Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download ""

Transcript

1 Με τρόπο που εµείς θέλουµε να προσπαθήσετε να πείσετε κάποιον γνωστό σας έφηβο ότι το κάπνισµα δεν είναι µαγκιά, ότι δεν αξίζει την «περιέργεια» µας και ότι δεν είναι λόγος να το αρχίσει κάποιος επειδή το αρχίζουν και άλλοι.

2 Το κάπνισµα δεν είναι µαγκιά Εκατοµµύρια άνθρωποι στη χώρα µας και εκατοντάδες εκατοµµύρια άνθρωποι στον πλανήτη καπνίζουν. Το γεγονός καθησυχάζει τους περισσότερους από µας όταν η περιέργεια µας παρακινεί να δοκιµάσουµε κι εµείς το τσιγάρο. Το σκεπτικό είναι απλό: "Αφού τόσοι άνθρωποι καπνίζουν, γιατί όχι κι εµείς". Το ζητούµενο είναι αν µπορείτε να χρησιµοποιήσετε το ίδιο σκεπτικό για να αντιµετωπίσετε το γεγονός ότι το κάπνισµα αποτελεί µια από τις βασικές αιτίες πρόκλησης καρδιοπαθειών και καρκίνου. Για να το δούµε στην πράξη. Θα λέγατε ποτέ "Αφού τόσοι άνθρωποι παθαίνουν καρδιά και καρκίνο γιατί όχι κι εµείς";

3 Το κάπνισµα δεν αξίζει την «περίεργια» µας Οµόφωνη η ιατρική και επιστηµονική κοινότητα έχει καταλήξει εδώ και πολλά χρόνια στο συµπέρασµα ότι το κάπνισµα του τσιγάρου αποτελεί έναν µεγάλο κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισµό και κατά συνέπεια, οι επιπτώσεις του καπνίσµατος µπορεί να είναι ακόµα και θανατηφόρες!

4 Πηγές t/kardiahora%20thavmaton.htm /synepeies-toy-kapnismatos.html https://www.google.gr/

5 ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟ Α ΕΝ ΙΝΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

6 90% 80% 70% 60% 50% 40% Σειρά 1 Στήλη1 Στήλη2 30% 20% 10% 0% ΠΑΘΗΤΙΚΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

7

8 Ο καρκίνος του πνεύµονα είναι µία από τις πλέον συνήθεις µορφές κακοήθειας, µε την εµφάνισή της να πλήττει κυρίως τα άτοµα της µέσης και τρίτης ηλικίας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι πρωτογενούς καρκίνου του πνεύµονα. Τα δύο πιο κοινά είδη ονοµάζονται µικροκυτταρικό καρκίνωµα του πνεύµονα (SCLC) και µη-µικροκυτταρικό καρκίνωµα του πνεύµονα (NSCLC). Στην Ελλάδα, αυτό το είδος καρκίνου,είναι το συχνότερο στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες παρουσιάζεται µε όλο και αυξανόµενους ρυθµούς τα τελευταία χρόνια. Το αποτέλεσµα είναι να κατέχει πλέον τη δεύτερη θέση σε σειρά προσβολής, έπειτα από εκείνον του µαστού. Υπολογίζεται ότι ο πνευµονικός καρκίνος ευθύνεται για το 35% των θανάτων από καρκινικά αίτια στους άρρενες και για το 25% στις γυναίκες. Επίσης εκτιµάται ότι προκαλεί περισσότερους θανάτους από όσους όλοι µαζί, οι καρκίνοι του παχέος εντέρου, του µαστού και του προστάτη αδένα (στους άνδρες). Το 60% των ασθενών στους οποίους διαγιγνώσκεται καρκίνος του πνεύµονα, πεθαίνει µέσα στο επόµενο έτος.

9

10 Κάπνισμα Κάπνισμαονομάζεται η πρακτική της εισπνοήςκαπνούπροερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτούκαπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σετσιγάρο,πίπα,πούροή με άλλο τρόπο. Η πρακτική αυτή ήταν συνήθεια των κατοίκων τηςκεντρικήςκαινότιας Αμερικής, πριν ακόμα αυτές ανακαλυφθούν από τους Ευρωπαίους. Η συνήθεια μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και την Ασία μετά το 1556.

11 Παθητικό Κάπνισμα Παθητικό κάπνισμα είναι η εισπνοή καπνού από καπνικά προϊόντα χωρίς τη θέληση, με τους παθητικούς καπνιστές να γίνονται θύματα των ενεργητικών καπνιστών, αυτών δηλαδή που προβαίνουν στην πράξη του καπνίσματος.

12 Επιπτώσεις Όσοι συγκατοικούν και εργάζονται με καπνιστές εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα από το αναπνευστικό σύστημα και από την καρδιά τους. Επίσης σ' αυτούς ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου είναι περισσότερο αυξημένος. Τα μωρά, που γεννήθηκαν από μητέρες που κάπνιζαν συχνά είναι πρόωρα, έχουν λιγότερο βάρος κατά τη γέννηση, παρουσιάζουν προβλήματα ανάπτυξης των νοητικών λειτουργιών τους και εμφανίζουν μεγαλύτερη περιγεννητική θνησιμότητα. Τα βρέφη που αναπνέουν αέρα μολυσμένο με καπνό κινδυνεύουν περισσότερο από το σύνδρομο του αιφνιδίου βρεφικού θανάτου και έχουν συχνότερα προβλήματα με το αναπνευστικό τους. Τα παιδιά που ζουν σε χώρους γεμάτους καπνό (με γονείς που καπνίζουν μπροστά τους) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν συχνότερα αναπνευστικές λοιμώξεις και κρίσεις άσθματος.

13 Τσιγάρο Το τσιγάρο αποτελείται από μικρά κομμάτια επεξεργασμένου καπνού που είναι τυλιγμένα σε χαρτί. Έχει κυλινδρικό σχήμα και μπορεί να έχει στο ένα του άκρο επιστόμιο με φίλτρο. Το μήκος του δεν υπερβαίνει τα 120 χιλιοστά και η διάμετρός του τα 10 χιλιοστά. Το τσιγάρο χρησιμοποιείται για το κάπνισμα. Για αυτόν το σκοπό το ένα του (άφιλτρο) άκρο αναφλέγεται καθώς το άλλο τοποθετείται στο στόμα του καπνιστή, από όπου εισπνέεται περιστασιακά ο καπνός που παράγεται. Το κάπνισμα τσιγάρων αυξάνει την πιθανότητα για προβλήματα υγείας, όπως είδη καρκίνων, με σημαντικότερο αυτόν του πνεύμονα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.

14 Συστατικά τσιγάρου Ακετόνη (Ασετόν) Ξεβαφτικό νυχιών Οξικό οξύ Ξύδι Αμμωνία Υγρά καθαρισμού π.χ. για τζάμια, δάπεδα Αρσενικό Δηλητήριο συστατικό των ζιζανιοκτόνων Βενζόλιο Ατμοί πετρελαίου Κάδμιο Μπαταρίες, ατμοί τήξης Μονοξείδιο του άνθρακα Εκπομπές καυσαερίων Τετραχλωράνθρακας Υγρό στεγνού καθαρίσματος DDT Εντομοκτόνο Φορμαλδεΰδη Υγρό βαλσάμωσης Υδρογονάνθρακες Υγρά αυτοκινήτων Υδροκυάνιο Βιομηχανικός ρύπος χρησιμοποιείται στο θάλαμο αερίων στις ΗΠΑ Μόλυβδος Μπαταρίες, ατμοί πετρελαίου Μεθανόλη Καύσιμο πυραύλων Ισοκυανικό μεθύλιο Υπεύθυνο για την οικολογική καταστροφή στο Bhopal Νικοτίνη Εντομοκτόνο Νιτρικό οξύ Εκπομπές από ηλεκτρικούς σταθμούς Πολώνιο Ραδιενεργό κατάλοιπο Θειικό οξύ Εκπομπές ηλεκτρικών σταθμών Πίσσες Επίστρωση επιφάνειας δρόμων Τολουόλιο Βιομηχανικός διαλύτης Ραδόνιο Ραδιενεργό αέριο

15 Επιπτώσεις Πολλές ιατρικές καταστάσεις συνδεόμενες με το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσουν χρόνια προβλήματα υγείας. Αυξημένος κίνδυνος για τους καπνιστές, ασθένεια ούλων, μυϊκές βλάβες, κυνάγχη, πόνος λαιμού, πόνος στην πλάτη, νύστα -υπνηλία (ανώμαλη κίνηση ματιών), Buerger's ασθένειες (βαριά ασθένεια του κυκλοφορικού), οφθαλμικές, μυκητομολύνσεις, καταρράκτης, οστεοπόρωση, πολύποδας παχέος εντέρου, οστεοαρθρίτιδα, Crohn's Χρόνιες παθήσεις, ανικανότητα στύσης, κατάθλιψη, PVD, διαβήτης, πνευμονία, απώλεια ακοής, ψωρίαση, γρίπη, ρυτίδωση δέρματος, ανικανότητα, στομαχικό έλκος, οπτική νευροπάθεια, ρευματοειδής αρθρίτιδα, τραυματισμοί συνδέσμων, πληγές στους τένοντες, εκφυλισμός κηλίδας, αμβλυωπία καπνού (απώλεια όρασης), φυματίωση, απώλεια δοντιών. Λειτουργίες που υποβαθμίζονται στους καπνιστές. Εκσπερμάτωση (απώλεια όγκου), μείωση ποσότητας σπέρματος, γονιμότητα, μείωση κινητικότητας σπέρματος, ανοσοποιητικό σύστημα, μικρότερη ικανότητα σπέρματος να εισχωρήσει στο ωάριο, εμμηνόπαυση (πρόωρη έναρξη), αυξάνουν οι σπερματικές ανωμαλίες. Σοβαρότερα συμπτώματα: άσθμα, σοβαρές ασθένειες, χρόνια ρινίτιδα (φλεγμονή της μύτης) MS, διαβήτης αμφιβληστροειδούς χιτώνα (μάτια), οπτική νευρίτιδα.

16 Εκδήλωση ασθενειών σε βαρύτερη μορφή στους καπνιστές. Κοινό κρυολόγημα, πνευμονία, νόσος του Crohn, φυματίωση, γρίπη. Θνησιμότητα. Ένας στους δύο μακροχρόνιους καπνιστές θα πεθάνει πρόωρα εξ αιτίας του καπνίσματος και οι μισοί από αυτούς σε μέση ηλικία. Οι περισσότεροι πεθαίνουν από μία εκ των τριών ασθενειών που συνδέονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος των πνευμόνων, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (βρογχίτιδα και εμφύσημα) και οι χρόνιες καρδιακές παθήσεις. Σεξουαλική ζωή και Αναπαραγωγή. To κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα γυναικών και ανδρών, τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών, την υγεία των εγκύων, την υγεία των εμβρύων, των νεογνών και των μικρών παιδιών. Εκτιμάται ότι η γονιμότητα των γυναικών που καπνίζουν μπορεί να μειωθεί κατά 28% σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανικανότητας των ανδρών κατά 50%. Το κάπνισμα σε συνδυασμό με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει στο 10πλάσιο τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων. Επίδραση του καπνίσματος στην εμφάνιση. Το κάπνισμα προσβάλλει σοβαρά όχι μόνο τα εσωτερικά όργανα αλλά και την εμφάνιση (παρουσιαστικό) του καπνιστού αλλοιώνοντας το δέρμα, το ατομικό βάρος και τη μορφή. Κάπνισμα και δέρμα. Το κάπνισμα επιδρά στο δέρμα με δύο τρόπους: Το περιβάλλον με καπνό τσιγάρου έχει ξηραντική επίδραση επί της επιδερμίδας. Το κάπνισμα μειώνει τη ροή του αίματος προς το δέρμα, περιορίζοντας το οξυγόνο με αποτέλεσμα να του στερεί τις ουσιαστικές θρεπτικές ουσίες. Επίσης επηρεάζει το δέρμα δημιουργώντας ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα και κιτρινίλα στα δάχτυλα, νύχια και δόντια.

17

18 Κάπνισμα και έφηβοι Γιατί καπνίζουν οι νέοι: Σύμφωνα με έρευνα οι ακόλουθοι παράγοντες καθορίζουν την αιτία που οι νέοι αρχίζουν το κάπνισμα : Συνήθεια γονέων Φίλοι, μεγαλύτερα αδέλφια, κοινωνικό περιβάλλον Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με την εικόνα του Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με τον αθλητισμό Σχέσεις / οικογενειακή δομή Επίπεδο εκπαίδευσης Κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Διαχείριση άγχους και καταπίεσης Αποδοχή Οι έφηβοι συχνά αγνοούν τη δυνατότητα εθισμού στον καπνό -61% των νέων θεωρούν ότι δεν πειράζει να δοκιμάσουν το τσιγάρο εφόσον το κόψουν πριν γίνει συνήθεια -26% θεωρούν ότι οι κανονικοί καπνιστές μπορούν να το κόψουν οποτεδήποτε το θελήσουν

19 Οφέλη από τη διακοπή Τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία μετά το κάπνισμα του τελευταίου τσιγάρου είναι : Μετά από : 20 λεπτά Η αρτηριακή πίεση επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα. Ο αριθμός των σφίξεων ομαλοποιείται (ελαττώνεται). Η θερμοκρασία των χεριών και ποδιών επανέρχεται στο φυσιολογικό (αυξάνει). 8 ώρες Το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα φυσιολογικό, το επίπεδο του οξυγόνου αυξάνει και φτάνει στα φυσιολογικά επίπεδα. 12 ώρες Σχεδόν όλη η νικοτίνη έχει αποβληθεί από τον οργανισμό. 24 ώρες Η πιθανότητα καρδιακών επεισοδίων αρχίζει ήδη να μειώνεται. 48 ώρες Βελτιώνονται η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης. 72 ώρες Η αναπνοή γίνεται ευκολότερη. Η αναπνευστική χωρητικότητα των πνευμόνων αυξάνεται.

20 5 ημέρες Έχουν αποβληθεί από το σώμα τα περισσότερα υποπροϊόντα της νικοτίνης. 2 εβδομάδες έως 3 μήνες Η κυκλοφορία του αίματος συνεχώς βελτιώνεται. Το περπάτημα γίνεται ευκολότερο. Η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνει μέχρι 30%. 1 έως 9 μήνες Λιγότερο λαχάνιασμα. Αύξηση της ενεργητικότητας του σώματος. Καλύτερη κατάσταση των πνευμόνων ικανή να αντισταθούν σε μολύνσεις. 1 έτος Μειώνεται κατά το ήμισυ ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου. 5 έτη Έχει ήδη μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του στόματος και του τραχήλου. 10 έτη Μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο πνευμόνων και από άλλες μορφές καρκίνου. 15 έτη Ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων είναι ο ίδιος με των ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ. Όσοι διακόψουν το κάπνισμα αρρωσταίνουν λιγότερο από λοιμώξεις και γενικότερα μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια από τις ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα. Το σώμα γενικά αποκτά μεγαλύτερη σφριγηλότητα, η αναπνοή είναι καλύτερη και η αντοχή στην κούραση μεγαλύτερη. Στις εγκύους η διακοπή του καπνίσματος επιτρέπει να φτάσει στο έμβρυο περισσότερο οξυγόνο και ν αναπτυχθεί σε πιο υγιείς συνθήκες.

21 Στράτος Καγιάς2Β

22

23 Η Ελένη, µια έφηβη 15 ετών, ήταν µια συµπαθητική κοπέλα,αρκετά καλή µαθήτρια και αποτελούσε πάντα το παράδειγµα των καθηγητών του ως προς την καλή διαγωγή του. Είχε όµως το αρνητικό ότι ήταν αρκετά εσωστρεφής και µοναχική µε αποτέλεσµα οι υπόλοιπες συµµαθήτριες της να αδιαφορούν για αυτή και να την κοροϊδεύουν. Όλα αυτά σε συνδυασµό µε το διαζύγιο των γονιών της την έκαναν να ξεκινήσει το κάπνισµα παρασυρόµενη από τις φήµες ότι καπνίζοντας θα ξεχάσει όλες τις έγνοιες της και θα νιώσει καλυτέρα ότι θα γίνει πιο δηµοφιλής.

24 υστυχώς το κατάφερε: Αποµακρύνθηκε από τα προβλήµατα της αρνούµενη να προσπαθήσει να τα λύσει όπως αποµακρύνθηκε και από τους ανθρώπους που τη νοιάζονταν πραγµατικά. Έγινε όµως δηµοφιλής σε άλλες παρέες οι οποίες συµπεριφερόντουσαν όπως ακριβώς και εκείνη : κάπνιζαν, συναναστρέφονταν µόνο µεταξύ τους,είχαν επιθετική συµπεριφορά προς τους άλλους και δεν ενδιαφέρονταν για τα σχολικά τους καθήκοντα.

25 Η Ελένη είχε πια αποµακρυνθεί όχι µόνο από τους φίλους της αλλά και από την οικογένεια της. Οι τσακωµοί στο σπίτι είχαν γίνει καθηµερινό φαινόµενο ιδίως µε την µητέρα της µε την όποια έµενε περισσότερες µέρες, οι επιδόσεις της έπεφταν συνεχώς, στο σχολειό θεωρούνταν περιθωριακή και όλοι την απόφευγαν. Το τσιγάρο είχε γίνει ο µοναδικός πιστός της φίλος όµως δεν έδειχνε να την βοηθάει να ξεπεράσει τα προβλήµατα της κι ούτε να τα αποφύγει στο µέλλον

26 Η Ελένη είναι µόλις 45 ετών κι όµως δυσκολεύεται να ανεβοκατέβει τις σκάλες του σπιτιού της, λαχανιάζει εύκολα,δεν έχει αντοχές και ταλαιπωρείται από επίµονο βήχα. Αποφασίζει να πάει στο γιατρό για να δει τι συµβαίνει. Ο γιατρός ένα από τα πρώτα πράγµατα που τη ρωτάει είναι αν καπνίζει. Όταν η Ελένη του απαντάει ότι καπνίζει από τα 15,εκείνος της λέει ότι θα χρειαστεί να κάνει µια ακτινογραφία θώρακα

27 Την ώρα που η Ελένη κάνει την ακτινογραφία,φέρνει στο νου της τα όσα έχει ακούσει όλα αυτά τα χρόνια σχετικά µε τις επιπτώσεις του καπνίσµατος και συνειδητοποιεί πόσες πιθανότητες έχει να πάσχει από κάποια χρόνια πάθηση εξαιτίας του τσιγάρου και πόσο καιρό έχει ξοδέψει βλάπτοντας τον εαυτό της. Το µόνο που εύχεται να µην έχει πάθει κάποια µόνιµη βλάβη

28 Ο γιατρός κρατάει στα χεριά του την ακτινογραφία και λέει στην Ελένη ότι είναι πολύ τυχερή διότι η βρογχίτιδα που έχει δηµιουργηθεί εξαιτίας του καπνίσµατος µπορεί να ξεπεραστεί αν κόψει άµεσα και οριστικά το κάπνισµα. Η Ελένη νιώθει ανακουφισµένη µε τα νέα καθώς η ευχή της δηλαδή να µην πάσχει από κάτι µη αναστρεψιµο πραγµατοποιήθηκε.

29 Η Ελένη έκοψε το κάπνισµα και η υγεία της βελτιώθηκε αισθητά. Αυτή η ιστορία είχε αίσιο τέλος. υστυχώς αυτό δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Εσύ θα το ρισκάρεις?

30 Οι έφηβοι θεωρούν το κάπνισµα ως κάτι απαραίτητο για τη ζωή τους. Πολλοί µάλιστα το παίρνουν ως µαγκιά και ως κάτι δεδοµένο. Εµείς µπορούµε να σας απαριθµήσουµε µερικούς από τους βασικότερους λόγους που πρέπει κάποιος να βγάλει από τη ζωή του το τσιγάρο. 1. Όταν σταµατήσετε το κάπνισµα, θα ανακτήσετε τη γεύση και την όσφρηση µέσα σε λίγες ηµέρες. 2. Όταν διακόψετε το κάπνισµα θα ανακτήσετε µία οµαλή, φυσική και δροσερή αναπνοή. 3. Όταν κόψετε το κάπνισµα θα ανακτήσετε έναν σταθερότερο ρυθµό ζωής, έναν πραγµατικά αναζωογονητικό ύπνο. 4. Όταν σταµατήσετε το κάπνισµα θα ανακτήσετε τη γαλήνη και µια ξεχασµένη όρεξη για ζωή. 5. Όταν εξαρτηθείτε από το κάπνισµα, θα ξοδεύετε λιγότερα χρήµατα και επιπλέον θα αποταµιεύσετε κάποια από αυτά. 6. Η αύξηση του βάρους που έχει παρατηρηθεί κατά την περίοδο απεξάρτησης σταθεροποιείται κατά µέσον όρο µέσα σε τρεις µήνες. 7. Όταν διακόψετε το κάπνισµα, το δέρµα σας και τα µαλλιά σας θα αποκτήσουν µια πιο υγιή όψη. 8. εν έχει σηµασία αν είστε τακτικός, περιστασιακός, νεότερος ή παλαιότερος καπνιστής, πάντα είναι καιρός να σταµατήσετε το κάπνισµα ακόµη και εάν χρειαστεί να προσπαθήσετε πολλές φορές. 9. Τέλος, όταν σταµατήσετε το κάπνισµα διασφαλίζετε µια καλύτερη υγεία όχι µόνο για εσάς στο µέλλον αλλά και για τους ανθρώπους που σας περιβάλουν.

31 Χριστίνα Αναγνώστου, Φαίη Κατέµπ 2Γ

32

33 ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΕΝΗΛΙΚΑ

34 ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΌΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΟΧΗ ΑΠΌ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΟΥ

35 ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΕΙΩΝΕΙΣ ΤΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΣΟΥ

36 ΕΚΘΕΤΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΣΕ ΚΙΝ ΥΝΟ

37 ΕΘΙΖΕΣΑΙ ΣΤΟ ΒΛΑΒΕΡΟ ΚΑΠΝΟ

38 ΓΕΡΝΑΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

39 ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

40 ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ

41 ΣανταµούρηςΠέτρος 2Β

42 Το κάπνισµα δεν είναι µαγκιά ούτε σε βοηθάει να ξεπεράσεις τα προβλήµατα σου. Το µόνο που σου κάνει είναι κακό

43 Το κάπνισµα µαυρίζει τους πνεύµονες µε πίσσα και τους καταστρέφει

44 Χαλάει τα δόντια

45 Καρκίνος του πνεύµονα ( Ευθύνεται για το 90% των θανάτων λόγω καρκίνου του πνεύµονα! ) Καρκίνος της στοµατικής κοιλότητας Καρκίνος του λάρυγγα Καρκίνος του οισοφάγου Καρκίνος ουροδόχου κύστης Καρδιακές παθήσεις Μείωση της καλής χοληστερίνης µε συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος αρτηριοσκλήρυνσης. Εµφύσηµα

46 ιατάραξη της όρασης (νικοτινική αµβλυωπία µια από τις πιο επικίνδυνες επιπτώσεις του καπνίσµατος στην όρασή σας) Φαρυγγίτιδα (Μια από τις πιο συχνές επιπτώσεις του καπνίσµατος εµφανίζεται συχνά και σε νέα άτοµα) Αλλοίωση της γεύσης, της ακοής και της όσφρησης Μείωση της αντοχής (Μια από τις πιο γνωστές επιπτώσεις του καπνίσµατος) Τρεµούλιασµα των άκρων Ίλιγγος Νευραλγίες Εγκεφαλική υπεραιµία µε βάρος και ζάλη Ταχυπαλµία Πόνους στοµάχου και εντέρων δυσκοιλιότητα (Πρόκειται για µια από τις επιπτώσεις του καπνίσµατος που εµφανίζεται περισσότερο σε νέους καπνιστές) Τοπικός ερεθισµός στα χείλη, στο στόµα και στη γλώσσα

47

48

49

50 ΠαυλακάκηςΜιχάλης, ΜπίκαςΦίλιππος, 2Β

51 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πως θα πείσω τους φίλους μου να μην καπνίζουν Τατιάνα Μανωλαρά Τάξη 2Β Λεόντειο Λύκειο

52

53 Το κάπνισμα δεν: Δεν είναι Μαγκιά Δεν βοηθάει τη μνήμη Δεν προσθέτει Στυλ

54 Ισωςδεν έχεις ενημερωθεί σωστά Νομίζεις ότι καπνίζοντας ηρεμείς, ξεσπάς, ξεφεύγεις. ενώ στην πραγματικότητα δημιουργείς πολλά προβλήματα στον οργανισμό σου!

55 ΜΠΟΡΕΙΣ!! Να απεξαρτηθείς αρκεί να το θες και να το έχεις πάρει απόφαση

56 Μάθε να προστατεύεις την υγεία σου

57

58 ΚΑΠΝΙΣΜΑ

59 Τα τελευταία χρόνια, πολλοί έφηβοι, παιδιά σαν κι εμάς, ξεκινούν το κάπνισμα από πολύ μικρή ηλικία, κυρίως για κοινωνικούς λόγους, επιδιώκοντας να χαλαρώσουν, να νιώσουν άνετα και να ενταχθούν σε μία ομάδα. Παρόλο που γνωρίζουν ότι «το κάπνισμα βλάπτει την υγεία», συνεχίζουν να το συνηθίζουν. Δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος το αντιμετωπίζει σαν «μια κακή συνήθεια» ενώ πρόκειται για εθισμό και αποτελεί σημαντικότερο πρόβλημα.

60 ΌΜΩΣ

61 1. Το κάπνισμα δεν είναι μαγκιά. Δεν είναι κριτήριο για τον χαρακτήρα ή την δημοτικότητα ενός ατόμου και δεν δηλώνει την ταυτότητα του.

62 2. Το κάπνισμα δεν είναι μόδα. Εάν κάποιος φίλος σου καπνίζει, δεν θα πρέπει να το ακολουθήσεις κι εσύ.

63 3. Δεν σε χαλαρώνει και δεν βοηθάει στη λύση προβλημάτων, αντιθέτως, δημιουργεί ακόμα περισσότερα.

64 4. Αν χρησιμοποιείτε κάποιο συγγενικό πρόσωπο, καπνιστή, ως παράδειγμα για την ενέργειά σας, θα πρέπει να γνωρίζετε πως στην εποχή του ίσως το τσιγάρο να μην ήταν απαγορευμένη ουσία.

65 5. Ακόμη και σε περίπτωση που έχετε εθιστεί, υπάρχει τρόπος να απεξαρτηθείτε! Με πολλή προσπάθεια και καλή θέληση, αφού το έχετε πιστέψει κι εσείς οι ίδιοι, μπορείτε να το επιχειρήσετε!

66 ΕΠΙΠΛΕΟΝ

67 Κάθε καπνιστής θα πρέπει να γνωρίζει ότι το κάπνισμα προκαλεί: Καρκίνο Καρδιοαγγειακά νοσήματα Πρόωρη ρυτίδωση του δέρματος Άσθμα Πνευμονία Μυϊκές βλάβες και άλλα προβλήματα που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο

68 + Στον κόσμο των ενηλίκων το τσιγάρο αποτελεί πλέον σοβαρότατο μειονέκτημα ακόμα και για πρόσληψη σε μία εργασιακή θέση και σε ορισμένες χώρες ο περισσότερος κόσμος αντιμετωπίζει τον καπνιστή σαν πολίτη δεύτερης κατηγορίας (κοινωνικά μειονεκτήματα).

69 ΟΠΟΤΕ

70

71 ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΛΟ! :] ΤΟΥΡΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 2Β

72 ΚΑΠΝΙΣΜΑ

73 Ο Κώστας γιατί είναι «μαγκιά». Η Δήμητρα ξεκίνησε το κάπνισμα γιατί όλη η παρέα κάπνιζε κι όντας η μόνη μη καπνίστρια ένιωθε «εκτός», δεν ήταν κουλόσο οι άλλοι. Ο Θεοδόσης δεν βλέπει πού είναι το πρόβλημα με το τσιγάρο, αφού και ο πατέρας του και η μητέρα του και τ αδέρφια του είναι καπνιστές. Η Σωτηρία θεωρεί ότι όταν καπνίζει, την πλησιάζουν πιο εύκολα τα αγόρια. Ο Γρηγόρης δουλεύει τα σαββατοκύριακα σε φαστ-φουντάδικο κι αφού βγάζει μόνος του το χαρτζιλίκι του, δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν για το πού χαλάει τα λεφτά του. Η Φωτεινή καπνίζει 4-5 τσιγάρα την ημέρα κι έτσι δεν τρέχει τίποτα, αφού και λίγα είναι και μπορεί να το κόψει άμα θέλει. Προς το παρόν δεν θέλει.

74 Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα», σχεδόν όλοι οι Έλληνες καπνιστές έχουν ξεκινήσει το τσιγάρο στην εφηβεία. Μόνο 1 στους 10 ξεκίνησε να καπνίζει μετά τα 18! Η πιο συχνή ηλικία που οι Έλληνες ξεκινούν το κάπνισμα είναι η περίοδος από τα 15 μέχρι τα 18 τους χρόνια, ενώ είναι πολύ ανησυχητικό ότι χρόνο με το χρόνο πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας των εφήβων καπνιστών, αφού ακόμη και παιδιά των 12 ετών δηλώνουν καπνιστές! Το πρόβλημα διογκώνεται όταν αναλογιστεί κανείς πως σ αυτήν την τρυφερή ηλικία, μερικά μόνο τσιγάρα είναι αρκετά για να προκληθεί εθισμός, έτσι όταν ακούμε ένα παιδί να λέει «δεν μπορώ να το κόψω», δεν είναι ούτε υπερβολή, ούτε μιμιτισμός των μεγάλων. Λέει αλήθεια.

75 Τι πρέπει, όμως, να κάνουμε για να μας προστατέψουμε από αυτή την κακή συνήθεια που είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει κακό στην υγεία μας σε λίγα μόνο χρόνια ;

76 Κι όπως όλα ξεκινούν από την οικογένεια, τον πρώτο και σημαντικότερο ρόλο έχουν οι γονείς. Απ την στιγμή που ένα ζευγάρι αποκτήσει παιδί, καλό θα ήταν να κόψουν το τσιγάρο αμέσως. Το παιδί, από την βρεφική ηλικία αντιλαμβάνεται τι γίνεται κι έτσι οι δικαιολογία «θα το κόψω όταν μεγαλώσει» δεν θα βοηθήσει καθόλου στο πρόβλημα. Οι γονείς πρέπει, όταν ακόμη το παιδί είναι μικρό, να του εξηγούν πως το τσιγάρο είναι μια βλαβερή συνήθεια, που δεν προσφέρει τίποτε, παρά μόνο προβλήματα και αρρώστιες, σε αυτούς που καπνίζουν. Ακόμη και στην κρίσιμη εφηβική ηλικία, οι γονείς πρέπει, με ήρεμο και σωστό τρόπο να εξηγήσουν στο παιδί τους να μείνει μακριά από τους πειρασμούς. Εκβιασμοί όπως «μη σε πιάσω να καπνίζεις, αλλιώς θα», θα φέρουν τ αντίθετααποτελέσματα γιατί ως γνωστόν οι έφηβοι έχουν μια κλίση προς την αντίδραση και την επαναστατικότητα.

77 Στην περίπτωση που οι γονείς αντιληφθούν ότι το έφηβο παιδί τους καπνίζει, πρέπει να αντιδράσουν με ήρεμο και ώριμο τρόπο. Η διαταγή «κόψ το αμέσως!» φυσικά και δεν θα εισακουστεί. Έτσι κι αλλιώς κανένας εθισμός δεν κόβεται απ τη μια μέρα στην άλλη. Οι γονείς πρέπει να συμπαρασταθούν στο παιδί τους, να του δείξουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους και να το βοηθήσουν να καταλάβει ότι η βοήθεια και η ενημέρωση από ειδικούς είναι απαραίτητη δεν είναι αδυναμία το να ζητάς βοήθεια. Αντίθετα, δύναμη είναι να αναγνωρίζεις τα λάθη σου και να τα διορθώνεις.

78 Τι μας συμβένειόταν κόψουμε το κάπνισμα ;

79 20 λεπτά: Η αρτηριακή πίεση επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα. Ο αριθμός των σφίξεων ομαλοποιείται. Η θερμοκρασία των χεριών και των ποδιών επανέρχεται στο φυσιολογικό. 8 ώρες: Το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα πέφτει στο φυσιολογικό Το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα αυξάνει και φτάνει στα φυσιολογικά επίπεδα. 12 ώρες: Σχεδόν όλη η νικοτίνη έχει αποβληθεί από τον οργανισμό. 24 ώρες: Ήδη αρχίζει να μειώνεται η πιθανότητα καρδιακών επεισοδίων.

80 8 ώρες: Βελτιώνονται οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης. 72 ώρες: Η αναπνοή γίνεται ευκολότερη. Αυξάνεται η αναπνευστική χωρητικότητα των πνευμόνων. 5 ημέρες: Τα περισσότερα υποπροϊόντα της νικοτίνης έχουν αποβληθεί από το σώμα. 2 εβδομάδες έως 3 μήνες: Η κυκλοφορία του αίματος συνεχίζει να βελτιώνεται Το περπάτημα γίνεται ευκολότερο. Η λειτουργία των αυξάνει μέχρι 30%.

81 1 έτος: Ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου μειώνεται κατά το ήμισυ. 5 έτη: Έχει μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του στόματος και τραχήλου. 10 έτη: Μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων και από άλλες μορφές καρκίνου. 15 έτη: Ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων είναι ο ίδιος με αυτόν των ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ.

82 Τελοσσσσσ!

83 Σκροπολίθα Μαρία, 2Β

84 Στέφανος Χελάς, 2Α

85 Δημιουργεί καρκίνο : 1. Στους πνεύμονες 2. Στο στόμα 3. Στο λάρυγγα 4. Στην ουροδόχο κύστη 5. Στα νεφρά 6. Στον οισοφάγο 7. Στην καρδιά

86 Δημιουργεί εμφύσημα Μειώνει την καλή χοληστερίνη με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος αρτηριοσκλήρυνσης Η αρτηριοσκλήρυνσηή αθηρωμάτωσηείναι εκφυλιστική πάθηση των μεγάλου και μεσαίου μεγέθους αρτηριών, η οποία προσβάλλει μεγάλες αλλά και μικρές ηλικίες. Προκαλείται λόγω δημιουργίας μιας πλάκας, του λεγόμενου αθηρώματος, στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων.

87

88

89

90 el.wikipedia.org

91 Χριστίνα Αποστολοπούλου Κων/να Καμπανέλλη

92 ΛΟΓΟΙ ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Αρνητική στάση απέναντι στη σχολική και επαγγελµατική πορεία Ανάγκη για εκδήλωση της ίδιας ανεξαρτησίας Επηρεασµός από την παρέα Περίγεια απέναντι στο άγνωστο Αποµάκρυνση από την οικογένεια

93 ΕΘΙΣΜΟΣ Με το πέρασμα του χρόνου δημιουργείται μια ισχυρή εξάρτηση, η οποία πολλές φορές μετατρέπεται σε άγχος, φοβία και επιθετικότητα απέναντι σε άλλους, όταν περνάει αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς κάπνισμα. Σε εκατομμύρια καπνιστές παρατηρούνται τυπικά σημάδια εξάρτησης. Συνήθως το κόψιμο του καπνίσματος, ενώ είναι επιθυμητό από τον ίδιο τον καπνιστή είναι πολύ δύσκολο. ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Το τσιγάρο επηρεάζει σχεδόν όλο το σώμα. Σε σχέση με τους μη καπνιστές, παρατηρούνται στους καπνιστές συχνότερα παθήσεις από καρκίνο, Καρδιοπάθειες, βρογχικό άσθμα, αλλεργίες, παθήσεις στο στομάχι κτλ.

94 ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ Οι περισσότεροι όταν αναφέρονται στα βλαβερά συστατικά του καπνού αναφέρονται στην πίσσα και την νικοτίνη. Δυστυχώς, ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περίπου 4000 συστατικά που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία µας. Μερικά από αυτά είναι: Η νικοτίνη Η πίσσα Το μονοξείδιο του άνθρακα Η φορμαλδεΰδη Το αρσενικό Το βενζόλιο Το ραδόνιο Το πολώνιο

95 ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ Ι ΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ

96 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Το κάϖνισµα του τσιγάρου είναι η ϖιο διαδεδοµένη µορφή κατανάλωσης του καϖνού. Πρόκειται για µια συνήθεια ϖου σε αρχικό στάδιο «ξαφνιάζει» και αναστατώνει τον ανθρώϖινο οργανισµό. Ανάµεσα στις ϖερίϖου ουσίες ϖου ο οργανισµός των καϖνιστών λαµβάνει µε το κάϖνισµα, εµϖεριέχονται βλαβερές και καρκινογόνες ουσίες όϖως η γνωστή σε όλους µας ϖίσσα, η νικοτίνη, αµµωνία, καθώς εϖίσης και µονοξείδιο του άνθρακα ή ουσίες ϖου χρησιµοϖοιούνται για την διατήρηση του κουφαριού των νεκρών! Με το κάϖνισµα λοιϖόν, ο ανθρώϖινος οργανισµός αρχικά δυσκολεύεται να συνηθίσει τις ξένες (βλαβερές) ουσίες ϖου εµϖεριέχει ο καϖνός (και ϖου εισέρχονται στον οργανισµό των καϖνιστών κυρίως µε το κάϖνισµα του τσιγάρου). Με το ϖέρασµα του καιρού, ο ανθρώϖινος οργανισµός αναγκάζεται να συµβιβαστεί και στην συνέχεια να αϖοδεχτεί όλο και ϖερισσότερο τον καϖνό (µαζί µε τις βλαβερές εϖιϖτώσεις ϖου ο καϖνός εϖιφέρει φυσικά!). Παράλληλα, η ϖράξη του καϖνίσµατος αρχίζει να δηµιουργεί εθισµό και κατά συνέϖεια ο ίδιος ο καϖνιστής ϖιστεύει ϖως ο οργανισµός του χρειάζεται το κάϖνισµα! Παρόλο ϖου οι ϖερισσότεροι καϖνιστές φτάνουν στο σηµείο να θεωρούν το τσιγάρο «αϖαραίτητο», είναι ϖολύ σηµαντικό να κατανοήσουµε ϖως ο µόνος λόγος για τον οϖοίο συµβαίνει αυτό είναι το γεγονός ϖως οι ίδιοι οι καϖνιστές (και κατά συνέϖεια οι οργανισµοί τους) ϖλέον είναι εθισµένοι στο κάϖνισµα (ως ϖράξη) καθώς εϖίσης και στις βλαβερές ουσίες του καϖνού. Το κάϖνισµα αϖοτελεί κύριο ϖαράγοντα στην εµφάνιση σοβαρών ασθενειών ϖου µϖορούν να ϖροκαλέσουν ακόµα και τον θάνατο! Αλήθεια, ϖότε ήταν η τελευταία φορά ϖου διαβάσατε την φράση «Το κάϖνισµα βλάϖτει σοβαρά την υγεία» ή «Το κάϖνισµα σκοτώνει»;

