ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΕΙΑΣ I ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΕΙΑΣ I ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ"

Transcript

1 ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΕΙΑΣ I ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1. Η εισήγηση για αναβολή ανέγερσης Νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας από το Υπουργείο Υγείας λόγω οικονομικής περισυλλογής. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Στέλλας Κυριακίδου). ( ). (Αρ. Φακ ) 2. Η ποιότητα των νερών κολύμβησης (θάλασσα, πισίνες) και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) Προσθήκη εισηγητή. Βλέπε επιστολή κας Στέλλας Κυριακίδου ημερ. 30/06/2011. Η ποιότητα των νερών κολύμβησης (θάλασσα, πισίνες) και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Γιώργου Περδίκη και Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 3. Οι επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών από την αλόγιστη χρήση της κινητής τηλεφωνίας. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 4. Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για τη λειτουργία ογκολογικών και ακτινοθεραπευτικών τμημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. (Αυτεπάγγελτη εξέταση με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 5. Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο και ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. (Αυτεπάγγελτη εξέταση με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 6. Το επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που παρέχεται στους κρατουμένους στις Κεντρικές Φυλακές και η ανάγκη καθορισμού χρονοδιαγράμματος για τη δημιουργία Πολυδύναμου Ιατρικού Κέντρου. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ )

2 2 7. Η ανησυχητική αύξηση του αριθμού περιστατικών παιδιών και εφήβων με νευρική ανορεξία και βουλιμία στην Κύπρο και η ανάγκη υιοθέτησης μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του θέματος αυτού. (Αυτεπάγγελτη εξέταση με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 8. Οι πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τις εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τις εγκαταστάσεις των Βρετανών στο Ζύγι και Ακρωτήρι και του ραδιοφωνικού σταθμού της Φωνής της Αμερικής στο Κάβο Γκρέκο. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Γιώργου Περδίκη και Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 9. Μηνιαίο επίδομα για ασθενείς HIV/AIDS στην Κύπρο. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Γιώργου Περδίκη και Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 10. Η παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας στην απομονωμένη περιοχή του διαμερίσματος Τηλλυρίας. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Γιώργου Περδίκη και Κώστα Κωνσταντίνου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 11. Οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων πλησίον του μεταλλείου του Αμιάντου στο Τρόοδος και τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν ληφθεί για απάμβλυνσή τους. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) Προσθήκη εισηγητών. Βλέπε επιστολή. Οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων πλησίον του μεταλλείου του Αμιάντου στο Τρόοδος και τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν ληφθεί για απάμβλυνσή τους. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των εισηγητών κ. Γιώργου Περδίκη, Στέλλας Μισιαούλη, Αδάμου Αδάμου, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Γιάννου Λαμάρη, Αντρέα Καυκαλιά, Χρίστου Μέση και Κώστα Κώστα). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 12. Η ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Δηλητηριάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στη δημόσια υγεία. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη).

3 3 (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 13. Η ανάγκη ίδρυσης μονάδας αποκατάστασης ασθενών μετά από τραυματισμούς ή δυστυχήματα και με νευρολογικά προβλήματα. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Άγγελου Βότση και Κώστα Κωνσταντίνου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 14. Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής και τρόποι αντιμετώπισής τους. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Άγγελου Βότση). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) Προσθήκη εισηγητών μετά από απόφαση της επιτροπής στη συνεδρία ημερ. 23/4/2015. Βλέπε επιστολή ημερ. 19/3/2015 των βουλευτών κ. Αντρέα Καυκαλιά, Κώστα Κώστα, Αδάμου Αδάμου, Στέλλας Μισιαούλη Δημητρίου, Ειρήνης Χαραλαμπίδου και Ρούλας Μαυρονικόλα. Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής και τρόποι αντιμετώπισής τους. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Άγγελου Βότση, Αντρέα Καυκαλιά, Κώστα Κώστα, Αδάμου Αδάμου, Στέλλας Μισιαούλη Δημητρίου, Ειρήνης Χαραλαμπίδου και Ρούλας Μαυρονικόλα). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 15. Ενημέρωση για τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού υγείας στους αθλητές και στους μαθητές αθλητές, καθώς και για την παρεχόμενη σ αυτούς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Άγγελου Βότση). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 16. Νέοι και αλκοόλ. Ποια είναι η πραγματική εικόνα, ποιες οι επιπτώσεις από την κατανάλωση αλκοόλ από τους νέους και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ από νεαρά άτομα. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Άγγελου Βότση). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 17. Το φαινόμενο της καθόδου στην Κύπρο ξένων ιατρών αμφιβόλου ειδικότητας για παροχή εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών και η ανάγκη για προστασία του Κυπρίου ασθενούς από τυχόν παραπλάνηση. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Άγγελου Βότση). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 18. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις λίστες αναμονής στα δημόσια νοσηλευτήρια και τρόποι αντιμετώπισής τους. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Άγγελου Βότση).

4 4 (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 19. Κλινικά εργαστήρια ιδιωτικού και δημόσιου τομέα - Έλεγχος της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Άγγελου Βότση). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 20. Το ενδεχόμενο μεταμόσχευσης νεφρών έναντι οικονομικού οφέλους, επιπτώσεις και τρόποι αντιμετώπισης. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Άγγελου Βότση). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 21. Η ανάγκη παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ωρομίσθιο προσωπικό. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Κώστα Κωνσταντίνου και Άγγελου Βότση). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 22. Η ελλιπής ασφάλεια στα δημόσια νοσηλευτήρια και ο αυξημένος αριθμός περιστατικών επιθέσεων και άσκησης βίας κατά των γιατρών και των νοσηλευτών. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Άγγελου Βότση). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 23. Οι ακατάλληλες συνθήκες στέγασης για άτομα με νοητική υστέρηση και αυτισμό λόγω της μη λειτουργίας ειδικής μονάδας για υποστήριξη των ατόμων αυτών. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Άγγελου Βότση). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 24. Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας από το Υπουργείο Υγείας για τις ενέργειες που λαμβάνει για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στα άτομα με τη νόσο των κινητικών νευρώνων. Στέλλας Κυριακίδου και Ανδρέα Κυπριανού). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 25. Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για τη διαδικασία αγοράς υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα από το Υπουργείο Υγείας. Στέλλας Κυριακίδου και Αθηνάς Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ )

5 5 26. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μη εύρυθμη λειτουργία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, είτε αυτά οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού είτε σε βλάβη ή σε μη λειτουργία των ιατρικών μηχανημάτων. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Σωτήρη Σαμψών και Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) Προσθήκη εισηγητή. Βλέπε Σημείωμα ημερ. 16/2/2012. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μη εύρυθμη λειτουργία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, είτε αυτά οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού είτε σε βλάβη ή σε μη λειτουργία των ιατρικών μηχανημάτων. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Σωτήρη Σαμψών, Στέλλας Κυριακίδου και Κυριάκου Χατζηγιάννη). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 27. Ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τη λειτουργία προγράμματος σχετικά με τις ανάγκες ανήλικων χρηστών και εξαρτημένων. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 28. Η απουσία διευθυντή στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών και στο Παθολογικό Τμήμα, η απουσία αναγκαίου ιατρικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου νεφρολόγου, η έλλειψη αναγκαίας υποδομής στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, καθώς και τα προβλήματα και οι επιπτώσεις ένεκα των πιο πάνω. Αντρέα Φακοντή, Άγγελου Βότση και Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 29. Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού ψηφίσματος για τον καρκίνο του μαστού στην Κύπρο. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 30. Η ανάγκη δημιουργίας ειδικού τμήματος περίθαλψης και φροντίδας των ατόμων τρίτης ηλικίας, που χρειάζονται μακροχρόνια επιμελημένη και συνεχή παρακολούθηση. Το συγκεκριμένο τμήμα, εάν αυτό είναι δυνατό, να λειτουργήσει σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Σωτήρη Σαμψών και Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 31. Λόγοι (αδυναμίες και προβλήματα) που τα κρατικά εργαστήρια γενικών αναλύσεων δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να διαπιστευθούν ολικώς ή μερικώς. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη

6 6 και Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 32. Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από την κατασκευή και την εκτός προδιαγραφών λειτουργία κλιβάνων καύσης ζωικών, κλινικών και νοσοκομειακών αποβλήτων στην Κοφίνου. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Κώστα Κωνσταντίνου, Στέλλας Κυριακίδου, Ζαχαρία Ζαχαρίου και Γεώργιου Τάσου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 33. Η ανάγκη λειτουργίας των αγγειογράφων και μετά τις εργάσιμες ώρες στα γενικά νοσοκομεία για εξυπηρέτηση των ασθενών και εξάλειψη του καταλόγου αναμονής. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Κώστα Κωνσταντίνου και Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 34. Το θέμα των αμβλώσεων στην Κύπρο, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και οι κοινωνικές, νομικές και άλλες προεκτάσεις. Στέλλας Κυριακίδου, Ζαχαρία Ζαχαρίου και Αθηνάς Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 35. Προβλήματα στη στελέχωση και λειτουργία της Πτέρυγας Παραπληγικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 36. Η εφαρμογή της νομοθεσίας για τα κλινικά εργαστήρια και η άδεια λειτουργίας κλινικών εργαστηρίων. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 37. Προβλήματα Ακτινολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Κώστα Κωνσταντίνου και Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 38. Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για τις νέες ιατρικές εξελίξεις όσον αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και την ανάγκη να εφαρμοστεί εθνικό πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ )

7 7 39. Τα πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα που απασχολούν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου ένεκα της σοβαρής έλλειψης προσωπικού. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Κώστα Κωνσταντίνου και Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 40. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μη εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών και η ανάγκη ανέγερσης νέας πτέρυγας. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) Προσθήκη εισηγητών. Βλέπε Σημείωμα ημερ. 16/2/2012. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μη εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών και η ανάγκη ανέγερσης νέας πτέρυγας. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Στέλλας Κυριακίδου, Ζαχαρία Ζαχαρίου, Κυριάκου Χατζηγιάννη και Γεώργιου Τάσου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) Προσθήκη εισηγητών. Βλέπε Σημείωμα ημερ. 15/5/2013. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μη εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών και η ανάγκη ανέγερσης νέας πτέρυγας. Στέλλας Κυριακίδου, Ζαχαρία Ζαχαρίου, Κυριάκου Χατζηγιάννη και Γεώργιου Τάσου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 41. Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για τα μέτρα που λαμβάνει το κράτος για την αποκατάσταση (φροντίδα, εκπαίδευση και θεραπεία) παιδιών με σοβαρές χρόνιες νευροαναπτυξιακές παθήσεις (π.χ. εγκεφαλική παράλυση, αυτισμός) και η ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένων κέντρων αποκατάστασης για τα παιδιά αυτά. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη και Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 42. Η αντιμετώπιση των παιδιών με ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα συχνά τα βάζει σε δυσμενή θέση μέσα στο σχολείο. Στέλλας Κυριακίδου και Ανδρέα Κυπριανού). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ )

8 8 43. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών στα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου. Στέλλας Κυριακίδου, Ανδρέα Κυπριανού, Γιάννου Λαμάρη, Στέλλας Μισιαούλη Δημητρίου και Αθηνάς Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 44. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και οι υποχρεώσεις του κράτους για δωρεάν παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως αν οι γονείς τους είναι αιτητές πολιτικού ασύλου ή βρίσκονται στην Κύπρο παράνομα. Στέλλας Κυριακίδου και Ανδρέα Κυπριανού). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 45. Η παροχή οικονομικής κάλυψης από το Υπουργείο Υγείας για τη διαδικασία κατασκευής, τοποθέτησης και καθαρισμού τεχνητών ματιών σε παιδιά και ενήλικες. Στέλλας Κυριακίδου και Ανδρέα Κυπριανού). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 46. Ενημέρωση για την έρευνα που έχει διεξαχθεί από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο σε σχέση με καταγγελία εναντίον παιδιάτρου για θέματα εμβολιασμών. Στέλλας Κυριακίδου, Ανδρέα Κυπριανού και Αθηνάς Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 47. Νοσοκομείο Κυπερούντας Προβλήματα και προσπάθεια αξιοποίησής του ως περιφερειακού κέντρου υγείας. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Ανδρέα Κυπριανού και Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 48. Ανάγκη ενίσχυσης του Παιδοογκολογικού Θαλάμου με περισσότερους ειδικούς παιδοογκολόγους, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των παιδιών σε περίπτωση απουσίας του ειδικού παιδοογκολόγου. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 49. Ανάγκη άμεσου διορισμού εκτελεστικού διευθυντή στο Γενικό Νοσοκομείο της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Σωτήρη Σαμψών και Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ )

9 9 (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 50. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οροθετικοί στην Κύπρο. Στέλλας Κυριακίδου, Ζαχαρία Ζαχαρίου, Γεώργιου Τάσου και Ανδρέα Κυπριανού). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 51. Τα προβλήματα που σχετίζονται με τη δημιουργία αναισθησιολογικών τμημάτων στα νοσοκομεία και ενδεχόμενοι κίνδυνοι από το σημερινό τρόπο λειτουργίας τους, ως επίσης και από την ενδεχόμενη μη τήρηση των προδιαγραφών ασφάλειας. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη, Κώστα Κωνσταντίνου και Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 52. Τα αυξημένα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι μας, τα έκτακτα περιστατικά και η ανάγκη προγραμμάτων προληπτικών εξετάσεων από τα νοσοκομεία. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη και Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) Προσθήκη εισηγητή. Βλέπε Σημείωμα ημερ. 29/3/2012. Τα αυξημένα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι μας, τα έκτακτα περιστατικά και η ανάγκη προγραμμάτων προληπτικών εξετάσεων από τα Νοσοκομεία. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη, Στέλλας Κυριακίδου και Ζαχαρία Κουλία). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 53. Τα προβλήματα στελέχωσης, παρακολούθησης και εξοπλισμού της εντατικής μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Ανδρέα Κυπριανού, Αθηνάς Κυριακίδου και Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 54. Προβλήματα που απασχολούν το ακτινολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας (Επεμβατική νευροακτινολογία/επεμβατική ακτινολογία). (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Κώστα Κωνσταντίνου και Στέλλας Κυριακίδου). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 55. Η οργάνωση και στελέχωση των παρατηρητηρίων ναυαγοσωστικής κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

10 10 (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 56. Θεσμικά και άλλα προβλήματα της υποβοηθούμενης γονιμότητας. (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 57. Ιατρική ευθύνη και ιατρική αμέλεια-δικαιώματα και κατοχύρωση γιατρών. (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 58. Η οργανωτική δομή των τμημάτων των επαρχιακών και περιφερειακών νοσοκομείων και η παροχή κινήτρων στους γιατρούς που εργάζονται σε αυτά - Η ανάγκη αναβάθμισης και βελτίωσης της παροχής ιατρικής φροντίδας στα περιφερειακά και κοινοτικά ιατρικά κέντρα. (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 59. Οι διαδικασίες λήψης απόφασης για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό από τα νενομισμένα ιατροσυμβούλια. (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 60. Η ανάγκη για αναθεώρηση της νομοθεσίας που ρυθμίζει τη στοματογναθοπροσωποχειρουργική, εξαιτίας των πολλαπλών προβλημάτων που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθεσίας. (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 61. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των εξαρτημένων ατόμων και η δυνατότητα υποβολής των ατόμων αυτών σε αναγκαστική θεραπεία απεξάρτησης. (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 62. Η ανάγκη συντονισμού όλων των ιδρυμάτων που παρέχουν υπηρεσίες αποτοξίνωσης και απεξάρτησης, ώστε να αναβαθμιστεί η προσπάθεια απεξάρτησης και αποκατάστασης των ουσιοεξαρτώμενων ατόμων. (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 63. Η λειτουργία των μονάδων εντατικής θεραπείας στα κρατικά νοσηλευτήρια.

11 11 (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 64. Ενημέρωση για το βαθμό υλοποίησης της σημερινής λειτουργίας του MRI του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ποιο θα είναι το νέο καθεστώς λειτουργίας. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Ρούλλας Μαυρονικόλα). ( ). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 65. Τα προβλήματα των αναπήρων και η αναβάθμιση των υπηρεσιών στήριξής τους. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Ρούλλας Μαυρονικόλα). ( ). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 66. Η ανάγκη παραχώρησης δωρεάν θεραπείας στους τοξικομανείς για απεξάρτηση. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Ρούλλας Μαυρονικόλα). ( ). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 67. Η λειτουργία των τμημάτων επεμβατικής καρδιολογίας - Προβλήματα και τρόποι επίλυσής τους. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Ρούλλας Μαυρονικόλα και Κώστα Κωνσταντίνου). ( ). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 68. Υιοθέτηση μέτρων για την αποσυμφόρηση των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων μέχρι την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Ρούλλας Μαυρονικόλα). ( ). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) Προσθήκη εισηγητή. Βλέπε Σημείωμα ημερ. 11/11/2011. Υιοθέτηση μέτρων για την αποσυμφόρηση των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων μέχρι την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Ρούλλας Μαυρονικόλα και Μάριου Μαυρίδη). ( ). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 69. Η διαδικασία παραχώρησης θέσεων για ειδίκευση στην ιατρική και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Ρούλλας Μαυρονικόλα). ( ). (Αρ. Φακ )

12 12 (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 70. Οι συνθήκες λειτουργίας των γυμναστηρίων και τρόποι βελτίωσής τους. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Ρούλλας Μαυρονικόλα). ( ). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 71. Τυχόν προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμου και τους σχετικούς κανονισμούς. ( ). (Αρ. Φακ ) 72. Η διαφορετική γνωμάτευση ιατρών του ιδιωτικού τομέα και ιατρών των ιατρικών συμβουλίων του δημοσίου για την ικανότητα εργασίας ενός ασθενούς. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Στέλλας Κυριακίδου, Κώστα Κωνσταντίνου και Ζαχαρία Ζαχαρίου). ( ). (Αρ. Φακ ) 73. Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για τις διαδικασίες και τους κανονισμούς που διέπουν αποφάσεις του αρμόδιου υπουργείου για πληρωμές νοσηλείας σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Ρούλλας Μαυρονικόλα). ( ) (Αρ. Φακ ) 74. Η λειτουργία της Μεταμοσχευτικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας 9 μήνες μετά. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Στέλλας Μισιαούλη, Αδάμου Αδάμου και Ειρήνης Χαραλαμπίδου). ( ). (Αρ. Φακ ) Αλλαγή τίτλου. Βλέπε Σημείωμα ημερ. 29/03/2012. Η λειτουργία της Μεταμοσχευτικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και η ανάγκη για εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον τομέα των μεταμοσχεύσεων. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Στέλλας Μισιαούλη, Αδάμου Αδάμου και Ειρήνης Χαραλαμπίδου). ( ). (Αρ. Φακ ) 75. Συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν στην Κυπριακή αγορά. Η ανεξέλεγκτη χορήγηση και χρήση. Πώς εντοπίζονται τα σκευάσματα αναβολικών ή άλλων νοθευμένων συμπληρωμάτων διατροφής; Μπορεί να ελεγχθεί η χορήγηση και η διακίνηση τους; Ποιοι οι κίνδυνοι από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία και χρήση; (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Στέλλας Μισιαούλη, Αδάμου Αδάμου και Ειρήνης Χαραλαμπίδου). ( ). (Αρ. Φακ ) 76. Η διασφάλιση της εφαρμογής των προνοιών του περί Τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση) Νόμου αναφορικά με τη σήμανση των τροφίμων και ο ρόλος των

13 13 υγειονομικών υπηρεσιών του κράτους στον τομέα αυτό. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη) ( ). (Αρ. Φακ ) 77. Τα προβλήματα, οι επιπτώσεις, οι παρενέργειες και οι κίνδυνοι που απορρέουν για τη δημόσια υγεία ένεκα του πολλαπλασιασμού και της αύξησης της παρουσίας των τρωκτικών σε κατοικημένες περιοχές, καθώς και τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού. Στέλλα Κυριακίδου και Ζαχαρία Ζαχαρίου). ( ). (Αρ. Φακ ) 78. Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας αναφορικά με πληροφορίες για δημοσιεύματα, καταγγελίες και ενδεχόμενους ισχυρισμούς για απαράδεκτες αντιδεοντολογικές, ετσιθελικές, εκβιαστικές παρεμβάσεις και απαράδεκτες συμπεριφορές λειτουργών στο Υπουργείο Υγείας έναντι ιατρών και προσωπικού στο δημόσιο τομέα υγείας. Στέλλα Κυριακίδου και Ζαχαρία Ζαχαρίου). ( ). (Αρ. Φακ ) 79. Η δημιουργία της πρώτης κυπριακής εθνικής βιοτράπεζας, για βιοїατρική έρευνα, προοπτικές και οφέλη στον τομέα της ιατρικής στην Κύπρο. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Στέλλας Μισιαούλη, Αδάμου Αδάμου και Ειρήνης Χαραλαμπίδου). ( ). (Αρ. Φακ ) Αλλαγή τίτλου. Βλέπε Σημείωμα ημερ. 29/03/2012. Η δημιουργία της πρώτης κυπριακής βιοτράπεζας για βιοїατρική έρευνα Προοπτικές και οφέλη στον τομέα της ιατρικής στην Κύπρο μέσω της ανάπτυξης της ιατρικής γνώσης και ενδεχόμενη πρόθεση δημιουργίας ανάλογης τράπεζας από πλευράς του κράτους. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Στέλλας Μισιαούλη, Αδάμου Αδάμου και Ειρήνης Χαραλαμπίδου). ( ). (Αρ. Φακ ) 80. Η ακαταλληλότητα και η επικινδυνότητα του κτιρίου του Γενικού Χημείου του Κράτους. (Αυτεπάγγελτη εξέταση εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη). ( ). (Αρ. Φακ ) 81. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου, οι ανάγκες που υπάρχουν σε εξοπλισμό και σε προσωπικό και τρόποι αντιμετώπισης τους. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Σωτήρη Σαμψών). ( ). (Αρ. Φακ ) 82. Εξέταση των καταγγελιών για έξαρση κρουσμάτων καρκίνου στην περιοχή Βρυσούλλων. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Στέλλας Μισιαούλη,

14 14 Αδάμου Αδάμου, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Ζαχαρία Ζαχαρίου, Κώστα Κωνσταντίνου και Γιώργου Περδίκη). ( ). (Αρ. Φακ ) Προσθήκη εισηγητών. Βλέπε Σημείωμα ημερ. 7/12/2011. Εξέταση των καταγγελιών για έξαρση κρουσμάτων καρκίνου στην περιοχή Βρυσούλλων. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Στέλλας Μισιαούλη, Αδάμου Αδάμου, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Ζαχαρία Ζαχαρίου, Κώστα Κωνσταντίνου, Γιώργου Περδίκη, Κυριάκου Χατζηγιάννη και Χριστάκη Τζιοβάνη). ( ). (Αρ. Φακ ) 83. Η λειτουργία των χειρουργικών κλινικών και τμημάτων των κρατικών νοσηλευτηρίων. (Αυτεπάγγελτη εξέταση με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας) ( ). (Αρ. Φακ ) ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ Τα μέτρα που λήφθηκαν από τους αρμοδίους για την προστασία της δημόσιας υγείας από τους κινδύνους που προέκυψαν λόγω της ακαταλληλότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΡΙΚ. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Στέλλας Κυριακίδου). ( ). (Αρ. Φακ ) 85. Η ανάγκη επέκτασης του ογκολογικού θαλάμου στη Λεμεσό και η άμεση ανάγκη δημιουργίας παρηγορητικής μονάδας για περίθαλψη των καρκινοπαθών που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. ( ). (Αρ. Φακ ) 86. Η ανάγκη δημιουργίας στη Λεμεσό υποδομής για έλεγχο της οστεοπόρωσης. ( ). (Αρ. Φακ ) 87. Παιδική παχυσαρκία - Προβλήματα και τρόποι επίλυσής τους. ( ). (Αρ. Φακ ) 88. Η διαδικασία αγοράς αναλώσιμων υλικών από το Υπουργείο Υγείας και ο έλεγχος της χώρας προέλευσής τους. ( ). (Αρ. Φακ ) 89. Τα προβλήματα που προκύπτουν από την απουσία νευροχειρουργικής κλινικής στο νοσοκομείο Λεμεσού. ( ). (Αρ. Φακ )

15 Η παρατηρούμενη αύξηση των σεξουαλικών μεταδοτικών νοσημάτων - Επιπτώσεις - Πρόληψη. ( ). (Αρ. Φακ ) 91. Δότες οργάνων-προβλήματα. Ευαισθητοποίηση κοινού. Ανάγκη αλλαγής πολιτικής. ( ). (Αρ. Φακ ) 92. Ενημέρωση για την κάλυψη των αναγκών προσθετικής μελών των Κυπρίων πολιτών. ( ). (Αρ. Φακ ) 93. Ανάγκη αλλαγής της πολιτικής για πληρωμή των νοσηλίων των πρόωρων βρεφών. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Αθηνάς Κυριακίδου και Κώστα Κωνσταντίνου). ( ). (Αρ. Φακ ) 94. Η χρήση ενεργειακών ποτών και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία. ( ). (Αρ. Φακ ) 95. Εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπευτικές επιστήμες. ( ). (Αρ. Φακ ) 96. Η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη στην Κύπρο. ( ). (Αρ. Φακ ) Προσθήκη εισηγητή. Βλέπε Σημείωμα ημερ. 26/09/2013. Η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη στην Κύπρο. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Αθηνάς Κυριακίδου και Ρούλας Μαυρονικόλα). ( ). (Αρ. Φακ ) 97. Ενημέρωση για το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του King s College Hospital του Λονδίνου. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου). ( ). (Αρ. Φακ ) 98. Φυσιοθεραπεία σε παιδιά με ειδικές ανάγκες στο Τμήμα Φυσιοθεραπείας του

16 16 Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου). ( ). (Αρ. Φακ ) 99. Τα προβλήματα που δημιουργούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού από την αύξηση των ασθενών που το επισκέπτονται λόγω της οικονομικής κρίσης. ( ). (Αρ. Φακ ) 100. Αξιολόγηση και αναβάθμιση των ιατρικών κέντρων της υπαίθρου. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Ρούλλας Μαυρονικόλα). ( ). (Αρ. Φακ ) 101. Η άσκηση της ομοιοπαθητικής στην Κύπρο, η συνταγογράφηση ομοιοπαθητικών φαρμάκων και η εξέταση νομοθετικής ρύθμισης του όλου θέματος. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου). ( ). (Αρ. Φακ ) 102. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τμήματα της πυρηνικής ιατρικής στα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού λόγω της υποστελέχωσής τους με ιατρούς και τεχνολόγους. Αδάμου Αδάμου, Αθηνάς Κυριακίδου και Ζαχαρία Κουλία). ( ). (Αρ. Φακ ) 103. Προβλήματα και πιθανές παρενέργειες στους ασθενείς από την αλλαγή συγκεκριμένων φαρμάκων που διατίθενται από τα κρατικά νοσηλευτήρια και τρόποι αντιμετώπισης του όλου προβλήματος. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Κώστα Κωνσταντίνου και Κυριάκου Χατζηγιάννη). ( ). (Αρ. Φακ ) 104. Τα προβλήματα στη δημόσια υγεία που προκαλεί ο υπερπληθυσμός των κουνουπιών σε ορισμένες περιοχές της Κύπρου π.χ. Ζακάκι Λεμεσού, Λάρνακα κ.λπ. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Ευθύμιου Δίπλαρου, Αντρέα Μιχαηλίδη, Κώστα Κώστα, Γεώργιου Προκοπίου και Γιώργου Περδίκη). ( ). (Αρ. Φακ ) Προσθήκη εισηγητή. Βλέπε Σημείωμα ημερ. 16/5/2012. Τα προβλήματα στη δημόσια υγεία που προκαλεί ο υπερπληθυσμός των κουνουπιών σε ορισμένες περιοχές της Κύπρου π.χ. Ζακάκι Λεμεσού, Λάρνακα κ.λπ. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Ευθύμιου Δίπλαρου, Αντρέα Μιχαηλίδη, Κώστα Κώστα, Γεώργιου Προκοπίου, Γιώργου Περδίκη και Ανδρέα Κυπριανού). ( ).

17 (Αρ. Φακ ) Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική του κράτους για τα φάρμακα, καθώς και τα πρόσφατα δημοσιεύματα σε σχέση με τις υψηλές τιμές διάθεσης ορισμένων φαρμακευτικών προϊόντων στην αγορά. ( ). (Αρ. Φακ ) 106. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα (παιδιά, έφηβοι και ενήλικες) με συγγενή (εκ γενετής) καρδιοπάθεια. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη). ( ). (Αρ. Φακ ) 107. Οι χρόνιοι ασθενείς και η παραπομπή τους από τα δημόσια νοσηλευτήρια σε ιδιωτικά, τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές για υποδοχή τέτοιων ασθενών και τα προβλήματα που δημιουργούνται θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Στέλλας Κυριακίδου, Ζαχαρία Ζαχαρίου, Κυριάκου Χατζηγιάννη και Ρούλας Μαυρονικόλα). ( ). (Αρ. Φακ ) 108. Η εφαρμογή της νομοθεσίας που ρυθμίζει το επάγγελμα του ψυχολόγου και τα κριτήρια και η διαδικασία εγγραφής ψυχολόγων στα σχετικά μητρώα. Στέλλας Κυριακίδου, Ζαχαρία Ζαχαρίου και Μάριου Μαυρίδη). ( ). (Αρ. Φακ ) 109. Η προώθηση και κυκλοφορία ηλεκτρονικών τσιγάρων στην κυπριακή αγορά και η ανάγκη προστασίας των καταναλωτών. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Γεώργιου Προκοπίου). ( ). (Αρ. Φακ ) 110. Η λειτουργία του Εργαστηρίου Προσθετικών και Ορθωτικών Βοηθημάτων: τι αναβαθμίσεις έγιναν από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι σήμερα, σε τι επίπεδο βρίσκονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες του και ποιες είναι οι ανάγκες του εργαστηρίου. ( ). (Αρ. Φακ ) 111. Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις διορισμού μαιών στο δημόσιο τομέα. ( ). (Αρ. Φακ ) 112. Πρόθεση επανεξέτασης του ορισμού του όρου «τετραπληγικός», ο οποίος χρησιμοποιείται για σκοπούς κρατικής οικονομικής βοήθειας σε τετραπληγικά άτομα. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Στέλλας Κυριακίδου, Στέλλας Μισιαούλη Δημητρίου, Αδάμου Αδάμου, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Αθηνάς Κυριακίδου και Ρούλας Μαυρονικόλα). ( ).

18 (Αρ. Φακ ) Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Λογοπαθολόγοι. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Άγγελου Βότση). ( ). (Αρ. Φακ ) 114. Η ανάγκη εξειδικευμένης φυσιοθεραπείας για καρκινοπαθείς που έχουν κάνει μαστεκτομή, στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας και άλλες παροχές. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Στέλλας Μισιαούλη). ( ). (Αρ. Φακ ) 115. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Νεογνών στο Μακάρειο Νοσοκομείο. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Γεώργιου Προκοπίου). ( ). (Αρ. Φακ ) 116. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικές κλινικές και ο ιδιωτικός ιατρικός τομέας. ( ). (Αρ. Φακ ) 117. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδιωτικά φαρμακεία. ( ). (Αρ. Φακ ) 118. Η ανάγκη ενίσχυσης των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, ώστε να ανταποκρίνονται ανάλογα στις αυξημένες απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια και τον έλεγχο των τροφίμων. Ενημέρωση από την κυβέρνηση για τους λόγους καθυστέρησης της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τη σύσταση και λειτουργία της Αρχής Ελέγχου Τροφίμων. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη). ( ). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 119. Η διαφορά στην τιμολόγηση των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας μεταξύ των τιμών των ασφαλιστικών εταιρειών που συνομολογούνται σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και των χρεώσεων των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Αδάμου Αδάμου και Ειρήνης Χαραλαμπίδου). ( ). (Αρ. Φακ ) 120. Η νομοθεσία που ρυθμίζει την εγκατάσταση και χρήση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών. ( ). (Αρ. Φακ ) (Προηγούμενος Αρ. Φακ ) 121. Μεταλλαγμένα προϊόντα. Η κατάσταση στην Κύπρο και τα μέτρα που λαμβάνονται για προστασία της δημόσιας υγείας.

19 19 (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Αθηνάς Κυριακίδου, Ρούλας Μαυρονικόλα και Γιώργου Περδίκη). ( ). (Αρ. Φακ ) 122. Η ανάγκη ρύθμισης του επαγγέλματος του μουσικοθεραπευτή στην Κύπρο. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Γεώργιου Προκοπίου). ( ). (Αρ. Φακ ) 123. Ενημέρωση για τις πρακτικές που θα υιοθετηθούν από τα αρμόδια υπουργεία και τις υπεραγορές για την πώληση τροφίμων, των οποίων η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας έχει παρέλθει. Οι προϋποθέσεις πώλησης και οι μηχανισμοί ελέγχου των συγκεκριμένων τροφών από τις αρμόδιες υπηρεσίες. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου). ( ). (Αρ. Φακ ) 124. Προληπτικές εξετάσεις για έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων υγείας σε βρεφική και νηπιακή ηλικία. ( ). (Αρ. Φακ ) 125. Έγκαιρη ανίχνευση, αντιμετώπιση και παρακολούθηση προβλημάτων υγείας του παιδιού στα πλαίσια του σχολείου. ( ). (Αρ. Φακ ) ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη μετάδοσης και την αντιμετώπιση της ασθένειας της φυματίωσης. ( ). (Αρ. Φακ ) 127. Η ανάγκη διεξαγωγής επιδημιολογικής έρευνας από το Υπουργείο Υγείας για τις συνέπειες από τη λειτουργία των δύο εργοστασίων στην περιοχή Πέρα Χωρίου Νήσου, τα οποία επεξεργάζονται χημικές ουσίες επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου. Πιθανή επιβάρυνση στην υγεία των κατοίκων, που διαμένουν στις περιοχές όπου λειτουργούν τα εν λόγω εργοστάσια. Κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί, κυρίως περιπτώσεων καρκίνου. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου και Αδάμου Αδάμου). ( ). (Αρ. Φακ ) 128. Ενημέρωση για το Στρατηγικό Σχέδιο για αντιμετώπιση του AIDS. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Στέλλας Μισιαούλη). ( ). (Αρ. Φακ ) 129. Εθνική Στρατηγική για τα Ναρκωτικά για την περίοδο

20 ( ). (Αρ. Φακ ) Τα κριτήρια εισδοχής αλλοδαπών στις Πρώτες Βοήθειες των Γενικών Νοσοκομείων. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Μάριου Μαυρίδη). ( ). (Αρ. Φακ ) 131. Η δέσμευση του Υπουργείου Υγείας για την πλήρωση των θέσεων διασωστών / πληρώματος ασθενοφόρου με προσοντούχο προσωπικό, το οποίο έχει εκπαιδευτεί για τον σκοπό αυτό με έξοδα του κράτους. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση της βουλευτού κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου). ( ). (Αρ. Φακ ) 132. (α) Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Λάρνακας και η άμεση ανάγκη επίλυσής τους. (β) Η ανάγκη αναγνώρισης της καρδιολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας για χορήγηση ειδικότητας στην καρδιολογία. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Γεώργιου Τάσου). ( ). (Αρ. Φακ ) 133. Εισαγωγή μέτρων έκτακτης ανάγκης για την πρωτοβάθμια περίθαλψη όλων των πολιτών. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Νίκου Νουρή). ( ). (Αρ. Φακ ) 134. Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για τη θέση της κυβέρνησης αναφορικά με τη λειτουργία ακτινοθεραπευτικών τμημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, καθώς και τη λειτουργία του Τμήματος Αιμοκάθαρσης της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του Κέντρου Αίματος, υπό το φώς των νέων οικονομικών εξελίξεων στη χώρα μας. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Στέλλας Μισιαούλη Δημητρίου και Ρούλας Μαυρονικόλα). ( ). (Αρ. Φακ ) 135. Τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από την χρήση των Συσκευών Θωρακικών Συμπιέσεων. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη). ( ). (Αρ. Φακ ) 136. Οι πιθανοί κίνδυνοι που απορρέουν από τις θεραπείες ομορφιάς που προσφέρονται από μη εξειδικευμένα άτομα. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Στέλλας Κυριακίδου, Στέλλας Μισιαούλη Δημητρίου, Αθηνάς Κυριακίδου και Ρούλλας Μαυρονικόλα). ( ). (Αρ. Φακ ) 137. Οι ανασφάλιστοι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τυγχάνουν δωρεάν νοσηλείας στα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου. Η έκταση του προβλήματος. Η διαχείρισή του από τους εμπλεκόμενους φορείς και η οικονομική επιβάρυνση για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εγχειρίδιο Πληροφοριών για Παροχή Υποστηρικτικής Φροντίδας και Κοινωνικής Πρόνοιας για άτομα με Σπάνια Νοσήματα στην Κύπρο

Εγχειρίδιο Πληροφοριών για Παροχή Υποστηρικτικής Φροντίδας και Κοινωνικής Πρόνοιας για άτομα με Σπάνια Νοσήματα στην Κύπρο Εγχειρίδιο Πληροφοριών για Παροχή Υποστηρικτικής Φροντίδας και Κοινωνικής Πρόνοιας για άτομα με Σπάνια Νοσήματα στην Κύπρο Ετοιμάστηκε από την Παγκύπρια Συμμαχία Σπανίων Παθήσεων με τη στήριξη του γραφείου

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης στην Κύπρο. Περιορισμοί Προτάσεις. Οκτώβριος 2011

Υπηρεσίες Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης στην Κύπρο. Περιορισμοί Προτάσεις. Οκτώβριος 2011 Υπηρεσίες Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης στην Κύπρο Περιορισμοί Προτάσεις Οκτώβριος 2011 Συντονιστική Υπηρεσία Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης Μελέτη/Συγγραφή: Μαρίνα Παγιάτσου Συλλογή στοιχείων/καταγραφή προβλημάτων:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑ Α ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΘΗΝΑ

ΕΛΛΑ Α ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΘΗΝΑ ΕΛΛΑ Α ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΘΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2002 1 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ι ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ι ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ι ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1. Ο περί του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών (Σύσταση, Σκοποί, Αρμοδιότητες και άλλα Συναφή Θέματα) Νόμος του 1999.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΙΜΟ ΟΣΙΑΣ Α. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΙΜΟ ΟΣΙΑΣ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΙΜΟ ΟΣΙΑΣ Α. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΙΜΟ ΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΙΜΟ ΟΣΙΑΣ Α. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΙΜΟ ΟΣΙΑΣ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΟΜΗΣ ΤΗΣ ΑΙΜΟ ΟΣΙΑΣ Μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου 3402 (ΦΕΚ 258 Α /17-10-2005)

Διαβάστε περισσότερα

38-39 Πάφου Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με 39 διευκολύνσεις προσβασιμότητας για ΑμεΑ Προσβάσιμες παραλίες για ΑμεΑ 40

38-39 Πάφου Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με 39 διευκολύνσεις προσβασιμότητας για ΑμεΑ Προσβάσιμες παραλίες για ΑμεΑ 40 Ο Αντιρευματικός ύνδεσμος Κύπρου ιδρύθηκε το 1984 από μια ομάδα Ρευματοπαθών με κύριο σκοπό την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα που πάσχουν από τις διάφορες μορφές ρευματοπαθειών

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2008-2013)

Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2008-2013) Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2008-2013) Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια www.familyviolence.gov.cy Μάιος 2008

Διαβάστε περισσότερα

Τα υγειονομικά συστήματα βρίσκονται σε τεράστια εξέλιξη

Τα υγειονομικά συστήματα βρίσκονται σε τεράστια εξέλιξη Τα υγειονομικά συστήματα βρίσκονται σε τεράστια εξέλιξη Οι αλλαγές που εισάγονται από την ηλεκτρονική υγεία, μεταβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι συμμετέχοντες (ιατροί, ασθενείς, προμηθευτές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ (ΕΞΩΦΥΛΛΟ) ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ 2013-2014 έκθεση πεπραγμένων έκατη Βουλευτική Περίοδος Τρίτη Σύνοδος 2 (ΕΣΩΦΥΛΛΟ) ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ 2013-2014 έκθεση πεπραγμένων έκατη Βουλευτική Περίοδος Τρίτη Σύνοδος

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση καινοτόμων ιατροτεχνολογικών εφαρμογών.

Οικονομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση καινοτόμων ιατροτεχνολογικών εφαρμογών. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ (ΜΒΑ ΤQΜ) Οικονομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση καινοτόμων ιατροτεχνολογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ Ε θ ν ι κ ό Σ χ έ δ ι ο ρ ά σ η ς γ ι α τ ο ν Π ε ρ ι ο ρ ι σ µ ό τ ω ν Β λ α π τ ι κ ώ ν Σ υ ν ε π ε ι ώ ν τ ο υ Α λ κ ο ό λ σ τ η ν Υ γ ε ί α 2 0 0 8-2 0 1 2 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων

Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων Ι ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ Β Συνεδρίαση 30 ής Μαΐου 2013 Ώρα έναρξης: 4.25 μ.μ. Αρ. 34 (Γ. ΟΜΗΡΟΥ) Καλό σας απόγευμα. Κηρύσσω την έναρξη της σημερινής συνεδρίας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΥΡΙΑΖΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΜ : 12532 ΜΠΑΛΤΑΣΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΑΜ : 12572 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Πριν ξεκινήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας πολιτική σε θέματα αναπηρίας

Σχεδιάζοντας πολιτική σε θέματα αναπηρίας Σχεδιάζοντας πολιτική σε θέματα αναπηρίας E R T Y U I S D F G H J Z X C V B N ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥ Ε Σ Α ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Α Το Έργο συγχρηματοδοτείται έως 80% από το Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη και Τρίτη Περιοδική Έκθεση της Ελλάδας

Δεύτερη και Τρίτη Περιοδική Έκθεση της Ελλάδας Φ092.22 / 4836 Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών Δεύτερη και Τρίτη Περιοδική Έκθεση της Ελλάδας 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Η Ελλάδα υπέγραψε την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών, η οποία ψηφίστηκε από την

Διαβάστε περισσότερα

Επαναπροκήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Επαναπροκήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Tεύχος Δημοπράτησης Ανοικτού (Διεθνούς) Διαγωνισμού_Mέρος Α: Μελέτη_Αντικείμενο και Προδιαγραφές Έργου: Ψηφιακές Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας και Ιατρικής Παρακολούθησης Επαναπροκήρυξη Διαγωνισμού για

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Ν Τ Ε Σ Δ. Σ. 1. Μπαλτά Σταυρούλα 2. Κολιούσης Ευάγγελος 3. Γκαραλέας Δημήτριος 4. Αλεξούδη-Γκαβρέση Παρασκευή

Α Π Ο Ν Τ Ε Σ Δ. Σ. 1. Μπαλτά Σταυρούλα 2. Κολιούσης Ευάγγελος 3. Γκαραλέας Δημήτριος 4. Αλεξούδη-Γκαβρέση Παρασκευή ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ Έδρα: Ελεούσα Αρ. Απ ο φ.: 217 /2011 1 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το Πρακτικό Αρ. 11/07-06-2011 συνεδρίασης του Δ.Σ. του Δήμου Ζίτσας. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Ανάκληση της υπ αριθμ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Η κατάσταση στην υγεία σήμερα Βασικές παραδοχές: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Η υγεία δεν είναι αμιγώς ιατρικό θέμα αλλά και κοινωνικό, ανθρωπιστικό και πολιτικό και υπό αυτή την έννοια μας αφορά όλους. Η ισότιμη

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος των Συνοδών στο Ελληνικό Νοσοκομείο

Ο Ρόλος των Συνοδών στο Ελληνικό Νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Ο Ρόλος των Συνοδών στο Ελληνικό Νοσοκομείο Πτυχιακή Εργασία Αμανατίδου Ευθυμία Καραμάνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ, ΑΘΗΝΑ Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ του Χρήστου Πολυζωγόπουλου, Προέδρου της Οικονομικής και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙ ΟΚΤΩ ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙ ΟΚΤΩ ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 4 ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙ ΟΚΤΩ ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 4ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΗΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του Περιβάλλοντος έχει αποκτήσει ύψιστη σημασία μετά την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) είναι ένα νέο δημόσιο Πανεπιστήμιο, που ιδρύθηκε με νόμο του κράτους το 2004 και δέχθηκε τους πρώτους

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. Έκθεση Υπουργικής Επιτροπής απαρτιζόµενης από τους Υπουργούς:

ΘΕΜΑ: ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. Έκθεση Υπουργικής Επιτροπής απαρτιζόµενης από τους Υπουργούς: ΘΕΜΑ: ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Έκθεση Υπουργικής Επιτροπής απαρτιζόµενης από τους Υπουργούς: Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Οικονοµικών Παιδείας και Πολιτισµού Εσωτερικών

Διαβάστε περισσότερα

Αναζητώντας προστασία και ασφάλεια

Αναζητώντας προστασία και ασφάλεια Η έκδοση χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων 2010

Διαβάστε περισσότερα

κοινωνική υπευθυνότητα & βιώσιμη ανάπτυξη

κοινωνική υπευθυνότητα & βιώσιμη ανάπτυξη κοινωνική υπευθυνότητα & βιώσιμη ανάπτυξη Ο παρών απολογισμός είναι ο πρώτος κατά σειρά Κοινωνικός Απολογισμός του Ομίλου ΥΓΕΙΑ και των θυγατρικών του. Αναφέρεται στην περίοδο 1 Ιανουαρίου - 31 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. «Πρωτοβάθμιο Εϋνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ. Υ.), Αλλαγή Σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Λοιπές Διατάξεις» Προς τη Βουλή των Ελλήνων

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. «Πρωτοβάθμιο Εϋνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ. Υ.), Αλλαγή Σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Λοιπές Διατάξεις» Προς τη Βουλή των Ελλήνων ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Πρωτοβάθμιο Εϋνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ. Υ.), Αλλαγή Σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Λοιπές Διατάξεις» Προς τη Βουλή των Ελλήνων ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ Άρθρο 1 Γενικές αρχές 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. «Σχέδιο Δράσης για τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ 2007-2013»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. «Σχέδιο Δράσης για τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ 2007-2013» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ «Σχέδιο Δράσης για τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ 2007-2013» Δεκέμβριος 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1...4 Ανάπτυξη Στρατηγικής για τη Δημόσια Υγεία...4 1.1. Αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Με κύριο γνώμονα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη, οι τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές που

Διαβάστε περισσότερα

Διαρθρωτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου υγειονομικού τομέα στην Ελλάδα

Διαρθρωτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου υγειονομικού τομέα στην Ελλάδα ΑΔΕΔΥ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ Διαρθρωτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου υγειονομικού τομέα στην Ελλάδα Επιστημονική ομάδα: Θεόδωρος Σακελλαρόπουλος, Καθηγητής Παντείου

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ / ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΕΝΩΠΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Ι ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ / ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΕΝΩΠΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Ι ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ / ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΕΝΩΠΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Ι ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1. Ο περί Ελευθεροποίησης του Επιτοκίου και Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός)

Διαβάστε περισσότερα