Το πλαίσιο απονοµής του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήµατος για υπηρεσίες τουριστικών καταλυµάτων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το πλαίσιο απονοµής του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήµατος για υπηρεσίες τουριστικών καταλυµάτων"

Transcript

1 Το πλαίσιο απονοµής του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήµατος για υπηρεσίες τουριστικών καταλυµάτων ρ Χριστίνα Θεοχάρη Περιβαλλοντολόγος- Πολιτικός Μηχανικός Μέλος ΑΣΑΟΣ

2 Τι είναι το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήµα Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήµα (ΕU Ecolabel) είναι ένα εθελοντικό σύστηµα πιστοποίησης, που δηµιουργήθηκε το 1992 µε τον Κανονισµό της Ε.Ε. 880/92/ΕΟΚ, για την υποστήριξη της αγοράς προϊόντων φιλικών στο περιβάλλον. Ο κανονισµός 880/1992 /ΕΟΚ αντικαταστάθηκε από τον κανονισµό 1980/2000 ΕΚ µε το ίδιο θέµα. Σήµερα ισχύει ο κανονισµός 66/2010 (ΕΚ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου της 25ης Νοεµβρίου 2009 σχετικά µε το οικολογικό σήµα της ΕΕ (EU Ecolabel)

3 Αειφόρος κατανάλωση και παραγωγή Το σύστηµα κοινοτικού οικολογικού σήµατος εντάσσεται στην κοινοτική πολιτική αειφόρου κατανάλωσης και παραγωγής, σκοπός της οποίας είναι η µείωση των αρνητικών επιπτώσεων της κατανάλωσης και της παραγωγής στο περιβάλλον, στην υγεία και στους φυσικούς πόρους. Το εν λόγω σύστηµα προορίζεται να προωθεί, µέσω του οικολογικού σήµατος, προϊόντα που χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικών επιδόσεων. Προς τούτο, τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα προϊόντα προκειµένου να φέρουν το οικολογικό σήµα βασίζονται στις βέλτιστες περιβαλλοντικές επιδόσεις οι οποίες έχουν επιτευχθεί από προϊόντα που κυκλοφορούν στην κοινοτική αγορά. Τα κριτήρια αυτά πρέπει να είναι εύκολα κατανοητά και εύχρηστα και, συνεπώς, να περιορίζονται στις σηµαντικότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων.

4 Γενικές απαιτήσεις για τα κριτήρια απονοµής του οικολογικού σήµατος της ΕΕ Κατά τον καθορισµό των κριτηρίων απονοµής του οικολογικού σήµατος της ΕΕ λαµβάνονται υπόψη: Α. Οι σηµαντικότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ιδίως δε οι επιπτώσεις στην κλιµατική αλλαγή, στη φύση και τη βιοποικιλότητα, η κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων, η παραγωγή αποβλήτων, οι εκποµπές σε όλα τα στοιχεία του περιβάλλοντος, η ρύπανση µέσω φυσικών φαινοµένων και µέσω της χρήσης και ελευθέρωσης επικίνδυνων ουσιών. Β. Η υποκατάσταση επιβλαβών ουσιών από λιγότερο επιβλαβείς ουσίες καθαυτές ή µέσω της χρήσης διαφορετικών υλικών ή σχεδιαστικών τροποποιήσεων, εφόσον είναι τεχνικά εφικτή. Γ. Η δυνατότητα µείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων χάρις στην ανθεκτικότητα και την επαναχρησιµοποίηση των προϊόντων.

5 Γενικές απαιτήσεις για τα κριτήρια απονοµής του οικολογικού σήµατος της ΕΕ. Το καθαρό οικολογικό ισοζύγιο των θετικών και αρνητικών συνεπειών για το περιβάλλον, συµπεριλαµβανοµένων θεµάτων υγείας και ασφάλειας, κατά τις διάφορες φάσεις του κύκλου ζωής των εξεταζόµενων προϊόντων. Ε. Εφόσον κρίνεται σκόπιµο, κοινωνικές και ηθικές παράµετροι µέσω, λόγου χάρη, της παραποµπής σε σχετικές διεθνείς συµβάσεις και συµφωνίες, όπως τα πρότυπα και οι κώδικες δεοντολογίας της ιεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ( ΟΕ). Στ. Κριτήρια που έχουν καθορισθεί για άλλα περιβαλλοντικά σήµατα, ιδίως επισήµως αναγνωρισµένα, σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, περιβαλλοντικά σήµατα EN ISO τύπου I, εφόσον υπάρχουν για τη συγκεκριµένη κατηγορία προϊόντων µε στόχο τη βελτίωση των συνεργειών. Z. Στο µέτρο του δυνατού, η αρχή της µείωσης των πειραµάτων στα ζώα.

6 Κύκλος ζωής

7 Κατηγορίες προϊόντων µε Ecolabel Προϊόντα καθαρισµού Ηλεκτρικές συσκευές Προϊόντα χάρτου Υφάσµατα Έπιπλα Στρώµατα Χρώµατα Υπηρεσίες Τουριστικά καταλύµατα Κάµπινγκ

8 Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήµα για υπηρεσίες τουριστικών καταλυµάτων Κατηγορία: «υπηρεσία τουριστικού καταλύµατος»

9 Μια κοινή πρωτοβουλία E.Ε. (Γ Περιβάλλοντος) Αρµόδιων Φορέων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

10 Το θεσµικό πλαίσιο

11 1. Η απόφαση 2003/287/EC Η ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήµατος για τις τουριστικές υπηρεσίες (European Ecolabel ή EU flower) και ειδικότερα για τα ξενοδοχεία και τα Campings, άρχισε να εφαρµόζεται από τον Απρίλιο του 2003 βάσει σχετικής Απόφασης της Επιτροπής (2003/287/EC) καθορισµού των κριτηρίων απονοµής του σήµατος, σε συνέχεια ειδικής µελέτης και ευρέων διαβουλεύσεων µε εµπειρογνώµονες και εκπροσώπους των κρατών µελών.

12 «για καθορισµό οικολογικών κριτηρίων σχετικά µε την απονοµή οικολογικού σήµατος της Κοινότητας για υπηρεσίες τουριστικών καταλυµάτων» «Υπηρεσία τουριστικού καταλύµατος κωδικός 025»

13 2. Απόφαση για τα Campings Τα κριτήρια για τη σήµανση των Campings/ κατασκηνώσεις εγκρίθηκαν µε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2005/338/ EC.

14 3. Απόφαση 2009/578/ EC Με την 2009/578/ EC Απόφαση της Επιτροπής, καθορίστηκαν αναθεωρηµένα οικολογικά κριτήρια για την απονοµή του ευρωπαϊκού eco-label σε τουριστικές υπηρεσίες. Οι τροποποιήσεις στα ήδη ισχύοντα κριτήρια, που πηγάζουν από την εν λόγω απόφαση, τέθηκαν σε εφαρµογή την 9η Ιουλίου 2010.

15 Απόφαση 2009/578/ EC Άρθρο 1 1. Η κατηγορία προϊόντων "υπηρεσία τουριστικού καταλύµατος" συνίσταται στην παροχή, έναντι αµοιβής, καταλύµατος διανυκτέρευσης σε κατάλληλα εξοπλισµένα δωµάτια, που περιλαµβάνουν τουλάχιστον ένα κρεβάτι, η οποία προσφέρεται ως κύρια υπηρεσία σε τουρίστες, ταξιδιώτες και ενοίκους. Η παροχή της διανυκτέρευσης σε κατάλυµα είναι δυνατόν να περιλαµβάνει την προσφορά υπηρεσιών όπως: σίτισης, δραστηριοτήτων εκγύµνασης ή/και ευεξίας και χώρους πρασίνου.

16 Αντικειµενικός σκοπός του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήµατος Η θέσπιση ενός ενιαίου Πανευρωπαϊκού Περιβαλλοντικού προτύπου Από τις Μεσογειακές χώρες ως τη Βόρεια Ευρώπη

17 Η οικονοµική σηµασία των τουριστικών υπηρεσιών Με περίπου 1,8 εκατ. επιχειρήσεις, κυρίως ΜΜΕ, οι οποίες κατέχουν περίπου το 5,2% του συνολικού εργατικού δυναµικού (δηλαδή περίπου 9,7 εκατ. θέσεις απασχόλησης µε σηµαντική αναλογία νέων), η Ευρωπαϊκή τουριστική βιοµηχανία παράγει πάνω από το 5% του ΑΕΠ της ΕΕ, ένα αριθµητικό στοιχείο που σηµειώνει σταθερή αύξηση. Ο τουρισµός αντιπροσωπεύει την τρίτη µεγαλύτερη κοινωνική και οικονοµική δραστηριότητα της ΕΕ, µετά από τους τοµείς του εµπορίου και της διανοµής, καθώς και τον κατασκευαστικό τοµέα. Λαµβανοµένων υπόψη των τοµέων που συνδέονται µαζί του, η συνεισφορά του τουρισµού στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι ακόµη υψηλότερη, διότι εκτιµάται ότι πάνω από το 10 % του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλεται σ αυτόν και ότι προσφέρει περίπου 12 % του συνόλου απασχόλησης.

18 Τουριστικές Υπηρεσίες και περιβάλλον Υπάρχει εντεινόµενη απαίτηση για καθαρό περιβάλλον. Αναγνώριση της σηµασίας της προστασίας του περιβάλλοντος για την διατήρηση των τουριστικών υπηρεσιών και της φροντίδας του, µέσα από δράσεις που οι ίδιοι αναλαµβάνουν. Πελάτες ευαισθητοποιηµένοι για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τουριστικών δραστηριοτήτων. Τουριστικά καταλύµατα εγκατεστηµένα σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές. Πιέσεις στους υπάρχοντες φυσικούς πόρους, στα νερά και τις πηγές ενέργειας, ιαταραχή της τοπικής χλωρίδας και πανίδας µέσω της µη ορθής διαχείρισης των αποβλήτων.

19 Η κλιµατική αλλαγή Η τουριστική προσφορά πρέπει στο εξής να λαµβάνει υπόψη τις απαιτήσεις που συνδέονται µε την κλιµατική αλλαγή, καθώς και µε την έλλειψη νερού και ενέργειας, τις πιέσεις που ασκούνται στη βιοποικιλότητα ή ακόµη τους κινδύνους του µαζικού τουρισµού όσον αφορά την πολιτιστική κληρονοµιά. Οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να µειώσουν την κατανάλωση πόσιµου ύδατος σε περίπτωση ξηρασίας, τις εκποµπές αερίων θερµοκηπίου, καθώς και να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωµα. COM(2010) 352 / Η Ευρώπη, ο πρώτος τουριστικός προορισµός στον κόσµο ένα νέο πλαίσιο πολιτικής για τον ευρωπαϊκό τουρισµό

20 To Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήµα Eπιβραβεύει τις υπηρεσίες τουριστικών καταλυµάτων που σέβονται το περιβάλλον Eπισηµαίνει την περιβαλλοντικά καλή επίδοση Aποτελεί προστιθέµενη ποιοτική αξία για την επιχείρηση. Αποτελεί µοναδικό σήµα σχετικά µε την περιβαλλοντική ποιότητα πιστοποιηµένο από έναν ανεξάρτητο οργανισµό που ισχύει για όλη την Ευρώπη, Παρέχει µια µοναδική ευκαιρία για την ικανοποίηση των προσδοκιών των πελατών των διαφόρων τύπων τουριστικών καταλυµάτων.

21 Τι σηµαίνει η ύπαρξη Οικολογικού σήµατος για τα τουριστικά καταλύµατα 1. Υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και περιβαλλοντικών επιδόσεων 2. Αναγνωρισιµότητα 3. ιαφήµιση 4. Οικολογική επίδοση και οικονοµικά οφέλη 5. Αίσθηση άνεσης 6. Ικανοποίηση των προσδοκιών των φιλοξενουµένων 7. Ενίσχυση των εργαλείων marketing

22 1. Υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και περιβαλλοντικών επιδόσεων Σηµαντικός τρόπος για την ανάδειξη των προσπαθειών που αναλαµβάνει η τουριστική επιχείρηση σε σχέση µε την προστασία του περιβάλλοντος προς τους φιλοξενούµενους ενός τουριστικού καταλύµατος και τις συνεπαγόµενες βελτιώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών Επίσηµο εµπορικό σήµα, καταξιωµένο στη βάση ισχυρών και αξιόπιστων κριτηρίων στα οποία στηρίζεται η εφαρµογή του Εγγύηση για υψηλή περιβαλλοντική επίδοση των υπηρεσιών τουριστικών καταλυµάτων

23 2. Αναγνωρισιµότητα Η απόκτηση του οικολογικού σήµατος από ξενοδοχεία και Campings συνεπάγεται: Το χαρακτηρισµό κάθε ξενοδοχειακής επιχείρησης που το λαµβάνει και περιλαµβάνεται στη λίστα των "πράσινων" µε ευρωπαϊκά κριτήρια ξενοδοχείων και Campings, ως τουριστικής εγκατάστασης που στοχεύει στην υψηλή ποιότητα υπηρεσιών προσελκύοντας πελατεία υψηλών απαιτήσεων. Το πλεονέκτηµα της αναγνώρισης των συγκεκριµένων Το πλεονέκτηµα της αναγνώρισης των συγκεκριµένων ξενοδοχείων έναντι των λοιπών από τους τουρίστες που είναι περιβαλλοντικά συνειδητοποιηµένοι και απαιτούν περιβαλλοντική πιστοποίηση.

24 3. ωρεάν διαφήµιση ωρεάν διαφήµιση στο επίσηµο site της E.E, στο Green Store του European EcoLabel, όπου περιλαµβάνονται όλες οι εταιρείες και τα προϊόντα που τους έχει απονεµηθεί το Ευρωπαίκό Οικολογικό Σήµα και όπου έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες της Ε.Ε. µέσω internet.

25 4. Οικολογική απόδοση και οικονοµικό όφελος τα περιβαλλοντικά µέτρα που αναλαµβάνονται από µια τουριστική επιχείρηση απαιτούν χρόνο, προσπάθεια και πόρους (οικονοµικούς και ανθρώπινους) παράλληλα βοηθούν να επισηµανθούν οι οικολογικές και οικονοµικές αδυναµίες οι οποίες αποτελούν ευκαιρίες για ουσιαστικές βελτιώσεις: περιβαλλοντικές και οικονοµικές

26 Οικολογική απόδοση και οικονοµικό όφελος Η µείωση της κατανάλωσης φυσικών πόρων όπως η ενέργεια και το νερό, που ζητά το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήµα, µέσω της υιοθέτησης απλών διαχειριστικών πρακτικών βοηθά στη µείωση των δαπανών της επιχείρησης.

27 5. Αίσθηση άνεσης Η περιβαλλοντική δέσµευση σε ένα τουριστικό κατάλυµα συνδυάζεται µε υψηλά επίπεδα καθαριότητας υγιεινή διατροφή και ένα υγιές περιβάλλον για τους φιλοξενουµένους και τους εργαζόµενους. Στα περιβαλλοντικά φιλικά καταλύµατα χρησιµοποιούνται φυσικά οικοδοµικά υλικά υπάρχουν χώροι για µη καπνιστές αποφεύγεται η χρήση επικίνδυνων χηµικών ουσιών τα κλινοσκεπάσµατα πλένονται µε φιλικά προς το περιβάλλον απορρυπαντικά

28 6. Ικανοποίηση των προσδοκιών των φιλοξενουµένων Αναγνώριση της υψηλής περιβαλλοντικά επίδοσης του τουριστικού καταλύµατος ως ένα επιπρόσθετο στοιχείο ποιότητας στις υπηρεσίες που τους παρέχονται.

29 7. Ενίσχυση εργαλείων marketting Μια οικολογικά επιβραβευµένη µε το «Λουλούδι», επιχείρηση παροχής υπηρεσιών τουριστικών καταλυµάτων µπορεί να χρησιµοποιήσει αυτή την επιβράβευση, ως εργαλείο marketting. Για παράδειγµα στα διαφηµιστικά φυλλάδιά της µπορεί να γίνεται χρήση του επίσηµου λογότυπου, ενώ µπορεί ακόµη αυτό να χρησιµοποιείται ως εργαλείο επικοινωνίας µε την τοπική κοινωνία, σε τουριστικές εκδηλώσεις, σε διαφηµίσεις και δράσεις δηµοσίων σχέσεων κ.λπ.

30 Περιβαλλοντικά οφέλη για την κοινωνία Εξοικονόµηση νερού & ενέργειας Χρήση ΑΠΕ Εκπαίδευση προσωπικού Πληροφόρηση επισκεπτών Μη χρήση επικίνδυνων χηµικών ουσιών Προµήθειες υλικών φιλικών προς το περιβάλλον Τοπικά προϊόντα διατροφής

31 Ποιος µπορεί να υποβάλει αίτηση Μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήµα µεγάλο ξενοδοχείο αλυσίδας ένα µικρό ξενοδοχείο σε µια πόλη ένας ορεινός ξενώνας ενοικιαζόµενα δωµάτια αγροτουριστικά καταλύµατα

32 Πως θα αποκτήσετε το Ecolabel Ελάτε σε επαφή µε τον ΑΣΑΟΣ Υποβολή αίτησης Έλεγχος φακέλου Καταβολή των τελών αίτησης Ικανοποίηση των απαιτήσεων των κριτηρίων Επαλήθευση Επίσηµη Απονοµή ικαίωµα χρήσης του εµπορικού σήµατος για το µάρκετίνγκ σας

33 Γενικές απαιτήσεις Προκειµένου να υποβάλει αίτηση για την απονοµή του οικολογικού σήµατος, ο αιτών πρέπει να συµµορφώνεται προς τις κοινοτικές, εθνικές και τοπικές νοµικές απαιτήσεις. Πρέπει ιδίως να διασφαλίζεται ότι: 1. Η φυσική υποδοµή είναι νοµίµως κατασκευασµένη και συµµορφώνεται προς όλες τις σχετικές νοµοθεσίες και τους κανονισµούς που ισχύουν στην περιοχή στην οποία έχει κατασκευασθεί, ιδίως όσους συνδέονται µε τη διατήρηση του τοπίου και της βιοποικιλότητας. 2. Η φυσική υποδοµή συµµορφώνεται προς τους κοινοτικούς, εθνικούς και τοπικούς νόµους και κανονισµούς που αφορούν την εξοικονόµηση ενέργειας, τους υδάτινους πόρους, την επεξεργασία και διάθεση των υδάτων, τη συλλογή και διάθεση των απορριµµάτων, τη συντήρηση και επισκευή του εξοπλισµού, καθώς και τις διατάξεις ασφάλειας και υγιεινής (ΑΕΠΟ, άλλες εγκρίσεις). 3. Η επιχείρηση βρίσκεται σε λειτουργία και είναι εγγεγραµµένη σε µητρώο, σύµφωνα µε τις απαιτήσεις της εθνικής ή/και τοπικής νοµοθεσίας, και το προσωπικό απασχολείται νοµίµως και είναι ασφαλισµένο (ΕΟΤ).

34 Τέλη Τέλη Αίτησης Από 300 έως 1300 Εκπτώσεις για: µικρές επιχειρήσεις (έως 10 εργαζ./75%) ορεινά καταλύµατα (75%) Ετήσια Τέλη Ελάχιστο ετήσιο τέλος για πολύ µικρές επιχειρήσεις 100 Αποτελούν το 0,15% του 50% του ετήσιου όγκου πωλήσεων (= µέση τιµή διανυκτέρευσης επί τον αριθµό των (= µέση τιµή διανυκτέρευσης επί τον αριθµό των διανυκτερεύσεων) πλέον ΦΠΑ

35 Τέλη 2. Κατά παρέκκλιση από την πρώτη πρόταση του άρθρου 2 παράγραφος 5 της απόφασης 2000/728/ΕΚ, το ελάχιστο ετήσιο τέλος χρήσης του οικολογικού σήµατος από πολύ µικρή επιχείρηση θα είναι 100 EUR. 3. Ο ετήσιος όγκος πωλήσεων για το σύνολο των υπηρεσιών τουριστικών καταλυµάτων θα υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την τιµή παροχής της υπηρεσίας µε τον αριθµό των διανυκτερεύσεων και µειώνοντας το τελικό γινόµενο κατά 50 %. 4. Ως τιµή παροχής της υπηρεσίας θεωρείται το µέσο τέλος που καταβάλλεται από τον επισκέπτη για τη διανυκτέρευση, συµπεριλαµβανοµένων όλων των υπηρεσιών που δεν συνεπάγονται επιπλέον επιβάρυνση.

36 Κριτήρια υποχρεωτικά κριτήρια και προαιρετικά κριτήρια Εκπλήρωση όλων των υποχρεωτικών κριτηρίων. Εάν δεν είναι δυνατό να εκπληρωθεί ένα υποχρεωτικό κριτήριο, ο υποψήφιος θα εξηγήσει γιατί συµβαίνει αυτό Εκπλήρωση των προαιρετικών κριτηρίων σύµφωνα µε τις απαιτήσεις που καθορίζονται σε σύστηµα βαθµολόγησης.

37 Α. Υποχρεωτικά κριτήρια Ενέργεια (Από 1 έως 10) Νερό (Από 11 έως 15) Απορρυπαντικά και απολυµαντικά (16) Απορρίµµατα (Από 17-20) Άλλες υπηρεσίες (21 και 22) Γενική διαχείριση (Από 23 έως 29)

38 Β. Προαιρετικά κριτήρια Ενέργεια (από 30 έως 49) Νερό ( από 50 έως 62) Απορρυπαντικά και απολυµαντικά (από 63 έως 69) Απορρίµµατα (από 70 έως 73) Άλλες υπηρεσίες (από 74 έως 85) Γενική διαχείριση (από 86 έως 90)

39 Κριτήρια 29 Υποχρεωτικά κριτήρια 61 Προαιρετικά κριτήρια: τουλάχιστον 20 βαθµοί Ενέργεια Νερό Γενική ιαχείριση Απορρυπαντι κά και Απολυµαν τικά Απόβλητα Άλλες υπηρεσίες Προαιρετικά κριτήρια Υποχρεωτικά κριτήρια

40 Α. Υποχρεωτικά κριτήρια Ενέργεια 1. 50% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (Οδηγία 2001/77/ΕΚ) 2. Κατάργηση χρήσης πετρελαίου ή και άνθρακα που περιέχει θείο (S) > 0,1% 3. Απόδοση λεβήτων περίπου 92%, (Οδηγία 92/42/EΚ) 4. Τα κλιµατιστικά που έχουν αγορασθεί εντός της διάρκειας απονοµής του Ecolabel πρέπει να έχουν απόδοση τάξεως Α (Οδηγία 2002/31/ΕΚ) 5. Ενεργειακή απόδοση κτηρίων 6. Κατάλληλη µόνωση στα παράθυρα 7. ιακοπή της λειτουργίας του κλιµατισµού ή της θέρµανσης όταν είναι ανοικτά τα παράθυρα 8. ιακοπή φωτισµού όταν αποχωρεί ο επισκέπτης 9. Το 80% όλων των λαµπτήρων φωτισµού είναι ενεργειακής απόδοσης Α (Οδηγία 98/11/EΚ) 10. Εξωτερικές συσκευές θέρµανσης τροφοδοτούµενες µόνο από ΑΠΕ

41 Υποχρεωτικά κριτήρια Νερό 11.H µέση παροχή νερού από τις βρύσες και τα ντους πρέπει να είναι < 9 λίτρα/λεπτό (εξαιρούνται βρύσες κουζίνας και µπανιέρων) 12. οχείο απορριµµάτων στις τουαλέτες (πληροφόρηση για την χρήση του) 13. Απόπλυση ουρητηρίων είτε αυτόµατη µε χρονοδιακόπτη είτε µε χειροκίνητα συστήµατα ώστε να αποφεύγεται η συνεχής απόπλυση 14. Αλλαγή πετσετών και σεντονιών (ενηµέρωση) 15. Ορθή αποµάκρυνση των λυµάτων (Οδηγία 2006/118/ΕΚ).

42 Υποχρεωτικά κριτήρια Επικίνδυνες χηµικές ουσίες 16. Θα πρέπει να περιοριστεί η χρήση των απολυµαντικών

43 Υποχρεωτικά κριτήρια Απορρίµµατα 17. ιευκόλυνση των επισκεπτών να διαχωρίζουν τα απορρίµµατα. 18. Το προσωπικό θα πρέπει να διαχωρίζει τα επικίνδυνα απόβλητα, που ορίζονται από την Οδηγία 2000/532/EC (πχ µελάνια, toner, µπαταρίες κλπ). 19. Αναλώσιµα προϊόντα µιας χρήσης. 20. Συσκευασίες πρωϊνού µιας χρήσης.

44 Υποχρεωτικά κριτήρια Άλλες υπηρεσίες 21. Απαγόρευση καπνίσµατος σε κοινόχρηστους χώρους. 22. Πληροφόρηση για τις δηµόσιες συγκοινωνίες.

45 Υποχρεωτικά κριτήρια Γενική ιαχείριση 23. Σωστή συντήρηση του εξοπλισµού. 24. Καθορισµός περιβαλλοντικής πολιτικής και προγράµµατος δράσης. 25. Κατάρτιση προσωπικού. 26. Πληροφόρηση των επισκεπτών ως προς την περιβαλλοντική πολιτική, τους στόχους και τις δράσεις. 27. Συλλογή στοιχείων (ως προς την κατανάλωση νερού και ενέργειας, τη χρήση χηµικών, την παραγωγή αποβλήτων κ.ά.). 28. Συγκέντρωση άλλων δεδοµένων ( απόβλητα, χηµικές ουσίες κ..α.) 29. Πληροφορίες που εµφαίνονται στο Οικολογικό Σήµα.

