ρ Έλενα Κουλλαπή 2013

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ρ Έλενα Κουλλαπή 2013"

Transcript

1 ρ Έλενα Κουλλαπή 2013

2 Ορµονικά αίτια. Στην νόσο του Addison παρατηρείται µία βαθµιαία αύξηση τη µελάγχρωση που γίνεται εµφανή στι πτυχέ του δέρµατο των παλαµών και πελµάτων και στι πτυχέ του σώµατο, στι ουλέ, κατά µήκο των ονύχων και στο στοµατικό βλεννογόνο και τα ούλα. Επίση υπερµελάχρωση εµφανίζεται στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια όπω και κατά την διάρκεια τη εγκυµοσύνη γενικευµένη υπερµελάγχρωση αλλά και τοπικη υπερµελαγχρωση στι θηλέ των µαστών, στι µασχάλε και στα γεννητικά όργανα.

3 Μεταβολικά αίτια. Υπερµελάγχρωση παρατηρείται σε ασθενεί µε καχεξία ή έντονη απώλεια βάρου όπω στην φυµατίωση, τον γενικευµένο καρκίνο ή την δυσαπορρόφηση και νόσου διατροφή όπω την ανεπάρκεια βιταµίνη B12. Επίση στην αιµοχρωµάτωση που αποτελεί νόσο του µεταβολισµού του σιδήρου και οδηγεί σε κιρρωση και σακχαρώδη διαβήτη, η υπερµελάγχρωση προηγείται των άλλων κύριων εκδηλώσεων από τα άλλα συστήµατα.

4 Φαρµακευτικά αίτια. Υπάρχει ένα αριθµό φαρµάκων που προκαλούν εντοπισµενη υπερµελάγχρωση και τέτοια είναι η χλωροπροµαζίνη που προκαλεί δυσχρωµία γκρίζα απόχρωση, το αρσενικό, η αµιοδαρόνη που προκαλεί µία ελαφριά δυσχρωµία γκρίζα απόχρωση, η µινοκυκλίνη που µπορεί να προκαλέσει εντυπωσιακή εντοπισµένη δυσχρωµία, όπω επίση και η αργυρία που εµφανίζεται δευτεροπαθώ µετά από πρόσληψη προ όντων αργύρου και χαρακτηρίζεται από γκριζοκυανή απόχρωση στι ηλιοεκτεθειµένε περιοχέ του δέρµατο.

5

6 Το µελασµα η χλοασµα ειναι µία συχνή κηλιδώδη υπερµελάγχρωση στο πρόσωπο σε γυναίκε µετά την κύηση ή µετά από λήψη αντισυλληπτικών όπω και µετά από εκτεταµένη έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία. Την εµφανίζουν πολλέ γυναίκε και συχνά υποχωρεί µετά τον τοκετό. Το µέλασµα συναντάται επίση και σε άνδρε ιδιαίτερα µεσογειακή καταγωγή. Είναι βέβαιον ότι ένα από του κύριου αιτιολογικού παράγοντε στου άνδρε είναι η υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία.

7 Η µελάγχρωση έχει ελαφρά ή έντονα καφέ χρώµα εξαρτώµενη από την πρόσφατη έκθεση στον ήλιο. Τα όριά τη είναι ασαφή και παρουσιάζει συµµετρικότητα συνήθω. Εντοπίζεται στι παρειέ, το µέτωπο, τη µύτη, το άνω χείλο, το σαγόνι, τον λαιµό µε την µορφή µεγάλων κηλίδων.

8 Όσον αφορά την πρόγνωση τα άτοµα µε ανοιχτόχρωµο δέρµα έχουν καλύτερη πρόγνωση, ενώ πολλέ ασθενεί µετά τον τοκετό ή την διακοπή του αντισυλληπτικού δεν εµφανίζουν µέλασµα. Στα άτοµα όµω µε σκουρόχρωµο δέρµα το µέλασµα είναι εξαιρετικά επίµονο και σε αυτού είναι ιδιαίτερα σηµαντική η αποφυγή ηλιακή ακτινοβολία µε αντηλιακά υψηλή προστασία έναντι τη UVA και τη UVB. Περαιτέρω η τοπική χρήση σκευασµάτων υδροκινόνη από 2 έω 5% σε συνδυασµό µε 0,05% ρετινο κό οξύ και 1% υδροκορτιζόνη είναι συνήθω αποτελεσµατική. Επιπλέον σκευάσµατα µε βιταµίνη C και αρµπουτίνη µπορούν να βοηθήσουν αν και κρίνονται χρήσιµα σε ελαφρέ περιπτώσει.

9

10 Η µεταφλεγµονωδη υπερµελάγχρωση µπορεί να είναι συνοδό σύµπτωµα κάθε δερµατοπάθεια αλλά ειδικότερα εκείνη στην οποία προσβάλλεται η βασική κυτταρική στοιβάδα τη επιδερµίδα. Τυπικέ τέτοιε περιπτώσει είναι ο οµαλό λειχήνα και ο ερυθηµατώδη λύκο που ακολουθούνται πάντα από µεταφλεγµονώδη υπερµελάγχρωση επειδή καταστρέφεται η βασική στοιβάδα τη επιδερµίδα και η µελανίνη εναποτίθεται στο χόριο. Άλλε παθήσει όπω η ακµή, η ροδόχρου πιτυρίαση και το έκζεµα µπορούν να προκαλέσουν σηµαντική και επίµονη υπερµελάγχρωση στο σκούρο δέρµα. Οι µελαχρωµατικέ αλλοιώσει συνήθω επιµένουν για µεγάλο διάστηµα και για τον λόγο αυτό είναι προτιµότερο να προλαµβάνεται η έντονη φλεγµονή όσο το δυνατόν γρηγορότερα µε σωστή θεραπευτική αντιµετώπιση τη αρχική νόσου.

11 Η λευκη οφείλεται στην επίκτητη καταστροφή των µελανινοκυττάρων που έχει σαν αποτέλεσµα την εµφάνιση λευκών κηλίδων στο δέρµα. Η νόσο είναι αρκετά συχνή µε επίπτωση γύρω στο 1%, προσβάλει και τα δύο φύλα και περίπου στο 30% των περιπτώσεων υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Εµφανίζεται σε όλε τι ηλικίε από την βρεφική µέχρι την γεροντική αλλά συχνότερα κατά την τρίτη δεκαετία. Συχνά συνυπάρχουν άλλα αυτοάνοσα νοσήµατα όπω η θυρεοειδίτιδα, ο σακχαρώδη διαβήτη, η κακοήθη αναιµία, η γυροειδή αλωπεκία, η επινεφριδιακή ανεπάρκεια και η πρωτοπαθή χολική κιρρωση. Έτσι υποστηρίζεται η άποψη ότι και η λεύκη είναι αυτοάνοσο νόσηµα. Ιστοπαθολογικά στην λευκη παρατηρείται η απουσία µελανινοκυττάρων και µελανίνη στην επιδερµίδα. Περί το 50% των περιπτώσεων εµφανίζεται πριν από την ηλικία των 20 ετών. Οι κηλίδε είναι συνήθω αποχρωµατισµένε και εµφανίζονται ολόλευκε αν και στα αρχικά στάδια το χρώµα είναι δυνατόν να είναι υπόλευκο.

12 ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ: Οι βλάβε τη λευκη είναι σαφώ αφοριζόµενε και τα όριά του υπερµελαγχρωµατικά. Το σχήµα των βλαβών είναι συνήθω ωοειδέ ή στρόγγυλο και το µέγεθό του ποικίλλει. Στα όριά του µερικέ φορέ µπορεί να περιέχουν µία ενδιάµεση ποσότητα χρωστική και στην περίπτωση αυτή η κλινική κατάσταση λέγεται τριχρωµη λεύκη. Η κατανοµή του εξανθήµατο είναι συνήθω συµµετρική αλλά µπορεί και να είναι κατά µήκο ενό νευροτοµίου. Συχνά λευκη εµφανίζεται γύρω από οπέ (µύτη, οφθαλµοί, θηλέ µαστών, οµφαλό, στόµα, πρωκτικό δακτύλιο ). Επίση µπορεί να προσβάλλει τι µασχάλε και τι µηρογεννητικέ πτυχέ, ενώ κάποτε η εντόπιση αφορά τι εκτατικέ επιφάνειε (αγκώνε, γόνατα, πρόσθιο τµήµα κνηµών) και άλλοτε τι καµπτικέ επιφάνειε (καρποί). Οι τρίχε που αναπτύσσονται µέσα στι µεγάλε κηλίδε λεύκη συνήθω εµφανίζονται λευκέ.

