Διπλωματική εργασία ΒΕΡΓΕΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΦΩΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διπλωματική εργασία ΒΕΡΓΕΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΦΩΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ"

Transcript

1 ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕ ΧΝΟΛ ΟΓΙ Κ Ο ΕΚ ΠΑΙΔΕΥΤΙΚ Ο ΙΔΡ ΥΜ Α ΤΜ ΗΜ Α ΠΟΛΙΤΙΚ ΩΝ ΔΟΜ ΙΚ ΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜ ΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜ ΙΑ Σ ΑΣΤΙΚ ΟΣ ΣΧΕΔ ΙΑΣ Μ ΟΣ Διπλωματική εργασία ΒΕΡΓΕΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΦΩΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ (ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ) Επιβλέπων : καθηγητής κ. Γ. Βαρελίδης ΑΘΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2006

2

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Γιατί επιλέχτηκε ο Πύργος 1.2 Γενικά Δημογραφικά οικονομικά χαρακτηριστικά 1.3 Πολεοδομικές ενότητες. 1.4 Ιστορικά στοιχεία 1.5 Περιοχή μελέτης. 1.6 Κυρίαρχη ιδέα Στόχος.. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΠΡΟΕΡΕΥΝΑ 2.1 Γνωριμία με τη περιοχή. 2.2 Γενικές παρατηρήσεις Πορίσματα από τη προ έρευνα στη περιοχή. 2.3 Υποθέσεις εργασίας.. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Κοινωνική υποδομή Εκπαίδευση Υγεία Πρόνοια Αθλητισμός Πράσινο- Ελεύθεροι χώροι Πολιτιστικές εκδηλώσεις Ναοί Νεκροταφεία Λιανικό εμπόριο Εξυπηρετήσεις Αναψυχή Διοίκηση Βιομηχανική Βιοτεχνική- Χονδρεμπόριο Τουρισμός Κατοικίες. 3.2 Μεταφορική Υποδομή Ιδιοκτησία οχημάτων Ι.Χ Οδικό δίκτυο Σχήμα οργάνωσης κυκλοφορίας Διαδρομές διαμπερούς κυκλοφορίας..

4 3.2.5 Ειδικά προβλήματα μειωμένη ασφάλεια Γραμμές και Σταθμοί τρένων Χώροι στάθμευσης 3.3 Ποιότητα ζωής Κτίσματα και ελεύθεροι χώροι. 3.4 Καθεστώς γης Θεσμικό πλαίσιο δόμησης και εφαρμογή σχεδίου Εκμετάλλευση γηπέδων Πυκνοδομημένη περιοχή Ιδιοκτησιακό καθεστώς αξίες γης.. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΚΥΡΙΩΣ ΕΡΕΥΝΑ 4.1 Σκοπός της έρευνας. 4.2 Τύποι περιοχών οριοθέτηση τους Καταγραφή θυλάκων Θύλακας Α Θύλακας Β Θύλακας Γ Θύλακας Δ Θύλακας Ε Θύλακας ΣΤ Θύλακες Ζ και Η. 4.4 Συγκοινωνία. 4.5 Ερωτηματολόγια Προβλήματα και δυνατότητες στους θύλακες Α έως Η Θύλακες Α και Β Θύλακες Γ, Δ, Ε, ΣΤ Θύλακες Ζ, Η. 4.7 Κοινά προβλήματα θέματα κλειδιά.. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ 5.1 Θύλακες Α και Β Σκοπός Λύσεις 5.2 Θύλακες Γ, Δ, Ε, ΣΤ Σκοπός Λύσεις. 5.3 Θύλακες Ζ και Η Σκοπός Ανάγκη ανάδειξης και χρησιμοποίησης των θυλάκων Ζ και Η Σχεδιασμός των θυλάκων Ζ και Η Κυκλοφορικές ρυθμίσεις..

5 5.3.5 Συγκοινωνία Δυσκολίες υλοποίησης της πρότασης.. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

6 Κεφάλαιο 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΕ Ο ΠΥΡΓΟΣ Αποτελεί σήμερα κοινή διαπίστωση η αναγκαιότητα ύπαρξης πολεοδομικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη μιας πόλης. Οι πόλεις πια πρέπει να πάψουν να δομούνται άναρχα και απρογραμμάτιστα. Ο Πύργος είναι μια πόλη του Δυτικής Πελοποννήσου και πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας, που και οι δύο μας έχουμε γεννηθεί σε αυτόν τον τόπο, την ζούμε καθημερινά και την νοιαζόμαστε. Πιστεύω ότι αυτό δικαιολογεί απόλυτα την επιλογή μας αυτή. Παρουσιάζει έντονο πολεοδομικό ενδιαφέρον, αλλά και πολιτικό. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά παραδείγματα για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την «πολεοδομία» στο σύνολο της. 1.2 ΓΕΝΙΚΑ-ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Ο Πύργος, πόλη της Δυτικής Πελοποννήσου και πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας, βρίσκεται στην νοτιοδυτική περιοχή του Νομού, σε απόσταση 5 χιλ. από την θάλασσα, κοντά στις εκβολές του Αλφειού ποταμού. Είναι κτισμένη σε ύψωμα που δεσπόζει γύρω της η εύφορης πεδιάδας και με επίνει της πόλης είναι το Κατάκωλο. Ο Πύργος ήταν μέχρι το 1930 κατ εξοχήν εμπορική πόλη και το σημαντικότερο κέντρο του Ελληνικού σταφιδεμπορίου. Μάρτυρες αυτής της ακμής αποτελούν τα παλαιά κτίρια που έχουν απομείνει στην πόλη. Σήμερα ο πύργος παραμένει το κέντρο των υπηρεσιών του Νομού με ανταγωνιστική πόλη, όσον αφορά τις εμπορικές δραστηριότητες, την Αμαλιάδα, όπου συγκεντρώνονται όλα τα γεωργικά προϊόντα.

7 Ο Πύργος είναι κέντρο των συγκοινωνιών της βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα συνδέεται σιδηροδρομικά με την Πάτρα, Καλαμάτα, Κατάκoλο, Ολύμπια και οδικά με τα μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής και Κεντρικής Πελοποννήσου (μέσω του Εθνικού οδικού δικτύου), με περιαστικές περιοχές και χωριά (μέσω του επαρχιακού δικτύου) και γενικά με όλα τα μικρότερα γεωργικά κέντρα της Ηλείας και της Γορτυνίας. Ο Δήμος Πύργου το 2006 έχει κατοίκους, δηλαδή συγκεντρώνει το 22% των κατοίκων του Νομού. Η εξέλιξη του πληθυσμού από το έτος 1956 φαίνεται στους πίνακες που έπονται. Πίν.1. ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΕΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ Πίν.2.ΕΤΗΣΙΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΕΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ 0,017 0,02 0,64 0,70 0,76 Στην ουσία ο πληθυσμός παραμένει στάσιμος από το 1956 μέχρι το 1986 και με μια μέτρια αύξηση τις δεκαετίες και Αυτό δεν σημαίνει τίποτα για την κινητικότητα του πληθυσμού. Απλώς σημαίνει ότι το μέγεθος της μετανάστευσης (εσωτερικής και εξωτερικής) είναι σχεδόν ίσο με το μέγεθος των νέων κατοίκων που συγκεντρώνονται στων Πύργο από τα γύρω χωριά. Ο πληθυσμός των νοικοκυριών του Δήμου Πύργου ανέρχεται το 1986 σε άτομα δηλ. αντιπροσωπεύει το90% του συνολικού πληθυσμού, ενώ απογράφηκαν 6074 νοικοκυριά. Από αυτά τα στοιχεία συνεπάγεται ότι ο μέσος αριθμός μελών ανά νοικοκυριό το 1986 είναι 3,45 έναντι 3,4 που είναι στον Νομό. Στους πίνακες που ακολουθούν δίνονται στοιχεία για τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό και την δομή της απασχόλησης στον Δήμο του Πύργου. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι στην πρώτη θέση κατέχει ο τριτογενής τομέας που απασχολεί το 60% των απασχολουμένων, από τους οποίους το 55% είναι Μισθωτοί. Επίσης οι οικονομικά ενεργοί αποτελούν μόνο το 41% του οικονομικού πληθυσμού, και το 33% του πληθυσμού.

8 Πίν.3.ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Σύνολο πληθυσμ Οικονμοκός πληθυσμ Άνεργ οι Νέοι Μη οικονο μικός πλυθισ μ Απασ χολο ύμεν οι Μη οικον ομικά ενεργ οί Μη δηλού σα % 80% 20% 31% 2,5% 1,56% 47% 0,05% 1.3 ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ Η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει 8 πολεοδομικές ενότητες-γειτονιές. 1. Κέντρο που περιλαμβάνει τις περιοχές Αγ.Κυριακή και το Λάπατο. Μεταξύ της 28 ης Οκτωβρίου και της Πατρών. 2. Ετιά που περιλαμβάνει τις περιοχές του Σιδ.Σταθμού και του νεκροταφείου. Μεταξύ Πατρών Γερμανού. 3. Κοκκινόχωμα που περιλαμβάνει και την περιοχή Κούβελου και Χαλικιάτικα. Βόρεια της Ερμού και ανατολικά της Γερμανού. 4. Άγιος Αθανάσιος Σταυροπάζαρο. Μεταξύ της Κολοκοτρώνη και νότια της Ερμού. 5. Αγία Βαρβάρα. Νότια της Ρ.Φεραίου και δυτικά της Αγίας Μαρίνας. 6. Στρατόπεδο, Στάδιο, Βιομηχανική ζώνη 7. Αγ.Παντελεήμονας, που περιλαμβάνει τις περιοχές μεταξύ της οδό Λαμπετίου - Περιφερειακού και Ολυμπίων.

9 8. Ιφίτου. Νότια της Αλφειού, μέχρι τον νέο περιφερειακό. Από τις παραπάνω οι δύο: η πολεοδομική ενότητα 1.Κέντρο, Αγ. Κυριακή Λάπατο και η ενότητα 2. Η Ετιά περιλαμβάνει περιοχή αναθεώρησης και περιοχή επέκτασης όπως και την καθορισμένη από το Γ.Π.Σ., περιοχή Β.Ι.Π.Α 3.Κοκκινόχωμα, είναι περιοχές αμιγείς αναθεώρησης.. Οι ενότητες 4 και 5: περιοχές αναθεώρησης και επέκτασης και οι υπόλοιπες είναι αμιγείς περιοχές επέκτασης. Μεγάλο μέρος των τριών πρώτων πολεοδομικών ενοτήτων (1,2 και3) περιλαμβάνει εκτεταμένα τμήματα των κεντρικών περιοχών της πόλης. Η ενότητα 2 και Κυρίως η 3 Περιείχαν περιοχές όπου το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο δεν έχει εφαρμοσθεί στα 61 χρόνια της ισχύος του και η εφαρμογή του αντιμετώπιζε σοβαρότατα και μερικές αξεπέραστα προβλήματα εξ αιτίας της ήδη διαμορφωμένης κατάστασης. 1.4 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Πύργος, πιθανός στη θέση του αρχαίου Δυσποντίου. Το όνομα οφείλεται στον πύργο που βρισκόταν στον λόφο του Επαρχείου. Ο πρώτος πυρήνας εμφανίζεται πριν 600 περίπου χρόνια γύρω από τον Αγ. Χαράλαμπο και μέχρι την δυτική πλευρά του Επαρχείου. Αναπτύσσεται στην συνέχεια κατά μήκος του άξονα της οδού Ερμού. Το πρώτο σχέδιο του 1869 δεν ακολούθησε παντού τον προϋπάρχοντα ιστό και αντιμετώπισε προβλήματα εφαρμογής. Στην συνέχεια τροποποιήθηκε κυρίως στην περιοχή του Επαρχείου, γύρω από την εκκλησία του Αγ. Νικολάου.

10 Το υπόλοιπο υπέστη μικρές μετατροπές κυρίως από το σχέδιο του 1940 οι περισσότερες των οποίων όμως δεν έχουν εφαρμοστεί. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα της αποκατάστασης του ιστορικού πολεοδομικού ιστού. Η πόλη αναπτύσσεται με το εμπόριο και την επεξεργασία της σταφίδας. Κέντρο, διοικητικό η πλατεία Δημαρχείου, εμπορικό το Σταυροπάζαρο με την Ερμού που συνδέει και τα δύο με το βιοτεχνικό κέντρο τα Χαλικιάτικα. Έξω από το σχέδιο του 1869, στα 1881 θα λειτουργήσει ο σιδηροδρομικός σταθμός Πύργου-Κατακώλου που θα συνδέει την πόλη με το λιμάνι του Κατακώλου. Αργότερα δίπλα αρχίζει την λειτουργία του και ο σημερινός Σ.Σ. Στην περιοχή αυτή θα διαμορφωθεί και η νέα βιομηχανικήβιοτεχνική περιοχή. Έτσι το σχέδιο επεκτείνεται εδώ στα 1983 (ΕΤΙΑ) και στο Λάπατο το Η επέκταση θα γίνει σ ένα ιπποδρόμιο σχήμα με σχετικά φαρδύς δρόμους. Τα Χαλικιάτικα θα χάσουν τον παλιό βιοτεχνικό χαρακτήρα τους αλλά θα παραμείνουν εμπορικό κέντρο σε προέκταση της Ερμού. Η τελευταία επέκταση αναθεωρήσει έγινε στο Η αναθεώρηση αφορούσε κυρίως το σχέδιο του 1869 και εφαρμόσθηκε εν μέρει με αρκετές τροποποιήσεις κυρίως στο χώρο της κεντρικής πλατείας. Όσον αφορά την επέκταση το μεγαλύτερο τμήμα του δεν έχει εφαρμοσθεί. Στην περιοχή του Σταυροπάζαρου-Αγοράς Τσίλλερ και κατά μήκος της Πατρών-Ερμού από τον ΟΤΕ μέχρι και τα Χαλικιάτικα ο ιστορικός πολεοδομικός ιστός διατηρείται αναλλοίωτος και η πόλη παρουσιάζει ακόμη μια αρκετή ομοιογενή εικόνα. Η εγκατάλειψη ορισμένων κτιρίων (όπως αγορά του Τσίλλερ) η αλλαγή χρήσης άλλων, όπως και η ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου κατά μήκος της οδού 28 ης Οκτωβρίου Πατρών και Μανωλοπούλου έγινε αιτία της υποβάθμισης που παρουσιάζεται σε περιοχές του ιστορικού κέντρου. Αυτός ο παράγοντας πρέπει να ληφθεί υπ οψη στην πρόταση για αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου η οποία δεν θα πρέπει να περιορισθεί μόνο στην μορφολογική και υψομετρική επέμβαση. Σημεία αναφοράς παραμένουν οι κεντρικότερες πλατιές. Σε επίπεδο πόλης η κεντρική πλατεία, πρώην πλατιά δημαρχείου είναι και το κυριότερο σημείο αναφοράς. Μαζί με το διπλανό λόφο πλατεία - του Επαρχείου και την επί