46 Πληροφόρηση επισκεπτών κριτήριο 26 Να κλείνουν τον κλιµατισµό/τα θερµαντικά σώµατα όταν ανοίγουν τα παράθυρα Να κλείνουν τα φώτα όταν φεύγουν από τα δωµάτιά τους Οδηγίες ως προς τους τρόπους περιορισµού της κατανάλωσης νερού στις τουαλέτες Nα χρησιµοποιούν τους κάδους απορριµµάτων στα αποχωρητήρια Να πληροφορούν τo προσωπικό για πιθανές διαρροές Να τους παρέχονται πληροφορίες ως προς τα µέσα Να τους παρέχονται πληροφορίες ως προς τα µέσα µαζικής µεταφοράς

47 Προαιρετικά Κριτήρια Ενέργεια 30. Παραγωγή ηλ. Ρεύµατος µέσω ΑΠΕ (20%) 31. Ενέργεια από ΑΠΕ (70%) 32. Ενεργειακή απόδοση λέβητα 33. Εκποµπές ΝΟx από λέβητες 34. Τηλεθέρµανση 35. Συνδυασµένη παραγωγή θερµότητας και ηλεκτρικής ενέργειας 36. Αντλία θερµότητας 37. Ανάκτηση θερµότητας 38. Ρύθµιση θερµοκρασίας 39. Ελεγχοι ενεργειακής απόδοσης κτηρίων 40. Κλιµατισµός Τάξη Α +15% ή +30% 41. Αυτόµατη διακοπή κλιµατιστικών 42. Βιοκλιµατική αρχιτεκτονική 43. Ενεργειακή απόδοση ψυγείων 44. Ηλεκτρικοί στεγνωτήρες χεριών και µαλλιών 45. Χωροθέτηση ψυγείων 46. Αυτόµατος διακόπτης φωτισµού στα δωµάτια των επισκεπτών 47. Χρονοδιακόπτης σάουνας 48. Θέρµανση πισίνας µε ΑΠΕ 49. Αυτόµατος διακόπτης φωτισµού εξωτερικών χώρων

48 Προαιρετικά Κριτήρια Νερό 50. Χρήση βρόχινου νερού ή ανακυκλωµένου 51. Αυτόµατα συστήµατα ποτίσµατος των εξωτερικών χώρων 52, Παροχή νερού από βρύσες και ντους < 8 λίτρα/ λεπτό 53. Απόπλυση αποχωρητηρίων 54. Κατανάλωση νερού στα πλυντήρια πιάτων (ΕΝ 50242, Οδηγία 97/17/ΕΚ) 55. Κατανάλωση νερού στα πλυντήρια ρούχων (ΕΝ 60456, Οδηγία 95/12/ΕΚ 56. Ρύθµιση θερµοκρασίας νερού βρύσης στο 95% των βρυσών 57. Χρονοδιακόπτες καταιονιστήρων 58. Κάλυµα πισίνας 59. Αποπάγωση δρόµων 60. Ενδείξεις σκληρότητας νερού 61.Εξοικονόµηση νερού στα ουρητήρια 62. Χρήση αυτόχθονων φυτών για νέα φύτευση σε εξωτερικούς χώρους

49 Προαιρετικά Κριτήρια Απορρυπαντικά και απολυµαντικά 63. Απορρυπαντικά µε οικολογική σήµανση (τουλάχιστον 80%) 64. Χρήση οικολογικών χρωµάτων και βερνικών (τουλάχιστον 50%) 65. Υποστήριξη εναλλακτικών µέσων έναντι των τεχνητών µέσων αφής ψησταριάς 66. Πισίνες: όση απολυµαντικού ή φυσικές/οικολογικές πισίνες 67. Μηχανικός καθαρισµός 68. Οικολογικοί κήποι (Καν. 834/2007) 69. Εντοµοκτόνα και ζιζανιοκτόνα (αντικουνουπικά σπειρώµατα, εντοµοκτόνα που χρησιµοποιούνται στη βιολογική γεωργία (Καν. 834/2007)

50 Προαιρετικά Κριτήρια ιαχείριση αποβλήτων 70, Λιπασµατοποίηση 71. οχεία αναψυκτικών µιας χρήσης 72. ιάθεση λαδιών, ελαίων 73. Χρησιµοποιηµένα υφάσµατα, έπιπλα και άλλα προϊόντα

51 Προαιρετικά Κριτήρια Άλλες υπηρεσίες 74. Εξωραϊσµός της στέγης (το 50% των στεγών κατάλληλων να φυτευθούν) 75. Περιβαλλοντική ενηµέρωση και εκπαίδευση 76. Απαγόρευση καπνίσµατος στους κοινόχρηστους χώρους και τα δωµάτια (100% και 70% αντιστοίχως) 77. Ποδήλατα (τουλάχιστον 3 ποδήλατα /50 δωµάτια) 78. Υπηρεσία µεταφοράς επισκεπτών 79. Επιστεφόµενες ή επαναπληρώσιµες φιάλες (για µη αλκοολούχα, µπύρα και νερό) 80. Χρήση επαναφορτιζόµενων προϊόντων 81. Προϊόντα χαρτιού µε οικολογικό σήµα (80%) 82. Μη αναλώσιµα αγαθά διαρκείας 83. Τρόφιµα τοπικής παραγωγής 84. Οργανικά τρόφιµα 85. Ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους

52 Βαθµολογία Για τα προαιρετικά κριτήρια απονέµεται µία τιµή που εκφράζεται σε βαθµούς ή κλάσµατα βαθµών. Για να έχει ένα τουριστικό κατάλυµα δικαίωµα να του απονεµηθεί το οικολογικό σήµα, θα πρέπει να συγκεντρώνει τουλάχιστον 20 βαθµούς. Σίτιση (πρωινό) (3 βαθµοί) ραστηριότητες/εγκαταστάσεις εκγύµνασης και αναψυχής (3 βαθµοί) ραστηριότητες/εγκαταστάσεις εκγύµνασης, αναψυχής και κέντρα ευεξίας (5 βαθµοί) Χώροι πρασίνου τουλάχιστον 20 βαθµούς. πάρκα και κήποι όπου πάρκα και κήποι όπου έχουν πρόσβαση οι επισκέπτες (3 βαθµοί)

53 Μέσα επαλήθευσης Η συµµόρφωση µε τα κριτήρια γίνεται µε: Έγγραφα (λογαριασµοί, συµβάσεις, τιµολόγια) ηλώσεις (από τους κατασκευαστές, τους προµηθευτές, τους συνεργάτες, τις δηµόσιες ή ιδιωτικές αρχές, ιδία δήλωση) Επιτόπιες επιθεωρήσεις

54 Τουριστικά καταλύµατα στην Ελλάδα µε Ecolabel Στην Ελλάδα τα καταλύµατα που διαθέτουν το Eυρωπαϊκό Οικολογικό Σήµα είναι τα ακόλουθα: 1) Alexander Beach Hotel and Convention Center, Αλεξανδρούπολη 2) Apollonia Beach Resort and Spa, Ηράκλειο Κρήτης 3) Daphne s Club Hotel Apartment, Ξυλόκαστρο 4) Eagles Palace Hotel and Spa, Χαλκιδική 5) Grecotel Pella Beach, Χαλκιδική 6) Sun garden Rhodes, Ρόδος 7) Sun wing Resort, Καλλιθέα, Ρόδος 8) Sun wing Resort Makrigialos, Κρήτη

55 Ενταγµένες επιχειρήσεις στην Ευρώπη Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το οικολογικό σήµα έχει απονεµηθεί µέχρι στιγµής σε 190 τουριστικά καταλύµατα, Ιταλία 91, Γαλλία 40 Αυστρία 24 Σηµειώνεται ότι τα περισσότερα Κράτη Μέλη διέθεταν, πολύ πριν την εφαρµογή του ευρωπαϊκού οικολογικού σήµατος, τα δικά τους εθνικά σήµατα, τα οποία είναι πολύ δηµοφιλή και προτιµώνται από τα ξενοδοχεία τους δεδοµένου ότι είναι καθιερωµένα για µεγάλο χρονικό διάστηµα (π.χ. Nordic Swan για τις Σκανδιναβικές χώρες, Blau Αngel για την Γερµανία, κ.α.).