13

14 Επίση οι περισσότερε βλάβε είναι συνήθω ασυµπτωµατικέ αλλά κάποιοι µπορεί να σηµειώσουν έναν ελαφρύ κνησµό. Το καλοκαίρι οι βλάβε γίνονται ιδιαίτερα εµφανεί επειδή το γύρω υγιέ δερµα παρουσιάζει υπερµελάγχρωση που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία κι έτσι η αντίθεση είναι εντονότερη. Επίση τραυµατισµοί στο δέρµα προκαλούν την εµφάνιση εξανθήµατο λεύκη (φαινόµενο Kοebner). Σε µερικού ασθενεί µπορεί να παρατηρηθεί αυτόµατη επανεµφάνιση µελανίνη ειδικά γύρω από του πόρου των τριχικών θυλάκων που όµω σπάνια µπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αποκατάσταση τη χρωστική του δέρµατο.

15 Η θεραπεία τη λεύκη είναι αρκετά δύσκολη και συµπεριλαµβάνει την εφαρµογή τοπικών στεροειδών, τοπικού tacrolimus, φωτοθεραπεία, παλαιότερα PUVA και πιο πρόσφατα Narrow band UVB (290 έω 320mm) και η χρήση αντηλιακών. Σπάνια σε ασθενεί µε πολύ γενικευµένη λεύκη όπου προτιµούν να αποχρωµατιστεί όλο το εναποµείναν φυσιολογικό δέρµα, εφαρµόζεται θεραπεία µε τον µονοβενζυλαιθερα τη υδροκινόνη που θα αφαιρέσει όλη την εναποµείνασα µελάχρωση, αλλά µπορεί να προκαλέσει και ερεθιστική δερµατίτιδα εξ επαφή.

16 Ο αλφισµό είναι αυτοσωµατικού υπολειπόµενου τύπου κληρονοµική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διαταραχή στον µεταβολισµό τη τυροσινάση µε αποτέλεσµα την αδυναµία παραγωγή µελανίνη από τα µελανινοκύτταρα. Ο αλφισµό προσβάλλει το δέρµα, τι τρίχε και του οφθαλµού. Κλασικά το δέρµα είναι λευκό σαν γάλα, οι τρίχε ωχρόξανθε και η ίριδα διαφανή. Οι ασθενεί εµφανίζουν ηλιακά εγκαύµατα και κινδυνεύουν να αναπτύξουν ακανθοκυτταρικό καρκινωµα στο δέρµα. Η πάθηση θεωρείται καταστροφική όταν παρουσιάζεται σε έγχρωµου που κατοικούν σε τροπικέ χώρε. εν υπάρχει θεραπεία για το αλφισµό και ουσιαστικά η φωτοπροστασία και η συνεχή παρακολούθηση του δέρµατο για διαπίστωση πιθανή κακοήθου εξαλλαγή είναι αναγκαία µέτρα. Βεβαίω χρειάζεται παράλληλη οφθαλµολογική φροντίδα.

