Οικολογική Διαχείρηση του Άχρηστου χαρτιού του σχολείου μας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οικολογική Διαχείρηση του Άχρηστου χαρτιού του σχολείου μας"

Transcript

1 Οικολογική Διαχείρηση του Άχρηστου χαρτιού του σχολείου μας Δ Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς Συμμετέχοντες Εκπαιδευτικοί: Μαρία Θεοδοσιάδου Μαρίνα Μιχαηλίδου

2 Εισαγωγή H ιδέα προέκυψε από ένα υπαρκτό πρόβλημα στο σχολείο. Μεγάλος όγκος χαρτιού διοχετευόταν στους κάδους ανακύκλωσης. Ανάγκη καλύτερης διαχείρισης και αξιοποίησης του χαρτιού. Ανάγκη συνειδητοποίησης A)του κόστους παραγωγής χαρτιού στα εργοστάσια παραγωγής. B)Κόστος για το περιβάλλον.

3 Παιδαγωγική προσέγγιση Λύση προβλήματος. Διερευνητική μέθοδος: Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν το θέμα σε βάθος μέσα από ιστοεξερεύνηση,παρακολούθηση ταινιών και αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτιο. Συνεργατική μάθηση: Συνεργασία σε ζευγάρια και σε ομάδες για την παραγωγή χαρτιού, τη διόρθωση των ιδεογραμμάτων και την κατασκευή του blog. Οικοδομιστική προσέγγιση: Η γνώση οικοδομήθηκε σταδιακά πάνω στις υφιστάμενες αντιλήψεις των παιδιών,τις οποίες αναδιοργάνωσαν και επέκτειναν,με ενεργητική συμμετοχή.

4 Γενική περιγραφή Αστικό σχολείο με 250 μαθητές 4 τμήματα ΣΤ τάξης. Αρ. Μαθητών:20-22 παιδιά ανά τμήμα. Όνομα εκπαιδευτικών: Μαρία Θεοδοσιάδου, Μαρίνα Μιχαηλίδου Στο Πλαίσιο της οικολογικής δράσης του σχολείου και της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη. Μαθήματα : Σχεδιασμός και Τεχνολογία, Περιβαλλοντική εκπαίδευση, Τέχνη. Ενότητα: Ενέργεια, άνθρωπος και περιβάλλον-ανακύκλωση

5 Σχεδιασμός της μαθησιακής εισήγησης Στόχοι: Να εντοπίσουν μέσα από έρευνα στο διαδίκτυο τα προβλήματα που δημιουργεί στο περιβάλλον η υπερκατανάλωση χαρτιού. Να αναδομήσουν τις γνώσεις τους που αφορούν το χαρτί (παραγωγή,ιστορική προέλευση, χρήσεις). Να επισημαίνουν τις λύσεις που προσφέρει η ανακύκλωση και την αποτελεσματικότητά της όσον αφορά την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας. Να εισηγηθούν τρόπους συλλογής και αξιοποίησης του άχρηστου χαρτιού του σχολείου τους. Να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ξύλινο πλαίσιο που θα χρησιμοποιηθεί ώς καλούπι για την ανακύκλωση χαρτιού. Να κατασκευάσουν ανακυκλωμένο χαρτί και να το αξιοποιήσουν σε δικές τους δημιουργίες. Να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας για να μεταδώσουν τη γνώση και τις εμπειρίες που απέκτησαν σε τρίτους.

6 Μεθοδολογία: Διαδικασία Επίλυσης προβλήματος Επικοινωνία λύσης Αναγνώρι ση Ανάγκης ή προβλήμα τος Έρευνα Δοκιμή και αξιολόγηση και αξιοποίηση Ανάπτυξη πιθανών ιδεών Κατασκευ ή πρωτότυ που Κατασεκυασ τικό σχέδιο/πορε ία κατασκευής Επιλογή και ανάπτυξη καλύτερης ιδέας

7 Η δράση αυτή ολοκληρώθηκε σε 5 ογδοντάλεπτα μαθήματα. 1 ο Ογδοντάλεπτο: Ιδεοθύλλα στο πρόγραμμα Kidspiration για το χαρτί. Ιστοεξερεύνηση σε power point και διόρθωση του αρχικού διαγράμματος. 2 ο Ογδοντάλεπτο: Παρακολούθηση 16λεπτου βίντεο από youtube για την παραγωγή χαρτιού σε εργοστάσια παραγωγής-συζήτηση.καταγραφή των προβλημάτων,ιδεών για επίλυση. Αναζήτηση μέσα στην ιστοεξερεύνηση των προδιαγραφών για κατασκευή ξύλινου πλαισίου. 3 ο Ογδοντάλεπτο: Ολοκλήρωση πλαισίου και κατασκευή ανακυκλωμένου χαρτιού. Συνεργασία στην ομάδα, κατανομή ρόλων, καταγραφή της δραστηριότητας με ψηφιακή φωτογραφική και βιντεοκάμερα. Επίσης ανέβασαν τις φωτογραφίες και τα βίντεο στον Ηλ. Υπολογιστή.

8 4 ο Ογδοντάλεπτο: Έγινε αξιολόγηση του τελικού προϊόντος και της διαδικασίας. Επανάληψη της διαδικασίας με βελτιώσεις στην ποιότητα αλλά και στα σχέδια και στα χρώματα του χαρτιού. 5 Ο Ογδοντάλεπτο: Συζητήθηκε η ανάγκη επικοινωνίας της λύσης και σε τρίτα πρόσωπα. Επιλέγηκε ως η καταλληλότερη, οικολογικότερη λύση η δημιουργία ενός blog στο διαδίκτυο.

9 Αξιοποίηση του ανακυκλωμένου χαρτιού στο μάθημα της Τέχνης Φιλανθρωπικό παζαράκι στο σχολείο. Τα χρήματα δόθηκαν σε μαθητή του σχολείου που πήγε στο εξωτερικό για θεραπεία.

10 Εφαρμογή της μαθησιακής εισήγησης Περιγραφή/ Οργάνωση τάξης: Το αρχικό διάγραμμα στο kidpiration έγινε με την ολομέλεια της ομάδας(10-12 παιδιά) στο διαδραστικό. Ιστοεξερεύνηση: Σε ζευγάρια ή μικρές ομάδες στους υπολογιστές. Διόρθωση διαγράμματος στο kidspiration: Σε ζευγάρια ή μικρές ομάδες στους Ηλ. Υπολογιστές. Κατασκευή πλαισίου: Ζευγάρια. Κατασκευή ανακυκλωμένου: όλη η ομάδα με κατανομή ρόλων. Κατασκευή του blog: Ολομέλεια αρχικά, σε ζευγάρια ή μικρές ομάδες στη συνέχεια.

11 Εκπαιδευτικό υλικό : Iστοεξερεύνηση σε powerpoint Ταινία από Υοutube:Really Big things- Kvarnsveder Paper mill Discovery Channel. Ταινία από το Υoutube: Paper Alice. Ταινία από το Υoutube: Howstaffworks Λογισμικά που χρησιμοποιήθηκαν: Κidspiration Microsoft Powerpoint Microsoft Word Windows Movie Maker Windows Media Player Windows photo gallery Iστοσελίδα: για τη δημιουργία του blog. Άλλα μέσα μάθησης: Διαδραστικός Πίνακας, τετράδιο μαθητή,φωτογραφική μηχανή, βιντεοκάμερα.

12 Εργασίες μαθητών

13

14

15

16

17 ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΟ ΧΑΡΤΙ; Σώζεις χιλιάδες δέντρα από το θάνατο. Βοηθάς στη διατήρηση της τροφικής αλυσίδας. Εξοικονομάς μεγάλο ποσοστό ενέργειας που χρειάζεται για να κινηθούν οι μεγάλες μηχανές του εργοστασίου. Δεν μολύνεις την ατμόσφαιρα με τα καυσαέρια που βγάζουν τα εργοστάσια. Βοηθάς στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Εξοικονομάς νερό.

18 Η ιστορία του χαρτιού Πριν το χαρτί, στα αρχαία χρόνια, οι άνθρωποι έγραφαν σε πήλινες πλάκες αλειμμένες με κερί. Αργότερα ανακάλυψαν τον πάπυρο. (Φυτό στις όχθες του Νείλου). Χρησιμοποιούσαν την περγαμηνή δηλαδή επεξεργασμένα δέρματα ζώων. Το χαρτί το πρωτοανακάλυψαν οι κινέζοι από το 200 π.χ. Κρατούσαν όμως καλά φυλαγμένο το μυστικό τους. Από τους κινέζους πέρασε στους Ιάπωνες, μετά στους Άραβες και τέλος στους Ευρωπαίους πολύ αργότερα. Γύρω στο δέκατο τέταρτο αιώνα μ.χ

19 Πρόσθετη αξία των ΤΠΕ Χρήση πολυμέσων(windows Media Player):Πρόκληση ενδιαφέροντος και ενεργητικής συμμετοχής των παιδιών. Αμεσότητα των πληροφοριών. Κidspiration: εντοπισμός από την αρχή λανθασμένων αντιλήψεων των μαθητών και ευκαιρία για αναδόμησή τους. Ιστοεξερεύνηση στο power point: Αυτοέλεγχος στη μάθησή τους αφού μόνοι τους ανακάλυπταν τη γνώση και προχωρούσαν στο επόμενο βήμα όταν οι ίδιοι ήταν έτοιμοι. Κράτησε το ενδιαφέρον τους αμείωτο ως το τέλος. Ευθύνη της μάθησης στο ίδιο το παιδί. Δημιουργία Blog: Κατανόησαν τη δυνατότητα που παρέχει το διαδίχτυο ως μέσο επικοινωνίας και μετάδοσης της γνώσης. Λειτούργησε ως κίνητρο για να γράψουν με τρόπο που να γίνουν κατανοητοί σε τρίτους-ανάπτυξη γραπτού λόγου. Μεταγνωστικές δεξιότητες.

20 Καταγραφή μέσω φωτογραφικής μηχανής στο windows photo gallery. Λειτούργησε ως ένα είδος ημερολογίου που υπενθύμιζε κάθε φορά τι είχε γίνει την προηγούμενη και ανατροφοδότησης για το τι πήγε καλά και τι όχι. Δημιουργία Βίντεο στο movie maker: Καλλιέργεια δεξιοτήτων σύνθεσης. Γενικά: Η όλη προσέγγιση βοήθησε ώστε η γνώση που αποκτήθηκε να είναι μόνιμη και αξιοποιήσιμη και στην καθημερινή ζωή των παιδιών.

21 Καινοτομία Η καινοτομία της όλης προσέγγισης έγκειται στο ότι τα παιδιά δεν έμειναν μόνο στη διερεύνηση του θέματος, αλλά ανέλαβαν πραγματική δράση τόσο για απάμβλυνση ενός οικολογικού προβλήματος στο σχολείο μας, όσο και για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και μετάδοσης της αποκτειθήσας γνώσης και σε άλλους ανθρώπους. Η δράση αυτή δεν τους επιβλήθηκε εκ των άνω αλλά προέκυψε ως πραγματική ανάγκη μέσα από τη γνώση που αποκτήθηκε από τη διερεύνηση του θέματος. Η δράση κατέστησε τους μαθητές μας ενεργούς πολίτες μιας κοινωνίας που έχει ανάγκη από σκεπτόμενους, οικολογικά ευαίσθητους ανθρώπους.

22 Αναστοχασμός-Αξιολόγηση Γενικά η προσέγγιση πέτυχε τους στόχους που τέθηκαν αρχικά. Ήταν αρκετά χρονοβόρα. Τα παιδιά το ευχαριστήθηκαν. Το ενδιαφέρον τους κρατήθηκε αμείωτο ως το τέλος. Σε περίπτωση επαναδιδασκαλίας θα μπορούσαν να εμπλακούν και άλλα μαθήματα. Π.χ Ελληνικά. Για πιο διαθεματική προσέγγιση. Υπήρχαν δυσκολίες, όπως η έλλειψη εργαστηρίου. Η ταινία στο movie maker λόγω έλλειψης χρόνου και εργαστηρίου ολοκληρώθηκε από το δάσκαλο.

23 Αντιδράσεις μαθητών Μου άρεσε πολύ όταν χρησιμοποιούσα χαρτί που μπορούσε να το πετάξουμε. Ένιωθα απίστευτα ενθουσιασμένη γιατί εκείνη την στιγμή έσωζα ένα δέντρο και ταυτόχρονα έκανα κάτι καινούριο που δεν το είχα ξανακάνει ποτέ!!ελπίζω όλος ο κόσμος να το ανακυκλώνει και να μην το σπαταλά ή να το πετάει. Ελένη Γεωργίου Περάσαμε πολύ ωραία κάνοντας αυτές τις δραστηριότητες στον υπολογιστή.μάθαμε πολλά πράγματα.είδαμε βίντεο πως φτιάχνεται το χαρτί από τους κορμούς εώς το κομμάτι που τελειώνει ως φρέσκο χαρτί από το εργοστάσιο. Σκεφτήκαμε να κάνουμε και εμείς ένα χαρτί οικολογικό και 100% ανακυκλωμένο. Έτσι μετά από πολλή έρευνα και προσπάθεια καταφέραμε το πρώτο οικολογικό χαρτί του Δ Δημοτικού Σχολείου Αγλαντζιάς.:) Κωνσταντίνος Στ1

24 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!

Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος Σχ.Τ- Υποστηρικτής ΝΑΠ- Πυρήνας ΤΠΕ Π.Ι.Κ Οκτώβριος 2011

Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος Σχ.Τ- Υποστηρικτής ΝΑΠ- Πυρήνας ΤΠΕ Π.Ι.Κ Οκτώβριος 2011 Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος Σχ.Τ- Υποστηρικτής ΝΑΠ- Πυρήνας ΤΠΕ Π.Ι.Κ Οκτώβριος 2011 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ιδέα και θεωρητικό υπόβαθρο Η επιλογή, σχεδιασμός και εφαρμογή της ενότητας στηρίχθηκε: 1. στη φιλοσοφία,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ: Δημοτικό Σχολείο Λυκαβητού (Κ.Β.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Αρ. Μαθητών: 136 Αρ. Εκπαιδευτικών: 12 Συντονιστής/στρια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ K ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Λ/ΣΟΥ (ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ)

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ K ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Λ/ΣΟΥ (ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ) ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ K ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Λ/ΣΟΥ (ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ) ΣΧΟΛΕΙΟ: Κ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2012-2013 Αρ. Μαθητών/τριών:

Διαβάστε περισσότερα

Το να δημιουργείς είναι σαν να ζεις δυο φορές. Albert Camus, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957

Το να δημιουργείς είναι σαν να ζεις δυο φορές. Albert Camus, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957 Το να δημιουργείς είναι σαν να ζεις δυο φορές. Albert Camus, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957 Μαρία Δημητρίου-Νεοφύτου Γ Ιδαλίου 2012 Γενική περιγραφή Γ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου. Τάξη : Ε Αρ.

Διαβάστε περισσότερα

Σαριδάκη Άννα Καθηγήτρια Πληροφορικής ΔΕ saridaki@sch.gr

Σαριδάκη Άννα Καθηγήτρια Πληροφορικής ΔΕ saridaki@sch.gr 220 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΧΝΟΜΑΘΕΙΑ IV - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΣΩ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΖΕΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ: ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Κομποστοποίηση Ανακύκλωση στερεών απορριμμάτων»

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Κομποστοποίηση Ανακύκλωση στερεών απορριμμάτων» Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Κομποστοποίηση Ανακύκλωση στερεών απορριμμάτων» Αντιγόνη Λάμπρου 1, Ελευθερία Τσιούρη 2, Κυριακή Παπαδοπούλου 3 1. Εκπαιδευτικός ΠΕ 70 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Θέμα/τίτλος: Το δωμάτιο μου Βαθμίδα: 2 Διάρκεια: 11 Χ 80 Τάξεις: Δ και Ε Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές/μαθήτριες εκφράζουν συναισθήματα, διερευνούν και προβληματίζονται για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ: Δημοτικό Σχολείο Παλώδιας ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2011-2012 Αρ. Μαθητών: 109 Αρ. Εκπαιδευτικών: 12 Συντονιστής/στρια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 2 ΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΩΝ ΤΕΕ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 2 ΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΩΝ ΤΕΕ 2 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 135 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 2 ΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΩΝ ΤΕΕ Αλιφεροπούλου Μαρία Φιλόλογος, αποσπασμένη στο Τμήμα ΤΕΕ του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου mkoun

Διαβάστε περισσότερα

Τελική εργασία: «Μέθοδοι Διδασκαλίας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης»

Τελική εργασία: «Μέθοδοι Διδασκαλίας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» ΕΠΑ 488: Σύγχρονες Εκπαιδευτικές Διαστάσεις της Βιολογίας Τελική εργασία: «Μέθοδοι Διδασκαλίας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» Ονόματα φοιτητριών: Κάλλια Στούππα 973243 Βαρβάρα Μακρίδου 974141 Ειρήνη Λάμπρου

Διαβάστε περισσότερα

«Τα φρούτα του φθινοπώρου»

«Τα φρούτα του φθινοπώρου» 3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ «Τα φρούτα του φθινοπώρου» Σαμαντά Μαρία Νηπιαγωγός ΠE 60,4ο Νηπιαγωγείο Νίκαιας (Πειραιά) mariasamanta74@gmail.com ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το διδακτικό σενάριο έχει

Διαβάστε περισσότερα

«Κάνοντας κλικ στα φυτά της περιοχής μας Δημιουργώντας εικονικό φυτολόγιο με μαθητές της Δ Δημοτικού»

«Κάνοντας κλικ στα φυτά της περιοχής μας Δημιουργώντας εικονικό φυτολόγιο με μαθητές της Δ Δημοτικού» «Ψηφιακές και Διαδικτυακές εφαρμογές στην Εκπαίδευση» «Κάνοντας κλικ στα φυτά της περιοχής μας Δημιουργώντας εικονικό φυτολόγιο με μαθητές της Δ Δημοτικού» Γιάννης Ανδρουλιδάκης 1, Μαίρη Τουρκομανώλη 2,

Διαβάστε περισσότερα

«Δημιουργώντας πολυτροπικά κείμενα στο νηπιαγωγείο»

«Δημιουργώντας πολυτροπικά κείμενα στο νηπιαγωγείο» «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνιών στη διδακτική πράξη» «Δημιουργώντας πολυτροπικά κείμενα στο νηπιαγωγείο» Χριστόγερου Κατερίνα 1, Πέζαρου Πηνελόπη 2, Αρμενιάκου Κων/να 3 1 Νηπιαγωγός,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Σχολείο 1. Σχολεία του κόσμου 2. Σχολική ζωή στο παρελθόν 3. Το σχολείο μου στο παρελθόν και σήμερα

Ενότητα: Σχολείο 1. Σχολεία του κόσμου 2. Σχολική ζωή στο παρελθόν 3. Το σχολείο μου στο παρελθόν και σήμερα Ενότητα: Σχολείο 1. Σχολεία του κόσμου 2. Σχολική ζωή στο παρελθόν 3. Το σχολείο μου στο παρελθόν και σήμερα Άντρη Σάββα Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Αλεθρικού Σχ. χρονιά: 2012-2013 Γενική περιγραφή Περιφερειακό

Διαβάστε περισσότερα

1.Τίτλος Σεναρίου: «Η θέση της γυναίκας από την αρχαιότητα ως σήμερα». Διαμόρφωση στερεοτυπικών αντιλήψεων

1.Τίτλος Σεναρίου: «Η θέση της γυναίκας από την αρχαιότητα ως σήμερα». Διαμόρφωση στερεοτυπικών αντιλήψεων Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης. (Ο εκπαιδευτικός αξιοποιεί το εκπαιδευτικό λογισμικό που δημιούργησε με απλά εργαλεία όπως: Power point, word, inspiration, puzzle, comic strip creator.) 1.Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Τα ζώα στο φακό του στερεοσκοπίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Τα ζώα στο φακό του στερεοσκοπίου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Τα ζώα στο φακό του στερεοσκοπίου Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης 2014 1 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Βορεάδου Κατερίνα, Ομάδα Εκπαίδευσης Μουσείου Φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

«Το φθινόπωρο μέσα από έργα τέχνης»

«Το φθινόπωρο μέσα από έργα τέχνης» «Το φθινόπωρο μέσα από έργα τέχνης» Θεοδωρίδου Άννα 1, Μυλωνάκη Γεωργία 2, Ορούτζογλου Δήμητρα 3, Καμάρη Ελένη 4, Κολικίδου-Κυριακίδου Ελένη 5 Νηπιαγωγός, Νηπιαγωγείου Ωραίου Ξάνθης anna70theo@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ» ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ

«ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ» ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ» ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Καστανάκη Μαρία, ΠΕ 70 Δαβράδου Άννα, ΠΕ 70 ΣΧΟΛΕΙΟ 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥΡΝΙΩΝ ΧΑΝΙΑ, 2015 Σελίδα 1 από 16 1. Συνοπτική περιγραφή της

Διαβάστε περισσότερα

«Οι θεοί του Ολύμπου» Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας της ιστορίας με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού

«Οι θεοί του Ολύμπου» Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας της ιστορίας με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού «Οι θεοί του Ολύμπου» Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας της ιστορίας με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού Κ. Βρυώνης 1, Θ. Γούπος 2 1 Εκπαιδευτικός Π.Ε., μεταπτυχιακός φοιτητής στον Τομέα Μαθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής. Θέυα πτυχιακής εργασίας:

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής. Θέυα πτυχιακής εργασίας: Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής Θέυα πτυχιακής εργασίας: Οι Τ.Π.Ε. στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και η αποδοχή - χρήση από τους εκπαιδευτικούς. Υποβληθείσα στον έκτακτο καθηγητή

Διαβάστε περισσότερα

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013 Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Κοτσώνια Ευδοκία 955655 Κυριάκου Θεοδοσία 974923 Τσιάτσιου Ιωάννης 885175

Μέθοδοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Κοτσώνια Ευδοκία 955655 Κυριάκου Θεοδοσία 974923 Τσιάτσιου Ιωάννης 885175 Μέθοδοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Κοτσώνια Ευδοκία 955655 Κυριάκου Θεοδοσία 974923 Τσιάτσιου Ιωάννης 885175 Εαρινό Εξάμηνο 2012 ΕΠΑ488 Μανώλη Κωνσταντίνος 1 P a g e Περιεχόμενα ΤΙΤΛΟΙ ΣΕΛΙΔΕΣ Πρόλογος..

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΑΛΟΓΑ»

ΘΕΜΑ : «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΑΛΟΓΑ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΑΞΗ Α ΘΕΜΑ : «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΑΛΟΓΑ» ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ : ΒΛΑΧΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΛΑ ΕΠΙΜΟΡΦΟΥΜΕΝΗ : ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΚΣΕ 3 oυ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 2 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο Διδασκαλίας του Εσωτερικού του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

Σενάριο Διδασκαλίας του Εσωτερικού του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Σενάριο Διδασκαλίας του Εσωτερικού του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Αθανάσιος Βράντζας 1 vrantzas@sch.gr 1 Καθηγητής Πληροφορικής Περίληψη Στην εργασία αυτή θα επιχειρηθεί να παρουσιαστεί η διδασκαλία του εσωτερικού

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα Γεωλογία Γεωγραφία Γυμνασίου. Οδηγός Εκπαιδευτικού

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα Γεωλογία Γεωγραφία Γυμνασίου. Οδηγός Εκπαιδευτικού Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα Γεωλογία Γεωγραφία Γυμνασίου Οδηγός Εκπαιδευτικού ΑΘΗΝΑ 2011 Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα Γεωλογία - Γεωγραφία Γυμνασίου Οδηγός Εκπαιδευτικού ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Πανεπιστήμιο Αιγαίου Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αν. Καθηγητής Λοΐζος Σοφός ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & Η αξιοποίησή τους

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & Η αξιοποίησή τους ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & Η αξιοποίησή τους στα ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Κουτσογιάννης Δ., Ακριτίδου Μ. & Αντωνοπούλου Σ. Σεπτέμβριος 2010 «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 21-0040_TEXNOLOGIA_A_GYM.indd 1 1/22/13 11:30 AM ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Συγγραφέας: ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ: ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: υπευθυνοσ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ. Η ΣΠΙΘΑ, Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΕΜΩΝ Γλώσσα Δ Δημοτικού Έκδοση 1.0

ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ. Η ΣΠΙΘΑ, Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΕΜΩΝ Γλώσσα Δ Δημοτικού Έκδοση 1.0 ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ Η ΣΠΙΘΑ, Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΕΜΩΝ Γλώσσα Δ Δημοτικού Έκδοση 1.0 Δημιουργός Εκδότης, 2008 SIEM Τηλ. 210-7299571, Fax: 210-7299572 email: siem@siem.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ, ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ, ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ, ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χριστίνα Νομικού ΠΕ 70 Αμαλία Ταπραντζή ΠΕ 70 Ουρανία Σωτηρίου ΠΕ 70 ΣΧΟΛΕΙΟ 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα