Η φυσιολογία της οµιλίας Όργανα παραγωγής της οµιλίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η φυσιολογία της οµιλίας Όργανα παραγωγής της οµιλίας"

Transcript

1 Η φυσιολογία της οµιλίας Όργανα παραγωγής της οµιλίας Όργανα παραγωγής οµιλίας: α) ο αναπνευστικός µηχανισµός, β) η στοµατική και η ρινική κοιλότητα, που παίζουν το ρόλο ηχείων, γ) ό,τι υπάρχει µέσα στη στοµατική κοιλότητα Οι πνεύµονες µε την εισπνοή και την εκπνοή, δηλαδή τη διαδικασία της αναπνοής συµβάλλουν στην παραγωγή οµιλίας. Η αναπνοή είναι η κινητήρια δύναµη, η αναγκαία ηχητική ενέργεια παράγεται λίγο πάνω από τους πνεύµονες, στις φωνητικές χορδές, οι οποίες τίθενται σε παλµική κίνηση από τον εξερχόµενο από τους πνεύµονες αέρα.

2 Η φυσιολογία της οµιλίας Όργανα παραγωγής της οµιλίας Κύρια παραγωγή φθόγγων! µέσα στο στόµα, στη µύτη δευτερευόντως Συµµετοχή δοντιών, γλώσσας, υπερώας, κ.τ.λ. µε δηµιουργία «εµποδίων» στην έξοδο του αέρα, πρβλ. δάχτυλα τροµπετίστα Αποτέλεσµα: διαφορετικό κάθε φορά Ιδιαίτερος κλάδος: αρθρωτική φωνητική

3 Η φυσιολογία της οµιλίας Όργανα παραγωγής της οµιλίας Κανένα από αυτά τα όργανα δεν είναι φτιαγµένο ειδικά για τη γλώσσα. Σκοπός τους ήταν η αναπνοή, η µάσηση και η κατάποση αλλά είναι «δανεισµένα» στη γλώσσα µετά από φυσική επιλογή: πιο σηµαντική για την επιβίωση η χρήση για την οµιλία παρά για τις υπόλοιπες λειτουργίες Οµιλία εις βάρος άλλων λειτουργιών.

4 Η φυσιολογία της οµιλίας Όργανα παραγωγής της οµιλίας Επίσης, στην παραγωγή της οµιλίας συµβάλλουν: η µεγάλη ευκινησία των µυώνων του προσώπου που βοηθάει στην οµιλία και δεν παρατηρείται ούτε στους πιθήκους η κάθετη, χωρίς κενά διάταξη των δοντιών, το ίσο, περίπου, πλάτος-ύψος τους η απουσία µεγάλων κυνοδόντων Όλα αυτά είναι αποτέλεσµα της εξέλιξης και της κατανάλωσης ψηµένης τροφής, της τροφής είτε φυτικής είτε ζωικής προέλευσης. Όµως, χάρη σ αυτές τις αλλαγές είναι δυνατή η παραγωγή ήχων όπως, π.χ. [f], [v], [t], [δ], [θ] γνωστοί ως οδοντικοί και χειλοδοντικοί.

5 Η φυσιολογία της οµιλίας Όργανα παραγωγής της οµιλίας

6 Η φυσιολογία της οµιλίας Εγκέφαλος Τα όργανα παραγωγής οµιλίας επιτελούν µια µηχανική, κατά κάποιον τρόπο, λειτουργία, όµως, είναι απαραίτητο να λαµβάνουν από κάπου εντολές, και στη συνέχεια να ελέγχονται για την καλή λειτουργία. Αυτό το έργο το έχει αναλάβει, φυσικά, ο εγκέφαλος.

7 EΓΚΕΦΑΛΟΣ

8 Η φυσιολογία της οµιλίας Εγκέφαλος Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χωρίζεται σε δυο ηµισφαίρια, το δεξιό και το αριστερό, που συνδέονται µεταξύ τους µε µια µάζα νευρικών ινών που ονοµάζεται µεσολόβιο. Ο εγκέφαλος εµφανίζει λειτουργική ασυµµετρία, τα δύο ηµισφαίρια, δηλαδή, παρουσιάζουν κάποια εξειδίκευση ως προς τις λειτουργίες που ελέγχουν και ως προς το είδος των πληροφοριών που επεξεργάζονται.

9 Η φυσιολογία της οµιλίας Εγκέφαλος Από: κλινικές παρατηρήσεις σε ασθενείς που πάσχουν από όγκους στον εγκέφαλο ή έχουν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια περιπτώσεις επιληπτικών στους οποίους για λόγους θεραπευτικούς έχουν αποκοπεί οι διασυνδέσεις των δυο ηµισφαιρίων ηλεκτρικό ερεθισµό του φλοιού των ηµισφαιρίων κατά τη διάρκεια εγχειρήσεων ν ά ρ κ ω σ η ε ν ό ς η µ ι σ φ α ι ρ ί ο υ µ ε έ γ χ υ σ η βαρβιτουρικών (Wada test), έχει διαπιστωθεί ότι, ως προς την οµιλία, ενεργό είναι κύρια το αριστερό ηµισφαίριο.

10 Η φυσιολογία της οµιλίας Εγκέφαλος Από παλιά έχουν εντοπισθεί δύο περιοχές - µοίρες- στο φλοιό του αριστερού ηµισφαιρίου: η περιοχή του Broca και η περιοχή του Wernicke. Βλάβες στην περιοχή Broca δηµιουργούν αφασίες δυσαρθρικού κυρίως τύπου, δηλ. δυσκολίες στην παραγωγή οµιλίας, ενώ βλάβες στην περιοχή Wernicke δηµιουργούν αφασίες µε συµπτώµατα ασυναρτησίας, απώλεια λεξικού, γραµµατικών κανόνων, δυσκολίες κατανόησης.

11 Broca & Wernicke

12

13 Η φυσιολογία της οµιλίας Εγκέφαλος Γενικότερα, το αριστερό ηµισφαίριο ελέγχει την ικανότητα για πολύπλοκες αναλυτικές λειτουργίες, όπως η γλώσσα και τα µαθηµατικά, ενώ το δεξιό ελέγχει κύρια ολιστικές λειτουργίες, χωρογνωσία, προσωπογνωσία, γενικά διαδικασίες που απαιτούν τη συµµετοχή της οπτικής αντίληψης του χώρου, καθώς και συγκινησιακές δραστηριότητες (φαντασία, µουσική, καλλιτεχνικές ικανότητες).

14 Η φυσιολογία της οµιλίας Εγκέφαλος Πρέπει να τονιστεί ότι στα ζώα δεν βρίσκουµε λειτουργική ασυµµετρία- µε εξαίρεση τα ωδικά πουλιά. Αυτό δεν είναι τυχαίο, γιατί στα πουλιά βρίσκουµε τα πιο περίπλοκα σήµατα των ζωικών κωδίκων.

15 Η φυσιολογία της οµιλίας Εγκέφαλος Τα δύο ηµισφαίρια είναι γενετικά ισοδύναµα ως προς την οµιλία. Η εξειδίκευση αρχίζει µετά το δεύτερο έτος (για άλλους µετά το 5ο) και ολοκληρώνεται ως το δέκατο έτος (για άλλους ως το 14ο). Αυτό διαπιστώνεται από τις πολύ περιορισµένες συνέπειες που έχουν, σε σχέση µε την οµιλία, βλάβες στο αριστερό ηµισφαίριο του εγκεφάλου: ακόµη και σε περιπτώσεις ολικής βλάβης το δεξιό ηµισφαίριο αναλαµβάνει την ευθύνη της ανάπτυξης της οµιλίας.

16 Η φυσιολογία της οµιλίας Εγκέφαλος Το αριστερό ηµισφαίριο επιπλέον ελέγχει τις κινήσεις του δεξιού µέρους του σώµατος ενώ το δεξιό το αριστερό µέρος. Το ενδιαφέρον είναι ότι το ίδιο ηµισφαίριο που ελέγχει την οµιλία ελέγχει και το κυρίαρχο χέρι, το δεξιό, το χέρι δηλ. που κύρια χρησιµοποιούµε για την εκτέλεση εργασιακών δραστηριοτήτων - ελέγχει τη δεξιότητα και µε τις δύο έννοιες. Ο συσχετισµός αυτός φαίνεται και από το γεγονός ότι µετά από βλάβη στο αριστερό η µ ι σ φ α ί ρ ι ο έ χ ο υ µ ε τ η ν π ο λ ύ συχνή συνύπαρξη αφασιών και απραξιών.

17 Η φυσιολογία της οµιλίας Εγκέφαλος Οι δεξιόχειρες είναι βέβαια στατιστικά περισσότεροι από τους αριστερόχειρες / αµφίχειρες. Στους περισσότερους αριστερόχειρες ο έλεγχος της οµιλίας γίνεται από το αριστερό ηµισφαίριο, αν και υπάρχουν µερικοί αριστερόχειρες / αµφίχειρες στους οποίους τα δύο ηµισφαίρια έχουν την ίδια ισχύ για την οµιλία.

18 Η φυσιολογία της οµιλίας Εγκέφαλος Η προτιµησιακή χρήση του ενός χεριού εµφανίζεται κατά το τέλος του πρώτου έτους της ηλικίας µαζί µε την αρχή της ανάπτυξης της οµιλίας. Η προτιµησιακή αυτή χρήση -αποκλειστικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό- θα πρέπει να συνδεθεί µε τη χρήση εργαλείων που απαιτεί τόσο τον συντονισµό των δύο χεριών όσο και την «κυριαρχία» του ενός επάνω στο άλλο.

