περιεχόµενα 1 ο µέρος Αναλυτική θεωρία και απαντήσεις των ερωτήσεων του σχολικού βιβλίου Σηµειώσεις - Περίληψη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "περιεχόµενα 1 ο µέρος Αναλυτική θεωρία και απαντήσεις των ερωτήσεων του σχολικού βιβλίου Σηµειώσεις - Περίληψη"

Transcript

1

2 περιεχόµενα 1 ο µέρος Αναλυτική θεωρία και απαντήσεις των ερωτήσεων του σχολικού βιβλίου Σηµειώσεις - Περίληψη Ι. Σηµειώσεις σελ. 391 Α. Σηµειώσεις από γραπτό λόγο σελ Κρατώ σηµειώσεις κατά παράγραφο σελ Εργάζοµαι σε ευρύτερες (από την παράγραφο) νοηµατικές ενότητες και κρατώ σηµειώσεις. σελ Από τις σηµειώσεις προχωρώ στο διάγραµµα του κειµένου σελ. 401 Β. Σηµειώσεις από προφορικό λόγο α) Οι δυσκολίες που συναντώ, όταν κρατώ σηµειώσεις από προφορικό λόγο β) Κρατώ σηµειώσεις από την παράδοση ενός µαθήµατος, από την ακρόαση ενός άρθρου, από µία διάλεξη. σελ. 406 ΙΙ. Περίληψη Α. Περίληψη γραπτού λόγου 1. Πώς οδηγούµαι στην περίληψη 2. Τι πρέπει να προσέχω σε µία περίληψη σελ Συγκρίνω δύο περιλήψεις, µία εκτενή και µία συνοπτική του ίδιου κειµένου σελ. 412

3 4. Εξετάζω τη χρήση της ενεργητικής και της παθητικής σύνταξης σε µία περίληψη σελ Παρατηρώ περιλήψεις από ποικίλα κείµενα σελ. 417 Β. Περίληψη προφορικού λόγου 1. ιαβάζω τη δηµοσιογραφική περίληψη µιας συζήτησης σελ Παρουσιάζω (σε προφορικό και γραπτό λόγο) περίληµη µιας συζήτησης σελ Θέµατα για συζήτηση και έκφραση-έκθεση (σχετικά µε τη λακωνική έκφραση και την προσπάθεια για εξοικονόµηση χρόνου στη σύγχρονη καθηµερινή ζωή) σελ ο µέρος Θεµατικοί κύκλοι O πατέρας µου σελ. 436 Σχολείο και ζωή σελ. 442 Η φυσιογνωµία του δασκάλου σελ. 448

4 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Σηµειώσεις - Περίληψη 389 Óçìåéþóåéò - Ðåñßëçøç Ι. Σηµειώσεις Α. Σηµειώσεις από γραπτό λόγο 1. Κρατώ σηµειώσεις κατά παράγραφο α. Εντοπίζω τα κύρια συστατικά της παραγράφου β. Παρουσιάζω παραλλαγές σηµειώσεων από την ίδια παράγραφο γ. Χρησιµοποιώ τον πλαγιότιτλο της παραγράφου για να κρατήσω σηµειώσεις δ. Επισηµαίνω τις διαρθρωτικές λέξεις 2. Εργάζοµαι σε ευρύτερες (από την παράγραφο) νοηµατικές ενότητες και κρατώ σηµειώσεις 3. Από τις σηµειώσεις προχωρώ στο διάγραµµα του κειµένου Β. Σηµειώσεις από προφορικό λόγο α. Οι δυσκολίες που συναντώ, όταν κρατώ σηµειώσεις από προφορικό λόγο β. Κρατώ σηµειώσεις από την παράδοση ενός µαθήµατος, από την ακρόαση ενός άρθρου, από µία διάλεξη. Αναλυτική θεωρία και απαντήσεις των ερωτήσεων του σχολικού βιβλίου ΙΙ. Περίληψη Α. Περίληψη γραπτού λόγου 1. Πώς οδηγούµαι στην περίληψη 2. Τι πρέπει να προσέχω σε µία περίληψη 3. Συγκρίνω δύο περιλήψεις, µία εκτενή και µία συνοπτική του ίδιου κειµένου. 4. Εξετάζω τη χρήση της ενεργητικής και της παθητικής σύνταξης σε µία περίληψη.

5 390 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Σηµειώσεις - Περίληψη 5. Παρατηρώ περιλήψεις από ποικίλα κείµενα. α. Περίληψη - εισαγωγικό σηµείωµα σε κεφάλαιο του βιβλίου της Ιστορίας β. Περίληψη του περιεχόµενου ενός βιβλίου για βιβλιογραφική ενηµέρωση γ. Περίληψη από λογοτεχνικό έργο Β. Περίληψη προφορικού λόγου 1. ιαβάζω τη δηµοσιογραφική περίληψη µιας συζήτησης 2. Παρουσιάζω (σε προφορικό και γραπτό λόγο) περίληψη µιας συζήτησης. 3. Θέµατα για συζήτηση και έκφραση-έκθεση (σχετικά µε τη λακωνική έκφραση και την προσπάθεια για εξοικονόµηση χρόνου στη σύγχρονη καθηµερινή ζωή)

6 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Σηµειώσεις - Περίληψη 391 Ι. Σηµειώσεις Συζητήστε για τον καθένα από αυτούς τους τρόπους και πείτε: Ποια πλεονεκτήµατα και ποια µειονεκτήµατα παρουσιάζει σε σύγκριση µε τις άλλες η µέθοδος των σηµειώσεων, και σε ποιες περιπτώσεις µάς είναι χρήσιµη. Ειδικότερα, πότε µάς είναι χρήσιµη στη σχολική εργασία (σχολ. βιβλ. σ.240) Μαγνητοφώνηση: καταγραφή οµιλιών, διαλόγων ή άλλων ήχων την ώρα που εκφωνούνται, διεξάγονται ή παράγονται. Η καταγραφή αυτή επιτυγχάνεται µε το µαγνητόφωνο. Μαγνητοσκόπηση: οπτική και ακουστική καταγραφή διάφορων γεγονότων, φαινοµένων ή πράξεων τη στιγ- µή που αυτά διαδραµατίζονται. Η οπτική και η ακουστική καταγραφή (video) γίνεται µε τη µέθοδο της µαγνητικής εγγραφής. Κινηµατογράφηση: οπτική και ηχητική αποτύπωση πράξεων, κινούµενων εικόνων ή σχεδίων. Ως διαδικασία η κινηµατογράφηση µοιάζει µε τη µαγνητοσκόπηση, διαφοροποιούνται όµως ως προς τους στόχους και το περιεχόµενο. Στόχος της κινηµατογράφησης είναι να γίνει καταγραφή της δηµιουργικής έµπνευσης και των εικόνων της φαντασίας του δηµιουργού-σκηνοθέτη. Η διαφορά είναι επίσης αισθητή στο περιεχόµενο της κινηµατογράφησης, το οποίο είναι δυνατό εκ των υστέρων να διαφοροποιηθεί ανάλογα, να εµπλουτιστεί ή να περικοπεί, σύµφωνα µε τη δηµιουργική φαντασία του σκηνοθέτη. Φωτογράφηση: οπτική καταγραφή ενός στιγµιαίου συµβάντος, απεικόνιση προσώπων, τοπίων, αντικειµένων κλπ. Η καταγραφή αυτή µπορεί να είναι σε ασπρόµαυρο ή έγχρωµο φιλµ. Μπορεί επίσης να είναι διαφάνεια (σλάιντ) ή απλή φωτογραφία. Φωτοτύπηση: αποτύπωση οπτική εγγράφων, φωτογραφιών, σχεδίων ή άλλων ντοκουµέντων τα οποία θεωρούνται χρήσιµα και διευκολύνουν πολλές διαδικασίες, όπως τη συγγραφή βιβλίων, την παρουσίαση ρεπορτάζ στον τύπο, τον παραδοσιακό ή τον ηλεκτρονικό.

7 392 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Σηµειώσεις - Περίληψη Στενογράφηση: µέθοδος καταγραφής του προφορικού λόγου, όταν αυτός δεν υπαγορεύεται και χωρίς να χρησιµοποιούνται άλλα βοηθητικά µέσα, όπως είναι το µαγνητόφωνο. Χαρακτηριστικό γνώρισµα της µεθόδου αυτής είναι η ταχύτητα η οποία επιτυγχάνεται µε τη χρήση συµβόλων που σχηµατίζονται µε γρήγορη κίνηση του χεριού. Στη συνέχεια, το στενογραφηµένο κείµενο αποκωδικοποιείται και παρουσιάζεται στην κανονική γραφή, για να χρησιµοποιηθεί αναλόγως. Σηµειώσεις: µέθοδος µε την οποία καταγράφονται τα κυριότερα σηµεία ενός κειµένου γραπτού ή προφορικού λόγου. Οι σηµειώσεις κρατούνται χωρίς τη χρήση άλλων µέσων ηχογραφικών ή φωτογραφικών. Πλεονεκτήµατα των σηµειώσεων Προβάλλονται τα κυριότερα σηµεία του γραπτού κειµένου ή του προφορικού λόγου. Επιτυγχάνεται η συντοµία στο γραπτό και στον προφορικό λόγο. Περιορίζεται η έκταση µεγάλων κειµένων. εν είναι µέθοδος δαπανηρή και χρονοβόρα. Η διαδικασία αυτή οξύνει την κριτική σκέψη εκείνου που την ακολουθεί, καθώς επιτρέπει σ αυτόν να αξιολογεί και να κρίνει ποιο είναι το ουσιαστικό και σηµαντικό και ποιο όχι. Μειονεκτήµατα των σηµειώσεων Συχνά παραλείπονται ουσιώδη σηµεία του γραπτού κειµένου ή του προφορικού λόγου, εξαιτίας της ταχύτητας της διαδικασίας. Τα κριτήρια για τη διάκριση του ουσιώδους από το επουσιώδες είναι επισφαλή, γι αυτό συχνά στις σηµειώσεις υπεισέρχεται ο υποκειµενισµός. Η απόδοση του γραπτού κειµένου και του προφορικού λόγου δεν παρατίθεται µε πληρότητα και ακρίβεια. Ο προσωπικός χαρακτήρας, το ύφος και η αυθεντικότητα στο γραπτό κείµενο ή στον προφορικό λόγο αλλοιώνονται και διαφοροποιούνται. Χρησιµότητα των σηµειώσεων στο σχολείο. Οι σηµειώσεις επιτρέπουν στους µαθητές να συγκρατήσουν στη µνήµη τους τα κυριότερα σηµεία της παράδοσης των µαθηµάτων στην τάξη. Βοηθούν τους µαθητές στην αποτελεσµατικότερη µελέτη ειδικά αν δεν υπάρχουν βιβλία. Η κράτηση σηµειώσεων οξύνει την κριτική σκέψη του µαθητή και τον κρατά σε εγρήγορση. Οι σηµειώσεις βοηθούν τους µαθητές να θυµούνται τις επεξηγήσεις που δίνονται από τους καθηγητές κατά την παράδοση ενός µαθήµατος.

8 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Σηµειώσεις - Περίληψη 393 Α. Σηµειώσεις από γραπτό λόγο 1. Κατανοώ το κείµενο Το διαβάζω µία φορά µε τους εξής σκοπούς: να βρω το θέµα του κειµένου να αντιληφθώ ποια είναι η στάση ή η άποψη του συγγραφέα για το θέµα Το διαβάζω δεύτερη φορά µε τους εξής σκοπούς: να επιβεβαιώσω αυτά που κατάλαβα µε την πρώτη ανάγνωση να µελετήσω τη λογική οργάνωση του κειµένου να κρατήσω σηµειώσεις κατά παράγραφο ή κατά ευρύτερες νοηµατικές ενότητες ιαβάστε το διπλανό κείµενο προσεκτικά και προσπαθήστε να εντοπίσετε το νοηµατικό κέντρο. Στη συνέχεια να δώσετε τον κατάλληλο πλαγιότιτλο (σχολ. βιβλ. σ.241). Το νοηµατικό κέντρο του κειµένου βρίσκεται στην πρώτη περίοδο που είναι η θεµατική περίοδος (Για να κατανοήσουµε... 5ο αιώνα π.χ.) Νοηµατικό κέντρο: Για να κατανοήσουµε γενικά και κυρίως την πολιτική διάσταση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας πρέπει να λάβουµε υπόψη τις ιδιοµορφίες της εποχής εκείνης που καθόριζαν τις αντιλήψεις σχετικά µε το θέατρο. Πλαγιότιτλος: Οι ιδιοµορφίες και η κατανόηση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

9 394 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Σηµειώσεις - Περίληψη 1. Κρατώ σηµειώσεις κατά παράγραφο Εξετάζω τη λογική οργάνωση του κειµένου Εξετάζω την παράγραφο: Ανιχνεύω τη βασική δοµή κάθε παραγράφου (θεµατική περίοδος, λεπτοµέρειες, περίοδος κατακλείδα) και γράφω στο πρόχειρο τον πλαγιότιτλο. ιακρίνω το ουσιώδες από το επουσιώδες: Σηµειώνω στο πρόχειρο τις κυριότερες ιδέες κάθε παραγράφου, προσέχοντας το ρόλο που έχουν µέσα στο κείµενο (υποστηρικτέα θέση, απορριπτέα θέση, επεξήγηση). α. Εντοπίζω τα κύρια συστατικά της παραγράφου Λαµβάνοντας υπόψη ότι το θέµα της πρώτης (Α) παραγράφου παρουσιάζεται µε συντοµία στη θεµατική της περίοδο και ότι αναπτύσσεται αναλυτικά µε σύγκριση στο υπόλοιπο µέρος της παραγράφου, εργαστείτε ως εξής, για να κρατήσετε σηµειώσεις. α. Βρείτε τη θεµατική περίοδο και ανιχνεύστε το θέµα της παραγράφου. β. Στην ανάπτυξη του θέµατος να διακρίνετε τις σηµαντικές λε-πτοµέρειες. Εφόσον πρόκειται για σύγκριση, χρειάζεται να καθορίσετε τα αντικείµενα που συγκρίνονται και τις διαφορές τους. γ. Υπογραµµίστε όλες τις λέξεις-κλειδιά της παραγράφου, αυτές που δηλώνουν το θέµα και τις σηµαντικές λεπτοµέρειες. δ. Προσπαθήστε τώρα να χρησιµοποιήσετε µερικές λέξεις-κλειδιά, για να αποδώσετε τα κύρια συστατικά της παραγράφου µε δικές σας σύντοµες φράσεις. (σχολ. βιβλ. σ.243).

10 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Σηµειώσεις - Περίληψη 395 α. Θεµατική περίοδος: Για να κατανοήσουµε την αρχαία ελληνική... στον 5ο αιώνα π.χ.. Θέµα: Οι διαφορές του θεάτρου του 5ου αιώνα µε το σύγχρονο θέατρο. β. Στην παράγραφο συγκρίνεται το θέατρο του 5ου αιώνα µε το σύγχρονο θέατρο και κατά συνέπεια οι σηµαντικές λεπτοµέρειες στην ανάπτυξη του θέµατος αφορούν τα χαρακτηριστικά του καθενός. Έτσι, λοιπόν: 5ος αιώνας π.χ.: η παρακολούθηση µιας θεατρικής παράστασης τοποθετείται στο κέντρο της κρατικής µέριµνας οι παραστάσεις αποτελούσαν αναπόσπαστο και σηµαντικό τµήµα µιας σπουδαίας αθηναϊκής γιορτής, των Μεγάλων ιονυσίων ο χαρακτήρας των έργων ήταν εφή- µερος και παροδικός, δηλαδή κανένα δράµα δεν παιζόταν πάνω από µια φορά. Σήµερα: η παρακολούθηση µιας θεατρικής παράστασης είναι ιδιωτική υπόθεση οι παραστάσεις είναι ανεξάρτητες πολιτιστικές εκδηλώσεις τα έργα προορίζονται εξαρχής για πολλές επαναλήψεις γ. Οι λέξεις-κλειδιά που δηλώνουν το θέµα της παραγράφου είναι: αρχαία ελληνική τραγωδία, πολιτική διάσταση, ιδιοµορφίες, φυσιογνωµία. Λέξεις-κλειδιά που δηλώνουν τις σηµαντικές λεπτοµέρειες της παραγράφου είναι οι εξής: ιδιωτική υπόθεση - στο κέντρο της κρατικής µέριµνας, ανεξάρτητες πολιτιστικές εκδηλώσεις - αναπόσπαστο και σηµαντικό τµή- µα, εφήµερος και ανεπανάληπτος (χαρακτήρας) - πολλές επαναλήψεις. δ. Ορισµένες ιδιοµορφίες που καθορίζουν τη φυσιογνωµία της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Σήµερα το θέατρο είναι ιδιωτική υπόθεση, ενώ τότε αποτελούσε κρατική µέριµνα. Οι παραστάσεις σήµερα είναι ανεξάρτητες εκδηλώσεις, ενώ τότε ήταν κοµµάτι µιας γιορτής. Τα έργα προορίζονταν για µια µόνο φορά, ενώ σήµερα για πολλές επαναλήψεις.

11 396 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Σηµειώσεις - Περίληψη Να συγκρίνετε τις σηµειώσεις που κρατήσατε µε αυτές που παραθέτουµε ενδεικτικά παρακάτω (σχολ. βιβλ. σ.244). Συγκρίνοντας τις σηµειώσεις που κρατήσαµε από την πρώτη παράγραφο του κειµένου µε αυτές που παραθέτει το βιβλίο, διαπιστώνουµε ότι συµπίπτει η θεµατική περίοδος αλλά διαφέρει το θέµα. Σύµπτωση παρατηρούµε και στις σηµαντικές λεπτοµέρειες της παραγράφου, µόνο που στις δικές µας σηµειώσεις δίνονται πιο αναλυτικά και µάλιστα σε δύο στήλες, εποµένως είναι ευκολότερο να αντιληφθούµε ποια αντικείµενα συγκρίνονται. Τέλος, ίδιες είναι οι λέξεις-κλειδιά που επισηµάναµε στις σηµειώσεις µας µε αυτές που επισηµαίνονται στην πρώτη παραλλαγή σηµειώσεων που παρουσιάζει το σχολικό βιβλίο. β. Παρουσιάζω παραλλαγές σηµειώσεων από την ίδια παράγραφο Ακολουθούν παραλλαγές σηµειώσεων από την ίδια παράγραφο (Α). Να τις συγκρίνετε µε τις σηµειώσεις που σας δόθηκαν προηγουµένως. Ποια κοινά σηµεία και ποιες διαφορές παρουσιάζουν οι τέσσερις παραλλαγές των σηµειώσεων Από ποιους παράγοντες εξαρτάται κυρίως η µορφή των σηµειώσεων (σχολ. βιβλ. σ.245) Και στις τέσσερις παραλλαγές υπάρχουν τα ίδια δοµικά στοιχεία. (1: θέµα + 2, 3, 4 : λεπτοµέρειες) Σε όλες τις παραλλαγές το πρώτο δοµικό στοιχείο αφορά τη θεµατική πρόταση της παραγράφου και τα υπόλοιπα τρία αφορούν τα σχόλια της παραγράφου. Σε όλες τις παραλλαγές παρουσιάζονται µόνο ουσιώδη στοιχεία της παραγράφου. Λιγότερο ή περισσότερο χρησιµοποιούνται λέξεις ή φράσεις του κειµένου. Σε όλες τις παραλλαγές χρησιµοποιείται η µέθοδος της αντίθεσης. ιαφορές µεταξύ των τεσσάρων παραλλαγών Στην πρώτη παραλλαγή τα κυριότερα σηµεία δίνονται µε τη µορφή τίτλων. Στις υπόλοιπες τρεις παραλλαγές τα ουσιώδη σηµεία παρουσιάζονται λιγότερο ή περισσότερο ελλειπτικά. Ο τρόπος που κωδικοποιούνται τα στοιχεία της παραγράφου είναι διαφορετικός σε κάθε παραλλαγή.

12 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Σηµειώσεις - Περίληψη 397 Στη δεύτερη παράγραφο (Β) η θεµατική περίοδος είναι η ακόλουθη: Αν τώρα συνδυάσουµε αυτή την αθρόα προσέλευση... πολιτική σηµασία. Να κρατήσετε σηµειώσεις ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία. Για τη µορφή των σηµειώσεων µπορείτε να ακολουθήσετε µία από τις παραλλαγές που είδαµε προηγουµένως (σχολ. βιβλ. σ.246). Κείµενο: Η ένταξη του θεάτρου... της πόλης. Αν τώρα συνδυάσουµε... πολιτική ση- µασία. Στους Βατράχους του... του µύθου. Σηµειώσεις: 1ο σηµείο: Ο θρησκευτικός χαρακτήρας του θεάτρου εξηγεί τη µοναδικότητα των θεατρικών παραστάσεων και τη µεγάλη λαϊκή συµµετοχή. 2ο σηµείο: Η πολιτική διάσταση του αρχαίου ελληνικού θεάτρου. 3ο σηµείο: Το αρχαίο ελληνικό θέατρο διαπαιδαγωγεί και ευαισθητοποιεί το κοινό. γ. Χρησιµοποιώ τον πλαγιότιτλο της παραγράφου για να κρατήσω σηµειώσεις ιαµορφώνω κατάλληλα, -χρησιµοποιώντας τις σωστές τεχνικές πύκνωσης-, τους πλαγιότιτλους των παραγράφων και των νοηµατικών ενοτήτων, καθώς και τις ουσιώδεις ιδέες, ώστε να δηµιουργήσω ένα συντακτικά ορθό και περιεκτικό κείµενο. δ. Επισηµαίνω τις διαρθρωτικές λέξεις Σηµειώνω το είδος των συνδέσµων: Οι σύνδεσµοι µε πληροφορούν για την εσωτερική σύνδεση του κειµένου και τον τρόπο εξέλιξης της επιχειρηµατολογίας. Επισηµαίνω τους συνδέσµους που δηλώνουν πρόθεση, αντίθεση, συνέπεια, παραχώρηση, αιτία, προϋπόθεση, χρονικότητα (χθες, σήµερα, αύριο), συγχρονία (κατά τα άλλα, εξίσου).

13 398 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Σηµειώσεις - Περίληψη Οµαδική εργασία Να χωριστείτε σε δύο οµάδες και να κρατήσετε σηµειώσεις από κάποιο κείµενο σχολικού βιβλίου. Οι µαθητές της πρώτης οµάδας θα κρατήσουν, χωριστά ο καθένας, αναλυτικές σηµειώσεις (θέµα και σηµαντικές λεπτοµέρειες της κάθε παραγράφου), µε σκοπό να προετοιµαστούν για ένα ωριαίο διαγώνισµα. Αντίθετα οι µαθητές της δεύτερης οµάδας θα κρατήσουν, χωριστά ο καθένας πάλι, πιο συνοπτικές σηµειώσεις (πλαγιότιτλοι παραγράφων), αφού σκοπός τους θα είναι να ενηµερώσουν την υπόλοιπη τάξη σχετικά µε το κείµενο που δεν το διδάχτηκε συστηµατικά (σχολ. βιβλ. σ.248). Κείµενο: Εργασία και Επάγγελµα, Ε. Π. Παπανούτσος, Πρακτική Φιλοσοφία, (από τους θεµατικούς κύκλους, εκδ. Ο.Ε..Β., σ.σ ) Παρ. Α Οµάδα Α αναλυτικές σηµειώσεις Εργασία και επάγγελµα είναι οργανωµένες προσπάθειες για την επίτευξη ενός στόχου. Στην ελεύθερη απασχόληση η διασκέδαση είναι µέσα στα πλαίσια άσκησής της. Αντίθετα στο χώρο του επαγγέλµατος υπάρχουν κανόνες, προσωπική και κοινωνική ευθύνη, τήρηση επαγγελµατικών υποχρεώσεων, µ ένα λόγο σοβαρότητα. Βασικός λόγος για την άσκηση ενός επαγγέλ- µατος είναι ο βιοπορισµός. Αντίθετα ο ερασιτεχνισµός δεν αντιµετωπίζεται χρησιµοθηρικά. Η έλλειψη της ερασιτεχνικής απασχόλησης δεν µπορεί να ζηµιώσει, ούτε αυτόν που την ασκεί, ούτε το κοινωνικό σύνολο. Οµάδα Β συνοπτικές σηµειώσεις ιάκριση έργου και επαγγέλµατος. Το επάγγελµα έχει χαρακτήρα βιοποριστικό και προσδιορίζεται από τη σοβαρότητα µε την οποία γίνεται. Απαραίτητη η σύνδεσή του µε την κοινωνικότητα.

14 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Σηµειώσεις - Περίληψη 399 Β Γ Ε ΣΤ Ζ Η κοινωνικότητα είναι διάσταση του επαγγέλµατος που το θέτει ψηλά στην κλίµακα των προτεραιοτήτων του ανθρώπου ο οποίος ζει ενταγµένος σ ένα οργανωµένο σύνολο. Η συνείδητοποίηση ότι µε το έργο που προσφέρει κανείς συµβάλλει στην ευηµερία του κοινωνικού συνόλου, είναι αυτή που διακρίνει τον α- ληθινό επαγγελµατία. Ο τύπος του εργαζόµενου σήµερα, την εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης διαφοροποιείται µε αυτόν που ήταν παλαιότερα, όταν ο εργαζό- µενος είχε την ευθύνη για τη δουλειά του και το έργο του έφερε την ταυτότητά του. Σήµερα την ευθύνη της παραγωγής την έχει ο επιχειρηµατίας. Έτσι ο εργαζόµενος στο προϊόν του µόχθου του δεν αναγνωρίζει κάτι από τον εαυτό του. Συνεπώς η αποκοπή του ανθρώπου από το προϊόν της δουλειάς του επιδρά αρνητικά στην ψυχική του διάθεση και την κοινωνικότητά του. Η τεχνολογική πρόοδος αποξενώνει τον επαγγελ- µατία από το αποτέλεσµα της εργασίας του και τον µεταβάλει σε υποχείριο. Η λύση του φαινοµένου µε τις επικίνδυνες ψυχολογικές και ηθικές συνέπειες πρέπει να αναζητηθεί στην εξανθρώπιση της εργασίας η οποία πρέπει να καταδείξει µε σαφήνεια τον κοινωνικό ρόλο του επαγγέλµατος. Η ενδεδειγµένη λύση για το πρόβληµα είναι η σωστή παιδεία και αγωγή αλλά και η συµβολή όλων των φορέων για την αντιµετώπιση του φαινοµένου. Το επάγγελµα απότοκο και προϋπόθεση της κοινωνικότητας. Η συνείδηση του κοινωνικού έργου που προσφέρει προσδιορίζει τον επαγγελµατία. Η αλλοτρίωση ως αποτέλεσµα της τεχνολογικής προόδου. Ο επιχειρηµατίας αγοράζει τις µηχανές, κατευθύνει την παραγωγή, χρησιµοποιεί στη δούλεψή του εργαζόµενους. Ο σύγχρονος εργαζόµενος υποβιβάζεται από υποκείµενο παραγωγής που ήταν παλαιότερα, σε απλό µέσο. Η εµπιστοσύνη στον εαυτό του και τις δυνά- µεις του κλονίζεται. Μια νέα µορφή δουλείας. Ο εξανθρωπισµός της εργασίας, πρώτη λύση. Αγωγή, η σηµαντικότερη λύση.

15 400 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Σηµειώσεις - Περίληψη 2. Εργάζοµαι σε ευρύτερες (από την παράγραφο) νοηµατικές ενότητες και κρατώ σηµειώσεις Έστω ότι έχουµε τους πλαγιότιτλους του προλόγου και του επιλόγου από το κείµενο Τεχνική και Εκπαίδευση. ιαβάστε τους πλαγιότιτλους αυτούς, που σας δίνονται παρακάτω, και προσπαθήστε: α. να οµαδοποιήσετε τις παραγράφους του κυρίου µέρους που έχουν το ίδιο νοηµατικό κέντρο και εποµένως αποτελούν ευρύτερες νοηµατικές ενότητες, και να δώσετε έναν πλαγιότιτλο στην κάθε ενότητα. β. να συγκεντρώσετε τους πλαγιότιτλους του προλόγου, των ευρύτερων νοηµατικών ενοτήτων (του κυρίου µέρους) και του επιλόγου, για να έχετε συνοπτικές σηµειώσεις από το κείµενο (σχολ. βιβλ. σ.251). Κείµενο: Α παράγραφος: Είναι τάχα δυνατόν... της Γενεύης Β παράγραφος: Η προσωπική µου γνώµη... δονκιχωτισµός. Γ παράγραφος: Όταν αναπτύσσεται... κακή χρήση παράγραφος: Πώς θα αµυνθούµε... την καταστροφή Ε παράγραφος: Στην περίπτωση... βήµατα γίγαντα. ΣΤ παράγραφος: Με ποιες προϋποθέσεις... του βάθους. Πλαγιότιτλοι ενοτήτων: Α παράγραφος: Πρόλογος Ο πνευµατικός πολιτισµός κινδυνεύει από την ανάπτυξη των τεχνικών µέσων (τύπος, ραδιόφωνο, τηλεόραση) Β + Γ παράγραφοι: 1η ενότητα Οι βλαβερές συνέπειες στη διανοητική λειτουργία από την κακή χρήση της εικόνας. + Ε παράγραφοι: 2η ενότητα Άµυνα στην πνευµατική αδράνεια η ενεργοποίηση των δυνάµεων, η κριτική σκέψη και η συνείδηση του αγαθού. ΣΤ παράγραφος: Επίλογος Η πρόοδος της εκπαίδευσης να συµβαδίσει µε την πρόοδο της τεχνικής.

16 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Σηµειώσεις - Περίληψη 401 Να εξετάσετε τον πίνακα των περιεχοµένων ενός διδακτικού βιβλίου και να παρατηρήσετε τη σχέση του τίτλου κάθε κεφαλαίου µε τους επιµέρους τίτλους και µε το γενικό τίτλο ολόκληρου του βιβλίου (σχολ. βιβλ. σ.252). Στο βιβλίο Έκφραση - Έκθεση, Β τεύχος παρατηρούµε ότι ο τίτλος κάθε κεφαλαίου έχει σχέση µε τους επιµέρους τίτλους, δεδοµένου ότι η ύλη των επί µέρους κεφαλαίων αναλύει ζητήµατα που εντάσσονται στην ίδια θεµατική ενότητα. Στα περιεχόµενα του βιβλίου ανήκουν: η Είδηση, τα Βιογραφικά είδη, η Παρουσίαση - Κριτική, οι Σηµειώσεις - Περίληψη. Όλες αυτές οι ενότητες υποδιαιρούνται σε κεφάλαια τα οποία επίσης υποδιαιρούνται. Το σύνολο των ενοτήτων αυτών που αφορούν τη διδακτική ύλη της Β Λυκείου έχουν στενή σχέση µε τον τίτλο του βιβλίου, εφόσον στις ενότητες παρουσιάζεται διδακτική ύλη που αφορά τον τρόπο έκφρασης και έκθεσης-συγγραφής ιδεών. Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν κάποιος, παρατηρώντας απλώς τον πίνακα περιεχοµένων ενός βιβλίου, το οποίο δεν έχει διαβάσει, να υποθέσει το θέµα που πραγµατεύεται ο συγγραφέας και τον τρόπο µε τον οποίο το προσεγγίζει (σχολ. βιβλ. σ.252) Με την απλή ανάγνωση του πίνακα περιεχοµένων ενός βιβλίου, κάποιος είναι σε θέση να έχει µια πρώτη πολύ γενική εντύπωση του θέµατος που πραγµατεύεται ο συγγραφέας. Μπορεί να αντιληφθεί πώς οργανώνει το υλικό του, σε ποια ζητήµατα επικεντρώνει το ενδιαφέρον του και µε ποιον τρόπο προσεγγίζει το θέµα του. Αυτή η διαδικασία είναι µεν δυνατόν να διευκολύνει τον αναγνώστη και σε αρκετές περιπτώσεις να τον οδηγήσει στην πιο εµπεριστατωµένη ανάγνωση και µελέτη του βιβλίου, όµως δεν είναι αρκετή. 3. Από τις σηµειώσεις προχωρώ στο διάγραµµα του κειµένου ιαβάζω µε προσοχή το κείµενο για να βρω το θέµα του και να αντιληφθώ ποια είναι η στάση ή η άποψη του συγγραφέα για το θέµα. Ανιχνεύω τη βασική δοµή κάθε παραγράφου και γράφω στο πρόχειρο τον πλαγιότιτλο. ιακρίνω το ουσιώδες από το επουσιώδες και σηµειώνω στο πρόχειρο τις κυριότερες ιδέες κάθε παραγράφου, καθώς και το είδος των συνδέσµων. Οι σύνδεσµοι µε πληροφορούν για την εσωτερική σύνδεση του κειµένου και τον τρόπο εξέλιξης της επιχειρηµατολογίας.

17 402 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Σηµειώσεις - Περίληψη Καταστρώνω το διάγραµµα της περίληψης ακολουθώντας πιστά τη δοµή και την πορεία της σκέψης του συγγραφέα. Με βάση τις σηµειώσεις σας µπορείτε να κάνετε το διάγραµµα ενός κειµένου. ιαβάστε προσεκτικά το διπλανό κείµενο και το διάγραµµά του, που δίνεται ενδεικτικά. Συζητήστε: Ποια επιπλέον εργασία απαιτείται, για να περάσετε από τις σηµειώσεις στο διάγραµµα ενός κειµένου Ποια είναι γενικά η χρησιµότητα του διαγράµµατος (σχολ. βιβλ. σ.253) Παράγραφοι Α Β Γ Ε ΣΤ Μέρη του κειµένου: Πρόλογος: Ζήτηµα προς διερεύνηση Κύριο µέρος 1ο σηµείο θέση 1η αιτιολόγηση 2η αιτιολόγηση άρση της αντίθετης άποψης 2ο σηµείο θέση 1η αιτιολόγηση 2η αιτιολόγηση Επίλογος Γενικό συµπέρασµα Σηµειώσεις: Κίνδυνος για τον πνευµατικό πολιτισµό η ανάπτυξη των τεχνικών µέσων Η τεράστια δύναµη της εικόνας εγκυµονεί κινδύνους για την ψυχική υγεία. Η εικόνα αποβαίνει σε βάρος των διανοητικών λειτουργιών όχι εξαιτίας των ίδιων των τεχνικών µέσων αλλά από τον τρόπο χρήσης τους. Ο άνθρωπος θα αντισταθεί απέναντι στη δύναµη της τεχνολογίας αν ενεργοποιηθούν οι πνευµατικές δυνάµεις του πολιτισµού. Η µόρφωση µε την ευρεία έννοιά της τροχοπέδη στις επιπτώσεις της τεχνολογίας. Να συµπορευθούν η πρόοδος της εκπαίδευσης µε την πρόοδο της τεχνικής.

18 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Σηµειώσεις - Περίληψη 403 Με τις σηµειώσεις παρατίθενται τα ουσιωδέστερα σηµεία ενός κειµένου. Όµως για να οργανωθεί το διάγραµµά του απαιτείται περισσότερο σύνθετη διεργασία. Συγκεκριµένα χρειάζεται να γίνει αντιληπτή η συλλογιστική πορεία του συγγραφέα, τα κριτήριά του, ο στόχος που ο ίδιος έχει, ο τρόπος που δοµείται η σκέψη του, αλλά και τα υπόλοιπα εκφραστικά του µέσα, όπως η χρήση λεκτικών σχηµάτων ή όρων. Το διάγραµµα παρέχει στον αναγνώστη µια σφαιρική αλλά γενική εικόνα του κειµένου, γεγονός που τον διευκολύνει, ειδικά αν αυτός έχει περιορισµένο διαθέσιµο χρόνο. Αναζητήστε τη συλλογική πορεία που ακολουθεί ο συγγραφέας στο κείµενο Τεχνική και Εκπαίδευση και σχηµατίστε το διάγραµµά του (σχολ. βιβλ. σ.257). ιάγραµµα του κειµένου Παράγραφοι Μέρη του κειµένου Σηµειώσεις Α Πρόλογος Ερώτηµα - πρόβληµα Θέση του προβλήµατος Ο κίνδυνος του πνευµατικού πολιτισµού από τα τεχνικά µέσα. ιε ρ ε ύ ν η σ η τ ο υ Κύριο µέρος Προσωπική γνώµη: του δοκιµιογράφου Θεωρητική στήριξη Rochedieu Schaerer Ο κίνδυνος αυτός πραγµατικά υπάρχει. Η εικόνα παραµερίζει την κρίση και τη συνειδητή βούληση µε βαθιά επίδραση (καλή αλλά και κακή)στον ψυχικό κόσµο του ανθρώπου. Η δύναµη της εικόνας : δηµιουργεί ένα είδος πλασµατικής ζωής όπου βολευόµαστε.

19 404 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Σηµειώσεις - Περίληψη π ρ ο β λ ή µ ατ ο ς Αρνητικές συνέπειες (κατά το δοκιµιογράφο) 1. Ατροφεί η καθαρά διανοητική λειτουργία: (αφαίρεση + λογισµός) - µασηµένη τροφή - το πνεύµα γίνεται ανάπηρο. 2. Τα τεχνικά µέσα προσφέρονται εύκολα σε κακή χρήση. Α ντ Ε ι µ ετ ώ πι σ η τ ο υ π ρ ο β λ ή µ ατ ο ς Το καλό και το κακό συνήθως συνυφασµένα. Εποµένως: µε τα τεχνικά µέσα. σηµαντικές πρόοδοι στη διάδοση των ιδεών. σηµαντικές ζηµιές Ωστόσο: υπάρχουν δυνάµεις στον πολιτισµό που µπορούν να ξαναφέρουν την ισορροπία. Συγκεκριµένο µέτρο: η µόρφωση των νέων. Μια φωτισµένη εκπαίδευση α. ανάπτυξη κριτικών δυνά µεων, β. βάθεµα του νοήµατος της αρετής, γ. καλλιέργεια της αίσθησης του ωραίου. ΣΤ Επίλογος - Συµπέρασµα Άδικο και ανώφελο να καταριόµαστε τις προόδους της τεχνικής. Να φροντίσουµε να προχωρήσει εξίσου γρήγορα η µόρφωση του λαού.

20 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Σηµειώσεις - Περίληψη 405 Επιλέξτε ένα από τα θέµατα για συζήτηση και έκφραση/έκθεση και χρησιµοποιήστε το διάγραµµα στην προετοιµασία σας για την ανάπτυξη του θέµατος. Μετά κάντε το διάγραµµα του κειµένου σας για να διαπιστώσετε πώς τελικά οργανώθηκαν οι σκέψεις και τα επιχειρήµατά σας (σχολ. βιβλ. σ.257). Κείµενο: Ο ελεύθερος χρόνος, Ε. Π. Παπανούτσος, (σχολ. βιβλ ) ιάγραµµα κειµένου Παράγραφοι Α Μέρη του κειµένου: Πρόλογος Γενική τοποθέτηση Σηµειώσεις: Επισήµανση της αξίας του ελεύθερου χρόνου στη ζωή του ανθρώπου. Β Γ Σ υ ν έ π ε ι ε ς Κύριο µέρος 1η αιτιολόγηση 2η αιτιολόγηση 3η αιτιολόγηση Γιατί η έλλειψη του ελεύθερου χρόνου έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Γιατί η έλλειψη του ελεύθερου χρόνου επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία. Γιατί η έλλειψη του ελεύθερου χρόνου αποβαίνει σε βάρος της παραγωγικότητας και ποιες είναι οι επιπτώσεις. Ε Επίλογος Γενικό συµπέρασµα Άρα η ποιότητα ζωής συναρτάται στενά µε τον ελεύθερο χρόνο.

21 406 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Σηµειώσεις - Περίληψη Β. Σηµειώσεις από προφορικό λόγο α. Οι δυσκολίες που συναντώ, όταν κρατώ σηµειώσεις β. Κρατώ σηµειώσεις από την παράδοση ενός µαθήµατος, από την ακρόαση ενός άρθρου, από µία διάλεξη. Να κρατήσετε σηµειώσεις από το µάθηµα της Ιστορίας κατά τη διάρκεια της παράδοσης (εφόσον γίνεται σε συνεχή λόγο) και να τις συγκρίνετε µεταξύ σας, για να διαπιστώσετε, µε τη βοήθεια του καθηγητή σας, αν καλύψατε τα κύρια σηµεία (σχολ. βιβλ. σ.258). Έστω ότι ο καθηγητής παρουσιάζει στην τάξη την 4η ενότητα του έκτου κεφαλαίου του βιβλίου της ιστορίας και συγκεκριµένα το β) Η µεταρρύθµιση του Λούθηρου (σσ ). Οι σηµειώσεις που έχει κρατήσει ο µαθητής θα πρέπει να απαντούν στα παρακάτω ερωτήµατα, που συγκεκριµενοποιούν τα ερωτήµατα του σχολικού βιβλίου και ανταποκρίνονται στα κύρια σηµεία της ενότητας: Από πού ξεκίνησε η αντίδραση στη Ρωµαιοκαθολική εκκλησία Ποια ήταν η αφορµή Ποια ήταν η αντίδραση του Πάπα Τι γνωρίζω για την καταδίκη του Λούθηρου από τη ίαιτα Τι ήταν η οµολογία της Αυγούστας Τι γνωρίζω για την ειρήνη της Αυγούστας Να χωριστείτε σε οµάδες των 5-6 ατόµων και να κρατήσετε σηµειώσεις από ένα άρθρο εφηµερίδας ή περιοδικού που θα σας διαβάσει ο καθηγητής στην τάξη (σχολ. βιβλ. σ.259).

22 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Σηµειώσεις - Περίληψη 407 Άρθρο εφηµερίδας που θα µπορούσε να διαβαστεί στην τάξη. Η κερκίδα Πόσο κοντά στα προβλήµατα του κόσµου ήταν η συζήτηση στη Βουλή Και κατά πόσο οι βουλευτές που µίλησαν πλησίασαν την αλήθεια του εργαζόµενου, του ανέργου ή του συνταξιούχου Έλληνα Ποιες προτάσεις ακούσθηκαν για λύσεις στα προβλήµατα Κατάλαβε κανείς τι θα γίνει στην Παιδεία, στην Υγεία, στο Ασφαλιστικό, στο Συνταξιοδοτικό, αλλά και στα εθνικά θέµατα, στο Κυπριακό, στο Σκοπιανό, ή τι άλλο θα προσφέρει η χώρα στο πλαίσιο της τεράστιας εµπλοκής της στα αµερικανοβρετανικά σχέδια για τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια Αλήθεια, τι προσέφεραν όλες αυτές οι ποδοσφαιρικές ορολογίες και αναφορές σε διαχειριστές πολυκατοικίας, σε λαδώµατα πολιτικών, σε νούµερα βουλευτές, σε λεηλασία του δηµοσίου χρήµατος, σε απίστευτη διαφθορά, σε ατιµίες εις βάρος του Κοινοβουλίου, σε πρακτοριλίκια Ποιες καινούργιες θέσεις και ιδέες κατατέθηκαν Και σε ποια απ όλες αυτές τις ανίερες και ανούσιες κόντρες αναδείχθηκε κάτι σηµαντικό Ποιον εξυπηρέτησε τελικώς η ατέλειωτη µάχη εντυπώσεων Και τι αναδείχθηκε από το σόου των τηλεοπτικών παραθύρων µε βουλευτές, οι οποίοι άστραφταν και βρόνταγαν Που πήγαν τελικώς όλες αυτές οι υγιείς δυνάµεις της πολιτικής, που ασφαλώς υπάρχουν µέσα στα κόµµατα εν αισθάνθηκαν αρκετές φορές ντροπή, όταν ορισµένοι βουλευτές ξεπέρασαν κάθε όριο όχι απλά δηµοκρατικής δεοντολογίας, αλλά στοιχειώδους ευπρέπειας Γιατί δεν εξεγέρθηκαν όταν η Βουλή - δυστυχώς πολλές φορές - µετετράπη σε γήπεδο ανταλλαγής ύβρεων και οι βουλευτές των δύο µεγαλύτερων κοµµάτων έδιναν την εντύπωση ότι φώναζαν σαν να βρίσκονταν σε κερκίδα Ποιους να συνετίσει και σε τι περιβάλλον, όταν ορισµένοι νοιάζονται µόνο και µόνο για τη διαιώνιση της όποιας εξουσίας τους Και πόσοι πλέον - ανάµεσα σε τόσα κότερα, βίλες µε πισίνες ακόµα και σε νησιά - µπορούν να σεβασθούν τέτοιες ευαισθησίες Αλλά - για να είµαστε ρεαλιστές - τι να ελπίζει κανείς από ένα πολιτικό σύστηµα που µε τις σηµερινές κουτσουρεµένες, ως συνήθως, ανακοινώσεις για τα πόθεν έσχες και τις χρηµατιστηριακές συναλλαγές βουλευτών, κουκουλώνει, για άλλη µία φορά, την ξέφρενη κούρσα σε υπέρογκες προεκλογικές δαπάνες ορισµένων εσαεί ατιµώρητων βουλευτών Εφηµ. ΤΑ ΝΕΑ, Στο µάθηµα της γλώσσας ο καθηγητής, επιδιώκοντας να αναπτύξει ένα ευρύτερο προβληµατισµό στους µαθητές, σχετικά µε τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου, µας διάβασε το άρθρο που παρατίθεται, επισηµαίνοντάς µας ότι χωρίζεται σε τέσσερις παραγράφους και ότι το σκεπτικό αναπτύσσεται µε τη χρήση αλλεπάλληλων ρητορικών ερωτήσεων. Οι σηµειώσεις που κράτησα είναι οι ακόλουθες:

23 408 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Σηµειώσεις - Περίληψη Παράγραφοι Α Μέρη του κειµένου: Πρόλογος Γενική τοποθέτηση Σηµειώσεις: Πόσο κοντά στα προβλήµατα του κόσµου είναι οι περισσότεροι βουλευτές Β Γ α θέση δικαιολόγηση β θέση δικαιολόγηση Κύριο Θέµα Οι εντυπωσιακές ποδοσφαιρικές ορολογίες δεν προσφέρουν τίποτα. Εµφανής η απουσία των υγιών δυνάµεων του κοινοβουλίου. Επίλογος Συµπέρασµα Είναι δύσκολο να ελπίζει κανείς από ένα διαβρωµένο πολιτικό σύστηµα. Να κρατήσετε σηµειώσεις από µια διάλεξη στην οποία παρευρίσκεστε ή την οποία παρακολουθείτε από τα µέσα µαζικής επικοινωνίας (σχολ. βιβλ. σ.259). Η διάλεξη µε θέµα Η τηλεόραση και η επίδρασή της στη στάση ζωής των νέων δόθηκε στις 8 Μαΐου του 2005 στο Πνευµατικό κέντρο του δήµου Αλίµου. Οµιλητής ήταν γνωστός δηµοσιογράφος. Η διάλεξη έγινε στις 8 µ.µ. και κράτησε µία ώρα. Το ακροατήριο, αποτελούµενο κυρίως από γονείς, µαθητές και εκπαιδευτικούς, την παρακολούθησε µε ενδιαφέρον. Σηµειώσεις που κατόρθωσα να κρατήσω είναι οι ακόλουθες: Α. Εισαγωγή - Πρόλογος Βασική θέση οµιλητή: Η τηλεόραση ως µέσο δεν είναι επικίνδυνη. Όµως ο τρόπος µε τον οποίο χρησιµοποιείται εγκυµονεί κινδύνους Β. Κύριο µέρος Αναλυτική αιτιολόγηση: α. Η τηλεόραση αντικειµενικά είναι χρήσιµη διότι: ενηµερώνει, ευαισθητοποιεί, προβληµατίζει, πολιτικοποιεί τη νεολαία, γενικά ανοίγει σ αυτήν νέους ορίζοντες.

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

Γιούλη Χρονοπούλου Μάιος Αξιολόγηση περίληψης

Γιούλη Χρονοπούλου Μάιος Αξιολόγηση περίληψης Γιούλη Χρονοπούλου Μάιος 2018 Αξιολόγηση περίληψης Η δυσκολία συγκρότησης (και αξιολόγησης) της περίληψης Η περίληψη εμπεριέχει μια (φαινομενική) αντίφαση: είναι ταυτόχρονα ένα κείμενο δικό μας και ξένο.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Περίληψη είναι μικρής έκτασης κείμενο, με το οποίο αποδίδεται συμπυκνωμένο το περιεχόμενο ενός ευρύτερου κειμένου. Έχει σαν στόχο την πληροφόρηση των άλλων, με λιτό και περιεκτικό τρόπο, για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τοµέας Νέων Ελληνικών. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 Εξεταστέα Ύλη Νεοελληνικής Γλώσσας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τοµέας Νέων Ελληνικών. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 Εξεταστέα Ύλη Νεοελληνικής Γλώσσας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τοµέας Νέων Ελληνικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 Εξεταστέα Ύλη Νεοελληνικής Γλώσσας 12 Στην εξεταστέα ύλη του µαθήµατος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ' τάξης Ηµερησίου Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

Τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/-τριών στις ενδοσχολικές εξετάσεις: προαγωγικές, απολυτήριες και ανακεφαλαιωτικές

Τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/-τριών στις ενδοσχολικές εξετάσεις: προαγωγικές, απολυτήριες και ανακεφαλαιωτικές Τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/-τριών στις ενδοσχολικές εξετάσεις: προαγωγικές, απολυτήριες και ανακεφαλαιωτικές των δύο κλάδων της «Ελληνικής Γλώσσας»: Νέα Ελληνική Γλώσσα/Νεοελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: B ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ημερομηνία: Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Ο συγγραφέας αναφέρεται στη φυσιογνωμία και στον ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 22 ΜΑΪΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΚΕΙΜΕΝΟ Πολύς λόγος έχει γίνει

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο [Η αξιολόγηση του µαθητή]

Κείµενο [Η αξιολόγηση του µαθητή] 41 Διαγώνισµα 121 Κριτική Κείµενο [Η αξιολόγηση του µαθητή] Η αξιολόγηση των µαθητών στο σχολείο είναι µια διαδικασία στενά συνυφασµένη µε τη διδακτική πράξη και κατ επέκταση µε τη συνολική κοινωνική λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 5η ΕΝΟΤΗΤΑ: Περίοδοι διδασκαλίας: 7

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 5η ΕΝΟΤΗΤΑ: Περίοδοι διδασκαλίας: 7 5η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΡΗΝΗ -ΠΟΛΕΜΟΣ Περίοδοι διδασκαλίας: 7 1 η περίοδος: Μέρος Α - Εισαγωγικά κείμενα Μέσα από τα κείμενα οι μαθητές: Να αναπτύξουν προβληματισμούς γύρω από τα θέματα της ειρήνης και του πολέμου.

Διαβάστε περισσότερα

Ιδανικός Ομιλητής. Δοκιμασία Αξιολόγησης Α Λυκείου. Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 22 Μαΐου 2018 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ιδανικός Ομιλητής. Δοκιμασία Αξιολόγησης Α Λυκείου. Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 22 Μαΐου 2018 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 22 Μαΐου 2018 Ιδανικός Ομιλητής Δοκιμασία Αξιολόγησης Α Λυκείου ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α1. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του κειμένου «προσεκτικός ομιλητής»

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΕΤΣΩΝ

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΕΤΣΩΝ Ο ΥΣΣΕΑΣ 2005 Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΕΤΣΩΝ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΦΟΡΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 (συµπληρώνεται από τους ασκάλους)

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Διαγώνισµα 01.04. Διάλογος Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Η τυπική διαδικασία καθηµερινής επικοινωνίας εκπαιδευτικού - µαθητή στην τάξη και στο σχολείο δεν αφήνει πολλά περιθώρια

Διαβάστε περισσότερα

παράγραφος Εκταση Περιεχόμενο Δομή Εξωτερικά στοιχεία 8-10 σειρές Ολοκληρωμένο νόημα Οργανωμένη και λογική Εμφανή και ευδιάκριτα

παράγραφος Εκταση Περιεχόμενο Δομή Εξωτερικά στοιχεία 8-10 σειρές Ολοκληρωμένο νόημα Οργανωμένη και λογική Εμφανή και ευδιάκριτα παράγραφος Εκταση 8-10 σειρές Περιεχόμενο Ολοκληρωμένο νόημα Δομή Οργανωμένη και λογική Εξωτερικά στοιχεία Εμφανή και ευδιάκριτα Δομή παραγράφου Θεματική περίοδος- πρόταση Βασικές λεπτομέρειες /σχόλια

Διαβάστε περισσότερα

"Γλώσσα και γλωσσικές ποικιλίες"

Γλώσσα και γλωσσικές ποικιλίες [Διδακτικές Δοκιμές] "Γλώσσα και γλωσσικές ποικιλίες" Ενότητες Α' Λυκείου Θέμα: Οργάνωση του λόγου με αιτιολόγηση Ενότητα "Γλώσσα και γλωσσικές ποικιλίες" Έκφραση-Έκθεση Α' Λυκείου Διδακτική δοκιμή Κυριακή

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφω µία σωστή περίληψη; Για όλες τις τάξεις Γυµνασίου και Λυκείου

Πώς γράφω µία σωστή περίληψη; Για όλες τις τάξεις Γυµνασίου και Λυκείου Πώς γράφω µία σωστή περίληψη; Για όλες τις τάξεις Γυµνασίου και Λυκείου Για να γράψω μία περίληψη πρέπει να ακολουθήσω συγκεκριμένα βήματα! Δεν είναι δύσκολο, απλά θέλει εξάσκηση! Καταρχάς τι είναι µία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. στην Έκφραση-Έκθεση Β Λυκείου Δεκέμβριος 2013

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. στην Έκφραση-Έκθεση Β Λυκείου Δεκέμβριος 2013 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ στην Έκφραση-Έκθεση Β Λυκείου Δεκέμβριος 2013 Κείμενο Τηλεόραση και νέοι Η τηλεόραση επηρεάζει τις πεποιθήσεις, τις αξίες και τις συμπεριφορές των τηλεθεατών, δεν τους επηρεάζει όλους, όμως,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ [Αξίες της τηλεόρασης, οικογένεια και σχολείο]

ΚΕΙΜΕΝΟ [Αξίες της τηλεόρασης, οικογένεια και σχολείο] 41 Διαγώνισµα 31 Νέοι & Τηλεόραση ΚΕΙΜΕΝΟ [Αξίες της τηλεόρασης, οικογένεια και σχολείο] Η τηλεόραση επηρεάζει τις πεποιθήσεις, τις αξίες και τις συµπεριφορές των τηλεθεατών. Όµως, δεν επιδρά σε όλους

Διαβάστε περισσότερα

www.synodoiporos,weebly.com Page 1

www.synodoiporos,weebly.com Page 1 ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Σε πρώτη φάση διαβάζουμε τουλάχιστον 2 φορές ολόκληρο το κείμενο και φροντίζουμε να το κατανοήσουμε πλήρως. Προσέχουμε ιδιαίτερα τη στάση - άποψη του συγγραφέα και το σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ) ΑΘΗΝΑ 1999 ΜΕΡΟΣ Α Οµάδα Σύνταξης Άννα ηµητροκάλη,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

Η περίληψη δεν είναι ξεχωριστό γραμματειακό είδος αλλά ένας τρόπος συνοπτικής απόδοσης προϋπάρχοντος κειμένου δια της οποίας επιδιώκεται:

Η περίληψη δεν είναι ξεχωριστό γραμματειακό είδος αλλά ένας τρόπος συνοπτικής απόδοσης προϋπάρχοντος κειμένου δια της οποίας επιδιώκεται: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ (25 μονάδες) Η περίληψη δεν είναι ξεχωριστό γραμματειακό είδος αλλά ένας τρόπος συνοπτικής απόδοσης προϋπάρχοντος κειμένου δια της οποίας επιδιώκεται: α) Η κατανόηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

OPMH. κοντά στο µαθητή!

OPMH. κοντά στο µαθητή! ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η κοινωνική και πολιτική οργάνωση στην Αρχαία Ελλάδα

Η κοινωνική και πολιτική οργάνωση στην Αρχαία Ελλάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (Θεωρητική Κατεύθυνση) Η κοινωνική και πολιτική οργάνωση στην Αρχαία

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία. ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 16 Σεπτεμβρίου Α. ΚΕΙΜΕΝΟ [Ιστορία & Εκπαίδευση]

Ιστορία. ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 16 Σεπτεμβρίου Α. ΚΕΙΜΕΝΟ [Ιστορία & Εκπαίδευση] ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 16 Σεπτεμβρίου 2018 19.02. Ιστορία Α. ΚΕΙΜΕΝΟ [Ιστορία & Εκπαίδευση] Η χρήση της ιστορίας μπορεί να συμβάλει στην πρόοδο και στην ειρηνική συνύπαρξη της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Περίληψη ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α. Να αποδώσετε περιληπτικά το περιεχόµενο του κειµένου σε 100-120 λέξεις χωρίς δικά σας σχόλια. Το κείµενο αναφέρεται στις επιπτώσεις της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ Γ ΤΑΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ Γ ΤΑΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ Γ ΤΑΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ γνώση + ικανότητα επικοινωνίας χρήσιμη & απαραίτητη αποτελεσματικότητα στον επαγγελματικό χώρο αποτελεσματικότητα στις ανθρώπινες σχέσεις Περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ 20-05-2004 Α. Σύμφωνα με ξένο συγγραφέα παρατηρεί ο Παπανούτσοςο βασικός λόγος που ο άσκαλος επαναπαύεται στις πνευματικές του κατακτήσεις είναι ότι οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Λιάνα Καλοκύρη ΣΕΕ ΠΕ02 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΚΕΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Λιάνα Καλοκύρη ΣΕΕ ΠΕ02 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΚΕΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 2018-19 Λιάνα Καλοκύρη ΣΕΕ ΠΕ02 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΚΕΣ ΚΡΗΤΗΣ 3 Θέματα στη ΝΕΓ- αδίδακτο 1 αφορά στην κατανόηση του κειμένου και διαιρείται σε δύο ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας;

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Για τους γονείς και όχι μόνο από το Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Ακουστικός, οπτικός ή μήπως σφαιρικός; Ανακαλύψτε ποιος είναι ο μαθησιακός τύπος του παιδιού σας, δηλαδή με ποιο τρόπο μαθαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Ελληνική Γλώσσα. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων Ημερησίων & Εσπερινών Γενικών Λυκείων Α1.

Νέα Ελληνική Γλώσσα. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων Ημερησίων & Εσπερινών Γενικών Λυκείων Α1. 8 Ιουνίου 2018 Νέα Ελληνική Γλώσσα Απαντήσεις Θεμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων Ημερησίων & Εσπερινών Γενικών Λυκείων Α1. Το θέμα του κειμένου αφορά τον συσχετισμό «παιδείας» και «εκπαίδευσης». Αρχικά, η

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος Ο ΥΣΣΕΑΣ 2005 Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος 3 ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 2 ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΦΟΡΜΑ 4 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν

Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν 41 Διαγώνισµα 91 Ισότητα των Φύλων Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν Το επάγγελµα της εκπαιδευτικού στην Ελλάδα αποτέλεσε το πρώτο µη χειρωνακτικό επάγγελµα που άνοιξε και θεωρήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισµα 111. Αναλφαβητισµός ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΚΕΙΜΕΝΟ Τα παιδιά µελετούν, αλλά δεν κατανοούν

Διαγώνισµα 111. Αναλφαβητισµός ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΚΕΙΜΕΝΟ Τα παιδιά µελετούν, αλλά δεν κατανοούν Διαγώνισµα 111 Αναλφαβητισµός ΚΕΙΜΕΝΟ Τα παιδιά µελετούν, αλλά δεν κατανοούν «Πολλές φορές διαβάζω και δεν καταλαβαίνω. Όταν τα κείµενα είναι αρχαία µε νέα ελληνικά µαζί, µου φαίνονται πολύ περίεργα. Δυσκολεύοµαι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A') ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α )

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) 29 Μαΐου 2014 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) Α1. Ο συγγραφέας αναφέρεται στο φαινόμενο της έξαρσης της νεανικής εγκληματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήρια "ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ" www.prooptikh.com 1. Οδηγίες για την αξιολόγηση των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο

Φροντιστήρια ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ www.prooptikh.com 1. Οδηγίες για την αξιολόγηση των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο Φροντιστήρια "ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ" www.prooptikh.com 1 Οδηγίες για την αξιολόγηση των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο Η εξεταστέα ύλη του Γυμνασίου είναι τα 3/5 της ύλης που διδάχθηκε, με την προϋπόθεση ότι η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΚΕΙΜΕΝΟ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο Γ2. Χρήση γλώσσας (20 μονάδες) Διάρκεια: 30 λεπτά. Ερώτημα 1 (5 μονάδες)

Επίπεδο Γ2. Χρήση γλώσσας (20 μονάδες) Διάρκεια: 30 λεπτά. Ερώτημα 1 (5 μονάδες) Γ2 (20 μονάδες) Διάρκεια: 30 λεπτά Ερώτημα 1 (5 μονάδες) Ο φίλος σας έγραψε μία μελέτη σχετικά με τρόπους βελτίωσης της αναγνωστικής ικανότητας των μαθητών. Επειδή, όμως, είναι ξένος, κάνει ακόμη λάθη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 IOYNIOY 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 IOYNIOY 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 IOYNIOY 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ: Πολύς λόγος έχει γίνει για τα ποικίλα συνθήματα που βλέπουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Το δοκίµιο περιλαµβάνει την εισαγωγή, την πειθώ, τη γλώσσα και την οργάνωση του δοκιµίου. Εισαγωγή στο δοκίµιο Δοκίµιο ονοµάζεται το είδος του πεζού λόγου που έχει µέση έκταση, ποικιλία θεµάτων (κοινωνικού,

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Διοικώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Διοικώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Διοικώ 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Τι είναι «διοίκηση» 2. Η «διοίκηση»

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισµα 81. Νέοι και Οικογένεια ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΚΕΙΜΕΝΟ Σχέσεις γονέων εφήβων

Διαγώνισµα 81. Νέοι και Οικογένεια ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΚΕΙΜΕΝΟ Σχέσεις γονέων εφήβων Διαγώνισµα 81 Νέοι και Οικογένεια ΚΕΙΜΕΝΟ Σχέσεις γονέων εφήβων Μελετώντας κανείς τις σχέσεις των εφήβων και των γονέων µέσα από το πρίσµα της επικράτησης ενός γενικότερου πνεύµατος ελευθερίας, αντιλαµβάνεται

Διαβάστε περισσότερα

::: Γενικά :::.. Η περίληψη είναι ένας τρόπος συνοπτικής απόδοσης ενός κειμένου. Με αυτήν επιδιώκεται:

::: Γενικά :::.. Η περίληψη είναι ένας τρόπος συνοπτικής απόδοσης ενός κειμένου. Με αυτήν επιδιώκεται: ::: Γενικά :::.. Η περίληψη είναι ένας τρόπος συνοπτικής απόδοσης ενός κειμένου. Με αυτήν επιδιώκεται: Η κατανόηση του κειμένου. Η πληροφόρηση των άλλων με λιτό και σαφή τρόπο για το περιεχόμενο του κειμένου.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Η κριτική ως θεμέλιο της δημοκρατίας

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Η κριτική ως θεμέλιο της δημοκρατίας ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ Η κριτική ως θεμέλιο της δημοκρατίας Στην απολογία του ο Σωκράτης, με το λεπτότατο πνεύμα που τον διέκρινε, παρομοιάζει την Αθηναϊκή πολιτεία με μεγαλόσωμο αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Περίληψη Ο αρθρογράφος πραγµατεύεται το θέµα των ριάλιτι. Πιο συγκεκριµένα, αφορµάται από µία τέτοιου είδους γαλλική εκποµπή που µπορεί να αποτέλεσε παγκόσµια

Διαβάστε περισσότερα

γλώσσα β γυμνασίου ενότητα 2 : περίληψη

γλώσσα β γυμνασίου ενότητα 2 : περίληψη γλώσσα β γυμνασίου ενότητα 2 : περίληψη πλαγιότιτλοι Για να γράψουμε πλαγιότιτλους Διαβάζουμε προσεκτικά την παράγραφο και εντοπίζουμε τη βασική τη βασική της ιδέα Εντοπίζουμε και υπογραμμίζουμε τις λέξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 1 η ενότητα:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 1 η ενότητα: 1 η ενότητα: Από τον τόπο μου σ όλη την Ελλάδα Ταξίδια, περιηγήσεις, γνωριμία με ανθρώπους, έθιμα πολιτισμό Περίοδοι διδασκαλίας: 7 1 η περίοδος: Μέρος Α Εισαγωγικά κείμενα Μέσα από κείμενα οι μαθητές:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ A ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ A ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ A ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΘΗΝΑ 1999 Σύνταξη του παρόντος: Γεώργιος Κιούσης, Σχολικός Σύµβουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (Ενδεικτικές Απαντήσεις) Α1. Ο συντάκτης αναλύει τη σχέση παιδείας

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο [Οι διαδικτυακές επαφές στο περιβάλλον του Facebook]

Κείµενο [Οι διαδικτυακές επαφές στο περιβάλλον του Facebook] 41 Διαγώνισµα 41 Διαδίκτυο & Κοινωνική Δικτύωση Κείµενο [Οι διαδικτυακές επαφές στο περιβάλλον του Facebook] Το συµπέρασµα στο οποίο καταλήγουν ερευνητικές µελέτες για τις αναπαραστάσεις της φιλίας στην

Διαβάστε περισσότερα

Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών

Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών 1 η Τάξη Στόχοι Τα παιδιά: Αναπτύσσουν, σε κάθε ευκαιρία, τον προφορικό λόγο. Ως ομιλητές απαντούν σε απλές ερωτήσεις, ανακοινώνουν, περιγράφουν,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ Το Διαδικαστικό Μοντέλο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ Το Διαδικαστικό Μοντέλο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τομέας Νέων Ελληνικών ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ Το Διαδικαστικό Μοντέλο Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd ΑΘΗΝΑ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΑΝΑΓΝΩΣΗ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ 2 ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ .1 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Τηλεόραση & Φιλαναγνωσία ΚΕΙΜΕΝΟ Ένα σηµαντικό ζήτηµα που αφορά τις σχέσεις τηλεόρασης και προτιµήσεων του κοινού συνδέεται µε τις επιδράσεις των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ Είμαστε τυχεροί που είμαστε δάσκαλοι Α ΛΥΚΕΙΟΥ 20\ 11\2016 ΚΕΙΜΕΝΟ: Υπάρχει ιδανικός ομιλητής της γλώσσας; Δεν υπάρχει στη γλώσσα «ιδανικός ομιλητής». Θα διατυπώσω εδώ μερικές σκέψεις

Διαβάστε περισσότερα

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική.

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική. ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ από το 2000 µέχρι σήµερα ένα εργαστήρι σκηνικής έκφρασης και δηµιουργίας, ή µια πρόταση ασκήσεων δηµιουργικής φαντασίας -------------------------------------------- (α) αντικείµενο και ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (Οι απαντήσεις θεωρούνται ενδεικτικές) A1.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (Οι απαντήσεις θεωρούνται ενδεικτικές) A1. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ) 2012

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ) 2012 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ) 2012 ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ εν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες με την ίδια λέξη, τη διεθνή σήμερα λέξη «λόγος»,

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου

Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου 1. Ταυτότητα δραστηριότητας Τίτλος: Και πάλι στο σχολείο Δημιουργός: Μαρία Νέζη Πεδίο, διδακτικό αντικείμενο και διδακτική ενότητα: Μάθημα: Νεοελληνική Λογοτεχνία Τάξη:

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ε Λ Λ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Β ΤΑΞΗ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Β ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Δεν θα ήταν άσκοπο να αναλογιστούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α )

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) 29 Μαΐου 2014 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) Α1. Ο συγγραφέας του κειμένου αναφέρεται στη σημασία του δημιουργικού σχολείου στη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ» ΑΘΗΝΑ 1999 Οµάδα σύνταξης Συντονιστής: Γεώργιος Κιούσης,

Διαβάστε περισσότερα

e- EΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ.

e- EΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ. ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ. ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Ποτέ, πια, πόλεμος! Μετά τις οδυνηρές εμπειρίες του τελευταίου Παγκοσμίου Πολέμου, θα περίμενε κανείς

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΕΡΙΛΗΨΗ επιμέλεια: Γεώργιος Μπαρμπούτης

Η ΠΕΡΙΛΗΨΗ επιμέλεια: Γεώργιος Μπαρμπούτης ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ Η ΠΕΡΙΛΗΨΗ επιμέλεια: Γεώργιος Μπαρμπούτης Α. Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ 1. Διαβάζουμε προσεκτικά ολόκληρο το κείμενο, για να κατανοήσουμε το περιεχόμενό του και να επισημάνουμε το θεματικό του

Διαβάστε περισσότερα

1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τα διαγράμματα παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου, κατανόηση γραπτού λόγου

1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τα διαγράμματα παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου, κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Πρώτη διδακτική πρόταση Διάλεξη Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα νεαροί ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΙΑ ΓΙΑ ΣΗ ΤΝΣΑΞΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΙΑ ΓΙΑ ΣΗ ΤΝΣΑΞΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ 1ο ΓΕΛ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-12 ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΓΚΛΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΡΙΜΟ Η περίληψη αποτελεί μια συνοπτική και περιεκτική / συνοπτική απόδοση ενός αρχικού κειμένου (διήγημα, περιγραφή, άρθρο, επιφυλλίδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας 1 2 Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας μας, διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα στους συμμαθητές μας.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α ΚΕΙΜΕΝΟ 1) Διαβάζοντας το κείμενο, αντιλαμβανόμαστε ότι το φαινόμενο του ρατσισμού, έχει αρκετές συνέπειες και για εκείνον που το υποστηρίζει και

Διαβάστε περισσότερα

Α. Αξιολόγηση σχολικού εγχειριδίου

Α. Αξιολόγηση σχολικού εγχειριδίου V. ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Α. Αξιολόγηση σχολικού εγχειριδίου Ένας από τους σηµαντικότερους φορείς αξιολόγησης των σχολικών εγχειριδίων είναι οι µαθητές που τα χρησιµοποιούν, αρκεί η αξιολόγησή

Διαβάστε περισσότερα

αντισταθµίζονται µε τα πλεονεκτήµατα του άλλου, τρόπου βαθµολόγησης των γραπτών και της ερµηνείας των σχετικών αποτελεσµάτων, και

αντισταθµίζονται µε τα πλεονεκτήµατα του άλλου, τρόπου βαθµολόγησης των γραπτών και της ερµηνείας των σχετικών αποτελεσµάτων, και 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όλα τα είδη ερωτήσεων που αναφέρονται στο «Γενικό Οδηγό για την Αξιολόγηση των µαθητών στην Α Λυκείου» µπορούν να χρησιµοποιηθούν στα Μαθηµατικά, τόσο στην προφορική διδασκαλία/εξέταση, όσο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την 1 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την παλαιότερη γνώση τους, σημειώνουν λεπτομέρειες, παρακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Μακρυγιάννης: Αποµνηµονεύµατα (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου σσ. 185-188)

Μακρυγιάννης: Αποµνηµονεύµατα (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου σσ. 185-188) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Μακρυγιάννης: Αποµνηµονεύµατα (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου σσ. 185-188) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. α) Ποιες σκέψεις διατυπώνει ο Μακρυγιάννης στο εξεταζόµενο

Διαβάστε περισσότερα

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 12:25 Σελίδα 2 από 6 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 06/06/2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΣΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 3ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. ΘΕΜΑΤΑ Α. Να γράψετε στο τετράδιό σας την περίληψη του κειµένου χωρίς δικά σας σχόλια σε λέξεις.

ΑΡΧΗ 3ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. ΘΕΜΑΤΑ Α. Να γράψετε στο τετράδιό σας την περίληψη του κειµένου χωρίς δικά σας σχόλια σε λέξεις. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 IOYNIOY 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΚΕΙΜΕΝΟ: Πολύς λόγος έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑÏΟΥ Η αξία των ταξιδιών

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑÏΟΥ Η αξία των ταξιδιών ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ JEANNE D ARC ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑÏΟΥ 2019 ΚΕΙΜΕΝΟ Η αξία των ταξιδιών Πολλές φορές αναρωτιόμαστε ποιο είναι το πολυτιμότερο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ. Σήμερα (αρνητικά):

Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ. Σήμερα (αρνητικά): Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ Θετικά: μας ηρεμεί μας χαλαρώνει μας ψυχαγωγεί (ταξίδια, εκδρομές, συναντήσεις) μας παρέχει τα βασικά είδη διατροφής και επιβίωσης (αέρας, νερό, τροφή) Σήμερα (αρνητικά): Ο άνθρωπος:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Κοινωνική Παθητικότητα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Κοινωνική Παθητικότητα ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κοινωνική Παθητικότητα Ο άνθρωπος στην πορεία της μετεξέλιξής του από βιολογικό σε κοινωνικό ον, πέρα από την εκμάθηση κάποιων ρόλων, ωθείται, πότε συνειδητά και πότε ασυνείδητα,

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τηλεοπτικές συνήθειες-τρόπος χρήσης των Μ.Μ.Ε.

Α. Τηλεοπτικές συνήθειες-τρόπος χρήσης των Μ.Μ.Ε. 38 ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Ένας από τους βασικούς στόχους της παρούσας έρευνας ήταν η εύρεση εκείνων των χαρακτηριστικών των εφήβων τα οποία πιθανόν συνδέονται με τις μελλοντικές επαγγελματικές τους επιλογές. Ως

Διαβάστε περισσότερα

Ο διάλογος στην εκπαίδευση. ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 23 Οκτωβρίου Α. ΚΕΙΜΕΝΟ [Συνεργατική μάθηση]

Ο διάλογος στην εκπαίδευση. ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 23 Οκτωβρίου Α. ΚΕΙΜΕΝΟ [Συνεργατική μάθηση] ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 23 Οκτωβρίου 2018 01.08. Ο διάλογος στην εκπαίδευση Α. ΚΕΙΜΕΝΟ [Συνεργατική μάθηση] Η τυπική διαδικασία καθημερινής επικοινωνίας εκπαιδευτικού - μαθητή

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο Ηµεροµηνία ιδακτική Ώρα Τάξη/Τµήµα Αριθµός Μαθητών

Σχολείο Ηµεροµηνία ιδακτική Ώρα Τάξη/Τµήµα Αριθµός Μαθητών 2.2. Φόρµα Μαθήµατος 2 ης Τηλεδιάσκεψης Το νερό νεράκι Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος και της Κύπρου ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΛΗΡΟΥ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΥΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010 ΚΕΙΜΕΝΟ Με τον όρο αυτομόρφωση περιγράφουμε μία σύνθετη εκπαιδευτική διαδικασία της οποίας θεμελιώδης κινητήρια δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισµα 21. Τύπος & Δηµοκρατία ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ

Διαγώνισµα 21. Τύπος & Δηµοκρατία ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ 41 Διαγώνισµα 21 Τύπος & Δηµοκρατία ΚΕΙΜΕΝΟ Απέναντι στις καταχρήσεις των εξουσιών, ο τύπος και τ άλλα µέσα ενηµέρωσης υπήρξαν για αρκετές δεκαετίες, στα δηµοκρατικά καθεστώτα κυρίως, ένα καταφύγιο για

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 31

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 31 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΓΕΝΙΚΟ - ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Α. Τι πρέπει να προσέξω για να γράψω την περίληψη: Να αποδώσω το νοηματικό κέντρο του κειμένου, δηλαδή το θέμα του και τη θέση του συγγραφέα. Να ενσωματώσω στην περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγικά κείμενα 2. Βαθμοί επιθέτων και επιρρημάτων Η σύγκριση 3. Το β συνθετικό Λεξιλόγιο 4. Οργάνωση και συνοχή της περιγραφής και της αφήγησης 5. Δραστηριότητες παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας Β Λυκείου 1999

Θέµατα Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας Β Λυκείου 1999 Θέµατα Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας Β Λυκείου 1999 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Κείµενο O homo sapiens γίνεται homo videns, ο «άνθρωπος που γνωρίζει» µετατρέπεται σε «άνθρωπο που βλέπει» και η τηλεόραση γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο [Υψηλή τέχνη για τους πολλούς]

Κείµενο [Υψηλή τέχνη για τους πολλούς] 41 Διαγώνισµα 111 Τέχνη Κείµενο [Υψηλή τέχνη για τους πολλούς] Η σχέση µεταξύ τέχνης και χρήµατος είναι αµφιλεγόµενη. Κάθε άλλο παρά σαφές είναι ότι τα κυριότερα επιτεύγµατα που πραγµατοποιήθηκαν και αφορούσαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΕΠΑΛ (Ομάδα Α )

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΕΠΑΛ (Ομάδα Α ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΕΠΑΛ (Ομάδα Α ) (Οι απαντήσεις είναι ενδεικτικές και προσαρμοσμένες στις δυνατότητες γραφής των μαθητών της Γ Λυκείου.) (Πλαγιότιτλοι - κύρια σημεία του κειμένου

Διαβάστε περισσότερα

1. Κείµενα. ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : Νεοελληνική Γλώσσα/ Γ ΕΠΑΛ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/01/2018

1. Κείµενα. ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : Νεοελληνική Γλώσσα/ Γ ΕΠΑΛ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/01/2018 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : Νεοελληνική Γλώσσα/ Γ ΕΠΑΛ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/01/2018 1. Κείµενα Α. Μη λογοτεχνικό κείµενο Όταν µιλούµε για πρόοδο δεν εννοούµε απλά και µόνο µία εξέλιξη του ανθρώπου και της ζωής, αλλά σαφέστατα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ στο µάθηµα Γενικής Παιδείας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ στο µάθηµα Γενικής Παιδείας. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ στο µάθηµα Γενικής Παιδείας ιστορία νεότερη και σύγχρονη ΑΘΗΝΑ 2000 Οµάδα Σύνταξης Συντονιστής:

Διαβάστε περισσότερα

Η βαθµολόγηση των γραπτών στα Μαθηµατικά

Η βαθµολόγηση των γραπτών στα Μαθηµατικά 1 Η βαθµολόγηση των γραπτών στα Μαθηµατικά Παναγιώτης Λ. Θεοδωρόπουλος Σχολικός Σύµβουλος ΠΕ03 www.p-theodoropoulos.gr Εισαγωγή Όπως γνωρίζουµε η αξιολόγηση των µαθητών είναι µέρος της διδακτικής διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά και Πληροφορική. Διδακτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη Μελέτη και την Αυτο-αξιολόγηση των Μαθητών.

Μαθηματικά και Πληροφορική. Διδακτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη Μελέτη και την Αυτο-αξιολόγηση των Μαθητών. Μαθηματικά και Πληροφορική. Διδακτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη Μελέτη και την Αυτο-αξιολόγηση των Μαθητών. Α. Πέρδος 1, I. Σαράφης, Χ. Τίκβα 3 1 Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί perdos@kalamari.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) EΣΠΕΡΙΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ιδέες και Επιχειρήματα για την Έκφραση-Έκθεση

Ιδέες και Επιχειρήματα για την Έκφραση-Έκθεση Σελίδα 1 Σελίδα 2 Ιδέες και Επιχειρήματα για την Έκφραση-Έκθεση Β Τόμος Άρης Γιαβρής Θεόδωρος Στουφής Περιεχόμενα Εισαγωγή Οι Ενότητες των Θεματικών Κύκλων Βασικό Λεξιλόγιο Βασικά Κείμενα του Θεματικού

Διαβάστε περισσότερα

18 \ 01\ 2015 Κείμενο : Σχέσεις γονέων εφήβων

18 \ 01\ 2015 Κείμενο : Σχέσεις γονέων εφήβων ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ 10 Ον\ μο :.. Α Λυκείου 18 \ 01\ 2015 Κείμενο : Σχέσεις γονέων εφήβων Μελετώντας κανείς τις σχέσεις των εφήβων και των γονέων μέσα από το πρίσμα της επικράτησης ενός γενικότερου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ 1. Να γράψετε ένα κείµενο, όπου θα αναφέρετε τα στοιχεία που συναγάγουµε για τη δοµή και τη λειτουργία της αθηναϊκής πολιτείας από τον «Ὑπὲρ Μαντιθέου» λόγο.

Διαβάστε περισσότερα

Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών

Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών Πηγή: Δημάκη, Α. Χαϊτοπούλου, Ι. Παπαπάνου, Ι. Ραβάνης, Κ. Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών: μια ποιοτική προσέγγιση αντιλήψεων μελλοντικών νηπιαγωγών. Στο Π. Κουμαράς & Φ. Σέρογλου (επιμ.). (2008).

Διαβάστε περισσότερα