17

18 Είναι κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την εµφάνιση µεγάλων υποµελαγχρωµατικών κηλίδων στο πρόσωπο. Συνήθω εµφανίζονται στην παιδική ηλικία ή στην εφηβεία ειδικότερα σε σκουρόχρωµο δέρµα και βεβαίω και στο µεσογειακό δέρµα. Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά συχνή και είναι πιθανον µεταφλεγµονώδου προέλευση µετά από την υποχώρηση εκζέµατο. Οι βλάβε είναι χαρακτηριστικά τελείω επίπεδε και δεν εµφανίζουν επιφανειακέ αλλοιώσει τύπου φλεγµονή ή απολέπιση. Υπάρχουν µεγάλε υποµελαγχρωµατικέ κηλίδε που περιορίζονται στο πρόσωπο και ειδικά στι παρειέ. Η θεραπευτική αντιµετώπιση τη λευκή πιτυρίαση δεν είναι αποτελεσµατική, αλλά συνήθω η νόσο υποχωρεί αυτόµατα µετά από µερικά χρόνια. Πάντοτε συστήνεται καλή ενυδάτωση και αντηλιακή προστασία.

19

20 Είναι αρκετά συχνή κατάσταση που εντοπίζεται στα άκρα και χαρακτηρίζεται από εστιακή απώλεια τη χρωστική του δέρµατο, που πιθανόν οφείλεται σε υπερβολική και µακροχρόνια έκθεση στον ήλιο. Η πάθηση αυτή είναι συχνότερη σε λευκού που έχουν υποστεί βλάβε στο δέρµα του από τον ήλιο. Εντοπίζεται κυρίω στο κάτω τµήµα των κνηµών αλλά και στου βραχίονε. Στα έγχρωµα δέρµατα µπορεί να έχει εντυπωσιακή κλινική εµφάνιση. Τυπικά εµφανίζεται µε σαφώ αφοριζόµενε µικρέ λευκέ κηλίδε στην πρόσθια κατώτερη επιφάνεια των κνηµών όπω και των βραχιόνων. Μερικέ φορέ µπορεί να εντοπίζονται και στο δέρµα τη κοιλιακή χώρα. εν υπάρχει αποτελεσµατική θεραπεία αλλά γενικά συστήνεται ο περιορισµό τη ηλιακή έκθεση και η καλή ενυδάτωση.

21

22 Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σα!

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΨΩΡΙΑΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΨΩΡΙΑΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΨΩΡΙΑΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Βάρδα Μαρία, Τοµεάρχης ΠΑΓΝΗ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: Αστέριου Αικατερίνη Λουµπάκη Ελένη Συµνιανάκη Αικατερίνη

Διαβάστε περισσότερα

Η ψωρίαση είναι µια χρόνια φλεγµονώδη δερµατοπάθεια µε ανοσολογικό υπόστρωµα, που προσβάλλει περίπου το 1-3 % του πληθυσµού παγκοσµίω.

Η ψωρίαση είναι µια χρόνια φλεγµονώδη δερµατοπάθεια µε ανοσολογικό υπόστρωµα, που προσβάλλει περίπου το 1-3 % του πληθυσµού παγκοσµίω. ρ Έλενα Κουλλαπή Η ψωρίαση είναι µια χρόνια φλεγµονώδη δερµατοπάθεια µε ανοσολογικό υπόστρωµα, που προσβάλλει περίπου το 1-3 % του πληθυσµού παγκοσµίω. Η ψωρίαση δεν είναι µεταδοτική. Η ψωρίαση προσβάλλει

Διαβάστε περισσότερα

«Ακµή: Αισθητική αντιµετώπιση πριν και µετά.»

«Ακµή: Αισθητική αντιµετώπιση πριν και µετά.» ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία µε Θέµα: «Ακµή: Αισθητική αντιµετώπιση πριν και µετά.» Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ- ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ- ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ- ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ρ Έλενα Κουλλαπή 2014

ρ Έλενα Κουλλαπή 2014 ρ Έλενα Κουλλαπή 2014 Η προσεκτική εξέταση του δέρµατο πρέπει να αποτελεί µέρο κάθε ολοκληρωµένη φυσική εξέταση για σωστή διάγνωση µια δερµατολογική πάθηση Η δερµατολογική εξέταση πρέπει να γίνεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : Εφαρμογές των Lasers στην Αισθητική Ιατρική

Θέμα : Εφαρμογές των Lasers στην Αισθητική Ιατρική Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα: Αισθητικής - Κοσμετολογίας Πτυχιακή εργασία Θέμα : Εφαρμογές των Lasers στην Αισθητική Ιατρική Φοιτήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ

ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Press File 5-9 Μαΐου 2014 Ελληνική Εβδοµάδα κατά του Καρκίνου του έρµατος

Press File 5-9 Μαΐου 2014 Ελληνική Εβδοµάδα κατά του Καρκίνου του έρµατος Press File 5-9 Μαΐου 2014 Ελληνική Εβδοµάδα κατά του Καρκίνου του έρµατος Πληροφορίες για δηµοσιογράφους: Asset Ogilvy Public Relations Τηλ: 210 6660 400, Ρίτα Μακράκη rita.makraki@assetogilvy.gr, Κέρρυ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, 2007 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ Ι. Λεύκη στα παιδιά: διάγνωση και αντιμετώπιση Τ. ΤΣΙΒΙΤΑΝΙΔΟΥ-ΚΑΚΟΥΡΟΥ

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, 2007 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ Ι. Λεύκη στα παιδιά: διάγνωση και αντιμετώπιση Τ. ΤΣΙΒΙΤΑΝΙΔΟΥ-ΚΑΚΟΥΡΟΥ 376 ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, 2007 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ Ι ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Δ. ΚΛΩΝΤΖΑ-ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Λεύκη στα παιδιά: διάγνωση και αντιμετώπιση Τ. ΤΣΙΒΙΤΑΝΙΔΟΥ-ΚΑΚΟΥΡΟΥ Αναστολείς καλσινευρίνης σε δερματικές

Διαβάστε περισσότερα

"ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ" ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΗΛΙΟΣ Ήλιος πηγή ενέργειας αλλά και ζωής, αφού χωρίς την ύπαρξη του δεν θα µπορούσε να αναπτυχθεί κανένας ζωντανός οργανισµός πάνω στον πλανήτη. Στον Ήλιο, το πυρακτωµένο άστρο που αποτελεί το κέντρο του

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός Η ρευµατολογία είναι ο κλάδος (ειδικότητα) της ιατρικής επιστήµης που ασχολείται µε την παθολογία των νοσηµάτων (αρθρίτιδα και ρευµατισµός)

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ Τι είναι; Ο συστηµατικός ερυθηµατώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι µια χρόνια αυτοάνοση νόσος που µπορεί να προσβάλλει διάφορα όργανα του σώµατος,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΝΕΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΓΚΑΒΟΥΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 9 Ομάδα Α Προετοιμασία εργασίας δερματολογία... 11 Ομάδα Β Ιστορία τέχνης... 25 Ομάδα Γ Ιστορία θεάτρου... 41 Ομάδα Δ Ιστορία κινηματογράφου και τηλεόρασης... 55 Ομάδα Ε Μακιγιάζ

Διαβάστε περισσότερα

ρ Ελενα Κουλλαπή 2014

ρ Ελενα Κουλλαπή 2014 ρ Ελενα Κουλλαπή 2014 Κυρτέ κερατίνε πλάκε. Καλύπτουν τη ραχιαία επιφάνεια του τελευταίου τµήµατο των δακτύλων. Το χρώµα του είναι υπόλευκο ή ελαφρώ ρόδινο (οφείλεται στι αγκύλε των αγγείων του χορίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΡΜΑ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΡΜΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ- ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΗΤΕΙΑΣ ΣΧΟΛΗ Σ.ΤΕ.Τ.. ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΡΜΑ ΟΝΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Μ. ΜΟΝΟΓΥΙΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ρ. Α. ΠΑΠΑ ΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ & ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

5ο ΓΕΛ Χαλανδρίου. Εργασία στη βιολογία. Διαταραχές στους ενδοκρινείς αδένες. Μ. Κέλλυ Α 2

5ο ΓΕΛ Χαλανδρίου. Εργασία στη βιολογία. Διαταραχές στους ενδοκρινείς αδένες. Μ. Κέλλυ Α 2 5ο ΓΕΛ Χαλανδρίου Εργασία στη βιολογία Διαταραχές στους ενδοκρινείς αδένες Μ. Κέλλυ Α 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το ενδοκρινικό σύστημα είναι ένα σύνθετο σύστημα αδένων και αποτελείται από τον θυρεοειδή, τους παραθυρεοειδείς,

