Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παπούτσια πολλά παπούτσια.»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παπούτσια πολλά παπούτσια.»"

Transcript

1 Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παπούτσια πολλά παπούτσια.» Υπεύθυνη εκπαιδευτικός :Ανδριάνα Καρρά Συνεργάτης: Νάντια Τσιλιβίτα 1 ο Νηπιαγωγείο Βραχναιίκων Τμ.Α2 Σχ.Ετος

2 Ποιοι είμαστε Το παραπάνω πρόγραμμα υλοποίησε το κλασσικό τμήμα Α2 (βατραχάκια ) του 1 ου Νηπ/γείου Βραχναιίκων. Το τμήμα αποτελείται από 17 παιδιά,νήπια και προνήπια (12 αγόρια και 5 κορίτσια ). Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες,τους αετούς, την κόκκινη και την άσπρη. Σε κάθε ομάδα υπήρχαν και νήπια και προνήπια. (Χωρίστηκαν σε ομάδες με τον εξής τρόπο: Με την έναρξη μουσικής τα παιδιά κινούνται ελεύθερα στο χώρο όπως επιθυμούν, όταν η μουσική σταματά αναζητούν ένα φίλο για να δημιουργήσουν ζευγάρι. Στην συνέχεια τους ενθαρρύνουμε να μιλήσουν μεταξύ τους και να γνωριστούν. Η μουσική ξεκινά και πάλι και ως ζευγάρι αυτή την φορά χορεύουν. Όταν η μουσική σταμάτα κάθε ζευγάρι ενώνεται με ένα δεύτερο δημιουργώντας μια τετράδα. Επιδεί έλειπαν αρκετοί αποφασίσαμε και κάθε τετράδα έβαλε στην ομάδα της το νήπιο που ήθελε. Στην συνέχεια κάθε ομάδα έφτιαξε και παρουσίασε από κοινού μια ζωγραφιά. Τέλος γράψαμε σε ένα χαρτί τα ονόματα μας και το όνομα της ομάδας και συμφωνήσαμε για τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τις ομάδες αυτές.)

3 1 ο Νη/γείο Βραχναιίκων, τμ. Α2 (βατραχάκια)

4 Πώς ξεκίνησαν όλα Η αφορμή δόθηκε από τα νήπια που είχαν αγοράσει καινούρια παπούτσια για την αρχή της σχολικής χρονιάς και τα έδειχναν όλο καμάρι. Το θέμα συνδέεται με την καθημερινή ζωή των παιδιών και είναι οικείο. Είναι θέμα διαχρονικό με σημαντική κοινωνική και πολιτισμική διάσταση.

5 Ποιους στόχους βάλαμε; Να βοηθήσουμε τα παιδιά να ανακαλύψουν, μέσα από την έρευνα και την αισθητική καλλιέργεια, το παπούτσι ως αντικείμενο προσωπικό, κοινωνικό, ιστορικό και πολιτισμικό. Να γνωρίσουν το εγγύς ανθρωπογενές περιβάλλον. Να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες μέσω της πραγματοποίησης ομαδικών, συλλογικών και ατομικών δραστηριοτήτων. Να αναπτύξουν λογικομαθηματική σκέψη μέσα από διερευνήσεις, συγκρίσεις, δοκιμές και ταξινομήσεις. Ανάπτυξη δημιουργικής έκφρασης μέσω διαφόρων τεχνών. Καλλιέργεια της αισθητικής ευαισθησίας. Αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας.

6 Θεματικοί άξονες Τα παπούτσια μου Τα παπούτσια στην ιστορία Παπούτσια πολλά παπούτσια. Τα παπούτσια των άλλων Παπούτσια και ιστορίες, παραμύθια και μύθοι

7 Εφαρμογή στο σχολικό πρόγραμμα. Μαθησιακή περιοχή:ανθρωπογενές περιβάλλον και αλληλεπίδραση. Ενότητα: Υπόδηση. Εμπλεκόμενες περιοχές: Γλώσσα, Μαθηματικά, Μελέτη Περιβάλλοντος, Δημιουργία και Έκφραση, ΤΠΕ. Μεθοδολογία: Εργασία σε ομάδες, μέθοδος ερωταποκρίσεων, καταιγισμός ιδεών-συζήτηση, αφήγηση, ανάγνωση κειμένων, κατασκευές και δημιουργίες, παιχνίδια ρόλων. Διάρκεια:Από 15/10/2013 έως 30/3/2014 Συνεργασία με: τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

8 Τα παπούτσια πολλά παπούτσια Προβληματισμός διερεύνηση πρότερων γνώσεων Με αφορμή τα καινούρια παπούτσια των παιδιών ανιχνεύσαμε τις προηγούμενες ιδέες, γνώσεις και εμπειρίες. Οι διερευνητικές ερωτήσεις που τέθηκαν ήταν: -Γιατί έχουμε παπούτσια; -Έχουν παπούτσια όλοι οι άνθρωποι στη γη; Είναι όλα ίδια; -Ποιος φτιάχνει τα παπούτσια; Καταιγισμός ιδεών:οι ιδέες των παιδιών καταγράφηκαν και ομαδοποιήθηκαν ανάλογα, παρουσιάζονται στο παρακάτω ιστόγραμμα.

9 Καταιγισμός ιδεών (ιστόγραμμα) 1) Για να μη γλιστρήσουμε σε πέτρα. Να μη λερωθούν οι κάλτσες. Για να περπατάμε. Γιατί φοράμε παπούτσια; Για να μη κρυώσουν τα πόδια μας. Για να μη πατήσουμε αγκάθια και πέτρες. Για να μη πατήσουμε λάσπες. Για να μη πατήσουμε σε νερό.

10 . 2) Στη θάλασσα φοράνε βατραχοπέδιλα και παπούτσια για τα βότσαλα. Άλλοι φοράνε σαγιονάρες. Ναι. Μόνο οι φτωχοί δεν έχουν. Έχουν παπούτσια όλοι οι άνθρωποι στη γη. Είναι όλα ίδια; Εκεί που κάνει κρύο φοράνε μπότες. Εκεί που βρέχει φοράνε γαλότσες. Εκεί που έχει καλοκαίρι φοράνε πέδιλα.

11 . 3) Ο παπουτσάς. Τα βάζουν στα μαγαζιά και τα πουλάνε. Ποιος φτιάχνει τα παπούτσια; Το εργοστάσιο. Ένας ειδικός άνθρωπος.

12 Α1. Τα παπούτσια μου Αναζήτηση και συγκέντρωση υλικού από διάφορες πηγές Διερευνητικές ερωτήσεις: Που μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για το θέμα μας; Που πρέπει να ψάξουμε; Μπορούν οι γονείς να μας βοηθήσουν; Αφού καταγράφηκαν οι απαντήσεις των παιδιών χωρίστηκαν σε ομάδες. Δημιουργήσαμε μια γωνιά για την συγκέντρωση του υλικού και των εργασιών των παιδιών. Ενημερώσαμε τους γονείς για την επεξεργασία του θέματος και ζητήσαμε την συμβολή τους και την συνεργασία τους.

13 Πρόσκληση για βοήθεια (φωτ.) Τα παιδιά έγραψαν και ζωγράφισαν πρόσκληση για βοήθεια στους γονείς έτσι ώστε να μάθουμε περισσότερα για τα παπούτσια.

14 Παρατηρώ τα παπούτσια μου. Παροτρύναμε τα παιδιά να εξετάσουν προσεκτικά το παπούτσι τους κα να το παρουσιάσουν (χρώμα, μέγεθος, υλικό κατασκευής, και την κατάσταση του δηλαδή αν είναι φθαρμένο, λερωμένο, καινούριο). Φωτογραφίζουμε τα παπούτσια μας Φωτογραφίσαμε τα παπούτσια μας και φτιάξαμε μια αφίσα.

15 Σχηματίζουμε παρέες παπουτσιών Παίξαμε και σχηματίσαμε παρέες παπουτσιών σύμφωνα με την εντολή που δινόταν κάθε φορά. -Να κάτσουν μαζί όσοι φορούν παπούτσια με κορδόνια. -Να κάτσουν μαζί όσοι φορούν παπούτσια με σχέδια κ.λπ. Παπουτσοσαλάτα Τα παιδιά έβγαλαν τα παπούτσια τους και τα τοποθέτησαν όλα μαζί στο κέντρο του κύκλου. Με συνοδεία μουσικής άρχισαν να χορεύουν γύρω γύρω. Όταν σταμάτησε η μουσική προσπάθησαν να βρουν τα παπούτσια τους γρήγορα και να τα φορέσουν.

16 Παπουτσοσαλάτα

17 Το παπούτσι σου βρωμάει (παιχνίδι για το αριστερό-δεξί) Tα παιδιά είναι σε κύκλο και βάζουν στο κέντρο του κύκλου το δεξί τους πόδι. Το παιδί που έχουμε επιλέξει αρχίζει να ακουμπάει τα τεντωμένα πόδια και να λέει «το παπούτσι σου βρωμάει, αλλαξέ το». Στο παιδί που τελειώνει ο στίχος πρέπει να βάλει στο κέντρο του κύκλου το αριστερό του πόδι. Όποιος τύχει και έχει το αριστερό του πόδι βγαίνει από το παιχνίδι. Όποιος μείνει τελευταίος είναι και ο νικητής. (Από την συνάδελφο Ελένη Διδάχου)

18 Ζωγραφίζω ένα ποίημα (Η παντόφλα) Αποφασίσαμε κάθε στροφή του ποιήματος η «παντόφλα» (υπάρχει στο ανθολόγιο λογοτεχνικών κειμένων για το νηπιαγωγείο) να την ζωγραφίσουμε και να το κάνουμε όλο ένα βιβλίο (ατομικό).

19 Φαντάζομαι (ομόηχες λέξεις ) Συζητήσαμε με τα παιδιά το φανταστικό διάλογο μιας ανθρώπινης γλώσσας, μιας γλώσσας παπουτσιού και ενός ψαριού γλώσσα!!! Στη συνέχεια γράψαμε σε φύλλο εργασίας ότι νόμιζαν ότι είπαν (ομάδες).

20 Παπούτσια πολλά, ανδρικά, γυναικεία, παιδικά, χειμωνιάτικα, καλοκαιρινά. (Εννοιολογικός χάρτης) Στο πληροφοριακό υλικό που συγκεντρώσαμε είδαμε ότι υπάρχουν πολλά παπούτσια, έτσι μαζί με τα παιδιά φτιάξαμε ένα εννοιολογικό χάρτη.

21 Ποιο παπούτσι μου αρέσει περισσότερο Σε ένα πίνακα διπλής εισόδου σημειώσαμε ποιο παπούτσι μας αρέσει περισσότερο και νικητής βγήκε το αθλητικό παπούτσι.

22 Παροιμίες Ένα νήπιο ( ο Χάρης) στις πληροφορίες που έφερε είχε και παροιμίες για τα παπούτσια. Έτσι μας έδωσε την αφορμή να μιλήσουμε για αυτές και τι σημαίνουν.

23 Το μαγαζάκι μας Το μαγαζάκι μας μετατράπηκε με ενθουσιασμό και πολύ γρήγορα σε «παπουτσάδικο». Όλοι έφεραν παντόφλες, αθλητικά, βατραχοπέδιλα καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα παπούτσια.

24 Επιγραφή για το «παπουτσάδικο» Το μαγαζάκι μας φτιάχτηκε όμως του έλειπε η επιγραφή. Στρώθηκαν όλοι στη δουλειά και έβγαλαν και ποίημα: Παπούτσια, παπούτσια Παπούτσια πολλά Ελάτε όλοι Να αγοράσετε καλά

25 Δένω κορδόνια Ευκαιρία να μάθουμε να δένουμε κορδόνια. Προσπάθησαν, αλλά θέλει πολλή δουλειά. Τα χάρτινα πλαστικοποιημένα παπουτσάκια θα μείνουν σε συγκεκριμένη μεριά όλη την χρονιά.

26 Α2. Τα παπούτσια των άλλων Παπούτσια από διάφορες χώρες του κόσμου. Αφορμή για να ξεκινήσουμε αυτό το κομμάτι του προγράμματος ήταν τα παπούτσια από το Μαρόκο που κατασκεύασε ένα νήπιο (ο Χάρης) με την μητέρα του. Μιλήσαμε για διάφορα παπούτσια στον κόσμο, μάθαμε τους λόγους που έχουν διαφορετικά παπούτσια και τα τοποθετήσαμε και στο χάρτη.

27

28

29 Παράξενα παπούτσια Είδαμε παράξενα παπούτσια και μιλήσαμε για τους σχεδιαστές παπουτσιών. Τους έκαναν φοβερή εντύπωση!!!

30 Μουσείο χάρτινων παπουτσιών Αφού είδαμε στον υπολογιστή ένα μουσείο παπουτσιών αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε κι εμείς ένα. Φτιάξαμε (οι νηπιαγωγοί) τρισδιάστατα χάρτινα παπούτσια και τα παιδιά έπρεπε να σκεφτούν πως θα τα στολίσουν. Οι ιδέες πολλές και φανταστικές (με φύλλα, σημαίες, χαρτοπετσέτες, κοχύλια, ). Και ο ποιο ανήσυχος ήθελε να φτιάξει παπούτσι.

31

32

33 Το μουσείο των παπουτσιών

34 Τα παιδιά παρουσιάζουν

35 Επιτραπέζιο παιχνίδι Παίξαμε ένα πολύ εύκολο επιτραπέζιο που φτιάξαμε στον υπολογιστή ακόμα και για τα προνήπια. Όταν πατάς σε αποτύπωμα παπουτσιού με αριθμό προχωράς πάντα μπροστά όσα βήματα σου λέει ο αριθμός, νικητής όποιος φτάσει πρώτος στο τέλος.

36 Πίνακες ζωγραφικής Με αφορμή 4 πίνακες ζωγραφικής μιλήσαμε για τις περιπέτειες του κάθε ζευγαριού-παπουτσιών και του κατόχου του. Τι προηγήθηκε; Πού είχε πάει; Σε ποιον ανήκει; Επίσης μπορούμε να φανταστούμε ή να ζωγραφίσουμε τον κάτοχό του; Έτσι κάθε ομάδα διάλεξε ένα ζευγάρι και ζωγράφισε τον κάτοχό του.

37

38

39 Οι ομάδες συνεργάζονται

40 Βίντεο:Τσαγκάρηδες από όλο τον κόσμο Με αφορμή το παρακάτω βίντεο που παρακολουθήσαμε ασχοληθήκαμε και με το επάγγελμα του τσαγκάρη στη χώρα μας στα παλιά τα χρόνια και τώρα. Μουσείο παπουτσιών(το 4 ο βίντεο) Το παρακάτω βίντεο μας έδωσε την αφορμή να ξαναθυμηθούμε τα μουσεία που είχαμε ασχοληθεί την προηγούμενη χρονιά και να φτιάξουμε το δικό μας χάρτινο μουσείο παπουτσιών.

41 Α3. Τα παπούτσια στην ιστορία Τα σανδάλια των αρχαίων Ελλήνων Με αφορμή τον μύθο του θεού Ερμή μιλήσαμε για τα σανδάλια και γενικά για τα παπούτσια των αρχαίων Ελλήνων. Επίσης κατασκευάσαμε χάρτινα σανδάλια και τα βάλαμε στο μουσείο μας.

42 Η γραμμή της ιστορίας [Η γραμμή της ιστορίας έχει δημιουργηθεί και υπάρχει στην τάξη από την γιορτή της 28 ης Οκτωβρίου με τον παρακάτω τρόπο. oπαρουσίασα στα παιδιά την κούκλα ιστορικό η οποία «Διαβάζει, καταγράφει, ακούει και κοιτά, με άλλα λόγια ερευνά και τώρα κάτι θέλει να μας πει: πώς να φτιάξουμε ιστορική γραμμή.» oτα παιδιά παρατηρούν και συζητούν με την «κούκλα» για την δουλειά της. oπροτρέπει τα παιδιά να χαράξουν σε χαρτί του μέτρου μια μακριά χοντρή γραμμή. oπριν το τέλος της γραμμής να βάλουν την χρόνια που διανύουμε. o με ένα λάχνισμα δυο παιδιά: ο πρώτος βηματίζει με αφετηρία το σήμερα, με κατεύθυνση προς τα πίσω 7 βήματα-δεκαετίες και ο δεύτερος βάζει ένα σημάδι στο κάθε βήμα. oστο στο τέλος του έβδομου βήματος (και λίγο ακόμα, περίπου!!!) βάλαμε την ταμπέλα 28 Οκτωβρίου Ποιο εύκολο ήταν στην επέτειο της 17 ης Νοεμβρίου (4 βήματα-δεκαετίες). o Στη συνέχεια η κούκλα ιστορικός παρουσίασε με λιτό λόγο τα γεγονότα και τα πρόσωπα που σχετίζονται με την γιορτή της 28 ης Οκτωβρίου. ]

43 Για να έχουμε συνέχεια την γραμμή της ιστορίας στην τάξη μας την φτιάξαμε με μια λωρίδα χαρτοταινίας (εναλλακτικά με μια λωρίδα από χαρτί κάνσον). Πάνω λοιπόν στη γραμμή της ιστορίας αφού στη συνέχεια είχαμε τοποθετήσει και την γέννηση του Χριστού βάλαμε και τα σανδάλια στα αρχαία χρόνια, τα τσαρούχια το 1821 και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια (ήταν πρώτο στις προτιμήσεις μας) στο σήμερα.

44 Τα τσαρούχια Όταν η κούκλα «ιστορικός» μας έφερε ένα τσαρούχι μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε γι αυτά, από τι ήταν φτιαγμένα, ποιος τα φόραγε, να κατασκευάσουμε τσαρούχια για το μουσείο των χάρτινων παπουτσιών και να τοποθετήσουμε το παπούτσι αυτό στην γραμμή της ιστορίας.

45 Α4. Παπούτσια και ιστορίες, παραμύθια και μύθοι Παραμύθι «Τα κόκκινα παπούτσια» (μοτίβα) Με το παραμύθι αυτό ξαναθυμηθήκαμε τα χρώματα και φτιάξαμε και παίξαμε με μοτίβα (κόκκινα, μπλε, κίτρινα μποτάκια). Ένα γράμμα μια ιστορία: «Μια πολυλογού παντόφλα» Στο διαδίκτυο παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο και μιλήσαμε για το γράμμα «Π, π».

46 Περιπετειακός μύθος «Η παντόφλα της Πεντάμορφης» Διαβάσαμε έναν περιπετειακό μύθο ( έγραψε η Νηπ/γος Ανδριάνα Καρρά) ο οποίος είναι ένας εύκολος τρόπος για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και για τα παιδιά νηπιακής ηλικίας (και όχι μόνο) να δημιουργήσουν ένα παραμύθι. [Έχουμε το αντικείμενο που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στο παραμύθι μας (στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα παπούτσι, μία ασημένια παντόφλα) και γράφουμε πέντε μέρη που μπορεί να βρεθεί αυτό το αντικείμενο και πέντε μέρη όπου δεν μπορεί να βρεθεί. Στη συνέχεια γράφουμε το παραμύθι μας χρησιμοποιώντας εναλλάξ τα μέρη όπου μπορεί να βρεθεί και όπου δεν μπορεί. Οι προτάσεις μας είναι απλές και σύντομες και ισχύουν και εδώ οι κανόνες του λαϊκού παραμυθιού.] Ο θεός Ερμής Ο μύθος του θεού Ερμή μας έδωσε το έναυσμα να μιλήσουμε για την αρχαιότητα, τα σανδάλια, και γενικότερα τα παπούτσια εκείνης της εποχής.

47 «Παπουτσάκια που λένε παραμυθάκια» (για θάρρος και κουράγιο). Με το παραμύθι της Αγγελικής Βαρελλά φτιάξαμε την αλφαβήτα των παπουτσιών. Σ ένα ειδικά διαμορφωμένο ταμπλό που έχει τσεπούλες για κάθε γράμμα της αλφαβήτας τοποθετήσαμε και το ανάλογη λέξη για κάθε παπούτσι. Κοτοπουλάκι σε παπούτσι (ιστορίες αλληλουχίας) Το παραμύθι αυτό το ακούσαμε από τον υπολογιστή και ασχοληθήκαμε με το τι έγινε πριν και τι έγινε μετά. Κατασκευάσαμε κι ένα παράξενο βιβλίο για να το θυμόμαστε και να το διαβάζουμε εύκολα όποτε θέλουμε.

48 Οι τσεπούλες της αλφαβήτας

49 Το «βιβλίο» για την ιστορία αλληλουχίας

50 Τα ξωτικά και ο παπουτσής» Το παραμύθι αυτό μας το έστειλε η νηπιαγωγός του 4 ου Νηπ/γείου Παραλίας και τα παιδιά συμφώνησαν να στείλουμε μια ζωγραφιά δώρο για να την ευχαριστήσουμε. Τους άρεσε το γεγονός ότι κάποιοι που δεν τους ήξεραν έμαθαν για την εργασία που κάνουμε. Δυστυχώς όμως ξεχάσαμε και εμείς και αυτά το δώρο. «Ο Άρης ο τσαγκάρης» Με το παραμύθι αυτό κάναμε πολλές ασκήσεις μαθηματικών, βρήκαμε το νούμερο των παπουτσιών μας, ζωγραφίσαμε τις πατούσες μας

51

52 Η Σταχτομάρω (λαϊκό ελλ. παραμύθι) Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει ότι το γοβάκι των παραμυθιών ανήκει σε μια και μοναδική ηρωίδα τη Σταχτοπούτα. Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι δεν υπάρχει μια και μόνο Σταχτοπούτα αλλά πολλές. Μάλιστα δεν είναι και όλες τους γυναίκες, αφού υπάρχει κι ένας Σταχτοπούτης. Πριν την αφήγηση της Σταχτομάρως ένα ελληνικό λαϊκό παραμύθι έχει προηγηθεί το παραμύθι της κλασσικής Σταχτοπούτας. Τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και κατάλαβαν με ποιο παραμύθι έμοιαζε. Ένας μαθητής ήταν έκπληκτος τόσο με την Σταχτομάρω όσο και με τις άλλες Σταχτοπούτες και μας είπε ότι δεν τα είχε ξανακούσει ποτέ.

53 Οι σταχτοπούτες του κόσμου. Υπάρχουν πολλές εκδοχές του διαδεδομένου παραμυθιού της Σταχτοπούτας και παραλλαγές. Ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο ξεκινά. Με τις σταχτοπούτες του κόσμου βρήκαμε ομοιότητες που κινήθηκαν κυρίως γύρω από την μητέρα μητριά, τις δυο κακές αδελφές και το αίσιο τέλος και διαφορές οι οποίες μας έδωσαν την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις πολιτιστικές παραδόσεις, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τις κοινωνικές δομές, το πολιτισμικό επίπεδο, αλλά ακόμα και τις ποικίλες κλιματολογικές συνθήκες του κάθε γεωγραφικού τόπου κάθε λαού σύντομα και συνοπτικά. Επίσης όλα τα παραμύθια που διαβάσαμε μας έδωσαν την αφορμή να γράψουμε και εμείς τα δικά μας παραμύθια.

54 Το παραμύθι των παιδιών (Η ιστορία της σαγιονάρας)

55 Η ιστορία της σαγιονάρας (παραμύθι των παιδιών) Μια φορά και ένα καιρό, ήταν καλοκαίρι, ένα κοριτσάκι που φορούσε σαγιονάρες, χρώμα λαχανί, ξεκίνησε να πάει στην παραλία. Ξέχασε όμως να βάλει το αντηλιακό της και στο δρόμο που πήγαινε κάηκε. Έτσι πήγε απέναντι από τη παραλία σε ένα φαρμακείο, πήρε κρέμα και την έβαλε. Βγαίνοντας από το φαρμακείο συνάντησε ένα παιδάκι που δεν μπορούσε να περπατήσει, πάνω στο καροτσάκι του. Το κοριτσάκι του έπιασε την κουβέντα και έγιναν φίλοι. Τον οδήγησε μέχρι την άκρη της θάλασσας και όταν η θάλασσα ακούμπησε τα πόδια του το παιδί ξετρελάθηκε. Έπαιξαν νεροπόλεμο μέχρι που κουράστηκαν και οι δύο. Το απόγευμα ο μπαμπάς του παιδιού του είπε : -Έλα ήρθε η ώρα να φύγουμε, αύριο είναι η μέρα που θα πάμε στο νοσοκομείο να σου κάνουν καλά τα πόδια οι γιατροί. Έτσι και έγινε το αγόρι έγινε καλά. Το αγόρι παρέα με το κοριτσάκι με τις λαχανί σαγιονάρες έγιναν οι καλύτεροι φίλοι και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

56 Τα μαγικά τσαρούχια (παραμύθι των παιδιών) Μια φορά και έναν καιρό πριν πολλά χρόνια ήταν ένα παιδάκι που φόραγε τσαρούχια. Στη χώρα που ζούσε είχαν πόλεμο. Τα τσαρούχια που φόραγε ήταν μαγικά. Τον έκαναν αόρατο και έτσι κέρδιζαν συνέχεια. Μια μέρα όμως εκεί που έτρεχε του έφυγε το ένα παπούτσι, έτσι οι εχθροί του τον είδαν και άρχισαν να τον κυνηγούν. Το παιδί μπήκε σε μια σπηλιά και εκεί υπήρχε ένας δράκος. Ευτυχώς ο δράκος ήταν καλός και θέλησε να βοηθήσει το παιδί. Τότε το αγόρι ανέβηκε στην πλάτη του δράκου και μόλις τον είδαν οι κακοί το έβαλαν στα πόδια. Ο δράκος τους πρόλαβε και τους έδιωξε μακριά με τη φωτιά που έβγαζε από το στόμα του. Έτσι ήρθε η ειρήνη στον τόπο του. Το παιδί και ο δράκος γίνανε πολύ καλοί φίλοι και ο δράκος προστάτευε για πολύ καιρό τη χώρα του παιδιού. Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

57 Αξιολόγηση Σε όλη την διάρκεια του προγράμματος γινόταν αξιολόγηση με σκοπό τον εντοπισμό μαθησιακών ελλείψεων και βελτίωση των δραστηριοτήτων. Το ενδιαφέρον των παιδιών παρέμεινε αμείωτο μέχρι το τέλος. Οι στόχοι που αρχικά είχαμε ορίσει πιστεύουμε ότι επετεύχθησαν λαμβάνοντας υπόψη τις γνώσεις που αποκόμισαν τα παιδιά, τις συνεργασίες και τις σχέσεις που αναπτύχτηκαν όπως επίσης και την κάλυψη και σύνδεση του προγράμματος με τις γνωστικές περιοχές του Αναλυτικού προγράμματος. Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ Η γιορτή των Χριστουγέννων οργανώθηκε και σχεδιάστηκε με την βοήθεια των συναδέλφων (Άννα Μαντέλη, Ελένη Ανδριοπούλου και Νάντια Τσιλιβίτα) πάνω στο πρόγραμμα και είχε ως θέμα τις χαμένες μπότες του Αι Βασίλη και τα ξωτικά που του έφτιαξαν παπούτσια από όλο τον κόσμο για να τις αντικαταστήσει. Επίσης φτιάχτηκε και χριστουγεννιάτικο τραγούδι με θέμα τα παπούτσια.

58

59 Συνεργασία με την οικογένεια ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ Η σύγχρονη εκπαιδευτική έρευνα αποκαλύπτει ότι τα πιο αποτελεσματικά προγράμματα για την πρώιμη παιδική ηλικία, είναι εκείνα που εμπλέκουν τους γονείς στην διαδικασίες μάθησης των παιδιών τους. (Dodge & Colker, 1998 Dombey & Meek Spencer, 2001 Cagliari & Giudici, 2002). Το βιβλίο για το σπίτι (Τα παπούτσια ) δημιουργήθηκε με σκοπό: Να ενημερώσουμε τους γονείς για το θέμα που δουλέψαμε. Να τους εξοικειώσουμε με τις διδακτικές μεθόδους και στρατηγικές που χρησιμοποιούνται στην προσχολική εκπαίδευση. Να ενθαρρύνουμε την συζήτηση γονέα /παιδιού. Να τους δώσουμε την ευκαιρία να παίξουν με τα παιδιά τους.

60 Αυτό το βιβλίο το δανείζονται στο σπίτι τα παιδιά, με την σειρά,για δυο ημέρες. Η δομή του είναι η παρακάτω. Στην εισαγωγή του βιβλίου τα παιδιά παρουσιάζουν συνοπτικά το περιεχόμενο του βιβλίου και τι θα μάθει από αυτό όποιος το διαβάσει. Ομαδικές εργασίες που έγιναν στην τάξη. Φωτογραφίες δραστηριοτήτων με σχόλια των παιδιών ή δικά μας. Παιχνίδια από διαφορές μαθησιακές περιοχές [γλωσσικά (λέω το παραμύθι και τοποθετώ τις κάρτες με την σωστή σειρά), μαθηματικά (πάζλ), παιχνίδια γνώσεων (επιτραπεζιο παιχνίδι), δένω το κορδόνι στο παπούτσι.]

61 Λαϊκά παραμύθια, μύθους και τα παραμύθια των παιδιών. Πληροφοριακό υλικό για τα παπούτσια των άλλων (ξένων χωρών) και τα δικά μας στην αρχαιότητα. Ένθετο με παιχνιδοσελίδες.το ένθετο αυτό είναι ατομικό και περιλαμβάνει ζωγραφική και κατασκευή παπουτσιού. Ενημερωτικό φυλλάδιο για τους γονείς που τους ενημερώνει για τον τρόπο χρήσης και αξιοποίησης του βιβλίου. Φόρμα ανατροφοδότησης για να μοιραστούν μαζί μας οι γονείς τις εντυπώσεις τους, τα σχόλια και τους προβληματισμούς τους.

