Η ιαλεχτική, η Ταχτική και το Μεταβατικό Πρόγραµµα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ιαλεχτική, η Ταχτική και το Μεταβατικό Πρόγραµµα"

Transcript

1 Η ιαλεχτική, η Ταχτική και το Μεταβατικό Πρόγραµµα Ι. Ο Λένιν για τις αντιθέσεις και τη διαλεχτική O Λένιν θα σηµειώσει σε σχέση µε τη ρώσικη επανάσταση: «Αν η επανάσταση νίκησε τόσο γρήγορα και φαινοµενικά µε την πρώτη επιπόλαια µατιά τόσο ριζικά, αυτό έγινε µονάχα γιατί χάρη σε µια εξαιρετικά πρωτότυπη ιστορική κατάσταση: συγχωνεύτηκαν και συγχωνεύτηκαν εξαιρετικά αρµονικά τελείως διαφορετικά ρεύ- µατα, τελείως ετερογενή ταξικά συµφέροντα, διαµετρικά αντίθετες πολιτικές και κοινωνικές τάσεις» 1. Σχετικά µε τους διεθνείς όρους που έκαναν δυνατή την πρώτη φάση της Ρωσικής Επανάστασης, ο Λένιν θα εξηγήσει: «H αστική τάξη της υτικής Ευρώπης ήταν πάντα ενάντια στην επανάσταση. Τέτοια ήταν η κατάσταση στην οποία είχαµε συνηθίσει. Τα πράγµατα ήρθαν όµως διαφορετικά. O ιµπεριαλιστικός πόλεµος διέσπασε την αστική τάξη της Ευρώπης και αυτό είχε σαν συνέπεια οι αγγλογάλλοι κεφαλαιοκράτες, επιδιώκοντας ιµπεριαλιστικούς σκοπούς, να γίνουν οπαδοί της Ρωσικής Επανάστασης. Αυ- 1 B. I. Λένιν, «Γράµµατα από µακριά» (Mάρτιος 1917, Λένιν Άπαντα, 1986, τόµος 31, σελ. 16)

2 τό είχε σαν αποτέλεσµα η επανάσταση να πάρει τέτοια τροπή, που κανένας δεν το περίµενε». 2 Συνήθως µια τέτοια ανάλυση γίνεται κατανοητή στα πλαίσια της «κύριας» και των «δευτερευουσών» αντιφάσεων που συνδυάζονται για να παράγουν τα πράγµατα «να πάρουν τέτοια τροπή, που κανένας δεν το περίµενε». Φυσικά µε την κύρια αντίθεση εννοεί κανείς τη βασική αντίθεση κεφαλαίου εργασίας και µε τις «δευτερεύουσες» αντιφάσεις προσπαθεί να εντάξει στο σχήµα της διαλεκτικής τις διάφορες πλευρές εξέλιξης των φαινοµένων που επιφανειακά ξεφεύγουν από τα πλαίσια της «κύριας αντίφασης». Υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις σε µια τέτοια οπτική γωνία. Πρώτον, ο νόµος της αµοιβαίας µετατροπής της ποσότητας σε ποιότητα συχνά ανάγεται σε µια µηχανιστική ερµηνεία: Όταν η µοναδική αντίφαση που υπάρχει ξεπερνά ένα ποσοτικό όριο, τότε η ποσότητα µετατρέπεται σε ποιότητα και ξεσπά ε- κρηκτικά µια µεταβολή, όπως πχ η επανάσταση. Μια τέτοια ερµηνεία δεν είναι ποτέ ικανοποιητική άλλα άκρως σχηµατική. Κάθε φάση εξέλιξης ενός φαινοµένου είναι µια συµπλοκή αντιφάσεων σε πολλά επίπεδα που καταλήγουν σε µια γενική έκφραση στο συνολική επίπεδο. Από τη συµπλοκή αυτή προκύπτει αναπόφευκτα αυτό που καλείται συχνά (αλλά χωρίς επιτυχία) «µη γραµ- µική εξέλιξη». εύτερον, η «ενότητα και πάλη των αντιθέτων» ανάγεται κι αυτή συχνά σε µια µηχανιστική ερµηνεία. Η πάλη των αντιθέτων δεν µπορεί να κατανοηθεί παρά µόνο σαν ενότητα και η ενότητα σαν αποτέλεσµα που προκύπτει από την πάλη των αντιθέτων αυτών. Για παράδειγµα, όπως γράφει ο Λένιν, «συγχωνεύτηκαν εξαιρετικά αρµονικά τελείως διαφορετικά ρεύµατα, τελείως ετερογενή ταξικά συµφέροντα» αλλά αυτή η συγχώνευση ενότητα δεν ήταν παρά το αποτέλεσµα της πάλης των αντιθέτων σε πολλά επίπεδα. Όταν ο Λένιν, για παράδειγµα, γράφει ότι «οι αγγλογάλλοι κεφαλαιοκράτες, επιδιώκοντας ιµπεριαλιστικούς σκοπούς, [έγιναν] οπαδοί της Ρωσικής Επανάστασης» µε την πρόκληση µιας ρήξης αντίθεσης στο ιµπεριαλιστικό στρατόπεδο, α- ναφέρεται σε µια ορισµένη φάση της εξέλιξης του παγκόσµιου καπιταλισµού, σε ένα νέο Όλο που διαµορφώνεται κάτω από την επίδραση της αντιφατικής επίδρασης των Μερών. Αυτή η ιδέα της αντιφατικής επίδρασης των Μερών στη διαµόρφωση του Ό- λου δεν είναι µια ειδικά νέα µορφή της διαλεκτικής που µπορεί ν αναχθεί σε «κύρια» και «δευτερεύουσες» αντιθέσεις, αλλά η ίδια η ουσία της διαλεκτικής. Η βασική περιγραφή του Ένγκελς έχει στο σηµείο αυτό τεράστια σηµασία: 2 Λένιν Άπαντα, τόµος 31, σελ. 239.

3 «Η κίνηση είναι ο τρόπος ύπαρξης της ύλης, εποµένως, περισσότερο από µια απλή ιδιότητα της ύλης. εν υπάρχει ύλη χωρίς κίνηση, ούτε θα µπορούσε ποτέ να υπάρξει. Η κίνηση στον κοσµικό χώρο, η µηχανική κίνηση µικρότερων µαζών σ ένα και µόνο ουράνιο σώµα, η ταλάντωση µορίων σαν θερµότητα, η ηλεκτρική τάση, η µαγνητική πόλωση, η χηµική ανάλυση και σύνθεση, η οργανική ζωή µέχρι και το ανώτερο προϊόν της, τη σκέψη σε κάθε δοσµένη στιγµή, το κάθε ξεχωριστό άτοµο της ύλης βρίσκεται στη µια ή την άλλη απ αυτές τις µορφές κίνησης. Κάθε ισορροπία ή είναι µονάχα σχετική ηρεµία, ή ακόµη κίνηση σε ισορροπία, όπως εκείνη των πλανητών. Απόλυτη ηρεµία µπορεί να νοηθεί µονάχα στην απουσία της ύλης. Εποµένως, ούτε η κίνηση σαν τέτοια ούτε καµιά από τις µορφές της, όπως η µηχανική δύναµη, µπορεί να χωριστεί από την ύλη ή να αντιπαρατεθεί σ αυτήν σαν κάτι το χωριστό ή το ξένο, χωρίς αυτό να οδηγήσει στον παραλογισµό». 3 Αυτή η αντίληψη µας οδηγεί στο συµπέρασµα ότι η διαλεκτική σαν µελέτη της κίνησης ενώ δεν µπορεί αναγκαστικά παρά να είναι µελέτη της κίνησης σε ι- διαίτερες περιπτώσεις, σαν τελικό συµπέρασµα η κίνηση της ύλης δεν είναι παρά σύνθεση των κινήσεων των ειδικών µερών, δηλαδή σαν ενιαία συµπλοκή των επιµέρους αντιθέσεων που συνδυάζονται σ ανώτερο επίπεδο στη δη- µιουργία, την ισορροπία, την προσωρινή κατάσταση του Όλου. Να πως σχολιάζει ο Λένιν µια έκφραση του Χέγκελ σχετικά µε τη «Γενική έννοια της Λογικής» στα Φιλοσοφικά Τετράδια: «Μια όµορφη διατύπωση: «Όχι απλά ένα αφηρηµένο καθολικό, αλλά ένα καθολικό που περιέχει µέσα του όλο τον πλούτο του µερικού, του ατοµικού, του µοναδικού», (όλο τον πλούτο του µερικού και του µοναδικού!)!! Πολύ ωραίο». 4 Το καθολικό, όταν κατανοηθεί σωστά, δεν ανάγεται σε κύριες και δευτερεύουσες αντιφάσεις, δεν έχει µια τέτοια σχηµατική και µηχανιστική µορφή. Αντίθετα είναι ένα «καθολικό που περιέχει µέσα του όλο τον πλούτο του µερικού, του ατοµικού, του µοναδικού», και «όλος ο πλούτος» αποτελεί µια 3 Ένγκελς, «Αντι-Ντύρινγκ», εκδ. ΑΝαγνωστίδη, σελ. 97. Υπογραµµίσεις δικές µας. 4 Λένιν, Φιλοσοφικά Τετράδια, Άπαντα, τόµος 29.

4 σύνοψη, µια συγκεκριµένη κατανόηση των µερών όπως περιέχονται στο γενικό σύνολο, στο καθολικό. Ο πλούτος του µερικού, του ατοµικού, του µοναδικού δεν µπορεί παρά να κατανοηθεί παρά στη βάση της ίδιας της διαλεκτικής εξέλιξης των µερών µε τις ιδιαίτερες αµοιβαίες µετατροπές της ποσότητας σε ποιότητα. Μια νέα ποιότητα µε τη σειρά της παράγει µια νέα ποσοτική σχέση στα µέρη που αλλάζει τη διαλεκτική σχέση ανάµεσα στα µέρη κι εποµένως τη γενική εικόνα του Όλου, του καθολικού. Όπως υπογραµµίζει µε έµφαση ο Λένιν: «Κατά συνέπεια, τα αντίθετα (το ατοµικό είναι αντίθετο προς το καθολικό) είναι ταυτόσηµα: το ατοµικό υπάρχει µόνο στη σύνδεση που οδηγεί στο καθολικό. Το καθολικό υπάρχει µόνο στο ατοµικό και διαµέσου του ατοµικού». 5 Αν διαρρήξουµε τη σχέση ανάµεσα στο ατοµικό και στο καθολικό, αν απλώς διακηρύξουµε τα δυο αντίθετα (σελ. 312) δεν έχουµε ακόµα τη διαλεκτική αλλά την πορεία από το καθολικό στο συγκεκριµένο, στα αντίθετα καθαυτά, δεν έχουµε ακόµη την αντίθετη πορεία από τ αντίθετα στο καθολικό «που περιέχει µέσα του όλο τον πλούτο του µερικού, του ατοµικού, του µοναδικού». Για να πραγµατοποιηθεί αυτό, θα πρέπει να µελετηθεί η ειδική εκείνη σ ύ ν δ ε σ η που οδηγεί από το καθολικό στο ατοµικό και αντίστροφα. 5 Λένιν Άπαντα, τόµος 29, σελ. 318.

5 Στη σχέση αυτή δεν µας επιτρέπεται να ξεχάσουµε όχι µόνο το γενικό περιβάλλον της επανάστασης αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο του µπολσεβίκικου κόµµατος. Αν ο Λένιν δεν είχε δώσει την πιο συστηµατική και ασίγαστη πάλη ενάντια στον οπορτουνισµό, τον κεντρισµό, τη µικροαστική ιδεολογία και φιλοσοφία, τότε ποτέ «τελείως ετερογενή ταξικά συµφέροντα, διαµετρικά αντίθετες πολιτικές και κοινωνικές τάσεις» δεν θα είχαν συγχωνευθεί κάτω από την αλλαγή των συνθηκών που επέφερε ο ιµπεριαλιστικός πόλεµος. Αυτό δεν µπορεί να το συλλάβει και να το ερµηνεύσει η αναγωγή σε «κύριες» και «δευτερεύουσες» αντιθέσεις: Οι «δευτερεύουσες» αντιθέσεις είναι πάντα ειδικές πλευρές που συµπλέκονται διαλεκτικά µε την «κύρια» αντίθεση. Όλες οι αντιθέσεις συµπλέκονται µεταξύ τους σ ένα καθολικό που για να κατανοηθεί πρέπει µεν ν αναλυθεί στα µέρη του αλλά στη συνέχεια να κατανοηθεί ξανά σαν καθολικό «που περιέχει µέσα του όλο τον πλούτο του µερικού, του ατοµικού, του µοναδικού». Αυτό δεν θα µπορούσε να γίνει ποτέ χωρίς τη ταχτική και την στρατηγική του Λένιν και του Μπολσεβίκικου κόµ- µατος, που έδωσε πάντοτε µεγάλες µάχες για τον επαναστατικό µαρξισµό και τη διαλεκτική. Ο Λένιν συνοψίζει αυτή τη σχέση, τη σ ύ ν δ ε σ η ανάµεσα στο καθολικό και το ειδικό µε τον εξής τρόπο: «Έτσι σε κάθε πρόταση µπορούµε (και πρέπει) να ανακαλύπτου- µε σαν σε πυρήνα διαλεχτικής, και έτσι να δείχνουµε ότι, η διαλεχτική είναι ιδιότητα όλης της ανθρώπινης γνώσης γενικά. Και η φυσική επιστήµη µας δείχνει (κι εδώ πάλι πρέπει να αποδειχτεί σε κάθε απλή περίπτωση) την αντικειµενική φύση µε τις ίδιες ποιότητες, τη µετατροπή του ατοµικού στο καθολικό, του τυχαίου σε αναγκαίο, τις µεταβάσεις, τις διακυµάνσεις ενδεχόµενων και την αµοιβαία σύνδεση των αντιθέτων». 6 6 Λένιν Άπαντα, τόµος 29, σελ. 321.

6 Αλλά αν «η διαλεχτική είναι ιδιότητα όλης της ανθρώπινης γνώσης γενικά» όπως η κίνηση είναι η µορφή ύπαρξης της ύλης (που υπακούει σε διαλεκτικούς νόµους) τότε, όπως γράφει ο Λένιν, πρέπει ν αποδείχνουµε σε κάθε ειδική περίπτωση τόσο «τη µετατροπή του ατοµικού στο καθολικό» όσο, ασφαλώς, «και την αµοιβαία σ ύ ν δ ε σ η των αντιθέτων». Το καθολικό και το µερικό δεν είναι κι αυτά παρά αντίθετα των οποίων τη σ ύ ν δ ε σ η πρέπει να κατανοήσουµε και ν αναλύσουµε µε επιµονή και συστηµατικότητα. Η ενότητα των αντιθέτων είναι σχετική, µεταβλητή, η θέση του µερικού µέσα στο γενικό µεταβάλλεται διαρκώς και σαν αποτέλεσµα µεταβάλλεται το γενικό και αντίστροφα. Η πάλη των αντιθέτων είναι το µόνιµο, το απόλυτο, η ίδια η µορφή ύπαρξης της πραγµατικότητας, η κίνηση. Σε ότι αφορά «την αµοιβαία σ ύ ν δ ε σ η των αντιθέτων» του µερικού και του καθολικού, η ταχτική και το επαναστατικό κόµµα αποτελούν το µερικό που διαµορφώνει το καθολικό κι επηρεάζεται απ αυτό. Το κόµµα επηρεάζει το καθολικό µε την ταχτική του, τα συνθήµατά του, τη στάση του µέσα στην ταξική πάλη και της δίνει, ως έναν ορισµένο βαθµό, τον πολιτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει προκειµένου ν ανατραπεί το σύστηµα του καπιταλισµού. Η µικροαστική ιδεολογία, η ανυποµονησία, η ηττοπάθεια, η λαθεµένη ταχτική, η παραγνώριση του σταδίου και του βαθµού ανάπτυξης της ταξικής πάλης δεν αποτελούν παρά εκδηλώσεις, παγιώσεις του καθολικού (της κατάστασης µέσα στο µερικό (το κόµµα). Χωρίς τη ριζική και συστηµατική πάλη ενάντια σε τέτοιες αντιλήψεις η πορεία από το µερικό στο καθολικό δεν καθορίζει το καθολικό σαν πλούτο της ενότητάς του µε το µερικό, αλλά σαν αναπαραγωγή του καθολικού µέσα από το µερικό, σαν λίγο πολύ σταθερή αναπαραγωγή του καπιταλισµού µέσα από την ταχτική του κόµµατος και την ίδιο τον εκφυλισµό του κόµµατος σε µικροαστικό και συµβιβαστικό µε τις διάφορες µορφές του όπως είναι ο κεντρισµός, ο οπορτουνισµός και ο σεχταρισµός.

7 ΙΙ. Τι είναι ένα επαναστατικό κόµµα; Από την εποχή ακόµη των Μαρξ και Ένγκελς έγινε σαφές ότι χωρίς την οργάνωση των εργαζόµενων µαζών, και ειδικά της πρωτοπορίας τους, δεν µπορεί να υπάρξει ένα επαναστατικό κίνηµα. «η χειραφέτηση της εργατικής τάξης δεν είναι ούτε τοπικό, ούτε εθνικό, αλλά ένα κοινωνικό καθήκον που αγκαλιάζει όλες τις χώρες στις οποίες υπάρχει η σύγχρονη κοινωνία και που η λύση του εξαρτάται από την πρακτική και θεωρητική συνεργασία των πιο προχωρηµένων χωρών [ ] [Τ]ο σηµερινό ξαναζωντάνεµα του κινήµατος της εργατικής τάξης στις πιο προχωρηµένες βιοµηχανικές χώρες της Ευρώπης, ενώ γεννά νέες ελπίδες, α- πευθύνει µια πανηγυρική προειδοποίηση να µην επαναληφθούν τα παλιά λάθη και απαιτεί την άµεση συνένωση των ασύνδετων ακόµα κινηµάτων. Για όλους αυτούς τους λόγους ιδρύθηκε η ιεθνής Ένωση των Εργατών». 7 Για τον Μαρξ, το επαναστατικό κόµµα δεν µπορούσε παρά να είναι µια διεθνής ένωση των εργατών, µε κοινή πολιτική γραµµή και πειθαρχία, µε σκοπό την οργάνωση της πρωτοπορίας και της ίδιας της τάξης, τονίζοντας ότι «η χειραφέτηση της εργατικής τάξης δεν είναι ούτε τοπικό, ούτε εθνικό, αλλά ένα κοινωνικό καθήκον» µε σκοπό την κατάργηση των τάξεων όπως διακηρύσσεται στο Κοµµουνιστικό Μανιφέστο. Στο Κοµµουνιστικό Μανιφέστο αναφέρεται ότι οι κοµµουνιστές δεν έχουν συµφέροντα διαφορετικά από εκείνα της εργατικής τάξης και εποµένως των πολιτικών της οργανώσεων. Η Παρισινή Κοµµούνα, υπήρξε πνευµατικό παιδί της ιεθνούς. Όπως γράφει ο Ένγκελς: «Η πρώτη µεγάλη επιτυχία έπρεπε ν ανατινάξει την αφελή αυτή συνύπαρξη όλων των παρατάξεων. Η επιτυχία αυτή ήταν η Κοµ- µούνα που ήταν αναντίρρητα το πνευµατικό παιδί της ιεθνούς, αν και η ιεθνής δεν κούνησε ούτε το δαχτυλάκι της για να τη φτιάξει. 7 Μαρξ, πρόλογος του Καταστατικού της Α ιεθνούς.

8 Έτσι η ιεθνής θεωρήθηκε ως ένα βαθµό, κι αυτό πέρα για πέρα δικαιολογηµένα, υπεύθυνη για την Κοµµούνα». 8 Μετά την Παρισινή Κοµµούνα που έλυσε το πρόβληµα της µορφής που θα έπαιρνε το κράτος µετά την εξέγερση της εργατικής τάξης, η συνύπαρξη µε όλες τις παρατάξεις και ειδικά τους αναρχικούς του Μπακούνιν αλλά και τις εργατικές οργανώσεις γενικά δεν µπορούσε να είναι πια η κατάλληλη φόρ- µουλα: «έκα ολόκληρα χρόνια η ιεθνής κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή ι- στορία προς µια πλευρά προς την πλευρά που βρίσκεται το µέλλον και µπορεί να κοιτάξει µε περηφάνια το έργο που έκανε. Ό- µως µε την παλιά της µορφή, έχει πια ξεπεραστεί. Για να δηµιουργηθεί µια νέα ιεθνής µε τον τρόπο της παλιάς, µια ένωση όλων των προλεταριακών κοµµάτων όλων των χωρών, θα χρειαζόταν µια γενική κατάπνιξη του εργατικού κινήµατος, όπως στην περίοδο Ο προλεταριακός κόσµος τώρα µεγάλωσε και πλάτυνε τόσο που δεν µπορεί πια να γίνει ένα τέτοιο πράγµα. Πιστεύω ότι η επόµενη ιεθνής ύστερα από µερικά χρόνια επίδρασης των έργων του Μαρξ θα είναι καθαρά κοµµουνιστική και θα διακηρύξει άµεσα τις αρχές». 9 Πραγµατικά η επίδραση των ιδεών του Μαρξ επέτρεψε την ανάπτυξη των ε- παναστατικών ιδεών σε διάφορες χώρες και µε διάφορους τρόπους ανάλογα µε τις εθνικές ιδιοµορφίες. Στη Ρωσία, ήδη από το 1870 είχε αρχίσει να δια- µορφώνεται ένα απεργιακό κίνηµα που αν και δεν είχε στο επίκεντρό του τον ταξικό χαρακτήρα, παρόλα αυτά ήταν η εµβρυακή µορφή στην οποία αργότερα στηρίχθηκε η ανάπτυξη των σοσιαλιστικών ιδεών. Για τον Ένγκελς ήταν ξεκάθαρο ότι η νέα ιεθνής «θα είναι καθαρά κοµµουνιστική και θα διακηρύξει άµεσα τις αρχές». Σ ένα γνωστό απόσπασµα ο Λένιν ξεκαθάρισε αυτό το ζήτηµα στις απαρχές κιόλας της ρώσικης σοσιλαδηµοκρατίας, γράφοντας τα εξής: «Χωρίς επαναστατική θεωρία δεν µπορεί να υπάρξει και επαναστατικό κίνηµα. Ο,τι κι αν πει κανείς γι' αυτή τη σκέψη δε θα ήταν αρκετό, σε µια εποχή που µαζί µε το κήρυγµα του οπορτουνισµού, που έχει γίνει της µόδας, συµβαδίζει η έλξη προς τις πιο στενές µορφές πραχτικής δράσης. Για τη ρωσική σοσιαλδηµοκρατία όµως η σηµασία της θεωρίας µεγαλώνει ακόµα πιο πολύ από τρία περιστατικά που συχνά τα ξεχνούν, και συγκεκριµένα: πρώτο, από το γεγονός ότι το κόµµα µας τώρα µόλις διαµορφώνεται, τώρα µόλις διαµορφώνει τη φυσιογνωµία του και δεν έχει καθόλου ξεκαθαρίσει ακόµα τους λογαριασµούς του µε τις άλλες κατευθύνσεις της επαναστατικής σκέψης, που απειλούν ν' αποτραβήξουν το κίνηµα από το σωστό δρόµο. Απεναντίας, ίσα ίσα τον τελευταίο καιρό σηµειώθηκε (όπως από καιρό προειδοποιούσε ο Αξελρόντ τους «οικονοµιστές») µια αναζωογόνηση των µη σοσιαλδηµοκρατικών επαναστατικών κατευθύνσεων. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες ένα λάθος, που 8 Ένγκελς, γράµµα στον Ζόργκε, 12-17/9/ Ένγκελς, όπ.π.

9 από πρώτη µατιά φαίνεται «ασήµαντο», µπορεί να έχει τις πιο θλιβερές συνέπειες, και µόνο µύωπες µπορούν να θεωρούν άκαιρες ή περιττές τις συζητήσεις ανάµεσα στις οµάδες και τον αυστηρό διαχωρισµό των αποχρώσεων. Από την εδραίωση της µιας ή της άλλης «απόχρωσης» µπορεί να εξαρτηθεί το µέλλον της ρωσικής σοσιαλδηµοκρατίας για πολλά, πάρα πολλά χρόνια». 10 Από ιστορική άποψη όταν ο Λένιν έγραψε το Τι να κάνουµε ( ) το καθοριστικό ήταν ακριβώς να καταπολεµηθεί η «αναζωογόνηση των µη σοσιαλδηµοκρατικών επαναστατικών κατευθύνσεων» και ο πιο «αυστηρός διαχωρισµός των αποχρώσεων» ανάµεσα στους επαναστάτες µαρξιστές και τις συµβιβαστικές απόψεις που έπαιρναν διάφορες µορφές όπως πχ εκείνες του οικονοµισµού του Κάουτσκι. Για ένα κόµµα που «δεν έχει καθόλου ξεκαθαρίσει ακόµα τους λογαριασµούς του µε τις άλλες κατευθύνσεις της επαναστατικής σκέψης» η µελέτη της επαναστατικής θεωρίας και η ανάπτυξη του µαρξισµού στα σωστά πλαίσια αποτελούσε µείζον ζήτηµα. Αλλά ο Λένιν έπρεπε επίσης να ξεκαθαρίσει και άλλα ζητήµατα που σχετίζονταν µε τα ζωτικά καθήκοντα του κινήµατος, και φαινοµενικά δεν είχαν σχέση µε την επαναστατική θεωρία, όπως η σχέση του κόµµατος µε την τάξη, η σχέση του συνειδητού µε το αυθόρµητο, ο ρόλος της πρωτοπορίας, η µορφή της οργάνωσης του κόµµατος νέου τύπου και ο ρόλος του δηµοκρατικού συγκεντρωτισµού. Οι συνεισφορές του Λένιν στα ζητήµατα αυτά προήλθαν από τη συνεπή εφαρµογή του µαρξισµού και της διαλεκτικής, υπήρξαν η συγκεκριµένη ανάλυση της συγκεκριµένη σ ότι αφορά τα ζωτικά καθήκοντα της επαναστατικής πρωτοπορίας. Σε ότι αφορά το συνειδητό και το αυθόρµητο ή το κόµµα και την τάξη οι περισσότεροι µαρξιστές τείνουν να τα αντιδιαστέλλουν µηχανιστικά ακόµα και σήµερα. Για παράδειγµα, συγκεντρώνουν την προσοχή τους στο ακόλουθο απόσπασµα: «Η ιστορία όλων των χωρών δείχνει ότι η εργατική τάξη µε τις δικές της αποκλειστικά δυνάµεις είναι σε θέση να επεξεργαστεί µόνο 10 Λένιν, «Τι να κάνουµε», εκδ. Κλασσικά Κείµενα.

10 µια τρεϊντγιουνιονιστική συνείδηση, δηλαδή την πεποίθηση ότι είναι ανάγκη να συνενωθεί σε ενώσεις, να κάνει αγώνα ενάντια στους εργοδότες, να πετυχαίνει από την κυβέρνηση την έκδοση τούτων ή εκείνων των νόµων, που είναι απαραίτητοι για τους εργάτες κ.λπ. Η διδασκαλία όµως του σοσιαλισµού γεννήθηκε από κείνες τις φιλοσοφικές, ιστορικές και οικονοµικές θεωρίες, που τις επεξεργάστηκαν οι µορφωµένοι εκπρόσωποι των ιδιοχτητριών τάξεων, η διανόηση. Οι θεµελιωτές του σύγχρονου επιστηµονικού σοσιαλισµού, ο Μαρξ και ο Ένγκελς, ανήκαν σύµφωνα µε την κοινωνική τους θέση, στην αστική διανόηση. Το ίδιο ακριβώς και στη Ρωσία η θεωρητική διδασκαλία της σοσιαλδηµοκρατίας παρουσιάστηκε τελείως ανεξάρτητα από την αυθόρµητη ανάπτυξη του εργατικού κινήµατος, ξεπήδησε σαν το φυσικό και αναπόφευκτο αποτέλεσµα της σκέψης της επαναστατικής σοσιαλιστικής διανόησης». 11 Αν και η «θεωρητική διδασκαλία της σοσιαλδηµοκρατίας» εµφανίστηκε ανεξάρτητα «από την αυθόρµητη ανάπτυξη του εργατικού κινήµατος», αυτό δεν σηµαίνει ότι µε την ε µ φ ά ν ι σ η της θεωρίας η εξέλιξη σταµατά. Η θεωρία αναδιαµορφώνεται από τη στιγµή που έχει γίνει κτήµα της πρωτοπορίας και προχωρά σε σ ύ ν δ ε σ η µε την ανάπτυξη των ταξικών αγώνων. Όσοι χρησιµοποιούν το επιχείρηµα (θετικά ή αρνητικά) ότι η επαναστατική θεωρία πρέπει να έλθει στο προλεταριάτο απ έξω εννοούν ότι η επαναστατική οργάνωση πρέπει να λέει συνέχεια στο προλεταριάτο τι να κάνει κι έτσι δεν α- ναφέρονται σε µια θεωρία που αναπτύσσεται διαρκώς και σε ζωντανή σύνδεση µε την πράξη αλλά αναφέρονται στη µονιµοποίηση της ιστορικής παρατήρησης του Λένιν: Η επαναστατική θεωρία αναπτύχθηκε µεν ανεξάρτητα από το εργατικό κίνηµα και ήρθε σ αυτό απ έξω, αλλά από κει και πέρα και τα δυο άλλαξαν ριζικά. Από τη θεωρία στην πράξη κι από κει πίσω στη θεωρία έγραφε χαρακτηριστικά ο Λένιν θέλοντας να υπογραµµίσει ακριβώς τη σ ύ ν δ ε σ η και τη διαλεχτική σχέση ανάµεσα όχι µόνο στην επαναστατική θεωρία και την επαναστατική πράξη αλλά επίσης ανάµεσα στο συνειδητό και το αυθόρµητο, στο συνειδητό σαν ενσωµάτωση του προηγούµενου σταδίου, του αυθόρµητου, που εγκλείει ωστόσο όλο τον πλούτο του. Αλλά και το αυθόρµητο είναι κι αυτό µια κατηγορία που έχει µια ιστορική ανάπτυξη, που έχει διαµορφωθεί µέσα από τη συγκεκριµένη ανάπτυξη του συνειδητού τα τελευταία 200 χρόνια. Κλείνει µέσα του την ιστορική ανάπτυξη του συνειδητού, αλλά δεν περιέχει ολόκληρο τον πλούτο του γιατί συνήθως δεν ενδιαφέρεται να εγκαθιδρύσει καν µια διαλεκτική σύνδεση µαζί του, ν αναχθεί από µερικό σε καθολικό αλλά αντίθετα διαλύει το µερικό µέσα στο καθολικό: εν γνωρίζει ειδικές περιπτώσεις, δεν έχει ειδικές στρατηγικές και αποσαφηνισµένους στόχους, δεν έχει ταχτική και δεν ασχολείται µε την εφαρµογή και την παραπέρα ανάπτυξη της µαρξιστικής θεωρίας. Τέτοιο είναι το αυθόρµητο που συναντά κανείς σ αρκετές πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς. Το αυθόρµητο αυτό ταυτίζει αυθαίρετα την τάξη µε το κόµµα κι αντί να δίνει την προσοχή του στις µεγάλες αναντιστοιχίες ανάµεσα στη θεωρία και την πράξη, αναφέρεται στην αναγκαιότητα όξυνσης της ταξικής πάλης, δηλαδή 11 Λένιν, «Τι να κάνουµε», σελ. 36

11 στην αναγκαιότητα, τελικά, να ταυτισθεί αριθµητικά η τάξη µε το κόµµα. Αλλά αυτό δεν µπορεί να γίνει ποτέ. Η εργατική τάξη πάντα ήταν και πάντα θα είναι χωρισµένη σ έναν αριθµό πολιτικών κοµµάτων κι οργανώσεων και δεν µπορεί να γίνει διαφορετικά. Το πραγµατικό ζητούµενο είναι στο σύνολο των οργανώσεων αυτών να ξεκαθαρισθούν τα προγράµµατα και οι ταχτικές και µε τον τρόπο αυτό ν αναδειχθούν οι σωστές ιδέες και τα σωστά αιτήµατα για τον αγώνα της εργατικής τάξης. Όπως έγραφε ο Τρότσκι: «Η εξέλιξη της τάξης προς την αυτοσυνείδησή της, δηλαδή η οικοδόµηση ενός επαναστατικού κόµµατος που έλκει πίσω του το προλεταριάτο, είναι ένα αντιφατικό και σύνθετο προτσές. Η τάξη δεν είναι οµοιογενής. Τα διάφορα τµήµατά της αποκτούν συνείδηση από διαφορετικούς δρόµους και σε διαφορετικές χρόνους. Η µπουρζουαζία συµ- µετέχει ενεργητικά σ αυτό το προτσές. ηµιουργεί τα όργανά της µέσα στην εργατική τάξη ή χρησιµοποιεί τα όργανα που υπάρχουν, αντιτάσσοντας ορισµένα στρώµατα εργατών σε άλλα. Στους κόλπους του προλεταριάτου δρουν ταυτόχρονα διαφορετικά κόµ- µατα. Γι αυτό παραµένει πολιτικά διασπασµένο κατά τη διάρκεια του µεγαλύτερου µέρους της ιστορικής του πορείας. Από δω απορρέει σε µερικές περιόδους µε εξαιρετική οξύτητα το πρόβληµα του ενιαίου µετώπου. Το κοµµουνιστικό κόµµα µε µιαν ορθή πολιτική εκφράζει τα ιστορικά συµφέροντα του προλεταριάτου. Κα-

12 θήκον του είναι να κατακτήσει την πλειοψηφία του προλεταριάτου: µόνον έτσι η σοσιαλιστική επανάσταση είναι δυνατή». 12 Η κατάκτηση της πλειοψηφίας ωστόσο, δεν µπορεί να γίνει παρά µόνο σε συνάρτηση και σε σύνδεση µε τις υπόλοιπες οργανώσεις της εργατικής τάξης, δεν µπορεί να γίνει στο κενό και έξω από την εργατική τάξη, γι αυτό και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν µπορεί παρά να γίνει µέσα στα πλαίσια του Ε- νιαίου Μετώπου. Η σκληρή θεωρητική και ιδεολογική πάλη στην οποία αναφέρεται ο Λένιν στο Τι να κάνουµε ποτέ δεν έγινε έξω από το ΡΣ ΕΚ, δηλαδή ποτέ δεν έγινε έξω από τα όρια ενός ορισµένου κόµµατος. Μ άλλα λόγια οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες του Λένιν ποτέ δεν έγιναν αποχωρώντας και οργανώνοντας µια ορισµένη σέχτα αλλά πάντοτε οργανώνοντας και προπαγανδίζοντας στα πλαίσια της πλειοψηφίας. Και φυσικά ποτέ ο Λένιν και οι Μπολσεβίκοι δεν παραγνώρισαν το ζωτικό ζήτηµα της ενότητας της εργατικής τάξης, που απαιτεί απόρριψη της λογικής των ταξικών συνδικάτων ή των κοµµατικών ταξικών επιτροπών. Αν το κόµµα κάνει το λάθος να ταυτισθεί µε την τάξη τότε θα κατακερµατισθεί γιατί η ίδια η εργατική τάξη είναι κατακερµατισµένη σε τµήµατα και στρώµατα. Θα µετατραπεί σε µια υπερ-συνδικαλιστική παράταξη κι αντί ν ανεβάσει το επίπεδο της εργατικής τάξης θα έχει πέσει στο δικό της τρεϊντγιουνιστικό επίπεδο. Το ζητούµενο εποµένως είναι η ενότητα της εργατικής τάξης και η πολιτική έκφραση αυτής της ενότητας στο πρόγραµµα και την ταχτική του κόµµατος, όχι η αποµόνωση του κόµµατος από τα τµήµατα της εργατικής τάξης που δεν έχει ακόµα κερδίσει και που αναγκαστικά ανήκουν σε άλλους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς χώρους. Για τις µικρότερες οργανώσεις της εργατικής τάξης τα ζωτικά καθήκοντα είναι πολύ πιο διαφορετικά από εκείνα ενός µεγάλου κόµµατος. Τα µεγάλα κόµµατα κατηγορούνται συχνά για ρεφορµισµό, συντηρητισµό, οπορτουνισµό κοκ από τις µικρότερες οργανώσεις, και οι κατηγορίες αυτές είναι σωστές. Η εσωκοµµατική δηµοκρατία και η σωστή λειτουργία του δηµοκρατικού συγκεντρωτισµού είναι συχνά τα µόνιµα προβλήµατα των µεγάλων κοµµάτων της εργατικής τάξης. Η κίνηση από την κορυφή στη βάση κι από τη βάση στην κορυφή συνήθως σταµατά στο πρώτο µισό, η ηγετική οµάδα εµµένει υπερβολικά στην επιβολή των απόψεών της και τη διατήρηση της καθαρότητας µε γραφειοκρατικά µέσα (τελεσίγραφα, διαγραφές, κλπ). Ο γραφειοκρατικός εκφυλισµός του κόµµατος δεν είναι, φυσικά, ούτε αναπόφευκτος ούτε πρόκειται για κανέναν ειδικό νόµο που χαρακτηρίζει σ όλες τις εποχές κι όλες τις περιπτώσεις τα κοµµουνιστικά κόµµατα. Οι αστικές και µικροαστικές επιδράσεις στο κόµµα, οι ελλείψεις στη θεωρία, η ανεπαρκής ό- σµωση µε την εργατική τάξη και τα προβλήµατά της, οι ανεπάρκειες στον το- µέα της οικοδόµησης µετώπων, συνεργασιών και συµπράξεων, ο υπερβολικός βυζαντινισµός αντί για τη συµµετοχή στους αγώνες και την εξαγωγή διδαγµάτων απ αυτούς όλα αυτά ευθύνονται σε µεγάλο βαθµό για τον γραφειοκρατικό εκφυλισµό. 12 Τρότσκι, «Και τώρα;», Πρωτοποριακή Βιβλιοθήκη, Αθήνα 1978, σελ. 36.

13 Φυσικά, αν δεν υπάρχει προγραµµατική συµφωνία δεν µπορεί να υπάρξει και ενότητα. Ο στόχος της ενότητας της αριστεράς πάντοτε ήταν στη σφαίρα της φαντασίας παρά της πραγµατικότητας. Η αριστερά διασπάστηκε πάνω σε συγκεκριµένα ζητήµατα που δεν έχουν ακόµα βρει τη λύση τους. Τα ζητήµατα αυτά ανάγονται στην ευρωπαϊκή σοσιαλδηµοκρατία και τη δεξιά στροφή του Γαλλικού και του Ιταλικού ΚΚ. Αν τα ζητήµατα αυτά δεν ξεπερασθούν στη βάση ενός συγκεκριµένου προγράµµατος δεν µπορεί να υπάρξει καµιά ενότητα της αριστεράς. Αλλά το πραγµατικό θέµα δεν είναι η ενότητα της αριστεράς αλλά το Ενιαίο Μέτωπο της εργατικής τάξης και των συµµάχων της µ ένα σαφές και συγκροτηµένο Μεταβατικό Πρόγραµµα εξουσίας, για µια η- µοκρατική Κυβέρνηση των Εργαζοµένων. Το ζήτηµα της ενότητας της αριστεράς και της εργατικής εξουσίας είναι δυο διαφορετικά ζητή- µατα. Το ένα δεν µπορεί να επηρεάζει το άλλο στον βαθµό που τα σηµερινά αδιέξοδα και η βαθειά κρίση του καπιταλισµού κάνουν περισσότερο επιτακτικό παρά ποτέ το ζήτηµα της εξουσίας. Η οργάνωση των αγώνων της εργατικής τάξης στη βάση ενός κοινού Μεταβατικού Προγράµµατος (που συνδέει τη σηµερινή κατάσταση µε τη σοσιαλιστική προοπτική) µπορεί να οδηγήσει σε οσµώσεις και αλληλοδιεισδύσεις τις οποίες κανείς δεν φαντάζεται σήµερα. Αλλά στο βαθµό που τα διαφορετικά κόµµατα ή οι διαφορετικές οργανώσεις της αριστεράς δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη προνοµιακή µονοπωλιακή τους θέση, ένα τέτοιου είδους Ενιαίο Μέτωπο αντιµετωπίζεται εχθρικά ή τίθενται εντελώς λανθασµένες θεωρητικές αρνήσεις στην εφαρµογή και την οικοδόµησή του. Για τις µικρότερες οργανώσεις της εργατικής τάξης τα ζωτικά καθήκοντα είναι, πραγµατικά, να επηρεάσουν µεγαλύτερες µάζες της εργατικής τάξης µέσα από τα µεγαλύτερα κόµµατα ή τις συνδικαλιστικές τους παρατάξεις. Σε πολλές περιπτώσεις η αντιµετώπισή τους θα είναι εχθρική, αλλά αυτό αναγκαστικά θα εκθέσει τα µεγαλύτερα κόµµατα στην κριτική των εργαζοµένων. Η συστηµατική δουλειά, η αγκιτάτσια, η επιµονή στις σωστές απόψεις και τη σωστή διεξαγωγή των αγώνων, η συνέπεια στις αρχές και τη καλλιέργεια της θεωρίας, µακροχρόνια λειτουργούν προς όφελος εκείνων των οργανώσεων που παραµένουν πιστές στον επαναστατικό µαρξισµό και αναλύουν την πολιτική κατάσταση µε συνέπεια τόσο διαχρονική όσο και σε σχέση µε τις αρχές της µαρξιστικής θεωρίας.

14 Πάνω απ όλα, ωστόσο, αυτό που προέχει είναι η εργατική τάξη να διατηρεί την ενότητά της και να δρα συντονισµένα. Αν ανάµεσα σε δυο γενικές απεργίες, για παράδειγµα, δεν έχουν χτιστεί όργανα της τάξης, όπως οι επιτροπές σε χώρους δουλειάς κι ευρύτερα συµβούλια, τότε αναγκαστικά η επόµενη γενική απεργία ξεκινά από µηδενική βάση χωρίς να έχει κάνει καµιά πραγµατική πρόοδο σε σχέση µε την προηγούµενη. Μια γενική απεργία που δεν ακυρώνει οικονοµικά µέτρα της κυβέρνησης αλλά γίνεται την ίδια µέρα που ψηφίζονται αυτά τα µέτρα στη βουλή, δεν έχει κανένα νόηµα, όπως δεν έχει κανένα νόηµα αν δεν δηµιουργεί νέα όργανα µέσα από τα οποία να µπορέσουν να λειτουργήσουν οι εργαζόµενοι συνολικά σαν τάξη όργανα στα οποία οι πολιτικές οργανώσεις και τα πολιτικά κόµµατα της εργατικής τάξης να µπορούν να λειτουργούν δηµοκρατικά, αλλά µε σκοπό να υπάρξει πραγµατική πρόοδος κι όχι απλή αντίδραση σε οικονοµικά µέτρα. Για το κόµµα η οργανωτική αρχή µε την οποία λειτουργεί δεν είναι άλλη από τον δηµοκρατικό συγκεντρωτισµό: «Το εσωτερικό καθεστώς του Μπολσεβίκικου Κόµµατος το χαρακτήριζε η µέθοδος του δηµοκρατικού συγκεντρωτισµού. Ο συνδυασµός των δυο αυτών εννοιών, δηµοκρατίας και συγκεντρωτισµού, δεν είναι καθόλου αντιφατικός. Το Κόµµα έδινε τη µεγαλύτερη προσοχή όχι µονάχα στο να είναι τα όρια του πάντα αυστηρά καθορισµένα, άλλα και στο να απολαµβάνουν όλοι εκείνοι που έµπαιναν µέσα σ αυτά τα όρια το πραγµατικό δικαίωµα να καθορίζουν την κατεύθυνση της πολιτικής του Κόµµατος. Η ελευθερία της κριτικής και η ιδεολογική πάλη ήταν το αµετάκλητο περιεχόµενο της δηµοκρατίας στο Κόµµα. Η τωρινή θεωρία ότι ο Μπολσεβικισµός δεν ανέχεται τις φράξιες, είναι ένας µύθος της εποχής της παρακµής. Στην πραγµα-

15 τικότητα, η ιστορία του Μπολσεβικισµού είναι η ιστορία της πάλης των φραξιών. Και, πραγµατικά, πως θα µπορούσε µια γνήσια επαναστατική οργάνωση, που έχει θέσει στον εαυτό της το καθήκον να ανατρέψει τον κόσµο και να ενώσει κάτω από τη σηµαία της τους πιο τολµηρούς εικονοκλάστες, αγωνιστές και επαναστάτες, να ζήσει και να αναπτυχθεί χωρίς ιδεολογικές συγκρούσεις, χωρίς το σχηµατισµό οµάδων, χωρίς το σχηµατισµό προσωρινών φραξιών; Η διορατικότητα της µπολσεβίκικης ηγεσίας έκανε συχνά δυνατό να µαλακώνουν οι συγκρούσεις και να συντοµεύεται η διάρκεια της φραξιονιστικής πάλης, άλλα τίποτε περισσότερο από αυτό. Η Κεντρική Επιτροπή βασιζόταν πάνω στο φλεγόµενο αυτό δηµοκρατικό στήριγµα. Από αυτό αντλούσε την τόλµη να παίρνει αποφάσεις και να δίνει εντολές. Η καταφανής ορθότητα της ηγεσίας σε όλα τα κρίσι- µα σταδία, της έδινε το µεγάλο κύρος που είναι το ανεκτίµητο ηθικό κεφάλαιο του συγκεντρωτισµού». 13 Με τη σειρά του ο «συνδυασµός των δυο αυτών εννοιών, δηµοκρατίας και συγκεντρωτισµού, δεν είναι καθόλου αντιφατικός», γιατί υπάρχει µια σύνδεση και µια διαλεκτική ανάµεσα στα δυο. Η δηµοκρατία των απόψεων υπάρχει για να εξασφαλισθεί στη δράση ο µεγαλύτερος δυνατός συγκεντρωτισµός, δηλαδή η µέγιστη δυνατή συγκέντρωση όλων των δυνάµεων του κόµµατος. Τ αποτελέσµατα όµως της συγκεντρωµένης δουλειάς του κόµµατος πρέπει στη συνέχεια ν αξιολογηθούν, να περάσουν από την επεξεργασία των δηµοκρατικών συζητήσεων. «Στην πραγµατικότητα, η ιστορία του Μπολσεβικισµού είναι η ιστορία της πάλης των φραξιών» και δεν µπορεί να είναι διαφορετικά εφόσον ο καθένας αντιλαµβάνεται διαφορετικά τα συµπεράσµατα από την πρακτική δουλειά µε βάση διαφορετικές αρχές. Αλλά, στην πράξη πρέπει να λυθούν όλα τα ζητήµατα της πάλης των φραξιών για το ποια είναι η πιο αποτελεσµατική ταχτική ή η πιο αποτελεσµατική πολιτική. Συχνά η «ιστορία της πάλης των φραξιών» στην αριστερά δεν είναι παρά µια ιστορία συνεχών διασπάσεων πάνω σε ασήµαντα ζητήµατα ή πάνω σε ποιες πολιτικές, στρατηγικές, ταχτικές ή προγράµµατα είναι τα «σωστά». Χωρίς την εφαρµογή στην πράξη δεν υπάρχει τίποτα που να είναι γενικά κι αφηρηµένα «σωστό» µε την έννοια ότι η εξειδίκευση της σωστής εφαρµογής της µαρξιστικής θεωρίας απαιτεί πρώτα την εφαρµογή της πιο αποτελεσµατικής πολιτικής (αποφασισµένης µε δηµοκρατικό τρόπο) και στη συνέχεια της συγκεντρωµένης εφαρµογής της: Αν αυτή κριθεί αναποτελεσµατική τότε δεν µπορεί να είναι σωστή, συγκεκριµένα συνεπής µε τη µαρξιστική θεωρία σαν καθολικό. Όπως έγραφε ο Λένιν: «Ως τώρα κανένας λογικός σοσιαλδηµοκράτης δεν αµφέβαλλε ότι στον καπιταλισµό ακόµα και η συνδικαλιστική οργάνωση (η πιο πρωτόγονη, η πιο προσιτή στο βαθµό συνείδησης των µη αναπτυγ- µένων στρωµάτων) δεν είναι σε θέση να περιλάβει σχεδόν όλη ή 13 Τρότσκι, «Προδοµένη Επανάσταση».

16 όλη την εργατική τάξη. Το να ξεχνάµε τη διαφορά ανάµεσα στο πρωτοπόρο τµήµα και σ όλες τις µάζες που έλκονται προς αυτό, το να ξεχνάµε τη διαρκή υποχρέωση του πρωτοπόρου τµήµατος να ανεβάζει όλο και πλατύτερα στρώµατα ως το πρωτοποριακό αυτό επίπεδο θα σήµαινε απλώς ότι ξεγελάµε τον εαυτό µας, ότι κλείνου- µε τα µάτια µπροστά στο τεράστιο µέγεθος των καθηκόντων µας, ότι στενεύουµε αυτά τα καθήκοντα». 14 Η σχέση ανάµεσα στην πρωτοπορία, την τάξη και το κόµµα είναι κι αυτή µια διαλεκτική σχέση µε τις ανατροπές της, τα πισωγυρίσµατα ή τα άλµατα που είναι τυπικά στη θεωρία της κίνησης, τη διαλεκτική. Καµιά πρόοδος δεν µπορεί να γίνει «χωρίς ιδεολογικές συγκρούσεις, χωρίς το σχηµατισµό οµάδων, χωρίς το σχηµατισµό προσωρινών φραξιών», όπως έγραφε ο Τρότσκι, κι επίσης κανένα κόµµα ή καµιά συνδικαλιστική παράταξη «δεν είναι σε θέση να περιλάβει σχεδόν όλη ή όλη την εργατική τάξη». Το καθήκον του κόµµατος είναι να δηµιουργήσει και να επιταχύνει αυτή την τάση, αλλά αυτή δεν µπορεί παρά να παραµένει µια γενική τάση κι όχι ένας απόλυτος νόµος. Απ αυτή την άποψη το σωστό µένει ν αποκαλυφθεί στην πράξη, κι αν δεν υπάρχει συζήτηση πάνω στα συµπεράσµατα της πραχτικής δουλειάς και πάνω στα προγράµµατα ή τα συνθήµατα και την ταχτική, το σωστό δεν θ αποκαλυφθεί ποτέ, γιατί το αποτελεσµατικό προϋποθέτει πάντα µια ταχτική σε σχέση µε µιαν άλλη, ένα σύνθηµα σε σχέση µ ένα άλλο κοκ. Ένα εργατικό κόµµα που δουλεύει αποµονωµένα, που νοµίζει πως κατέχει για όλα τα ζητήµατα την απόλυτη αλήθεια, πουν κατηγορεί όλους τους άλλους για οπορτουνισµό, µικροαστισµό, ρεφορµισµό και τα παρόµοια, ένα κόµµα που δεν λειτουργεί σε σύνδεση µ όλα τ άλλα εργατικά κόµµατα µέσα στα πλαίσια του Ενιαίου Μετώπου, αυτό το κόµµα έχει µεγάλες πιθανότητες να διατηρήσει τις δυνάµεις ή ακόµα και να τις αυξήσει οριακά αλλά δεν έχει καµιά πιθανότητα να γίνει το κόµµα της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης. Ο λόγος είναι ότι η εργατική πρωτοπορία δεν ενδιαφέρεται για κούφια λόγια σχετικά µε το ποιο κόµµα είναι πρωτοπορία, ποιο είναι πραγµατικά συνεπές, ποιο νοµίζει για τον εαυτό του ότι έχει πάντα δίκιο. Αντίθετα, στο Ενιαίο Μέτωπο κι ακό- µη στην καθηµερινή δράση η εργατική πρωτοπορία αναπόφευκτα θα επιλέξει να ενταχθεί σ εκείνο το εργατικό κόµµα που έχει το πιο πειστικό µεταβατικό πρόγραµµα πέρα από δηµοκοπίες, κούφια λόγια κι επαναστατικές φανφάρες. III. Ο γραφειοκρατισµός στο κόµµα Καθόλου σπάνιες δεν είναι οι κατηγορίες για γραφειοκρατισµό στα διάφορα εργατικά κόµµατα. Ο γραφειοκρατισµός οδηγεί στη µονολιθική στάση, την άτεγκτη προσήλωση στα δόγµατα της ταχτικής και της πολιτικής γραµµής και τον εκφυλισµό του κόµµατος που δεν δέχεται την κριτική µέσα στις τάξεις του. Το κόµµα που θέλει να διαφυλάξει τις δυνάµεις του από την επιρροή άλλων ιδεών σηµαίνει ότι δεν έχει εµπιστοσύνη στις δικές του ιδέες. Σηµαίνει ότι έχει χαράξει µια γραµµή και µια ταχτική και τίποτα δεν θα το κάνει ν αναθεωρήσει αυτή τη γραµµή κάτω από το φως της πραγµατικότητας ή της κριτικής. 14 Λένιν, «Ένα βήµα µπρος, δυο βήµατα πίσω».

17 Ο γραφειοκρατισµός είναι πάντα το αποτέλεσµα της αποµόνωσης του κόµµατος από την τάξη και την ίδια την πραγµατικότητα, δεν είναι απαρέγκλιτος νόµος, και πάνω απ όλα είναι η άρνηση του δικαιώµατος να υπάρχουν διαφορετικές ιδέες ή να υπάρχει πάλη των διαφόρων φραξιών στο κόµµα µια ιδεολογική και πολιτική πάλη που να επιτρέπει όµως τη µέγιστη δυνατή αποτελεσµατικότητα στη συµµετοχή στην ταξική πάλη και στην πολιτικοποίησή της. Το κόµµα δρα φυσικά µέσα σε αντίξοες συνθήκες. εν έχει ν αντιµετωπίσει µόνο την αντίδραση της αστικής τάξης αλλά και τις κάθε είδους µικροαστικές επιρροές τόσο στο επίπεδο της θεωρίας όσο και στο επίπεδο της ταχτικής. Α- πέναντι στις επιρροές αυτές η στάση του κόµµατος πρέπει να είναι ξεκάθαρα, ειδικά όταν βρίσκεται µπροστά στην άνοδο ενός κύµατος της ταξικής πάλης, όπως είναι η σηµερινή που έχει προκληθεί από τη βαθειά κρίση του καπιταλισµού και την αντανάκλασή του στην Ελλάδα. «Στους κόλπους του προλεταριάτου δρουν ταυτόχρονα διαφορετικά κόµµατα. Γι αυτό παραµένει πολιτικά διασπασµένο κατά τη διάρκεια του µεγαλύτερου µέρους της ιστορικής του πορείας» κι αυτό δεν µπορεί ν αλλάξει. Αυτό είναι που δηµιουργεί, όπως έγραφε ο Τρότσκι, την αναγκαιότητα της γραµµής του Ενιαίου Μετώπου. Αν ένα εργατικό κόµµα µείνει έξω από το µέτωπο αυτό ή προσπαθήσει να το αντικαταστήσει µε µια παρωδία ενός δικού του ταξικού µετώπου, τότε θα έχει ν αντιµετωπίσει όχι µόνο την κριτική της τάξης αλλά και των ίδιων των µελών του. Οι επιλογές του, σε µια τέτοια περίπτωση, είναι δυο: Είτε θ αλλάξει την ταχτική του και θα συµπράξει στο Ενιαίο Μέτωπο, είτε θ αποµονωθεί ακόµα περισσότερο, θα γίνει πιο µονολιθικό και δογ- µατικό, θα καταργήσει ακόµα περισσότερο την εσωκοµµατική δηµοκρατία και σαν αποτέλεσµα θα εκφυλισθεί ακόµα περισσότερο. Η ιστορική πείρα του εργατικού κινήµατος µας έχει δείξει ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο αντίδοτο στον γραφειοκρατικό εκφυλισµό εκτός από την εσωκοµµατική δηµοκρατία και την υγιή σχέση µε την πραγµατικότητα τη δυνατότητα ν αποκατασταθεί µια διαλεκτική ανάµεσα στη θεωρία και την πράξη. Αν σε µια εποχή ανόδου της ταξικής πάλης και της αγωνιστικότητας της ταξικής πάλης, τα εργατικά κόµµατα κατορθώνουν µόνο να διατηρούν τις δυνάµεις του ή να τις αυξάνουν οριακά διαπιστώνοντας τελεσιγραφικά ότι αυξάνεται η επιρροή του κόµµατος, τότε συγκαλύπτουν τις αδυναµίες τους πίσω από τις µεγαλόσχηµες ανακοινώσεις κι ακόµα µεγαλύτερο τελεσιγραφισµό και γραφειοκρατισµό. Όπως έγραφε ο Τρότσκι για τον σταλινισµό: «Ο Στάλιν είναι αναγκασµένος να λέει ψέµατα για την κοινωνική φύση του κράτους του για τον ίδιο λόγο που πρέπει να λέει ψέµατα

18 για τους µισθούς των εργατών. Και στις δύο περιπτώσεις εµφανίζεται σαν ο συνήγορος των προνοµιούχων παρασίτων. Στη χώρα που έχει γίνει η προλεταριακή επανάσταση είναι απαράδεχτο να υποθάλπεις την ανισότητα, να δηµιουργείς µια αριστοκρατία, και να συσσωρεύεις προνόµια µέσα από κύµατα ψεύδους και τερατώδεις καταπιέσεις. [ ] Το να πιστεύει κανείς ότι αυτό το κράτος είναι ι- κανό να «απονεκρωθεί» ειρηνικά είναι σα να ζει σ ένα κόσµο θεωρητικού παραληρήµατος. Η βοναπαρτιστική κάστα πρέπει να συντριβεί, το σοβιετικό κράτος πρέπει να αναγεννηθεί. Μόνο τότε θα ανοίξουν οι προοπτικές της απονέκρωσης του κράτους». 15 Στο κόµµα, φυσικά, τα πράγµατα δεν είναι όπως στο κράτος αλλά και στις δυο περιπτώσεις η γραφειοκρατία «εµφανίζεται σαν ο συνήγορος των προνοµιούχων παρασίτων» που χαράσσουν την επίσηµη πολιτική, ταλαντευόµενοι διαχρονικά πότε προς τα δεξιά και πότε προς τ «αριστερά». Η γραφειοκρατία στο κόµµα όπως και στο κράτος δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να «δηµιουργεί µια αριστοκρατία, και να συσσωρεύει προνόµια µέσα από κύµατα ψεύδους και τερατώδεις καταπιέσεις», διαγραφές, παρασκήνια µε την αστική εξουσία κ.ά. Αν αυτή η γραφειοκρατία δεν συντριβεί από τα ίδια τα µέλη του κόµµατος, αν η εργατική πρωτοπορία του κόµµατος δεν αναλάβει τα ηνία στα χέρια της, τότε δεν υπάρχει καµιά ελπίδα για την επαναστατική αναγέννηση του κόµµατος. Μα υπάρχει πραγµατικά λόγος για την επαναστατική αναγέννηση του κόµ- µατος ; θα ρωτήσουν πολλά µέλη στη βάση. Οι λόγοι υπάρχουν και βρίσκονται τόσο στην πολιτική όσο και στο πρόγραµµα και στην ιδεολογική φυσιογνωµία πολλών κοµµάτων της αριστεράς. Το ένα κόµµα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καµιά πρόθεση ν απαλλαγεί από µια τελείως λαθεµένη προσήλωση στον «ευρωπαϊσµό» σαν κατάλοιπο του ευρωκοµµουνισµού. Για πολλά κόµµατα στην Ευρώπη (πχ το γερµανικό Linke) φαίνεται αδιανόητο το πρόταγµα της εξόδου από την ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το άλλο κόµµα δεν εννοεί να ξεκόψει από τον σταλινισµό και την προσήλωση στην σοσιαλιστική ΕΣΣ πριν τον θάνατο του Στάλιν, βρίσκοντας έτσι βολικό καταφύγιο σε χαλεπούς καιρούς. επίσης δεν εννοεί να θέσει µεταβατικά αιτήµατα προς τον σοσιαλισµό παρά µόνο την αναγκαιότητα όξυνσης της ταξικής πάλης µε στόχο τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονοµία. Ο τρόπος και οι συµµαχίες, η ενότητα της εργατικής τάξης που είναι απαραίτητες για µια τέτοια προοπτική δεν αφορούν αυτό το κόµµα, το ΚΚΕ. 15 Τρότσκι, «Η βοναπαρτιστική φιλοσοφία του κράτους», 1/5/1939, Επαναστατική Μαρξιστική Επιθεώρηση, αρ. 11, Φλεβάρης Μάης 1978.

19 Όλα είναι δυνατά µόνον στον σοσιαλισµό και τίποτε δεν είναι δυνατό στον καπιταλισµό για το ΚΚΕ. Αυτό µπορεί να είναι απόλυτα σωστό αλλά δεν απαντά καθόλου στο ζωτικό καθήκον να έχεις ταχτική, µεταβατικά αιτήµατα πάλης και διεκδικήσεων, να έχεις δηλαδή πολιτική ώστε να είσαι σε θέση να δώσεις πολιτικό χαρακτήρα στον αγώνα των εργαζοµένων. Με τα ταξικά σω- µατεία αποµακρύνεται από τον στόχο της ενότητας της εργατικής τάξης, έναν όρο µε τον οποίο το ΚΚΕ εννοεί την ένταξη ολόκληρης της τάξης ή της πλειοψηφίας της στο ΚΚΕ. Μα θέλετε συµµαχίες µ ένα κόµµα που το κατηγορείτε πως έχει αδιέξοδη πολιτική;, απαντά περισπούδαστα όποτε έρχεται αντιµέτωπο µε το ζήτηµα των συµπράξεων. Αδιέξοδη ή όχι, η πολιτική του ΚΚΕ πρέπει να κριθεί σαν τέτοια µέσα στις µάζες και στους αγώνες τους κι όχι έξω απ αυτούς, δηλαδή στα ενιαία, ακόµη και στα πιο αντιδραστικά συνδικάτα όπως έλεγε ο Λένιν. Το ζητούµενο των επαναστατών µαρξιστών είναι η ενότητα της εργατικής τάξης που αναγκαστικά περνά µέσα από την ενότητα των συνδικαλιστικών και πολιτικών της οργανώσεων. Η αδιέξοδη πολιτική συνίσταται στο ν αρνείται κανείς αυτή τη βασική αρχή του Λένιν, αυτή τη θεµελιώδη αλήθεια του µπολσεβίκικου κόµ- µατος και του τρόπου µε τον οποίο λειτουργούσε στην πράξη. εν είναι ούτε τα ίδια τα κόµµατα ούτε η βάση τους αυτά που δεν θέλουν την Ενιαιοµετωπική πάλη της εργατικής τάξης, αλλά οι γραφειοκρατίες και οι καθοδηγήσεις που έχουν εργολαβικά αναλάβει το χτίσιµο της µονολιθικότητας του ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κόµµα τάσεων έχει δείξει πολύ µεγαλύτερη ανοχή στις διαφορετικές τάσεις. Αν λάβουµε υπόψη µας την εκλογική άνοδο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις τελευταίες δηµοτικές περιφερειακές εκλογές είναι σαφές ότι αυτό δεν επαρκεί, ότι πρέπει να υπάρξει πρόγραµµα και ταχτική και πάνω

20 απ όλα να διαλυθεί η υπόνοια ότι πάει να γίνει ουρά της σοσιαλδηµοκρατίας. Αν δεν γίνει κατανοητή η διαλεκτική σχέση ανάµεσα στην επαναστατική θεωρία και την επαναστατική πράξη, δεν υπάρχει καµιά ελπίδα να χαραχθεί η σωστή πολιτική και να µαζικοποιηθεί, σαν συνέπεια, η αριστερά. Η µαζικοποίηση της αριστεράς προϋποθέτει να πηγαίνουµε από τη θεωρία στην πράξη και πάλι πίσω στη θεωρία, κι αυτό δεν µπορεί να γίνει όσο η σύνδεση ανάµεσα στη θεωρία και την πράξη µεσολαβείται αποκλειστικά από την ηγετική γραφειοκρατία.

21 Οι επαναστάτες µαρξιστές οφείλουν να δουλεύουν σε όλες τις πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις της εργατικής τάξης προτάσσοντας τα σωστά µεταβατικά και ενδιάµεσα αιτήµατα µιας ηµοκρατικής Κυβέρνησης των Εργαζοµένων, δηλαδή βάζοντας άµεσα το ζήτηµα της εξουσίας και της πάλης προς αυτή την κατεύθυνση. Με δεδοµένη την κριτική τους, οι επαναστάτες µαρξιστές αγωνίζονται για την πολιτικοποίηση των ταξικών αγώνων, την αναγέννηση των κοµµάτων της αριστεράς πάνω στα σωστά αιτήµατα, και την ενιαία

22 οργάνωση των εργαζοµένων. Μια τέτοια πολιτική εξ ορισµού δεν µπορεί ν αποτύχει εφόσον στοχεύει στην ενότητα της εργατικής τάξης κι όχι στον παραπέρα κατακερµατισµό της µέσα από την οικοδόµηση των επιτροπών και των ανεξάρτητων, ενιαίων ταξικών οργανώσεων των εργαζοµένων. Οι επαναστάτες µαρξιστές στοχεύουν τόσο στη διάδοση των ιδεών του µαρξισµού στο εργατικό κίνηµα όσο και στην ενιαία οργάνωση της πρωτοπορίας του πάνω σε µια βάση που πρέπει να ξεπερνά τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ή τα πολιτικά κόµµατα της αριστεράς, και µε τον τρόπο αυτό να µπορέσει να οικοδοµήσει θεσµούς και όργανα που να εξασφαλίζουν την ταξική ενότητα των εργαζοµένων αλλά και τη συνέχεια των αγώνων τους. Χωρίς έναν τέτοιο πολιτικό προσανατολισµό ολόκληρη η διαλεκτική κι ο µαρξισµός δεν είναι παρά νεκρό γράµµα, και τύπος χωρίς ουσία. IV. Ο γραφειοκρατισµός στα συνδικάτα Αναπτύξαµε πολλές φορές την άποψη ότι ο προσανατολισµός σε ταξικά σω- µατεία από το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, δεν έχει κανένα απολύτως νόηµα και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση µε την ταχτική του Λένιν που έγραφε ότι πρέπει να δουλεύουµε µε κάθε θυσία ακόµη και µέσα στ αντιδραστικά συνδικάτα. Ο σκοπός δεν πρέπει να είναι η διάσπαση και ο κατακερµατισµός αλλά η ενότητα της εργατικής τάξης. Ο Συντονισµός Πρωτοβάθµιων Σωµατείων είναι κι αυτός µια πρωτοβουλία µε σκοπό την αναβάθµιση των εργατικών αγώνων, το ποιοτικό ανέβασµα της πάλης και των διεκδικήσεων. Σήµερα, στις συνθήκες της βαθιάς παγκόσµιας κρίσης του καπιταλισµού, αναπτύσσεται ένα κίνηµα ριζοσπαστικοποίησης της εργατικής τάξης που περιµένει να βρει την πολιτική του έκφραση. Αν δεν βρει αυτή την πολιτική έκφραση τότε αναγκαστικά θ αρχίσει να εκφυλίζεται, όπως έχει ήδη αρχίσει να συµβαίνει αν συγκρίνουµε, για παράδειγµα, τις γενικές απεργίες της 15 ης εκέµβρη και της 5 ης Μάη του Φυσικά η ηγεσία της ΓΣΕΕ Α Ε Υ είναι µια γραφειοκρατική και συµβιβασµένη ηγεσία. Η κοινωνική βάση του γραφειοκρατισµού βρίσκεται στο γεγονός ότι έχει αποµακρυνθεί από τους βιοµηχανικούς εργάτες και όπως τη δεκαετία του 80 έχει µετατοπισθεί στην εξασφαλισµένη εργασία του δηµόσιου τοµέα. Αλλά και η εξασφαλισµένη εργασία σήµερα πλήττεται σκληρά από την κρίση του καπιταλισµού και δεν είναι διόλου εξασφαλισµένη. Ο κατακερµατισµός, εποµένως, της εργατικής τάξης σε διαφορετικά τµήµατα και στρώµατα θα µειωθεί κι αυτό θα πρέπει να βρει την αντανάκλασή του στο πολιτικό επίπεδο, ν αποκτήσει πολιτική έκφραση. Απ την άλλη µεριά στα

23 ταξικά σωµατεία του ΠΑΜΕ που αποτελούν άµεση προέκταση του κοµµατικού µηχανισµού, ο γραφειοκρατισµός και ο τελεσιγραφισµός δεν είναι, µε τη σειρά τους, παρά φαινόµενα που προέρχονται απευθείας από τον ίδιο τον µηχανισµό. Ορισµένοι αναπτύσσουν το επιχείρηµα πως ο,τι κάνει το ΚΚΕ το κάνει για το συµφέρον του και τη µαζικοποίησή του ( ταξικά σωµατεία, Λαϊκές Επιτροπές, µέτωπα µε τον εαυτό του κ.ά.). Οι επαναστάτες µαρξιστές αυτό το κατανοούν πολύ καλά, αλλά κατανοούν επίσης ότι το ζωτικό καθήκον της εποχής είναι η ενότητα της εργατικής τάξης, ένα ζωντανό κόµµα της στηριγµένο στο πρόγραµµα των Μαρξ και Λένιν, µε σαφές Μεταβατικό Πρόγραµµα, που να θέτει άµεσα κι επιτακτικά το ζήτηµα της εργατικής εξουσίας. Αυτό πρέπει να γίνει µέσα στην εργατική τάξη, τους θεσµούς και τις οργανώσεις της κι όχι έξω απ αυτές. Με τα καθήκοντα αυτά συµβαδίζουν και τα καθήκοντα της οικοδόµησης νέων θεσµών όπως οι επιτροπές και τα συµβούλια χωρίς τα οποία κανένας αγώνας και κανένα πρόγραµµα δεν πρόκειται να χει την παραµικρή σηµασία. Μόνο στις επιτροπές και τα συµβούλια µπορεί ν αναπτυχθεί η εργατική δη- µοκρατία κι αυτό απαιτεί µε τη σειρά του τέτοιους θεσµούς καθώς επίσης και την ανάπτυξή τους σ ανώτερο επίπεδο, όπως πχ η ΟΒΕΣ (Οµοσπονδία Βιοµηχανικών και Εργοστασιακών Σωµατείων) της µεταπολιτευτικής περιόδου. Αυτό που έχει την αποφασιστική σηµασία είναι η διαχρονική συνέχεια του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήµατος κι αυτό µπορεί να επιτευχθεί µόνο µε όργανα και θεσµούς, µε επιτροπές, συνελεύσεις και συµβούλια, που δεν θα εξαρτώνται τόσο από τα πρόσωπα όσο από τη διαρκή ανανέωση των προσώπων. Επίσης από τη µεταβίβαση της εµπειρίας από το ένα σωµατείο στο άλλο και τη µεταβίβαση της εµπειρίας από τη µια γενιά στην επόµενη. Αυτό ακριβώς κάνει ή τουλάχιστον προσπαθεί να κάνει ένα επαναστατικό κόµµα, και η

24 κατάσταση, η εµπειρία δεν πρέπει να ναι καθόλου διαφορετική σ ότι αφορά τα συνδικάτα, τα σωµατεία και τις υπόλοιπες εργατικές ενώσεις. Η πραγµατικότητα των αγώνων µας έχει δείξει ότι χωρίς πολιτικό χαρακτήρα δεν µπορούν να κρατήσουν τα συνδικάτα και χωρίς τη βάση στα συνδικάτα δεν µπορεί να υπάρξει το επαναστατικό κόµµα. Αυτή είναι η διαλεκτική σύνδεση ανάµεσα στο κόµµα και στην τάξη, σε τελική ανάλυση. Όπως διαβάζουµε σε µια σχετική καταγραφή της ιστορικής εµπειρίας της ΟΒΕΣ: «Η Ο.Β.Ε.Σ. αναφέρει πως, στο τέλος του 1983, τα Σωµατεία µέλη της είχαν φτάσει τα 150. Αλλά δεν ήταν µόνο η Ο.Β.Ε.Σ. Γιατί πολλές µεγάλες επιχειρήσεις, όπως η ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΠΑΤΡΑΪΚΗ, το ΑΙΓΑΙΟΝ, η ΒΕΛΚΑ, µεγάλες µονάδες της κλωστοϋφαντουργίας δεν ανήκαν στην Ο.Β.Ε.Σ. Αυτές οι µονάδες, µαζί µε άλλες, συµµετείχαν στις απεργίες της Γ.Σ.Ε.Ε. και την έκαναν Γ.Σ.Ε.Ε., και της βιοµηχανικής εργατικής τάξης, ενώ στις µέρες µας έχει µετατραπεί σε Γ.Σ.Ε.Ε. της εξασφαλισµένης εργασίας, του ευρύτερου ηµόσιου τοµέα και των Τραπεζών.»Η κατάσταση αυτή πάντως δηµιούργησε πολλά προβλήµατα, που θα φανούν στη συνέχεια. Είπαµε προηγουµένως πως οι συνδικαλιστές της πρώτης περιόδου πήγαν στα σπίτια τους, έχοντας όµως αποκτήσει συνδικαλιστική πείρα. Αυτοί δεν γεύτηκαν τη χαρά της νίκης. Όπως συµβαίνει συνήθως, αυτοί που ακολουθούν γεύονται τους καρπούς των αγώνων της προηγούµενης γενιάς. Με την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήµατος της περιόδου, ένας τεράστιος αριθµός νέων συνδικαλιστών πέρασε στο προσκήνιο, που δεν είχε όµως καµία προηγούµενη πείρα και ταυτόχρονα δεν είχε προσανατολισµό. Εποµένως, ήταν εύκολο, όπως και έγινε, να αποτελέσει µια εκτεταµένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία προς ίδιον όφελος, να ενσωµατωθεί, δηλαδή, αντί να εκφράσει την εργατική τάξη και να αποτελέσει µια πρωτοπορία, που θα οδηγούσε την ερ-

25 γατική τάξη, µέσα από αγώνες, στη διεύρυνση των µεταρρυθµίσεων». 16 Όπως συµπεραίνει η παραπάνω αποτίµηση: «Με δύο λόγια, αυτό το κίνηµα συρρικνώθηκε µε τα πολλά εργοστάσια που έκλεισαν, µε την αποβιοµηχάνιση που ακολούθησε, ενώ ένα άλλο κοµµάτι ακολούθησε τον εύκολο δρόµο της ενσωµάτωσης, του να γίνει δηλαδή κοµµάτι της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και να χρησιµοποιήσει αυτό το βήµα για κοινωνική άνοδο. Αρκετοί συνδικαλιστές έγιναν βουλευτές και υπουργοί την κατοπινή περίοδο». Εποµένως, οι αντικειµενικές συνθήκες της γραφειοκρατικοποίησης των συνδικάτων βρίσκονται αφ ενός µεν στην αποβιοµηχάνιση και την απώλεια των συγκριτικών πλεονεκτηµάτων του Ελληνικού καπιταλισµού στα πλαίσια του παγκόσµιου καπιταλισµού, και αφ ετέρου στην έλλειψη συνέχειας που έχει ο τρεϊντγιουνισµός αλλά και οι συνδικαλιστικές πρακτικές από µόνες τους. Χωρίς την πολιτικοποίηση των αγώνων και τη σύνδεση των συνδικάτων µε το επαναστατικό κόµµα, δεν είναι δυνατόν να υ- πάρξει συνέχεια στους εργατικούς αγώνες ή στη συνδικαλιστική πείρα που έχει αποκτηθεί. Το αποτέλεσµα είναι κάθε φορά να ξεκινά κανείς από την αρχή χωρίς να έχει κεκτηµένα σε όρους πολιτικής συνείδησης, συνέπειας, θεσµών και οργάνων. Παρόµοια και το επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχουν κατακτηθεί ση- µαντικές εµπειρίες κι αναµφισβήτητα θα κατακτηθούν κι άλλες. Οι πρόσφατες δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές ανέδειξαν τη δυσαρέσκεια ευρύτερων στρωµάτων µε τις πολιτικές της κυβέρνησης ΝΤ Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και τη µετατόπιση τέτοιων στρωµάτων προς τ αριστερά ή τη λεγόµενη αντιµνηµονιακή κεντροαριστερά. Η εκλογή χαρακτηρίστηκε φυσικά από την τεράστια αποχή, που είναι δύσκολο ν αποτιµηθεί πολιτικά, αλλά επίσης και από την άνοδο των δυνάµεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων δυνάµεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, µαζί φυσικά µε την οριακή ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ. Αν αυτή η ψήφος ήταν ψήφος δυσαρέσκειας ή όχι, αυτό δεν έχει µεγάλη σηµασία, στο µέτρο που οι δυνάµεις της αριστεράς θα συνεχίσουν να παρεµβαίνουν στο τοπικό επίπεδο και µετά τις εκλογές, δηλαδή στην περίοδο που ανοίγεται µπροστά µας το Ποιες είναι οι προθέσεις της αριστεράς στον τοµέα αυτό. Όπως διαβάζουµε, ένας στόχος είναι: «[Η] µε επιµονή προώθηση της πολιτικής διαλόγου, συνάντησης και κοινής πορείας όλων των δυνάµεων που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερά, µε τις δυνάµεις της οικολογίας, των κινη- µάτων και των δυνάµεων που απελευθερώνονται από τον δικοµµατισµό -ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώ- 16 Π. Κόρπας και Α. Κόρπας, «Το εργοστασιακό κίνηµα στη µεταπολίτευση», Άρδην, αρ. 70.

26 ρο και συγκρούονται µε την κυβερνητική πολιτική-, µέσα στους αγώνες και πάνω σε σαφές κάθε φορά πολιτικό πλαίσιο». 17 Ο στόχος αυτός είναι, ασφαλώς, ευγενής αλλά η προώθηση της πολιτικής διαλόγου, συνάντησης και κοινής πορείας όλων των δυνάµεων που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερά πρέπει να έχει αντανάκλαση στις πραγ- µατικές παρεµβάσεις στο επίπεδο των δήµων, της γειτονιάς, των πραγµατικών προβληµάτων, σε σύνδεση µε τα συνδικαλιστικά καθήκοντα καθώς επίσης και σε σύνδεση µε τα πολιτικά καθήκοντα, µε προσδιορισµένα ενδιάµεσα και µεταβατικά αιτήµατα. Αυτή είναι, σε τελική ανάλυση, η πολιτική του Ε- νιαίου Μετώπου. Αλλά αν διαβάσουµε τη συνέχεια της πρότασης τότε θα διαπιστώσουµε ότι δεν µας αφήνει πολλά περιθώρια για µια τέτοια εκδοχή του µετώπου, αλλά περισσότερο για µια γραφειοκρατική ερµηνεία του στα πλαίσια των µηχανισµών: «Μια τέτοια παρουσία περνά µέσα από την αντίστοιχη οργανωτική συγκρότηση της περιφερειακής παράταξης στο µοντέλο: Τοπικές Επιτροπές στα όρια των σηµερινών νοµών κάθε περιφέρειας. Τµή- µατα επεξεργασιών και υποστήριξης, βασισµένων στα θέµατα οριζόντιας πολιτικής όπως συγκροτείται και δοµείται ο οργανισµός της κάθε περιφέρειας κατά διευθύνσεις. Περιφερειακή Επιτροπή της παράταξης από τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες και τους υ- πεύθυνους των τµηµάτων ως καθηµερινό θεσµό λειτουργίας της. Γενικό Συµβούλιο µε όλους τους περιφερειακούς υποψήφιους και όσους εµπλέκονται στην Α' βαθµού Τοπική Αυτοδιοίκηση, Γραφείο Τύπου, γραµµατειακή και οικονοµική υποστηρικτική βάση. Συγκρότηση Τµήµατος Περιφερειακής Πολιτικής κεντρικά στον ΣΥΝ µε επίπεδο αναφοράς τη δουλειά µας στις περιφέρειες». Ολόκληρος ο προβληµατισµός εδώ είναι µε ποιον τρόπο συγκροτείται και δοµείται ο οργανισµός της κάθε περιφέρειας κατά διευθύνσεις και µε ποιους τρόπους θα προκύψει µια νέα γραφειοκρατία, ανεξάρτητη από τα τοπικά κινήµατα, τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάµεις, τα τοπικά συνδικάτα και σωµατεία, και τις ίδιες τις γειτονιές καθώς και τον προβληµατισµό των κατοίκων. Με τους όρους αυτούς, δεν µπορεί ασφαλώς να επιτευχθεί µια Ενιαιοµετωπική πολιτική ανοιχτή σε όλους (από τον ορισµό της) µε σαφή αιτήµατα και µε σαφή δράση στο επίπεδο της βάσης. Θεσµοί και όργανα όπως οι επιτροπές, τα συµβούλια και η καθετοποίησή τους στη βάση µιας νέας λογικής είναι το πραγµατικό ζητούµενο, δηλαδή: Η ενοποίηση του συνδικαλιστικού, τοπικού περιφερειακού και πολιτικού χώρου. Άµεση και πραχτική προσέγγιση των κοµµουνιστών και των πρωτοπόρων συνδικαλιστών - αυτή είναι η λύση για την ενδυνάµωση τόσο του κόµµατος όσο και την ταξικότητα του συνδικαλιστικού κινήµατος. Τα συνδικάτα δυνητικά µπορούν ν αποτελέσουν µια εµβρυακή µορφή του κόµµατος και πάνω σ αυτό οι επαναστάτες µαρξιστές υπολογίζουν όταν δουλεύουν στα συνδικάτα, τις επιτροπές και το Ενιαίο Μέτωπο. Φυσικά, δεν µπορούµε να ταυτίσουµε το κόµµα µε τα συνδικάτα, όπως δεν µπορούµε να ταυτίσουµε το κόµµα µε την 17 Νίκου Στουπή, «Η µετεκλογική µέρα της αριστεράς στις περιφέρειες: Μέρα ελπίδας, δουλειάς και νέων καθηκόντων», Αυγή 30/12/2010.

27 τάξη. Τα συνδικάτα έχουν ανάγκη από µια επαναστατική πρωτοπορία και µια επαναστατική ηγεσία, δεν έχουν ανάγκη από το να κατακτήσουν την τεράστια πλειοψηφία της τάξης και το ίδιο ισχύει κατ αρχήν και για το ίδιο το κόµµα. IV. Τα αντιδραστικά συνδικάτα Η βασική θέση του Λένιν ήταν ότι το κόµµα απευθύνεται σ ολόκληρη την εργατική τάξη και µε την έννοια αυτή είναι απαραίτητη η δουλειά ακόµη και µέσα στ αντιδραστικά συνδικάτα. Εξηγούσε αυτή τη θέση του µε τον ακόλουθο τρόπο: «Τα συνδικάτα ήταν µια γιγάντια πρόοδος της εργατικής τάξης στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξης του καπιταλισµού, ένα πέρασµα από την κατάσταση διασποράς και αδυναµίας των εργατών στα πρώτα στοιχεία της ταξικής συνένωσης. Όταν άρχισε να αναπτύσσεται η ανώτατη µορφή ταξικής συνένωσης των προλετάριων, το επαναστατικό Κόµµα του προλεταριάτου (που δεν θα είναι άξιο του ονόµατος του όσο δεν µάθει να συνδέει τους αρχηγούς µε την τάξη και µε τις µάζες σε ένα σύνολο, σε κάτι το αδιάσπαστο), τα συνδικάτα άρχισαν να δείχνουν αναπόφευκτα µερικά αντιδραστικά σηµάδια, κάποια συντεχνιακή στενότητα, κάποια τάση προς την άρνηση της πολιτικής, κάποιο πνεύµα ρουτίνας κτλ. Πουθενά όµως στον κόσµο η ανάπτυξη του προλεταριάτου δεν έγινε και δεν µπορούσε να γίνει αλλιώς παρά µόνο µέσω των συνδικάτων, µε την αλληλεπίδραση των συνδικάτων και του Κόµµατος της εργατικής τάξης. Η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από το προλεταριάτο είναι ένα γιγάντιο βήµα προς τα µπρος του προλεταριάτου, σαν τάξης, και το Κόµµα είναι υποχρεωµένο να διαπαιδαγωγήσει ακόµη πιο πολύ και µε καινούργιο τρόπο, και όχι µόνο µε τον παλιό, τα συνδικάτα κι ακόµη να τα καθοδηγεί και να µην ξεχνά παράλληλα ότι τα συνδικάτα µένουν και θα µείνουν για πολύ καιρό το απαραίτητο σχολείο του κοµµου-

28 νισµού και το προπαρασκευαστικό σχολείο για τους προλετάριους για να πραγµατοποιήσουν τη δικτατορία τους, η απαραίτητη ένωση των εργατών για να περάσει βαθµιαία η διεύθυνση όλης της οικονοµίας της χώρας στα χέρια της εργατικής τάξης (και όχι σε χωριστά επαγγέλµατα) και έπειτα σε όλους τους εργαζοµένους». 18 Ο Λένιν εδώ γράφει ότι θα πρέπει ν αντιµετωπίζουµε την εργατική τάξη σαν ένα ενιαίο σύνολο. εν εννοεί ότι η εργατική τάξη είναι ήδη ένα ενιαίο σύνολο αλλά πως µε τέτοιον τρόπο πρέπει να τη βλέπει το επαναστατικό κόµµα, «να συνδέει τους αρχηγούς µε την τάξη και µε τις µάζες σε ένα σύνολο, σε κάτι το αδιάσπαστο». Ο Λένιν επίσης γράφει τα εξής: «Οι γερµανοί αριστεροί θεωρούν πως γι' αυτούς το ζήτηµα είναι λυµένο και ότι η απάντηση σ' αυτό το ερώτηµα είναι κατηγορηµατικά αρνητική. Κατά τη γνώµη τους, είναι αρκετό να βγάζει κανείς λόγους και θυµωµένες κραυγές ενάντια στα αντιδραστικά και τα αντεπαναστατικά συνδικάτα για να αποδείξει (ο Κ. Χόρνερ το βεβαιώνει αυτό µε ιδιαίτερη σοβαρότητα και πολύ ανόητα πως είναι ανώφελο και µάλιστα απαράδεκτο για τους επαναστάτες, τους κοµµουνιστές να δουλεύουν στα κίτρινα, σοσιαλσωβινιστικά, συµφιλιωτικά συνδικάτα, στα συνδικάτα του Λεγκίν, στα αντεπαναστατικά συνδικάτα. Όσο όµως κι αν έχουν πειστεί οι γερµανοί αριστεροί ότι η τέτοια τακτική έχει επαναστατικό χαρακτήρα, στην πραγµατικότητα είναι ριζικά λαθεµένη και δεν περιέχει τίποτε άλλο από κούφιες φράσεις». 19 Τα συνδικάτα ήταν και θα παραµείνουν για πολύ καιρό, όπως γράφει ο Λένιν, σχολειά της εργατικής τάξης, στους χώρους δουλειάς και στη διάρκεια των αγώνων της εργατικής τάξης ενάντια στα µέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας. Οι αντιδραστικές ηγεσίες, φυσικά, προσπαθούν να εκτονώσουν την αντίδραση των εργαζοµένων, να την εκτρέψουν σε ακίνδυνες στάσεις εργασίας ή απεργίες. Αλλά γι αυτόν ακριβώς τον λόγο µέσα στα σωµατεία τα ίδια οι επαναστάτες µαρξιστές πρέπει να καταβάλλουν ακόµα µεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να κερδίσουν την εµπιστοσύνη της εργατικής τάξης. Στο επίπεδο των µεγάλων οµοσπονδιών όπως η ΓΣΕΕ αυτό είναι, φυσικά, πολύ δύσκολο αλλά δεν πρέπει να παραιτηθεί κανείς από την πάλη µόνο και µόνο γιατί είναι δύσκολη. Αλλά η έµφαση της δουλειάς της εργατικής πρωτοπορίας, τα ζωτικά της καθήκοντα είναι στο επίπεδο των πρωτοβάθµιων σω- µατείων, των χώρων δουλειάς, των οργανώσεων της εργατικής τάξης. Όπως έγραφε ο Τρότσκι: «Οι µορφές της οργάνωσης να αλλάξουν αλλά ο αποφασιστικός ρόλος που παίζει το κόµµα είναι αµετάβλητος. Το Κόµµα, αν αξίζει αυτό το όνοµα, περιλαβαίνει ολόκληρη την πρωτοπορία της εργα- 18 Β. Ι. Λένιν, «Αριστερισµός παιδική αρρώστια του κοµµουνισµού», 1920, κεφ. ΙΙ. παρ. VI. 19 Λένιν, όπ.π. Βλ. επίσης «Αντιδραστικά συνδικάτα και οι Λαϊκές Επιτροπές του ΚΚΕ», Μαρξιστική Θεωρία και Πράξη, εκέµβρης 2010.

29 τικής τάξης, και χρησιµοποιεί τις ιδεολογικές του εµπειρίες για να καταστήσει κάθε τοµέα του εργατικού κινήµατος καρποφόρο, ι- διαίτερα το συνδικαλιστικό κίνηµα. Τα συνδικάτα, όµως, για να είναι άξια του ονόµατός τους πρέπει να περιλαβαίνουν µια όλο και όλο και πιο µεγάλη µάζα εργατών, κι ανάµεσά τους πολλά καθυστερηµένα στοιχεία». 20 Επίσης ο Τρότσκι γράφει: «Εµείς οι κοµµουνιστές ενδιαφερόµαστε πάντα να δείχνουµε στους εργάτες ότι η ευθύνη για τη διάσπαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων πέφτει ολοκληρωτικά πάνω στη σοσιαλδηµοκρατία. Αλλά αυτό δε σηµαίνει καθόλου ότι η κενή φόρµουλα της ενότητας είναι για µας πιο σηµαντική από τα επαναστατικά καθήκοντα της εργατικής τάξης. Έχουν περάσει οχτώ χρόνια από τότε που τα συνδικάτα διασπάστηκαν στη Γαλλία. Σ αυτό το διάστηµα, οι δυο οργανώσεις προσδέθηκαν οριστικά µε δυο, θανάσιµα εχθρικά, πολιτικά κόµµατα. Κάτω απ αυτές τις συνθήκες, το να σκεφτόµαστε ότι µπορούµε να ενοποιήσουµε το συνδικαλιστικό κίνηµα µε το απλό κήρυγµα της ενότητας αυτό σηµαίνει ότι καλλιεργούµε αυταπάτες. Το να δηλώνουµε ότι χωρίς την ενοποίηση πρώτα των δυο συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι αδύνατο να γίνει όχι µόνο η προλεταριακή επανάσταση αλλά ακόµα και µια σοβαρή ταξική πάλη, σηµαίνει ότι το µέλλον της επανάστασης εξαρτάται από τη διεφθαρµένη κλίκα των ρεφορµιστών συνδικαλιστών. Στην πραγµατικότητα το µέλλον της επανάστασης δεν εξαρτάται από τη συγχώνευση των δυο συνδικαλιστικών µηχανισµών, αλλά από την ενοποίηση της πλειοψηφίας της εργατικής τάξης γύρω από τα επαναστατικά συνθήµατα και τις επαναστατικές µέθοδες πάλης». 21 Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι διαφορετική. Το κυρίαρχο ζήτηµα είναι σε ποια έκταση η εργατική τάξη µετέχει καν στα σωµατεία κι έπειτα αν αυτά µετέχουν στη ΓΣΕΕ-Α Ε Υ ή το ΠΑΜΕ. Ασφαλώς, οι ρεφορµιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ-Α Ε Υ θα προδώσουν µε την πρώτη ευκαιρία τους αγώνες της ερ- 20 Τρότσκι, «Μαρξισµός και Συνδικάτα», 1923, Αλλαγή, Αθήνα Τρότσκι, όπ.π., γραµµένο το 1929.

30 γατικής τάξης, θα κάνουν ό,τι περνά απ το χέρι τους για να µη φτάσουµε σε µια γενική απεργία και πολύ περισσότερο σε µια γενική απεργία διαρκείας. Συνδιαλέγονται µε την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ απευθείας πίσω από τις πλάτες των εργαζοµένων ασκώντας µε µοναδική µαεστρία τη µυστική διπλωµατία. Αλλά σε σχέση µε τη γενική απεργία διαρκείας το ίδιο είναι βέβαιο ότι θα κάνει και το ΠΑΜΕ. Για τους λόγους αυτούς, σε ό,τι αφορά την ταχτική και το πρόγραµµα των ε- παναστατών µαρξιστών, το θεµελιώδες καθήκον αφορά «την ενοποίηση της πλειοψηφίας της εργατικής τάξης γύρω από τα επαναστατικά συνθήµατα και τις επαναστατικές µέθοδες πάλης» κι αυτό είναι ζήτηµα που αφορά κατά κύριο λόγο το επαναστατικό κόµµα, που δεν υπάρχει ακόµα και πρέπει να οικοδοµηθεί πιθανώς προερχόµενο από τα πρωτοβάθµια σωµατεία, τις επιτροπές και τα συµβούλια των εργαζοµένων στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές. εν µπορεί να υπάρξει εδώ διαφορετικός δρόµος. Η κριτική που ασκούν οι ρεφορµιστές στο ΠΑΜΕ για τη διασπαστική του πολιτική είναι εντελώς διαφορετική από την κριτική των επαναστατών µαρξιστών. Αν υπήρχε µια επαναστατική, αντικαπιταλιστική και µαζική Γενική Συνοµοσπονδία των Εργαζοµένων, το καθήκον των επαναστατών µαρξιστών θα ήταν να στηρίξουν αυτή τη Γενική Συνοµοσπονδία σε βάρος της ρεφορµιστικής γραφειοκρατικής ΓΣΕΕ. Αλλά µια τέτοια µαζική Γενική Συνοµοσπονδία δεν υπάρχει, και µένει ν αποδειχθεί ότι αυτή πρόκειται να είναι τέτοια, από την άποψη της µαζικότητας και του αντικαπιταλιστικού της χαρακτήρα. Προς το παρόν µια µαζική και αντικαπιταλιστική Γενική Συνοµοσπονδία δεν υπάρχει. Εποµένως η µοναδική επιλογή για τους επαναστάτες µαρξιστές είναι η συστηµατική δουλειά στα πρωτοβάθµια σωµατεία είτε αυτά προσωρινά είναι µε το µέρος της ΓΣΕΕ, του ΠΑΜΕ ή των δυνάµεων της επαναστατικής αριστεράς. Όπως έγραφε ο Τρότσκι: «Για την ώρα, η ενοποίηση της εργατικής τάξης είναι δυνατή µόνο µε την πάλη ενάντια στους οπαδούς της συνεργασίας των τάξεων (τους οπαδούς του συνασπισµού) που δε βρίσκονται µόνο στα πολιτικά κόµµατα αλλά και στα συνδικάτα». 22 Στη γενική και αφηρηµένη ενότητα της εργατικής τάξης πρέπει ν αντιπαραβάλλουµε δυο θεµελιώδη επιχειρήµατα. Πρώτον, στην αφηρηµένη ενότητα υπάρχει η συνεργασία των τάξεων. εύτερον, το θεµελιώδες καθήκον α- φορά «την ενοποίηση της πλειοψηφίας της εργατικής τάξης γύρω από τα ε- παναστατικά συνθήµατα και τις επαναστατικές µέθοδες πάλης». Η ενότητα δεν µπορεί να είναι αφηρηµένη αλλά συγκεκριµένη, ν αντιστοιχεί στη συγκεκριµένη ανάλυση της συγκεκριµένης κατάστασης και τη διαλεχτική της θεωρίας µε την πράξη. Η συγκεκριµένη ενότητα είναι ενότητα πάνω στις αρχές ενός ενδιάµεσου ή µεταβατικού προγράµµατος και ενότητα πάνω στα επαναστατικά συνθήµατα και την επαναστατική ταχτική, δεν µπορεί να είναι 22 Τρότσκι, όπ.π.

31 ενότητα για χάρη της ενότητας που µε βεβαιότητα καταλήγει στην ταξική συνεργασία και την ήττα της εργατικής τάξης. Για τους επαναστάτες µαρξιστές αυτά τα καθήκοντα πρέπει να εκπληρωθούν στα πλαίσια των πρωτοβάθµιων σωµατείων και των οµοσπονδιών, όπου αυτό είναι δυνατόν. Με δεδοµένες τις δυνάµεις τους αυτό µπορεί ν απαιτεί συ- µπράξεις και συνεργασίες που ωστόσο µε κανέναν τρόπο και κάτω απ οποιεσδήποτε συνθήκες δεν µπορούν να οδηγούν στην ταξική συνεργασία και σε συµβιβασµούς ως προς το ενδιάµεσο ή µεταβατικό πρόγραµµα πάλης και διεκδικήσεων. Η δηµιουργία ενός ανεξάρτητου µετώπου όπως είναι, για παράδειγµα, το ΠΑΜΕ δεν είναι κατακριτέα στο όνοµα της αφηρηµένης ενότητας της εργατικής τάξης, από τη στιγµή που η ηγετική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ και της Α Ε Υ έχει πλήρως συµβιβασθεί µε την α- στική πολιτική εδώ και αρκετόν καιρό. Είναι κατακριτέα στη βάση του γεγονότος ότι δεν προωθεί µια ταξική και επαναστατική πολιτική σ ότι αφορά το πρόγραµµα και την ταχτική. Με δεδοµένη αυτή την κριτική, οι επαναστάτες µαρξιστές προωθούν το δικό τους πρόγραµµα και τη δική τους ταχτική δράσης, ανεξάρτητα κι αυτόνοµα, χωρίς ν αρνούνται την ανάγκη του πραγµατικού Ενιαίου Μετώπου µε το ΠΑΜΕ και τις υπόλοιπες εργατικές οργανώσεις ή κόµµατα, συγκροτηµένα και σε κοινή βάση. Αυτή είναι όλη η διαλεκτική της συγκεκριµένης δράσης και της ζωντανής της σύνδεσης µε τη θεωρία του µαρξισµού, αυτή είναι η αναγκαιότητα της πάλης και των αγώνων στη σηµερινή περίοδο της βαθιάς κρίσης του παγκόσµιου καπιταλισµού και του τρόπου µε την οποία έχει εκραγεί στην Ελλάδα. θα πρέπει ωστόσο να γίνει ευρύτερα κατανοητό ότι άλλο πράγµα είναι τα Πρωτοβάθµια Σωµατεία, άλλο πράγµα οι Οµοσπονδίες κι ένα εντελώς διαφορετικό πράγµα µια Γενική Συνοµοσπονδία. Με τη σειρά της µια Γενική Συνοµοσπονδία δεν µπορεί να ταυτίζεται µε το Κόµµα, αλλά το Κόµµα είναι ο συλλογικός οργανωτής της τάξης και η πρωτοπορία της (πράγµα φυσικά που πάντοτε µένει ν αποδεικνύεται στην πράξη κι όχι απλώς να λέγεται θεωρητικά). Μια Γενική Συνοµοσπονδία χωρίς ταξικό πρόγραµµα διεκδικήσεων και χωρίς ταχτική που στρέφεται ενάντια στο καπιταλιστικό σύστηµα µε ολοκληρωµένη και επεξεργασµένη ταχτική, δεν έχει καµιά χρησιµότητα για την εργατική τάξη και τους αγώνες της.

32 Αλλά µια τέτοια Γενική Συνοµοσπονδία δεν µπορεί να υπάρξει ως ανεξάρτητη, ειδικά αν είναι µια ρεφορµιστική συνοµοσπονδία. Η Γενική Συνοµοσπονδία µπορεί να υπάρξει, ν αναπτυχθεί και να είναι χρήσιµη µόνο αν χρησιµοποιεί την ιδεολογική εµπειρία του κόµµατος και αν το κόµµα µεταβιβάζει α- ποτελεσµατικά αυτή την εµπειρία στα σωµατεία και τις εργατικές οργανώσεις. Οι εργατικές οργανώσεις και το κόµµα δεν µπορεί να είναι ανεξάρτητες οντότητες στο µέτρο που κοινό ζωτικό τους καθήκον είναι η εξυπηρέτηση των συµφερόντων της εργατικής τάξης που δεν µπορεί να πραγµατοποιηθεί χωρίς την ανατροπή του καπιταλισµού. Αν µια Γενική Συνοµοσπονδία δεν µπορεί να χρησιµοποιήσει τη συσσωρευµένη εµπειρία του κόµµατος ή του Ενιαίου Μετώπου των κοµµάτων κι οργανώσεων της εργατικής τάξης, τότε δεν αξίζουν τ όνοµά τους ούτε τα κόµµατα αυτά ούτε φυσικά η Γενική Συνοµοσπονδία. Σε κάθε στιγµή το αληθινό ζωτικό καθήκον δεν είναι η ενότητα των γραφειοκρατιών ή το χτίσιµο νέων αλλά οι τρόποι, τα όργανα και οι θεσµοί µε τους οποίους µπορεί να πραγµατοποιηθεί αποτελεσµατικά η «ενοποίηση της πλειοψηφίας της εργατικής τάξης γύρω από τα επαναστατικά συνθήµατα και τις επαναστατικές µέθοδες πάλης». Τα κόµµατα, οι οργανώσεις, τα συνδικάτα, οι οµοσπονδίες πρέπει να είναι υποταγµένες σ αυτά τα βασικά καθήκοντα, από την άποψη της εργατικής πρωτοπορίας. Όσο παράλογο είναι να φανταζόµαστε ότι «το µέλλον της επανάστασης εξαρτάται από τη διεφθαρµένη κλίκα των ρεφορµιστών συνδικαλιστών» άλλο τόσο παράλογο είναι και το πρόταγµα της αφηρηµένης ενότητας χωρίς αρχές, χωρίς πρόγραµµα και χωρίς συγκεκριµένη ταχτική. Είναι ποτέ δυνατόν «η κενή φόρµουλα της ενότητας [να] είναι για µας πιο σηµαντική από τα επαναστατικά καθήκοντα της εργατικής τάξης»; Ασφαλώς όχι. Αυτό που προέχει είναι η συγκεκριµένη και όχι η αφηρηµένη ενότητα, κι αυτή η συγκεκριµένη ενότητα δεν µπορεί να πραγµατοποιηθεί παρά µόνο στη βάση του ενδιάµεσου ή του µεταβατικού προγράµµατος. Τα σωµατεία πρέπει να έχουν σαν στόχο τους τη µαζικοποίησή τους, την ενσωµάτωση των πρωτοπόρων αλλά και των πιο καθυστερηµένων στοιχείων µε σκοπό να τα εντάξουν αποτελεσµατικά στην ταξική πάλη. Το κόµµα ή το Ε- νιαίο Μέτωπο πρέπει να διασφαλίσουν τη συνέχεια των αγώνων, τη διαµόρφωση των θεσµών και των οργάνων που θα δηµιουργήσουν τα σωµατεία, και να εντάξει, ν ανεβάσει ποιοτικά και να προωθήσει παραπέρα αυτές τις εµπειρίες ώστε ν αποφύγει τον γραφειοκρατικό εκφυλισµό του συνδικαλιστικού κινήµατος αλλά και τον δικό του γραφειοκρατικό εκφυλισµό. Όπως έγραφε ο

33 Τρότσκι: «Το Κόµµα, αν αξίζει αυτό το όνοµα, περιλαβαίνει ολόκληρη την πρωτοπορία της εργατικής τάξης, και χρησιµοποιεί τις ιδεολογικές του εµπειρίες για να καταστήσει κάθε τοµέα του εργατικού κινήµατος καρποφόρο, ι- διαίτερα το συνδικαλιστικό κίνηµα». Είναι αναπόφευκτο ένα γραφειοκρατικά εκφυλισµένο κόµµα να δηµιουργεί γραφειοκρατικά σωµατεία και γραφειοκρατικές γενικές συνοµοσπονδίες ή οµοσπονδίες. Αυτός είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος που µπορεί να περιορισθεί µόνο αν η εργατική πρωτοπορία, που είναι παρούσα τόσο στο κόµµα όσο και στα συνδικάτα παλέψει για την εργατική δηµοκρατία, αν θεµελιώσει τους δικούς της ανεξάρτητους θεσµούς και τα δικά της ανεξάρτητα όργανα στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνηµα που να µπορούν ν αλληλεπιδρούν µε το κόµµα ή το Ενιαίο Μέτωπο. Όπως έγραφε η Ρόζα Λούξεµπουργκ: «Η απουσία ηγεσίας, η ανυπαρξία ενός κέντρου οργάνωσης της εργατικής τάξης του Βερολίνου, δεν µπορεί να συνεχιστεί. Για την πρόοδο της επανάστασης, για την νίκη του προλεταριάτου, για τον σοσιαλισµό, οι επαναστάτες εργάτες πρέπει να συστήσουν ηγετικές οργανώσεις ικανές να ηγηθούν και να χρησιµοποιήσουν τη µαχητική δύναµη των µαζών». 23 Οι ίδιοι οι επαναστάτες εργάτες, η εργατική πρωτοπορία είναι εκείνη που πρέπει να πάρει στα χέρια της το έργο να φτιάξει ένα κέντρο οργάνωσης, θεσµούς και όργανα που να επιτρέψουν «να ηγηθούν και να χρησιµοποιήσουν τη µαχητική δύναµη των µαζών» αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν τη συνέχεια των αγώνων και της εµπειρίας όταν οι αγώνες βρεθούν µπροστά σε αδιέξοδο και αναγκαστικά θα πρέπει η εργατική τάξη να υποχωρήσει προσωρινά. Στη διαλεχτική του κόµµατος, της τάξης και των σωµατείων δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι το κόµµα δεν είναι πάντοτε η πρωτοπορία αλλά αυτό µένει ν αποδειχτεί στην πράξη, πως δεν είναι αλάθητο στις κρίσεις του και πως πρέπει να χει υποχρεωτικά την πιο στενή σχέση µε την εργατική πρωτοπορία του κινή- µατος της εργατικής τάξης. Είναι σαφές ότι «[η] απουσία ηγεσίας, η ανυπαρξία ενός κέντρου οργάνωσης της εργατικής τάξης» δεν µπορεί να οδηγήσει τη σύγκλιση των µικρών αγώνων σ ένα µεγάλο ρεύµα µε κατεύθυνση τις απεργίες και, τελικά, τη γενική πολιτική απεργία διαρκείας. Αυτό το οργανωτικό κέντρο δεν µπορεί να είναι άλλο από το ίδιο το επαναστατικό Κόµµα ή το Ενιαίο Μέτωπο. Στο Ενιαίο Μέτωπο, η στρατηγική του κόµµατος θα καθορισθεί από τη συγκυρία και τις ανάγκες της ταχτικής, αλλά στην κατεύθυνση αυτή οι συ- µπράξεις και οι πολιτικές συµµαχίες, µε σκοπό την οργάνωση του πιο πρωτοπόρου τµήµατος της εργατικής τάξης, αποτελεί ζωτικό και πρωταρχικό καθήκον και δεν µπορεί να σταµατήσει ούτε λεπτό. Η οργάνωση της εργατικής τάξης πρέπει να οδηγήσει σε θεσµούς και όργανα δηµοκρατικά και ανεξάρτητα, στα οποία η πάλη των ιδεών να διεξάγεται ε- λεύθερα και δηµοκρατικά. Μπροστά στη βαθιά κρίση του καπιταλισµού η συ- 23 Στο Rote Fahne, 11/1/1919.

34 γκρότηση αυτών των οργάνων αποτελεί σήµερα το ζωτικό καθήκον της εργατικής τάξης ώστε στη συνέχεια να µπορούµε να πούµε όπως ο Λένιν: «Πρέπει να κάνουµε τις µάζες να καταλάβουν ότι τα Σοβιέτ των Αντιπροσώπων των Εργατών είναι η µοναδική δυνατή µορφή επαναστατικής κυβέρνησης και εποµένως το καθήκον µας είναι, όσο η κυβέρνηση αυτή παραδίδεται στην επιρροή της µπουρζουαζίας, να παρουσιάσουµε µια υποµονετική, συστηµατική και επίµονη εξήγηση των λαθών των τακτικών τους, µια εξήγηση που θα προσαρµόζεται ειδικά στις πρακτικές ανάγκες των µαζών [ ] κηρύσσουµε την αναγκαιότητα της µεταφοράς ολόκληρης της κρατικής εξουσίας στα Σοβιέτ των Αντιπροσώπων των Εργατών». 24 Όπως έγραφε ο Λένιν: V. Πως κρίνουµε µια κατάσταση; «Ποια είναι, γενικά, τα γνωρίσµατα µιας επαναστατικής κατάστασης; Ασφαλώς δεν θα πέσουµε έξω, αν υποδείξουµε τρία βασικά, τα παρακάτω: 1) Η αδυναµία των κυριάρχων τάξεων να διατηρήσουν σε αναλλοίωτη µορφή την κυριαρχία τους: ή µια είτε ή άλλη κρίση των κρυφών, ή κρίση της πολιτικής της κυρίαρχης τάξης που δηµιουργεί ρωγµή απ' όπου εισχωρεί η δυσαρέσκεια και ο αναβρασµός των καταπιεσµένων τάξεων. Συνήθως για να ξεσπάσει η επανάσταση δεν είναι αρκετό τα κάτω στρώµατα να µη θέλουν µα χρειάζεται ακόµα και οι κορυφές να µη µπορούν να ζήσουν όπως παλιά. 2) Επιδείνωση µεγαλύτερη από τη συνηθισµένη, της ανέχειας και της αθλιότητας των καταπιεζοµένων τάξεων. 3) Σηµαντικό ανέβασµα, για τους παραπάνω λόγους, της δραστηριότητας των µαζών, που σε ειρηνική εποχή αφήνουν να τις ληστεύουν ήσυχα, ενώ σε καιρούς θύελλας τραβιούνται τόσο απ' όλες τις συνθήκες της κρίσης, όσο και από τις ίδιες τις κορυφές, σε αυτοτελή ιστορική δράση». 25 Πολλά από τα χαρακτηριστικά αυτά, σε διαφορετικό βαθµό υπάρχουν στη σηµερινή κατάσταση. εν θα πρέπει, φυσικά, να υποτιµάµε τις αυταπάτες των µαζών ότι µια άλλη κυβέρνηση, αστικού τύπου, όπως εκείνη του παλιού 24 Λένιν, «Θέσεις του Απρίλη», Λένιν, «Η χρεοκοπία της 2 ης ιεθνούς», ΑΠΑΝΤΑ τόµος 21, σελ. 210.

35 ΠΑΣΟΚ ή της παλιάς Ν (που εµφανίζεται σαν νέα µε το αντιµνηµονιακό στα λόγια αλλά πλήρως συγχυσµένο στην πράξη πρόγραµµα του κ. Σαµαρά) θα µπορούσε να λύσει τα πολυσύνθετα προβλήµατα και να βγάλει τη χώρα από τη βαθιά κρίση του παγκόσµιου καπιταλισµού. Η δυσαρέσκεια και η οργή ευρύτατων στρωµάτων έχει αυξηθεί σε βαθµό α- νάλογο µε τα µέτρα λιτότητας της κυβέρνησης ΝΤ ΕΚΤ ΕΕ αλλά στην πράξη κανένα εργατικό κόµµα δεν έχει επεξεργασθεί ένα ενδιάµεσο πρόγραµµα, ή ένα µεταβατικό πρόγραµµα µε κατεύθυνση µια ηµοκρατική Κυβέρνηση των Εργαζοµένων. Ο συνδυασµός των χαρακτηρισµών του Λένιν που δώσαµε παραπάνω, µας οδηγεί στο συµπέρασµα ότι κάθε ενδιάµεσο ή µεταβατικό πρόγραµµα πρέπει να έχει στην προµετωπίδα του το σύνθηµα και τη συγκεκριµένη ταχτική της ανεξάρτητης οργάνωσης της εργατικής τάξης σε επιτροπές και συµβούλια στις γειτονιές, τους χώρους δουλειάς, τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις, την ενιαιοµετωπική δράση. Από την οργάνωση αυτή είναι που θα προκύψει η ηµοκρατική Κυβέρνηση των Εργαζοµένων µε τον πιο αποτελεσµατικό τρόπο που είναι δυνατός στη σηµερινή κατάσταση. Οι επαναστάτες µαρξιστές εξετάζουν όλες τις δυνατές λύσεις και όλες τις δυνατές συµµαχίες µε µοναδικό κριτήριο την ενιαία δράση της εργατικής τάξης και πάνω απ όλα την οργάνωση και την παραπέρα κινητοποίηση της πάνω στις σωστές αρχές και βάσεις ώστε να υπάρχει πραγµατική προοπτική. Για παράδειγµα η σύµπραξη ή η συµµετοχή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι µια τέτοια λύση. Μια άλλη λύση είναι η ενιαιοµετωπική δράση µε το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ ή η συστηµατική δουλειά στα αντιδραστικά συνδικάτα και τις γραφειοκρατικά εκφυλισµένες παρατάξεις όπως η ΠΑΣΚΕ και το ίδιο το ΠΑΜΕ, οι Λαϊκές Ε- πιτροπές του ΚΚΕ, και φυσικά η ανεξάρτητη δράση τους. Όλες αυτές οι λύσεις µπορούν και πρέπει να δοκιµασθούν στην πράξη εφόσον συνδέονται µε µια διαλεχτική: Την ενδυνάµωση της επαναστατικής µαρξιστικής αριστεράς και την οικοδόµηση των ανεξάρτητων, ταξικών οργανώσεων της εργατικής τάξης. Η δράση αυτή δεν περιορίζεται φυσικά στα διασπαστικά και ατελέσφορα από άποψη ταχτικής ταξικά συνδικάτα του ΠΑΜΕ αλλά όλα χωρίς εξαίρεση τα συνδικάτα. Στην πράξη, εποµένως, η ταχτική των κοµµουνιστών γενικά, επιβάλλει έναν συνδυασµό πραχτικών, που γίνεται όµως µε βάση ένα ξεκάθαρο πρόγραµµα και ξεκάθαρους στόχους µε προοπτική µια ηµοκρατική Κυβέρνηση των Εργαζοµένων που θα έχει σαν πρόγραµµά της το Μεταβατικό Πρόγραµ- µα, όπως έχουµε αναφέρει αλλού. 26 Σε µια ηµοκρατική Εργατική Κυβέρνηση, ο συσχετισµός των δυνάµεων είναι εκείνος που θα επηρεάσει τόσο τον µελλοντικό της χαρακτήρα όσο και την έ- κταση στην οποία θα πάρει τα µέτρα του Μεταβατικού Προγράµµατος ή τουλάχιστον του ενδιάµεσου προγράµµατος που είναι αναγκαία για την αντικαπιταλιστική προοπτική. Όπως έγραφε ο Λένιν: 26 «Μεταβατικό Πρόγραµµα σε µια µεταβατική εποχή», Μαρξιστική Θεωρία και Πράξη, εκέµβρης 2010.

