Ελένη Βαβουράκη Πνευμονολόγος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ελένη Βαβουράκη Πνευμονολόγος"

Transcript

1 Ελένη Βαβουράκη Πνευμονολόγος

2 Η πνευμονική αποκατάσταση (ΠΑ) μπορεί να ορισθεί ως η ιατρική τέχνη στην οποία διατυπώνεται ένα εξατομικευμένα και αυστηρά σχεδιασμένο πολυδιάστατο πρόγραμμα, το οποίο μέσω της ακριβούς διάγνωσης, της θεραπείας, της συναισθηματικής υποστήριξης και της εκπαίδευσης, σταθεροποιεί ή αντιστρέφει την φυσιολογία και ψυχοπαθολογία των πνευμονικών παθήσεων και προσπαθεί να επαναφέρει τον άρρωστο στην υψηλότερη δυνατή λειτουργική ικανότητα που επιτρέπει η αναπνευστική του αναπηρία και η συνολική κατάσταση της ζωής του. Hodgkin JE, Farrell MJ, Gibbon SR. Pulmonary Rehabilitation. Am Rev Respir Dis 1981;124:663-6

3 1. Η πνευμονική αποκατάσταση είναι συνώνυμη της περιεκτικής φροντίδας (comprehensive care). 2.Το λειτουργικό έλλειμμα που είναι αποτέλεσμα της διαταραγμένης πνευμονικής φυσιολογίας δεν είναι απόλυτο. Μπορεί να αντιστραφεί και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, χωρίς εμφανή αλλαγή στην πνευμονική λειτουργία.

4 3. Η πνευμονική αποκατάσταση, με την ευρύτερη και αληθέστερη σημασία της, δεν είναι παρεπόμενη της θεραπείας της χρόνιας πνευμονοπάθειας, αλλά εμπεριέχει την φαρμακευτική αγωγή και είναι αυτή καθ αυτή η θεραπεία. Είναι το μέσο με το οποίο επεμβαίνουμε για να αντιστρέψουμε μια πορεία προς τα κάτω, η οποία αρχίζει με μείωση της πνευμονικής λειτουργίας και καταλήγει σε σχεδόν ολική αναπηρία του ατόμου και, όχι σπάνια, της οικογένειάς του.

5 Βελτίωση της καρδιοπνευμονικής λειτουργίας Πρόληψη και θεραπεία των επιπλοκών Αναγνώριση και αντιμετώπιση του στρες και της κατάθλιψης που πολύ συχνά συνοδεύουν την σοβαρή πνευμονοπάθεια και επεμβαίνουν στην υγιή προσαρμογή σε αυτήν Ενεργητικό, και όχι παθητικό, τρόπο ζωής με ανατροπή της κοινωνικής απομόνωσης.

6 Προώθηση της αποδοχής εκ μέρους του ασθενούς και της συμμόρφωσής του με την καλύτερη ιατρική φροντίδα, καθώς αυτός αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη για την φροντίδα και ευεξία. Μεγαλύτερη κατανόηση της νόσου και της εξέλιξής της, έτσι ώστε ο ασθενής και η οικογένειά του να μπορούν να την αντιμετωπίζουν ρεαλιστικά, χωρίς το φόβο του άγνωστου.

7 Μείωση του αριθμού των παροξύνσεων, των επισκέψεων στο τμήμα επειγόντων και των νοσηλειών. Επιστροφή στην εργασία και /ή σε περισσότερο ενεργητική, παραγωγική, συναισθηματικά ικανοποιητική ζωή. Παροχή εργαλείων με τα οποία ο ασθενής μπορεί να κερδίσει ξανά την ανεξαρτησία του και να αντιμετωπίσει το αίσθημα απώλειας, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας του ελέγχου των προσωπικών και κοινωνικών σχέσεων, του αυτοσεβασμού και της αυτοεκτίμησης. Βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και της οικογένειάς του.

8 Οι παρακάτω παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπ όψη : Μη κλινικοί παράγοντες Κίνητρο συμμετοχής Ρεαλιστικές προσδοκίες Επαρκής αντίληψη Επαρκές κοινωνικό-οικογενειακό περιβάλλον

9 Κλινικοί παράγοντες Σταθερή νόσος Σχετιζόμενες παθολογικές καταστάσεις

10 λήψη αναλυτικού ιστορικού εργαστηριακός έλεγχος (απλή σπιρομέτρηση, παλμική οξυμετρία και/ ή ανάλυση αερίων αίματος, ακτινογραφία θώρακος), έλεγχος της αντοχής στην άσκηση με εκτίμηση της δύσπνοιας δοκιμασία βάδισης των 6 ή 12 λεπτών,

11 Εκτίμηση της στάσης σώματος, της ελαστικότητας και του εύρους κίνησης των αρθρώσεων, του μοντέλου αναπνοής (θωρακική/ κοιλιακή), της χρήσης των επικουρικών αναπνευστικών μυών και της αποτελεσματικότητας του βήχα. εργοσπιρομετρικός έλεγχος (είναι προαιρετικός παρά σημαντικός)

12 Ένας κοινωνικός λειτουργός θα μπορούσε να επεκτείνει την εκτίμηση στη δυναμική της οικογένειας και του κοινωνικού περιβάλλοντος, καθώς και σε πολιτισμικές και θρησκευτικές επιρροές που θα μπορούσαν να επιδράσουν στο πρόγραμμα αποκατάστασης. Goldstein SR, Avendano MA. Model program development and outcomes in chronic obstructive pulmonary disease.physical Medicine and Rehabilitation Clinics of North America 1996 ; 7(2): 354-7

13 0 Καθόλου δύσπνοια 0,5 Πολύ, πολύ ελαφρά δύσπνοια 1 Πολύ ελαφρά 2 Ελαφρά 3 Μέτρια 4 Κάπως σοβαρά 5 Σοβαρά 6-7 Πολύ σοβαρά 8-9 Πολύ, πολύ σοβαρά 10 Μέγιστη

14 ο ασθενής περπατά σε επίπεδο έδαφος με το δικό του ρυθμό για 6 ή 12 λεπτά και καταγράφεται η απόσταση που κάλυψε ο ασθενής με τις στάσεις που χρειάστηκε για ανάσα, οι αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό και ο βαθμός δύσπνοιας στην κλίμακα Borg.

15 1. Σε σχέση με τον ασθενή Προβλήματα γνώσης και αντίληψης Άγχος, κατάθλιψη ή άλλη ψυχοπαθολογική διαταραχή Σημαντική απόφραξη με μη ανεκτή δύσπνοια, ακόμα και σε ανάπαυση Νευρομυϊκή βλάβη Αδυναμία διακοπής καπνίσματος Κακή θρέψη Δευτερεύοντα κέρδη από την πάθηση

16 2. Σε σχέση με τις υπηρεσίες υγείας Κακός συνδυασμός των αναγκών του ασθενούς και των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας 3. Σε σχέση με τον ασθενή, την οικογένεια και την ομάδα αποκατάστασης Προσωπική σύγκρουση μεταξύ της ομάδας και του ασθενούς ή της οικογένειάς του Αρνητική άποψη για την αποκατάσταση από τον ασθενή, την οικογένειά του, τον ιατρό ή από οποιοδήποτε συνδυασμό των τριών (27,29).

17 η πνευμονική αποκατάσταση χρειάζεται διάρκεια μερικών εβδομάδων (6-8)για να είναι αποτελεσματική.

18 Πρέπει να είναι μέρος κάθε προγράμματος και οι ασθενείς πρέπει να ενθαρρύνονται να συνεχίζουν τη λειτουργική τους βελτίωση στο σπίτι. Η πρόοδος πρέπει να αξιολογείται με τακτικές επισκέψεις στον ιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας και όταν αυτό δεν είναι δυνατόν, μπορεί να γίνονται επισκέψεις από μέλος της ομάδας αποκατάστασης στο σπίτι του ασθενούς Rochester CL. Exercise training in chronic obstructive pulmonary disease. J Rehabil Res Dev 2003;40(5 Suppl 2):59-80

19 προγράμματα ενδονοσοκομειακών ασθενών, προγράμματα εξωνοσοκομειακών ασθενών, προγράμματα βασιζόμενα στην κοινότητα, προγράμματα βασιζόμενα στο σπίτι.

20 Ενδείξεις Ασθενείς με σοβαρό αναπνευστικό έλλειμμα και συχνά, με σημαντική συννοσηρότητα, οι οποίοι χρειάζονται 24ωρη ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα. Ασθενείς οι οποίοι διαμένουν πολύ μακριά από οποιαδήποτε μονάδα αποκατάστασης ή έχουν μεγάλα προβλήματα μετακίνησης.

21 Πλεονεκτήματα Πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου και συνεργασία περισσότερων ειδικών ( ιατροί και άλλων ειδικοτήτων, φυσιοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, διαιτολόγος ). Δυνατότητα συνεδριών 2 φορές / ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα για 6-8 εβδομάδες. Δυνατότητα άμεσης θεραπευτικής παρέμβασης σε εμφάνιση επιπλοκών.