62 Το βιβλίο μας

63

64

65

66 Ενδεικτική βιβλιογραφία ΥΠΕΠΘ-Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (2002), Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Σπουδών για το Νηπιαγωγείο. Προγράμματα σχεδιασμού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων, Αθήνα. ΥΠΕΠΘ-Παιδαγωγικό Ινστιτουτο(2006), Οδηγός Νηπιαγωγού. Εκπαιδευτικοί σχεδιασμοί, Δημιουργικά περιβάλλοντα μάθησης, Αθήνα. Ανθολόγιο λογοτεχνικών κειμένων για το νηπιαγωγείο, ΟΕΔΒ Αθήνα, σελ Περιοδικό σύγχρονο Νηπιαγωγείο τεύχος 94 ο «Οικογένεια και σχολείο μια σχέση αλληλεπίδρασης». «Παπουτσάκια που λένε παραμυθάκια» της Αγγελικής Βαρελά, εκδόσεις «Οι σταχτοπούτες του κόσμου», εκδόσεις nitro books. «Τα ξωτικά και ο παπουτσής» εκδ. MODERN TIMES «Επαγγέλματα παλιά που δεν υπάρχουν πια» Σ. Χατζηκοκολάκη εκδ. Κέδρος. «Άρης ο τσαγκάρης», Ευγένιος Τριβιζάς εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

67 Αναζητήστε στο Διαδίκτυο:

68 Οι μπότες του Αϊ-Βασίλη (Τραγούδι) Ο Αι-Βασίλης έχασε τις μπότες του παιδιά Και πως θα πάει ξυπόλητος τα δώρα στα παιδιά; Η γυναίκα του ζητά βοήθεια από τα ξωτικά, {«ξωτικά πιάστε δουλειά Τα παπούτσια να ν γερά».} δις Τα ξωτικά ριχτήκαν αμέσως στη δουλειά Κι όταν παπούτσια φτιάξανε, τα φέρνουν στην κυρά. Τα παπούτσια σαν κοιτά γίνετ έξαλλη η κυρά: («Δεν είναι παπούτσια αυτά Στον Αϊ Βασίλη ταιριαστά».) δις

69 «Τις μαύρες μπότες, που έφτιαξα, για δες καλέ κυρά», Της λέει ένα ξωτικό κι εκείνη του γελά: «Να οι μπότες που ζητώ, ξωτικό σ ευχαριστώ. Στα παιδάκια τα φτωχά Να μοιράστε ξωτικά Τα παπούτσια τα λοιπά Και ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΛΑ. Στίχοι, μουσική Άννα Μαντέλη.

70 Η παντόφλα της Πεντάμορφης (Περιπετειακός μύθος) Μια φορά κι να καιρό ζούσε σ ένα μακρινό βασίλειο μια φτωχή κοπέλα. Ήταν πεντάμορφη. Είχε μακριά μαύρα μαλλιά και αμυγδαλωτά μάτια. Ζούσε μόνη της σε ένα μικρό αλλά καθαρό σπιτάκι. Κάθε πρωί άνοιγε ένα ξύλινο μπαούλο και έβγαζε ένα ζευγάρι ασημένιες παντόφλες που της είχε δώσει η μητέρα της. Ήταν κεντημένες με ασημοκλωστή και στον πάτο τους έγραφαν «για την πεντάμορφη». Τις ξεσκόνιζε και τις έβαζε στο παράθυρο να τις δει ο ήλιος. Ένα πρωινό, μια γάτα περνώντας από εκεί τις πέρασε για ψάρια και βούτηξε την μια. Όταν κατάλαβε ότι δεν τρωγόταν την παράτησε στα σκουπίδια. Ένα άλογο που έσερνε μια άμαξα πέρασε την πάτησε, τρόμαξε όμως και την κλότσησε δυνατά. Η παντόφλα τότε πετάχτηκε ψηλά και σκάλωσε στο κλαδί ενός δένδρου. Σε λίγο ένας πραματευτής σταμάτησε να ξαποστάσει κάτω από αυτό. Ενώ σκούπιζε το ιδρωμένο καραφλό κεφάλι του, η παντόφλα γλίστρησε από το κλαδί και έπεσε πάνω του. Αφού του πέρασε η πρώτη τρομάρα, έσκυψε και μάζεψε την λερωμένη παντόφλα. Την κοίταξε καλά και την έχωσε στο σακί που κρεμόταν στον γάιδαρο του.

71 Θέλοντας να φτάσει στο επόμενο χωριό για να πουλήσει την πραμάτεια του προσπάθησε να περάσει ένα ορμητικό ποτάμι. Ο καημένος ο γάιδαρος ταλαιπωρήθηκε πολύ. Γλίστραγε και τραμπαλιζόταν ανάμεσα στις κοφτερές πέτρες του ποταμού. Η παντόφλα από τα πολλά κουνήματα πετάχτηκε έξω από το σακί και έπεσε στο ποτάμι. Άρχισε λοιπόν να επιπλέει και να ταξιδεύει μέσα σ αυτό σαν καράβι. Την ίδια μέρα το βασιλόπουλο της χώρας είχε βγει για βόλτα στο ποταμό. Βλέποντας την παντόφλα την έπιασε και την περιεργάστηκε. Όταν διάβασε αυτό που έγραφε στον πάτο της, γεμάτος περιέργεια, γύρισε στο παλάτι και την έδωσε στο τσαγκάρη να την καθαρίσει και να την κάνει καινούρια. Ήθελε να μάθει σε ποιον ανήκει. Έδωσε διαταγή στον τελάλη να γυρίσει όλη την χώρα και να διαλαλήσει, ότι όποιος έχει το ζευγάρι της ασημένιας παντόφλας θα αποκτήσει πολλά φλουριά. Η Πεντάμορφη όταν το άκουσε έτρεξε στο παλάτι όχι για τα φλουριά, αλλά γιατί ήθελε την παντόφλα που της είχε χαρίσει η μάνα της. Το βασιλόπουλο θαμπώθηκε από την ομορφιά της και την παντρεύτηκε. Έτσι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. (Ανδριάνα Καρρά)

72 Χριστουγεννιάτικη γιορτή «Τα παπούτσια του Αι-Βασίλη» ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΠΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ. ΜΠΑΙΝΕΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΑΙ- ΒΑΣΙΛΗ. ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΑΙ ΒΑΣΙΛΗ Χριστούγεννα κοντεύουνε ζύγωσε πια η ώρα ο Αι Βασίλης στα παιδιά για να μοιράσει δώρα. Όμως τις μπότες του έχασε και πώς να ξεκινήσει; Ποιος θα μπορέσει άραγε το πρόβλημα να λύσει; Το βρήκα!!! Βοήθεια απ τα ξωτικά Αμέσως θα ζητήσω. Θα τα φωνάξω τώρα εδώ Να τα κατατοπίσω. Ξωτικά!! Ξωτικά!!

73 ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ. ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΞΩΤΙΚΑ ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΑΙ ΒΑΣΙΛΗ Ελάτε ξωτικά Ελάτε εδώ κοντά μου, Για να σας πω η άμοιρη Τον πόνο της καρδιάς μου. Ο Αι Βασίλης έχασε Τις μπότες του και τώρα, Άλλες πρέπει να φτιάξετε Μη χάνετε ούτε ώρα. 1o ΞΩΤΙΚΟ Πω, πω τι φρίκη,τι κακό! Πρέπει να πάμε στο λεπτό να φτιάξουμε άλλες μπότες. Γιατί σε λίγο θε να ρθει Πρωτοχρονιάς παραμονή και θα πρέπει ο Αι Βασίλης ν ανεβεί εκεί στον ουρανό και να μοιράσει στο λεπτό σε κάθε ένα παιδάκι ένα όμορφο δωράκι.

74 2o ΞΩΤΙΚΟ Κυρά μου, θα το κάνουμε αυτό που μας προστάζεις. Πάμε λοιπόν αδέλφια μου, πάμε στο εργαστήρι, πατρόν να ξεσηκώσουμε, παπούτσια να σκαρώσουμε. 3 ο ΞΩΤΙΚΟ Πάρτε βελόνες, δέρματα, στολές, αγκράφες και πανιά πούλιες, στολίδια και σχοινιά παπούτσια για να φτιάξομε που θα ναι θαυμαστά. 4 ο ΞΩΤΙΚΟ Να ναι παπούτσια μαγικά που θα ανεβάσουνε ψηλά μέσα σε σύννεφα λευκά το έλκηθρο του Αι Βασίλη. Θα πρέπει να μην λιώνουνε μα ούτε να τρυπάνε, θα πρέπει να γυαλίζουνε και να αστραποβολάνε.

75 ΤΑ ΞΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ (ΜΟΥΣΙΚΗ) 5 ο ΞΩΤΙΚΟ Παπούτσια έφτιαξα εγώ που τα ονομάζουν «λάπτι» είναι παπούτσια ρώσικα με φλούδες από δέντρα. Δεν είναι καταπληκτικά; Δεν δέχομαι κουβέντα. 6 ο ΞΩΤΙΚΟ Για δες τις καουμπόικες τις μπότες που έχω φτιάξει είναι γερές και ανθεκτικές έχουν και τακουνάκι. Ο Αι Βασίλης στο έλκηθρο με καουμπόι θα μοιάζει μα άλογο αντί για τάρανδο πολύ θα του ταιριάζει. 7ο ΞΩΤΙΚΟ Πήρα πανιά, πήρα σπαρτά πήρα και σακοράφες κι έβαλα τέχνη και μυαλό παπούτσι για να φτιάξω ισπανικό. Το λένε «εσπαντρίγιες».

76 8ο ΞΩΤΙΚΟ «γκέτα» λένε τα δικά μου και είναι ιαπωνικά. Τα έκανα ορθογώνια, Για να ναι ανδρικά Να τα φορέσει ο Αι Βασίλης Να πάει τα δώρα στα παιδιά. 9ο ΞΩΤΙΚΟ Αχ, καημένε, θα κρυώνει με παπούτσια σαν αυτά. Κοίτα τι έφτιαξα εγώ «σάμι» τα λένε οι Λάπωνες κι είναι πολύ ζεστά, με γούνα από τάρανδο και στριφογυριστά. 10ο ΞΩΤΙΚΟ Παπούτσια «τζούτι» έφτιαξα, που έχουν στην Ινδία κίτρινα είναι και κυρτά, θα ταιριάζουν μια χαρά με του έλκηθρου τις άκρες είναι για ωραίες τσάρκες.

77 11 ο ΞΩΤΙΚΟ Έψαξα γύρω στα βουνά ένα δέντρο για να βρω, να ναι ψηλό και δυνατό να έχει όμορφο κορμό για να δημιουργήσω αυτά τα τσόκαρα εδώ, που τα φοράνε οι ολλανδοί αγρότες μα και κηπουροί. 12 ο ΞΩΤΙΚΟ Νομίζω τα τσαρούχια μου πως είναι ένα κι ένα. κόκκινο είναι το δέρμα τους κι έτσι ταιριάζουν γάντι με του Αι Βασίλη τη στολή, που είναι κόκκινη κι αυτή. Περιττό να σας το πω, είναι παπούτσι ελληνικό.