97 ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΕ «ΠΏΣ ΝΑ ΚΟΨΩ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ». Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΊΝΑΙ Ε Ω. οκιµάστε κάθε εβδοµάδα να κόβετε µόνο 10 µε 15 τσιγάρα αϖό το µέσο όρο τσιγάρων ϖου καϖνίσατε την ϖροηγούµενη εβδοµάδα. Κάντε τα τσιγάρα σας όσο το δυνατόν ϖερισσότερο αϖρόσιτα. Μην τα αφήνετε ϖάνω στο τραϖέζι ή στο γραφείο σας. Θα σας βοηθήσει αρκετά να κόψετε το τσιγάρο. Κάθε φορά ϖου σας ϖερνάει αϖό το µυαλό η σκέψη ϖως δεν µϖορείτε να τα καταφέρετε, βάλτε ϖείσµα και ϖείτε «Θέλω να κόψω το τσιγάρο - ξέρω ϖώς να κόψω το τσιγάρο µϖορώ να κόψω το τσιγάρο!» Μην αγοράζετε τα ϖακέτα δύο-δύο. Είναι καλύτερο να σας ϖροκαλεί ενόχληση το ότι ϖρέϖει να βγείτε έξω για να αγοράσετε ϖακέτο µε τσιγάρα.

98 ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ Στις ϖαθήσεις των ϖνευµόνων, αναφέρω αϖλά ασθένειες ϖου σχετίζονται µε το τσιγάρο όϖως τον καρκίνο, τη χρόνια αϖοφρακτική ϖνευµονοϖάθεια, το ϖνευµονικό εµφύσηµα, την καταστροφή των κυψελίδων, την ελάττωση της ϖνευµονικής χωρητικότητας. Στις ϖαθήσεις της καρδιάς και του κυκλοφοριακού συστήµατος αναφέρεται η στεφανιαία νόσος (στηθάγχη), η ισχαιµική καρδιοϖάθεια, το έµφραγµα του µυοκαρδίου, η υϖέρταση, οι διαταραχές αιµατώσεως των κάτω άκρων, (ιδίως η ευθραυστότητα των τριχοειδών), η ελάττωση της οξυγόνωσης των κυττάρων, η βαλβιδοϖάθεια και η αρτηριοσκλήρυνση.

99 Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ!!!!!

100 ΚΑΠΝΙΣΜΑ Σήµερα θεωρείται βέβαιο ότι το κάϖνισµα εϖιδεινώνει τα συµϖτώµατα µιας υϖάρχουσας ασθένειας µειώνοντας την δραστικότητα της φαρµακευτικής αγωγής και τελικά την ϖοιότητα ζωής και το ϖροσδόκιµο εϖιβίωσης των ασθενών. Εν κατακλείδι, το κάϖνισµα έχει συσχετισθεί κυρίως µε τρεις κατηγορίες νοσηµάτων: τα καρδιαγγειακά νοσήµατα, τον καρκίνο (ϖνεύµονα, λάρυγγα, ουροδόχου κύστης) και τις χρόνιες αϖοφρακτικές ϖνευµονοϖάθειες (χρόνια βρογχίτιδα και ϖνευµονικό εµφύσηµα).

101 ΠΗΓΕΣ er_article.aspx?mainid=

102 VIDEOS feature=related

103 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΛΥΣΙ ΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΠΑΡΟΥ ΑΚΗΣ

104 Το Κάπνισμα { Οι λόγοι που το κάπνισμα δεν αποτελεί μαγκιά,μόδα ούτε βοηθά στο να νιώσει κάποιος καλύτερα.

105 Οι περισσότεροι καπνιστές δεν θυμούνται γιατί άναψαν το πρώτο τους τσιγάρο. Σίγουρα, όμως, για τη συντριπτική πλειοψηφία δεν ήταν η καλύτερη δυνατή εμπειρία. Συνέχισαν, όμως, όπως το έκαναν- και το κάνουν εκατομμύρια καπνιστές σ' όλο τον κόσμο. Στο ερώτημα γιατί συνεχίζουν το κάπνισμα, οι πιο συνηθισμένες απαντήσεις που δίνουν οι καπνιστές είναι:

106 1.Για να ηρεμήσουν, να ανακουφιστούν, από κάποια συναισθηματική φόρτιση (συγκίνηση): π.χ. όταν έχουν νεύρα, γιατί κάτι δεν έγινε όπως το ήθελαν, όταν κάτι που περιμένουν ματαιώνεται, όταν στενοχωριούνται ή αισθάνονται πίεση κ.λ.π.

107 2.Από ευχαρίστηση: π.χ. μετά από κάποια επιτυχία το κάπνισμα τους προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση, το θεωρούν ως μια ανταμοιβή για να γιορτάσουν αυτό που ολοκλήρωσαν με επιτυχία.

108 3.Γιατί διασκεδάζει τη μοναξιά και γεμίζει το χρόνο τους: Πολλοί θεωρούν το τσιγάρο μια καλή παρέα, όταν είναι μόνοι τους και δεν έχουν τι να κάνουν.

109 4.Για να αισθάνονται κοινωνικά προσαρμοσμένοι: π.χ. όταν η παρέα τους είναι καπνιστές και δεν θέλουν να αποτελούν εξαίρεση.

110 6.Από συνήθεια: για την ικανοποίηση που προσφέρει η επαναλαμβανόμενη, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη τελετουργία του καπνίσματος.

111 Όμως, αυτές είναι απλά δικαιολογίες. Η βλαπτική επίδραση του καπνίσματος οφείλεται σε έναν μεγάλο αριθμό τοξικών ουσιών που βρίσκονται στον καπνό. Ορισμένες από αυτές υπάρχουν ήδη από τη φυτική κατάσταση του καπνού, αλλά οι περισσότερες παράγονται κατά την καύση του τσιγάρου, στη ζώνη πυρόλυσης, όπου επικρατεί θερμοκρασία 950 βαθμών Κελσίου. Στον καπνό του τσιγάρου έχουν ανιχνευθεί, είτε ως αέρια είτε ως μικροσκοπικά σωματίδια, περισσότερες από διαφορετικές ουσίες, μεταξύ των οποίων 22 δραστικά δηλητήρια.

112 1. Ακετόνη (ασετόν) 2. Οξικό οξύ (ξίδι) 3. Αμμωνία (υγρά καθαρισμού) 4. Αρσενικό (συστατικό των ζιζανιοκτόνων) 5. Βενζόλιο (ατμοί πετρελαίου) 6. Κάδμιο (μπαταρίες) 7. Μονοξείδιο του άνθρακα (εκπομπές καυσαερίων) 8. Τετραχλωράνθρακας (υγρό στεγνού καθαρισμού) 9. DDT (εντομοκτόνο) 10. Φορμαλδεϋδη (υγρό βαλσάμωσης) 11. Υδρογονάνθρακες (υγρά αυτοκινήτων) 12. Υδροκυάνιο (βιομηχανικός ρύπος) 13. Μόλυβδος (μπαταρίες, ατμοί πετρελαίου) 14. Μεθανόλη (καύσιμο πυραύλων) 15. Ισοκυανικό μεθύλιο (υπεύθυνο για την οικολογική καταστροφή στο Bhopal) 16. Νικοτίνη (εντομοκτόνο) 17. Νιτρικό οξύ (εκπομπές από ηλεκτρικούς σταθμούς) 18. Πολώνιο-210 (ραδιενεργό κατάλοιπο) 19. Θειικό οξύ (εκπομπές ηλεκτρικών σταθμών) 20. Πίσσες (επίστρωση επιφανείας δρόμων) 21. Τολουόλιο ( βιομηχανικός διαλύτης) 22. Ραδόνιο (ραδιενεργό αέριο)

113 Είναι αλήθεια ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Πολλοί άνθρωποι όταν είναι μικροί και ακούνε πως -το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία -και όταν οι γονείς τους τα συμβουλεύουν να μην πιάσουν στα χέρια τους ποτέ τσιγάρο, καταλαβαίνουν και λένε <<όχι ποτέ δεν θα καπνίσω>>.

114 Καθώς όμως μεγαλώνουν και βλέπουν πως οι φίλοι έχουν τσιγάρα και τα καπνίζουν τους φαίνεται λογικό να καπνίσουν κι αυτοί. Το θεωρούν σαν μόδα κι ότι αν δεν καπνίσουν οι φίλοι τους θα τους κοροϊδεύουν. Άλλα παιδιά από μικρά θέλουν να κάνουν πως καπνίζουν και παίρνουν μικρά τσιγαράκια τσίχλες και ποζάρουν στον καθρέφτη.

115 Αυτή είναι η κακή αρχή αυτού του φαινομένου. Αυτά τα παιδιά, μπορεί όταν μεγαλώσουν να αλλάξουν γνώμη βλέποντας τα συμπτώματα και καταλαβαίνοντας τη σοβαρότητα του καπνίσματος.

116 Αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που απειλεί τη ζωή τους και τι πρόκειται να τους συμβεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι στη δουλειά τους είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τον καπνό του τσιγάρου από τους συναδέλφους τους. Αυτό τους προκαλεί μεγάλη καταπίεση και στεναχώρια γιατί μ αυτόν τον τρόπο οι συνάδελφοι τους, τους δείχνουν ότι δεν τους σέβονται ούτε τους υπολογίζουν.

117 Το κάπνισμα δεν είναι μαγκιά! Δεν είναι μόδα! Δεν μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα! Μόνο κακό μας κάνει.

118 Και εδώ κάτι, που σίγουρα θα μας αλλάξει τη γνώμη για το κάπνισμα.

119 Ήταν μία εργασία της Δέσποινας Μαρκαντωνάτου και της Μαριλού Σιακκή.

Κατάληξη. Η καλύτερη επιλογή και η κατάληξη = ΥΓΕΙΑ. Εναλλακτική κατάληξη : ΘΑΝΑΤΟΣ ή ΒΑΡΙΕΣ Ασθένειες Οργάνων του Σώματος

Κατάληξη. Η καλύτερη επιλογή και η κατάληξη = ΥΓΕΙΑ. Εναλλακτική κατάληξη : ΘΑΝΑΤΟΣ ή ΒΑΡΙΕΣ Ασθένειες Οργάνων του Σώματος STOP SMOKING Εθισμός Κατάληξη Η καλύτερη επιλογή και η κατάληξη = ΥΓΕΙΑ Εναλλακτική κατάληξη : ΘΑΝΑΤΟΣ ή ΒΑΡΙΕΣ Ασθένειες Οργάνων του Σώματος STOP SMOKING IT S Εργασία Οικιακής Οικονομίας στο Κάπνισμα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1 2013-2014 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Ομάδα Α: JigglyPuff Κλεοπάτρα Αγγελετοπούλου 4Α Χρύσα Αλεβίζου 4Α Ανδριάνα Αυγερινού 4Α Ιάσονας Δράσσας 4Β Ιωάννα Θεοδωράτου 4Β Ομάδα Β: ΕΞΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία Επιδημιολογία ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Σήμερα υπάρχουν 1.1 δισεκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως. Κάθε μέρα, περίπου 80-100.000 νέοι άνθρωποι παγκοσμίως αρχίζουν το κάπνισμα. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν

Διαβάστε περισσότερα

21 ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) TΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ Β1 ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ- ΕΘΙΣΜΟΙ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ»

21 ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) TΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ Β1 ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ- ΕΘΙΣΜΟΙ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ» 21 ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) TΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ Β1 ΤΜΗΜΑΤΟΣ Ε Π Ι Β Λ Έ Π Ω Ν Κ Α Θ Η Γ Η Τ Ή Σ : Μ Ύ Α Ρ Η Σ Γ Ι Ά Ν Ν Η Σ, Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ό Γ Ο Σ Σ Χ Ο Λ Ι Κ Ό Έ Τ Ο Σ : 2 0 1 2-2 0 1 3

Διαβάστε περισσότερα

Μια πρακτική βοήθεια. Τι πολεµάει κανείς; Πώς γίνεται µια καλή προσπάθεια; Βοηθάει ο βελονισµός; www. heretis. gr

Μια πρακτική βοήθεια. Τι πολεµάει κανείς; Πώς γίνεται µια καλή προσπάθεια; Βοηθάει ο βελονισµός; www. heretis. gr ΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Μια πρακτική βοήθεια Τι πολεµάει κανείς; Πώς γίνεται µια καλή προσπάθεια; Βοηθάει ο βελονισµός; Νικόλαος Χαιρετάκης Αναισθησιολόγος - Ιατρικός Βελονισµός www. heretis. gr Σε όσους κάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Θερµές ευχαριστίες στους οδοντιάτρους Τ. Γάτου και Ε. Παπαλέξη για την υποστήριξη που µας προσέφεραν.

Θερµές ευχαριστίες στους οδοντιάτρους Τ. Γάτου και Ε. Παπαλέξη για την υποστήριξη που µας προσέφεραν. Πώς πώς να βοηθήσετε τους ασθενείς.. να διακόψουν το κάπνισµα.. Αργυρώ Πολυχρονοπούλου Θεσσαλία Αθανασούλη οδηγός για την οδοντιατρική οµάδα Θερµές ευχαριστίες στους οδοντιάτρους Τ. Γάτου και Ε. Παπαλέξη

Διαβάστε περισσότερα

Κάπνισμα και Βελονισμός

Κάπνισμα και Βελονισμός Κάπνισμα και Βελονισμός Οι συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία και η συμβολή του βελονισμού στα προγράμματα απεξάρτησης από νικοτίνη Διευθυντής Ιατρός: Μιλτιάδης Γ. Καράβης, M.D. Ιατρός Φυσικής Ιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΙΓΑΡΟ; ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-12

ΤΣΙΓΑΡΟ; ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-12 ΤΣΙΓΑΡΟ; ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-12 Το κάπνισμα ενοχοποιείται για μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Γι αυτό το λόγο η εξάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας

Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας Πρόγραμμα αγωγής υγείας για την πρόληψη χρήσης προϊόντων καπνού στην παιδική και εφηβική ηλικία Επιστημονικός Υπεύθυνος Έκδοσης: Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Μύθοι που σχετίζονται µε το κάπνισµα.

Μύθοι που σχετίζονται µε το κάπνισµα. Πώς θα σου φαινόταν να ξυπνήσεις αύριο και να µην θέλεις να καπνίσεις; Να µην έχεις την ανάγκη να ανάψεις ένα τσιγάρο; Να µην βήχεις κάθε πρωί και να µην ψάχνεσαι για ένα τσιγάρο; Και την ίδια στιγµή να

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία των εξαρτησιογόνων ουσιών. Ρίγγα Μαρία Τσαγγαράκη Ελίζα Γκογκάκης Άγγελος Κορακιανίτης Πέτρος Λούβρος Κωνσταντίνος

Ιστορία των εξαρτησιογόνων ουσιών. Ρίγγα Μαρία Τσαγγαράκη Ελίζα Γκογκάκης Άγγελος Κορακιανίτης Πέτρος Λούβρος Κωνσταντίνος Ιστορία των εξαρτησιογόνων ουσιών Ρίγγα Μαρία Τσαγγαράκη Ελίζα Γκογκάκης Άγγελος Κορακιανίτης Πέτρος Λούβρος Κωνσταντίνος Ναρκωτικά Η ιστορία της κοκαΐνης Το φυτό της κόκας (Erythroxylum coca) είναι ένας

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Σχολικού Έτους 2012-13

Ερευνητική Εργασία Σχολικού Έτους 2012-13 Ερευνητική Εργασία Σχολικού Έτους 2012-13 Σχολικού Έτους 2012-13 Θέμα: «Εθιστικές Ουσίες. Καφές, Καπνός, Αλκοόλ, Φάρμακα, Ναρκωτικά Χάπια, Χασίς, Κοκαΐνη, Ηρωίνη» Σχολείο : ΓΕΛ Αυλωναρίου Σχολείο Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ για τους καρδιομεταβολικούς [ παράγοντες κινδύνου παχυσαρκία [ Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Εφαρμοσμένης Οπτικής

Εργαστήριο Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Εφαρμοσμένης Οπτικής Εργαστήριο Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Εφαρμοσμένης Οπτικής Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κύπρου Μέτρηση των Συστατικών του Καπνού με Φασματογραφία Ράμαν από την Αργυρώ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ 49 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ Ιστορία, χημική σύσταση και τρόπος δράσης, αίτια, επιπτώσεις, πρόληψη και αντιμετώπιση. Αθήνα, Β τετράμηνο 2011-2012 1 ΟΜΑΔΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκες και Υγεία. Σοβαρότατες διακρίσεις εις βάρος των κοριτσιών σε όλο τον κόσµο

Γυναίκες και Υγεία. Σοβαρότατες διακρίσεις εις βάρος των κοριτσιών σε όλο τον κόσµο ΡAΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕIΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑIΚΑΣ Γυναίκες και Υγεία Η καλή υγεία και η ευηµερία εξακολουθούν να αποτελούν όνειρο για την πλειοψηφία των γυναικών διεθνώς. Κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, οι γυναίκες,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Εθνικό ίκτυο ήµων Προαγωγής Υγείας Γυναικεία Υγεία :Προλαµβάνοντας τις επτά σοβαρότερες απειλές Οι σοβαρότερες απειλές της γυναικείας υγείας συχνά µπορούν να προληφθούν. Ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης Σχ. Έτος 2013-2014 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης Σχ. Έτος 2013-2014 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης Σχ. Έτος 2013-2014 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΘΕΜΑ: ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ- ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ Ερευνητική Ομάδα Ειρήνη Βακιρλή Κώστας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΒΑΣΗ Η Υποστηρικτική Τεχνολογία στην Εκπαίδευση των Ατόµων µε Σοβαρά Κινητικά Προβλήµατα ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ Η Υποστηρικτική Τεχνολογία στην Εκπαίδευση των Ατόµων µε Σοβαρά Κινητικά Προβλήµατα ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η οικογένεια αποτελεί το σηµαντικότερο φορέα ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης του ατόµου. Μέσα σε αυτή το άτοµο διαµορφώνει το χαρακτήρα του και µαθαίνει τους ρόλους του Προϋπόθεση για την οµαλή

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ. Α Λυκείου «Ερευνητικές Εργασίες» Σχολικό Έτος 2011-2012 (B Τετράμηνο)

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ. Α Λυκείου «Ερευνητικές Εργασίες» Σχολικό Έτος 2011-2012 (B Τετράμηνο) 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ Α Λυκείου «Ερευνητικές Εργασίες» Σχολικό Έτος 2011-2012 (B Τετράμηνο) Εργασία στο αντικείμενο διδασκαλίας Υγιεινή Διατροφή με θέμα «Διατροφικές Ασθένειες.» των Ειρήνη Κοντέλη Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΜΕΡΟΣ II

Εφηβεία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΜΕΡΟΣ II ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΜΕΡΟΣ II Εφηβεία Ανάπτυξη και εξέλιξη...395 Φυσιολογικές αλλαγές κατά την ανάπτυξη...395 Σεξουαλική ανάπτυξη...396 Διανοητική ανάπτυξη...397 Προσωπικότητα και συμπεριφορά...398 Η εικόνα του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΛΑΡΙΣΑ 2010 Πρόλογος Τίποτα δεν είναι πιο καθοριστικό στη ζωή από την

Διαβάστε περισσότερα

Καλά Χριστούγεννα! Εκδηλώσεις. Yoga: Στάση και αναπνοή. αναβλητικοί; Διατροφή για μια υγιή. Αγοράστε υγιεινά. Γιoρτάστε πράσινα Χριστούγεννα

Καλά Χριστούγεννα! Εκδηλώσεις. Yoga: Στάση και αναπνοή. αναβλητικοί; Διατροφή για μια υγιή. Αγοράστε υγιεινά. Γιoρτάστε πράσινα Χριστούγεννα ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2010 ΤΕΥΧΟΣ 26 Καλά Χριστούγεννα! Εκδηλώσεις του Συλλόγου Γιατί καπνίζεις ακόμη; Yoga: Στάση και αναπνοή Μήπως είστε αναβλητικοί; Διατροφή για μια υγιή μέλλουσα μαμά Αγοράστε υγιεινά και επενδύστε

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Ελευθέριος Μουτσάνας Παιδίατρος Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Φιλολογική επιμέλεια Μαρία Μιζάκη Παλαμάς 2013 1 «Μακάρι να κοιμούνταν και να ξυπνούσαν όταν θα είχαν πια ενηλικιωθεί» Σαίξπηρ

Διαβάστε περισσότερα

«Προβλέπουμε τα πάντα, στην αρχή της εγκυμοσύνης»

«Προβλέπουμε τα πάντα, στην αρχή της εγκυμοσύνης» Tεύχος 15 - Aπρίλιος 2012 υγεία > ψυχολογία > διατροφή ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ Προβλήματα γένους... θηλυκού GARY SMITH Στο εργαστήριο, μιμούμαστε τη φύση ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ Οι γονείς, το κλειδί της επιτυχίας ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Σχέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Όσο παρόµοια είναι τα ανθρώπινα όντα από πολλές απόψεις µε άλλα είδη, είµαστε µοναδικοί µεταξύ των µορφών ζωής στη γη, ως προς τη δυνατότητά µας να χρησιµοποιούµε τη γλώσσα και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Εισαγωγή Αυτό το βιβλιάριο έχει γραφτεί µε σκοπό να σας δώσει κάποιες σηµαντικές πληροφορίες ώστε να κατανοήσετε ευκολότερα τι ακριβώς είναι ο καρκίνος του πνεύµονα.

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Οι διατροφικές διαταραχές έγιναν «επιδημία» OMOΡΦΙΑ Άνοιξη, καιρός για... ανανέωση. ΠΟΔΙΑ Ετοιμαστείτε να φορέσετε πέδιλα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Οι διατροφικές διαταραχές έγιναν «επιδημία» OMOΡΦΙΑ Άνοιξη, καιρός για... ανανέωση. ΠΟΔΙΑ Ετοιμαστείτε να φορέσετε πέδιλα ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ / TEΥΧΟΣ 14 / ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010 ΔΙΑΝEΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕAΝ ΜEΣΩ ΣΥΝΕΡΓΑΖOΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕIΩΝ OMOΡΦΙΑ Άνοιξη, καιρός για... ανανέωση ΠΟΔΙΑ Ετοιμαστείτε να φορέσετε πέδιλα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Οι διατροφικές

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο επηρεάζει την υγεία μας η οικονομική κρίση;

Πόσο επηρεάζει την υγεία μας η οικονομική κρίση; ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ» ΕΤΟΣ 5 ο ΤΕΥΧΟΣ 19 OKTΩΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΙΜΒΡΟΥ 20 Α. ΓΛΥΦΑΔΑ 16561 ΚΩΔ.ΥΠ. ΤΥΠΟY: 8273 Η πρόληψη είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι νέοι.8 Ρατσισμός.10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3:ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ Πρόλογος..13

Διαβάστε περισσότερα