Μοντέλο Προπόνησης. Εισηγητής : Χαράλαμπος Ζελενίτσας. Χανιά 3 4 Αυγούστου 2013

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μοντέλο Προπόνησης. Εισηγητής : Χαράλαμπος Ζελενίτσας. Χανιά 3 4 Αυγούστου 2013"

Transcript

1 Μοντέλο Προπόνησης Εισηγητής : Χαράλαμπος Ζελενίτσας Χανιά 3 4 Αυγούστου 2013

2 Η παράλειψη για προγραμματισμό είναι προγραμματισμός για αποτυχία

3 Περιεχόμενα : Τα επόμενα «60 min» 1. Η μπάλα είναι το κυρίαρχο στοιχείο 2. Δομή Προπονητικής Μονάδας 3. Περίοδος Προετοιμασίας 4. Προπόνηση Επιθετικής Συμπεριφοράς

4 Η μπάλα είναι το κυρίαρχο στοιχείο

5 Η μπάλα είναι ο βασικός τρόπος επικοινωνίας Η μπάλα είναι ο τρόπος έκφρασης του ποδοσφαίρου, είναι διασκέδαση. Δεν πόλεμος ή μία μάχη ( για παράδειγμα μεταξύ γονέων και προπονητών ) Messi : Δεν έχω κανένα μυστικό αλλά η σχέση μου με τη μπάλα είναι πάθος και διασκέδαση.

6 Βασικά Ερωτήματα What - Τι θέλω να κάνω ; Why - Γιατί το κάνω ; Where - Που θα το κάνω ; When - Πότε θέλω να το κάνω ; Who - Ποιος συμμετέχει σε αυτό που κάνω ;

7 Η κατανόηση των παραπάνω ερωτήσεων και οι σαφής απαντήσεις θα με βοηθήσουν ως προπονητή στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των στόχων που κάθε φορά θα θέτω.

8 Προπόνηση Αν βάλουμε ένα παιδί να κάνει μία άσκηση σε απόσταση 5 m δημιουργούμε ένα μοντέλο Αν βάλουμε ένα παιδί να κάνει την ίδια άσκηση αλλά σε 20 m απόσταση δημιουργούμε ένα άλλο μοντέλο Αν βάλουμε δύο παιδιά μαζί δημιουργούμε ένα διαφορετικό μοντέλο Συμπέρασμα : Με την περιοχή παιχνιδιού που επιλέχθηκε θα εκπαιδεύσουμε κάποια φυσικά και τεχνικό - τακτικά στοιχεία.

9 Δομή Προπονητικής Μονάδας

10 Καθοδήγηση - ρύθμιση της προπονητικής διαδικασίας Διάγνωση της υφιστάμενης κατάστασης Ατομικό επίπεδο Καθορισμός Στόχων Επίπεδο ομάδας Σχεδιασμός - Πλάνο Εφαρμογή του Προγράμματος Έλεγχος - Αξιολόγηση

11 Μέσα Περιεχόμενα Μέθοδοι Προπόνησης που λαμβάνονται υπόψη Η ηλικία έναρξης της συστηματικής προπόνησης. Η προπονητική ηλικία. Οι ατομικές ιδιαιτερότητες του αθλητή όπως είναι η δεκτικότητα επιβάρυνσης, ο ρυθμός βελτίωσης της απόδοσης, η διάθεση και η προθυμία για προπόνηση, σωματομετρικά χαρακτηριστικά κ.α. Οι συνθήκες διεξαγωγής της προπόνησης όπως υλικοτεχνική υποδομή, κλιματολογικές συνθήκες.

12 Φάσεις Παιχνιδιού Επίθεση Μετάβαση από Άμυνα σε Επίθεση Μετάβαση από Επίθεση σε Άμυνα Άμυνα Στημένες Φάσεις

13 Προπονητική Μονάδα Προετοιμασία Προπόνησης Προθέρμανση Κύριο Μέρος = Ίδιος στόχος Αποθεραπεία Αξιολόγηση Γενικό Ειδικό (με την Φάση 1 Φάση 2 Φάση 3 Προπόνησης Μέρος μπάλα) Τεχνική Τακτική Παιχνίδι - Πήραμε 5-10 min 10 15min Επιλογή Παιχνίδι Παρακολουαυτό που Άσκησης Τακτικής θούμε τους παίκτες θέλαμε ; Το ειδικό μέρος μας οδηγεί στο κυρίως πρόγραμμα Είναι πιο έντονο προκειμένου να ενεργοποιηθούν περισσότερες μυϊκές ομάδες Δίνουμε λύσεις Βάζουμε προβλήματα Είναι καλό για τους παίκτες να κατανοήσουν το ρόλο των διατάσεων Μικρή Διάρκεια - Θα ξαναβάλουμε τον ίδιο στόχο ; Η διάρκεια του κυρίου μέρους ποικίλλει και θα πρέπει να είναι ανάλογο της ηλικίας και του επιπέδου των παικτών που συμμετέχουν. Σε κάθε παιχνίδι που επιλέγουμε θα πρέπει να βάζουμε και τις φάσεις. Θέλουμε να δουλεύουμε σε συνθήκες αγώνα.