78 ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΑΙ ΒΑΣΙΛΗ Μα, στ αλήθεια ξωτικά, πιστεύετε πως όλα αυτά είναι παπούτσια ταιριαστά στα πόδια του Αι Βασίλη; Μα που ακούστηκε ξανά ο Αι Βασίλης να φορά λάπτι και εσπαντρίγιες, γκέτα και σάμι και μπαμπούς, σας έστριψαν οι βίδες; Πάρτε τα γρήγορα από δω! Μα δεν υπάρχει ξωτικό να φτιάξει δύο μπότες μαύρες, ζεστές κι ανθεκτικές, στον Αι Βασίλη ταιριαστές; ΞΩΤΙΚΑ 13 ο Αυτό που θες το έχω εγώ Γιατί θυμώνεις το έχω εγώ Να οι μπότες που ζητάς, Στον Αι Βασίλη να τις πας

79 ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΑΙ ΒΑΣΙΛΗ Μπράβο καλό μου ξωτικό! Θερμά εγώ σ ευχαριστώ για τις ωραίες μπότες. Είναι και μαύρες και γερές όμορφες και γυαλιστερές, ότι πρέπει για βόλτες. Κι εσάς τα άλλα ξωτικά συγνώμη, δεν το ήθελα να σας κακοκαρδίσω. Και σαν αντάλλαγμα γι αυτά που φτιάξατε με μαστοριά, γλυκά θα σας γεμίσω. ΞΩΤΙΚΑ 1 (ΟΛΑ ΜΑΖΙ) Και τα παπούτσια τα λοιπά Τι θα τα κάνουμε κυρά; ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΑΙ ΒΑΣΙΛΗ Θα δώσετε πολλή χαρά σ όλα τα φτωχά παιδιά, παπούτσια που δεν έχουν. Αν θα μοιράστε, ξωτικά στα ποδαράκια τα γυμνά παπούτσια για να τρέχουν.

80 ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ «ΟΙ ΜΠΟΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙ-ΒΑΣΙΛΗ» ΞΩΤΙΚΑ 2 (ΟΛΑ ΜΑΖΙ) Τέλος καλό όλα καλά! Από όλα εμάς τα ξωτικά Σε σας ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!!! (στίχοι Άννα Μαντέλη, Ελένη Ανδριοπούλου)

Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας. Πνευματική Ανατομική. Μάθημα 3ο ~ 16.12.2015 Εργασία με το Κόλον

Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας. Πνευματική Ανατομική. Μάθημα 3ο ~ 16.12.2015 Εργασία με το Κόλον Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας Πνευματική Ανατομική Μάθημα 3ο ~ 16.12.2015 Εργασία με το Κόλον Άννα: Κάνουμε δήλωση πρόθεσης για το σώμα μας. Ας φέρουμε τα χέρια στην καρδιά ακουμπώντας στην καρδιά. Τιμώ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα Ευρετήριο πινάκων Ασκήσεις και υπομνήματα Ανάγνωση, για να ταυτιστεί και να προβάλει τα συναισθήματά του Ανακαλύψτε την προέλευση των πιστεύω σας Απαλή μουσική ως φάρμακο για τις εντάσεις και την απογοήτευση

Διαβάστε περισσότερα

Το Ταξίδι Απελευθέρωσης

Το Ταξίδι Απελευθέρωσης Το Ταξίδι Απελευθέρωσης Όπως αποκαλύφθηκε στον Αγγελιοφόρο του Θεού, Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 2 Μαρτίου 2011, στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Η πνευματικότητα είναι βασικά μια αναζήτηση ελευθερίας ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο. Σοβαρές ελλείψεις στη νέα μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο. Σοβαρές ελλείψεις στη νέα μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης Γραφείο Τύπου Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο Σοβαρές ελλείψεις στη νέα μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου διαπιστώνει

Διαβάστε περισσότερα

289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΑΛΚΙΝΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΟΥ

289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΑΛΚΙΝΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΟΥ 289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΑΛΚΙΝΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΟΥ 1 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ Φτιάξε ένα κατάλογο με τα πράγματα που θέλεις να κάνεις στην Ομάδα και συζήτησε με τον Αρχηγό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού Τι θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο νέος, πριν τελικά επιλέξει το επάγγελμα που θα ασκήσει Το επάγγελμα, είτε είναι λειτούργημα είτε όχι, έχει ζωτική σημασία για τον άνθρωπο. Συντελεί στην προσωπική του

Διαβάστε περισσότερα

Οι Πνευματικές Δυνάμεις στο Σύμπαν

Οι Πνευματικές Δυνάμεις στο Σύμπαν Οι Πνευματικές Δυνάμεις στο Σύμπαν ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ, μέχρι και στα δικά σας περίχωρα του Γαλαξία, υπάρχουν πολλές πνευματικές δυνάμεις που εργάζονται για τον Δημιουργό. Υπάρχουν εμπνευσμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 19.12.2000 _ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας)_: Εδώ ήταν. Μισό λεπτό, κύριε Μπασιάκο, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

22:1,2 Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

22:1,2 Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 22 Αποκάλυψη 22:1 Και μου έδειξε έναν καθαρό ποταμό με νερό της ζωής, λαμπερό σαν κρύσταλλο, που έβγαινε από τον θρόνο του Θεού και του Αρνίου. 2 Στο μέσον της πλατείας της, και του ποταμού, από εδώ και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Χαιρετισμός Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου στην έναρξη του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών Άγιος Νικόλαος, 30-31 Ιουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Το σύμπαν μέσα στο οποίο αναδύεστε

Το σύμπαν μέσα στο οποίο αναδύεστε ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΩΤΗ Το σύμπαν μέσα στο οποίο αναδύεστε Στέλνουμε χαιρετισμούς. Χαιρόμαστε πολύ που έχουμε αυτήν την ευκαιρία να μιλήσουμε με σας ξανά και να παράσχουμε τις πληροφορίες που είμαστε έτοιμοι να

Διαβάστε περισσότερα

Το Κάλεσμα του Αγγελιοφόρου

Το Κάλεσμα του Αγγελιοφόρου Το Κάλεσμα του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφτηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 3 Σεπτεμβρίου, 2014 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Ο Θεός έχει στείλει έναν Αγγελιοφόρο στον κόσμο, που είναι σταλμένος από την

Διαβάστε περισσότερα

Τρέχω στο μπάνιο και βγάζω όλη τη μακαρονάδα.

Τρέχω στο μπάνιο και βγάζω όλη τη μακαρονάδα. 6 ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΤΡΈΦΩ ΑΠΌ ΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ, έχω τα χάλια μου. Με το που μπαίνω στο σπίτι, ακούω ήχο από κατσαρολικά. Η μαμά είναι ακόμα στη δουλειά. Τότε ποιος; Η εικόνα του μπαμπά μπροστά από την κουζίνα είναι αρκετή

Διαβάστε περισσότερα

Μια «γριά» νέα. Εύα Παπώτη

Μια «γριά» νέα. Εύα Παπώτη Εύα Παπώτη Μια «γριά» νέα Πρωτογνώρισα την Κατερίνα ως μαθήτρια λυκείου στο φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης στο οποίο εργαζόμουν ως φιλόλογος. Σήμερα είναι τριάντα ετών. Σε μια συνάντησή μας, λίγο πριν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ. Κεφάλαια 11 έως 20

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ. Κεφάλαια 11 έως 20 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ Κεφάλαια 11 έως 20 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτά είναι Μαθήματα Θαυμάτων. Τα Μαθήματα αυτά είναι απαραίτητα. Μόνο ο χρόνος που θα τα κάνεις είναι προαιρετικός. Ελεύθερη βούληση δεν σημαίνει ότι μπορείς

Διαβάστε περισσότερα

Γ. ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΣΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Γ. ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΣΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΗΜΕΡΙΔΑ «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ» (Θεσσαλονίκη, 16-12-2009) Γ. ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΣΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΤΟ ΣΠΙΤΙ» Μια διδακτική προσέγγιση Aθανάσιος Κουτσογιάννης Φιλόλογος 3 ο

Διαβάστε περισσότερα

Γεράσιμος Μηνάς. Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007

Γεράσιμος Μηνάς. Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007 1 2 Γυναίκα 3 4 5 Γεράσιμος Μηνάς Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007 6 7 Κ άθομαι και σου γράφω, ξανά, τώρα που η γη, εξακολουθεί το ελλειπτικό της ταξίδι, στον γαλαξία. Γύρω απ το πυρακτωμένο, διαρκώς,

Διαβάστε περισσότερα

προβλήματα, εγώ θέλω να είμαι συγκεκριμένος. Έχω μπροστά μου και σας την αναφέρω την

προβλήματα, εγώ θέλω να είμαι συγκεκριμένος. Έχω μπροστά μου και σας την αναφέρω την ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ:...Αγαπητοί συνάδελφοι, η πραγματικότητα ποια είναι; Είναι ότι από τη θέσπιση του Συντάγματος του 75 και του αντίστοιχου εκτελεστικού νόμου 998/1979 έχουμε πάνω από εξήντα νομοθετικές

Διαβάστε περισσότερα

συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε Αντιπροέδρου αυτής κ.

συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε Αντιπροέδρου αυτής κ. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΕ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ϞΔ Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 Αθήνα, σήμερα στις 24 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.08 συνήλθε στην

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδικός Χάρτης για την Ελλάδα της δημιουργίας

Ο Οδικός Χάρτης για την Ελλάδα της δημιουργίας Ο Οδικός Χάρτης για την Ελλάδα της δημιουργίας Από την κρίση και τα ελλείμματα στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Α. Αντιμέτωποι με την κρίση: τα πρώτα βήματα για τη σωτηρία

Διαβάστε περισσότερα

Βουλευτικές Εκλογές 2011

Βουλευτικές Εκλογές 2011 Πολίτης ή πελάτης; Είναι αλήθεια, ότι το πολιτικό σύστημα αποτυγχάνει σημαντικά να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις. Το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία, η συναλλαγή και τα παζάρια, απαξιώνουν την πολιτική.

Διαβάστε περισσότερα

Φάλουν Ντάφα ιαλέξεις πάνω στον Νόµο του Φο. 1997 ιαλέξεις στις Ηνωµένες Πολιτείες

Φάλουν Ντάφα ιαλέξεις πάνω στον Νόµο του Φο. 1997 ιαλέξεις στις Ηνωµένες Πολιτείες 1 Φάλουν Ντάφα ιαλέξεις πάνω στον Νόµο του Φο 1997 ιαλέξεις στις Ηνωµένες Πολιτείες Λι Χονγκτζί Ελληνική µετάφραση από τα Αγγλικά Ιανουάριος 2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ιδάσκοντας τον Φα στη Νέα Υόρκη... 1 ιδάσκοντας

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθια. που γράφτηκαν από εκπαιδευόμενους / ες του πρώτου επιπέδου κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας

Παραμύθια. που γράφτηκαν από εκπαιδευόμενους / ες του πρώτου επιπέδου κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας Παραμύθια που γράφτηκαν από εκπαιδευόμενους / ες του πρώτου επιπέδου κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας Εισαγωγή Κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 οι εκπαιδευόμενοι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 )

Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 ) Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 ) του Κ.Γκ.Γιούνγκ Με έχουν ρωτήσει αρκετές φορές τι πιστεύω για το θάνατο, γι αυτό το τελείωμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο θάνατος είναι απλά γνωστός ως το τέλος. Είναι η τελεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Γενικές πληροφορίες Πού βρίσκομαι;

ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Γενικές πληροφορίες Πού βρίσκομαι; ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γενικές πληροφορίες Πού βρίσκομαι; Ονομάζομαι Ροβήρος Άνθρωπος και είμαι ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ. Αυτή είναι η κύρια ιδιότητά μου ή, τέλος πάντων, γι αυτό θέλω να με θυμούνται οι επόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Μαρίας Ιορδανίδου. Λωξάντρα. Πρόταση διδασκαλίας λογοτεχνικού βιβλίου. Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε.

Μαρίας Ιορδανίδου. Λωξάντρα. Πρόταση διδασκαλίας λογοτεχνικού βιβλίου. Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Μαρίας Ιορδανίδου Λωξάντρα Πρόταση διδασκαλίας λογοτεχνικού βιβλίου Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Περιεχόμενα: Στόχοι Συνέντευξη της Μαρίας Ιορδανίδου Ιστορικό πλαίσιο του έργου Ο μύθος Η ηρωίδα,

Διαβάστε περισσότερα

Αρμέγει δήθεν ο Γιώργος τα πρόβατά του κάθε πρωί και γεμίζει καρδάρες με γάλα το οποίο αποθηκεύεται σε δοχεία μεγάλης χωρητικότητας και μεταφέρεται σ

Αρμέγει δήθεν ο Γιώργος τα πρόβατά του κάθε πρωί και γεμίζει καρδάρες με γάλα το οποίο αποθηκεύεται σε δοχεία μεγάλης χωρητικότητας και μεταφέρεται σ Αρμέγει δήθεν ο Γιώργος τα πρόβατά του κάθε πρωί και γεμίζει καρδάρες με γάλα το οποίο αποθηκεύεται σε δοχεία μεγάλης χωρητικότητας και μεταφέρεται σ εργοστάσιο επίσης δήθεν δικής του ιδιοκτησίας όπου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ (ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σεπτέμβριος 2011: Εφημερίδα μηνός Αυγούστου, έκδ. 34 η

Σεπτέμβριος 2011: Εφημερίδα μηνός Αυγούστου, έκδ. 34 η Σεπτέμβριος 2011: Εφημερίδα μηνός Αυγούστου, έκδ. 34 η Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ Την πάσα ελπίδα μου, και όλες μου τις ελπίδες, εις σε ανατίθημι. Μήτηρ του Θεού φύλαξον με υπό την σκέπη σου: Ο Αύγουστος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η παρακμή του εργατικού κινήματος είναι μια διαδικασία που έχει ήδη διαρκέσει. πολλά χρόνια, τώρα ζούμε τα επεισόδια του τέλους της.

Η παρακμή του εργατικού κινήματος είναι μια διαδικασία που έχει ήδη διαρκέσει. πολλά χρόνια, τώρα ζούμε τα επεισόδια του τέλους της. Η παρακμή του εργατικού κινήματος είναι μια διαδικασία που έχει ήδη διαρκέσει πολλά χρόνια, τώρα ζούμε τα επεισόδια του τέλους της. 1 / 7 Αυτή η διαδικασία, φυσικά, δεν ήταν μια ευθεία πορεία από την ακμή

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κατερίνα Τσολακίδου Σχολικό έτος 2008-2009 Τάξη Γ Σελίδα 1 από 31

Διαβάστε περισσότερα

Το Article 27 αναφέρεται στο κομμάτι του Καταστατικού των Η.Ε. κατά το οποίο δίνεται το δικαίωμα του βέτο στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Article 27 αναφέρεται στο κομμάτι του Καταστατικού των Η.Ε. κατά το οποίο δίνεται το δικαίωμα του βέτο στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν είναι εύκολο να είσαι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά εσείς έχετε γεννηθεί για την πρόκληση αυτή. Η χώρα σας, σας έχει επιλέξει για να προστατεύσετε τα συμφέροντά της. Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΉ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΉ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΉ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ 1.Καύση απόδοση καυσίμων υλών (Χημεία) 2.Ενέργεια (Φυσική) 3.Ασθένειες

Διαβάστε περισσότερα

Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 2005

Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 2005 Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 25 Για τους /τις εκπαιδευτικούς που υπέβαλαν αίτηση υποψηφιότητας για τη θέση Σχολικού Συμβούλου υπάρχουν μας διατέθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ, για τα έτη

Διαβάστε περισσότερα

Απώλεια και μετασχηματισμοί της τραυματικής εμπειρίας. Παντελής Παπαδόπουλος

Απώλεια και μετασχηματισμοί της τραυματικής εμπειρίας. Παντελής Παπαδόπουλος Απώλεια και μετασχηματισμοί της τραυματικής εμπειρίας Παντελής Παπαδόπουλος Αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι Είναι τιμή για μένα και αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω ενεργά στην ημερίδα αυτή. Το

Διαβάστε περισσότερα

Η δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτη είναι η πρώτη πολιτική δολοφονία των φασιστών μετά τη χούντα των συνταγματαρχών. Η δολοφονία αυτή σηματοδοτεί την επισφράγιση ενός εμφυλίου που έχει

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί συνδυασμό μεθόδων για την ανάπτυξη της έβδομης παραγράφου.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί συνδυασμό μεθόδων για την ανάπτυξη της έβδομης παραγράφου. Α.1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στο κείμενο αυτό ο συγγραφέας παρουσιάζει την αξία των αρχαίων ελληνικών μνημείων και την αναγκαιότητα ανάδειξής τους. Αρχικά συσχετίζει τα μνημεία αυτά με τη δημοκρατία και τη συμμετοχή στα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ ΟΚΙΜΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ 1 2 Το θέµα µας είναι ο Αναρχισµός. Τι είναι ο Αναρχισµός; Μια διδασκαλία για την πολιτική. Σαν πολιτική διδασκαλία διαθέτει απόψεις για το πολιτικό πρόβληµα, για

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεγαλύτερο Μάθημα της Ζωής Δρόμο του Καλλιτέχνη

Το Μεγαλύτερο Μάθημα της Ζωής Δρόμο του Καλλιτέχνη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...15 1 Ανακάλυψε το Προσωπικό σου Κάλεσμα...17 2 Δείχνε Καλοσύνη σε έναν Άγνωστο Κάθε Μέρα...20 3 Υιοθέτησε έναν Διαφορετικό Τρόπο Αντίληψης...22 4 Κάνε Πράξη την Απαιτητική Αγάπη...25

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 Α. α) η απάντηση βρίσκεται στη σχολικό βιβλίο: Εισαγωγή των «Ποιημάτων για την Ποίηση», σελίδες

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης Κατερίνα Παναγοπούλου Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόεδρος του σωματείου γυναικών «Καλλιπάτειρα». Πρώτο βραβείο «Γυναίκα και Αθλητισμός» 2012 για την Ευρώπη. Δημιουργώντας κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Περί χορτοφαγίας και κρεοφαγίας

Περί χορτοφαγίας και κρεοφαγίας Περί χορτοφαγίας και κρεοφαγίας Το παρακάτω κείμενο δεν έχει ως σκοπό να πείσει για τις απόψεις που εκτίθενται αλλά να γίνει το έναυσμα για εποικοδομητικό προβληματισμό και την εύρεση της προσωπικής μας

Διαβάστε περισσότερα

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Διαγώνισμα Έκφρασης Έκθεσης Α Λυκείου Όνομα: Επώνυμο: Τμήμα: Ημερομηνία: 13.04.2014 Κείμενο Α O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Ανησυχώντας για την απειρία των παιδιών τους, που μπαίνουν στον κόσμο των

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Προσέγγιση Ψηφιδωτού «Θησέας και μινώταυρος» για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Εκπαιδευτική Προσέγγιση Ψηφιδωτού «Θησέας και μινώταυρος» για παιδιά προσχολικής ηλικίας Εκπαιδευτική Προσέγγιση Ψηφιδωτού «Θησέας και μινώταυρος» για παιδιά προσχολικής ηλικίας Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Χρυσάνθη Μαυροπούλου-Τσιούμη Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Θεολογικών Σπουδών : Ελένη Καρβουνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης κου Θανάση Σκορδά στο CapitalVision 2012

Ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης κου Θανάση Σκορδά στο CapitalVision 2012 Ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης κου Θανάση Σκορδά στο CapitalVision 2012 Κυρίες, κύριοι, Η έννοια της ανάπτυξης είναι τόσο πολυφορεμένη στο σύγχρονο πολιτικό λεξιλόγιο, που αν δεν δώσουμε, ο καθένας από

Διαβάστε περισσότερα

Αναγκαιότητα και ελευθερία. Ποιος κυβερνάει επιτέλους αυτόν τον Κόσμο;

Αναγκαιότητα και ελευθερία. Ποιος κυβερνάει επιτέλους αυτόν τον Κόσμο; Αναγκαιότητα και ελευθερία ή Ποιος κυβερνάει επιτέλους αυτόν τον Κόσμο; 1. Ο Φυσικός Νόμος Παρατηρώντας ό,τι συμβαίνει γύρω μας, συμπεράναμε πως για κάθε φαινόμενο, κάθε γεγονός, υπάρχει ένας λόγος, μια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΩΝΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΕΒΔΟΜΟ ΒΙΒΛΙΟ. ( «Ο Μύθος του Σπηλαίου» )

ΠΛΑΤΩΝΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΕΒΔΟΜΟ ΒΙΒΛΙΟ. ( «Ο Μύθος του Σπηλαίου» ) ΠΛΑΤΩΝΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΕΒΔΟΜΟ ΒΙΒΛΙΟ ( «Ο Μύθος του Σπηλαίου» ) Μετά από αυτά όμως, είπα, φαντάσου την ανθρώπινη φύση ως προς την παιδεία και την απαιδευσία, σαν μια εικόνα που παριστάνει μια τέτοια κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΕφΑθ 5253/2003

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΕφΑθ 5253/2003 ΕφΑθ 5253/2003 Τράπεζες. Στεγαστικά δάνεια. Γενικοί Όροι Συναλλαγών. Καταχρηστικοί όροι. Έξοδα χρηματοδότησης. Προμήθεια φακέλου Παράνομες επιβαρύνσεις. Υπέρμετρες εγγυήσεις. Καταγγελία σύμβασης δανείου.

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικές οδηγίες διακοπής καπνίσματος βήμα προς βήμα

Αναλυτικές οδηγίες διακοπής καπνίσματος βήμα προς βήμα Αναλυτικές οδηγίες διακοπής καπνίσματος βήμα προς βήμα Αυτό είναι το πιο ουσιαστικό στάδιο στην όλη προσπάθειά σας. Το στάδιο που αρχίζει τη στιγμή που ο καπνιστής αποφασίζει πως δε θα ξαναβάλει τσιγάρο

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική Παρουσίαση. Ελλάδα

Συνοπτική Παρουσίαση. Ελλάδα Ελλάδα Συνοπτική Παρουσίαση Η θρησκευτική ελευθερία προστατεύεται από το Σύνταγμα και άλλους νόμους και πολιτικές, με κάποιους περιορισμούς. Γενικώς, η κυβέρνηση σεβάστηκε εμπράκτως τη θρησκευτική ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΝΤΑ ΧΑΝΤΑΜ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Διήγημα με τίτλο: «Τι σημαίνει ελευθερία;»

ΓΑΝΤΑ ΧΑΝΤΑΜ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Διήγημα με τίτλο: «Τι σημαίνει ελευθερία;» 2 O ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΑΝΤΑ ΧΑΝΤΑΜ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 5 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Διήγημα με τίτλο: «Τι σημαίνει ελευθερία;» 1 ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ; Όταν παλεύεις για την ελευθερία σου είναι κάτι ωραίο, όταν πεθαίνεις

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Αναστασία Σάββα Γεωργιάδου. Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά Φώτα. Ήθη και έθιμα

Δρ. Αναστασία Σάββα Γεωργιάδου. Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά Φώτα. Ήθη και έθιμα Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά Φώτα Ήθη και έθιμα Στόχοι: Μέσα από διάφορες επικοινωνιακές και διαθεματικές δραστηριότητες τα παιδιά: Να κατανοήσουν τις έννοιες ήθη και έθιμα. Να γνωρίσουν τα ήθη και έθιμα της

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και Σύγχρονοι Προβληματισμοί. Ανάλυση ενός Παραδοσιακού Οικισμού της Κύπρου- Ασκάς Εαρινό εξάμηνο 16.2.

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και Σύγχρονοι Προβληματισμοί. Ανάλυση ενός Παραδοσιακού Οικισμού της Κύπρου- Ασκάς Εαρινό εξάμηνο 16.2. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και Σύγχρονοι Προβληματισμοί Μαζέρη Γεωργία Πάρπα Δέσποινα Ανάλυση ενός Παραδοσιακού Οικισμού της Κύπρου- Ασκάς Εαρινό εξάμηνο 16.2.10 Ασκάς: Γενικές Πληροφορίες Ποταμός Δίκτυα

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικό εργαλείο. για την ταυτοποίηση πρώτου επιπέδου των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας. τη σεξουαλική εκμετάλλευση

Πρακτικό εργαλείο. για την ταυτοποίηση πρώτου επιπέδου των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας. τη σεξουαλική εκμετάλλευση Πρακτικό εργαλείο για την ταυτοποίηση πρώτου επιπέδου των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση Ιούνιος 2013 Στα πλαίσια της επαγγελματικής σας ιδιότητας ενδέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 9.10.2015 L 264/1 I (Νομοθετικές πράξεις) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2015/1814 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 6ης Οκτωβρίου 2015 σχετικά με τη θέσπιση και τη λειτουργία αποθεματικού για

Διαβάστε περισσότερα

«Ειρήνη» Σημειώσεις για εκπαιδευτικούς

«Ειρήνη» Σημειώσεις για εκπαιδευτικούς «Ειρήνη» Σημειώσεις για εκπαιδευτικούς Το «Ειρήνη» αποτελεί ένα εκπαιδευτικό υλικό απευθυνόμενο σε παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών. Περιλαμβάνει: Μια ταινία κινουμένων σχεδίων (διάρκειας 7 λεπτών) Σημειώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Οι 21 όροι του Λένιν

Οι 21 όροι του Λένιν Οι 21 όροι του Λένιν 1. Όλη η προπαγάνδα και η αναταραχή, πρέπει να φέρουν έναν πραγματικά κομμουνιστικό χαρακτήρα και σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Όλα τα όργανα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2014-2015 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΤΣΙΑΚΑΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ 01 Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2014-2015 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΤΣΙΑΚΑΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ 01 Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2014-2015 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΤΣΙΑΚΑΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ 01 Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Σελίδα 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος 3 Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ «ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΙ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Δαλιάνη Δήμητρα Λίζας Δημήτρης Μπακομήτρου Ελευθερία Ντουφεξιάδης Βαγγέλης

Δαλιάνη Δήμητρα Λίζας Δημήτρης Μπακομήτρου Ελευθερία Ντουφεξιάδης Βαγγέλης Δαλιάνη Δήμητρα Λίζας Δημήτρης Μπακομήτρου Ελευθερία Ντουφεξιάδης Βαγγέλης Αισθηματικές ταινίες Bιογραφικές ταινίες Βωβές ταινίες Δραματικές ταινίες Επιστημονικής φαντασίας Μικρού μήκους Πολιτικές Πολεμικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΛΑΤΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΛΑΤΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΛΑΤΗ «ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ» ΔΡΑΣΗ 16 -

Διαβάστε περισσότερα

Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ

Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ 1. Ύπνος: Δεν βοηθάει να ξενυχτήσουμε διαβάζοντας το προηγούμενο βράδυ, προσπαθώντας να συγκεντρώσουμε το σύνολο της ύλης στο μυαλό μας. Η κούραση, δε θα μας επιτρέψει

Διαβάστε περισσότερα

5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική

5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική Στρατηγική Διοίκηση και Διαχείριση της Απόδοσης 5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΝΟΥΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Έως τώρα έχουμε μιλήσει Κεφάλαιο 2: Σημαντική επιρροή του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Τα χρώματα και η σχέση τους με τα συναισθήματα μας

Τα χρώματα και η σχέση τους με τα συναισθήματα μας Τα χρώματα και η σχέση τους με τα συναισθήματα μας ΒΡ5 Υπεύθυνη καθηγήτρια:μιχαηλίδου Χαρούλα Χρώμα είναι μια ιδιότητα των αντικειμένων που δημιουργεί το μυαλό μας, μια ερμηνεία του κόσμου γύρω μας μοναδική

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφθηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 23 Μάιου 2011 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ

Η Ιστορία του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφθηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 23 Μάιου 2011 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Η Ιστορία του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφθηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 23 Μάιου 2011 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Σήμερα θα πούμε την ιστορία του Αγγελιοφόρου. Είναι μια ιστορία που ενέχει πολλή δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΧΙΙΙ Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας

ΧΙΙΙ Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας ΧΙΙΙ Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Στο Προτεινόμενο Σχέδιο Αξιολόγησης ο ρόλος της Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Ε.Ε.Υ) είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Οι αρμοδιότητες της Ε.Ε.Υ έχουν αναβαθμιστεί ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. Κου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Στην συζήτηση εκδήλωση με θέμα: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2011+»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. Κου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Στην συζήτηση εκδήλωση με θέμα: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2011+» ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. Κου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Στην συζήτηση εκδήλωση με θέμα: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2011+» Κυρίες και κύριοι, Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΚΠΕΕ για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δίνει να

Διαβάστε περισσότερα

Βρήκαμε πολλά φυτά στο δάσος, αλλά και ήλιο, νερό, αέρα, έδαφος!

Βρήκαμε πολλά φυτά στο δάσος, αλλά και ήλιο, νερό, αέρα, έδαφος! Βρήκαμε πολλά φυτά στο δάσος, αλλά και ήλιο, νερό, αέρα, έδαφος! 27 28 3.1 Γνωρίζουμε τα μέρη των φυτών Αναγνώριση των διαφορετικών μερών των φυτών, ανάδειξη του ρόλου τους. Προτεινόμενα μέσα & υλικά:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ 31 1 ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ Κάθε άτομο πρέπει να έχει το δικαίωμα της ευχαρίστησης των καρπών της εργασίας του. Ντέιβιντ Χιουμ Οι

Διαβάστε περισσότερα

* Από την αγγλική λέξη «boss», αφεντικό. ** «Core houses» στο πρωτότυπο, μικρά ισόγεια σπίτια ανθεκτικής κατασκευής με πρόβλεψη επέκτασης. (Σ.τ.Ε.

* Από την αγγλική λέξη «boss», αφεντικό. ** «Core houses» στο πρωτότυπο, μικρά ισόγεια σπίτια ανθεκτικής κατασκευής με πρόβλεψη επέκτασης. (Σ.τ.Ε. ΖΟΥΛΟΥ 13 1 «ΦΟΒΑΣΑΙ, ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ;... Για λέγε, φοβάσαι;» Ο Άλι δεν απαντούσε πολλά φίδια στο στόμα. «Βλέπεις τι συμβαίνει, μικρέ Ζουλού; Βλέπεις;» Όχι, δεν έβλεπε τίποτα. Τον είχαν αρπάξει από τα μαλλιά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/10/2015

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/10/2015 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/10/2015 Συνάδελφοι, Πραγματοποιούμε την ετήσια Γενική Συνέλευση του συνδικάτου μας μέσα σε συνθήκες που οξύνεται η

Διαβάστε περισσότερα

Η εργασία είναι αφιερωμένη σε όσους επέλεξαν να. ασχοληθούν με το κλάδο της φυσικοθεραπείας και. θεωρούν την φυσικοθεραπεία λειτούργημα και όχι

Η εργασία είναι αφιερωμένη σε όσους επέλεξαν να. ασχοληθούν με το κλάδο της φυσικοθεραπείας και. θεωρούν την φυσικοθεραπεία λειτούργημα και όχι Η εργασία είναι αφιερωμένη σε όσους επέλεξαν να ασχοληθούν με το κλάδο της φυσικοθεραπείας και θεωρούν την φυσικοθεραπεία λειτούργημα και όχι επάγγελμα. 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαια: 1.Εισαγωγή...1 τενοντίτιδα

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία οικολογική Εφημερίδα Οκτώβριος 2011 Φύλλο 98 Τιμή φύλλου 0,01. Παράθυρο σε ένα σκοτεινό δωμάτιο

Μηνιαία οικολογική Εφημερίδα Οκτώβριος 2011 Φύλλο 98 Τιμή φύλλου 0,01. Παράθυρο σε ένα σκοτεινό δωμάτιο πράσινηπολιτική οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη Μηνιαία οικολογική Εφημερίδα Οκτώβριος 2011 Φύλλο 98 Τιμή φύλλου 0,01 Παράθυρο σε ένα σκοτεινό δωμάτιο Εκτιμήσεις για την πολιτική και κοινωνική συγκυρία και

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις»

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις» ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

Παλιά ήμασταν περισσότεροι. Είμαι βέβαιος. Όχι τόσοι

Παλιά ήμασταν περισσότεροι. Είμαι βέβαιος. Όχι τόσοι Παλιά ήμασταν περισσότεροι. Είμαι βέβαιος. Όχι τόσοι ώστε να γεμίζουμε ένα γήπεδο ή έστω μια κινηματογραφική αίθουσα, αλλά σίγουρα περισσότεροι από αυτούς που απομένουν σήμερα. Για να πω την αλήθεια, πιστεύω

Διαβάστε περισσότερα

ενεργοί πολίτες για τη Μήλο οι θέσεις μας Υποψηφιότητα Αντώνη Καβαλιέρου δημοτικές εκλογές 2010 www.gia-tin-milo.net

ενεργοί πολίτες για τη Μήλο οι θέσεις μας Υποψηφιότητα Αντώνη Καβαλιέρου δημοτικές εκλογές 2010 www.gia-tin-milo.net δημοτικές εκλογές 2010 ενεργοί πολίτες για τη Μήλο οι θέσεις μας Υποψηφιότητα Αντώνη Καβαλιέρου www.gia-tin-milo.net ενεργοί πολίτες για τη Μήλο www.gia-tin-milo.net info@gia-tin-milo.net akavalieros@gia-tin-milo.net

Διαβάστε περισσότερα

Το ολοκαύτωμα της Κάσου

Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το βρίκιον Άρης, 1881 Κολοβός Γεώργιος Ερευνητής Συγγραφέας Πτυχιούχος Διοίκησης Ναυτιλιακών και Μεταφορικών Επιχειρήσεων Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Το δικαίωμα της αντίστασης στο Βυζάντιο

Το δικαίωμα της αντίστασης στο Βυζάντιο Το δικαίωμα της αντίστασης στο Βυζάντιο Ευάγγελος Χρυσός Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής ΚΒΕ/ΕΙΕ υρίες και κύριοι, πρέπει κατ' αρχήν να σας αποκαλύψω ότι την ίδέα γι'αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Έλλειψη εσωτερικής ελευθερίας

Έλλειψη εσωτερικής ελευθερίας Έλλειψη εσωτερικής ελευθερίας Ανωριμότητα Προκαταλήψεις- Στερεότυπα Απουσία ανθρωπιστικής παιδείας Ημιμάθεια Έλλειψη έμπρακτης χριστιανικής ζωής ΣΤΟΧΟΙ Να αρχίσουν να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα δικά

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ 2015 1 Το επιστημονικό περιεχόμενο του παρόντος βιβλίου έχει υποβληθεί σε κριτική ανάγνωση και εγκριθεί με το σύστημα των κριτών. Η κριτική ανάγνωση πραγματοποιήθηκε από

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ Η ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ Η ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2011-12 i ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΣΚΕΠΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

ΟΙ ΣΚΕΠΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ 1 Εισαγωγικές υποτυπώσεις ΟΙ ΣΚΕΠΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ Ο Σκεπτικισμός των ελληνιστικών χρόνων υποστήριζε ότι το μη προφανές δεν μπορεί να εξηγείται μέσα από το προφανές. Υπό ένα γενικότερο πνεύμα τούτο παραπέμπει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1. Να μεταφράσετε το απόσπασμα: «Οὕτω δὴ παρεσκευασμένοι...καὶ ταὺτας νείμω;.» Μονάδες 10

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1. Να μεταφράσετε το απόσπασμα: «Οὕτω δὴ παρεσκευασμένοι...καὶ ταὺτας νείμω;.» Μονάδες 10 Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2014 ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΛΑΤΩΝΑΣ ''ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ'' Ἐπειδὴ δὲ ὁ ἄνθρωπος θείας μετέσχε μοίρας, πρῶτον μὲν διὰ τὴν τοῦ θεοῦ συγγένειαν ζῴων μόνον θεοὺς ἐνόμισεν,

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα Σας φέραμε εδώ για να κουβεντιάσουμε για το ποδήλατο και το περιβάλλον. Δεν θα μπορούσαμε αλλιώτικα, μια που ήμαστε κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ. ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.51, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 2009)

Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ. ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.51, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 2009) Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.5, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 009). Η θέσπιση του νέου μέτρου Η σημαντικότερη απόπειρα καινοτομικής δράσης της

Διαβάστε περισσότερα

Παραμονή Παγκόσμιας Ημέρας Αντικαταναλωτισμού*, 28 Νοεμβρίου 2008

Παραμονή Παγκόσμιας Ημέρας Αντικαταναλωτισμού*, 28 Νοεμβρίου 2008 Ο ΑΦΡΑΓΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Παραμονή Παγκόσμιας Ημέρας Αντικαταναλωτισμού*, 28 Νοεμβρίου 2008 Η χρονική συγκυρία δε θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Πέντε λεπτά μετά τις έξι το απόγευμα της τελευταίας μου

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιοί και οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά

Οι ιοί και οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά Οι ιοί και οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά Θεοφάνης Τσιλιγιάννης Οι ιογενείς λοιμώξεις αποτελούν τη συχνότερη αιτία από την οποία αρρωσταίνουν τα παιδιά και ο άνθρωπος γενικά.

Διαβάστε περισσότερα

Η Φυσική με Πειράματα

Η Φυσική με Πειράματα Α Γυμνασίου Η Φυσική με Πειράματα Πρόγραμμα Σπουδών Περιγραφή Το μάθημα της Φυσικής, η "Φυσική με Πειράματα", στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου προβλέπεται να διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα, στην τάξη ή στο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Δεν υπήρξε ένοπλη επαναστατική ενέργεια ίσως τα τελευταία είκοσι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΠΛΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ 11. Πριν...

ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΠΛΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ 11. Πριν... ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΠΛΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ 11 Πριν... ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ! Περνάει ο χρόνος γρήγορα. Ρέουν οι ζωές, γίνονται ιστορίες, γίνονται στιγμές αιχμάλωτες σε χαρτί, πορτρέτα, ημερολόγια, φτιάχνουν αποδείξεις,

Διαβάστε περισσότερα

Θερινά ΔΕΝ 2011 "ακολουθώντας τη ροή" - η ματιά μου

Θερινά ΔΕΝ 2011 ακολουθώντας τη ροή - η ματιά μου 1/5 Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011- Άννη Βασιλείου, Υπεύθυνη δράσης Δ.Ε.Ν. Θερινά ΔΕΝ 2011 "ακολουθώντας τη ροή" - η ματιά μου Μέρη του όλου - Τι ζωγράφισες; ρώτησε η εμψυχώτρια το κορίτσι. - Το όλον. απάντησε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ (Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ :) ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑ) ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 1.1 Εισαγωγή στη Λογιστική/Στ όχοι της επιχείρησης Να

Διαβάστε περισσότερα

«Αθηνά» μας καταδιώκει ακόμη και σε νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε για την

«Αθηνά» μας καταδιώκει ακόμη και σε νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε για την ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φαίνεται ότι το Σχέδιο «Αθηνά» μας καταδιώκει ακόμη και σε νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε για την αξιολόγηση. Και μας καταδιώκει γιατί κατατέθηκε,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. ΑΡΓΥΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Επιστήμης Εισηγητής :Λυγγίτσος Αλέξανδρος

ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. ΑΡΓΥΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Επιστήμης Εισηγητής :Λυγγίτσος Αλέξανδρος ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΡΓΥΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Επιστήμης Εισηγητής :Λυγγίτσος Αλέξανδρος «Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων στην Ελλάδα» ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στις εργασίες κοπής μετάλλων

Ασφάλεια στις εργασίες κοπής μετάλλων Μάθημα 2.1 Ασφάλεια στις εργασίες κοπής μετάλλων 1.1 Εργασίες κοπής με χρήση φλόγας 1.1.1 Φιάλες αερίων Τα μέτρα ασφάλειας, συνδέονται με τη φύση του κάθε αερίου. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι γενικοί κανόνες

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος Λογοτεχνίας. Δράκογλου Αναστασία, Κιννά Πασχαλίνα

Όμιλος Λογοτεχνίας. Δράκογλου Αναστασία, Κιννά Πασχαλίνα Όμιλος Λογοτεχνίας Δράκογλου Αναστασία, Κιννά Πασχαλίνα Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών «Κων/νος Καραμανλής» Δράκογλου Αναστασία, adrakogl@yahoo.gr Κιννά Πασχαλίνα, kinpash@yahoo.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Π.Ε)

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Π.Ε) ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Π.Ε) Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε) θεωρούνται ανεξάντλητες. Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν ο ήλιος, ο άνεμος, τα ποτάμια, οι οργανικές ύλες όπως το ξύλο και τα απορρίμματα

Διαβάστε περισσότερα

Επαρχιακός Γραμματέας Λ/κας-Αμ/στου ΠΟΑ Αγροτικής

Επαρχιακός Γραμματέας Λ/κας-Αμ/στου ΠΟΑ Αγροτικής Πρόεδρος Αίγλη Παντελάκη Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αντιπρόεδρος Χάρης Ζαννετής Πρώτος Λειτουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μέλη Χρίστος Κουρτελλάρης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε στην χώρα μας αισθητή άνοδος του βιοτικού επιπέδου και της κοινωνικής ευμάρειας. Παράλληλα όμως αυξήθηκαν τα προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Υγρά και Εμφάνιση δοντιών (Π.Ε. ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ)

Υγρά και Εμφάνιση δοντιών (Π.Ε. ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ) Υγρά και Εμφάνιση δοντιών (Π.Ε. ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ) Το γενικό ερώτημα που διερευνήσαμε ήταν κατά πόσο τα υγρά επηρεάζουν την εμφάνιση των δοντιών μας. Αφού εντοπίσαμε τις μεταβλητές μας, (είδος υγρού, θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα