ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΜΕΤΑΒΛΗΤΈΣ & ΑΡΙΘΜΟΊ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΜΕΤΑΒΛΗΤΈΣ & ΑΡΙΘΜΟΊ"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΜΕΤΑΒΛΗΤΈΣ & ΑΡΙΘΜΟΊ 1.1 Εισαγωγή Στο κεφάλαιο αυτό περιγράφεται ο τρόπος που γίνονται οι αριθμητικές πράξεις στο κέλυφος της γλώσσας. Εισάγεται η έννοια της μεταβλητής και αναφέρονται οι βασικοί αριθμητικοί τύποι δεδομένων της γλώσσας, ώστε να μπορούν να γίνουν απλοί, αλλά και σύνθετοι αριθμητικοί και λογικοί υπολογισμοί. Παράλληλα, περιγράφονται οι τρόποι σύγκρισης δεδομένων που θα χρειαστούν στο Κεφάλαιο 3 για τη λήψη αποφάσεων. Σημειώνονται κάποια υπολογιστικά προβλήματα που δημιουργούνται και οι περιορισμοί που υπάρχουν, καθώς και τρόποι που μπορούν να τα αντιμετωπίσουν αποδοτικά. Περιγράφονται επίσης τρόποι εμφάνισης παρουσίασης των δεδομένων ανάλογα με τις επιλογές του χρήστη. Δεν θα μπορούσε να λείψει μια πρώτη εισαγωγή στη χρήση βιβλιοθηκών της python και στην επέκταση των δυνατοτήτων της γλώσσας με την προσθήκη επιπλέον στοιχείων. Τέλος, γίνεται αναφορά σε μεθόδους χειρισμού στοιχειωδών πληροφοριών σε επίπεδο δυαδικών στοιχείων. 1.2 Αριθμητικές πράξεις Το περιβάλλον της python (κονσόλα ή κέλυφος) είναι διαθέσιμο με πολλούς τρόπους για την πραγματοποίηση αριθμητικών υπολογισμών. Σε περιβάλλον windows, από τη γραμμή εντολών, με την πληκτρολόγηση της εντολής python ή python3.

2 2 / ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ PYTHON Σε περιβάλλον linux (η επόμενη εικόνα είναι από το λειτουργικό raspbian σε Raspberry Pi 3), αφού ανοίξει μια κονσόλα τερματικό, το περιβάλλον της python ανοίγει με την εντολή python3. Με την είσοδο στο περιβάλλον της python μπορεί να γίνει ένας υπολογισμός γράφοντας τις κατάλληλες εντολές και πατώντας το πλήκτρο œ. Προκειμένου να γίνει οποιαδήποτε πράξη είναι απαραίτητη η χρήση τελεστών που περιγράφονται αμέσως μετά. Η κονσόλα ή τερματικό επιτρέπει την εκτέλεση πράξεων και την πραγματοποίηση κάθε είδους υπολογισμού. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο που χρησιμοποιείται συνήθως ή για την εκτέλεση μεμονωμένων εντολών ή, κυρίως, για την άμεση δοκιμή μικρών κομματιών κώδικα για την υλοποίηση κάποιου αλγόριθμου (prototyping), πριν από την ενσωμάτωσή τους σε κάποιο μεγαλύτερο σενάριο πρόγραμμα. 1.3 Κατηγορίες τελεστών Κάθε γλώσσα έχει ειδικά σύμβολα και λέξεις για την πραγματοποίηση υπολογισμών κάθε είδους. Αυτά τα σύμβολα ή λέξεις ονομάζονται τελεστές (operators) και προσδιορίζουν κάθε φορά το είδος των υπολογισμών. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες τελεστών, χωρίς να αναφέρονται οι περιπτώσεις τελεστών μεθόδων κλάσεων που χρησιμοποιούνται σε αντικείμενα (βλ. Κεφάλαιο 11: αντικειμενοστραφής προγραμματισμός). Αυτές οι κατηγορίες είναι: Αριθμητικοί: με βάση τους οποίους γίνονται όλες οι αριθμητικές πράξεις. Παρουσιάζονται αμέσως μετά. Συγκριτικοί ή σχεσιακοί: υπεύθυνοι για τη σύγκριση δεδομένων και τον έλεγχο συνθηκών. Αναλύονται στο Κεφάλαιο 3 και χρησιμοποιούνται σε εντολές ελέγχου επιλογής και επανάληψης. Λογικοί: κατάλληλοι για τη δημιουργία λογικών ελέγχων ή συσχετίσεων πολλαπλών συγκρίσεων. Παρουσιάζονται στο Κεφάλαιο 3. Η σειρά με την οποία αναφέρθηκαν είναι και η ιεράρχησή τους. Έτσι, σε μια σύνθετη έκφραση που περιέχει όλα τα παραπάνω, πρώτα γίνονται οι αριθμητικές πράξεις (προκύπτει αριθμητικό αποτέλεσμα), μετά οι συγκρίσεις (προκύπτει λογικό αποτέλεσμα: True/False) και μετά οι λογικές πράξεις. Εκτός από τους πιο πάνω βασικούς τελεστές υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι περιγράφονται στη συνέχεια:

3 ΜΕΤΑΒΛΗΤΈΣ & ΑΡΙΘΜΟΊ / 3 Δυαδικοί (bitwise, &, >> κ.λπ.): χειρισμός δεδομένων βάσει της δυαδικής αναπαράστασής τους. Σύνθετοι τελεστές εκχώρησης (+=, /= κ.λπ.): για την αποθήκευση δεδομένων στη μνήμη του υπολογιστή. Τελεστές υποσυνόλων (in not in): για τον έλεγχο σχέσεων ανάμεσα σε ομάδες δεδομένων. Τελεστές ταυτότητας (is is not): για τον αν δύο αντικείμενα είναι ταυτόσημα ή όχι. Μοναδιαίοι (unary): για την επισήμανση ή αντιστροφή πρόσημων αριθμών αλλά και χειρισμό συνόλων Αριθμητικοί τελεστές Κάθε αριθμητική πράξη πραγματοποιείται με τη βοήθεια των αριθμητικών τελεστών. Αυτοί δέχονται πάντα δύο ορίσματα αριθμούς από τις δύο πλευρές τους και μπορούν να εμφανίζονται είτε σε μεμονωμένες εντολές ή μέσα σε άλλες. Στον Πίνακα 2-1 εμφανίζονται οι αριθμητικοί τελεστές. ΠΊΝΑΚΑΣ 2 1 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟΊ TΕΛΕΣΤΈΣ Τελεστής Λειτουργία Παράδειγμα Αποτέλεσμα + Πρόσθεση Αφαίρεση * Πολλαπλασιασμός 2*5 10 / Διαίρεση 5/ // Ακέραια διαίρεση 5//2 2 % Υπόλοιπο διαίρεσης 5%2 1 ** Δύναμη 2**5 32 ( ) Παρενθέσεις (1+2+3)/3 2 Η ιεραρχία μεταξύ των αριθμητικών πράξεων είναι: 1. ( ): η χρήση παρενθέσεων γίνεται για την αλλαγή της προτεραιότητας των πράξεων. Περιττές παρενθέσεις δεν είναι λάθος αρκεί να τοποθετούνται στο σωστό σημείο. Όσες παρενθέσεις ανοίγουν από αριστερά, τόσες πρέπει και να κλείνουν από δεξιά. Τα άγκιστρα και οι αγκύλες [] και {} χρησιμοποιούνται για άλλο σκοπό και όχι για αριθμητικές πράξεις, π.χ. σε λίστες, συμβολοσειρές και λεξικά. Έτσι, ο υπολογισμός ενός μέσου όρου, π.χ. των 1, 2 και 3, που είναι 2, θα 1. Στην έκδοση 2.x της python χρειάζεται προσοχή όταν χρησιμοποιείται το σύμβολο / με ακέραιους αριθμούς. Σ αυτή την περίπτωση, γίνεται ακέραια διαίρεση (με στρογγυλοποίηση προς τα κάτω). Π.χ. 3/2 δίνει 1 (ακέραιος) και όχι 1.5 (πραγματικός), επειδή και οι δύο αριθμοί στη διαίρεση είναι ακέραιοι. Για να γίνει η ακριβής διαίρεση πρέπει ο ένας να είναι πραγματικός, πχ 3.0/2 δίνει 1.5 (!!!)

4 4 / ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ PYTHON γίνει (1+2+3)/3 και όχι 1+2+3/3. Η τελευταία παράσταση, αν και είναι συντακτικά σωστή (ο διερμηνευτής της γλώσσας δεν θα εμφανίσει κάποιο σφάλμα θα επιστρέψει την τιμή 4), ωστόσο δεν λύνει το δοσμένο πρόβλημα αλλά κάτι άλλο (κάνει πρώτα διαίρεση και μετά τα αθροίσματα). Αυτό το είδος λάθους σε κώδικα ονομάζεται λογικό και δεν εντοπίζεται από τον διερμηνευτή της γλώσσας αλλά εντοπίζεται μόνο κατά την εκτέλεσή του. 2. **: δυνάμεις, π.χ. το 2 ν+1 θα γραφεί ως 2**(ν+1) και όχι 2**ν+1 (γιατί;). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ρίζες, π.χ. το 225 μπορεί να δοθεί ως 25**(1/2) και το ως 125**(1/3) 3. *, /, //, %: έχουν την ίδια προτεραιότητα μεταξύ τους. Αν δεν υπάρχουν παρενθέσεις γίνονται οι πράξεις όπως και στα μαθηματικά: από αριστερά προς τα δεξιά. Π.χ. 6/3*4 κάνει 8 και αντιπροσωπεύει το 6 4, ενώ το 6/(3*4) κάνει από το 3 * , -: και αυτή η ομάδα έχει την ίδια ιεραρχία, οπότε αν δεν υπάρχουν παρενθέσεις οι πράξεις γίνονται από αριστερά προς τα δεξιά. Π.χ *5 επιστρέφει 19. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα υπολογισμών στην κονσόλα της python ΛΊΣΤΑ ΚΏΔΙΚΑ 2 1 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΈΣ ΠΡΆΞΕΙΣ 01. >>> >>> >>> 3/4* >>> 6/2* >>> 2/ >>> 6/ >>> (1+2+3)/3 #ομέσ οςόρ οςτων1,2και >>> 1+2+3/ >>> 2**16 #το >>> 7/ >>> 7// #γίνεται μετατροπή του αποτελέσματος σε πραγματικό αριθμό #προσοχή στην προτεραιότητα των πράξεων #ηδιαίρεσ ηα κερ αίωνα ποδίδειπρ α γ μ α τικόπ η λίκο(!)2 2. Όταν τα ορίσματα μιας διαίρεσης είναι ακέραιοι η python κάνει τη λεγόμενη πραγματική διαίρεση (true division) γιατί προσπαθεί να αναπαραστήσει το πηλίκο με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια.