19 Πώς εξηγείται η λειτουργική ασυµµετρία; 1) Σύµφωνα µε την πρώτη άποψη, η γλώσσα σχετίζεται µ έναν ιδιαίτερο τρόπο χειρισµού πληροφορίας που έχει χαρακτήρα αναλυτικό (διπλή άρθρωση) και που αντιπαρατίθεται σε άλλους ολιστικούς τρόπους χειρισµού πληροφοριών (π.χ. οπτική αντίληψη). Ο εγκέφαλος, για να είναι σε θέση να χειρίζεται τους δύο αυτούς τρόπους, αναγκάστηκε να εξειδικευθεί -να κάνει «καταµερισµό εργασίας»- και ν αναθέσει στο ένα ηµισφαίριο τον έλεγχο των αναλυτικών λειτουργιών και στο άλλο τον έλεγχο των ολιστικών.

20 Πώς εξηγείται η λειτουργική ασυµµετρία; 2) Η δεύτερη άποψη θεωρεί ότι η ηµισφαιρική εξειδίκευση δεν είναι άσχετη µε τη σχέση οµιλίας / προτιµησιακής χρήσης του ενός χεριού (δεξιότητα) -δεν µπορεί δηλαδή να αγνοεί το γεγονός ότι το αριστερό ηµισφαίριο ελέγχει τόσο την οµιλία όσο και τη δεξιοχειρία.

21 Συµπέρασµα Μ άλλα λόγια, το κλειδί της ερµηνείας της ηµισφαιρικής εξειδίκευσης δεν µπορεί να το προσφέρει µόνο η οµιλία µε τα συγκεκριµένα χαρακτηριστικά της, αλλά η σχέση - διαπιστωµένη σε επίπεδο φυσιολογίας του εγκεφάλου- οµιλίας και προτιµησιακής χρήσης του ενός χεριού, δεξιότητα που, όπως τονίσαµε, πρέπει να συνδέεται µε τη χρήση εργαλείων από τον πρωτόγονο άνθρωπο.

22 Προέλευση της οµιλίας Πότε και πώς γεννήθηκε η ανθρώπινη γλώσσα; 1866: Γλωσσολογική Εταιρεία του Παρισιού! δεν θα γίνονται δεκτές ανακοινώσεις µε θέµα την προέλευση της γλώσσας Εκ νέου επικύρωση: Παροµοίως: Φιλολογική Εταιρεία του Λονδίνου ΓΙΑΤΙ; Το 1859 είχε κυκλοφορήσει ένα βιβλίο που έµελε να δηµιουργήσει, σε σηµαντικό ποσοστό, το πλαίσιο για να επανατεθεί το πρόβληµα µε την προοπτική απάντησης.

23 Προέλευση της οµιλίας Πότε και πώς γεννήθηκε η ανθρώπινη γλώσσα; «Η Καταγωγή των Ειδών» του Δαρβίνου! για πρώτη φορά διατυπώνεται συστηµατικά η υπόθεση της προέλευσης του ανθρώπου από το ζωικό βασίλειο και ειδικότερα από τους ανθρωποειδείς πιθήκους. Το βιβλίο και οι θεωρίες του Δαρβίνου σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, θεωρήθηκαν βόµβα στα θεµέλια της κοινωνίας, ίσως γι αυτό και οι απαγορεύσεις αναφοράς τους στις ανακοινώσεις περί καταγωγής της οµιλίας.

24 Προέλευση της οµιλίας Πότε και πώς γεννήθηκε η ανθρώπινη γλώσσα; 1871: «Η Έκφραση των Συναισθηµάτων στον Άνθρωπο και στα Ζώα» του Δαρβίνου, όπου µεταξύ άλλων, συζητιέται και το ζήτηµα της γένεσης της ανθρώπινης γλώσσας. Παρά τις απαγορεύσεις αλλά και τις αναπόφευκτες επιστηµονικές ανακρίβειες, που αργότερα αµφισβητήθηκαν και επανεξετάστηκαν, η υπόθεση του Δαρβίνου γονιµοποίησε µια σειρά από επιστήµες που συµβάλλουν σήµερα στην καλύτερη κατανόηση του ερωτήµατος για την προέλευση της οµιλίας - αν και όχι ακόµη στην πλήρη εξήγησή του:

25 Προέλευση της οµιλίας Πότε και πώς γεννήθηκε η ανθρώπινη γλώσσα; (α) Τη φυσική ανθρωπολογία και παλαιοανθρωπολογία, η οποία µελετά τα σκελετικά κατάλοιπα των πρωιµότατων ανθρώπων! µελέτη κρανίων και µε αντίστοιχες υποθέσεις για τον εγκέφαλο των πρωτανθρώπων (δες παρακάτω). (β) Την ηθολογία που µελετά τη συµπεριφορά των ζώων συµπεριλαµβανοµένων και των συστηµάτων επικοινωνίας που χρησιµοποιούν (γ) Τις κοινωνικές και πολιτικές επιστήµες και θεωρίες και περισσότερο µε τη µαρξιστική θεωρία σε συνάρτηση µε τη θεωρία του Δαρβίνου.

26 Προέλευση της οµιλίας Πότε και πώς γεννήθηκε η ανθρώπινη γλώσσα; Άλλες επιστήµες που συµβάλλουν στην αναζήτηση απαντήσεων στο θέµα της καταγωγής της γλώσσας περιλαµβάνουν: την προϊστορική αρχαιολογία, που µελετά τα υλικά κατάλοιπα των πρωιµότατων ανθρώπινων κοινοτήτων, την ψυχογλωσσολογία, και ειδικότερα τον κλάδο της που ασχολείται µε την οντογένεση της γλώσσας (CLA = Child Language Acquisition) την εκµάθησή της, δηλαδή, από το παιδί και (iii) τη νευρογλωσσολογία, δηλαδή τις εγκεφαλικές βάσεις της οµιλίας

27 Περιβαλλοντικοί όροι Απολιθωµένα λείψανα-εργαλεία Αλλαγές στο περιβάλλον! «ανθρωποποίηση» του πιθήκου προσαρµογή σε περιβάλλον «σαβάνας», (αρχικά πάνω σε δέντρα)! «διποδία» όρθια στάση- ελευθέρωσε τα χέρια! αλλαγή τ ε ρ ά σ τ ι α ς σ η µ α σ ί α ς! ε π έ τ ρ ε ψ ε ν α χρησιµοποιηθούν τα άνω άκρα για την κατασκευή εργαλείων. Επηρέασε και τη θέση του λάρυγγα -µε συνέπεια τη δηµιουργία µιας ακόµη προϋπόθεσης, µαζί µε τη διάταξη τω δοντιών και άλλες αλλαγές στη φυσιολογία, για την εµφάνιση της οµιλίας.

28 Περιβαλλοντικοί όροι Απολιθωµένα λείψανα-εργαλεία Ορισµένοι από τους φθόγγους που χρησιµοποιούν οι ανθρώπινες γλώσσες έχουν σηµαντικές λειτουργικές ιδιότητες. Η παρουσία ή η απουσία τους, λοιπόν, από το φωνητικό ρεπερτόριο τύπων ανθρώπου που έζησαν παλιότερα µπορεί να µας δώσει αξιόπιστες πληροφορίες για το γενικό επίπεδο τελειότητας της οµιλίας σε προηγούµενες φάσεις της. Είναι όµως δυνατόν να καταγραφούν οι φωνητικοί περιορισµοί ειδών που προηγήθηκαν του δικού µας είδους;;;;

29 Περιβαλλοντικοί όροι Απολιθωµένα λείψανα-εργαλεία Η ανατοµική µελέτη της φωνητικής οδού ενός είδους µπορεί να ορίσει καταρχάς τις φωνητικές του δυνατότητες. Η µελέτη των κρανίων, λοιπόν, µπορεί να µας δώσει τέτοιες πληροφορίες, και η πρόοδος σ αυτή την κατεύθυνση είναι πολύ σηµαντική. Έτσι, αξιοποιώντας ανάλογες παρατηρήσεις του Δαρβίνου, ειδικοί επιστήµονες, αποκατέστησαν τη φωνή του ανθρώπου του Neanderthal ( χρόνια πριν) µε βάση τη µορφολογική του συγγένεια µε την υπερλαρυγγική περιοχή των νεογέννητων σήµερα µε βάση απολιθωµένα λείψανα.

30

31 Περιβαλλοντικοί όροι Απολιθωµένα λείψανα-εργαλεία Η υλική ένδειξη ότι βρισκόµαστε µπροστά στους πρώτους εκπροσώπους του ανθρώπινου είδους είναι τα εργαλεία. Τα βρίσκουµε σε ανασκαφές συνδυασµένα µε τα σκελετικά κατάλοιπα των θ η ρ α µ ά τ ω ν γ ι α τ α ο π ο ί α κ α ι χρησιµοποιούνταν και σε ευτυχείς συγκυρίες µαζί µε τα σκελετικά κατάλοιπα των ίδιων των πρωιµότατων αυτών ανθρώπων.

32 Περιβαλλοντικοί όροι Απολιθωµένα λείψανα-εργαλεία Τα παλιότερα γνωστά σε µας εργαλεία χρονολογούνται στα 2.6 εκατοµµύρια χρόνια και βρέθηκαν στην Αφρική, στη λίµνη Rudolf. Η κατασκευή και χρήση εργαλείων διαχωρίζει τον άνθρωπο απόλυτα από τα ζώα. Τα ζώα δεν κατασκευάζουν εργαλεία, γι αυτό δεν εµφανίζεται πουθενά στο ζωικό βασίλειο προτιµησιακή χρήση µέλους. Το κοντινότερο στα ανθρώπινα εργαλεία το βρίσκουµε πάλι στους πιθήκους και σε ορισµένα πτηνά.

33 Περιβαλλοντικοί όροι Απολιθωµένα λείψανα-εργαλεία ΠΙΘΗΚΟΙ: ξυλαράκια ή κλαδιά για το µέλι, για να µεγαλώνουν την είσοδο της φωλιάς των µυρµηγκιών (για τις πρωτεΐνες τους), για να φτάνουν τα φρούτα ψηλά στα δέντρα, φύλλα για να καθαρίζουν το σώµα τους από τη λάσπη. Και στον πίθηκο και στον άνθρωπο έχουµε την παρεµβολή ανάµεσα στον οργανισµό και στη φύση ενός ξένου -µε τη έννοια του µη µέλους του οργανισµού- αντικειµένου. Ριζική διαφορά: άνθρωπος! το παρεµβαλλόµενο αντικείµενο είναι τεχνητό-επεξεργασµένο πίθηκος! φυσικό-ανεπεξέργαστο.

34 Περιβαλλοντικοί όροι Απολιθωµένα λείψανα-εργαλεία Η εξέλιξη της µορφής των πρωιµότατων ανθρώπινων εργαλείων µπορεί να µας δώσει κάποιες πληροφορίες για τη γένεση της γλώσσας. Όσο παλαιότερα τα εργαλεία τόσο πιο χονδροειδή, πολύ λίγο επεξεργασµένα, µε ακανόνιστη µορφή. Αυτά τα χαρακτηριστικά τους µπορεί να εξηγήσει κανείς µε βάση την υπόθεση ότι κατασκευάζονταν επί τούτω και επί τόπου, µπροστά στο θήραµα δηλαδή και όχι από πριν, και µε τη χρήση ενός φυσικού αντικειµένου, π.χ. µια άλλη πέτρα, και όχι ειδικού εργαλείου για τη διαµόρφωσή του.

35 Ανεπεξέργαστα εργαλεία

36 Περιβαλλοντικοί όροι Απολιθωµένα λείψανα-εργαλεία Από την Αχελαία περίοδο και µετά π.χ.- αρχίζουν να εµφανίζονται τ α π ρ ώ τ α ε ρ γ α λ ε ί α «µ ε κ ο ι ν ά χαρακτηριστικά και ίχνη επεξεργασίας µε κάποιο άλλο εργαλείο», δηλαδή, µε έντονα τα σηµάδια της τυποποίησης.

37 Περιβαλλοντικοί όροι Απολιθωµένα λείψανα-εργαλεία Η παρουσία της τυποποίησης σηµαίνει ότι το εργαλείο κατασκευάζεται πια από πριν -σε ώρα σχόλης- και όχι µπροστά στο βιολογικό ερέθισµα και, µάλιστα, µε τη χρήση ενός άλλου ειδικά διαµορφωµένου εργαλείου. Η αυξανόµενη τυποποίηση της µορφής, µε άλλα λόγια, υποδηλώνει δύο αφαιρέσεις τεράστιας σηµασίας:

38 ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

39 Περιβαλλοντικοί όροι Απολιθωµένα λείψανα-εργαλεία α) η άµεση συγκεκριµένη αίσθηση του βιολογικού ερεθίσµατος, του θηράµατος ή του εχθρού, αντικαθίσταται από την αφηρηµένη παράστασή του, β ) ο κ α τ α σ κ ε υ α σ τ ή ς τ ο υ ε ρ γ α λ ε ί ο υ καθοδηγείται από έναν αφηρηµένο τύπο τον οποίο και υλοποιεί. Για να το πούµε ακόµα πιο απλά, «έχει στο κεφάλι του» την αφηρηµένη παράσταση τόσο του βιολογικού ερεθίσµατος (θήραµα) όσο και του εργαλείου (του ιδανικού τύπου στην πραγµάτωση του οποίου αποβλέπει).

40 Περιβαλλοντικοί όροι Απολιθωµένα λείψανα-εργαλεία Από τη στιγµή που εµφανίζονται αυτές οι αφαιρέσεις, µπορούµε να υποθέσουµε και την παράλληλη εµφάνιση της γλώσσας - κι αυτό γιατί και στην περίπτωση της γλώσσας λειτουργούν ανάλογες νοητικές διαδικασίες.

41

42

43

44 Περιβαλλοντικοί όροι Απολιθωµένα λείψανα-εργαλεία Ας θυµηθούµε το χαρακτηριστικό της µετάθεσης και την παρατήρηση ότι το νόηµα αποτελεί µια αφηρηµένη/γενικευµένη αντανάκλαση του πράγµατος, που σηµαίνει ότι για να φτάσει ο πρωτόγονος άνθρωπος να δηµιουργήσει την αφηρηµένη έννοια εχθρός/θήραµα ή εργαλείο/ όπλο στο µυαλό του, θα πρέπει να είχε δει πολλά αντικείµενα, µε πολλές διαφορές αλλά και λίγα κοινά χαρακτηριστικά. Τις διαφορές τις αφαίρεσε (διαδικασία αφαίρεσης), ενώ γενίκευσε (διαδικασία γενίκευσης) τα κοινά χαρακτηριστικά, φτάνοντας κατ αυτόν τον τρόπο στη δηµιουργία των πρώτων αφηρηµένων εννοιών.

45 Διαπιστώσεις/ ερµηνεία Μέχρι αυτή τη στιγµή διαθέτουµε τα παρακάτω στοιχεία για την αντιµετώπιση του ερωτήµατος που µας ενδιαφέρει, δηλαδή της γένεσης της γλώσσας: 1.Τη σχέση οµιλίας / πρακτικής δραστηριότητας-εργασίας σε επίπεδο εγκεφαλικής συγκρότησης. Δηλαδή, ο έλεγχος της οµιλίας και της δεξιότητας, της χρήσης του δεξιού χεριού ως κυρίαρχου στην εργασία- γίνεται από το αριστερό ηµισφαίριο. 2.Τη σχέση οµιλίας / τυποποιηµένων εργαλείων σε επίπεδο νοητικό: αφαίρεση-γενίκευση Η δεύτερη αυτή σχέση µάς επιτρέπει να κάνουµε και κάποιες χρονολογικές υποθέσεις για τη γένεση της γλώσσας, όχι, βέβαια, πριν από την εµφάνιση των τυποποιηµένων εργαλείων, που θεωρείται προϋπόθεση.

46 Διαπιστώσεις /ερµηνεία Για να καταλήξουµε σε κάποια άποψη ερµηνευτική της διαπιστωµένης σχέσης οµιλίας/πρακτικής δραστηριότητας, θα µας φανούν χρήσιµες κάποιες παρατηρήσεις από την οντογένεση της γλώσσας και κάποιες ιστορικές υποθέσεις.

47 Διαπιστώσεις ερωτήµατα Άλλες θεωρίες Ο Vygotsky στη µελέτη του Tools and Speech in Language Development παρατηρεί τη στενή αλληλεξάρτηση οµιλίας / πρακτικής δραστηριότητας στα µικρά παιδιά. Θεωρεί ότι η οµιλία ξεκινάει ως ένα εξωτερικό εργαλείο για το παιδί, που το χρησιµοποιεί για κοινωνική αλληλεπίδραση. Το παιδί χρησιµοποιεί αυτό το εργαλείο ως ένα είδος οµιλίας στον εαυτό του -self-talk, ή για να εκφράσει τη σκέψη του δυνατά.

48 Διαπιστώσεις ερωτήµατα Άλλες θεωρίες Η πρακτική δραστηριότητα των παιδιών συνοδεύεται πάντοτε από οµιλία, και µάλιστα στον εαυτό τους. Μάλιστα, όσο πιο δύσκολο το πρακτικό εγχείρηµα τόσο πιο άφθονη χρήση οµιλίας κάνει το παιδί. Σε ορισµένες περιπτώσεις η οµιλία είναι τόσο απαραίτητη για το παιδί, ώστε, αν δεν του επιτρέψουµε να µιλάει, δεν είναι σε θέση να εκτελέσει την εργασία που του έχουµε αναθέσει.

49 Διαπιστώσεις ερωτήµατα Άλλες θεωρίες Ακόµη, η οµιλία στον εαυτό του µειώνεται, όταν είναι µόνο του ή µε κωφά παιδιά, κι αυτό αποδεικνύει την κοινωνική αλληλεπίδραση αυτού του είδους της οµιλίας, την οποία αποβάλλει συνήθως, όταν φτάσει στην ηλικία για το σχολείο. Κατ αυτόν τον τρόπο, πιστεύει ο Vygotsky, η οµιλία εξελίσσεται σε δύο κατευθύνσεις, αυτή της κοινωνικής επικοινωνίας και αυτή της εσωτερικής οµιλίας, η οποία αποτελεί το στάδιο στο οποίο καταλήγει η οµιλία του παιδιού στον εαυτό του.

50 Διαπιστώσεις ερωτήµατα Άλλες θεωρίες Τις ίδιες παρατηρήσεις κάνει και ο Piaget στη µονογραφία του The Language and Thought of the Child (Γλώσσα και Σκέψη του Παιδιού): «για το παιδί οι λέξεις είναι πολύ πιο κοντά στην πράξη και την κίνηση απ ό,τι για µας... Το παιδί υποκύπτει στην ανάγκη, ακόµα και όταν είναι µόνο, να µιλάει καθώς δρα, να συνοδεύει τις δραστηριότητές του µ ένα παιχνίδι ήχων και λέξεων».

51 Πώς εξηγείται αυτή η εντυπωσιακή αλληλεξάρτηση οµιλίας/ πρακτικής δραστηριότητας στο παιδί; Vygotsky! η οµιλία δεν συνοδεύει απλά την πρακτική δραστηριότητα του παιδιού (άλλωστε το παιδί δρα πριν αρχίσει να µιλά) αλλά την οργανώνει, την προγραµµατίζει, την κατευθύνει. Μ αυτή την έννοια, το παιδί δρα τόσο µε τα χέρια του και τις τεχνητές επεκτάσεις των χεριών του, δηλαδή τα παιχνίδια (παιχνίδια για το παιδί = εργαλεία για τους ενήλικους) όσο και µε την οµιλία. Ανάλογες παρατηρήσεις µπορούµε να βρούµε και στον Piaget.

52 Ερµηνεία Άρα και οντογενετικά, από την ανυπολόγιστη συνεισφορά του παιχνιδιού στην εξέλιξη της οµιλίας στο παιδί, φαίνεται ότι ο πρωτόγονος άνθρωπος αξιοποίησε την έµφυτη ικανότητα για οµιλία ΜΟΝΟ όταν έκανε χρήση των χεριών του για τη δηµιουργία εργαλείων. Ειδικότερα, ο έλεγχος της οµιλίας από το αριστερό ηµισφαίριο το οποίο ελέγχει και τη δεξιοχειρία δεν µπορεί παρά να αποτελεί µια ασφαλή ερµηνεία του φαινοµένου.

53 Διαπιστώσεις ερωτήµατα Άλλες θεωρίες α) Η θεωρία της ονοµατοποιίας β) Η θεωρία των επιφωνηµάτων γ) Η θεωρία των χειρονοµιών: Η αφετηρία της οµιλίας βρίσκεται σ ένα πρωταρχικό σύστηµα χειρονοµιών. Την άποψη αυτή δέχονται σήµερα ορισµένοι νευρογλωσσολόγοι (Kimura), καθώς και γλωσσολόγοι (Tranc Duc Tho). Η άποψή τους είναι ότι οι χειρονοµίες αποτέλεσαν ένα σύστηµα προδροµικό της οµιλίας (που ενδεχόµενα σχετίζεται µε την πρωιµότατη εκείνη φάση όπου τα ανθρώπινα εργαλεία εµφανίζουν ελάχιστη τυποποίηση).

ΓΕΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ Ι

ΓΕΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ Ι Α.-Φ. ΧΡΙΣΤΙΔΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ Ι Γενικά χαρακτηριστικά της γλώσσας ΑΡΙΣΤΟΤΈΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗ: ΥΠΗΡΕΣΊΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΆΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2005 Ι. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ 1. Με

Διαβάστε περισσότερα

Οι διαταραχές του λόγου και τις οµιλίας στην παιδική ηλικία. Αναστασία Λαµπρινού Δεκέµβριος 2001

Οι διαταραχές του λόγου και τις οµιλίας στην παιδική ηλικία. Αναστασία Λαµπρινού Δεκέµβριος 2001 Οι διαταραχές του λόγου και τις οµιλίας στην παιδική ηλικία Αναστασία Λαµπρινού Δεκέµβριος 2001 Γλώσσα- είναι µία ταξινοµική αρχή, ένας κώδικας επικοινωνίας, ένα κοινωνικό φαινόµενο έξω από το άτοµο. Οµιλία-

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ. Κεφάλαιο 3

Περιεχόμενα ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ. Κεφάλαιο 3 Πρόλογος Aγγλικής Έκδοσης xiii Λίγα Λόγια για τους Συγγραφείς xv Ευχαριστίες xvii Εισαγωγή xix Χρησιμοποιώντας το Βιβλίο xxi Πρόλογος Ελληνικής Έκδοσης xxiii Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ Ανατομία

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική-Πειραµατική Ψυχολογία

Γνωστική-Πειραµατική Ψυχολογία Γνωστική-Πειραµατική Ψυχολογία ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2018 Γνωστική λειτουργία & φλοιός. Γνωστική λειτουργία & φλοιός. Γνωστικές λειτουργίες à επεξεργασία πληροφοριών από διαφορετικές περιοχές (µεγαλύτερη ( αποκλειστική)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το ανθρώπινο σώμα προμηθεύεται οξυγόνο και αποβάλει διοξείδιο του άνθρακα με την αναπνοή. Η αναπνοή έχει δύο φάσεις: την εισπνοή κατά την οποία ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες

Διαβάστε περισσότερα

Μαρκομανωλάκη Ελένη Α. Μ. : 9799 Επιβλέπων καθηγητής : Νάσιος Γρηγόριος

Μαρκομανωλάκη Ελένη Α. Μ. : 9799 Επιβλέπων καθηγητής : Νάσιος Γρηγόριος Μαρκομανωλάκη Ελένη Α. Μ. : 9799 Επιβλέπων καθηγητής : Νάσιος Γρηγόριος Είναι κακώσεις που συμβαίνουν στην περιοχή της κεφαλής Οι κακώσεις αυτές προκαλούνται, όταν : Α) ένα κινούμενο αντικείμενο χτυπήσει

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Γλώσσα (1)

Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Γλώσσα (1) Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Γλώσσα (1) Ποιοι μιλούν Η γλώσσα των ζώων Είναι αυτόγλώσσα; Η Dr Pepperberg και ο Alex (ο παπαγάλος) 3 Δομή της γλώσσας Πώς μελετούν τη γλώσσα η γνωστική ψυχολογία, η νευροψυχολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Χαλάνδρι 02/05/2010 Αριστοτέλους 42 Χαλάνδρι Τ.Κ. 15234 Τηλ./210-6800823 e-mail: papdimit@yahoo.gr ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Η ανάπτυξη της γλώσσας αποτελεί µια πολύχρονη, πολύπλοκη και προοδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας;

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Για τους γονείς και όχι μόνο από το Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Ακουστικός, οπτικός ή μήπως σφαιρικός; Ανακαλύψτε ποιος είναι ο μαθησιακός τύπος του παιδιού σας, δηλαδή με ποιο τρόπο μαθαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ. Αθανασιάδης Στάθης φυσικοθεραπευτής NDT

ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ. Αθανασιάδης Στάθης φυσικοθεραπευτής NDT ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ Αθανασιάδης Στάθης φυσικοθεραπευτής NDT ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜOΣ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ «κοιτάζουμε με τα μάτια αλλά βλέπουμε με τον εγκέφαλο» 90% των πληροφοριών που φθάνουν στον εγκέφαλο περνούν μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΛΥΔΙΑ ΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΡΑΤΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΛΥΔΙΑ ΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΡΑΤΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΛΥΔΙΑ ΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΡΑΤΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ Ιστορική αναδρομή Ο πρώτος που αναγνώρισε αυτό το σύνδρομο ήταν ο John Langdon Down, το 1866. Μέχρι τα μέσα του 20 ου αιώνα, η αιτία που

Διαβάστε περισσότερα

Νευροφυσιολογία και Αισθήσεις

Νευροφυσιολογία και Αισθήσεις Biomedical Imaging & Applied Optics University of Cyprus Νευροφυσιολογία και Αισθήσεις Διάλεξη 16 Η Γλώσσα (Language) Εισαγωγή Γλώσσα Σύστημα με το οποίο ήχοι, σύμβολα και χειρονομίες (gestures) χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Βασίλειος Κωτούλας vaskotoulas@sch.gr h=p://dipe.kar.sch.gr/grss Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Η Δομή της εισήγησης 1 2 3 Δυο λόγια για Στόχοι των Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εισαγωγή Η χώρα μας απέκτησε Νέα Προγράμματα Σπουδών και Νέα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ Η Νόσος Alzheimerή γεροντική άνοια είναι µια χρόνια νευροεκφυλιστικήασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήµατος, που χαρακτηρίζεται στην ήπια µορφή της από σταδιακή απώλεια της µνήµης και περιορισµό

Διαβάστε περισσότερα

Καρκίνος του Λάρυγγα

Καρκίνος του Λάρυγγα Καρκίνος του Λάρυγγα Ο λάρυγγας βρίσκεται ανατομικά σε συνέχεια με τη ρινική / στοματική κοιλότητα και αποτελεί την είσοδο της αεραγωγού. Η τραχεία και οι πνευμόνες βρίσκονται προς τα κάτω ενώ προς τα

Διαβάστε περισσότερα

5. Λόγος, γλώσσα και ομιλία

5. Λόγος, γλώσσα και ομιλία 5. Λόγος, γλώσσα και ομιλία Στόχοι της γλωσσολογίας Σύμφωνα με τον Saussure, βασικός στόχος της γλωσσολογίας είναι να περιγράψει τις γλωσσικές δομές κάθε γλώσσας με στόχο να διατυπώσει θεωρητικές αρχές

Διαβάστε περισσότερα

Οπτική αντίληψη. Μετά?..

Οπτική αντίληψη. Μετά?.. Οπτική αντίληψη Πρωτογενής ερεθισµός (φυσικό φαινόµενο) Μεταφορά µηνύµατος στον εγκέφαλο (ψυχολογική αντίδραση) Μετατροπή ερεθίσµατος σε έννοια Μετά?.. ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Αρθρωτικές-Φωνολογικές διαταραχές Αποκατάσταση φωνημάτων /f/ - /v/

Αρθρωτικές-Φωνολογικές διαταραχές Αποκατάσταση φωνημάτων /f/ - /v/ Αρθρωτικές-Φωνολογικές διαταραχές Αποκατάσταση φωνημάτων /f/ - /v/ Φοιτήτρια : Τεκτονίδου Βαρβάρα (12871) Καθηγήτρια: Παίλα Νικολέτα T.E.I Ηπείρου, 2014 Ταξινόμηση φωνολογικών/αρθρωτικών διαταραχών Αναπτυξιαξή

Διαβάστε περισσότερα

Ο 19ος αιώνας Είδαμε ότι πρώτοι ιστορικο-συγκριτικοί επιστήμονες είχαν στόχο να εξηγήσουν τις ομοιότητες που παρατηρούσαν ανάμεσα στις γλώσσες. Είδαμε

Ο 19ος αιώνας Είδαμε ότι πρώτοι ιστορικο-συγκριτικοί επιστήμονες είχαν στόχο να εξηγήσουν τις ομοιότητες που παρατηρούσαν ανάμεσα στις γλώσσες. Είδαμε Ο 19ος αιώνας Είδαμε ότι πρώτοι ιστορικο-συγκριτικοί επιστήμονες είχαν στόχο να εξηγήσουν τις ομοιότητες που παρατηρούσαν ανάμεσα στις γλώσσες. Είδαμε επίσης ότι η ομοιότητα βασικών λέξεων οδήγησε στην

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Γιατί χρειάζεται να κάνουµε τόσο ειδική διαφοροποίηση; Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσµα του αυτισµού έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης για τον κόσµο,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΑΡΤΗΣ ΧΡΗΣΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. β. φιλιππακοπουλου 1

ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΑΡΤΗΣ ΧΡΗΣΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. β. φιλιππακοπουλου 1 ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΧΑΡΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΡΗΣΗ β. φιλιππακοπουλου 1 Αναλυτικό Πρόγραµµα 1. Εισαγωγή: Μια επιστηµονική προσέγγιση στη χαρτογραφική απεικόνιση και το χαρτογραφικό σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ - Καθορισμός του πλαισίου μετάβασης στο περιβάλλον του cloud computing - Αναγνώριση ευκαιριών και ανάλυση κερδών/κόστους από την

Διαβάστε περισσότερα

Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας

Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας Το παιδί ξεδιπλώνει τις γλωσσικές ικανότητες του µε το χρόνο. Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά µεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθµό. Τα στάδια ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί μαθητές.

Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί μαθητές. ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί μαθητές. Είναι οι τεχνικές που εφαρμόζουν κατά τη διάρκεια της μελέτης που τους κάνουν να διαφέρουν, αλλά και η αυτοπεποίθηση που έχει ο κάθε μαθητής. Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες. Θεματική Ενότητα 2: Συμβολή της φυσιολογίας στην ψυχολογία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες. Θεματική Ενότητα 2: Συμβολή της φυσιολογίας στην ψυχολογία ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες Θεματική Ενότητα 2: Συμβολή της φυσιολογίας στην ψυχολογία Θεματική Ενότητα 2: Στόχοι: Η απόκτηση ενημερότητας, εκ μέρους των φοιτητών, για

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Clements & Sarama, 2009; Sarama & Clements, 2009 Χωρική αντίληψη και σκέψη Προσανατολισμός στο χώρο Οπτικοποίηση (visualization) Νοερή εικονική αναπαράσταση Νοερή

Διαβάστε περισσότερα

Πίστευε πως οι βασικές μορφές έκφρασης ήταν ίδιες για όλους τους ανθρώπους

Πίστευε πως οι βασικές μορφές έκφρασης ήταν ίδιες για όλους τους ανθρώπους Πίστευε πως οι βασικές μορφές έκφρασης ήταν ίδιες για όλους τους ανθρώπους πως ακόμα και απομονωμένοι άνθρωποι στην Νέα Γουινέα αναγνώρισαν επιτυχώς 6 φωτογραφίες προσώπων που εξέφραζαν συναισθήματα πως

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία της παιδικής συμπεριφοράς γεννιέται από την συνύφανση αυτών των δύο γραμμών (Vygotsky 1930/ 1978, σελ. 46).

Η ιστορία της παιδικής συμπεριφοράς γεννιέται από την συνύφανση αυτών των δύο γραμμών (Vygotsky 1930/ 1978, σελ. 46). 1896 1934 2 ξεχωριστές στην καταγωγή τους γραμμές ανάπτυξης: Α) Μία πρωτόγονη, φυσική γραμμή ανάπτυξης,, αυτόνομης εκδίπλωσης των βιολογικών δομών του οργανισμού, και Β) μία πολιτισμική, ανώτερη ψυχολογική

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ε. Αντωνέλου Επιστημονικό Προσωπικό ΕΕΥΕΜ Μαθηματικός, Msc. antonelou@ecomet.eap.gr

Γεωργία Ε. Αντωνέλου Επιστημονικό Προσωπικό ΕΕΥΕΜ Μαθηματικός, Msc. antonelou@ecomet.eap.gr Γεωργία Ε. Αντωνέλου Επιστημονικό Προσωπικό ΕΕΥΕΜ Μαθηματικός, Msc. antonelou@ecomet.eap.gr Θεμελίωση μιας λύσης ενός προβλήματος από μια πολύπλευρη (multi-faceted) και διαθεματική (multi-disciplinary)

Διαβάστε περισσότερα

Γεννητικά όργανα. Εγκέφαλος

Γεννητικά όργανα. Εγκέφαλος Φύλο και Εγκέφαλος Φυλετικός διµορφισµός: Ø ύπαρξη διαφορετικών µορφών σε ένα είδος Ø αναφέρεται σε κάθε χαρακτηριστικό που είναι διαφορετικό στο αρσενικό και στο θηλυκό Ø αναπαραγωγικές και µη-αναπαραγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ SESSION 4 ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΒΑΚΗΣ ΠΗΓΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ SESSION 4 ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΒΑΚΗΣ ΠΗΓΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2017 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΗΓΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ (ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΙΔΕΩΝ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ» ΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ «ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων : Επίκουρος Καθηγητής Στάθης Παπασταθόπουλος. Τμήμα: Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας

Διδάσκων : Επίκουρος Καθηγητής Στάθης Παπασταθόπουλος. Τμήμα: Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Τίτλος Μαθήματος: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Ι Ενότητα: Η ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ L. S. Vygotsky Διδάσκων : Επίκουρος Καθηγητής Στάθης Παπασταθόπουλος Τμήμα: Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Αναπνοή και ήχος Ομιλία και τραγούδι

Αναπνοή και ήχος Ομιλία και τραγούδι Αναπνοή και ήχος Ομιλία και τραγούδι Σχέδιο εργασίας της Α τάξης Γελ. Πελοπίου Υπεύθυνος καθηγητής: Παπαδημητρίου Νικόλαος Αναπνοή Μέλη : Αγγελόπουλος Γιάννης Τσιπολίτης Γιώργος Η αναπνοή σε επίπεδο οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

ικανοτήτων ακρόασης, ομιλίας, ανάγνωσης, γραφής, συλλογισμού ή μαθηματικών ικανοτήτων. Οι διαταραχές αυτές είναι εγγενείς στο άτομο και αποδίδονται

ικανοτήτων ακρόασης, ομιλίας, ανάγνωσης, γραφής, συλλογισμού ή μαθηματικών ικανοτήτων. Οι διαταραχές αυτές είναι εγγενείς στο άτομο και αποδίδονται Ο όρος «Μαθησιακές Δυσκολίες» κάνει την εμφάνιση του για πρώτη φορά το 1963 στην βιβλιογραφία της ειδικής αγωγής από τον ψυχολόγο Samuel Kirk (Hammill, 1990). Ο ψυχολόγος Kirk, μπορεί να θεωρηθεί ο πατέρας

Διαβάστε περισσότερα

BRAINOBRAIN Πρόγραμμα ανάπτυξης εγκεφάλου & δεξιοτήτων. Παιδιά 5-15 χρονών

BRAINOBRAIN Πρόγραμμα ανάπτυξης εγκεφάλου & δεξιοτήτων. Παιδιά 5-15 χρονών BRAINOBRAIN Πρόγραμμα ανάπτυξης εγκεφάλου & δεξιοτήτων Παιδιά 5-15 χρονών ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ 16 ΧΡΟΝΙΑ 41 ΧΩΡΕΣ 2.000.000+ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΑΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BRAINOBRAIN? Είναι μία παγκοσμίως

Διαβάστε περισσότερα

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Μια σύνοψη του Βιβλίου (ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ): Η πλειοψηφία θεωρεί πως η Νόηση είναι μια διεργασία που συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΨΧ 00)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΨΧ 00) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΨΧ 00) Πέτρος Ρούσσος ΔΙΑΛΕΞΗ 3 Ορισμός της Ψυχολογίας Η επιστήμη που σκοπό έχει να περιγράψει και να εξηγήσει τη συμπεριφορά και τις νοητικές διεργασίες του ανθρώπου (κυρίως)

Διαβάστε περισσότερα

Β06Σ03 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

Β06Σ03 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Β06Σ03 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Ενότητα 2: Επαγωγική-περιγραφική στατιστική, παραµετρικές

Διαβάστε περισσότερα

Πως ο Νους Χειρίζεται το Φόβο

Πως ο Νους Χειρίζεται το Φόβο Πως ο Νους Χειρίζεται το Φόβο Σύμφωνα με δύο σχετικά πρόσφατες έρευνες, οι μνήμες φόβου και τρόμου διαφέρουν σημαντικά από τις συνηθισμένες μνήμες. Οι διαφορές αυτές δεν συνίστανται μόνο στις εμφανείς

Διαβάστε περισσότερα

Στην ρίζα της δυσλεξίας, της ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπέρ-κινητικότητα και άλλων μαθησιακών δυσκολιών υπάρχει ένα χάρισμα, ένα ταλέντο.

Στην ρίζα της δυσλεξίας, της ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπέρ-κινητικότητα και άλλων μαθησιακών δυσκολιών υπάρχει ένα χάρισμα, ένα ταλέντο. Πώς ένα χάρισμα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία Στην ρίζα της δυσλεξίας, της ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπέρ-κινητικότητα και άλλων μαθησιακών δυσκολιών υπάρχει ένα χάρισμα, ένα ταλέντο. Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ 6 ΕΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ 6 ΕΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ 6 ΕΤΩΝ ΗΛΙΚΙΑ γέννηση ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Αναγνωρίζει και προτιμά τη φωνή της μητέρας καθώς και ήχους της γλώσσας. Μιμείται ήχους της γλώσσας. 2 μηνών Συνδυάζει

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακά ορόσημα λόγου

Αναπτυξιακά ορόσημα λόγου Αναπτυξιακά ορόσημα λόγου 0-6 μηνών 7-12 μηνών 13-18 μηνών 19-24 μηνών 2-3 ετών 3-4 ετών 4-5 ετών 5-6 ετών 6-7 ετών 0-6 μηνών Επαναλαμβάνει τους ίδιους ήχους Συχνά μουρμουρίζει, γελά και παράγει ευχάριστους

Διαβάστε περισσότερα

Ανάγνωση. Ικανότητα γρήγορης και αυτόματης αναγνώρισης λέξεων. Γνώση γραμμάτων και αντιστοιχίας γραμμάτων φθόγγων. Κατανόηση κειμένου

Ανάγνωση. Ικανότητα γρήγορης και αυτόματης αναγνώρισης λέξεων. Γνώση γραμμάτων και αντιστοιχίας γραμμάτων φθόγγων. Κατανόηση κειμένου Ανάγνωση Ικανότητα γρήγορης και αυτόματης αναγνώρισης λέξεων Γνώση γραμμάτων και αντιστοιχίας γραμμάτων φθόγγων Γνώση σημασίας λέξεων (λεξιλόγιο πρόσληψης) Κατανόηση κειμένου Οικειότητα με γραπτέςλέξειςκαι

Διαβάστε περισσότερα

Λούντβιχ Βιτγκενστάιν

Λούντβιχ Βιτγκενστάιν Λούντβιχ Βιτγκενστάιν Ο τάφος του Βίτγκεντάιν στο Κέιμπριτζ κοσμείται από το ομοίωμα μιας ανεμόσκαλας: «Οι προτάσεις μου αποτελούν διευκρινίσεις, όταν αυτός που με καταλαβαίνει, τελικά τις αναγνωρίσει

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα ως σύστημα και ως χρήση. Ασπασία Χατζηδάκη, Επίκουρη καθηγήτρια ΠΤΔΕ

Η γλώσσα ως σύστημα και ως χρήση. Ασπασία Χατζηδάκη, Επίκουρη καθηγήτρια ΠΤΔΕ Η γλώσσα ως σύστημα και ως χρήση Ασπασία Χατζηδάκη, Επίκουρη καθηγήτρια ΠΤΔΕ 2009-10 Τι είναι γλώσσα; Γλώσσα είναι το σύστημα ήχων ( φθόγγων ) και εννοιών που χρησιμοποιούν οι ανθρώπινες κοινότητες για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ -ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ -ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ -ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΩ ΑΕΡΟΦΟΡΟΣ ΟΔΟΣ ρίνα φάρυγγας στοματική κοιλότητα ΚΑΤΩ ΑΕΡΟΦΟΡΟΣ ΟΔΟΣ λάρυγγας τραχεία 2 βρόγχοι πνεύμονες ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Α Κ Α Ι Σ Τ Ρ Α Τ Ι Ω Τ Ι Κ Α Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Α Κ Α Ι Σ Τ Ρ Α Τ Ι Ω Τ Ι Κ Α Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α Α Ρ Χ Α Ι Α Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Α Κ Α Ι Σ Τ Ρ Α Τ Ι Ω Τ Ι Κ Α Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α Σ η µ ε ί ω σ η : σ υ ν ά δ ε λ φ ο ι, ν α µ ο υ σ υ γ χ ω ρ ή σ ε τ ε τ ο γ ρ ή γ ο ρ ο κ α ι α τ η µ έ λ η τ ο ύ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. Ερευνητική Εργασία Β' Τετραμήνου. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μ.Φρονίμου

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. Ερευνητική Εργασία Β' Τετραμήνου. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μ.Φρονίμου Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Ερευνητική Εργασία Β' Τετραμήνου Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μ.Φρονίμου Στην επιστήμη της βιολογίας, με τον όρο εξέλιξη εννοείται η αλλαγή στις ιδιότητες ενός πληθυσμού οργανισμών στο πέρασμα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος

Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος ΠΩΣ Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 20 Μαρτίου ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΣΚΕΨΟΥ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ Το στόμα μας είναι

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ. ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ είναι η κατανόηση και η πρόβλεψη της ανθρώπινης συµπεριφοράς.

1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ. ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ είναι η κατανόηση και η πρόβλεψη της ανθρώπινης συµπεριφοράς. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ είναι η επιστηµονική µελέτη της ανθρώπινης συµπεριφοράς και των νοητικών λειτουργιών καθώς και των παραγόντων που την επηρεάζουν. ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ είναι η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Οι Επιπτώσεις του Τραύματος στην Ανάπτυξη του Παιδιού

Οι Επιπτώσεις του Τραύματος στην Ανάπτυξη του Παιδιού Οι Επιπτώσεις του Τραύματος στην Ανάπτυξη του Παιδιού Αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε άτομα που εμπλέκονται στην φροντίδα των παιδιών και σε επαγγελματίες πρώτης γραμμής Priya Patel and Panos Vostanis Μετάφραση:

Διαβάστε περισσότερα

M.Sc. Bioinformatics and Neuroinformatics

M.Sc. Bioinformatics and Neuroinformatics M.Sc. Bioinformatics and Neuroinformatics Recording and Processing Brain Signals Μαρία Σαγιαδινού Ο ανθρώπινος εγκέφαλος Πιο πολύπλοκο δημιούργημα της φύσης Προιόν βιολογικής εξέλιξης εκατομμυρίων ετών

Διαβάστε περισσότερα

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διαδικασία που επιδιώκει αυθεντικές εμπειρίες των εκπαιδευόμενων.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διαδικασία που επιδιώκει αυθεντικές εμπειρίες των εκπαιδευόμενων. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διαδικασία που επιδιώκει αυθεντικές εμπειρίες των εκπαιδευόμενων. Τις εμπειρίες αυτές τις αναζητούμε βγαίνοντας και από την όποια αίθουσα και από το όποιο

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικοκινητική αγωγή

Μουσικοκινητική αγωγή Μουσικοκινητική Αγωγή Α εξάμηνο Θεωρία Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός 1 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Μουσικοκινητική αγωγή Η μουσικότητα των ήχων και της ανθρώπινης

Διαβάστε περισσότερα

Ικανότητες. Μηδέν είναι μήτε τέχνην άνευ μελέτης μήτε μελέτην άνευ τέχνης ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ

Ικανότητες. Μηδέν είναι μήτε τέχνην άνευ μελέτης μήτε μελέτην άνευ τέχνης ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ Ικανότητες Υπολογιστική ικανότητα Μαθηματική ικανότητα Μηχανική ικανότητα Ικανότητα αντίληψης χώρου Γλωσσική ικανότητα Ικανότητα για δουλειές γραφείου Επιδεξιότητα Εικαστική ικανότητα Επαγγελματικές κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι έρευνας και μεθοδολογικά προβλήματα της παιδαγωγικής επιστήμης

Μέθοδοι έρευνας και μεθοδολογικά προβλήματα της παιδαγωγικής επιστήμης Μέθοδοι έρευνας και μεθοδολογικά προβλήματα της παιδαγωγικής επιστήμης http://users.uoa.gr/~dhatziha Αριθμός: 1 Η εισαγωγή σε μια επιστήμη πρέπει να απαντά σε δύο ερωτήματα: Ποιον τομέα και με ποιους τρόπους

Διαβάστε περισσότερα

«Φύλλο εργασίας 2» «Εντοπίζοντας χαρακτηριστικά της διαισθητικής βιολογικής γνώσης των μικρών παιδιών»

«Φύλλο εργασίας 2» «Εντοπίζοντας χαρακτηριστικά της διαισθητικής βιολογικής γνώσης των μικρών παιδιών» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ «ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ» Ομάδα εργασίας 1. 2. 3. Ημερομηνία: 15-3-2017 Μάθημα 4: «Η διαισθητική

Διαβάστε περισσότερα

4.4 Ερωτήσεις διάταξης. Στις ερωτήσεις διάταξης δίνονται:

4.4 Ερωτήσεις διάταξης. Στις ερωτήσεις διάταξης δίνονται: 4.4 Ερωτήσεις διάταξης Στις ερωτήσεις διάταξης δίνονται:! µία σειρά από διάφορα στοιχεία και! µία πρόταση / κανόνας ή οδηγία και ζητείται να διαταχθούν τα στοιχεία µε βάση την πρόταση αυτή. Οι ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. 2 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ (Ι) ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ; Στο μάθημα «Κοινωνική Θεωρία της Γνώσης (I)» (όπως και στο (ΙΙ) που ακολουθεί) παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών. Γ Οµάδα

Άσκηση Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών. Γ Οµάδα Άσκηση Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών Γ Οµάδα Διδάσκων: Αθ. Στογιαννίδης Λέκτορας 11ο Μάθηµα Διερεύνηση Προϋποθέσεων Διδασκαλίας - Α : Η θεωρία του Jean Piaget για τη νοητική ανάπτυξη του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

1. Κινηµατική. x dt (1.1) η ταχύτητα είναι. και η επιτάχυνση ax = lim = =. (1.2) Ο δεύτερος νόµος του Νεύτωνα παίρνει τη µορφή: (1.

