Ατρείδης Γιώργος. Στεργιούλας Νικόλαος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ατρείδης Γιώργος. Στεργιούλας Νικόλαος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ"

Transcript

1 ΑΣΤΕΡΕΣ ΝΕΤΡΟΝΙΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΓΑΜΜΑ Ατρείδης Γιώργος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Στεργιούλας Νικόλαος

2 Αστέρες νετρονίων -Pulsars Pulsars Δομή ενός αστέρα νετρονίων Ανακαλύφθηκαν από την Jocelyn Bell το 1967

3 Γενικά στοιχεία Εναπομείναντας πυρήνας από supernova τύπου ΙΙ. Μια πολύ πυκνή σφαίρα νετρονίων. Διάμετρος 20 Km Μάζα 1, της μάζας του Ήλιου. Πυκνότητα τάξης g/cm 3. Επιφανειακή βαρύτητα φορές υψηλότερη της Γης. Ταχύτητα διαφυγής 06c 0,6c. Υψηλές συχνότητες περιστροφής. Μαγνητικό πεδίο φορές μεγαλύτερο της Γης.

4 Πολύ μεγάλες πυκνότητες Για να υπάρχει ένας περιστρεφόμενος αστέρας πρέπει η βαρυτική δύναμη στην επιφάνειά άτου να υπερβαίνει την κεντρομόλο δύναμη. Για τον pulsar crab η περίοδος είναι T=33ms επομένως η πυκνότητα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 1,3x10 11 g/cm 3.

5 Περίοδοι των pulsar Με τον καιρό οι Pulsars χάνουν ενέργεια και στροφορμή Η περιστροφή τους σταδιακά επιβραδύνεται με ρυθμό dτ/dt ~10-15 Ασυνέχειες στην περίοδο dτ/τ ~

6 Περιστροφή ρ ενός αστέρα νετρονίων Η στροφορμή του αστέρα είναι Όπου M είναι η μάζα, R η ακτίνα και v η συχνότητα περιστροφής του αστέρα. Έστω ένας Ήλιος που περιστρέφεται με ρυθμό 1/25 days και έχει ακτίνα 7x10 8 m. Αν αυτός καταρρεύσει σε έναν αστέρα νετρονίων ακτίνας 12 Km, τότε εφαρμόζοντας τη διατήρηση της στροφορμής βρίσκουμε τη συχνότητα περιστροφής του. Αυτή είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε συχνότητα αστέρα νετρονίων. Δηλαδή ένα τμήμα της μάζας και της στροφορμής χάνονται κατά την Δηλαδή ένα τμήμα της μάζας και της στροφορμής χάνονται κατά την κατάρρευση του αστέρα.

7 Μαγνητικό γη πεδίο Όταν ένα αστέρι ηλιακού τύπου καταρρέει για να δημιουργηθεί ένας αστέρας νετρονίων από τη διατήρηση της μαγνητικής ροής παίρνουμε. Αν πάρουμε για τον Ήλιο Β sun =100 G, ο αστέρας νετρονίων θα είχε ένα πεδίο της τάξης G. Από τη μεταβολή του μαγνητικού πεδίου δημιουργείται ηλεκτρικό πεδίο στο εξωτερικό του αστέρα νετρονίων.

8 Η μαγνητόσφαιρα του crab pulsar

9 Εκπομπή ακτινοβολίας Η ακτινοβολία προέρχεται από την περιοχή των μαγνητικών πόλων Η κωνική δέσμη ακτινοβολίας του κάθε πόλου του pulsar σαρώνει έναν κοίλο κώνο με κορυφή τον pulsar Αν η Γη τυχαίνει να βρίσκεται στο εσωτερικό του κοίλου κώνου, τότε σε κάθε περίοδο περιστροφής του αστέρα παρατηρούμε έναν παλμό ακτινοβολίας η διάρκεια του οποίου είναι ανάλογη προς το εύρος της κωνικής δέσμης

10 Κύλινδρος ςφωτός Light cylinder Οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου μέσα στον κύλινδρο φωτός είναι κλειστές, ενώ αυτές που περνούν από έξω είναι ανοιχτές. Τα σωματίδια ρέουν κατά μήκος των ανοιχτών γραμμών.