5 23. >>> 7% >>> 6/ >>> -7// >>> -7% >>> 6% >>> 1/ #ηπρ α γ μ α τικ ήδιαίρεσ ηα ποδίδειπρ α γ μ α τικόα ριθ μό #Ιδιαίτερη περίπτωση είναι οι αρνητικοί ακέραιοι #ο υπολογισμός φαίνεται σωστός, αλλά 35. >>> #ενώθ αέπρεπεναδίνει0,τελικάδίνει e-17 #ένα νπολύμικ ρ όα ριθ μόα λ λ άόχι0! 3 Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στις πράξεις της ακέραιας διαίρεσης (//, % - div, mod) γιατί, ενώ για θετικούς ακέραιους το αποτέλεσμα είναι το αναμενόμενο, γίνεται δηλαδή αποκοπή δεκαδικών και στρογγυλοποίηση προς το μηδέν (όπως στη C), για τους αρνητικούς αριθμούς γίνεται διαίρεση πατώματος (floor division), δηλαδή αποκοπή προς το μείον άπειρο και όχι προς το μηδέν. Στον Πίνακα 2-2 φαίνονται όλες οι περιπτώσεις και γίνεται σύγκριση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα σε C. ΠΊΝΑΚΑΣ 2 2 ΑΚΈΡΑΙΑ ΔΙΑΊΡΕΣΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΈΣ & ΑΡΙΘΜΟΊ / 5 Python C Πράξεις Συνδυασμοί τιμών a b a//b a%b a/b a%b Η πράξη 7//(-3) επιστρέφει -3 ώστε με τη διαίρεση πατώματος να ικανοποιείται και για τους αρνητικούς αριθμούς η παρακάτω σχέση (Ταυτότητα Ευκλείδειας Διαίρεσης): Διαιρέτης Πηλίκο+Υπόλοιπο = Διαιρετέος ή, για τα δεδομένα του πίνακα 2-2 >>>b*(a//b)+a%b==a True 3. Αυτό οφείλεται στην περιορισμένη ακρίβεια που έχει η φυσική αναπαράσταση των πραγματικών αριθμών στη μνήμη του υπολογιστή. Περισσότερα σε επόμενη ενότητα (το πρόβλημα του 1/10).

6 6 / ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ PYTHON Ο ίδιος ο Guido van Rossum δίνει την εξήγηση για τους λόγους που υιοθέτησε αυτή τη λογική στην ακέραια διαίρεση της γλώσσας, στο blog του για την «Ιστορία της Python» Δυαδικοί τελεστές Σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκαίο να γίνει χειρισμός σε επίπεδο δυαδικών τιμών. Αυτό γίνεται με τη χρήση των δυαδικών τελεστών. Στα παραδείγματα του Πίνακα 2-3 δίνονται οι αριθμοί σε δεκαδική και δυαδική μορφή. ΠΊΝΑΚΑΣ 2 3 ΔΥΑΔΙΚΟΊ ΤΕΛΕΣΤΈΣ (BITWISE OPERATORS) Τελεστής Λειτουργία Παράδειγμα Αποτέλεσμα & ΚΑΙ(AND) Σύζευξη Αντιγραφή ενός bit αν υπάρχει και στους δύο αριθμούς 58 & & Ή(OR) Διάζευξη Αντιγραφή ενός bit αν υπάρχει σε έναν από τους δύο αριθμούς ^ XOR Αποκλειστική διάζευξη (Exclusive OR) Αντιγραφή ενός bit αν υπάρχει σε έναν από τους δύο αριθμούς και όχι και στους δύο 58 ^ ^ ~ Αντιστροφή Αντιστροφή των bit ενός αριθμού. ~Α ισοδυναμεί με -(A + 1) 15 ~ << Ολίσθηση αριστερά Α<<n: Ολίσθηση των bit του Α προς τα αριστερά κατά n θέσεις. Αν n=1 διπλασιάζει τον αριθμό. Το 2ο παράδειγμα είναι ισοδύναμο με το << << >> Ολίσθηση δεξιά Α>>n: Ολίσθηση των bit του Α προς τα δεξιά κατά n θέσεις. Αν n=1 υπολογίζει την ακέραια διαίρεση του Α με το 2 (Α//2) 17>> Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σχόλια αναγνωστών, μεταξύ άλλων και του Tim Peters, δημιουργού ενός υβριδικού αλγόριθμου ταξινόμησης με συγχώνευση (timsort) που χρησιμοποιείται εσωτερικά (για ταξινόμηση λίστας - πίνακα) εξ ορισμού στην Python και στην Java.

7 ΜΕΤΑΒΛΗΤΈΣ & ΑΡΙΘΜΟΊ / 7 Ακολουθούν μερικά παραδείγματα στην κονσόλα της python ΛΊΣΤΑ ΚΏΔΙΚΑ 2 2 ΔΥΑΔΙΚΟΊ ΤΕΛΕΣΤΈΣ 01. >>> 58 & 38 #ενώησ ύζευξηγίνεταιμεα κέρ αιουςα ριθ μούς #τοα ποτέλεσ μ απρ οκ ύ πτεια πότιςδυ αδικέςα να π α ρ ασ τάσεις 03. >>> bin(58),bin(38), bin(58&38) #ήbi n(34) 04. ( 0b111010, 0b100110, 0b ) #ηπιοκά τωεντολ ήκά νειχρήσ ητηςσ υ νά ρτησ ηςbi n()γιατη #δυ αδικ ήα να π α ρ άσ τασ ητωνδεκαδικ ών58και38 In [1]: 58 &38,bi n(58),bi n(38),bi n(58&38) #καιεπισ τρέφειμιαπ λειάδ ατιμ ών Out[1]: (34, 0b111010, 0b100110, 0b ) Οι λειτουργίες που εκτελούν οι δυαδικοί τελεστές γίνονται σε ακέραιους μόνο αριθμούς. Όταν χρησιμοποιείται ένας δυαδικός αριθμός, ο χειρισμός των αριθμών τελεστέων που τους συνοδεύουν γίνεται σε επίπεδο δυαδικών ψηφίων. Έτσι, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σωστά, θα πρέπει οι αριθμοί στους οποίους θα λειτουργήσουν να είναι ακέραιοι και σε δυαδική μορφή. Μπορεί επομένως να χρησιμοποιηθούν με δεκαδική αναπαράσταση, αλλά η λειτουργία τους, πάντα, γίνεται στον αντίστοιχο αριθμό στο δυαδικό σύστημα αρίθμησης. Υπάρχουν τομείς της επιστήμης των υπολογιστών όπου είναι απαραίτητη η επεξεργασία δεδομένων στη δυαδική αναπαράστασή τους, όπως για παράδειγμα η επεξεργασία πακέτων δεδομένων και η δρομολόγηση δεδομένων σε δίκτυα Η/Υ, στοιχεία γενικά συστημάτων επικοινωνίας, ψηφιακά κυκλώματα, σύνδεση, επικοινωνία και χειρισμός περιφερειακών συσκευών σε υπολογιστικά συστήματα, θέματα υλικού, γενικότερα, προβλήματα ασφάλειας, θέματα κρυπτογράφησης, συμπίεση αρχείων και αλγόριθμοι κωδικοποίησης εικόνας, ήχου ή βίντεο (image, sound, video processing) Μοναδιαίοι τελεστές Χρησιμοποιούνται για την αντιστροφή του πρόσημου ενός αριθμού. Σε ορισμένες βιβλιοθήκες κώδικα όπως η Collections, χρησιμεύει και στον χειρισμό συνόλων. ΠΊΝΑΚΑΣ 2 4 ΜΟΝΑΔΙΑΊΟΙ TΕΛΕΣΤΈΣ Τελεστής Λειτουργία Παράδειγμα Αποτέλεσμα + Θετική σήμανση Αντιστροφή ή αρνητική σήμανση