36 «εν έχει σηµασία ποιος τα σύνταξε (το διάταγµα και την εντολή των αγροτών). Σαν δηµοκρατική όµως κυβέρνηση που είµαστε, δεν µπορούµε να αγνοήσουµε την απόφαση των κατώτερων λαϊκών στρωµάτων, ακόµη κι αν δεν συµφωνούµε µ αυτή. Στο καµίνι της ζωής, εφαρµόζοντας την απόφαση αυτή στην πράξη, πραγµατοποιώντας την κατά τόπους, οι αγρότες θα καταλάβουν µόνοι τους που βρίσκεται η αλήθεια. Κι αν ακόµη [ ] ακολουθήσουν και παραπέρα τους σοσιαλιστές-επαναστάτες, κι αν ακόµη δώσουν σε αυτό το Κόµµα την πλειοψηφία στην Συντακτική Συνέλευση, πάλι ε- µείς θα πούµε: ας είναι κι έτσι. [ ] Πρέπει να ακολουθούµε τη ζωή, πρέπει να δίνουµε πλήρη ελευθερία στη δηµιουργικότητα των λαϊκών µαζών. [ ] Πιστεύουµε ότι η αγροτιά θα µπορέσει η ίδια να λύσει καλύτερα από µας το ζήτηµα αυτό σωστά, έτσι όπως πρέπει. Η ουσία δεν είναι αν θα το κάνει αυτό µε το δικό µας πνεύµα, ή µε το πνεύµα του προγράµµατος των Εσσέρων. Η ουσία είναι να αποκτήσει η αγροτιά σταθερή πεποίθηση ότι στο χωριό δεν υπάρχουν πια τσιφλικάδες, ότι οι ίδιοι οι αγρότες πρέπει να λύσουν όλα τα ζητήµατα, να οργανώσουν οι ίδιοι τη ζωή τους». 27 Εφόσον «πρέπει να δίνουµε πλήρη ελευθερία στη δηµιουργικότητα των λαϊκών µαζών» χωρίς να παρασυρόµαστε από τις αυταπάτες τους ή την πολιτική ταξικής συνεργασίας των ρεφορµιστών και των οπορτουνιστών, αυτό σηµαίνει ότι πρέπει να µελετάµε προσεχτικά τις βαθύτερες συνέπειες της ταχτικής µας, ν αναγνωρίζουµε τα θετικά στα υπόλοιπα εργατικά κόµµατα και να καταδικάζουµε τ αρνητικά τους στη βάση του προγράµµατός µας και όχι των µεταφυσικών µας επιθυµιών ή των οραµατισµών µας. Η ουσία, στην πραγµατικότητα, είναι η εργατική τάξη να προχωρήσει µε κάθε τρόπο και κάθε µέσο, κάτω από τη δική µας καθοδήγηση στην οικοδόµηση των ανεξάρτητων οργανώσεών της. Αυτό δεν µπορεί ν αποκλείσει εκ των προτέρων την επιρροή του οπορτουνισµού και του ρεφορµισµού αυτό µένει ν αποδειχθεί στην πράξη, αλλά δεν µπορεί παρά ν ανοίξει τεράστιες δυνατότητες στις δυνάµεις του ε- παναστατικού µαρξισµού στην εργατική τάξη. Όπως έλεγε ο Λένιν: «δεν πρέπει να ακολουθούµε δουλικά τη στιγµή, αυτό θα είναι ο- πορτουνισµός. Πρέπει να µελετάµε τις πιο βαθιές αιτίες των γεγονότων και τις απώτερες συνέπειες της τακτικής µας». 28 Και όπως εξηγούσε αναλυτικά: «Ο οπορτουνισµός δεν είναι κάτι το τυχαίο, δεν είναι σφάλµα, δεν είναι αστοχία, δεν είναι προδοσία ορισµένων ατόµων, αλλά κοινωνικό προϊόν µιας ολόκληρης ιστορικής εποχής. εν εµβαθύνουν όµως όλοι στη σηµασία αυτής της αλήθειας. Τον οπορτουνισµό τον έθρεψε ο λεγκαλισµός» Λένιν, «ιάταγµα για τη γη». 28 Λένιν, «Πρέπει ν ακούς και του κουτού την κρίση». 29 Λένιν, «Μια σταδιοδροµία».

37 Τον οπορτουνισµό τον τρέφει επίσης ν ακούµε ά- κριτα τις λαϊκές απόψεις όπως έχουν διαµορφωθεί από τους επαγγελµατίες πολιτικούς της αστικής τάξης και τους πληρωµένους δηµοσιογράφους ή τους απλούς ανόητους που γράφουν και µιλούν χωρίς να σκέφτονται και χωρίς να έχουν κατανοήσει την ιστορική εποχή και τη διαλεχτική σχέση της µε το παρελθόν. Γι αυτό όλα τα λάθη της ταχτικής µπορούν ν αποφευχθούν αν επι- µείνουµε στο Μεταβατικό Πρόγραµµα και στις διεκδικήσεις του, καθώς επίσης και στην τεράστια σηµασία της ανεξάρτητης οργάνωσης της εργατικής τάξης, που µε το Πρόγραµµά µας πρέπει να επηρεάσουµε και να οργανώσου- µε στη σωστή κατεύθυνση.

Τρίτη (Κοµµουνιστική) ιεθνής εύτερο Συνέδριο 1920. ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ Κοµµουνιστική Αποχική Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος

Τρίτη (Κοµµουνιστική) ιεθνής εύτερο Συνέδριο 1920. ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ Κοµµουνιστική Αποχική Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος Τρίτη (Κοµµουνιστική) ιεθνής εύτερο Συνέδριο 1920 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ Κοµµουνιστική Αποχική Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος 1. Ο κοινοβουλευτισµός είναι η µορφή πολιτικής εκπροσώπησης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 110398 2015-2016 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση 21 θέσεων του Λένιν.

Εισήγηση 21 θέσεων του Λένιν. Εισήγηση 21 θέσεων του Λένιν. 1. Όλη η προπαγάνδα και η αναταραχή, πρέπει να φέρουν έναν πραγματικά κομμουνιστικό χαρακτήρα και σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Όλα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΓ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΩΣ ΤΟ 1941 100 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις διαζευκτικής απάντησης ή του τύπου

Διαβάστε περισσότερα

Β. Ι. Λένιν

Β. Ι. Λένιν http://hallofpeople.com/gr/bio/lenin.php Β. Ι. Λένιν Νοέμβρης του 1900 από «Άπαντα BI Λένιν», εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», ΤΑ ΖΩΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Σοσιαλδημοκρατία είναι η συνένωση του εργατικού κινήματος

Διαβάστε περισσότερα

KKE και η συνδιαχείριση του συστήµατος

KKE και η συνδιαχείριση του συστήµατος KKE και η συνδιαχείριση του συστήµατος Όπως έγραφε ο Τρότσκι : «Τον περασµένο χρόνο υποστήκαµε δυο σκληρές ήττες στη Βουλγαρία: αρχικά το ΚΚ Βουλγαρίας, στη βάση φαταλιστικών δογµατικών αντιλήψεων, άφησε

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ.

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ. 2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες Έχει παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει σαφής αντίληψη της σηµασίας του όρου "διοίκηση ή management επιχειρήσεων", ακόµη κι από άτοµα που

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι

Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι Γιώργος Οικονομάκης geconom@central.ntua.gr Μάνια Μαρκάκη maniam@central.ntua.gr Συνεργασία: Φίλιππος Μπούρας Κομβικό-συστατικό στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ 6-7 ΙΟΥΝΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Ταξική Ενότητα Εργαζομένων Forthnet - Netmed

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ 6-7 ΙΟΥΝΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Ταξική Ενότητα Εργαζομένων Forthnet - Netmed Ταξική Ενότητα Εργαζομένων Forthnet - Netmed ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ 6-7 ΙΟΥΝΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ Πέμπτη 6/6 /2013, 11:00-19:00 Γραφεία ΟΓΕ, Πλ.Ατταλείας,

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια ιδιοκτησία και Κοινοκτηµοσύνη

ηµόσια ιδιοκτησία και Κοινοκτηµοσύνη Άντον Πάννεκουκ ηµόσια ιδιοκτησία και Κοινοκτηµοσύνη Πηγή:http://sites.google.com/site/syrizaorizontia/in-thenews/ademosieutastaellenikaarthratouantonpanekouk ( ηµοσιεύτηκε στο περιοδικό Western Socialist,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης

Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Απεικόνιση των γεγονότων στην Haymarket Square Σικάγο - Μάιος 1886 Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

22/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Επιστήμη Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης;

22/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Επιστήμη Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης; ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης; Κεφάλαιο 2 ο Η επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων Όταν το άτομο δημιούργησε ομάδες. Για ποιο λόγο

Διαβάστε περισσότερα

Λεωνιδας ΚυρΚος. Η δυναμική της ανανέωσης

Λεωνιδας ΚυρΚος. Η δυναμική της ανανέωσης Λεωνιδας ΚυρΚος Η δυναμική της ανανέωσης Τα BIBΛIA TOY ΤΖον Λε Καρε ςtiς EKδOςEIς KAςTANIωTH * Κι ο κλήρος έπεσε στον ςμάιλι, μυθιστόρημα, 2008 ο εντιμότατος μαθητής, μυθιστόρημα, 2009 οι άνθρωποι του

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 4.4 ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ 4.4 ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ 1/12 Σοσιαλισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΤΗΣ Π.Ο.Π. Ο.Τ.Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007 Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Ο.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

«Τα Βήματα του Εστερναχ»

«Τα Βήματα του Εστερναχ» «Τα Βήματα του Εστερναχ» Τοποθέτηση του ΔΗΜ.ΓΚΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΥ στη παρουσίαση του βιβλίου ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ-Λάρισα 16/1/2009 Κυρίες και κύριοι. Σε κάθε βιβλίο, μελέτη,διήγημα η ποίημα ο συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ Δεν παραγνωρίζουμε τη διαστρωμάτωση μέσα και γύρω από την τάξη των μισθωτών εργαζομένων, τις δυσκολίες που δημιουργεί στη συνειδητοποίηση των εργατών και τα εμπόδια

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΝΟΕΣ ΔΟΕΣ ΤΟΕΣ ΝΟΕΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ. Γραφείο Προέδρου Γραφείο Γενικού Δ/ντή. Συντρόφισσες, σύντροφοι

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΝΟΕΣ ΔΟΕΣ ΤΟΕΣ ΝΟΕΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ. Γραφείο Προέδρου Γραφείο Γενικού Δ/ντή. Συντρόφισσες, σύντροφοι Συντονιστής Οργανωτικής Γραμματείας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιπποκράτους 22 & Ναυαρίνου, 106 80 Αθήνα Τηλ.: 210 3665301-03 - Fax: 210 3665089 www.pasok.gr - e-mail: syntonistis@pasok.gr Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η βιομηχανική επανάσταση ήταν ένα σύνθετο σύστημα κοινωνικών, οικονομικών, τεχνικών, πολιτισμικών και πνευματικών μεταβολών. Η βιομηχανική επανάσταση

Η βιομηχανική επανάσταση ήταν ένα σύνθετο σύστημα κοινωνικών, οικονομικών, τεχνικών, πολιτισμικών και πνευματικών μεταβολών. Η βιομηχανική επανάσταση Η βιομηχανική επανάσταση ήταν ένα σύνθετο σύστημα κοινωνικών, οικονομικών, τεχνικών, πολιτισμικών και πνευματικών μεταβολών. Η βιομηχανική επανάσταση ξεκίνησε στα τέλη του 18 ου αιώνα από την Μ.Βρετανία.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 2 ο

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 2 ο ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Κεφάλαιο 2 ο Η Επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων 2.1. Εισαγωγικές έννοιες Ο επιστημονικός κλάδος

Διαβάστε περισσότερα

Η λαϊκή εξουσία και το ΚΚΕ

Η λαϊκή εξουσία και το ΚΚΕ Η λαϊκή εξουσία και το ΚΚΕ Ένα εργατικό κόµµα δεν µπορεί ν ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, και δεν µπορεί πραγµατικά να είναι ένα κόµµα της εργατικής τάξης, αν δεν έχει το αναγκαίο Πρόγραµµα που όχι µόνο

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΤΡΟΥ ΤΑΤΟΥΛΗ REGIONAL GOVERNOR OF THE PELOPONNESE

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΤΡΟΥ ΤΑΤΟΥΛΗ REGIONAL GOVERNOR OF THE PELOPONNESE THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΤΡΟΥ ΤΑΤΟΥΛΗ REGIONAL GOVERNOR OF THE PELOPONNESE GOVERNANCE AND REGIONAL ARTERIES FOR GROWTH: Europe s momentum Greece s impetus ΠΕΜΠΤΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2018 1 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΤΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 2.4 Το σοσιαλιστικό σύστημα ή η σχεδιασμένη οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΙΟΥΛΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΙΟΥΛΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΙΟΥΛΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ Συνάδελφοι, Νομίζω ότι η εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΡΑΠΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝ ΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΡΑΠΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝ ΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΡΑΠΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΝΕΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ» ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝ ΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνείδηση όλων μας μένει η πρωτομαγιά των εργατών στο Σικάγο, το1886, που τρία χρόνια αργότερα, το 1889, καθιερώθηκε ως διεθνής εργατική γιορτή.

Στη συνείδηση όλων μας μένει η πρωτομαγιά των εργατών στο Σικάγο, το1886, που τρία χρόνια αργότερα, το 1889, καθιερώθηκε ως διεθνής εργατική γιορτή. Πρωτομαγιά: Από γιορτή εργατών, εορτή τελετών Η βιομηχανική επανάσταση δεν άλλαξε μόνον τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης των αγαθών αλλά και δημιούργησε εργασιακές σχέσεις, που έρχονται σε αντίθεση με

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, χαιρετίζω την συνάντηση αυτή που γίνεται ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μου.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, χαιρετίζω την συνάντηση αυτή που γίνεται ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μου. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΟΡΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Βρυξέλλες 4/12/2013) Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, χαιρετίζω την συνάντηση αυτή που γίνεται ενόψει της ανάληψης της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. «Μεικτά» Συστήματα Καπιταλισμού και η Θέση της Ελλάδας

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. «Μεικτά» Συστήματα Καπιταλισμού και η Θέση της Ελλάδας ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ «Μεικτά» Συστήματα Καπιταλισμού και η Θέση της Ελλάδας Η θεωρία VoC, βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στην ανάλυση των δύο βασικών μοντέλων καπιταλισμού των φιλελεύθερων

Διαβάστε περισσότερα

3. Να εξηγήσετε γιατί η αστική επανάσταση δεν κατόρθωσε να επιβληθεί και να οδηγήσει τη Ρωσία σ ένα φιλελεύθερο δηµοκρατικό πολίτευµα.

3. Να εξηγήσετε γιατί η αστική επανάσταση δεν κατόρθωσε να επιβληθεί και να οδηγήσει τη Ρωσία σ ένα φιλελεύθερο δηµοκρατικό πολίτευµα. Β. ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις ανάπτυξης 1. Λαµβάνοντας υπόψη σας τα εθνικά, κοινωνικά, οικονοµικά και πολιτικά χαρακτηριστικά της τσαρικής Ρωσίας καθώς και τις ιδιαίτερες συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Η σύγχρονη εργατική τάξη και το κίνημά της (2) Συντάχθηκε απο τον/την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος :57

Η σύγχρονη εργατική τάξη και το κίνημά της (2) Συντάχθηκε απο τον/την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος :57 Για την πληρέστερη κατανόηση της μεθοδολογίας, με την οποία γίνεται από το μαρξισμό ο διαχωρισμός της αστικής κοινωνίας στο σύνολό της σε τάξεις, είναι απαραίτητο να αναφέρουμε τον κλασικό ορισμό που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Οι κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστηµα και η αντιπαράθεση που εξελίσσεται µε την κυβέρνηση, για την «εφαρµογή» της 70/99 οδηγίας, δεν είναι παρά η κορυφή

Διαβάστε περισσότερα

Μία από τις πιο επαναστατικές ιδέες των καιρών μας, υπήρξε η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μία από τις πιο επαναστατικές ιδέες των καιρών μας, υπήρξε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Φίλες και φίλοι, Μία από τις πιο επαναστατικές ιδέες των καιρών μας, υπήρξε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με την έννοια την Άμεσης Δημοκρατίας. Της δυνατότητας δηλαδή οι πολίτες να βρίσκονται στο κέντρο της λήψης

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή Γνώμη. Κολέγιο CDA ΔΗΣ 110 Κομμωτική Καρολίνα Κυπριανού 11/02/2015

Κοινή Γνώμη. Κολέγιο CDA ΔΗΣ 110 Κομμωτική Καρολίνα Κυπριανού 11/02/2015 Κοινή Γνώμη Κολέγιο CDA ΔΗΣ 110 Κομμωτική Καρολίνα Κυπριανού 11/02/2015 Έννοια, ορισμός και ανάλυση Κοινής Γνώμης Κοινή γνώμη είναι η γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών, πάνω σε ένα ζήτημα που αφορά την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ 1 ο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Ο Αγροτικός Τομέας της Ελλάδας μετά

Διαβάστε περισσότερα

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την 24ωρη απεργία του δημόσιου στην Αλεξανδρούπολη

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την 24ωρη απεργία του δημόσιου στην Αλεξανδρούπολη Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την 24ωρη απεργία του δημόσιου στην Αλεξανδρούπολη Με βασικό σύνθημα: Απαιτούμε, βροντοφωνάζουμε όλοι μαζί: «πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΫΜΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΤΟΥ) ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ κ.α.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΫΜΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΤΟΥ) ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ κ.α. ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΫΜΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΤΟΥ) ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ κ.α.) Α) Με διαφάνεια και δηµοσιότητα: Ναι στη συµµετοχή και στα

Διαβάστε περισσότερα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Δεκέμβρη, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας στη Χαλκίδα, η σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων,

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Δεκέμβρη, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας στη Χαλκίδα, η σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων, Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Δεκέμβρη, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας στη Χαλκίδα, η σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων, συνδικαλιστών, εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων. Η πρωτοβουλία

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή

Χαιρετισμός Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή Δελτίο Τύπου Αθήνα, 30 Ιουνίου 2008 Χαιρετισμός Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή Κυρίες και Κύριοι, Eίναι μεγάλη μου χαρά που παρίσταμαι στις εργασίες της συνεδρίασης του

Διαβάστε περισσότερα

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιε, Κύριοι εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμενων και των σωμάτων ασφαλείας,

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιε, Κύριοι εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμενων και των σωμάτων ασφαλείας, 1 Μακαριώτατε, Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιε, Σεβαστοί πατέρες Κύριοι βουλευτές Κύριοι εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμενων και των σωμάτων ασφαλείας, Κύριοι σύμβουλοι, αγαπητοί συνεργάτες,

Διαβάστε περισσότερα

για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης των Ευρωπαίων ικαστών για τη ηµοκρατία και Ελευθερίες [MEDEL].

για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης των Ευρωπαίων ικαστών για τη ηµοκρατία και Ελευθερίες [MEDEL]. ΨΗΦΙΣΜΑ για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης των Ευρωπαίων ικαστών για τη ηµοκρατία και Ελευθερίες [MEDEL]. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ- ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ- ΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Τον Ιούνιο 1985, µια οµάδα ευρωπαίων δικαστικών λειτουργών

Διαβάστε περισσότερα

Αφ ενός στην ανάγκη περιορισμού και ελέγχου των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και η ιδία ως περιοχή.

Αφ ενός στην ανάγκη περιορισμού και ελέγχου των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και η ιδία ως περιοχή. Ομιλία Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Γ. Βασιλείου στην ανοικτή σύσκεψη-παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ 2020+ Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου 25-5-2015 Σας καλωσορίζουμε σε μια ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

2η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟ 22. ΘΕΜΑ: Οι βασικοί σταθµοί του νεώτερου Εµπειρισµού από τον Locke µέχρι και τον Hume. ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.

2η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟ 22. ΘΕΜΑ: Οι βασικοί σταθµοί του νεώτερου Εµπειρισµού από τον Locke µέχρι και τον Hume. ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α. Θέµατα & Ασκήσεις από: www.arnos.gr 2η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟ 22 ΘΕΜΑ: Οι βασικοί σταθµοί του νεώτερου Εµπειρισµού από τον Locke µέχρι και τον Hume. ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σύµφωνα µε τη θεωρία του εµπειρισµού

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Διοικώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Διοικώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Διοικώ 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Τι είναι «διοίκηση» 2. Η «διοίκηση»

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Πανάρετος.: Καλησπέρα κυρία Γουδέλη, καλησπέρα κύριε Ρουμπάνη.

Ι. Πανάρετος.: Καλησπέρα κυρία Γουδέλη, καλησπέρα κύριε Ρουμπάνη. (Συνέντευξη του Ι. Πανάρετου στην Νίνα Γουδέλη και τον Γρηγόρη Ρουμπάνη για τα θέματα της Παιδείας (Μήπως ζούμε σ άλλη χώρα;, ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84) Ν. Γουδέλη: Καλησπέρα κύριε Πανάρετε. Γ.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. Ηγεσία

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. Ηγεσία ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Ηγεσία Διδάσκουσα: Αφροδίτη Δαλακούρα ΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΗΓΕΤΗΣ MANAGER COACH 1 Κλασική-μηχανιστική αντίληψη Το παλιό μοντέλο διοίκησης: οικονομικές-υλικές

Διαβάστε περισσότερα

Με αφορμή τις αρχαιρεσίες στις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους

Με αφορμή τις αρχαιρεσίες στις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Με αφορμή τις αρχαιρεσίες στις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Τον Δεκέμβρη του 2015 ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες σε ένα μεγάλο αριθμό Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (60 στους 135, οι 28 στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΚΕΙΜΕΝΟ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων. Ανακοίνωση

Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων. Ανακοίνωση Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων Αριστοτέλους 11 15, 6ος ορ. Αθήνα, τηλ: 210 5223756, fax: 210 5223721 Ανακοίνωση Ήρθε η ώρα να μπει ένα

Διαβάστε περισσότερα

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 (ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ - ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ) Μια σύνοψη: Κατανοώντας ορισμένες λέξεις και έννοιες προκύπτει μια ανυπολόγιστη αξία διαμορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΣ ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ & ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΠΙΔΟΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ & ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΠΙΔΟΣΗ Σελ.1 Μια σύνοψη του Βιβλίου (ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ): Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ Νοημοσύνης και Λογικής. Λογική είναι οι γνώσεις και οι εμπειρίες από το παρελθόν. Η Λογική έχει σχέση με το μέρος εκείνο της

Διαβάστε περισσότερα

* Συνδέεται άμεσα η αξιολόγηση με τη μισθολογική προαγωγή στον επόμενο βαθμό.

* Συνδέεται άμεσα η αξιολόγηση με τη μισθολογική προαγωγή στον επόμενο βαθμό. Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε, για το σχέδιο Π.Δ για την Αξιολόγηση Κατατέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας προς διαβούλευση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Μία

Διαβάστε περισσότερα

της εργασίας, της εμφάνισης της ατομικής ιδιοκτησίας και της διάσπασης

της εργασίας, της εμφάνισης της ατομικής ιδιοκτησίας και της διάσπασης 1 ΚΡΑΤΟΣ Το Κράτος είναι βασικός θεσμός στο πολιτικό σύστημα της ταξικής κοινωνίας, μέσω του οποίου διοικείται η κοινωνία και προστατεύεται η οικονομική και κοινωνική δομή της. Στις ταξικά ανταγωνιστικές

Διαβάστε περισσότερα

χρεωκοπημένες πολιτικές τους...

χρεωκοπημένες πολιτικές τους... μπροστά στις χρεωκοπημένες πολιτικές τους... Οι φοιτητικές εκλογές φέτος διεξάγονται σε ένα ανατρεπτικό κλίμα. Τόσο τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών και η συντριβή του δικομματισμού, όσο και οι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 17 ο ΚΑΙ 18 ο ΑΙΩΝΑ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 17 ο ΚΑΙ 18 ο ΑΙΩΝΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 17 ο ΚΑΙ 18 ο ΑΙΩΝΑ Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ αύξηση πληθυσμού αγροτική επανάσταση (μεγάλα αγροκτήματα νέες μέθοδοι εισαγωγή μηχανημάτων) ανάπτυξη εμπορίου α. Ευρώπη Αφρική Αμερική (τριγωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Κοινωνιολογίας Κεφάλαιο 1 1

Σημειώσεις Κοινωνιολογίας Κεφάλαιο 1 1 Σημειώσεις Κοινωνιολογίας Κεφάλαιο 1 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γέννηση της κοινωνιολογίας Εφαρμογή της κοινωνιολογικής φαντασίας Θεμελιωτές της κοινωνιολογίας (Κοντ, Μαρξ, Ντυρκέμ, Βέμπερ) Κοινωνιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

ζωή για τη δική της ευδαιμονία. Μας κληροδοτεί για το μέλλον προοπτικές χειρότερες από το παρελθόν. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά.

ζωή για τη δική της ευδαιμονία. Μας κληροδοτεί για το μέλλον προοπτικές χειρότερες από το παρελθόν. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Φίλες και Φίλοι, Από το 2007, όταν έθεσα για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την ηγεσία της προοδευτικής παράταξης, χάσαμε πολλά. Μία ολόκληρη δεκαετία. Γύρω μας, ο κόσμος αλλάζει. Δυστυχώς,τώρα που ξαναγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ε_3.Ο λ3τ(ε) ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ (2ος Κύκλος) ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ηµεροµηνία: Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 10/3/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://www.in.gr Τζωρτζίνα Ντούτση http://www.in.gr/entertainment/book/interviews/article/?aid=1500064083 Νικόλ Μαντζικοπούλου: Το μυστικό για την επιτυχία είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. 2 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ (Ι) ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ; Στο μάθημα «Κοινωνική Θεωρία της Γνώσης (I)» (όπως και στο (ΙΙ) που ακολουθεί) παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Κομμουνισμός και Φιλοσοφία. Η θεωρητική περιπέτεια του Λουί Αλτουσέρ Παναγιώτης Σωτήρης

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Κομμουνισμός και Φιλοσοφία. Η θεωρητική περιπέτεια του Λουί Αλτουσέρ Παναγιώτης Σωτήρης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ Στους γονείς μου, ως ελάχιστη αναγνώριση Ο Λουί Αλτουσέρ κατέχει μια σημαντική θέση στη σύγχρονη σκέψη. Προσπάθησε να διαμορφώσει στοιχεία μιας πρωτότυπης μαρξιστικής φιλοσοφίας και

Διαβάστε περισσότερα

41 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ του σχολικού έτους

41 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ του σχολικού έτους 41 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ του σχολικού έτους 2015-16 (Κατά πάσα πιθανότητα. οι μισές ερωτήσεις που θα βάλω στις Εξετάσεις, θα προέρχονται από τις ερωτήσεις αυτές. Γενικά, είναι απαραίτητο να

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα ξεκινάμε. Ξεκινάμε μια δύσκολη προσπάθεια υπό. αντίξοες συνθήκες, μια προσπάθεια αναγκαία, απαραίτητη,

Σήμερα ξεκινάμε. Ξεκινάμε μια δύσκολη προσπάθεια υπό. αντίξοες συνθήκες, μια προσπάθεια αναγκαία, απαραίτητη, Φίλες και φίλοι, Σήμερα ξεκινάμε. Ξεκινάμε μια δύσκολη προσπάθεια υπό αντίξοες συνθήκες, μια προσπάθεια αναγκαία, απαραίτητη, ζωτική για τον τόπο και την κοινωνία. Η Δημοκρατική αριστερά - Προοδευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ Ο ρόλος της Δια βίου Μάθησης στην καταπολέμηση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Τοζήτηματωνκοινωνικώνανισοτήτωνστηνεκπαίδευσηαποτελείένα

Διαβάστε περισσότερα

1) Σχετικά με την έννοια του ιμπεριαλισμού: Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει αυτήν την έννοια, όπως την έχει

1) Σχετικά με την έννοια του ιμπεριαλισμού: Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει αυτήν την έννοια, όπως την έχει Επιστολή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σχετικά με το σχέδιο Τελικής Ανακοίνωσης Αθήνα 26/10/2013 - Προς τα μέλη της Ομάδας Εργασίας - Κοινοποίηση στα ΚΚ του SOLIDNET Αγαπητοί σύντροφοι, Το κόμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ 4 η ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006 ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ Ενηµέρωση Προβλήµατα λειτουργίας Ε.Ε. Ν.Α ΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Συνάδελφοι, συγνώµη για την καθυστέρηση αλλά πληρώναµε τα

Διαβάστε περισσότερα

Εν όψει της συμμετοχής μου στις αυτοδιοικητικές εκλογές. του Μαΐου αισθάνομαι την υποχρέωση να απευθυνθώ σε εσάς

Εν όψει της συμμετοχής μου στις αυτοδιοικητικές εκλογές. του Μαΐου αισθάνομαι την υποχρέωση να απευθυνθώ σε εσάς Εν όψει της συμμετοχής μου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου αισθάνομαι την υποχρέωση να απευθυνθώ σε εσάς τους συμπολίτες μου, ως Γιώργος Κοτρωνιάς και θέλω να γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να κάνω

Διαβάστε περισσότερα

Αποκέντρωση και Ελευθερία

Αποκέντρωση και Ελευθερία Αντώνης Μακρυδηµήτρης Καθηγητής Πανεπιστηµίου Αθηνών Αποκέντρωση και Ελευθερία I Μία από τις πιο θεµελιώδεις συνεισφορές του Hayek στην κοινωνική θεωρία ήταν ότι διέγνωσε ορθά και µε διορατικότητα τον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣY.ΡΙΖ.Α.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣY.ΡΙΖ.Α. ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ MΠΑΝΙΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣY.ΡΙΖ.Α. ΣΤΟ 14 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους» ΑΘΗΝΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ρεβιζιονισμός;

Τι είναι ρεβιζιονισμός; Τι είναι ρεβιζιονισμός; Τι είναι ρεβιζιονισμός; Κάποιοι, εσφαλμένα, θεωρούν ότι ρεβιζιονισμός είναι η απομάκρυνση από κάποια ορθόδοξη σκέψη, η «αναθεώρηση» κάποιας παράδοσης. Σε μαρξιστικό πλαίσιο, η θεώρηση

Διαβάστε περισσότερα

8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ 8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ 1. ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο της πολιτικής, εκλογικής και κινηματικής

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ενότητα 01: Προβληματική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ V PRC «Συνδικαλισμός, συνδικάτα και συνδικαλιστική συμμετοχή στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης», ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αντικείμενο της παρούσας έρευνας αποτέλεσε η διερεύνηση του βαθμού συνδικαλιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας.

Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. Φωνή δυνατή. Φωνή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1. Εισαγωγικές έννοιες 2. Οργάνωση και Διοίκηση (Μάνατζμεντ-management) ΑΣΚΗΣΕΙΣ Να σημειώσετε με κύκλο την απάντηση που πιστεύετε ότι ταιριάζει στην

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Mea culpa (?) Γιώργος Η. Οικονομάκης

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Mea culpa (?) Γιώργος Η. Οικονομάκης MEA CULPA (?) του Γιώργου Η. Οικονομάκη Κύριε Διευθυντή. Μέχρι τη στιγμή που γράφω το σημείωμα τούτο γνωρίζω ότι για μια, τουλάχιστο, διατύπωση - θέση του τελευταίου άρθρου μου στο περιοδικό έγινα αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση µε αφορµή την τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 2.1 Εισαγωγή Η έρευνα διεξήχθη κατά την χρονική περίοδο Φεβρουαρίου έως και Ιουνίου του 2003. Ο συνολικός αριθµός των ευρωπαίων πολιτών που απάντησε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ: ΣΥΓΚΛΙΣΕΙς ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙς

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ: ΣΥΓΚΛΙΣΕΙς ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙς ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ: ΣΥΓΚΛΙΣΕΙς ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙς International Conference Facilitating the Acquisition and Recognition of Key Competences ΑΡΧΙΚΗ ΙΔΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Προβληματισμός αναφορικά

Διαβάστε περισσότερα

Εργατική Πρωτομαγιά: Δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ!

Εργατική Πρωτομαγιά: Δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ! Εργατική Πρωτομαγιά: Δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ! Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τα πλατιά λαϊκά στρώματα να συνεχίζουν να φτωχοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ. 1.Στόχοι της εργασίας. 2. Λέξεις-κλειδιά ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ. 1.Στόχοι της εργασίας. 2. Λέξεις-κλειδιά ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42 2 Η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2012-2013 ΘΕΜΑ: «Να συγκρίνετε τις απόψεις του Βέμπερ με αυτές του Μάρξ σχετικά με την ηθική της

Διαβάστε περισσότερα

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες Το Βήµα 12/10/1997 Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΥΣΚΟΛΙΕΣ Η δεκαετία του 1990 έχει ελάχιστες

Διαβάστε περισσότερα

2.2. Η έννοια της Διοίκησης

2.2. Η έννοια της Διοίκησης 2.2. Η έννοια της Διοίκησης 1) Εισαγωγή (ιστορία, ορισμός, παραδείγματα) Η ανάγκη της διοίκησης εμφανίστηκε από τότε που οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να σχηματίσουν ομάδες και ήταν απαραίτητη για τον συντονισμό

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Τσιαμούλος. Ανακοίνωση Υποψηφιότητας. Τρίπολη - Αλλάζουμε τα Δεδομένα

Νίκος Τσιαμούλος. Ανακοίνωση Υποψηφιότητας. Τρίπολη - Αλλάζουμε τα Δεδομένα Νίκος Τσιαμούλος Ανακοίνωση Υποψηφιότητας Τρίπολη - Αλλάζουμε τα Δεδομένα Αγαπητοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ, Κυρίες και Κύριοι, Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία και την

Διαβάστε περισσότερα

Μια οµαδικοαναλυτική άποψη για την ιστορία και το χρόνο

Μια οµαδικοαναλυτική άποψη για την ιστορία και το χρόνο Η παρακάτω εργασία παρουσιάστηκε στο εισαγωγικό σεµινάριο στα οµαδικά δυναµικά στην Ελληνική Εταιρεία Οµαδικής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας, τον Ιανουάριο του 2000. Στην οµάδα που συνεργάστηκε µαζί µου για

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΙΝΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ

Η ΚΙΝΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ Η ΚΙΝΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΧΟΥΧΛΙΑ ΜΑΡΘΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΑΣ Προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ Η υπαγωγή της χώρας στον έλεγχο της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ το 2010 σηματοδοτεί το δραματικό τέλος μιας περιόδου στη διάρκεια της οποίας οι μεταρρυθμίσεις υπήρξαν

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Προέδρου Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. Γ. Μότσιου στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ε.Τ.Ε.

Ομιλία Προέδρου Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. Γ. Μότσιου στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ε.Τ.Ε. Ομιλία Προέδρου Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. Γ. Μότσιου στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ε.Τ.Ε. Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι μέτοχοι, Απευθύνομαι σήμερα σε εσάς ως εκπρόσωπος του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε.. Ως εκπρόσωπος του μεγαλύτερου

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Μαραντζίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Νίκος Μαραντζίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Η σχέση της ελληνικής κοινωνίας με την Ευρώπη και η στάση της κοινής γνώμης γύρω από το ζήτημα «Ευρώπη» είναι τόσο παλιά όσο και η συγκρότηση της ΕΟΚ στα τέλη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9. Έλεγχοι υποθέσεων

Κεφάλαιο 9. Έλεγχοι υποθέσεων Κεφάλαιο 9 Έλεγχοι υποθέσεων 9.1 Εισαγωγή Όταν παίρνουμε ένα ή περισσότερα τυχαία δείγμα από κανονικούς πληθυσμούς έχουμε τη δυνατότητα να υπολογίζουμε στατιστικά, όπως μέσους όρους, δειγματικές διασπορές

Διαβάστε περισσότερα

Περί της έννοιας της άρνησης στη διαλεκτική*

Περί της έννοιας της άρνησης στη διαλεκτική* 2 Περί της έννοιας της άρνησης στη διαλεκτική* Πιστεύω, σ αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι, ότι ο προσδιορισμός του περιεχομένου της παρούσης ιστορικής περιόδου και, ειδικά, η ανάπτυξη του ύστερου καπιταλισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ Απαντήσεις

ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ Απαντήσεις Σελίδα 1 από 5 Απαντήσεις Β.1 Το συγκεκριμένο απόσπασμα αντλήθηκε από το 8 ο βιβλίο των Πολιτικών του Αριστοτέλη, που έχει ως θέμα του την παιδεία. Ήδη, από την πρώτη φράση του αποσπάσματος (ὅτι μέν οὖν

Διαβάστε περισσότερα

Παίρνουμε όλοι μέρος στις εκλογές του ΠΑΣΕ VODAFONE στις 14,15 και 16 Μαρτίου Ψηφίζουμε ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ

Παίρνουμε όλοι μέρος στις εκλογές του ΠΑΣΕ VODAFONE στις 14,15 και 16 Μαρτίου Ψηφίζουμε ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ Παίρνουμε όλοι μέρος στις εκλογές του ΠΑΣΕ VODAFONE στις 14,15 και 16 Μαρτίου 2017 Ψηφίζουμε ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ Για ένα σωματείο που θα είναι οργανωτής στον αγώνα απέναντι σε εργοδοσία,

Διαβάστε περισσότερα

Η λαϊκή άνοιξη του και οι αιτίες της ήττας.

Η λαϊκή άνοιξη του και οι αιτίες της ήττας. Η λαϊκή άνοιξη του 2010-2012 και οι αιτίες της ήττας. Παρέμβαση της Κίνησης Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας στο επιστημονικό 3ήμερο του ΜΑΧOΜΕ που πραγματοποιήθηκε 12-13- 14 Γενάρη στην Αθήνα Το θέμα της

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη του Τηλέμαχου Χυτήρη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»

Συνέντευξη του Τηλέμαχου Χυτήρη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» Συνέντευξη στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" Συνέντευξη του Τηλέμαχου Χυτήρη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» 1. ΕΡΩΤΗΣΗ Μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν ανοιχτά τις

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 4.1 Η πολιτική 4.1 Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1/21 Η λέξη πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 4.5 Αναρχισμός 4.5 ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΣ 1/13 Αναρχισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (ΕΛΛΑΔΑ)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (ΕΛΛΑΔΑ) ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (ΕΛΛΑΔΑ) Τα ευρήματα της έρευνας στην Ελλάδα μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: Επίπεδο επίγνωσης σχετικά με τη νομοθεσία για ενημέρωση και διαβούλευση Ως προκαταρκτική παρατήρηση,

Διαβάστε περισσότερα

Η Πρόκληση της Ανταγωνιστικότητας Η Εκθεση για την Παγκόσµια Ανταγωνιστικότητα,

Η Πρόκληση της Ανταγωνιστικότητας Η Εκθεση για την Παγκόσµια Ανταγωνιστικότητα, Xαιρετισµός Υπουργού Εµπορίου, Βιοµηχανίας και Τουρισµού κ. Αντώνη Μιχαηλίδη στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως και το Cyprus College µε τη στήριξη των Price Waterhouse

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη Κομμουνιστική Διεθνής (Κομιντέρν) Οι 21 όροι του Λένιν

Τρίτη Κομμουνιστική Διεθνής (Κομιντέρν) Οι 21 όροι του Λένιν Τρίτη Κομμουνιστική Διεθνής (Κομιντέρν) Οι 21 όροι του Λένιν Με την επικράτηση των μπολσεβίκων το 1917 στη Ρωσία, δημιουργήθηκε στους απανταχού κομμουνιστές η ελπίδα και η προσδοκία, ότι ο επαναστατικός

Διαβάστε περισσότερα