ALEXANDROS KAROZAS THE KAVAFIS PROJECT

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ALEXANDROS KAROZAS THE KAVAFIS PROJECT"

Transcript

1 ALEXANDROS KAROZAS THE KAVAFIS PROJECT Το έργο The Kavafis Project µας συνεπαίρνει σ ένα µοναδικό λυρικό ταξίδι µε συντρόφους την αίσθηση του φιλοσοφικού στίχου και της µουσικής παράδοσης. Σαν άτοµο που ερευνά καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ένοιωθε ο Καβάφης τις αντιφατικότητες της ανθρώπινης ύπαρξης, την παρακµή των αστικών αντιλήψεων περί ηθικής και το αµφίβολο του επικρατούντος τρόπου γραψίµατος της ιστορίας. Λυπηρό, το ότι το επιβλητικό του έργο εκτιµήθηκε µόνο µετά τον θάνατο του - πράγµα που υπογραµµίζει τη διαχρονική σηµασία του έργου του. Τόσο ο ποιητής όσο και ο συνθέτης καλύπτουν την οπτική γωνία του µετανάστη ο οποίος ούτε απαρνείται ούτε εκθειάζει την καταγωγή του. Μια τέτοια απόσταση επιτρέπει µεν στον Καρόζα να ερµηνεύσει τον Καβάφη µε ύφος και στοιχεία του δυτικού κλασικισµού, ακολουθώντας όµως αντλώντας διακριτικά από τις ρίζες της ελληνικής µουσικής παράδοσης. Μετά την επιτυχηµένη παγκόσµια πρεµιέρα του «The Kavafis Project» στο «Wiener Konzerthaus» παρουσιάζεται το έργο στις 6 Νοεµβρίου 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης µε αφορµή τα 125 α γενέθλια της Γερµανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. ώδεκα ποιήµατα του Έλληνα ποιητή από την Αλεξάνδρεια αποτέλεσαν τη βάση µιας µουσικής συµβίωσης κλασσικών και µεσογειακών µουσικών παραδόσεων, ερµηνευµένες από τον Γιώργο Νταλάρα. Συµµετέχει, επίσης, η Χορωδία Θεσσαλονίκης, η Συµφωνική Ορχήστρα ήµου Θεσσαλονίκης, καθώς και µαθητές της Γερµανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Μαέστρος θα είναι ο κυπριακής καταγωγής Γεώργιος Κουντούρης. «Η σύνθεση της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη από τον Αλέξανδρο Καρόζα είναι ένα ευφυέστατο µουσικό κατόρθωµα» (Μίκης Θεοδωράκης, Αθήνα, 4. Οκτωβρίου 2010)

2 Ο ΠΟΙΗΤΗΣ Ο έλληνας ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης ( ) έζησε ως επί το πλείστον στην Αλεξάνδρεια. Παγκόσµια έγινε γνωστός µόνο σε ένα σχετικά µικρό κύκλο. Στην ποίησή του συνδέει µε ένα ελκυστικό τρόπο φιλοσοφικές και ιστορικές προσεγγίσεις καθώς και έναν ερωτισµό. Ο Καβάφης δηµιούργησε ποίηση στη µεταβατική περίοδο µεταξύ ελληνικών ιδεωδών και µιας σύγχρονης πνευµατικής επανασύστασης. Μιας επανασύστασης που οφείλουµε και σ αυτόν. Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ Ο Αλέξανδρος Καρόζας, µε καταγωγή από την Ελλάδα, ζει στην Φραγκφούρτη, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα. Αισθάνεται άνετα σ ένα τέτοιο κοσµοπολίτικο περιβάλλον. Γι αυτό, η µουσική του αιφνιδιάζει. Ένα γεφύρωµα µεταξύ των πολιτισµών. Όχι κατασκευασµένο, αλλά φυσικό, συναισθηµατικό, ώριµο. Ένα είδος µουσικής που σου µεταδίδει την αίσθηση ότι κυριολεκτικά βρίσκεσαι µέσα στην διαδικασία εξέλιξης της κουλτούρας ενός µεγάλου Έθνους. Αναβλύζει κάτι καινούργιο που δεν απαρνιέται τις ρίζες του. Ο Αλέξανδρος Καρόζας πείθει µε την συνέπεια µε την οποία, σαν αυτονόητο, εναρµονίζει στοιχεία δηµιουργώντας κάτι καινούργιο.

3 Ο ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ Μόλις 15 χρονών, ο Γιώργος Νταλάρας έδωσε την πρώτη του συναυλία τραγούδησε και έπαιζε κιθάρα και παρήγαγε τον πρώτο δίσκο μόνο 3 χρόνια μετά. Από τότε έχουν κυκλοφορήσει σχεδόν 50 δίσκοι με της ερμηνείες του. Ένας από τους λόγους για τη δημοτικότητά του μπορεί να είναι το προσωπικό φωνητικό του στυλ, η προσεκτική επιλογή των τραγουδιών αλλά και η επεξεργασία τους σύμφωνα με την προσωπικότητα και την πρόθεσή του. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ρεμπέτικα και τις λαϊκές μπαλάντες νεωτέρων δημιουργών. Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ Ο Γιώργος Κουντούρης είναι κυπριακής καταγωγής και απόφοιτος του Κρατικού Κονσερβατορίου της Αγίας Πετρούπολης, όπου σπούδασε ιεύθυνση Οπερατικής και Συµφωνικής Μουσικής στην τάξη του Αλεξάντερ Αλεξέγιεβ, και Βιολί στην τάξη της Αντονίνα Καζάρενα. Αµέσως µετά την αποφοίτησή του, διορίστηκε στο Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες ως βοηθός µαέστρος της Φιλαρµονικής Ορχήστρας και της Συµφωνικής Ορχήστρας του UCLA. Έχει διευθύνει πληθώρα ορχηστρών αλλά και χορωδίες σε Ευρώπη, Αµερική και Ρωσία.

4 Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η Γερµανική Σχολής Θεσσαλονίκης είναι ένα ιστορικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, που φέτος συµπληρώνει 125 χρόνια λειτουργίας. Από τις τάξεις της αποφοίτησαν πάνω από απόφοιτοι που έχοντας πάρει όλα τα απαραίτητα εφόδια διακρίνονται σε όλους τους επαγγελµατικούς τοµείς στη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσµο. Ένα σχολείο µε ευρωπαϊκό προσανατολισµό, όπου ο πολιτισµός, οι τέχνες και η µουσική έδιναν και δίνουν πάντοτε τον τόνο.

5 ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΩ ΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η εξαιρετική ποιότητα των συναυλιών της Συµφωνικής Ορχήστρας ήµου Θεσσαλονίκης και της Χορωδίας Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε ένα µέρος από την εντατική δουλειά στις σχολαστικές πρόβες και την σκόπιµη µελέτη του ρεπερτορίου. Η υψηλή ποιότητα όµως ανέρχεται σε ένα εξίσου σηµαντικό κοµµάτι από την καρδιά. Είναι αυτά τα συναισθήµατα που µεταφέρονται µόνο µε το πάθος και την αφοσίωση στην µουσική. Μόνο, η συγχώνευση των δύο αυτών πτυχών επιτρέπει µία βιώσιµη συγκίνηση.

6 Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ υσκολεύοµαι πολύ ψάχνοντας να πω λίγα λόγια για αυτήν την παρουσίαση του µουσικού έργου του Αλέξανδρου Καρόζα σε ποίηση Κ.Π. Καβάφη. εν είναι µόνο η γνώση και η πλήρης συνείδηση του ότι αναφέροµαι στον ακριβέστερο ποιητή του Ελληνικού λόγου, είναι και η βεβαιότητα την οποία µου καλλιέργησε στις λίγες συναντήσεις, που είχα την τιµή να έχω µαζί του, ο αξέχαστος Γ.Π. Σαββίδης, ότι, κάθε προσέγγιση του Καβάφη πρέπει να έχει σαν αρχή την αποφυγή κάθε υπερβολής και πανηγυρικής ρητορείας. Είναι κάτι εξάλλου, που στερεώθηκε στη συνείδησή µου ακούγοντας τις λιτές, χαµηλόφωνες, αλλά ασφαλείς και αποφασιστικές αναγνώσεις των ποιηµάτων του ποιητή από τον ίδιο τον Γιώργο Σαββίδη. Συνεπώς, ακόµα και αν είχα τη σπουδή, δε θα τολµούσα να αποπειραθώ κάποια φιλολογική επεξεργασία ή επαινετική κριτική, ούτε καν κοσµητικά επίθετα και ενθουσιώδεις κρίσεις για το έργο του Καβάφη. Μένω στον απεριόριστο θαυµασµό και κρατάω το καλλιτεχνικό υπόδειγµα εργασίας ενός καλλιτέχνη, που είχε τη γενναιοδωρία και τη συνείδηση να µοιράζει ακέραιο τον ποιητικό του λόγο σε µια λαϊκή έκδοση, χωρίς να διαχωρίζει τους αποδέκτες σε µυηµένους και µη. Και είναι αυτή η αφθαρσία του λόγου του, που βοηθάει στη ζωντανή µετάγγισή του, στις νέες γενιές, κάτι

7 που ταπεινά νοµίζω θα του έφτανε, θα του ήταν αρκετό, για να είναι πάντα γαλήνιος και δικαιωµένος. Γιατί αυτός ο άφθαρτος «ενσαρκωµένος λόγος», ώθησε δεκάδες νέους καλλιτέχνες και ανάµεσα σε αυτούς το φίλο και πραγµατικά ταλαντούχο συνθέτη Αλέξανδρο Καρόζα, νεαρό ελληνόπουλο της Γερµανίας, παιδί της διασποράς, να καταπιαστεί 25 χρόνια πριν µε το έργο του Καβάφη µε περίσκεψη, προσήλωση θρησκευτική και τη δέουσα ανασφάλεια, γνωρίζοντας ότι έχει να κάνει µε κάτι µοναδικό. Από το 1985 µέχρι σήµερα, γράφει και ξαναγράφει, διαλύει και ξαναχτίζει το υλικό του, προσπαθώντας να δοµήσει ένα κτίσµα, άλλοτε πιστεύοντας και άλλοτε αµφισβητώντας τις ικανότητές του, έχοντας βασικό κίνητρο και αντλώντας δύναµη από τον ίδιο τον ποιητή. Εγώ κριτικά, µπορώ να πω ότι µουσικά το αποτέλεσµα της προσπάθειας είναι πραγµατικά άξιο. Αλλά νοµίζω ότι και σε ένα άλλο επίπεδο, αυτή η διαδικασία δείχνει να τον αφορά και να τον κινητοποιεί δηµιουργικά και υπαρξιακά. Γιατί πιστεύω ότι ακόµα και ανεκτέλεστο αν έµενε το έργο του, µόνο το γεγονός ότι ασχολήθηκε και µυήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στον Καβάφη, θα αποτελούσε από µόνο του για αυτόν σκοπό ζωής. Γιατί είναι από τους τυχερούς που µετά από τόσα χρόνια εργασίας, θα είχε κερδίσει την αυτογνωσία και την εξιλέωση απέναντι στον ποιητή που τον ενέπνευσε, αποτιµώντας µε σωστή αριθµητική αυτό που δίδαξε ο ίδιος µε το σπάνιο ένστικτό του. Όπως το περιέγραψε στο ποίηµα του το 1897, όµοιος θνητός σαν όλους µας, µε καθαρή συνείδηση «ο οποίος δεν καταχώνιασε, µήτε εκπόρνευσε το τάλαντό του στην κοσµοπολίτικη έρηµο της Αλεξάνδρειας, ή στη Βαλκανική σκόνη της Αθήνας, µα το έσπειρε στα πιο παραµεληµένα χώµατα του Ελληνισµού και το ανάστησε µε όλα του τα δάκρυα και µε όλο του το αίµα». (1) Τη δύσκολη ζωή µου ασφαλή να κάνω εγώ στην τράπεζα του µέλλοντος επάνω πολύ ολίγα συναλλάγµατα θα βγάλω Κεφάλαια µεγάλα αν έχω αµφιβάλω κι άρχισα να φοβούµαι µη στην πρώτη κρίση ξαφνικά τας πληρωµάς της σταµατήσει. Προσωπικά, αισθάνοµαι διπλά τιµηµένος που έχω την ευκαιρία να τραγουδήσω αυτόν τον λόγο, µε αυτή την µουσική, µε αυτούς τους σπουδαίους µουσικούς της Ορχήστρας ωµατίου της Βιέννης. Ευχαριστώ για αυτό πολύ τον Αλέξανδρο. Γιώργος Νταλάρας Ιούνιος 2011 (1) Εισαγωγικό σηµείωµα του Γ.Π. Σαββίδη στην έκδοση «Κ.Π. Καβάφης Ποιήµατα», εκδόσεις Ίκαρος.

8 ΤΟ «ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η µοναδική ατµόσφαιρα του «Μεγάρου Μουσικής» Θεσσαλονίκης προσελκύει όχι µόνο τις καλλιτέχνες της διεθνούς µουσικής σκηνής. Είναι επίσης τα πλαίσιο για πολλές άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Το ευρύ φάσµα προγραµµάτων και δραστηριοτήτων στο «Μέγαρο Μουσικής» Θεσσαλονίκης είναι καινοτόµο και οι εγκαταστάσεις του είναι εξοπλισµένα για τις προκλήσεις της τρίτης χιλιετίας. Οι σειρές εκδηλώσεων που ξεκίνησε δίνουν σωµατικές πινελιές στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης. Παλαιά µουσική, τζαζ και νέα µουσική ανήκουν στο περιεχόµενο του προγράµµατος και συµπληρώνουν τον καλλιτεχνικό πυρήνα - τη κλασική µουσική µε την πλούσια της παράδοση.

9 ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Τέχνη και πολιτισµός αποτελούν ουσιαστικά θεµέλια της ζωής µας. Βλέπουµε ότι η αποστολή µας είναι να προωθήσουµε την κατανόηση και τη διατήρηση του εθνικού πολιτισµού, αλλά επίσης να γνωρίζουµε, να εκτιµήσουµε και να προωθήσουµε και άλλους πολιτισµούς. Με αυτό το σκεπτικό φέρνουµε σε επαφή ανθρώπους, που ζουν τον πολιτισµό περ από τα εθνικά σύνορα: µε δηµιουργικότητα, µε τον τρόπο σκέψης τους και τον τρόπο ζωής, διατηρώντας και κατανοώντας την πολιτιστική παράδοση. Όχι µόνο συµφωνικά, αλλά και µοντέρνα και παραδοσιακά όργανα βοηθούν στα έργα µας να ζωντανέψουν παλιοί µύθοι και παραδόσεις. Οι εµπειρίες µε τους διαφορετικούς καλλιτέχνες φέρνουν νέες ιδέες για την αντιµετώπιση των ξένων πολιτισµών, έτσι ώστε να µπορούν να επηρεαστούν µεταξύ τους θετικά. Είναι προφανώς, ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν ενδιαφέρον για άλλους πολιτισµούς και παραδόσεις Έτσι ξεκινάµε µια αλλαγή στη στάση απέναντι του ξένου πολιτισµού, κατά συνέπεια, και για την αναγνώριση των ανθρώπινων αξιών, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή την εθνικότητα. Για µας είναι σηµαντικό ότι οι καλλιτέχνες µπορούν να εκµεταλλεύονται τα προσόντα τους, και σε αυτό το πλαίσιο, µια "Soul" φωνή ταιριάζει αρκετά µε την βυζαντινή µουσική και το αγγλικό κείµενο µε την ελληνική µελωδία. Είναι µέληµά µας να συντηρηθούν και να συνδυάζονται ιδιαιτερότητες. Για τα έργα µας, ψάχνουµε µαζί µε τους καλλιτέχνες για θέµατα µε βάση µύθους και ιστορίες των αρχαίων πολιτισµών που έχουν διαχρονική σηµασία. Σήµερα δεν πρέπει να διαβάσει κανείς απαραίτητα κάτι καινούριο για να µάθει για τις ανθρώπινες αξίες. Τη διαπίστωση ότι «η µουσική από την καρδιά πηγαίνει στην καρδιά» ισχύει σήµερα όπως και τότε... Αλέξανδρος Καρόζας

10 ΕΛΛΑ Α ΤΥΠΟΣ Orfeas.gr Ο λόγος του Κ.Π. Καβάφη µε τη φωνή του µεγάλου ερµηνευτή Γιώργου Νταλάρα, την θεατρική απαγγελία του εµβληµατικού Bruno Ganz και όχηµα τη µουσική του Αλέξανδρου Καρόζα κατέκτησε το κοινό της Βιέννης στη µεγάλη συναυλία στην κατάµεστη µεγάλη αίθουσα του Wiener Konzerthaus το βράδυ του Σαββάτου 26/11. Σε παγκόσµια πρεµιέρα ο Γιώργος Νταλάρας, ο σηµαντικότερος µουσικός πρεσβευτής και ερµηνευτής της Ελλάδας, ερµήνευσε το έργο «Καβάφης» του συνθέτη Αλέξανδρου Καρόζα µε την Ορχήστρα «Wiener KammerOrchester» και τη Χορωδία «Wiener Singakademie» υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη. «Ήταν µια µοναδική εµπειρία, να στέλνεις το µήνυµα του µεγάλου Αλεξανδρινού σε ένα κοινό όχι τόσο οικείο µε το λόγο του ποιητή. Για µια ακόµη φορά οι απαρχές της νεοελληνικής λογοτεχνίας µαζί µε τη δυναµική νεωτερικότητα του Καρόζα χτίζουν σε εποχές δύσκολες γέφυρες πολιτισµού» σηµειώνει ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε επανειληµµένα από τους 1700 παρόντες, που εδώ και µέρες είχαν διασφαλίσει θέση στη λαµπρή σκηνή της Αυστριακής πρωτεύουσας. Ο Bruno Ganz, ένας από τους πιο σηµαντικούς γερµανόφωνους ηθοποιούς µε ξεχωριστό στίγµα µίλησε στην ψυχή του γερµανόφωνου κοινού που κατέκλυσε την ονοµαστή αίθουσα συναυλιών της Βιέννης απαγγέλλοντας τα ποιήµατα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Απόδωσε µε εύγλωττο τρόπο τα νοήµατα του µεγάλου µας ποιητή αποσπώντας την καθολική αποδοχή του κοινού. «Ο Καβάφης σε διαρκή αναζήτηση της ανθρώπινης υπόστασης ένοιωθε τις αντιφατικότητές της. Άφησε ανεξίτηλο στίγµα κριτικής αλλά και φως πορείας. Προσπάθησα να περικλείσω µουσικά την ποικιλόχρωµη κουλτούρα του Ελληνισµού και να βασιστώ σε αυθεντικές ρίζες κλασσικής ελληνικής και ευρύτερα µεσογειακής µουσικής παράδοσης» σηµειώνει σε δήλωσή του ο Αλέξανδρος Καρόζας δηµιουργός και εµπνευστής του έργου. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο Μίκης Θεοδωράκης αναφερόµενος στο έργο αυτό, τον Απρίλιο του 2010, δήλωσε: «Η σύνθεση της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη από τον Αλέξανδρο Καρόζα είναι ένα ευφυέστατο µουσικό κατόρθωµα». Ο Γιώργος Κουντούρης µε απόλυτη αρµονία διηύθυνε τα µουσικά σύνολα οδηγώντας το κοινό στο τέλος της συναυλίας να επαναφέρει µε το ενθουσιώδες χειροκρότηµά του τους συντελεστές της παράστασης µαζί µε τον Αλέξανδρο Καρόζα τρεις φορές στη σκηνή για την ερµηνεία της καταληκτικής u963 σύνθεσης του έργου «Αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια..» Ο Γιώργος Κουντούρης γεννήθηκε στην Κύπρο και έχει σπουδάσει στο Κρατικό Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης. Έχει συνεργαστεί µε τη Συµφωνική του Ωδείου της Αγίας Πετρούπολης, τη Φιλαρµονική ωµατίου της Αγίας Πετρούπολης, τη Φιλαρµονική και τη Συµφωνική του UCLA (University of California, Los Angeles), τη Συµφωνική της Κύπρου, τη Φιλαρµονική της Σιβερίας, την Κρατική Φιλαρµονική της Αγίας Πετρούπολης, την Κρατική Ακαδηµαϊκή της Αγίας Πετρούπολης, την Καµεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής και τη Φιλαρµονική του Πετραζαβόσκ. Από τον Ιανουάριο του 2011 είναι ο Καλλιτεχνικός ιευθυντής του Κυπριακού Οργανισµού Όπερας. Η Ορχήστρα ωµατίου της Βιέννης «Wiener KammerOrchester» ιδρύθηκε το 1946, έχει πραγµατοποιήσει συναυλίες σε Ιαπωνία, Ταιβάν, Κορέα, ΗΠΑ, Νότια Αµερική και Ευρώπη όπου έχουν εµφανιστεί στις µεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης. Έχει συνεργαστεί µε σπουδαίους µαέστρους όπως οι Sir Neville Marriner, Yehudi Menuhin, Adam Fischer, Heinz Holliger, Rudolf Barshai, κ.ά. και µε τραγουδιστές και σολίστες όπως Kiri Te Kanawa, κ.ά. Η Χορωδία της Μουσικής Ακαδηµίας της Βιέννης «Wiener Singakademie» ιδρύθηκε το 1858 ως η πρώτη µεικτή χορωδία της Βιέννης. Το 1882 ο νεαρός Johannes Brahms ήρθε στη Βιέννη και ανέλαβε τη διεύθυνση της χορωδίας και ακολούθησαν ο Gustav Mahler, Richard Strauss και Bruno Walter.

11 Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 11 Νοεµβρίου 2011 «KAVAFIS PROJECT» ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΟΡΑΤΟΡΙΟΥ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ «Το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη το πήρα για πρώτη φορά στα χέρια µου, όταν πλέον πίστεψα ότι είχα ολοκληρώσει ένα µουσικό έργο γι' αυτό». Έτσι περιγράφει ο συνθέτης Αλέξανδρος Καρόζας τη σχέση του µε την ποίηση του µεγάλου Αλεξανδρινού. Ο Μπρούνο Γκαντζ θα απαγγείλει στα γερµανικά τα µελοποιηµένα καβαφικά ποιήµατα Μια δηµιουργικά εµµονική σχέση που ξεκίνησε δειλά προ 25ετίας, µε τις πρώτες απόπειρες µελοποίησης, συνεχίστηκε µε το δισκογραφηµένο «Αφιέρωµα στον Καβάφη» και κατέληξε πρόσφατα στη σύνθεση του έργου «Kavafis Project». Το τελευταίο, σε µορφή ορατορίου, κάνει την παγκόσµια πρεµιέρα του στις 26 Νοεµβρίου, στο περίφηµο Wiener Konzerthaus, µε τον Μπρούνο Γκαντζ να απαγγέλλει στα γερµανικά όσα µελοποιηµένα καβαφικά ποιήµατα θα ερµηνεύσει ως κορυφαίος ο Γιώργος Νταλάρας, µε τη Χορωδία της Μουσικής Ακαδηµίας της Βιέννης και µε την Ορχήστρα ωµατίου της Βιέννης, υπό τον Κύπριο αρχιµουσικό Γιώργο Κουντούρη. ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Γεννηµένος στην Κατερίνη, ο Αλέξανδρος Καρόζας έδωσε πολύ νωρίς δείγµατα ενός προσωπικού µουσικού ιδιώµατος, το οποίο γειτνίαζε κυρίως µε τη συµφωνική µουσική, φέροντας βυζαντινές ή παραδοσιακές µελωδικές µνήµες, αλλά και µοντέρνες νύξεις, ενισχυµένες από τη σχεδόν ισότιµη παρουσία ηλεκτρονικών µουσικών οργάνων δίπλα στα κλασικά. Μόνιµος κάτοικος Γερµανίας από τα 7 του χρόνια, όταν εγκαταστάθηκε εκεί οικογενειακά, στη Γερµανία σπούδασε κι εκεί έγινε περισσότερο γνωστός, κινούµενος µεταξύ Βερολίνου και Φρανκφούρτης. Στην Ελλάδα το όνοµά του είναι λιγότερο αναγνωρίσιµο και µάλιστα όχι τόσο µε την ιδιότητα του συνθέτη, αλλά κυρίως µ' αυτή του παραγωγού, π.χ. συµφωνικών ή λυρικών έργων του Μίκη Θεοδωράκη. Στη Γερµανία ωστόσο είναι γνωστός ως συνθέτης συµφωνικών έργων και µουσικών για κινηµατογραφικές ταινίες. Έχει συνεργαστεί µε την Ορχήστρα της Κρατικής Ακαδηµίας της Πετρούπολης, τις Όπερες του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης, αλλά και µε µεγάλα ονόµατα ερµηνευτών και πέραν του λυρικού τραγουδιού, όπως π.χ. µε την τζαζ τραγουδίστρια Τζούλι Ντένις κ.ά. Τα ποιήµατα που µελοποίησε εν προκειµένω ο Καρόζας για το «Kavafis Project» είναι µερικά από τα εµβληµατικότερα του Αλεξανδρινού: «Φωνές», «Κεριά», «έησις», «Ηδονή», «Επέστρεφε», «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» κ.ά. Στόχος του συνθέτη, η µουσική του να περικλείει την ποικιλόχρωµη κουλτούρα του Ελληνισµού και να βασίζεται σε αυθεντικές ρίζες της κλασικής ελληνικής, αλλά και ευρύτερα µεσογειακής παράδοσης. Στη µεγάλη συναυλία στο Konzerthaus της Βιέννης, στη γερµανόφωνη απόδοσή τους θα τα απαγγείλει ο σπουδαίος Μπρούνο Γκαντζ, που τον ξέρουµε φυσικά ως έναν από τους κορυφαίους Ευρωπαίους ηθοποιούς και πρωταγωνιστή του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στη «Σκόνη του Χρόνου». «ΦΩΝΕΣ» Όσο για τον Γιώργο Νταλάρα, γνώριµος από παλιά του Αλέξανδρου Καρόζα, είχε ερµηνεύσει στο παρελθόν µια άλλη µελοποιητική εκδοχή του συνθέτη για τις καβαφικές «Φωνές». Ο ίδιος συστήνει και τον Καρόζα και το παρόν έργο του, λέγοντας: «Νεαρό Ελληνόπουλο της Γερµανίας, παιδί της διασποράς, έχει καταπιαστεί 25 χρόνια πριν µε το έργο του Καβάφη µε περίσκεψη, προσήλωση θρησκευτική και τη δέουσα ανασφάλεια, γνωρίζοντας ότι έχει να κάνει µε κάτι µοναδικό. Από το 1985 µέχρι σήµερα γράφει και ξαναγράφει, διαλύει και ξαναχτίζει το υλικό του,

12 προσπαθώντας να δοµήσει ένα κτίσµα, άλλοτε πιστεύοντας και άλλοτε αµφισβητώντας τις ικανότητές του, αντλώντας δύναµη από τον ίδιο τον ποιητή». ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ Ο Κωνσταντίνος Καβάφης τιµάται στη Βιέννη Της Αλεξάνδρας Κόκα 23 Νοεµβρίου 2011 στην Αυστρία Μια µοναδική δηµιουργία, µελοποιηµένη ποίηση του µεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, από τον Έλληνα συνθέτη της ιασποράς, Αλέξανδρο Καρόζα, θα έχει την παγκόσµια πρεµιέρα της το ερχόµενο Σάββατο, 26 Νοεµβρίου, σε µεγάλη συναυλία στο ξακουστό Μέγαρο Συναυλιών της Βιέννης, µε ερµηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. Μαζί τους, συντελεστές αυτής της συναυλίας, σε µια από τις γνωστότερες µουσικές αίθουσες στον κόσµο, θα είναι οι φηµισµένες Ορχήστρα ωµατίου Βιέννης και Χορωδία της Μουσικής Ακαδηµίας Βιέννης, σε διεύθυνση του Κύπριου αρχιµουσικού Γιώργου Κουντούρη µε το διάσηµο Γερµανό ηθοποιό Μπρούνο Γκαντς, πρωταγωνιστή ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου, να απαγγέλει στα γερµανικά τα µελοποιηµένα ποιήµατα του Καβάφη. Μελοποιώντας ποιήµατα του Καβάφη µε φιλοσοφικές, ιστορικές και ερωτικές αναφορές, µε ένα τρόπο που, όπως λέει ο ίδιος, περικλείει µουσικά την ποικιλόχρωµη κουλτούρα του Ελληνισµού, βασιζόµενος σε αυθεντικές ρίζες κλασικής ελληνικής µουσικής και ευρύτερα µεσογειακής µουσικής παράδοσης, ο Αλέξανδρος Καρόζας θέτει νέα πρότυπα µε το έργο του «Καβάφης», το οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης είχε χαρακτηρίσει πέρσι «ένα ευφυέστατο µουσικό κατόρθωµα». Γεννηµένος στην Κατερίνη και βρισκόµενος µόνιµα από τα επτά του χρόνια οικογενειακά στη Γερµανία, όπου έκανε τις µουσικές σπουδές του, ο Αλέξανδρος Καρόζας, που σήµερα ζει στη Φρανκφούρτη, την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, παρουσίασε από νωρίς ένα προσωπικό µουσικό ιδίωµα συγγενές µε τη συµφωνική µουσική, φέροντας όµως βυζαντινές ή παραδοσιακές µελωδικές µνήµες, αλλά και µοντέρνες αναφορές ενισχυµένες από τη σχεδόν ισότιµη παρουσία ηλεκτρονικών µουσικών οργάνων δίπλα στα κλασικά. Στο γερµανόφωνο χώρο είναι γνωστός ως συνθέτης συµφωνικών έργων και µουσικής κινηµατογραφικών ταινιών, έχοντας συνεργαστεί µε την Όπερα του Βερολίνου και την Όπερα της Φρανκφούρτης, την Ορχήστρα της Κρατικής Ακαδηµίας της Πετρούπολης και µε µια σειρά διάσηµων ερµηνευτών, ενώ ως µουσικός παραγωγός έχει διοργανώσει περιοδείες µεγάλων Ελλήνων συνθετών και ερµηνευτών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Στην παγκόσµια πρεµιέρα µε τη συναυλία στο Μέγαρο Συναυλιών της Βιέννης θα παρουσιαστούν 12 µελοποιηµένα από τον Αλέξανδρο Καρόζα ποιήµατα του Καβάφη, όπως «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον», «Φωνές», «έησις», «Τείχοι», «Επιθυµίες», «Ιθάκη», «Η πόλις», ενώ σολίστ θα είναι ο νικητής πριν από τρία χρόνια στο Ευρωπαϊκό Φέστιβάλ Νέων στη Βιέννη, ιονύσης Γραµµένος (κλαρινέτο), η Στέλλα Βαλάση (σαντούρι), ο Γιόσο Στέφαν (κιθάρα) και ο Τζον Ζας (τούµπα). Ο Γιώργος Νταλάρας είναι παλιός και αγαπηµένος γνώριµος του βιεννέζικου φιλόµουσου κοινού, έχοντας εµφανιστεί αρκετές φορές τα προηγούµενα χρόνια µε µεγάλες συναυλίες του στο Μέγαρο Συναυλιών της Βιέννης, µε τελευταία εκείνη το Μάιο του 2010 και, όπως δηλώνει ο ίδιος, αισθάνεται διπλά τιµηµένος που έχει την ευκαιρία να τραγουδήσει το λόγο του Καβάφη, µε αυτή τη µουσική και µε τους σπουδαίους µουσικούς της Ορχήστρας ωµατίου Βιέννης.

13 The Kavafis Project κατέκτησε τη Βιέννη Υπογράφει: Γιάννης Κέρκης (ogdoo.gr) 29/11/2011 Ο ερµηνευτής του έργου Γιώργος Νταλάρας δηλώνει: «Ήταν µια µοναδική εµπειρία, να στέλνεις το µήνυµα του µεγάλου Αλεξανδρινού σε ένα κοινό όχι τόσο οικείο µε το λόγο του ποιητή. Για µια ακόµη φορά οι απαρχές της νεοελληνικής λογοτεχνίας µαζί µε τη δυναµική νεωτερικότητα του Καρόζα χτίζουν σε εποχές δύσκολες γέφυρες πολιτισµού». Το Σάββατο 26 Νοεµβρίου στην κατάµεστη µεγάλη αίθουσα του Wiener Konzerthaus, ο λόγος του Κ.Π. Καβάφη µε τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα, την θεατρική απαγγελία του εµβληµατικού Bruno Ganz και όχηµα τη µουσική του Αλέξανδρου Καρόζα συγκλόνισε το κοινό της Βιέννης. Σε παγκόσµια πρεµιέρα ο Γιώργος Νταλάρας ερµήνευσε το έργο «Καβάφης» του συνθέτη Αλέξανδρου Καρόζα µε την Ορχήστρα «Wiener KammerOrchester» και τη Χορωδία «Wiener Singakademie» υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη. Οι συντελεστές της παράστασης καταχειροκροτήθηκαν επανειληµµένα από τους 1700 παρόντες, που εδώ και µέρες είχαν διασφαλίσει θέση στη λαµπρή σκηνή της Αυστριακής πρωτεύουσας. Ο Bruno Ganz στις απαγγελίες των ποιηµάτων του µεγάλου Αλεξαντρινού, απέδωσε µε εύγλωττο τρόπο τα βαθύτερα και πολυεπίπεδα νοήµατα τους αποσπώντας την καθολική αποδοχή των θεατών. «Ο Καβάφης σε διαρκή αναζήτηση της ανθρώπινης υπόστασης ένοιωθε τις αντιφατικότητές της. Άφησε ανεξίτηλο στίγµα κριτικής αλλά και φως πορείας. Προσπάθησα να περικλείσω µουσικά την ποικιλόχρωµη κουλτούρα του Ελληνισµού και να βασιστώ σε αυθεντικές ρίζες κλασσικής ελληνικής και ευρύτερα µεσογειακής µουσικής παράδοσης» σηµειώνει σε δήλωσή του ο Αλέξανδρος Καρόζας δηµιουργός και εµπνευστής του έργου. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο Μίκης Θεοδωράκης αναφερόµενος στο έργο αυτό, τον Απρίλιο του 2010, δήλωσε: «Η σύνθεση της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη από τον Αλέξανδρο Καρόζα είναι ένα ευφυέστατο µουσικό κατόρθωµα». Ο Γιώργος Κουντούρης µε απόλυτη αρµονία διηύθυνε τα µουσικά σύνολα οδηγώντας το κοινό στο τέλος της συναυλίας να επαναφέρει µε το ενθουσιώδες χειροκρότηµά του τους συντελεστές της παράστασης µαζί µε τον Αλέξανδρο Καρόζα τρεις φορές στη σκηνή για την ερµηνεία της καταληκτικής σύνθεσης του έργου «Αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια..» ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ O συνθέτης Αλέξανδρος Καρόζας παρουσίασε το έργο «Καβάφης Kavafis project» στις 26 Νοεµβρίου, µε την Ορχήστρα «Wiener KammerOrchester» και τη χορωδία «Wiener Singakademie» στο Konzerthaus της Βιέννης. Ο Μπρούνο Γκαντζ, απήγγειλε στα γερµανικά όσα µελοποιηµένα καβαφικά ποιήµατα ερµήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας, υπό τον Κύπριο αρχιµουσικό Γιώργο Κουντούρη. Γεννηµένος στην Κατερίνη ο Αλέξανδρος Καρόζας έδωσε πολύ νωρίς δείγµατα ενός προσωπικού µουσικού ιδιώµατος. Μόνιµος κάτοικος Γερµανίας και στη δεύτερη πατρίδα του είναι γνωστός ως συνθέτης συµφωνικών έργων και µουσικών για κινηµατογραφικές ταινίες. Τα ποιήµατα που µελοποίησε είναι µερικά από τα σηµαντικότερα του Αλεξανδρινού ποιητή: Φωνές, Κεριά, Απολείπειν ο θεός Αντώνιον, Ηδονή, έησις κ.α.

14 Σύµφωνα µε τον τύπο η συναυλία στέφθηκε µε επιτυχία. Ο Μπρούνο Γκαντς κάνει λόγο για αισθήµατα ευτυχίας όταν για πρώτη φορά διάβασε ποιήµατα του Γιώργου Σεφέρη κατά τη διάρκεια των γυρισµάτων της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Στη σκόνη του χρόνου», σηµειώνει στην εισαγωγή του άρθρου της η Κριστιάνε Σλέτσερ. Παρόµοια ήταν η ευτυχία του όταν αργότερα διάβασε ποιήµατα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Στην ποίηση του µεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, µελοποιηµένη από τον Έλληνα συνθέτη Αλέξανδρο Καρόζα, παιδί µεταναστών στη Γερµανία, αναφέρεται η δηµοσιογράφος της Süddeutsche Zeitung. Στην Ελλάδα η αναµέτρηση των συνθετών µε το έργο του Καβάφη θεωρείται παρακεκινδυνευµένη. Ο Αλέξανδρος Καρόζας το τόλµησε όµως σε νεαρή ηλικία και τώρα παρουσίασε τη δουλειά του σε παγκόσµια πρώτη στην αυστριακή πρωτεύουσα. Ονόµασε το έργο «The Kavafis Projekt», όχι χωρίς και ο ίδιος να διατηρεί τους ενδοιασµούς του. Παρόλα αυτά ζήτησε από τον Μπρούνο Γκάντς να απαγγείλει ποιήµατα του Καβάφη και αυτός δέχθηκε αµέσως. εν πίστευε στην τύχη του. Και η τύχη συνεχίστηκε διότι το έργο δέχθηκε να ερµηνεύσει ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος σύµφωνα µε την Κριστιάνε Σλέτσερ είχε στην αρχή λίγο τρακ όταν κατάλαβε το βάρος του εγχειρήµατος, όσο όµως συνεχιζόταν η βραδιά και πύκνωνε το χειροκρότηµα το τρακ υποχωρούσε. Ο Αλέξανδρος Καρόζας δεν ξέχασε και τις µουσικές του ρίζες αναµειγνύοντας στη συµφωνική µουσική κι ένα σαντούρι. Όσο για το φινάλε, ήταν συγκινητικό µε τον Μπρούνο Γκαντς να απαγγέλλει το «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον», να αγκαλιάζεται µε τον Γιώργο Νταλάρα και τον κόσµο να φωνάζει µπράβο! Επιµέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος µε πηγές από ΟΕΚ Γερµανίας και Ελευθεροτυπία. ηµοσιεύθηκε στην κατηγορία Οµογενειακά Νέα τη Πέµπτη, 01 εκεµβρίου :54

15 ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑ SÜDDEUTSCHE ZEITUNG, München, Christiane Schloetzer Der Komponist Alexandros Karozas vertont Gedichte von Konstantinos Kavafis Eine Uraufführung in Wien mit Theater-Star Bruno Ganz Da steht Ganz nun, wie ein vom Leben gezeichneter Odysseus, und rezitiert Gedichte eines anderen großen Griechen, des Dichters Konstantin Kavafis Den deutschen Übersetzungen aber muss das fehlen, was dem 1863 geborenen Alexandriner Kavafis wie schon den alten Griechen ebenso wichtig war wie der Logos (das Wort): Melos und Rhythmus So groß ist die Verehrung des Dichters heute, dass sie nicht selten von der Warnung begleitet wird, sich bloß nicht an Kavafis zu vergreifen. Der Komponist Alexandros Karozas kannte diese Ehrfurcht nicht, als er sich, noch ein Jüngling, daran machte, Kavafis-Gedichte zu vertonen. Diese Respektlosigkeit war ein Glück Hommage á K. Kavafis nannte Karozas diesen Lied-Zyklus, ein rasch hingeworfenes, beeindruckendes Jugendwerk, frei von Effekthascherei, mit Stücken von elegischer Schönheit und tänzerischer Eleganz ein komplexes Orchesterwerk. The Kavafis Project nennt Karozas dieses Unterfangen, wobei das Wort Project verrät, dass der Künstler inzwischen mit mehr Skrupeln ans Werk geht. Das Bühnenunternehmen ist denn auch ein musikalisch-theatralisches Experiment, und dazu ein Versuch, einem deutschen Publikum einen modernen griechischen Klassiker näher zu bringen Dalaras, in seiner Heimat als Pop- und Rembetiko-Interpret ein Bestseller, hat schon viele Grenzgänge unternommen, trat mit Sting und Peter Gabriel auf. In Wien wirkt Dalaras zuerst nervös, als spürte er die Last des Wagnisses. Aber je länger der Abend dauert, je häufiger und heftiger der Applaus im fast ausverkauften Konzerthaus ausbricht, desto befreiter erscheint er Dem Zyprioten Giorgos Kountouris bleibt die Aufgabe, mit dem Taktstock den Einfallsreichtum von Karozas so weit zu bändigen, dass das Wiener Kammerorchester und die Wiener Singakademie auch bei den Sturmpassagen des furiosen Werks mitkommen. Karozas hat seine musikalischen Wurzeln nicht vergessen Στέκεται λοιπόν ο Ganz, σαν ένας Οδυσσέας που τον σηµάδεψε η ζωή, και απαγγέλλει ποιήµατα ενός ακόµα µεγάλου Έλληνα, του ποιητή Κ. Καβάφη Όµως, από τις µεταφράσεις στα γερµανικά λείπουν, φυσικά, αυτά που για τον 1863 γεννηθέντα Αλεξανδρινό Καβάφη, όπως και για τους αρχαίους Έλληνες, ήταν σηµαντικό όπως ο Λόγος: Μελωδικότητα και Ρυθµός Ο σεβασµός για τον ποιητή είναι σήµερα τόσο βαθύς που όχι σπάνια καθιστούν κάποιον προσεκτικό, να µην «κακοποιήσει» τον Καβάφη. Ο συνθέτης Α. Καρόζας δεν διέπονταν από αυτό το δέος όταν ήδη σε νεανική ηλικία άρχισε να καταπιάνεται µε τη µελοποίηση των ποιηµάτων του Καβάφη. Αυτή η «ασέβεια» αποδείχτηκε ως ευτυχής στάση Hommage á K. Kavafis ονόµασε ο Καρόζας αυτόν τον κύκλο τραγουδιών, ένα νεανικό επίτευγµα σε πολύ σύντοµο χρόνο, εντυπωσιακό, δίχως επιδειξιοµανία, µε δείγµατα από ελεγειακό κάλλος και χορευτική χάρη ένα πολυσύνθετο ορχηστικό δηµιούργηµα. Αυτήν την απόπειρα ονόµασε ο Καρόζας The Kavafis Project. Στην προκειµένη περίπτωση η λέξη Project προδίδει τους ενδοιασµούς που πρέπει να είχε ο καλλιτέχνης όταν σχεδίαζε αυτό το έργο. Το εγχείρηµα «επί σκηνής» είναι όντως ένα µουσικοθεατρκό πείραµα και µια απόπειρα, να φέρει ένα γερµανόφωνο κοινό πιο κοντά σε ένα νεοκλασικό Έλληνα Νταλάρας, µπεστ σέλλερ στην Ελλάδα σαν ερµηνευτής δηµοφιλούς ελληνικής λαϊκής και διεθνούς µουσικής, ξεπέρασε πολλές φορές τα σύνορα της πατρίδα του, συνεργάσθηκε µε Sting και Peter Gabriel. Στη Βιέννη φάνηκε ο Νταλάρας αρχικά ανήσυχος, σαν να αντιλαµβανόταν την υποθήκη του τολµήµατος. Όµως, όσο προχωρούσε η βραδιά, όσο συχνότερα και ισχυρότερα ξέσπαγαν τα χειροκροτήµατα στη σχεδόν γεµάτη Αίθουσα Συναυλιών, τόσο απελευθερωµένος φαινόταν Ο Κυπριώτης Γιώργος Κουντούρης είχε την αποστολή, να τιθασεύσει τη µουσική φαντασία του Καρόζα κατά τέτοιον τρόπο ώστε η Συµφωνική Ορχήστρα της Βιέννης και η χορωδία της Μουσικής Ακαδηµίας της Βιέννης να κατανοούν ακόµα και τα θυελλώδη περάσµατα του συναρπαστικού έργου. Ο Καρόζας δεν ξέχασε τις µουσικές του καταβολές

16 KURIER, Wien, Werner Rosenberger Weltpremiere The Kavafis Project mit Bruno Ganz & George Dalaras zwölf eindrucksvolle Kompositionen für 80-käpfigen Chor und 80 Musiker Karosas, in Europa längst u.a. bekannt als Produzent von Mikis Theodorakis, gelang ein Brückenschlag zwischen den Kulturen, zwischen Tradition und Moderne beim Album Odysseus des Nordens und den CDs Hommage á Kavafis und Opus Xenon δώδεκα εντυπωσιακές συνθέσεις για 80-µελή χορωδία και 80 µουσικούς Ο Καρόζας, εδώ και καιρό γνωστός στην Ευρώπη σαν παραγωγός του Μίκη Θεοδωράκη, επέτυχε µε το άλµπουµ «Οδυσσέας του Βορρά» και τα CD Hommage á Kavafis και Opus Xenon ένα πολιτισµικό γεφύρωµα µεταξύ παράδοσης και σύγχρονης εποχής WIENER BEZIRKSBLATT, Wien Weltpremiere - Vertonte Werke des großen hellenischen Dichters Sensationelles Konzert in Wien - Griechisches Epos in 12 Kompositionen Der bedeutendste musikalische Botschafter Griechenlands trägt die vertonten Gedichte des großen Konstantinos Kavafis vor dem Komponisten Alexandros Karozas ist mit seinem The Kavafis Project sensationelles gelungen: In dem vokal-symphonischen Werk würdigt George Dalaras, einer der bekanntesten Sänger Griechenlands, gemeinsam mit dem Wiener Kammerorchester und der Wiener Singakademie den großen Dichter Konstantinos Kavafis ( ). Kavafis gilt als Wegbereiter der modernen griechischen Lyrik Karozas hat die Kafavis-Gedichte in einer Weise vertont, die Einflüsse klassisch-griechischer und mediterraner Musiktraditionen aufgreift. Philosophische Erkenntnisse und die Intuition von Musik werden in diesem Kavafis Project in einzigartiger Weise zusammen geführt ο συνθέτης Α. Καρόζας κατάφερε µε το The Kavafis Project κάτι το εντυπωσιακό: Στο συµφωνικό αυτό έργο ο Γιώργος Νταλάρας, ένας από τους δηµοφιλέστερους Έλληνες τραγουδιστές, σε συνδυασµό µε τη Συµφωνική Ορχήστρα της Βιέννης και τη χορωδία της Μουσικής Ακαδηµίας της Βιέννης, αποτίνει τιµή στον µεγάλο ποιητή Καβάφη. Ο Καβάφης θεωρείται ως πρόδροµος της σύγχρονης ελληνικής ποίησης ο Καρόζας µελοποίησε τα ποιήµατα του Καβάφη µε αναφορά στην επιρροή κλασσικών ελληνικών αλλά και µεσογειακών µουσικών παραδόσεων. Φιλοσοφικές γνώσεις και η µουσική διαίσθηση συνδέονται µε ένα µοναδικό τρόπο σε αυτό το Kavafis Project WIENER BEZIRKSBLATT, Wien Sänger George Dalaras widmet sich mit Orchester griechischen Gedichten Karozas vertonte zwölf von 154 veröffentlichten Gedichten von Konstantinos Kavafis er wollte Melodien ersinnen, die als idealtypisch für den Mittelmeerraum gelten können Spannend wird das Projekt jedenfalls durch sein Personal: Der Schauspieler Bruno Ganz rezitiert die Poeme auf Deutsch, die Vertonungen singt der Weltmusik-Star George Dalaras, begleitet vom Wiener Kammerorchester und der Singakademie. Warum das Projekt in Wien stattfindet? Ein griechischer Uraufführungsort war für Dalaras nicht zwingend: Die Worte von Kavafis waren zwar griechisch, aber die Inhalte international ο Καρόζας µελοποίησε δώδεκα από 154 δηµοσιευµένα ποιήµατα του Καβάφη ήθελε να δηµιουργήσει µελωδίες που να µπορούν να θεωρούνται ιδιότυπες του µεσογειακού χώρου Συναρπαστικό κάνει το έργο η σύνθεση των συµµετεχόντων: Ο ηθοποιός Bruno Ganz απαγγέλλει τα ποιήµατα σε γερµανική γλώσσα, τις µελωδίες αποδίδει ένας διεθνής αστέρας της µουσικής, ο Γιώργος Νταλάρας, συνοδευόµενος από τη Συµφωνική Ορχήστρα της Βιέννης και τη χορωδία της Μουσικής Ακαδηµίας της Βιέννης. Γιατί ανεβαίνει το έργο στη Βιέννη; Μια πρεµιέρα στην Ελλάδα δεν θεωρεί ο Νταλάρας σαν επιτακτική ανάγκη: «Τα λόγια του Καβάφη µπορεί να ήταν Ελληνικά, όµως οι περιεχόµενες έννοιες ήταν διεθνείς»