Διαβάστε περισσότερα

Μελάνωµα έρµατος. Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκη 2007

Μελάνωµα έρµατος. Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκη 2007 Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκη 2007 Μελάνωµα έρµατος Σπουδάστριες: Καραµπατάκη Ειρήνη Κουτσοπούλου Κωνσταντίνα Εισηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Νοσήματα του δέρματος και ιδιοπαθής φλεγμονώδης πάθηση των εντέρων (ΙΦΠΕ) Μέρος Ι. Νοσολογία βλεννογονο-δερματικών εκδηλώσεων ΙΦΠΕ

Νοσήματα του δέρματος και ιδιοπαθής φλεγμονώδης πάθηση των εντέρων (ΙΦΠΕ) Μέρος Ι. Νοσολογία βλεννογονο-δερματικών εκδηλώσεων ΙΦΠΕ Copyright Athens Medical Society www.mednet.gr/archives ARCHIVES OF HELLENIC MEDICINE: ISSN 11-05-3992 REVIEW Νοσήματα του δέρματος και ιδιοπαθής φλεγμονώδης πάθηση των εντέρων (ΙΦΠΕ) Μέρος Ι. Νοσολογία

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάγκη της αισθητικής προσώπου και σώματος στη σύγχρονη κοινωνία

Η ανάγκη της αισθητικής προσώπου και σώματος στη σύγχρονη κοινωνία Η ανάγκη της αισθητικής προσώπου και σώματος στη σύγχρονη κοινωνία ΤΕΙ:ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ Ευαγγελία Μιχαλοπούλου Επιβλέπων καθηγητής: Βαιρλή Μαρία Θεσσαλονικη, 2013 Περιεχόμενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ. ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: κ. Κυπαρίση Γεωργία. ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: Φερεκίδου Μαρούλα ΤΜΗΜΑ: Ζ8 ΘΕΜΑ

Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ. ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: κ. Κυπαρίση Γεωργία. ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: Φερεκίδου Μαρούλα ΤΜΗΜΑ: Ζ8 ΘΕΜΑ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: κ. Κυπαρίση Γεωργία ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: Φερεκίδου Μαρούλα ΤΜΗΜΑ: Ζ8 ΘΕΜΑ «Ασθενείς με διαταραχές του καλυπτηριου συστήματος» ΛΑΡΙΣΑ 2010-1 - Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Επιμέλεια κειμένων: Ευαγγελία Άνθη, Πρόεδρος Καλυψώ

Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Επιμέλεια κειμένων: Ευαγγελία Άνθη, Πρόεδρος Καλυψώ Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Επιμέλεια κειμένων: Ευαγγελία Άνθη, Πρόεδρος Καλυψώ Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Το Καλυψώ είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση του σκελετού, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και καταστροφή της μικρό- αρχιτεκτονικής του οστίτη ιστού, με αποτέλεσμα την αύξηση της

Διαβάστε περισσότερα

Ψωρίαση: ο πονοκέφαλος του δερματολόγου και του ασθενούς

Ψωρίαση: ο πονοκέφαλος του δερματολόγου και του ασθενούς Ψωρίαση: ο πονοκέφαλος του δερματολόγου και του ασθενούς Αντώνης Βαρελιζίδης Ομοτ. Καθηγητής Δερματολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Δ εν υπάρχει πιο πολυπρόσωπη δερματοπάθεια από την ψωρίαση.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ:ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ:ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ:ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ:ΓΚΕΡΤΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ LASER

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ LASER ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ LASER ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ :ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

4. Γιατί παρατηρείται μείωση της θνησιμότητας του καρκίνου του μαστού, παρά την αύξηση της επίπτωσης της νόσου?

4. Γιατί παρατηρείται μείωση της θνησιμότητας του καρκίνου του μαστού, παρά την αύξηση της επίπτωσης της νόσου? ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ 1. Γιατί τα τελευταία 20 χρόνια παρουσιάζεται αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου του μαστού? Πιθανοί λόγοι: Δυνατότητα και εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου

Διαβάστε περισσότερα