της εργασίας, της εμφάνισης της ατομικής ιδιοκτησίας και της διάσπασης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "της εργασίας, της εμφάνισης της ατομικής ιδιοκτησίας και της διάσπασης"

Transcript

1 1 ΚΡΑΤΟΣ Το Κράτος είναι βασικός θεσμός στο πολιτικό σύστημα της ταξικής κοινωνίας, μέσω του οποίου διοικείται η κοινωνία και προστατεύεται η οικονομική και κοινωνική δομή της. Στις ταξικά ανταγωνιστικές κοινωνίες (το κράτος) βρίσκεται στα χέρια της οικονομικά κυρίαρχης τάξης (ή τάξεων) και χρησιμοποιείται απ αυτήν κυρίως για την καταπίεση των κοινωνικών της αντιπάλων. Υπογραμμίζοντας αυτή τη βασική λειτουργία του κράτους της εκμετάλλευσης, ο Β. Ι. Λένιν έγραφε: «Το κράτος είναι ένας μηχανισμός για την καταπίεση της μιας τάξης από την άλλη, ο μηχανισμός για την διατήρηση της υποταγής σε μια τάξη όλων των άλλων τάξεων.» (Άπαντα, τ. 39, σελ 75). Το κράτος κατέχει το μονοπώλιο του εξαναγκασμού όλου του πληθυσμού στα πλαίσια ορισμένου εδαφικού χώρου, το δικαίωμα άσκησης, εξ ονόματος ολόκληρης της κοινωνίας, της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, το αποκλειστικό δικαίωμα έκδοσης νόμων και κανονισμών υποχρεωτικών για όλο τον πληθυσμό, το δικαίωμα είσπραξης φόρων και δασμών. Αποκαλύπτοντας την κοινωνικοταξική φύση του κράτους, οι Κ. Μαρξ και Φ. Ένγκελς έθεσαν τις βάσεις για μια αυθεντική επιστήμη περί κράτους. Ο Ένγκελς τόνιζε ότι το κράτος «... κατά γενικό κανόνα είναι κράτος της πιο ισχυρής, οικονομικά κυρίαρχης τάξης, η οποία με τη βοήθεια του κράτους γίνεται και πολιτικά κυρίαρχη τάξη και αποκτά έτσι και νέα μέσα για την καταστολή και εκμετάλλευση της καταπιεζόμενης τάξης» (Μαρξ Κ., Ένγκελς Φ., Άπαντα, τ. 21, σελ. 171). Επισημαίνοντας όμως τον ταξικό χαρακτήρα του κράτους, οι Κ. Μαρξ και Φ. Ένγκελς, παρατηρούσαν ότι αυτό αντιπροσωπεύει και τη μορφή οργάνωσης της κοινωνίας στο σύνολο της. Ο Μαρξ έγραφε πως η δραστηριότητα του κράτους «... περιλαμβάνει δύο στοιχεία: και τη διεκπεραίωση των γενικών υποθέσεων που απορρέουν από τη φύση της κάθε κοινωνίας και τις ειδικές λειτουργίες που απορρέουν από την αντίθεση κράτους και λαϊκών μαζών» (στο ίδιο, τ. 25, μ. 1, σελ. 422). Αντίθετα με την αστική κοινωνιολογία, οι κλασικοί του μαρξισμού - λενινισμού υπογράμμιζαν ότι το κράτος δεν είναι αιώνιο, αλλά αντιπροσωπεύει ένα κοινωνικό φαινόμενο, περιορισμένο σε ορισμένα ιστορικά πλαίσια. Το πρωτόγονο κοινοβιακό σύστημα * δε γνώριζε το κράτος. Το κράτος γεννήθηκε ως αποτέλεσμα του κοινωνικού καταμερισμού της εργασίας, της εμφάνισης της ατομικής ιδιοκτησίας και της διάσπασης * Με τον όρο «πρωτόγονο κοινοβιακό σύστημα» ή αλλού «πρωτόγονο κομμουνιστικό ή κοινοτικό σύστημα» εννοούν αυτό που εγώ αποκαλώ: «Αρχαϊκό Αταξικό και Ακρατικό Κοινωνικό Σύστημα» με βάση το οποίο λειτουργούσε η «Αρχαϊκή αταξική και ακρατική κοινωνία» των συλλεκτών και κυνηγών αρχικά και των γεωργοκτηνοτροφικών κοινοτήτων μετά. Οι μορφές κοινωνικής οργάνωσης στις αρχαϊκές κοινωνίες βασιζόταν και καθορίζονταν πρωτίστως πάνω στους δεσμούς που διαμορφώνονταν ανάμεσα στους ανθρώπους λόγω γενετικής συγγένειας ή αλλιώς λόγω συγγένειας εξ αίματος. (Σημ. Χ.Κ.)

2 2 ΗΛΙΤΣΕ-ΦΕΝΤΟΣΕΓΙΕΦ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ της κοινωνίας σε τάξεις. Βασικά γνωρίσματα του κράτους είναι: 1) η ύπαρξη ενός ειδικού συστήματος οργάνων και ιδρυμάτων που εκτελούν τις λειτουργίες της κρατικής εξουσίας -, 2) η ύπαρξη του δικαίου, που κατοχυρώνει ορισμένο σύστημα κανόνων επικυρωμένων από το κράτος, 3) η ύπαρξη ορισμένου εδαφικού χώρου πάνω στον οποίο εκτείνεται η δικαιοδοσία του συγκεκριμένου κράτους. Σε τελευταία ανάλυση, το κράτος προσδιορίζεται από το χαρακτήρα των σχέσεων παραγωγής και τον τρόπο παραγωγής στο σύνολο του, είναι η υπερδομή * (superstructure) μιας οικονομικής βάσης (base, foundation). Χωρίς αυτή την εξάρτηση δεν μπορεί να νοηθεί η γένεση του κράτους και η μετάβαση από τον ένα ιστορικό τύπο κράτους στον άλλο. Στη διαδρομή της ιστορίας, το κράτος αποκτά σε σχέση με τη βάση μια σημαντική, αν και σχετική, αυτονομία. Η αυτόνομη επίδραση του σε βασικές σφαίρες της κοινωνικής ζωής (συμπεριλαμβανόμενης και της οικονομίας) είναι πολύ ουσιαστική και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων ή, αντίθετα, να την ανακόψει. Στο βαθμό που η κρατικά οργανωμένη κοινωνία γίνεται πιο πολύπλοκη, ο ρόλος της επίδρασης αυτής μεγαλώνει. Η τυπολογία των κρατών, τόσο εκείνων που υπήρξαν στο παρελθόν, όσο και των σύγχρονων, στηρίζεται στη μαρξιστική θεωρία για τους κοινωνικοοικονομικούς σχηματισμούς (Socioeconomic formation). Ο τύπος του κράτους καθορίζεται από το ποια τάξη (ή τάξεις) αυτό υπηρετεί, πράγμα που σημαίνει σε τελική ανάλυση πως η οικονομική βάση της συγκεκριμένης κοινωνίας καθορίζει τον τύπο του κράτους. Η ι- στορία γνωρίζει τους ακόλουθους κοινωνικοταξικούς τύπους κράτους: 1. το δουλοκτητικό, 2. το φεουδαρχικό, 3. το αστικό και 4. το σοσιαλιστικό. Παράλληλα, στις φάσεις της μετάβασης από τον ένα σχηματισμό στον άλλο, υ- πήρχαν και υπάρχουν κράτη μεταβατικού ιστορικά τύπου. Δίπλα στους βασικούς τύπους κρατών υπάρχουν και οι δευτερεύοντες τύποι. Στο σύγχρονο κόσμο έχουμε δύο βασικούς τύπους κρατών: τα κεφαλαιοκρατικά και τα σοσιαλιστικά καθώς και μια μεγάλη ομάδα κρατών δευτερευόντων τύπων στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι ο- ποίες έχουν είτε καπιταλιστικό είτε σοσιαλιστικό προσανατολισμό. Τα κράτη διαφέρουν ως προς τις μορφές διακυβέρνησης και δομής των βασικών θεσμών της πολιτικής εξουσίας. Με τη μορφή διακυβέρνησης εννοούμε την οργάνωση της εξουσίας που χαρακτηρίζεται από την τυπική της πηγή. Στη μοναρχική μορφή διακυβέρνησης τυπική πηγή κρατικής εξουσίας είναι ένα πρόσωπο: ο μονάρχης. Στη δημοκρατι- * Με τον όρο «υπερδομή» εννοεί το «εποικοδόμημα». Βλέπε Βάση και Εποικοδόμημα στα Αγγλικά: Base and Superstructure. (Σημ. Χ.Κ.)

3 ΛΗΜΜΑ: ΚΡΑΤΟΣ 3 κή μορφή, πηγή εξουσίας κατά το νόμο είναι η λαϊκή πλειοψηφία. Από την άποψη της κρατικής δομής, τα κράτη υποδιαιρούνται σε: ενωτικά (ενιαίο κρατικό μόρφωμα)- ομοσπονδίες (ένωση σχετικά αυτοδύναμων, από νομική άποψη, κρατικών μορφωμάτων: πολιτείες, καντόνια, εδάφη, ενωμένες δημοκρατίες κ.λπ.) και συνομοσπονδίες (κρατικές ενώσεις). Ο Β. Ι. Λένιν, υπογραμμίζοντας ότι το βασικό είναι ο διαχωρισμός ανάμεσα στους τύπους κρατών, έγραφε: «... και η απολυταρχία, και η συνταγματική μοναρχία, και η αβασίλευτη δημοκρατία είναι μόνο διαφορετικές μορφές ταξικού αγώνα, με την προσθήκη ότι η διαλεκτική της ιστορίας είναι τέτοια, ώστε από τη μια μεριά, η καθεμιά από τις μορφές αυτές να περνά από τα διαφορετικά στάδια του ταξικού περιεχομένου της, και, από την άλλη, η μετάβαση από τη μια μορφή στην άλλη να μην εξαλείφει (αυτή καθαυτή) καθόλου την κυριαρχία των προηγούμενων εκμεταλλευτριών τάξεων με το διαφορετικό περίβλημα» (Άπαντα, τ. 17, σελ. 346). Μεγάλη σημασία έχει η διάκριση των κρατών από την άποψη του ισχύοντος σ' αυτά πολιτικού καθεστώτος, με το οποίο εννοούμε το σύστημα των μεθόδων άσκησης της κρατικής εξουσίας, το βαθμό εφαρμογής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του ατόμου, τη σχέση της κρατικής εξουσίας προς τη νομική βάση της δραστηριότητας της, τη σχέση των επίσημων συνταγματικών και νομικών τύπων με την πραγματική πολιτική ζωή. Για τα σύγχρονα αστικά κράτη είναι χαρακτηριστικά τα κοινοβουλευτικά, αυταρχικά, στρατιωτικά - δικτατορικά, φασιστικά, ημιφασιστικά και ορισμένα άλλα πολιτικά καθεστώτα. Από την άποψη της πολιτικής δυναμικής (γενικής πολιτικής κατεύθυνσης), μπορούμε να διακρίνουμε τα επιθετικά, τα ειρηνόφιλα και τα ουδέτερα κράτη, καθώς και τα συντηρητικά, τα φιλελεύθερα κ.λπ. Οι βασικές λειτουργίες του σύγχρονου κράτους διαιρούνται συνήθως σε εσωτερικές και εξωτερικές. Στις εσωτερικές ανήκουν: η υπεράσπιση του υφιστάμενου τρόπου παραγωγής, του οικονομικού και κοινωνικού συστήματος η καταστολή των ταξικών αντιπάλων (στις κοινωνίες που χωρίζονται σε τάξεις με αντικρουόμενα συμφέροντα) η διεύθυνση της οικονομίας (στις χώρες του σοσιαλισμού) είτε η ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας (στις καπιταλιστικές χώρες) η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και η διατήρηση της πειθαρχίας- η ρύθμιση των κοινωνικών σχέσεων η πολιτιστική - εκπαιδευτική και ιδεολογική δραστηριότητα κ.λπ. Οι εξωτερικές λειτουργίες είναι: η υπεράσπιση των συμφερόντων του συγκεκριμένου κράτους στις σχέσεις του με τα άλλα κράτη στο διεθνή στίβο, η εξασφάλιση της άμυνας της χώρας ή του στρατιωτικού και πολιτικού επεκτατισμού σε σχέση με τα άλλα κράτη (επιθετικά κράτη)- η ανάπτυξη ομαλών σχέσεων με τα άλλα κράτη, η ανάπτυξη της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, σύμφωνα με τις αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης κρατών με διαφορετικά κοινωνικά συστήματα. Για τα κράτη σοσιαλιστικού τύπου, στις εξωτερικές λειτουργίες προστίθεται και

4 4 ΗΛΙΤΣΕ-ΦΕΝΤΟΣΕΓΙΕΦ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ η ανάπτυξη της σοσιαλιστικής συσσωμάτωσης και η συμμετοχή στο διεθνή σοσιαλιστικό καταμερισμό της εργασίας, η ολόπλευρη συνεργασία με βάση τις αρχές του διεθνισμού. Οι κύριες τάσεις εξέλιξης των σύγχρονων ιμπεριαλιστικών κρατών είναι διεύρυνση των οικονομικών λειτουργιών τους και των λειτουργιών εξαναγκασμού, καθώς και η αύξηση της ιδεολογικής δραστηριότητας μέσα κι έξω από τη χώρα. Παράλληλα, συντελείται η όλο και πληρέστερη συνένωση των μονοπωλίων με τον ανώτατο κρατικό μηχανισμό, δημιουργείται ένας ενιαίος μηχανισμός, η δραστηριότητα του οποίου κατευθύνεται στη σωτηρία του καπιταλιστικού συστήματος, στην αύξηση του πλούτου των μονοπωλίων, στην κατάπνιξη του εργατικού κινήματος και του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Αυτό συνοδεύεται με περαιτέρω συρρίκνωση της αστικής δημοκρατίας, με την τάση για περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών και των οργανώσεων.

5 ΛΗΜΜΑ: ΚΡΑΤΟΣ 5 Σημείωση Χ.Κ.: Το υπόλοιπο του άρθρου αναφέρεται στο σοσιαλιστικό κράτος γενικά και την σοβιετική του μορφή ειδικά. Το μέρος αυτό εμπεριέχει αναλήθειες και άλλα στοιχεία που σχετίζονται με θεωρητικές θέσεις των σοβιετικών προπαγανδιστών που τις προωθούσαν γνωρίζοντας ή μη ότι στην πραγματικότητα δεν είχαν καμιά σχέση με την πρακτική. Άφησα ανέπαφο το μέρος αυτό και ο καθένας ας διακρίνει τις αναλήθειες και ας κρίνει την προπαγάνδα που κρύβεται μέσα στις γραμμές του. Αποτέλεσμα των σοσιαλιστικών επαναστάσεων ήταν να συγκροτηθούν και να α- ναπτυχθούν τα σοσιαλιστικά κράτη της εργατικής τάξης με την οποία συμμαχούν και οι άλλες τάξεις και στρώματα των εργαζομένων. Οι Μαρξ και Ένγκελς πρόβαλαν την ιδέα της δικτατορίας του προλεταριάτου και προσδιόρισαν τα κύρια καθήκοντα του κράτους στο αρχικό στάδιο της σοσιαλιστικής επανάστασης, τότε που συντελείται η απαλλοτρίωση της αστικής τάξης και ρίχνονται τα θεμέλια του νέου συστήματος. Αναπτύσσοντας τη θεωρία τους, ο Λένιν ανακάλυψε τη σοβιετική εξουσία ως μια μορφή της δικτατορίας του προλεταριάτου, πρόβαλε την ιδέα της ομοσπονδίας των σοβιετικών σοσιαλιστικών δημοκρατιών, θεμελίωσε τις αρχές των αμοιβαίων σχέσεων της ΕΣΣΔ με τα αστικά κράτη. Οι χώρες του παγκόσμιου σοσιαλιστικού συστήματος βρίσκονται σε διάφορα στάδια της ανάπτυξης τους και για τούτο είναι αρκετά διαφορετικές και οι μορφές των κρατών τους. Όμως όλες τους αποτελούν κράτη νέου, σοσιαλιστικού τύπου. Ο Λένιν έδειξε τη βασική διαφορά της εξουσίας της εργατικής τάξης από όλα τα προϋπάρξαντα κράτη, διαφορά που έγκειται στο ότι η βία προς τους ταξικούς αντιπάλους δεν είναι εδώ το κύριο στοιχείο. Η εργατική τάξη, στηριγμένη στο δικό της κράτος, καθοδηγεί την οικονομική - οργανωτική, την πολιτιστική - εκπαιδευτική και την ιδεολογική δουλειά για τη δημιουργία της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Οργανώνει και καθοδηγεί τις αγροτικές μάζες, προσελκύει στην οικοδόμηση της καινούριας ζωής τη διανόηση, ορισμένες ομάδες της οποίας βρίσκονται κατά την πρώτη περίοδο κάτω από ορισμένη επιρροή της αστικής τάξης. Στην πορεία των σοσιαλιστικών μεταβολών και ως αποτέλεσμα της βαθιάς επίδρασης της πρωτοπόρος κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης, όλα τα στρώματα του εργαζόμενου πληθυσμού περνάνε βαθμιαία στις θέσεις της εργατικής τάξης, πείθονται πως ο σοσιαλισμός ανταποκρίνεται στα θεμελιακά τους συμφέροντα. Εδώ βρίσκεται η βαθύτερη ουσία της αυθεντικής δημοκρατίας της νέας εξουσίας, εξουσίας της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Οι μορφές του κράτους το οποίο καλείται να γίνει το όργανο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού είναι ποικίλες. Αντανακλούν τις ιδιομορφίες κάθε χώρας και τις ιστορικές περιστάσεις της μετάβασης της προς το σοσιαλισμό. Ο Λένιν έγραφε: «Όλα τα έθνη θα φτάσουν στο σοσιαλισμό, αυτό είναι αναπόφευκτο, αλλά όλα δε θα φτάσουν με τον ίδιο τρόπο, το καθένα θα προσκομίσει την ιδιομορφία του σ' αυτή ή την άλλη μορφή δημοκρατίας, σ' αυτή ή την άλλη παραλλαγή της δικτατορίας του

6 6 ΗΛΙΤΣΕ-ΦΕΝΤΟΣΕΓΙΕΦ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ προλεταριάτου, σ' αυτό ή τον άλλο ρυθμό των σοσιαλιστικών μετασχηματισμών στις διάφορες πλευρές της κοινωνικής ζωής» (στο ίδιο, τ. 30, σελ. 123). Η ιστορία γνωρίζει τρεις βασικές μορφές πολιτικής εξουσίας της εργατικής τάξης: την Παρισινή Κομμούνα του 1871, τη Σοβιετική εξουσία, τη Λαϊκή δημοκρατία. Οι Μαρξ και Ένγκελς έδειξαν πως η Παρισινή Κομμούνα ήταν η πρώτη συγκεκριμένη ενσάρκωση της δικτατορίας του προλεταριάτου. Η σοβιετική μορφή της δικτατορίας του προλεταριάτου γεννήθηκε στην ΕΣΣΔ κι αναλύθηκε ολόπλευρα στα έργα του Λένιν. Η Λαϊκή δημοκρατία γεννήθηκε μετά το δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, η σημασία της και οι ιδιομορφίες της φωτίστηκαν θεωρητικά στα υλικά των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων. Μετά το χτίσιμο των βάσεων του σοσιαλισμού, οι ευρωπαϊκές σοσιαλιστικές χώρες προχώρησαν στην ολοκλήρωση της οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας και του αναπτυγμένου σοσιαλισμού. Στην ΕΣΣΔ έχει οικοδομηθεί ήδη η αναπτυγμένη σοσιαλιστική κοινωνία, πράγμα που οδήγησε στο μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος: στη μετεξέλιξη του κράτους της δικτατορίας του προλεταριάτου σε κράτος όλου του λαού. Μεταξύ κράτους όλου του λαού και κράτους της δικτατορίας του προλεταριάτου υπάρχει βαθιά σχέση διαδοχής". Το σοσιαλιστικό κράτος, από τη στιγμή της εμφάνισης του περικλείει μέσα του γνωρίσματα ενός κράτους όλου του λαού, εφόσον εκφράζει τη θέληση και τα συμφέροντα όχι μόνον της εργατικής τάξης, αλλά και των εργαζόμενων αγροτών και της εργαζόμενης διανόησης. Το κράτος όλου του λαού συνεχίζει τον αγώνα για την πραγμάτωση των σκοπών της δικτατορίας του προλεταριάτου: για το χτίσιμο της κομμουνιστικής κοινωνίας. Στο διεθνή στίβο πραγματοποιεί τις αρχές που προσιδιάζουν και στη δικτατορία του προλεταριάτου: αγώνας για την ειρήνη, υποστήριξη και αλληλεγγύη προς όλες τις επαναστατικές δυνάμεις του καιρού μας. Εξάλλου όμως, υπάρχουν μια σειρά ιδιομορφιών, που προσιδιάζουν στο κράτος όλου του λαού. Πρώτον, ως αποτέλεσμα της σταθεροποίησης του κράτους όλου του λαού, διευρύνεται ολοένα η κοινωνική βάση του σοσιαλιστικού κράτους, το οποίο εκφράζει τα συμφέροντα και τη θέληση της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, της διανόησης, όλων των εθνών και των εθνοτήτων της χώρας. Δεύτερον, ενώ το κράτος της δικτατορίας του προλεταριάτου έλυσε προβλήματα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού και της αναπτυγμένης σοσιαλιστικής κοινωνίας, το κράτος όλου του λαού έχει ως άμεσο καθήκον του την κατοχύρωση του αναπτυγμένου σοσιαλισμού και την οικοδόμηση του κομμουνισμού. Τρίτον, το κράτος όλου του λαού εκφράζει το νέο στάδιο ανάπτυξης της σοσιαλιστικής δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος, τα οποία εξασφαλίζουν την αποτελεσματική διοίκηση όλων των κοινωνικών υποθέσεων, την όλο και πιο ενεργητική συμμετοχή των εργαζομένων στην κρατική ζωή, τη διεύρυνση των πραγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του ατόμου σε συνδυασμό με την ευθύνη του απέναντι στην κοινωνία. Όρος για την επιτυχή λειτουργία του κράτους όλου του λαού είναι η τήρηση των αρχών του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και της σοσιαλιστικής νομιμότητας. Τέταρτον, το κράτος όλου του λαού μαρτυρεί ένα υψηλότερο επίπεδο στον

7 ΛΗΜΜΑ: ΚΡΑΤΟΣ 7 τομέα της επιστημονικής οργάνωσης και διοίκησης που βασίζεται στην ποιοτική άνοδο της πολιτικής συνείδησης και της πολιτικής παιδείας των δημόσιων λειτουργών και των ίδιων των πλατιών λαϊκών μαζών καθώς και στην αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστημονικοτεχνικής επανάστασης. Η γενική και καθοδηγητική δύναμη του σοβιετικού κράτους, πυρήνας του πολιτικού του συστήματος και όλων των κρατικών και κοινωνικών οργανώσεων είναι το ΚΚΣΕ. Με βάση τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία, το ΚΚΣΕ καθορίζει τη γενική προοπτική της ανάπτυξης της κοινωνίας, τη γραμμή της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής της ΕΣΣΔ, καθοδηγεί τη δημιουργική δραστηριότητα του σοβιετικού λαού, προσδίδει σχεδιασμένο και επιστημονικά θεμελιωμένο χαρακτήρα στον αγώνα για τη νίκη του κομμουνισμού. Οι βασικές κατευθύνσεις της εξέλιξης του κράτους και ολόκληρου του πολιτικού συστήματος της σοβιετικής κοινωνίας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της σοσιαλιστικής δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει: 1) διεύρυνση της συμμετοχής των εργαζομένων στη διαχείριση των υποθέσεων της κοινωνίας και του κράτους- 2) περαιτέρω εκδημοκρατισμό του κρατικού μηχανισμού - 3) αύξηση της δραστηριότητας των κοινωνικών οργανώσεων 4) ενίσχυση του λαϊκού ελέγχου 5) δυνάμωμα της νομικής βάσης του κράτους και της κοινωνικής ζωής 6) πλάτεμα της δημοσιότητας, διαρκή υπολογισμό της κοινής γνώμης. Κατά τη διαδικασία της κομμουνιστικής οικοδόμησης στη βάση της αναπτυγμένης σοσιαλιστικής κοινωνίας συντελείται το βαθμιαίο πέρασμα στην κομμουνιστική κοινωνική αυτοδιαχείριση. Από την άποψη των εσωτερικών συνθηκών, οι οικονομικές προϋποθέσεις της α- πονέκρωσης του κράτους συνίστανται στην υψηλή ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, στην πραγματοποίηση της αρχής του κομμουνισμού «από τον καθένα σύμφωνα με τις ικανότητες του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του». Η διαδικασία απονέκρωσης του κράτους εξαρτάται και από τις εξωτερικές συνθήκες. Όσο εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος επίθεσης από την πλευρά του ιμπεριαλισμού, θα διατηρείται πλήρως η λειτουργία της άμυνας της χώρας και μπορεί να απονεκρωθεί μόνον όταν ο σοσιαλισμός θα νικήσει οριστικά σε παγκόσμια κλίμακα. Σημειώσεις: Μαρξ Κ., Κριτική της χεγγελιανής φιλοσοφίας του δικαίου. Μαρξ Κ. και Ένγκελς Φ., Άπαντα, τ. 1 του ίδιου. Ανάλυση του βιβλίου του Μπακούνιν «Κρατισμός και αναρχία», στο ίδιο, τ. 18. Ένγκελς Φ., Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους, στο ίδιο, τ. 21. Λένιν Β. Ι., Κράτος και επανάσταση, Άπαντα, τ του ίδιου. Σχετικά με το κράτος, στο ίδιο, τ. 39, του ίδιου. Σχετικά με τη «δημοκρατία» και τη δικτατορία, στο ίδιο, τ. 37. Υλικά του 24ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, Μ., 1971.

8 8 ΗΛΙΤΣΕ-ΦΕΝΤΟΣΕΓΙΕΦ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ Υλικά του 25ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, Μ., Υλικά του 26ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, Μ., Γενική θεωρία του κράτους και του δικαίου,, τ. 1-2, Λ., Μπουρλάτσκι Φ. Μ., Ο Λένιν, το κράτος, η πολιτική, Μ., Βλ. επίσης Δημοκρατία. Φ. Μ. Μπουρλάτσκι Θεώρηση Παν. Κρητικού

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... VII XV ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Ο επιστημολογικός τόπος και το αντικείμενο της πολιτειολογίας: Κράτος, Πολιτεία και Πολίτευμα... 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 2.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι

Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι Γιώργος Οικονομάκης geconom@central.ntua.gr Μάνια Μαρκάκη maniam@central.ntua.gr Συνεργασία: Φίλιππος Μπούρας Κομβικό-συστατικό στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη (Κοµµουνιστική) ιεθνής εύτερο Συνέδριο 1920. ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ Κοµµουνιστική Αποχική Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος

Τρίτη (Κοµµουνιστική) ιεθνής εύτερο Συνέδριο 1920. ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ Κοµµουνιστική Αποχική Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος Τρίτη (Κοµµουνιστική) ιεθνής εύτερο Συνέδριο 1920 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ Κοµµουνιστική Αποχική Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος 1. Ο κοινοβουλευτισµός είναι η µορφή πολιτικής εκπροσώπησης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 2.4 Το σοσιαλιστικό σύστημα ή η σχεδιασμένη οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΓ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΩΣ ΤΟ 1941 100 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις διαζευκτικής απάντησης ή του τύπου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 4.4 ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ 4.4 ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ 1/12 Σοσιαλισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ Δεν παραγνωρίζουμε τη διαστρωμάτωση μέσα και γύρω από την τάξη των μισθωτών εργαζομένων, τις δυσκολίες που δημιουργεί στη συνειδητοποίηση των εργατών και τα εμπόδια

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Συγκρουσιακές Θεωρήσεις Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 5ο (σελ. 128 136) Οι θέσεις του Althusser Οι θέσεις του Gramsci 2 Karl Marx (1818-1883)

Διαβάστε περισσότερα

1)Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε διάκριση των κοινωνικών επιστημών από τη φιλοσοφία. Σ Λ

1)Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε διάκριση των κοινωνικών επιστημών από τη φιλοσοφία. Σ Λ 1.2.1 1)α)Σε ποιους, ας τους πούμε κλάδους, διαιρούσε ο Αριστοτέλης τη Φιλοσοφία (6 μονάδες); β)ποιο ήταν το περιεχόμενο κάθε κλάδου από αυτούς; β)ποιος από αυτούς ασχολούνταν, έστω και έμμεσα, με την

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Mea culpa (?) Γιώργος Η. Οικονομάκης

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Mea culpa (?) Γιώργος Η. Οικονομάκης MEA CULPA (?) του Γιώργου Η. Οικονομάκη Κύριε Διευθυντή. Μέχρι τη στιγμή που γράφω το σημείωμα τούτο γνωρίζω ότι για μια, τουλάχιστο, διατύπωση - θέση του τελευταίου άρθρου μου στο περιοδικό έγινα αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ρεβιζιονισμός;

Τι είναι ρεβιζιονισμός; Τι είναι ρεβιζιονισμός; Τι είναι ρεβιζιονισμός; Κάποιοι, εσφαλμένα, θεωρούν ότι ρεβιζιονισμός είναι η απομάκρυνση από κάποια ορθόδοξη σκέψη, η «αναθεώρηση» κάποιας παράδοσης. Σε μαρξιστικό πλαίσιο, η θεώρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ Ο ρόλος της Δια βίου Μάθησης στην καταπολέμηση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Τοζήτηματωνκοινωνικώνανισοτήτωνστηνεκπαίδευσηαποτελείένα

Διαβάστε περισσότερα

Λεωνιδας ΚυρΚος. Η δυναμική της ανανέωσης

Λεωνιδας ΚυρΚος. Η δυναμική της ανανέωσης Λεωνιδας ΚυρΚος Η δυναμική της ανανέωσης Τα BIBΛIA TOY ΤΖον Λε Καρε ςtiς EKδOςEIς KAςTANIωTH * Κι ο κλήρος έπεσε στον ςμάιλι, μυθιστόρημα, 2008 ο εντιμότατος μαθητής, μυθιστόρημα, 2009 οι άνθρωποι του

Διαβάστε περισσότερα

Το ζήτημα του κράτους

Το ζήτημα του κράτους 1. Η θέση του Λένιν Κράτος & Επανάσταση (1917) Το ζήτημα του κράτους 1. Πραγματολογικά δεδομένα του κειμένου -Το έργο γράφεται ανάμεσα στον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 1917, στηριγμένο σε υλικό που

Διαβάστε περισσότερα

Η σύγχρονη εργατική τάξη και το κίνημά της (2) Συντάχθηκε απο τον/την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος :57

Η σύγχρονη εργατική τάξη και το κίνημά της (2) Συντάχθηκε απο τον/την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος :57 Για την πληρέστερη κατανόηση της μεθοδολογίας, με την οποία γίνεται από το μαρξισμό ο διαχωρισμός της αστικής κοινωνίας στο σύνολό της σε τάξεις, είναι απαραίτητο να αναφέρουμε τον κλασικό ορισμό που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης

Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Απεικόνιση των γεγονότων στην Haymarket Square Σικάγο - Μάιος 1886 Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Καρλ Πολάνυι. Επιμέλεια Παρουσίασης: Άννα Κουμανταράκη

Καρλ Πολάνυι. Επιμέλεια Παρουσίασης: Άννα Κουμανταράκη Καρλ Πολάνυι Επιμέλεια Παρουσίασης: Άννα Κουμανταράκη Καρλ Πολάνυι (1886-1964) Καρλ Πολάνυι Ούγγρος διανοητής νομάδας εβραϊκής καταγωγής με έντονη πνευματική και πολιτική δράση, θεμελιωτής του κλάδου της

Διαβάστε περισσότερα

KKE Η θεωρητική θεμελίωση της σοσιαλιστικής επανάστασης και της δικτατορίας του προλεταριάτου Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ

KKE Η θεωρητική θεμελίωση της σοσιαλιστικής επανάστασης και της δικτατορίας του προλεταριάτου Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ Α. ΜΙΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΛΙΣΜΟ Το κράτος είναι προϊόν των ανειρήνευτων ταξικών αντιθέσεων, δεν υπήρχε πάντα στην ανθρώπινη κοινωνία. Δεν υπήρχε στο πρωτόγονο κοινοτικό σύστημα, όπου δεν υπήρχαν

Διαβάστε περισσότερα

εργατική τάξη, η νεολαία. Είναι μάχη που θα δυναμώσει τη μεγάλη υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της συγκρότησης της κοινωνικής