56 Θέλουµε να πετύχουµε... µαζί σας, την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισµού, σε αρµονία µε τη φύση, δια µέσω του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήµατος.

57 Χρήσιµοι σύνδεσµοι Complete list of criteria for tourist accommodation: urism_en.pdf DG Environment eco-label website: ndex_en.htm DG Environment eco-label website specialised in tourist accommodation: product/pg_tourism_en.htm DG Environment eco-label website specialised in camp site services: product/pg_campsites_en.htm

58 Σας ευχαριστώ!

Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήµα για υπηρεσίες τουριστικών καταλυµάτων. ρ Χριστίνα Θεοχάρη Μέλος Α.Σ.Α.Ο.Σ.

Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήµα για υπηρεσίες τουριστικών καταλυµάτων. ρ Χριστίνα Θεοχάρη Μέλος Α.Σ.Α.Ο.Σ. Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήµα για υπηρεσίες τουριστικών καταλυµάτων ρ Χριστίνα Θεοχάρη Μέλος Α.Σ.Α.Ο.Σ. Μια κοινή πρωτοβουλία των... E.Ε. Γ Περιβάλλον ΑρµόδιωνΦορέωντωνΧωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D045653/02.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D045653/02. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Σεπτεμβρίου 2016 (OR. en) 12030/1/16 REV 1 ENV 566 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 20 Σεπτεμβρίου 2016

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Πολιτική και δραστηριότητες Grand Hotel Palace, θεσσαλονίκη, 2018

Περιβαλλοντική Πολιτική και δραστηριότητες Grand Hotel Palace, θεσσαλονίκη, 2018 Περιβαλλοντική Πολιτική και δραστηριότητες Grand Hotel Palace, θεσσαλονίκη, 2018 To ξενοδοχείο Grand Hotel Palace βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Περιβαλλοντικά Θέµατα

Γενικά Περιβαλλοντικά Θέµατα Γενικά Περιβαλλοντικά Θέµατα Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ 1. 2001/761/ΕΚ Κανονισµός 761/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου της 19ης Μαρτίου 2001 για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (2009/578/ΕΚ)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (2009/578/ΕΚ) 30.7.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 198/57 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 9ης Ιουλίου 2009 σχετικά με τον καθορισμό οικολογικών κριτηρίων απονομής κοινοτικού οικολογικού σήματος για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ L 196/36 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 28.7.2009 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 9ης Ιουλίου 2009 για καθορισμό των οικολογικών κριτηρίων για την απονομή του κοινοτικού οικολογικού σήματος σε υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήµα. ρ Χριστίνα Θεοχάρη

Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήµα. ρ Χριστίνα Θεοχάρη Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήµα ρ Χριστίνα Θεοχάρη Μέλος Α.Σ.Α.Ο.Σ. Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήµα Το εθελοντικό κοινοτικό σύστηµα απονοµής του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήµατος λειτουργεί από το 1992 (Regulation

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 2.2.2017 L 28/9 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2017/175 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 25ης Ιανουαρίου 2017 για τον καθορισμό των κριτηρίων απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ για τα τουριστικά καταλύματα [κοινοποιηθείσα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΣ: Βελτίωση των περιβαλλοντικών μας επιδόσεων για εξοικονόμηση πόρων και ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών μας στο περιβάλλον.

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΣ: Βελτίωση των περιβαλλοντικών μας επιδόσεων για εξοικονόμηση πόρων και ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών μας στο περιβάλλον. Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΣ: Βελτίωση των περιβαλλοντικών μας επιδόσεων για εξοικονόμηση πόρων και ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών μας στο περιβάλλον. 1. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ Το ξενοδοχείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (2005/338/ΕΚ) (5) Όσον αφορά τα τέλη αιτήσεων και χρήσης του οικολογικού

ΕΠΙΤΡΟΠΗ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (2005/338/ΕΚ) (5) Όσον αφορά τα τέλη αιτήσεων και χρήσης του οικολογικού 29.4.2005 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 108/67 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Απριλίου 2005 για τον καθορισμό οικολογικών κριτηρίων για την απονομή κοινοτικούοικολογικούσήματος σε

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή -οικολογική σήμανση

Ενεργειακή -οικολογική σήμανση Ενεργειακή -οικολογική σήμανση Λευτέρης Γιακουμέλος Τμήμα Εκπαίδευσης ΚΑΠΕ email: egiakou@cres.gr Εισαγωγή Τα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια (υπολογιστές, τηλεοράσεις, πλυντήρια) κάνουν τη ζωή των

Διαβάστε περισσότερα

Η συµπεριφορά του υπεύθυνου καταναλωτή. Κωνσταντίνος Πούλος. Πανεπιστήµιο Πατρών

Η συµπεριφορά του υπεύθυνου καταναλωτή. Κωνσταντίνος Πούλος. Πανεπιστήµιο Πατρών Η συµπεριφορά του υπεύθυνου καταναλωτή Κωνσταντίνος Πούλος Τµήµα Χηµείας Πανεπιστήµιο Πατρών 18 ος αιώνας 19 ος αιώνας Νέα προϊόντα Κοινωνικές Οικονοµικές ηµογραφικές αλλαγές Ανάπτυξη της Επιστήµης & της

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Θεσµικό πλαίσιο για τις Πράσινες ηµόσιες Συµβάσεις

Ελληνικό Θεσµικό πλαίσιο για τις Πράσινες ηµόσιες Συµβάσεις Ελληνικό Θεσµικό πλαίσιο για τις Πράσινες ηµόσιες Συµβάσεις Ηµερίδα «Πράσινες Προµήθειες στην Ευρώπη» Θεσσαλονίκη, 30 Νοεµβρίου 2012 Κων/νος Τζανετόπουλος Απόφοιτος Ε.Σ.. Πράσινες ηµόσιες Συµβάσεις Νοµολογία.Ε.Κ

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλική Οικονομία. Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία

Κυκλική Οικονομία. Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία Κυκλική Οικονομία Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία Το Πακέτο Κυκλικής Οικονομίας της ΕΕ Εγκρίθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2015 Ανακοίνωση του Σχεδίου Δράσης Λίστα των Πρωτοβουλιών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΑΒΒΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΑΒΒΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΑΒΒΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 1 2 Πολιτικές για βιώσιμη ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας

Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας Οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (GPP/ΠΔΣ) αποτελούν προαιρετικό μέσο. Το παρόν έγγραφο παρέχει τα κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ, τα οποία έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σας ενημερώνουμε ότι προκυρήχθηκε το πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός» στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα. Επιλέξιμες

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλίες Περιβαλλοντικής ιαχείρισης

Πρωτοβουλίες Περιβαλλοντικής ιαχείρισης Πρωτοβουλίες Περιβαλλοντικής ιαχείρισης 1 - Αγία Νάπα υναµικότητα : 342 Πελάτες/Χρόνο : 26.000 (Σκανδιναβοί) Προσωπικό : 180 (Καλοκαιρινή Περίοδο) Έναρξη : 1989 (Γενική Ανακαίνιση 2005-06) Λειτουργία :

Διαβάστε περισσότερα

Ενθάρρυνση για την έναρξη των Πράσινων ηµόσιων Συµβάσεων

Ενθάρρυνση για την έναρξη των Πράσινων ηµόσιων Συµβάσεων Ενθάρρυνση για την έναρξη των Πράσινων ηµόσιων Συµβάσεων ηµήτρης Γιάκος Περιβαλλοντολόγος, MSc Τι είναι οι Πράσινες ηµόσιες Συµβάσεις Ο όρος πράσινες ή οικολογικές δηµόσιες συµβάσεις αναφέρεται στη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Ιανουαρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Ιανουαρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Ιανουαρίου 2017 (OR. en) 5606/17 ENV 57 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 24 Ιανουαρίου 2017 Αριθ. εγγρ.

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή σήµανση συσκευών Η ενεργειακή σήµανση καθιερώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση µε την έκδοση της οδηγίας 92/75/22.09.92 και σε Εθνικό επίπεδο µε την έκδοση του Προεδρικού ιατάγµατος 180/1994, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

TCO99 ή Nordic Swan ή Blue

TCO99 ή Nordic Swan ή Blue ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Επιτροπή Περιβάλλοντος Πανεπιστηµίου

Διαβάστε περισσότερα

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία;

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Διεπιστημονική προσέγγιση στα ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ :Τεχνολογία, Περιβάλλον, Πολιτισμός Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Κλειώ Αξαρλή,

Διαβάστε περισσότερα

Sunwing Sandy Bay Beach. Πρωτοβουλίες Περιβαλλοντικής Διαχείρισης

Sunwing Sandy Bay Beach. Πρωτοβουλίες Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Sunwing Sandy Bay Beach Πρωτοβουλίες Περιβαλλοντικής Διαχείρισης 1 Sunwing Sandy Bay Beach Δυναμικότητα : 360 (456 Ιούνιος 2017) Πελάτες/Χρόνο : 26.000 (Σκανδιναβοί) (31.000 Ιούνιος 17) Προσωπικό : 200

Διαβάστε περισσότερα

Ocean Beach Club Νεοφύτου Πούλου Αγία Νάπα Cyprus.oceanbeachclub.net

Ocean Beach Club Νεοφύτου Πούλου Αγία Νάπα Cyprus.oceanbeachclub.net Ocean Beach Club Νεοφύτου Πούλου 12 5340 Αγία Νάπα Cyprus.oceanbeachclub.net Ocean Beach Club βρίσκεται στην Λεωφόρο Νεοφύτου Πούλου στην Αγία Νάπα. Το ξενοδοχείο κτίστηκε το 2017 και αποτελείται από:

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική ιαχείριση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική ιαχείριση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική ιαχείριση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Το ΑΠΘ έχει δεσμευθεί στην υιοθέτηση θεμελιωδών αρχών της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης με κύριους στόχους:

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Νοεμβρίου 2014 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Νοεμβρίου 2014 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Νοεμβρίου 2014 (OR. en) 15099/14 ENV 876 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 4 Νοεμβρίου 2014 Αριθ. εγγρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ - ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ. Συντελεστής βαρύτητας κριτηρίου

ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ - ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ. Συντελεστής βαρύτητας κριτηρίου ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ - ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ Συντελεστής βαρύτητας κριτηρίου Συντελεστής βαρύτητας υποκριτηρίου Βαθμολογία επιθεωρητών στο υποκριτήριο Βαθμολογία x συντελεστής βαρύτητας 100 100 0 1 Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

CY GPP Awards 2017 Βραβεία Πράσινων Προμηθειών (για Φορείς Ιδιωτικού Δικαίου) Έντυπο Συμμετοχής

CY GPP Awards 2017 Βραβεία Πράσινων Προμηθειών (για Φορείς Ιδιωτικού Δικαίου) Έντυπο Συμμετοχής CY GPP Awards 2017 Βραβεία Πράσινων Προμηθειών (για Φορείς Ιδιωτικού Δικαίου) Έντυπο Συμμετοχής ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. Επωνυμία Φορέα/Επιχείρησης/Οργανισμού: 2. Στοιχεία επικοινωνίας: Άτομο επικοινωνίας: Ταχυδρομική

Διαβάστε περισσότερα

Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 2 Η Π.Α.Ε.Γ.Α.Ε. (Προνομιούχος Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος) είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Green Public Procurement. Διαμαντοπούλου Μαρία, Προϊσταμένη Τμήματος Προμηθειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Green Public Procurement. Διαμαντοπούλου Μαρία, Προϊσταμένη Τμήματος Προμηθειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Green Public Procurement Διαμαντοπούλου Μαρία, Προϊσταμένη Τμήματος Προμηθειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Εισαγωγή Κάθε χρόνο οι ευρωπαϊκές δημόσιες υπηρεσίες δαπανούν

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D045653/02 - Annex.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D045653/02 - Annex. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Σεπτεμβρίου 2016 (OR. en) 12030/1/16 REV 1 ADD 1 ENV 566 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Θέμα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 20 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 26 Ιανουαρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 26 Ιανουαρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 26 Ιανουαρίου 2017 (OR. en) 5679/17 ENV 70 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 26 Ιανουαρίου 2017 Αριθ. εγγρ.

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική ιαχείριση σε ξενοδοχειακές µονάδες

Περιβαλλοντική ιαχείριση σε ξενοδοχειακές µονάδες Περιβαλλοντική ιαχείριση σε ξενοδοχειακές µονάδες Συστήµατα διαχείρισης, εξοικονόµησης και αειφορίας Περιβαλλοντική διαχείριση και ξενοδοχειακές µονάδες Από στοιχεία των τελευταίων 20 ετών, το κόστος ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ (ΕΣΠΑ) 2007-2013 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2007-2013»(ΕΠΑΝ ΙΙ)

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ (ΕΣΠΑ) 2007-2013 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2007-2013»(ΕΠΑΝ ΙΙ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ (ΕΣΠΑ) 2007-2013 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2007-2013»(ΕΠΑΝ ΙΙ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»

«ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ (ΕΣΠΑ) 2007-2013 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2007-2013»(ΕΠΑΝ ΙΙ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟ Α.Π.Θ.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟ Α.Π.Θ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟ Α.Π.Θ. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) μέσα από την κύρια αποστολή του, την εκπαίδευση και την έρευνα, έχει συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις 8. Συµπεράσµατα Προτάσεις Όπως φάνηκε από όλα τα παραπάνω ο οικότοπος των Μεσογειακών Εποχικών Λιµνίων αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτηµα των περιοχών µελέτης και η διατήρηση του µπορεί να συνδυαστεί άµεσα

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Πάλλας, Ηλ. Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Msc. Μαρία Τερμεντζίδου, Περιβαλλοντολόγος

Χρήστος Πάλλας, Ηλ. Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Msc. Μαρία Τερμεντζίδου, Περιβαλλοντολόγος Εφαρμογές Καλών Πρακτικών σε ΟΤΑ: Η περίπτωση του Ενεργειακού Σχεδιασμού του Δήμου Σερρών Χρήστος Πάλλας, Ηλ. Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Msc Προϊστ. Τμήματος Η/Μ έργων & Ενεργειακών Εφαρμογών Δήμου Σερρών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Eνα σύνολο µικρών και ανέξοδων συµβουλών, που αν γίνουν καθηµερινή συνήθεια, θα µας εξοικονοµήσουν χρήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας

Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας Ενότητα 12: Εργαλεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Μουσιόπουλος Νικόλαος Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Διημερίδα. Ενέργεια, Περιβάλλον & Εξοικονόμηση Ενέργειας. Αθήνα, πρώην ανατ. αερολιμένας, 11 Απριλίου 2008 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ

Διημερίδα. Ενέργεια, Περιβάλλον & Εξοικονόμηση Ενέργειας. Αθήνα, πρώην ανατ. αερολιμένας, 11 Απριλίου 2008 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ Έκθεση Διημερίδα Ενέργεια, Περιβάλλον & Εξοικονόμηση Ενέργειας Αθήνα, πρώην ανατ. αερολιμένας, 11 Απριλίου 2008 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος Τμήμα Κτιρίων Διεύθυνση Ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

μέσω μέσω της της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντων

μέσω μέσω της της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντων Αειφόρος Αειφόρος Κατασκευή στο Δημόσιο και και Ιδιωτικό Ιδιωτικό Τομέα Τομέα μέσω μέσω της της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντων LIFE ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 05/ENV/GR/000235 Αειφόρος Κατασκευή στην Ελλάδα Υφιστάμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Επιλέξτε την κατηγορία στην οποία θέλετε να ενταχθεί η εταιρεία σας και συμπληρώστε τα αντίστοιχα κριτήρια του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ με βάση τον συγκεκριμένο Οδηγό

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα Greenbuilding, 2 Ιουλίου 2009 - Αθήνα

Ημερίδα Greenbuilding, 2 Ιουλίου 2009 - Αθήνα Εναρμόνιση της Οδηγία 2006/32/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες 1 ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση ΙΑΤΡΙΔΗΣ ΜΗΝΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ShMILE Project Από τον πειραματισμό στην διάδοση του οικολογικού σήματος στην Μεσόγειο. Πώς θα ωφεληθούμε;

ShMILE Project Από τον πειραματισμό στην διάδοση του οικολογικού σήματος στην Μεσόγειο. Πώς θα ωφεληθούμε; ShMILE II ShMILE Project Από τον πειραματισμό στην διάδοση του οικολογικού σήματος στην Μεσόγειο. Πώς θα ωφεληθούμε; Alpha MENTOR Αναστασία Χατζηνικολάου Αρχιτέκτων Περιβαλλοντολόγος Σοφία Ναταλία Μποέμη

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος 1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: 2017-2018 Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος Θέμα : Εξοικονόμηση ενέργειας σε διάφορους τομείς της

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής - SEC(2008) 2863.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής - SEC(2008) 2863. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 19 Νοεμβρίου 2008 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2008/0222 (COD) 15906/08 ADD 2 ENER 390 ENV 847 CONSOM 188 CODEC 1585 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Για το

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής - D025524/02.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής - D025524/02. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 11 Μαρτίου 2013 (12.03) (OR. en) 7188/13 ENV 178 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ημερομηνία Παραλαβής: 5 Μαρτίου 2013 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ. Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ. Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ - EMAS Το Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΚΟΠΟΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ Σκοπός του συγκεκριμένου Σήματος είναι: Η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΛΩΝΕΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΠΥΛΩΝΕΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Θα κατατάξουμε τις Θεματικές Ενότητες που απαρτίζουν μια Βιώσιμη κοινότητα σε τέσσερες Πυλώνες Βιωσιμότητας. Ο λόγος είναι αφ ενός μεν η διευκόλυνση στη κατηγοροποίηση

Διαβάστε περισσότερα

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων 28-31 Μαΐου 2009 άφησε άφησε το το σημάδι σημάδι σου σου και και βοήθησε βοήθησε το το περιβάλλον περιβάλλον ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ τα έσοδα από την πώληση

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Καραμπάτσος. Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting

Γιάννης Καραμπάτσος. Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting Γιάννης Καραμπάτσος Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting Κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου Η ηλιακή ορατή ακτινοβολία, η οποία έχει μικρό μήκος κύματος, φτάνει στην επιφάνεια της

Διαβάστε περισσότερα

3rd International Rhodes Tourism Forum. ιαχείριση της αλλαγής στους τουριστικούς προορισµούς: Στρατηγικές & ράσεις

3rd International Rhodes Tourism Forum. ιαχείριση της αλλαγής στους τουριστικούς προορισµούς: Στρατηγικές & ράσεις 3rd International Rhodes Tourism Forum ιαχείριση της αλλαγής στους τουριστικούς προορισµούς: Στρατηγικές & ράσεις ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ ENVIRONMENTAL MANAGEMENT IN TOURISM DESTINATIONS

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Κ. Αμπελιώτης, Λέκτορας Τμ. Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Οι επιβαρύνσεις συνοπτικά Κατανάλωση φυσικών πόρων Ρύπανση Στην

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα : Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα : Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη MEMO/07/499 Βρυξέλλες, 26 Νοεµβρίου 2007 Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-2013: Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 1. Επιχειρησιακό πρόγραµµα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» 2007-2013: πρόγραµµα στο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΗΜΕΡΙ Α ΚΑΠΕ Οκτωβρίου 2004

ΙΗΜΕΡΙ Α ΚΑΠΕ Οκτωβρίου 2004 ΙΗΜΕΡΙ Α ΚΑΠΕ 14-15 Οκτωβρίου 2004 Η πολιτική της Ε. Ένωσης για τις ΑΠΕ και την Εξοικονόµηση Ενέργειας στον κτιριακό τοµέα Η Κοινοτική Οδηγία 2002/91/EK γιατηβελτίωσητης ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Νάξος, 28-6-13 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑ ΩΝ ΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑ ΩΝ Αρ. Πρωτ.: 8450 Ταχ. ιεύθυνση : Χώρα Νάξος Ταχ. Κώδικας : 84 300 Τηλέφωνο : 2285360100 Fax : 2285023570 ΠΡΟΣ: ΚΑΘΕ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ. ΙΑΣΚΕ ΑΣΗ FISHING VILLAGE 140 APTS 3 BARS, 4 RESTAURANTS, SUPERMARKET, BANK, TRAVEL OFFICE, SNACKS, ICECREAM ETC

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ. ΙΑΣΚΕ ΑΣΗ FISHING VILLAGE 140 APTS 3 BARS, 4 RESTAURANTS, SUPERMARKET, BANK, TRAVEL OFFICE, SNACKS, ICECREAM ETC ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ. AEGEAN SPAVILLAGE 83 APTS MYKONOS VILLAGE ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ 48 APTS & ΙΑΣΚΕ ΑΣΗ 6 ΜΠΑΡΣ FISHING VILLAGE 140 APTS 3 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ COMMERCIAL FRONT 3 BARS, 4 RESTAURANTS, SUPERMARKET, BANK, TRAVEL OFFICE,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΜΙΛΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ. Άντρη Χριστοδούλου Quality Assurance Officer KANIKA Hotels & Resorts

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΜΙΛΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ. Άντρη Χριστοδούλου Quality Assurance Officer KANIKA Hotels & Resorts ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΜΙΛΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ Άντρη Χριστοδούλου Quality Assurance Officer KANIKA Hotels & Resorts Θεματολογία Τουριστική Ανασκόπηση Ανάγκες Απασχόλησης Ξενοδοχεία Πυλώνες Σύνθεσης

Διαβάστε περισσότερα

Οι εγκαταστάσεις ΟΤΕ COSMOTE στην Παιανία: Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση στην πράξη

Οι εγκαταστάσεις ΟΤΕ COSMOTE στην Παιανία: Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση στην πράξη Οι εγκαταστάσεις ΟΤΕ COSMOTE στην Παιανία: Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση στην πράξη 1 Συνεδριο :3 ο Ετήσιο Capital Link CSR Forum Εισηγητής: Kατερίνα Περίσση Προϊστ. Τμήματος Περιβαλλοντικής ιαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός

Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός 1 Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός Η διαχείριση των στερεών απορριμμάτων αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά πολιτικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 19.12.2017 COM(2017) 795 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση κανόνων και διαδικασιών σχετικά με τη συμμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Χτίζοντας Το Μέλλον. Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Χτίζοντας Το Μέλλον. Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Χτίζοντας Το Μέλλον Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας ΚΑΠΕ ΥΠΕΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων

Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 18-26 Νοεμβρίου 2017 Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων Με το σλόγκαν «Δώστου μια καινούρια ζωή» πραγματοποιείται φέτος η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης

Διαβάστε περισσότερα

Οικολογικό Σήμα (EcoLabel) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα

Οικολογικό Σήμα (EcoLabel) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα Οικολογικό Σήμα (EcoLabel) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα Εισαγωγή Το πρώτο σήμα που δημιουργήθηκε ήταν το Blue Angel της Γερμανίας (1978), και ακολούθησαν Environmental Choice Program του Καναδά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΚΟΠΟΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΟΠΙΚΑ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ Σκοπός του συγκεκριμένου Σήματος είναι η πιστοποίηση των προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα: ιαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική. Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς. Εργαστήριο Συστηµάτων Αποφάσεων & ιοίκησης

Μάθηµα: ιαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική. Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς. Εργαστήριο Συστηµάτων Αποφάσεων & ιοίκησης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ιαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική 10. Μελέτη Περίπτωσης ΙV: : Ενεργειακή Επιθεώρηση σε Ξενοδοχειακή Μονάδα Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Συνέδριο ΟΠΕ - ΣΒΒΕ Ποιότητα, Προδιαγραφές, Πιστοποίηση, Έλεγχος Αγοράς στον κλάδο των οµικών Υλικών Ξεν. Hyatt Regency, Θεσσαλονίκη, 2 εκεµβρίου 2008 ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Buy Smart+ Πράσινες Προµήθειες στην Ευρώπη. Πράσινη Ηλεκτρική Ενέργεια

Buy Smart+ Πράσινες Προµήθειες στην Ευρώπη. Πράσινη Ηλεκτρική Ενέργεια Buy Smart+ Πράσινες Προµήθειες στην Ευρώπη Πράσινη Ηλεκτρική Ενέργεια Περιεχόµενα Γενικό Πλαίσιο Σήµανση Πράσινης Ηλεκτρικής Ενέργειας Χρήσιµες Συµβουλές Ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην

Διαβάστε περισσότερα

Προϊ.όντα και υπηρεσίες καθαρισµού Ενηµερωτικό δελτίο για τις Π Σ

Προϊ.όντα και υπηρεσίες καθαρισµού Ενηµερωτικό δελτίο για τις Π Σ Προϊόντα και υπηρεσίες καθαρισµού ελτίο προϊόντων των πράσινων δηµόσιων συµβάσεων (Π Σ) 1. Πεδίο εφαρµογής Το έντυπο αυτό περιλαµβάνει πρακτικές που αφορούν τη σύναψη συµβάσεων για προϊόντα και υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή εργασία (Χειµερινό εξάµηνο ) Κωνσταντίνος Χατζηαθανασίου, Α.Μ.: 207/08. Μάριος Σταυρινίδης, Α.Μ.: 124/08

Πτυχιακή εργασία (Χειµερινό εξάµηνο ) Κωνσταντίνος Χατζηαθανασίου, Α.Μ.: 207/08. Μάριος Σταυρινίδης, Α.Μ.: 124/08 Τµήµα Εµπορίας & ιαφήµισης Πτυχιακή εργασία (Χειµερινό εξάµηνο 2012-2013) Θέµα: ιερεύνηση των εκπροσώπων υπευθύνων σειράς ξενοδοχείων µε σκοπό τη διαπίστωση υιοθέτησης ή µη φιλοπεριβαλλοντικών ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

3) Δημιουργεί εξειδικευμένες και σταθερές θέσεις εργασίας που δεν υπόκεινται σε μετεγκατάσταση

3) Δημιουργεί εξειδικευμένες και σταθερές θέσεις εργασίας που δεν υπόκεινται σε μετεγκατάσταση Όπως είπε, ο κ. Σμυρνιώτης με την ένταξη του Δήμου Τρίπολη στο Σύμφωνο των Δημάρχων που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο μέσω των ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών προγραμμάτων όσο και μέσω χρηματοδοτικών

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) 5932/17 ENV 102 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2 Φεβρουαρίου 2017 Αριθ. εγγρ.

Διαβάστε περισσότερα

Απόφαση της Επιτροπής της XXX σχετικά με τον καθορισμό των οικολογικών κριτηρίων απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ για στρώματα κρεβατιών

Απόφαση της Επιτροπής της XXX σχετικά με τον καθορισμό των οικολογικών κριτηρίων απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ για στρώματα κρεβατιών ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 15 Ιανουαρίου 2014 (OR. en) 5282/14 ENV 25 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: 9 Ιανουαρίου 2014 Αριθ. εγγρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΝΘΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΣΗΜΑΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΝΘΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΝΘΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ Πατετσίνη Ευτέρπη, Βιολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας Πράξη «Προστασία και Διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

Cyprus GPP AWARDS 2017

Cyprus GPP AWARDS 2017 Cyprus GPP AWARDS 2017 Βραβεία Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων 2017 (για Δημόσιο) Βραβεία Πράσινων Προμηθειών 2017 (για Ιδιώτες) Βραβείο Ολοκληρωμένης Πολιτικής (GPP) και Βραβείο Εφαρμογής ΠΔΣ ανά Κατηγορία

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε. ΚΑΠΕ - Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας Υφιστάµενο Θεσµικό Πλαίσιο στην Ε.Ε. (1/3) Ενεργειακή Σήµανση οµικών Υλικών Συνέδριο «Βιώσιµη Κατασκευή σε Ελλάδα & Κύπρο» Αθήνα,, 18 Σεπτεµβρίου 2008 Ελπίδα Πολυχρόνη

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση ενέργειας γενικότερα είναι η βασική αιτία των κλιµατικών αλλαγών σε

Η χρήση ενέργειας γενικότερα είναι η βασική αιτία των κλιµατικών αλλαγών σε Η χρήση ενέργειας γενικότερα είναι η βασική αιτία των κλιµατικών αλλαγών σε παγκόσµιο επίπεδο. Συγχρόνως, από την χρήση ενέργειας αποβάλλονται διάφοροι ρύποι που προκαλούν προβλήµατα αέριας ρύπανσης. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό εργαλείο Buy Smart+

Εκπαιδευτικό εργαλείο Buy Smart+ Εκπαιδευτικό εργαλείο Buy Smart+ Πράσινες Συμβάσεις- Εισαγωγή - 1. Ποιο θα πρέπεινα είναι το πρώτο στάδιο των διαδικασιών σύναψης πράσινων συμβάσεων; - α) Καθορισμός των κριτηρίων ανάθεσης - β) Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΤΟΠΙΚΟ ΣΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΦΛΛΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΣΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Επωνυμία επιχείρησης Αντικείμενο παραγωγής (προϊόντα διατροφής, αντικείμενα τέχνης, αντικείμενα οικιακής

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισµός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τοµέα

Κανονισµός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τοµέα Κανονισµός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τοµέα Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής και Οικονοµικών τίθεται σε ισχύ ο Κανονισµός Ενεργειακής Απόδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Πλαίσιο Ένα Σύστηµα Περιβαλλοντικής ιαχείρισης (ΣΠ ) είναι ένα εργαλείο διαχείρισης για εταιρίες και άλλους οργανισµούς µε σκοπό την αξιολόγηση,

Διαβάστε περισσότερα

- Η μείωση κατανάλωσης ενέργειας και άλλων πηγών (όπως π.χ. το νερό)

- Η μείωση κατανάλωσης ενέργειας και άλλων πηγών (όπως π.χ. το νερό) Οικιακές Συσκευές Διάφορες οικιακές συσκευές χρησιμοποιούνται εκτός από τον οικιακό τομέα και σε άλλους φορείς, εταιρείες, οργανισμούς και ιδρύματα. Για παράδειγμα, οι πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες συναντούνται

Διαβάστε περισσότερα

Πακέτο εργαλείων του έργου «OPTIMES»

Πακέτο εργαλείων του έργου «OPTIMES» Πακέτο εργαλείων του έργου «OPTIMES» Περιεχόμενα 1/ Περιβαλλοντική κατάσταση ανά περιοχή... 2 2/ Ευρωπαϊκοί και εθνικοί κανονισμοί... 2 2.1 Ευρωπαϊκοί κανονισμοί... 2 2.1.1 Διαχείριση των αποβλήτων...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ Ο πλανήτης μας είναι καλυμμένος με νερό σε ποσοστό 75%. Το 97,5% αυτού του νερού είναι αλμυρό (θάλασσες). Το 2,5% είναι γλυκό νερό και πάγοι. Λιγότερο από 1% είναι διαθέσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Η ΟΠΠ αποτελεί Ευρωπαϊκή προσέγγιση µε στόχοτην: Εγκαθίδρυση µοντέλου ανάπτυξης µε γνώµονα τη βιωσιµότητα Εξασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.12. COM() 614 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ για την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Cyprus GPP AWARDS 2018

Cyprus GPP AWARDS 2018 Cyprus GPP AWARDS 2018 Βραβεία Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων 2018 (για Δημόσιο) Βραβεία Πράσινων Προμηθειών 2018 (για Ιδιώτες) Βραβείο Ολοκληρωμένης Πολιτικής (GPP) και Βραβείο Εφαρμογής ΠΔΣ ανά Κατηγορία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Ιανουάριος 2015 (περιλαμβάνει τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από τις αντίστοιχες πηγές ) Πηγές Στοιχείων: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Eurostat, Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (Κ.Ο.Α.Π.) CYPRUS AGRICULTURAL PAYMENTS ORGANISATION (C.A.P.O.)

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (Κ.Ο.Α.Π.) CYPRUS AGRICULTURAL PAYMENTS ORGANISATION (C.A.P.O.) ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (Κ.Ο.Α.Π.) CYPRUS AGRICULTURAL PAYMENTS ORGANISATION (C.A.P.O.) ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 1.8.2014 L 230/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 834/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Ιουλίου 2014 για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με την εφαρμογή του κοινού πλαισίου

Διαβάστε περισσότερα

04/29/15. ΜΑΘΗΜΑ 8ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

04/29/15. ΜΑΘΗΜΑ 8ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 04/29/15 ΜΑΘΗΜΑ 8ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Παρενέργειες από την ανάπτυξη του τουρισµού Νέοι χώροι για τουριστικές εγκαταστάσεις (δάση, ακτές) Ρύπανση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών

ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σώµα Οµότιµων Καθηγητών, Αθήνα, 14.03.2011 1 Περιεχόµενα 1 Εισαγωγικά 3 Ενέργεια 4

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ Η GREEN EVOLUTION Α.Ε. δραστηριοποιείται στους τοµείς του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας και της Οικονοµίας Άνθρακα. Προσφέρει ολοκληρωµένες εξειδικευµένες

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Μαΐου 2015 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Μαΐου 2015 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Μαΐου 2015 (OR. en) 8991/15 ENV 314 SAN 145 CONSOM 84 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 12 Μαΐου 2015 Αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

EURECO (2000 2002) (2004)

EURECO (2000 2002) (2004) Ηµερίδα ΚΑΠΕ & ήµου Κερατέας «Τρόποι ενσωµάτωσης Ανανεώσιµων Πηγών και Εξοικονόµησης Ενέργειας σε τοπικό επίπεδο» 30 Ιουνίου 2010 Εξοικονόµησης Ηλεκτρικής Ενέργειας στον Οικιακό Τοµέα Αργυρώ Γιακουµή Φυσικός,

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνιος Μαζάρης, Λέκτορας Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ

Αντώνιος Μαζάρης, Λέκτορας Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Αντώνιος Μαζάρης, Λέκτορας Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ Στέλλα Χρυσαλίδου, Βιολόγος

Διαβάστε περισσότερα