IB Primary Years Programme. Όμιλοι Δημοτικού

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "IB Primary Years Programme. Όμιλοι Δημοτικού 2012-13"

Transcript

1 IB Primary Years Programme Όμιλοι Δημοτικού

2 Γεύσεις του κόσμου Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Α - Β Δημοτικού Υπεύθυνες: Γιάννα Σολωμού και Βέρα Φρούντζα Μέγιστος Αριθμός μαθητών/τριών: 30 Μικροί μάγειρες εν δράσει! Ελάτε να κάνουμε ένα ταξίδι στις χώρες του κόσμου μέσα από γεύσεις, νοστιμιές και μυρωδιές που θα σας συναρπάσουν... Μαζί θα ανακαλύψουμε τον κόσμο της μαγειρικής και θα ταξιδέψουμε στο χάρτη γνωρίζοντας τα προϊόντα που παράγει ο κάθε λαός. Θα διαβάσουμε και θα εκτελέσουμε πρωτότυπες συνταγές, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουμε το δικό μας βιβλίο μαγειρικής. Σας περιμένουμε να δημιουργήσουμε μαζί πιάτα γεμάτα φαντασία που θα εντυπωσιάσουν! Μικροί ποιητές Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Α - Β Δημοτικού Υπεύθυνη: Μαρία Καλαμαρά Το όμορφο ταξίδι των μικρών μας μαθητών/τριών στο μονοπάτι της έκφρασης των συναισθημάτων, των αντιλήψεων και των προβληματισμών μετατρέπεται σε στίχους. Μετατρέπεται σε λόγο λιτό, αλλά ταυτόχρονα και πλούσιο σε ποιότητα και ομορφιά αυθόρμητο και πάνω απ όλα παιδικό! Μικροί ποιητές εν δράσει! Ήρθε η ώρα να ομορφύνουμε το σχολείο μας με στίχους, ποιήματα και τραγούδια. Μαθαίνω την Ελλάδα χορεύοντας Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Α - Β Δημοτικού Υπεύθυνη: Βικτώρια Παπακωνσταντίνου Μέγιστος Αριθμός μαθητών/τριών: 12 Ένα ταξίδι στην Ελλάδα μέσα από τους ήχους της παράδοσής μας. Χορεύοντας τα παραδοσιακά μας τραγούδια, γνωρίζουμε τη Γεωγραφία του τόπου μας, τις ενδυμασίες, τα ήθη και τα έθιμά μας. Οι παραδοσιακοί ήχοι και οι χοροί γίνονται παιχνίδι γνωριμίας με τη χώρα μας. Ρυθμική Γυμναστική Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Α Β Δημοτικού Υπεύθυνη: Αθηνά Ρούπα Μέγιστος Αριθμός μαθητριών: 12 Στον όμιλο αυτό οι μικρές μαθήτριες θα «γνωρίσουν» το άθλημα της ρυθμικής γυμναστικής. Συνδυάζοντας χορό και γυμναστική, θα αποκτήσουν δύναμη και ευλυγισία, χάρη και αρμονία στις κινήσεις τους ενώ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν κάποιες από τις Ελληνίδες αθλήτριες που διακρίθηκαν στο άθλημα αυτό.

3 Let s play in English Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: A B Δημοτικού Students will learn through playing games and other games using the English language! They will learn certain vocabulary relevant to playtime, keeping in mind the student s profile attributes. Take a risk and play with us! Με τη φαντασία μου παίζω και μαθαίνω Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Α - Β Δημοτικού Υπεύθυνη: Ερασμία Χατζηκαημίδου Το θεατρικό παιχνίδι δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να αναπτυχθούν κινητικά, να γνωρίσουν βιωματικά το χώρο στον οποίο βρίσκονται και να τον χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν διαφορετικά είδη περιβάλλοντος και διαφορετικές καταστάσεις. Τα παιδιά μέσα από θεατρικό παιχνίδι μαθαίνουν να εμπιστεύονται την ομάδα και να ανακαλύπτουν τις άπειρες δυνατότητες που έχει το σώμα τους. Αποκτούν επαφή με τα μουσικά όργανα, το ρυθμό και τη μελωδία. Τα παιδιά, έχοντας αναπτύξει την εκφραστική τους ικανότητα μέσα από τη δραματοποίηση παραμυθιών, μύθων και διηγημάτων, μπαίνουν σε διαφορετικούς ρόλους, εκφράζονται και δηλώνουν την άποψή τους πάνω σε κοινωνικά θέματα, έννοιες και αξίες που διέπουν τη ζωή μας, ενώ παράλληλα αποκτούν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν και να σέβονται τα δικά τους συναισθήματα, καθώς επίσης και τα συναισθήματα των ανθρώπων που τα περιβάλλουν. Story telling Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Α Β Δημοτικού Do you have books? Do you want to become a storyteller? Join our Story Telling Club! Through different kind of stories we are going to explore a magic world! They will teach us how to become caring, risk-takers and thinkers! In this club we are also developing our listening and speaking skills through fun activities on each story! Join the fun!!!! The singing club! Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: A B Δημοτικού Come and join our singing club. We are going to learn how to sing songs and have fun while singing! You don t have to be good singer but you have to love singing! Join us for lots of fun!!!!