11 της Πατρών - Κολοκοτρώνη πλατεία Ιατρίδη (πρώην Καφενείων). Περισσότερο σε επίπεδο γειτονιάς λειτουργούν η πλατεία Αυγερινού στο Σταυροπάζαρο και η πλατεία Κύπρου. Όμως και οι πλατείες Ανδριάρα και Ηφαίστου. Οι εκκλησίες παραμένουν ακόμη σημεία αναφοράς παρ όλο που έχουν χαθεί πίσω από τις πολυκατοικίες. Ο Αγ. Διονύσιος η Αγ. Κυριακή, ο Αγ. Νικόλαος, ο Αγ. Αθανάσιος, ο Αγ. Παντελεήμων είναι κτισμένες στα πιο ψηλά σημεία των λόφων και αποτελούσαν οπτικά σημεία αναφοράς στην οριζοντιογραμμή της πόλης. Σήμερα παρ ότι έχει σ ένα βαθμό γεμίσει από τους όγκους των νέων ψηλότερων κτιρίων, οι εκκλησίες και τα καμπαναριά δεν έχουν εξαφανισθεί ακόμη. Έχει σιγήσει όμως η ιστορική μεγάλη καμπάνα του Αγ. Νικολάου που σήμαινε σε έκτακτες περιπτώσεις. Η οδός Ερμού διασχίζει την πόλη και αποτελεί ακόμη τον πιο εμπορικό δρόμο της. Παλαιά σημεία αναφοράς όπως η μαρμαρένια βρύση στην συμβολή των οδών Παυσανίου Νεκροταφείου - Βύρωνος έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο. Τα κανούλια ιστορική πηγή που τροφοδότησε με νερό τους πρώτους κατοίκους της πόλης δεν υπάρχουν πια. Όμως έχει χαθεί και το πηγάδι του Τσερνοτά στη συνοικία Νιοχώρι. (Λέγεται ότι στο πηγάδι αυτό ο Έλληνας Τσερνοτάμπεης είχε βρει θησαυρό που παρέδωσε στον Σουλτάνο, ο οποίος του χάρισε το λόφο του Επαρχείου. Εκεί ο Τσερνοτάς έκτισε τον Πύργο). Το πηγάδι μπαζώθηκε πριν αρκετά χρόνια για να περάσει δρόμος. Μετά από έρευνες στην περιοχή του Αγ. Σπυρίδωνα στη γειτονιά Νιοχώρι εντοπίσαμε την θέση του. Θα πρέπει να αναδειχθεί πάλι σε σημείο αναφοράς με την επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. 1.5 ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ Τα όρια της περιοχής Μελέτης φαίνεται στον χαρτί (Α.Ο.) 1:4000 που συνοδεύει το κείμενο. Στον πίνακα που ακολουθεί δίνονται η έκταση, ο πληθυσμός και η πυκνότητα BRUTTO, περιοχή εντός

12 σχεδίου ( περιοχή Αναθεώρησης), στην περιοχή εκτός σχεδίου (περιοχή Επέκτασης) και στο σύνολο της Π.Μ. (περιοχή Επέκτασης-Αναθεώρησης). Πίν.1.ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΕΙ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Περιοχή Έκταση Ηα Πληθυσμός 2006 Εντός Σχεδίου Εκτός Σχεδίου Πυκνότητα BRUTTO(κατ\Hα) Σύνολο Περιοχής Μελέτης Η περιοχή Μελέτης εκτός σχεδίου ( Επέκτασης ) τροποποιήθηκε μετά την έρευνα των πυκνοδομημένων περιοχών ( Α Στάδιο ) και την συνεργασία με το Γ.Π.Σ. τον Φεβρουάριο.

13 ΧΑΡΤΗΣ 1

14 1.6 ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΙΔΕΑ-ΣΤΟΧΟΣ Στόχος μας είναι η ανασυγκρότηση της δομής της πόλης, σε πολεοδομικές ενότητες, γειτονιές, στην απομάκρυνση των οχλουσών χρήσεων, στην οργάνωση κοινωνικών πυρήνων στο επίπεδο της γειτονιάς, στη διαφύλαξη των αξιόλογων στοιχείων της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με προϋπόθεση πάντα ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα ανταποκρίνονται στο μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος. Τέλος σκοπός της αναθεώρησης είναι προσαρμογή εγκεκριμένου σχεδίου στις πραγματικές τοπογραφικές και πολεοδομικές συνθήκες όπου υπάρχει διάσταση. Ειδικότερα το Πολεοδομικό Σχέδιο επέκτασης\ αναθεώρησης παραδοσιακών οικισμών ή οικισμών με παραδοσιακά τμήματα, έχει σαν σκοπό τον σεβασμό της σημερινής πολεοδομικής σύνθεσης η την αποκατάσταση της παραδοσιακής πολεοδομικής σύνθεσης και λειτουργικής δομής και την διατήρηση του παραδοσιακού αρχιτεκτονικού κελύφους. Ο λόφος του Επαρχείου μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν η μόνη περιοχή αξιόλογου φυσικού κάλλους της πόλης. Πευκόφυτο πρανές και ανοικτή θέα προς τον κάμπο και την θάλασσα. Ανάγκη προστασίας χώρου και θέσης από ύψη νέων οικοδομών.

15 Κεφάλαιο 2 ΠΡΟ ΕΡΕΥΝΑ 2.1 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Επικεντρώσαμε το ενδιαφέρον μας σ αυτή τη περιοχή και αποφασίσαμε να την επισκεφτούμε για να γνωρίσουμε καλύτερα και να εντοπίσουμε τα προβλήματά της έτσι ώστε τελικά να υποδείξουμε τις λύσεις σ αυτά. Εκ πρώτης όψεως η περιοχή χαρακτηρίζεται από μεγάλες αντιθέσεις. Συγκεκριμένα παρατηρείται μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα των εταιριών και επιχειρήσεων το οποίο έρχεται σε αντίθεση με ένα άλλο μέρος της περιοχής που επικεντρώνει κατοικίες. Υπάρχει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που συνδέεται με την παραπάνω ανάπτυξη ενώ υπάρχουν περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος γιατί είναι ακόμη ανεκμετάλλευτες και ανοικοδόμητες. Για να γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα την περιοχή συζητήσαμε κυρίως με κατοίκους της περιοχής αλλά και με εργαζόμενους και περαστικούς. Θελήσαμε να μάθουμε κάποια ιστορικά στοιχεία καθώς και την ιστορική εξέλιξη της περιοχής, μαζί με τις αλλαγές που υπέστη στο χρόνο και τις επιδράσεις τους σ αυτήν. Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τα καθημερινά προβλήματα, να γνωρίσουμε το βιοτικό επίπεδο και να διακρίνουμε τις προοπτικές ανάπτυξης.

16 2.2 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Καταρχήν η περιοχή μας μπορεί να χωριστεί σε οχτώ υπό - περιοχές θύλακες 1.Περιοχή η οποία βρίσκεται στο κέντρο του Πύργου που περιλαμβάνει τις περιοχές Αγ. Κυριακής και το Λάπατο μεταξύ της 28ης Οκτωβρίου και της Πατρών. Αποτελείται από μεγάλα κτίρια που στεγάζουν εταιρίες γραφεία. Επίσης στις περιοχές αυτές υπάρχουν πολυάριθμοι υπαίθριοι χώροι (πλατείες, παιδικές χαρές κ.λ.π) 2. Περιοχή Ετιά που περιλαμβάνει τις περιοχές του Σιδ. Σταθμού και του νεκροταφείου. Μεταξύ Πατρών και Γερμανού η οποία αποτελείται κυρίως από κατοικίες και ελάχιστες επιχειρήσεις εμπορίου. 3. Περιοχή που οροθετείται από το Κοκκινόχωμα που περιλαμβάνει και την περιοχή Κούβελου και Χαλικιάτικα. Βόρεια της Ερμού και ανατολικά της Γερμανού. Αποτελείται από αποθήκες μάντρες οικοδομικών υλικών και ανοικοδόμητες εκτάσεις. 4. Περιοχή Άγιος Αθανάσιος Σταυροπάζαρο μεταξύ της οδού Κολοκοτρώνη και νότια της Ερμού η οποία περιλαμβάνει παλιά κτίρια αρχαιολογικού ενδιαφέροντος καθώς επίσης μικρά και στενά πεζοδρόμια. 5. Περιοχή Αγία Βαρβάρα νότια της Ρήγα Φεραίου και δυτικά της Αγίας Μαρίνας συναντάμε νέα

17 συγκροτήματα πολυκατοικιών και πολλά ανεκμετάλλευτα οικόπεδα. 6. Περιοχή Στρατόπεδο, Στάδιο, Βιομηχανική Ζώνη αραιοκατοικημένη περιοχή με λιγοστούς κατοίκους και κατοικίες. 7. Περιοχή Αγ. Παντελεήμονας που περιλαμβάνει τις περιοχές μεταξύ της Λαμπετίου Περιφερειακού και Ολυμπίων. 8. Η τελευταία περιοχή που συναντάμε είναι η Ιφίτου νότια της Αλφειού μέχρι τον νέο περιφερειακό Εξετάζουμε λοιπόν από την περιοχή 1 έως 8 και έχουμε : Ξεκινώντας από το κέντρο συναντήσαμε αρκετή κίνηση μέχρι τη περιοχή αυτή σε ώρα αιχμής. Ένα μεγάλο μέρος της κίνησης αυτής οφείλεται σε έργα που γίνονται κατά μήκος της οδού Πατρών και Ερμού δυσκολεύοντας τη διέλευση των οχημάτων. Τα έργα αυτά έχουν ως σκοπό να διευκολύνουν τη κυκλοφορία σε αυτές τις οδούς για αυτό μακροπρόθεσμα η εικόνα η σημερινή θα αλλάξει. Τέτοια έργα είναι διαπλάτυνση δρόμων, διαχωριστικές νησίδες στη μέση των δρόμων. Επίσης, σε αυτές τις οδούς γίνεται διαπλάτυνση και εξοπλίζεται με παράπλευρους πεζοδρόμους και πράσινο για να εξυπηρετήσει πλέον ως σημαντική αρτηρία την κυκλοφορία σε επίπεδο πόλης. Βλέπουμε δηλαδή ότι τα περισσότερα από αυτά τα έργα προσπαθούν να μειώσουν το χρόνο διαμονής των οχημάτων σε σηματοδότες με αποτέλεσμα την καλύτερη ροή των οχημάτων. Επίσης θα συμβάλουν και στη λύση του κυκλοφοριακού στα στενά γύρω από το Κέντρο για τον ίδιο λόγω που προαναφέρθηκε. Επίσης, ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που συναντάμε είναι η έλλειψη οργανωμένων χώρων στάθμευσης με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να σταθμεύουν πάνω στο δρόμο με αποτέλεσμα το πλάτος τους να μειώνεται περισσότερο. Η βασική αρτηρία που διασχίζει τον Πύργο και δέχεται την κυκλοφορία από Πάτρα προς

18 Ολυμπία ή Κυπαρισσία στενεύει πολύ στην οδό Ερμού και γι αυτό το λόγω έχει μονοδρομηθεί με κατεύθυνση από Πάτρα προς Ολυμπία. Η τροχαία Πύργου έχει εφαρμόσει ένα γενικότερο σύστημα μονόδρομων για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία, που παρουσιάζει προβλήματα στην κεντρική αυτή αρτηρία και σε όλους τους εμπορικούς δρόμους, λόγω σταθμευμένων οχημάτων τροφοδοσίας, όπως επίσης και στους σταθμούς των ΚΤΕΛ, λόγω μείωσης του πλάτους του δρόμου από τριπλοπαρκαρισμένα λεωφορεία. Στο νότιο τμήμα της πόλης οι οδηγοί, που έρχονται από το Κατάκολο χρησιμοποιούν για να παρακάμψουν το κέντρο της πόλης, την οδό Ρήγα Φεραίου, που το τελευταίο τμήμα της είναι αδιάνοικτο, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να βρουν αδιέξοδο γύρω από την πλατεία Επαρχείου (οδός Σκουφά κ.λ.π), όπου οι δρόμοι δεν προσφέρονται για διαμπερή κυκλοφορία (στενοί, στροφές χωρίς ορατότητα, μεγάλες κλίσεις). Το τμήμα της 28ης Οκτωβρίου, από την οδό Πατρών, ως την οδό Κοκκίνου, που είναι μονόδρομος προς Κατάκολο παρουσιάζει πρόβλημα λόγω των φορτηγών τροφοδοσίας των καταστημάτων, που παρκάρουν, μειώνοντας το πλάτος του δρόμου και την ορατότητα και μολύνοντας με τα καυσαέρια τους. Το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και σε όλο το μήκος της οδού Ερμού. Σημεία μειωμένης ασφάλειας υπάρχουν στις ισόπεδες διαβάσεις της σιδηροδρομικής γραμμής, στους εμπορικούς δρόμους, μπροστά σε σχολεία, στο ποδοσφαιρικό γήπεδο και αλλού. Η σιδηροδρομική γραμμή διασταυρώνεται παντού ισόπεδα με το οδικό δίκτυο. Στις διασταυρώσεις με κοινοτικούς δρόμους προς Αγ. Γεώργιο, Λαμπέτι και Κολύρι υπάρχει φωτεινή σηματοδότηση. Στις υπόλοιπες διασταυρώσεις, μέσα στην πόλη, υπάρχουν φυλασσόμενες διαβάσεις με μπάρες. Τέτοιες διασταυρώσεις είναι με τις οδούς Κοκκίνου, Στρατόπεδο, με την οδό προς Ολυμπία και την Πατρών.

19 Μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στη διέλευση των γραμμών του τρένου στην οδό Πατρών, όπου υπάρχει καθυστέρηση των αυτοκινήτων όταν διέρχεται το τρένο. Για τους πεζούς δεν υπάρχουν πουθενά διαβάσεις, κατάλληλα διαμορφωμένες για να διέρχονται τις σιδηροδρομικές γραμμές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην οδό Πατρών και Κοκκίνου, όπου και η μεγάλη κίνηση πεζών προς Τεχνικό Λύκειο, γήπεδο, γειτονιές κ.λ.π. Στις διασταυρώσεις Κοκκίνου και 28ης Οκτωβρίου, Πατρών και Γερμανού,Πατρών και 28 η ς Οκτωβρίου, υπάρχουν πολλά σημεία εμπλοκής και αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων, όπως επίσης και στο τμήμα της Πατρών κοντά στον ΟΤΕ (περιοχή πλέξης διαφόρων κινήσεων). Στην συμβολή των οδών Αλφειού Ολυμπίας κοντά στην πλατεία Ηφαίστου, το στένεμα του δρόμου και ο σταθμός των ΚΤΕΛ Ολυμπίας δημιουργεί προβλήματα στην ανεμπόδιστη κυκλοφορία των οχημάτων. Πρέπει ακόμη να σημειωθεί, ότι δεν υπάρχει φωτεινή σηματοδότηση στον Πύργο. Δεν υπάρχουν οργανωμένοι χώροι στάθμευσης στην πόλη. Στις προηγούμενες παραγράφους αναφέρθηκαν πολλά προβλήματα που δημιουργούν τα αυτοκίνητα που σταθμεύουν επί της οδού. Μεγάλο πρόβλημα στάθμευσης παρατηρείται στους δρόμους γύρω από τη σημερινή Νομαρχία. Ένα άλλο βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη χώρου στάθμευσης στο Εθνικό Στάδιο του Πύργου. Οι θεατές που έρχονται με αυτοκίνητο Ι.Χ. παρκάρουν κατά μήκος της Εθνικής οδού παρακωλύοντας τη διερχόμενη κυκλοφορία. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κοινόχρηστοι και ελεύθεροι χώροι ποικίλει. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δρόμων στις κεντρικές περιοχές είναι ασφαλτοστρωμένο σε καλή κατάσταση και ένα μικρό

20 ποσοστό κυρίως στο Κοκκινόχωμα- είναι χωματόδρομοι. Όσο προχωρούμε προς την περιφέρεια το ποσοστό των χωματόδρομων αυξάνει και τελικά κυριαρχεί στις υποβαθμισμένες περιοχές που αναφέραμε. Καλά διαμορφωμένες πλατείες είναι : η Κεντρική πλατεία και το Επαρχείο και η πλατεία Κύπρου. Άλλες πλατείες έχουν περιοριστεί σε συγκοινωνιακούς κόμβου, όπως η πλατεία Ηφαίστου και η πλατεία Ιατρίδη. Άλλες όπως η πλατεία Ανδριάρα είναι σε μέτρια κατάσταση ή είναι ακόμα αδιαμόρφωτες. Η αλλοίωση και κατ επέκταση καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος είναι ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να αφήνει κανέναν αδιάφορο. Πρέπει δηλαδή να ληφθεί μέριμνα από τις αρμόδιες αρχές ώστε ότι καινούργιο γίνεται στη περιοχή να έχει ως πρωτεύον σκοπό τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και φυσικά την εναρμόνισή του με αυτό. Από τις συζητήσεις που κάναμε κατά την επίσκεψή μας στη περιοχή ειπώθηκε ότι συντελείται προσπάθεια από κρατικούς φορείς για την απαλλοτρίωση μικρών δασικών εκτάσεων για την εγκατάσταση τεχνικών έργων γεγονός που θίγει το σεβασμό του ανθρώπου προς το περιβάλλον. Τέλος η υπερεκτίμηση των αξιών όσον αφορά τα ακίνητα και ιδίως τα οικόπεδα έχει ως απόρροια τη δυσκολία του αγοραστικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος από έναν μέσο σε εισόδημα πολίτη (π.χ. δημιουργία κατοικίας, βιοτεχνίας). Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη ευκολία στους κεφαλαιούχους να αγοράζουν οικόπεδα και να δημιουργούν μεγάλα κτίρια αλλάζοντας τις χρήσεις γης και δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στη περιοχή που πολλά από αυτά προαναφέρθηκαν. Συναντάμε μερικές περιοχές οι οποίες είναι ανοικοδόμητες και περιλαμβάνουν ελάχιστες αποθήκες οι οποίες στο σύνολό τους βρίσκονται στην περιοχή Κοκκινόχωμα και στις γύρω από αυτή περιοχές καθώς επίσης και κάποιες μάντρες. Είναι

21 μια περιοχή η οποία μελλοντικά θα αποτελέσει το επίκεντρο της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή και έτσι μας δημιουργεί ενδιαφέρον για να την μελετήσουμε και να την συνδέσουμε με τις προηγούμενες περιοχές. 2.3 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Από όλη αυτήν την έρευνα που κάναμε στις περιοχές καταλήξαμε στους εξής κύριους άξονες με τους οποίους θα ασχοληθούμε και θα αναπτύξουμε επιμελέστερα στην περαιτέρω εργασία μας. 1. Η ανάδειξη των κυριότερων προβλημάτων των περιοχών 1 έως 8 και η επίλυσή τους βάση των ιδίων δυνατοτήτων τους. 2. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των περιοχών για την πολεοδομική τους ανάπτυξη και ο ρόλος τους για την βελτίωση των προβλημάτων των περιοχών 1 έως 8.

22 Κεφάλαιο 3 3 ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ Η περιγραφή της πολεοδομικής οργάνωσης είναι αποσπασματική όταν δεν εξειδικεύει την προσέγγιση που έχει γίνει πριν σε ευρύτερη κλίμακα (θέση οικισμού στην ευρύτερη περιοχή). Η βασική αδυναμία παρουσιάζεται στην διάκριση των λειτουργιών σε τοπική και υπερτοπικής σημασίας (έλλειψη στοιχείων από Γ.Π.Σ.) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 3.1 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ Υπάρχουν 9 νηπιαγωγεία εκ των οποίων τα 4 είναι του Δημοσίου σε μισθωμένα κτίρια. Είναι κατανεμημένα άνισα στις γειτονιές, κυρίως στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, με εξαίρεση το Κοκκινόχωμα που δεν έχει νηπιαγωγείο. Δεν συνδυάζονται με συγγενείς χρήσεις και ελεύθερους χώρους. Υπάρχουν 11 Δημοτικά Σχολεία μέσα στην Π.Μ. Ν Ο Αρ. Τμημάτων Καθεστώς κατοχής κτιρίου Αρ. Αιθουσών 1 ο 11 μισθωμένο ο 13 δημόσιο ο 12 μισθωμένο ο 12 μισθωμένο ο 8 δημόσιο ο 12 μισθωμένο ο 12 μισθωμένο ο 4 δημόσιο ο 2 δημόσιο ο 1 μισθωμένο ο 6 μισθωμένο Αρ. Μαθητών

23 Λειτουργεί επίσης 3θέσιο σχολείο ιδιωτικό με 3 αίθουσες και 39 μαθητές καθώς και ένα Δημ. Σχολείο στην Αγία Φιλοθέη (οικοτροφείο) με 49 μαθητές και 3 τμήματα. Τα κτίρια είναι ακατάλληλα εκτός από το νέο κτίριο του 5 ου Δημ. Σχολείου στον Κούβελα, του 8 ου στο Λαμπέτη και του 2 ου στην Κατακόλου. Επίσης το 6 ο Δ.Σ. θα μεταφερθεί σύντομα σε νέο κτίριο που έχει ετοιμασθεί στην περιοχή Ετια-Νεκροταφείο. Προγραμματίζεται η μεταφορά σε νέες θέσεις του 1 ου, 3 ου, 4 ου και 7 ου Δ.Σ. Πρόβλημα παρουσιάζει η εξυπηρέτηση του Καταραχιού, λόγω της γραμμικής ανάπτυξης του οικισμού και του μικρού πληθυσμιακού μεγέθους. Η νέα εγκεκριμένη θέση του 4 ου Δ.Σ. επί της Αγίας Μαρίνης δεν είναι κεντροβαρική μέσα στην γειτονιά του Αγίου Σπυρίδωνα-Αγίου Αθανασίου. Επίσης η νέα θέση του 3 ου και 7 ου Δ.Σ. στην Αλφειού είχε εγκριθεί για οικονομικό γυμνάσιο-λύκειο. Επίσης λειτουργούν Εσπερινό Γυμνάσιο που συστεγάζεται με 1 ο Γ.-Λ. με 64 μαθητές. Τα κτίρια του 1 ου και του 2 ου Γ-Λ θεωρούνται κατάλληλα βρίσκονται όμως και τα δύο στην Δυτική πλευρά της πόλης σε κοντινές θέσεις, ενώ η Ανατολική πλευρά μένει ακάλυπτη. Η περιοχή εξυπηρέτησης του 2 ου Γ-Λ. βρίσκεται μακριά από τον τόπο εγκατάστασης (βλ. χάρτη 1:10000 (2) του κειμένου, όπου δείχνονται οι σημερινές περιοχές εξυπηρέτησης των σκολείων. Λειτουργεί Τεχνικό Γυμνάσιο Λύκειο στην ανατολική πλευρά της πόλης. Επίσης υπάρχει παράρτημα του Εθνικού

24 Ωδείου στην συνοικία Ετια και τα κτίρια του Τ.Ε.Ε. επί της Αλφειού ΥΓΕΙΑ Λειτουργεί ένα υπερσίχρονο νοσοκομείο (Ανδρέας Παπανδρέου) από το 2003 με 380 οργανικές θέσεις (250 αναπτυγμένες). Περιλαμβάνει τα εξής τμήματα: Παθολογικό, μαιευτικό, γυναικολογικό, παιδιατρικό, οφθαλμολογικό, ωτορινολαρυγγολογικό. Επίσης λειτουργούν: α) εξωτερικά ιατρεία, οδοντιατρικό οφθαλμολογικό, ορθοπαιδικό και καρδιολογικό τμήμα. β) ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο, σταθμός αιμοδοσίας, μονάδα προλήψεως μεσογειακής αναιμίας και φαρμακείο. Υπηρετούν 48 γιατροί, 73 ατ. Νοσηλευτικό προσωπικό, 2 φαρμακοποιοί 10 διοικητική, 8 παραϊατρικό και 39 ατ. Τεχνικό και λοιπό προσωπικό. Εξυπηρετεί τον μισό Νομό ( λειτουργούν άλλα δύο νοσοκομεία στα Κρέστενα και Αμαλιάδα). Ο εξοπλισμός του δεν είναι επαρκείς, γι αυτό και τα περισσότερα περιστατικά πηγαίνουν στην Αθήνα και την Πάτρα. Διαθέτει 3 ασθενοφόρα και 2 κρατικά αυτοκίνητα που προορίζονται για τα κέντρα υγείας. Γενικά η ποιότητα της περίθαλψης έχει βελτιωθεί μετά από την κατασκευή του νέου νοσοκομείου, αλλά δεν έχει το κατάλληλο προσωπικό για να λειτουργήσει πλήρες.

25 ΠΡΟΝΟΙΑ Υπάρχουν δύο Εθνικοί σταθμοί ένας ιδιόκτητος στην οδό Γορτυνίας και ένας με ενοίκιο στην οδό Κόκκινου υπό μεταφορά. Λειτουργεί επίσης και ένας ιδιωτικός βρεφονηπιακός σταθμός στην οδό Παλαιολόγου 7. Οι δύο πρώτοι έχουν δυναμικότητα παιδιών ο τελευταίος έχει 50 παιδιά.οι σταθμοί αυτοί εξυπηρετούν παιδιά από όλη την Πόλη, και δεν επαρκούν χρειάζονται και άλλοι (ένας τουλάχιστον ανά γειτονιά). Γηροκομείο (Ν.Π.Δ.Δ.) στον Άγιο Παντελεήμονα που φιλοξενεί 65 άτομα και εξυπηρετεί όλη την πόλη. Άσυλο Ανιάτών εκτός περιοχής Μελέτης επί της οδού Πατρών. Ένα μαθητικό Οικοτροφείο της Μητρόπολης στην Αγία Φιλοθέη (Εθνική οδός Πατρών), που φιλοξενεί μαθήτριες ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Το υπάρχον Εθνικό Στάδιο Πύργου με ανοικτό κολυμβητήριο έχει την δυνατότητα να διαμορφωθεί σε πυρήνα Α. Υπάρχει κλειστό γυμναστήριο με κερκίδες των 3000 θέσεων και κάτω από αυτές υπάρχουν αποδυτήρια, αίθουσες, W.C. και αίθουσα αεροβόλου όπλου. Ακόμα υπάρχει το εθνικό στάδιο που φιλοξενεί την τοπική ομάδα του Πύργου τον Πανυλιακό και δίπλα από αυτό το κλειστό γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ.

26 ΠΡΑΣΙΝΟ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ Οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι στην περιοχή του εγκεκριμένου σχεδίου καταλαμβάνουν το 28% της έκτασης του, εκ των οποίων ένα 2% μόνο είναι πάρκα-πλατείες ενώ την υπόλοιπη έκταση καταλαμβάνουν οι δρόμοι. Στην περιοχή εκτός σχεδίου οι Ε.Κ.Χ. καταλαμβάνουν το 12% της έκτασης των περιοχών αυτών και είναι αποκλειστικά δρόμοι. Τοπικά πάρκα δεν υπάρχουν στην Π.Μ. (έχει εγκριθεί ένα στην θέση Κεραμιδάκι άλλα δεν έχει πραγματοποιηθεί). Τοπικές πλατείες μπορούν να θεωρηθούν η πλατεία Αδριαρά, η πλατεία Δεξαμενής, που διαθέτει παιδική χαρά (ο Δήμος προτίθεται να την διαμόρφωση σε τόπο συγκέντρωσης των κατοίκων της γειτονιάς) η πλατεία Αγ. Νικολάου Λαμπετίου. Οι περισσότερες γειτονιές στερούνται οργανωμένων ελεύθερων χώρων. Σε επίπεδο πόλης υπάρχει η κεντρική πλατεία του δημαρχείου με τον χώρο του Επαρχείου, που λειτουργεί σςν τόπο συγκέντρωσης των κατοίκων όλης της πόλης. Επίσης υπάρχουν στο κέντρο της πόλης οι μικρότερες πλατείες Κύπρου και Αυγερινού και νησίδες όπως η λεγόμενη πλατεία των Καφενείων, η πλατεία Ηφαίστου, η πλατεία του Ο.Τ.Ε. και οι ελεύθεροι χώροι γύρω από τις εκκλησίες Αγ. Αθανασίου.

27 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Υπάρχουν 2 χειμερινοί κινηματογράφοι στο κέντρο και ένας θερινός. Επισκευάζεται από το παλαιό θέατρο Απόλλων. Αίθουσα συγκεντρώσεων υπάρχει μόνο μια της Μητρόπολης στην κεντρική πλατεία. Λειτουργεί μικρή βιβλιοθήκη σε μισθωμένο χώρο. Προγραμματίζεται νέα δημοτική βιβλιοθήκη, η διαμόρφωση του χώρου της παλαιάς αγοράς του Τσίλερ σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.α. Επίσης υπάρχουν 3 φιλαρμονικές, παραρτήματα του Λυκείου Ελληνίδων και ένας πολιτιστικός Σύλλογος, με έδρες στο κέντρο της πόλης ΝΑΟΙ Ενοριακοί ναοί είναι του Αγ. Νικολάου, Αγ. Κυριακής, Αγίου Αθανασίου, Αγ. Σπυρίδωνα, Αγ. Παντελεήμονα (βλ. χάρτη ενοριών 1:10000 ). Εκκλησίες: Άγιος Χαράλαμπος, Αγ. Μαρίνα, Αγ. Νικόλαος Λαμπετίου, Αγ. Βαρβάρα, Αγ. Παρασκευή. Οι γειτονιές Λάπατο, Κοκκινόχωμα, Ετιά δεν έχουν εκκλησίες εξυπηρετούν όμως την πόλη (υπάρχει υπερσυγκέντρωση εκκλησιών στον νότιο τομέα της πόλης.

28 ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ Το Ά Νεκροταφείο Πύργου που δεν επαρκεί. Το Κοιμητήριο στον Αγ. Γεώργιο. Το Κοιμητήριο στην Αγ. Μαρίνα. Χρειάζεται νεκροταφείο σε νέα θέση και μεγάλο σε έκταση ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ-ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ- ΑΝΑΨΥΧΗ Οι λειτουργίες αυτές εξυπηρετούν όλη την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, τοπικές εξυπηρέτησης επιπέδου γειτονιάς δεν υπάρχουν. Έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της οδού Ερμού και στις παρόδους της, ιδιαίτερα στο Σταυροπάζαρο, στην Γερμανού, μεταξύ Γερμανού και Αχιλλέως (λαϊκά καταστήματα), επί της 28 ης Οκτωβρίου, της Μανωλωπούλου και γύρο από την Κεντρική πλατεία (ακριβά καταστήματα, επι της οδού Πατρών και μεταξύ Θεμιστοκλέους και Κοκκίνου και επί της οδού Υψηλάντους (κυρίως αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και συνεργεία). Στις εξόδους της πόλης (Πατρών, Αλφειού, Ολυμπίων) συγκεντρώνονται πολλά συνεργεία αυτοκινήτωντρακτέρ και βενζινάδικα ΔΙΟΙΚΗΣΗ Οι Νομαρχιακές Υπηρεσίες εκτός του κτίριο της Νομαρχίας στην Ερμού είναι διασκορπισμένα στις κεντρικές περιοχές σε ενοικιαζόμενα κτίρια, λόγω ελλείψεως κτιριακής υποδομής. Προβλέπεται να συγκεντρωθούν όλες στο νέο κτίριο του διοικητηρίου που είναι υπό ανοικοδόμηση. Τα Δικαστήρια στεγάζονται σε ενιαίο κτίριο επί της 28 ης Οκτωβρίου. Το Δημαρχείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία.

29 Η χωροφυλακή, η Πυροσβεστική και οι Οργανισμοί κοινής ωφέλειας, συγκεντρώνονται στην περιοχή της Κεντρικής πλατείας, της πλατείας Αυγερινού, στην οδό Πατρών, 28 ης Οκτωβρίου και μεταξύ Πατρών και Θεμιστοκλέους ΒΙΟΜΗΜΑΝΙΚΗ-ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ- ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΟ Πυρηνέλαιουργείο-Κονσερβοποιείο Ξυστρί στο Λάπατο (οχλούσα βιομηχανία). Οινοποιείο Συνεταιριστικό στην Συντριάδα. Ελαιοτριβεία στην βόρια πλευρά του Πύργου Εργοστάσιο στην βόρια πλευρά του Πύργου Εργοστάσιο τούβλων στην Ολυμπίων. Βιοτεχνία Επίπλου και εργοστασίου ελαιουργείων μηχανημάτων στην Συντριάδα. Βιοτεχνίες μαρμάρου έξω από τον πύργο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Λειτουργούν 5 Ξενοδοχεία στην περιοχή του Κατακόλου κοντά στο λιμάνι, τα οποία εξυπηρετούν κατά κόρων τουρισμό εκτός Ελλάδος. Όλα τα ξενοδοχεία είναι Α κατηγορίας με κλίνες Στο κέντρο του Πύργου είναι 3 ξενοδοχεία με κλίνες μεγέθους , τα οποία εξυπηρετούν διερχόμενους τουρίστες εντός Ελλάδος. Ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν υπάρχουν στον Πύργο.

30 ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ Πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι οι περιοχές εφαρμογής του σχεδίου όπου η πυκνότητα BRUTTO φθάνει τα 230ατ/1Ηα.Ο Πύργος έχει μικτή χρήση κατοικίας ενώ η περιφέρεια του έχει αμιγή χρήση κατοικίας. Αραιοκατοικημένες περιοχές είναι οι περιφερειακές εντός σχεδίου και οι εκτός σχεδίου περιοχές όπου η πυκνότητα δεν ξεπερνά τα 35ατ/Ηα. Αυτές αποτελούν αμιγείς περιοχές κατοικίας ή περιοχές αγροτικής κατοικίας ( ανάμειξη κατοικίας με γεωργική γη π.χ. Καταράχι, Λαμπέτι όπου είναι περιοχές μη εφαρμογής του σχεδίου ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Ι.Χ. Από τα μέσα του 1972 τότε όπου καθιερώθηκαν οι νέες πινακίδες κυκλοφορίας, έχουν εκδοθεί άδειες κυκλοφορίας στο Νομό Ηλείας για ι.χ. και επαγγελματικά. Επίσης έχουν εκδοθεί άδειες δίκυκλων. Σε σύνολο κατοίκων του Νομού Ηλείας(απογραφεί 2004) ο Πύργος με συγκεντρώνει το 23% του πληθυσμού και ανάλογα βγαίνει συμπέρασμα για την τάξη μεγέθους του αριθμού οχημάτων στην περιοχή του Πύργου, δηλαδή γύρω στις οχήματα. Κατά τις εκτιμήσεις του Δήμου Πύργου μια στις τρεις οικογένειες έχεις Ι.Χ. αυτοκίνητο. Ταξί: Υπάρχουν 485 ταξί στο Νομό Ηλείας από τα οποία τα 95 εδράζουν στον Πύργο. Φορτηγά: Περίπου 1150 στο Νομό Ηλείας. Λεωφορεία: 150 Λεωφορεία σ όλο το Νομό Ηλείας, απ τα οποία 95 ανήκουν στα ΚΤΕΛ και τα υπόλοιπα είναι τουριστικά και Ι.Χ. Τα 50 περίπου απ όλα τα λεωφορεία εδράζουν στον Πύργο.

31 ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Στην περιοχή του Πύργου κανένας δρόμος δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν ελεύθερη λεωφόρος. Το τμήμα της Εθνικής οδού Πατρών-Πύργου-Ολυμπίας που παρακάμπτει βορειοανατολικά του Πύργου, έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και με νησίδα στην μέση. Αν οι διασταυρώσεις με τους δρόμους από Πύργο προς Λαμπέτι, Αγ.Γιώργη κλπ. Κατασκευαστούν στο μέλλον σαν ανισόπεδοι κόμβοι θα ήταν ο μόνος με χαρακτήρα ελεύθερης λεωφόρου. Μέσα στην πόλη σαν αρτηρία μπορούν να χαρακτηρισθούν η οδός Πατρών, η Ερμού η Αλφειού και οι άλλοι δρόμοι που συμπληρώνουν το δίκτυο της μονοδρόμησης, επειδή εξυπηρετούν μεγάλου μήκους μετακινήσεις πολλές από τις οποίες είναι υπεραστικές και δεν έχουν προέλευση ή προορισμό τον Πύργο. Αντίφαση στον παραπάνω χαρακτηρισμό αποτελούν η μορφή και η διατομή αυτών των δρόμων. Κατάσταση εθνικού-επαρχιακού οδικού δικτύου στην περιοχή του Πύργου. Εθνικοί δρόμοι 1) Παλαιά Εθνική Πατρών-Πύργου. (κακή) 2) Εθνικοί οδός Πύργου-Ολυμπίας. (καλή) 3) Εθνική οδός Πύργου-Κυπαρισσίας. (κακή) Επαρχιακοί δρόμοι 1) Πύργος-Σαλμώνη. (κακή) 2) Πύργος-Λαμπετι. (καλή) 3) Πύργος-Αγ. Γεώργιος. (κακή) 4) Πύργος-Αγ. Ιωάννης, Κατάκολο κλπ..(καλή)

32 ΣΚΑΡΙΦΗΜΑ 1

33 ΣΧΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Η κεντρική περιοχή του Πύργου παρουσιάζει πολύ έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα. Η παλιά πόλη έχει ακανόνιστο ρυμοτομικό σχέδιο με στενούς δρόμους, ενώ οι μεταγενέστερες επεκτάσεις έχουν Ιπποδάμειο σύστημα ορθογωνικού κανάβου, όπου μπορεί ποιο εύκολα να γίνουν ρυθμίσεις. Γενικά η πόλη έχει δρόμους μικρού πλάτους και είναι πυκνά δομημένη. Οργανωμένοι χώροι στάθμευσης δεν υπάρχουν και τα αυτοκίνητα σταθμεύουν πάνω στον δρόμο με αποτέλεσμα το πλάτος του να μειώνεται περισσότερο. Η βασική αρτηρία που διασχίζει τον Πύργο και δέχεται την κυκλοφορία από Πάτρα προς Ολυμπία η Κυπαρισσία στενεύει πολύ στην οδό Ερμού και γι αυτό το λόγω έχει μονοδρομηθεί με κατεύθυνση από Πάτρα προς Ολύμπια. Η τροχαία Πύργου έχει εφαρμόσει ένα γενικό σύστημα μονόδρομων για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία, που παρουσιάζει προβλήματα στην κεντρική αυτή αρτηρίας και σε όλους τους εμπορικούς δρόμους, λόγω σταθμευμένων οχημάτων τροφοδοσίας ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΔΙΑΜΠΕΡΟΥΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Λόγω της στενότητας της οδού Ερμού, ισχύει όπως είπαμε ένα σύστημα μονοδρόμων που φέρνει την κυκλοφορία με κατεύθυνση από Ολύμπια ή Κυπαρισσία προς Πάτρα μέσω των οδών Αγ. Γεωργίου, Υψηλάντου κλπ. Μέσα στις οικιστικές περιοχές, με αποτέλεσμα τη διέλευση όλων των οχημάτων (και των φορτηγών) μέσα από τις ευπαθείς αυτές

34 περιοχές κατοικίας (γειτονιές Ετιά, Κοκκινόχωμα, σταυροπάζαρο), που δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα θορύβου. Καυσαερίων και κίνδυνο ατυχημάτων. Μετακινήσεις χωρίς προέλευση ή προορισμό στον Πύργο παρενοχλούν έτσι σημαντικά την πόλη και διακόπτουν τον οικιστικό ιστό. Το πρόβλημα έχει λυθεί κατά το υμίση με την κατασκευή της παρακαμπτήριου αλλά χρειάζονται κάποιοι επιπλέων ανισόπεδοι κόμβοι για την εξομάλιση της κυκλοφορίας ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Το τμήμα της 28ης Οκτωβρίου, από την οδό Πατρών, ως την οδό Κοκκίνου, που είναι μονόδρομος προς Κατάκολο παρουσιάζει προβλήματα λόγω των φορτηγών τροφοδοσίας των καταστημάτων, που παρκάρουν, μειώνοντας το πλάτος του δρόμου και την ορατότητα και μολύνοντας με τα καυσαέρια τους. Το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και σε όλο το μήκος της οδού. Σημεία μειωμένης ασφάλειας υπάρχουν στις ισόπεδες διαβάσεις της σιδηροδρομικής γραμμής, στους εμπορικούς δρόμους, μπροστά σε σχολεία, ποδοσφαιρικό γήπεδο και αλλού. Η σιδηροδρομική γραμμή διασταυρώνεται παντού ισόπεδα με το οδικό δίκτυο. Στις διασταυρώσεις με κοινόχρηστους δρόμους προς Αγ. Γεώργιο. Λαμπέτι και Κολύρι υπάρχει φωτεινή σηματοδότηση. Στις υπόλοιπες διασταυρώσεις, μέσα στην πόλη, υπάρχουν φυλασσόμενες διαβάσεις με μπάρες. Τέτοιες διασταυρώσεις είναι με την οδό Κοκκίνου, Σταυτοπέδου, με την οδό προς Ολύμπια και την Πατρών. Μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στη διέλευση των γραμμών του τρένου στην οδό Πατρών, όπου υπάρχει καθυστέρηση των αυτοκινήτων όταν διέρχεται το τρένο. Για τους πεζούς δεν υπάρχουν πουθενά διαβάσεις, κατάλληλα διαμορφωμένες για να διέρχονται τις σιδηροδρομικές γραμμές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην οδό Πατρών και Κοκκίνου, όπου και η μεγάλη κίνηση

35 πεζών προς Τ.Ε.Ε, γήπεδο, γειτονίες κλπ. Στις διασταυρώσεις Κοκκίνου και 28ης Οκτωβρίου, Πατρών και Γερμανού, υπάρχουν πολλά σημεία εμπλοκής και αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων, όπως επίσης και στο τμήμα της Πατρών κοντά στον ΟΤΕ. Στην συμβολή των οδών Αλφειού-Ολυμπίας κοντά στην πλατεία Ηφαίστου, το στένεμα του δρόμου και ο σταθμός των ΚΤΕΛ Ολυμπίας δημιουργεί πρόβλημα στην ανεμπόδιστη κυκλοφορία των οχημάτων. Εδώ και δύο χρόνια έχει καταστευαστεί ένας υπερσύγχρονος σταθμός του ΚΤΕΛ όπου εξυπηρετεί όλα τα χωριά την Αττική και Βόριο Ελλάδα ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΕΝΩΝ Η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Δυτικής Πελοποννήσου εξυπηρετεί τον Πύργο και μέσω του εδώ σιδηροδρομικού σταθμού την ευρύτερη περιοχή 7-8 δρομολόγια την ημέρα. Έτσι ο Πύργος με την γραμμή αυτή συνδέεται με την Αθήνα, την Πάτρα, και την Καλαμάτα και άλλες μικρότερες πόλεις ή χωριά. Από τον Πύργο ξεκινάνε και οι σιδηροδρομικές γραμμές Πύργου-Ολυμπίας και Πύργου Κατακόλου με εποχιακή κίνηση. Το καλοκαίρι υπάρχει αύξηση 50% λόγω μετακινήσεων προς παραλίες κοντά στο Κατάκολο και προς αρχαιολογικό χώρο Ολυμπίας (ειδικά το καλοκαίρι πέντε τρένα την ημέρα

36 πηγαίνουν στην Ολυμπία και πέντε προς Κατάκολο, ενώ το χειμώνα συμβολικά ένα μόνο τρένο) ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ Δεν υπάρχουν οργανωμένοι χώροι στάθμευσης στην πόλη. Στις προηγούμενες παραγράφους αναφέρθηκαν πολλά προβλήματα που δημιουργούν τα αυτοκίνητα που σταθμεύουν επί της οδού. Μεγάλο πρόβλημα στάθμευσης παρατηρείται στους δρόμους γύρω από τη σημερινή Νομαρχεία. Η προγραμματισμένη συγκεντρώσει όλων των νομαρχιακών υπερεσιών στο νέο κτίριο του διοικητηρίου, που χτίζεται κοντά στον Άγιο Διονύσιο, θα απαιτήσει με τη λειτουργία του νέου διοικητηρίου οργανωμένο χώρο στάθμευσης. Ένας τέτοιος κατάλληλος χώρος μπορεί να βρεθεί στην περιοχή Κεραμιδάκι σε ακάλυπτους χώρους επί της οδού Ρήγα Φεραίου. Ένα άλλο βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη χώρου στάθμευσης στο Εθνικό Στάδιο. Οι θεατές που έρχονται με αυτοκίνητο Ι.Χ. παρκάρουν κατά μήκος της Εθνικής οδού παρακωλύοντας τη διερχόμενη κυκλοφορία. Ο Δήμος πρότεινε και δημιουργία υπόγειου πάρκιγκ κάτω από την Πλατεία Επαρχείου. Ένα τέτοιο έργο όμως θα ήταν δυσανάλογα δαπανηρό για μια πόλη σαν τον Πύργο και μάλιστα χωρίς να έχουν διερευνηθούν άλλες λύσεις όπως πολυώροφο (υπέργειο) κτίριο στάθμευσης Η εκμετάλλευσης ακάλυπτων χώρων κλπ.

37 3.3. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ Εάν ορίσουμε τρεις χρονολογικές περιόδους ηλικίας των κτιρίων θα είναι: α) προς του 1940, β) , γ) σήμερα. Παρατηρούμε ότι στην περιοχή από το Επαρχείο μέχρι τα Χαλικιάτικα και από την Αγ. Χαραλάμπους μέχρι την Ζακύνθου σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται στο 60% κυριαρχούν τα κτίρια της Ά περιόδου. Θύλακες αυτής της περιόδου υπάρχουν βόρεια της Πλ. Ηφαίστου. Νότια του Επαρχείου, μέχρι τον Αγ. Χαράλαμπο, στην περιοχή του Σιδηρ. Σταθμού, στο Λάπατο απέναντι από το Β Δημοτικό Σχολείο και στην Γρηγορίου Έ- Μανωλοπούλου. Κτίρια της Β περιόδου έχουμε κυρίως στην Ετιά και στον Κούβελο προς την οδό Ολυμπίων και το Δυτικό μέρος του Λάπατου. Στις δύο αυτές περιοχές υπάρχει και η μεγαλύτερη τάση για αντικατάσταση των παλαιών κτιρίων από νέα κτίρια αυτής της περιόδου έχουμε και στο κέντρο της πόλης, κυρίως εμπορικά. Τα κτίρια της Γ περιόδου είναι διάσπαρτα σε όλη την πόλη σε αρκετά μεγάλο ποσοστό. Περίπου είναι 20% στο κάντρο, Κοκκινόχωμα, Αγ. Αθανάσιο, εδώ όμως υπάρχουν και αμιγές θύλακες πολυκατοικιών και 30-50% στο Λάπατο την Ετιά και το Κούβελο. Από 60% και πάνω στην περιφέρεια. Στις περιοχές που δομούνται με το καθεστώς των προ του 1943 οικισμών, κυριαρχούν σε ποσοστό 70% τα κτίρια της 3 ης περιόδου. Εξαίρεση αποτελεί το Λαμπέτι. Εδώ τα κτίρια είναι της α και β και λίγα της γ περιόδου. Τα νεώτερα κτίρια γενικά είναι σε καλή κατάσταση. Τα κτίρια της α περιόδου που είναι και τα περισσότερα κεντρικές περιοχές είναι σε μέτρια και κακή κατάσταση. Παρουσιάζουν αρκετές φθορές στην στέγη, στους σοβάδες και στα γύψινα κορνιζώματα. Μερικά είναι επισκευάσημα και σε καλή κατάσταση. Υπάρχουν συγκεντρώσεις κτισμάτων σε κακή κατάσταση. Υποβαθμισμένες οικιστικά περιοχές υπάρχουν στον Κούβελο, στα Χαλικιάτικα, στην Νεάπολη, στον Αγ.

38 Σπυρίδωνα κάτω από το Επαρχείο κοντά στον Αγ. Χαράλαμπο, δυτικά των εργατικών κατοικιών στην Κατακόλου. Στις περιοχές αυτές τα κτίρια είναι ισόγεια, πλίθινα με κεραμοσκεπή. Πολλά έχουν προσθήκες με τσιμεντόπλιθες και λαμαρινοσκεπή. Δεν παρουσιάζουν κανένα μορφολογικό ενδιαφέρων. Στα κτίρια της α και μέρους της β περιόδου και σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται στο 70% κυριαρχεί η λιθοδομή. Τα υπόλοιπα είναι πλινθόκτιστα. Οι πιο παλιές λαικές κατοικίες είναι μικτής κατασκευής. Ένα μέρος της β περιόδου είναι οπτοπλινθοδομή ή λιθοδομή με χρίση οπλισμένου σκυροδέματος στα οριζόντια στοιχεία. Στις κεντρικές περιοχές ο φέρων οργανισμός είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Τα κτίρια της γ περιόδου από Ο.Σ. στο σύνολό τους. Γενικά μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι υπάρχει ένα σαφές πέρασμα από την Λιθοδομή της παλιάς πόλης (α περιόδου) στο οπλισμένο σκυρόδεμα της γ περιόδου. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κοινόχρηστοι και ελεύθεροι χώροι ποικίλει. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δρόμων στις κεντρικές περιοχές είναι ασφαλτοστρωμένο σε καλή κατάσταση και ένα μικρό ποσοστό- κυρίως στην περιφέρεια το ποσοστό των χωματόδρομων αυξάνεται κυρίως σε αγροτικές περιοχές. Καλά διαμορφωμένες πλατείες είναι: Η Κεντρική πλατεία και το Επαρχείο και η πλατεία Κύπρου. Άλλες πλατείες έχουν περιορισθεί σε συγκοινωνιακούς κόμβους όπως η πλατεία Ηφαίστου και η πλατεία Ιατρίδη. Άλλες όπως η πλατεία Ανδριάρα είναι σε μέτρια κατάσταση η είναι ακόμα αδιαμόρφωτες ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΗΣ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΧΕΔΙΟΥ

39 Eντός σχεδίου περιοχή (χάρτης 2) Η ένταση του εγκεκριμένου σχεδίου είναι 316 Ηα (3ΙΙΗα χωρίς σχέδιο. Το πρώτο σχέδιο εγκρίθηκε με το Δ/γμα της 19/10/1960 και περιλαμβάνει το ιστορικό κέντρο. Το σχέδιο αυτό είναι μάλλον ακανόνιστο, αφ ενός γιατί προσπάθησε να προσαρμοσθεί στον προυφισταμένο ιστορικό ιστό, αφ ετέρου γιατί ο λόφος επί του οποίου ήταν κτισμένη η πόλη, ανώμαλος και ανισοϋψής, δεν προσφέρονταν για την χάραξη κανονικής ρυμοτομίας. Το σχέδιο επεκτάθηκε προς την συνοικία Λάπατο, κάτω από την οδό Μανολωπούλου, με το Δ/γμα 19/3/1960 και προς την συνοικία Ετιά, κάτω από την οδό Μεγ. Αλεξάνδρου με το Δ/γμα 23/3/1960. Οι δύο τελευταίες επεκτάσεις έγιναν στην βάση του ιπποδάμειου συστήματος, λόγω της ομαλής μορφολογίας του εδάφους στις περιοχές αυτές. Το μέγεθος των τετραγώνων είναι πολύ μικρό, γεγονός που δίνει δυνατότητα παρέμβασης με πεζοδρομήσεις οδών. Το υφιστάμενο σχέδιο εγκρίθηκε σαν αναθεώρηση και επέκταση, καθώς και επιβολή οικοδομικών περιορισμών με το Δ/γμα 63 15/2/1970, Με το Δ/γματα ΦΕΚ 107Δ 20/2/79 και ΦΕΚ 220 δ 12/4/79 καθορίστηκαν 4 τομείς Συντελεστών Δόμησης (Σ.Δ.) με υψηλότερο τον 2,4 (τομείς ΙΙΙ) και χαμηλότερο τον 1,4 (τομείς Ι) όπου έχουν επιβληθεί και ειδικοί περιορισμοί στους ορόφους των οικοδομών (μεγ. Επιτρ. αρ. ορ.2) για να μην εμποδίζεται η θέα από τον λόφο του Επαρχείου. Οι περιορισμοί αυτοί θα πρέπει να επεκταθούν σ ολη την νότια πλευρά όπου υπάρχουν έντονες κλίσεις. Στους υπόλοιπους τομείς ο μέγιστος επιτρ. αρ. ορόφων είναι 5 (στις Κεντρικές περιοχές) και (στην περιφέρεια). Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων και οι Σ.Δ. θεωρούνται πολύ υψηλοί ειδικά στις ζώνες όρων δόμησης Α, Δ και Ε, όπου οι αρτιότητες των οικοπέδων είναι πολύ μικρές (Μ.Μ. οικοπέδου: 200 μ 2 και κάτω). Αποτέλεσμα η ακανόνιστη δόμηση, ως προς τα ύψη των οικοδομών, στο κέντρο και η αλλοίωση της παραδοσιακής μορφής της πόλης και του τοπίου. Επίσης καθορίστηκαν 5 τομείς λοιπών όρων δόμησης, όπου ισχύουν δύο συστήματα, το Συνεχές στο Κέντρο και το Πανταχόθεν Ελεύθερον στην Περιφέρεια (βλ. χάρτη 2.). Στους βασικούς δρόμους κυκλοφορίας και τους δρόμους αισθητικές και πολιτιστικής αξίας εκατέρωθεν της πλατείας Δημαρχείου, απαγορεύεται η δημιουργία χώρων στάθμευσης.

40 Εγκεκριμένο σχέδιο ενημερωμένο με όλες τις τροποποιήσεις κλπ. από το 1940 μέχρι σήμερα και σε πρόσφατο υπόβαθρο 1:2000 ή και μεγαλύτερη κλίμακα, δεν υπάρχει στο Π.Γ. και Π.Ε. Πύργου, πράγμα που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην έκδοση οικοδομών αδειών και στην σωστή εφαρμογή του σχεδίου. Υπάρχει άμεση ανάγκη να συνταχθεί το παραπάνω διάγραμμα από τις Υπάρχουσες της Πολεοδομίας, εργασία απαραίτητη και στην μελέτη αναθεώρηση του σχεδίου. Βαθμός εφαρμογής εγκ. Σχεδίου (χάρτες 1: και 1: ) Το εγκ. Σχέδιο του Πύργου ειδικά στις περιοχές επέκτασης του 1940 (περιφέρεια) παρουσιάζει χαμηλό βαθμό εφαρμογής, πράγμα που αποτελεί και ένα από τα βασικότερα προβλήματα της πόλης. Οι μη διανοιγμένοι δρόμοι αποτελούν το 50% της συνολικής έκταση των δρόμων που προβλέπονται από το σχέδιο. Οι μη υλοποιημένοι λοιποί κοινόχρηστοι χώροι το 60% της συνολικής έκτασης των αντιστοίχων χώρων που προβλέπονται από το σχέδιο. Η έκταση της περιοχής όπου δεν έχει εφαρμοσθεί το σχέδιο σε μεγάλο βαθμό, υπολογίζεται σε 212 Ηα ήτοι ποσοστό 68% της έκτασης του εγκεκριμένου σχεδίου. Η περιοχή αυτή χρειάζονται άμεση αναθεώρηση του σχεδίου, ειδικά σ εκείνα τα τμήματα που έχουν δομηθεί, είτε με τις διατάξεις του 52 69/31, είτε με την αναγνώριση σαν δημοτικών ή προυφισταμένων του 23. δρόμων (κατά μήκος των οποίων περιορίζεται και η δόμηση στις παραπάνω περιοχές). Η αδυναμία εφαρμογής του σχεδίου σε συνδυασμό και με τις υψηλές αξίες της γης, αποτέλεσε και το βασικότερο λόγο στροφής της ανοικοδόμησης στην περιαστική γη, όπου δινόταν δυνατότητα οικοδόμησης, είτε με το καθεστώς των οικισμών προ του 23, είτε με το καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης επί δημοτικών επαρχιακών κλπ. Οδών και σε περιορισμένο βαθμό της αυθαίρετης δόμησης. Συνέπεια αυτής της κατάστασης αποτελεί και το γεγονός ότι μεγάλες εκτάσεις μέσα στο σχέδιο, συγκεκριμένα στις μη κεντρικές περιοχές, έχουν παραμείνει αραιοδομημένες ή και αδόμητες (41% της έκτασης της περιοχής μη εφαρμογής του σχεδίου).

41 Στην υπόλοιπη περιοχή όπου έχει εφαρμοσθεί το σχέδιο (κεντρικές περιοχές) οι αδιάνοικτοι δρόμοι κλπ. Είναι λόγοι, όμως επειδή η εφαρμογή έγινε αποσπασματικά, παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις της πραγματικότητας από το σχέδιο (κακή εφαρμογή). Επίσης παρατηρούνται και αλλοιώσεις σημαντικές του σχεδίου από την εφαρμογή του Ν. 5269/31 (μετατροπή Κ.Χ. σε οικοδομήσιμους χώρους κλπ.). Οι λόγοι μη εφαρμογής του σχεδίου, εντοπίζονται στην αδυναμία του Δήμου να καταβάλλει τις απαραίτητες αποζημιώσεις για την εξασφάλιση των προβλεπόμενων κοινόχρηστων χώρων. Από πληροφορίες που συλλέξαμε με την βοήθεια του Δήμου, καμιά διαδικασία διακανονισμού αποζημίωσης σε επικυρωμένες πράξεις αναλογισμού δεν κινείται σήμερα. Έχει υποβληθεί όμως αίτηση από τον Δήμο προς το Π.Γ. και Π.Ε. Πύργου για την σύνταξη πράξης αναλογισμού στο μη διανοιγμένο τμήμα της οδού Ρήγα Φεραίου επίσης ο Δήμος σκέπτεται να κινήσει την διαδικασία για την διάνοιξη ορισμένων βασικών δρόμων. Παλαιές πράξεις αναλογισμού που δεν εκτελέσθηκαν θεωρούνται ότι δεν έχουν συνταχθεί. Αυτοδίκαιες άρσεις απαλλοτριώσεων είτε με τις διατάξεις 797/71 (σήμερα έχει τροποποιηθεί από το άρθρο 36 του 1337/83), είτε με την παρέλευση 18 μηνών από τον καθορισμό προσωρινής ή οριστικής αποζημιώσεως δεν στάθηκε δυνατών να διαπιστωθούν από τους μελετητές. Ελπίζουμε στην Β Φάση να έχουμε στην διάθεση μας ένα ενημερωμένο αρχείο του Π.Γ. και Π.Ε. Πύργου πάνω στα παραπάνω θέματα.

42 ΧΑΡΤΗΣ 2

43 Εκτός σχεδίου δόμησης (χάρτης 3 ) Η εκτός σχεδίου δόμησης με το καθεστώς του Π.Δ. της ΦΕΚ 538 Δ/17/10/78 εντοπίζεται σε περιορισμένη κλίμακα κατά μήκος των δημοτικών, επαρχιακών και εθνικών δρόμων ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΓΗΠΕΔΩΝ Στον χάρτη 3 (1:10000) που συνοδεύει το κείμενο παρουσιάζεται η κατανομή του μέσου πραγματοποιημένου αριθμού ορόφων ανά Ο.Τ. Στον χάρτη 3 1:5000 παρουσιάζεται η κατανομή κατά Ο.Τ. του πραγματοποιημένου ποσοστού κάλυψης και Σ.Δ. Στον χάρτη 4 1:10000 που συνοδεύει το κείμενο παρουσιάζεται ο βαθμός κορεσμού του Σ.Δ. κατά Ο.Τ. Τα μεγαλύτερα νούμερα εμφανίζεται στις κεντρικές περιοχές όπου και η οικοδομή με το σύστημα της αντιπαροχής έχει προχωρήσει λόγω των υψηλών αξιών γης. Συγκεκριμένα:

44 Στα Ο.Τ. επί των δρόμων Μανωλοπούλου και Κατακόλου. Στα Ο.Τ. με πρόσωπο επί της κεντρικής πλατείας Δημαρχείου. Στα Ο.Τ. μεταξύ των δρόμων Κόκκινου και Θεμιστοκλέους. Στα Ο.Τ. επί της οδού Πατρών και Παπαφλέσσα. Στα Ο.Τ. επί της πλατείας Κύπρου και Αυγερινού και ιδιαίτερα μεταξύ αυτών. Ο βαθμός κορεσμού του Σ.Δ. είναι γενικά σ όλη την πόλη πολύ χαμηλός, γεγονός που δίνει δυνατότητα παρέμβασης για την μείωση των Σ.Δ. (βλ. πίνακα που ακολουθεί). ΤΟΜΕΙΣ ΕΠΙΤΡ/ΕΝΟΣ ΠΡΑΓΜ/ΕΝΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΚΟΡΕΣΜΟΥ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ Ατ/Ηα Ι 1,4 0,74 53% 105,7 ΙΙ 2,0 0,53 27% 64,7 ΙΙΙ 2,4 1,07 45% 94 ΙV 1,6 0,16 10% 21,6 Βαθμός κορεσμού υψηλός μεγαλύτερος του 90% εμφανίζεται στα Ο.Τ. με πρόσωπο στην κεντρική πλατεία και μεταξύ των δρόμων Κοκκίνου και Θεμιστοκλέους. Στον τομέα ΙΙ στις κεντρικές περιοχές (παλαιά πόλη) ο βαθμός κορεσμού είναι αρκετά υψηλός, μεταξύ 60-90%, αλλά ο μέσος πραγματοποιημένος αριθμός ορόφων χαμηλός κυμαίνεται μεταξύ 1,5-2,5 ορ. (ενώ ο μεγάλος επιτρ. αριθμός ορόφων είναι 5). Αυτό οφείλεται στην περιορισμένη ανοικοδόμηση της περιοχής, λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, και στο ότι η συνολική επιφάνεια εκμετάλλευσης εξαντλείται σε χαμηλά ύψη, ιδιαίτερα στα μικρά οικόπεδα.

ΟΣΜΑΕΣ Γεν. Γραμματέας Τηλ.(Εξωτ) 6438598 Φ.127/1/5262 Σ.1550 Αθήνα 12 Δεκ. 2006

ΟΣΜΑΕΣ Γεν. Γραμματέας Τηλ.(Εξωτ) 6438598 Φ.127/1/5262 Σ.1550 Αθήνα 12 Δεκ. 2006 1 of 8 14/05/2009 9:03 πμ ΟΣΜΑΕΣ Γεν. Γραμματέας Τηλ.(Εξωτ) 6438598 Φ.127/1/5262 Σ.1550 Αθήνα 12 Δεκ. 2006 ΘΕΜΑ: Γενική Ενημέρωση Έτους 2006 Για την ενημέρωση των Συνεταίρων επί των δραστηριοτήτων του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΛΛΟΥΡΟΚΑΜΠΟΥ ΣΤΟΝ ΗΜΟ ΛΑΤΣΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΛΛΟΥΡΟΚΑΜΠΟΥ ΣΤΟΝ ΗΜΟ ΛΑΤΣΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΛΛΟΥΡΟΚΑΜΠΟΥ ΣΤΟΝ ΗΜΟ ΛΑΤΣΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΕΛ. - 1 - Πρόγραμμα ιαγωνισμού Γενικό Πλαίσιο: Η περιοχή Παλλουρόκαμπος στο ήμο Λατσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ «ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ» ΕΠΑ.Λ.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ «ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ» ΕΠΑ.Λ. ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ «ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ» ΕΠΑ.Λ. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. L335 της 19/12/2001 σ. 0015-0020 ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. L335 της 19/12/2001 σ. 0015-0020 ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. L335 της 19/12/2001 σ. 0015-0020 Απόφαση του Συµβουλίου της 3ης εκεµβρίου 2001 για το ευρωπαϊκό έτος των ατόµων µε ειδικές ανάγκες 2003 (2001/903/ΕΚ) ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πτυχιακή Εργασία της φοιτήτριας Αναστασίας Κουτουλίδου με τίτλο: Ο ρόλος της γυναίκας στο ρεμπέτικο τραγούδι (Πειραιάς, 1922-1953) Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1844. Εξώφυλλο του Συντάγµατος του 1844 (Βιβλιοθήκη Βουλής των

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1844. Εξώφυλλο του Συντάγµατος του 1844 (Βιβλιοθήκη Βουλής των ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1844 Το Σύνταγµα του 1844 αποτελείται από 107 άρθρα, κατανεµηµένα στα εξής δώδεκα µέρη: Περί Θρησκείας, Περί του δηµοσίου δικαίου των Ελλήνων, Περί συντάξεως της πολιτείας, Περί του Βασιλέως,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ Άρθρο 1 Σκοπός, ειδικές χρήσεις νερού 7 Άρθρο 2 Τεχνικά χαρακτηριστικά παροχής δικαιώματα..7 Άρθρο 3 Σχέση του Δήμου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 10 / 14-06 - 2011

ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 10 / 14-06 - 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Κέρκυρα, 14-06 /2011 ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 10 / 14-06 - 2011 Στην Κέρκυρα σήμερα 14-06 - 2011 ημέρα Tρίτη και ώρα 18:30, συνεδρίασε, η Οικονομική Επιτροπή,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ. για την κατάρτιση ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ. για την κατάρτιση ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Ελληνική Δημοκρατία Ευρωπαϊκό ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΕΛΛΑΔΑΣ Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ για την κατάρτιση ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Δεκέμβριος 2015 ΠΡΟΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Ροζάκου. Διδακτορική Διατριβή. Οι πολιτικές του δώρου: Κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις της εθελοντικής εργασίας.

Κατερίνα Ροζάκου. Διδακτορική Διατριβή. Οι πολιτικές του δώρου: Κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις της εθελοντικής εργασίας. Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Κατερίνα Ροζάκου Διδακτορική Διατριβή Οι πολιτικές του δώρου: Κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις της εθελοντικής

Διαβάστε περισσότερα

Σύμβαση για την πρόσληψη, τοποθέτηση και τις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων μεταναστών, 1939, Νο. 66 1

Σύμβαση για την πρόσληψη, τοποθέτηση και τις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων μεταναστών, 1939, Νο. 66 1 Σύμβαση για την πρόσληψη, τοποθέτηση και τις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων μεταναστών, 1939, Νο. 66 1 Υιοθετήθηκε την 28η Ιουνίου 1939 από τη Γενική Συνδιάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά

Διαβάστε περισσότερα

Μετρώ από πόσα τετραγωνάκια αποτελείται το καθένα από τα παρακάτω σχήματα:

Μετρώ από πόσα τετραγωνάκια αποτελείται το καθένα από τα παρακάτω σχήματα: ÅðéôñïðÞ Äéáãùíéóìïý ôïõ ðåñéïäéêïý "ï ìéêñüò Åõêëåßäçò" ïò Ìáèçôéêüò Äéáãùíéóìüò "Ðáé íßäé êáé ÌáèçìáôéêÜ" Για μαθητές της Ε Τάξης ημοτικού 1. Συμπληρώνω το άλλο μισό.. Ακολουθώ τα βέλη και γράφω με ψηφία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΣΙΜΩΝ ΟΙ ΖΩΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ 2 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΣΙΜΩΝ ΟΙ ΖΩΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ 2 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΣΙΜΩΝ ΟΙ ΖΩΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ 2 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΑΣ:.. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 η Οι ιστοί των οργάνων του πεπτικού συστήματος Α) Ένα σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ. - Ν.Π.Δ.Δ. ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ.-Ν.Π.Δ.Δ. ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2015 1 Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

2. Τις διατάξεις του Αρθ-29Α του Ν-1558/85 "Κυβέρνηση και Κυβερνητικά όργανα"(φεκ-137/α) όπως προστέθηκε με το Αρθ-27 του Ν-2081/92 (ΦΕΚ-154/Α).

2. Τις διατάξεις του Αρθ-29Α του Ν-1558/85 Κυβέρνηση και Κυβερνητικά όργανα(φεκ-137/α) όπως προστέθηκε με το Αρθ-27 του Ν-2081/92 (ΦΕΚ-154/Α). ΠΔ/8-7-93 (ΦΕΚ-795/Δ/93). [ΙΣΧΥΕΙ από 13-7-93 ΠΡΟΣΟΧΗ βλ.σημ.συντ] (Προσοχή Βλέπε και Αρθ-4 παρ.8 του Ν-2508/97 ΦΕΚ-124/Α/13-6-97, και Αρθρα 326 έως 336 του ΠΔ/14-7-99 ΦΕΚ-580/Δ/27-7-99) 'Εχοντας υπόψη:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Αναζήτηση των παροχών (συντάξεων) σε χρήμα που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.»

ΘΕΜΑ: «Αναζήτηση των παροχών (συντάξεων) σε χρήμα που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.» ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 20.6. 2012 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Αριθ. Πρωτ. Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Ορεστιάδα 16/01/2015. Αρ.πρωτ.369

Ορεστιάδα 16/01/2015. Αρ.πρωτ.369 1 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Δ.Ο.Υ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ Ταχ. Δ/νση: Ιπποκράτους 30 Τ.Κ. : 68200 Πληροφ. : Κος Πάλλας Δ. Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ, ΦΕΤΙΧΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΜΑΡΞ

ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ, ΦΕΤΙΧΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΜΑΡΞ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ, ΦΕΤΙΧΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΜΑΡΞ ΕΠΟ41 ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20 Ό ΑΙΩΝΑ ΠΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΘΟΔΩΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 29.3.2014 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 95/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 322/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28ης Μαρτίου 2014 για την επιβολή ειδικών όρων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΡΜΗΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ» ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ M.Π.Ε.

ΕΡΓΟ: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΡΜΗΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ» ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ M.Π.Ε. ΕΡΓΟ: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΡΜΗΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ» ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ M.Π.Ε. 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. Α. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3834, 8/4/2004 Ο ΠΕΡΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΡΟΣ ΙΙ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3834, 8/4/2004 Ο ΠΕΡΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΡΟΣ ΙΙ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Ο ΠΕΡΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι - ΕΙΣΑΓΩΓΗ Άρθρο 1. Συνοπτικός τίτλος. 2. Ερμηνεία. 3. Καθίδρυση Αστυνομίας Κύπρου. 4. Εξουσίες Υπουργού. 5. Συγκρότηση Αστυνομίας. 6. Εξουσίες

Διαβάστε περισσότερα

για τα οργανωμένα ταξίδια και τις οργανωμένες διακοπές και περιηγήσεις

για τα οργανωμένα ταξίδια και τις οργανωμένες διακοπές και περιηγήσεις 23. 6. 90 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Αριθ. L 158/59 ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 13ης Ιουνίου 1990 για τα οργανωμένα ταξίδια και τις οργανωμένες διακοπές και περιηγήσεις (90/314/EOK) ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Λάρισα 11-06-2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Λάρισα 11-06-2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Λάρισα 11-06-2015 ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 258 ΘΕΜΑ: Καθορισμός των όρων για την μίσθωση ακινήτου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. Εσωτερικός Κανονισμός. Προσκοπικού Πρατηρίου

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. Εσωτερικός Κανονισμός. Προσκοπικού Πρατηρίου ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Εσωτερικός Κανονισμός Προσκοπικού Πρατηρίου Λευκωσία Μάιος 2010 Περιεχόμενα: 1. Υπόσταση.... 2 2. Σκοπός... 2 3. Λειτουργία... 2 4. Διαχειριστική Επιτροπή..... 2 5. Πελάτες.... 4

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδοµε τον ακόλουθο νόµο που ψήφισε η Βουλή:

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδοµε τον ακόλουθο νόµο που ψήφισε η Βουλή: ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ.3084 (ΦΕΚ.318/Α /16-12-2002) Κύρωση της Σύµβασης µεταξύ της Ελληνικής ηµοκρατίας και της ηµοκρατίας της Σλοβενίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας αναφορικά µε τους φόρους εισοδήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Τιμολόγιο Μελέτης. 320.000,00 (με ΦΠΑ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013(Ε.Γ.Τ.Α.Α.- ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ) ΥΠΟΕΡΓΟ 1:

Τιμολόγιο Μελέτης. 320.000,00 (με ΦΠΑ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013(Ε.Γ.Τ.Α.Α.- ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ) ΥΠΟΕΡΓΟ 1: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Περιφερειακή Ενότητα Δράμας ΟΤΑ : Δήμος Κάτω Νευροκοπίου ΥΠΟΕΡΓΟ 1: ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Ανάπλαση οδών-πεζοδρομίων & ηλεκτροφωτισμού

Διαβάστε περισσότερα

Του Σταύρου Ν. PhD Ψυχολόγου Αθλητικού Ψυχολόγου

Του Σταύρου Ν. PhD Ψυχολόγου Αθλητικού Ψυχολόγου Του Σταύρου Ν. PhD Ψυχολόγου Αθλητικού Ψυχολόγου Η σχέση και η αλληλεπίδραση των αθλητών, των προπονητών και των γονιών αποτελεί μια αναπόσπαστη διαδικασία στην αθλητική ανάπτυξη του παιδιού. Η αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ Στην Πάτρα σήμερα την 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 οι παρακάτω συμβαλλόμενοι: ΑΓΓΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ Στην Πάτρα σήμερα την 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 οι παρακάτω συμβαλλόμενοι: ΑΓΓΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ Στην Πάτρα σήμερα την 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 οι παρακάτω συμβαλλόμενοι: ΑΓΓΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΗΡΩ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΤΤΕΪΑ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΝ ΣΚΑΠΑΝΙΚΗΣ

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΝ ΣΚΑΠΑΝΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΝ ΣΚΑΠΑΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΑΠΑΝΙΚΗΣ Α. ΣΚΟΠΟΣ Η Εκπαίδευση έχει σκοπό την παροχή κατάλληλων και εξειδικευμένων γνώσεων σχετικά με την κατασκευαστική

Διαβάστε περισσότερα

4. ΜΙΑ «ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΛΕΞΕΙΣ»

4. ΜΙΑ «ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΛΕΞΕΙΣ» πληροφορίες σε βιβλία και εγκυκλοπαίδειες. Τι άλλο θα θέλαμε να μελετήσουμε; Θα θέλαμε ακόμη να μάθουμε περισσότερα για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. 4. ΜΙΑ «ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΛΕΞΕΙΣ» 392 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΕΤΡΑΔΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 31/18 6.2.2003 Ο ΗΓΙΑ 2003/9/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης Ιανουαρίου 2003 σχετικά µε τις ελάχιστες απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο στα κράτη µέλη ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, Έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

Η Φυσική με Πειράματα

Η Φυσική με Πειράματα Α Γυμνασίου Η Φυσική με Πειράματα Πρόγραμμα Σπουδών Περιγραφή Το μάθημα της Φυσικής, η "Φυσική με Πειράματα", στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου προβλέπεται να διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα, στην τάξη ή στο

Διαβάστε περισσότερα

επείγοντος για την κατανοµή των βαρών της υποδοχής και προσωρινής διαµονής των µετακινουµένων ατόµων ( 6 ). Έχοντας υπόψη:

επείγοντος για την κατανοµή των βαρών της υποδοχής και προσωρινής διαµονής των µετακινουµένων ατόµων ( 6 ). Έχοντας υπόψη: L 212/12 EL Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 7.8.2001 Ο ΗΓΙΑ 2001/55/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 20ής Ιουλίου 2001 σχετικά µε τις ελάχιστες προδιαγραφές παροχής προσωρινής προστασίας σε περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΧΡOΝΟΣ ΔΙΑΤHΡΗΣΗΣ ΒΙΒΛIΩΝ, ΣΤΟΙΧΕIΩΝ ΔΙΑΦYΛΑΞΗ

Α. ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΧΡOΝΟΣ ΔΙΑΤHΡΗΣΗΣ ΒΙΒΛIΩΝ, ΣΤΟΙΧΕIΩΝ ΔΙΑΦYΛΑΞΗ ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΧΡOΝΟΣ ΔΙΑΤHΡΗΣΗΣ ΒΙΒΛIΩΝ, ΣΤΟΙΧΕIΩΝ ΔΙΑΦYΛΑΞΗ Εφαρμόζεται από 1.1.2007 αλλά και για προηγούμενα χρόνια εφόσον οι διατάξεις αυτές είναι επιεικέστερες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 12/3/2015 ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 5157 ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ : 34 Τ. Κ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 12/3/2015 ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 5157 ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ : 34 Τ. Κ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ναύπλιο 12/3/2015 ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Αριθμ. Πρωτ. 5157 ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ Ταχ. Δ/νση : Βασ. Κων/νου 34 Τ. Κ. : 21100 Τηλ : 2752360941/942 Πληρ. : Καλογήρου Ελένη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Επαρχιακός Γραμματέας Λ/κας-Αμ/στου ΠΟΑ Αγροτικής

Επαρχιακός Γραμματέας Λ/κας-Αμ/στου ΠΟΑ Αγροτικής Πρόεδρος Αίγλη Παντελάκη Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αντιπρόεδρος Χάρης Ζαννετής Πρώτος Λειτουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μέλη Χρίστος Κουρτελλάρης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ. Α. Αντικείμενο του εγχειριδίου

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ. Α. Αντικείμενο του εγχειριδίου ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ Α. Αντικείμενο του εγχειριδίου Με το ν. 3133/2003 «Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης»

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Κληρονομικού Δικαίου

Σημειώσεις Κληρονομικού Δικαίου Σημειώσεις Κληρονομικού Δικαίου ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Κληρονομικό Δίκαιο -> ρυθμίζει τις έννομες σχέσεις του ατόμου μετά το θάνατό του και ιδίως στην τύχη της περιουσίας του. Καταλαμβάνει το πέμπτο βιβλίο του ΑΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : : Εισηγητική έκθεση Δ τριμήνου του έτους 2013 προς την οικονομική επιτροπή, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

ΘΕΜΑ : : Εισηγητική έκθεση Δ τριμήνου του έτους 2013 προς την οικονομική επιτροπή, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Από το πρακτικό της 18/3/2014 ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Πληρ: Koυκουλιώτης Ε. Τηλ. 2313313689 Αριθ. Απόφασης 047/2014 ΘΕΜΑ : : Εισηγητική έκθεση Δ τριμήνου του έτους 2013 προς την

Διαβάστε περισσότερα

Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις - Σύγχρονες Επιχειρήσεις

Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις - Σύγχρονες Επιχειρήσεις Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις - Σύγχρονες Επιχειρήσεις Ειδικές Εργατικές Νομοθεσίες: Λειτουργία των Καταστημάτων, Υπάλληλοι Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής, Ασφάλιση Ευθύνης Εργοδότη 6 η Ημέρα 24/6/2014 ΒΑΣΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η παρακμή του εργατικού κινήματος είναι μια διαδικασία που έχει ήδη διαρκέσει. πολλά χρόνια, τώρα ζούμε τα επεισόδια του τέλους της.

Η παρακμή του εργατικού κινήματος είναι μια διαδικασία που έχει ήδη διαρκέσει. πολλά χρόνια, τώρα ζούμε τα επεισόδια του τέλους της. Η παρακμή του εργατικού κινήματος είναι μια διαδικασία που έχει ήδη διαρκέσει πολλά χρόνια, τώρα ζούμε τα επεισόδια του τέλους της. 1 / 7 Αυτή η διαδικασία, φυσικά, δεν ήταν μια ευθεία πορεία από την ακμή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΣΥΛΛΟΓΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΒΑΘΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΤΟΥ Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΑΓΩΝ ΙΟΝΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

2. Στόχοι Ενδεικτικοί στόχοι Kοινωνικού Γραμματισμού.

2. Στόχοι Ενδεικτικοί στόχοι Kοινωνικού Γραμματισμού. 1. Ταυτότητα ενότητας 1.Θέμα: Ρατσισμοί και διακρίσεις 2. Προτεινόμενες τάξεις: Γ -ΣΤ 3. Δημιουργός/οί: Άγγελος Χατζηνικολάου. Επεξεργασία: Τριανταφυλλιά Κωστούλη 4. Διάρκεια (σε διδακτικές ώρες): 8-10

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΕΥΧΟΣ 2 ΑΠΟ 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Α.Δ. 737

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΕΥΧΟΣ 2 ΑΠΟ 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Α.Δ. 737 ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ 2007 2013 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ EΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. Α.Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΕΡΓΟ : ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΧΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΛΩΣΗ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΧΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΧΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΛΩΣΗ 1. ΑΓΟΡΑΝΟΥ Νικολάου, Ιατρού Ε.Σ.Υ., Επιμελητή Α Γενικής Ιατρικής στο Κέντρο Υγείας Ν. Μάκρης, δικαιοδοσίας

Διαβάστε περισσότερα

Οι Αγώνες θα διεξαχθούν τόσο στο Σύγχρονο Θέατρο όσο και στο Αρχαίο

Οι Αγώνες θα διεξαχθούν τόσο στο Σύγχρονο Θέατρο όσο και στο Αρχαίο ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.Π.Π 24.09.1.8 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ιευθυντές/τριες Σχολείων Μέσης, Τεχνικής ηµόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης 23 Σεπτεµβρίου 2013 Θέµα: Προκήρυξη

Διαβάστε περισσότερα

- 1 - ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ ΛΙΜΕΝΑΣ 29.05.2015 Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ & ΔΟΜΗΣΗΣ ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 8017 Έδρα: Δημοτικό Κατάστημα Θάσου

- 1 - ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ ΛΙΜΕΝΑΣ 29.05.2015 Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ & ΔΟΜΗΣΗΣ ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 8017 Έδρα: Δημοτικό Κατάστημα Θάσου - 1 - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ ΛΙΜΕΝΑΣ 29.05.2015 Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ & ΔΟΜΗΣΗΣ ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 8017 Έδρα: Δημοτικό Κατάστημα Θάσου

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Άρθρο πρώτο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Άρθρο πρώτο. ΝΟΜΟΣ: 1634/86 Κύρωση των πρωτοκόλλων 1980 «Για την προστασία της Μεσογείου θαλάσσης από τη ρύπανση από χερσαίες πηγές» και 1982 «περί των ειδικά προστατευομένων περιοχών της Μεσογείου» (ΦΕΚ 104/Α/18-07-86)

Διαβάστε περισσότερα

Π.Δ. 396/94 (ΦΕΚ 220 Α

Π.Δ. 396/94 (ΦΕΚ 220 Α Π.Δ. 396/94 (ΦΕΚ 220 Α - Διόρθ. Σφάλμ. στο ΦΕΚ 6 Α): Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για τη χρήση από τους εργαζόμενους εξοπλισμών ατομικής προστασίας κατά την εργασία σε συμμόρφωση προς την

Διαβάστε περισσότερα

Ν.1676/1986 ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Ν.1676/1986 ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ Αρθρο 17. Επιβολή φόρου Ν.1676/1986 ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ Επιβάλλεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, φόρος με την ονομασία «φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίων»,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΟΙΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΟΙΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΟΙΙΚΗΣΗΣ TEI ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΟΙΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΟΙΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΟΙΙΚΗΣΗΣ TEI ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΟΙΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΟΙΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΟΙΙΚΗΣΗΣ TEI ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : "ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ " "ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΑΣΑΚΗ ΕΡΩΦΙΛΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

β) κίνημα στο Γουδί: σχολ. βιβλ σελ 86-87 «το 1909 μέσω της Βουλής».

β) κίνημα στο Γουδί: σχολ. βιβλ σελ 86-87 «το 1909 μέσω της Βουλής». ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2014 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. α) αγροτική μεταρρύθμιση: σχολ. βιβλ. σελ 42 «καθώς. κοινωνικές συνθήκες». β) κίνημα στο Γουδί: σχολ. βιβλ σελ 86-87 «το 1909 μέσω της Βουλής». γ) Συνθήκη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ. sep4u.gr

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ. sep4u.gr Δ. Προγράμματα Σπουδών Στην ενότητα αυτή το Ίδρυμα καλείται να αναλύσει κριτικά και να αξιολογήσει την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών), λαμβάνοντας υπ όψη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. 1 η ΟΜΑ Α

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. 1 η ΟΜΑ Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιολογητικά αναγνώρισης και εκκαθάρισης για την κάλυψη των δαπανών μετακινουμένων υπαλλήλων εντός και εκτός της Επικράτειας και άλλες διατάξεις.

Δικαιολογητικά αναγνώρισης και εκκαθάρισης για την κάλυψη των δαπανών μετακινουμένων υπαλλήλων εντός και εκτός της Επικράτειας και άλλες διατάξεις. Αριθμ. 2/54866/0022/20-7-1999 (ΦΕΚ Β 1583/Β/6-8-1999) Δικαιολογητικά αναγνώρισης και εκκαθάρισης για την κάλυψη των δαπανών μετακινουμένων υπαλλήλων εντός και εκτός της Επικράτειας και άλλες διατάξεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΣ 1936. Συνεδρίαση 171/9-2-1936

ΕΤΟΣ 1936. Συνεδρίαση 171/9-2-1936 ΕΤΟΣ 1936 ΝΕΟ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕ ΡΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΑΜΙΑΣ ΤΑ ΜΕΛΗ : Κυπριάδης Ανδρέας : Βούλγαρης Κωνσταντίνος : Μανδηλαράς Γεώργιος : Σίµος Γεώργιος : Κουµερτάς Ματθαίος Λεγάκης Μάριος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : Ως συν/νος πίνακας ΘΕΜΑ : «Καταβολή Δωροσήμου Χριστουγέννων 2015 σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : Ως συν/νος πίνακας ΘΕΜΑ : «Καταβολή Δωροσήμου Χριστουγέννων 2015 σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους» Αθήνα 7/12/2015 Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ.Δ/ΝΣΕΙΣ : ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ : ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ : ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δ/ΝΣΕΙΣ : ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ : ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Ταχ. Δ/νση : Αγ. Κων/νου

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί συνδυασμό μεθόδων για την ανάπτυξη της έβδομης παραγράφου.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί συνδυασμό μεθόδων για την ανάπτυξη της έβδομης παραγράφου. Α.1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στο κείμενο αυτό ο συγγραφέας παρουσιάζει την αξία των αρχαίων ελληνικών μνημείων και την αναγκαιότητα ανάδειξής τους. Αρχικά συσχετίζει τα μνημεία αυτά με τη δημοκρατία και τη συμμετοχή στα

Διαβάστε περισσότερα

Αγάθη Γεωργιάδου Λογοτεχνία και Πανελλαδικές Εξετάσεις 1

Αγάθη Γεωργιάδου Λογοτεχνία και Πανελλαδικές Εξετάσεις 1 Αγάθη Γεωργιάδου Λογοτεχνία και Πανελλαδικές Εξετάσεις 1 Η Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης είναι ένα πολύπαθο μάθημα. Η εμπλοκή του στις πανελλαδικές εξετάσεις το μετατρέπει σε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Διαγώνισμα Έκφρασης Έκθεσης Α Λυκείου Όνομα: Επώνυμο: Τμήμα: Ημερομηνία: 13.04.2014 Κείμενο Α O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Ανησυχώντας για την απειρία των παιδιών τους, που μπαίνουν στον κόσμο των

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α από το 21 ο πρακτικό της 07-11-2014 συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κάσου

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α από το 21 ο πρακτικό της 07-11-2014 συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κάσου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΟΥ Αριθ. Απόφ: 127/2014 Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α από το 21 ο πρακτικό της 07-11-2014 συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κάσου Θέμα: «Ψήφιση Προϋπολογισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΕΙ. (Θεσμική Επιτροπή Συγκλήτου Πανεπιστημίου Πατρών) ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΕΙ. (Θεσμική Επιτροπή Συγκλήτου Πανεπιστημίου Πατρών) ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΕΙ (Θεσμική Επιτροπή Συγκλήτου Πανεπιστημίου Πατρών) ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ (Συνεδρία 455/8.12.2010) 1 1. ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Η αναγνώριση της Παιδείας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Κινητικότητα υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα»

ΘΕΜΑ: «Κινητικότητα υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα» ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ταχυδρομική Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 15 106 74, Αθήνα τηλ.213

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Μυτιλήνη 14 Ιουνίου 2013 Αρ. Πρωτ. : 46420

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Μυτιλήνη 14 Ιουνίου 2013 Αρ. Πρωτ. : 46420 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Μυτιλήνη 14 Ιουνίου 2013 Αρ. Πρωτ. : 46420 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 2 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Έχοντας υπόψη: α) το Π.Δ.

Διαβάστε περισσότερα

Σκόπελος 2015. Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ. Ευάγγελος Γ. Τσουκαλάς

Σκόπελος 2015. Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ. Ευάγγελος Γ. Τσουκαλάς ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σκοπέλου (ΔΕΥΑΣ) που έχει την έδρα της στη Σκόπελο (37003 Σκόπελος) προκηρύσσει Πρόχειρο Διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές με το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Λάρισα 27-02-2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Λάρισα 27-02-2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Λάρισα 27-02-2014 ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 119 ΘΕΜΑ: Επανάληψη όρων και έγκριση τεχνικών προδιαγραφών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 220

ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 220 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Λάρισα 21-05-2015 ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 220 ΘΕΜΑ: «Καθορισμός των όρων υπηρεσιών προς τους αστέγους».

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία του Αθανασιάδη Σωτηρίου, καθηγητή φιλόλογου. Σοφοκλέους Αντιγόνη. (Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου)

Εργασία του Αθανασιάδη Σωτηρίου, καθηγητή φιλόλογου. Σοφοκλέους Αντιγόνη. (Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου) 1 Εργασία του Αθανασιάδη Σωτηρίου, καθηγητή φιλόλογου. Σοφοκλέους Αντιγόνη (Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου) Σοφοκλής Ερμηνευτικές ερωτήσεις ανοικτού τύπου (ανάπτυξης και σύντομης απάντησης) Πρόλογος Στίχοι

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Στο τέλος κάθε κειμένου υπάρχουν ερωτήσεις και εργασίες, που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τα κείμενα αυτά.

Ενότητα 1. Στο τέλος κάθε κειμένου υπάρχουν ερωτήσεις και εργασίες, που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τα κείμενα αυτά. Ενότητα 1 Ταξίδια, τόποι, μεταφορικά μέσα Π ώς θα μελετούμε κάθε ενότητα Κάθε ενότητα αποτελείται από τέσσερα (4) κείμενα. Στο τέλος κάθε κειμένου υπάρχουν ερωτήσεις και εργασίες, που μας βοηθούν να καταλάβουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ 24.000, ΚΥΡΙΕ ΝΤΟΥΛΕ!

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ 24.000, ΚΥΡΙΕ ΝΤΟΥΛΕ! Αρ. φύλλου 11 Ευρώ 1 - Λεκ 30 Τηλ.: 0035585225210 E-mail: info@mega-eemm.com ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ 24.000, ΚΥΡΙΕ ΝΤΟΥΛΕ! Από σήμερα και μέχρι την τελευταία του ώρα, ο κ. Ντούλες θα κυκλοφορεί πια με το νούμερο 24.000

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΑΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΡΡΕΣ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Φιλοσοφίας ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Φιλοσοφίας ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Φιλοσοφίας ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Υπουργικές αποφάσεις λειτουργίας: Υ.Α. Ζ1/9760/23.12.14 (ΦΕΚ 3591/31.12.14, τ. Β ), Υ.Α. Β7/29073/6.7.06

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 998/1979 (ΦΕΚ Α 289)

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 998/1979 (ΦΕΚ Α 289) ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 998/1979 (ΦΕΚ Α 289) Άρθρο 1 - Γενικές διατάξεις 1. Το άρθρο 1 του ν. 998/1979 αντικαθίσταται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Λιμάνι Χερσονήσου 6-9-2010 ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Αριθμός πρωτ. 9091 ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Λιμάνι Χερσονήσου 6-9-2010 ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Αριθμός πρωτ. 9091 ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Λιμάνι Χερσονήσου 6-9-2010 ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Αριθμός πρωτ. 9091 ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Ο Δήμος Χερσονήσου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΝΟΜΟΣΧΕ ΙΟ. «Στρατολογία των Ελλήνων» Άρθρο 1 Υπόχρεοι σε στράτευση

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΝΟΜΟΣΧΕ ΙΟ. «Στρατολογία των Ελλήνων» Άρθρο 1 Υπόχρεοι σε στράτευση ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΝΟΜΟΣΧΕ ΙΟ «Στρατολογία των Ελλήνων» Άρθρο 1 Υπόχρεοι σε στράτευση 1. Όλοι οι Έλληνες πολίτες, από την 1η Ιανουαρίου του έτους κατά το οποίο διανύουν το

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-2012 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟ:

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΟΥ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ Αρ. Μελ. 7/2013 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑι ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΟΥ ΑΝΑΓΉΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-

ΘΕΜΑι ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΟΥ ΑΝΑΓΉΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ- . i ΤΕΧΝΌΛΟΙΉνΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.! ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΠ^ίσα

Διαβάστε περισσότερα

Γ49/59 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Π Ρ Ο Σ :

Γ49/59 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Π Ρ Ο Σ : Αθήνα, 30-5-2012 Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ : ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ταχ. Δ/νση : Αγ. Κωνσταντίνου 8 Ταχ. Κώδικας: 102 41 ΑΘΗΝΑ Τηλέφωνο : 210-215289,290,291,292

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΟΜΟΚΟΣ 11-10-2011 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 18340 ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η Δ Ι Α Γ Ω Ν Ι Σ Μ Ο Υ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΟΜΟΚΟΣ 11-10-2011 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 18340 ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η Δ Ι Α Γ Ω Ν Ι Σ Μ Ο Υ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΟΜΟΚΟΣ 11-10-2011 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 18340 ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 67.000,00 ΕΡΓΑΣΙΑ 56.000,00

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - 187 - * ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ * Νο. 4 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Α Πληροφορίες: Ηλίας Κατούδης Τηλέφωνα: 3375317, 318 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μαρίας Ιορδανίδου. Λωξάντρα. Πρόταση διδασκαλίας λογοτεχνικού βιβλίου. Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε.

Μαρίας Ιορδανίδου. Λωξάντρα. Πρόταση διδασκαλίας λογοτεχνικού βιβλίου. Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Μαρίας Ιορδανίδου Λωξάντρα Πρόταση διδασκαλίας λογοτεχνικού βιβλίου Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Περιεχόμενα: Στόχοι Συνέντευξη της Μαρίας Ιορδανίδου Ιστορικό πλαίσιο του έργου Ο μύθος Η ηρωίδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΟΤΗΤΑΣ. ΙΔΡΥΣΗ Ιδρύεται Κέντρο Νεότητας µε την επωνυµία «Κέντρο Νεότητας... µε έδρα...

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΟΤΗΤΑΣ. ΙΔΡΥΣΗ Ιδρύεται Κέντρο Νεότητας µε την επωνυµία «Κέντρο Νεότητας... µε έδρα... ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΑΡΘΡΟ 1 ΙΔΡΥΣΗ Ιδρύεται Κέντρο Νεότητας µε την επωνυµία «Κέντρο Νεότητας... µε έδρα... ΑΡΘΡΟ 2 Στο Καταστατικό αυτό «Κέντρο Νεότητας» σηµαίνει: «εθελοντική-κοινοτική οργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

Ορθη επαναληψη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟY ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟY ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟY ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011.

Ορθη επαναληψη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟY ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟY ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟY ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ Βόλος : 5-8-2011 ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 846971/ΓΠ22817 Πληροφορίες : Φώτου Κωνσταντία Τηλέφωνο: : 2421350103 FAX : : 2421097610 Ορθη επαναληψη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 97 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΙΙ Έγκριση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του ΔΟΚΜΕΠΑ.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 97 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΙΙ Έγκριση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του ΔΟΚΜΕΠΑ. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 97 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΙΙ Έγκριση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του ΔΟΚΜΕΠΑ. Πρακτικό

Διαβάστε περισσότερα

FAX: 210-3233027 FAX: 210-3239091 FAX: 210-3242218

FAX: 210-3233027 FAX: 210-3239091 FAX: 210-3242218 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜ. Αθήνα 22 Φεβρουαρίου 2007 ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΤΟΠ.ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Αριθ. Πρωτ. οικ.:10819 /ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤ.ΟΤΑ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜ. ΠΡΟΣΩΠΩΝ & ΕΠΙΧ ΟΤΑ Ταχ. /νση: Σταδίου

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 53/14 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2015/296 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 24ης Φεβρουαρίου 2015 για τη θέσπιση διαδικαστικών λεπτομερειών της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

«Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα. Ενδεικτικές απαντήσεις. Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές!

«Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα. Ενδεικτικές απαντήσεις. Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές! «Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα Ενδεικτικές απαντήσεις Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές! Α. Να συντάξετε την περίληψη του κειμένου που σας δίνεται (λέξεις 100-120).

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΝ. Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα

ΕΠΟΝ. Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα ΕΠΟΝ Στις 23 Φλεβάρη 1943, σε ένα μικρό σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους, ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΗΚΗ SCHENGEN (ΣΕΝΓΚΕΝ)

ΣΥΝΘΗΚΗ SCHENGEN (ΣΕΝΓΚΕΝ) ΣΥΝΘΗΚΗ SCHENGEN (ΣΕΝΓΚΕΝ) ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΕΝ της 14ης Ιουνίου 1985 μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών της Οικονομικής Ένωσης Μπενελούξ, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΕΡΓΟΥ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΕΡΓΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΕΡΓΟΥ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ Aντικείμενο του παρόντος τιμολογίου είναι ο καθορισμός τιμών μονάδος των εργασιών, που είναι απαραίτητες για την έντεχνη ολοκλήρωση του Εργου, όπως προδιαγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ Δ.Κ. ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΕΡΓΟ: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ Δ.Κ. ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΡΓΟ: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ Δ.Κ. ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΦΟΡΕΑΣ: ΔΗΜΟΣ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ Αρ.Μελ.: 8/2014 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: 499.897,03 ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 1. ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ Aντικείμενο του παρόντος τιμολογίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Τίτλος προγράμματος: «Ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης» Τάξη: Α Εκπαιδευτικός: Βασιλική Αντωνογιάννη Σχολικό έτος: 2013-14 Σύνολο μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΑ Φ.80000/οικ.16011/1709

ΚΥΑ Φ.80000/οικ.16011/1709 ΚΥΑ Φ.80000/οικ.16011/1709 Θέμα: «Όροι, προϋποθέσεις συμμετοχής, ύψος της χρηματοδότησης ανά ωφελούμενο, σύναψη σύμβασης και διαδικασία παρακολούθησης και πληρωμής παρόχων, για τη λειτουργία του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΘΕΜΑ 11 Ο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΘΕΜΑ 11 Ο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 1 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΜΑ 11 Ο «Καθορισμός Λατομικής Ζώνης Αδρανών Υλικών στην περιοχή Μικρού Σουλίου, Δημοτικής Ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων

Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων Στο πλαίσιο του παρόντος κεφαλαίου εξετάζονται οι κοινές ενδοοικογενειακές δραστηριότητες και η γλωσσική αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαιο Σύστημα Κοινωνικης Ασφαλειας- Εθνικο Σύστημα Κοινωνικης Ασφαλισης ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ

Ενιαιο Σύστημα Κοινωνικης Ασφαλειας- Εθνικο Σύστημα Κοινωνικης Ασφαλισης ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ Ενιαιο Σύστημα Κοινωνικης Ασφαλειας- Εθνικο Σύστημα Κοινωνικης Ασφαλισης ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ 1 Κεφάλαιο Α Αρχές και όργανα του Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α Σύσταση, επωνυμία, έδρα, σκοπός και διάρκεια

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α Σύσταση, επωνυμία, έδρα, σκοπός και διάρκεια ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α Σύσταση, επωνυμία, έδρα, σκοπός και διάρκεια Άρθρο 1 Συστήνεται με το παρόν καταστατικό Ανώνυμη Εταιρία με

Διαβάστε περισσότερα