8 8 / ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ PYTHON 1.4 Η έννοια της μεταβλητής Αν όχι το πιο δύσκολο, τότε σίγουρα ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που προκαλούν σύγχυση σε όποιον ασχολείται για πρώτη φορά με τον προγραμματισμό είναι η έννοια της μεταβλητής. Οι ομοιότητές της, αλλά κυρίως η διαφορετική φύση και χρήση της στον προγραμματισμό απ ό,τι στον χώρο της Επιστήμης των Μαθηματικών, κάνουν τη μεταβλητή το πρώτο, πολλές φορές ανυπέρβλητο, εμπόδιο στην εκμάθηση της πρώτης γλώσσας προγραμματισμού. Η σαφής διάκριση της χρήσης της και η φιλοσοφία που «κρύβεται» πίσω από αυτήν για την κατασκευή κώδικα είναι στοιχεία που θα πρέπει από πάρα πολύ νωρίς να αποσαφηνιστούν, για να μπορέσει κάποιος να μυηθεί στον χώρο του προγραμματισμού. Από τις πρώτες τάξεις της Μέσης Εκπαίδευσης, γίνεται γνωστό στη βασική Άλγεβρα τι είναι εξίσωση, πώς λύνονται τέτοιου είδους πραγματικά προβλήματα και πώς η επίλυσή τους ισοδυναμεί με την εύρεση μιας αριθμητικής τιμής λύσης που θα ικανοποιεί τα δεδομένα του προβλήματος. Κύριο συστατικό αυτής της διαδικασίας είναι η μεταβλητή ο άγνωστος, συνήθως, x που θα αποκτήσει μια τιμή, μια λύση. Η μεταβλητή στον χώρο του προγραμματισμού αποκτά μια διαφορετική σημασία που, ενώ είναι και εδώ μια οντότητα που θα αποκτήσει κάποια τιμή (όχι πάντα αριθμητική), θα έχει όμως και μια «φυσική» υπόσταση. Με απλά λόγια: Μια μεταβλητή είναι μια (αναφορά σε μια) θέση μνήμης, όπου αποθηκεύεται, ένα κάθε φορά στοιχείο ή δεδομένο. Αυτό το περιεχόμενο είναι δυνατόν να αλλάζει (να μεταβάλλεται), όποτε αυτό απαιτείται από τις ανάγκες του προγράμματος. Η επόμενη μεγάλη δυσκολία έρχεται στη χρήση της μεταβλητής μέσα στον κώδικα. Η μεταβλητή καλείται να ενσωματώσει μέσα της όλα τα πιθανά δεδομένα, που κατά τον χρόνο συγγραφής του προγράμματος, δεν είναι εκ των προτέρων γνωστά στον προγραμματιστή. Είναι, τις περισσότερες φορές, άγνωστο το τι πραγματικά θα λάβει μια μεταβλητή από τον τελικό χρήστη (ή χειριστή) του προγράμματος όταν αυτό θα «τρέξει». Αυτή η αφηρημένη χρήση της, ως προς το περιεχόμενό της, είναι που θα κάνει ένα πρόγραμμα να εκτελείται όχι μόνο για μια συγκεκριμένη περίπτωση αλλά για κάθε περίπτωση του ίδιου προβλήματος. Ένα από τα πιο απλά, εισαγωγικά, υπολογιστικά προβλήματα είναι αυτό της εύρεσης του εμβαδού ενός γεωμετρικού μεγέθους, όπως π.χ. του τετραγώνου. Το πρόγραμμα που θα κατασκευαστεί για αυτό τον υπολογισμό θα πρέπει να λειτουργεί και να υπολογίζει το αντίστοιχο εμβαδό για οποιοδήποτε τετράγωνο, με οποιοδήποτε μήκος πλευράς. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο χωρίς τη χρήση μεταβλητής. Στην python (όπως και σε άλλες γλώσσες) στην πραγματικότητα μια μεταβλητή είναι απλά μια αναφορά (ή ένας δείκτης pointer στη C) στη διεύθυνση της μνήμης του υπολογιστή όπου πραγματικά είναι αποθηκευμένο ένα στοιχείο, μια τιμή.

9 1.5 Ιδιότητες μεταβλητών Μια μεταβλητή έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Όνομα μεταβλητής Η ονομασία (ή ονοματοδοσία) των μεταβλητών ακολουθεί κάποιους απλούς αλλά ρητούς κανόνες. Οι χαρακτήρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ονομασία μιας μεταβλητής είναι: i. Όλο το αγγλικό αλφάβητο, πεζά και κεφαλαία. ii. Όλοι οι αριθμοί από το 0 μέχρι το 9. iii. Ο χαρακτήρας _ (κάτω παύλα ή υπογράμμιση underscore). Η ιδιαίτερη σημασία όμως που δίνεται σε αυτόν τον χαρακτήρα και η χρήση του σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κώδικα, σύμφωνα με τα πρότυπα της γλώσσας, υπαγορεύει τη χρήση του σε οποιοδήποτε σημείο του ονόματος αλλά όχι στην αρχή του. Στο Κεφάλαιο 11 (αντικείμενα) περιγράφεται η ειδική χρήση του χαρακτήρα υπογράμμισης σε ονομασίες μεθόδων κλάσεων. iv. Από την έκδοση 3 της γλώσσας και μετά υποστηρίζεται κωδικοποίηση και στο σύστημα Unicode και είναι δυνατή η ονομασία μεταβλητών και στα ελληνικά. Κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά γιατί μπορεί να οδηγήσει σε λάθη, δυσανάγνωστα προγράμματα που μπορεί να μην τρέχουν σε όλα τα συστήματα. Απαγορεύεται από την άλλη: ΜΕΤΑΒΛΗΤΈΣ & ΑΡΙΘΜΟΊ / 9 i. Η χρήση ειδικών συμβόλων *, #, %, +, -, / κ.λπ. τα οποία χρησιμεύουν για άλλες λειτουργίες (όπως για παράδειγμα για αριθμητικές πράξεις) ii. Οι λέξεις του Πίνακα 2-5 οι οποίες θεωρούνται δεσμευμένες (reserved words) και αποτελούν δομικά στοιχεία της γλώσσας και επιτελούν άλλες λειτουργίες όπως π.χ. η λέξη «while» (αναφέρεται στη δομή επανάληψης, βλ. Κεφάλαιο 4). ΠΊΝΑΚΑΣ 2 5 ΔΕΣΜΕΥΜΈΝΕΣ ΛΈΞΕΙΣ False class finally is return import pass None continue for lambda try else break True def from nonlocal while assert raise and del global not with except as elif if or yield in Το όνομα κάθε μεταβλητής θα πρέπει να ξεκινάει με γράμμα (είτε πεζό είτε κεφαλαίο) ή υπογράμμιση αλλά όχι με αριθμό. Στην python (όπως και σε γλώσσες όπως C/C++, Java κ.ά.) γίνεται διάκριση μεταξύ πεζών και κεφαλαίων (case sensitivity), κάτι που είναι γνώριμο σε χρήστες λειτουργικών συστημάτων τύπου Linux αλλά

10 10 / ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ PYTHON όχι σ αυτούς των windows. Έτσι, οι ονομασίες variable και Variable αναφέρονται σε διαφορετικές μεταβλητές. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ονομασίες μεταβλητών που είναι ή όχι αποδεκτές φαίνονται στον Πίνακα 2-6. Αποδεκτά ονόματα ΠΊΝΑΚΑΣ 2 6 ΠΑΡΑΔΕΊΓΜΑΤΑ ΟΝΟΜΆΤΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΏΝ Μη αποδεκτά ονόματα Mikos_plevras 1x το όνομα δεν πρέπει να ξεκινά με αριθμό pi first name προσοχή στο κενό (space) ανάμεσα στις λέξεις x1 x-y η χρήση του - υποδηλώνει αφαίρεση client_name a: ο χαρακτήρας : έχει άλλη λειτουργία (έναρξη Net_Value_2017 μπλοκ εντολών) _name date.of.birth η χρήση της τελείας γίνεται σε αντικείμενα hjkjkdhfg if είναι δεσμευμένη λέξη NetValue2017 Κάθε μη έγκυρο όνομα προκαλεί την αντίδραση του διερμηνευτή της γλώσσας, του εσωτερικού μηχανισμού δηλαδή που προσπαθεί να μετατρέψει τον πηγαίο κώδικα σε δυαδικό κώδικα (γλώσσα) μηχανής, και εμφανίζει στην οθόνη του υπολογιστή ένα μήνυμα σφάλματος, διακόπτοντας την εκτέλεση του προγράμματος. Τέτοιου είδους σφάλματα ονομάζονται συντακτικά (syntax errors). Για παράδειγμα, η επόμενη εντολή χρησιμοποιεί τη μεταβλητή a b (με κενό ανάμεσά τους) και προκαλεί τη διακοπή εκτέλεσης του κώδικα με την εμφάνιση αντίστοιχου μηνύματος. >>> a b=5 œ File <ipython-input-1-a220ed9b53b0>, line 1 a b=5 ^ SyntaxError: invalid syntax Υπάρχουν επίσης κάποιες προτεινόμενες πρακτικές που είναι καλό να ακολουθούνται αναφορικά με την ονομασία μεταβλητών. Αυτές έχουν να κάνουν με τη χρήση ή τον σκοπό των μεταβλητών. Τέτοιοι κανόνες ορίζονται στα πρότυπα της γλώσσας (PEPs Python Enhancements Proposals και συγκεκριμένα στο PEP8 5 ). Σκοπός τους είναι να βοηθήσουν στη συγγραφή προγραμμάτων με κοινή μορφή, ευανάγνωστων και εύκολα κατανοητών από άλλους προγραμματιστές. Όλα κεφαλαία (με ή χωρίς κάτω παύλα): για τη δημιουργία σταθερών (δηλαδή μεταβλητών που δεν αλλάζουν τιμή), π.χ. PI, FIXED_COST, FPA Όλα πεζά (με ή χωρίς κάτω παύλα): συνήθεις μεταβλητές ή συναρτήσεις (αναλύονται αργότερα), π.χ. age, mobile_phone, displaymenu 5.