14 Παρατηρήσεις Η προπόνηση είναι η απλοποίηση του ποδοσφαίρου Προπόνηση σε καταστάσεις αγώνα σημαίνει ότι βάζουμε ΟΛΑ τα στοιχεία του αγώνα στην προπόνηση. Πάρα πολλές επαναλήψεις. Εκπαιδεύουμε τα παιδιά παίκτες να παίζουν μαζί Διαχωρισμός των τμημάτων : - ηλικία, - επίπεδο φιλοδοξία Λέξεις Κλειδιά : ηλικία και φορτίο (επιβάρυνση)

15 Το σύστημα των «ΜΠΛΟΚ» (τμημάτων - ενοτήτων) 1ο 2ο 3ο 4ο 5ο 6ο 7ο 8ο Προθέρμανση Εντατική Προπόνηση : Τεχνική Εντατική Προπόνηση : Ατομική Τακτική Εντατική Προπόνηση : Τακτική Υποομάδων Προπόνηση Θέσεων Ταχύτητα / Συντονισμός Αντοχή / Αναπλήρωση Ομαδική Τακτική / Στρατηγική

16 Το σύστημα των «ΜΠΛΟΚ» (τμημάτων - ενοτήτων) Το σημερινό ποδόσφαιρο δέχεται όλο και πιο πολύ επιρροές από στοιχεία τακτικής και φυσικής κατάστασης. Έχοντας υπόψη ότι η τεχνική είναι η βάση για όλα μπορούμε να πούμε ότι η ποδοσφαιρική προπόνηση πρέπει να γίνεται βάζοντας στόχους. Το σύστημα των «μπλοκ» (τμημάτων - ενοτήτων) δείχνει ότι όλες οι πλευρές του παιχνιδιού πρέπει να εφαρμόζονται στον σχεδιασμό της προπόνησης. Με αυτό τον τρόπο κρατάμε την διασκέδαση (ευχαρίστηση), η προπόνηση δεν γίνεται βαρετή και η απόδοση αυξάνεται.

17 Το σύστημα των «ΜΠΛΟΚ» (τμημάτων - ενοτήτων) Τα συστατικά της προπόνησης θα αποτελούνται πάντα από τα στοιχεία της τεχνικής και της τακτικής, ισορροπημένα και σε συνδυασμό με την φυσική / σωματική κατάσταση. Τις ασκήσεις τις τοποθετούμε σε συγκεκριμένα προπονητικά τμήματα (μπλοκ - ενότητες). Αυτά διαμορφώνουν τις βάσεις για την προπονητική εξέλιξη με στόχο. Τα προπονητικά τμήματα ενότητες είναι ξεχωριστά το ένα από το άλλο, αν και υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους. Στο τεχνικό επίπεδο π.χ. μπορεί το «ΤΜΗΜΑ 1 τεχνική» να λειτουργήσει σαν προετοιμασία για το «ΤΜΗΜΑ 2 shooting = Άσκηση με στόχο την επίτευξη τέρματος ή Games = μορφές παιχνιδιών και αγώνων».

18 Το σύστημα των «ΜΠΛΟΚ» (τμημάτων - ενοτήτων) Σε επίπεδο φυσικής κατάστασης η επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων ορίζεται κατά κύριο λόγο από την αναλογία ποσότητα / ένταση από τα τμήματα ξεχωριστά. Ο κανόνας εργασία - ξεκούραση πρέπει να επηρεάσει την σωστή σειρά των τμημάτων. Στο τέλος το σύνολο της εργασίας θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους σωματικούς στόχους. ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάποια σχετική εμπειρία είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε σημάδια υπερκόπωσης (overload).

19 Περίοδος Προετοιμασίας

20 Στόχος : Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης

21 Παράγοντες που καθορίζουν την απόδοση των ποδοσφαιριστών Τεχνική Περιβάλλον Τακτική Αθλητική Απόδοση Διαπροσωπικές σχέσεις των ποδοσφαιριστών Φυσική Κατάσταση Ψυχολογία

22 Παρατηρήσεις Κάθε παράγοντας είναι πολύπλοκος και συσχετίζεται με τους υπόλοιπους. Οποιαδήποτε μεταβολή ενός παράγοντα έχει άμεσο αντίκτυπο στους υπόλοιπους.

23 Παρατηρήσεις Ο σχεδιασμός της περιόδου προετοιμασίας έχει συσχετιστεί (λανθασμένα) με την βελτίωση της φυσικής κατάστασης Η προπόνηση μας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλους τους παραπάνω παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την απόδοση των ποδοσφαιριστών

24 Μην δαπανάμε πολύτιμο χρόνο με ασκήσεις βελτίωσης φυσικής κατάστασης χωρίς τη χρήση μπάλας. Οι ποδοσφαιριστές μας χρειάζονται εκπαίδευση σε τεχνική και τακτική. Συνδυάστε ασκήσεις που να περιλαμβάνουν όλα τα παραπάνω στοιχεία.

25 Παράμετροι σχεδιασμού προπόνησης 1. Στόχοι της αγωνιστικής περιόδου 2. Γνώση του δυναμικού της ομάδας Αριθμός παικτών Ατομικά χαρακτηριστικά Σχέση με την ομάδα (μετεγγραφή, δανεικός, οικονομικές απολαβές) Προσωπική ζωή (συνήθειες, φιλίες, τρόπος ζωής) Ιστορικό τραυματισμών 3. Εικόνα της ομάδας την τελευταία αγωνιστική περίοδο Απόδοση της ομάδας (αποτελέσματα, τρόπος παιχνιδιού) Ατομική απόδοση ποδοσφαιριστών Παρουσία στις προπονήσεις (τρόπος προπόνησης)

26 Παράμετροι σχεδιασμού προπόνησης 4. Υλικοτεχνικά Μέσα για την προπόνηση 5. Σχεδιασμός του τρόπου παιχνιδιού της ομάδας σε σχέση με : Με τον τρόπο σκέψης του προπονητή Τα χαρακτηριστικά των παικτών Το επίπεδο διοργάνωσης Φιλοσοφία ομάδας

27 Καθοριστικά Σημεία - Μεταβλητές Αγωνιστική Κατηγορία Διάρκεια Προετοιμασίας (4-6 εβδομάδες) Προπονητικές μονάδες ανά εβδομάδα (3-5). 1-2 ημέρες για αποκατάσταση και ξεκούραση την εβδομάδα Αριθμός φιλικών αναμετρήσεων (1-2 κάθε εβδομάδα) Διάρκεια προπόνησης = μέχρι 90 min

28 Διαμόρφωση Εξειδικευμένου Προγράμματος Προετοιμασίας Το θεμέλιο είναι μία όσο το δυνατόν πιο ακριβή και διαρκώς αναβαθμιζόμενη ανάλυση της εξέλιξης της απόδοσης των παικτών και της ομάδας, του προπονητικού περιβάλλοντος και της δομής του συλλόγου. Ο ποδοσφαιριστής θα πρέπει να αισθάνεται ότι η προπόνηση είναι σχεδιασμένη ειδικά για αυτόν ώστε να βελτιωθούν οι ατομικές του ιδιαιτερότητες.

29 Φιλικές Αναμετρήσεις Γιατί γίνονται ; Απόκτηση αγωνιστικής φόρμας Εφαρμογή των αμυντικών και επιθετικών τακτικών ενεργειών

30 Παρατηρήσεις (1) Κατάλληλο πρόγραμμα φιλικών αναμετρήσεων προσαρμοσμένων στις πραγματικές ανάγκες της ομάδας (ημερομηνίες και αντίπαλος) Οι αγώνες θα πρέπει να είναι ισάξιοι σε επιβάρυνση με έναν επίσημο αγώνα. Ο χρόνος συμμετοχής όλων των παικτών να αυξάνεται προοδευτικά : Από 30 σε 45 min Από 45 σε 60 min Από 60 σε 90 min Να μην χάνετε χρόνος και να προκαλείται επιπλέον κούραση με την διεξαγωγή φιλικών αναμετρήσεων που απαιτούν πολύ χρόνο στην μετακίνηση.

31 Παρατηρήσεις (2) Η δυναμικότητα του αντιπάλου καθώς και ο συνολικός αριθμός των φιλικών συναντήσεων εξαρτάται από την ανάγκη για αξιολόγηση της προετοιμασίας και του βαθμού ετοιμότητας της ομάδας. Από άποψη τακτικής κάθε φιλικό παιχνίδι έχει ένα καθορισμένο σκοπό και επιμέρους στόχους.

32 Παρατηρήσεις (3) Το φορμάρισμα των παικτών επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση και την πρόκληση προσαρμογών των γρήγορων και πολύ γρήγορων κινητικών μονάδων. Για να εμφανιστεί (το φορμάρισμα) θα πρέπει να προηγηθεί η πρόκληση προσαρμογών στις αργές κινητικές μονάδες των μυϊκών ομάδων που συμμετέχουν στις κινητικές προσπάθειες των παικτών στους αγώνες.

33 Αποτελεσματικότερη προπόνηση με : Διεξαγωγή ιατρικών και εργομετρικών ή υπαίθριων εξετάσεων πριν την έναρξη της 1 ης εβδομάδας προετοιμασίας. Η προπόνηση αερόβιας αντοχής γίνεται με ή χωρίς τη μπάλα (οι παίκτες είναι χωρισμένοι σε ομάδες). Οι διάφορες μορφές τεχνικής μεταβιβάσεων (passing games) είναι άκρως αποτελεσματικές. Καταγραφή της καρδιακής συχνότητας σε καθημερινή βάση

34 Ε Ν Δ Ε Ι Κ Τ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Π Ρ Ο Ε Τ Ο Ι Μ Α Σ Ι Α Σ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 1η Π. Π. ΡΕΠΟ Π. Π. Π. ΡΕΠΟ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2η Π. Φ.Π. ΡΕΠΟ Π. Π. Φ.Π. ΡΕΠΟ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 3η Π. Π. ΡΕΠΟ Π. Π. Φ.Π. ΡΕΠΟ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 4η Π. Π. ΡΕΠΟ Π. Π. Φ.Π. ΡΕΠΟ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 5η Π. Π. Φ.Π. ΡΕΠΟ Π. Π. Φ.Π. ΕΒΔΟΜΑΔΑ 6η Ρεπό ή Ενεργητικ ή Αποκατάσ ταση Π. ΡΕΠΟ Π. Π. Π. Αγώνας Πρωταθλ.

35 Στόχοι ανά εβδομάδα 1η 2η ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΕΡΟΒΙΟΥ ΚΑΤΩΦΛΙΟΥ 3η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΝΑΕΡΟΒΙΟΥ ΚΑΤΩΦΛΙΟΥ 4η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΝΤΟΧΗΣ 5η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΝΤΟΧΗΣ 6η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΝΤΟΧΗΣ

36 Παρατηρήσεις Στο ξεκίνημα της προετοιμασίας τα στοιχεία της προπόνησης θα είναι για μεγάλο ποσοστό ασκήσεις τεχνικής, μεταβιβάσεις, σουτ, παιχνίδια θέσεων. Αυτή η ειδική ποδοσφαιρική προπόνηση δίνει στο σώμα και στους μύες την κατάλληλη προετοιμασία για τους πολλούς φιλικούς / προπονητικούς αγώνες. Για να αυξηθεί η ένταση χρησιμοποιούμε ασκήσεις shooting και μορφές αγώνων.

37 Passing Games Τεχνική Θέσεων Συνδυασμός 3 παικτών Συνδυασμός 3 παικτών και σουτ

38 Προσοχή Η γραμμή της έντασης επηρεάζετε κατά ένα μεγάλο μέρος από τον ενεργό χρόνο παιξίματος στους προπονητικούς αγώνες. Επειδή αυτό διαφέρει από παίκτη σε παίκτη, υπάρχει ανάγκη από ατομική δοσολογία. Μια επιπλέον προπόνηση σε μικρές ομάδες μπορεί να βοηθήσει. Προς αποφυγή υπερκόπωσης και για να υπάρχει ενδιαφέρον στην προπόνηση, η ποσότητα της προπόνησης θα αυξάνεται / μειώνεται.

39 Προπόνηση Επιθετικής Συμπεριφοράς κατά την περίοδο της προετοιμασίας

40 Ποια είναι τα στοιχεία εκπαίδευσης στην επίθεση που πρέπει να γνωρίζω ;

41 Στοιχεία Εκπαίδευσης Επίθεσης 1. Έλεγχος της μπάλας, επαφή, υποδοχή 2. Ντρίπλα, 1 v 1, τρέξιμο με τη μπάλα, πως θα χρησιμοποιήσουμε την ταχύτητα, προσποίηση 3. Στροφές / Γυρίσματα, προφύλαξη της μπάλας. 4. Μεταβίβαση ( παραλλαγές ), wall pass, 2 v 1, 2 v 2, 5. Τεχνική χτυπήματος, κοντινή, μακρινή, με τροχιά, Βολέ 6. Σουτ, ακρίβεια και δύναμη 7. Επιθετική κεφαλιά, σέντρα μέσα / έξω 8. Κατοχή μπάλας, συνδυαστικό παιχνίδι, οργανωμένο παιχνίδι, γρήγορο παιχνίδι, ρυθμός, με μία ή δύο επαφές, υποστήριξη, διείσδυση, switching play, διαγώνιες μεταβιβάσεις, τρεξίματα

42 Στοιχεία Εκπαίδευσης Επίθεσης 9. Πλάτος 10. Βάθος 11. Κινητικότητα, προς τα εμπρός τρέξιμο, δημιουργία χώρου, ευελιξία, εναλλαγή στις θέσεις 12. Δημιουργικότητα, αυτοσχεδιασμός, έξυπνο παιχνίδι 13. Αντεπίθεση, γρήγορη διάσπαση 14. Διάσπαση της παγίδας του offside 15. Στημένες φάσεις 16. Ανάπτυξη της επίθεσης σε όλα τα τρίτα του γηπέδου 17. Παιχνίδι 11 v 10, 10 v Παιχνίδια σε μικρούς χώρους, σε φάση παιχνιδιού, παιχνίδι «σκιάς» (shadow game), παιχνίδι 11 v 11

43 Κύρια Χαρακτηριστικά Επιθετικού Παιχνιδιού Εκμετάλλευση Επιθετικού Πλάτους Εκμετάλλευση Επιθετικού Βάθους Δημιουργικό, μη προβλέψιμο

44 Τακτική Ποδοσφαίρου ΕΠΙΘΕΣΗ Ατομική τακτική Τακτική σε υποομάδες Ομαδική τακτική Γενική ατομική τακτική συμπεριφορά Γενική τακτική συμπεριφορά στις σχέσεις 2v2 και 3v3 Γενική τακτική συμπεριφορά στον τομέα της ομαδικής τακτικής Ειδική τακτική συμπεριφορά στο παιχνίδι Ειδική τακτική συμπεριφορά στις διάφορες θέσεις (ρόλους παιχνιδιού) Ειδική τακτική συμπεριφορά μεταξύ των παικτών στο κέντρο, άμυνα και επίθεση

45 ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ (1 εναντίον 1) Γενική Ειδική Για όλους του παίκτες ανεξάρτητα τη θέση τους Ξεμαρκάρισμα Έλεγχος της μπάλας Οδήγημα, Ντρίπλα Σουτ Σέντρα Κεφαλιά Για τον παίκτη σε σχέση με τη θέση του Τερματοφύλακας Αμυντικός Μέσος Επιθετικός Συνεργασία για επιτυχία τέρματος ΣΤΟΧΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

46 Μοντέλο ατομικής τακτικής Επιθετική Ατομική Τακτική Χωρίς μπάλα Με μπάλα Ξεμαρκάρισμα Πάσα Σέντρα Σουτ Κεφαλιά Ντρίπλα Κοντρόλ Ι v Ι Ι v Ι Ι v Ι Ι v Ι Τελικός στόχος Παιχνίδι 7 v 7

47 ΤΑΚΤΙΚΗ ΥΠΟΟΜΑΔΩΝ ΕΠΙΘΕΣΗ Γενική Ειδική Για όλους τους παίκτες ανεξάρτητα από τις υποομάδες Κίνηση προς τη μπάλα Ξεμαρκάρισμα- Οδήγημα και μεταβίβαση για: - Ένα-δύο (1-2) - Ντρίπλα - Παράδοση, παραλαβή Για τους παίκτες σε σχέση με την υποομάδα τους - Αλλαγή θέσεων Συνεργασία για επιτυχία τέρματος Τερματοφύλακας και αμυντικοί Μέσοι Επιθετικοί ΣΤΟΧΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

48 Μοντέλο Τακτικής σε υποομάδες Επιθετική Τακτική σε Υποομάδες Παίκτης χωρίς μπάλα Ξεμαρκάρισμα βοήθεια προς συμπαίκτη Κίνηση προς κάτοχο της μπάλας Για παραλαβή της μπάλας Δημιουργία χώρου για συμπαίκτη Για «ένα δύο» Παραλαβή της μπάλας Να τον περάσουμε 2 v 2 3 v 3 4 v 4 Παίκτης με μπάλα Άμεση μεταβίβαση Ντρίπλα Πάνω στον αντίπαλο Πάνω στον συμπαίχτη «Ένα δύο» με συμπαίκτη Παράδοση Να κερδίσουμε χώρο Ελεύθερα στο χώρο Ελεύθερα στο χώρο

49 ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ (11 εναντίον 11) ΑΜΥΝΑ Γενική Ειδική Γενική Ειδική Βασικές αρχές στην επίθεση (κατοχή της μπάλας, βάθος και πλάτος, αλλαγή θέσεων, αριθμητική υπεροχή, συνοχή στις γραμμές κλπ) για: Αργή και σίγουρη ανάπτυξη Γρήγορη ανάπτυξη με ελεγχόμενο ρίσκο Πολύ γρήγορη ανάπτυξη (αντεπίθεση) Επίθεση εναντίον ενισχυμένης άμυνας Παιχνίδι από τα άκρα Επίθεση εναντίον τεχνητού offside Επίθεση με φάουλ, κόρνερ, αράουτ, κλπ. Επίθεση ανάλογα με τον αντίπαλο, τις καιρικές συνθήκες, τον αγωνιστικό χώρο, κλπ. Βασικές αρχές στην άμυνα (άμυνα σε βάθος, συγκέντρωση, καθυστέρηση, έλεγχος και αυτοσυγκράτηση, αριθμητική υπεροχή, συνοχή στις γραμμές, κλπ) Άμυνα χώρου - Ζώνης Άμυνα παίκτη προς παίκτη Συνδυασμένη άμυνα Άμυνα με πίεση (Pressing) Άμυνα με τεχνητό offside Άμυνα με κόρνερ, φάουλ, αράουτ, κλπ Άμυνα ανάλογα με τον αντίπαλο, τις καιρικές συνθήκες, τον αγωνιστικό χώρο, κλπ. Συνεργασία για επιτυχία τέρματος Συνεργασία για αποφυγή τέρματος ΣΤΟΧΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

50 Όλα τα παραπάνω στοιχεία εκπαιδεύονται όταν η ομάδα μου έχει την κατοχή της μπάλας

51 Διατήρηση κατοχής της μπάλας Το πιο σημαντικό πράγμα δεν είναι η απλή διατήρηση της μπάλας αλλά το να γνωρίζεις τη να κάνεις με αυτή

52 Πότε και γιατί εφαρμόζεται Η κατοχή της μπάλας για παρατεταμένη χρονική περίοδο αποτελεί βασική λειτουργία για τους αμυντικούς αλλά και τους παίκτες του κέντρου καθώς κάτι τέτοιο επιτρέπει στην ομάδα που έχει την μπάλα : να καθορίζει τον ρυθμό του παιχνιδιού, να αναπτύσσει και να δημιουργεί αριθμητική υπεροχή κατά την επίθεση να απολαμβάνει αυτό που στην ουσία είναι η τέχνη του να παίζει κανείς ποδόσφαιρο.

53 Άλλοι λόγοι είναι : Διεξαγωγή ενός αγώνα σε υψηλές θερμοκρασίες. Λόγω αριθμητικής μειοψηφίας (τραυματισμός ή αποβολή παίκτη). Σε συγκεκριμένες κρίσιμες στιγμές κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, όπως τα τελευταία λεπτά στο τέλος κάθε ημιχρόνου καθώς και τα πρώτα λεπτά μετά τη σημείωση τέρματος. Όταν η αντίπαλη ομάδα κυριαρχεί στον αγωνιστικό χώρο για ένα διάστημα του παιχνιδιού. Κατά την επιβράδυνση του παιχνιδιού με σκοπό την οργάνωση της ομάδας ή την αναζήτηση ευκαιρίας για σκέψη και ηρεμία.

54 «Αυτό που κάθε παίκτης θα έπρεπε να επιδιώκει να επιτύχει είναι, αντί να ανησυχεί με το τι κάνει ο αντίπαλος του, να κάνει αυτόν να ανησυχεί για το τι κάνει αυτός. Πώς γίνεται αυτό; Έχοντας την κατοχή της μπάλας.» (JOSEPH "PEP" GUARDIOLA)

55 Ασκήσεις τοποθέτησης

56 Κλασσική μορφή : συνεχή εναλλαγή επιθετικής συμπεριφοράς 1 η ομάδα : Κατοχή μπάλας 2 η ομάδα : Μετάβαση (θετική) Μέθοδος Barca Μία κατεύθυνση παιχνιδιού και για τις 2 ομάδες

57 5vs5 + 1 μπαλαντέρ (Νο 10) Σχηματισμός : Άσκηση διπλής κατεύθυνσης 7vs7 + 2 μπαλαντέρ (Νο 8 + Νο 10) Σχηματισμός : Άσκηση διπλής κατεύθυνσης

58 4 vs μπαλαντέρ (Νο5 και Νο4 και Νο9) Χώρος εργασίας : 40 m X 28 m Άσκηση μονής κατεύθυνσης Τοποθέτηση παικτών με βάση το ρόλο τους Η μπάλα στο έδαφος Επαφές (ελεύθερα) Σειρές : 2 Επαναλήψεις : 6 Διάρκεια = sec Διάλειμμα / επαν. = sec Διάλειμμα / σειρές = sec

59 7 vs μπαλαντέρ (Νο6 και Νο4 και Νο9) Χώρος εργασίας : 50 m X 35 m Άσκηση μονής κατεύθυνσης Τοποθέτηση παικτών με βάση το ρόλο τους Η μπάλα στο έδαφος Επαφές (ελεύθερα) Σειρές : 2 Επαναλήψεις : 6 Διάρκεια = sec Διάλειμμα / επαν. = sec Διάλειμμα / σειρές = sec

60 Ασκήσεις «κατάστασης» - τοποθέτησης

61 7 vs μπαλαντέρ (Νο 6 και Νο4 και Νο9) + 1 GK Χώρος εργασίας : 50 m X 35 m Άσκηση μονής κατεύθυνσης Τοποθέτηση παικτών με βάση το ρόλο τους Η μπάλα στο έδαφος Επαφές (ελεύθερα) Σειρές : 2 Επαναλήψεις : 6 Διάρκεια : sec Διάλειμμα / επαν. = sec Διάλειμμα / σειρές = sec

62 Παρατηρήσεις

63

64 Επιθετική Συμπεριφορά Οργανωμένη Επίθεση Καλή κυκλοφορία της μπάλας Κίνηση με ή χωρίς τη μπάλα Υπομονή Καλά τελειώματα Γρήγορο αλλά όχι βιαστικό παιχνίδι Κάθετο παιχνίδι ανάμεσα στις ζώνες του αντιπάλου Προετοιμασία για την απώλεια της μπάλας (μετάβαση) Γρήγορη Επίθεση Δημιουργία κενών χώρων και κίνηση σε αυτούς Εκτέλεση άμεσων μεταβιβάσεων στο χώρο με ακρίβεια Κινήσεις με ταχύτητα και με γρήγορη σκέψη Όλη η ομάδα ακολουθεί την προς τα εμπρός κίνηση

65 Οργανωμένη Ανάπτυξη Shadow Game Σενάριο 1 Σενάριο 2 Σενάριο 3

66 Επιθετικές Κινήσεις : 8 vs GK Συνεργασία μέσων και πλάγιων Συνεργασία μέσων, πλάγιων και κεντρικού επιθετικού Συνεργασία μέσων, και πλάγιων με αλλαγή παιχνιδιού

67 Επιθετικές Κινήσεις : 6 vs. 0 τελείωμα φάσεως

68 Παιχνίδια Τακτικής 11 vs vs. 10

69 Παιχνίδια Τακτικής 10 vs. 10 στο ½ του γηπέδου 8 vs. 8

70 Παιχνίδι Τακτικής : παιχνίδι από τα πλάγια Παιχνίδι Τακτικής Στο ½ του γηπέδου Ο Gk παίζει τη μπάλα στον ένα από τους επιθετικούς. Αυτός με τη σειρά του την μεταβιβάζει πλάγια και γίνεται παιχνίδι 5 v 3. Οι επιθετικοί δεν μπορούν να μπουν στα πλάγια Αν οι αμυντικοί κερδίσουν τη μπάλα την μεταβιβάζουν στους δικούς τους συμπαίκτες επιθετικούς.

71 Εβδομάδα 1 η + 2 η Προπόνηση Αντοχής (ικανότητα ανάληψης) Παιχνίδια 11vs11, 10vs10, 9vs9, 8vs8 Παιχνίδι 9 vs. 9 Διάρκεια : min (20 90 min). Εξαρτάται από το επίπεδο των παικτών. Ένταση: % ( παλμ./min) Επαναλήψεις : 2 6 ( στην αρχή 2 φορές μετά από 5 6 μήνες = 6 επαναλήψεις ) Σειρές : 1 Διάλειμμα / επαν. : 2 min Μεταφέρεται περισσότερο οξυγόνο στους μύες. Υπεραναπλήρωση : 24 ώρες

72 Εβδομάδα 3 η + 4 η Μονομαχία 1 v 1 + επίτευξη τέρματος Περίπου 4 ζευγάρια παικτών : 8 παίκτες ( μονομαχίες ) Απόσταση : m. ( 2 4 sec ) Ένταση: 100 % ( > 180 παλμ. / min ) Επαναλήψεις : 6-10 Σειρές : 2-4 Διάλειμμα / επαν. : 10 sec Διάλειμμα / σειρές : 4 min Βελτίωση του φωσφορικού συστήματος Υπεραναπλήρωση : 72 ώρες

73 Εβδομάδα 3 η + 4 η Παιχνίδια 7 v 7, 6 v 6, 5 v 5 : Προπόνηση Ικανότητας Ανάληψης Ο προπονητής είναι μέσα στο γήπεδο, καθοδηγεί, μιλάει συνέχεια Διάρκεια : 4 8 min (16 48 min). Ένταση: 70 % ( παλμ./min) Επαναλήψεις : 4 6 Σειρές : 1 Διάλειμμα / επαν. : 2 min Μεταφέρεται περισσότερο οξυγόνο στους μύες. Υπεραναπλήρωση : 24 ώρες

74 Εβδομάδα 5 η Μονομαχία 1 v 1 + επίτευξη τέρματος. Απόσταση : m. ( 2 6 sec ) Ένταση: 100 % ( > 180 παλμ. / min ) Επαναλήψεις : 4-6 Σειρές : 1-2 Διάλειμμα / επαν. : 1 min Διάλειμμα / σειρές : 4 min Υπεραναπλήρωση : 48 ώρες Προπόνηση δύναμη επιτάχυνσης Για ποιο πραγματικές καταστάσεις μπορούμε να προσθέσουμε 1 αμυντικό

75 Εβδομάδα 6 η Μονομαχία 1 v 1 + επίτευξη τέρματος. Απόσταση : 5 10 m. ( 1 2 sec ) Ένταση: 100 % ( > 180 παλμ. / min ) Επαναλήψεις : 8-10 Σειρές : 2-4 Διάλειμμα / επαν. : 30 sec Διάλειμμα / σειρές : 4 min Να πάρουμε λίγο περισσότερο ΑΤΡ από το φωσφορικό σύστημα Υπεραναπλήρωση : 48 ώρες Προπόνηση για την ταχύτητα εκκίνησης ( εκρηκτική ταχύτητα )

76 Εβδομάδα 5 η + 6 η Παιχνίδια 4 vs. 4, 3 vs. 3 Παιχνίδι 4 vs. 4 Διάρκεια : 1 3 min Ένταση: 80 % ( παλμ./min) Επαναλήψεις : 6 10 Σειρές : 2 Διάλειμμα / επαν. : 3-1 min Διάλειμμα / σειρές : 4 min Ανεφοδιασμό του φωσφορικού συστήματος όσο πιο γρήγορα γίνεται Υπεραναπλήρωση : 72 ώρες

77 Ζελενίτσας Χαράλαμπος Προπονητής Εθνικής Ομάδας U-17 και U- 16 Δίπλωμα Σπουδές Επικοινωνία UEFA Pro License - Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Sport Management - Διδακτορικός Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στον τομέα της Εργοφυσιολογίας

78 Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ. Φιλοσοφία. Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ. Φιλοσοφία. Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Φιλοσοφία Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 3 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1 ΑΘΗΝΑ 2008 4 Υπεύθυνος Έκδοσης YΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

FISIKI AGOGI FINALCOVER.ai 1 7/6/12 12:43 PM FISIKI AGOGI FINALCOVER.ai 1 7/6/12 12:43 PM C M Y CM MY CY CMY K

FISIKI AGOGI FINALCOVER.ai 1 7/6/12 12:43 PM FISIKI AGOGI FINALCOVER.ai 1 7/6/12 12:43 PM C M Y CM MY CY CMY K FISIKI AGOGI FINALCOVER.ai C M Y CM MY CY CMY K 1 7/6/12 12:43 PM Φυσική Αγωγή για το Γυμνάσιο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Φυσική Αγωγή Γυμνασίου Οδηγός Εκπαιδευτικού ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ. ΠΡΟΣΟΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΓΩΝΑ

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ. ΠΡΟΣΟΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΓΩΝΑ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ. ΠΡΟΣΟΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΓΩΝΑ XANIA ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ., PhD.,Κ.Φ.Α., ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΡΟΒΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών

Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών 12 Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών Σχ. 1: Συνεχές των μεθόδων διδασκαλίας αθλοπαιδιών Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών Ένας τρόπος κατηγοριοποίησης των μεθόδων διδασκαλίας των αθλοπαιδιών είναι να τοποθετηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 301 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1. Εισαγωγή Η ανάπτυξη θετικών στάσεων παράλληλα με την προσφορά γνώσεων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στη σύγχρονη εποχή. H ενασχόληση των παιδιών με τη Φυσική Αγωγή, από μικρή ηλικία,

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση. Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου άσκηση! Fitnet The fitness network 1

Άσκηση. Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου άσκηση! Fitnet The fitness network 1 Άσκηση Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου άσκηση! Fitnet The fitness network 1 2 Fitnet The fitness network 1. Tι κερδίζω με τη γυμναστική; Σωματικά Βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ [Passing Games]

ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ [Passing Games] ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ [Passing Games] ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ Άσκηση με τον συνδυασμό takeover. Οι παίκτες σε ομάδες των 4 παικτών εκτελούν τον συνδυασμό takeover και ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Το σύνθημα μας είναι «ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΝΙΣ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ» Σπύρος Ζαννιάς Πρόεδρος Ε.Φ.Ο.Α.

Πρόλογος. Το σύνθημα μας είναι «ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΝΙΣ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ» Σπύρος Ζαννιάς Πρόεδρος Ε.Φ.Ο.Α. 1 Πρόλογος Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης, στην προσπάθεια της να προσελκύσει καινούργια πρόσωπα στο άθλημα μας, πραγματοποίησε έρευνα για να δημιουργήσει προϋποθέσεις συμμετοχής ολόκληρου του κοινωνικού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Αγαπητοί ποδοσφαιριστές και γονιοί, Σας καλωσορίζουμε στον οδηγό εκπαίδευσης των σχολών ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Πειραιώς στην Κύπρο, τον οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Βίβιαν Σαρλά, /330. Επιβλέπων: Νικόλαος Τριχάς

Εισηγητής: Βίβιαν Σαρλά, /330. Επιβλέπων: Νικόλαος Τριχάς ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση & Υγεία στη Φυσική Αγωγή

Άσκηση & Υγεία στη Φυσική Αγωγή Άσκηση & Υγεία στη Φυσική Αγωγή Οδηγός Οργάνωσης Μαθημάτων «Άσκησης για Υγεία» Αρχές, Ιδέες & Συμβουλές ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ Jo Harris, Jill Elbourn, Ανδρέας Αυγερινός Το υλικό αυτό χρησιμοποιήθηκε σαν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΥ ΑΘΗΝΑ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ: ΠΑΤΑΡΙ ΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα

Ατομικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» Ατομικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ «ΨΥΧΑΡΓΩΣ Β ΦΑΣΗ»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 1

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 1 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Τίτλος Συγγραφείς Σελίδα ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΟΜΙΛΗΤΩΝ Βία και επιθετικότητα Κοματσιούλης Κων/νος 1 στο ποδόσφαιρο Εβδομαδιαία προπόνηση ποδοσφαίρου Morton James 23 Η Αγγλική προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΥΠ- ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Ι ΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ Συγγραφή Επιµέλεια: ρ Παναγιώτης Β. Τσακλής Αν. Καθηγητής Συµµετοχή: ρ Σάββας Τοκµακίδης, Καθηγητής (ΤΕΦΑΑ- ΠΘ) ρ Ελένη ούδα, Αν. Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΠΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ : LOGISTICS ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΠΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ : LOGISTICS ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΠΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ : LOGISTICS ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Επικ. Καθ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΜΙΡΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΓΟΥ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ...5

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ...5 1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ...5 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΕΚΤΊΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΏΝ ΕΠΈΝΔΥΣΗΣ...5 ΠΗΓΈΣ ΤΩΝ ΙΔΕΏΝ ΊΔΡΥΣΗΣ...6 Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΌΣ ΤΗΣ ΙΔΈΑΣ ΓΙΑ ΝΈΑ ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗ...8 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Aγωγή E & ΣT Δημοτικού

Φυσική Aγωγή E & ΣT Δημοτικού 10-0145 FYSIKH ACWGH E-ST DHMOTIKOY_100145 1/8/13 2:47 PM Page 1 Φυσική Aγωγή E & ΣT Δημοτικού 10-0145 FYSIKH ACWGH E-ST DHMOTIKOY_100145 1/11/13 3:51 PM Page 2 ΣYΓΓPAΦEIΣ KPITEΣ-AΞIOΛOΓHTEΣ EIKONOΓPAΦHΣH

Διαβάστε περισσότερα

Επιµόρφωση 2007. ηµήτρης Μυλώσης. PhD., Εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής

Επιµόρφωση 2007. ηµήτρης Μυλώσης. PhD., Εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής Επιµόρφωση 2007 ηµήτρης Μυλώσης PhD., Εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής Το φάσµα των µεθόδων διδασκαλίας (Μoston,, & Ashworth, 1994) ηµήτρης Μυλώσης PhD., εκπαιδευτικός ΦΑ Μέθοδος διδασκαλίας Οσυστηµατικός

Διαβάστε περισσότερα

IBCS Business College

IBCS Business College IBCS Business College ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΓΕΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ Δρ. ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΑΛΑΚΟΥΡΑ 2012 Περιεχόμενα 1. Η έννοια του Μάνατζμεντ 3 2. Η έννοια της Ηγεσίας 6 2.1. Ποιος είναι ηγέτης; 8 2.2. Ο ηγέτης γεννιέται ή γίνεται;

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

11 ο ΕΛΛΑΔΟ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

11 ο ΕΛΛΑΔΟ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΜΟΣ ΙΑ (11 ος ) 11 ο ΕΛΛΑΔΟ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ : ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ABSTRACTS Αρχές αποκατάστασης και

Διαβάστε περισσότερα

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Εγχειρίδιο κατάρτισης Ενότητα κατάρτισης Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Karina Riiskjaer Raun Mette Kliim-Due Betina Rasmussen Peder Esben Bilde Kirsten Caesar Petersen

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΛΑ ΟΣ Α' - ΝΣΗ Α1 ΤΜΗΜΑ1 ΒΑΣΙΚΟ ΟΓΜΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΛΑ ΟΣ Α' - ΝΣΗ Α1 ΤΜΗΜΑ1 ΒΑΣΙΚΟ ΟΓΜΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΛΑ ΟΣ Α' - ΝΣΗ Α1 ΤΜΗΜΑ1 ΒΑΣΙΚΟ ΟΓΜΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014 -i- ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η διαδροµή του αεροπορικού όπλου, από τη σύστασή του µέχρι σήµερα, αποτελεί πηγή έµπνευσης

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιος προγραμματισμός στο TKD

Ετήσιος προγραμματισμός στο TKD Ετήσιος προγραμματισμός στο TKD Σπύρος Κέλλης, καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ kellis@phed.auth.gr Επιστημονικός συνεργάτης του Metrisis info@metrisislab.gr Αρχή της περιοδικότητας και κυκλικότητας Ένας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ Ελληνική Εταιρεία Διοίκηση Αθλητισμού και Αναψυχής, 3(1), 2-38 Διοίκησης Αθλητισμού ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ Ελευθέριος Κέλλης 1, Παναγιώτης Ιωακειμίδης Π. 2, Ανδρέας Ζαφειρίδης Α. 1, Βασιλική

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙ Α ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙ Α ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙ Α ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΑΡΑΣ 2008 Α ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΑΓΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗ ΟΜΙΛΙΕΣ 1. Νίκος Καρτακούλλης Πρόεδρος.Σ Κ.Ο.Α 2. Έφη Μούζουρου-Πενηνταέξ Λειτουργός Α Κ.Ο.Α- Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΕΜΙΡΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ESPERIA A.E. Διαμόρφωση και υλοποίηση Στρατηγικού Σχεδιασμού σε ελληνική

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ESPERIA A.E. Διαμόρφωση και υλοποίηση Στρατηγικού Σχεδιασμού σε ελληνική ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ESPERIA A.E. Διαμόρφωση και υλοποίηση Στρατηγικού Σχεδιασμού σε ελληνική ξενοδοχειακή επιχείρηση και ανάλυση των κυριότερων στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα