CHEN YINGXUE ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ PEKING UNIVERSITY

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "CHEN YINGXUE ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ PEKING UNIVERSITY"

Transcript

1 ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ PEKING UNIVERSITY Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΠΩΣ ΔΕΙ ΤΟΝ ΝΕΟΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΑΚΟΥΕΙΝ: ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. Το Πρὸς τοὺς νέους, ὅπως ἄν ἐξ ἑλληνικῶν ὠφελοῖντο λόγων του Μ. Βασιλείου, που κατατάσσεται στις παιδαγωγικές του ομιλίες, αποσκοπεί στην καθοδήγηση των χριστιανών νέων για τη σωστή από μέρους τους πρόσληψη των ελληνικών γραμμάτων 1, και γενικότερα στη σωστή επεξεργασία της σχέσης μεταξύ Χριστιανισμού και Ελληνισμού, ένα θέμα που απασχόλησε πολύ τους Καππαδόκες Πατέρες 2. Το μικρό αυτό έργο ίσως είναι το πλέον γνωστό και δημοφιλές κείμενο του Βασιλείου ανάμεσα στους δυτικούς. Συνήθως διαβάζεται και ερμηνεύεται παράλληλα με το Πῶς δεῖ τὸν νέον ποιημάτων ἀκούειν του Πλουτάρχου, το οποίο επίσης πραγματεύεται την αξία των ελληνικών γραμμάτων. Η παρούσα μελέτη επιχειρεί, με βάση την Ορθόδοξη προσέγγιση και την ερμηνευτική ιστορία του έργου του Βασιλείου, την κριτική και την αναθεώρηση του κυρίαρχου μοντέλου προσέγγισης του κειμένου από τους δυτικούς, δηλαδή την παράλληλη ανάγνωση και συγκριτική μελέτη του με εκείνο του Πλουτάρχου. 1 Άννα Κόλτσιου-Νικήτα, Φιλολόγως Ζητούντες: Γλωσσικές απόψεις και όψεις στα κείμενα των Καππαδοκών Πατέρων, (Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Π. Πουρναρά, 2008), 158, Σχετικά βλ. W. Jaeger, Early Christianity and Greek Paideia, (Massachusetts: The Belknap Press of Harvard University Press, 1965), A. Meredith, The Cappadocians, (NewYork: Vladimir s Seminary Press, 2000), Άννα Κόλτσιου-Νικήτα, Φιλολόγως Ζητούντες,

2 80 (1) Το Πρὸς τοὺς νέους στη Δύση μέχρι την Αναγέννηση: σύντομη ανασκόπηση Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, δεν υπήρχε λατινική μετάφραση όλου του κειμένου του Πρὸς τοὺς νέους 3, ούτε είχε συμπεριληφθεί στις επιλεγμένες και μεταφρασμένες από τον Rufinus Aquileiensis 4 ομιλίες του Μεγάλου Βασιλείου. Φαίνεται πως το έργο παρέμεινε άγνωστο στο δυτικό μεσαιωνικό κόσμο είτε τυχαία είτε επειδή το ζήτημα της συνάντησης και αναμέτρησης της κλασικής παιδείας με το Χριστιανισμό είχε συζητηθεί αρκετά από τους Λατίνους Πατέρες, όπως τον Αυγουστίνο και τον Ιερώνυμο, σύμφωνα με την εξήγηση του L. Schucan. Με άλλα λόγια, στη Δύση δεν υπήρχε ανάγκη να μεταφραστεί στα λατινικά η εν λόγω ομιλία του Μ. Βασιλείου 5. Ωστόσο, κατά την Αναγέννηση, το Πρὸς τοὺς νέους άρχισε σταδιακά να συγκεντρώνει όλο και περισσότερο την προσοχή των δυτικών, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί, στη Δύση, η πρώτη λατινική απόδοσή του από τον περίφημο αναγεννησιακό λόγιο, Leonardo Bruni 6. Ο Bruni μετέφρασε το έργο όχι από αμιγές ενδιαφέρον για τους Έλληνες Πατέρες (στην πραγματικότητα μετέφρασε κυρίως τα έργα των αρχαίων ελλήνων συγγραφέων) 7, αλλά με σκοπό να επικαλεσθεί την αυθεντία ενός κορυφαίου Έλληνα Πατέρα προκειμένου να επιτεθεί στους αντιπάλους των ανθρωπιστικών σπουδών 8. Αυτό μαρτυρεί ότι η επεξεργασία του Πρὸς τοὺς νέους, που εγκαινίασε ο Bruni στο δυτικό κόσμο, δεν εντασσόταν αρχικά στο 3 Luzi Schucan, Das Nachleben von Basilius Magnus Ad adolescentes. Ein Beitrag zur Geschichte des christlichen Humanismus, (Genève: Droz,1973), N.G. Wilson ed., Saint Basil on the Value of Greek Literature, (London: Gerald Duckworth, 1975), Luzi Schucan, Das Nachleben von Basilius Magnus Ad adolescentes,49. 6 Για τις σχετικές συζητήσεις γύρω από τη μετάφραση αυτή (όπως έτος, διάδοση, ποιότητά της κ.α.), βλ. Luzi Schucan, Das Nachlebenvon Basilius Magnus Ad adolescentes, Ο.π.,71. 8 N.G. Wilson ed., Saint Basil on the Value of Greek Literature,14. ΣΥΝΘΕΣΙΣ (2019)

3 Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΠΩΣ ΔΕΙ ΤΟΝ ΝΕΟΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ 81 πλαίσιο του ενδιαφέροντος για τη σκέψη των Ελλήνων Πατέρων αλλά εξυπηρετούσε στην απολογία των κλασικών σπουδών. Μετά τη μετάφραση του Bruni, το μικρό έργο του Μ. Βασιλείου χρησιμοποιήθηκε πολύ συχνά στη δυτική παράδοση για τον ίδιο λόγο, δηλαδή την υπεράσπιση των κλασικών γραμμάτων 9. Η μετάφραση του Bruni διαδόθηκε ευρέως στην αναγεννησιακή Ευρώπη. Εκτός από τα λατινικά, το έργο του Βασιλείου μεταφράστηκε στα ιταλικά, γερμανικά, ολλανδικά, γαλλικά, αγγλικά κ.α. 10. Το έργο αυτό ξεχωρίζει μέχρι σήμερα, όχι μόνο ανάμεσα στα έργα του Μ. Βασιλείου αλλά γενικότερα ανάμεσα στα έργα των Ελλήνων Πατέρων, για τις πολυάριθμες μεταφράσεις του στις σύγχρονες γλώσσες. Η μοναδική δημοτικότητά του ανάμεσα στους δυτικούς, όπως επεσήμανε ο J.P. Cavarnos, είναι«one of the paradoxes in the history of literature that Basile the Great has been better known to a very wide circle of readers by one of his minor, non theological works rather than by his major publications on theology.» 11 (2) Η παράλληλη μελέτη του Πρὸς τοὺς νέους του Βασιλείου και του Πῶς δεῖ τὸν νέον ποιημάτων ἀκούειν του Πλουτάρχου από τον 20 ου αιώνα μέχρι σήμερα Η αναζήτηση της θύραθεν φιλολογικής πηγής του Πρὸς τοὺς νέους, και γενικότερα της διακειμενικής σχέσης του με τα κλασικά έργα, αποτελεί, από τον 20ο αιώνα, το επίκεντρο των περισσότερων 9 A.G. Holder, Saint Basil the Great on Secular Education and Christian Virtue, Religious Education 87(1992), Για τον κατάλογο των μεταφράσεων στις ευρωπαϊκές γλώσσες, βλ. R.J. Deferrari, Saint Basil: The Letters, Loeb Classical Library (Cambridge: Harvard University Press,1939), , και S.FW. Hoffmann, Bibliographisches Lexconder Gesammten Literaturder Griechen (Amsterdam: Verlag Adolf M. Hakkert, 1961), J.P. Cavarnos, «Review of Das Nachleben von Basilius Magnus Ad adolescentes. Ein Beitrag zur Geschichte des christlichen Humanismus (Genève:Droz,1973)». The American Historical Review, 80(1975), 398.

4 82 δυτικών μελετών. Η ανακάλυψη της υποτιθέμενης συνάφειας μεταξύ του Πρὸς τοὺς νέους και του Πῶς δεῖ τὸν νέον ποιημάτων ἀκούειν του Πλουτάρχου, κεντρική μέριμνα του οποίου είναι επίσης πώς να επωφεληθούν οι νέοι από την κλασική παιδεία, συναρπάζει τους περισσότερους ερευνητές. Ο Αμερικανός F. Padelford μετέφρασε, το 1902 τα δύο κείμενα στα αγγλικά και τα συμπεριέλαβε στον ίδιο τόμο 12. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Padelford, δεν ήταν ο πρώτος που έκανε μια παράλληλη έκδοση των δύο κειμένων. Ήδη από τις αρχές του 17ου αιώνα, υπήρξε μια ανάλογη απόπειρα από τον Αρχιεπίσκοπο Τζον Πότερ του Καντέρμπουρι ( ), ο οποίος συμπεριέλαβε και τα δύο σε ένα βιβλίο που δημοσιεύθηκε το 1694 και ανατυπώθηκε το Έτσι, στη δυτική προσέγγιση υπήρξε από πολύ νωρίς κάποια σύνδεση μεταξύ του Πρὸς τοὺς νέους και του Πῶς δεῖ τὸν νέον ποιημάτων ἀκούειν. Ωστόσο, πέρα από αυτήν την παράλληλη έκδοση, φαίνεται πως έλειπε στη Δύση, πριν από τον 20 ου αιώνα, μια μελέτη που να απέβλεπε σε περαιτέρω αναζητήσεις σχετικά με την πιθανή διακειμενικότητα ανάμεσα στα δύο έργα. Ο Karl Weiss έκανε κάποιες προκαταρκτικές προσπάθειες στο πεδίο αυτό, το 1902 στο έργο του Die Erziehungslehrederdrei Kappadozier. Σύμφωνα με τον Weiss, οι βασικές απόψεις των δύο έργων παρουσιάζουν ομοιότητες. Δηλαδή, και ο Βασίλειος και ο Πλούταρχος πίστευαν ότι οι νέοι μπορούν να επωφεληθούν από τα κλασικά έργα αλλά με την προϋπόθεση ότι όσοι σπουδάζουν την κλασική παιδεία πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι ωφέλιμη στο σύνολό της, και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι είναι βλαβερό στη χριστιανική ηθική 14. Όπως επεσήμανε ο Weiss, και οι δύο συγγραφείς θεωρούσαν την εκμάθηση της κλασικής ποίησης ως την προπαίδεια για τα μαθήματα υψηλότερου επιπέδου. Η 12 F.M. Padelford, Essays on the Study and Use of Poetry by Plutarch and Basil the Great, (New York: Henry Holt,1902). 13 Ο.π., K.Weiss, Die Erziehungslehre der Drei Kappadozier, ein Beitrag zur patristischen Pädagogik, (Freiburg: Herdersche Verlagshandlung,1902), 172. ΣΥΝΘΕΣΙΣ (2019)

5 Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΠΩΣ ΔΕΙ ΤΟΝ ΝΕΟΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ 83 διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι για τον Πλούταρχο τα υψηλότερα μαθήματα αναφέρονται στην ελληνική φιλοσοφία, ενώ για το Μ. Βασίλειο στη χριστιανική θεολογία 15. Ως προς τη γλωσσική διατύπωση, οι πιο σημαντικοί κοινοί παρονομαστές μεταξύ τους είναι οι δύο παρομοιώσεις που χρησιμοποιούνται στα δύο κείμενα: η συλλογή του μέλιτος από τις μέλισσες, και η σχέση των φύλλων και των καρπών 16. Με βάση τα παραπάνω παρόμοια στοιχεία, ο Weiss κατέληξε ότι «Basilius die plutarchische Schrift gekannt und benutzt habe» 17. Μετά το Weise, ο Boulenger, στη σχολιασμένη του μετάφραση του Πρὸς τοὺς νέους, εξέφρασε κάποιες αμφιβολίες για το αν ο Μ. Βασίλειος χρησιμοποίησε το Πῶς δεῖ τὸν νέον ποιημάτων ἀκούειν. Θεωρεί ωστόσο ότι ο Βασίλειος ήταν αρκετά εξοικειωμένος με άλλα έργα του Πλουτάρχου, όπως τους Παράλληλους Βίους, επειδή πολλά από τα ανέκδοτα που χρησιμοποιούνται στο Πρὸς τοὺς νέους προέρχονται από τους Παράλληλους Βίους του Πλουτάρχου 18. Το 1975 ο Ε.Valgiglio διεξήγαγε τη μέχρι τότε λεπτομερέστερη, από φιλολογική πλευρά, συγκριτική έρευνα αντιπαραβάλλοντας 12 παραγράφους από τα εν λόγω δύο έργα και μελετώντας τες από γραμματική, συντακτική και φρασεολογική άποψη 19. Εδώ θα λάβουμε ως παράδειγμα την παρομοίωση των φύλλων και καρπών, που αναφέρθηκε και από τον Weiss: Μ. Βασίλειος: Πλούταρχος: Καθάπερ φυτοῦ οἰκεία μὲν Ὥσπερ ἐν ἀμπέλου φύλλοις ἀρετὴ τῷ καρπῷ βρύειν καὶ κλήμασιν εὐθαλοῦσι ὡραίω, φέρει δέ τινα πολλάκις ὁ καρπὸς κόσμον καὶ φύλλα τοῖς ἀποκρύπτεται (καὶ λανθάνει 15 Ο.π., Ό.π., Ό.π., F. Boulenger, Saint Basile: Aux jeunes gens sur la manière de tirer profit des lettreshelléniques (Paris: Société d Edition Les Belles Lettres,1965), Για την αντιπαραβολή βλ. E. Valgiglio, Basilio Magno Ad adulescentes e Plutarco De audiendis poetis. Rivista di Studi Classici 23 (1975):67-78.

6 84 κλάδοις περισειόμενα (οὕτω δὴ καὶ ψυχῇ προηγουμένως μὲν καρπὸς ἡ ἀλήθεια, οὐκ ἄχαρί γε μὴν οὐδὲ τὴν θύραθεν σοφίαν περιβεβλῆσθαι,) οἷόν τινα φύλλα σκέπην τε τῷ καρπῷ (καὶ ὄψιν οὐκ ἄωρον) παρεχόμενα. 20 κατασκιαζόμενος, οὕτως ἐν ποιητικῇ λέξει καὶ μυθεύμασι περικεχυμένοις πολλὰ διαφεύγει τὸν νέον ὠφέλιμα καὶ χρήσιμα.) 21 Σύμφωνα με τον E.Valgiglio, το εννοιολογικό περιεχόμενο της παρομοίωσης στα δύο κείμενα παραμένει το ίδιο, παρά τις μικρές διαφοροποιήσεις στην επιλογή των λέξεων (π.χ. ο Βασίλειος χρησιμοποίησε τη λέξη «φυτόν» για το δέντρο ενώ ο Πλούταρχος «ἄμπελος»). Οι δύο συγγραφείς χρησιμοποίησαν όμως τις ίδιες λέξεις, «καρπός» και «φύλλα», και επίσης τήρησαν την ίδια αρνητική στάση απέναντι στο πλούσιο φύλλωμα 22. Παρά το γεγονός ότι η παρομοίωση αυτή εμφανίζεται σε πολλά άλλα κλασικά έργα σε διάφορα συμφραζόμενα, ο Βασίλειος είναι πιο κοντά στον Πλούταρχο ως προς τον τρόπο της χρήσης της 23. Εκτός από τις προαναφερθείσες φιλολογικές ομοιότητες, ο Valgiglio τόνισε και τα κοινά στοιχεία στη δομή των δύο κειμένων 24, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, παρά τα κάποια ανεξάρτητα στοιχεία που περιέχει το Πρὸς τοὺς νέους του Βασιλείου, είναι σαφές ότι ο συγγραφέας χρησιμοποίησε για τη σύνταξη του έργου του το Πῶς δεῖ τὸν νέον ποιημάτων ἀκούειν του 20 Μ. Βασίλειος, Προς τους νέους, III, N.G. Wilson ed., Saint Basil on the Value of Greek Literature,21. Οι φράσεις στις παρενθέσεις είναι στο κείμενο του Βασιλείου αλλά παραλείφθηκαν από το Valgiglio, βλ. ο.π., Πλούταρχος, Πῶς δεῖ τὸν νέον ποιημάτων ἀκούειν, 28D, E. Οι φράσεις στις παρενθέσεις είναι στο κείμενο του Πλουτάρχου, παραλείφθηκαν όμως από τον Valgiglio. 22 E. Valgiglio, ο.π., Ό.π. 24 Για τη σύγκριση της δομής των κειμένων, βλ. E. Valgiglio, ο.π., ΣΥΝΘΕΣΙΣ (2019)

7 Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΠΩΣ ΔΕΙ ΤΟΝ ΝΕΟΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ 85 Πλουτάρχου 25. Την ίδια χρονιά που δημοσιεύθηκε η μελέτη του Valgiglio, ο N. Wilson δημοσίευσε τη μέχρι τότε καλύτερα σχολιασμένη αγγλική μετάφραση του Πρὸς τοὺς νέους. Στην Εισαγωγή εκφράζει την άποψη ότι, ανεξάρτητα από τις ομοιότητες μεταξύ των δύο κειμένων, δεν θα μπορούσε κανείς να βεβαιώσει ότι ο Βασίλειος χρησιμοποίησε το έργο του Πλουτάρχου 26. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο N. Wilson, παρά τους ενδοιασμούς του για την εξάρτηση του ενός συγγραφέα από τον άλλο, εντόπισε περίπου 20 ακόμα πιθανές ομοιότητες ανάμεσά τους 27. Μια ακόμη εμπεριστατωμένη μελέτη, με σκοπό να αποδείξει και επιβεβαιώσει την επίδραση του Πλουτάρχου στο Πρὸς τοὺς νέους του Βασιλείου, διεξήχθη αργότερα από την Olga Alieva. Στο άρθρο της On Plutarch s influence upon St.Basil s Address to the Young on the Value of Greek Literature, η Alieva από τη μία διεύρυνε το πεδίο της έρευνάς της συμπεριλαμβάνοντας στα συγκρινόμενα κείμενα όχι μόνο το Πῶς δεῖ τὸν νέον ποιημάτων ἀκούειν αλλά και άλλα έργα του Πλουτάρχου, όπως τα Ηθικά και τους Βίους Παραλλήλους. Από την άλλη, στη σύγκρισή της, δεν περιορίστηκε στη γλωσσική διατύπωση, αλλά διερεύνησε και την παρόμοια χρήση των κλασικών ανεκδότων και από άλλους εθνικούς συγγραφείς, με αποτέλεσμα να μετατοπίσει την επίδραση του Πλουτάρχου στο Μ. Βασίλειο από την αμιγή γλωσσική διατύπωση στο κεντρικό θέμα που διαπραγματεύονται και τη βασική του ιδέα 28. Σύμφωνα με την Alieva, ο Βασίλειος μιμείται τον Πλούταρχο στα ακόλουθα σημεία: 1) την επιλεκτική χρήση της κλασικής ποίησης με 25 Ό. π., N. G. Wilson, ό.π., Βλ. ό.π., 41,43,44,47,48,50,53,57,59,62, Alieva, O., On Plutarch s Influnence upon St.Basil s Address to the Young on the Value of Greek Literature. Paper delievered at XX Theological Conference at PSTGU. Moscow, 2009, 9. ( On_Plutarch_s_influence_upon_St_Basil_s_Address_to_the_Young_on_the_Value_ of_greek_literature, 2020/08/05)

8 86 κριτήριο την ηθική βάση 29, 2) την πίστη ότι η ωφέλεια της κλασικής ποίησης έγκειται στο ότι είναι προπαιδεία της υψηλότερης γνώσης 30. Παρόμοια συμπεράσματα έχουν παρατηρηθεί και στην πρόσφατη μελέτη του Beneker Plutarch and Saint Basilas Readers of Greek Literature. Κατά τον Beneker, οι βασικές αντιλήψεις του Βασιλείου είναι αποτέλεσμα της μίμησης του Πῶς δεῖ τὸν νέον ποιημάτων ἀκούειν του Πλουτάρχου. Ο Βασίλειος ακολούθησε τον Πλούταρχο όχι μόνο στην ηθική ερμηνεία των ελληνικών γραμμάτων - ως προς την αιτιολόγησή τους μέσα στο πλαίσιο του χριστιανισμού, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Πλουτάρχου ότι η ελληνική γραμματεία συνιστά απαραίτητη προετοιμασία για την εκμάθηση της φιλοσοφίας του υψηλού επιπέδου 31 - αλλά και μιμήθηκε τον Πλούταρχο στη χρήση της Πολιτείας του Πλάτωνα για την εξυπηρέτηση της δικής του επιχειρηματολογίας 32. Από τα παραπάνω καθίσταται ευδιάκριτη η τάση, στις περισσότερες πρόσφατες μελέτες, να θεωρείται ότι η δήθεν επίδραση του Πῶς δεῖ τὸν νέον ποιημάτων ἀκούειν πάνω στο Πρὸς τοὺς νέους επιβεβαιώνεται, αυξάνεται και μεγιστοποιείται συνεχώς με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η εντύπωση πως το μικρό έργο του Βασίλειου αποτελεί απομίμηση μόνο εκείνου του Πλουτάρχου. Αυτό ίσως δεν θα μας εκπλήξει αν λάβουμε υπόψη μας τη συνεχή έμφαση που δίνουν οι δυτικοί, από την Αναγέννηση μέχρι και πρόσφατα, στη θετική στάση του Βασιλείου απέναντι στην ελληνική παιδεία. Σε τελική ανάλυση, η κατά τις προαναφερθείσες μελέτες εξάρτηση του Βασιλείου από τον Πλούταρχο προσφέρει, με τη σειρά της, ένα πολύ ισχυρό στήριγμα για τη θετική στάση του Βασιλείου στα ελληνικά γράμματα. 29 Ό.π., Ό.π., J. Beneker, Plutarch and Saint Basil as Readers of Greek Literature, Syllecta Classica 22(2011), Ό.π., ΣΥΝΘΕΣΙΣ (2019)

9 Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΠΩΣ ΔΕΙ ΤΟΝ ΝΕΟΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ 87 (3) Το Πρὸς τοὺς νέους στην Ορθόδοξη Ανατολή Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε πώς η Ορθόδοξη Ανατολή προσέγγισε το Πρὸς τοὺς νέους. Όπως, δε, θα διαπιστώσουμε πρόκειται για προσέγγιση η οποία απομακρύνεται σε μεγάλο βαθμό από τη δυτική ερμηνεία. Ο Ιωάννης Δαμασκηνός ανέφερε πολλές φορές το μικρό έργο του Βασιλείου στα Ιερὰ Παράλληλα, μια συλλογή των ηθικών διδασκαλιών των Πατέρων 33. Και ο Συμεών ο Μεταφραστής, κατά τον 10ο αιώνα, ανέφερε περισσότερες από 20 φορές το έργο του Βασιλείου στους δικούς του Ηθικούς Λόγους 34. Είναι προφανές ότι οι δύο βυζαντινοί συγγραφείς εκτίμησαν στο Πρὸς τοὺς νέους περισσότερο την ηθική καθοδήγηση των χριστιανών παρά τη θετική στάση του Βασιλείου απέναντι στην ελληνική παιδεία. Ως προς την παράδοση των χειρογράφων, όπως παρατήρησε ο Wilson, τα περισσότερα βυζαντινά χειρόγραφα, τα οποία περιείχαν την τυποποιημένη συλλογή των ομιλιών του Μ. Βασιλείου, δεν απέδιδαν ιδιαίτερη σημασία στο Πρὸς τοὺς νέους. Αντίθετα, στην αναγεννησιακή Δύση, πολλές φορές το έργο του Βασιλείου αντιγράφηκε από μόνο του και το χειρόγραφο δεν περιείχε συνήθως κανένα άλλο έργο του Βασιλείου 35. Ο L. Schucan επεσήμανε επίσης, ως προς τα βυζαντινά χειρόγραφα του 10 ου και 11 ου αιώνα, ότι το έργο δεν παραδόθηκε μεμονωμένα αλλά συνήθως με άλλες ομιλίες του Βασιλείου ή άλλα έργα των λοιπών Πατέρων 36. Με άλλα λόγια, αντίθετα με τους Δυτικούς, οι Βυζαντινοί τις περισσότερες φορές δεν διάβαζαν ή μελετούσαν το έργο από μόνο του. 33 Το Πρὸς τοὺς νέους εμφανίζεται κυρίως στο τρίτο βιβλίο των Ἱερών Παραλλήλων, όπου ο Δαμασκηνός ταξινόμησε όλο το υλικό υπό τον τίτλο μιας αρετής και της αντίθετής της κακίας. Τα χωρία από το Προς τους νέους ταξινομήθηκαν υπό τον τίτλο «Περὶ αἰσχρολογίας» (PG.95,1254C.D), «Περὶ κολάκων, καὶ παρασίτων, καὶ γελοιαστῶν, καὶ ὅτι χρὴ φεύγειν αὐτούς» (PG.96,75D) και «Περὶ ψεύδους καὶ συκοφαντίας» (PG.96,433D). 34 Βλ. Συμεών ο Μεταφραστής, Ηθικοί Λόγοι, PG.32, και τις σχετικές υποσημειώσεις. 35 N.G. Wilson, ό.π., Luzi Schucan, ό.π., 43.

10 88 Ως προς την πρόσληψη του Πρὸς τοὺς νέους κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο, σύμφωνα με την Α. Νικολοπούλου, ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή κείμενα κατά την περίοδο αυτή και συμπεριλήφθηκε στα σχεδόν 95 σχολικά εγχειρίδια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε περίπου 20 ελληνικά σχολεία 37. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι, ως ένα βαθμό, όσοι μαθητές έλαβαν σχολική εκπαίδευση του μέσου και ανωτέρου επιπέδου της εποχής εκείνης έπρεπε να μάθουν το κείμενο τούτο. Σε αντιδιαστολή με τις εμπειρίες της Δύσης, το Πρὸς τοὺς νέους δεν διαβαζόταν μεμονωμένα, παρόλο που απέκτησε αναμφισβήτητη δημοσιότητα, αλλά συνήθως διδασκόταν μαζί με άλλα έργα ποικίλου περιεχομένου (αγιολογικού, θεολογικού, ηθικού κα.) του Μ. Βασιλείου, όπως Λόγος εἰς Βαρλαάμ μάρτυρα, Λόγος εἰς τοὺς ἁγίους τεσσαράκοντα μάρτυρας, Οὐκ ἔστιν αἴτιος τῶν κακῶν ὁ Θεός, Λόγος εἰς τὸ πρόσεχε σεαυτῷ, Περὶ νηστείας. Το Πρὸς τοὺς νέους απλώς υπερβαίνει λίγο τα άλλα έργα στον αριθμό των χειρογράφων 38. Πέραν της σχολικής εκπαίδευσης, το Πρὸς τοὺς νέους είχε απήχηση επίσης στο πεδίο της θεολογίας της μεταβυζαντινής περιόδου. Ένα καλό παράδειγμα αποτελεί η Αντιφώνησις (1802) του Αθανασίου Παρίου, το γνωστό μαχητικό έργο που διακρίνεται για τη σφοδρή πολεμική του στην εντεινόμενη διείσδυση των ιδεών του Διαφωτισμού στον ελλαδικό χώρο. Στο φυλλάδιο αυτό, ο Πάριος κατέκρινε δριμύτατα τον κατά τη γνώμη του υπερβολικό ζήλο ορισμένων Ελλήνων λογίων για την ελληνική αρχαιότητα στη βάση τη διττή γνωσιολογία, δηλαδή τη διάκριση της σοφίας σε άνωθεν και θύραθεν. Σύμφωνα με τον Πάριο, μόνο η άνωθεν σοφία αποβλέπει στη σωτηρία των χριστιανών ενώ η θύραθεν σοφία, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής παιδείας, δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό, ούτε είναι αναγκαία για τον έσχατο προορισμό 37 Αγγελικής Σκαρβέλη-Νικολοπούλου, Τα μαθηματάρια των ελληνικών σχολείων της τουρκοκρατίας, (Αθήνα: Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, 1993), Ό.π., ΣΥΝΘΕΣΙΣ (2019)

11 Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΠΩΣ ΔΕΙ ΤΟΝ ΝΕΟΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ 89 του ανθρώπου 39. Στη διατύπωση της διττής γνωσιολογίας κατέφυγε ο Πάριος και στο Πρὸς τοὺς νέους, παραπέμποντας ιδιαιτέρως στην ακόλουθο παράγραφο η οποία, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ενδιαφέρει πολλούς σημερινούς δυτικούς ερευνητές: δύω παιδείας ὀνομάζει αὐτὸς ὁ μέγας νοῦς, εἰς τὸν πρὸς τοὺς νέους, διδακτικώτατον λόγον του, μίαν τὴν ἔξω, ἤτοι τὴν ἑλληνικὴν, καὶ ἄλλην μίαν, τὴν ἔσω, δηλ: τὴν εὐαγγελικήν. Καὶ ζητεῖ παραδείγματα, νὰ ὁμοιάσῃ, καὶ τὴν μίαν καὶ τὴν ἄλλην. Καὶ τέλος πάντων εὑρίσκει ἁρμοδιώτατα, ἑνὸς δὲνδρου τὰ φὺλλα, καὶ ὁμοιάζει τὴν ἒξω σοφίαν, μὲ τὸν καρπὸν, ὁμοιάζει τὸν μυστικὸν τοῦ Ἱεροῦ Εὐαγγελίου Τίνι μὲντοι καὶ παρεικάσας τῶν παιδεύσεων ἑκατέραν, τῆς εἰκόνος ἐπιτύχοις ἦπου καθάπερ φυτοῦ, οἰκεία μὲν ἀρετὴ τῷ καρπῷ βρύειν ὡραίῳ, φέρει δὲ τινα κόσμον καὶ φύλλα τοῖς κλάδοις προσειόμενα, οὕτω δὴ καὶ τῇ ψυχῇ προηγουμένως μὲν καρπός ἡ ἀλήθεια,οὐκ ἄχαρί γε μὴν, οὐδὲ τὴν θύραθεν σοφίαν περιβεβλῆσθαι, οἶον τινὰ φύλλα, σκέπην τε τῷ καρπῷ καὶ ὂψιν οὐκ ἂωρον παρεχόμενα. 40 Προφανώς, ο Πάριος χρησιμοποίησε εδώ το Πρὸς τοὺς νέους προκειμένου να υποστηρίξει το κύριο θέμα του πρώτου κεφαλαίου της Αντιφωνήσεως, Ὅτι τὰ μαθήματα τῆς ἔξω σοφίας, δὲν εἶναι ἀναγκαῖα πρὸς τὴν ἀληθινὴν εὐδαιμονίαν τοῦ ἀνθρώπου 41. Όπως ο ίδιος τόνισε, «ἀρκετὰ μετὰ τὸν θεῖον Ἀπόστολον, μᾶς ἐπαράστησαν οὗτοι οἱ σοφώτατοι διδάσκαλοι, τὴν εὐτέλειαν, καὶ οὐθένειαν τῶν ἔξω μαθημάτων» 42. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε σύγκριση με τους δυτικούς, ο Πάριος προσέγγισε το κείμενο από μια πολύ διαφορετική πλευρά όχι μόνο δεν έδωσε ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στη θετική στάση του Βασιλείου απέναντι στην ελληνική παιδεία, αλλά υποτίμησε κιόλας ως ένα βαθμό την αξία της. Ως προς την παρομοίωση «φύλλα» 39 Για τη διττή γνωσιολογία του Παρίου, βλ. Chen Yingxue, Αθανάσιος Πάριος και Διαφωτισμός: μια αντιπαράθεση στο αξιακό σύστημα της παιδείας, (Θεσσαλονίκη: Ostracon Publishing, 2014), Αθ. Πάριος, Αντιφώνησις, εν Τριεστίω, 1802, Αθ. Πάριος, Αντιφώνησις, Αθ. Πάριος, Αντιφώνησις, 34.

12 90 και «καρπός», ο Πάριος δεν ανέφερε τίποτε για τον Πλούταρχο. Από τη σιωπή του προκύπτει το ερώτημα αν όντως η παρομοίωση αυτή στο έργο του Βασιλείου μπορεί να ταυτιστεί με εκείνη του Πλουτάρχου, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι δυτικοί ερευνητές. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ τις παρατηρήσεις που έκανε ο πατρολόγος Π.Κ. Χρήστου για τη συνύφανση ανάμεσα στο Πρὸς τοὺς νέους και σε ένα άλλο έργο του Βασιλείου, το Εἰς τὴν ἀρχὴν τῶν Παροιμιῶν. Οι παρατηρήσεις του, κατά τη γνώμη μας, συμβάλλουν ώστε να επαναδιατυπωθεί η επικρατούσα σήμερα δυτική ερμηνεία του Πρὸς τοὺς νέους από τον παραλληλισμό με το Πῶς δεῖ τὸν νέον ποιημάτων ἀκούειν και άλλα έργα του Πλουτάρχου. Σύμφωνα με τον Π.Κ. Χρήστου, τα δύο έργα, αμφότερα με σαφώς παιδαγωγικό χαρακτήρα, αποσκοπούν στην πνευματική και ηθική καλλιέργεια των χριστιανών 43 και ορίζουν δύο συνεχόμενα στάδια της σπουδής των χριστιανών. Το Πρὸς τοὺς νέους απευθύνεται στους νέους, δηλαδή σε εκείνους του πρώτου σταδίου, για το οποίο ο Βασίλειος τόνισε την ωφέλεια της ελληνικής παιδείας, θεωρώντας «τα ελληνικά γράμματα και εν γένει την θύραθεν παιδείαν ως απαραίτητο προπαιδευτικόν στάδιον» για να εισαχθούν στη μέλλουσα και υψηλότερη μελέτη της Αγίας Γραφής 44. Αντίθετα, το Εἰς τὴν ἀρχὴν τῶν Παροιμιῶν αναφέρεται στο δεύτερο στάδιο της σπουδής των χριστιανών συνεπώς, αρμόζει μόνο στους ώριμους οι οποίοι, μετά τη σπουδή του πρώτου σταδίου, μπορούν να «προχωρήσουν εις την μελέτη και την κατανόησιν των αληθειών της Γραφής» 45. Και στα δύο έργα εμφανίζεται συχνά η κοινή θέση ότι «τα χριστιανικά γράμματα είναι ανώτερα από αυτά της θύραθεν παιδείας» 46. Οι παρατηρήσεις του Χρήστου μας υπενθυμίζουν ότι η σωστή κατανόηση του Πρὸς τοὺς νέους πρέπει να βασίζεται στο σύνολο των παιδαγωγικού χαρακτήρα απόψεων του Βασιλείου αν μελετάται και ερμηνεύεται μεμονωμένα, 43 Π. Κ. Χρήστου (επιμ. και μτφρ.), Τα έργα του Μεγάλου Βασιλείου, τ.7, (Θεσσαλονίκη: Πατερική Έκδοσις Γρηγόριος Παλαμάς, 1975), Ό.π., Ό.π., Ό.π., 24. ΣΥΝΘΕΣΙΣ (2019)

13 Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΠΩΣ ΔΕΙ ΤΟΝ ΝΕΟΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ 91 αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μονομερές συμπέρασμα. (4) Αναθεώρηση της δυτικής παράλληλης προσέγγισης Με βάση τις παραπάνω προσεγγίσεις από την πλευρά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθίσταται σαφές ότι είναι αναγκαίο να αναθεωρήσουμε τον παραλληλισμό του Πρὸς τοὺς νέους με το Πῶς δεῖ τὸν νέον ποιημάτων ἀκούειν του Πλουτάρχου που κυριαρχεί στις δυτικές μελέτες. Θα προσπαθήσουμε, συνεπώς, να απαντήσουμε στο ερώτημα αν, όπως πιστεύουν οι Δυτικοί, ο Βασίλειος μιμείται τον Πλούταρχο τόσο στη γλωσσική διατύπωση όσο και στις κύριες απόψεις. Ένα από τα επιχειρήματα πάνω στο οποίο θεμελιώνεται η ανωτέρω πεποίθηση των Δυτικών είναι, όπως έχει ήδη αναφερθεί, ότι και οι δύο συγγραφείς επιβεβαιώνουν την ωφέλεια από τη μελέτη της ελληνικής γραμματείας, θεωρώντας τη σπουδή της ως προπαιδεία για την προχωρημένη φάση των σπουδών. Αλλά το ερώτημα είναι αν η στο Πρὸς τοὺς νέους θεώρηση της ελληνικής παιδείας ως προπαιδείας προέρχεται άμεσα και αποκλειστικά από τον Πλούταρχο ή, αν εκτός του Πλουτάρχου, υπάρχει μια άλλη ενδεχόμενη πηγή και έμπνευση. Στην πραγματικότητα, πριν από τον Βασίλειο, ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς και ο Ωριγένης είχαν επεξεργαστεί και διατυπώσει τη θεωρία της «προπαιδείας». Ο Κλήμης στο έργο του Στρωματείς παρουσίασε τη σχέση μεταξύ ελληνικής φιλοσοφίας και χριστιανικής πίστεως ως εξής: «Ἦν μὲν οὖν πρὸ τῆς τοῦ κυρίου παρουσίας εἰς δικαιοσύνην Ἕλλησιν ἀναγκαία φιλοσοφία, νυνὶ δὲ χρησίμη πρὸς θεοσέβειαν γίνεται, προπαιδεία τις οὖσα τοῖς τὴν πίστιν δι ἀποδείξεως καρπουμένοις [...] Πάντων μὲν γὰρ αἴτιος τῶν καλῶν ὁ θεός, ἀλλὰ τῶν μὲν κατὰ προηγούμενον ὡς τῆς τε διαθήκης τῆς παλαιᾶς καὶ τῆς νέας, τῶν δὲ κατ ἐπακολούθημα ὡς τῆς φιλοσοφίας. Τάχα δὲ καὶ προηγουμένως τοῖς Ἕλλησιν ἐδόθη τότε πρὶν ἢ τὸν κύριον καλέσαι καὶ τοὺς Ἕλληνας,

14 92 ἐπαιδαγώγει γὰρ καὶ αὕτη τὸ Ἑλληνικὸν ὡς ὁ νόμος τοὺς Ἑβραίους εἰς Χριστόν. Προπαρασκευάζει τοίνυν ἡ φιλοσοφία προοδοποιοῦσα τὸν ὑπὸ Χριστοῦ τελειούμενον». 47 Είναι προφανές ότι, εφαρμόζοντας την έννοια της προπαιδείας, ο Κλήμης υπογράμμισε την ωφέλεια της ελληνικής φιλοσοφίας ως προπαρασκευής για τη χριστιανική πίστη. Σχετικά με το πώς η θύραθεν φιλοσοφία προετοιμάζει τους χριστιανούς, τόνισε: «Φαμὲν [...] τήν τε αὖ προπαιδείαν τῆς ἐν Χριστῷ ἀναπαύσεως γυμνάζειν τὸν νοῦν καὶ διεγείρειν τὴν σύνεσιν ἀγχίνοιαν γεννῶσαν ζητητικὴν διὰ φιλοσοφίας ἀληθοῦς». 48 Την ίδια άποψη μπορούμε να τη βρούμε και στο Κατά Κέλσου του Ωριγένη: «Καὶ γυμνάσιον μέν φαμεν εἶναι τῆς ψυχῆς τὴν ἀνθρωπίνην σοφίαν, τέλος δὲ τὴν θείαν.» 49 «Λέγομεν δὲ καὶ οὐχ οἷόν τ εἶναι μὴ ἐγυμνασάμενον τῇ ἀνθρωπίνῃ σοφίᾳ χωρεῖν τὴν θειότερα, καὶ μωρίαν πᾶσαν τὴν ἀνθρωπίνην σοφίαν ὡς πρὸς τὴν θείαν ὁμολογοῦμεν.» 50 Περίπου η ίδια αντίληψη εμφανίζεται και στο παροικάσας τῶν παιδεύσεων: «Ἕως γε μὴν ὑπὸ τῆς ἡλικίας ἐπακούειν τοῦ βάθους τῆς διανοίας αὐτῶν οὐχ οἷόν τε, ἐν ἑτέροις οὐ πάντη διεστηκόσιν, ὥσπερ ἐν σκιαῖς τισι καὶ κατόπτροις, τῷ τῆς ψυχῆς ὄμματι τέως προγυμναζόμεθα.» M. Caster, Clément D Alexanderie Les Stromates I, Sources Chretiènnes (SC), (Paris: Cerf, 1951), Ό.π., M. Marcovich ed., Origenes: Contra Gelsum Libri VIII, (Leiden: Brill,2001), Ό.π., Μ. Βασίλειος, Προς τους νέους, ΙΙ, N.G. Wilson ed., Saint Basil on the Value of Greek Literature, 21. ΣΥΝΘΕΣΙΣ (2019)

15 Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΠΩΣ ΔΕΙ ΤΟΝ ΝΕΟΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ 93 Πρέπει να σημειωθεί ότι θεωρείται πως σε αυτό ακριβώς το σημείο ο Βασίλειος ακολουθεί τον Πλούταρχο ως προς την προπαιδευτική αξία χρήσης της θύραθεν παιδείας. 52 Ωστόσο, αν εξετάσουμε πιο λεπτομερώς τα κείμενα των δύο συγγραφέων, θα γίνει σαφής η διαφορά μεταξύ τους: «Ὅθεν οὐ φευκτέον ἐστὶ τὰ ποιήματα τοῖς φιλοσοφεῖν μέλλουσιν, ἀλλὰ προφιλοσοφητέον τοῖς ποιήμασιν ἐθιζομένους ἐν τῷ τέρποντι τὸ χρήσιμον ζητεῖν καὶ ἀγαπᾶν 53». Καθώς φαίνεται, μόνο η λέξη «προφιλοσοφητέον» θυμίζει κάπως τη λέξη «προγυμναζόμεθα» του Βασιλείου, αλλά από την αμιγή φρασεολογική οπτική. Προφανώς, η έκφραση του Βασιλείου είναι πιο κοντά σε εκείνες του Κλήμη και του Ωριγένη παρά του Πλουτάρχου, διότι οι λέξεις (γυμνάζειν/ γυμνάσιον/ ἐγυμνασάμενον /προγυμναζόμεθα) που χρησιμοποίησαν οι τρεις χριστιανοί συγγραφείς παράγονται από το ίδιο ρήμα, «γυμνάζω», και έχουν παρόμοιο αντικείμενο (ψυχή/νοῦς/ὄμμα ψυχῆς). Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι, προκειμένου να δικαιολογήσει την προπαίδευση των χριστιανών στην ελληνική παιδεία, ο Βασίλειος χρησιμοποίησε τις ιστορίες του Μωυσή και του Δανιήλ. «Λέγεται τοίνυν καὶ Μωϋσῆς ἐκεῖνος ὁ πάνυ, οὗ μέγιστόν ἐστιν ἐπὶ σοφία παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὄνομα, τοῖς Αἰγυπτίων μαθήμασιν ἐγγυμνασάμενος τὴν διάνοιαν, οὕτω προσελθεῖν τῇ θεωρίᾳ τοῦ ὄντος. Παραπλησίως δὲ τούτω, κἀν τοῖς κάτω χρόνοις, τὸν σοφὸν Δανιὴλ ἐπὶ Βαβυλῶνός φασι τὴν χαλδαίων σοφίαν καταμαθόντα, τότε τῶν θείων ἅψασθαι παιδευμάτων.» 54 Τις ίδιες ιστορίες χρησιμοποίησε και ο Ωριγένης στο Κατά Κέλσου για να αποδείξει ότι οι χριστιανοί δεν είναι αγράμματοι σε σχέση προς την ελληνική παιδεία, όπως θεωρεί ο Κέλσος. Πολλοί από αυτούς, 52 Βλ. Alieva, O., ο.π., Πλούταρχος, Πῶς δεῖ τὸν νέον ποιημάτων ἀκούειν,15f-16a. 54 Μ. Βασίλειος, Πρὸς τοὺς νέους, III, N.G. Wilson ed., Saint Basil on the Value of Greek Literature,

16 94 όπως ο Μωυσής και ο Δανιήλ, προπαιδεύτηκαν με τη θύραθεν παιδεία πριν εμβαθύνουν στην άνωθεν σοφία 55. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι η έννοια της προπαίδειας στο έργο του Βασιλείου δεν προέρχεται άμεσα από τον Πλούταρχο αλλά πιθανόν πήρε την έμπνευσή της από τους δύο Αλεξανδρινούς συγγραφείς 56. Τώρα ας επιστρέψουμε πάλι στην παρομοίωση «φύλλα» και «καρπός». Κυριολεκτικά αντίθετα με την κρίση του E. Valgiglio, ότι στην παρομοίωση αυτή αρνήθηκε την αξία του πλούσιου φυλλώματος, ο Βασίλειος προσπάθησε να αποδείξει ότι, αν και οι καρποί είναι πιο σημαντικοί για το δέντρο, ωστόσο τα φύλλα δεν είναι εντελώς άχρηστα, αποτελούν κατά κάποιον τρόπο στολίδια και προσφέρουν σκιά. Με την παρομοίωση αυτή, όπως παρατήρησε ο Πάριος, ο Βασίλειος σκόπευε να εκφράσει τη σωστή σχέση μεταξύ της άνωθεν και θύραθεν σοφίας: η κοσμική παιδεία δεν είναι ουδεμίας αξίας σε σύγκριση με τη θεία σοφία η αξία της σχετικοποιείται και είναι δευτερεύουσας σημασίας. Ωστόσο, η σωστή επεξεργασία της σχέσης της άνωθεν με τη θύραθεν σοφία, η οποία δεν είχε ωριμάσει στη χριστιανική γραμματεία μέχρι την εποχή του Μ. Βασιλείου, ήταν βεβαίως άγνωστη για τον Πλούταρχο 57. Ακόμη και αν ο Μ. Βασίλειος εκκινεί κατά κάποιο τρόπο από τον πλουτάρχειο λόγο, όπως στην περίπτωση της μελισσουργικής παρομοίωσης, 58 προφανώς τον μετασχηματίζει δημιουργικά ώστε να τον προσαρμόσει στο πλαίσιο 55 M. Marcoviched., ibid., , «Οὐ γὰρ εἶδεν ἄνωθεν καὶ ἐξ ἀρχῆς καὶ τοῖς ἔξωθεν μαθήμασι πεπαιδευμένους τοὺς παρ ἡμῖν σοφούς, Μωϋσέα μὲν πάσῃ Αἰγυπτίων σοφίᾳ, Δανιήλ δὲ καὶ Ἀνανίαν καὶ Ἀζαρίαν καὶ Μισαὴλ πᾶσι τοῖς Ἀσσυρίων γράμμασιν, ὥστ αὐτοὺς εὑρεθῆναι πάντων τῶν ἐκεῖ σοφῶν δεκαπλασίους». 56 Υπάρχει στενή σύνδεση ανάμεσα στη σκέψη των Αλεξανδρινών θεολόγων και εκείνη των Καππαδοκών Πατέρων, οι οποίοι, όπως παρατήρησε ο W. Jaeger, «were great reader and admires of Origen», βλ.w. Jaeger, Early Christianity and Greek Paideia, Για την εξέλιξη της διάκρισης αυτής, βλ. Γ. Θεοδωρούδης, Θεία και ανθρώπινη σοφία κατά την πατερικήν παράδοσιν της Ορθοδόξου Εκκλησίας, (Θεσσαλονίκη: Κυρομάνος,1998), Για τη μελισσουργική παρομοίωση, βλ. Άννα Κόλτσιου-Νικήτα, Φιλολόγως Ζητούντες, ΣΥΝΘΕΣΙΣ (2019)

17 Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΠΩΣ ΔΕΙ ΤΟΝ ΝΕΟΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ 95 των χριστιανικών λόγων. Δεν αρκούν μόνο μερικά γλωσσικά δάνεια ή μάλλον μερικές επιφανειακές ομοιότητες στη φρασεολογία, για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο Βασίλειος μιμείται τον Πλούταρχο. Παρά τις ομοιότητες που τονίζονται από τους δυτικούς ερευνητές, είναι εμφανής η διαφορά στα δύο κείμενα ως προς την παρομοίωση «φύλλα» και «καρπός». Η υπερβολική δε έμφαση στον παραλληλισμό των δύο κειμένων, δεν μας επιτρέπει να αντιληφθούμε τη βασική ιδέα του Πρὸς τοὺς νέους. Παρότι ο Βασίλειος, όπως και ο Πλούταρχος, εκτιμάει την ελληνική γραμματεία λόγω της ηθικής προοπτικής, η ηθική προσέγγιση δεν είναι γι αυτόν τελικός στόχος και αυτοσκοπός αποβλέπει στον υψηλότερο σκοπό, δηλαδή την αιώνια ευδαιμονία του ανθρώπου. Ας μην ξεχνάμε ότι στην αρχή του Πρὸς τοὺς νέους, διακρίνοντας την παρούσα από τη μέλλουσα ζωή 59, ο Βασίλειος τόνισε ότι ο παρών βίος αποτελεί απλώς την προετοιμασία του μέλλοντος 60. Και με τις κατά τη χριστιανική ηθική πράξεις, θα μπορούμε να φτάσουμε στον «ἕτερον» 61 με άλλα λόγια, το αληθώς ωφέλιμο μέρος της θύραθεν παιδείας είναι εκείνο μόνο που συμβάλλει ώστε να προωθηθεί η ηθική των χριστιανών. Συνεπώς, η ηθική επεξεργασία της ελληνικής παιδείας από τον Βασίλειο συνδέεται στενά με τη σωτηριολογία και την εσχατολογία, οι οποίες, βεβαίως, λείπουν στα έργα του Πλουτάρχου. Οι Δυτικοί επικεντρώνουν, για μακρό χρονικό διάστημα, τόσο πολύ την προσοχή τους στη θετική στάση του Βασιλείου απέναντι στην ελληνική παιδεία, καθώς και στην αναζήτηση της θύραθεν πηγής για το Πρὸς τοὺς νέους, ώστε να παραβλέπουν τη σωτηριολογική και εσχατολογική προϋπόθεση της 59 Μ. Βασίλειος, Πρὸς τοὺς νέους, Ι, N.G.Wilson ed., Saint Basil on the Value of Greek Literature, 20, πᾶσαν ὁμοῦ τὴν ἀφ οὗ γεγόνασιν ἄνθρωποι τῷ λόγῳ τις συλλαβὼν καὶ εἰς ἓν ἀθροίσας εὐδαιμονίαν οὐδὲ πολλοστῷ μέρει τῶν ἀγαθῶν ἐκείνων εὑρήσει παρισουμένην, ἀλλὰ πλεῖον τοῦ ἐν ἐκείνοις ἐλαχίστου τὰ σύμπαντα τῶν τῇδε καλῶν κατὰ τὴν ἀξίαν ἀφεστηκότα ἢ καθ ὅσον σκιὰ καὶ ὄναρ τῶν ἀληθῶν ἀπολείπεται. 60 Ό.π., ἀλλ ἐπὶ μακρότερον πρόϊμεν ταῖς ἐλπίσι, καὶ πρὸς ἑτέρου βίου παρασκευ- ὴν ἅπαντα πράττομεν. 61 Ό. π., Καὶ ἐπειδήπερ δι ἀρετῆς ἐπὶ τὸν βίον ἡμῖν καταθεῖναι δεῖ τὸν ἕτερον.

18 96 στάσης του και να παρεξηγούν τη βασική θέση του Βασιλείου. (5) Συμπεράσματα Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ του Βασιλείου και του Πλουτάρχου -όπως η θετική στάση τους απέναντι στην ελληνική παιδεία στη βάση του ηθικού κριτηρίου, ακόμα και η χρήση της παρομοίωσης «φύλλα» και «καρποί»-, αυτές δεν δικαιολογούν ωστόσο επαρκώς την άποψη ότι ο Βασίλειος ακολουθεί τον Πλούταρχο ως προς τη βασική και ουσιαστική του θέση. Αυτή η εσφαλμένη εντύπωση, κυρίαρχη στους δυτικούς, είναι αποτέλεσμα της μεμονωμένης μελέτης του μικρού κειμένου του Βασιλείου, από την Αναγέννηση μέχρι και σήμερα. Έξω από το θεολογικό πλαίσιο των Ελλήνων Πατέρων, το κείμενο έπεσε στην παγίδα της παράλληλης και συγκριτικής προσέγγισης με έργα του Πλουτάρχου, με αποτέλεσμα κάποια υποτιθέμενα κοσμικά στοιχεία στο κείμενο του Βασιλείου να έχουν σταδιακά μεγαλοποιηθεί και η αληθινό κίνητρο και η βασική μέριμνά του στο εν λόγω κείμενο να έχουν παραβλεφθεί ή παρερμηνευθεί. Στην πραγματικότητα, για τη διατύπωση των βασικών του θέσεων στο Πρὸς τοὺς νέους, ήτοι της θύραθεν παιδείας ως αναγκαίου προπαιδευτικού σταδίου και της ηθικής προσέγγισης της ελληνικής γραμματείας, ο Βασίλειος ανατρέχει στους Αλεξανδρινούς θεολόγους, όχι απευθείας στους έλληνες συγγραφείς, και ειδικότερα τον Πλούταρχο. Εξάλλου, όλα τα κοσμικά στοιχεία που συναντούμε στο σύντομο αυτό έργο, αλλά και στα άλλα έργα του Μ. Βασιλείου, είτε πρόκειται για ρητορική τέχνη είτε μύθους και άλλα είδη του λόγου, σε τελική ανάλυση εξυπηρετούν στη διατύπωση της Χριστιανικής αλήθειας. Συνεπώς ο Μ. Βασίλειος «επιτυγχάνει μια σύνθεση των ἔξωθεν λόγων με τους ημέτερους λόγους» 62, μέσω της μετουσίωσης και ενσωμάτωσης των έξωθεν λόγων στη χριστιανική γραμματεία. Η σύνθεση αυτή, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να αποτελεί την αφετηρία για την ορθή κατανόηση της στάσης του Μ. Βασιλείου απέναντι στα ελληνικά γράμματα. 62 Άννα Κόλτσιου-Νικήτα, Φιλολόγως Ζητούντες, 145. ΣΥΝΘΕΣΙΣ (2019)

Πατέρες και Οικουµενικοί Διδάσκαλοι. Πατρολογία Ι (Υ102) Διδάσκων: Συμεών Πασχαλίδης

Πατέρες και Οικουµενικοί Διδάσκαλοι. Πατρολογία Ι (Υ102) Διδάσκων: Συμεών Πασχαλίδης Πατέρες και Οικουµενικοί Διδάσκαλοι ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΥΜΕΩΝ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ Πατρολογία Ι (Υ102) Διδάσκων: Συμεών Πασχαλίδης 1 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΥΜΕΩΝ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ Οι Πατέρες των πρώτων αιώνων Ποιοι ονοµάζονταν

Διαβάστε περισσότερα

Πατρολογία Ι. Εισαγωγή στην Πατρολογία Γραµµατεία και Θεολογία των Πατέρων των τεσσάρων πρώτων αιώνων.

Πατρολογία Ι. Εισαγωγή στην Πατρολογία Γραµµατεία και Θεολογία των Πατέρων των τεσσάρων πρώτων αιώνων. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Πατρολογία Ι. Εισαγωγή στην Πατρολογία Γραµµατεία και Θεολογία των Πατέρων των τεσσάρων πρώτων αιώνων. Ενότητα 11: Οι Καππαδόκες Πατέρες

Διαβάστε περισσότερα

Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους. Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ.

Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους. Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ. Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ. Διαπιστώσεις Α. Δεν εντοπίζονται άμεσοι φιλολογικοί δεσμοί με τους

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικές Επισημάνσεις

Εισαγωγικές Επισημάνσεις ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ - Β ΜΕΡΟΣ (Θεωρίες της Αγωγής και της Παιδείας) Κατ Επιλογήν Υποχρεωτικό Μάθημα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (Ε Εξάμηνο) Διδάσκων: Αθανάσιος Στογιαννίδης

Διαβάστε περισσότερα

Πατρολογία Ι. Εισαγωγή στην Πατρολογία Γραµµατεία και Θεολογία των Πατέρων των τεσσάρων πρώτων αιώνων.

Πατρολογία Ι. Εισαγωγή στην Πατρολογία Γραµµατεία και Θεολογία των Πατέρων των τεσσάρων πρώτων αιώνων. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Πατρολογία Ι. Εισαγωγή στην Πατρολογία Γραµµατεία και Θεολογία των Πατέρων των τεσσάρων πρώτων αιώνων. Ενότητα 3: Ο θεολογικός χαρακτήρας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. 1. Θέματα Ερμηνείας και Θεολογίας των Επιστολών του Αποστόλου Παύλου. 2. Πατερική Ερμηνευτική.

ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. 1. Θέματα Ερμηνείας και Θεολογίας των Επιστολών του Αποστόλου Παύλου. 2. Πατερική Ερμηνευτική. ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ECTS ECTS 1. Mεθοδολογία και κριτική του κειμένου της Καινής Διαθήκης. 2. Ζητήματα Ερμηνείας και Ερμηνευτικής της Καινής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: 7

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: 7 ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: 7 ΚΕΙΜΕΝΟ α) Ἀριστοτέλους Πολιτικὰ Γ 1, 1-2 Τῷ περὶ πολιτείας ἐπισκοποῦντι,

Διαβάστε περισσότερα

Οι Καθολικές επιστολές

Οι Καθολικές επιστολές EIΔΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μάθημα 10 Οι Καθολικές επιστολές ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ Ιακώβου Α Πέτρου Β Πέτρου Α Ιωάννου Α Ιωάννου Α Ιωάννου Ιούδα Οι 7 αυτές επιστολές επιγράφονται με το όνομα του αποστολέα τους και όχι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ 19-21, ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ FAX: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ 19-21, ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ FAX: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ 19-21, 105 56 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 2103352364 FAX: 2103237654 www.iaath.gr, E-Mail: ipe.iaath@gmail.com ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 5 Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 1: Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ. ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 1: Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ. ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 1: Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ στα αποσπάσματα των εγχειριδίων που ακολουθούν : 1]προσέξτε α) το όνομα του Βυζαντίου β) το μέγεθος

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ στα αποσπάσματα των εγχειριδίων που ακολουθούν : 1]προσέξτε α) το όνομα του Βυζαντίου β) το μέγεθος ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ στα αποσπάσματα των εγχειριδίων που ακολουθούν : 1]προσέξτε α) το όνομα του Βυζαντίου β) το μέγεθος και τον τόνο της αποτίμησης γ) τα στοιχεία της ιστορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. Αριστοτέλους Πολιτικά, Θ 2, 1 4)

ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. Αριστοτέλους Πολιτικά, Θ 2, 1 4) 53 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΒΒΑΪΔΗ-ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ ΠΑΓΚΡΑΤΙ : Φιλολάου & Εκφαντίδου 26 : Τηλ.: 2107601470 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ : ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2013 ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Αριστοτέλους Πολιτικά,

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εισαγωγή Η χώρα μας απέκτησε Νέα Προγράμματα Σπουδών και Νέα

Διαβάστε περισσότερα

β. εκφράζουν αλήθειες για τον Χριστό, τη Θεοτόκο, την Αγία Τριάδα, τους αγίους

β. εκφράζουν αλήθειες για τον Χριστό, τη Θεοτόκο, την Αγία Τριάδα, τους αγίους ΜΑΘΗΜΑ 30 Ο 31 Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ Να συμπληρώσετε την πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε με συντομία την επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας

Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Γραφεία: Κτήριο Αποστολίδη, Καλλιπόλεως και Ερεσού 1 T.K. 20537, 1678 Λευκωσία, Τηλ.: + 357 22893850, Τηλομ.: + 357 22 894491 Παρουσίαση 26 Ιανουαρίου 2014 2. ΣΚΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ : Εθνικόν και Καποδιαστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ΑΡ. ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ECTS ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Α/Α

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ : Εθνικόν και Καποδιαστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ΑΡ. ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ECTS ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Α/Α ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ : Εθνικόν και Καποδιαστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 _ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α/Α ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΩΔΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. ΕΝΟΤΗΤΑ 4η

ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΝΟΤΗΤΑ 4η 15. Bούλομαι δὲ καὶ ἃς βασιλεῖ πρὸς τὴν πόλιν συνθήκας ὁ Λυκοῦργος ἐποίησε διηγήσασθαι: μόνη γὰρ δὴ αὕτη ἀρχὴ διατελεῖ οἵαπερ ἐξ ἀρχῆς κατεστάθη: τὰς δὲ ἄλλας πολιτείας εὕροι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: «ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΗΘΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ» ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΣΚΡΕΚΑ ΝΑΤΑΛΙΑ, Β4 ΕΠΙΒΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΤΑΒΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 17 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Φιλοσοφία

Εισαγωγή στη Φιλοσοφία Εισαγωγή στη Φιλοσοφία Ενότητα: Αριστοτέλης Ι Κωνσταντίνος Μαντζανάρης Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Μαθητικό Συνέδριο Ιστορίας "Το Βυζάντιο ανάμεσα στην αρχαιότητα και τη σύγχρονη Ελλάδα" ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Η επίδραση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στο Βυζαντινό Πολιτισμό Μαθητική Κοινότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ. το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ. το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης ί>ηγο^η 26 Επιστήμες της Αγωγής 26 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (μάθημα επιλογής) Α τάξη Γενικού Λυκείου Α) Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΑΠΣ) Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος επιλογής «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός πολιτισμός»,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. 9 Ιουνίου 2017 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. 9 Ιουνίου 2017 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 9 Ιουνίου 2017 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. Μετάφραση Στις άλλες, δηλαδή, ικανότητες, όπως ακριβώς

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ (16 Ο αι.)

ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ (16 Ο αι.) ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ (16 Ο αι.) 1. Από τον Έρασμο στο Textus Receptus Πρώτη έκδοση του ελληνικού κειμένου της Αγ. Γραφής η πολύγλωσση Κομπλουτιανή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Τίτλος μαθήματος ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Επιλογής / Ενότητα Τεχνών (ΤΕ) ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΑΚΟΥ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΚΤ1121 ΜΟΝΑΔΕΣ ECTS:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Ολιγόλεπτη γραπτή δοκιµασία στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραµµατεία (15 )

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Ολιγόλεπτη γραπτή δοκιµασία στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραµµατεία (15 ) ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ολιγόλεπτη γραπτή δοκιµασία στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραµµατεία (15 ) Πρόταση για επιλογή αποσπάσµατος από τη διδακτική ενότητα 36-37 Ονοµατεπώνυµο µαθητή... Μάθηµα:

Διαβάστε περισσότερα

2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός

2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός κεφάλαιο 6 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ ΩΣ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ (1453-1648) 2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός Ορισμός Πρόκειται για μια γενικότερη πνευματική

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολικοί Πατέρες και Απολογητές. Tuesday, March 5, 13

Αποστολικοί Πατέρες και Απολογητές. Tuesday, March 5, 13 Αποστολικοί Πατέρες και Απολογητές Το πλήρωμα του χρόνου Συνάντηση Ιουδαϊκού κόσμου με ελληνισμό. Μετάφραση των εβδομήκοντα, Φίλωνας μέσω της αλληγορίας. Η ελληνική φιλοσοφία έδωσε την έννοια της θεωρίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ. (Επιλεγόμενο Μάθημα - Χειμερινού Εξαμήνου 2013)

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ. (Επιλεγόμενο Μάθημα - Χειμερινού Εξαμήνου 2013) ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ (Επιλεγόμενο Μάθημα - Χειμερινού Εξαμήνου 2013) Διδάσκων: Αθ. Στογιαννίδης - Λέκτορας 8η Εβδοµάδα Η Φιλοσοφία της Παιδείας στην ορθόδοξη

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Ερωτήσεις Επανάληψης 1 Οι Θεολογικές Δηλώσεις στην Συστηματική Θεολογία Διάλεξη Τρίτη από την σειρά Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Αριστοτέλους Πολιτικά (Γ1, 1-2, 3-4/6/12) Τῷ περὶ πολιτείας ἐπισκοποῦντι, καὶ τίς ἑκάστη καὶ ποία

Ι ΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Αριστοτέλους Πολιτικά (Γ1, 1-2, 3-4/6/12) Τῷ περὶ πολιτείας ἐπισκοποῦντι, καὶ τίς ἑκάστη καὶ ποία ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ʹ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 29 ΜΑΪΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Ι ΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Αριστοτέλους

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΕΞΑΜΗΝΟΥ. 203 Βυζαντινή αρχαιολογία Α Τρ 10:00 14:00 4 Γλ. Χατζούλη κατ ανάθεση. Τρ Πα 08:00 10:00 08:00 10:00

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΕΞΑΜΗΝΟΥ. 203 Βυζαντινή αρχαιολογία Α Τρ 10:00 14:00 4 Γλ. Χατζούλη κατ ανάθεση. Τρ Πα 08:00 10:00 08:00 10:00 ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 016-017 (Αριθµ. Σελ.: 13) ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΔΕΥΤΕΡΑ 13.0.017 ΛΗΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6.05.017 ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Κωδικός

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Ο όρος διαθήκη Οι Εβδομήντα μεταφράζουν την εβραϊκή λέξη berith στα ελληνικά διαθήκη Απαντάται στις εκφράσεις παλαιά διαθήκη και καινή διαθήκη. Σημαίνει συμφωνία (γάμου), που συντελέσθηκε ανάμεσα στο Θεό

Διαβάστε περισσότερα

Ἰσοκράτους Ἀρεοπαγιτικός

Ἰσοκράτους Ἀρεοπαγιτικός Ἰσοκράτους Ἀρεοπαγιτικός 124 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ο Ἀρεοπαγιτικός λόγος του Ισοκράτη είναι το τελευταίο από τα ρητορικά κείµενα που διδάσκεται σύµφωνα µε το Πρόγραµµα Σπουδών στη Θεωρητική Κατεύθυνση της

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές;

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ποια είναι η σχέση των πεποιθήσεών μας με την πραγματικότητα, για να είναι αληθείς και

Διαβάστε περισσότερα

Η καταλλαγή των πάντων εις Χριστόν (Κολ 1, 15-20)

Η καταλλαγή των πάντων εις Χριστόν (Κολ 1, 15-20) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η καταλλαγή των πάντων εις Χριστόν (Κολ 1, 15-20) Ενότητα 8 : 8 ο μάθημα Αικατερίνη Γ. Τσαλαμπούνη Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου

Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου Ήταν γύρω στον 11 ου αι. στα χρόνια του Αλέξιου Κομνηνού όταν στην Κωνσταντινούπολη ξέσπασε με νέα διαμάχη. Άνθρωποι των γραμμάτων και μη,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ Μ. Γκουτζιούδης http://users.auth.gr/~moschosg ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. Η Π.Δ. ως «Γραφή» της πρώτης εκκλησίας 2. Οι απαρχές της Κ.Δ.

Διαβάστε περισσότερα

1. Στα αποστολικά χρόνια, η Θεία Ευχαριστία γινόταν διαφορετικά από τον τρόπο που έγινε τη βραδιά του Μυστικού Δείπνου.

1. Στα αποστολικά χρόνια, η Θεία Ευχαριστία γινόταν διαφορετικά από τον τρόπο που έγινε τη βραδιά του Μυστικού Δείπνου. ΜΑΘΗΜΑ 22 ο ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ Θ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με την ιστορία της αρχαίας Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ http://edu.klimaka.gr ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ http://edu.klimaka.gr ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ʹ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ ΑΣ Β ) ΠΕΜΠΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2010 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα της Κ.Δ. είναι η «κοινή» ελληνιστική, δηλαδή η δημώδης και η γλώσσα που ομιλείτο από τον 3 ο αι. π.χ. μέχρι τον 3 ο αι. μ.χ.

Η γλώσσα της Κ.Δ. είναι η «κοινή» ελληνιστική, δηλαδή η δημώδης και η γλώσσα που ομιλείτο από τον 3 ο αι. π.χ. μέχρι τον 3 ο αι. μ.χ. Η γλώσσα της Κ.Δ. είναι η «κοινή» ελληνιστική, δηλαδή η δημώδης και η γλώσσα που ομιλείτο από τον 3 ο αι. π.χ. μέχρι τον 3 ο αι. μ.χ. Οι κατακτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου και η πολιτική ενοποίηση του χώρου

Διαβάστε περισσότερα

Ωρολόγιο Πρόγραμμα. Εξάμηνο Κωδικός Μάθημα Διδάσκων Ημέρα Ώρα

Ωρολόγιο Πρόγραμμα. Εξάμηνο Κωδικός Μάθημα Διδάσκων Ημέρα Ώρα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ Α' Κύκλος Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκού Έτους 2017-18 Ωρολόγιο Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΛΕ ΒΙΒΛΙΟΤΕΤΡΑΔΙΑ. ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΠΛΕ ΒΙΒΛΙΟΤΕΤΡΑΔΙΑ. ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΛΕ ΒΙΒΛΙΟΤΕΤΡΑΔΙΑ. ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ by Τaλκ/ Αύγουστος 29, 2018/ Χωρίς σχόλια Οι εκπαιδευτικοί Ευαγγελία Δεσύπρη και Κωνσταντίνα Μάρκου υπογράφουν τη νέα,

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο Α Υ Π Ο Χ Ρ Ε Ω Τ Ι Κ Α Ε Π Ι Λ Ε Γ Ο Μ Ε Ν Α

Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο Α Υ Π Ο Χ Ρ Ε Ω Τ Ι Κ Α Ε Π Ι Λ Ε Γ Ο Μ Ε Ν Α ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2011-2012 Α - Εισαγωγή στην Π.Δ. 6 30663 - Γενική Εκκλ. Ιστορία Α 6 30587 - Εισαγωγή στην Κ.Δ. 5 30670 - Αρχαία Εβραϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Ωρολόγιο Πρόγραμμα. Εξάμηνο Κωδικός Μάθημα Διδάσκων Ημέρα Ώρα

Ωρολόγιο Πρόγραμμα. Εξάμηνο Κωδικός Μάθημα Διδάσκων Ημέρα Ώρα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ Α' Κύκλος Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκού Έτους 2018-19 ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή;

Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή; Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή; Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο Το πιο πολυδιαβασμένο στον κόσμο. Το πρώτο που τυπώθηκε από τον Γουτεμβέργιο

Διαβάστε περισσότερα

III_Β.1 : Διδασκαλία με ΤΠΕ, Γιατί ;

III_Β.1 : Διδασκαλία με ΤΠΕ, Γιατί ; III_Β.1 : Διδασκαλία με ΤΠΕ, Γιατί ; Eρωτήματα ποιες επιλογές γίνονται τελικά; ποιες προκρίνονται από το Π.Σ.; ποιες προβάλλονται από το εγχειρίδιο; ποιες υποδεικνύονται από το ίδιο το αντικείμενο; με

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΤΑΞΗ: Β ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ: 23 ΑΓΟΡΙΑ: 13 ΚΟΡΙΤΣΙΑ: 10 ΕΚΠΟΝΗΣΗ: ΛΙΑΠΗ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΜΠΕΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΠΡΙΑΜΗ ΒΑΓΙΑ, Β4 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΤΑΒΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 17 Περιεχόμενα ΠΕΡΙΛΗΨΗ... 3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. LOGO

Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. LOGO Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. LOGO Γιατί να επιλέξω το Τμήμα Θεολογίας; Τι σπουδές θα κάνω; Θα βρω μετά δουλειά; Προβληματική Προοπτικές Το Τμήμα Θεολογίας αποτελεί, μαζί με το Τμήμα Κοινωνικής και Ποιμαντικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 3 Διδαγμένο κείμενο Ἀριστοτέλους Πολιτικά (Α1,1/Γ1,2/Γ1,3-4/6/12)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ / ΜΥΤΙΛΗΝΗ / Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης Ε.Π.ΠΑΙ.Κ.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ / ΜΥΤΙΛΗΝΗ / Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης Ε.Π.ΠΑΙ.Κ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ / ΜΥΤΙΛΗΝΗ / Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης Ε.Π.ΠΑΙ.Κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Διδάσκων στο Ε.Π.ΠΑΙ.Κ. / ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ / ΜΥΤΙΛΗΝΗ DEA Ιστορίας ΑΠΘ / Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Περίληψη είναι μικρής έκτασης κείμενο, με το οποίο αποδίδεται συμπυκνωμένο το περιεχόμενο ενός ευρύτερου κειμένου. Έχει σαν στόχο την πληροφόρηση των άλλων, με λιτό και περιεκτικό τρόπο, για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ. Το άρθρο αυτό έχει ως σκοπό την παράθεση των αποτελεσμάτων πάνω σε μια έρευνα με τίτλο, οι ιδέες των παιδιών σχετικά με το

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΞΑΜΗΝΟ. Επιλέγονται τρία (3) από τα παραπάνω προσφερόμενα μαθήματα. ΣΥΝΟΛΟ (επί των επιλεγομένων μαθημάτων) 30 Β ΕΞΑΜΗΝΟ

Α ΕΞΑΜΗΝΟ. Επιλέγονται τρία (3) από τα παραπάνω προσφερόμενα μαθήματα. ΣΥΝΟΛΟ (επί των επιλεγομένων μαθημάτων) 30 Β ΕΞΑΜΗΝΟ Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (), που απαιτούνται για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε., ανέρχονται σε 120. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ανά κατεύθυνση ως εξής: 1. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ευαγγελικές αφηγήσεις της Ανάστασης

Ευαγγελικές αφηγήσεις της Ανάστασης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ευαγγελικές αφηγήσεις της Ανάστασης Ενότητα 5 : Η αφήγηση της Ανάστασης στο κατά Λουκάν (Μέρος Β ) Αικατερίνη Τσαλαμπούνη Ποιμαντικής

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικοί Όροι στην Θεολογία

Τεχνικοί Όροι στην Θεολογία Τεχνικοί Όροι στην Θεολογία Μάθημα Δεύτερο από την σειρά Οικοδομώντας μία Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ 322Α - 323Α

ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ 322Α - 323Α ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Αµυραδάκη 20, Νίκαια (210-4903576) ΤΑΞΗ... Γ ΛΥΚΕΙΟΥ... ΜΑΘΗΜΑ...ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ... Α] ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη. 1. Ο χώρος τέλεσης της χριστιανικής λατρείας ονομάστηκε ναός

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη. 1. Ο χώρος τέλεσης της χριστιανικής λατρείας ονομάστηκε ναός ΜΑΘΗΜΑ 2 Ο ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση από τις αντίστοιχες φράσεις α, β, γ. 1. Ο χώρος τέλεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ (519C-D, 520Α) Ἡμέτερον δὴ ἔργον, ἦν δ' ἐγώ, τῶν οἰκιστῶν τάς τε βελτίστας

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή;

Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή; Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο Το πιο πολυδιαβασμένο στον κόσμο. Το πρώτο που τυπώθηκε από τον Γουτεμβέργιο

Διαβάστε περισσότερα

Πατρολογία Ι. Εισαγωγή στην Πατρολογία Γραµµατεία και Θεολογία των Πατέρων των τεσσάρων πρώτων αιώνων

Πατρολογία Ι. Εισαγωγή στην Πατρολογία Γραµµατεία και Θεολογία των Πατέρων των τεσσάρων πρώτων αιώνων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Πατρολογία Ι. Εισαγωγή στην Πατρολογία Γραµµατεία και Θεολογία των Πατέρων των τεσσάρων πρώτων αιώνων Ενότητα 12: Οι Καππαδόκες Πατέρες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ 1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019 (Διάρκεια Εξεταστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. 2 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ (Ι) ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ; Στο μάθημα «Κοινωνική Θεωρία της Γνώσης (I)» (όπως και στο (ΙΙ) που ακολουθεί) παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή και Πορεία του Κόσμου (Χριστιανική Κοσμολογία) Διδ. Εν. 9

Αρχή και Πορεία του Κόσμου (Χριστιανική Κοσμολογία) Διδ. Εν. 9 Αρχή και Πορεία του Κόσμου (Χριστιανική Κοσμολογία) Διδ. Εν. 9 Κόσμος Κόσμημα δηλ. στολίδι, που χαρακτηρίζεται από την ποικιλία, την τάξη και την αρμονία Φυσικός κόσμος μακρόκοσμος μικρόκοσμος Πως έγινε

Διαβάστε περισσότερα

παράγραφος Εκταση Περιεχόμενο Δομή Εξωτερικά στοιχεία 8-10 σειρές Ολοκληρωμένο νόημα Οργανωμένη και λογική Εμφανή και ευδιάκριτα

παράγραφος Εκταση Περιεχόμενο Δομή Εξωτερικά στοιχεία 8-10 σειρές Ολοκληρωμένο νόημα Οργανωμένη και λογική Εμφανή και ευδιάκριτα παράγραφος Εκταση 8-10 σειρές Περιεχόμενο Ολοκληρωμένο νόημα Δομή Οργανωμένη και λογική Εξωτερικά στοιχεία Εμφανή και ευδιάκριτα Δομή παραγράφου Θεματική περίοδος- πρόταση Βασικές λεπτομέρειες /σχόλια

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του φωτός σαν παραμύθι

Η ιστορία του φωτός σαν παραμύθι Η ιστορία του φωτός σαν παραμύθι περιγραφή της δράσης Χρήστος Γκοτζαρίδης Φυσικός ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΗ ΦΑΣΗ Μικρή Περιγραφή: Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν μία ιστορία, για την εξέλιξη των

Διαβάστε περισσότερα

Ναπολέων Μήτσης: Αποσπάσματα κειμένων για τη σχέση γλώσσας και πολιτισμού

Ναπολέων Μήτσης: Αποσπάσματα κειμένων για τη σχέση γλώσσας και πολιτισμού 5 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Ναπολέων Μήτσης: Αποσπάσματα κειμένων για τη σχέση γλώσσας και πολιτισμού Κείμενο A. Με τον όρο ευρύτερο κοινωνικό-πολιτισμικό περιβάλλον εννοούμε μια σειρά αρχών και δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Μαθήματα Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήματος Θεολογίας, ακαδ. έτος

Μαθήματα Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήματος Θεολογίας, ακαδ. έτος Μαθήματα Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήματος Θεολογίας, ακαδ. έτος 2014-2015 Άρθρο 6 Πρόγραμμα μαθημάτων 1. Για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. ο φοιτητής πρέπει να παρακολουθήσει και να εξετασθεί με επιτυχία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών MA in Education (Education Sciences) ΑΣΠΑΙΤΕ-Roehampton ΠΜΣ MA in Education (Education Sciences) Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Εκπαίδευση (Επιστήμες της Αγωγής),

Διαβάστε περισσότερα

Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης

Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης Ενότητα 9: Το βιβλίο της Αποκάλυψης: Α μέρος Αικατερίνη Τσαλαμπούνη Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας Μεσοπόλεμος)

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας Μεσοπόλεμος) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας Μεσοπόλεμος) Ενότητα 3: Η πρώιμη φάση της Παιδαγωγικής θεωρίας και

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτο Μάθημα 8/9/2008

Πρώτο Μάθημα 8/9/2008 Πρώτο Μάθημα 8/9/2008 Δημιουργικότητα και Καινοτομία Μαρία Κωνσταντοπούλου Ανδρέας Ευαγγελάτος Δημιουργικότητα & Καινοτομία - Μαρία Κωνσταντοπούλου Σεπτ. 2008 1 Καλώς ορίσατε στο μάθημα Δημιουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

5. Λόγος, γλώσσα και ομιλία

5. Λόγος, γλώσσα και ομιλία 5. Λόγος, γλώσσα και ομιλία Στόχοι της γλωσσολογίας Σύμφωνα με τον Saussure, βασικός στόχος της γλωσσολογίας είναι να περιγράψει τις γλωσσικές δομές κάθε γλώσσας με στόχο να διατυπώσει θεωρητικές αρχές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ : ΚΟΙΝ.: Ι. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΣ : ΚΟΙΝ.: Ι. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α Να διατηρηθεί μέχρι... Βαθμός Ασφαλείας...

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Θεολογίας. Αννα Κόλτσιου Νικήτα Αναπλ. Καθηγήτρια

Τμήμα Θεολογίας. Αννα Κόλτσιου Νικήτα Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. Αννα Κόλτσιου Νικήτα Αναπλ. Καθηγήτρια ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ Α. ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ Το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2014 ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Διδαγμένο κείμενο Ἀριστοτέλους Πολιτικά (Θ2, 1-4)

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2014 ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Διδαγμένο κείμενο Ἀριστοτέλους Πολιτικά (Θ2, 1-4) ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Διδαγμένο κείμενο Ἀριστοτέλους Πολιτικά (Θ2, 1-4) Ὅτι μὲν οὖν νομοθετητέον περὶ παιδείας καὶ ταύτην κοινὴν ποιητέον, φανερόν τίς δ ἔσται ἡ παιδεία καὶ πῶς χρὴ παιδεύεσθαι, δεῖ μὴ λανθάνειν.

Διαβάστε περισσότερα

Οικολογία, βιβλική θεολογία και ο κόσμος

Οικολογία, βιβλική θεολογία και ο κόσμος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Οικολογία, βιβλική θεολογία και ο κόσμος Ενότητα 13 : 13 ο μάθημα Αικατερίνη Γ. Τσαλαμπούνη Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή Διεύθυνσης Π.Ε. & Δ.Ε. Αττικής. Εκτίμηση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων ΕΑΕΠ Αττικής για την πορεία του ΕΑΕΠ το σχολικό έτος

Περιφερειακή Διεύθυνσης Π.Ε. & Δ.Ε. Αττικής. Εκτίμηση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων ΕΑΕΠ Αττικής για την πορεία του ΕΑΕΠ το σχολικό έτος Περιφερειακή Διεύθυνσης Π.Ε. & Δ.Ε. Αττικής Τμήμα Επιστημονικής Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εκτίμηση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων ΕΑΕΠ Αττικής για την πορεία του ΕΑΕΠ το σχολικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

Πατρολογία Ι. Εισαγωγή στην Πατρολογία Γραµµατεία και Θεολογία των Πατέρων των τεσσάρων πρώτων αιώνων.

Πατρολογία Ι. Εισαγωγή στην Πατρολογία Γραµµατεία και Θεολογία των Πατέρων των τεσσάρων πρώτων αιώνων. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Πατρολογία Ι. Εισαγωγή στην Πατρολογία Γραµµατεία και Θεολογία των Πατέρων των τεσσάρων πρώτων αιώνων. Ενότητα 7: Αρχαίοι Απολογητές 2

Διαβάστε περισσότερα

ανθρωπιστικών επιστημών Ηρώ Φραντζή

ανθρωπιστικών επιστημών Ηρώ Φραντζή Πληροφόρηση και επικοινωνία στο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών έρευνα χρηστών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ Ηρώ Φραντζή Ανθρωπιστικές επιστήμες Litterae humaniores Humanities Geisteswissenschaften-Kulturwissenschaten

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος

ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Δημήτρης Πλάντζος ΣΑ88: Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Το σεμινάριο βοηθά τους φοιτητές να εμπεδώσουν

Διαβάστε περισσότερα

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις ΠΡΟΛΟΓΟΣ Οι δυσκολίες μάθησης των παιδιών συνεχίζουν να απασχολούν όλους όσοι ασχολούνται με την ανάπτυξη των παιδιών και με την εκπαίδευση. Τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, μέσα στην τάξη τους, βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ: ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ: ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ» ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας

Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας ΜΑΘΗΜΑ 7 Ο Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας σύμφωνα με τη χρονική σειρά που πραγματοποιήθηκαν: 1. Προαναγγελία του Μεσσία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ. : ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων του Γενικού και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ. : ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων του Γενικού και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ----- Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας:

Διαβάστε περισσότερα

Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών

Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών Πηγή: Δημάκη, Α. Χαϊτοπούλου, Ι. Παπαπάνου, Ι. Ραβάνης, Κ. Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών: μια ποιοτική προσέγγιση αντιλήψεων μελλοντικών νηπιαγωγών. Στο Π. Κουμαράς & Φ. Σέρογλου (επιμ.). (2008).

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο λόγος που ο Αριστοτέλης μελέτησε την έννοια της αρετής στα Ηθικά Νικομάχεια είναι γιατί αυτή αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την ευδαιμονία του ατόμου αλλά και ολόκληρης

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές συλλογής δεδομένων στην ποιοτική έρευνα

Τεχνικές συλλογής δεδομένων στην ποιοτική έρευνα Το κείμενο αυτό είναι ένα απόσπασμα από το Κεφάλαιο 16: Ποιοτικές ερμηνευτικές μέθοδοι έρευνας στη φυσική αγωγή (σελ.341-364) του βιβλίου «Για μία καλύτερη φυσική αγωγή» (Παπαιωάννου, Α., Θεοδωράκης Ι.,

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Καθηγητή κ. Μ. Κωνσταντίνου. Δε Κ. Σ. 3 Ι. Μούρτζιος. Καθηγητή κ. Ι. Μούρτζιου. Κ. Σ. Κ. Σ. Κ. Σ. 3 Χ. Ατµατζίδης

Γραφείο Καθηγητή κ. Μ. Κωνσταντίνου. Δε Κ. Σ. 3 Ι. Μούρτζιος. Καθηγητή κ. Ι. Μούρτζιου. Κ. Σ. Κ. Σ. Κ. Σ. 3 Χ. Ατµατζίδης ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Β ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΠΜΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 (Αριθµ. Σελ.: 6) ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΔΕΥΤΕΡΑ 13.02.2017 ΛΗΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.05.2017 Κωδικός

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ»

Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» Τμήμα 5 ης -6 ης Δημοτικού Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012 Θαλής ο Μιλήσιος 630/635 π.χ. 543 π.χ. Ο πρώτος φιλόσοφος! Ο Θαλής ο Μιλήσιος ανήκει στους προσωκρατικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ 1. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 1925 Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. 1942 Αρχίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 15

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 15 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η δημιουργικότητα είναι η λειτουργία που επιτρέπει στο νου να πραγματοποιήσει ένα άλμα, πολλές φορές εκτός του αναμενόμενου πλαισίου, να αναδιατάξει τα δεδομένα με απρόσμενο τρόπο, υπερβαίνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι 1 Ενότητα #2: Βασικές Γνώσεις I Ο πολιτισμός στη βαρβαρική δύση (5 ος 8 ο ς αι.) Νικόλαος Καραπιδάκης Τμήμα Ιστορίας 2 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 26: ΕΚΚΛΗΣΙΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 26: ΕΚΚΛΗΣΙΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 26: ΕΚΚΛΗΣΙΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων

ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων 1. Ποια είναι τα βιβλία της Καινής Διαθήκης 1. Ιστορικά Ευαγγέλια 1. κατά Ματθαίον 2. κατά Μάρκον 3. κατά Λουκάν 4. κατά Ιωάννην 5.Πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

Ερμηνεία του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου Ενότητα: 2

Ερμηνεία του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου Ενότητα: 2 Ερμηνεία του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου Ενότητα: 2 Χρήστος Καρακόλης Τμήμα Θεολογίας Σελίδα 2 1. Πρόλογος Ι Α 1α Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ λόγος α β καὶ ὁ λόγος ἦν πρὸς τὸν θεόν, β γ καὶ θεὸς ἦν ὁ λόγος, α 2 οὗτος ἦν

Διαβάστε περισσότερα

Οικολογική Ερμηνεία. Ενότητα 2 : 2 ο μάθημα. Αικατερίνη Γ. Τσαλαμπούνη Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Οικολογική Ερμηνεία. Ενότητα 2 : 2 ο μάθημα. Αικατερίνη Γ. Τσαλαμπούνη Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Οικολογική Ερμηνεία Ενότητα 2 : 2 ο μάθημα Αικατερίνη Γ. Τσαλαμπούνη Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ / ΜΥΤΙΛΗΝΗ Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης / Ε.Π.ΠΑΙ.Κ.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ / ΜΥΤΙΛΗΝΗ Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης / Ε.Π.ΠΑΙ.Κ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ / ΜΥΤΙΛΗΝΗ Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης / Ε.Π.ΠΑΙ.Κ. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕ. Λ. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Διδάσκων στην ΑΣΠΑΙΤΕ / Παράρτημα

Διαβάστε περισσότερα