1. Κινηµατική. x dt (1.1) η ταχύτητα είναι. και η επιτάχυνση ax = lim = =. (1.2) Ο δεύτερος νόµος του Νεύτωνα παίρνει τη µορφή: (1. 1. Κινηµατική Βιβλιογραφία C. Kittel W. D. Knight M. A. Rueman A. C. Helmholz και B. J. Moe Μηχανική. Πανεπιστηµιακές Εκδόσεις Ε.Μ.Π. 1998. Κεφ.. {Μαθηµατικό Συµπλήρωµα Μ1 Παράγωγος} {Μαθηµατικό Συµπλήρωµα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 3.4. ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Σε μια κοινωνία που η ζωή της οργανώνεται μέσω θεσμών, η Ψυχολογία έρχεται να δώσει λύσεις σε προβλήματα που δεν λύνονται από τους θεσμούς, και ν αναλύσει τις

Διαβάστε περισσότερα

Πότε πρέπει να αρχίζει η λογοθεραπεία στα παιδιά - λόγος και μαθησιακές δυσκολίες

Πότε πρέπει να αρχίζει η λογοθεραπεία στα παιδιά - λόγος και μαθησιακές δυσκολίες Η διάγνωση των διαταραχών λόγου πρέπει να γίνεται έγκαιρα, μόλις οι γονείς αντιληφθούν οτι κάτι ισως δεν πάει καλά και πρέπει να παρουσιάσουν το παιδί τους στον ειδικό. Ο ειδικός θα λάβει μέτρα για την

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1 ο : Εντολές κίνησης

Μάθημα 1 ο : Εντολές κίνησης Μάθημα 1 ο : Εντολές κίνησης Στο πρώτο µάθηµα θα εξοικειωθείς µε τις βασικές εντολές του Scratch που βρίσκονται στην παλέτα κίνηση. Θα µάθεις να µετακινείς ένα αντικείµενο, να το περιστρέφεις και να το

Διαβάστε περισσότερα

FOUNDERS CLUB. Πλήρες Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Τελειόφοιτους & Νέους Επαγγελματίες Λογοθεραπευτές

FOUNDERS CLUB. Πλήρες Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Τελειόφοιτους & Νέους Επαγγελματίες Λογοθεραπευτές FOUNDERS CLUB Πλήρες Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Τελειόφοιτους & Νέους Επαγγελματίες Λογοθεραπευτές Το Πρόγραμμα Founders Club είναι το πληρέστερο πρόγραμμα ιδιωτικής εκπαίδευσης Λογοθεραπείας που υπάρχει.

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικές διαφορές στην κατάκτηση της Γ2. Ασπασία Χατζηδάκη, Επ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε

Ατομικές διαφορές στην κατάκτηση της Γ2. Ασπασία Χατζηδάκη, Επ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε Ατομικές διαφορές στην κατάκτηση της Γ2 Ασπασία Χατζηδάκη, Επ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε 2011-12 Α. Παράμετροι που επηρεάζουν την εκμάθηση μιας Γ2 Πολλές παράμετροι επηρεάζουν τη διαδικασία αυτή. Σύμφωνα με τον

Διαβάστε περισσότερα

Οι αισθήσεις και η τέχνη του Είναι

Οι αισθήσεις και η τέχνη του Είναι Οι αισθήσεις και η τέχνη του Είναι Υπάρχουν πέντε αισθήσεις αντίληψης και πέντε όργανα δράσης. Οι αισθήσεις της αντίληψής είναι η όραση, η όσφρηση, η ακοή, η γεύση και η αφή. Τα όργανα της δράσης είναι

Διαβάστε περισσότερα

Προσοχή. Ηπροσοχήείναιµία κεντρική λειτουργία του γνωστικού συστήµατος.

Προσοχή. Ηπροσοχήείναιµία κεντρική λειτουργία του γνωστικού συστήµατος. Προσοχή Ηπροσοχήείναιµία κεντρική λειτουργία του γνωστικού συστήµατος. Ηπροσοχήεµπλέκεται στην επιλογή των στοιχείων του περιβάλλοντος που επιθυµούµε να επεξεργαστούµε, και παράλληλα στην αγνόηση στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

3. Να συμπληρώσετε κατάλληλα τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένας νευρώνας.

3. Να συμπληρώσετε κατάλληλα τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένας νευρώνας. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 9 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» ΜΕΡΟΣ Α: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΥΡΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Να συμπληρώσετε το παρακάτω διάγραμμα. 2. Ποιος είναι ο ρόλος του

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρίες ανάπτυξης και μάθησης του παιδιού σε σχέση με τη μουσική

Θεωρίες ανάπτυξης και μάθησης του παιδιού σε σχέση με τη μουσική Θεωρίες ανάπτυξης και μάθησης του παιδιού σε σχέση με τη μουσική Κληρονομικότητα ή Περιβάλλον; Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου

Διαβάστε περισσότερα

- Καθυστέρηση λόγου (LLI)

- Καθυστέρηση λόγου (LLI) Πολλά άτομα με βαρηκοΐα/κώφωση (Είναι η μερική ή ολική απώλεια των ηχητικών ερεθισμάτων μέσω της ακουστικής οδού. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως προκύπτει δυσκολία επεξεργασίας και παραγωγής των ήχων συνεπώς

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. σύμβολα αριθμών. επ. Κωνσταντίνος Π. Χρήστου. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. σύμβολα αριθμών. επ. Κωνσταντίνος Π. Χρήστου. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών σύμβολα αριθμών επ. Κωνσταντίνος Π. Χρήστου 1 αναπαραστάσεις των αριθμών Εμπράγματες Υλικά αντικείμενα ($$$) Εικονικές (***) Λεκτικές (τρία) Συμβολικές, (3, τρία) Διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Βιολογικές Βάσεις Στέλλα Βοσνιάδου

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Βιολογικές Βάσεις Στέλλα Βοσνιάδου 1 ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ 2 Νευρώνες: Τα βασικά στοιχεία του Νευρικού Συστήµατος 3 Luigi Galvagni Joannes Muller Herman von Helmhoz τέλη του 18ου αιώνα Ανακαλύπτουν πως η νευρική µεταβίβαση

Διαβάστε περισσότερα

κλινική εξέταση οδηγός για Barbara Bates, M.D. ISBN 9780960-372-144-4 Δεύτερη έκδοση Χ. Μουτσόπουλου Καθηγητού Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

κλινική εξέταση οδηγός για Barbara Bates, M.D. ISBN 9780960-372-144-4 Δεύτερη έκδοση Χ. Μουτσόπουλου Καθηγητού Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οδηγός για κλινική εξέταση Δεύτερη έκδοση Barbara Bates, M.D. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Χ. Μουτσόπουλου Καθηγητού Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων I. Ανδρουλάκη Καθηγητού Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές Δυσκολίες Εκπαιδευτική αξιολόγηση. Πηνελόπη Κονιστή ΠΕ 70 Med Ειδικής Αγωγής pkonisti@gmail.com

Μαθησιακές Δυσκολίες Εκπαιδευτική αξιολόγηση. Πηνελόπη Κονιστή ΠΕ 70 Med Ειδικής Αγωγής pkonisti@gmail.com Μαθησιακές Δυσκολίες Εκπαιδευτική αξιολόγηση Πηνελόπη Κονιστή ΠΕ 70 Med Ειδικής Αγωγής pkonisti@gmail.com Τι είναι Μαθησιακές Δυσκολίες; Καμπύλη Νοημοσύνης Δείκτης Νοημοσύνης ποσοστό % κατηγορία πάνω από

Διαβάστε περισσότερα

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Day of Persons with Disabilities

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Day of Persons with Disabilities Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Day of Persons with Disabilities Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό της κοινής δραστηριότητας λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης λόγω σωματικής ή πνευματικής βλάβης

Διαβάστε περισσότερα

Ύψος Συχνότητα Ένταση Χροιά. Ο ήχος Ο ήχος είναι μια μορφή ενέργειας. Ιδιότητες του ήχου. Χαρακτηριστικά φωνής

Ύψος Συχνότητα Ένταση Χροιά. Ο ήχος Ο ήχος είναι μια μορφή ενέργειας. Ιδιότητες του ήχου. Χαρακτηριστικά φωνής Ο ήχος Ο ήχος είναι μια μορφή ενέργειας Είναι οι παλμικές δονήσεις που δημιουργούνται από ένα οποιοδήποτε σώμα, όταν τεθεί σε κίνηση, σε κραδασμό Την κίνηση σε ένα σώμα που βρίσκεται σε αδράνεια, μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Ν Η Π Ι Α Γ Ω Γ Ε Ι Ο

Ν Η Π Ι Α Γ Ω Γ Ε Ι Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» Ν Η Π Ι Α Γ Ω Γ Ε Ι Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ Σκοπός του Νηπιαγωγείου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωματικά, συναισθηματικά,

Διαβάστε περισσότερα

Κρανιακή Οστεοπαθητική

Κρανιακή Οστεοπαθητική Κρανιακή Οστεοπαθητική ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥ «ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ» ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Dr. Sutherland Ο Dr. Sutherland (1873 1954), πατέρας της Κρανιακής Οστεοπαθητικής, παρατήρησε την λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη (150 λέξεις) Ελληνικά (και Αγγλικά αν ζητείται) Αναφορά στην ηλικία του θεραπευόµενου. Θεραπευτής/τρια: Επόπτης/τρια: Εξωτερικός κριτής:

Περίληψη (150 λέξεις) Ελληνικά (και Αγγλικά αν ζητείται) Αναφορά στην ηλικία του θεραπευόµενου. Θεραπευτής/τρια: Επόπτης/τρια: Εξωτερικός κριτής: Θεραπευτής/τρια: Επόπτης/τρια: Εξωτερικός κριτής: Έντυπο Συµµόρφωσης προς το Υπόδειγµα Συγγραφής Μελέτης Περίπτωσης µε Κύρια ιάγνωση στον Άξονα Ι Σηµειώστε: Τίτλος Έναρξη µε "Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης..."

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Διοικώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Διοικώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Διοικώ 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Τι είναι «διοίκηση» 2. Η «διοίκηση»

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα 11 «Το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος» στην προσχολική ηλικία

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα 11 «Το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος» στην προσχολική ηλικία ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Μάθημα 11 «Το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος» στην προσχολική ηλικία Τα θέματά μας σήμερα Θα δούμε πώς αντιλαμβάνονται τα μικρά παιδιά το εσωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ψυχολογία Μάθημα 2 ο. Γνωστικές Θεωρίες για την Ανάπτυξη: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση

Εκπαιδευτική Ψυχολογία Μάθημα 2 ο. Γνωστικές Θεωρίες για την Ανάπτυξη: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτική Ψυχολογία Μάθημα 2 ο Γνωστικές Θεωρίες για την Ανάπτυξη: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση Αντιπαράθεση φύσης ανατροφής η ανάπτυξη είναι προκαθορισμένη κατά την γέννηση από την

Διαβάστε περισσότερα

Α Ρ Ι Θ Μ Ο Σ : 6.913

Α Ρ Ι Θ Μ Ο Σ : 6.913 Α Ρ Ι Θ Μ Ο Σ : 6.913 ΠΡΑΞΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΟΡΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Σ τ η ν Π ά τ ρ α σ ή μ ε ρ α σ τ ι ς δ ε κ α τ έ σ σ ε ρ ι ς ( 1 4 ) τ ο υ μ ή ν α Ο κ τ ω β ρ ί ο υ, η μ έ ρ α Τ ε τ ά ρ τ η, τ ο υ έ τ ο υ ς δ

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Αναφορά στην ηλικία του θεραπευόµενου. Θεραπευτής/τρια: Επόπτης/τρια: Εξωτερικός κριτής:

Περίληψη Αναφορά στην ηλικία του θεραπευόµενου. Θεραπευτής/τρια: Επόπτης/τρια: Εξωτερικός κριτής: Θεραπευτής/τρια: Επόπτης/τρια: Εξωτερικός κριτής: Έντυπο Συµµόρφωσης προς το Υπόδειγµα Συγγραφής Μελέτης Περίπτωσης µε Κύρια ιάγνωση ιαταραχή Προσωπικότητας Σηµειώστε: Τίτλος Έναρξη µε "Περιγραφή ατοµικής

Διαβάστε περισσότερα

3. Η µερική παράγωγος

3. Η µερική παράγωγος 1 Κ Χριστοδουλίδης: Μαθηµατικό Συµπλήρωµα για τα Εισαγωγικά Μαθήµατα Φυσικής 1 Μερική παραγώγιση παράγωγος µιας συνάρτησης µερική παράγωγος ( ( µιας µεταβλητής ορίζεται ως d d ( ( (1 Για συναρτήσεις δύο

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Όποτε χρησιμοποιείτε το σταυρό ή το κλειδί της εργαλειοθήκης σας για να ξεσφίξετε τα μπουλόνια ενώ αντικαθιστάτε ένα σκασμένο λάστιχο αυτοκινήτου, ολόκληρος ο τροχός αρχίζει να στρέφεται και θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσική εξιότητα στην Ερασιτεχνική Αστρονοµική Παρατήρηση»

«Φυσική εξιότητα στην Ερασιτεχνική Αστρονοµική Παρατήρηση» «Φυσική εξιότητα στην Ερασιτεχνική Αστρονοµική Παρατήρηση» Γενικά Συµπεράσµατα Όπως προκύπτει από επεξεργασία στοιχείων δείγµατος 390 ερασιτεχνών αστρονόµων από όλο τον πλανήτη: Η παρατήρηση από τον προσοφθάλµιο

Διαβάστε περισσότερα

Έξι ερευνητικά ερωτηµατικά: ποιος, που, πότε, πως, τι και γιατί. Για ερασιτέχνες ιστορικούς που αγαπούν και σέβονται την ιστορία. Τασούλα Βερβενιώτη

Έξι ερευνητικά ερωτηµατικά: ποιος, που, πότε, πως, τι και γιατί. Για ερασιτέχνες ιστορικούς που αγαπούν και σέβονται την ιστορία. Τασούλα Βερβενιώτη Έξι ερευνητικά ερωτηµατικά: ποιος, που, πότε, πως, τι και γιατί. Για ερασιτέχνες ιστορικούς που αγαπούν και σέβονται την ιστορία Τασούλα Βερβενιώτη Γενικές παρατηρήσεις Είµαστε ερευνητές: δεν είµαστε ούτε

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια Λιοντάρια Μέγεθος Βάρος Τροφή Περιοχή ως 1,90 μέτρα μήκος ως 1,10 μέτρα ύψος μέχρι 250 κιλά τρώνε ζώα μεγάλα, όπως καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, ζέβρες Αφρική και Ινδία ΛΙΟΝΤΑΡΙ Τα λιοντάρια είναι τα μεγαλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων Α.Καραπέτσας

Διδάσκων Α.Καραπέτσας Διδάσκων Α.Καραπέτσας Άνδρες και γυναίκες είναι εξίσου έξυπνοι, κάθε φύλο όμως με το δικό του τρόπο. (Science Illustrated, Σεπτέμβριος,2010) 2 Διαφέρουμε εγκεφαλικά? 3 Ο Richard Haier, (του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Αναζητήστε τις ευκαιρίες. Του ρα Κώστα Γ. Κονή*

Αναζητήστε τις ευκαιρίες. Του ρα Κώστα Γ. Κονή* Αναζητήστε τις ευκαιρίες Του ρα Κώστα Γ. Κονή* Ένα απο τα κύρια χαρακτηριστικά της επιχειρηµατικότητας και των επιτυχεµµένων επιχειρηµατιών είναι η ικανότητα τους να εντοπίζουν και να αξιοποιούν ευκαιρίες.

Διαβάστε περισσότερα

29. Βοηθητικό ρόλο στους μαθητές με δυσγραφία κατέχει η χρήση: Α) ηλεκτρονικών υπολογιστών Β) αριθμομηχανών Γ) λογογράφων Δ) κανένα από τα παραπάνω

29. Βοηθητικό ρόλο στους μαθητές με δυσγραφία κατέχει η χρήση: Α) ηλεκτρονικών υπολογιστών Β) αριθμομηχανών Γ) λογογράφων Δ) κανένα από τα παραπάνω ΔΥΣΓΡΑΦΙΑ Ερωτήσεις 1. Η δυσγραφία μπορεί να χωριστεί στις δύο ακόλουθες κατηγορίες: Α) γενική και μερική Β) γενική και ειδική Γ) αναπτυξιακή και επίκτητη Δ) αναπτυξιακή και μαθησιακή 2. Η αναπτυξιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ Ph.D.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ Ph.D. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ Ph.D. ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ Προσοχή είναι η διαδικασία που κατευθύνει την πρόσληψη πληροφοριών καθώς αυτές φτάνουν στις αισθήσεις μας. Μέσω των αισθήσεων μας δεχόμαστε πληροφορίες από το

Διαβάστε περισσότερα

Από το σχολικό εγχειρίδιο: Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων και υπηρεσιών, Γ Γενικού Λυκείου, 2012

Από το σχολικό εγχειρίδιο: Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων και υπηρεσιών, Γ Γενικού Λυκείου, 2012 Από το σχολικό εγχειρίδιο: Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων και υπηρεσιών, Γ Γενικού Λυκείου, 2012 Εισαγωγή στη Συστημική Προσέγγιση Η συστημική προσέγγιση είναι ο τρόπος σκέψης ή η οπτική γωνία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις τεχνικές παρουσιάσεων

Εισαγωγή στις τεχνικές παρουσιάσεων Εισαγωγή στις τεχνικές παρουσιάσεων Νίκος Μαµάσης Τοµέας Υδατικών Πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνα 2003 ΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΟΡΦΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ( ΟΜΗ, ΙΑΦΑΝΕΙΕΣ) ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ

Διαβάστε περισσότερα