4 Με τα δυο χεράκια Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Α - Β Δημοτικού Υπεύθυνη: Ναντίν Κατσανού Πατρόν, χαρτόνια και ψαλίδια κόλλες και χρωματιστά μολύβια με φαντασία και μεράκι θα γίνουν αμέσως παιχνιδάκι! Πολλά και διάφορα υλικά, αν θες, θα γίνουν σπουδαίες κατασκευές. Έλα κι εσύ να φτιάξεις πραγματάκια με τα δυο σου τα χεράκια!!! Ερευνώ τον Κόσμο Γύρω μου Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Α Β Δημοτικού Υπεύθυνη: Σοφία Χαραλαμποπούλου Μέγιστος Αριθμός μαθητριών: 15 Στο πλαίσιο του ομίλου αυτού θα ασχοληθούμε με διάφορα φαινόμενα που παρατηρούμε στον κόσμο γύρω μας και θα προσπαθήσουμε να τα εξηγήσουμε μέσα από πειράματα, παρατήρηση και έρευνα. Μεγεθυντικοί φακοί, δοκιμαστικοί σωλήνες, ζυγαριές, μέτρα και πολλά άλλα θα μας βοηθήσουν να εξηγήσουμε πως λειτουργεί Ο ΚΟΣΜΟΣ. Ανακυκλώνοντας με φαντασία Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Α - Β Δημοτικού Υπεύθυνη: Θεώνη Χριστοπούλου Μέγιστος Αριθμός μαθητών/τριών: 12 Στόχος: Οι μαθητές/τριες να κατανοήσουν πώς με τα ανακυκλώσιμα υλικά κατασκευάζουμε χρηστικά αντικείμενα. Δραστηριότητες/Κατασκευές: Μολυβοθήκη από κονσέρβα Κορνίζα από χαρτόκουτο Φατσούλες ή Ζωάκια από χάρτινα πιάτα Κουμπαράς από κονσερβοκούτι Κατασκευές από φύλλα εφημερίδας Κοσμήματα από καπάκια και κουμπιά Κατασκευές με κουτί παπουτσιών

5 Let s bake a cake Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Α Β Γ Δημοτικού Have you got a sweet tooth? Do you enjoy mixing and stirring? Join us and explore the world of sweetness!!! Discover the secrets of baking! It s a piece of cake!! Στα αρχαία χρόνια Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Β Γ Δημοτικού Υπεύθυνη: Μαρία Τσιμπουκάκη Στόχοι: να γνωρίσουν τα παιδιά πτυχές της ζωής των ανθρώπων διάφορων ιστορικών και προϊστορικών περιόδων και να δημιουργήσουν αντικείμενα, όπως αυτοί. να αναπτυχθούν οι ικανότητες των παιδιών για συζήτηση, παρατήρηση, έρευνα και κατανόηση των αντικειμένων του φυσικού αλλά και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. να έρθουν σε επαφή με τη μεθοδολογία και τα εργαλεία επιστημών, όπως η Ιστορία, η Αρχαιολογία, η Ιστορία Τέχνης και η Μουσειολογία. να διασκεδάσουν μέσα από την ενασχόλησή τους με την Ιστορία και τους ιστορικούς χρόνους. Δραστηριότητες: ντυνόμαστε, όπως οι αρχαίοι Έλληνες γράφουμε σε πήλινες πινακίδες, όπως οι Μυκηναίοι δουλεύουμε ως αρχαιολόγοι, από την ανασκαφή στο μουσείο (το ταξίδι των αρχαίων αντικειμένων από την ανακάλυψή τους μέχρι την έκθεσή τους σ ένα μουσείο) Θεατρικό παιχνίδι Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Β - Γ Δημοτικού Υπεύθυνη: Άννα Τζανάκου Ελάτε να ταξιδέψουμε με όχημα το θεατρικό παιχνίδι στο μαγικό κόσμο της επικοινωνίας! Μέσω θεατρικών αυτοσχεδιασμών, δημιουργίας και δραματοποίησης ιστοριών και κουκλοθέατρου θα δοκιμάσουμε να εκφράζουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, να διεκδικούμε, να διαφωνούμε και να συνεργαζόμαστε!

6 Μαθαίνω τη Λατινική Αμερική χορεύοντας Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Γ - Δ Δημοτικού Υπεύθυνη: Ελισάβετ Αλεξανδράτου Οι μαθητές/τριες μέσα από τη συμμετοχή τους σε αυτόν τον όμιλο θα έχουν τη δυνατότητα: να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. να γνωρίσουν την ιστορία και την προέλευση των λάτιν χορών (salsa, cha cha cha, rumba, meringue, bachata κ.ά.). να μάθουν να αναγνωρίζουν τους διαφορετικούς ρυθμούς. να καλλιεργήσουν την κιναισθητική και μουσική τους νοημοσύνη. να ασκήσουν το μυαλό και τη μνήμη τους μαθαίνοντας συνδυασμούς βημάτων και χορογραφίες. να καλλιεργήσουν το ομαδικό τους πνεύμα και τη συνεργασία. να γυμνάσουν το σώμα τους. να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα και τον πολιτισμό των λαών της Λατινικής Αμερικής. να ερευνήσουν τη σύνδεση των χορών με την ιστορία και τη θρησκεία. Μαθηματικά παιχνίδια και γρίφοι Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Γ Δ Δημοτικού Υπεύθυνη: Λάμπρος Παπαδήμας Μέγιστος Αριθμός μαθητριών: 15 Ο Όμιλος Μαθηματικών παιχνιδιών και γρίφων αφορά σε παιχνίδια λογικής, γρίφους και σπαζοκεφαλιές μνήμης και παρατηρητικότητας. Στόχος του ομίλου είναι οι μαθητές/τριες να αφομοιώσουν τις γνώσεις των Μαθηματικών που έχουν αποκτήσει, να κατακτήσουν νέες και να αναπτύξουν την ικανότητα να κάνουν λογικούς και μαθηματικούς συλλογισμούς. Παράλληλα, μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες θα εξασκήσουν τη μνήμη και την παρατηρητικότητα τους, θα καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους και θα οξύνουν την οπτική τους αντίληψη. Μύθοι της Ελλάδας και του κόσμου Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Γ Δ Δημοτικού Υπεύθυνη: Βασιλική Ψωμά Στο συγκεκριμένο όμιλο θα ασχοληθούμε με μύθους από όλον τον κόσμο, όπως άλλωστε αποκαλύπτει και ο τίτλος. Οι μαθητές/ τριες θα έρθουν σε επαφή, μέσω των μύθων, με την καθημερινότητα των ηρώων, κάνοντας σύνδεση με την πραγματικότητα και με το σήμερα. Τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν τη χρηστικότητα των μύθων και πως αυτοί αποτελούν προδρόμους μύθων της δικής μας εποχής. Η ταύτιση των παιδιών με τους ήρωες των βιβλίων τους βοηθά να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση και την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται τα πράγματα μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών. Τα παιδιά ενστερνίζονται αυτά τα χαρακτηριστικά και τα παρουσιάζουν σε ένα παιχνίδι ρόλων. Επιπρόσθετα, οι μαθητές/τριες καλούνται να συνδέσουν διαφορετικούς μύθους και να δημιουργήσουν μόνοι τους το δικό τους μύθο ή ακόμη να συνεχίσουν κάποιο ήδη γνωστό δίνοντας ένα δικό τους εναλλακτικό τέλος.