22 Μειονεκτήματα Απομάκρυνση του ασθενούς από την οικογένεια και την κοινότητα για αρκετές εβδομάδες και εξάρτησή του από το νοσοκομείο και την ομάδα αποκατάστασης.(γι αυτό το λόγο ενθαρρύνονται οι ασθενείς να περνούν τα Σαββατοκύριακα στο σπίτι, όταν η κατάστασή τους το επιτρέπει.) Υψηλό κόστος

23 Ενδείξεις Ασθενείς με σταθερή ΧΑΠ σταδίων ΙΙ και ΙΙΙ οι οποίοι δεν χρειάζονται νοσηλεία και δεν έχουν άλλες παθήσεις που αποτελούν αντένδειξη για πνευμονική αποκατάσταση, όπως σοβαρή πνευμονική υπέρταση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ασταθή στηθάγχη, πρόσφατο ( μέχρι 6 εβδομάδες) έμφραγμα μυοκαρδίου, ηπατική ανεπάρκεια τελευταίου σταδίου, ψυχιατρική αστάθεια, σοβαρές διαταραχές συμπεριφοράς ή αδυναμία να μάθει. Belman MJ. Exercise in chronic obstructive pulmonary disease.clin Chest Med 1986;7:585-97

24 Πλεονεκτήματα Δυνατός ο σχεδιασμός προγραμμάτων διάρκειας 8-10 εβδομάδων με 2-3 συνεδρίες/εβδομάδα που προσφέρουν εκπαίδευση, επιβλεπόμενη άσκηση και ψυχολογική υποστήριξη. Αίσθημα ανεξαρτησίας του ασθενούς. Συμμετοχή των οικείων. Παραμονή στην κοινότητα. Χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με τα ενδονοσοκομειακά προγράμματα.

25 Μειονεκτήματα Συχνές μετακινήσεις που απαιτούν χρόνο και από άλλα μέλη της οικογένειας Μείωση των υπηρεσιών από επαγγελματίες υγείας σε μόνιμη βάση, ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο το κόστος.

26 Ενδείξεις Όπως και στα εξωνοσοκομειακά προγράμματα Πλεονεκτήματα Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους βρίσκονται στο οικείο περιβάλλον τους. Δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν εθελοντές που προσφέρουν υπηρεσίες στην κοινότητα. Χαμηλό κόστος Μειονεκτήματα Δεν είναι πάντα εύκολο να σχηματισθεί ομάδα αποκατάστασης με επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων.

27 Ενδείξεις Ασθενείς που δεν χρειάζονται νοσηλεία αλλά έχουν μειωμένη πρόσβαση σε ενδο- ή εξωνοσοκομειακά προγράμματα εξ αιτίας φυσικών ή οικονομικών περιορισμών. Ασθενείς που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να απομακρυνθούν από το σπίτι.

28 Πλεονεκτήματα Μπορεί να φανούν πολύ ωφέλιμα σε ασθενείς που επιστρέφουν σπίτι μετά από νοσηλεία για παρόξυνση ή σε ασθενείς που θέλουν να συνεχίσουν στο σπίτι μετά από το ενδονοσοκομειακό πρόγραμμα αποκατάστασης. Μειονεκτήματα Δεν είναι δυνατόν να είναι πολυδιάστατα διότι δεν εμπλέκεται προσωπικό πολλών ειδικοτήτων. Περιορισμοί στο είδος των χρησιμοποιούμενων μέσων για εκπαίδευση και άσκηση. Επίταση της απομόνωσης του ασθενούς και έλλειψη της ψυχολογικής συμπαράστασης που προσφέρεται στα άλλα προγράμματα από τους ασθενείς με το ίδιο πρόβλημα.

29 Στην ΠΑ περιέχονται η σωστή φαρμακευτική αγωγή, η διατροφή, η εκπαίδευση, η προσεγμένη προσέγγιση κοινωνικών και ψυχολογικών προβλημάτων η άσκηση

30 Όταν το πρόγραμμα σχεδιασθεί λαμβάνοντας υπ όψη τις ανάγκες του ασθενούς και της οικογένειάς του, όχι μόνο υπάρχουν άμεσα θετικά αποτελέσματα στην βασισμένη στην υγεία ποιότητα ζωής του ασθενούς αλλά και προσφέρονται τρόποι ώστε ο ίδιος και οι οικείοι του να αντιμετωπίσουν τη νόσο σε βάθος χρόνου.

31 Βαθμός απόδειξης Σχόλια Ασκήσεις κάτω άκρων Α Η άσκηση των κάτω άκρων βελτιώνει την αντοχή στην άσκηση και συνιστάται ως μέρος της πνευμονικής αποκατάστασης Δύσπνοια Α Η ΠΑ βελτιώνει την δύσπνοια Ασκήσεις άνω άκρων Β Ασκήσεις αναπνευστικών μυών Β Οι επιστημονικές αποδείξεις δεν υποστηρίζουν την εφαρμογή τους ως ρουτίνα στην ΠΑ. Μπορεί να γίνονται σε επιλεγμένα περιστατικά με μειωμένη ισχύ των αναπνευστικών μυών και δύσπνοια Ποιότητα ζωής Β Η ΠΑ βελτιώνει τη σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής Χρήση Υπηρεσιών Υγείας Β Η ΠΑ έχει μειώσει τον αριθμό εισαγωγών σε νοσοκομείο και τις ημέρες νοσηλείας Συμπεριφορά, εκπαίδευση και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες C Οι αποδείξεις δεν υποστηρίζουν τα οφέλη από μικρής διάρκειας ψυχοκοικωνικές παρεμβάσεις αλλά θεωρούν ότι μακράς διάρκειας παρεμβάσεις μπορεί να είναι ευεργετικές. Η γνώμη των ειδικών υποστηρίζει ότι πρέπει να περιλαμβάνονται στοιχεία εκπαιδευτικής και ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στην ΠΑ Επιβίωση C Η ΠΑ μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση

32

33 βελτιώνει την ικανότητα για άσκηση μειώνει την ένταση της δύσπνοιας βελτιώνει τη σχετιζόμενη με υγεία ποιότητα ζωής μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τις ημέρες νοσηλείας μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη που σχετίζονται με τη ΧΑΠ.

34 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΣΚΗΣΗ

35 Η φαρμακευτική αγωγή στη διάρκεια του προγράμματος δεν είναι διαφορετική αυτής που δίδεται στους ασθενείς, σύμφωνα με το στάδιο και τη βαρύτητα της νόσου. πρέπει να λαμβάνεται υπ όψη το δοσολογικό σχήμα της αγωγής που αφορά στη καρδιοαναπνευστική λειτουργία του ασθενούς, έτσι ώστε οι ώρες άσκησης να συμπίπτουν με τις ώρες καλύτερων αποτελεσμάτων των φαρμάκων.

36 Τόσο η ελλιπής διατροφή όσο και η παχυσαρκία μπορούν να είναι επιζήμιες. Ποσοστό μέχρι το 35% των ασθενών με σταθερή κλινική εικόνα μέσης ή σοβαρής ΧΑΠ χάνει ακούσια βάρος καθώς η ασθένεια εξελίσσεται. Αυτοί που χάνουν βάρος έχουν μεγαλύτερη δύσπνοια και μικρότερη ικανότητα άσκησης από εκείνους που δεν χάνουν, ακόμα και όταν το μέγεθος της υποκείμενης αναπνευστικής βλάβης είναι παρόμοιο. Van der Valk P, Monninkhof E, van der Palen J, Zielhuis G, van Herwaarden C. Management of stable COPD. Patient Educ Couns 2004 ;52:225-9

37 Εάν οι ασθενείς υποσιτίζονται, αφ ενός δεν μπορούν να συμμετέχουν στην προσπάθεια για μυϊκή ενδυνάμωση και αφ ετέρου έχουν αυξημένα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης. Αυτό συχνά θεωρείται κακή συμμόρφωση στο πρόγραμμα και δεν αντιμετωπίζεται σωστά.

38 Σε ένα απλό, χαμηλού κόστους, πρόγραμμα αποκατάστασης στο οποίο δεν συμμετέχει διαιτολόγος σε μόνιμη βάση είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν εύκολες μέθοδοι υπολογισμού της απαιτούμενης ενέργειας, ώστε να διατηρείται σταθερό το βάρος των ασθενών.

39 Η απαιτούμενη ενέργεια σε kcal/ημέρα υπολογίζεται ως το 1,2-1,5 της τιμής που προκύπτει από το παρακάτω: ΑΝΔΡΕΣ ,7 (βάρος σε κιλά) + 5 (ύψος σε εκατοστά) -6,8 (ηλικία σε έτη) ΓΥΝΑΙΚΕΣ ,6 (βάρος σε κιλά) +1,7 (ύψος σε εκατοστά) 4,7 (ηλικία σε έτη) Σε αυτό την τιμή προστίθενται οι θερμίδες που καταναλώνονται για την άσκηση και το τελικό αποτέλεσμα πολλαπλασιάζεται επί 1,06 ώστε να περιλαμβάνεται και η θερμιδική επίδραση του φαγητού. Kathleen V.Axen. Nutrition in Chronic Obstructive Pulmonary Disease in Pulmonary Therapy and Rehabilitation-Principles and Practice.Haas F.,K. Axen (eds) 1991

40 Όλοι οι ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες πρέπει να αναγνωρίζονται στην αρχή του προγράμματος και να αντιμετωπίζονται ώστε να μην αποτελέσουν αιτίες κακής συμμόρφωσης ή διακοπής του προγράμματος αποκατάστασης.

41 Ένας επίσης πολύ σημαντικός «αναστρέψιμος» ψυχολογικός παράγοντας που συνδέεται με αυξημένη ανικανότητα στη ΧΑΠ είναι ο φόβος της δύσπνοιας. Οι ασθενείς πρέπει να ασκηθούν σε μεθόδους αντιμετώπισης της δύσπνοιας (διαφραγματική αναπνοή, αναπνοή με μισόκλειστα χείλη) και να καθησυχάζονται ότι η δύσπνοια από μόνη της δεν είναι απειλητική για τη ζωή τους.

42 Η συνεισφορά της υποξίας, ακόμα και όταν είναι μόνο νυκτερινή, είναι πολύ σημαντική στην ύπαρξη ψυχολογικών προβλημάτων, γι αυτό και πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η ΧΑΠ αφορά συνήθως σε άτομα τρίτης ηλικίας, με συνυπάρχουσες άλλες οργανικές δυσλειτουργίες και σε άτομα χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, με αυξημένο το στρες και το άγχος εξ αιτίας της δυσκολίας πρόσβασής τους στις υπηρεσίες υγείας.

43 Η προσέγγιση πρέπει να είναι συστηματική και να λαμβάνει υπ όψη το μορφωτικό επίπεδο των ασθενών, ώστε να χρησιμοποιείται κάθε φορά η καταλληλότερη από τις προσφερόμενες τεχνικές. Οι προσφερόμενες τεχνικές περιλαμβάνουν έντυπα και οπτικοακουστικό υλικό και / ή διδασκαλία σε ομάδες ή ένας προς ένα.

44 Το πιο σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης αφορά στη διακοπή του καπνίσματος. Πρέπει, με όπλο την σωστή ενημέρωση, να δοθούν ισχυρά κίνητρα στους ασθενείς για να διακόψουν το κάπνισμα. Άλλα θέματα που συζητούνται στα πλαίσια της εκπαίδευσης είναι: η λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, η δράση των φαρμάκων, οι ανεπιθύμητες ενέργειες και η σωστή χρήση των συσκευών, η σημασία της συμμόρφωσης στην αγωγή, η σωστή διατροφή, οι τεχνικές χαλάρωσης, τα οφέλη της άσκησης, η οξυγονοθεραπεία, οι τρόποι για καλύτερη καθημερινή ζωή.

45 Στους ασθενείς με ΧΑΠ, οι οποίοι σε σημαντικό ποσοστό είναι συνταξιούχοι και αποκομμένοι από κοινωνικές δραστηριότητες, η δημιουργική ενασχόληση αντικαθιστά την θεραπεία (occupational therapy) της οποίας βασικός στόχος είναι η επιστροφή του ασθενούς σε κάποιου είδους εργασία, ανάλογα με τις δυνατότητες του και τη βαρύτητα της νόσου.

46 Η άσκηση είναι η βάση της πνευμονικής αποκατάστασης. Η άσκηση δεν αλλάζει τους δείκτες της πνευμονικής λειτουργίας, αλλά βελτιώνει τη δύσπνοια και τους δείκτες ποιότητα ζωής.

47

48

49 Eur Respir Rev 2010; 19: 115, T. Troosters et al.

50 Eur Respir Rev 2010; 19: 115, T. Troosters et al.

51 Τα περισσότερα προγράμματα πνευμονικής αποκατάστασης για τη βελτίωση της αεροβικής ικανότητας χρησιμοποιούν την εκτίμηση της δύσπνοιας για να καθορίσουν την επιθυμητή ένταση της άσκησης.

52 Duration of each session 30 min Frequency of sessions 3 per week (minimum) Intensity of training 60 70% of maximum symptom limited capacity Type Continuous or interval Pulmonary Rehabilitation and Chronic Lung Disease. RESPIRATORY CARE AUGUST 2009 VOL 54 NO 8

53 Ασκήσεις αντοχής στο 50-70% του VO 2 max για περίπου λεπτά, επαναλαμβανόμενα 2-5 φορές εβδομαδιαίως. Ένα πρόγραμμα που αποτελείται από 2-3 λεπτά άσκησης μεγάλης έντασης (60-80% της μέγιστης ικανότητας άσκησης) που εναλλάσσονται με ίσες περιόδους ανάπαυσης είναι καλό υποκατάστατο για τους ασθενείς που δεν μπορούν να ανεχτούν τη συνεχή δραστηριότητα.

54 Επειδή η αδυναμία των περιφερικών μυών συμβάλλει στον περιορισμό άσκησης στους ασθενείς με πνευμονοπάθεια, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης αυτών των μυών είναι επίσης συστατικό της άσκησης στα πλαίσια της πνευμονικής αποκατάστασης. Έχει φανεί ότι ακόμα και οι χαμηλής έντασης ασκήσεις άνω και κάτω άκρων έχουν ως αποτέλεσμα το μειωμένο αναπνευστικό ισοδύναμο για το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα.

55 In conclusion, strength exercise tends to improve HRQL more than endurance exercise. More research is needed to assess the relative benefits and disadvantages of interval exercise compared with continuous exercise and to define optimal exercise intensity for patients with COPD.

56 Lower-extremity training should be performed by all individuals. It generally consists of treadmill walking or stationary cycling. Most centers use treadmill walking, given its ease of performance and the patient s familiarity with walking. Various types of lower-extremity training can be used. Both high and low intensity training programs have been shown to benefit patients with COPD.

57 Effect Clinical Increases strength and endurance Reduces fatigability Small increase in mid-thigh CSA Small increase in fat-free mass Structural Metabolic No significant change in fibre type proportion Increases muscle fibre CSA (cross-sectional area) Increases capillary contact for each muscle fibre type Increases oxidative enzyme capacity Reduces lactic acid production during exercise Normalizes decline in phosphocreatine/inorganic phosphate ratio during exercise

58 Upper-extremity training has been shown to increase the arm work capacity and also to result in a decrease in oxygen consumption at isowork levels following pulmonary rehabilitation.

59 Strength training, in addition to endurance training, has been shown to increase muscle strength and mass and also to improve performance of activities of daily living. It has also been shown to increase exercise capacity. Strength training can be done safely and should be added to endurance training as part of a comprehensive rehabilitation program. Both should be added (and not substituted) to lower extremity training as part of each individual s training regimen.

60 Inspiratory muscle training can be used as an adjunct to endurance and strength training. By decreasing the inspiratory muscle weakness, the level of dyspnea will decrease and exercise tolerance should increase. The use of inspiratory muscle training has been shown to increase inspiratory muscle strength and endurance, improve exercise capacity, improve health-related quality of life, and decrease dyspnea in patients with stable COPD.

61

62 Διάρκεια : 8 εβδομάδες Συχνότητα : 3 /εβδομάδα Σε κάθε συνεδρία : 1. ασκήσεις άνω και κάτω άκρων, 2. αεροβική άσκηση σε στατικό ποδήλατο(10-20 λεπτά ανά συνεδρία)

63 Αναπνοή με μισόκλειστα χείλη Διαφραγματική αναπνοή

64

65

66 - επικεντρώνει στις κινήσεις του επιγάστριου και των κάτω πλευρών - επικεντρώνει στην διάταση όλου του υπογάστριου καθώς κατεβαίνει χαμηλότερα το διάφραγμα

67 Συστολική πίεση < 180 mmhg Διαστολική πίεση < 95 mmhg Καρδιακή συχνότητα σε ηρεμία < 100 σφ/λεπτό Κορεσμός αιμοσφαιρίνης > 90%

68 Σύμφωνα με τους Spruit και συν. ασθενείς με ΧΑΠ μέσης βαρύτητας και κορεσμό αιμοσφαιρίνης κατά τη διάρκεια της άσκησης > 90%, μπορούν να συμμετέχουν με ασφάλεια σε ομαδικό πρόγραμμα άσκησης (ασκήσεις κάτω και άνω άκρων, περπάτημα και τζόκινγκ) με την επίβλεψη φυσιοθεραπευτή. Spruit MA, Troosters T, Trappenburg JCA, Decramer M, Gosselink R. Exercise training during rehabilitation of patients with COPD : A current perspective. Patient Educ Couns 2004 Mar; 52(3) 243-8

69 Η καρδιακή συχνότητα πρέπει να μην υπερβεί το % της μέγιστης μετρηθείσης σε απλή δοκιμασία κόπωσης σε στατικό ποδήλατο ή υποκειμενικό αίσθημα δύσπνοιας μεταξύ των βαθμίδων 4-6 της κλίμακας Borg. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Κολεγίου Αθλητιατρικής (American College of Sports Medicine- ACSM), η ένταση της άσκησης πρέπει να έχει στόχο το % της προβλεπόμενης μέγιστης καρδιακής συχνότητας και αυτή η ένταση πρέπει να συντηρείται για λεπτά.

70 Επειδή στους ασθενείς με ΧΑΠ η μέγιστη ικανότητα για άσκηση σπάνια επηρεάζεται από το καρδιαγγειακό σύστημα, η καρδιακή συχνότητα είναι ακατάλληλο ερέθισμα για άσκηση.σε αυτούς τους ασθενείς η χρήση της κλίμακας Borg φαίνεται να είναι περισσότερο αξιόπιστη για να τεθεί το όριο της έντασης της άσκησης. Borg GAV. Borg s perceived exertion and pain scales. 1 st ed. Human Kinetics.Champaign, IL; 1998.

71

72

73

74

75

76

77

78

Ορισμός ΧΑΠ. Άσκηση και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) 44 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ΧΑΠ παγκοσμίως

Ορισμός ΧΑΠ. Άσκηση και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) 44 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ΧΑΠ παγκοσμίως Ορισμός ΧΑΠ Άσκηση και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια νοσολογική οντότητα, που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί, με συστηματικές συνέπειες.

Διαβάστε περισσότερα

Συννοσηρότητα και θεραπεία Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και καρδιαγγειακή νόσος

Συννοσηρότητα και θεραπεία Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και καρδιαγγειακή νόσος Συννοσηρότητα και θεραπεία Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας Σύσταση 24: Συστήνεται να γίνεται εκτίμηση της συννοσηρότητας ατόμων με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και εξατομίκευση της θεραπείας

Διαβάστε περισσότερα

Με τον όρο «Χρόνια Αποφρακτική

Με τον όρο «Χρόνια Αποφρακτική A N A Σ Κ Ο Π Η Σ Η Χρόνια αποφρακτική πνευµονοπάθεια και άσκηση Ε. Γερµανού, Α. Μπενέκα, Κ. Χαριτόπουλος, Π. Μάλλιου, Γ. Γκοδόλιας, Τµήµα Επιστήµης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού, ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

All rights reserved ISBN: 978-618-80369-0-1

All rights reserved ISBN: 978-618-80369-0-1 COPYRIGHT Ελληνική Εταιρεία Θεραπευτικής Γυμναστικής και Ειδικής Φυσικής Αγωγής Θεσσαλονίκη Τηλ: 2310 992215, 2310 991066, 2310 992253 www.pe.uth.gr/helathe e-mail: eletefa@yahoo.gr All rights reserved

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Αδάμου Νίκη 2008694358 Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Δρ. Λαμπρινού Αικατερίνη Πτυχιακή

Διαβάστε περισσότερα

Σχετιζόμενη με την Υγεία Ποιότητα Ζωής Από τη Θεωρία στην Πράξη

Σχετιζόμενη με την Υγεία Ποιότητα Ζωής Από τη Θεωρία στην Πράξη Σχετιζόμενη με την Υγεία Ποιότητα Ζωής Από τη Θεωρία στην Πράξη Χ. Δημητρόπουλος 1, Μ. Ντάγανου 2, Γ. Αλεξιάς 3 1 Ειδ. Πνευμονολόγος, 2 Πνευμονολόγος Εντατικολόγος, Επιμελήτρια Α, Κέντρο Αναπνευστικής

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και Άτομα με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού. Σοφία Μπάτσιου, Οδυσσέας Τρίκκος, Παναγιώτης Δαφνής, & Τρύφων Τόφας ΤΕΦΑΑ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Άσκηση και Άτομα με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού. Σοφία Μπάτσιου, Οδυσσέας Τρίκκος, Παναγιώτης Δαφνής, & Τρύφων Τόφας ΤΕΦΑΑ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ερευνητική Αναζητήσεις στη Φυσική Αγωγή & τον Αθλητισμό τόμος 6 (1), 56 66 Δημοσιεύτηκε: 15 Ιουλίου 2008 Inquiries in Sport & Physical Education Volume 6 (1), 56-66 Released: July 15, 2008 www.hape.gr/emag.asp

Διαβάστε περισσότερα

Κάπνισμα: η σχέση με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας

Κάπνισμα: η σχέση με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας 41 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ Κάπνισμα: η σχέση με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας Αικ. Ρούπα 1, Κ. Τσάρας 2, Ι. Παπαθανασίου 2 1Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Φοιτήτρια, και

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ (ΧΑΠ): ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ (ΧΑΠ): ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης (Τ.Ε.Ι.) Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π.) Τµήµα ιατροφής και ιαιτολογίας, Παράρτηµα Σητείας ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ (ΧΑΠ): ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Page 1 of 14 ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Πρόλογος Τα νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων αποτελούν στην εποχή μας την πρώτη αιτία θανάτου, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες. Υπολογίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Aλκοόλ και Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας. Κλινικές οδηγίες για την ανίχνευση και τις βραχείες παρεµβάσεις

Aλκοόλ και Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας. Κλινικές οδηγίες για την ανίχνευση και τις βραχείες παρεµβάσεις Aλκοόλ και Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας Κλινικές οδηγίες για την ανίχνευση και τις βραχείες παρεµβάσεις Επιµέλεια Ελληνικής Έκδοσης: Ιωάννης ιακογιάννης, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής Α.Π.Θ. Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

102 103 104 105 106 107 Περιεχόμενα Φυσιολογία του ύπνου...2 Εισαγωγή ορισμοί...3 Σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο...6 - επιδημιολογικά στοιχεία...7 - προδιαθεσικοί παράγοντες...8 - κλινική εικόνα...9

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ- ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (MODERN DATA IN NURSING SKILLS IN CORONARY UNITS).

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ- ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (MODERN DATA IN NURSING SKILLS IN CORONARY UNITS). ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ- ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (MODERN DATA IN NURSING

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Π.Μ.Σ. Διδακτική της Τεχνολογίας & Ψηφιακά Συστήματα Κατεύθυνση: Δικτυοκεντρικά συστήματα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Π.Μ.Σ. Διδακτική της Τεχνολογίας & Ψηφιακά Συστήματα Κατεύθυνση: Δικτυοκεντρικά συστήματα Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Π.Μ.Σ. Διδακτική της Τεχνολογίας & Ψηφιακά Συστήματα Κατεύθυνση: Δικτυοκεντρικά συστήματα «Σχεδίαση και ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης ασθενών με χρόνιες

Διαβάστε περισσότερα

Measuring patient satisfaction for health care services provided by a pediatric clinic-research

Measuring patient satisfaction for health care services provided by a pediatric clinic-research ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: Μέτρηση ικανοποίησης των ασθενών για την παρεχόμενη φροντίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΑΫΠΝΙΑ. Συντάκτης: Αργυρή Ψυχογυιού

ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΑΫΠΝΙΑ. Συντάκτης: Αργυρή Ψυχογυιού ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΑΫΠΝΙΑ Συντάκτης: Αργυρή Ψυχογυιού Περιεχόμενα ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΑΣΗ... Error! Bookmark not defined. Α. Εισαγωγή... Error! Bookmark not defined.2

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ 3 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ Δρ. Θ. Αντ. Λοϊζίδης MD, PhD Επιστημονικός Διευθυντής, Κέντρο Αποκατάστασης Euromedica Αρωγή Θεσσαλονίκης, Senior Member of European College of PRM,

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Συστήματος Παρακολούθησης για άτομα με Διαβήτη τύπου Ι & ΙΙ και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ώστε να αθλούνται με ασφάλεια.

Μελέτη Συστήματος Παρακολούθησης για άτομα με Διαβήτη τύπου Ι & ΙΙ και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ώστε να αθλούνται με ασφάλεια. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛH ΗΛΕΚΤΡΟΛOΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Μελέτη Συστήματος Παρακολούθησης για άτομα με Διαβήτη τύπου

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) για τη διαχείριση. της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευµονοπάθειας. στην Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας:

Κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) για τη διαχείριση. της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευµονοπάθειας. στην Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας: Κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) για τη διαχείριση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευµονοπάθειας στην Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας: Αποτελέσµατα µιας συστηµατικής ανασκόπησης ΑΡΧΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ» Εκτίμηση της ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

2 0 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ & 7 0 ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. 7-9 Οκτωβρίου 2005

2 0 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ & 7 0 ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. 7-9 Οκτωβρίου 2005 2 0 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ & 7 0 ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 7-9 Οκτωβρίου 2005 Αίθουσα Τελετών Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Διαλέξεις και

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ για τους καρδιομεταβολικούς [ παράγοντες κινδύνου παχυσαρκία [ Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ακρωτηριασμός κάτω άκρων, η σχέση του με τον Σακχαρώδη. Διαβήτη και την Περιφερική Αγγειακή Νόσο: Μια νοσηλευτική

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ακρωτηριασμός κάτω άκρων, η σχέση του με τον Σακχαρώδη. Διαβήτη και την Περιφερική Αγγειακή Νόσο: Μια νοσηλευτική ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩN: «ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ» ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια Δρ Αντώνης Παπαγιάννης MD, MRCP(UK), DipPallMed, FCCP Πνευμονολόγος Περιεχόμενο Σύντομη ανασκόπηση της νόσου μέσα από τις τελευταίες διεθνείς οδηγίες GOLD 2011 Να θυμάστε:

Διαβάστε περισσότερα

ÌÝôóïâï, 7-9 Ïêôùâñßïõ 2011

ÌÝôóïâï, 7-9 Ïêôùâñßïõ 2011 ÐÁÍÅÐÉÓÔÇÌÉÏ ÉÙÁÍÍÉÍÙÍ ÉÁÔÑÉÊÇ Ó ÏËÇ Øõ éáôñéêþ ÊëéíéêÞ ÐñáêôéêÜ ôïõ 4ïõ ÐáíåëëÞíéïõ Óõíåäñßïõ Êéíçôþí ÌïíÜäùí Øõ éêþò Õãåßáò ÌÝôóïâï, 7-9 Ïêôùâñßïõ 2011 «Äéá åßñéóç ôçò öñïíôßäáò øõ éêü áóèåíþí óôçí êïéíüôçôá:

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα

Ατομικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» Ατομικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ «ΨΥΧΑΡΓΩΣ Β ΦΑΣΗ»

Διαβάστε περισσότερα

11. Συστάσεις για τη διαχείριση του άσθματος

11. Συστάσεις για τη διαχείριση του άσθματος 11. Συστάσεις για τη διαχείριση του άσθματος Διάγνωση και διαγνωστικά εργαλεία Σύσταση 1: Για την κλινική διάγνωση του άσθματος συστήνεται προσεκτική κλινική εκτίμηση διαλειπόντων ή σταθερών συμπτωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΣΤΕΛΛΑ ΠΩΛΙΝΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΛΕΜΟΝΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οξεία Παρόξυνση ΧΑΠ ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΑΡΟΞΥΝΣΗΣ

Οξεία Παρόξυνση ΧΑΠ ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΑΡΟΞΥΝΣΗΣ Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) εξακολουθεί να ελκύει το αμέριστο ενδιαφέρον των πνευμονολόγων, μιας και παραμένει τεράστιο πρόβλημα υγείας ανά τον κόσμο. Η επίπτωση και η θνησιμότητα της εξακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Επιδημιολογική μελέτη ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα Η μελέτη EPIPTOSI

Επιδημιολογική μελέτη ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα Η μελέτη EPIPTOSI Πρωτότυπη Εργασία Επιδημιολογική μελέτη ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα Η μελέτη EPIPTOSI Χρίστος Π. Καρβούνης 1, Νίκος Νίκας 2, Έλενα Πανίττι

Διαβάστε περισσότερα