11 ΜΕΤΑΒΛΗΤΈΣ & ΑΡΙΘΜΟΊ / 11 Καμηλοειδής μορφή (camel case ή, ορθότερα, πεζοκεφαλαία): ονομασία μεθόδων κλάσεων. Γίνεται χρήση κεφαλαίου γράμματος μόνο στο πρώτο γράμμα κάθε λέξης και ονομάζεται έτσι από τον γνωστό μορφότυπο του συμπαθούς θηλαστικού. Π.χ. InventoryUpdate, dateofbirth. Μερικά περιβάλλοντα εργασίας (IDEs), όπως το PyCharm και το Spyder (μέσα από τις ρυθμίσεις του), εμφανίζουν ειδοποιήσεις για τη μη τήρηση των κανόνων PEP8. Ωστόσο, καμία από αυτές τις μορφές δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιείται. Αν όμως ο κώδικας που γράφεται γίνεται σε συνεργασία ή δοθεί σε άλλους, αν πρόκειται για επαγγελματική δουλειά ή αν δημοσιευτεί σε κάποια εργασία, στο internet ή σε κάποιο αποθετήριο κώδικα (π.χ. Github), τότε θα πρέπει να ακολουθούνται κοινές πρακτικές. Παρόλα αυτά, όποιος τρόπος και αν χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να ακολουθείται σε ολόκληρο το πρόγραμμα ο ίδιος. Τέλος, προτιμάται η χρήση απλών, μικρών ή και σύνθετων λέξεων αντί σκέτων γραμμάτων, που θα υποδηλώνουν το περιεχόμενο μιας μεταβλητής όπως π.χ. mikos_plevras αντί για ένα απλό a, για το μήκος μιας πλευράς ενός τετραγώνου, ή afm για το ΑΦΜ ενός πελάτη αντί για ένα σκέτο x Το περιεχόμενο μιας μεταβλητής Μια μεταβλητή στην python ξεκινάει να υπάρχει όταν θα της δοθεί μια τιμή. Αυτή η τιμή κάποια στιγμή μπορεί να αλλάξει με κάποια άλλη ή απλά να διαγραφεί από τη μνήμη εντελώς, οπότε διαγράφεται και η μεταβλητή. Διαφέρει επομένως, το όνομα μιας μεταβλητής από το περιεχόμενό της, την τιμή της. Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης ενός προγράμματος το όνομα μιας μεταβλητής δεν αλλάζει, σε αντίθεση με το περιεχόμενο, την τιμή και τον τύπο της (το είδος δεδομένων που περιέχει). Και αυτό γιατί η python, σε αντίθεση με άλλες γλώσσες, όπως η C/C++, Java κ.ά., είναι μια δυναμική γλώσσα στη χρήση μεταβλητών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μια μεταβλητή μπορεί αρχικά να περιέχει έναν αριθμό αλλά στη συνέχεια να περιέχει κείμενο, μια λίστα ή οτιδήποτε άλλο. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν αποτελεί μια συνήθη ή καλή προγραμματιστική πρακτική. Τι όμως μπορεί να περιέχει μια μεταβλητή; Το περιεχόμενο ή ο τύπος δεδομένων μιας μεταβλητής μπορεί να είναι απλές αριθμητικές τιμές (5, 3.14, ) και χαρακτήρες (κείμενο όπως Εγνατίας 147 πάντα μέσα σε εισαγωγικά), μέχρι πιο σύνθετες δομές όπως λίστες και λεξικά που περιγράφονται στα Κεφάλαια 5 και 9. Στις επόμενες παραγράφους περιγράφονται οι τρεις αριθμητικές τιμές που υποστηρίζει η python: ακέραιοι (integers αλλά και λογικές τιμές τύπου ακεραίου), πραγματικοί (κινητής υποδιαστολής floating point), μιγαδικοί (complex) αριθμοί αλλά και λογικές τιμές (Boolean: True False, ως απλό υποσύνολο των ακέραιων αριθμών). Ο Πίνακας 2-7 περιλαμβάνει τους βασικούς τύπους δεδομένων που υποστηρίζει η python.

12 12 / ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ PYTHON Τύποι Ακέραιοι ΠΊΝΑΚΑΣ 2 7 ΤΎΠΟΙ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ Παραδείγματα 3, -12, 2**300 που δίνει έναν πολύ μεγάλο ακέραιο: Πραγματικοί 3.14, Μιγαδικοί 12+2j Λογικές τιμές True (ή 1) False (ή 0) Χαρακτήρες Κείμενο, Άννα, Εγνατίας 12, είπαν το μεγάλο ΟΧΙ! Λίστες [1, 3.14, a ], [1, 2, [2, 1] ] Σύνολα {1, 2, 3, Πέτρος, 3.14} Πλειάδες Λεξικά (1, 2, a ) {1: μήλα, 2: μπανάνες } Σε αντίθεση με άλλες γλώσσες προγραμματισμού (όπως οι C/C++ και Java), που θεωρούνται αυστηρές στην πληκτρολόγηση (strictly strongly typed), στην python δεν απαιτείται (στην ουσία δεν είναι δυνατόν) να δηλωθεί από την αρχή ο τύπος της. Έτσι, η εντολή >>>a=10 δημιουργεί μια νέα μεταβλητή με όνομα a και (ακέραια) τιμή τον αριθμό 10. Λίγο πιο μετά μπορεί να ακολουθήσει μια εντολή όπως η >>>a=3.14 όπου η python «ξεφορτώνεται» την παλιά τιμή (το 10) και αποθηκεύει στη μεταβλητή a τον (πραγματικό αυτή τη φορά) αριθμό Σε φυσικό επίπεδο, μια μεταβλητή δεν είναι παρά μόνο ένα όνομα (name label) στον χώρο ονομάτων (namespace) που διαχειρίζεται η κονσόλα της εκάστοτε υλοποίησης της γλώσσας. Αυτό το όνομα συνοδεύεται από μια διεύθυνση μνήμης όπου βρίσκεται η τιμή της. Σε ξεχωριστό χώρο της φυσικής μνήμης του υπολογιστή, φυλάσσεται η τιμή της μεταβλητής και ο τύπος της. Πιο συγκεκριμένα, επειδή στην python όλα είναι αντικείμενα, αποθηκεύεται ο τύπος του αντικειμένου στο οποίο «δείχνει» η μεταβλητή. Έτσι, ο διερμηνευτής της γλώσσας δεν χρειάζεται να μετατρέψει ή να αποκρυπτογραφεί τιμές κάθε φορά που θα συναντά το όνομα της μεταβλητής, όλες οι πληροφορίες βρίσκονται αποθηκευμένες μαζί με την τιμή της μεταβλητής.

Γλώσσα προγραμματισμού python

Γλώσσα προγραμματισμού python Προηγούμενο Σημειώσεις Επόμενο Γλώσσα προγραμματισμού python Η γλώσσα αυτή γράφτηκε από τον Ολλανδό προγραμματιστή Guido van Rossum στα τέλη της δεκαετίας 1980-90. Η έκδοση 2.0 δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η ΓΛΩΣΣΑ PASCAL

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η ΓΛΩΣΣΑ PASCAL 8.1. Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η ΓΛΩΣΣΑ PACAL Πως προέκυψε η γλώσσα προγραμματισμού Pascal και ποια είναι τα γενικά της χαρακτηριστικά; Σχεδιάστηκε από τον Ελβετό επιστήμονα της Πληροφορικής Nicklaus Wirth to

Διαβάστε περισσότερα

Βασικοί τύποι δεδομένων (Pascal) ΕΠΑ.Λ Αλίμου Γ Πληροφορική Δομημένος Προγραμματισμός (Ε) Σχολ. Ετος Κων/νος Φλώρος

Βασικοί τύποι δεδομένων (Pascal) ΕΠΑ.Λ Αλίμου Γ Πληροφορική Δομημένος Προγραμματισμός (Ε) Σχολ. Ετος Κων/νος Φλώρος Βασικοί τύποι δεδομένων (Pascal) ΕΠΑ.Λ Αλίμου Γ Πληροφορική Δομημένος Προγραμματισμός (Ε) Σχολ. Ετος 2012-13 Κων/νος Φλώρος Απλοί τύποι δεδομένων Οι τύποι δεδομένων προσδιορίζουν τον τρόπο παράστασης των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ. Εισαγωγή στη Python

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ. Εισαγωγή στη Python ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Εισαγωγή στη Python Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικές και τεχνητές γλώσσες. Το αλφάβητο της ΓΛΩΣΣΑΣ, Τύποι Δεδομένων. Σταθερές, Μεταβλητές, Τελεστές, Συναρτήσεις, Δομή Προγράμματος

Φυσικές και τεχνητές γλώσσες. Το αλφάβητο της ΓΛΩΣΣΑΣ, Τύποι Δεδομένων. Σταθερές, Μεταβλητές, Τελεστές, Συναρτήσεις, Δομή Προγράμματος Φυσικές και τεχνητές γλώσσες. Το αλφάβητο της ΓΛΩΣΣΑΣ, Τύποι Δεδομένων. Σταθερές, Μεταβλητές, Τελεστές, Συναρτήσεις, Δομή Προγράμματος Ενότητες βιβλίου: 6.3, 7.1-7.6, 7.10, 8.1 Ώρες διδασκαλίας: 2 Φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

2.1. Εντολές. 2.2. Σχόλια. 2.3. Τύποι Δεδομένων

2.1. Εντολές. 2.2. Σχόλια. 2.3. Τύποι Δεδομένων 2 Βασικές Εντολές 2.1. Εντολές Οι στην Java ακολουθούν το πρότυπο της γλώσσας C. Έτσι, κάθε εντολή που γράφουμε στη Java θα πρέπει να τελειώνει με το ερωτηματικό (;). Όπως και η C έτσι και η Java επιτρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 ο Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού (σελ )

Κεφάλαιο 7 ο Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού (σελ ) Κεφάλαιο 7 ο Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού (σελ. 147 159) Για τις γλώσσες προγραμματισμού πρέπει να έχουμε υπόψη ότι: Κάθε γλώσσα προγραμματισμού σχεδιάζεται για συγκεκριμένο σκοπό, δίνοντας ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ

ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΦΑΒΗΤΟ Κεφαλαία και μικρά γράμματα ελληνικού αλφαβήτου: Α Ω και α ω Κεφαλαία και μικρά γράμματα λατινικού αλφαβήτου: A Z και a z Αριθμητικά ψηφία: 0 9 Ειδικοί χαρακτήρες: + - * / =. ( ),! & κενός

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006)

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τομέας Αυτοματισμού και Πληροφορικής Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 2.4 Βασικές συνιστώσες/εντολές ενός αλγορίθμου 2.4.1 Δομή ακολουθίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 7.1 7.9 Σταθερές (constants): Προκαθορισμένες τιμές που παραμένουν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 ο Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων (σελ )

Κεφάλαιο 2 ο Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων (σελ ) Κεφάλαιο 2 ο Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων (σελ. 25 48) Τι είναι αλγόριθμος; Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Αλγόριθμος είναι μία πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρονικό διάστημα,

Διαβάστε περισσότερα

Pascal, απλοί τύποι, τελεστές και εκφράσεις

Pascal, απλοί τύποι, τελεστές και εκφράσεις Pascal, απλοί τύποι, τελεστές και εκφράσεις 15 Νοεμβρίου 2011 1 Γενικά Στην standard Pascal ορίζονται τέσσερις βασικοί τύποι μεταβλητών: integer: Παριστάνει ακέραιους αριθμούς από το -32768 μέχρι και το

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβλημα 29 / σελίδα 28

Πρόβλημα 29 / σελίδα 28 Πρόβλημα 29 / σελίδα 28 Πρόβλημα 30 / σελίδα 28 Αντιμετάθεση / σελίδα 10 Να γράψετε αλγόριθμο, οποίος θα διαβάζει τα περιεχόμενα δύο μεταβλητών Α και Β, στη συνέχεια να αντιμεταθέτει τα περιεχόμενά τους

Διαβάστε περισσότερα

επιµέλεια Θοδωρής Πιερράτος

επιµέλεια Θοδωρής Πιερράτος Βασικές έννοιες προγραµµατισµού Η ύλη που αναπτύσσεται σε αυτό το κεφάλαιο είναι συναφής µε την ύλη που αναπτύσσεται στο 2 ο κεφάλαιο. Όπου υπάρχουν διαφορές αναφέρονται ρητά. Προσέξτε ιδιαίτερα, πάντως,

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχειώδης προγραμματισμός σε C++

Στοιχειώδης προγραμματισμός σε C++ Στοιχειώδης προγραμματισμός σε C++ Σύντομο Ιστορικό. Το πρόγραμμα Hello World. Ο τελεστής εξόδου. Μεταβλητές και δηλώσεις τους. Αντικείμενα, μεταβλητές, σταθερές. Ο τελεστής εισόδου. Θεμελιώδεις τύποι.

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 4 η Τελεστές Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα C: Από τη Θεωρία στην Εφαρμογή Σωτήρης

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διδάσκουσα: Αναπλ. Καθηγήτρια Ανδριάνα Πρέντζα aprentza@unipi.gr Εργαστηριακός Συνεργάτης: Δρ. Βασιλική Κούφη vassok@unipi.gr Εργαστήριο 2 Βασικοί Τύποι Μεταβλητών Java

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Η ΓΛΩΣΣΑ PASCAL ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Απλοί ή στοιχειώδης Τ.Δ. Ακέραιος τύπος Πραγματικός τύπος Λογικός τύπος Χαρακτήρας Σύνθετοι Τ.Δ. Αλφαριθμητικός 1. Ακέραιος (integer) Εύρος: -32768 έως 32767 Δήλωση

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι Αναπαράσταση αλγορίθμων Η αναπαράσταση των αλγορίθμων μπορεί να πραγματοποιηθεί με:

Αλγόριθμοι Αναπαράσταση αλγορίθμων Η αναπαράσταση των αλγορίθμων μπορεί να πραγματοποιηθεί με: Αλγόριθμοι 2.2.1. Ορισμός: Αλγόριθμος είναι μια πεπερασμένη σειρά εντολών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ενός προβλήματος. Τα κυριότερα χρησιμοποιούμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 8 : H γλώσσα προγραµµατισµού Pascal 1 ο Μέρος σηµειώσεων (Ενότητες 8.1 & 8.2 σχολικού βιβλίου)

ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 8 : H γλώσσα προγραµµατισµού Pascal 1 ο Μέρος σηµειώσεων (Ενότητες 8.1 & 8.2 σχολικού βιβλίου) ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 8 : H γλώσσα προγραµµατισµού Pascal 1 ο Μέρος σηµειώσεων (Ενότητες 8.1 & 8.2 σχολικού βιβλίου) 1. Εισαγωγή Χαρακτηριστικά της γλώσσας Τύποι δεδοµένων Γλώσσα προγραµµατισµού

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 2 η Τύποι Δεδομένων Δήλωση Μεταβλητών Έξοδος Δεδομένων Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΕΛ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΕΠΠ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΔΙΟΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

2ο ΓΕΛ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΕΠΠ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΔΙΟΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΑΘΕΡΕΣ είναι τα μεγέθη που δεν μεταβάλλονται κατά την εκτέλεση ενός αλγόριθμου. Εκτός από τις αριθμητικές σταθερές (7, 4, 3.5, 100 κλπ), τις λογικές σταθερές (αληθής και ψευδής)

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Python Μάθημα 1: Μεταβλητές, τελεστές, είσοδος/έξοδος προγράμματος, συνθήκη ελέγχου if Νοέμβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη, Γ.

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Python Μάθημα 1: Μεταβλητές, τελεστές, είσοδος/έξοδος προγράμματος, συνθήκη ελέγχου if Νοέμβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη, Γ. Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Python Μάθημα 1: Μεταβλητές, τελεστές, είσοδος/έξοδος προγράμματος, συνθήκη ελέγχου if Νοέμβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη, Γ. Δημητρακάκης Σύνοψη Μαθήματος Προηγούμενο μάθημα Αλγόριθμοι

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Η γλώσσα προγραμματισμού C Γεώργιος Δημητρίου Εκφράσεις και Λίγες Εντολές Οι εκφράσεις της C Τελεστές Απλές και σύνθετες εντολές Εντολές ελέγχου (επιλογής) Εισαγωγή σε

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δρ. Θεόδωρος Γ. Λάντζος

Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δρ. Θεόδωρος Γ. Λάντζος Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δρ. Θεόδωρος Γ. Λάντζος http://www.teiser.gr/icd/staff/lantzos lantzos@teiser.gr 1 Πώς δημιουργούμε πρόγραμμα Η/Υ; 1. Ανάλυση του προβλήματος 2. Επινόηση & Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι δεδομένων, τελεστές, μεταβλητές

Τύποι δεδομένων, τελεστές, μεταβλητές Τύποι δεδομένων, τελεστές, μεταβλητές Βασικά στοιχεία της γλώσσας Η Java χαρακτηρίζεται από ένα αρκετά καλά οργανωμένο σύνολο εντολών κι ένα μέρος της επιτυχίας της οφείλεται στα διάφορα APIs (βιβλιοθήκες)

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ. Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού. Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ. Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού. Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD Αριθμητικά συστήματα Υπάρχουν 10 τύποι ανθρώπων: Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Προγραμματισμού Η/Υ

Θέματα Προγραμματισμού Η/Υ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πληροφορική και Υπολογιστική Βιοϊατρική Θέματα Προγραμματισμού Η/Υ Ενότητα 4: Θεματική Ενότητα: Είσοδος/έξοδος, μεταβλητές, αναθέσεις ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ Θεματική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο. Έτσι ο προγραµµατισµός µε τη ΓΛΩΣΣΑ εστιάζεται στην ανάπτυξη του αλγορίθµου και τη µετατροπή του σε σωστό πρόγραµµα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο. Έτσι ο προγραµµατισµός µε τη ΓΛΩΣΣΑ εστιάζεται στην ανάπτυξη του αλγορίθµου και τη µετατροπή του σε σωστό πρόγραµµα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο 1. Επιλογή της κατάλληλης γλώσσας προγραµµατισµού Εκατοντάδες γλώσσες προγραµµατισµού χρησιµοποιούνται όπως αναφέρθηκε σήµερα για την επίλυση των προβληµάτων µε τον υπολογιστή, τη δηµιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες προγραμματισμού

Βασικές έννοιες προγραμματισμού Βασικές έννοιες προγραμματισμού Αλφάβητο Γράμματα Κεφαλαία Ελληνικά ( Α Ω ) Πεζά Ελληνικά ( α ω ) Κεφαλαία Λατινικά ( A Z ) Πεζά Ελληνικά ( a z) Ψηφία 0-9 Ειδικοί χαρακτήρες ( +, -, *,/, =,.,,!, κενό )

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 2. Μεταβλητές - Δομές Δεδομένων - Eίσοδος δεδομένων - Έξοδος: Μορφοποίηση - Συναρτήσεις. Διοργάνωση : ΚΕΛ ΣΑΤΜ

Διάλεξη 2. Μεταβλητές - Δομές Δεδομένων - Eίσοδος δεδομένων - Έξοδος: Μορφοποίηση - Συναρτήσεις. Διοργάνωση : ΚΕΛ ΣΑΤΜ Διάλεξη 2 Μεταβλητές - Δομές Δεδομένων - Eίσοδος δεδομένων - Έξοδος: Μορφοποίηση - Συναρτήσεις Διοργάνωση : ΚΕΛ ΣΑΤΜ Διαφάνειες: Skaros, MadAGu Παρουσίαση: MadAGu Άδεια: Creative Commons 3.0 2 Internal

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές, Μετατροπές Τύπου (Casting)

3.1 Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές, Μετατροπές Τύπου (Casting) Εργαστήριο 3: 3.1 Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές, Μετατροπές Τύπου (Casting) Η C++, όπως όλες οι γλώσσες προγραμματισμού, χρησιμοποιεί τελεστές για να εκτελέσει τις αριθμητικές και λογικές λειτουργίες.

Διαβάστε περισσότερα

2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ και ΔΟΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ 2.1 Να δοθεί ο ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Αλγοριθμική & Δομές Δεδομένων- Γλώσσα Προγραμματισμού Ι (PASCAL) (PASCAL ) Μεταβλητές- Τύποι- Τελεστές

Αλγοριθμική & Δομές Δεδομένων- Γλώσσα Προγραμματισμού Ι (PASCAL) (PASCAL ) Μεταβλητές- Τύποι- Τελεστές Αλγοριθμική & Δομές Δεδομένων- Γλώσσα Προγραμματισμού Ι (PASCAL) (PASCAL ) Μεταβλητές- Τύποι- Τελεστές Μεταβλητές 2 Δήλωση μεταβλητών Η δήλωση (declaration) πληροφορεί το μεταγλωττιστή για το όνομα και

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός -Python. Κ.Π. Γιαλούρης

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός -Python. Κ.Π. Γιαλούρης Κ.Π. Γιαλούρης Στόχοι του σημερινού μαθήματος Εξοικείωση με τα περιβάλλοντα της Python Κατανόηση βασικών εννοιών & τεχνικών Τύπος δεδομένων Μεταβλητή Εντολή ανάθεση τιμής / εντολή αντικατάστασης Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 3, 7, 8 & 9 25/10/07

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 3, 7, 8 & 9 25/10/07 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 3, 7, 8 & 9 25/10/07 Αριθμητική στο δυαδικό σύστημα (γενικά) Συμπληρωματικά για δυαδικό σύστημα Η πρόσθεση στηρίζεται στους κανόνες: 0 + 0 = 0, 0 + 1 = 1, 1

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 3: Προγραμματισμός σε JAVA I. Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου

Διάλεξη 3: Προγραμματισμός σε JAVA I. Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου Διάλεξη 3: Προγραμματισμός σε JAVA I Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Εισαγωγή στις έννοιες: - Στοιχειώδης Προγραμματισμός - Προγραμματισμός με Συνθήκες - Προγραμματισμός με Βρόγχους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. Εκφράσεις, τελεστές, σχόλια. 3.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. Εκφράσεις, τελεστές, σχόλια. 3.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Εκφράσεις, τελεστές, σχόλια Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό εισάγουμε τον τρόπο τέλεσης πράξεων μεταξύ μεταβλητών και σταθερών, εκφράσεις μεταξύ αυτών καθώς και το σχολιασμό της λογικής ενός προγράμματος.

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και Χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών - Βασικά Εργαλεία Λογισμικού

Προγραμματισμός και Χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών - Βασικά Εργαλεία Λογισμικού ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Προγραμματισμός και Χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών - Βασικά Εργαλεία Λογισμικού Μάθημα 2ο Μεταβλητές Μεταβλητή ονομάζεται ένα μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 1. Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής είναι μια συσκευή, μεγάλη ή μικρή, που επεξεργάζεται δεδομένα και εκτελεί την εργασία του σύμφωνα με τα παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Εφαρμογές Python. Κ.Π. Γιαλούρης

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Εφαρμογές Python. Κ.Π. Γιαλούρης Προγραμματισμός Υπολογιστών & Κ.Π. Γιαλούρης Στόχοι του σημερινού μαθήματος Εξοικείωση με τα περιβάλλοντα της Python Κατανόηση βασικών εννοιών & τεχνικών Τύπος δεδομένων Μεταβλητή Εντολή ανάθεση τιμής

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικό Βιβλίο - Κεφάλαιο 7 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ PASCAL ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 13

Σχολικό Βιβλίο - Κεφάλαιο 7 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ PASCAL ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 13 Σχολικό Βιβλίο - Κεφάλαιο 7 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ PASCAL ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 13 ΙΣΤΟΡΙΚΑ Παρουσιάστηκε το 1970 από το Niklaus Wirth Προγενέστερη γλώσσα ήταν η Algol 60 Είναι δομημένη γλώσσα προγραμματισμού υψηλού

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβλημα είναι μια κατάσταση η οποία χρήζει αντιμετώπισης, απαιτεί λύση, η δε λύση της δεν είναι γνωστή, ούτε προφανής.

Πρόβλημα είναι μια κατάσταση η οποία χρήζει αντιμετώπισης, απαιτεί λύση, η δε λύση της δεν είναι γνωστή, ούτε προφανής. Κεφάλαιο 2 - Πρόβλημα 2.1.1. Η έννοια του προβλήματος Πρόβλημα είναι μια κατάσταση η οποία χρήζει αντιμετώπισης, απαιτεί λύση, η δε λύση της δεν είναι γνωστή, ούτε προφανής. 2.1.2. Κατηγορίες προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διάλεξη 2 : ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΡΟΗΣ

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διάλεξη 2 : ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΡΟΗΣ Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διάλεξη 2 : ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΡΟΗΣ Κων. Κόκκινος Μεταβλητές-1 Οι μεταβλητές αποτελούν θέσεις μνήμης στις οποίες αποθηκεύονται τιμές αντίστοιχες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στην Python

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στην Python Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Εισαγωγή στην Python Python scripts Ένα πρόγραμμα στην Python (συχνά αποκαλείται script) αποτελείται από μία ακολουθία ορισμών και εντολών. H ακολουθία των ορισμών και

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Δομημένος Προγραμματισμός Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr 2 Παρατηρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση & Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση & Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση & Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 2017-2018 Υπολογισμοί και Σφάλματα Παράσταση Πραγματικών Αριθμών Συστήματα Αριθμών Παράσταση Ακέραιου

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι ονομάζουμε αλγόριθμο; Δώστε παράδειγμα.

1. Τι ονομάζουμε αλγόριθμο; Δώστε παράδειγμα. 1. Τι ονομάζουμε αλγόριθμο; Δώστε παράδειγμα. ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ορισμός: Αλγόριθμος είναι μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ενός

Διαβάστε περισσότερα

Σου προτείνω να τυπώσεις τις επόμενες τέσσερις σελίδες σε ένα φύλο διπλής όψης και να τις έχεις μαζί σου για εύκολη αναφορά.

Σου προτείνω να τυπώσεις τις επόμενες τέσσερις σελίδες σε ένα φύλο διπλής όψης και να τις έχεις μαζί σου για εύκολη αναφορά. AeppAcademy.com facebook.com/aeppacademy Γεια. Σου προτείνω να τυπώσεις τις επόμενες τέσσερις σελίδες σε ένα φύλο διπλής όψης και να τις έχεις μαζί σου για εύκολη αναφορά. Καλή Ανάγνωση & Καλή Επιτυχία

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Φλώρινα

Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Φλώρινα Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Φλώρινα Μάθημα: Μαθηματικά Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή-Επανάληψη βασικών εννοιών (1 ο, 2 ο, 3 ο Κεφάλαιο) 11-10-2017, 18-10-2017 Διδάσκουσα: Αριστούλα Κοντογιάννη ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

a = 10; a = k; int a,b,c; a = b = c = 10;

a = 10; a = k; int a,b,c; a = b = c = 10; C: Από τη Θεωρία στην Εφαρµογή Κεφάλαιο 4 ο Τελεστές Γ. Σ. Τσελίκης Ν. Δ. Τσελίκας Ο τελεστής εκχώρησης = Ο τελεστής = χρησιµοποιείται για την απόδοση τιµής (ή αλλιώς ανάθεση τιµής) σε µία µεταβλητή Π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

- Αναπαράσταση ακέραιας τιµής : - Εύρος ακεραίων : - Ακέραιοι τύποι: - Πράξεις µε ακεραίους (DIV - MOD)

- Αναπαράσταση ακέραιας τιµής : - Εύρος ακεραίων : - Ακέραιοι τύποι: - Πράξεις µε ακεραίους (DIV - MOD) Η Γλώσσα Pascal Χαρακτηριστικά Τύποι Δεδοµένων Δοµή προγράµµατος 1. Βασικές έννοιες Χαρακτηριστικά της γλώσσας Pascal Γλώσσα προγραµµατισµού Συντακτικό Σηµασιολογία Αλφάβητο της γλώσσας Pascal (Σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις του εργαστηριακού μαθήματος Πληροφορική ΙΙ. Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού

Σημειώσεις του εργαστηριακού μαθήματος Πληροφορική ΙΙ. Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού Σημειώσεις του εργαστηριακού μαθήματος Πληροφορική ΙΙ Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, Εαρινό εξάμηνο Οι σημειώσεις βασίζονται στα συγγράμματα: A byte of Python (ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον

Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον Γ Λυκείου Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον ΜΕΡΟΣ I. ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΦΥΣΙΚΕΣ & ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ Περιεχόμενα Κεφάλαιο 2: 2.1-2.3 2.4.1 Κεφάλαιο6: 6.3 Κεφάλαιο 7: όλο Κατηφόρης Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client

Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client Περιεχόμενα Περιεχόμενα Javascript και HTML Βασική σύνταξη Μεταβλητές Τελεστές Συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

11. Ποιες είναι οι άμεσες συνέπειες της διαίρεσης;

11. Ποιες είναι οι άμεσες συνέπειες της διαίρεσης; 10. Τι ονομάζουμε Ευκλείδεια διαίρεση και τέλεια διαίρεση; Όταν δοθούν δύο φυσικοί αριθμοί Δ και δ, τότε υπάρχουν δύο άλλοι φυσικοί αριθμοί π και υ, έτσι ώστε να ισχύει: Δ = δ π + υ. Ο αριθμός Δ λέγεται

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικές δυνατότητες των σύγχρονων υπολογιστικών μηχανών: Αξιόπιστη καταγραφή πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων

Σημαντικές δυνατότητες των σύγχρονων υπολογιστικών μηχανών: Αξιόπιστη καταγραφή πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων Σημαντικές δυνατότητες των σύγχρονων υπολογιστικών μηχανών: Γρήγορες προσθέσεις αριθμών Γρήγορες συγκρίσεις αριθμών Αξιόπιστη καταγραφή πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων Σχετικά γρήγορη μετάδοση και πρόσληψη

Διαβάστε περισσότερα

! Εάν ο αριθμός διαθέτει περισσότερα bits, χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες δυνάμεις του 2. ! Προσοχή στη θέση του περισσότερο σημαντικού bit!

! Εάν ο αριθμός διαθέτει περισσότερα bits, χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες δυνάμεις του 2. ! Προσοχή στη θέση του περισσότερο σημαντικού bit! Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 25-6 Πράξεις με δυαδικούς αριθμούς (αριθμητικές ) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Αριθμοί Πράξεις με δυαδικούς αριθμούς

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού C

Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού C Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού C Χαρακτηριστικά της C Ιδιαίτερα δημοφιλής Έχει χρησιμοποιηθεί για τον προγραμματισμό ευρέος φάσματος συστημάτων και εφαρμογών Γλώσσα μετρίου επιπέδου Φιλοσοφία: Ο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Τι θα μάθουμε σήμερα: -AND, OR, NOT. -Ενσωματωμένες συναρτήσεις. -Μαθηματικοί τελεστές -ΤΕΛΕΣΤΕΣ DIV ΚΑΙ MOD. -Προτεραιότητα πράξεων

Κεφάλαιο 1. Τι θα μάθουμε σήμερα: -AND, OR, NOT. -Ενσωματωμένες συναρτήσεις. -Μαθηματικοί τελεστές -ΤΕΛΕΣΤΕΣ DIV ΚΑΙ MOD. -Προτεραιότητα πράξεων Κεφάλαιο 1 Αρχή ήμισυ παντός. Πλάτων, 427-347 π.χ., Φιλόσοφος Τι θα μάθουμε σήμερα: -AND, OR, NOT -Ενσωματωμένες συναρτήσεις -Μαθηματικοί τελεστές -ΤΕΛΕΣΤΕΣ DIV ΚΑΙ MOD -Προτεραιότητα πράξεων 1 Λογικές

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Πληροφορική ΙΙ (Θ) Είσοδος/Έξοδος Μεταβλητές Τύποι Μεταβλητών Τελεστές και Προτεραιότητα Μετατροπές Μεταξύ Τύπων

Εφαρμοσμένη Πληροφορική ΙΙ (Θ) Είσοδος/Έξοδος Μεταβλητές Τύποι Μεταβλητών Τελεστές και Προτεραιότητα Μετατροπές Μεταξύ Τύπων Εφαρμοσμένη Πληροφορική ΙΙ (Θ) Είσοδος/Έξοδος Μεταβλητές Τύποι Μεταβλητών Τελεστές και Προτεραιότητα Μετατροπές Μεταξύ Τύπων 1 Είσοδος/Έξοδος Είσοδος/Έξοδος ανάλογα με τον τύπο του προγράμματος Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Μέρος 2ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1 ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΗΣ Η γλώσσα C κάνει αυστηρή διάκριση μεταξύ πεζών

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Δομημένος Προγραμματισμός Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr 2 Νέο Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

! Δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα κάνοντας χρήση του παρ/λου προγ/σμου ΑΡΧΗ ΝΑΙ Διάβα σε a Εκτύπ ωσε a > a 0 ΟΧΙ ΤΕΛΟΣ Σύμβολα διαγράμματος ροής 1 Ακέραιος τύπος 14 0-67 2 Πραγματικός τύπος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 2 ο. Επικοινωνία:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 2 ο. Επικοινωνία: Επικοινωνία: spzygouris@gmail.com Να δοθεί ο ορισμός του Αλγορίθμου. Αλγόριθμος, σύμφωνα με το βιβλίο, είναι μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών (όχι άπειρες), αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Πράξεις με δυαδικούς αριθμούς

Πράξεις με δυαδικούς αριθμούς Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 25-6 Πράξεις με δυαδικούς αριθμούς (αριθμητικές πράξεις) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Πράξεις με δυαδικούς

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Αριθμητική Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ακ. Έτος 2012-2013 Δεύτερο Πρόγραμμα 1 / * Second Simple Program : add 2 numbers * / 2

Διαβάστε περισσότερα

2. ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. 2.1 Αριθμητικά συστήματα

2. ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. 2.1 Αριθμητικά συστήματα 2. ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ 2.1 Αριθμητικά συστήματα Κάθε πραγματικός αριθμός χ μπορεί να παρασταθεί σε ένα αριθμητικό σύστημα με βάση β>1 με μια δυναμοσειρά της μορφής, -οο * = ± Σ ψ β " (2 1) η - ν

Διαβάστε περισσότερα

Λογικός τύπος Τελεστές σύγκρισης Λογικοί τελεστές Εντολές επιλογής Εμβέλεια Μαθηματικές συναρτήσεις Μιγαδικός τύπος ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΑΛΕΞΗ

Λογικός τύπος Τελεστές σύγκρισης Λογικοί τελεστές Εντολές επιλογής Εμβέλεια Μαθηματικές συναρτήσεις Μιγαδικός τύπος ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΑΛΕΞΗ Λογικός τύπος ( ) Ο τύπος είναι κατάλληλoς για την αναπαράσταση ποσοτήτων που μπορούν να πάρουν δύο μόνο τιμές (π.χ. ναι/όχι, αληθές/ψευδές, ). Τιμές ή Δήλωση Εκχώρηση Ισοδυναμία με ακέραιους

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Η γλώσσα προγραμματισμού C Γεώργιος Δημητρίου Βασικά Στοιχεία Το αλφάβητο της C Οι βασικοί τύποι της C Δηλώσεις μεταβλητών Είσοδος/Έξοδος Βασικές εντολές της C Αλφάβητο

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική. Ενότητα 1: Α. Οργάνωση μαθήματος. Β. Στοιχεία Προγραμματισμού -Προγραμματιστικές Δομές, Πρόγραμμα, Γλώσσες.

Πληροφορική. Ενότητα 1: Α. Οργάνωση μαθήματος. Β. Στοιχεία Προγραμματισμού -Προγραμματιστικές Δομές, Πρόγραμμα, Γλώσσες. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Πληροφορική Ενότητα 1: Α. Οργάνωση μαθήματος. Β. Στοιχεία Προγραμματισμού -Προγραμματιστικές Δομές, Πρόγραμμα, Γλώσσες. Κωνσταντίνος Καρατζάς

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Εργαστήριο Μεταβλητές, Τελεστές

3 ο Εργαστήριο Μεταβλητές, Τελεστές 3 ο Εργαστήριο Μεταβλητές, Τελεστές Μια μεταβλητή έχει ένα όνομα και ουσιαστικά είναι ένας δείκτης σε μια συγκεκριμένη θέση στη μνήμη του υπολογιστή. Στη θέση μνήμης στην οποία δείχνει μια μεταβλητή αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6)

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΘΕΜΑ Α ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Πράξεις με μπιτ

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Πράξεις με μπιτ Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Πράξεις με μπιτ 1 Πράξεις με μπιτ 2 Αριθμητικές Πράξεις σε Ακέραιους Πρόσθεση, Αφαίρεση, Πολλαπλασιασμός, Διαίρεση 3 Πρόσθεση στη μορφή συμπληρώματος ως προς δύο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στην Python

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στην Python Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Εισαγωγή στην Python Β Μέρος Δομή Ελέγχου if-elif-else Επαναληπτική Δομή Ελέγχου while Επαναληπτική Δομή Ελέγχου for Αλληλεπίδραση χρήστη-προγράμματος Συναρτήσεις Η δομή

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα

Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα Ενότητες βιβλίου: 6.4, 6.7 Ώρες διδασκαλίας: 1 Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων Στο βιβλίο γίνεται αναφορά σε μία τεχνική για την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Γραφικά υπολογιστών Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στην Python

Γραφικά υπολογιστών Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στην Python Γραφικά υπολογιστών Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στην Python Σκοπός της 1ης άσκησης είναι η εξοικείωση με τη γλώσσα προγραμματισμού Python, την οποία και θα χρησιμοποιήσουμε και στις υπόλοιπες εργαστηριακές ασκήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι και αντικείμενο ενότητας. Εκφράσεις. Η έννοια του τελεστή. #2.. Εισαγωγή στη C (Μέρος Δεύτερο) Η έννοια του Τελεστή

Στόχοι και αντικείμενο ενότητας. Εκφράσεις. Η έννοια του τελεστή. #2.. Εισαγωγή στη C (Μέρος Δεύτερο) Η έννοια του Τελεστή Στόχοι και αντικείμενο ενότητας Η έννοια του Τελεστή #2.. Εισαγωγή στη C (Μέρος Δεύτερο) Εκφράσεις Προτεραιότητα Προσεταιριστικότητα Χρήση παρενθέσεων Μετατροπές Τύπων Υπονοούμενες και ρητές μετατροπές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 1

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 1 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 1 Σημειώσεις βασισμένες στο βιβλίο Το MATLAB στην Υπολογιστική Επιστήμη και Τεχνολογία Μια Εισαγωγή Περιεχόμενο μαθήματος: Αλγοριθμική επίλυση προβλημάτων Προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαράσταση Δεδομένων (2 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική

Αναπαράσταση Δεδομένων (2 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Αναπαράσταση Δεδομένων (2 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική «Λογικές» πράξεις, μάσκες Πώς βρίσκουμε το υπόλοιπο μιας διαίρεσης με το 4; διαίρεση με 4 = δεξιά ολίσθηση 2 bits Το υπόλοιπο

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 1. Πράξεις Τελεστές Έλεγχος Ροής

Διάλεξη 1. Πράξεις Τελεστές Έλεγχος Ροής Διάλεξη 1 Πράξεις Τελεστές Έλεγχος Ροής Διοργάνωση : ΚΕΛ ΣΑΤΜ Διαφάνειες: Skaros, MadAGu Παρουσίαση: MadAGu Άδεια: Creative Commons 3.0 Αριθμητικοί Τελεστές- Αριθμητικές Πράξεις 2 Internal use only Αριθμητικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 3 Ο. Σταθερές-Παράμετροι-Μεταβλητές Αριθμητικοί & Λογικοί Τελεστές Δομή ελέγχου-επιλογής Σύνθετοι έλεγχοι

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 3 Ο. Σταθερές-Παράμετροι-Μεταβλητές Αριθμητικοί & Λογικοί Τελεστές Δομή ελέγχου-επιλογής Σύνθετοι έλεγχοι ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 3 Ο Σταθερές-Παράμετροι-Μεταβλητές Αριθμητικοί & Λογικοί Τελεστές Δομή ελέγχου-επιλογής Σύνθετοι έλεγχοι ΣΙΝΑΤΚΑΣ Ι. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2010-11 1 Μεταβλητές-Σταθερές-Παράμετροι Τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα προγραμματισμού Strange

Η γλώσσα προγραμματισμού Strange Προγραμματιστική άσκηση: Η γλώσσα προγραμματισμού Strange Η Strange είναι μια μικρή γλώσσα προγραμματισμού. Παρόλο που οι προγραμματιστικές της ικανότητες είναι μικρές, η εκπαιδευτική αυτή γλώσσα περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4 «Προγραμματισμός Η/Υ» - Τετράδιο Εργαστηρίου #4 2 Γενικά Στο Τετράδιο #4 του Εργαστηρίου θα αναφερθούμε σε θέματα διαχείρισης πινάκων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2: ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ C, ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ

ΑΣΚΗΣΗ 2: ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ C, ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 2: ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ C, ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ Σκοπός της Άσκησης Ο σκοπός αυτής της εργαστηριακής άσκησης είναι η ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών της Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

Πληρουορική Γ Γσμμασίοσ

Πληρουορική Γ Γσμμασίοσ Πληρουορική Γ Γσμμασίοσ Προγραμματισμός και Αλγόριθμοι Από το και τημ Χελώμα στημ Ευριπίδης Βραχνός http://evripides.mysch.gr/ 2014 2015 1 Προγραμματισμός Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά Ενότητα:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ Καλλιόπη Μαγδαληνού ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΕΝΤΟΛΕΣ πρόγραμμα τεστ σταθερές π = 3.14 μεταβλητές πραγματικές : εμβαδό, ακτίνα αρχή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή - Βασικές έννοιες. Ι.Ε.Κ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Τεχνικός Τεχνολογίας Internet Αλγοριθμική Ι (Ε) Σχολ. Ετος A Εξάμηνο

Εισαγωγή - Βασικές έννοιες. Ι.Ε.Κ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Τεχνικός Τεχνολογίας Internet Αλγοριθμική Ι (Ε) Σχολ. Ετος A Εξάμηνο Εισαγωγή - Βασικές έννοιες Ι.Ε.Κ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Τεχνικός Τεχνολογίας Internet Αλγοριθμική Ι (Ε) Σχολ. Ετος 2012-13 A Εξάμηνο Αλγόριθμος Αλγόριθμος είναι μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητικά Συστήματα = 3 x x x x 10 0

Αριθμητικά Συστήματα = 3 x x x x 10 0 Δεκαδικό Όταν αναφερόμαστε σε μία αριθμητική τιμή, απεικονίζουμε μία ποσότητα με ένα σύμβολο ή έναν συνδυασμό από σύμβολα. Το αριθμητικό σύστημα που χρησιμοποιούμε είναι το δεκαδικό. Αποτελείται από δέκα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήµη των υπολογιστών. Πράξεις µε µπιτ

Εισαγωγή στην επιστήµη των υπολογιστών. Πράξεις µε µπιτ Εισαγωγή στην επιστήµη των υπολογιστών Πράξεις µε µπιτ 1 Πράξεις µε µπιτ 2 Αριθµητικές Πράξεις σε Ακέραιους Πρόσθεση, Αφαίρεση, Πολλαπλασιασµός, Διαίρεση 3 Πρόσθεση στη µορφή συµπληρώµατος ως προς δύο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Ιστορική αναδρομή Υπολογιστικές μηχανές

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Ιστορική αναδρομή Υπολογιστικές μηχανές ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1... 11 ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ... 11 ΣΗΜΕΡΑ... 11 1.1 Ιστορική αναδρομή... 13 1.1.1 Υπολογιστικές μηχανές στην αρχαιότητα... 13 1.1.2 17ο έως τον 19ο... 14 1.1.3

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/ Εξάμηνο: Εαρινό 2015-16

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη JAVA. Εισαγωγή στη Java. Η Java είναι δημιούργημα της SUN MICROSYSTEMS.

Εισαγωγή στη JAVA. Εισαγωγή στη Java. Η Java είναι δημιούργημα της SUN MICROSYSTEMS. Εισαγωγή στη JAVA Σύντομο Ιστορικό Η Java και το διαδίκτυο Το πρώτο απλό πρόγραμμα σε JAVA Μεταβλητές και σταθερές Παραστάσεις και εντολές Οι βασικοί τύποι δεδομένων στη Java Οι βασικοί Τελεστές στη Java

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Ακολουθίας- Επιλογής - Επανάληψης. Δομημένος Προγραμματισμός

Δομές Ακολουθίας- Επιλογής - Επανάληψης. Δομημένος Προγραμματισμός Δομές Ακολουθίας- Επιλογής - Επανάληψης Δομημένος Προγραμματισμός 1 Βασικές Έννοιες αλγορίθμων Σταθερές Μεταβλητές Εκφράσεις Πράξεις Εντολές 2 Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων Σταθερά: Μια ποσότητα που έχει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήµη των υπολογιστών. Πράξεις µε µπιτ

Εισαγωγή στην επιστήµη των υπολογιστών. Πράξεις µε µπιτ Εισαγωγή στην επιστήµη των υπολογιστών Πράξεις µε µπιτ 1 Πράξεις µε µπιτ 2 Αριθµητικές Πράξεις σε Ακέραιους Πρόσθεση, Αφαίρεση, Πολλαπλασιασµός, Διαίρεση Ο πολλαπλασιασµός και η διαίρεση στο επίπεδο του

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην PHP. ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου. Περιεχόμενα. Περιεχόμενα. ΕΣ 516: Τεχνολογίες ιαδικτύου. ΕΣ 516: Τεχνολογίες ιαδικτύου

Εισαγωγή στην PHP. ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου. Περιεχόμενα. Περιεχόμενα. ΕΣ 516: Τεχνολογίες ιαδικτύου. ΕΣ 516: Τεχνολογίες ιαδικτύου ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου Εισαγωγή στην PHP Περιεχόμενα Περιεχόμενα PHP και HTML Βασική σύνταξη Μεταβλητές Τελεστές Συναρτήσεις Παράδειγματα 1 Βιβλιογραφία Ενότητας Βιβλιογραφία [Lane 2004]: Chapter

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 4ο Πράξεις με μπιτ

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 4ο Πράξεις με μπιτ Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 4ο Πράξεις με μπιτ 1 Πράξεις με μπιτ 2 Αριθμητικές Πράξεις σε Ακέραιους Πρόσθεση, Αφαίρεση, Πολλαπλασιασμός, Διαίρεση Ο πολλαπλασιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Πληροφορική Ι. Μάθημα 4 ο Πράξεις με bits. Δρ.

Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Πληροφορική Ι. Μάθημα 4 ο Πράξεις με bits. Δρ. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Πληροφορική Ι Μάθημα 4 ο Πράξεις με bits Δρ. Γκόγκος Χρήστος Κατηγορίες πράξεων με bits Πράξεις με δυαδικά ψηφία Αριθμητικές πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Προγραμματισμού για το Μάθημα : Εφαρμογές Πληροφορικής. Π=3.14 Μεταβλητές Πραγματικές: X,A,B,Y Αρχή

Ασκήσεις Προγραμματισμού για το Μάθημα : Εφαρμογές Πληροφορικής. Π=3.14 Μεταβλητές Πραγματικές: X,A,B,Y Αρχή Ασκήσεις Προγραμματισμού για το Μάθημα : Εφαρμογές Πληροφορικής Τίτλος σχόλια εισαγωγή δεδομένων εντολές εκχώρησης & πράξεις δηλ. εκφράσεις εμφάνιση αποτελεσμάτων Δομή Προγράμματος Πρόγραμμα υπολογισμός_παράστασης!

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περιόδους. 22/1/ :11 Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος καθ. Τεχνολογίας

ΘΕΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περιόδους. 22/1/ :11 Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος καθ. Τεχνολογίας ΘΕΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περιόδους 22/1/2010 10:11 καθ. Τεχνολογίας 22/1/2010 10:12 Παραδείγματα Τι ονομάζουμε αριθμητικό σύστημα? Το σύνολο από ψηφία (αριθμοί & χαρακτήρες). Που χρησιμεύουν

Διαβάστε περισσότερα