7 Παραδοσιακοί χοροί Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Γ Δ Δημοτικού Υπεύθυνη: Ελεονόρα Παπαδημητρίου Στα πλαίσια των ομίλων στο σχολείο μας «έρχονται» οι παραδοσιακοί χοροί. Τα παιδιά μέσα από το χορό θα γνωρίσουν στοιχεία της λαϊκής παράδοσης του τόπου μας και θα μυηθούν στο τραγούδι και στη μελωδία των παραδοσιακών ρυθμών. Θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σώμα τους μέσα από την κίνηση και καλλιεργήσουν το ρυθμό τους. Θα χαρούν, θα εκφραστούν δημιουργικά και θα συνειδητοποιήσουν ότι το κάθε παιδί είναι σημαντικό και απαραίτητο για την ομάδα. Τελικός στόχος είναι να κατανοήσουν ότι ο χορός είναι τρόπος ζωής. Αγωγή Υγείας Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Γ Δ Δημοτικού Υπεύθυνη: Μαίρη Αποστολάκη Μέγιστος Αριθμός μαθητριών: 10 Στόχοι: να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες τους βασικούς κανόνες ατομικής καθαριότητας/υγιεινής. να έρθουν σε επαφή με ειδικούς πρώτων βοηθειών. να γνωρίσουν τους κανόνες υγιεινής διατροφής, τη διατροφική πυραμίδα (πυραμίδα μεσογειακής διατροφής). να συμμετάσχουν σε παιγνιώδεις δραστηριότητες σε σχέση με τη διατροφή. Επιτραπέζια παιχνίδια Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Γ - Δ Δημοτικού Υπεύθυνη: Αντιγόνη Φλώρου Ο όμιλος επιτραπέζιων παιχνιδιών έχει ως σκοπό τη μάθηση μέσα από τη ψυχαγωγία και διασκέδαση! Τα επιτραπέζια με τα οποία θα ασχοληθούμε είναι παιχνίδια γνώσεων, στρατηγικής, μυστηρίου και προβληματισμού (όπως το mindtrap, το Othello κ.ά). Οι μαθητές/τριες θα συμμετέχουν κυρίως σε ολιγομελείς ομάδες ανάλογα με το παιχνίδι. Τέλος, είναι γνωστό πως μέσα από τα παιχνίδια αναπτύσσονται κοινωνικές δεξιότητες αφού καλείσαι να συνεργαστείς, να συναγωνιστείς, να συζητήσεις- δίνοντας τον καλύτερό σου εαυτό -για να νικήσεις!

8 Let s get artistic! Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Γ Δ Δημοτικού Students will unfold their talent and imagination, will be inspired by simple materials and come up with original creations related to special days celebrated in English-speaking countries. Are you ready to join us? Δημιουργία Κοσμημάτων Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Γ - Δ Δημοτικού Υπεύθυνη: Ιωάννα Κασαμπά Κολιέ, βραχιόλια, μενταγιόν, σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, καρφίτσες! Όλα αυτά και άλλα τόσα θα μάθεις να φτιάχνεις με τα χεράκια σου, παίρνοντας μέρος στον όμιλο κοσμήματος! Ένα να κάνουμε όμορφες κατασκευές με χάντρες, πηλό, μαλλί και κλωστές! Η δημιουργικότητα και το κέφι θα αποτυπωθούν στα όμορφα κοσμήματα που θα μάθουμε να φτιάχνουμε! Reading Discoveries Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Γ Δ Δημοτικού A book club can be a fabulous way to fall in love with reading. Reading keeps your mind active and builds up your critical skills. It also explores and axpands your imagination upon important concepts and themes from books you read. Come and join our club! Let s read and have fun!!! Όμιλος Λογοτεχνίας Γ - Δ Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Γ Δ Δημοτικού Υπεύθυνη: Γαλάτεια Συμεωνίδου Μέσα από τη συμμετοχή των μαθητών/τριών στον όμιλο, οι μαθητές/τριες θα εξοικειωθούν με γνωστούς συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας, όπως ο Μάνος Κοντολέων, η Ζωρζ Σαρρή, η Άλκη Ζέη κ.ά.. Επιπλέον, στόχος του ομίλου είναι οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν στοιχεία της ζωής αυτών των μεγάλων συγγραφέων και πώς αυτά τα στοιχεία επηρέασαν το συγγραφικό τους έργο. Τέλος, θα έρθουν σε επαφή με αποσπάσματα έργων τους, αλλά και με πλήρη μυθιστορήματα αυτών με απώτερο σκοπό να εμβαθύνουν σε έννοιες και αξίες που δεν γίνονται αντιληπτές με την πρώτη ανάγνωση. Στο πλαίσιο του ομίλου αυτού οι μαθητές/τριες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν κάποιο από τα έργα που θα μελετήσουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς με τη μορφή θεατρικού ή οποιουδήποτε άλλου εκφραστικού τρόπου οι ίδιοι επιλέξουν.