11 Σχηματική παράσταση Άξονας περιστροφής διαφορετικός από τον μαγνητικό άξονα. Ανοιχτές και κλειστές μαγνητικές γραμμές. Κώνος εκπομπής ακτινοβολίας. Εκπομπή ακτινοβολίας από ραδιοκύματα μέχρι ακτινοβολία γάμμα. Εκπομπή ακτινοβολίας από τους πόλους και από το εξωτερικό τμήμα.

12 Διαδικασίες εκπομπής ακτινοβολίας Τρόποι εκπομπής ακτινοβολίας γάμμα στο μαγνητικό πεδίο του αστέρα νετρονίων. Ακτινοβολία synchrotron Σχετικιστικά σωματίδια e ± που κινούνται σε ελικοειδή τροχιά μέσα σε μαγνητικό πεδίο εκπέμπουν ακτινοβολία synchrotron. Curvature radiation Σε ένα πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο, τα ηλεκτρόνια ακολουθούν τις μαγνητικές γραμμές πολύ κοντά σε μία γωνία περίπου 0 ο. Αντίστροφο φαινόμενο Compton Σύγκρουση φωτονίων χαμηλής ενέργειας με ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας. Έτσι τα φωτόνια αυξάνουν την ενέργειά τους.

13 Βασικός μηχανισμός εκπομπής Σε ένα περιστρεφόμενο αστέρα νετρονίων η μαγνητόσφαιρα μπορεί να χωριστεί σε ανοιχτές και κλειστές ζώνες. Οι τελευταίες ανοιχτές γραμμές του πεδίου καθορίζουν τα όρια. Στην ανοιχτή ζώνη τα e ± διαφεύγουν διαμέσω του κυλίνδρου φωτός σαν άνεμος του pulsar. Στην κλειστή ζώνη ένα πεδίο E μπορεί να δημιουργηθεί πολύ γρήγορα από το πυκνό πλάσμα. Έ όλ έλ ή ά δί ί Έτσι σε όλα τα μοντέλα εκπομπής, η επιτάχυνση των σωματιδίων γίνεται μέσα στην ανοιχτή ζώνη.

14 Βασικός μηχανισμός εκπομπής Για τυπικούς Pulsars υψηλής ενέργειας, η ανοιχτή ζώνη εκτείνεται μόνο σε μερικές μρ ςμοίρες από τον άξονα Β στην επιφάνεια του αστέρα. Η διαθέσιμη διαφορά δυναμικού στην ανοιχτή ζώνη είναι NS closed field-line region open field lines

15 Διαδικασία επιτάχυνσης - εκπομπής Φυσικές διεργασίες που λαμβάνουν μέρος κατά την επιτάχυνση ζεύγους e ±. Τα e ± επιταχύνονται από το E Σχετικιστικά e + /e - εκπέμπουν ακτίνες γ με ακτινοβολία synchrotron, Curvature radiation και αντίστροφη σκέδαση Compton. Οι ακτίνες γ συγκρούονται με φωτόνια μέσα στο μαγνητικό πεδίο και δημιουργούν ζεύγη e ±.

16 Εξωτερική μαγνητόσφαιρα Εκπομπή στην εξωτερική μαγνητόσφαιρα Στην πάνω πλευρά, εξαιτίας της διαφοράς φάσης (χρονική ή καθυστέρηση) ) τα φωτόνια εκπέμπονται σε διάφορα ύψη και με γωνιακό άνοιγμα πάνω από 140 o. Στην πίσω πλευρά, τα φωτόνια εκπέμπονται νωρίτερα σε χαμηλότερα ύψη, φθάνουν αυτά που εκπέμπονται αργότερα σε ψηλότερα ύψη και επικεντρώνονται σε μια μικρή φάση εμβέλειας 30 o, σχηματίζοντας περιοχές μεγάλης πυκνότητας.

17 Παρατηρήσεις ακτινοβολίας ςγάμμα Πολύ συχνά υπάρχουν παλμοί με δυο κορυφές. (34 μεταξύ 46 LAT pulsars) Ο διαχωρισμός των κορυφών είναι μεταξύ 100 o and 180 o. Ο διαχωρισμός των κορυφών είναι ανεξάρτητος από την ηλικία του pulsar. spin dow wn lumino osity [erg s 1 ] old histogram total=34 new 90 o 180 o Peak separation [deg]

18 Μοντέλο aligned pulsar Το απλοποιημένο αυτό μοντέλο δεν διαφέρει πολύ από την πραγματικότητα. Ο άξονας περιστροφής είναι παράλληλος με τον άξονα του μαγνητικού πεδίου. Οι μαγνητικές ςγραμμές παρασέρνονται ρ με την ταχύτητα του φωτός. Όριο της περιστροφής της μαγνητόσφαιρας. R L =c/ω Οι μαγνητικές γραμμές που τέμνουν τον κύλινδρο φωτός δεν επιστρέφουν στην επιφάνεια του αστέρα (open field lines).

19 Μοντέλο aligned pulsar Από το νόμο του Ohm σε εξωτερικό μαγνητικό πεδίο παίρνουμε. J=σ(Ε+v B Για να είναι η αγωγιμότητα (σ) άπειρη πρέπει. Ε+v B 0 Και καταλήγουμε στη σχέση. 1 E + c ( Ω r) B = 0 (1) Η οποία μας δίνει μια πυκνότητα ηλεκτρικού φορτίου ρ GJ = Ω Β 2πc 1 _ 1 Ω r / c 2 που ονομάζεται πυκνότητα φορτίου Goldreich Julian. Επιφάνειες μηδενικής πυκνότητας Ω Β=0

20 Μοντέλο aligned pulsar Η επιτάχυνση των σωματιδίων Το ηλεκτρικό πεδίο που δημιουργείται είναι συμμετρικό και επιταχύνει τα φορτισμένα σωματίδια μακριά από την επιφάνεια του αστέρα. Δημιουργία αρχικού ρεύματος. N GJ πr 2 pc (ρ c Ω / e)c 2 R 3 2ec B s Όπου Β s είναι το μαγνητικό πεδίο της επιφάνειας του αστέρα και R η ακτίνα του αστέρα. Από τις σχέσεις (1) και (2) υπολογίζουμε τη διαφορά Η άκρη του polar cap δυναμικού μεταξύ του κέντρου και της άκρης του καθορίζεται από το σημείο της περιοχής επιτάχυνσης. της τελευταίας κλειστής μαγνητικής ήςγραμμής. (3) r pc =Rsinθ pc Θεωρητικά οι ακτίνες γ από ένα pulsar παράγονται sinθ θ =(R/R L 1/2 pc L) (2) από την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα φορτισμένα σωματίδια, που επιταχύνονται από μια διαφορά δυναμικού όπως η (3).

21 Μοντέλα εκπομπής ακτινοβολίας Τρία μοντέλα εκπομπής ακτινοβολίας Polar-cap Model Προτάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 80. Ύψος εκπομπής < 3R Star Slot-gap Model Προτάθηκε το Βρίσκεται στην περιοχή των κλειστών μαγνητικών γραμμών. Outer-gap Model Προτάθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 80. Ύψος εκπομπής > 100R Star Μπόρεσε να εξηγήσει τους παλμούς με τις διπλές κορυφές.

22 Polar-cap Slot-gap gpmodel Το ηλεκτρικό πεδίο είναι κυκλικό για ύψη h<r pc και εγκάρσιο για ύψη h>r pc. Τα αρχικά φορτισμένα σωματίδια επιταχύνονται σε μια μικρή ζώνη πάνω από την επιφάνεια polar cap. Ω α B Η αρχική περιοχή εκπομπής περιορίζεται στις ανοιχτές γραμμές του διπόλου. Ω. B = 0 Η διαφορά δυναμικού μεταξύ του κέντρου και της άκρης του polar cap είναι R LC ΔΦ~(ΩΒ s /2c)h 2

23 Polar-cap Model Τα φορτισμένα σωματίδια επιταχύνονται στην περιοχή κενού (vacuum gap) που ισχύει Ε Β 0 Αυτό σημαίνει ότι στην περιοχή αυτή οι μαγνητικές γραμμές δεν αναγκάζονται σε περιστροφή. Πάνω από την περιοχή (vacuum gap) η μαγνητόσφαιρα περιστρέφεται μαζί με τον pulsar

24 Εκπομπή ακτινοβολίας γάμμα Polar-cap Model Η διαφορά δυναμικού βγάζει τα φορτισμένα σωματίδια από την επιφάνεια του αστέρα και τα επιταχύνει σε σχετικιστικές ταχύτητες κατά μήκος των μαγνητικών γραμμών. Οι κάθετες ενέργειες των σωματιδίων εκπέμπονται αμέσως με ακτινοβολία synchrotron. Οι διαμήκεις ενέργειες των σωματιδίων εκπέμπονται σαν ακτίνες γ υψηλής ενέργειας με μηχανισμό μ Curvature radiation. Οι ακτίνες γ υψηλής ενέργειας καθώς κινούνται εγκάρσια στο ισχυρό μαγνητικό πεδίο παράγουν ζεύγη e ±. Τ ά λ βά Τα παραπάνω επαναλαμβάνονται και δημιουργείται ένας καταιγισμός.

25 Εκπομπή ακτινοβολίας γάμμα Polar-cap Model Η διαφορά δυναμικού μεταξύ του κέντρου και της άκρης στο polar cap είναι. Με την παραπάνω διαφορά δυναμικού το ηλεκτρικό πεδίο E επιταχύνει τα φορτία. Στην περιστρεφόμενη μαγνητόσφαιρα του αστέρα η πυκνότητα φορτίου κατά Goldreich-Julian προκαλείται για ένα στατικό παρατηρητή. Από τις εξισώσεις του Maxwell παίρνουμε. ρ=e(n + -n - ) - 2 Φ= Ε=4π(ρ-ρρ GJ )

26 Εκπομπή ακτινοβολίας γάμμα Polar-cap Model Η παραπάνω διαφορά δυναμικού είναι αρκετή για να ξεσηκώσει τα φορτισμένα σωματίδια από την επιφάνεια του αστέρα και να τα επιταχύνει σε σχετικιστικές ταχύτητες κατά μήκος των μαγνητικών γραμμών. Τα φορτισμένα σωματίδια επιταχύνονται στην περιοχή κενού που ισχύει Ε Β 0 Αυτά κινούμενα στο μαγνητικό πεδίο εκπέμπουν ακτινοβολία γάμμα με τυπικές ενέργειες. Όπου γ e είναι ο συντελεστής Lorentz και s η τυπική ακτίνα καμπυλότητας. Τα φωτόνια (πολύ υψηλής ενέργειας ) κινούμενα στο μαγνητικό πεδίο παράγουν ζεύγη e ±. γ+β e + +e - Τα οποία στη συνέχεια επιταχύνονται παράγοντας ακτίνες γ και ούτω καθεξής. Έτσι δημιουργείται ένας καταιγισμός σωματιδίων (pair cascade).

27 Καταιγισμός στην περιοχή polar cap e - γ γ+β e + +e - e - γ γ+β e + +e - e + γ γ+β e + +e -

28 Δυο τύποι επιτάχυνσης στο polar cap Τα σωματίδια είναι ελεύθερα μόνο αν η θερμοκρασία της επιφάνειας είναι μεγαλύτερη από την θερμοκρασία θερμιονικής εκπομπής. Τ e 3, K Θερμοκρασία ηλεκτρονίων Τ i 3, K T s Θερμοκρασία ιόντων Θερμοκρασία επιφάνειας i) T s <T i,e Vacuum Gap ii) T s >T i,e Space Charge Gap Τα σωματίδια παγιδεύονται στην επιφάνεια κενού όπου υπάρχει το ηλεκτρικό πεδίο E =ΩΒ ο R Συνθήκες επιφάνειας ρ(r)=0 E =(R) 0 Τα σωματίδια βράζουν στην επιφάνεια και στη συνέχεια ρέουν κατά μήκος των ανοιχτών μαγνητικών γραμμών. Το ηλεκτρικό πεδίο το οποίο μεγαλώνει με το ύψος είναι E E =(ρ-ρ GJ )/ε ο Συνθήκες επιφάνειας ρ(r)=ρ GJ E =(R)=0

29 Δυο τύποι επιτάχυνσης στο polar cap E = 4 π ( ρ ρ GJ ) E = 4πρ GJ

30 Outer-gap Model Δημιουργία περιοχών (στην εξωτερική μαγνητόσφαιρα), με πολλά ηλεκτρικά φορτία εξαιτίας της περιστροφής του αστέρα. Ισχυρά ηλεκτρικά πεδία κατά μήκος των μαγνητικών γραμμών (Ε Β 0) Β 0). Δημιουργία μηχανισμών όπως η αντίστροφη σκέδαση Compton και η παραγωγή ζεύγους e ±. Τ ± δ ύ ό Τα e ± δημιουργούν μια μακρόστενη περιοχή (outer gap).

31 Εκπομπή ακτινοβολίας γάμμα Ω Περιοχή outer-gap Outer-gap Model Τα ηλεκτρόνια δεσμεύονται σε μαγνητικά πεδία και περιστρέφονται μαζί με τον pulsar. Σε ακτίνα r=c/ω η περιστροφή γίνεται με την ταχύτητα του φωτός ς( (light cylinder). Τα σωματίδια κινούνται διαμέσω των μαγνητικών πεδίων. Εκπομπή ακτινοβολίας synchrotron. Curvature radiation.

32 Εκπομπή ακτινοβολίας γάμμα Outer-gap Model Δυο είδη pulsar. Crab type Vela type Στο Crab μοντέλο η περιοχή παράγει φωτόνια (GeV) με Curvature radiation και στη συνέχεια παράγονται e ± τα οποία εκπέμπουν ακτινοβολία synchrotron και φωτόνια από αντίστροφη σκέδαση Compton. Στο Crab μοντέλο τα αρχικά e ± χάνουν την περισσότερη από την ενέργειά τους με Curvature radiation, σε αντίθεση με το Vela μοντέλο που η περισσότερη ενέργειά τους χάνεται με ακτινοβολία synchrotron.

33 Εκπομπή ακτινοβολίας γάμμα Ω Outer-gap Model Δυο είδη pulsar. Crab type Vela type Στο Vela μοντέλο τα e ± επιταχύνονται σε αντίθετες κατευθύνσεις σε πολύ μεγάλες μγ σχετικιστικές ενέργειες. Τα σωματίδια αυτά παράγουν ακτίνες γ με αντίστροφη σκέδαση Compton. Οι αρχικές ακτίνες γ έχοντας αρκετή ενέργεια παράγουν ζεύγη e ±. Τα δευτερεύοντα ζεύγη e ± με ακτινοβολία synchrotron παράγουν δευτερεύουσες ακτίνες γ που κινούνται ελικοειδώς στο μαγνητικό πεδίο.

34 Διαδικασία εκπομπής ακτινοβολίας γάμμα Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο είναι διαθέσιμο κατά μήκος των ανοιχτών μαγνητικών γραμμών λίγες μοίρες από τον άξονα του μαγνητικού πεδίου. Η διαφορά δυναμικού στην περιοχή των ανοιχτών μαγνητικών γραμμών είναι open field lines Μια διαφορά άδυναμικού της τάξης NS closed μπορεί να επιταχύνει τα φορτισμένα σωματίδια. field-line region Αναλύοντας την ένταση Ε του ηλεκτρικού πεδίου στις συνιστώσες E και E παίρνουμε την παρακάτω εξίσωση του Maxwell. Sideview i of NS magnetosphere [E + E ]= E=4πρ e E = _ 1 c (Ω r) Β όπου ρ e =e(n + -n - ) πραγματική πυκνότητα φορτίου

35 Διαδικασία εκπομπής ακτινοβολίας γάμμα Η E είναι κάθετη στο μαγνητικό πεδίο Β. Η πρώτη εξίσωση του Maxwell δίνει. E=4π(ρ e - ρ GJ ) όπου ρ GJ = 1 4π E = _ ΩΒ s 2πc Β s =Ω Β/Ω Η ρ GJ αλλάζει πρόσημο στην null surface. Αν η ρ e αποκλίνει από την ρ GJ σε κάποιες περιοχές, ένα ηλεκτρικό πεδίο επιτάχυνσης E ασκείται κατά μήκος των μαγνητικών γραμμών B.

36 Magnetars Αστέρες νετρονίων με ασυνήθιστα ισχυρό μαγνητικό πεδίο G. Το ισχυρό μαγνητικό πεδίο προκαλεί σεισμούς στην επιφάνεια του αστέρα. Αυτοί οι σεισμοί παράγουν μεγάλες ποσότητες αναλαμπών ακτίνων Χ και ακτίνων γάμμα. Η πηγή ενέργειας είναι το μαγνητικό πεδίο. Δυο είδη magnetars Soft Gamma-ray Repeaters Anomalous X-ray Pulsars

37 Δυο τύποι αστέρων νετρονίων

38 Soft Gamma-Ray Repeaters Εκρήξεις με τρομερή απελευθέρωση ενέργειας erg/s. Οι ενέργειες προέρχονται από το μαγνητικό πεδίο. Το ισχυρό μαγνητικό πεδίο διαπερνά το στερεό φλοιό του αστέρα. Έτσι εμφανίζονται δυνάμεις που δεν μπορεί να αντέξει ο φλοιός, με αποτέλεσμα να γίνονται ισχυρές χρςεκρήξεις. Ακτίνες γ εκπέμπονται από τον αστέρα SGR J όταν η επιφάνειά του καταρρέει απελευθερώνοντας ενέργεια Το ισχυρό μαγνητικό πεδίο αναδιατάσσεται σε μια κατάσταση χαμηλότερης ενέργειας. Έτσι έχουμε την απελευθέρωση ενέργειας. Η μαγνητική ενέργεια που απελευθερώνεται δημιουργεί συνοδευτικά ένα πυκνό νέφος e ± καθώς και μια έκρηξη μαλακών ακτίνων γάμμα.

39 Εκρήξεις στους magnetars

40 Βιβλιογραφία - Αναφορές Βιβλία - Εργασίες Neutron Stars and Pulsars Werner Becker Particle Astrophysics sics Donald Perkins Αστροφυσική Τόμος Ι (Αστέρες) Shu H. Frank Ανάλυση Μεμονωμένων Παλμών από Αστέρες Νετρονίων Διπλωματική εργασία Αναστασίου Μαγδαληνή Ιστοσελίδες html gcode=600&navtab=nav_epoepo

41 Ευχαριστώ πολύ

AΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΙ ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

AΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΙ ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ AΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΙ ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Ατρείδης Γιώργος ΑΜ: 4147 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Σπ. Δεδούσης

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Παναγιώτης Χάντζιος, Μάρτιος 2003

Δρ. Παναγιώτης Χάντζιος, Μάρτιος 2003 Τα Άστρα και η Εξέλιξή τους Δρ. Παναγιώτης Χάντζιος, Μάρτιος 2003 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ, ΕΑΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝA 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ 3. Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ 4. ΑΣΤΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΙΟΝΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥ fof2 ΜΕ ΠΡΟ ΡΟΜΑ ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΙΟΝΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥ fof2 ΜΕ ΠΡΟ ΡΟΜΑ ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ H/Y ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΙΟΝΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥ fof2 ΜΕ ΠΡΟ ΡΟΜΑ ΣΕΙΣΜΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος. ιπλωµατική εργασία

Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος. ιπλωµατική εργασία Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος ιπλωµατική εργασία Οι επιδράσεις της ηλιακής δραστηριότητας στη γη ελήµπασης Παναγιώτης Επιβλέπων καθηγητής Βασίλειος Γκέκας ΧΑΝΙΑ 2009 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. και. Β ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ(6-ωρο)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. και. Β ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ(6-ωρο) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ και Β ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ(6-ωρο) Ενότητα Θέμα Σελ. Περ. 1 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΛΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 1.1 Δυνάμεις και κίνηση 4

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΧΡΟΝΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (Τ1, Τ2, Τ2*) ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΙΣΤΩΝ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΟΦΙΑ ΒΕΝΕΤΗ

«ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΧΡΟΝΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (Τ1, Τ2, Τ2*) ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΙΣΤΩΝ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΟΦΙΑ ΒΕΝΕΤΗ «ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΧΡΟΝΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (Τ1, Τ2, Τ2*) ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΙΣΤΩΝ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΟΦΙΑ ΒΕΝΕΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, ΔΠΜΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Tα Laser και οι εφαρμογές τους. Σοφία Κόττου

Tα Laser και οι εφαρμογές τους. Σοφία Κόττου Tα Laser και οι εφαρμογές τους Σοφία Κόττου Μάιος 2009 Σκοπός της ανάπτυξης του θέματος είναι η συγκεντρωμένη παρουσίαση ιδιοτήτων και εφαρμογών της ακτινοβολίας Laser. Με την ταχύτατη εξέλιξη της σύγχρονης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΉ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΕ ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΚΟΣΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Σάκκουλα Βάλια Κεφάλαιο 1 ο 1.1. Ηλεκτρική δύναμη Τα σώματα τα οποία έχουν την ιδιότητα να ασκούν δύναμη σε άλλα ελαφρά αντικείμενα, όταν τα τρίψουμε με κάποιο άλλο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ. Για τους φοιτητές του 1ου έτους Σχολών Πολυτεχνείου. Παναγιώτης Πετράκης MSc Φυσικός, Ε.ΔΙ.Π στο Πολυτεχνείο Κρήτης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ. Για τους φοιτητές του 1ου έτους Σχολών Πολυτεχνείου. Παναγιώτης Πετράκης MSc Φυσικός, Ε.ΔΙ.Π στο Πολυτεχνείο Κρήτης Πολυτεχνείο Κρήτης Εργαστήριο Δομής της Ύλης & Φυσικής Λέιζερ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ Για τους φοιτητές του 1ου έτους Σχολών Πολυτεχνείου Παναγιώτης Πετράκης MSc Φυσικός, Ε.ΔΙ.Π στο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Συνθήκες διάδοσης σημάτων - Κεραίες Σαρρίδης Δ. Ιωάννης Επιβλέπων: Τσαλαμάνης Ιωάννης Εισηγητής: Βραδέλης Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Νεκταρία Γκιζάνη, Ελληνικό Ανοικτό Παν/ο, Σχολή Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας

Δρ. Νεκταρία Γκιζάνη, Ελληνικό Ανοικτό Παν/ο, Σχολή Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας Δρ. Νεκταρία Γκιζάνη, Ελληνικό Ανοικτό Παν/ο, Σχολή Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας Γενικά περί Κοσμικής Ακτινοβολίας Από πού προέρχεται Πηγές Κοσμικής ακτινοβολίας (supernova, sun, extragalactic) (Εκτεταμένοι)

Διαβάστε περισσότερα

Το Περιορισμένο Πρόβλημα Των Τριών Σωμάτων Στο Σύστημα Γη Σελήνη

Το Περιορισμένο Πρόβλημα Των Τριών Σωμάτων Στο Σύστημα Γη Σελήνη Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης χολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής Το Περιορισμένο Πρόβλημα Των Τριών ωμάτων το ύστημα Γη ελήνη - - - - - - - - Διπλωματική Εργασία Αντωνιάδης Παναγιώτης Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργοί Γαλαξίες. Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής

Ενεργοί Γαλαξίες. Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Ενεργοί Γαλαξίες Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Οι «ενεργοί γαλαξίες» είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα κατηγορία γαλαξιών που ως χαρακτηριστικό τους γνώρισμα έχουν μια εξαιρετικά έντονη ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Θέση, μετατόπιση και διάστημα Όταν ένα σημειακό αντικείμενο κινείται ευθύγραμμα, για να μελετήσουμε την κίνησή του θεωρούμε σαν σύστημα αναφοράς έναν άξονα χ χ. Στην αρχή του

Διαβάστε περισσότερα

Ανακατασκευή Προβολικής Εικόνας Συστήματος γ-camera με Χρήση Ομογενών Κρυστάλλων Σπινθηρισμού

Ανακατασκευή Προβολικής Εικόνας Συστήματος γ-camera με Χρήση Ομογενών Κρυστάλλων Σπινθηρισμού ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ Ανακατασκευή Προβολικής Εικόνας Συστήματος γ-camera με Χρήση Ομογενών Κρυστάλλων Σπινθηρισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Σε όλες τις κινήσεις που μελετούσαμε μέχρι τώρα, προκειμένου να απλοποιηθεί η μελέτη τους, θεωρούσαμε τα σώματα ως υλικά σημεία. Το υλικό σημείο ορίζεται ως σώμα που έχει

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Ιστορική Εξέλιξη των Αντιλήψεων για τα Άτομα

1.1. Ιστορική Εξέλιξη των Αντιλήψεων για τα Άτομα Περιεχόμενα 1.1. Ιστορική εξέλιξη των αντιλήψεων για τα άτομα 1.2. Η φύση του φωτός. Τα φάσματα των στοιχείων 1.3. Κυματομηχανική θεώρηση 1.4. Η εξίσωση Schröedinger 1.5. Πολυηλεκτρονικά άτομα 1.6. Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ - Β ΐΚΡί ΐ». Ο -'-*"' ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ * f S 'j ΒΙΒΛΙΟ Κ % -; - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΘΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

R s ~ M Για αστρικές μάζες ΜΟ είναι μερικές φορές μικρότερη των αστέρων νετρονίων

R s ~ M Για αστρικές μάζες ΜΟ είναι μερικές φορές μικρότερη των αστέρων νετρονίων Μελανές οπές Πόση θα πρέπει να είναι η R μάζας Μ ώστε υ διαφ =c; 2GM Μάζα (M ) Rs (km) R s = c 2 Αστέρας 10 30 Αστέρας 3 9 Αστέρας 2 6 Ήλιος 1 3 Γη 0.00003 9mm R s ~ M Για αστρικές μάζες ΜΟ είναι μερικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ 5 Κρούσεις 755 Αδρανειακά συστήματα Σχετικές κινήσεις 160 Κέντρο μάζας 163 Φαινόμενο Doppler 167 Σύνοψη 171 Ασκήσεις 11 173 5-1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ταχύτητα και η επιτάχυνση των σωμάτων,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΗΝΙΑ TESLA

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΗΝΙΑ TESLA 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΗΝΙΑ TESLA ΑΝ ΡΟΥΛΙ ΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματική μελέτη του πλάσματος που παράγεται από αλληλεπίδραση laser με γραφίτη

Πειραματική μελέτη του πλάσματος που παράγεται από αλληλεπίδραση laser με γραφίτη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Μεταπτυχιακή εργασία Πειραματική μελέτη του πλάσματος που παράγεται από αλληλεπίδραση laser με γραφίτη Καστανά Μαρία Επιβλέπων Καθηγητής: Σ. Κουρής

Διαβάστε περισσότερα

Εκροή ύλης από μαύρες τρύπες

Εκροή ύλης από μαύρες τρύπες Εκροή ύλης από μαύρες τρύπες Νίκος Κυλάφης Πανεπιστήµιο Κρήτης Η µελέτη του θέµατος ξεκίνησε ως διδακτορική διατριβή του Δηµήτρη Γιαννίου (Princeton) και συνεχίζεται. Ιωάννινα, 8-9-11 Κατ αρχάς, πώς ξέρομε

Διαβάστε περισσότερα

απόσταση ταλαντωτή από τη ΘΙ είναι 5cm τότε στην αντικατάσταση το µέγεθος αυτό ενδεχοµένως να είναι αρνητικό.. χ-t, υ-t, α-t

απόσταση ταλαντωτή από τη ΘΙ είναι 5cm τότε στην αντικατάσταση το µέγεθος αυτό ενδεχοµένως να είναι αρνητικό.. χ-t, υ-t, α-t 1 ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 1. εργάζοµαι µε µονάδες SI. κάνω σωστές πράξεις 3. χρησιµοποιώ τα σύµβολα που δόθηκαν και όχι δικά µου 4. προσέχω αν ζητιέται το µέτρο του µεγέθους ή η αριθµητική του τιµή 5. βρίσκω µε βάση

Διαβάστε περισσότερα

μηχανικη στερεου σωματοσ

μηχανικη στερεου σωματοσ μηχανικη στερεου σωματοσ 4 Ροπή δύναμης 112 Ισορροπία στερεού 115 Ροπή αδράνειας 116 Στροφορμή 122 Κινητική ενέργεια λόγω περιστροφής 126 Σύνοψη 131 Ασκήσεις 132 4-1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην προσπάθειά μας να απλοποιήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 00 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ ο Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που

Διαβάστε περισσότερα

1 Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑΣ

1 Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑΣ 1 Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑΣ Διδάσκων: Θεόδωρος Ν. Τομαράς 1.1 Newton s law A. Newton s law: Περιγράφει τη κίνηση υλικού σημείου μάζας m σε χωρο-χρονικά μεταβαλλόμενο πεδίο δυνάμεων F. Σε Αδρανειακό Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Η ηλιόσφαιρα. Κεφάλαιο 6

Η ηλιόσφαιρα. Κεφάλαιο 6 Κεφάλαιο 6 Η ηλιόσφαιρα 285 Η ΗΛΙΟΣΦΑΙΡΑ Ο Ήλιος κατέχει το 99,87% της συνολικής µάζας του ηλιακού συστήµατος. Ως σώµα κυριαρχεί βαρυτικά στον χώρο του και το µαγνητικό του πεδίο απλώνεται πολύ µακριά.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Παράστασης. ΔΙOΝΥΣΗ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ Διευθυντή Ευγενιδείου Πλανηταρίου. ΑΛΕΞΗ Α. ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ Αστρονόμου Ευγενιδείου Πλανηταρίου

Οδηγός Παράστασης. ΔΙOΝΥΣΗ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ Διευθυντή Ευγενιδείου Πλανηταρίου. ΑΛΕΞΗ Α. ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ Αστρονόμου Ευγενιδείου Πλανηταρίου ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ ΝΕΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Οδηγός Παράστασης ΔΙOΝΥΣΗ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ Διευθυντή Ευγενιδείου Πλανηταρίου ΑΛΕΞΗ Α. ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ Αστρονόμου Ευγενιδείου Πλανηταρίου ΑΘΗΝΑ 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος...4

Διαβάστε περισσότερα