέρσι «ένα ευφυέστατο µουσικό κατόρθωµα». Γεννηµένος στην Κατερίνη και βρισκόµενος µόνιµα από τα επτά του χρόνια οικογενειακά στη Γερµανία, όπου έκανε τις µουσικές σπουδές του, ο Αλέξανδρος Καρόζας, που σήµερα ζει στη Φρανκφούρτη, την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, παρουσίασε από νωρίς ένα προσωπικό µουσικό ιδίωµα συγγενές µε τη συµφωνική µουσική, φέροντας όµως βυζαντινές ή παραδοσιακές µελωδικές µνήµες, αλλά και µοντέρνες αναφορές ενισχυµένες από τη σχεδόν ισότιµη παρουσία ηλεκτρονικών µουσικών οργάνων δίπλα στα κλασικά. Στο γερµανόφωνο χώρο είναι γνωστός ως συνθέτης συµφωνικών έργων και µουσικής κινηµατογραφικών ταινιών, έχοντας συνεργαστεί µε την Όπερα του Βερολίνου και την Όπερα της Φρανκφούρτης, την Ορχήστρα της Κρατικής Ακαδηµίας της Πετρούπολης και µε µια σειρά διάσηµων ερµηνευτών, ενώ ως µουσικός παραγωγός έχει διοργανώσει περιοδείες µεγάλων Ελλήνων συνθετών και ερµηνευτών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Στην παγκόσµια πρεµιέρα µε τη συναυλία στο Μέγαρο Συναυλιών της Βιέννης θα παρουσιαστούν 12 µελοποιηµένα από τον Αλέξανδρο Καρόζα ποιήµατα του Καβάφη, όπως «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον», «Φωνές», «έησις», «Τείχοι», «Επιθυµίες», «Ιθάκη», «Η πόλις», ενώ σολίστ θα είναι ο νικητής πριν από τρία χρόνια στο Ευρωπαϊκό Φέστιβάλ Νέων στη Βιέννη, ιονύσης Γραµµένος (κλαρινέτο), η Στέλλα Βαλάση (σαντούρι), ο Γιόσο Στέφαν (κιθάρα) και ο Τζον Ζας (τούµπα). Ο Γιώργος Νταλάρας είναι παλιός και αγαπηµένος γνώριµος του βιεννέζικου φιλόµουσου κοινού, έχοντας εµφανιστεί αρκετές φορές τα προηγούµενα χρόνια µε µεγάλες συναυλίες του στο Μέγαρο Συναυλιών της Βιέννης, µε τελευταία εκείνη το Μάιο του 2010 και, όπως δηλώνει ο ίδιος, αισθάνεται διπλά τιµηµένος που έχει την ευκαιρία να τραγουδήσει το λόγο του Καβάφη, µε αυτή τη µουσική και µε τους σπουδαίους µουσικούς της Ορχήστρας ωµατίου Βιέννης.

13 The Kavafis Project κατέκτησε τη Βιέννη Υπογράφει: Γιάννης Κέρκης (ogdoo.gr) 29/11/2011 Ο ερµηνευτής του έργου Γιώργος Νταλάρας δηλώνει: «Ήταν µια µοναδική εµπειρία, να στέλνεις το µήνυµα του µεγάλου Αλεξανδρινού σε ένα κοινό όχι τόσο οικείο µε το λόγο του ποιητή. Για µια ακόµη φορά οι απαρχές της νεοελληνικής λογοτεχνίας µαζί µε τη δυναµική νεωτερικότητα του Καρόζα χτίζουν σε εποχές δύσκολες γέφυρες πολιτισµού». Το Σάββατο 26 Νοεµβρίου στην κατάµεστη µεγάλη αίθουσα του Wiener Konzerthaus, ο λόγος του Κ.Π. Καβάφη µε τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα, την θεατρική απαγγελία του εµβληµατικού Bruno Ganz και όχηµα τη µουσική του Αλέξανδρου Καρόζα συγκλόνισε το κοινό της Βιέννης. Σε παγκόσµια πρεµιέρα ο Γιώργος Νταλάρας ερµήνευσε το έργο «Καβάφης» του συνθέτη Αλέξανδρου Καρόζα µε την Ορχήστρα «Wiener KammerOrchester» και τη Χορωδία «Wiener Singakademie» υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη. Οι συντελεστές της παράστασης καταχειροκροτήθηκαν επανειληµµένα από τους 1700 παρόντες, που εδώ και µέρες είχαν διασφαλίσει θέση στη λαµπρή σκηνή της Αυστριακής πρωτεύουσας. Ο Bruno Ganz στις απαγγελίες των ποιηµάτων του µεγάλου Αλεξαντρινού, απέδωσε µε εύγλωττο τρόπο τα βαθύτερα και πολυεπίπεδα νοήµατα τους αποσπώντας την καθολική αποδοχή των θεατών. «Ο Καβάφης σε διαρκή αναζήτηση της ανθρώπινης υπόστασης ένοιωθε τις αντιφατικότητές της. Άφησε ανεξίτηλο στίγµα κριτικής αλλά και φως πορείας. Προσπάθησα να περικλείσω µουσικά την ποικιλόχρωµη κουλτούρα του Ελληνισµού και να βασιστώ σε αυθεντικές ρίζες κλασσικής ελληνικής και ευρύτερα µεσογειακής µουσικής παράδοσης» σηµειώνει σε δήλωσή του ο Αλέξανδρος Καρόζας δηµιουργός και εµπνευστής του έργου. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο Μίκης Θεοδωράκης αναφερόµενος στο έργο αυτό, τον Απρίλιο του 2010, δήλωσε: «Η σύνθεση της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη από τον Αλέξανδρο Καρόζα είναι ένα ευφυέστατο µουσικό κατόρθωµα». Ο Γιώργος Κουντούρης µε απόλυτη αρµονία διηύθυνε τα µουσικά σύνολα οδηγώντας το κοινό στο τέλος της συναυλίας να επαναφέρει µε το ενθουσιώδες χειροκρότηµά του τους συντελεστές της παράστασης µαζί µε τον Αλέξανδρο Καρόζα τρεις φορές στη σκηνή για την ερµηνεία της καταληκτικής σύνθεσης του έργου «Αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια..» ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ O συνθέτης Αλέξανδρος Καρόζας παρουσίασε το έργο «Καβάφης Kavafis project» στις 26 Νοεµβρίου, µε την Ορχήστρα «Wiener KammerOrchester» και τη χορωδία «Wiener Singakademie» στο Konzerthaus της Βιέννης. Ο Μπρούνο Γκαντζ, απήγγειλε στα γερµανικά όσα µελοποιηµένα καβαφικά ποιήµατα ερµήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας, υπό τον Κύπριο αρχιµουσικό Γιώργο Κουντούρη. Γεννηµένος στην Κατερίνη ο Αλέξανδρος Καρόζας έδωσε πολύ νωρίς δείγµατα ενός προσωπικού µουσικού ιδιώµατος. Μόνιµος κάτοικος Γερµανίας και στη δεύτερη πατρίδα του είναι γνωστός ως συνθέτης συµφωνικών έργων και µουσικών για κινηµατογραφικές ταινίες. Τα ποιήµατα που µελοποίησε είναι µερικά από τα σηµαντικότερα του Αλεξανδρινού ποιητή: Φωνές, Κεριά, Απολείπειν ο θεός Αντώνιον, Ηδονή, έησις κ.α.