εργατική τάξη, η νεολαία. Είναι μάχη που θα δυναμώσει τη μεγάλη υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της συγκρότησης της κοινωνικής ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΡΩΤΟΥΛΗ «Φίλοι και φίλες, συντρόφισσες και σύντροφοι Σας καλωσορίζουμε στην παρουσίαση της έκδοσης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό. Αυτή

Διαβάστε περισσότερα

KKE Θεωρητικά ζητήματα για τις προϋποθέσεις της σοσιαλιστικής επανάστασης Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ

KKE Θεωρητικά ζητήματα για τις προϋποθέσεις της σοσιαλιστικής επανάστασης Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ Η Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση αποτελεί κοσμοϊστορικό γεγονός. Για δεκαετίες ολόκληρες σφράγισε την πορεία της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Η νικηφόρα έκβασή της τον Οκτώβρη του

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότεροι σκοποί. Επιμέλεια: Βασιλείου Μάνος Σελίδα 1

Ειδικότεροι σκοποί. Επιμέλεια: Βασιλείου Μάνος Σελίδα 1 Το μάθημα «Πολιτική Παιδεία» (Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία)είναι πρωτίστως μια μαθητεία στη Δημοκρατία. Σκοπός του είναι να διαμορφώσει έναν ελεύθερο και υπεύθυνο πολίτη,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. Εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό κατά τον 20 ο αιώνα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. Εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό κατά τον 20 ο αιώνα ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό κατά τον 20 ο αιώνα ΕΠΟ 41 ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1 ης ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2007-2008 ΘΕΜΑ: «Παρουσιάστε τα βασικά σημεία των ιστορικών τρόπων παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση 21 θέσεων του Λένιν.

Εισήγηση 21 θέσεων του Λένιν. Εισήγηση 21 θέσεων του Λένιν. 1. Όλη η προπαγάνδα και η αναταραχή, πρέπει να φέρουν έναν πραγματικά κομμουνιστικό χαρακτήρα και σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΓΕΛ - Β ΕΣΠΕΡΙΝΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΓΕΛ - Β ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΓΕΛ - Β ΕΣΠΕΡΙΝΑ Το βιβλίο για το μάθημα «Πολιτική Παιδεία» (Οικονομία - Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία) αποτελεί σύνθεση μερών τριών ήδη υπαρχόντων βιβλίων (Αρχές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΣ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΑ Για τη δημοκρατία έγιναν κινήματα, εξεγέρσεις, επαναστάσεις, εμφύλιοι πόλεμοι. διώχθηκαν, βασανίστηκαν άνθρωποι και τιμήθηκαν τυραννοκτόνοι. Αποτέλεσε όχι μόνο το σκοπό κοινωνικών και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ β. φιλιας, μ. κουρουκλη γ. ρουσσης, κ. κασιματη λ. μουσουρου, α. παπαριζος ε. χατζηκωνσταντη μ. πετρονωτη, γ. βαρσος φ. τσαλικογλου-κωστοπουλου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μαρξιστική θεωρία του κράτους. Γ. Τσίρμπας

Μαρξιστική θεωρία του κράτους. Γ. Τσίρμπας Πολιτική Επιστήμη ΙΙ Μαρξιστική θεωρία του κράτους Γ. Τσίρμπας Η μαρξιστική θεωρία του κράτους «[ ]σκοπός της δεν είναι μόνο η κατανόηση του καπιταλιστικού κράτους, αλλά και η συμβολή στην καταστροφή του»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 110398 2015-2016 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Δίκαιο Ι. Μαθητική σχέση έννομη σχέση δημόσιου διοικητικού δικαίου. Αντικείμενο Διοικητικού Δικαίου Διοίκηση

Διοικητικό Δίκαιο Ι. Μαθητική σχέση έννομη σχέση δημόσιου διοικητικού δικαίου. Αντικείμενο Διοικητικού Δικαίου Διοίκηση Διοικητικό Δίκαιο Ι Διοικητικό Δίκαιο: Κομμάτι δικαίου που μας συνοδεύει από τη γέννηση μέχρι το θάνατο μας. Είναι αδύνατον να μην βρεθούμε μέσα σε έννομες σχέσεις διοικητικού δικαίου. Μαθητική σχέση έννομη

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 3.1 ΜΟΡΦΕΣ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΩΝ 2 1/22 Πολίτευμα: Το πολιτικό σύστημα οργάνωσης και άσκησης της εξουσίας (δηλαδή είναι ο τρόπος οργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και Διαχείριση του Αγροτικού Χώρου» Ενότητα 2: Αγροτική Κοινότητα και Αγροτικός Μετασχηματισμός (1/2) 2ΔΩ Διδάσκων:

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα για την παγκόσμια μέρα της Γυναίκας

Μήνυμα για την παγκόσμια μέρα της Γυναίκας Μήνυμα για την παγκόσμια μέρα της Γυναίκας «Μπροστά στην 8η Μάρτη, η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει τις γυναίκες του λαού στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, έχοντας τη σκέψη της στο δρόμο που άνοιξε για την ισοτιμία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ............................................... 17 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Θεωρίες περιφερειακών ανισοτήτων Μια σύντομη παρουσίαση...................... 21 1.1 Εισαγωγή...........................................

Διαβάστε περισσότερα

Η διατύπωση του ερωτήματος κρίνεται ως ασαφής και μάλλον ασύμβατη με το

Η διατύπωση του ερωτήματος κρίνεται ως ασαφής και μάλλον ασύμβατη με το ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ: ΚΑΡΑΡΓΥΡΗ ΓΙΟΥΛΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ 3.5 Κοινωνική διαστρωμάτωση και κοινωνική κινητικότητα. ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 1.ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,ΓΕΝΙΚΑ Ο σύγχρονος πολιτισμός αναπτύσσεται με κέντρο και σημείο αναφοράς τον Άνθρωπο. Η έννομη τάξη, διεθνής και εγχώρια, υπάρχουν για να υπηρετούν

Διαβάστε περισσότερα

KKE Θεωρητικά ζητήματα για τη στρατηγική και τακτική του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ

KKE Θεωρητικά ζητήματα για τη στρατηγική και τακτική του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το κομμουνιστικό κόμμα, για να είναι το πρωτοπόρο απόσπασμα της εργατικής τάξης, πρέπει να διαμορφώνει και να εφαρμόζει στην πράξη ένα επαναστατικό πολιτικό πρόγραμμα. Να λειτουργεί και να δρα

Διαβάστε περισσότερα

Προσχέδιο για τις επιστημονικοτεχνικές εργασίες

Προσχέδιο για τις επιστημονικοτεχνικές εργασίες Προσχέδιο για τις επιστημονικοτεχνικές εργασίες Αποσπάσματα από το σχέδιο προγράμματος του ΚΚΡ (μπ.) Εισήγηση για το πρόγραμμα του κόμματος Σχέδιο απόφασης "για τον προλεταριακό πολιτισμό" Τα καθήκοντα

Διαβάστε περισσότερα

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Κανελλοπούλου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/2008 Διάγραμμα του

Διαβάστε περισσότερα

Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα. 3. Η παραγωγή του Συντάγματος και των συνταγματικών κανόνων

Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα. 3. Η παραγωγή του Συντάγματος και των συνταγματικών κανόνων Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Κανελλοπούλου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα Διάγραμμα του μαθήματος της Δευτέρας 7/12/2015

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Η «Περεστρόικα», ο μαρξισμός και η Αριστερά Γ. Μηλιός, Τ. Κυπριανίδης

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Η «Περεστρόικα», ο μαρξισμός και η Αριστερά Γ. Μηλιός, Τ. Κυπριανίδης των Γιάννη Μηλιού και Τάσου Κυπριανίδη 1. Εισαγωγή Η ανάδειξη του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην ηγεσία του ΚΚΣΕ και του κράτους της Σοβιετικής Ένωσης και οι αλλαγές που εγκαινίασε και προωθεί η νέα σοβιετική

Διαβάστε περισσότερα

Περί της έννοιας της άρνησης στη διαλεκτική*

Περί της έννοιας της άρνησης στη διαλεκτική* 2 Περί της έννοιας της άρνησης στη διαλεκτική* Πιστεύω, σ αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι, ότι ο προσδιορισμός του περιεχομένου της παρούσης ιστορικής περιόδου και, ειδικά, η ανάπτυξη του ύστερου καπιταλισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 4.5 Αναρχισμός 4.5 ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΣ 1/13 Αναρχισμός

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδικές εξετάσεις 2016

Πανελλαδικές εξετάσεις 2016 Πανελλαδικές εξετάσεις 2016 Ενδεικτικές απαντήσεις στο μάθημα «ΙΣΤΟΡΙΑ» ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α1 α. Κόμμα του Γ. Θεοτόκη: Σχολικό βιβλίο, σελ. 92, «Από τα αντιβενιχελικά κόμματα πιο διαλλακτικό.» και σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Δικτατορία του προλεταριάτου Ετιέν Μπαλιμπάρ

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Δικτατορία του προλεταριάτου Ετιέν Μπαλιμπάρ του μετάφραση Δημήτρης Δημούλης Μόνο πρόσφατα έγινε δυνατό να κατανοήσουμε με ποιόν τρόπο το περιεχόμενο και η χρήση της έννοιας «δικτατορία του προλεταριάτου» (ΔΠ) συνοψίζουν τα προβλήματα που θέτει ο

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό Φροντιστήριο Στην Ελληνική Γλώσσα Απαντήσεις

Ειδικό Φροντιστήριο Στην Ελληνική Γλώσσα Απαντήσεις Απαντήσεις Α1. α. Κόμμα του Γ. Θεοτόκη: το κόμμα του Γ. θεοτόκη Αντιβενιζελικών. Σελ. 92-93 και Από τα Αντιβενιζελικά κόμματα..το πιο διαλλακτικό.σελ92 β. Προσωρινή Κυβέρνηση της Κρήτης(1905): Στο μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

{ Μοναρχία. Κωνσταντίνος-Ιωάννης Δημητρόπουλος

{ Μοναρχία. Κωνσταντίνος-Ιωάννης Δημητρόπουλος { Μοναρχία Κωνσταντίνος-Ιωάννης Δημητρόπουλος ΟΡΙΣΜΟΣ: Η Μοναρχία ή Βασιλεία είναι ο θεσμός διακυβέρνησης, όπου ο αρχηγός του κράτους είναι ο Βασιλιάς. Αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι ότι ο τελευταίος κρατά

Διαβάστε περισσότερα

«Τα Βήματα του Εστερναχ»

«Τα Βήματα του Εστερναχ» «Τα Βήματα του Εστερναχ» Τοποθέτηση του ΔΗΜ.ΓΚΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΥ στη παρουσίαση του βιβλίου ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ-Λάρισα 16/1/2009 Κυρίες και κύριοι. Σε κάθε βιβλίο, μελέτη,διήγημα η ποίημα ο συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγματικό Δίκαιο. Ενότητα 8: Συντακτική Εξουσία και Αναθεωρητική Λειτουργία

Συνταγματικό Δίκαιο. Ενότητα 8: Συντακτική Εξουσία και Αναθεωρητική Λειτουργία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 8: Συντακτική Εξουσία και Αναθεωρητική Λειτουργία Λίνα Παπαδοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Σχολής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΧΙΚΗΣ ΦΡΑΞΙΑΣ

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΧΙΚΗΣ ΦΡΑΞΙΑΣ ΙΤΑΛΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΧΙΚΗΣ ΦΡΑΞΙΑΣ Μάιος 1920 Ι 1. Ο κομμουνισμός είναι η διδασκαλία των κοινωνικών και ιστορικών προϋποθέσεων για την απελευθέρωση του προλεταριάτου.

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0234/1. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0234/1. Τροπολογία 28.6.2017 A8-0234/1 1 του 2016 για την Τουρκία Παράγραφος 3 3. υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία που έχουν οι καλές σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και την υψηλή προστιθέμενη αξία της συνεργασίας στο θέμα της αντιμετώπισης

Διαβάστε περισσότερα

Για την Ανοικοδόμηση της Αταξικής Κοινωνίας

Για την Ανοικοδόμηση της Αταξικής Κοινωνίας Χαμπής Κιατίπης Η Ορθολογική Κοσμοθεώρηση Τόμος Δέκατος Μέρος Τρίτο Για την Ανοικοδόμηση της Αταξικής Κοινωνίας Έχουμε τη δυνατότητα, εμείς που ζούμε σήμερα, να ζήσουμε σε συνθήκες Αταξικής Κοινωνίας;

Διαβάστε περισσότερα

KKE Τοποθέτηση του ΚΚΕ για την πλατφόρμα Γουέμπ στο ΚΚ ΗΠΑ Γραφείο Τύπου

KKE Τοποθέτηση του ΚΚΕ για την πλατφόρμα Γουέμπ στο ΚΚ ΗΠΑ Γραφείο Τύπου Αθήνα 5 Απρίλη 2011 Τοποθέτηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για την Πλατφόρμα Γουέμπ και τις εξελίξεις στο ΚΚ ΗΠΑ Προς τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚ ΗΠΑ, Tους εργάτες που αγωνίζονται στις ΗΠΑ, Προς

Διαβάστε περισσότερα

Διαφωτισμός και Επανάσταση. 3 ο μάθημα

Διαφωτισμός και Επανάσταση. 3 ο μάθημα Διαφωτισμός και Επανάσταση 3 ο μάθημα 24.10.2018 Διαφωτισμός Τι πρεσβεύουν οι Διαφωτιστές; 1. τον ορθολογισμό και την πίστη στην πρόοδο, 2. αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δράσης (στους πολιτικοκοινωνικούς

Διαβάστε περισσότερα

Αυτή η πλατφόρμα πολιτικών θέσεων μας βοηθάει όχι μόνο να αποσαφηνίσουμε τις προτάσεις μας για μια αταξική-ακρατική κοινωνία, αλλά μας βοηθάει στο να

Αυτή η πλατφόρμα πολιτικών θέσεων μας βοηθάει όχι μόνο να αποσαφηνίσουμε τις προτάσεις μας για μια αταξική-ακρατική κοινωνία, αλλά μας βοηθάει στο να Επειδή βρισκόμαστε σε μια εποχή σύγχυσης όπου οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους θα πρέπει να επανακαθορίσουμε και να επανανοηματοδοτήσουμε το τι είναι Επανάσταση. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΖΙΩΤΗ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντά του. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία

Διαβάστε περισσότερα

Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση. Φύλλο Εργασίας

Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση. Φύλλο Εργασίας Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση Φύλλο Εργασίας 1. Αφού συμβουλευτείτε τη σελίδα 44 του βιβλίου σας καθώς και το χάρτη που παρατίθεται, να συμπληρώσετε την πιο

Διαβάστε περισσότερα

Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. Σκοποί

Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. Σκοποί Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας Σκοποί Θεματικές ενότητες Διαμόρφωση των σκοπών της αγωγής Ιστορική εξέλιξη των σκοπών της αγωγής Σύγχρονος προβληματισμός http://users.uoa.gr/~dhatziha/ Διαφάνεια:

Διαβάστε περισσότερα

Β. Ι. Λένιν

Β. Ι. Λένιν http://hallofpeople.com/gr/bio/lenin.php Β. Ι. Λένιν Νοέμβρης του 1900 από «Άπαντα BI Λένιν», εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», ΤΑ ΖΩΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Σοσιαλδημοκρατία είναι η συνένωση του εργατικού κινήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΟΣ Επιστημονικές Εκδόσεις

ΤΟΠΟΣ Επιστημονικές Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ Επιστημονικές Εκδόσεις Επιμέλεια - Διόρθωση: Μαρία Αποστολοπούλου Εξώφυλλο: ΜΟΤΙΒΟ Α.Ε. 2014 Εκδόσεις Τόπος & Δημήτρης Καλτσώνης για την ελληνική γλώσσα σε όλο τον κόσμο [Οι εκδόσεις Τόπος είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ θα επιχειρήσουμε να

ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ θα επιχειρήσουμε να ΚΕΦΑΛΑΙΟ 25 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ *1 ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ θα επιχειρήσουμε να αναπτύξουμε πέντε θέσεις που αναφέρονται στην παγκοσμιοποίηση, την οικονομική ρύθμιση και τη

Διαβάστε περισσότερα

Εργατική Πρωτομαγιά: Δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ!

Εργατική Πρωτομαγιά: Δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ! Εργατική Πρωτομαγιά: Δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ! Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τα πλατιά λαϊκά στρώματα να συνεχίζουν να φτωχοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η διδακτέα ύλη περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες του βιβλίου των κ.κ. Μάραντου και Θεριανού: ΚΕΦ. 1: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1.1 Άνθρωπος:

Διαβάστε περισσότερα

Θέση της Φυσικής Αγωγής στο ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα

Θέση της Φυσικής Αγωγής στο ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα Θέση της Φυσικής Αγωγής στο ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα 27 Σεπτεμβρίου 2010 Δ. Χατζηχαριστός - Θέση της Φυσικής Αγωγής στο εκπαιδευτικό σύστημα Διαφάνεια: 1 Ισχύον σύστημα Φυσικής Αγωγής 27 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 17 ο ΚΑΙ 18 ο ΑΙΩΝΑ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 17 ο ΚΑΙ 18 ο ΑΙΩΝΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 17 ο ΚΑΙ 18 ο ΑΙΩΝΑ Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ αύξηση πληθυσμού αγροτική επανάσταση (μεγάλα αγροκτήματα νέες μέθοδοι εισαγωγή μηχανημάτων) ανάπτυξη εμπορίου α. Ευρώπη Αφρική Αμερική (τριγωνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Το παρόν Καταστατικό ψηφίστηκε στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 14 Απρίλη του 2013.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Το παρόν Καταστατικό ψηφίστηκε στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 14 Απρίλη του 2013. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το παρόν Καταστατικό ψηφίστηκε στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 14 Απρίλη του 2013. Διαμορφώθηκε από την τροποποίηση και συμπλήρωση του Καταστατικού που εγκρίθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία και Διοικηση. Αποτελεσματική Ηγεσία στο Χώρο της Εργασίας

Ηγεσία και Διοικηση. Αποτελεσματική Ηγεσία στο Χώρο της Εργασίας Ηγεσία και Διοικηση Αποτελεσματική Ηγεσία στο Χώρο της Εργασίας 1. Η έννοια της αποτελεσματικής ηγεσίας Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως η έννοια της ηγεσίας δεν είναι ταυτόσημη με τις έννοιες της

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οργανισμός είναι ένα σύνολο κρατών, που δημιουργείται με διεθνή συνθήκη, διαθέτει μόνιμα όργανα νομική προσωπικότητα διαφορετική από τα κράτη

Διεθνής Οργανισμός είναι ένα σύνολο κρατών, που δημιουργείται με διεθνή συνθήκη, διαθέτει μόνιμα όργανα νομική προσωπικότητα διαφορετική από τα κράτη Διεθνείς Οργανισμοί Περιεχόμενα Σελ.3 Τι είναι διεθνής οργανισμός; Σελ.4 Κατηγορίες διεθνών οργανισμών Σελ.5-6 Σημαντικότεροι Διεθνείς Οργανισμοί Σελ.7 Τι είναι Μη Κυβερνητικός Οργανισμός Σελ.8-11 Μ.Κ.Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Μορφές πολιτευμάτων

ΜΑΘΗΜΑ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Μορφές πολιτευμάτων Ο διαγωνισμός της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης προϋποθέτει, ως γνωστόν, συνδυασμό συνδυαστικής γνώσης της εξεταστέας ύλης και θεμάτων πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας. Tα Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΙΤΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΙΤΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΙΚΑ Η παγκοσμιοποίηση έχει διαταράξει την παραδοσιακή διεθνή κατάσταση. Σαρωτικές αλλαγές, οικονομικές και κοινωνικές συντελούνται ήδη, η ροή των γεγονότων έχει επιταχυνθεί και η πολυπλοκότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η Κοινωνική ιάρθρωση: ιαστρωµάτωση, Κινητικότητα, Μετάταξη

Η Κοινωνική ιάρθρωση: ιαστρωµάτωση, Κινητικότητα, Μετάταξη ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΑΤΟ Η Κοινωνική ιάρθρωση: ιαστρωµάτωση, Κινητικότητα, Μετάταξη 1. Κοινωνική ιάρθρωση, διαστρωµάτωση, ταξική σύνθεση Ερώτηση ανάπτυξης Nα προσδιορίσετε τους λόγους για τους οποίους οι συγγραφείς

Διαβάστε περισσότερα

Καθοδηγόντας την ανάπτυξη: αγορές εναντίον ελέγχων. Δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης της ανάπτυξης εκ μέρους της αγοράς:

Καθοδηγόντας την ανάπτυξη: αγορές εναντίον ελέγχων. Δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης της ανάπτυξης εκ μέρους της αγοράς: Καθοδηγόντας την ανάπτυξη: αγορές εναντίον ελέγχων Δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης της ανάπτυξης εκ μέρους της αγοράς: 1) Το πρώτο σύστημα είναι η καπιταλιστική οικονομία ή οικονομία της αγοράς:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νάκου Αλεξάνδρα Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής Ο όρος ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ δημιουργεί μία αίσθηση ασάφειας αφού επιδέχεται πολλές εξηγήσεις. Υπάρχει συνεχής διάλογος και προβληματισμός ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη Κομμουνιστική Διεθνής (Κομιντέρν) Οι 21 όροι του Λένιν

Τρίτη Κομμουνιστική Διεθνής (Κομιντέρν) Οι 21 όροι του Λένιν Τρίτη Κομμουνιστική Διεθνής (Κομιντέρν) Οι 21 όροι του Λένιν Με την επικράτηση των μπολσεβίκων το 1917 στη Ρωσία, δημιουργήθηκε στους απανταχού κομμουνιστές η ελπίδα και η προσδοκία, ότι ο επαναστατικός

Διαβάστε περισσότερα

Η εκδήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που επιχειρείται όλο και πιο έντονα η διαστρέβλωση και το ξαναγράψιμο της ιστορίας του Δευτέρου

Η εκδήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που επιχειρείται όλο και πιο έντονα η διαστρέβλωση και το ξαναγράψιμο της ιστορίας του Δευτέρου Η εκδήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που επιχειρείται όλο και πιο έντονα η διαστρέβλωση και το ξαναγράψιμο της ιστορίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και γενικότερα, από την αστική τάξη, τις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2008(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2008(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων 2016/2008(INI) 05.10.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την ηλεκτρονική δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση: δυναμικό και προκλήσεις (2016/2008(INI))

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Καρράς Γιώργος Κοινωνιολόγος - Οικονομολόγος

Περιεχόμενα. Καρράς Γιώργος Κοινωνιολόγος - Οικονομολόγος Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Το Δίκαιο... 2 1.1 Έννοια, προέλευση και εξέλιξη του Δικαίου... 2 1.2 Κανόνες ηθικής και κανόνες δικαίου: η διαφορά... 3 1.3 Υποκείμενα δικαίου... 3 1.4 Διακρίσεις Δικαίου... 4

Διαβάστε περισσότερα

1) Σχετικά με την έννοια του ιμπεριαλισμού: Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει αυτήν την έννοια, όπως την έχει

1) Σχετικά με την έννοια του ιμπεριαλισμού: Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει αυτήν την έννοια, όπως την έχει Επιστολή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σχετικά με το σχέδιο Τελικής Ανακοίνωσης Αθήνα 26/10/2013 - Προς τα μέλη της Ομάδας Εργασίας - Κοινοποίηση στα ΚΚ του SOLIDNET Αγαπητοί σύντροφοι, Το κόμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Τιμάμε φέτος τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης μέσα από πολύμορφες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε πόλεις, σε χωριά, σε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ.

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ. Σύνοψη του Βιβλίου: Δημήτρης Κωτσάκης. Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ. Ταξικές αντιθέσεις και ηγεμονία στον κοινωνικό χώρο. Εκδόσεις των ξένων. Θεσσαλονίκη, 2016. Τα κείμενα που υπάρχουν στο βιβλίο είναι σημειώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Kομμουνιστική απελευθέρωση: Επικαιρότητα, αναγκαιότητα, δυνατότητα (Κομμουνισμός ή αφανισμός της ανθρωπότητας;)

Kομμουνιστική απελευθέρωση: Επικαιρότητα, αναγκαιότητα, δυνατότητα (Κομμουνισμός ή αφανισμός της ανθρωπότητας;) Kομμουνιστική απελευθέρωση: Επικαιρότητα, αναγκαιότητα, δυνατότητα (Κομμουνισμός ή αφανισμός της ανθρωπότητας;) Το παρόν κείμενο έπειτα από μια σύντομη ανάλυση της σημερινής κρίσης του καπιταλισμού περνά

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Από τη «συντριβή της κρατικής μηχανής» στην «κρίση και μετεξέλιξη του κράτους» Γιάννης Μηλιός

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Από τη «συντριβή της κρατικής μηχανής» στην «κρίση και μετεξέλιξη του κράτους» Γιάννης Μηλιός Από τη «συντριβή της κρατικής μηχανής» στην «κρίση και μετεξέλιξη» του κράτους.(η θεωρητική τομή στο έργο του Ν. Πουλαντζά)του Γιάννη Μηλιού 1. Εισαγωγή Το έργο του Ν. Πουλαντζά περιλαμβάνει δεκάδες δημοσιεύσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική και Ταξική Ανάλυση. Επιμέλεια: Άννα Κουμανταράκη

Πολιτική και Ταξική Ανάλυση. Επιμέλεια: Άννα Κουμανταράκη Πολιτική και Ταξική Ανάλυση Επιμέλεια: Άννα Κουμανταράκη Τι καταλαβαίνουμε με τον όρο «κοινωνική ανισότητα»; Πλούσιοι και φτωχοί; Προνομιούχοι ή άνθρωποι με ιδιαίτερα χαρίσματα και ταλέντα; Κυρίαρχοι και

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Άνθρωπος: κοινωνικό,

1.1 Άνθρωπος: κοινωνικό, 1.1 Άνθρωπος: κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ον ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Άνθρωπος 4 Τα ατομικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου Κοινωνία: Ένα σύνολο ανθρώπων με τα εξής χαρακτηριστικά: 4 Οργάνωση 4 Αυτοτέλεια

Διαβάστε περισσότερα

Μία από τις πιο επαναστατικές ιδέες των καιρών μας, υπήρξε η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μία από τις πιο επαναστατικές ιδέες των καιρών μας, υπήρξε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Φίλες και φίλοι, Μία από τις πιο επαναστατικές ιδέες των καιρών μας, υπήρξε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με την έννοια την Άμεσης Δημοκρατίας. Της δυνατότητας δηλαδή οι πολίτες να βρίσκονται στο κέντρο της λήψης

Διαβάστε περισσότερα

[30] Marx-Engels, Collected Works, ο.π., vol.10, p Από τα πρακτικά της συνάντησης για την κεντρική διεύθυνση [της Κομμουνιστικής Λίγκας]

[30] Marx-Engels, Collected Works, ο.π., vol.10, p Από τα πρακτικά της συνάντησης για την κεντρική διεύθυνση [της Κομμουνιστικής Λίγκας] Β) Από τους Ταξικούς αγώνες στη Γαλλία στην 18 η Brumaire του Λουδοβίκου Βοναπάρτη «Οι επαναστάσεις είναι οι ατμομηχανές της ιστορίας» 41 Γιατί η περίοδος 1848-1852 αποτελεί ορόσημο στην ιστορία των ιδεών

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Ενότητα 8: Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Πρότυπα των Κοινωνικών Συνεταιρισμών

Παγκόσμια Πρότυπα των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Παγκόσμια Πρότυπα των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Κυρίως από το 1970, η ανάδυση νέων τύπων συνεταιρισμών που ανταποκρίνονται σε ακάλυπτες ανάγκες, κυρίως στους τομείς της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α.

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Χρονολόγιο 1844: Συνταγματική μοναρχία (σύνταγμα) 1862: Έξωση του Όθωνα

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτο μέρος (τελευταίο) Tο πρόγραμμα του Κ.Κ.Ε. που επεξεργάστηκε η 6 η ολομέλεια της ΚΕ του το 1934

Τρίτο μέρος (τελευταίο) Tο πρόγραμμα του Κ.Κ.Ε. που επεξεργάστηκε η 6 η ολομέλεια της ΚΕ του το 1934 Τρίτο μέρος (τελευταίο) Tο πρόγραμμα του Κ.Κ.Ε. που επεξεργάστηκε η 6 η ολομέλεια της ΚΕ του το 1934 Ολοκληρωμένη επεξεργασία προγράμματος στο Κ.Κ.Ε. επιχειρήθηκε το Γενάρη του 1934 στην 6 η ολομέλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Οργάνωση Εργασία - Τεχνολογία. Εισαγωγή του συγγραφέα... 21

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Οργάνωση Εργασία - Τεχνολογία. Εισαγωγή του συγγραφέα... 21 Βιομηχανική Κοινωνιολογία και Βιομηχανικές Σχέσεις 9 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ 1ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Οργάνωση Εργασία - Τεχνολογία Πρόλογος Καθηγητή Βασίλη Φίλια... 17 Εισαγωγή του συγγραφέα... 21 1. Η

Διαβάστε περισσότερα

Σκοποί της παιδαγωγικής διαδικασίας

Σκοποί της παιδαγωγικής διαδικασίας Σκοποί της παιδαγωγικής διαδικασίας Θεματικές ενότητες Διαμόρφωση των σκοπών της αγωγής Ιστορική εξέλιξη των σκοπών της αγωγής Σύγχρονος προβληματισμός Διαμόρφωση των σκοπών της αγωγής Η παιδαγωγική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμοί Εννοιών Ελευθερία-Βία-Ολοκληρωτισμός Φαυλοκρατία Δημοκρατία-Ευθύνη

Ορισμοί Εννοιών Ελευθερία-Βία-Ολοκληρωτισμός Φαυλοκρατία Δημοκρατία-Ευθύνη Ελευθερία και Ευθύνη Ορισμοί Εννοιών Ελευθερία-Βία-Ολοκληρωτισμός Φαυλοκρατία Δημοκρατία-Ευθύνη 1η Ομάδα - Φιλόσοφοι Ελευθερία, ορισμός, μορφές Ελευθερία είναι το συναίσθημα που απορρέει από τον άνθρωπο,

Διαβάστε περισσότερα

41 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ του σχολικού έτους

41 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ του σχολικού έτους 41 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ του σχολικού έτους 2015-16 (Κατά πάσα πιθανότητα. οι μισές ερωτήσεις που θα βάλω στις Εξετάσεις, θα προέρχονται από τις ερωτήσεις αυτές. Γενικά, είναι απαραίτητο να

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1 α. σχολικό βιβλίο, σελ. 46. Φεντερασιόν: ήταν μεγάλη πολυεθνική εργατική οργάνωση της Θεσσαλονίκης, με πρωτεργάτες σοσιαλιστές από την ανοικτή σε νέες ιδέες

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και Διαχείριση του Αγροτικού Χώρου» Ενότητα 4: Κοινωνικές Τάξεις & Κοινωνικές Ανισότητες στην Ύπαιθρο (1/2) 2ΔΩ

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Κομμουνισμός και Φιλοσοφία. Η θεωρητική περιπέτεια του Λουί Αλτουσέρ Παναγιώτης Σωτήρης

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Κομμουνισμός και Φιλοσοφία. Η θεωρητική περιπέτεια του Λουί Αλτουσέρ Παναγιώτης Σωτήρης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ Στους γονείς μου, ως ελάχιστη αναγνώριση Ο Λουί Αλτουσέρ κατέχει μια σημαντική θέση στη σύγχρονη σκέψη. Προσπάθησε να διαμορφώσει στοιχεία μιας πρωτότυπης μαρξιστικής φιλοσοφίας και

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Ο ΤΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Ο ΤΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Επίβλεψη: Γιάννης Καραχάλιος Διόρθωση: Θάνος Μοσχούδης Εξώφυλλο: ΜΟΤΙΒΟ Α.Ε. 2012 Εκδόσεις Τόπος & Δημήτρης Καλτσώνης για την ελληνική γλώσσα σε όλο τον κόσμο ISBN:

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 3: Η αγροτική κοινότητα 2/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος εδώ είναι να παρουσιαστεί το

Διαβάστε περισσότερα

KKE Διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τα 90 χρόνια της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης ΚΕ του ΚΚΕ

KKE Διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τα 90 χρόνια της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης ΚΕ του ΚΚΕ Με επαναστατική αισιοδοξία η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ τιμά τα 90 χρόνια της μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Τα διδάγματα του Οχτώβρη καθοδηγούν την πάλη του ΚΚΕ. Η Οχτωβριανή Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα