ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑμεΑ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑμεΑ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ"

Transcript

1 1 ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑμεΑ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Γιάννης Πολυχρονίου, Aρχιτέκτων Ε.Μ.Π. τ. προϊστάμενος Γραφείου Προσβασιμότητας ΑμεΑ στο Υπουργείο Πολιτισμού ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ Στους νόμους Ν.4030/2011- Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις (άρθρο 3 παρ. 2β και άρθρο 9 παρ.6) και Ν. 4067/ ΝΟΚ - Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (παρ. 8 του άρθρου 26 «Ειδικές ρυθµίσεις για την εξυπηρέτηση ΑµεΑ»), προβλέπεται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την σύνταξη «Μελέτης Προσβασιμότητας», στα πρότυπα της μελέτης παθητικής πυροπροστασίας. Επειδή η έκδοση του Π.Δ. καθυστερούσε το Γραφείο Μελετών για ΑμεΑ προχώρησε στην έκδοση σειράς εγκυκλίων με διευκρινήσεις και οδηγίες για τον τρόπο σύνταξης της µελέτης προσβασιμότητας των κτιριακών - οικοδομικών έργων και των έργων διαμόρφωσης ή ανακατασκευής των κοινόχρηστων χώρων των οικισµών, που προορίζονται για την κυκλοφορία των πεζών. Σύμφωνα με αυτές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη: Οι προδιαγραφές του ΝΟΚ και του Κτιριοδοµικού Κανονισµού (Υπ. Αποφ. 3046/89 ΦΕΚ 59 /89). Η Υπ. Απόφαση οικ /2009 «Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών» (ΦΕΚ 2621/Β/ ). Η Υπ. Απόφαση οικ «Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση των ΑμΕΑ σε υφιστάμενα κτίρια» (ΦΕΚ 18Β / ). Οι Οδηγίες Σχεδιασμού «Σχεδιάζοντας για Όλους» του Γραφείου Mελετών για ΑµεΑ του ΥΠΕΧΩ Ε ( ) Οι ισχύοντες κανονισµοί ειδικών κτιριακών έργων (θεάτρων, κινηματογράφων, σταθµών αυτοκινήτων κλπ) Ο ελληνικός κανονισµός φορτίσεως δοµικών έργων Οι Κανονισµοί κατασκευής ανελκυστήρων Οι Κανονισµοί Η/Μ εγκαταστάσεων Ο Κανονισµός πυροπροστασίας Το Π 16/96 Για θέµατα που δε ρυθµίζονται από τους ελληνικούς κανονισµούς θα χρησιµοποιείται το ISO Building construction - Accessibility and usability of the built environment, ο "ADA «Standards for accessible design" ή/και άλλοι σχετικοί και αναγνωρισμένοι ευρωπαϊκοί και διεθνείς κανονισµοί και πρότυπα. Η µελέτη προσβασιμότητας περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία: Τεχνική έκθεση που θα αναφέρει: α) Τους κανονισμούς, οδηγίες, πρότυπα κ.λπ. που έχουν χρησιμοποιεί κατά τη σύνταξη της µελέτης.

2 2 β) Τη φιλοσοφία αντιμετώπισης της ανεμπόδιστης, αυτόνοµης και ασφαλούς διακίνησης των ατόµων σε αναπηρικό αμαξίδιο και γενικά των ατόµων µε αναπηρία ή/και εµποδιζόµενων ατόµων στο έργο, µε συνοπτική αναφορά στα απαιτούμενα µέτρα για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας. γ) Τις προβλεπόμενες από τη µελέτη εξυπηρετήσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ατόµων σε αναπηρικό αμαξίδιο και γενικά των ατόµων µε αναπηρία ή/και των εµποδιζόµενων ατόµων στο έργο και τις προδιαγραφές που χαρακτηρίζουν την κατασκευή τους. Πίνακα των εξοπλισµών (ανελκυστήρα, αναβατόριο, ράµπα κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται, στον οποίο αναγράφονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τυχόν πιστοποιητικά που διαθέτουν αυτοί. Τις προσβάσιμες διαδροµές (οριζόντιες και κατακόρυφες). Τον απαιτούµενο αριθµό (πλήθος) προσβάσιµων διαδροµών ανά όροφο. Το απαιτούµενο πλάτος προσβάσιµων διαδροµών. Τον τρόπο διασφάλισης της διαφυγής ατόµων µε αναπηρία ή/και εµποδιζόµενων ατόµων, συμπεριλαμβανομένων χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων, από το κτίριο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (προστατευμένοι προσβάσιμοι χώροι αναµονής 1, διαδροµές διαφυγής, υλικά κ.λπ.). Γενικά σχέδια που θα περιλαμβάνουν: α) Σχέδιο περιβάλλοντος χώρου σε κλίµακα 1:200. β) Αρχιτεκτονική µελέτη µε σχέδια κατόψεων και τοµών ανά στάθµη σε κλίµακα 1:100 ή 1:50 όπου σημειώνονται τα εξής: Οι προσβάσιμες είσοδοι του κτιρίου, οι προσβάσιμες οδεύσεις (οριζόντιες και κατακόρυφες) ανά στάθµη, συμπεριλαμβανομένης της διαδροµής από/προς τυχόν υπόγειους χώρους στάθμευσης και τον περιβάλλοντα χώρο. γ) Οι προβλεπόμενες εξυπηρετήσεις και εξοπλισμοί για άτοµα µε αναπηρία ή/και εμποδιζόμενα άτοµα (προσβάσιμοι χώροι υγιεινής, προσβάσιμοι ανελκυστήρες και λοιπά μηχανικά µέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών, ράµπες, ειδικές θέσεις στάθμευσης οχημάτων ατόµων µε αναπηρία κλπ). Σχέδια λεπτοµερειών σε κλίµακα 1:20 ή 1:50, όπου αναφέρονται κατασκευαστικές λεπτοµέρειες όλων των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για τη διασφάλιση της ανεµπόδιστης και αυτόνοµης διακίνησης, εξυπηρέτησης αλλά και της ασφάλειας των ατόµων µε αναπηρία ή/και εµποδιζόµενων ατόµων (στηθαία, ράµπες, μηχανικά µέσα 1 Ως προστατευµένος, προσβάσιμος χώρος σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών, νοείται ο ανοικτός χώρος αναµονής ενός ή δύο αναπηρικών αμαξιδίων (0.80µ. Χ 1.30µ. ανά αμαξίδιο) ανάλογα µε το κτίριο, ο οποίος - δεν προσµετράται στον Σ.Δ. - βρίσκεται εντός του πυροδιαµερίσµατος του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου και δεν παρεμποδίζει την όδευση διαφυγής, όπως αυτή προβλέπεται από τον ισχύοντα κανονισµό πυροπροστασίας.

3 3 ανύψωσης, ειδικά τµήµατα πάγκων, ειδικοί χώροι στάσης αμαξιδίων, ανάγλυφες πινακίδες σήµανσης, επιδαπέδια σήµανση, οδηγοί τυφλών κ.λπ.). Στα νέα κτίρια κατοικίας (μονοκατοικίες ισόγειες ή πολυώροφες), που δεν έχουν υποχρέωση εγκατάστασης ανελκυστήρα θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για πιθανή μελλοντική εύκολη μετατρεψιμότητα των κατοικιών, σε κατοικίες μελλοντικών χρηστών ΑµεΑ/ εµποδιζόµενων ατόµων, ώστε να µπορεί να εξασφαλίζεται εφόσον απαιτηθεί αυτόνοµη και ασφαλής, οριζόντια και κατακόρυφη προσπέλαση, χωρίς να θίγεται ο φέρων οργανισµός των κατοικιών αυτών, µε επιπρόσθετα στοιχεία κατάλληλων προδιαγραφών, όπως ράµπες, αναβατόρια, ανελκυστήρες, κλπ. Η πρόβλεψη αυτή θα περιγράφεται στην Τεχνική Έκθεση της µελέτης προσβασιμότητας. Στα νέα κτίρια µε χρήση κατοικίας και παραπάνω από µια οριζόντιες ιδιοκτησίες, που δεν έχουν υποχρέωση εγκατάστασης ανελκυστήρα, επιβάλλεται να εξασφαλίζεται η αυτόνοµη και ασφαλής, οριζόντια και κατακόρυφη προσπέλαση ΑµεΑ/ εµποδιζόµενων ατόµων, µε στοιχεία κατάλληλων προδιαγραφών, όπως ράµπες, αναβατόρια, ανελκυστήρες, κ.λπ., σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους των κτιρίων κατοικίας. Προβλέπεται ακόμη χρήση ειδικά διαμορφωμένου αυτοκινήτου που να δέχεται και αμαξίδια για την πρόσβαση σε κτίρια μου είναι εντός μεγάλων οικοπέδων και με έντονη κλίση (μεγαλύτερη από 10%). Γενικότερα υπάρχει υποχρέωση αυτόνοµης και ασφαλούς, οριζόντιας και κατακόρυφης προσπέλασης ΑµεΑ/ εµποδιζόµενων ατόµων, σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους των κτιρίων όπου υπάρχουν υποδοµές, υπηρεσίες και αγαθά ( πχ. πέργκολες, υπαίθρια καθιστικά, υπαίθριες ψησταριές, πισίνα, κλπ), που µπορούν να χρησιμοποιηθούν από το κοινό. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Από τα παραπάνω συνάγεται ότι απαιτείται μελέτη προσβασιμότητας σχεδόν για όλα τα κτίρια, προσαρμοσμένη ανάλογα με τη χρήση και το μέγεθός τους. Ιδιαίτερα για κατοικίες χωρίς υποχρέωση εγκατάστασης ανελκυστήρα, πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη προσαρμογών ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες των κατοίκων. Επειδή ίσως φαίνεται με πρώτη ανάγνωση των απαιτήσεων - προδιαγραφών, ότι ο συντάκτης της μελέτης προσβασιμότητας μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα επί μέρους προβλήματα, καλό είναι προηγούμενα να γνωρίζει βασικές διαστάσεις και ανθρωπομετρικά στοιχεία, τα περισσότερα των οποίων δίνονται στις Οδηγίες Σχεδιασμού «Σχεδιάζοντας για Όλους». Επίσης, ιδιαίτερα για μεγάλα και σύνθετα κτίρια ή συγκροτήματα κτιρίων καλό είναι παράλληλα και μαζί με την μελέτη προσβασιμότητας να γίνεται και μελέτης σήμανσης η οποία και την κίνηση των μελλοντικών χρηστών του κτιρίου θα διευκολύνει, αλλά και τον μελετητή θα βοηθήσει να οργανώσει καλύτερα την μελέτη του.

4 4 ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΛΑΤΗ ΟΔΕΥΣΕΩΝ

5 5 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΑΜΑΞΙΔΙΟΥ

6 6 Παρακάτω δίνονται οι βασικές αρχές σχεδιασμού για την επίτευξη ικανοποιητικής πρόσβασης: ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΤΙΡΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ 1. ΕΙΣΟΔΟΙ - ΥΠΟΔΟΧΗ 1.1. Η είσοδος κάθε κτιρίου είναι το καθοριστικότερο στοιχείο της προσβασιμότητάς του, καθορίζοντας ταυτόχρονα τον βαθμό αυτονομίας της διακίνησης των χρηστών του. Κάθε κτίριο που χρησιμοποιείται από το κοινό θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε προσβάσιμο από τα άτομα με αναπηρία, και γενικότερα από τα εμποδιζόμενα άτομα, από δύο τουλάχιστον εισόδους: α) Την κεντρική είσοδο του κτιρίου (ή και από δευτερεύουσα σε περίπτωση υφιστάμενου). β) Τους υπόγειους χώρους στάθμευσης, από τους οποίους, μέσω προσβάσιμου ανελκυστήρα πρέπει να φτάνει στη στάθμη της εισόδου Στα νέα κτίρια ή πρόσβαση στην κύρια είσοδο γίνεται ισόπεδα ή με κεκλιμένο επίπεδο κλίσης 5% και σε ειδικές περιπτώσεις μέσω προσβάσιμου ανελκυστήρα. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται άλλος τρόπος πρόσβασης 1.2. Σε περίπτωση που πριν από την (προσβάσιμη) κύρια είσοδο υφιστάμενου κτιρίου υπάρχουν εκτός της ράμπας και σκαλοπάτια, αυτά πρέπει να είναι σύμφωνα με τις οδηγίες κατασκευής των κλιμάκων και να είναι οπωσδήποτε εφοδιασμένα με χειρολισθήρες. Επισημαίνεται ότι πολλές κατηγορίες εμποδιζομένων ατόμων που δεν είναι χρήστες αμαξιδίων, εξυπηρετούνται καλύτερα από μία (μικρού ύψους) κλίμακα, αντί από μία (μεγάλη σε μήκος) ράμπα Αν η κύρια είσοδος δεν είναι προσβάσιμη σε χρήστες αμαξιδίων και υπάρχει δευτερεύουσα προσβάσιμη, η ύπαρξή της και η θέση της πρέπει ναι υποδηλώνεται με κατάλληλη σήμανση στην κύρια είσοδο του κτιρίου Εφόσον η προσφερόμενη εξυπηρέτηση δεν είναι άμεσα διαθέσιμη (π.χ. η θύρα είναι κλειδωμένη, ή απασφαλίζει από απομακρυσμένο χώρο έλεγχου, πρέπει να προβλέπεται σύστημα ειδοποίησης, όπως κουδούνι ή θυροτηλέφωνο ή θυροτηλεόραση, τα χειριστήρια του οποίου πρέπει να ευρίσκονται σε ύψος 0.90~1.20 μ. από το δάπεδο. 2. ΘΥΡΑ ΕΙΣΟΔΟΥ 2.1. Η πλέον προσβάσιμη είσοδος στο κτίριο γίνεται μέσω θύρας που διαθέτει επάλληλα συρόμενα φύλλα ανοιγόμενα αυτόματα, πλάτους τουλάχιστον 1,20μ. (με φωτοκύτταρα - radar και ταχύτητα ανοιγοκλεισίματος 0,50μ./δευτερόλεπτο), άλλως γίνεται με απλές ανοιγόμενες χειροκίνητα θύρες μονόφυλλες καθαρού πλάτους τουλάχιστον 0,90μ, ή

7 7 δίφυλλες, ένα φύλλο των οποίων πρέπει να έχει διάσταση τέτοια που να αφήνει πέρασμα καθαρού πλάτους τουλάχιστον 0,90μ. Για το άνοιγμά τους θα πρέπει να υπολογίζεται ως μέγιστη απαιτούμενη δύναμη τα 15 Newtons). Απαγορεύονται οι θύρες alle retour Πρέπει να αποφεύγονται οι περιστροφικές θύρες. Εμποδίζουν την είσοδο των χρηστών αμαξιδίων ενώ είναι δύσκολη ή και επικίνδυνη η χρήση τους από άλλες κατηγορίες εμποδιζομένων ατόμων. Επίσης αποτελούν εμπόδιο στην άμεση εκκένωση του κτιρίου σε περίπτωση κινδύνου και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν (όπως θα έπρεπε) ως έξοδοι διαφυγής. Σε περίπτωση όμως που σε υφιστάμενα κτίρια υπάρχουν περιστροφικές θύρες, πρέπει οπωσδήποτε παραπλεύρως αυτών να υπάρχουν κανονικές θύρες, καθαρού πλάτους τουλάχιστον 0,90μ.(ή το ένα τουλάχιστον φύλλο αν πρόκειται για δίφυλλες) για την εξυπηρέτηση των εμποδιζομένων ατόμων Οι κοινοί ανεμοφράκτες δεν εμποδίζουν την είσοδο και έξοδο των εμποδιζομένων γενικά ατόμων, εφόσον τα θυρόφυλλά τους διαθέτουν το απαραίτητο πλάτος και απαιτούν για το άνοιγμά τους μέγιστη δύναμη μέχρι 15 Νewtons. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζεται, στο εσωτερικό του ανεμοφράκτη ο απαραίτητος ελεύθερος χώρος

8 8 διαμέτρου 1,50μ για πιθανή στροφή του αμαξιδίου. Ο πλέον κατάλληλος πάντως τύπος ανεμοφράκτη για κτίρια με χρήση κοινού είναι αυτός που διαθέτει πόρτες με αυτόματα επάλληλα συρόμενα ή ανοιγόμενα φύλλα. Απαγορεύονται οι θύρες alle retour Οι θύρες εισόδου, εφόσον είναι αδιαφανείς, θα πρέπει να φέρουν κατακόρυφο φεγγίτη που θα επιτρέπει τον έλεγχο της κίνησης από την πίσω πλευρά της θύρας και χειρολαβή σχήματος D ή L Πρέπει να αποφεύγεται η ύπαρξη κατωφλιών, αλλά και οποιουδήποτε άλλου στοιχείου (σχάρα κλπ.), που να προεξέχει ή να βυθίζεται στο δάπεδο περισσότερο από 2εκ Σε στρατηγικά σημεία και κοντά στην κυρία είσοδο, στο ίδιο με αυτήν επίπεδο, θα κατασκευάζονται ράμπες, ανελκυστήρες ή οποιοδήποτε άλλο μηχανικό μέσο για την κάλυψη των υψομετρικών διαφορών - εφόσον υπάρχουν τέτοιες- σύμφωνα με τις Οδηγίες Σχεδιασμού «Σχεδιάζοντας για Όλους»: «Ράμπες ατόμων και αμαξιδίων» και «Μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών» Όπου προβλέπονται πάγκοι υποδοχής (reception) ή γκισέ συναλλαγής με το κοινό, τμήμα αυτών μήκους τουλάχιστον 1,00μ. θα κατασκευάζεται σε ύψος 0,80μ. από το δάπεδο, ενώ όπου προβλέπονται τηλεφωνικοί θάλαμοι θα κατασκευάζονται με την συσκευή και τα χειριστήρια σε ύψος 0,90-1,20μ. από το δάπεδο.

9 9 ΦΩΤ. 1. Πολύ υψηλός πάγκος εξυπηρέτησης επιβατών 2.8. Όλος ο εξοπλισμός της εισόδου (χειρολαβή θύρας, κλειδαριά, κουδούνια κλήσεως, διακόπτες φωτισμού, αυτόματου ανοίγματος θύρας κλπ.) να τοποθετείται σε ύψος 0,90-1,20μ. από το δάπεδο και προς την ίδια πάντα πλευρά Οι θύρες και τα κασώματά τους να είναι σε έντονη χρωματική αντίθεση με την παράπλευρη τοιχοποιία. Εξίσου έντονη χρωματική αντίθεση θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ θυρόφυλλου και χειρολαβής Σε περίπτωση υαλοθυρών να τοποθετούνται επί των φύλλων της θύρας ειδικές ενδείξεις (αυτοκόλλητες ταινίες ή άλλο υλικό), σε ύψος 1,40-1,60μ. από το δάπεδο και σε έντονα χρώματα καθώς επίσης και επί των ακμών αυτών μεταλλικά προφίλ με έντονο χρώμα, για την διευκόλυνση των ατόμων με προβλήματα στην όραση Οι πληροφοριακές πινακίδες (αριθμός, χαρακτηρισμός χώρων κλπ.) να τοποθετούνται σε ύψος 1,50μ. από το δάπεδο, προς την ίδια πάντα πλευρά του θυρόφυλλου και όλες οι επ αυτών πληροφορίες να αναγράφονται και στην γραφή Braille.

10 10 3. ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ 3.1. Όπου προβλέπονται υπόγειοι χώροι στάθμευσης θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνουν ειδικές θέσεις για τα αυτοκίνητα των ατόμων με αναπηρία - κατάλληλα διαμορφωμένες και σημασμένες - σε ποσοστό τουλάχιστον 5% του συνόλου των θέσεων στάθμευσης και όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην στάθμη εδάφους Τα συστήματα ελέγχου των εισόδων των χώρων στάθμευσης δεν πρέπει να εμποδίζουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στους χώρους αυτούς και αν υπάρχουν χειριστήρια και / ή αυτόματα μηχανήματα πληρωμής και έκδοσης κάρτας εισόδου εξόδου, αυτά πρέπει να βρίσκονται σε ύψος 0.90μ. έως 1.20μ. και να είναι εργονομικά σχεδιασμένα ώστε να εξυπηρετούν όλα τα άτομα Τα άτομα με αναπηρία θα φθάνουν από το εσωτερικό του κτιρίου στους χώρους στάθμευσης - και αντίστροφα - με προσβάσιμο ανελκυστήρα, που θα κατασκευάζεται σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην παρ. 11 του παρόντος και στις Οδηγίες Σχεδιασμού «Σχεδιάζοντας για Όλους»: «Μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών». Πρέπει να υπάρχει άμεση σύνδεση των χώρων στάθμευσης με τον χώρο της κυρίας (προσβάσιμης) εισόδου του κτιρίου.

11 Οι θέσεις στάθμευσης που προορίζονται για άτομα με ειδικές ανάγκες θα φέρουν το Διεθνές Σύμβολο Πρόσβασης (Δ.Σ.Π.) αποτυπωμένο αφενός στο έδαφος και αφετέρου σε πινακίδα στον τοίχο πάνω από την αντίστοιχη θέση ή ανηρτημένη από την οροφή ή επί στύλου, με απόσταση της κάτω ακμής της τουλάχιστον 2,20μ. από το δάπεδο Οι διαδρομές που θα ακολουθούν τα άτομα με αναπηρία από τις θέσεις στάθμευσης μέχρι τον ανελκυστήρα, θα επισημαίνονται με πινακίδες που θα έχουν το διεθνές σύμβολο πρόσβασης (Δ.Σ.Π.) και το εικονόγραμμα του ανελκυστήρα, ακολουθούμενα από ένα βέλος κατεύθυνσης, τοποθετημένες στους τοίχους ή τα υποστυλώματα ή ανηρτημένες από την οροφή, με απόσταση της κάτω ακμής τους τουλάχιστον 2,20μ. από το δάπεδο. Ομοίως, βέλη κατεύθυνσης χρώματος κίτρινου πρέπει να είναι αποτυπωμένα στο δάπεδο, ώστε να γίνονται εύκολα αντιληπτά και από τα άτομα με προβλήματα στην όραση Οι διαδρομές αυτές, αλλά και οι θέσεις στάθμευσης των ατόμων με αναπηρίες, θα φωτίζονται με άπλετο φωτισμό και θα είναι εξοπλισμένες με φωτισμό ασφαλείας σε όλο το μήκος τους Χώροι στάθμευσης κοντά στο κτίριο ή στον περιβάλλοντα χώρο του. Δεν πρέπει να απέχουν περισσότερο από 50 μέτρα από την προσβάσιμη είσοδο, η διαδρομή από τη θέση στάθμευσης ως την είσοδο πρέπει να είναι ισόπεδη ή με μικρή κλίση, ελεύθερη εμποδίων, χωρίς αναβαθμούς. Η θέση στάθμευσης και η διαδρομή πρέπει να σημαίνονται.

12 12

13 13 4. ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ 4.1 Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι πρέπει να είναι προσβάσιμοι από όλους τους χρήστες, και τα εμποδιζόμενα άτομα ειδικότερα Όπου προβλέπονται πάγκοι υποδοχής (reception) ή γκισέ συναλλαγής με το κοινό, τμήμα αυτών μήκους τουλάχιστον 1,00μ. θα κατασκευάζεται σε ύψος 0,80μ. από το δάπεδο, που επιτρέπει την προσέγγιση χρήστη αμαξιδίου. Επίσης να υπάρχει προς διάθεση αριθμός αναπηρικών και παιδικών αμαξιδίων, ανάλογος του αριθμού των επισκεπτών και της χρήσης του χώρου Όπου προβλέπονται καθιστικά αναμονής του κοινού απαιτείται η πρόβλεψη ελεύθερων χώρων, διαστάσεων εκάστου 0,80x1,30μ., για την στάθμευση αμαξιδίων - αλλά και ειδικών θέσεων με σκληρά καθίσματα βάθους 0,40μ. και ύψους 0,55-0,60μ. με στηρίγματα χεριών για τα άτομα με προβλήματα στην κίνηση Όπου προβλέπονται τηλεφωνικοί θάλαμοι θα κατασκευάζονται με την συσκευή και τα χειριστήρια σε ύψος 0,90-1,20μ. από το δάπεδο. Επίσης θα υπάρχει και ένα τουλάχιστον κειμενοτηλέφωνο για την εξυπηρέτηση των κωφών ατόμων. Στους χώρους υποδοχής, η κοντά σε αυτούς μπορούν να εγκαθίστανται και ψύκτες νερού ειδικού τύπου, για την εξυπηρέτηση και ατόμων σε αμαξίδια Οι διάδρομοι κυκλοφορίας πρέπει να έχουν καθαρό πλάτος τουλάχιστον 1,30μ. Σε κτίρια όπου υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις κυκλοφορίας ΑμεΑ το ελάχιστο πλάτος είναι προτιμότερο να γίνεται 1.70μ. και να διαθέτουν χειρολισθήρες οριζόντιους σε αμφότερες τις πλευρές σε ύψος 0.90 μ. Απαιτείται η ύπαρξη ελεύθερων από κάθε εμπόδιο χώρων, διαμέτρου 1,50μ., για την περιστροφή και τους ελιγμούς των αμαξιδίων.

14 Κατά τον σχεδιασμό των εκθεσιακών χώρων και την μελέτη χωροθέτησης και παρουσίασης των εκθεμάτων, τόσο των μονίμων όσο και των περιοδικών εκθέσεων, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι πρέπει να είναι προσβάσιμοι από επισκέπτες που είναι ΑμεΑ. Η διευθέτηση των διαδρομών και τα σημεία θέασης των εκθεμάτων δεν πρέπει να δημιουργούν εμπόδια στην κίνηση και εξυπηρέτηση αυτών των ατόμων. Το πλάτος των διαδρομών των ελεύθερων εμποδίων πρέπει να είναι κατ ελάχιστο 1.30μ. και κατά προτίμηση 1.70μ. και τα εκθέματα πρέπει να είναι μπορούν να ειδωθούν και από άτομα - χρήστες αμαξιδίων.

15 Τα συστήματα οπτικοακουστικής πληροφόρησης πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να είναι κατανοητά από άτομα κωφά και βαρήκοα και από άτομα τυφλά και άτομα με μειωμένη όραση. Επίσης να υπάρχει άπλετος γενικός φωτισμός ο οποίος επιτρέπει την ασφαλή διακίνηση των ατόμων με μειωμένη όραση και την επικοινωνία στην νοηματική γλώσσα των κωφών ατόμων. Οι επεξηγηματικές πινακίδες να τοποθετούνται σε τέτοιο ύψος, ώστε να είναι αναγνώσιμες και από χρήστες αμαξιδίων να έχουν κείμενο απλό και κατανοητό, μεγάλου μεγέθους γράμματα σε έντονη αντίθεση (κοντράστ) με το υπόβαθρο, η δε επιφάνειά τους να μην δημιουργεί ανακλάσεις. Όπου χρειάζεται να είναι και ανάγλυφες και να συνοδεύονται από αντίστοιχο κείμενο στη γραφή Braille. Τέλος πρέπει να προβλέπονται εκθέματα πρωτότυπα ή αντίγραφα πού να μπορούν να τα αγγίξουν τα τυφλά άτομα. 5. ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ - ΘΕΑΤΡΑ Σε περιπτώσεις αμφιθεατρικών αιθουσών θα πρέπει να προβλέπονται θέσεις για τους χρήστες αμαξιδίων στην πρώτη σειρά των επίπεδων τμημάτων ή στην τελευταία σειρά των διαχωριστικών διαδρόμων των διαζωμάτων που καταλήγουν σε πόρτες εξόδου, με την κατασκευή αναδιπλούμενων ή αφαιρούμενων καθισμάτων ώστε στην θέση τους να τοποθετείται το αμαξίδιο. Κάθε θέση να έχει διαστάσεις 0,90μ. πλάτος Χ 1,30μ. βάθος. Οι θέσεις αυτές είναι καλύτερα να βρίσκονται κοντά στις εξόδους διαφυγής, όπου η πρόσβαση είναι ευκολότερη και δεν δημιουργείται πρόβλημα σε περίπτωση εκκένωσης της αίθουσας. Η συνιστώμενη αναλογία είναι μία θέση χρήστη αμαξιδίου ανά 250 καθίσματα και πάντως όχι λιγότερες από δύο θέσεις ανά αίθουσα.. Για τα περιπατητικά άτομα οι συνηθισμένες θέσεις είναι κατάλληλες, πρέπει όμως και εδώ να μη προκαλούν εμπόδιο στην εκκένωση της αίθουσας. Επίσης στους πλευρικούς κλιμακωτούς διαδρόμους να τοποθετούνται συνεχείς χειρολισθήρες. Για τα βαρήκοα άτομα να προβλέπεται σύστημα ενίσχυσης της ομιλίας. Ο χώρος του βήματος ή της σκηνής, πρέπει επίσης να είναι προσβάσιμος σε χρήστες αμαξιδίων. 6. ΚΥΛΙΚΕΙΑ - ΑΝΨΥΚΤΗΡΙΑ- ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ Στον χώρο του κυλικείου και του εστιατορίου πρέπει να προβλέπεται και τμήμα πάγκου χαμηλότερο, στο 0.80μ από το δάπεδο, για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία. Όλοι οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι σερβιρίσματος πρέπει να είναι προσβάσιμοι. Πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος κάτω από τα τραπέζια που να επιτρέπει την προσέγγιση σε αυτά και την χρήση τους από χρήστες αμαξιδίων. Επίσης η χωροθέτηση των τραπεζιών και των καθισμάτων να είναι τέτοια ώστε να υπάρχουν ανάμεσά τους ελεύθεροι διάδρομοι κυκλοφορίας πλάτους τουλάχιστον 1,50μ. Απαγορεύεται η τοποθέτηση σταθερών καθισμάτων. Κοντά στο χώρο των τραπεζοκαθισμάτων πρέπει να υπάρχουν χώροι υγιεινής για άτομα με αναπηρία.

16 16 7. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος κάτω από τους πάγκους ύψους 0,70μ. τα άτομα δε σε αμαξίδια πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν άνετα τον εξοπλισμό και τα όργανα. Η πρόσβαση στο σύστημα καταιονισμού (αν υπάρχει) πρέπει να είναι άμεση. 8. ΓΡΑΦΕΙΑΚΟΙ κ.λπ. ΧΩΡΟΙ Όλοι οι χώροι πρέπει να είναι προσβάσιμοι από άτομα με αναπηρία, δηλαδή να υπάρχει χώρος ελεύθερος για υποπόδια κάτω από τα γραφεία, να υπάρχει πρόβλεψη ελεύθερου χώρου για την παραμονή επισκέπτη σε αμαξίδιο, όπως επίσης χώρος για ελιγμούς και αναστροφή του αμαξιδίου. Η σήμανση κάθε γραφείου πρέπει να είναι επιτοίχια δίπλα και όχι επάνω στην θύρα. 7. ΘΥΡΕΣ Οι θύρες, ανοιγόμενες ή συρόμενες, να έχουν καθαρό πλάτος διέλευσης όταν είναι ανοιγμένες 0.90 μ., με μέγιστη απαιτούμενη για το άνοιγμά τους δύναμη τα 15 Νewtons. Θα φέρουν κατακόρυφο φεγγίτη, όπου επιτρέπεται από την χρήση τους, για τον έλεγχο της κίνησης από την πίσω πλευρά της θύρας και πόμολων σχήματος. Η χρήση σφαιρικών πόμολων απαγορεύεται. Επίσης πρέπει να υπάρχει οριζόντιος χειρολισθήρας ~ 0.60μ και από τις δύο όψεις της. Η σήμανση του χώρου (αν υπάρχει) πρέπει να μη ευρίσκεται πάνω στην πόρτα, αλλά κοντά σε αυτή. 8. ΔΑΠΕΔΑ Η κατασκευή αντιολισθητικών, ομοιογενών, σταθερών δαπέδων εύκολων στον καθαρισμό και την συντήρηση, με μικρή αντανακλαστικότητα, χωρίς σημεία εκτροπής των αμαξιδίων και των άλλων βοηθημάτων, χωρίς αρμούς διαμόρφωσης των δαπέδων σε τέτοιο μέγεθος που να δημιουργούν κραδασμούς στην κίνηση των αμαξιδίων ή ανατροπές κατά το βάδισμα των περιπατητικών αναπήρων και των εμποδιζόμενων ατόμων και χωρίς

17 17 κατώφλια αλλά και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που να προεξέχει ή να βυθίζεται στο δάπεδο. 9. ΡΑΜΠΕΣ-ΚΛΙΜΑΚΕΣ Ράμπες. Όπου κατασκευάζονται ράμπες, αυτές θα έχουν πλάτος 1,50μ. Ανά 10,00μ μήκους (για 5% κλίση) ή 8.00μ. μήκους (για 6% κλίση), θα παρεμβάλλονται πλατύσκαλα διαστάσεων 1,50Χ1,50μ., όπως και σε κάθε αλλαγή διεύθυνσης. Η οριοθέτηση των πλάγιων πλευρών της ράμπας θα γίνεται με περίζωμα (σοβατεπί) ύψους 5 ως 10εκ ή με στηθαίο. Η επίστρωσή τους πρέπει να ακολουθεί τις αρχές κατασκευής των δαπέδων. Κλίμακες. Η κατασκευή κλιμάκων θα γίνεται με δύο κατ ελάχιστον βαθμίδες. Θα κατασκευάζονται σύμφωνα με την Οδηγίες Σχεδιασμού «Σχεδιάζοντας για όλους» : «Κλίμακες ή σκάλες», Οι σκάλες πρέπει να κατασκευάζονται με ευθύγραμμα σκέλη χωρίς σφηνοειδείς βαθμίδες με πατήματα και ύψη πλήρη, χωρίς προεξοχή του πατήματος. Το ύψος και το υποκείμενο πάτημα θα πρέπει να σχηματίζουν γωνία 15ο.Η αλλαγή διεύθυνσης θα γίνεται οπωσδήποτε με πλατύσκαλο. Γενικά συνιστάται η κατασκευή πλατύσκαλου κάθε 10 με 12 το πολύ ύψη κλίμακας, ανεξάρτητα από το αν αλλάζει η διεύθυνση της κλίμακας ή όχι. Μεμονωμένες βαθμίδες δεν πρέπει να κατασκευάζονται σε καμιά περίπτωση. Στις κλίμακες θα τοποθετείται ειδική αντιολισθητική ταινία κοντά στην ακμή του πατήματος. Για λόγους ασφαλείας και στις δύο πλευρές των κλιμακοστασίων και των ραμπών θα κατασκευάζονται διπλοί συνεχείς χειρολισθήρες, σε ύψη 0.90 και 0,70μ από την ακμή της βαθμίδας ή την τελική στάθμη της ράμπας, οι οποίοι θα συνεχίζονται και στα πλατύσκαλα και θα εξέχουν από την αρχή και το τέλος της κλίμακας και της ράμπας τουλάχιστον 0,30μ. Οι χειρολισθήρες θα πρέπει να επιτρέπουν την ασφαλή και άνετη λαβή από την παλάμη του χρήστη και θα τοποθετούνται σε απόσταση 4,50-5,00εκ από την παρακείμενη επιφάνεια τοίχου. Κλίμακες ή ράμπες πλάτους μεγαλύτερου του 1,80μ θα φέρουν και ενδιάμεσο χειρολισθήρα. Οι ράμπες και οι κλίμακες θα επιστρώνονται με αντιολισθητικό υλικό. Η αρχή και το τέλος της ράμπας ή κλίμακας. θα επισημαίνεται, χρωματικά και με υλικό διαφορετικής υφής από το υπόλοιπο δάπεδο.

18 ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ Σε περιπτώσεις εκσυγχρονισμού υφιστάμενων κτιρίων, μικρές υψομετρικές διαφορές καλύπτονται με ράμπες μέγιστης κλίσης 5% ή με αναβατόρια κατακόρυφης κίνησης ή

19 19 κλίμακας, με ελάχιστες διαστάσεις πλατφόρμας 0.90μ.Χ1.20μ. και ανυψωτική ικανότητα 250 kg ή με ανελκυστήρες. Μεγάλες υψομετρικές διαφορές καλύπτονται με αναβατόρια κατακόρυφης κίνησης ή με ανελκυστήρες. (βλ. Οδηγίες του ΥΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.: «Ράμπες ατόμων και αμαξιδίων» και «Μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών»). 11. ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ Σε κτίρια με περισσότερους του ενός ορόφου η δυνατότητα κατακόρυφης διακίνησης εξασφαλίζεται από ανελκυστήρες με ελάχιστες εσωτερικές διαστάσεις πλάτους 1,10 μ. και μήκους 1,40 μ. και ελεύθερο άνοιγμα πόρτας στη μικρότερη από τις παραπάνω διαστάσεις 0,85 μ. (στη πράξη, για λόγους τυποποίησης έχει καθιερωθεί από τους κατασκευαστές ως μικρότερη διάσταση το 0.90μ). Η απόσταση μεταξύ της πόρτας του ανελκυστήρα και του απέναντι τοίχου ή σκάλας ή άλλου εμποδίου πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,50 μ. Στους ανελκυστήρες αυτούς επιβάλλεται η τοποθέτηση οπτικοακουστικών και οπτικών μέσων για την εξυπηρέτηση των τυφλών ή κωφών ατόμων. Τόσο οι ανελκυστήρες όσο και το μηχανοστάσιό τους, αλλά και τα πλατύσκαλα και η διαδρομή από τους ανελκυστήρες στην πλησιέστερη έξοδο, θα πρέπει να συνιστούν πυροδιαμέρισμα, για να είναι δυνατή η χρήση τους σαν έξοδοι διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Επισημαίνεται ότι σε κτίρια με πληθυσμό άνω των 200 ατόμων (υπολογισμός πληθυσμού: κτιριοδομικός άρθρο 4) πρέπει να εγκαθίστανται ανελκυστήρες, ο αριθμός και η θέση των οποίων θα προκύπτει ύστερα από κυκλοφοριακή μελέτη (κτιριοδομικός, άρθρο 29, παρ.3: «Σε κτίρια στα οποία απαιτείται η κατασκευή ανελκυστήρα πρέπει να συντάσσεται κυκλοφοριακή μελέτη του κτιρίου όταν ο πληθυσμός του κτιρίου είναι μεγαλύτερος από 200 άτομα». Το άρθρο 29 τίθεται ως τροποποιήθηκε με την απόφ /3068/89). Στην περίπτωση αυτή οι (προσβάσιμοι) ανελκυστήρες πρέπει να εγκαθίστανται ανά ζεύγη, ώστε να μη διαταράσσεται η κυκλοφορία σε περίπτωση βλάβης ή συντήρησης.

20 20

21 21 Η κατασκευή των ανελκυστήρων πρέπει να είναι σύμφωνη με τη κοινή Υπουργική Απόφαση 9.2/ΟΙΚ 32803/12308 (Φ.Ε.Κ. 815/Β/1997, σύμφωνα με την Οδηγία 95/16/ΕΚ). Στο παράρτημα I αναφέρεται: 1.2 «Ο θαλαμίσκος πρέπει έχει χαρακτηριστικά που να μην παρακωλύουν ή εμποδίζουν την πρόσβαση και την χρήση του από άτομα με ειδικές ανάγκες και να επιτρέπει όλες τις κατάλληλες μετατροπές που αποσκοπούν στην διευκόλυνση της χρήσης του από τα άτομα αυτά» «Τα όργανα ελέγχου των ανελκυστήρων τα οποία προορίζονται να χρησιμοποιούνται από μη συνοδευόμενα άτομα με ειδικές ανάγκες, πρέπει να είναι σχεδιασμένα και διατεταγμένα κατά κατάλληλο τρόπο». Επίσης πρέπει να ακολουθείται το εναρμονισμένο πρότυπο ΕΝ (πρόσβαση σε ανελκυστήρες ατόμων περιλαμβανομένων των ατόμων με ειδικές ανάγκες) και οι Οδηγίες Σχεδιασμού «Σχεδιάζοντας για Όλους»: «ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ».

22 22 Παρατήρηση: Σε υφιστάμενο κτίριο και σε περίπτωση κατά την οποία λόγω πολεοδομικών και άλλων διατάξεων ή λόγω χώρου είναι δυσχερής η εγκατάσταση ανελκυστήρα, είναι δυνατόν να εγκατασταθεί αναβατόριο κατακόρυφης κίνησης πού έχει όλα τα άλλα χαρακτηριστικά του προσβάσιμου ανελκυστήρα (διαστάσεις -χειριστήρια - θάλαμος κ.λπ.) με εξαίρεση την ταχύτητα που στην περίπτωση αυτή είναι μικρότερη του συμβατικού ανελκυστήρα. 11. ΟΔΗΓΟΣ ΟΔΕΥΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους των κτιρίων με χρήση κοινού, πρέπει να προβλέπεται η κατασκευή οδηγού τυφλών, λωρίδας δηλαδή, πλάτους 0,30-0,40μ με διαφορετική υφή και χρώμα από το υπόλοιπο δάπεδο της, που αποβλέπει στην καθοδήγηση και ασφαλή διακίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης. Ο οδηγός τυφλών κατασκευάζεται εντός των διαδρομών των ελεύθερων εμποδίων που έχουν προβλεφθεί για τη διακίνηση των ατόμων με αναπηρία και σε απόσταση τουλάχιστον 0,50μ από το πλησιέστερο εμπόδιο. 12. ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΑμεΑ - ΕΞΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 12.1 Οι παρούσες οδηγίες συμπληρώνουν το κεφάλαιο 8 «Δημόσιοι Χώροι Υγιεινής» των Οδηγών Σχεδιασμού και αναφέρονται στην χωροθέτηση, τα είδη υγιεινής και τον άλλο εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την κατασκευή και λειτουργία ενός συμβατικού κοινόχρηστου χώρου υγιεινής που εξυπηρετεί άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), διαστάσεων 215Χ215 εκ. ο οποίος μπορεί να γίνει και οικογενειακού τύπου με την τοποθέτηση ανακλινόμενου πάγκου εξυπηρέτησης νηπίων (baby point). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλίζονται τα ακόλουθα: Ύπαρξη νιπτήρα εντός του WC. Πλάγια και μετωπική προσέγγιση της λεκάνης. Μετωπική προσέγγιση του νιπτήρα. Δυνατότητα περιστροφής αναπηρικού αμαξιδίου (εγγραφή σε κάτοψη κύκλου διαμέτρου 150 εκ.). Ικανός χώρος ελιγμών του αμαξιδίου μπροστά από την είσοδο του WC διαστάσεων 150Χ170 εκ. όταν η πόρτα είναι ανοιγόμενη και 150Χ150 εκ. όταν η πόρτα είναι συρόμενη. Πόρτα καθαρού ανοίγματος τουλάχιστον 90 εκ. ανοιγόμενη προς τα έξω ή συρόμενη Κατάλογος ειδών υγιεινής και εξοπλισμού: 1. Η λεκάνη WC είναι ευρωπαϊκού (καθήμενου τύπου) από πορσελάνη σύμφωνα με το ελληνικό πρότυπο NSH Είναι συμβατική (όχι ανοιχτή μπροστά) ύψους 39~40 εκ. με δοχείο έκπλυσης (καζανάκι), χαμηλής πίεσης, από πορσελάνη, με μηχανισμό που ενεργοποιείται με αέρα. Το πρόσθιο χείλος πρέπει να απέχει από τον τοίχο όπου είναι τοποθετημένη, τουλάχιστον 70 εκ. Το καζανάκι πρέπει να μορφώνει πλάτη ή να κατασκευάζεται πλάτη. 2. Χειριστήριο (μπουτόν) για καζανάκι με μηχανισμό αέρος τοποθετημένο στον πλαϊνό τοίχο της λεκάνης ή σε χειρολαβή (σταθερή ή ανακλινόμενη).

23 23 3. Ανατομικό κάθισμα βαρέως τύπου, αντιβακτηριακό, όχι ανοιχτό μπροστά κατά προτίμηση από βακελίτη με ανοξείδωτα στηρίγματα. 4. Χειρολαβές δεξιά και αριστερά της λεκάνης:α) Σε περίπτωση που η λεκάνη είναι μακριά από πλαϊνό τοίχο, τοποθετούνται δύο όμοιες ανακλινόμενες χειρολαβές δεξιά και αριστερά της λεκάνης. Κάθε χειρολαβή διαθέτει μηχανισμό αυτόματης ασφάλισης στην κατακόρυφη θέση (μπορεί να φέρει και χαρτοθήκη). Πρέπει να δέχεται φορτίο στην άκρη της τουλάχιστον 150 κιλά. Προσοχή στον τρόπο στερέωσης. Οι διαστάσεις της βάσης στερέωσης πρέπει να είναι μεγάλες και να εξασφαλίζεται ασφαλής στερέωση στον τοίχο. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει να προβλέπεται επιπλέον ενίσχυση της στερέωσης με λάμα στον τοίχο ή στήριγμα, για μεταφορά των φορτίων στο έδαφος. Ύψος στερέωσης (πάνω μέρος) 80 εκ. και απόσταση 50 εκ. από τον άξονα της λεκάνης. Στην περίπτωση που είναι και οι δύο όμοιες ανακλινόμενες χειρολαβές, η μία φέρει χαρτοθήκη και η άλλη το χειριστήριο (μπουτόν) για το δοχείο έκπλυσης. Β) Σε περίπτωση που η μία πλευρά της λεκάνης είναι κοντά σε πλαϊνό τοίχο τοποθετείται σταθερή χειρολαβή μήκους 60~80 εκ., Φ35, πάνω στον τοίχο αυτό, η οποία πρέπει να δέχεται φορτίο τουλάχιστον 150 κιλά. Ύψος στερέωσης 80 εκ. και απόσταση 50 εκ. από τον άξονα της λεκάνης. Στην άλλη πλευρά τοποθετείται ανακλινόμενη χειρολαβή όπως περιγράφεται παραπάνω. Η χαρτοθήκη τοποθετείται στην αναλινόμενη χειρολαβή και το χειριστήριο (μπουτόν) στον τοίχο πάνω από τη σταθερή χειρολαβή. 5. Εργονομικός ανατομικός νιπτήρας ειδικού τύπου διαστάσεων περίπου 60 x 70 εκ. πάνω σε ειδική βάση με ρύθμιση της κλίσης. Ύψος τοποθέτησης (πάνω μέρος νιπτήρα): 80 εκ. To σιφόνι είναι πλαστικό σπιράλ. 6. Μπαταρία αναμεικτική ειδικού τύπου με μακρύ ρουξούνι και μακρύ μοχλό ή με μακρύ μοχλό και φωτοκύτταρο (σε οριζόντια προβολή μήκος μοχλού 235 χιλ. και ρουξούνι 220 χιλ.). 7. Καθρέπτης. Ύψος από δάπεδο (κάτω μέρος): 85εκ., ύψος (πάνω μέρος): περίπου 210 εκ., πλάτους 60 εκ. 8. Σαπωνοθήκη (dispenser) με φωτοκύτταρο ή με μεγάλο μοχλό. 9. Αερόθερμο για στέγνωμα χεριών με φωτοκύτταρο. 10. Χαρτοπετσετοθήκη. 11. Ράφι σε ύψος (από δάπεδο) 80 εκ., πλάτους 25 εκ. και μήκους περίπου 80 εκ. 12. Ανακλινόμενος πάγκος εξυπηρέτησης νηπίων (baby point). 13. Οριζόντια βοηθητική χειρολαβή πόρτας μήκους 60~70 εκ., ύψος τοποθέτησης 70~80εκ. 14. Κατακόρυφη βοηθητική χειρολαβή πόρτας 30 εκ., Φ30mm (μόνο για συρόμενες πόρτες), ύψος τοποθέτησης 90~120 εκ. (Σημείωση: Στις συρόμενες πόρτες στην ελεύθερη πλευρά τοποθετείται οριζόντια μπάρα και από την άλλη πλευρά κατακόρυφη). 15. Σύστημα κλήσεως κινδύνου. Διακόπτης on/on και κορδόνι τοποθετημένο περιμετρικά των τοίχων, οριζόντια, σε απόσταση περίπου 30 εκ. από το δάπεδο. 16. Οπτική - ακουστική ένδειξη συστήματος κλήσεως κινδύνου. 17. Καλάθι αχρήστων χωρίς καπάκι. 18. Βουρτσάκι καθαρισμού λεκάνης (πιγκάλ) επίτοιχο. Παρατηρήσεις: Όλοι οι διακόπτες, χειριστήρια κ.λ.π. τοποθετούνται σε ζώνη 90 ~ 120 εκ. από δάπεδο. Όλος ο εξοπλισμός να έχει πιστοποίηση κατά DIN ή ISO ή TÜV ή ΕΛΟΤ (κ.λ.π.)

24 24 Προσοχή αν η πόρτα είναι συρόμενη, η κάσα θα έχει πλάτος 1,00 μ. για να αφήνει καθαρό άνοιγμα 0,90 μ., επειδή πρέπει να τοποθετηθεί και κατακόρυφος χειρολισθήρας στην έξω πλευρά. Προσοχή στο οδηγό ολίσθησης. Πρέπει να είναι με ρουλεμάν. Μέγιστη δύναμη για άνοιγμα πόρτας 15 Newtons. To χρώμα της κάσας της πόρτας θα έχει αντίθεση με το χρώμα του αντίστοιχου τοίχου. Τα χερούλια της πόρτας πρέπει να είναι τύπου μοχλού απαγορεύονται τα σφαιρικά. Η κλειδαριά πρέπει να έχει ένδειξη κατειλημμένου και δυνατότητα απασφάλισης εξωτερικά. Η σήμανση πρέπει να είναι επιτοίχια (δίπλα στην πόρτα) ή κάθετη στον τοίχο ή αναρτημένη από το ταβάνι. Ο φωτισμός πρέπει να είναι ομοιόμορφος με 200 ~ 300 Lux. Τα είδη υγιεινής πρέπει να έχουν αντίθεση με την τοιχοποιία και το δάπεδο, ή οποία διευκολύνει τα άτομα με προβλήματα όρασης να αντιληφθούν καλύτερα τον χώρο. Το δάπεδο πρέπει να είναι αντιολισθητικό με συντελεστή ολισθηρότητας R12. Ο εξοπλισμός μπορεί να έχει είτε πλαστικό φινίρισμα (nylon coated) είτε ανοξείδωτο, αρκεί στο σύνολό του να παρουσιάζει αισθητική ομοιογένεια. Η στερέωση των ειδών υγιεινής και του εξοπλισμού πρέπει να γίνεται με τα κατάλληλα ανοξείδωτα εξαρτήματα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις οδηγίες του κατασκευαστή (αν υπάρχουν), με τρόπο που να εξασφαλίζει τη μέγιστη αντοχή, δεδομένου ότι τα ΑμεΑ στηρίζονται σε αυτόν. Σε περίπτωση που η υπόβαση στο σημείο στήριξης δεν είναι επαρκής ή ικανοποιητική απαιτείται επιπλέον ενίσχυση της στήριξης. Σημείωση: Όταν πρόκειται για την κατασκευή κοινόχρηστου χώρου υγιεινής που εξυπηρετεί άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ) σε υφιστάμενο κτίριο και εφόσον είναι αδύνατον να εξασφαλισθούν οι διαστάσεις 215Χ215 εκ., τότε είναι δυνατόν να κατασκευασθεί χώρος υγιεινής με πλάτος 160 εκ. και μήκος 280 εκ. με είσοδο από την μεγάλη πλευρά και την τήρηση των παραπάνω οδηγιών. ΦΩΤ. 2. Χώρος υγιεινής ΑμεΑ και επισκεπτών στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

25 ΣΗΜΑΝΣΗ Προκειμένου για κτίρια όπου στεγάζονται πολλές υπηρεσίες αμέσως μετά την είσοδο, σε κατάλληλο χώρο και ύψος από το δάπεδο, θα τοποθετείται απλοποιημένο διάγραμμα των στεγαζόμενων στο κτίριο υπηρεσιών, καθώς και πίνακας για τις ανακοινώσεις που αφορούν το κοινό. Ειδική μέριμνα θα λαμβάνεται ώστε το διάγραμμα των υπηρεσιών να υπάρχει και ανάγλυφο ή σε γραφή BRAILLE τοποθετημένο σε θέση και ύψος προσιτό από τα άτομα με προβλήματα στην όραση. ΦΩΤ. 3, Παράδειγμα σήμανσης στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

26 26 Όλα τα κτίρια που χρησιμοποιούνται από κοινό θα φέρουν σήμανση σύμφωνα με την Οδηγίες Σχεδιασμού «Σχεδιάζοντας για Όλους - Σήμανση». ΣΗΜΑΝΣΗ - ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑμεΑ.

27 27 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΣΗΜΑΝΣΗΣ 1. WC ΑΜΕΑ 2. WC ΑΝΔΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΜΕΑ 3. ΡΑΜΠΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΜΕΑ (ΚΛΙΣΗ 5%~6%) 4. ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ 5. ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ 6. ΒΕΛΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 7. WC ΓΥΝΑΙΚΩΝ 8. WC ΑΝΔΡΩΝ 9. WC ΑΝΔΡΩΝ / ΓΥΝΑΙΚΩΝ 10. WC 11. ΘΕΣΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ 12. ΒΕΛΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 13. ΑΝΑΒΑΤΟΡΙΟ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 14. ΑΝΑΒΑΤΟΡΙΟ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ 15. ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 16. ΤΗΛΕΦΩΝΟ 17. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 18. ΒΕΛΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 19. ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΩΦΩΝ 20. ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΥΦΛΩΝ 21. ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ 22. ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ (ΔΣΠ) 23. ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ 24. ΒΕΛΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 25. ΚΕΙΜΕΝΟΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΚΩΦΑ ΑΤΟΜΑ 26. ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΗΧΟΥ ΓΙΑ ΒΑΡΗΚΟΑ ΑΤΟΜΑ 27. ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΕ ΓΡΑΦΗ BRAILLE 28. CLOSED CAPTIONING (ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΠΟΤΙΤΛΙΣΜΟΥ κ.α.) 29. ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΗΧΟΥ ΓΙΑ ΒΑΡΗΚΟΑ ΑΤΟΜΑ 30. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 31. ΘΕΣΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΜΕΑ 32. ΚΛΙΜΑΚΟΣΤΑΣΙΟ 33. ΠΑΓΚΟΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΝΗΠΙΩΝ 14. ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ, ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ Εφαρμόζονται οι προδιαγραφές και πρόνοιες της Υπ. Απόφαση οικ /2009 «Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών» (ΦΕΚ 2621/Β/ ). Αν πρόκειται για κτίριο σημαντικό από άποψη λειτουργίας και αριθμού χρηστώνεπισκεπτών πρέπει να προβλέπεται κοντά στην προσβάσιμη είσοδο θέση ή θέσεις στάσης αυτοκινήτων για την αποβίβαση - επιβίβαση των εμποδιζομένων χρηστών - επισκεπτών.

28 28 Ομοίως πρέπει να προβλέπονται κοντά στάσεις της αστικής συγκοινωνίας και διαδρομές ελεύθερες εμποδίων, ισόπεδες ή με μικρές κλίσεις, κατάλληλα σημασμένες. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επισημαίνεται ότι ενδέχεται να υφίστανται ή να εκδίδονται διατάξεις οι οποίες να έχουν επιπτώσεις στην πρόσβαση σε κτίρια όπως τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.λπ., επειδή συμβαίνει και άλλα Υπουργεία να νομοθετούν σχετικά, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή συνεννόηση με το καθ ύλην αρμόδιο Υπουργείο που είναι το ΥΠΕΝ. Πρέπει επομένως να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε στις περιπτώσεις αυτές να εκδίδονται ΚΥΑ. ΦΩΤ. 4, Θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων ΑμεΑ στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών

29 29 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ (ΔΣΠ) Στο σχέδιο φαίνεται ο ακριβής τρόπος σχεδιασμού του Διεθνούς Συμβόλου Πρόσβασης (ΔΣΠ). Το ΔΣΠ έχει καθορισθεί από τον Ερυθρό Σταυρό και το Διεθνές Συμβούλιο Αναπήρων (Rehabilitation International) και έχει γίνει αποδεκτό από το Συμβούλιο Ευρώπης. Στην χώρα μας εγκρίθηκε με την Υπ. Απόφαση Γ4Α' / Φ/ 3012/ 1984 (ΦΕΚ 60/Β/85) του Υπ. Πρόνοιας. Πρόκειται για εικονόγραμμα που παριστά άτομο σε αμαξίδιο και είναι στραμμένο δεξιά. Είναι το μοναδικό εγκεκριμένο εικονόγραμμα, επομένως κάθε άλλη μορφή του δεν είναι αποδεκτή. Όταν υπάρχει σήμανση αναφερόμενη σε προσφερόμενες υπηρεσίες σε ΑμεΑ πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από το ΔΣΠ. Αν αυτές εξειδικεύονται σε συγκεκριμένη αναπηρία π.χ. σε τυφλά άτομα, τότε πρέπει να χρησιμοποιείται το αντίστοιχο εικονόγραμμα (βλ. σελ. 26 αριθμ. 20)

Η προσπέλαση από το πεζοδρόμιο στο εσωτερικό του κτιρίου πρέπει να γίνεται και αυτή στο ίδιο επίπεδο.

Η προσπέλαση από το πεζοδρόμιο στο εσωτερικό του κτιρίου πρέπει να γίνεται και αυτή στο ίδιο επίπεδο. 7. ΕΙΣΟ ΟΙ ΚΤΙΡΙΩΝ 1. Γενικά Η Είσοδος κάθε κτιρίου είναι το καθοριστικότερο στοιχείο της προσβασιμότητάς του, καθορίζοντας ταυτόχρονα τον βαθμό αυτονομίας της διακίνησης των χρηστών του. Με την έννοια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΙΘΠΑ - ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΑμεΑ

ΥΠΑΙΘΠΑ - ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΑμεΑ ΥΠΑΙΘΠΑ - ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΑμεΑ (Με δύο όμοιους ανακλινόμενους χειρολισθήρες) ΓΕΝΙΚΑ: Απαραίτητη προϋπόθεση για να

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Κεφάλαιο 7. ΕΙΣΟ ΟΙ ΚΤΙΡΙΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ Η ΕΙΣΟ ΟΣ κάθε κτιρίου είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: BAYSIDE KATSARAS ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΚΡΕΜΑΣΤΗ ΟΔΟΣ: ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ 7 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85104 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 95004-95177 ΦΑΞ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΟΔΟΣ: ΚΟΛΥΜΠΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85102 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 56275-56140

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: SOCRATES ST APAART ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ:ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ:ΠΗΓΑΔΙΑ ΟΔΟΣ: ΠΟΘΙΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 81152 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2245022590 ΦΑΞ: 2245022596

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: ALTHEA BOUTQUE HOTEL ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ:ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΜΕΝΕΤΩΝ ΟΔΟΣ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 81152 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2245081152 ΦΑΞ: 2245081152 EMAIL:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: KRESTEN ROYAL HOTEL ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΡΟΔΟΥ ΟΔΟΣ: 6ο χλμ ΛΕΩΦ.ΡΟΔΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: SUN PALACE ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΡΟΔΟΥ ΟΔΟΣ: ΦΑΛΗΡΑΚΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410-85650/651 ΦΑΞ: 22410-85911 EMAIL:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: EPSILON ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΚΟΣΚΙΝΟΥ ΟΔΟΣ: ΛΕΩΦ. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΦΑΛΗΡΑΚΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 85912, 85956,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: RHODOS PARK ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΡΟΔΟΥ ΟΔΟΣ: ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ 12 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 89700 ΦΑΞ: 22410 24613

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: RODOS PRINCESS ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΓΕΝΝΑΔΙ ΟΔΟΣ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85109 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22440 47102 ΦΑΞ: 22440 47267 EMAIL: reservations@rodosprincess.com

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: MEDITERRANEAN ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΡΟΔΟΥ ΟΔΟΣ: ΚΩ 35-37 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 97000 ΦΑΞ: 22410 22828 EMAIL:

Διαβάστε περισσότερα

2. ημόσιοι χώροι υγιεινής για εμποδιζόμενα άτομα

2. ημόσιοι χώροι υγιεινής για εμποδιζόμενα άτομα 8. ΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ 1. Γενικά Απαραίτητη προϋπόθεση για να θεωρηθεί ένα δημόσιο κτίριο ή δημόσιος χώρος προσβάσιμος, είναι η ύπαρξη τουαλέτας W.C, κατάλληλα διαμορφωμένης και με τον απαραίτητο εξοπλισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: SUN BEACH RESORT ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΟΔΟΣ: ΠΑΡΑΛΙΑ ΙΑΛΥΣΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85101 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 93821, 93825

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Κεφάλαιο 5. ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΙΑΦΟΡΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ Πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: KASSANDRA ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΙΑΛΥΣΟΥ ΟΔΟΣ: ΡΙΜΙΝΙ 1,ΙΑΛΥΣΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85101 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 94236-94961 ΦΑΞ: 22410

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ 1. ΓΕΝΙΚΑ Κεφάλαιο 8. ΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Απαραίτητη προϋπόθεση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: IXIAN GRAND ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΙΑΛΥΣΟΥ ΟΔΟΣ: ΠΑΡΑΛΙΑ ΙΞΙΑΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85101 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 92944-6 ΦΑΞ: 22410 94413

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ

Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ Μια ξενοδοχειακή επιχείρηση που θα φιλοξενεί επισκέπτες ΑμεΑ που διακινούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: HOTEL AGLA ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΟΔΟΣ: ΑΠΟΔ. ΑΜΕΡΙΚΗΣ 35 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 22061-2 ΦΑΞ:

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΕΡΓΟ: ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΛΑΣΙΚΩΝ & ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝ/ΠΟΛΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΖΟΥΛΛΑΚΗΣ ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΡΟΔΟΥ ΟΔΟΣ: ΑΛ.ΔΙΑΚΟΥ 69 & ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΩΝΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 33038

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΛΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΡΟΔΟΥ ΟΔΟΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 20 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 63036 ΦΑΞ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: RODOS PALLADIUM ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΡΟΔΟΥ ΟΔΟΣ: ΤΘ 180, ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 57300 ΦΑΞ: 22410

Διαβάστε περισσότερα

Χώροι Υγιεινής. Γενικές απαιτήσεις

Χώροι Υγιεινής. Γενικές απαιτήσεις Χώροι Υγιεινής Γενικές απαιτήσεις 3.190 Οι χώροι υγιεινής πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο ώστε να προστατεύουν τους χρήστες συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή δωματίου ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ

Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή δωματίου ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή δωματίου ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ Το δωμάτιο (υπνοδωμάτιο/διαμέρισμα) που φιλοξενεί επισκέπτες ΑμεΑ που διακινούνται με αναπηρικό τροχοκάθισμα

Διαβάστε περισσότερα

Δ Η Μ Ο Σ Φ Α Ι Σ Τ Ο Υ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΖΑΡΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΜΕΑ

Δ Η Μ Ο Σ Φ Α Ι Σ Τ Ο Υ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΖΑΡΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΜΕΑ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Π Ε Ρ Ι Φ Ε Ρ Ε Ι Α Κ Ρ Η Τ Η Σ Δ Η Μ Ο Σ Φ Α Ι Σ Τ Ο Υ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΖΑΡΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΜΕΑ Ηράκλειο 2011 1 Η Μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ

Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ Μια ξενοδοχειακή επιχείρηση που θα φιλοξενεί επισκέπτες ΑμεΑ που διακινούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΡΓΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΤΙΡΙΟ Δ ΣΤΑΔΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗ Αρχιτεκτονικά : Στατικά Ηλεκτρομηχανολογικά:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ Σκοπός του ερωτηματολογίου είναι να καταγράψει τη δυνατότητα χρήσης από άτομα με αναπηρίες των υφιστάμενων

Διαβάστε περισσότερα

6. ΣΗΜΑΝΣΗ. 1. Ορισμός. 2. Γενικές αρχές σήμανσης

6. ΣΗΜΑΝΣΗ. 1. Ορισμός. 2. Γενικές αρχές σήμανσης 6. ΣΗΜΑΝΣΗ 1. Ορισμός Ονομάζεται σήμανση το σύνολο των συμβόλων και κειμένων που διευκολύνουν στον προσανατολισμό και στην κίνηση όλων των ατόμων στο δομημένο περιβάλλον. Ακόμη σήμανση θεωρείται και κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Κεφάλαιο 4. ΚΛΙΜΑΚΕΣ Ή ΣΚΑΛΕΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ή ΣΚΑΛΑ ονοµάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ Α.Μ.Ε.Α. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ Α.Μ.Ε.Α. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ Α.Μ.Ε.Α. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΟ ΘΕΣΗ ΦΟΡΕΑΣ : ΝΕΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ : ΚΟΥΜΠΕ ΝΕΡΟΚΟΥΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ : ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΣΥΡΑΚΟΥΛΗ ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΡΙΕΣ ΜΥΛΩΝΟΓΙΑΝΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο

Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο Σηµείωση: Τα παρακάτω ευρήµατα / αποτελέσµατα προέκυψαν από την αξιολόγηση των φορέων από τους εκπαιδευόµενους και δεν αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 281 Κ.Δ.Π. 86/99 Αρ. 3322,

E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 281 Κ.Δ.Π. 86/99 Αρ. 3322, E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 281 Κ.Δ.Π. 86/99 Αρ. 3322, 30.4.99 Αριθμός 86 Οι περί Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 1999, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση το άρθρο 19 του περί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΩΜΑΤΕΙΩΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: Γ.Ν.ΡΟΔΟΥ ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΩΝΑΣ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΡΟΔΟΥ ΟΔΟΣ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22413 6000 ΦΑΞ: EMAIL: WEBSITE: ΟΝΟΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΦΕΚ 59/Δ/ ) ΕΙΣΗΓΗΣΗ 10 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ ΑΡΧΙΤ ΜΗΧ

ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΦΕΚ 59/Δ/ ) ΕΙΣΗΓΗΣΗ 10 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ ΑΡΧΙΤ ΜΗΧ ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΦΕΚ 59/Δ/3-02-89) ΕΙΣΗΓΗΣΗ 10 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ ΑΡΧΙΤ ΜΗΧ Άρθρο 13 Κλίμακες 1. Οι κλίμακες των κτιρίων και δομικών έργων πρέπει να κατασκευάζονται (αριθμός, μορφή θέση και πλάτος) έτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Κεφάλαιο 6. ΣΗΜΑΝΣΗ 1. ΟΡΙΣΜΟΣ Ονοµάζεται σήµανση το σύνολο των συµβόλων

Διαβάστε περισσότερα

AμεΑ: Ένας απ όλους μας.

AμεΑ: Ένας απ όλους μας. AμεΑ: Ένας απ όλους μας. www.edrive.yme.gov.gr ΑμεΑ: Δικαίωμα στη μετακίνηση Η άνετη και ανεμπόδιστη μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων των χρηστών της οδού. Η αυτόνομη μετακίνηση των ανθρώπων με αναπηρίες

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο 1 ΚΤΕΛ Ν. ΞΑΝΘΗΣ

Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο 1 ΚΤΕΛ Ν. ΞΑΝΘΗΣ Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο 1 ΚΤΕΛ Ν. ΞΑΝΘΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ Κατηγορία: Κτίριο υπηρεσίας µεταφορών 60,28 Στην αρµοδιότητα της Υπηρεσίας περιλαµβάνονται: Έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο

Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο Περιεχόμενα 1 Δημαρχείο... 2 2 Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Νομαρχία)... 8 3 Γενικό Νοσοκομείο Σερρών... 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-1-

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Α) Πρόσβαση στο φυσικό περιβάλλον και τους εξωτερικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ: 1203-0000

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ: 1203-0000 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΡΓΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΣΤΑΔΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ: 1203-0000 ΤΙΤΛΟΣ ΤΕΥΧΟΥΣ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. Γενικά 1.1. Αυτόνομη ιακίνηση και ιαβίωση Άτομα με αναπηρία είναι τα άτομα που έχουν μόνιμες ή προσωρινές βλάβες, ανικανότητες, αδυναμίες, αναπηρίες ή συνδυασμό

Διαβάστε περισσότερα

Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή προσαρμόσιμων κατοικιών είναι η αναθεώρηση των βασικών αρχών σχεδιασμού της κατοικίας, δηλαδή:

Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή προσαρμόσιμων κατοικιών είναι η αναθεώρηση των βασικών αρχών σχεδιασμού της κατοικίας, δηλαδή: 10. ΚΑΤΟΙΚΙΑ 1. Γενικά Ο σχεδιασμός της κατοικίας μέχρι σήμερα ακολουθεί τις ατομικές ανάγκες και απαιτήσεις των χρηστών της. Ο εσωτερικός δε σχεδιασμός της είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη. Με την

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα ανύψωσης καθίσματος

Σύστημα ανύψωσης καθίσματος Προϊόντα ΑμεΑ Σύστημα ανύψωσης καθίσματος Λύσεις συστημάτων ΑμεΑ freestair FREESTAIR Το σύστημα ανύψωσης καθίσματος freestair για τις σκάλες ΑΜΕΑ έχει σχεδιασθεί ειδικά για άτομα όλων των ηλικιών που αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ «ΚΟΥΜΠΕ»

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ «ΚΟΥΜΠΕ» ΕΡΓΟ : ΘΕΣΗ : ΑΝΑΔΟΧΟΣ : ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ Δ.Ε. ΧΑΝΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ - Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ - ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ - ΟΔΟΣ ΑΠΤΕΡΩΝ 2 & ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ 166, ΚΟΥΜΠΕΣ - 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ - 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Όνομα Μονάδας: Κατηγορία: Τάξη: Website: Διεύθυνση: ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ HILTON PARK NICOSIA Ξενοδοχείο 4 αστέρων www.hilton.com Έγκωμη

Διαβάστε περισσότερα

Απόφαση Υπ. Περιβ. Ενεργ. & Κλ. Αλλ.52907/28.12.2009 (ΦΕΚ 2621/31.12.2009 τεύχος Β)

Απόφαση Υπ. Περιβ. Ενεργ. & Κλ. Αλλ.52907/28.12.2009 (ΦΕΚ 2621/31.12.2009 τεύχος Β) Απόφαση Υπ. Περιβ. Ενεργ. & Κλ. Αλλ.52907/28.12.2009 (ΦΕΚ 2621/31.12.2009 τεύχος Β) ΘΕΜΑ: «Ειδικές ρυθµίσεις για την εξυπηρέτηση ατόµων µε αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους των οικισµών που προορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ 1. ΓΕΝΙΚΑ Κεφάλαιο 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1.1.

Διαβάστε περισσότερα

Προδιαγραφές για την κατασκευή χώρων στάθµευσης αυτοκινήτων που εξυπηρετούν τα κτίρια. (ΦΕΚ 167/ /2-3-93)

Προδιαγραφές για την κατασκευή χώρων στάθµευσης αυτοκινήτων που εξυπηρετούν τα κτίρια. (ΦΕΚ 167/ /2-3-93) ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Αριθµός 98728/7722/93 Προδιαγραφές για την κατασκευή χώρων στάθµευσης αυτοκινήτων που εξυπηρετούν τα κτίρια. (ΦΕΚ 167/ /2-3-93) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης & Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης & Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΜΕΛΤ & ΕΛΑΜΟ-ΣΦΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Έκδοση: Επιμέλεια Εξωφύλλου: Επιμέλεια Σκίτσων: Copyright: Φωτοστοιχειοθεσία:

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουσα κατάσταση σχετικά με την προσβασιμότητα στην απασχόληση στην Κεντρική Μακεδονία

Υπάρχουσα κατάσταση σχετικά με την προσβασιμότητα στην απασχόληση στην Κεντρική Μακεδονία Υπάρχουσα κατάσταση σχετικά με την προσβασιμότητα στην απασχόληση στην Κεντρική Μακεδονία Παραδοτέο: Πακέτο εργασίας: Π3.3 Υπάρχουσα κατάσταση σχετικά με την προσβασιμότητα στην απασχόληση στην Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΡΓΟ: ΣΥΝΤΑΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο. Περιεχόμενα

Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο. Περιεχόμενα Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο Περιεχόμενα 1 ηµαρχείο ράµας... 2 2 ηµοτικό Ωδείο ράµας... 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012-1- Α. ΜΟΥΡΟΥΖΗΣ 1 Δημαρχείο Δράμας ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 1 ΕΛΛΗΝIΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤIΑ ΥΠΟΥΡΓΕIΟ ΠΕ.ΚΑ ΓΕΝIΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔIΟIΚΗΣΕΩΣ ΔIΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤIΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤIΚΟ Αθήvα, 14-2- 2011 Α Π Ο Φ Α Σ Η ΘΕΜΑ: Υποχρεώσεις και μέτρα για την ασφαλή διέλευση των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών, στο πλαίσιο του έργου Πτέρυγα δωρητών στην ανατολική πτέρυγα Β ορόφου

Διαβάστε περισσότερα

2. ΟΔΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ.

2. ΟΔΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ. Άρθρο 13 [Όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την Υ.Α. 58185/2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α )] Χώροι στάθμευσης οχημάτων και πρατήρια υγρών καυσίμων 1. ΓΕΝΙΚΑ. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κτίρια ή

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα. Ανελκυστήρες Parking Συστήματα ΑΜΕΑ

Προϊόντα. Ανελκυστήρες Parking Συστήματα ΑΜΕΑ Προϊόντα Ανελκυστήρες Parking Συστήματα ΑΜΕΑ Parking Συστήματα ανύψωσης αυτοκινήτων οχημάτων KTS Συστήματα Στάθμευσης αυτοκινήτων KPS PARKING Υδραυλικά συστήματα στάθμευσης KleemannPark Η KLEEMANN, διευρύνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Να έχει ξεχωριστές οδεύσεις διαφυγής από το υπόλοιπο κτίριο.

Να έχει ξεχωριστές οδεύσεις διαφυγής από το υπόλοιπο κτίριο. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 5 / 2003 ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Ε _ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 30/10/2003 1. Γενικά Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κτίρια ή τμήματα κτιρίων που χρησιμοποιούνται σαν καταστήματα για την έκθεση,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Κεφάλαιο 10. ΚΑΤΟΙΚΙΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ Ο σχεδιασµός της κατοικίας µέχρι σήµερα

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 9 [Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α /2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α )

Άρθρο 9 [Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α /2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α ) Άρθρο 9 [Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 58185/2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α ) Καταστήματα 1. Γενικά. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κτίρια ή τμήματα κτιρίων που χρησιμοποιούνται σαν καταστήματα, για την

Διαβάστε περισσότερα

(α) Για τις αίθουσες διδασκαλίας υπολογίζεται με την αναλογία 1 ατόμου για κάθε 2 τ.μ. καθαρού εμβαδού δαπέδου της αίθουσας.

(α) Για τις αίθουσες διδασκαλίας υπολογίζεται με την αναλογία 1 ατόμου για κάθε 2 τ.μ. καθαρού εμβαδού δαπέδου της αίθουσας. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 3 / 2003 ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Γ _ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΑ 30/10/2003 1. Γενικά Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα κτίρια όλων των βαθμίδων δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, τα φροντιστήρια,

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη της προσβασιμότητας του σχολείου μας

Μελέτη της προσβασιμότητας του σχολείου μας Βιωματική δράση: Μελέτη της προσβασιμότητας του σχολείου μας Γυμνάσιο Λ.Τ. Παξών Σχολικό έτος: 2015-2016 Τάξη: α γυμνασίου Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Λιανού Σταυρούλα ΠΕ17.01 Ας προσπαθήσουμε να δούμε αλλιώς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ WC ΑΜΕΑ στις ΤΟΜΥ Καβάλας, 2η Ξάνθης, Κομοτηνής 1η και 2η, Αλεξανδρούπολης

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ WC ΑΜΕΑ στις ΤΟΜΥ Καβάλας, 2η Ξάνθης, Κομοτηνής 1η και 2η, Αλεξανδρούπολης ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ WC ΑΜΕΑ στις ΤΟΜΥ Καβάλας, 2η Ξάνθης, Κομοτηνής 1η και 2η, Αλεξανδρούπολης Στα WC ΑΜΕΑ των ΤΟΜΥ που περιγράφονται παρακάτω, θα γίνουν εργασίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΠΕ Δραπετσώνας 25, 26-01-13 Ανθρωπογενές περιβάλλον και αειφόρος διαχείριση

ΚΠΕ Δραπετσώνας 25, 26-01-13 Ανθρωπογενές περιβάλλον και αειφόρος διαχείριση ΚΠΕ Δραπετσώνας 25, 26-01-13 Ανθρωπογενές περιβάλλον και αειφόρος διαχείριση ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ Πετρίδου Βαρβάρα Υπ. Π.Ε. Δ.Δ.Ε Β Αθήνας Πεζοδρόμια στην πόλη μας Πεζοδρόμια στην πόλη μας Στα πεζοδρόμια συναντιόμαστε.

Διαβάστε περισσότερα

2.1.3. Γενικά απαιτούνται δύο εναλλακτικές οδεύσεις διαφυγής με τις αντίστοιχες εξόδους κινδύνου, όπως φαίνεται στον πίνακα Γ.1.

2.1.3. Γενικά απαιτούνται δύο εναλλακτικές οδεύσεις διαφυγής με τις αντίστοιχες εξόδους κινδύνου, όπως φαίνεται στον πίνακα Γ.1. Άρθρο 7 [Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 58185/2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α )] Εκπαιδευτήρια 1.Γενικά. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα κτίρια όλων των βαθμίδων δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, τα φροντιστήρια,

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό Τεχνικό Σχέδιο

Ειδικό Τεχνικό Σχέδιο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ειδικό Τεχνικό Σχέδιο Ενότητα 5.2 & 5.3: Κατακόρυφες επικοινωνίες στα κτίρια Δρ Σταματίνα Γ. Μαλικούτη Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Προσβασιμοό τητας Ξενοδοχειάων Σπαά ρτης. Δρ. Ιωάννης Μπασδέκης Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας

Έρευνα Προσβασιμοό τητας Ξενοδοχειάων Σπαά ρτης. Δρ. Ιωάννης Μπασδέκης Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας Έρευνα Προσβασιμοό τητας Ξενοδοχειάων Σπαά ρτης Δρ. Ιωάννης Μπασδέκης Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας Έκδοση 1.0 Μάρτιος 2014 Συύ νοψη Ο Νομός Λακωνίας, έχοντας πλήθος αναγνωρίσιμων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΛΥΠΤΗ»

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Πρωτ. Δήμου Ιλίου: 1322/11-01-2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1η Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας ΔΗΜΟΣ Ι Λ Ι Ο Υ Ζωής την 09-01-2012

Αρ. Πρωτ. Δήμου Ιλίου: 1322/11-01-2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1η Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας ΔΗΜΟΣ Ι Λ Ι Ο Υ Ζωής την 09-01-2012 Αρ. Πρωτ. Δήμου Ιλίου: 1322/11-01-2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 1η Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας ΔΗΜΟΣ Ι Λ Ι Ο Υ Ζωής την 09-01-2012 Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Ιλίου συνήλθε στο Δημαρχιακό

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Σύνθεση Ορισμοί ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ν. 4067/2012

Αρχιτεκτονική Σύνθεση Ορισμοί ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ν. 4067/2012 Αρχιτεκτονική Σύνθεση Ορισμοί ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ν. 4067/2012 Άρθρο 2 Ν. 4067/12 ΝΟΚ Αίθριο είναι μη στεγασμένο τμήμα του κτιρίου που περιβάλλεται από όλες τις πλευρές του από το κτίριο ή τα όρια

Διαβάστε περισσότερα

2. ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ

2. ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ 2. ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΕΖΩΝ 1. Στοιχεία Σχεδιασμού Πεζοδρομίου 1.1 Γενικά Ως πεζοδρόμια ορίζονται τα υπερυψωμένα ή μη ερείσματα αστικής οδού, που προορίζονται για την συνεχή, ασφαλή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ. Πιστεύουμε στην Παράγουμε στην ΕΛΛΑΔΑ OlympiaElectronics @olympiaelectro

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ. Πιστεύουμε στην Παράγουμε στην ΕΛΛΑΔΑ OlympiaElectronics @olympiaelectro ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ Πιστεύουμε στην Παράγουμε στην ΕΛΛΑΔΑ OlympiaElectronics olympiaelectronics Olympia Electronics Olympia Electronics OlympiaElectronics @olympiaelectro

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ : ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2006-2007 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007 ΕΞΑΜΗΝΟ 5 ΜΑΘΗΜΑ : ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΘΕΜΑ : Η ΦΙΛΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

1. Πρόσβαση- προσβασιμότητα

1. Πρόσβαση- προσβασιμότητα 1. Πρόσβαση- προσβασιμότητα «Πρόσβαση» και «προσβασιμότητα» υποδηλώνει τη δυνατότητα που προσφέρει ένας χώρος, να τον επισκεφτεί και να τον χρησιμοποιήσει ο χρήστης, χωρίς καμία απολύτως εξωτερική βοήθεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κέρκυρα, 27 Νοεµβρίου 2012 Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ Αρ. Πρωτ:

Διαβάστε περισσότερα

Otis, η προσβασιμότητα στην καθημερινότητα. Προσβασιμότητα

Otis, η προσβασιμότητα στην καθημερινότητα. Προσβασιμότητα Otis, η προσβασιμότητα στην καθημερινότητα Προσβασιμότητα Τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε, οι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε. Η προσβασιμότητα των κτιρίων αποτελεί διακύβευμα για την κοινωνία, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

16REQ

16REQ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ- ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑΣ-ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΡΓΟ: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ & ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ Σύνταξη κειμένου: Μαρία Ν. Δανιήλ, Αρχιτέκτων

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλας Οικονόμου Μηχ. Μηχανικός Ε.Μ.Π. Τεχνικός Ασφαλείας Ενεργειακός Επιθεωρητής

Νικόλας Οικονόμου Μηχ. Μηχανικός Ε.Μ.Π. Τεχνικός Ασφαλείας Ενεργειακός Επιθεωρητής Νικόλας Οικονόμου Μηχ. Μηχανικός Ε.Μ.Π. Τεχνικός Ασφαλείας Ενεργειακός Επιθεωρητής Ευθύνες εκπαιδευτών Εκμάθηση αθλήματος Τιοθέτηση σωστής συμπεριφοράς Έλεγχος συνθηκών χώρων εκπαίδευσης Ασφάλεια εκπαιδευομένων

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Σάββενας Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γ. Σάββενας Πολιτικός Μηχανικός: Κ. Χριστόπουλος Διακοσμήτρια: Κ. Καλλιγά Σάββενα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ. για την εξειδίκευση του κριτηρίου αξιολόγησης «Εξασφάλιση της προσβασιµότητας στα άτοµα µε αναπηρία»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ. για την εξειδίκευση του κριτηρίου αξιολόγησης «Εξασφάλιση της προσβασιµότητας στα άτοµα µε αναπηρία» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ για την εξειδίκευση του κριτηρίου αξιολόγησης «Εξασφάλιση της προσβασιµότητας στα άτοµα µε αναπηρία» Τήρηση των κανόνων για την εξασφάλιση προσβασιµότητας στα άτοµα µε αναπηρία Εξετάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 2 [Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α /5428/1993 (ΦΕΚ 647 τ. Α )]

Άρθρο 2 [Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α /5428/1993 (ΦΕΚ 647 τ. Α )] Άρθρο 1 ΟΡΙΣΜΟΙ - ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Σελ. 1 Άρθρο 2 [Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 81813/5428/1993 (ΦΕΚ 647 τ. Α )] ΟΔΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ Στόχος: Ο κύριος στόχος του σχεδιασμού των οδεύσεων διαφυγής σ ένα

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθετικό πλαίσιο. Με βάση τη νομοθεσία αυτή η διαδικασία έκδοσης άδειας ανελκυστήρα είναι η εξής :

Νομοθετικό πλαίσιο. Με βάση τη νομοθεσία αυτή η διαδικασία έκδοσης άδειας ανελκυστήρα είναι η εξής : Νομοθετικό πλαίσιο Μέχρι το 1985 η κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των ανελκυστήρων καθορίζονταν από τα βασιλικά διατάγματα 37 του ΒΔ 1968 και 890 του 1965, «Περί κατασκευής και λειτουργίας ηλεκτροκίνητων

Διαβάστε περισσότερα

4067/2012 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

4067/2012 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 4067/2012 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Εισηγητής : Χριστόφορος Παντουβάκης 1 Σύντομη παρουσίαση άρθρων ΝΟΚ ΑΡΘΡΑ 1-6: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (τι-πως-ποιος): αναφέρεται στους σκοπούς, στους ορισμούς, πότε απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 3 Συνάθροιση Κοινού 3.1. Γενικά Υπολογισμός θεωρητικού πληθυσμού. ii. iii. iv. vi.

Άρθρο 3 Συνάθροιση Κοινού 3.1. Γενικά Υπολογισμός θεωρητικού πληθυσμού. ii. iii. iv. vi. Άρθρο 3 Συνάθροιση Κοινού 3.1. Γενικά. Στην κατηγορία συνάθροιση κοινού περιλαμβάνονται κτίρια ή τμήματα κτιρίων ή χώροι κτιρίων και οικοπέδων, καθώς και οι βοηθητικοί χώροι αυτών, όπου συναθροίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ. Πιστεύουμε στην Παράγουμε στην

ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ.   Πιστεύουμε στην Παράγουμε στην ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ Η εταιρεία είναι πιστοποιηµένη από: www.olympia-electronics.gr Πιστεύουμε στην Παράγουμε στην ΕΛΛΑΔΑ OlympiaElectronics olympiaelectronics @olympiaelectro

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσφατες τροποποιήσεις ΓΟΚ (Άρθρο7 και 11) και Κτιριοδομικού κανονισμού (Αρθ 3)

Πρόσφατες τροποποιήσεις ΓΟΚ (Άρθρο7 και 11) και Κτιριοδομικού κανονισμού (Αρθ 3) Πρόσφατες τροποποιήσεις ΓΟΚ (Άρθρο7 και 11) και Κτιριοδομικού κανονισμού (Αρθ 3) Αποφ-31252/22-7-09 (ΦΕΚ-396/ΑΑΠ/13-8-09) Συμπλήρωση των διατάξεων της Αποφ-3046/304/30-1-89 του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ "Κτιριοδομικός

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος καταγραφής στάσης και στεγάστρου αστικής συγκοινωνίας ΜΕΡΟΣ Α: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ / ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Κατάλογος καταγραφής στάσης και στεγάστρου αστικής συγκοινωνίας ΜΕΡΟΣ Α: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ / ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Ημερομηνία: Ώρα: Ελεγκτής: Γραμμή: Καταγραφή Υφιστάμενης Προσωρινή Μόνιμη στάση: Καιρικές συνθήκες: Κωδικός στάσης / στάση: Όνομα στάσης: Μεταφορά/Κατάργηση Υφιστάμενης Ίδρυση νέας ΜΕΡΟΣ Α: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Κ.Δ.Π. 262/2018 Αρ. 5111, Αριθμός 262

Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Κ.Δ.Π. 262/2018 Αρ. 5111, Αριθμός 262 1546 Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Κ.Δ.Π. 262/2018 Αρ. 5111, 14.9.2018 Αριθμός 262 Ο ΠΔΡΗ ΡΤΘΜΗΔΩ ΟΓΩΝ ΚΑΗ ΟΗΚΟΓΟΜΩΝ ΝΟΜΟ (ΝΟΜΟΗ 14 TOY 1959, 67 ΣΟΤ 1963, 6 ΚΑΗ 65 ΣΟΤ 1964, 12 ΣΟΤ 1969, 38 ΣΟΤ 1969, 13 ΚΑΗ 28 ΣΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 5 [Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α /2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α )]

Άρθρο 5 [Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α /2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α )] Άρθρο 5 [Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 58185/2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α )] Κατοικίες 1. Γενικά. «Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα κτίρια που χρησιμοποιούνται για κατοικία, δηλαδή μονοκατοικίες,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ

ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: ΑΡΙΘΜΌΣ 98728/7722/93 ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΈΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΧΏΡΩΝ ΣΤΆΘΜΕΥΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΉΤΩΝ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΎΝ ΤΑ ΚΤΊΡΙΑ. (ΦΕΚ 167/ /2 3 93) Το ελάχιστο πλάτος των οριζοντίων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ TΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ: «ΧΩΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

TOI Flush Event Σαν στο σπίτι σας!

TOI Flush Event Σαν στο σπίτι σας! TOI Flush Event Σαν στο σπίτι σας! Για τις VIP ξεχωριστές εκδηλώσεις σας Σαν στο σπίτι σας! Η τουαλέτα ΤΟΙ Flush Εvent σας προσφέρει πολλά πρωτοποριακά χαρακτηριστικά, που δεν θα βρείτε αλλού, χωρίς σύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ»

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΕΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑ:ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα