H τεχνολογία του αυτοκινήτου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "H τεχνολογία του αυτοκινήτου"

Transcript

1 Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: H τεχνολογία του αυτοκινήτου Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β2 pc25 Βενέρης Στέφανος Κληρονόμος Γιάννης Νεραντζούλης Αντώνης

2 Περιεχόμενα: Ιστορία Εγκέφαλος του αυτοκινήτου Τα ηλεκτρονικά μέρη του εγκεφάλου Ιστορία της Formula 1 Οι ομάδες της Formula 1

3 Αυτοκίνητο ονομάζεται κάθε τροχοφόρο επιβατικό όχημα με ενσωματωμένο κινητήρα. Σύμφωνα με τους συνηθέστερους ορισμούς, τα αυτοκίνητα σχεδιάζονται ώστε να κινούνται (ως επί το πλείστον) στους αυτοκινητόδρομους, να έχουν καθίσματα για ένα ως έξι άτομα, έχουν συνήθως τέσσερις τροχούς και κατασκευάζονται κυρίως για τη μεταφορά ανθρώπων. Ωστόσο ο όρος αυτοκίνητο καλύπτει και άλλα οχήματα (φορτηγά, λεωφορεία κτλ). Το 2002 υπήρχαν περίπου 590 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα παγκοσμίως (περίπου ένα ανά 11 κατοίκους), εκ των οποίων τα 140 εκατομμύρια στις ΗΠΑ (σχεδόν ένα ανά δύο κατοίκους). Ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι κάτοικοι των αναπτυσσόμενων κρατών σταδιακά αρχίζουν να αποκτούν επιβατικά αυτοκίνητα.

4 Το αυτοκίνητο, με κινητήρα του Νικολάους Όττο (Nikolaus Otto) εσωτερικής καύσης και καύσιμο τη βενζίνη, εφευρέθηκε στη Γερμανία το 1885 από τον Καρλ Μπεντς (Karl Benz). Ο Μπεντς κατέθεσε τα σχέδια αυτού του αυτοκινήτου στο Μάνχαϊμ (Mannheim) της Γερμανίας για την απόκτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας, το οποίο και έλαβε στις 29 Ιανουαρίου Παρότι στον Μπεντς αποδόθηκε η εφεύρεση του αυτοκινήτου, αρκετοί άλλοι Γερμανοί, Γάλλοι και άλλων εθνικοτήτων μηχανικοί προσπαθούσαν να κατασκευάσουν παρόμοια οχήματα την ίδια εποχή.

5 Αυτοκίνητα με μηχανές εσωτερικής καύσης παρήχθησαν για πρώτη φορά στην Γερμανία από τον Καρλ Μπεντς το και τον Γκότλιμπ Νταίμλερ ανάμεσα στο 1886 και το Ο Μπεντς ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στα σχέδια ενός νέου κινητήρα το Στην αρχή επικεντρώθηκε στην κατασκευή ενός αξιόπιστου δίχρονου βενζινοκινητήρα, βασισμένος στα σχέδια του τετράχρονου κινητήρα του Όττο. Τα σχέδια του Όττο απορρίφθηκαν, ενώ ο Μπεντς είχε έτοιμο τον κινητήρα του την Πρωτοχρονιά και πήρε άδεια ευρεσιτεχνίας το Ο Μπεντς κατασκεύασε τα πρώτα τρίκυκλα αυτοκίνητα το 1885 και πήρε άδεια ευρεσιτεχνίας από την πόλη του Μάνχαϊμ τον Ιανουάριο του Αυτό ήταν το πρώτο όχημα εξ ολοκλήρου σχεδιασμένο και κατασκευασμένο ως αυτοκίνητο και όχι ως μετατροπή μιάς άμαξας ή ενός κάρου. Μεταξύ άλλων, ο Μπεντς εφηύρε ένα σύστημα ρύθμισης της ταχύτητας γνωστό ως επιταχυντή, την ανάφλεξη, χρησιμοποιώντας σπινθήρα από μπαταρία, τον αναφλεκτήρα (μπουζί), τον συμπλέκτη, το σύστημα επιλογής ταχυτήτων και το ψυγείο νερού. Κατασκεύασε βελτιωμένες εκδόσεις το 1886 και το Άρχισε την παραγωγή το 1888, την πρώτη παραγωγή αυτοκινήτου στην ιστορία στηριζόμενος στην εταιρεία "Benz & Sie" που ο ίδιος είχε ιδρύσει.

6 Κεντρική μονάδα ελέγχου μηχανής (ΕCU), ή ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου, είναι δυο από τις πολλές ονομασίες τις οποίες χρησιμοποιούμε για την ονομασία του εγκεφάλου αυτοκινήτου. Πολλές λειτουργίες του ηλεκτρικού συστήματος, αλλά όχι μόνο, των αυτοκινήτων ελέγχονται από τους εγκεφάλους (μικροϋπολογιστές, κομπιούτερ κ.α.). Κατά βάση ο εγκέφαλος αυτοκινήτου είναι ένας υπολογιστής με την μόνη διαφορά, ότι είναι πολύ μικρός σε μέγεθος. Τo μέγεθος τους θα λέγαμε ότι είναι σχεδόν ίδιο με ένα τόμο μιας εγκυκλοπαίδειας και χαρακτηρίζονται ως "μαύρα κουτιά".

7 Η κεντρική μονάδα επεξεργασίας περιέχεται σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα (IC), και ονομάζεται μικροεπεξεργαστής. Ο μικροεπεξεργαστής λειτουργεί με τις πληροφορίες που δέχεται και σαν επόμενο βήμα είναι να αποφασίσει τι να τις κάνει και πώς να τις αξιοποιήσει. Βέβαια στον εγκέφαλο εκτός από την κεντρική μονάδα επεξεργασίας υπάρχουν και άλλα τμήματα τα οποία ως στόχο έχουν να υποστηρίζουν τον επεξεργαστή. Τα κύρια μέρη της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας είναι: Οι καταχωρητές (registers) που περιλαμβάνουν τον accumulator (καταχωρητή συσσώρευσης δεδομένων), το μετρητή δεδομένων (data counter), μετρητή προγραμμάτων (program counter), και τον register οδηγιών. Η αριθμητική λογική μονάδα (ALU - Arithmetic Logic Unit) εκτελεί τις αριθμητικές και λογικές λειτουργίες.

8 Ο εγκέφαλος έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να ελέγχει κάθε σύστημα πάνω στο αυτοκίνητο. Τα πρώτα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου του κινητήρα αποτελούνταν από αρκετά ξεχωριστά ηλεκτρονικά συστήματα έλεγχου, σήμερα όμως υπάρχει μια τάση να χρησιμοποιείται ένα και μόνο ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, το οποίο είναι ο εγκέφαλος. Σκοπός του εγκεφάλου είναι να ελέγχει τις πληροφορίες και να τις επεξεργάζεται. Οι πληροφορίες εισόδου λαμβάνονται από την κεντρική μονάδα επεξεργασίας και ελέγχονται σε σχέση με το πρόγραμμα που υπάρχει ήδη στη μνήμη του εγκεφάλου. Η κεντρική μονάδα επεξεργασίας ελέγχει επιπλέον την μνήμη του εγκεφάλου και κάθε πληροφορία που αφορά προγραμματισμένες παραμέτρους.

9 Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι οι πληροφορίες οι οποίες προέρχονται από την κεντρική μονάδα επεξεργασίας μπορεί να τροποποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του εκάστοτε προγράμματος. Το κάθε πρόγραμμα μπορεί και επιβάλλει στην κεντρική μονάδα επεξεργασίας να εφαρμόζει λογικές αποφάσεις στις πληροφορίες. Όταν γίνουν όλοι οι υπολογισμοί η κεντρική μονάδα επεξεργασίας θα δώσει εντολές να γίνουν όλες οι αναγκαίες διορθώσεις ή ρυθμίσεις στην λειτουργία του ελεγχόμενου συστήματος.

10 Αν και οι πρώτοι μικροϋπολογιστές για το αυτοκίνητο σχεδιάστηκαν για να ελέγχουν λειτουργίες του κινητήρα, (όπως π.χ τον έλεγχο του μείγματος καυσίμου-αέρα, της έναυσης, τον έλεγχο της κυκλοφορίας των καυσαερίων), σήμερα είναι αρκετά συνηθισμένο να βρίσκουμε μικροϋπολογιστές για τον έλεγχο και άλλων συστημάτων. Μεταξύ αυτών είναι: η διαχείριση του κινητήρα, το σύστημα ηλεκτρονικών ταχυτήτων και αντιολισθητικών φρένων, το σύστημα απορρόφησης κραδασμών, σταθερής ταχύτητας, ηλεκτρονικής ανάρτησης, κίνησης με τους τέσσερις τροχούς, το σύστημα ελέγχου κλιματισμού, το σύστημα τάσης εξόδου του εναλλακτήρα, αντιμπλοκαρίσματος τροχών. Μερικά ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου αυτοκινήτου (εγκέφαλοι), μπορούν και ελέγχουν ακόμη περισσότερα συστήματα, όπως πχ. τα φώτα πορείας, το φωτισμό της καμπίνας, τη διακοπτόμενη λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων και την αντίσταση θέρμανσης του πίσω υαλοπίνακα

11 Η εισαγωγή πληροφοριών στο σύστημα του υπολογιστή (εγκεφάλου) σημαίνει ουσιαστικά, την μετατροπή των πληροφοριών από κάποια μορφή σε ηλεκτρικά σήματα τα οποία μπορούν να αναγνωριστούν από τον υπολογιστή. Ο υπολογιστής λαμβάνει πληροφορίες για την λειτουργία του αυτοκίνητου από αισθητήρες. Οι αισθητήρες εισόδου που υπάρχουν στο όχημα, μετατρέπουν μηχανικές πληροφορίες ή πληροφορίες περιβάλλοντος (όπως η θερμοκρασία, η κίνηση, ή η ταχύτητα) σε ηλεκτρικά σήματα τα οποία μπορεί να αναγνωρίσει ο υπολογιστής. Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις φυσιολογικές συνθήκες και παρουσιάζει διάφορες πληροφορίες (data). Η λειτουργία του εγκεφάλου διακρίνεται σε τέσσερις βασικές λειτουργίες: 1.Είσοδος: Ένα σήμα τάσεως το οποίο στέλνεται από τον αισθητήρα. Ο αισθητήρας αυτός μπορεί να είναι ένας αισθητήρας ή ένας διακόπτης τύπου μπουτόν ο οποίος ενεργοποιείται από τον οδηγό ή τον τεχνίτη. 2. Επεξεργασία: Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που έχει στο πρόγραμμά του και που έχουν φορτωθεί από τον κατασκευαστή.

12 3. Καταχώρηση: Οι πληροφορίες του προγράμματος είναι καταχωρημένες μέσα σε μια ηλεκτρονική μνήμη. Μερικά από τα σήματα εισόδου (αισθητήρες) είναι καταχωρημένα για επεξεργασία. 4. Έξοδος: Αφού ο εγκέφαλος έχει επεξεργαστεί τα σήματα εισόδου και ελέγχει τις πληροφορίες με τις πληροφορίες που έχει από τον προγραμματισμό του κατασκευαστή, βγάζει τα αποτελέσματα και σύμφωνα με αυτά, ελέγχει διάφορα εξαρτήματα που επηρεάζουν την λειτουργία του κινητήρα. Για παράδειγμα, αναφέρεται η πεταλούδα του γκαζιού της οποίας αλλάζει η θέση από τον εγκέφαλο, μέσω ενός βηματικού μοτέρ, για ρύθμιση των στροφών στο ρελαντί. Αν κατανοηθούν αυτές οι τέσσερις λειτουργίες των εγκέφαλων θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε τη διαδικασία ανίχνευσής βλαβών συστημάτων με εγκέφαλο. Όταν ελέγχετε το σύστημα, θα πρέπει να προσπαθείτε να συνδέσετε το πρόβλημα με κάποια από τις λειτουργίες του συστήματος. Στην πορεία ελέγχου των σημαντικότερων ηλεκτρονικών συστημάτων, ο εγκέφαλος παρακολουθεί συνέχεια τις συνθήκες λειτουργίας για πιθανές δυσλειτουργίες του συστήματος. Ο εγκέφαλος συγκρίνει τις συνθήκες του συστήματος απέναντι στις παραμέτρους που έχει στο πρόγραμμα που του έχει φορτωθεί από τον κατασκευαστή. Αν οι συνθήκες είναι έξω από τα όρια των παραμέτρων, ο εγκέφαλος ελέγχει τις πιθανές δυσλειτουργίες. Ένας κωδικός βλάβης καταγράφεται και υποδεικνύει, όταν ανιχνευθεί, τη βλάβη και το σημείο που εντοπίσθηκε. Ο τεχνίτης με την βοήθεια των κωδικών βλάβης μπορεί εύκολα και επισκευάζει το σύστημα αυτό που ελέγχεται από πολύπλοκα ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

13 Ο υπολογιστής χρειάζεται ένα μέσον για αποθήκευση μόνιμων και προσωρινών πληροφοριών. Οι τύποι τσιπς μνήμης πού χρησιμοποιούνται στον υπολογιστή είναι: 1.ROM (Read Only Memory). Περιέχει μια σταθερή ομάδα από 1 και 0 τα οποία αντιπροσωπεύουν μόνιμα αποθηκευμένες πληροφορίες. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για να οδηγήσουν τον υπολογιστή στο τι πρέπει να κάνει σε συνάρτηση με τα εισερχόμενα δεδομένα(data). Η CPU διαβάζει τις πληροφορίες της ROM αλλά δεν μπορεί να τις αλλάξει ή να γράψει στη ROM. 2.RAM Μνήμη τυχαίας προσπέλασης (Random Access Memory). Είναι κατασκευασμένη από τσιπς κυκλωμάτων flip- flop. Η Ram αποθηκεύει προσωρινές πληροφορίες πού διαβάζονται ή γράφονται από τη CPU. Η Ram μπορεί να είναι σχεδιασμένη σαν πτητική ή μη πτητική. Στην πτητική RAM, τα δεδομένα διατηρούνται όσο ηλεκτρονικό ρεύμα διαρρέει την μνήμη. RAM η οποία είναι συνδεμένη μέσω του διακόπτη αναφλέξεως θα χάσει τα δεδομένα, όταν ο διακόπτης τεθεί OFF. Μια μορφή της RAM είναι η KAM(Keep Alive Memory). Αυτή συνδέεται απευθείας στην μπαταρία με σύστημα προστασίας. Η KAM θα χαθεί μόνο όταν αποσυνδεθεί η μπαταρία, κοπεί το κύκλωμα ή αδειάσει τελείως η μπαταρία.

14 3.PROM (Programmable ROM). Περιέχει ειδικές πληροφορίες που αφορούν αυτό ακριβώς το αυτοκίνητο στο οποίο είναι τοποθετημένος ο υπολογιστής. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν π.χ. για να πληροφορούν τη CPU για τον ηλεκτρικό εξοπλισμό το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Σε πολλές περιπτώσεις οι υπολογιστές αλλάζονται μεταξύ μοντέλων του ιδίου κατασκευαστή, αλλά η PROM δεν αλλάζει. Η PROM πολλές φορές είναι ανεξάρτητη και συνδέεται σε ειδική υποδοχή. 4.EPROM(Erasable PROM). Η EPROM είναι όμοια με την PROM εκτός του ότι τα δεδομένα της μπορούν να σβηστούν (erase) και να μπουν καινούργια δεδομένα (data). Ένα κομμάτι πλάκας πολυστερίνης (Mylar) καλύπτει ένα παράθυρο. Ένα η πλάκα μετακινηθεί, το μικροκύκλωμα εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες που σβήνουν την μνήμη.

15 5.EEPROM (Electrically Erasable PROM). Επιτρέπουν την αλλαγή των πληροφοριών ηλεκτρικά ένα bit κάθε φορά. Μερικοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν αυτό τον τύπο μνήμης για να αποθηκεύσουν πληροφορίες πού αφορούν τα διανυθέντα χιλιόμετρα, αριθμό κυκλοφορίας κ.λπ. 6.NVRAM(Non Volatile RAM). Είναι ένας συνδυασμός RAM και EEROM στο ίδιο τσιπ. Στη διάρκεια της ομαλής λειτουργίας δεδομένα γράφονται και διαβάζονται στο τμήμα RAM του τσιπ. Αν η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος διακοπή σε προγραμματισμένο χρόνο, τα δεδομένα μεταφέρονται από τη RAM στην EEROM του τσιπ. Όταν η παροχή αποκατασταθεί η EEROM γράφει τα δεδομένα πάλι στη RAM. Προσοχή: Ανάποδη σύνδεση του τσιπ της PROM θα το καταστρέψει αμέσως, επίσης ο ηλεκτροστατικός ηλεκτρισμός μπορεί να καταστρέψει και το τσιπ. Υπάρχουν ειδικοί αντιστατικοί ιμάντες για τη μετακίνηση του τσιπ από τον τεχνίτη.

16 Οι αγώνες ράλι, που είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται με γοργούς τη δεκαετία του '30, σαρώθηκαν από τη λαίλαπα του Β' Παγκοσμίου Πόλεμου, όπως και κάθε αθλητική δραστηριότητα στη γηραιά ήπειρο. Η Ευρώπη ήταν τότε η κυρίαρχη δύναμη στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, όπως συμβαίνει εν πολλοίς και σήμερα. Με γοργούς ρυθμούς μετά το τέλος του πολέμου άρχισε να συζητείται στους κόλπους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) η διοργάνωση ενός ενιαίου πρωταθλήματος με κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Το νέο σχέδιο ονομάστηκε «Φόρμουλα Α», όπου Φόρμουλα αναφέρεται σ' ένα σύνολο κανόνων, που πρέπει να τηρούνται από τις ομάδες, ενώ το Α (1 αργότερα) αναφέρεται στις προδιαγραφές των αυτοκινήτων που παίρνουν μέρος στο πρωτάθλημα.

17 Την 1η Σεπτεμβρίου 1946 έγινε ο πρώτος δοκιμαστικός αγώνας Φόρμουλα 1 στο Τορίνο, υπό την επωνυμία Βαλεντίνο Γκραν Πρι, με νικητή τον ιταλό Ακίλε Βάρτσι, που οδηγούσε μια Αλφα-Ρομέο 158 Αλφέτα. Τα αυτοκίνητα που πήραν μέρος στον αγώνα δεν διέφεραν και πολύ από τα αντίστοιχα της προπολεμικής εποχής. Το αυτοκίνητο του Βάρτσι στην πραγματικότητα είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του '30. Στις 2 Οκτωβρίου 1947 η FIA παίρνει την οριστική απόφαση να διοργανώσει ένα αγώνα Φόρμουλα 1, αρχής γενομένης από το Ο πρώτος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος διεξάγεται στις 13 Μαΐου 1950 στο Σίλβερστοουν, ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο της RAF. Νικητής είναι ο Τζιουζέπε Φαρίνα με Αλφα Ρομέο. Τα αυτοκίνητα είναι μεταλλικά, με τον κινητήρα εμπρός και τους τροχούς ακάλυπτους και έχουν μέγιστο κυβισμό τα 4500 κ.ε. για ατμοσφαιρικούς κινητήρες και 1500 κ.ε. για τους υπερτροφοδοτούμενους. Οι περισσότεροι αγώνες διαρκούν 500 χιλιόμετρα ή 5 ώρες και επιτρέπεται η αλλαγή οδηγών. Το 1954 θεσπίζονται νέοι κανονισμοί, οι οποίοι θα ισχύσουν μέχρι το 1960.

18 Η σφηνοειδής Lotus 72, με τα ψυγεία στο πλάι, κάνει την πρώτη της εμφάνιση. Τη δεκαετία του '80 κυριαρχούν οι «ΜακΛάρεν» και «Γουίλιαμς», ενώ στους οδηγούς γάλλοι και βραζιλιάνοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Η «Μπράμπαμ-BMW» είναι το πρώτο τούρμπο αυτοκίνητο που κερδίζει το παγκόσμιο πρωτάθλημα (1983). Το 1980 ξεσπά διαμάχη για τον έλεγχο των αγώνων Φόρμουλα 1, μεταξύ της FOCA (Ένωση των Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Φόρμουλα 1) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Οι κατασκευαστές με επικεφαλής τον πανούργο Μπέρνι Έκλεστον θα κερδίσουν τη μάχη και την εμπορική εκμετάλλευση της Φόρμουλα 1. Τo 1981 o Ρον Ντένις αναλαμβάνει τη ΜακΛάρεν και η ομάδα παρουσιάζει το πρώτο μονοθέσιο από ανθρακονήματα, σχεδιασμένο από τον Τζον Μπάρναρντ. Η Φόρμουλα 1 είναι σήμερα μια ιδιαίτερα επικερδής επιχείρηση θεάματος, η οποία προσελκύει χιλιάδες θεατές στις πίστες και δισεκατομμύρια τηλεθεατές. Μα πάνω απ' όλα, παραμένει ένα πεδίο δοκιμών για την εξέλιξη και την ασφάλεια της αυτοκίνησης.

19 BMW Sauber Γερμανία Ferarri Ιταλία Force India Ινδία Honda Ιαπωνία McLaren-Mercedes Ηνωμένο Βασίλειο Red Bull-Renault Αυστρία Renault Γαλλία Scuderia Toro Rosso-Ferrari Ιταλία Toyota Ιαπωνία Williams-Toyota Ηνωμένο Βασίλειο

20 Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σιγά σιγά έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα. Τα βλέπουμε σε εκθέσεις, γράφονται καθημερινά στο διαδίκτυο και σε ανάλογα έντυπα συνέχεια νέα άρθρα. Εκτός όμως από αυτά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βελτιώνονται κιόλας. Μέρα με τη μέρα κερδίζουν όλο και περισσότερες ανέσεις από τους συγγενείς τους, τα βενζινοκίνητα.γίνονται πιο άνετα, έχουν μεγαλύτερη αυτονομία και ενσωματώνουν όλο και περισσότερα gadgets που όλοι αγαπάμε ώστε να μην τους λείπει τίποτα εκτός από τους ρύπους.

21 Το Toyota Prius αποτελει το πρότυπο της λεγόμενης «υβριδικής καρδιάς», την οποία η ιαπωνική εταιρεία ονομάζει THS (Toyota Hybrid System). Τα κύρια μέρη του υβριδικού συστήματος του αυτοκινήτου είναι o ηλεκτροκινητήρας, ο κινητήρας εσωτερικής καύσεως, η γεννήτρια, η συστοιχία συσσωρευτών (μπαταρία) και ο μετασχηματιστής ρεύματος.

22 Αναπαραγωγικό φρενάρισμα - Όταν χρησιμοποιούμε τα φρένα σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο, η κινητική ενέργεια που έχει όταν μετακινείται μετατρέπεται σε θερμότητα. Σε ένα υβριδικό αυτοκίνητο, τα φρένα παίρνουν ένα ποσοστό από την ενέργεια αυτή και αντί να χαθεί στο περιβάλλον, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική μηχανή ως γεννήτρια την εναποθέτει πίσω στις μπαταρίες. Ένα πλήρως υβριδικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου και του συστήματος "Hybrid Synergy Drive" της Toyota που χρησιμοποιείται στο μοντέλο Prius, έχει την δυνατότητα να κινεί το όχημα μόνο με τον βενζινοκινητήρα ή μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα ή και τους δύο ταυτόχρονα.

23 Αυτό σημαίνει ότι ένα μικρο-υβριδικό βενζινοκίνητο όχημα μπορεί αυτόματα να σβήνει τον κινητήρα του όταν το όχημα ακινητοποιείται (π.χ. σε φωτεινούς σηματοδότες) και να επανεκκινεί μόλις ο οδηγός πατήσει το πεντάλ του γκαζιού χωρίς να απαιτείται η χρήση της μίζας και πολλές φορές χωρίς καν ο οδηγός να γνωρίζει ότι ο κινητήρας έχει σταματήσει. Τα «ήπια» υβριδικά έχουν επίσης το πλεονέκτημα της ανάκτησης ενέργειας μέσω του φρεναρίσματος: κατά την διάρκεια του φρεναρίσματος μετατρέπουν μέρος της πλεονάζουσας κινητικής ενέργειας του κινητήρα σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία χρησιμοποιείται για την φόρτιση των συσσωρευτών (μπαταριών). Τα συστήματα «στάσης-εκκίνησης» σε γενικές γραμμές δεν θεωρούνται ως πραγματικά υβριδικά συστήματα εφόσον δεν χρησιμοποιούνται για την κίνηση του οχήματος. Επιφέρουν ένα σχετικά μέτριο ποσοστό εξοικονόμησης καυσίμου-συνήθως περίπου 10%- όμως έχουν το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους. Ένα παράδειγμα ενός υβριδικού αυτοκινήτου «στάσηςεκκίνησης» είναι το Citroen C3.

24 1. Ultima GTR Αυτό το αυτοκίνητο είναι φοβερό! Έχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ Guinness και μια εξαιρετική 730 ιπποδύναμη. Αυτό το αυτοκίνητο πάει από 0-60 σε 2,6 δευτερόλεπτα.

25 2. Bugatti Veyron 16.4 Αυτό το αυτοκίνητο είναι τόσο γρήγορo όσο ωραίο φαίνεται! Με την κομψή σχεδίαση που έχει ίππους και έχει μέγιστη ταχύτητα 250 μίλια

26 3. Ferrari Enzo Αυτή είναι η ταχύτερη Ferrari όλων των εποχών και πήρε το όνομά της από τον άνθρωπο που ίδρυσε την εταιρεία Ferrari, ο οποίος ονομαζόταν Enzo Ferrari. Μπορεί να πιάσει ταχύτητα σε 3.3 δευτερόλεπτα τα 60 μίλια.

27 4. McLaren F1 LM Με ιπποδύναμη 627, αυτό το αυτοκίνητο ήταν μόνο σχεδιασμένο να προχωρήσει γρήγορα και ήταν ανίκητο για λίγο μέχρι που η Enzo πήρε τη θέση του. Αυτό το αυτοκίνητο μπορεί να πάει με μέγιστη ταχύτητα 240 μίλι/ώρα.

28 5. Pagani Zonda Αυτό το αυτοκίνητο έχει ιπποδύναμη 555 και πάει από 0-60 σε λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα. Η μέγιστη ταχύτητα είναι 220 μίλια/ώρα.

29

Αυτοκίνητο (Ιστορική εξέλιξη, τεχνολογία)

Αυτοκίνητο (Ιστορική εξέλιξη, τεχνολογία) ΔΡΟΥΓΚΑ ΣΟΦΙΑ Αυτοκίνητο (Ιστορική εξέλιξη, τεχνολογία) Μοντέλο Karl Benz 1894 Αυτοκίνητο ονοµάζεται κάθε τροχοφόρο επιβατικό όχηµα µε ενσωµατωµένο κινητήρα. Σύµφωνα µε τους συνηθέστερους ορισµούς, τα

Διαβάστε περισσότερα

«Καθαρά» Καύσιμα & Οχήματα. Συνοπτικός Οδηγός για τα «Καθαρά» Καύσιμα και τις Τεχνολογίες Οχημάτων

«Καθαρά» Καύσιμα & Οχήματα. Συνοπτικός Οδηγός για τα «Καθαρά» Καύσιμα και τις Τεχνολογίες Οχημάτων «Καθαρά» Καύσιμα & Οχήματα Συνοπτικός Οδηγός για τα «Καθαρά» Καύσιμα και τις Τεχνολογίες Οχημάτων 3 Περιεχόμενα Περιεχόμενα...4 Εισαγωγή...5 Βενζίνη & Πετρέλαιο Diesel...6 Υβριδικά Οχήματα...15 Υγραεριοκίνητα

Διαβάστε περισσότερα

Το Αυτοκίνητο. Χατζηαργυρίου- Ευαγγελία. Μαθήτρια Α2 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το Αυτοκίνητο. Χατζηαργυρίου- Ευαγγελία. Μαθήτρια Α2 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το Αυτοκίνητο Χατζηαργυρίου- Ευαγγελία Μαθήτρια Α2 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΝΜΛΙ ε:ια- : Δρ. Ψυλλάκη Πανδώρα. Τσεβάς Αναστάσιος του Γεωργίου. Επιβλέποοι-a καθηγήτρια. Σπουδαστές : Ματσάκη Αναστασία του Σπυρίδ ;,.

ΓΡΑΝΜΛΙ ε:ια- : Δρ. Ψυλλάκη Πανδώρα. Τσεβάς Αναστάσιος του Γεωργίου. Επιβλέποοι-a καθηγήτρια. Σπουδαστές : Ματσάκη Αναστασία του Σπυρίδ ;,. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας ΓΡΑΝΜΛΙ ε:ια- Σπουδαστές : Ματσάκη Αναστασία του Σπυρίδ ;,. Τσεβάς Αναστάσιος του Γεωργίου ΑΜ:32824 ΑΜ:32262 Επιβλέποοι-a

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα πτυχιακής εργασίας: Τα προβλήματα και οι προοπτικές της αγοράς αυτοκινήτου στον Ν.Καβάλας.

Θέμα πτυχιακής εργασίας: Τα προβλήματα και οι προοπτικές της αγοράς αυτοκινήτου στον Ν.Καβάλας. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής Θέμα πτυχιακής εργασίας: Τα προβλήματα και οι προοπτικές της αγοράς αυτοκινήτου στον Ν.Καβάλας. υποβληθείσα στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΦΡΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΦΡΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΦΡΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ ΚΟΜΛΙΚΗ ΜΑΡΙΑ Α.Ε.Μ : 5178 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Θ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ PROGRAMMER-ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΩΝ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΓΚΙΚΑΣ Σ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 15: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 15: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ 170 ΕΝΟΤΗΤΑ 15: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση της ύλης της ενότητας αυτής ο μαθητής θα πρέπει να: 1. Κατανοεί και εξηγεί τη σημασία και τη σπουδαιότητα της επινόησης, της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΤΖΑΜΟΓΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΥΚΙΑ ΜΑΡΙΚΛΕΝ ΚΑΣΑΙ ΛΟΥΛΟ ΓΚΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΣΕΛΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. Γιώργος Εμμανουηλίδης

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. Γιώργος Εμμανουηλίδης ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Γιώργος Εμμανουηλίδης Ιούλιος 2011 1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 2. Η τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων... 4 2.1. Ιστορία των ηλεκτρικών οχημάτων...

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Σπουδών Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΟΑΕΔ) του Τομέα Πληροφορικής Τηλεπικοινωνιών Δικτύων ΤΜΗΜΑ Τεχνικών Εφαρμογών Πληροφορικής Με

Προγράμματα Σπουδών Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΟΑΕΔ) του Τομέα Πληροφορικής Τηλεπικοινωνιών Δικτύων ΤΜΗΜΑ Τεχνικών Εφαρμογών Πληροφορικής Με Προγράμματα Σπουδών Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΟΑΕΔ) του Τομέα Πληροφορικής Τηλεπικοινωνιών Δικτύων ΤΜΗΜΑ Τεχνικών Εφαρμογών Πληροφορικής Με Πολυμέσα (Multimedia) Ο υπολογιστής πολυμέσων (multimedia

Διαβάστε περισσότερα

Β2.3 Κύρια και Βοηθητική Μνήμη

Β2.3 Κύρια και Βοηθητική Μνήμη Β2.3 Κύρια και Βοηθητική Μνήμη Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναφέρουμε τα είδη κύριας μνήμης και να τα συγκρίνουμε με βάση τα χαρακτηριστικά τους Να περιγράφουμε τον ρόλο του κάθε είδους της κύριας μνήμης

Διαβάστε περισσότερα

Λεξικό όρων ΣΑΣΙ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Λεξικό όρων ΣΑΣΙ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Λεξικό όρων 1. ΣΑΣΙ 2. ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 3. ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 4. Σύστημα Διεύθυνσης 5. ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΔΗΣΗΣ 6. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 7. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ 8. ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΚΑΥΣΑΕΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

2.Μία νέα εποχή στην ηλεκτρική μετακίνηση: Η φιλοσοφία. 3.Παράθυρο στο μέλλον: Καινοτόμος σχεδίαση και βιώσιμα υλικά.

2.Μία νέα εποχή στην ηλεκτρική μετακίνηση: Η φιλοσοφία. 3.Παράθυρο στο μέλλον: Καινοτόμος σχεδίαση και βιώσιμα υλικά. Page 1 BMW i3. Παρουσίαση. 1.BMW i3. Με μια ματιά. 2.Μία νέα εποχή στην ηλεκτρική μετακίνηση: Η φιλοσοφία 3.Παράθυρο στο μέλλον: Καινοτόμος σχεδίαση και βιώσιμα υλικά. 4.Οδηγική απόλαυση με μηδενικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΣ - CPU Μπακρατσάς Γιώργος geback007@yahoo.gr Δεκέμβριος, 2014 Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ... 4 ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝ ΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ. ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΣΥΓΛΕΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΠΟΠΤΕΥΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΝΣ ΑΕ, A&D Τοµέας Προϊόντων & Συστηµάτων Βιοµηχανίας

ΣΗΜΕΝΣ ΑΕ, A&D Τοµέας Προϊόντων & Συστηµάτων Βιοµηχανίας Πρόλογος Γιατί η Siemens εκδίδει ένα ακόµα εισαγωγικό εγχειρίδιο αυτοµατισµών. Χρειάζονται ακόµα στην εποχή µας, το 2005, τέτοια κείµενα; Η απάντηση είναι: οπωσδήποτε ναι! Για πολλούς λόγους. Γιατί ο αυτοµατισµός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ Η/Υ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ Η/Υ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ Η/Υ «ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕ» ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΝΕΤΣΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»

«ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» Διπλωματική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Αγαπητέ αναγνώστη,

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Αγαπητέ αναγνώστη, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Υ Γ Ρ Α Ε Ρ Ι Ο ( L P G ) & Φ Υ Σ Ι Κ Ο Α Ε Ρ Ι Ο ( C N G ) ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αγαπητέ αναγνώστη, Το βιβλίο με τίτλο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΥΓΡΑΕΡΙΟ (LPG) & ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (CNG) που κρατάτε στα χέρια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΡΟΥΤΙΝΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΡΧΕΙΩΝ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΣΚΕΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ BGC-8088

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΡΟΥΤΙΝΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΡΧΕΙΩΝ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΣΚΕΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ BGC-8088 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΡΟΥΤΙΝΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΡΧΕΙΩΝ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΣΚΕΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ BGC-8088 Πτυχιακή εργασία του Δημήτριου

Διαβάστε περισσότερα

E-Class. Saloon και Estate.

E-Class. Saloon και Estate. E-Class. Saloon και Estate. Μαγεία. Saloon. Σκοπός της νέας E-Class είναι να σας διευκολύνει. Ο βασικός εξοπλισμός της έκδοσης Saloon εντυπωσιάζει από όλες τις απόψεις. Ενώ η γραμμή εξοπλισμού ELEGANCE,

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Συνοπτική περιγραφή των κυριότερων μερών ενός λεωφορείου.

3.1 Συνοπτική περιγραφή των κυριότερων μερών ενός λεωφορείου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ. 3.1 Συνοπτική περιγραφή των κυριότερων μερών ενός λεωφορείου. Το λεωφορείο είναι όχημα με κινητήρα που διαθέτει τουλάχιστον τέσσερις τροχούς. Τα κύρια

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένο σύστημα οικιακού αυτοματισμού με δυνατότητες επίγνωσης κατάστασης

Ολοκληρωμένο σύστημα οικιακού αυτοματισμού με δυνατότητες επίγνωσης κατάστασης Τμήμα Ηλεκτρονικής Ολοκληρωμένο σύστημα οικιακού αυτοματισμού με δυνατότητες επίγνωσης κατάστασης Πτυχιακή Εργασία Αδαμόπουλος Παναγιώτης:36676 Κιτσούλης Ευάγγελος:36971 Πάγκος Ανδρέας:37134 Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ. Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα

ΕΝΟΤΗΤΑ. Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα ΕΝΟΤΗΤΑ Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα . Κεφάλαιο 1 Ψηφιακός Κόσµος Εισαγωγή Τι εννοούμε με τον όρο «ψηφιακός»; Ψηφιακό είναι ένα σύστημα που παίρνει τιμές από μια ομάδα συγκεκριμένων τιμών.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ AXONE Palm ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ Μην το αποκαλείτε Palm ή Pocket PC. Μπορεί να προσβληθεί! Ένα εργαλείο διάγνωσης πρέπει να είναι φιλικό προς το χρήστη, εύκολο στην εκμάθηση, πρακτικό στη χρήση και

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ Σχολικό Έτος:2012-2013 ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ:Α3 Μάθημα:Τεχνολογία

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ Σχολικό Έτος:2012-2013 ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ:Α3 Μάθημα:Τεχνολογία 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ Σχολικό Έτος:2012-2013 ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ:Α3 Μάθημα:Τεχνολογία ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ Της μαθήτριας Μαίρης Φιλιππίδου ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Καθηγητής: ΗΡ.ΝΤΟΥΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ-ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η CLS-Class. Coupé και Shooting Brake.

Η CLS-Class. Coupé και Shooting Brake. Η CLS-Class. Coupé και Shooting Brake. εί τους κανόνες, μένει πίσω από τις τάσεις. Όποιος υιοθετεί το κατεστημένο, δεν πρόκε Brake που σαρώνει το δρόμο στο πέρασμά της. Γίνετε κι εσείς κυνηγοί. Με ελαστικούς

Διαβάστε περισσότερα

«Η εφαρμογή της τεχνολογίας RFID σε εταιρείες Third Party Logistics»

«Η εφαρμογή της τεχνολογίας RFID σε εταιρείες Third Party Logistics» «Η εφαρμογή της τεχνολογίας RFID σε εταιρείες Third Party Logistics» Η εργασία υποβάλλεται για την μερική κάλυψη των απαιτήσεων με στόχο την απόκτηση του διπλώματος ΜΠΣ στην Οργάνωση & Διοίκηση Βιομηχανικών

Διαβάστε περισσότερα