14 Σύµφωνα µε τον τύπο η συναυλία στέφθηκε µε επιτυχία. Ο Μπρούνο Γκαντς κάνει λόγο για αισθήµατα ευτυχίας όταν για πρώτη φορά διάβασε ποιήµατα του Γιώργου Σεφέρη κατά τη διάρκεια των γυρισµάτων της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Στη σκόνη του χρόνου», σηµειώνει στην εισαγωγή του άρθρου της η Κριστιάνε Σλέτσερ. Παρόµοια ήταν η ευτυχία του όταν αργότερα διάβασε ποιήµατα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Στην ποίηση του µεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, µελοποιηµένη από τον Έλληνα συνθέτη Αλέξανδρο Καρόζα, παιδί µεταναστών στη Γερµανία, αναφέρεται η δηµοσιογράφος της Süddeutsche Zeitung. Στην Ελλάδα η αναµέτρηση των συνθετών µε το έργο του Καβάφη θεωρείται παρακεκινδυνευµένη. Ο Αλέξανδρος Καρόζας το τόλµησε όµως σε νεαρή ηλικία και τώρα παρουσίασε τη δουλειά του σε παγκόσµια πρώτη στην αυστριακή πρωτεύουσα. Ονόµασε το έργο «The Kavafis Projekt», όχι χωρίς και ο ίδιος να διατηρεί τους ενδοιασµούς του. Παρόλα αυτά ζήτησε από τον Μπρούνο Γκάντς να απαγγείλει ποιήµατα του Καβάφη και αυτός δέχθηκε αµέσως. εν πίστευε στην τύχη του. Και η τύχη συνεχίστηκε διότι το έργο δέχθηκε να ερµηνεύσει ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος σύµφωνα µε την Κριστιάνε Σλέτσερ είχε στην αρχή λίγο τρακ όταν κατάλαβε το βάρος του εγχειρήµατος, όσο όµως συνεχιζόταν η βραδιά και πύκνωνε το χειροκρότηµα το τρακ υποχωρούσε. Ο Αλέξανδρος Καρόζας δεν ξέχασε και τις µουσικές του ρίζες αναµειγνύοντας στη συµφωνική µουσική κι ένα σαντούρι. Όσο για το φινάλε, ήταν συγκινητικό µε τον Μπρούνο Γκαντς να απαγγέλλει το «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον», να αγκαλιάζεται µε τον Γιώργο Νταλάρα και τον κόσµο να φωνάζει µπράβο! Επιµέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος µε πηγές από ΟΕΚ Γερµανίας και Ελευθεροτυπία. ηµοσιεύθηκε στην κατηγορία Οµογενειακά Νέα τη Πέµπτη, 01 εκεµβρίου :54

15 ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑ SÜDDEUTSCHE ZEITUNG, München, Christiane Schloetzer Der Komponist Alexandros Karozas vertont Gedichte von Konstantinos Kavafis Eine Uraufführung in Wien mit Theater-Star Bruno Ganz Da steht Ganz nun, wie ein vom Leben gezeichneter Odysseus, und rezitiert Gedichte eines anderen großen Griechen, des Dichters Konstantin Kavafis Den deutschen Übersetzungen aber muss das fehlen, was dem 1863 geborenen Alexandriner Kavafis wie schon den alten Griechen ebenso wichtig war wie der Logos (das Wort): Melos und Rhythmus So groß ist die Verehrung des Dichters heute, dass sie nicht selten von der Warnung begleitet wird, sich bloß nicht an Kavafis zu vergreifen. Der Komponist Alexandros Karozas kannte diese Ehrfurcht nicht, als er sich, noch ein Jüngling, daran machte, Kavafis-Gedichte zu vertonen. Diese Respektlosigkeit war ein Glück Hommage á K. Kavafis nannte Karozas diesen Lied-Zyklus, ein rasch hingeworfenes, beeindruckendes Jugendwerk, frei von Effekthascherei, mit Stücken von elegischer Schönheit und tänzerischer Eleganz ein komplexes Orchesterwerk. The Kavafis Project nennt Karozas dieses Unterfangen, wobei das Wort Project verrät, dass der Künstler inzwischen mit mehr Skrupeln ans Werk geht. Das Bühnenunternehmen ist denn auch ein musikalisch-theatralisches Experiment, und dazu ein Versuch, einem deutschen Publikum einen modernen griechischen Klassiker näher zu bringen Dalaras, in seiner Heimat als Pop- und Rembetiko-Interpret ein Bestseller, hat schon viele Grenzgänge unternommen, trat mit Sting und Peter Gabriel auf. In Wien wirkt Dalaras zuerst nervös, als spürte er die Last des Wagnisses. Aber je länger der Abend dauert, je häufiger und heftiger der Applaus im fast ausverkauften Konzerthaus ausbricht, desto befreiter erscheint er Dem Zyprioten Giorgos Kountouris bleibt die Aufgabe, mit dem Taktstock den Einfallsreichtum von Karozas so weit zu bändigen, dass das Wiener Kammerorchester und die Wiener Singakademie auch bei den Sturmpassagen des furiosen Werks mitkommen. Karozas hat seine musikalischen Wurzeln nicht vergessen Στέκεται λοιπόν ο Ganz, σαν ένας Οδυσσέας που τον σηµάδεψε η ζωή, και απαγγέλλει ποιήµατα ενός ακόµα µεγάλου Έλληνα, του ποιητή Κ. Καβάφη Όµως, από τις µεταφράσεις στα γερµανικά λείπουν, φυσικά, αυτά που για τον 1863 γεννηθέντα Αλεξανδρινό Καβάφη, όπως και για τους αρχαίους Έλληνες, ήταν σηµαντικό όπως ο Λόγος: Μελωδικότητα και Ρυθµός Ο σεβασµός για τον ποιητή είναι σήµερα τόσο βαθύς που όχι σπάνια καθιστούν κάποιον προσεκτικό, να µην «κακοποιήσει» τον Καβάφη. Ο συνθέτης Α. Καρόζας δεν διέπονταν από αυτό το δέος όταν ήδη σε νεανική ηλικία άρχισε να καταπιάνεται µε τη µελοποίηση των ποιηµάτων του Καβάφη. Αυτή η «ασέβεια» αποδείχτηκε ως ευτυχής στάση Hommage á K. Kavafis ονόµασε ο Καρόζας αυτόν τον κύκλο τραγουδιών, ένα νεανικό επίτευγµα σε πολύ σύντοµο χρόνο, εντυπωσιακό, δίχως επιδειξιοµανία, µε δείγµατα από ελεγειακό κάλλος και χορευτική χάρη ένα πολυσύνθετο ορχηστικό δηµιούργηµα. Αυτήν την απόπειρα ονόµασε ο Καρόζας The Kavafis Project. Στην προκειµένη περίπτωση η λέξη Project προδίδει τους ενδοιασµούς που πρέπει να είχε ο καλλιτέχνης όταν σχεδίαζε αυτό το έργο. Το εγχείρηµα «επί σκηνής» είναι όντως ένα µουσικοθεατρκό πείραµα και µια απόπειρα, να φέρει ένα γερµανόφωνο κοινό πιο κοντά σε ένα νεοκλασικό Έλληνα Νταλάρας, µπεστ σέλλερ στην Ελλάδα σαν ερµηνευτής δηµοφιλούς ελληνικής λαϊκής και διεθνούς µουσικής, ξεπέρασε πολλές φορές τα σύνορα της πατρίδα του, συνεργάσθηκε µε Sting και Peter Gabriel. Στη Βιέννη φάνηκε ο Νταλάρας αρχικά ανήσυχος, σαν να αντιλαµβανόταν την υποθήκη του τολµήµατος. Όµως, όσο προχωρούσε η βραδιά, όσο συχνότερα και ισχυρότερα ξέσπαγαν τα χειροκροτήµατα στη σχεδόν γεµάτη Αίθουσα Συναυλιών, τόσο απελευθερωµένος φαινόταν Ο Κυπριώτης Γιώργος Κουντούρης είχε την αποστολή, να τιθασεύσει τη µουσική φαντασία του Καρόζα κατά τέτοιον τρόπο ώστε η Συµφωνική Ορχήστρα της Βιέννης και η χορωδία της Μουσικής Ακαδηµίας της Βιέννης να κατανοούν ακόµα και τα θυελλώδη περάσµατα του συναρπαστικού έργου. Ο Καρόζας δεν ξέχασε τις µουσικές του καταβολές

16 KURIER, Wien, Werner Rosenberger Weltpremiere The Kavafis Project mit Bruno Ganz & George Dalaras zwölf eindrucksvolle Kompositionen für 80-käpfigen Chor und 80 Musiker Karosas, in Europa längst u.a. bekannt als Produzent von Mikis Theodorakis, gelang ein Brückenschlag zwischen den Kulturen, zwischen Tradition und Moderne beim Album Odysseus des Nordens und den CDs Hommage á Kavafis und Opus Xenon δώδεκα εντυπωσιακές συνθέσεις για 80-µελή χορωδία και 80 µουσικούς Ο Καρόζας, εδώ και καιρό γνωστός στην Ευρώπη σαν παραγωγός του Μίκη Θεοδωράκη, επέτυχε µε το άλµπουµ «Οδυσσέας του Βορρά» και τα CD Hommage á Kavafis και Opus Xenon ένα πολιτισµικό γεφύρωµα µεταξύ παράδοσης και σύγχρονης εποχής WIENER BEZIRKSBLATT, Wien Weltpremiere - Vertonte Werke des großen hellenischen Dichters Sensationelles Konzert in Wien - Griechisches Epos in 12 Kompositionen Der bedeutendste musikalische Botschafter Griechenlands trägt die vertonten Gedichte des großen Konstantinos Kavafis vor dem Komponisten Alexandros Karozas ist mit seinem The Kavafis Project sensationelles gelungen: In dem vokal-symphonischen Werk würdigt George Dalaras, einer der bekanntesten Sänger Griechenlands, gemeinsam mit dem Wiener Kammerorchester und der Wiener Singakademie den großen Dichter Konstantinos Kavafis ( ). Kavafis gilt als Wegbereiter der modernen griechischen Lyrik Karozas hat die Kafavis-Gedichte in einer Weise vertont, die Einflüsse klassisch-griechischer und mediterraner Musiktraditionen aufgreift. Philosophische Erkenntnisse und die Intuition von Musik werden in diesem Kavafis Project in einzigartiger Weise zusammen geführt ο συνθέτης Α. Καρόζας κατάφερε µε το The Kavafis Project κάτι το εντυπωσιακό: Στο συµφωνικό αυτό έργο ο Γιώργος Νταλάρας, ένας από τους δηµοφιλέστερους Έλληνες τραγουδιστές, σε συνδυασµό µε τη Συµφωνική Ορχήστρα της Βιέννης και τη χορωδία της Μουσικής Ακαδηµίας της Βιέννης, αποτίνει τιµή στον µεγάλο ποιητή Καβάφη. Ο Καβάφης θεωρείται ως πρόδροµος της σύγχρονης ελληνικής ποίησης ο Καρόζας µελοποίησε τα ποιήµατα του Καβάφη µε αναφορά στην επιρροή κλασσικών ελληνικών αλλά και µεσογειακών µουσικών παραδόσεων. Φιλοσοφικές γνώσεις και η µουσική διαίσθηση συνδέονται µε ένα µοναδικό τρόπο σε αυτό το Kavafis Project WIENER BEZIRKSBLATT, Wien Sänger George Dalaras widmet sich mit Orchester griechischen Gedichten Karozas vertonte zwölf von 154 veröffentlichten Gedichten von Konstantinos Kavafis er wollte Melodien ersinnen, die als idealtypisch für den Mittelmeerraum gelten können Spannend wird das Projekt jedenfalls durch sein Personal: Der Schauspieler Bruno Ganz rezitiert die Poeme auf Deutsch, die Vertonungen singt der Weltmusik-Star George Dalaras, begleitet vom Wiener Kammerorchester und der Singakademie. Warum das Projekt in Wien stattfindet? Ein griechischer Uraufführungsort war für Dalaras nicht zwingend: Die Worte von Kavafis waren zwar griechisch, aber die Inhalte international ο Καρόζας µελοποίησε δώδεκα από 154 δηµοσιευµένα ποιήµατα του Καβάφη ήθελε να δηµιουργήσει µελωδίες που να µπορούν να θεωρούνται ιδιότυπες του µεσογειακού χώρου Συναρπαστικό κάνει το έργο η σύνθεση των συµµετεχόντων: Ο ηθοποιός Bruno Ganz απαγγέλλει τα ποιήµατα σε γερµανική γλώσσα, τις µελωδίες αποδίδει ένας διεθνής αστέρας της µουσικής, ο Γιώργος Νταλάρας, συνοδευόµενος από τη Συµφωνική Ορχήστρα της Βιέννης και τη χορωδία της Μουσικής Ακαδηµίας της Βιέννης. Γιατί ανεβαίνει το έργο στη Βιέννη; Μια πρεµιέρα στην Ελλάδα δεν θεωρεί ο Νταλάρας σαν επιτακτική ανάγκη: «Τα λόγια του Καβάφη µπορεί να ήταν Ελληνικά, όµως οι περιεχόµενες έννοιες ήταν διεθνείς»

17 TAGESZEITUNG, Wien, C. Hirschmann Eine Weltpremiere Zweck dieses europäischen Unternehmens war es, die tatsächlich bemerkenswerten Gedichte des griechischen Poeten Konstantinos Kavafis ( ) einer größeren Öffentlichkeit vorzustellen. Das gelang durch die Kombination von Lesung und Konzert: Ifflandring-Träger Bruno Ganz las die (auch hervorragend von Wolfgang Josing übersetzten) Gedichte, der populäre griechische Sänger Georg Dalaras sang die teils wuchtige Vertonungen von Alexandros Karozas. Das Publikum spendete viel Beifall und forderte Zugaben Στόχος αυτού του ευρωπαϊκού εγχειρήµατος ήταν, να παρουσιαστούν τα όντως αξιοσηµείωτα ποιήµατα του Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη σε ένα ευρύτερο κοινό. Αυτό επιτεύχθηκε µε το συνδυασµό από απαγγελία και µουσική συναυλία: Ο Bruno Ganz, τιµηθείς µε το «δαχτυλίδι του Ίφλανντ», απάγγειλε τα (άλλωστε από τον Wolfgang Josing εξαιρετικά µεταφρασµένα) ποιήµατα, ο δηµοφιλής Έλληνας τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας απέδωσε την εν µέρει εκρηκτικήµελοποίηση του Αλέξανδρου Καρόζα. Το ακροατήριο ξεσπούσε σε διαρκή χειροκροτήµατα και ζητούσε ανκόρ Inwien, Wien, Alexis Wickl und Die Griechen kommen ALEXANDROS KAROZAS ist Produzent, Komponist, Musiker. Er arbeitete mit dem weltbekannten Komponisten Mikis Theodorakis, brachte Godfather James Brown auch nach Hellas und präsentierte Griechenlands größte Stars nördlich der Alpen. Jetzt erfüllt er sich seinen Lebenstraum. Die Weltpremiere seines Kafavis-Projekts Ich entdeckte das Werk des großen griechischen Lyrikers mit 17 Jahren. Seine Gedichte waren so anders und ihre Rhythmik so einzigartig. Doch sie hatten keine Reime. Daher sind sie für Rempetiko ungeeignet. Nur eine klassische, also symphonische Umsetzung, macht Sinn. Zwölf von weit mehr als 100 Gedichten vertonte er. Es ist natürlich meine ganz persönliche musikalische Interpretation. Sie drückt aus, wie ich Kavafis Lyrik verstehe. Was ich beim Lesen seiner Worte fühle. Für das Kafavis-Projekt testete Karozas in Europa verschiedenste Orchester. Ein Aufwand, der sich für ihn durchaus lohnte. Als ich das Wiener Kammerorchester hörte, wusste ich gleich: Dieses Orchester ist perfekt. Dadurch war Wien auch als Ort für die Weltpremiere nur noch logischer. Hier passt einfach alles zusammen. Ο Αλέξανδρος Καρόζας είναι παραγωγός, συνθέτης, µουσικός. Συνεργάστηκε µε τον παγκόσµια γνωστό µουσουργό Μίκη Θεοδωράκη, έφερε τον Godfather James Brown και στην Ελλάδα και παρουσίασε ελληνικούς αστέρες βόρεια των Άλπεων. Τώρα εκπληρώνει το όνειρο της ζωής του. Την παγκόσµια πρεµιέρα του έργου του The Kavafis Project «εκαεπτάχρονος ανακάλυψα το έργο του µεγάλου Έλληνα ποιητή. Τα ποιήµατά του ήταν τόσο διαφορετικά και η ρυθµική τους τόσο µοναδική. Παρότι δεν είχαν οµοιοκαταληξίες. Γι αυτό δεν ήταν ενδεδειγµένα για µουσική του ρεµπέτικου. Μόνο µια συµφωνική µελοποίηση θα είχε νόηµα». Μελοποίησε δώδεκα από περισσότερα από 100 ποιήµατα. «Φυσικά, πρόκειται για µια καθαρά προσωπική µου µουσική ερµηνεία. Εκφράζει τον τρόπο µε τον οποίο κατανοώ τον Καβάφη. Τι αισθάνοµαι διαβάζοντας τα λόγια του» Για την παρουσίαση του έργου δοκίµασε ο Καρόζας διάφορες ορχήστρες ανά την Ευρώπη. Ήταν ένας κόπος που οπωσδήποτε απέδωσε. «Όταν άκουσα τη Συµφωνική Ορχήστρα της Βιέννης δεν υπήρχε αµφισβήτηση: Αυτή η ορχήστρα είναι τέλεια. Γι αυτό ήταν κάτι το λογικό να διαλέξω τη Βιέννη για την παγκόσµια πρεµιέρα. Εκεί απλά ταιριάζουν όλα τα ζητούµεν

Orfeas.gr 29.11.2011

Orfeas.gr 29.11.2011 Orfeas.gr 29.11.2011 Ο λόγος του Κ.Π. Καβάφη με τη φωνή του μεγάλου ερμηνευτή Γιώργου Νταλάρα, την θεατρική απαγγελία του εμβληματικού Bruno Ganz και όχημα τη μουσική του Αλέξανδρου Καρόζα κατέκτησε το

Διαβάστε περισσότερα

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 14 Στο παρελθόν για το µέλλον

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 14 Στο παρελθόν για το µέλλον 14 Στο παρελθόν για το µέλλον Η Άννα ανακαλύπτει τη µηχανή του χρόνου και µαθαίνει ότι οι τροµοκράτες θέλουν να εξαλείψουν ένα ιστορικό γεγονός. Αλλά ποιο; Ο παίκτης τη στέλνει στη χρονιά 1961. Της µένουν

Διαβάστε περισσότερα

Μία ανθολογία τραγουδιών που αναδεικνύουν την πολυχρωμία των χαρακτηριστικών ήχων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου

Μία ανθολογία τραγουδιών που αναδεικνύουν την πολυχρωμία των χαρακτηριστικών ήχων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου Μία ανθολογία τραγουδιών που αναδεικνύουν την πολυχρωμία των χαρακτηριστικών ήχων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου Βαγγέλης Τρίγκας ΜΠΟYΖΟYΚΙ, TΡΑΓΟYΔΙ Θόδωρος Μπρουτζάκης ΠΙAΝΟ Μαργαρίτα Καραμολέγκου

Διαβάστε περισσότερα

Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble

Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble Μουσική Παράσταση Optima Ο Βαγγέλης Τρίγκας και το μουσικό του σύνολο παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση Optima. Ο σολίστ και συνθέτης ανθολογεί τραγούδια

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Ρόδος, µια Πόλη Τέχνης και Πολιτισµού Ο Πολιτισµός ήταν πάντα ένα αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωή στην Ρόδο. Ο Δήµος Ροδίων οργανώνει καθ όλη την διάρκεια της χρονιάς, µε έµφαση στους

Διαβάστε περισσότερα

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 21 Ένα καινούργιο σχέδιο

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 21 Ένα καινούργιο σχέδιο 21 Ένα καινούργιο σχέδιο Η Άννα επιστρέφει στο 2006. Η γυναίκα µε τα κόκκινα έχει απαγάγει τον πάστορα Kavalier. Επειδή δεν µπορεί να τον βρει, η Άννα ταξιδεύει στην 9 η Νοεµβρίου 1989, τη νύχτα που έπεσε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 34ΟΥ ΠΦΕΘΚ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 34ΟΥ ΠΦΕΘΚ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Τις εντυπώσεις τους από την οργάνωση του 34 ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας (που πραγματοποιεί η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού από 9 έως 18 Μαρτίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο)

Διαβάστε περισσότερα

Niveau A1 & A2 PHASE 3 ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ, ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Niveau A1 & A2 PHASE 3 ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ, ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ, ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ Griechisches Ministerium für Bildung, Lebenslanges Lernen und Religionsangelegenheiten Griechisches Staatszertifikat

Διαβάστε περισσότερα

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 26 Πειράµατα µε τον χρόνο

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 26 Πειράµατα µε τον χρόνο 26 Πειράµατα µε τον χρόνο Επιστρέφοντας στο παρόν η Άννα προσπαθεί να µπλοκάρει τη µηχανή του χρόνου, αλλά δεν έχει τον κωδικό. Η γυναίκα µε τα κόκκινα εµφανίζεται. Θα χαλάσει η «αρχηγός» τα σχέδια της

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία ΣΑΝΤΡΑ ΚΡΟΠΑ Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλελλήνων της Λετονίας «Ο Ερμής» Ο ελληνισμός για τον καθένα

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ Μήνυμα Μιχάλη Χατζημιχαήλ για τον εθελοντισμό Όταν ένας συνάνθρωπος μας ή μια ομάδα ανθρώπων γύρω μας χρειάζεται βοήθεια κι εμείς αρνηθούμε, τότε οι λέξεις αλληλεγγύη, ανιδιοτέλεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΈΚΘΕΣΗ ΈΚΦΡΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ»

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΈΚΘΕΣΗ ΈΚΦΡΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΈΚΘΕΣΗ ΈΚΦΡΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Ε Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Καψόχωρας Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί.

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν σε βλέπουν και σε «τραβούν» κοντά τους «γαλαξίες», όπως ο Καρβέλας και η Βίσση και ο «αυστηρός»

Διαβάστε περισσότερα

DEUTSCHE SCHULE ATHEN ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ

DEUTSCHE SCHULE ATHEN ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ Herzlich Willkommen zu unserem Elternabend Übergang aus dem Elternhaus in den Kindergarten Καλωσορίσατε στη συνάντηση γονέων με θέμα τη μετάβαση από το οικογενειακό περιβάλλον στο προνηπιακό τμήμα 1 Überblick

Διαβάστε περισσότερα

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική.

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική. ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ από το 2000 µέχρι σήµερα ένα εργαστήρι σκηνικής έκφρασης και δηµιουργίας, ή µια πρόταση ασκήσεων δηµιουργικής φαντασίας -------------------------------------------- (α) αντικείµενο και ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική παράσταση. Άκουσε το τραγούδι μου...

Μουσική παράσταση. Άκουσε το τραγούδι μου... Μουσικό σύνολο Βαγγέλης Τρίγκας Μουσική παράσταση Άκουσε το τραγούδι μου... 2018 Μουσικό σύνολο Βαγγέλης Τρίγκας 2018 Άκουσε το τραγούδι μου... Έτσι τιτλοφορείται η μουσική παράσταση που δίνει ο Βαγγέλης

Διαβάστε περισσότερα

Wenn ihr nicht werdet wie die Kinder...

Wenn ihr nicht werdet wie die Kinder... Wenn ihr nicht werdet wie die Kinder... . Der Memoriam-Garten Schön, dass ich mir keine Sorgen machen muss! Mit dem Memoriam-Garten bieten Ihnen Friedhofsgärtner, Steinmetze

Διαβάστε περισσότερα

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 23 Θα τα πούµε µετά

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 23 Θα τα πούµε µετά 23 Θα τα πούµε µετά Μια µοτοσικλέτα που πάει στη Bernauer Straße παίρνει την Άννα. Την οδηγεί ο Emre Ogur που της εύχεται καλή τύχη στο Βερολίνο. Αλλά φτάνει αυτό για να ξεφύγει από τη γυναίκα µε τα κόκκινα

Διαβάστε περισσότερα

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 22 Έλα τώρα, κουνήσου

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 22 Έλα τώρα, κουνήσου 22 Έλα τώρα, κουνήσου Η Άννα µεταφέρεται στο Βερολίνο του έτους 1989, όπου κυριαρχεί ο ενθουσιασµός για την πτώση του Τείχους. Πρέπει να περάσει µέσα από το πλήθος και να πάρει τη θήκη. Θα τα καταφέρει;

Διαβάστε περισσότερα

Το ΒΗΜΑ, 20/05/2007, Σελ.: C06

Το ΒΗΜΑ, 20/05/2007, Σελ.: C06 Το ΒΗΜΑ, 20/05/2007, Σελ.: C06 φεστιβάλ Ντενίς Γκρέιβς "Το θέατρο είναι καταπληκτικό, αλλά το όλο εγχείρημα έχει τα ρίσκα του..." Η διάσημη αμερικανίδα μεσόφωνος μιλάει για τη θρυλική ηρωίδα του Μπιζέ

Διαβάστε περισσότερα

Η παράσταση αυτή ήταν πολύ καλή και οργανωµένη, να συνεχίσουµε έτσι. Langer ( ιευθύντρια του Albrecht-Ernst Gymnasium)

Η παράσταση αυτή ήταν πολύ καλή και οργανωµένη, να συνεχίσουµε έτσι. Langer ( ιευθύντρια του Albrecht-Ernst Gymnasium) ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2008 Πειραµατικό Σχολείο Πανεπιστηµίου Πατρών Καλησπέρα, Είµαστε η Μαρία και ο Θοδωρής από το Πειραµατικό Σχολείο Πατρών. Έχουµε συγκεντρώσει τις απόψεις Ελλήνων και Γερµανών για τη συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 01 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α

Διαβάστε περισσότερα

PASSANT A: Ja, guten Tag. Ich suche den Alexanderplatz. Können Sie mir helfen?

PASSANT A: Ja, guten Tag. Ich suche den Alexanderplatz. Können Sie mir helfen? 03 Για την οδό Kantstraße Η Άννα ξεκινά για την Kantstraße, αλλά καθυστερεί, επειδή πρέπει να ρωτήσει πώς πάνε µέχρι εκεί. Χάνει κι άλλο χρόνο, όταν εµφανίζονται πάλι οι µοτοσικλετιστές µε τα µαύρα κράνη

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία"

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία Aurora Μου άρεσε πολύ Γλώσσα 2. Σπούδασα Ελληνικά όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο και με αυτό το πρόγραμμα μπόρεσα να ασκήσω πάλι αυτή. Ήταν πολύ εύκολο για μένα να σπουδάσω στο σπίτι μου και στον ελεύθερο

Διαβάστε περισσότερα

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 25 Απρόοπτες δυσκολίες

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 25 Απρόοπτες δυσκολίες 25 Απρόοπτες δυσκολίες Ο χρόνος τελειώνει και η Άννα πρέπει να αποχαιρετήσει τον Paul, για να επιστρέψει στην 9 η Νοεµβρίου 2006. Για την εκπλήρωση της αποστολής της αποµένουν τώρα µόνο 5 λεπτά. Θα φθάσουν;

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά,

Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά, http://www.amis-kazantzaki.gr./ Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά, ταξιδιωτικά Τα πιο γνωστά του έργα: Αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος 2015-2016 ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Φαινόμενο στη Γεωργιανή Τέχνη

Ελληνικό Φαινόμενο στη Γεωργιανή Τέχνη Ελληνικό Φαινόμενο στη Γεωργιανή Τέχνη NINO BADASHVILI Φιλόλογος Γεωργία Με την ευκαιρία της Συνάντησης, θα ήθελα να επισημάνω κάποια ίσως άγνωστα στοιχεία που είναι ιστορικά ορόσημα στις ελληνογεωργιανές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Η σχέση και οι επιλογές των νέων ετών με την

ΘΕΜΑ: Η σχέση και οι επιλογές των νέων ετών με την 5 ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Σχολικό Έτος: 2016 2017 Τάξη Γ τμήμα 3ο Ερευνητική Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας ΘΕΜΑ: Η σχέση και οι επιλογές των νέων 12 15 ετών με την μουσική Σοφία Τσανούλα Ηρώ Σολωνάκη

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016

Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016 Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016 Η «ανάγνωση» της ταινίας Στόχοι: Η συνεργασία του εκπαιδευτικού με τους

Διαβάστε περισσότερα

FLASHBACK: Der Mechanismus ist nicht komplett, verstehst du? Es fehlt ein Teil. Seit neunzehnhunderteinundsechzig.

FLASHBACK: Der Mechanismus ist nicht komplett, verstehst du? Es fehlt ein Teil. Seit neunzehnhunderteinundsechzig. 12 Εκκλησιαστική µουσική Στην Άννα µένουν ακόµα 65 λεπτά. Στην εκκλησία ανακαλύπτει ότι το µουσικό κουτί είναι κοµµάτι που λείπει από το αρµόνιο. Η γυναίκα στα κόκκινα εµφανίζεται και ζητά από την Άννα

Διαβάστε περισσότερα

Griechisches Staatszertifikat - Deutsch

Griechisches Staatszertifikat - Deutsch ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ Griechisches Ministerium für Bildung und Religion Griechisches Staatszertifikat - Deutsch Niveau A1 & A2 Entspricht dem Gemeinsamen

Διαβάστε περισσότερα

:: Alexandria and Cavafis- Chronic of a city and her poet. :: Eurocinema Festrival III.

:: Alexandria and Cavafis- Chronic of a city and her poet. :: Eurocinema Festrival III. Αρχείο εκδηλώσεων Παραρτήµατος Αλεξάνδρειας :: Πέρασµα στη Μεσόγειο Το Παράρτηµα στην Αλεξάνδρεια του Ελληνικού Ιδρύµατος Πολιτισµού εγκαινιάζει στις 22 Ιανουαρίου 2010 την ατοµική έκθεση του εικαστικού

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΡΧΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕΘΑΝΑ 2018»

«ΑΡΧΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕΘΑΝΑ 2018» «ΑΡΧΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕΘΑΝΑ 2018» ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Παρασκευή 3 Αυγούστου Θοδωρής Βουτσικάκης σε ένα πρόγραμμα που επιμελείται η Λίνα Νικολακοπούλου Σάββατο 4 Αυγούστου Δημήτρης Μπάσης Κυριακή 5 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: 16 Μαρτίου 2012, ώρα 7.30 μ.μ.. 1

Ημερομηνία: 16 Μαρτίου 2012, ώρα 7.30 μ.μ.. 1 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αρ. Φακ.: 7.24.07.6.2 Αρ. Τηλ.:22800698/735 Αρ. Φαξ:22428268 E-mail:circularsec@schools.ac.cy 5 Ιανουαρίου 2012 Διευθυντές/τριες

Διαβάστε περισσότερα

DEUTSCHE SCHULE ATHEN ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ

DEUTSCHE SCHULE ATHEN ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ Herzlich Willkommen zu unserem Elternabend Übergang aus dem Kindergarten in die Vorschule Καλωσορίσατε στη συνάντηση γονέων με θέμα τη μετάβαση από τον παιδικό σταθμό στο νηπιαγωγείο 1 Übergang vom Kindergarten

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα: 5 Ο στάδιο: γράφω και διαβάζω τρισύλλαβες λέξεις 6 ο στάδιο: γράφω και διαβάζω λέξεις που αρχίζουν µε φωνήεν 7 ο στάδιο: γράφω και διαβάζω λέξεις που έχουν τελικό σίγµα (-ς) 8 ο στάδιο: γράφω

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΑΘΗΝΑ 2011 Έκδοση: c Πνευματικό

Διαβάστε περισσότερα

17 έως 21 Απριλίου 2019 «Μουσική και Κινηματογράφος» Νίκος Κυπουργός

17 έως 21 Απριλίου 2019 «Μουσική και Κινηματογράφος» Νίκος Κυπουργός «Έτσι γεννήθηκε η μουσική του κινηματογράφου, θα έλεγε κανείς. Από τη σιωπή. Και η μουσική αυτή υπήρξε στην αρχή λίγο σκοτάδι, τίτλοι ηχητική περιγραφή του ονείρου, πράξη ζωής και θάνατος, ενέργεια, νίκη,

Διαβάστε περισσότερα

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 15 Ταξίδι στον χρόνο

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 15 Ταξίδι στον χρόνο 15 Ταξίδι στον χρόνο Η Άννα πρέπει να πάει στο διαιρεµένο Βερολίνο από το ανατολικό στο δυτικό τµήµα. Και σαν να µην έφτανε αυτό, πρέπει να βρει µέσα σε 55 λεπτά ποιο γεγονός θέλει να εξαλείψει η RATAVA:

Διαβάστε περισσότερα

"Καλησπέρα σας ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καλησπέρα σας ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ταχ. Δ/νση : Δεκελείας 97 Νέα Φιλαδέλφεια Τ.Κ. 14341 Τηλ.: 213 2049012 fax. 213 2049006

Διαβάστε περισσότερα

Griechisches Staatszertifikat - Deutsch

Griechisches Staatszertifikat - Deutsch ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ Griechisches Ministerium für Bildung, Lebenslanges Lernen und Religionsangelegenheiten Griechisches Staatszertifikat

Διαβάστε περισσότερα

Μελοποιείται ο Καβάφης; Βασίλης Λαμπρόπουλος και Παντελής Πολυχρονίδης

Μελοποιείται ο Καβάφης; Βασίλης Λαμπρόπουλος και Παντελής Πολυχρονίδης Μελοποιείται ο Καβάφης; Βασίλης Λαμπρόπουλος και Παντελής Πολυχρονίδης Πολλοί θαυμαστές του Καβάφη, μουσικοί και μη, έχουν εκφράσει δημόσια τη γνώμη πως η ποίησή του δεν προσφέρεται για μελοποίηση. Ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

!!! 1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Τάσος Παππάς. Α. Πιάνο - Έγχορδα - Πνευστά. 1-2 Μαρτίου Β. Παιδικές & Νεανικές Χορωδίες 3 Μαρτίου 2019

!!! 1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Τάσος Παππάς. Α. Πιάνο - Έγχορδα - Πνευστά. 1-2 Μαρτίου Β. Παιδικές & Νεανικές Χορωδίες 3 Μαρτίου 2019 1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Τάσος Παππάς Α. Πιάνο - Έγχορδα - Πνευστά 1-2 Μαρτίου 2019 Β. Παιδικές & Νεανικές Χορωδίες 3 Μαρτίου 2019 Ο Τάσος Παππάς γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1926. Υπήρξε µία από

Διαβάστε περισσότερα

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017»

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΣΤΟΧΟΣ 3 ος : Η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του συνόλου των κατοίκων της Ευρώπης και η ανάδειξη των κοινών στοιχείων και της πολυμορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών, μέσα από πολιτιστικές

Διαβάστε περισσότερα

Griechisches Staatszertifikat - Deutsch

Griechisches Staatszertifikat - Deutsch ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ Griechisches Ministerium für Bildung und Religion Griechisches Staatszertifikat - Deutsch Niveau A1 & A2 Entspricht dem Gemeinsamen

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007 1 / 13 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Griechische und römische Rechtsgeschichte

Griechische und römische Rechtsgeschichte ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Griechische und römische Rechtsgeschichte Ενότητα 10: Beispiele von Institutionen des Römischen privatrechts Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη

Διαβάστε περισσότερα

22/11/2017 Συμμετοχή του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου Στη συναυλία του Συλλόγου «ΕΥΤΕΡΠΗ» στο Αρσάκειο. 10/12/2017 Μαθητική Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

22/11/2017 Συμμετοχή του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου Στη συναυλία του Συλλόγου «ΕΥΤΕΡΠΗ» στο Αρσάκειο. 10/12/2017 Μαθητική Χριστουγεννιάτικη Συναυλία 22/11/2017 Συμμετοχή του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου Στη συναυλία του Συλλόγου «ΕΥΤΕΡΠΗ» στο Αρσάκειο Η Μαργαρίτα Μπακοπούλου, μαθήτρια του τμήματος πιάνου, τάξη κας Μαργαρίτας Βαμβακάρη, εκπροσώπησε το

Διαβάστε περισσότερα

Hessisches Kultusministerium. Schulbücherkatalog. für den Unterricht in Herkunftssprachen in Verantwortung des Landes Hessen.

Hessisches Kultusministerium. Schulbücherkatalog. für den Unterricht in Herkunftssprachen in Verantwortung des Landes Hessen. Hessisches Kultusministerium Schulbücherkatalog für den Unterricht in Herkunftssprachen in Verantwortung des Landes Hessen Schuljahr 2013/2014 Unterrichtsmaterialien, die im uftrag des Hessischen Kultusministeriums

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΤΕ ΧΝΙΚΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ

ΚΑΛΛΙΤΕ ΧΝΙΚΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΑΝΤΙ ΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕ ΧΝΙΚΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2019 εικαστικά μουσική θέατρο χορός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Ένας από τους πιο πετυχηµένους θεσµούς του δήµου µας, ο «Καλλιτεχνικός Ιούνιος»,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Από 5 Ιουλίου έως 13 Ιουλίου 2013 Το 31 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Από 5 Ιουλίου έως 13 Ιουλίου 2013 Το 31 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από 5 Ιουλίου έως 13 Ιουλίου 2013 Το 31 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Από 5 έως 13 Ιουλίου 2013 θα πραγματοποιηθεί το 31 ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίος θεσμός του

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 20 Από καιρό σε καιρό

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 20 Από καιρό σε καιρό 20 Από καιρό σε καιρό Η Άννα δεν έχει πλησιάσει ακόµα στη λύση του αινίγµατος. Ποιο γεγονός θέλει να εµποδίσει η RATAVA; Μετά την επιστροφή της στο 2006 πρέπει να ταξιδέψει πίσω στο 1989. Αλλά πόσο επικίνδυνα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το θέλαμε πολύ και τελικά το καταφέραμε. «Διακτινιστήκαμε» στο CERN!Μαζί μας έξι ακόμα γυμνάσια και λύκεια απ όλη την Ελλάδα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το θέλαμε πολύ και τελικά το καταφέραμε. «Διακτινιστήκαμε» στο CERN!Μαζί μας έξι ακόμα γυμνάσια και λύκεια απ όλη την Ελλάδα. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ Το θέλαμε πολύ και τελικά το καταφέραμε. «Διακτινιστήκαμε» στο CERN!Μαζί μας έξι ακόμα γυμνάσια και λύκεια απ όλη την Ελλάδα. Μέχρι πριν από κάποια χρόνια αυτό θα ήταν

Διαβάστε περισσότερα

1 @ copyright @ www.learngerman.gr

1 @ copyright @ www.learngerman.gr 1 @ copyright @ www.learngerman.gr SPRACHE ΠΡΑΧΕ ΓΛΩΑ Sprichst du Griechisch? Σπριχςτ ντου γκρίχιςσ? Μιλάσ ελλθνικά; Sprichst du Deutsch? Σπριχςτ ντου ντόθτςσ? Μιλάσ γερμανικά; Welche Sprache sprichst

Διαβάστε περισσότερα

Αιτιολογική έκθεση. µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει στον εκδοτικό χώρο και στους

Αιτιολογική έκθεση. µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει στον εκδοτικό χώρο και στους Αιτιολογική έκθεση Η Επιτροπή Κρατικών Bραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης εργάστηκε για τα βραβεία του 2013, όπως και την προηγούµενη χρονιά, έχοντας επίγνωση α. των µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Όταν σκέφτεσαι το ξεκίνημά σου ποιος παράγοντας θεωρείς ότι ήταν ο πιο καθοριστικός για να «πάρουν μπρος» τα πράγματα;

Όταν σκέφτεσαι το ξεκίνημά σου ποιος παράγοντας θεωρείς ότι ήταν ο πιο καθοριστικός για να «πάρουν μπρος» τα πράγματα; Τι εισαγωγικό να γράψεις για έναν καλλιτέχνη που εδώ και χρόνια είναι από τους πιο αγαπημένους του ελληνικού κοινού; Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης όχι μόνο «πουλάει» αλλά ανανεώνει τη σχέση του με το κοινό με

Διαβάστε περισσότερα

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 02 Η φυγή

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 02 Η φυγή 02 Η φυγή Καθώς η Άννα απαντά στις ερωτήσεις του αστυνόµου, τους διακόπτει ένας θόρυβος από µηχανάκια και πυροβολισµοί. Η Άννα το βάζει στα πόδια και ανακαλύπτει µια διεύθυνση πάνω στο µουσικό κουτί. Θα

Διαβάστε περισσότερα

Bewerbung Zeugnis. Zeugnis - Einleitung. Formell, männlicher Empfänger, Name unbekannt. Formell, weibliche Empfängerin, Name unbekannt

Bewerbung Zeugnis. Zeugnis - Einleitung. Formell, männlicher Empfänger, Name unbekannt. Formell, weibliche Empfängerin, Name unbekannt - Einleitung Αγαπητέ κύριε, Formell, männlicher Empfänger, Name unbekannt Αγαπητή κυρία, Formell, weibliche Empfängerin, Name unbekannt Αγαπητέ κύριε, Αγαπητή κυρία, Αγαπητέ κύριε/κύρια, Αγαπητέ κύριε/κύρια,

Διαβάστε περισσότερα

Ρ Η Μ Α Τ Ι Κ Η Δ Ι Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Ρ Η Μ Α Τ Ι Κ Η Δ Ι Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Αρ. Φακέλου.: Ku 622.00/3 (Παρακαλούμε να αναφέρεται στην απάντηση) Αριθμός Ρημ. Διακ: 22/14 2 αντίγραφα Συνημμένα: -2- ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ Ρ Η Μ Α Τ Ι Κ Η Δ Ι Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ»

«ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη Δ2 Τάξη του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

Φέτος γιορτάζουμε τα 140 χρόνια από τη γέννηση και τα 70 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη και πιανίστα...

Φέτος γιορτάζουμε τα 140 χρόνια από τη γέννηση και τα 70 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη και πιανίστα... Φέτος γιορτάζουμε τα 140 χρόνια από τη γέννηση και τα 70 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη και πιανίστα... Σ. Ραχμάνινοφ Οι κυριότεροι σταθμοί της ζωής του 1873 Ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ γεννήθηκε το 1873 στο

Διαβάστε περισσότερα

Live ANEMA E CORE. Στους ρυθμούς της Μεσογείου. Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Live ANEMA E CORE. Στους ρυθμούς της Μεσογείου. Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013 Live ANEMA E CORE Στους ρυθμούς της Μεσογείου Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013 Τραγούδια με άξονα τις μελωδίες και τους ρυθμούς της Μεσογείου παρουσιάζει το μουσικό σύνολο Anema e Core, στο Black Duck, την Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 20/11/2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 70/100. Ι. Μη λογοτεχνικό κείμενο

Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 20/11/2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 70/100. Ι. Μη λογοτεχνικό κείμενο Μάθημα/Τάξη: Ν. Γλώσσα Γ' ΕΠΑΛ Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 20/11/2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 70/100 Ι. Μη λογοτεχνικό κείμενο Τον Μάιο του 2017 δημοσιοποιήθηκαν αποτελέσματα έρευνας του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Α τάξης Γυμνασίου

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Α τάξης Γυμνασίου ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α τάξης Γυμνασίου 1 Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Γενικοί Στόχοι Ειδικοί Στόχοι Α. ΣΤΟΧΟΙ Β. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ/ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ και Γ. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Δ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6oΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6oΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος:2015-2016ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6oΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝOY ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚOY ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 05 εν γνωριζόµαστε;

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 05 εν γνωριζόµαστε; 05 εν γνωριζόµαστε; Η Άννα πηγαίνει το µουσικό κουτί στον ρολογά για να το διορθώσει. Για τον Paul Winkler όµως είναι περισσότερο από µια απλή δουλειά. Νοµίζει ότι ξέρει την Άννα από παλιά. Μα πώς είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ» ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη,

Διαβάστε περισσότερα

FLASHBACK: Das Etui ist in Sicherheit. Niemand weiß, wo es ist. (teuflisches Lachen) Außer mir!

FLASHBACK: Das Etui ist in Sicherheit. Niemand weiß, wo es ist. (teuflisches Lachen) Außer mir! 19 Αγάπη στον Ψυχρό Πόλεµο Μόνο 40 λεπτά ακόµα: Η Άννα και ο Paul ξεφεύγουν από τη γυναίκα µε τα κόκκινα και φθάνουν στο υτικό Βερολίνο. Ο Paul κάνει την κατάσταση ακόµα πιο περίπλοκη µε µια ερωτική εξοµολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ HÖRVERSTEHEN. Mai 2012

ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ HÖRVERSTEHEN. Mai 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ Griechisches Ministerium für Bildung, Lebenslanges Lernen und Religionsangelegenheiten Griechisches Staatszertifikat

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Διαβίβαση της υπ αριθμ. 764/2013 Απόφασης της Οικονομικής

ΘΕΜΑ: «Διαβίβαση της υπ αριθμ. 764/2013 Απόφασης της Οικονομικής ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΤΡΑ,28 Αυγούστου 2013 Γραφείο Προέδρου Οικονομικής Επιτροπής Αρ. πρωτ. 212354/2104 Ταχ. Δ/νση: : ΝΕΟ Πατρών-Αθηνών 32 26441 Πάτρα

Διαβάστε περισσότερα

Φίλες και φίλοι, Αγαπημένε μου Γιαννάκη Μάτση,

Φίλες και φίλοι, Αγαπημένε μου Γιαννάκη Μάτση, Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Δόξας Κωμοδρόμου «Κυριάκος Μάτσης Η φυσιογνωμία ενός στοχαστή που τάχθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ 16 Νοεμβρίου 2017 Φίλες και φίλοι,

Διαβάστε περισσότερα

State of Palestine. Diplomatic Representation Athens ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

State of Palestine. Diplomatic Representation Athens ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΤΗΝ ΡΑΜΑΛΑ, ΤΟΥ ΝΑΜΠΛΟΥΣ, ΤΗΝ ΓΑΖΑ & ΤΗΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ Μελίνα Μερκούρη ΠΕΜΠΤΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πόλη και πολιτισμός Πόλη και διασκέδαση

Πόλη και πολιτισμός Πόλη και διασκέδαση 28 Πόλη και πολιτισμός Πόλη και διασκέδαση Η πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης Έντονη είναι η πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης ολόκληρο τον χρόνο. Εκδηλώσεις του Μακεδονικού Μουσείου της Σύγχρονης Τέχνης,

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο σεμινάριο. Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία. Bar theater

Διήμερο σεμινάριο. Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία. Bar theater Διήμερο σεμινάριο Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία Bar theater & Γιατί η υποκριτική είναι Τέχνη Σάββατο και Κυριακή 19 και 20 Οκτωβρίου 2013 στην αίθουσα του ''Θυρεάτη''(παραπλεύρως Αφων Καρκούλη) Έναρξη

Διαβάστε περισσότερα

Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών χολείων

Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών χολείων Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών χολείων 26-28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 τη γενέτειρα του Μάνου Χατζηδάκι 1 2 Για Πέμπτη συνεχή χρονιά το Μουσικό χολείο Ξάνθης με το Κέντρο Πολιτισμού Ξάνθης διοργανώνουν το Υεστιβάλ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΟΥ ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ Της Ιωάννα Μαλίκη

ΑΚΟΥ ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ Της Ιωάννα Μαλίκη ΑΚΟΥ ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ Της Ιωάννα Μαλίκη Η σχολική εφηµερίδα τη φετινή χρονιά αποφάσισε να πραγµατοποιήσει µια έρευνα σχετικά µε το βασικό µας θέµα, τις τέχνες. Ρωτήσαµε τους µαθητές του 3 ου γυµνασίου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικοκινητική αγωγή

Μουσικοκινητική αγωγή Μουσικοκινητική Αγωγή Α εξάμηνο Θεωρία Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός 1 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Μουσικοκινητική αγωγή Η μουσικότητα των ήχων και της ανθρώπινης

Διαβάστε περισσότερα

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 13 Βοήθεια εκ Θεού

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 13 Βοήθεια εκ Θεού 13 Βοήθεια εκ Θεού Η εκκλησία φαίνεται πως είναι το σωστό µέρος για να πάρει κανείς πληροφορίες. Ο πάστορας εξηγεί στην Άννα τη µελωδία και της λέει ότι είναι το κλειδί για µια µηχανή του χρόνου. Αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα των αξιών της ελληνικής κοινωνίας μέσα στα σχολικά εγχειρίδια της Λογοτεχνίας του Δημοτικού Σχολείου

Το σύστημα των αξιών της ελληνικής κοινωνίας μέσα στα σχολικά εγχειρίδια της Λογοτεχνίας του Δημοτικού Σχολείου ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΤΑΝΟΣ» Το σύστημα των αξιών της ελληνικής κοινωνίας μέσα στα σχολικά εγχειρίδια της Λογοτεχνίας του Δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: B ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ημερομηνία: Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Ο συγγραφέας αναφέρεται στη φυσιογνωμία και στον ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΘΟΔΟΣ SUZUKI για ΚΙΘΑΡΑ ενημερωτικό δελτίο

Η ΜΕΘΟΔΟΣ SUZUKI για ΚΙΘΑΡΑ ενημερωτικό δελτίο July 2016 SuzukiGuitarthens Τηλ.: 6948009754 Η ΜΕΘΟΔΟΣ SUZUKI για ΚΙΘΑΡΑ ενημερωτικό δελτίο Περίπου 500.000 μαθητές της μεθόδου Suzuki σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν την μελέτη σε πιάνο, βιολί, τσέλο, βιόλα,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Όσο μπορείς, Κ. Π. Καβάφη ( Παράλληλο κείμενο: Τριαντάφυλλα στο παράθυρο, Α. Εμπειρίκου)

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Όσο μπορείς, Κ. Π. Καβάφη ( Παράλληλο κείμενο: Τριαντάφυλλα στο παράθυρο, Α. Εμπειρίκου) ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κείμενο: Όσο μπορείς, Κ. Π. Καβάφη ( Παράλληλο κείμενο: Τριαντάφυλλα στο παράθυρο, Α. Εμπειρίκου) 1 2 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κείμενο: Χρόνος: Όσο μπορείς, Κ. Π. Καβάφη

Διαβάστε περισσότερα

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΜΟΝΟΒΑ Κυριακάτικο Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Χαρκόβου (Ουκρανία) Οι κοινωνικές αναταραχές του 20 ου αιώνα επηρέασαν και τις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Χρήστος Τσιαλούκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Χρήστος Τσιαλούκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: Τις εντυπώσεις τους από την οργάνωση του 35 ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας (που πραγματοποιεί η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού από 14 έως 23 Μαρτίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο)

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικό Σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ Γυμνασίου Τίτλος:Στάσεις ζωής στα ποιήματα Όσο μπορείς και Ιθάκη του Κ.

Διδακτικό Σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ Γυμνασίου Τίτλος:Στάσεις ζωής στα ποιήματα Όσο μπορείς και Ιθάκη του Κ. Διδακτικό Σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ Γυμνασίου Τίτλος:Στάσεις ζωής στα ποιήματα Όσο μπορείς και Ιθάκη του Κ. Καβάφη Δημιουργοί: Τσιάμαλος Ηρακλής, Σύμβουλος Φιλολόγων Καραλή Μαρία,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 8-9 Δεκεμβρίου 2016 Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Βουλής των

Διαβάστε περισσότερα

16η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση

16η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση 16η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση Στα πλαίσια της 16 ης Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συμμετέχει με δικό του περίπτερο με θέμα: «Έτος Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης» Το

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία µε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Διοργανώνουν επιµορφωτικό-βιωµατικό Σεµινάριο. Εισήγηση: Τάσος Ράτζος

Ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία µε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Διοργανώνουν επιµορφωτικό-βιωµατικό Σεµινάριο. Εισήγηση: Τάσος Ράτζος Ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία µε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Διοργανώνουν επιµορφωτικό-βιωµατικό Σεµινάριο µε θέµα «ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΡΑΣΗ» «όλη η Ελένη σε µία ώρα» Εισήγηση: Τάσος

Διαβάστε περισσότερα

η φιλοσοφία Gestalt, η προσέγγιση PSP, το Playback Θέατρο: τοπία αυτοσχεδιασμού

η φιλοσοφία Gestalt, η προσέγγιση PSP, το Playback Θέατρο: τοπία αυτοσχεδιασμού 1 η φιλοσοφία Gestalt, η προσέγγιση PSP, το Playback Θέατρο: τοπία αυτοσχεδιασμού Το βιβλίο αυτό, του ψυχοθεραπευτή Gestalt Πέτρου Θεοδώρου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΦΟΡΟΣ και σε Ελληνική και

Διαβάστε περισσότερα

Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΙΛΟΥΝ Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη σε μια εποικοδομητική συνέντευξη στο

Διαβάστε περισσότερα

7Ο ΜαθητικόΦεστιβάλXαλανδρίου

7Ο ΜαθητικόΦεστιβάλXαλανδρίου 7Ο ΜαθητικόΦεστιβάλXαλανδρίου 27 Μαΐου - 25 Ιουνίου 2016 ας δώσουμε τον κόσμο στα παιδιά Ν. Χικμέτ Θέατρο Σινεμά Μουσική Χορός Εικαστικά Αθλητισμός ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ esgmhal.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΠΗ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΠΗ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΠΗ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΧΟΡΩΔΙΑ! ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΤΩΝ ΚΑΠΗ ΜΑΣ!!!!!! Αφιέρωμα στην ελληνική παράδοση έκανε η χορωδία, που έχει μέλη από τα τρία ΚΑΠΗ της πόλης μας. Οι χορωδοί τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Β ΕΒΔΟΜΑΔΑ (9-13/11/2015) ΤΗΣ Β ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ»

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Β ΕΒΔΟΜΑΔΑ (9-13/11/2015) ΤΗΣ Β ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ» ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Β ΕΒΔΟΜΑΔΑ (9-13/11/2015) ΤΗΣ Β ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ» Η δεύτερη εβδομάδα του δεύτερου κύκλου της Εκπαίδευσης «ΜΑΖΙ & ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ» πραγματοποιήθηκε από τις

Διαβάστε περισσότερα