9 Βουνό, Περιβάλλον, Σπορ στη Φύση Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Γ - Δ Δημοτικού Υπεύθυνος: Ίων Μηλιάς Οι δραστηριότητες του ομίλου αυτού περιλαμβάνουν θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα που αφορούν στη φύση και τα σπορ της φύσης. Αναλυτικότερα, προγραμματίζονται μαθήματα οργάνωσης των παιδιών που θέλουν ασχοληθούν με τη ζωή στην ύπαιθρο, Α βοήθειες, οργάνωση κατασκήνωσης, παρουσιάσεις ορειβατικών αποστολών, ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος και συμπεριφοράς στο βουνό. Ακόμη θα γίνουν επισκέψεις στο βουνό κοντά στο σχολείο, μαθήματα αναρρίχησης στην τεχνητή πίστα στο κλειστό γυμναστήριο καθώς και πρακτικά μαθήματα: στήσιμο σκηνής, επισκευή ποδηλάτου κ.α. Τέλος, το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί με εξορμήσεις στη φύση. The Scrapbooking club Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Γ - Δ - Ε - Στ Δημοτικού Paper, cards and scissors, pictures, ribbons, tags, markers, glitter, scissors, buttons, flowers, rags. A picture of your favourite thing, old notes and memos you can bring. Join our club and will see just how fun scrapbooking can be! Join our scrapbooking club and will create pages full of memories to cherish for years to come! Σοκολάτα: γλυκιά ή πικρή ιστορία; Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Δ Ε - Στ Δημοτικού Υπεύθυνη: Κυριακή Ταρλάμη Μέσα από τη «γλυκιά» ιστορία της σοκολάτας θα ανακαλύψουμε «πικρές» πτυχές της, όπως είναι η παιδική εργασία, η καταστροφή του περιβάλλοντος και ο υπερκαταναλωτισμός. Επίσης, θα προσπαθήσουμε να προτείνουμε μία πιο δίκαιη διαδικασία παραγωγής της σοκολάτας και να γνωρίσουμε την έννοια του fair-trade και τις θετικές συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτήν την προσπάθεια θα βοηθηθούμε από τα βιβλία «Ο βυθός με τα σοκολατόδεντρα» και «Τσόκο Μπλοκ».

10 Μικροί σχολικοί ρεπόρτερ Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Δ - Ε Στ Δημοτικού Υπεύθυνη: Κατερίνα Κουρκουτά και Αλίκη Γιαννακοδήμου O όμιλός μας έχει στόχο τη δημιουργία μιας μαθητικής εφημερίδας, που επιχειρεί να ικανοποιήσει την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος ώστε τα παιδιά να: 1. «μαθαίνουν» να διαβάζουν και να γράφουν με χαρά, αφού όπως λέει ο Φρενέ «ο μόνος λόγος να γράψει το παιδί είναι για να φτάσει η σκέψη του εκεί που δε φτάνει η φωνή του», να γράψει δηλαδή για τους/τις συμμαθητές/τριές του, τους δασκάλους του, τους γονείς και τους φίλους του. 2. «μαθαίνουν» να κατακτούν νέες γνώσεις, κάτι που επιτυγχάνεται όταν τα παιδιά γίνονται ρεπόρτερ, βγαίνουν απ την τάξη και μετέχουν ως παρατηρητές στα γεγονότα της σχολικής και κοινωνικής τους ζωής. 3. σκέφτονται κριτικά με αφορμή τα δρώμενα της καθημερινής τους ζωής, θα εξωτερικεύουν τις ευαισθησίες τους, τις ανησυχίες τους και τους προβληματισμούς τους. 4. μαθαίνουν να συνεργάζονται. Όταν τα μέλη μιας ομάδας συζητούν και ανταλλάσσουν απόψεις, επιτυγχάνεται τόσο η ανάγκη της ένταξής τους όσο και η ανάγκη της αυτοπειθαρχίας και του αυτοελέγχου. 5. νιώθουν δημιουργικοί και ικανοποιημένοι απ τη συμμετοχή τους στη σχολική πράξη, καθώς στα πλαίσια λειτουργίας της μαθητικής εφημερίδας δίνονται οι ευκαιρίες σε κάθε μαθητή/τρια να ικανοποιήσει τις μαθησιακές και γνωστικές του ανάγκες στο μέτρο των ατομικών του δυνατοτήτων και ενδιαφερόντων, σχηματίζοντας μια θετική εικόνα για τον εαυτό του και πετυχαίνοντας την αποδοχή από τους άλλους. Φτιάξ το μόνος σου (Διακόσμηση) Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Δ - Ε Στ Δημοτικού Υπεύθυνη: Βασιλική Γκόλια Στόχοι: να αναπτύξουν οι μαθητές/τριες την καλαισθησία τους και να αναδείξουν τη δημιουργικότητά τους. να γνωρίσουν βασικές τάσεις διακόσμησης. να εξοικειωθούν με την κατηγοριοποίηση των χρωμάτων και τους συνδυασμούς τους. να κατασκευάσουν διακοσμητικά αντικείμενα με απλά υλικά για να στολίσουν τους προσωπικούς τους χώρους. να επιμεληθούν τη διακόσμηση των χώρων του σχολείου.

11 Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Ε - Στ Δημοτικού Υπεύθυνη: Μαρία Ζαχαριάδου και Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος Μέγιστος Αριθμός μαθητών/τριών: 14 Με τον όμιλο Ψηφιακής Επεξεργασίας Εικόνας, φιλοδοξούμε οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ε και ΣΤ τάξεων του Δημοτικού μας Σχολείου να έρθουν σε επαφή με την ψηφιακή εικόνα και τις ιδιότητές της. Μέσα από τη διδασκαλία του λογισμικού Adobe Photoshop CS5.1 και των δυνατοτήτων του, οι συμμετέχοντες στον όμιλο θα μάθουν να επεμβαίνουν με εικαστικό ή γραφιστικό τρόπο σε εικόνες. Πιο συγκεκριμένα, θα ασχοληθούμε με: Φωτομοντάζ Θα έρθουμε σε επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας, όπου θα αποθανατίσουμε τα δικά μας καρέ, στα πλαίσια συγκεκριμένης θεματολογίας. Στη συνέχεια, θα επεξεργαστούμε τις φωτογραφίες μας, με δημιουργικό τρόπο και φαντασία, για να δημιουργήσουμε φωτομοντάζ. Δημιουργία Αφίσας Θα γνωρίσουμε την τέχνη της γραφιστικής και τη σημασία της στο χώρο της διαφήμισης. Θα δημιουργήσουμε αφίσες με σκοπό την προβολή και επικοινωνία συγκεκριμένων μηνυμάτων. Καλλιτεχνική Επιμέλεια Σχολικής Εφημερίδας Εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες του Adobe Photoshop CS5.1, θα σχεδιάσουμε την διάταξη μίας εφημερίδας, χρησιμοποιώντας ως περιεχόμενο τα άρθρα (κείμενα και εικόνες) από τον Όμιλο Σχολικής Εφημερίδας. Μαθηματική Σκέψη Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Ε Στ Δημοτικού Υπεύθυνη: Μέγιστος Αριθμός μαθητριών: 15 Στόχος του ομίλου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να προσεγγίσουν αποτελεσματικά επιλεγμένα στοιχεία της «επιστήμης των αριθμών», να συμβάλει στην καλλιέργεια της μαθηματικής και ορθολογικής τους σκέψης, να διευρύνει τον ορίζοντα των γνώσεων τους, ώστε να είναι σε θέση να επιλύσουν προβλήματα της καθημερινής ζωής. Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές/τριες που θα συμμετέχουν στον όμιλο, μέσα από έξυπνες προβληματικές καταστάσεις που εξάπτουν τη φαντασία, θα ενεργοποιούν την κριτική τους σκέψη και να ανακαλύπτουν τη σημασία των μαθηματικών. Ακόμη, ο όμιλος δίνει την ευκαιρία σε όσους τον επιλέξουν να ερευνήσουν και να ενημερωθούν σχετικά με την ιστορία των μαθηματικών και γνωστών μαθηματικών.

12 Ο άγνωστος κόσμος των νομικών Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Ε - Στ Δημοτικού Υπεύθυνη: Ιωάννα Χρονοπούλου «Ποια είναι η δουλειά ενός δικαστή; Γιατί ο κατηγορούμενος θα πάει φυλακή; Τι είναι το κακούργημα;» Αυτές είναι κάποιες ενδεικτικές ερωτήσεις που θα μας απασχολήσουν εξερευνώντας τον κόσμο των νομικών! Σκοπός του Ομίλου αυτού είναι να εισαχθούν τα παιδιά στο χώρο της επιστήμης του δικαίου με τρόπο απλό, δημιουργικό και κυρίως ευχάριστο. Με δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες για την ηλικία τους (π.χ. συμμετοχή σε ρητορικούς αγώνες, ανάλυση απλών υποθέσεων και απονομή δικαιοσύνης, αναπαράσταση σκηνών δικαστηρίων αυτοσχεδιάζοντας απλές υποθέσεις κ.ά.), οι μαθητές/ τριες: μαθαίνουν τους κυριότερους νομικούς όρους. αναπτύσσουν την ικανότητά τους στην επιχειρηματολογία και γίνονται δίκαιοι και υπεύθυνοι πολίτες. Από την αρχαία στη νέα ελληνική Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Ε ΣΤ Δημοτικού Υπεύθυνη: Χριστίνα Κουτούβελα «Τα όρια της γλώσσας μου ορίζουν τα όρια του κόσμου μου» έλεγε ο Wittgenstein. Όλοι γνωρίζουμε καλά τη σημασία της γλώσσας για την εξέλιξη της σκέψης του ανθρώπου. Αυτή η παραδοχή ήταν που μας οδήγησε στη σύσταση ομίλου στον οποίο θα καλλιεργούνται περαιτέρω οι γλωσσικές δεξιότητες των μαθητών του σχολείου μας. Σύμφωνα με τον μεγάλο δάσκαλο του Γένους Αδαμάντιο Κοραή: «Όποιος χωρίς την γνώση της Αρχαίας επιχειρεί να μελετήσει και να ερμηνεύση την Νέαν, ή απατάται ή απατά.». Σε αυτό το πλαίσιο πρόκειται να λειτουργήσει και ο Όμιλος Γλωσσικών Δεξιοτήτων. Η ελληνική γλώσσα έχει συνέχεια και οι μαθητές του σχολείου μας θα έχουν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν από το Δημοτικό! Ο ίδιος ο Οδυσσέας Ελύτης είπε: «Εγώ δεν ξέρω να υπάρχει παρά μία γλώσσα, η ενιαία Ελληνική γλώσσα. Το να λέει ο Έλληνας ποιητής, ακόμα και σήμερα, ο ουρανός, η θάλασσα, ο ήλιος, η σελήνη, ο άνεμος, όπως το έλεγαν η Σαπφώ και ο Αρχίλοχος, δεν είναι μικρό πράγμα...». Δραστηριότητες λεξιλογικές, ασκήσεις γραμματικής και συντακτικού θα αποτελέσουν μια διασκεδαστική πρόκληση για τους μαθητές του Δημοτικού! Χωρίς κόπο θα προετοιμαστούν από τη μια για τις προκλήσεις του μαθήματος των αρχαίων ελληνικών κι από την άλλη θα καλλιεργήσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες! Ο όμιλος απευθύνεται σε μαθητές της Ε και ΣΤ τάξης καθώς επίσης και σε μαθητές της Δ Δημοτικού που παρουσιάζουν αρκετά υψηλές επιδόσεις στο μάθημα των Eλληνικών. Ας ξεκινήσουμε!!! «ώστε υπτίους υπό του γέλωτος καταπεσείν»! Ποιος μπορεί να βρει την αντίστοιχη νέα ελληνική φράση; Σας περιμένουμε!!!

13 Το ηλιακό μας σύστημα Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Ε - Στ Δημοτικού Υπεύθυνη: Άννα Κακουλίδη Μέγιστος Αριθμός μαθητών/τριών: 12 Μαθαίνουμε, ερευνούμε και ανακαλύπτουμε πτυχές και φαινόμενα του ηλιακού μας συστήματος. Γνωρίζουμε όλους τους πλανήτες μας και συλλέγουμε πληροφορίες για φαινόμενα που παρουσιάζονται στο διάστημα! Μέσα από συζητήσεις, βίντεο και βιβλία τα παιδιά μαθαίνουν και καταλαβαίνουν τα αστέρια και τους πλανήτες, όλα αυτά που μας περιβάλλουν και αλληλεπιδρούν με εμάς. Ας Ταξιδέψουμε Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Ε Στ Δημοτικού Υπεύθυνη: Γεωργία Ντεγιάννη Μέγιστος Αριθμός μαθητριών: 10 Ένα ταξίδι σε ελληνικές, ευρωπαϊκές και άλλες χώρες του κόσμου με τη βοήθεια χαρτών και φωτογραφιών. Ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί ταξιδιωτικούς οδηγούς, να ανακαλύψουμε τα διασημότερα αξιοθέατα μέσα από την ιστορία των πόλεων και να μάθουμε για το φαγητό, την ενδυμασία, τα ήθη και τα έθιμα. The reporters club Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Ε Στ Δημοτικού Are you interested in making the news? Do you enjoy writing and commenting? Do you fancy taking pictures of school life? Are you thinking of becoming a reporter? Then this is the club for you. We will create and collect material throughout the year and publish a School Gazette for everyone to read!

14 Όμιλος Λογοτεχνίας Ε Στ Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Ε Στ Δημοτικού Υπεύθυνη: Μαρία Μπαλάσκα Στόχοι: να εξοικειωθούν οι μαθητές/τριες με τη λογοτεχνία. να εξοικειωθούν με Έλληνες και ξένους δημιουργούς και το έργο τους. να ασχοληθούν δημιουργικά με τη γραφή. να διαμορφώσουν στάσεις και συμπεριφορές μέσα από τη μελέτη λογοτεχνικών έργων. να εξοικειωθούν με τα δομικά και αφηγηματικά στοιχεία. Debate club! Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Ε Στ Δημοτικού Do you have good ideas and strong opinions but not enough confidence or experience to communicate them to others? Are interested in doing research to support your position on an issue? Do you wish to develop critical thinking skills? Then Join us! When the debate is lost, slander becomes the tool of the loser. (Socrates) Cinema Club Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Ε Στ Δημοτικού Do you enjoy watching movies and discuss the most interested scenes? Do you want to learn about famous actors or actresses life? Then, come and join our club so as to have fun! We are looking forward to seeing you

15 Εργαστήριο ραδιοφωνικής παραγωγής και ηχοληψίας Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Ε - Στ Δημοτικού Υπεύθυνη: Τάσος Φακίνος Το εργαστήριο Ραδιοφωνικής Παραγωγής και Ηχοληψίας των εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα απευθύνεται σε μαθητές/τριες που θέλουν να ανακαλύψουν ή και να αναπτύξουν το επικοινωνιακό τους ταλέντο μέσα από τη διαδικασία της ραδιοφωνικής παραγωγής-ηχοληψίας. Ο όμιλος θα πραγματοποιείται στο studio του CGS-Radio, του πρώτου σχολικού ραδιοφωνικού σταθμού στην Ελλάδα. To studio είναι πλήρως εξοπλισμένο με επαγγελματικά μηχανήματα και έχει δυνατότητα ηχογράφησης αλλά και μετάδοσης ζωντανής ραδιοφωνικής εκπομπής. Κατά τη διάρκεια του ομίλου οι μαθητές/τριες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στον «αέρα», με ακροατές γονείς και τους φίλους. Κλασικά παραμύθια στη σύγχρονη εποχή Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Ε - Στ Δημοτικού Υπεύθυνη: Σεμέλη Μισαηλίδη Μπορεί τα παραμύθια να συνδέονται με συγκεκριμένους τόπους και λαούς, αλλά οι ανάγκες των ηρώων παραμένουν πανανθρώπινες και διαχρονικές. Μπορεί η πορεία των ηρώων να είναι οδυνηρή και μοναχική έστω κι αν έχουν βοηθούς- αλλά στο τέλος δεν είναι ποτέ μόνοι, ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα Σε αυτόν τον κόσμο των κλασικών παραμυθιών και των παραλλαγών τους ανά τον κόσμο με απώτερο σκοπό την παραγωγή του δικού μας παραμυθιού σας καλώ να με συνοδεύσετε Let s play board games Απευθύνεται σε μαθητές/τριες: Ε Στ Δημοτικού Do you like board games and learning English? Now you can do both Join our club! You will have great fun and practice your English while playing Taboo, Scrabble and Pictionary! Don t hesitate, there will be no homework

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος των ξένων γλωσσών Σκοπός της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών είναι η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης 26ου & 29ου Δημοτικών Σχολείων Αχαρνών

Σχέδιο Δράσης 26ου & 29ου Δημοτικών Σχολείων Αχαρνών Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας Αχαρνών Σχέδιο Δράσης 26ου & 29ου Δημοτικών Σχολείων Αχαρνών Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αχαρνών Ημερομηνία Υποβολής: 12-11-2012 0 Ζώνη Εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015 λέποντας με το μυαλό και όχι ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ όνο με τα μάτια Βενετία των Ελλήνων, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ λλάδα των Βενετών αραγωγη ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Φιλοσοφική Σχολή ΤΜΗΜΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ: Ι ΑΣΚΑΛΙΑ, ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ 2012-2013

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ 2012-2013 1 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ 2012-2013 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΗΜ ΟΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ 2 ΠEPIEXOMENA 3 NHΠIAΓΩΓEIO Bιβλία για τα παιδιά Bιβλία για τον εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για Γονείς και Ενήλικες Εθελοντές. Δημιουργικές Γλώσσες για να μάθουμε παρέα με τα παιδιά. Ο καίριος ρόλος των ενηλίκων ως παιδαγωγών

Εγχειρίδιο για Γονείς και Ενήλικες Εθελοντές. Δημιουργικές Γλώσσες για να μάθουμε παρέα με τα παιδιά. Ο καίριος ρόλος των ενηλίκων ως παιδαγωγών Εγχειρίδιο για Γονείς και Ενήλικες Εθελοντές Δημιουργικές Γλώσσες για να μάθουμε παρέα με τα παιδιά Ο καίριος ρόλος των ενηλίκων ως παιδαγωγών Ευχαριστίες Η παρούσα έκδοση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθεί κείμενο που δημοσιεύεται σε τρία μέρη στο Πολύδρομο 2 (2009-2010) και Πολύδρομο 3 & 4 (2010)

Ακολουθεί κείμενο που δημοσιεύεται σε τρία μέρη στο Πολύδρομο 2 (2009-2010) και Πολύδρομο 3 & 4 (2010) Ακολουθεί κείμενο που δημοσιεύεται σε τρία μέρη στο Πολύδρομο 2 (2009-2010) και Πολύδρομο 3 & 4 (2010) Διδακτικές προτάσεις για την ανάπτυξη διαπολιτισμικής κατανόησης, ευαισθησίας και διγλωσσικής συνειδητοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

2o Συνέδριο Σχολικών Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αθήνα, 15-17 Δεκεμβρίου 2006

2o Συνέδριο Σχολικών Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αθήνα, 15-17 Δεκεμβρίου 2006 Η «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ» ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ Π. 1, και ΒΟΪΝΕΣΚΟΥ Ζ. 2 1 Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών-Δημοτικό, 2 Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών-Νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα

2 ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2015

2 ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2015 ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ORFF ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Το τμήμα αυτό έχει σαν στόχο να αναπτύξει τη φαντασία, την αισθητική καλλιέργεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2013-2014

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2013-2014 ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2013-2014 1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Όλα τα Προγράμματα παρέχονται δωρεάν Σας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Σας παρουσιάζουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ακαδημαϊκή χρονιά 2015 2016. Τα Προγράμματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμπληρώθηκαν και ανανεώθηκαν,

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για τους Ομίλους Δραστηριοτήτων στο Νηπιαγωγείο

Λίγα λόγια για τους Ομίλους Δραστηριοτήτων στο Νηπιαγωγείο Λίγα λόγια για τους Ομίλους Δραστηριοτήτων στο Νηπιαγωγείο Θεατρικό Παιχνίδι, ένα παιχνίδι ύπαρξης και ελεύθερης έκφρασης Το θεατρικό παιχνίδι προσφέρει στο παιδί την ευκαιρία να εξερευνήσει, να πειραματιστεί,

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1 1. Εισαγωγή Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι οι μαθητές/τριες να αναπτύξουν θετικές στάσεις απέναντι στα Αγγλικά και στις ξένες γλώσσες

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 121 ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1. Εισαγωγή Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι οι μαθητές/τριες να αναπτύξουν θετικές στάσεις απέναντι στα Αγγλικά και στις ξένες γλώσσες

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών. για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β')

Πρόγραμμα Σπουδών. για το Νέο Σχολείο πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') 2011 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') Τα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στηρίζονται σε σειρά δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471 ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση 472 6Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Επενδύοντας μουσικά ιστορίες, μύθους και παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας στον μαγικό κόσμο της Λογοτεχνίας 2

Ταξιδεύοντας στον μαγικό κόσμο της Λογοτεχνίας 2 1 Συλλογικό ebook Ταξιδεύοντας στον μαγικό κόσμο της Λογοτεχνίας 2 3 Συλλογικό ebook Ταξιδεύοντας στον μαγικό κόσμο της Λογοτεχνίας Διαθεματικές προσεγγίσεις με την αξιοποίηση βιβλίων και ποιημάτων Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

H ΣΥΜΒΟΛH ΣΤΟΙΧΕIΩΝ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟY ΠΟΛΙΤΙΣΜΟY ΣΤΗ ΔΙAΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚOΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒAΘΜΙΑ ΕΚΠΑIΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠO ΤΑ ΝEΑ ΠΡΟΓΡAΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

H ΣΥΜΒΟΛH ΣΤΟΙΧΕIΩΝ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟY ΠΟΛΙΤΙΣΜΟY ΣΤΗ ΔΙAΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚOΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒAΘΜΙΑ ΕΚΠΑIΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠO ΤΑ ΝEΑ ΠΡΟΓΡAΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ H ΣΥΜΒΟΛH ΣΤΟΙΧΕIΩΝ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟY ΠΟΛΙΤΙΣΜΟY ΣΤΗ ΔΙAΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚOΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒAΘΜΙΑ ΕΚΠΑIΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠO ΤΑ ΝEΑ ΠΡΟΓΡAΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Εισαγωγή Αγνή Μαρκαντωνάτου Σωτηρία Σαμπάνη Σκοπός της εισήγησής

Διαβάστε περισσότερα

Anatolia Elementary Anatolia High School American College of Thessaloniki

Anatolia Elementary Anatolia High School American College of Thessaloniki Anatolia Elementary Anatolia High School American College of Thessaloniki Anatolia Elementary Ο Eκπαιδευτικός Όμιλος ΑΝΑΤΟΛΙΑ, με τη διακριτική ονομασία Anatolia Elementary School - AES, λειτουργεί από

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η κοινωνική και πολιτική αγωγή των µαθητών, αυριανών πολιτών, στην προσχολική και

Διαβάστε περισσότερα

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί συλλογή αποσπασμάτων από εκδόσεις διεθνών, περιφερειακών και εθνικών φορέων και οργανισμών, που έχουν διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τους σκοπούς

Διαβάστε περισσότερα

European Music Portfolio

European Music Portfolio European Music Portfolio A creative way into languages (EMP-L) Ευρωπαϊκός Εκπαιδευτικός Φάκελος Μουσικής Ένας δημιουργικός δρόμος για την εκμάθηση των γλωσσών Εγχειρίδιο πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα. Α Γυμνασίου. Τίτλος: «Ηλεκτρονικά παιχνίδια»

Νεοελληνική Γλώσσα. Α Γυμνασίου. Τίτλος: «Ηλεκτρονικά παιχνίδια» Π.3.2.1 Εκπαιδευτικά σενάρια και μαθησιακές δραστηριότητες, σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που αντιστοιχούν σε 30 διδακτικές ώρες ανά τάξη Νεοελληνική Γλώσσα Α Γυμνασίου Τίτλος: «Ηλεκτρονικά παιχνίδια»

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Μαθητών-Γονέων

Εγχειρίδιο Μαθητών-Γονέων Εγχειρίδιο Μαθητών-Γονέων ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ 2.1 Mission Statement 2.2 Ακαδημαϊκός στόχος 3. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΒ (ΙΒΟ) 3.1 Αποστολή του οργανισμού ΙΒ

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργώντας την διαπολιτισμική συνείδηση μέσα από το μάθημα της ιστορίας

Καλλιεργώντας την διαπολιτισμική συνείδηση μέσα από το μάθημα της ιστορίας Καλλιεργώντας την διαπολιτισμική συνείδηση μέσα από το μάθημα της ιστορίας Μαυρομμάτη Μαρία, Δρ., Εκπαιδευτικός ΠΕ 02 Μακρίδου- Μπούσιου Δέσποινα, Δρ., Καθηγήτρια Παιδαγωγικών Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής,

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση. Περιλήψεις 4 ου Συνεδρίου. Δημιουργικότητα και Μουσική Εκπαίδευση

Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση. Περιλήψεις 4 ου Συνεδρίου. Δημιουργικότητα και Μουσική Εκπαίδευση Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση Περιλήψεις 4 ου Συνεδρίου Δημιουργικότητα και Μουσική Εκπαίδευση Στάμου Λελούδα Στόχος της εργασίας είναι η διερεύνηση του όρου 'μουσική δημιουργικότητα' και η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου. σε συνεργασία με τον Anthony Manna. oδηγός Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο

Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου. σε συνεργασία με τον Anthony Manna. oδηγός Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου σε συνεργασία με τον Anthony Manna oδηγός για τους εκπαιδευτικοyς Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο Copyright Σούλα Μητακίδου, Ευαγγελία Τρέσσου Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο Αθήνα 2006

Διαβάστε περισσότερα