ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: «Τρέφομαι ισορροπημένα, Κινούμαι τακτικά, Αναπτύσσομαι σωστά» για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: «Τρέφομαι ισορροπημένα, Κινούμαι τακτικά, Αναπτύσσομαι σωστά» για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου"

Transcript

1 ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: «Τρέφομαι ισορροπημένα, Κινούμαι τακτικά, Αναπτύσσομαι σωστά» για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

2 Διαφάνεια 1 Διαβάζουμε στους μαθητές τον τίτλο της παρουσίασης «Τρέφομαι! Κινούμαι! Αναπτύσσομαι!». Η φράση μπορεί να γραφτεί στον πίνακα της τάξης και να ζητηθεί από τους μαθητές να τη συμπληρώσουν, προσθέτοντας κατάλληλες λέξεις (επιρρήματα) στα αποσιωπητικά. Αφού γραφτούν όλες οι προτεινόμενες ιδέες στον πίνακα, ενημερώνουμε τους μαθητές ότι στην τελευταία διαφάνεια της παρουσίασης ο τίτλος θα είναι συμπληρωμένος κατάλληλα, έτσι ώστε να δοθεί έμφαση στο κεντρικό της μήνυμα.

3 Διαφάνεια 2 Στη συνέχεια, περιγράφουμε στους μαθητές τα περιεχόμενα της παρουσίασης. Στο πρώτο μέρος της θα περιγραφεί συνοπτικά η σωματική ανάπτυξη των παιδιών κατά τη διάρκεια της εφηβείας, με έμφαση τόσο στην αύξηση του βάρους και του ύψους τους όσο και στα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούνται μεταξύ των δύο φύλων και προετοιμάζουν το σώμα τους για τη μορφή που θα έχει μελλοντικά. Έπειτα, θα αναφερθούν οι βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής, η αξία της ενυδάτωσης, καθώς και η σημασία της υιοθέτησης ενός δραστήριου τρόπου ζωής, συμπεριφορές που συνδυαστικά αποτελούν το μέσο για την εξασφάλιση μιας υγιούς ανάπτυξης στην εφηβεία. Τέλος, θα γίνει μια σύντομη αναφορά στο Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ και στις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες που μπορεί να αντλήσει ένας έφηβος μέσα από την ιστοσελίδα και τις δράσεις του Προγράμματος.

4 Διαφάνεια 3 Το πρώτο μέρος της παρουσίασης αφορά τη σωματική ανάπτυξη. Βασική προϋπόθεση για τη μελλοντική υγεία των παιδιών είναι η εξασφάλιση της υγιούς ανάπτυξής τους καθ' όλη τη διάρκεια της ευαίσθητης παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ καταγράφει και αξιολογεί τη σωματική διάπλαση και τον ρυθμό ανάπτυξης των μαθητών όλων των σχολικών βαθμίδων της χώρας σε ετήσια βάση, ενώ ταυτόχρονα, στοχεύει στη διασφάλιση της φυσιολογικής ανάπτυξης και την προαγωγή της υγείας παιδιών και εφήβων, παρέχοντας διαρκή συμβουλευτική ενημέρωση και εκπαίδευση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. 1 1 Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του ΕΥΖΗΝ στο πλαίσιο της προώθησης της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων μπορείτε να βρείτε εδώ!

5 Διαφάνεια 4 Τονίζουμε στους μαθητές ότι η περίοδος της εφηβείας, η οποία διαρκεί περίπου 5 με 7 έτη, αποτελεί το μοναδικό στάδιο μετά τη γέννηση κατά το οποίο παρατηρείται σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι αλλαγές που παρατηρούνται κατά την εφηβεία είναι εντυπωσιακές και περιλαμβάνουν την αύξηση του σωματικού βάρους, του ύψους, αλλά και της μάζας και της πυκνότητας των οστών. Μάλιστα, οι έφηβοι αποκτούν περίπου το 20% του ενήλικου ύψους τους και το 50% του ενήλικου βάρους τους στην περίοδο της εφηβείας. Επομένως, τονίζουμε στους μαθητές ότι η εφηβεία είναι μια πολύ σημαντική περίοδος για την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών τρόπου ζωής, δηλαδή ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, με στόχο την προώθηση της υγιούς ανάπτυξής τους.

6 Διαφάνεια 5 Σχετικά με την αύξηση του βάρους, εξηγούμε στους μαθητές ότι είναι φυσιολογική και ότι ο ρυθμός της ξεκινά να αυξάνεται κατά την έναρξη της εφηβείας, δηλαδή σε ηλικία 10 ετών για τα κορίτσια και 12 ετών για τα αγόρια, όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα. Ο μέγιστος ρυθμός αύξησης του βάρους παρατηρείται στην ηλικία των 12 ετών για τα κορίτσια, με αύξηση που ανέρχεται σε 7 κιλά ανά έτος, και στην ηλικία των 14 ετών για τα αγόρια, με αύξηση που ανέρχεται σε 10 κιλά ανά έτος. Μετά από το σημείο της μέγιστης ανάπτυξης και με την ολοκλήρωση της σεξουαλικής ωρίμανσης, ο ρυθμός αύξησης του σωματικού βάρους μειώνεται σταδιακά, αλλά η αύξηση του βάρους συνεχίζεται με πιο αργό ρυθμό έως περίπου την ηλικία των ετών για τα κορίτσια και την ηλικία των ετών για τα αγόρια.

7 Διαφάνεια 6 Αντιστοίχως, έχοντας αναφέρει ότι το ύψος αυξάνεται στην εφηβεία, καλούμε τους μαθητές να το δουν και στο διάγραμμα της διαφάνειας. Σύμφωνα με αυτό, ο ρυθμός αύξησης του ύψους ξεκινά να αυξάνει σταδιακά από την ηλικία των 10 ετών για τα κορίτσια και την ηλικία των 12 ετών για τα αγόρια, δηλαδή κατά την έναρξη της εφηβείας. Για τα κορίτσια, ο μέγιστος ρυθμός αύξησης ύψους παρατηρείται στην ηλικία των 12 ετών, με αύξηση που ανέρχεται σε 8,5 εκατοστά ανά έτος, ενώ για τα αγόρια στην ηλικία των 14 ετών, με αύξηση που ανέρχεται σε 9,5 εκατοστά ανά έτος. Κατά αντιστοιχία με το βάρος, μετά από το σημείο της μέγιστης ανάπτυξης και με την ολοκλήρωση της σεξουαλικής ωρίμανσης, ο ρυθμός αύξησης του ύψους μειώνεται σταδιακά, αλλά η ανάπτυξη συνεχίζεται με αργό ρυθμό έως περίπου την ηλικία των ετών για τα κορίτσια και την ηλικία των ετών για τα αγόρια.

8 Διαφάνεια 7 Ένα ζήτημα που πιθανώς απασχολεί πολλούς εφήβους είναι κατά πόσον το σωματικό τους βάρος είναι υγιές. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τονίσουμε στους μαθητές ότι δεν υπάρχει ένα ιδανικό βάρος για όλους, αλλά αντιθέτως το «επιθυμητό» βάρος είναι ξεχωριστό για τον καθένα και μπορεί να θεωρηθεί ως ένα βάρος που συνοδεύει μια υγιή ανάπτυξη, δεν προκαλεί προβλήματα υγείας και μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Έπειτα, ενημερώνουμε τους μαθητές ότι μπορούν εύκολα να διαπιστώσουν αν το βάρος τους βρίσκεται κοντά στο επιθυμητό με βάση το φύλο και την ηλικία τους, υπολογίζοντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του ΔΜΣ είναι ο εξής: ΔΜΣ = βάρος (μετρημένο σε κιλά) / ύψος x ύψος (μετρημένο σε μέτρα). Για παράδειγμα, αν το βάρος ενός ατόμου είναι 55 κιλά και το ύψος του 1,65 μέτρα, ο ΔΜΣ του είναι ίσος με 55 / 1,65 x 1,65 = 20,2 κιλά/μέτρα 2. Προτρέπουμε, λοιπόν, τους μαθητές να υπολογίσουν τον ΔΜΣ τους και να σημειώσουν την τιμή του.

9 Διαφάνεια 8 Έχοντας υπολογίσει τον ΔΜΣ τους, οι μαθητές μπορούν να ανατρέξουν στον πίνακα της διαφάνειας και να δουν αν η τιμή αυτή αντιστοιχεί σε ένα «επιθυμητό» βάρος. Προτρέπουμε τους μαθητές να παρατηρήσουν στον πίνακα ότι για κάθε φύλο και ηλικία υπάρχει ένα μεγάλο εύρος τιμών ΔΜΣ που αντιστοιχούν σε ένα «επιθυμητό» βάρος. Επομένως, επαναλαμβάνουμε ότι δεν υπάρχει ένα ιδανικό βάρος για όλους. Επίσης, τονίζουμε ότι οι τιμές του πίνακα δεν είναι απόλυτες, επομένως, μικρές αποκλίσεις από αυτές δεν σημαίνουν απαραιτήτως πως το βάρος των μαθητών δεν είναι υγιές. Σε περίπτωση που η τιμή του ΔΜΣ κάποιων μαθητών είναι μεγαλύτερη από αυτές του πίνακα, τους εξηγούμε ότι δεν χρειάζεται να απογοητευτούν, αλλά ούτε και να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος. Και αυτό διότι κατά την εφηβεία το ύψος τους θα αυξηθεί, και ως αποτέλεσμα η τιμή του ΔΜΣ τους θα μειωθεί ακόμα και αν το βάρος τους παραμείνει σταθερό. Εάν κάποιοι μαθητές εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερες τιμές ΔΜΣ από τις «επιθυμητές», τότε ίσως να είναι χρήσιμο να τους παραπέμψουμε σε κάποιον επαγγελματία υγείας, ο οποίος θα αξιολογήσει το σωματικό βάρος αλλά και συνολικά τον ρυθμό ανάπτυξής τους, και θα προτείνει τρόπους βελτίωσης αυτών.

10 Διαφάνεια 9 Ακολούθως, εξηγούμε στους μαθητές ότι πέρα από την προαναφερθείσα αύξηση του σωματικού βάρους και του ύψους, που είναι κοινή και στα δύο φύλα, η σύσταση του σώματος κατά την εφηβεία διαφοροποιείται μεταξύ κοριτσιών και αγοριών, παράλληλα με τη διαδικασία της σεξουαλικής τους ωρίμανσης. Πιο συγκεκριμένα, το σωματικό λίπος των κοριτσιών αυξάνεται περισσότερο κατά την εφηβεία (συσσωρεύεται κυρίως στους μηρούς και τους γλουτούς) σε σχέση με τα αγόρια (ώστε μετά την ενηλικίωση το ποσοστό λίπους του σώματός τους να κυμαίνεται σε 22-26% και 15-18%, αντιστοίχως), ενώ τα αγόρια αποκτούν τη διπλάσια περίπου μυϊκή μάζα σε σχέση με τα κορίτσια. Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να τονίσουμε στους μαθητές ότι οι διαφοροποιήσεις αυτές είναι φυσιολογικές, ότι δεν πρέπει να τους φοβίζουν ούτε να τους προβληματίζουν και ότι καλό είναι να τις αντιμετωπίσουν ως μια φυσιολογική μετάβαση στην ενήλικη ζωή.

11 Διαφάνεια 10 Στη συνέχεια, ζητάμε από τους μαθητές να κοιτάξουν γύρω τους και να παρατηρήσουν ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές στα χαρακτηριστικά του σώματος του κάθε εφήβου. Μάλιστα, ακόμα και οι μαθητές με παρόμοια τιμή ΔΜΣ, όπως αυτή υπολογίστηκε προηγουμένως, μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικό σχήμα σώματος. Αυτό συμβαίνει, διότι κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του σωματότυπο, τα χαρακτηριστικά του οποίου καθορίζονται γονιδιακά. Έτσι, τονίζουμε στους μαθητές ότι το σχήμα και το μέγεθος του σώματος του κάθε ανθρώπου είναι μοναδικό, και ότι γνωρίζοντας τον σωματότυπό μας, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα το σώμα μας, να εξοικειωθούμε με αυτό, και να το αγαπήσουμε. 2 Μάλιστα, αυτό που μπορεί να μας φαίνεται ως «μειονέκτημα» στο σώμα μας μπορεί να μετατραπεί σε ένα δυνατό μας σημείο. Για παράδειγμα, εξηγούμε στους μαθητές ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε σωματότυπου ευνοούν την ενασχόληση με συγκεκριμένα αθλήματα, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια της παρουσίασης. 2 Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα διαφορετικά είδη σωματότυπου και τα χαρακτηριστικά τους μπορείτε να βρείτε εδώ!

12 Διαφάνεια 11 Ολοκληρώνοντας την ενότητα της σωματικής ανάπτυξης, εξηγούμε στους μαθητές το σχήμα της διαφάνειας, το οποίο αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ αυτής και των επόμενων ενοτήτων. Στο σχήμα αυτό παρουσιάζεται διαγραμματικά η ανάπτυξη ενός οργανισμού, με γνώμονα τόσο το γενετικό του υπόβαθρο όσο και τον τρόπο ζωής του. Πιο συγκεκριμένα, εξηγούμε στους μαθητές ότι για παράδειγμα η ανάπτυξη των οστών, άρα και του ύψους, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φύλο και τα γονίδιά μας, και επομένως ο καθένας με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης θα αποκτήσει ένα ύψος, το οποίο είναι γενετικά προκαθορισμένο. Για παράδειγμα, σε γενικές γραμμές το ύψος των αγοριών αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο σε σχέση με αυτό των κοριτσιών, ενώ όσο πιο ψηλοί είναι οι γονείς του εφήβου τόσο περισσότερο αναμένεται να αυξηθεί και το δικό του ύψος κατά την εφηβεία. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι υιοθετώντας μια ισορροπημένη διατροφή και έναν δραστήριο τρόπο ζωής δίνουμε τη δυνατότητα στο σώμα μας να κατακτήσει το μέγιστο ύψος και τη μέγιστη ποιότητα οστών που του επιτρέπουν το φύλο και τα γονίδιά μας! Επομένως, στη συνέχεια της παρουσίασης οι έφηβοι θα μάθουν πώς να υιοθετήσουν ισορροπημένες συνήθειες διατροφής και άσκησης και έτσι να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή σωματική τους ανάπτυξη.

13 Διαφάνεια 12 Το δεύτερο μέρος της παρουσίασης αφορά την ισορροπημένη διατροφή. Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την εξασφάλιση και τη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου, ιδίως κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, δεδομένου ότι οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού είναι ιδιαιτέρως αυξημένες λόγω της ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ αξιολογεί τις διατροφικές συνήθειες και την ποιότητα της διατροφής των μαθητών όλων των σχολικών βαθμίδων της χώρας σε ετήσια βάση, και ταυτόχρονα στοχεύει στη βελτίωση αυτών, παρέχοντας διαρκή συμβουλευτική ενημέρωση και εκπαίδευση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. 3 3 Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του ΕΥΖΗΝ στο πλαίσιο της προώθησης του ισορροπημένου τρόπου διατροφής των παιδιών και των εφήβων μπορείτε να βρείτε εδώ!

14 Διαφάνεια 13 Παρουσιάζουμε στους μαθητές τις παραμέτρους μιας ισορροπημένης διατροφής, όπως αναγράφονται στη διαφάνεια. Αυτές περιλαμβάνουν την ποικιλία, δηλαδή την κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων αλλά και διαφορετικών τροφίμων εντός της κάθε ομάδας, τη συχνότητα, δηλαδή την κατανάλωση του κατάλληλου αριθμού γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας με βάση τις ανάγκες του οργανισμού, την ποιότητα, δηλαδή την επιλογή των περισσότερο θρεπτικών τροφίμων από την κάθε ομάδα αλλά και τον σχεδιασμό πλήρων γευμάτων, την ποσότητα, δηλαδή τον έλεγχο του μεγέθους της μερίδας που καταναλώνεται, και τέλος τις συνθήκες, δηλαδή την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τα γεύματα. Οι παράμετροι αυτές μπορούν να γραφτούν στον πίνακα της τάξης, έτσι ώστε οι μαθητές να μπορούν να τα παρακολουθούν καλύτερα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

15 Διαφάνεια 14 Ξεκινώντας από τις ομάδες τροφίμων, εξηγούμε στους μαθητές ότι τη βάση της δίαιτας του ανθρώπου αποτελούν τα δημητριακά και τα προϊόντα τους, όπως το ψωμί, οι φρυγανιές, το ρύζι, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά πρωινού. Τα τρόφιμα της ομάδας αυτής αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και στη φυσική τους μορφή αποτελούν πλούσια πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, βιταμινών (βιταμίνες του συμπλέγματος Β) και ανόργανων συστατικών (π.χ. μαγνήσιο). Η επεξεργασία, όμως, που γίνεται στην πλειονότητα αυτών αφαιρεί μεγάλο μέρος των θρεπτικών τους συστατικών. Επομένως, συστήνεται η κατανάλωση ακατέργαστων δημητριακών (ολικής άλεσης), που είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες, σε αντικατάσταση των επεξεργασμένων. 4 4 Περισσότερες πληροφορίες για τα ακατέργαστα δημητριακά και τα οφέλη των προϊόντων ολικής άλεσης μπορείτε να βρείτε εδώ!

16 Διαφάνεια 15 Περνώντας στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αναφέρουμε ότι σε αυτά ανήκουν το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, τα οποία είναι στενά συνδεδεμένα με την υγεία των οστών, καθώς αποτελούν σημαντικές πηγές ασβεστίου. Παρά τη γενική αντίληψη ότι ένα παιδί πρέπει απαραιτήτως να πίνει γάλα, εξηγούμε στους μαθητές ότι όλα τα τρόφιμα της ομάδας είναι πλούσια σε ασβέστιο και επομένως συμβάλλουν εξίσου στην υγιή ανάπτυξη των οστών. Ωστόσο, τονίζουμε ότι έφηβοι που δεν καταναλώνουν καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει να ενσωματώσουν άλλες πηγές ασβεστίου στη διατροφή τους, όπως τα μικρά ψάρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί κ.ά. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι, επίσης, τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιδιαιτέρως D, A, Β2 και B12, λιπίδια και ανόργανα συστατικά (π.χ. φώσφορο και κάλιο), όμως, είναι και πηγή ζωικού (κορεσμένου) λίπους, με συνέπεια οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί να συστήνουν την κατανάλωση ημίπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων. 5 5 Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ημίπαχων γαλακτοκομικών στην παιδική ηλικία μπορείτε να βρείτε εδώ!

17 Διαφάνεια 16 Ακολούθως, περιγράφουμε την ομάδα των φρούτων και των λαχανικών, η κατανάλωση των οποίων είναι αναπόσπαστο στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς αποτελούν πηγή πολλών απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως υδατάνθρακες (φρούτα), φυτικές ίνες, βιταμίνες (π.χ. βιταμίνη C), ανόργανα συστατικά (π.χ. κάλιο) και νερό. Αποτελούν δε την πιο χρωματιστή ομάδα τροφίμων, και πολύ συχνά τα χρώματα στα τρόφιμα είναι δηλωτικά κάποιων πολύτιμων για την υγεία συστατικών. Για αυτό και η ποικιλία των χρωμάτων στα φρούτα και τα λαχανικά αναδεικνύεται ως ένας άτυπος κανόνας για μια ισορροπημένη διατροφή. Συγκεκριμένα για τα φρούτα, τονίζουμε στους μαθητές ότι θα πρέπει να προτιμάται η κατανάλωση φρέσκων φρούτων, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σε σχέση με τους χυμούς αυτών, ιδίως τους τυποποιημένους, που αντιθέτως είναι πλούσιοι σε ζάχαρη. 6 6 Περισσότερες πληροφορίες για το αν οι χυμοί φρούτων αποτελούν μια καλή επιλογή για τα παιδιά μπορείτε να βρείτε εδώ!

18 Διαφάνεια 17 Έπειτα, περνάμε στην ομάδα του κρέατος, στην οποία ανήκουν όλα τα είδη κρέατος, το αβγό, τα ψάρια, τα θαλασσινά, καθώς και τα όσπρια. Χαρακτηριστικό θρεπτικό συστατικό των τροφίμων της ομάδας αυτής είναι οι πλήρεις πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη δόμηση των μυών του σώματος, ενώ περιέχουν και αλλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες (π.χ. βιταμίνη B12) και ανόργανα συστατικά (π.χ. σίδηρος). Ωστόσο, τονίζουμε στους μαθητές ότι δεν είναι όλα τα τρόφιμα της ομάδας αυτής ισάξια ποιοτικά. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε λίπος, ιδίως κορεσμένο, η κατανάλωση του κρέατος πρέπει να είναι συνετή και να επιλέγεται όσο το δυνατό πιο άπαχο κρέας (π.χ. πουλερικά), το οποίο συστήνεται να καταναλώνεται χωρίς την πέτσα ή το ορατό λίπος. Το αντίθετο ισχύει για τα ψάρια και τα όσπρια, τα οποία καλό είναι καταναλώνονται συχνότερα και να αντικαθιστούν κάποια γεύματα κρέατος σε εβδομαδιαία βάση. Μάλιστα, τα όσπρια, ως καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική εναλλακτική για τους εφήβους που δεν αγαπούν το κρέας, ενώ ως πηγή φυτικών ινών και βιταμινών μπορούν να αντικαταστήσουν εν μέρει τα λαχανικά, για όσους εφήβους δυσκολεύονται να τα καταναλώσουν.

19 Διαφάνεια 18 Τέλος, περιγράφουμε την ομάδα των λιπών και των ελαίων, στην οποία ανήκουν τρόφιμα είτε φυτικής προέλευσης, όπως το ελαιόλαδο ή άλλα λάδια, οι ελιές και οι ξηροί καρποί, είτε ζωικής προέλευσης, όπως το βούτυρο και το μπέικον. Επειδή τα τρόφιμα της ομάδας αυτής είναι πλούσια σε λίπος, άρα και ενέργεια, συστήνεται γενικώς ένα μέτρο στην κατανάλωσή τους. Ωστόσο, ανεξαρτήτως του θερμιδικού τους περιεχομένου, δεν είναι όλα ισάξια ποιοτικά. Για παράδειγμα, ενώ συστήνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης ζωικών λιπών, όπως του βουτύρου, καθώς είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος, το αντίθετο συμβαίνει με τα λίπη φυτικής προέλευσης, όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, που αντιθέτως είναι πλούσια σε ευεργετικά για την υγεία λιπαρά, δηλαδή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Μεσογειακή δίαιτα, ένα πρότυπο διατροφής με πολλά οφέλη στην υγεία, η χρήση του ελαιολάδου συστήνεται σε καθημερινή βάση, είτε στο φαγητό είτε στις σαλάτες, και σε αντικατάσταση άλλων πηγών μαγειρικού λίπους (π.χ. βούτυρο ή μαργαρίνη) ή σαλτσών για σαλάτες (π.χ. με σάλτσες με βάση τη μαγιονέζα).

20 Διαφάνεια 19 Τέλος, ενημερώνουμε τους μαθητές ότι υπάρχουν και κάποια τρόφιμα, τα οποία δεν ανήκουν σε κάποια από τις βασικές ομάδες τροφίμων και χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος ή/και ζάχαρη, δηλαδή τα διάφορα γλυκίσματα και αλμυρά σνακ, όπως κέικ, πάστες, κρουασάν, σοκολάτες, μπισκότα, γαριδάκια, πατατάκια, αναψυκτικά ή τυποποιημένοι χυμοί φρούτων (ιδίως αυτοί με πρόσθετη ζάχαρη). Τα τρόφιμα αυτά δεν περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και είναι πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη και μη ωφέλιμα για την υγεία λιπαρά οξέα, όπως είναι τα τρανς και τα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Επομένως, συστήνεται να καταναλώνονται σε όσο το δυνατόν μικρότερες ποσότητες, με στόχο τη διατήρηση του βάρους σε επιθυμητά επίπεδα και τη διατήρηση μιας καλής υγείας.

21 Διαφάνεια 20 Έχοντας ολοκληρώσει την παρουσίαση των ομάδων τροφίμων, τονίζουμε στους μαθητές ότι ο άνθρωπος δεν καταναλώνει μεμονωμένα τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων, αλλά σύνθετα γεύματα που περιέχουν συνδυασμούς τροφίμων και ομάδων τροφίμων. Κάθε γεύμα ενός ατόμου δεν περιέχει απαραιτήτως την ίδια ποσότητα τροφής ή τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων. Σε κάθε όμως περίπτωση, όλα τα γεύματα της ημέρας έχουν σημαντική θέση στη διατροφή του ανθρώπου. Μάλιστα, η τακτική κατανάλωση τροφής, δηλαδή η υιοθέτηση 5-6 γευμάτων την ημέρα (έτσι ώστε να παρέχεται τροφή στον οργανισμό περίπου κάθε 2-3 ώρες σε συμφωνία με το αίσθημα της πείνας) θεωρείται ιδανική, καθώς καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του σώματος, βοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, προστατεύει από την αύξηση του σωματικού βάρους, βελτιώνει τη σχολική απόδοση και παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια για σωματική δραστηριότητα καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

22 Διαφάνεια 21 Έτσι παρουσιάζουμε στους μαθητές το σχήμα της διαφάνειας, στο οποίο απεικονίζεται η ιδανική συχνότητα λήψης γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τονίζουμε ότι τα γεύματα της ημέρας διακρίνονται σε τρία κύρια, δηλαδή το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό, και ορισμένα μικρότερα ενδιάμεσα γεύματα, όπως το δεκατιανό και το απογευματινό. Ο διαχωρισμός των γευμάτων σε κύρια και ενδιάμεσα γίνεται με βάση την ποσότητα τροφής αλλά και τους συνδυασμούς τροφίμων που περιλαμβάνουν, με τα κύρια γεύματα να είναι κατά κανόνα μεγαλύτερα σε μέγεθος και περισσότερο διατροφικά πλήρη (περισσότερες ομάδες τροφίμων) σε σχέση με τα μικρότερα ενδιάμεσα γεύματα.

23 Διαφάνεια 22 Το πρωινό γεύμα είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας και συχνά αναφέρεται και ως «ο βασιλιάς των γευμάτων», καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας. Εξηγούμε στους μαθητές ότι η κατανάλωση πρωινού είναι πολύ σημαντική, καθώς εφοδιάζει το σώμα με την απαραίτητη ενέργεια για να αντεπεξέλθει καλύτερα στις πρωινές δραστηριότητες μετά την ολονύχτια νηστεία, βελτιώνει τη διάθεση και γενικά προωθεί την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον, προάγει την ευστροφία, την ικανότητα συγκέντρωσης και την απόδοση στα μαθήματα, ενώ βοηθά να ελέγξουμε την πείνα μας μέχρι το επόμενο γεύμα και να μην καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες τροφής, επομένως συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους. Συνεπώς, προτρέπουμε τους μαθητές να υιοθετήσουν τη συνήθεια της κατανάλωσης πρωινού γεύματος σε καθημερινή βάση. 7 7 Περισσότερες πληροφορίες για τα οφέλη της κατανάλωσης πρωινού γεύματος στην υγεία, αλλά και τρόπους για την υιοθέτησή της από τα παιδιά, μπορείτε να βρείτε εδώ!

24 Διαφάνεια 23 Στη συνέχεια, εξηγούμε στους μαθητές ότι ένα πλήρες πρωινό γεύμα δεν πρέπει να αποτελείται από μόνο ένα τρόφιμο (π.χ. ένα ποτήρι γάλα), αλλά συνδυασμό τροφίμων από τις τρείς ομάδες που παρουσιάζονται στη διαφάνεια, δηλαδή δημητριακά (π.χ. ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια, κριτσίνια, κουλούρι Θεσσαλονίκης, δημητριακά πρωινού, κλπ.), πρωτεϊνούχα τρόφιμα (δηλαδή τρόφιμα από την ομάδα των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, ή και από την ομάδα του κρέατος, όπως το αβγό) και φρούτα ή λαχανικά (σε οποιαδήποτε μορφή). Προτρέπουμε τους μαθητές να παρατηρήσουν τα τρόφιμα που δίνονται ως παραδείγματα στην κάθε ομάδα, και τους ζητάμε να αναφέρουν κάποια ακόμα. Στο σημείο αυτό είναι, επίσης, χρήσιμο να αναφέρουμε στους μαθητές ότι παρότι το πρωινό γεύμα είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας που καταναλώνεται είτε στο σπίτι, είτε στο δρόμο για το σχολείο ή πριν το μάθημα, οι διαφορετικές αυτές εκδοχές πρωινού δεν είναι ισάξιες ποιοτικά. Πιο συγκεκριμένα, το πρωινό γεύμα που καταναλώνεται στο σπίτι αναμένεται να είναι πιο θρεπτικό, σε σχέση με αυτό που καταναλώνεται στο δρόμο ή το σχολείο, εξαιτίας των περισσότερο υγιεινών επιλογών τροφίμων που το απαρτίζουν.

25 Διαφάνεια 24 Έχοντας εξηγήσει τον κανόνα για την πληρότητα του πρωινού γεύματος, δείχνουμε στους μαθητές το πρώτο παράδειγμα ενός ισορροπημένου πρωινού που φαίνεται στη διαφάνεια (δηλαδή ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης με ένα μήλο και ένα ποτήρι γάλα), και στη συνέχεια τους ζητάμε να σκεφτούν και οι ίδιοι άλλα αντίστοιχα παραδείγματα για ένα θρεπτικό πρωινό. Αφού ακουστούν όλες οι απόψεις των μαθητών, τους παρουσιάζουμε τα άλλα τρία παραδείγματα της διαφάνειας (ένα κομμάτι σταφιδόψωμο με μια μπανάνα και ένα κεσεδάκι γιαούρτι ή λίγα κριτσίνια με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι και ένα κομμάτι τυρί ή λίγες φρυγανιές αλειμμένες με σπιτική μαρμελάδα και ένα βραστό αβγό). Μπορούμε, επίσης, να εξηγήσουμε ότι παρότι η κατανάλωση πρωινού γεύματος είναι μια ευεργετική συνήθεια, οι διάφορες επιλογές πρωινού που παρουσιάστηκαν δε είναι ισάξιες ποιοτικά. Για παράδειγμα η επιλογή πρωινού που περιέχει ένα ολόκληρο φρέσκο φρούτο (ένα μήλο) είναι προτιμότερη από την επιλογή που περιέχει μαρμελάδα φρούτων, η οποία, ακόμα και αν είναι σπιτική, είναι σίγουρα πιο πλούσια σε ζάχαρη και πιο φτωχή σε φυτικές ίνες σε σχέση με το φρούτο. Επομένως, πέρα από την κατανάλωση πρωινού γεύματος σε καθημερινή βάση, τονίζουμε στους μαθητές και τη σημασία της ποιότητας του πρωινού γεύματος.

26 Διαφάνεια 25 Πέρα από το πρωινό γεύμα, τονίζουμε στους μαθητές ότι η κατανάλωση των μικρότερων ενδιάμεσων γευμάτων είναι επίσης σημαντική, καθώς τους παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια για όλες τις δραστηριότητες με τις οποίες καταπιάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας (σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες). Για όλα αυτά χρειάζεται ενέργεια, την οποία θα πάρει από το δεκατιανό και το απογευματινό του σνακ, αντιστοίχως. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση ενδιάμεσων γευμάτων έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί για την αύξηση του σωματικού βάρους, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει με βάση πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα. Μάλιστα, έφηβοι που καταναλώνουν περισσότερα γεύματα (τουλάχιστον 4) κατά τη διάρκεια της ημέρας φαίνεται να έχουν μικρότερη πιθανότητα να είναι υπέρβαροι, σε σχέση με εφήβους που καταναλώνουν λιγότερα γεύματα (το πολύ 3). 8 8 Περισσότερες πληροφορίες για τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση σνακ και το σωματικό βάρος των παιδιών μπορείτε να βρείτε εδώ!

27 Διαφάνεια 26 Έπειτα, εξηγούμε στους μαθητές ότι το δεκατιανό και το απογευματινό ως μικρότερα γεύματα μπορούν να περιέχουν μια από τις ακόλουθες ομάδες τροφίμων: γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά ή δημητριακά. Για παράδειγμα, ένας έφηβος μπορεί να καταναλώσει ως ενδιάμεσο γεύμα ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι ή μια μπάρα δημητριακών ή ένα φρούτο.

28 Διαφάνεια 27 Ωστόσο, τονίζουμε στους μαθητές ότι αν πεινούν περισσότερο ή αν συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας ή αν μεσολαβεί αρκετή ώρα μέχρι το επόμενό τους κύριο γεύμα, μπορούν να επιλέξουν δύο τρόφιμα από δύο διαφορετικές ομάδες τροφίμων ως ενδιάμεσο γεύμα. Για παράδειγμα, μπορούν να καταναλώσουν ένα γιαούρτι με ένα φρούτο ή μια μπάρα δημητριακών με ένα φρούτο ή ένα τοστ με τυρί ή 1 ποτήρι γάλα με λίγα δημητριακά πρωινού.

29 Διαφάνεια 28 Ζητάμε, λοιπόν, από τους μαθητές να αναφέρουν κάποιες καλές και κάποιες λιγότερο καλές ιδέες για ενδιάμεσα γεύματα, με βάση τα όσα άκουσαν προηγουμένως. Αφού ακουσθούν όλες οι ιδέες, παρουσιάζουμε στους μαθητές τα παραδείγματα της διαφάνειας. Σύμφωνα με αυτά, οι έφηβοι παρατηρούν ότι καλές ιδέες για σνακ αποτελούν τα φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα), τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, το αβγό, το κουλούρι Θεσσαλονίκης, το τοστ, κ.ά., ενώ λιγότερο καλές επιλογές αποτελούν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή/και λίπος, όπως κρουασάν, σοκολάτες, ζαχαρωτά, αλμυρά σνακ, σφολιάτες, αναψυκτικά, κ.ά.

30 Διαφάνεια 29 Προχωρώντας στα κύρια γεύματα της ημέρας, δηλαδή το μεσημεριανό και το βραδινό, εξηγούμε στους μαθητές ότι αυτά είναι τα μεγαλύτερα σε ποσότητα γεύματα της ημέρας και καλύπτουν στον μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Επομένως, θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από πληρότητα, ποικιλία και κατάλληλη ποσότητα. Ο όρος «πληρότητα» σημαίνει ότι τα κύρια γεύματα του εφήβου θα πρέπει να περιλαμβάνουν τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων. Ο όρος «ποικιλία» σημαίνει διαφορετικά τρόφιμα από κάθε ομάδα (π.χ. διαφορετικά λαχανικά κάθε μέρα), αλλά και διαφορετικά πιάτα από ημέρα σε ημέρα, ώστε ο έφηβος να καταναλώνει από μία φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρι, ζυμαρικά ή ρύζι, όσπρια και λαδερά ως κύριο γεύμα. Τέλος, η «ποσότητα» τροφής που θα καταναλώσει ο έφηβος θα πρέπει να είναι τόση, όση χρειάζεται για να ικανοποιήσει το αίσθημα της πείνας του, ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη.

31 Διαφάνεια 30 Έχοντας περιγράψει τα βασικά χαρακτηριστικά των ισορροπημένων κύριων γευμάτων, εξηγούμε στους μαθητές ότι αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν τρόφιμα από τις ομάδες των φρούτων ή λαχανικών, των δημητριακών και των πρωτεϊνούχων τροφίμων, και μάλιστα σε συγκεκριμένη αναλογία. Παρουσιάζουμε, λοιπόν, στους μαθητές το πιάτο της διαφάνειας. Το πιάτο αυτό είναι χωρισμένο σε τρία μέρη, εκ των οποίων το ένα καταλαμβάνει το μισό χώρο και τα άλλα δύο το ¼ του χώρου. Ζητάμε από τους μαθητές να τοποθετήσουν πάνω στο πιάτο τις 3 ομάδες τροφίμων που προαναφέρθηκαν. Στη συνέχεια, εξηγούμε τον παρακάτω κανόνα που αντανακλά ένα διατροφικά ισορροπημένο γεύμα. Από τη συνολική ποσότητα του γεύματος, ο μεγαλύτερος όγκος (περίπου το μισό αυτής) ενδείκνυται να προέρχεται από την ομάδα των λαχανικών και των φρούτων, και η υπόλοιπη μισή ποσότητα μοιράζεται σε τρόφιμα της ομάδας των δημητριακών και πρωτεϊνούχα τρόφιμα (τρόφιμα από τις ομάδες του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων). Τέλος, ενημερώνουμε τους μαθητές ότι πέρα από την ποιότητα των γευμάτων τους πρέπει να φροντίζουν, επίσης, για την ενυδάτωσή τους, συνοδεύοντας τα γεύματά τους με νερό.

32 Διαφάνεια 31 Πέρα από τα γεύματα που καταναλώνουν στο σπίτι, τονίζουμε στους μαθητές και τη σημασία της ποιότητας των γευμάτων που καταναλώνουν εκτός σπιτιού, εξηγώντας πως το φαγητό εκτός σπιτιού πρέπει μεν να επιλέγεται περιστασιακά, δεδομένου ότι υστερεί ποιοτικά σε σχέση με το σπιτικό, αλλά όταν επιλέγεται μπορεί να συνάδει με μια ισορροπημένη διατροφή. Χρησιμοποιώντας τον πίνακα της διαφάνειας, αντιπαραβάλουμε κάποιες καλές και κάποιες λιγότερο καλές επιλογές για τα γεύματα που θα καταναλώσουν οι έφηβοι απ έξω, για παράδειγμα προτείνουμε την κατανάλωση νερού αντί για αναψυκτικά με ζάχαρη, πίτσας με λαχανικά και τυρί αντί για πίτσα με αλλαντικά, ζυμαρικών με σάλτσα τομάτας αντί για κρέμα γάλακτος, κλπ. 9 9 Περισσότερες πληροφορίες για το πώς το φαγητό εκτός σπιτιού μπορεί να συμβαδίσει με μια ισορροπημένη διατροφή μπορείτε να βρείτε εδώ!

33 Διαφάνεια 32 Ως προς την ποσότητα του φαγητού, πρέπει να τονισθεί στους μαθητές ότι ο έλεγχος της ποσότητας που καταναλώνουν στα γεύματά τους είναι σημαντικός για τη διατήρηση του βάρους τους σε υγιή επίπεδα. Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό να μάθουν να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στα αισθήματα της πείνας και του κορεσμού, να μάθουν να «ακούν» το σώμα τους και να του προσφέρουν ενέργεια μέσω της τροφής όταν την έχει ανάγκη, αλλά και να σταματούν προτού υπερκαταναλώσουν τροφή. Στη διαφάνεια παρέχονται κάποιες απλές συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν οι μαθητές για να ελέγξουν την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν. Για παράδειγμα, να τρώνε μόνο όταν πραγματικά πεινούν, να τρώνε από το πιάτο τους και να μην τσιμπολογούν από σκεύη, να επιλέγουν ατομικές συσκευασίες τροφίμων και όχι οικογενειακές, να καταναλώνουν το φαγητό τους αργά και να σταματούν προτού αισθανθούν πολύ φουσκωμένοι.

34 Διαφάνεια 33 Ολοκληρώνοντας την ενότητα της ισορροπημένης διατροφής, είναι χρήσιμο να μιλήσουμε στους μαθητές για τις κατάλληλες συνθήκες των γευμάτων. Καταρχάς, είναι σημαντικό οι έφηβοι να τρώνε πάντα σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο για φαγητό, όπως η κουζίνα ή η τραπεζαρία, καθιστοί στην καρέκλα και όχι όρθιοι ή σε κίνηση και να τρώνε από το πιάτο τους, με τα δικά τους μαχαιροπίρουνα, και όχι τσιμπολογώντας από σκεύη. Ένα σημείο ιδιαίτερης προσοχής είναι να μην πραγματοποιούνται παράλληλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Για τους εφήβους η παράλληλη δραστηριότητα είναι συνήθως η τηλεόραση, η οποία τους ωθεί να τρώνε ασυναίσθητα και άρα να υπερκαταναλώνουν θερμίδες. Τέλος, τα γεύματα είναι σημαντικό να καταναλώνονται με την παρέα αγαπημένων προσώπων και να μην αποτελούν απλώς μια συνήθεια που αποσκοπεί στην κάλυψη της πείνας Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιδανική «ατμόσφαιρα» των γευμάτων μπορείτε να βρείτε εδώ!

35 Διαφάνεια 34 Το τρίτο μέρος της παρουσίασης αφορά την ενυδάτωση. Το νερό αποτελεί ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό, το οποίο συχνά παραβλέπεται από τις συνήθεις συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή. Η διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, όμως, είναι εξαιρετικής σημασίας, ειδικότερα για τα παιδιά, τα οποία είναι πιο ευάλωτα στην αφυδάτωση από ό,τι οι ενήλικες, για αυτό η κάλυψη των αναγκών τους σε υγρά είναι μια διατροφική προτεραιότητα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

36 Διαφάνεια 35 Είναι σημαντικό να τονισθεί στους μαθητές ότι το νερό αποτελεί το πρωταρχικό μέσο ενυδάτωσης του ανθρώπινου οργανισμού, και ότι θα πρέπει να προτιμάται σε σχέση με άλλα ροφήματα. Οι λόγοι είναι πολλοί και αναγράφονται συνοπτικά στη διαφάνεια. Καταρχάς, τονίζουμε στους εφήβους ότι η σπουδαιότητα του νερού για τον άνθρωπο μπορεί να γίνει κατανοητή, απλώς και μόνο αν αναλογιστεί κανείς ότι το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Επιπλέον, το νερό συμμετέχει στη θερμορρύθμιση του σώματος, βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον πεπτικό σωλήνα και αποτελεί το μέσο μέσω του οποίου το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται στους ιστούς του σώματος. Τέλος, σε αντίθεση με άλλα ροφήματα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και εντείνουν το αίσθημα της δίψας, το νερό μας δροσίζει και μας ξεδιψάει Περισσότερες πληροφορίες για την αξία της ενυδάτωσης και την υπεροχή του νερού έναντι άλλων ροφημάτων για την εξασφάλισή της μπορείτε να βρείτε εδώ!

37 Διαφάνεια 36 Φυσικά εξηγούμε στους μαθητές ότι η ενυδάτωση του σώματος δεν εξασφαλίζεται μόνο μέσω του νερού, αλλά και μέσω άλλων ροφημάτων, όπως το γάλα και οι φυσικοί χυμοί φρούτων, ή και τροφίμων με αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόσο, τονίζουμε και πάλι ότι τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά και οι τυποποιημένοι χυμοί φρούτων, παρότι είναι και αυτά πλούσια σε νερό, θα πρέπει να καταναλώνονται περιστασιακά, καθώς είναι επίσης πλούσια σε θερμίδες και μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

38 Διαφάνεια 37 Ολοκληρώνοντας την ενότητα της ενυδάτωσης, περιγράφουμε στους μαθητές τις επιπτώσεις τις αφυδάτωσης, όπως αυτές αναγράφονται στη διαφάνεια. Για παράδειγμα, αναφέρουμε ότι η αφυδάτωση προκαλεί ένα αίσθημα κόπωσης, ατονίας και αδυναμίας, πονοκέφαλο ή ζαλάδα και αυξημένη θερμοκρασία στο σώμα, συμπτώματα που στο σύνολό τους μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τόσο τη σχολική απόδοση των μαθητών όσο και την απόδοσή τους σε αθλητικές δραστηριότητες. Έτσι, το σημαντικότερο μήνυμα που περνάμε στους μαθητές είναι η αξία της ενυδάτωσης του οργανισμού, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συχνής κατανάλωσης νερού καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πριν εμφανισθεί το αίσθημα της δίψας (όταν το αίσθημα της δίψας εμφανισθεί τότε ήδη το σώμα έχει αφυδατωθεί ελαφρώς). Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε καταστάσεις που αυξάνουν τις απώλειες νερού από το σώμα, όπως στην περίπτωση θερμού κλίματος ή έντονης άσκησης.

39 Διαφάνεια 38 Το τέταρτο μέρος της παρουσίασης αφορά τη σωματική δραστηριότητα. Η ένταξη της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα και η αποφυγή ενός καθιστικού τρόπου ζωής αποτελεί γενική σύσταση για όλα τα στάδια της ζωής, ιδίως όμως για την παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς τα οφέλη της στη σωματική, κοινωνική και ψυχική υγεία είναι πολλά. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ αξιολογεί το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και φυσικής κατάστασης των μαθητών όλων των σχολικών βαθμίδων της χώρας σε ετήσια βάση, και ταυτόχρονα στοχεύει στη βελτίωση αυτών, παρέχοντας διαρκή συμβουλευτική ενημέρωση και εκπαίδευση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του ΕΥΖΗΝ στο πλαίσιο της προώθησης της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών και των εφήβων μπορείτε να βρείτε εδώ!

40 Διαφάνεια 39 Αναφέρουμε στους μαθητές ότι πέρα από την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, η ενασχόληση με σωματική δραστηριότητα αποτελεί, επίσης, ακρογωνιαίο λίθο για μια καλή υγεία. Έπειτα, τους ρωτάμε ποια είναι κατά τη γνώμη τους τα ιδανικά χαρακτηριστικά της σωματικής δραστηριότητας με στόχο την εξασφάλιση μιας υγιούς ανάπτυξης στην εφηβεία, δηλαδή ποια είναι η ιδανική διάρκεια, η ιδανική συχνότητα, η ιδανική ένταση και το ιδανικό είδος άσκησης. Αφού ακουστούν όλες οι απόψεις ενημερώνουμε τους μαθητές ότι σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες από διεθνείς Οργανισμούς, ένας έφηβος θα πρέπει να εξασφαλίζει τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα, για τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Η ένταση που συστήνεται είναι τουλάχιστον μέτρια, δηλαδή τέτοια ώστε να του προκαλεί μέτριου βαθμού κούραση, λαχάνιασμα ή εφίδρωση, ενώ το είδος δεν έχει τόσο σημασία, αρκεί να συμβαδίζει με τις προτιμήσεις του Περισσότερες πληροφορίες για τις τρέχουσες συστάσεις σωματικής δραστηριότητας των παιδιών και των εφήβων, καθώς και ιδέες για δραστηριότητες, μπορείτε να βρείτε εδώ!

41 Διαφάνεια 40 Στη συνέχεια, ενημερώνουμε τους μαθητές για τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας, αναφέροντας ότι ενσωματώνοντάς την στην καθημερινότητά τους χτίζουν τα θεμέλια για να είναι υγιείς. Παρόλα αυτά, επειδή τα κίνητρα υγείας δεν είναι ιδιαιτέρως ισχυρά στους εφήβους, είναι χρήσιμο να δώσουμε έμφαση σε άλλα οφέλη της άσκησης που πιθανώς τους ενδιαφέρουν περισσότερο, όπως η προώθηση της ανάπτυξης των οστών και του ύψους τους, η διατήρηση του σωματικού τους βάρους σε υγιή επίπεδα, η ενίσχυση της σχολικής τους απόδοσης, καθώς και τα αισθήματα χαλάρωσης, ηρεμίας, ευεξίας και αυτοπεποίθησης που τη συνοδεύουν. Μάλιστα, τονίζουμε ότι για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της άσκησης είναι πολύ σημαντικό οι έφηβοι να επιλέγουν δραστηριότητες που ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις αλλά και στις ικανότητές τους Περισσότερες πληροφορίες για τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στην παιδική και εφηβική ηλικία μπορείτε να βρείτε εδώ!

42 Διαφάνεια 41 Με αφορμή το τελευταίο ενημερώνουμε τους μαθητές ότι το είδος του αθλήματος που ταιριάζει στον καθένα εξαρτάται και από τα χαρακτηριστικά του σώματός του. Μάλιστα, υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες σωματότυπου: ο εκτομορφικός, ο μεσομορφικός και ο ενδομορφικός τύπος. Τα άτομα με εκτομορφικό σωματότυπο χαρακτηρίζονται από αδύνατο και ψιλό σώμα και μπορούν να διακριθούν σε αγωνίσματα, όπως το άλμα εις ύψος και το μπάσκετ. Ο μεσομορφικός σωματότυπος χαρακτηρίζεται από στενή μέση και ανεπτυγμένο μυϊκό σύστημα και ευνοεί την ενασχόληση με αγωνίσματα μυϊκής δύναμης και αερόβια, όπως η κολύμβηση, το τρίαθλο και το ποδόσφαιρο. Τέλος, τα άτομα με ενδομορφικό σωματότυπο παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους και αναμένεται να αντεπεξέλθουν καλύτερα σε αγωνίσματα δύναμης και ρίψεων, όπως το ακόντιο και η σφαίρα Περισσότερες πληροφορίες για τα είδη άσκησης που ταιριάζουν στον κάθε σωματότυπομπορείτε να βρείτε εδώ!

43 Διαφάνεια 42 Πέρα όμως από την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας των εφήβων, σημαντικός είναι και ο περιορισμός της ενασχόλησής τους με καθιστικές δραστηριότητες, με εξέχουσα την ενασχόληση με την οθόνη, δηλαδή την τηλεόραση, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το κινητό τηλέφωνο. Και αυτό διότι οι καθιστικές δραστηριότητες αφενός ανταγωνίζονται τη σωματική δραστηριότητα, μειώνοντας τον διαθέσιμο χρόνο το εφήβου, αφετέρου έχουν συσχετιστεί με χαμηλή φυσική κατάσταση και αυξημένο σωματικό βάρος. Επομένως, ενημερώνουμε τους μαθητές ότι ο χρόνος που αφιερώνουν σε καθιστικές δραστηριότητες δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο ώρες ημερησίως Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες έκθεσης των παιδιών στην «οθόνη» μπορείτε να βρείτε εδώ!

44 Διαφάνεια 43 Το πέμπτο μέρος της παρουσίασης αφορά το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ. Το ΕΥΖΗΝ είναι πρόγραμμα των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων & Πολιτισμού και Αθλητισμού, που στοχεύει στη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας φροντίδας, οι οποίες αποσκοπούν στην προσφορά γνώσεων, την καλλιέργεια δεξιοτήτων και τη δημιουργία υπηρεσιών για το παιδί, το σχολείο αλλά και την οικογένεια, με άξονα τη διαμόρφωση μιας υγιεινής στάσης ζωής Λεπτομέρειες και διευκρινήσεις για τηνεφαρμογή του προγράμματος ΕΥΖΗΝ στα σχολεία μπορείτε να βρείτε εδώ!

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤA ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ 4 ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ..

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.. Γνωρίζοντας τις ομάδες τροφίμων μέσω της πυραμίδας... Τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε και κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΦΗΒΕΙΑ- ΑΝΑΓΚΕΣ v Επιτάχυνση ρυθμού ανάπτυξης v Ωρίμανση και αύξηση ιστών v Αποκτά το 20% του ύψους και το 50% του βάρους του ενήλικα, ενώ οι μύες, ο όγκος του αίματος και γενικά

Διαβάστε περισσότερα

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας Η διατροφή σημαντικός παράγοντας υγείας!! ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΛΗΡΟΝΟ ΜΙΚΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΘΥΓΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Ποιά είναι η

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών Menu 16-Ιουνίου έως 4-Ιουλίου 2014 1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών Συσκευασμένο κοκτέιλ Φρούτων σε χυμό. Ροδάκινο, Αχλάδι, Σταφύλι, Ανανάς,Κεράσι, Παπάγια σε χυμό φρούτων.

Διαβάστε περισσότερα

Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από

Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από την ποσότητα των υδατανθράκων που αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Τα παιδιά ρυθμίζουν τη λήψη τροφής έτσι ώστε να ταιριάζει με τις σωματικές ανάγκες σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

Ιδέες για ένα σωστό πρωινό

Ιδέες για ένα σωστό πρωινό Ιδέες για ένα σωστό πρωινό Υγιεινή Διατροφή Ισορροπία Ποικιλία Μέτρο Ομάδες τροφίμων Γάλα-γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι) Φρούτα-απλοί υδατάνθρακες Λαχανικά (κυρίως πράσινα φυλλώδη) Ψωμί-αμυλώδη τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή στην καλαθοσφαίριση

Διατροφή στην καλαθοσφαίριση Διατροφή στην καλαθοσφαίριση Υγεία & βελτίωση της αθλητικής απόδοσης Α.Ο. ΠΡΩΤΕΑΣ Αγγελοπούλου Μαντώ Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής Διατροφή η σημαντικότερη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ. Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις.

ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ. Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις. ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ m Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ Καπνίζεις; Αν καπνίζεις, πόσα τσιγάρα την ημέρα καπνίζεις; Πόσες φορές

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακής Διατροφής

Μεσογειακής Διατροφής mini Οδηγός Μεσογειακής Διατροφής Γιατί Μεσογειακή Διατροφή; Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής των λαών που ζουν σε περιοχές που αναπτύσσονται γύρω από τη Μεσόγειο. Οι επιστημονικές

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Σε προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε για τη σχέση σωστής διατροφής και αθλητισμού, διακρίναμε τη σημαντικότητα του ρόλου που διαδραματίζει και επικεντρωθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 13η Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Η Πυραμίδα της Υγιεινής Διατροφής

Η Πυραμίδα της Υγιεινής Διατροφής Η Πυραμίδα της Υγιεινής Διατροφής Η Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής είναι ένας απλός, εικονικός τρόπος για να κατανοήσει κανείς πώς να τρέφεται σωστά σε καθημερινή βάση. Η εικονική αναπαράσταση βοηθά στο να

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Πότε και τι να τρώμε πριν την προπόνηση 1. Ένα μεγάλο γεύμα

Διαβάστε περισσότερα

g w w n lf o o d p l a.h d a.g

g w w n lf o o d p l a.h d a.g g w. or w w coo n lf o o d p l a et. ww w.efa d.o.eufic.org w ww w ww.h d a.g r rg Θυμάσαι πώς ήταν όταν μάθαινες ποδήλατο; Το πιο σημαντικό ήταν να μάθεις να κρατάς ισορροπία. Όταν κρατούσες ισορροπία,

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών

Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών για τις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας παιδιών & γονέων/κηδεμόνων Πωλ Φαρατζιάν, M.Sc. Διαιτολόγος - διατροφολόγος Υπεύθυνος στατιστικής ανάλυσης & ερμηνείας

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών για τις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας παιδιών & γονέων/κηδεμόνων

Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών για τις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας παιδιών & γονέων/κηδεμόνων Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών για τις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας παιδιών & γονέων/κηδεμόνων Πωλ Φαρατζιάν, MSc Διαιτολόγος-διατροφολόγος Υπεύθυνος στατιστικής ανάλυσης & ερμηνείας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : «ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ» ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ : Κα ΚΥΠΑΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ο. Οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 1.1 Ανακαλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες

ΜΑΘΗΜΑ 1 ο. Οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 1.1 Ανακαλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑ ΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΆ ΤΗ ΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 1 ο Οι διατροφικές ανάγκες των

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια εντύπου: Αντωνία-Λήδα Ματάλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας της Διατροφής

Επιμέλεια εντύπου: Αντωνία-Λήδα Ματάλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας της Διατροφής Επιμέλεια εντύπου: Αντωνία-Λήδα Ματάλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας της Διατροφής Ειρήνη Μπαθρέλλου, PhD, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακή Οικονομία Τάξη: Γ Γυμνασίου ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Θέμα: Ισοδύναμα Τροφών Τάξη: Γ Γυμνασίου Ημερομηνία: 04/03/08 Χρόνος: 40

Οικιακή Οικονομία Τάξη: Γ Γυμνασίου ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Θέμα: Ισοδύναμα Τροφών Τάξη: Γ Γυμνασίου Ημερομηνία: 04/03/08 Χρόνος: 40 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Θέμα: Ισοδύναμα Τροφών Ημερομηνία: 04/03/08 Χρόνος: 40 Στόχοι: Οι μαθητές να: Να επεξηγούν τι είναι τα ισοδύναμα τροφών και να αποδέχονται οπτικά το μέγεθος της 1 μερίδας Είναι σε θέση

Διαβάστε περισσότερα

μεσογειακή διατροφή και τα πλεονεκτήματα που αυτή έχει έναντι διατροφής άλλων λαών (π.χ. διατροφή άλλων λαών πλούσια σε λίπη).

μεσογειακή διατροφή και τα πλεονεκτήματα που αυτή έχει έναντι διατροφής άλλων λαών (π.χ. διατροφή άλλων λαών πλούσια σε λίπη). ΑΣΚΗΣΗ 1 Στην άσκηση αυτή ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός κάνει μια εισαγωγή στα παιδιά σχετικά με το πόσο απαραίτητη είναι η ισορροπημένη διατροφή στον οργανισμό μας. Προτείνεται να υπάρξει μια σύντομη αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας; 3 (2 μεγάλα και 1 μικρό) 4 (2 μεγάλα και 2 μικρά) 5 (3 μεγάλα και 2 μικρά)

2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας; 3 (2 μεγάλα και 1 μικρό) 4 (2 μεγάλα και 2 μικρά) 5 (3 μεγάλα και 2 μικρά) 1. Ποιον θεωρείτε καλύτερο τρόπο, ώστε ένας αθλητής μειώσει το βάρος του; Να κάνει πιο έντονη προπόνηση Να κάνει περισσότερα μικρά γεύματα 2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή. της παρουσίασης. «Μαθαίνω για τις ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού

Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή. της παρουσίασης. «Μαθαίνω για τις ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή της παρουσίασης «Μαθαίνω για τις ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού Διαφάνεια 1: Η παρουσίαση έχει ως σκοπό να εκπαιδεύσει τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η διατροφή των εφήβων»

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η διατροφή των εφήβων» Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η διατροφή των εφήβων» Υπεύθυνη καθηγήτρια: Παχιαδάκη Άννα Ομάδα μαθητών Β Τάξης Λυκείου: Αλεβυζάκη Ευανθία, Καλαγασίδη Βάλια, Καλοειδάς Αντώνης, Λεμονάκης Μάριος, Πετράκης Αντώνης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ «ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΤΡΩΩ:Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ «ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΤΡΩΩ:Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ «ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΤΡΩΩ:Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ» Συμμετέχοντες μαθητές/μαθήτριες από την Α Τάξη: Δάρα Κωσταντίνα Δέδες Γιάννης Καϊταλίδου Αναστασία

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Αξιολόγησης Μαθητών

Στοιχεία Αξιολόγησης Μαθητών Στοιχεία Αξιολόγησης Μαθητών ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Με την επιστημονική ευθύνη του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Περιγραφή & Στόχοι του Προγράμματος Τ

Διαβάστε περισσότερα

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων ασκεί ουσιαστικό ρόλο για τη διασφάλιση της καλής υγείας.

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων ασκεί ουσιαστικό ρόλο για τη διασφάλιση της καλής υγείας. Πρωινό Γεύμα: είναι απαραίτητο; Διαιτολόγοι Ηράκλειο - Eat for Life - Συμβουλευτικό Κέντρο Κλινι Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων ασκεί ουσιαστικό ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

EUFICGUI.qxd :52 Page 1. Παίξε. Υγιεινής. Παιδιά. για. ιατροφής

EUFICGUI.qxd :52 Page 1. Παίξε. Υγιεινής. Παιδιά. για. ιατροφής EUFICGUI.qxd 04-03-08 16:52 Page 1 10 Συµβουλές Υγιεινής Παίξε µαζί µας! ιατροφής για Παιδιά EUFICGUI.qxd 04-03-08 16:52 Page 2 Θυµάσαι την εποχή που µάθαινες να κάνεις ποδήλατο; Το βασικό ήταν να βρεις

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε φυτιι,ές ίνες

Συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε φυτιι,ές ίνες Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΘΕΜΕΛΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ Το πρόβλημα της παραπληροφόρησης στο θέμα της διατροφής είναι μεγάλο και τις περισσότερες φορές οδηγεί σε λανθασμένες εmλογές και εκτιμήσεις. Ένα στοιχείο που θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΘΕΜΑ : «Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΘΕΜΑ : «Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ» - 1 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΘΕΜΑ : «Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ» Ο άνθρωπος προσλαμβάνει από το περιβάλλον του τροφές σε στερεά και υγρή μορφή. Τις επεξεργάζεται και ένα μέρος αυτών το παρακρατεί ενώ το υπόλοιπο

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής

Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής Η μεσογειακή διατροφή όπως έχει γίνει σήμερα γνωστό από πολλά άρθρα και δημοσιεύματα αποτελεί την βάση μιας υγιεινής διατροφής. Το πρότυπο αυτό διατροφής συναντάται

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Αξιολόγησης Μαθητών

Στοιχεία Αξιολόγησης Μαθητών Στοιχεία Αξιολόγησης Μαθητών ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Με την επιστημονική ευθύνη του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Στοιχεία Αξιολόγησης Μαθητών Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Πάτρας PROJECT Α3. Θέμα: «Η Μεσογειακή διατροφή στην Ελλάδα» Υπεύθυνος Καθηγητής: Παυλάκης Ιωάννης

Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Πάτρας PROJECT Α3. Θέμα: «Η Μεσογειακή διατροφή στην Ελλάδα» Υπεύθυνος Καθηγητής: Παυλάκης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Πάτρας PROJECT Α3 Θέμα: «Η Μεσογειακή διατροφή στην Ελλάδα» Υπεύθυνος Καθηγητής: Παυλάκης Ιωάννης Ομάδα Δ ΜΑΝΤΟΥΚΑ ΜΠΟΒΙΑΤΣΗ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΛΕΚΟΥΔΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΚΙΑΔΑ Υπόθεμα : «Διεξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΙΟ ΡΟΜΙΑΣ ESCAPE MIA EKΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΙΟ ΡΟΜΙΑΣ ESCAPE MIA EKΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΙΟ ΡΟΜΙΑΣ ESCAPE MIA EKΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΙΟΣ 2013 ΕΡΓΑΣΙΑ 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Πόσα παιδιά συμμετέχουν στο Πρόγραμμα; Πόσα γεύματα έχουν διανεμηθεί; Ποια είναι η «ιστορία» του Προγράμματος;

Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Πόσα παιδιά συμμετέχουν στο Πρόγραμμα; Πόσα γεύματα έχουν διανεμηθεί; Ποια είναι η «ιστορία» του Προγράμματος; Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Πόσα παιδιά συμμετέχουν στο Πρόγραμμα; Το Πρόγραμμα ΔΙΑ.ΤΡΟΦΗ απευθύνεται σε μαθητές δημοσίων σχολείων κοινωνικοοικονομικά ευπαθών περιοχών της χώρας, που πλήττονται περισσότερο από

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ενεργειακές απώλειες κατά την εφηβεία Ανάπτυξη Τυπικές ηµερήσιες δραστηριότητες Ιδιαίτερες δραστηριότητες για το συγκεκριµένο άθληµα.

Βασικές ενεργειακές απώλειες κατά την εφηβεία Ανάπτυξη Τυπικές ηµερήσιες δραστηριότητες Ιδιαίτερες δραστηριότητες για το συγκεκριµένο άθληµα. ιατροφή στην εφηβεία και άθληση-ενεργειακή ισορροπία και πρόσληψη Ηµεροµηνία δηµοσίευσης: 17 Φεβρουαρίου 2003 Τα διαιτολόγιο ενός νεαρού αθλητή θα πρέπει αρχικά να είναι επαρκές σε θερµίδες αλλά και σε

Διαβάστε περισσότερα

8 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

8 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 8 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Δάσκαλος : Μιαρίτης Στυλιανός ΥΠΕΠΘ ΕΙΝ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ (ΠΡΑΞΗ 2.4.3.α) ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΥΣΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 3 Ο,7 Ο,8 Ο,12 Ο,15 Ο,16 Ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΟΥ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Εργασία από τους μαθητές της Α1 στα πλαίσια του μαθήματος Αγωγή Ζωής. Δασκάλα: Χρυσοβαλάντω Θουκυδίδου Σχολική Χρονιά: 2015-2016 Οι

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα. Οι διατροφικές συνήθειες των. μαθητών του Γυμνασίου. (ερωτηματολόγιο)

Θέμα. Οι διατροφικές συνήθειες των. μαθητών του Γυμνασίου. (ερωτηματολόγιο) Θέμα Οι διατροφικές συνήθειες των μαθητών του Γυμνασίου (ερωτηματολόγιο) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή: Διατροφική πυραμίδα (Λαμπρινουδάκη Μαρία, Βαλενστάιν Μαρία) 2. Κυρίως θέμα (ερωτηματολόγιο) (Μουτζούρη

Διαβάστε περισσότερα

Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας

Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας Χάρις Μαραθεύτη Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος τηλ: 99-720235 email: harismaratheftis@hotmail.com Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας Τα τελευταία 50 χρόνια οι διατροφικές μας συνήθειες άλλαξαν δραστικά.

Διαβάστε περισσότερα

Οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων του Λυκείου Εθνομάρτυρα Κυπριανού Στροβόλου ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ I Β ΛΥΚΕΙΟΥ

Οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων του Λυκείου Εθνομάρτυρα Κυπριανού Στροβόλου ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ I Β ΛΥΚΕΙΟΥ Οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων του Λυκείου Εθνομάρτυρα Κυπριανού Στροβόλου ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ I Β ΛΥΚΕΙΟΥ 2008-2009 Σκοπός της έρευνας: Να ερευνήσουμε τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Η ομορφιά, η υγεία και η μακροζωία κρύβονται στη σωστή διατροφή.

Η ομορφιά, η υγεία και η μακροζωία κρύβονται στη σωστή διατροφή. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εδώ και αρκετά χρόνια οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Είμαστε αυτό που τρώμε, γιατί τα κύτταρα μας είναι ζωντανά και χρειάζονται για να ζήσουν, να λειτουργήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ο σύγχρονος ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: Ψωμιά, Δημητριακά, Ρύζι και Μακαρόνια (6 με 11 μερίδες): Οι υδατάνθρακες παίζουν βασικό ρόλο σε όλα τα διαιτολόγια.

Διαβάστε περισσότερα

για μαθητές Δημοτικού

για μαθητές Δημοτικού ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: «Τα μυστικά της υγείας για μικρούς μαθητές» για μαθητές Δημοτικού Διαφάνεια 1: Η παρουσίαση έχει ως σκοπό να εξηγήσει στα παιδιά ποιες

Διαβάστε περισσότερα

«Τι να κάνουμε για να χάσουμε τα κιλά των εορτών;», από τον Κλινικό Διαιτολόγο-Βιολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο και το dimosthenopoulos.gr!

«Τι να κάνουμε για να χάσουμε τα κιλά των εορτών;», από τον Κλινικό Διαιτολόγο-Βιολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο και το dimosthenopoulos.gr! «Τι να κάνουμε για να χάσουμε τα κιλά των εορτών;», από τον Κλινικό Διαιτολόγο-Βιολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο και το dimosthenopoulos.gr! Οι γιορτές είθισται να συνδυάζονται με υπερκατανάλωση φαγητού η οποία,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

ΥΠΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΥΠΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΥΠΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ 1) ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη, Διατροφή & Σωματική Δραστηριότητα. κατά την Εφηβεία

Ανάπτυξη, Διατροφή & Σωματική Δραστηριότητα. κατά την Εφηβεία Ανάπτυξη, Διατροφή & Σωματική Δραστηριότητα κατά την Εφηβεία Στο έντυπο που κρατάς στα χέρια σου θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για τη διατροφή σου, τη σωματική σου δραστηριότητα και άλλα

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαίρι και δίαιτα; Πώς θα τα καταφέρω χωρίς να πάρω κιλά;

Καλοκαίρι και δίαιτα; Πώς θα τα καταφέρω χωρίς να πάρω κιλά; Καλοκαίρι και δίαιτα; Πώς θα τα καταφέρω χωρίς να πάρω κιλά; Κατερίνα Πέλκα BSc (Honrs) Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τομεάρχης Διαιτητικής ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ pelka@logodiatrofis.gr Οι διακοπές είναι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Ανακοίνωση Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (10/5/2016) Φετινό Θέμα: «ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΥΓΙΕΙΝΑ» Το Υπουργείο Υγείας και ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή & εγκυμοσύνη. Νικ. Α. Βιτωράτος, MD Β Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντής: Καθηγητής Γ.Κ.

Διατροφή & εγκυμοσύνη. Νικ. Α. Βιτωράτος, MD Β Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντής: Καθηγητής Γ.Κ. Διατροφή & εγκυμοσύνη Νικ. Α. Βιτωράτος, MD Β Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντής: Καθηγητής Γ.Κ. Κρεατσάς Κύρια χαρακτηριστικά της διατροφής Η διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ OΜΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ; Οι άνθρωποι όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ανάγκη από τροφή και νερό, για να μεγαλώσουν σωστά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ OΜΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ; Οι άνθρωποι όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ανάγκη από τροφή και νερό, για να μεγαλώσουν σωστά. ΔΙΑΤΡΟΦΗ Γ 2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ OΜΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ; Οι άνθρωποι όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ανάγκη από τροφή και νερό, για να μεγαλώσουν σωστά. λάδι Στη διατροφή εμπλέκονται οι γονείς, τα παιδιά, οι μάγειροι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ «ΓΕΜΑΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗ» Δημοσθένης Β. Παναγιωτάκος, Καθηγητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Οι διατροφικές

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή & Εξετάσεις. Γιατί είναι μια ιδιαίτερη περίοδος οι εξετάσεις Αυξημένο stress Ανάγκη για υψηλές αποδόσεις Ενίσχυση της μνήμης Μεγάλες αντοχές

Διατροφή & Εξετάσεις. Γιατί είναι μια ιδιαίτερη περίοδος οι εξετάσεις Αυξημένο stress Ανάγκη για υψηλές αποδόσεις Ενίσχυση της μνήμης Μεγάλες αντοχές Διατροφή & Εξετάσεις Γιατί είναι μια ιδιαίτερη περίοδος οι εξετάσεις Αυξημένο stress Ανάγκη για υψηλές αποδόσεις Ενίσχυση της μνήμης Μεγάλες αντοχές Αυξημένο stress οδηγεί σε Διατροφικές επιθέσεις H ορμόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ. 2 ο ΓΕΛ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Β3 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2013-2014 ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΛΕΝΗ ΤΑΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ. 2 ο ΓΕΛ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Β3 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2013-2014 ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΛΕΝΗ ΤΑΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ 2 ο ΓΕΛ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Β3 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2013-2014 ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΛΕΝΗ ΤΑΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ 1 Η διατροφή κατά την εφηβική ηλικία έχει ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Λαχτάρα για φαγητό Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Ανακοίνωση του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για την Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής (10/5/2012) και Δραστηριότητες για την Εβδομάδα 7-13/5/2012 Φετινό θέμα: «Προγραμματίστε σωστά το πιάτο σας:

Διαβάστε περισσότερα

Έναρξη προγράμματος διαδικτυακής τηλεκπαίδευσης του ΕΥΖΗΝ

Έναρξη προγράμματος διαδικτυακής τηλεκπαίδευσης του ΕΥΖΗΝ Έναρξη προγράμματος διαδικτυακής τηλεκπαίδευσης του ΕΥΖΗΝ Το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ παρεμβαίνει, μέσω συγκεκριμένων δράσεων, στην καθημερινότητα του σχολείου και της ελληνικής οικογένειας, παρέχοντας διαρκή συμβουλευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ 9 μητέρες από την Καρδίτσα 33 μητέρες από την Θεσσαλονίκη 58 παιδιά (6 μηνών έως 6 χρονών) Εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Διατροφής- Διαιτολογίας (Καρδίτσα) Ιατρείο κα Πατσούρου (Θεσσαλονίκη)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος ΔΙΑΤΡΟΦH Η διατροφή στην ζωή του ανθρώπου παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Για

Διαβάστε περισσότερα

«Σωστό» ή «Λάθος»; Όσο πιο πολλή ενέργεια (σε θερμίδες) παίρνουμε, τόσο καλύτερα.

«Σωστό» ή «Λάθος»; Όσο πιο πολλή ενέργεια (σε θερμίδες) παίρνουμε, τόσο καλύτερα. «Σωστό» ή «Λάθος»; Όσο πιο πολλή ενέργεια (σε θερμίδες) παίρνουμε, τόσο καλύτερα. Απάντηση: Λάθος Mάθε κι αυτό: Πρέπει να παίρνουμε όση ενέργεια χρειάζεται ο οργανισμός μας, αν παίρνουμε περισσότερη από

Διαβάστε περισσότερα

http://eyzin.minedu.gov.gr/pages/e-learning.aspx Πρόγραμμα Διαδικτυακής Τηλεκπαίδευσης (e-learning)

http://eyzin.minedu.gov.gr/pages/e-learning.aspx Πρόγραμμα Διαδικτυακής Τηλεκπαίδευσης (e-learning) http://eyzin.minedu.gov.gr/pages/e-learning.aspx Πρόγραμμα Διαδικτυακής Τηλεκπαίδευσης (e-learning), Το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ παρεμβαίνει, μέσω συγκεκριμένων δράσεων, στην καθημερινότητα τόσο του σχολείου και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Παγκύπρια Μέρα Διατροφής 10-5-2009 Ποικιλία - Μέτρο Ισορροπία στην Διατροφή Η Παγκύπρια μέρα Διατροφής που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10/5 (από το 2008) φέτος είναι αφιερωμένη στις βασικές αρχές της διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

Τόνια Μαχαίρα MSc Sports Nutrition. Διαιτολόγος ΠΑΕ Παναθηναϊκού

Τόνια Μαχαίρα MSc Sports Nutrition. Διαιτολόγος ΠΑΕ Παναθηναϊκού Τόνια Μαχαίρα MSc Sports Nutrition Διαιτολόγος ΠΑΕ Παναθηναϊκού Διατροφή Γενετική Ύπνος Δεξιότητες Απόδοση Προπόνηση Εξαρτήματα Ψυχολογία Σωστή διατροφή Υγιή ανάπτυξη Διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοί οι μύθοι στον τομέα της διατροφής προκαλούν όντως μείωση βάρους?

Αυτοί οι μύθοι στον τομέα της διατροφής προκαλούν όντως μείωση βάρους? «10 μύθοι για τη δίαιτα, που υποστηρίζουν πως δεν μπορείς να αδυνατίσεις» από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το «Λόγω Διατροφής»! Υπάρχουν πολλές συμβουλές που προβάλουν τον

Διαβάστε περισσότερα

Φωτεινή Ραζάκου, MSc Τεχνολόγος Διατροφής, ΠΕ 1836

Φωτεινή Ραζάκου, MSc Τεχνολόγος Διατροφής, ΠΕ 1836 ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ. Πρόταση για ορθές διατροφικές επιλογές με δημιουργία ολιγοθερμιδικών γευμάτων Τεχνολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακή Οικονομία Αγωγή Υγείας Τμήμα Γ2

Οικιακή Οικονομία Αγωγή Υγείας Τμήμα Γ2 Οικιακή Οικονομία Αγωγή Υγείας 2013 2014 Τμήμα Γ2 Η έρευνα με θέμα «Η σημασία του προγεύματος» πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας Αγωγής Υγείας. Κεφάλαιο Γ τάξης «Η τροφή

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα : Οικογενειακή Αγωγή

Μάθηµα : Οικογενειακή Αγωγή ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2004 2005 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 Μάθηµα : Οικογενειακή Αγωγή Ηµεροµηνία: 14 / 06 /05 Τάξη: Β Λυκείου Ονοµατεπώνυµο µαθητή/τριας:... Χρόνος:

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και ηλικιωμένοι

Διατροφή και ηλικιωμένοι Διατροφή και ηλικιωμένοι Η διατροφή αποτελεί τη σημαντικότερη ανάγκη για τη διατήρηση της ανθρώπινη ζωής σε όλα τα στάδιά της. Το είδος και η ποσότητα της τροφής που χρειάζεται ο άνθρωπος εξαρτάται από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΒΟΣ. Ψυχολογία: Αύξηση σωματικών αλλαγών. Επιθυμία έκφρασης. Διάθεση ανεξαρτητοποίησης. Επιθυμία συμμετοχής σε ένα σύνολο

ΕΦΗΒΟΣ. Ψυχολογία: Αύξηση σωματικών αλλαγών. Επιθυμία έκφρασης. Διάθεση ανεξαρτητοποίησης. Επιθυμία συμμετοχής σε ένα σύνολο ΕΦΗΒΟΣ Ψυχολογία: Αύξηση σωματικών αλλαγών Επιθυμία έκφρασης Διάθεση ανεξαρτητοποίησης Επιθυμία συμμετοχής σε ένα σύνολο Ενδιαφέρον για εξωτερική εμφάνιση Διατροφή+ Έφηβος: Ανθυγιεινά Πάθη Λανθασμένες

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακή Οικονομία Β Λυκείου. Μάθημα Επιλογής (4ωρο)

Οικιακή Οικονομία Β Λυκείου. Μάθημα Επιλογής (4ωρο) Οικιακή Οικονομία Β Λυκείου Μάθημα Επιλογής (4ωρο) Βασικές επισημάνσεις Το μάθημα σε Γυμνάσιο και Λύκειο ονομάζεται Οικιακή Οικονομία Το περιεχόμενο του μαθήματος και των Δεικτών Επιτυχίας/Επάρκειας, βασίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44 Γράφει: Κωνσταντίνου Κρήνη, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τα λαχανικά, τα όσπρια, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, οι ξηροί καρποί, οι ελιές, τα φρούτα, τα θαλασσινά, ο ταραμάς, τα τουρσί ανήκουν

Διαβάστε περισσότερα

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ Ασβέστιο Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου Βρέφη 0-12 μηνών Παιδιά 1-3 ετών Παιδιά 4-8 ετών Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών Ενήλικες 19-50 ετών Ενήλικες > 50 ετών Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ονοματεπώνυμο: Διεύθυνση: Email: Β. ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ: Γ. ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΡ

Α. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ονοματεπώνυμο: Διεύθυνση: Email: Β. ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ: Γ. ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΡ Α. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ονοματεπώνυμο: Ημερ/νια Γεννήσεως: Διεύθυνση: Τηλ. οικίας: Email: Οικογενειακή κατάσταση: Τ.Κ.: Κινητό: Β. ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ: Βάρος: Ύψος: Περίμετρος καρπού: Περίμετρος μέσης: Περίμετρος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Η σημασία των φρούτων και των λαχανικών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 4 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Η σημασία των φρούτων και των λαχανικών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΆ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ 4 ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Υγιεινή Διατροφή. Ισορροπία Ποικιλία Μέτρο

Υγιεινή Διατροφή. Ισορροπία Ποικιλία Μέτρο ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Υγιεινή Διατροφή Ισορροπία Ποικιλία Μέτρο Ομάδες τροφίμων Γάλα-γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι) Φρούτα-απλοί υδατάνθρακες Λαχανικά (κυρίως πράσινα φυλλώδη) Ψωμί-αμυλώδη τρόφιμα (δημητριακά,

Διαβάστε περισσότερα

Υψηλή κατανάλωση οσπρίων Υψηλή κατανάλωση δημητριακών Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών. 57ο Γενικό Λύκειο Αθήνας

Υψηλή κατανάλωση οσπρίων Υψηλή κατανάλωση δημητριακών Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών. 57ο Γενικό Λύκειο Αθήνας Υψηλή κατανάλωση οσπρίων Υψηλή κατανάλωση δημητριακών Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών Υψηλή κατανάλωση οσπρίων. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και φυσικά λόγω της χαμηλής

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. Δημιούργησαν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο και συμπλήρωσε στη συνέχεια ανώνυμα ο κάθε μαθητής της Στ τάξης.

Διατροφή. Δημιούργησαν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο και συμπλήρωσε στη συνέχεια ανώνυμα ο κάθε μαθητής της Στ τάξης. Διατροφή Οι μαθητές της Στ τάξης στα πλαίσια του μαθήματος Τ.Π.Ε και συγκεκριμένα της υποενότητας «Λύνω προβλήματα με Υπολογιστικά Φύλλα» διεξήγαγαν μια μικρή έρευνα όσον αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγευμα: Μια απαραίτητη και υγιεινή συνήθεια

Πρόγευμα: Μια απαραίτητη και υγιεινή συνήθεια Πρόγευμα: Μια απαραίτητη και υγιεινή συνήθεια www.cydadiet.org www.iph.com.cy Προσφορά Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου σε συνεργασία με την εταιρεία Iacovos Photiades Foodstuff Suppliers

Διαβάστε περισσότερα

Υπολιπιδαιμική Δίαιτα

Υπολιπιδαιμική Δίαιτα Υπολιπιδαιμική Δίαιτα ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, φρυγανιές, ρύζι Κρουασάν, τσουρέκι, ζαχαρωμένα δημητριακά ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ Αποβουτυρωμένο γάλα, άπαχα τυριά, άπαχο γιαούρτι, ασπράδια αυγού,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9 - Σύνταξη διαιτολογίου

Κεφάλαιο 9 - Σύνταξη διαιτολογίου Κεφάλαιο 9 - Σύνταξη διαιτολογίου Σύνοψη Στο παρόν κεφάλαιο θα γίνει μια αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας σύνταξης ενός διαιτολογίου. Θα περιγραφεί βήμα-βήμα ο τρόπος με τον οποίο ο διαιτολόγος σχεδιάζει

Διαβάστε περισσότερα

«Το πρωινό γεύμα για τους μαθητές του δημοτικού. Αντιλήψεις και καθημερινή πρακτική των παιδιών.»

«Το πρωινό γεύμα για τους μαθητές του δημοτικού. Αντιλήψεις και καθημερινή πρακτική των παιδιών.» «Το πρωινό γεύμα για τους μαθητές του δημοτικού. Αντιλήψεις και καθημερινή πρακτική των παιδιών.» Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας, έπειτα από μία «κοπιαστική νύχτα» για τον οργανισμό μας, κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧ. ΕΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΥΣΗ & ΑΣΚΗΣΗ. Επιμέλεια: Αναστασιάδης Περικλής, ΠΕ 11

ΣΧ. ΕΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΥΣΗ & ΑΣΚΗΣΗ. Επιμέλεια: Αναστασιάδης Περικλής, ΠΕ 11 ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-15 ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΥΣΗ & ΑΣΚΗΣΗ Επιμέλεια: Αναστασιάδης Περικλής, ΠΕ 11 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ ΘΕΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΣΚΗΣΗ Επιμέλεια παρουσίασης: Αναστασιάδης Περικλής ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τις τελευταίες

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδες τροφίμων. Γνωστικό αντικείμενο: Οικιακή Οικονομία. Δημιουργός: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΔΙΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ομάδες τροφίμων. Γνωστικό αντικείμενο: Οικιακή Οικονομία. Δημιουργός: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΔΙΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Ομάδες τροφίμων Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Οικιακή Οικονομία Δημιουργός: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΔΙΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση

Διαβάστε περισσότερα

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών;

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών; ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Τι είναι οι πρωτεϊνες; Η ονομασία πρωτεϊνες προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και σημαίνει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι πρωτεϊνες για την υγεία του ανθρώπινου σώματος. Από την εποχή των Ολυμπιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Μαρία Χασαπίδου Καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας ΑΤΕΙΘ > 3

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Μαρία Χασαπίδου Καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας ΑΤΕΙΘ > 3 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η ραγδαία αύξηση των εκφυλιστικών παθήσεων (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα) στη χώρα μας, που οδηγούν σε αύξηση της νοσηρότητας

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές Συνήθειες παιδικού πληθυσµού Ελλάδος. Αναστασία Μπαρμπούνη,MD,PhD παιδίατρος Τομέας Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής ΕΣΔΥ

Διατροφικές Συνήθειες παιδικού πληθυσµού Ελλάδος. Αναστασία Μπαρμπούνη,MD,PhD παιδίατρος Τομέας Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής ΕΣΔΥ Διατροφικές Συνήθειες παιδικού πληθυσµού Ελλάδος Αναστασία Μπαρμπούνη,MD,PhD παιδίατρος Τομέας Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής ΕΣΔΥ ΕΛΛΑΔΑ Το πρόβλημα της παχυσαρκίας Από την τελευταία έκθεση του

Διαβάστε περισσότερα

Hµερολόγιο καταγραφής διατροφής

Hµερολόγιο καταγραφής διατροφής Hµερολόγιο καταγραφής διατροφής Χρησιµοποιήστε αυτό το ηµερολόγιο ώστε να καταγράφετε τι τρώτε και πίνετε για 14 ηµέρες. Με την υποστήριξη της www.loveyourtummy.gr 1η Εβδοµάδα Το ηµερολόγιο των 2 εβδοµάδων.

Διαβάστε περισσότερα

Η διατροφική πρόσληψη των παιδιών και εφήβων της Κύπρου ηλικίας 6-18 ετών καθώς και η συμμόρφωσή τους στις εκάστοτε διατροφικές συστάσεις

Η διατροφική πρόσληψη των παιδιών και εφήβων της Κύπρου ηλικίας 6-18 ετών καθώς και η συμμόρφωσή τους στις εκάστοτε διατροφικές συστάσεις Η διατροφική πρόσληψη των παιδιών και εφήβων της Κύπρου ηλικίας 6-18 ετών καθώς και η συμμόρφωσή τους στις εκάστοτε διατροφικές συστάσεις Δρ Ελενα Φιλίππου, Δρ Μιχάλης Τορναρίτης, Δρ Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & BRIDGE Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Υ Ε Υ Δ Ο Κ Ι Α, Μ Ρ Η

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & BRIDGE Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Υ Ε Υ Δ Ο Κ Ι Α, Μ Ρ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ & BRIDGE Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Υ Ε Υ Δ Ο Κ Ι Α, Μ Ρ Η ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 2000-2004 Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής 2004-2006 Ιατρική Σχολή TUFTS UNIVERSITY BOSTON Master

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούλα Π. Τελιοπούλου Διατροφολόγος- Διαιτολόγος Μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Διατροφολόγων & της Ε.Δ.Δ.Ε.

Χαρούλα Π. Τελιοπούλου Διατροφολόγος- Διαιτολόγος Μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Διατροφολόγων & της Ε.Δ.Δ.Ε. Χαρούλα Π. Τελιοπούλου Διατροφολόγος- Διαιτολόγος Μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Διατροφολόγων & της Ε.Δ.Δ.Ε. θεματολογία Ορισμός της Σωστής Διατροφής Ενεργειακό ισοζύγιο Βασικός Μεταβολισμός Ανάλυση Σύστασης

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Γιαουρτιού. Ανάλογα με την παρασκευή του διακρίνεται σε: Κανονικό : Παράγεται με όλα του τα συστατικά

Είδη Γιαουρτιού. Ανάλογα με την παρασκευή του διακρίνεται σε: Κανονικό : Παράγεται με όλα του τα συστατικά ΓΕΝΙΚΑ Το γιαούρτι προέρχεται από το αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, το οποίο βράζεται και αργότερα, όταν η θερμοκρασία του κατέβει στους 40 50 ο C προστίθεται η μαγιά και αφήνεται να πήξει. Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η συμβολή του πρωινού στην προσωρινή φυσική κατάσταση»

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η συμβολή του πρωινού στην προσωρινή φυσική κατάσταση» 38 ο Λύκειο Αθηνών ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η συμβολή του πρωινού στην προσωρινή φυσική κατάσταση» Συγγραφική ομάδα: Παπανικολάου Πάνος, Παπασταθόπουλος Γεώργιος, Στοτσένη Χριστίνα, Τσέρτος Γιάννης, Υπεύθυνοι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Η σημασία των φρούτων και των λαχανικών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 4 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Η σημασία των φρούτων και των λαχανικών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΆ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 4 ο Η σημασία των φρούτων

Διαβάστε περισσότερα

«Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr!

«Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr! «Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr! Δεν προκαλεί συμπτώματα, δεν πονάει, δεν προειδοποιεί κι όμως μπορεί να απειλήσει σοβαρά την υγεία μας. Ο λόγος για τη χοληστερίνη που όταν

Διαβάστε περισσότερα

«τι συμβαίνει στην εφηβεία;»

«τι συμβαίνει στην εφηβεία;» «τι συμβαίνει στην εφηβεία;» ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Μ.Ε.Υ.) Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Διευθύντρια : Aν. Καθηγήτρια Μαρίζα Τσολιά Επιστημονική Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Το θέμα της εργασίας μας είναι η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Ασχοληθήκαμε με τις διατροφικές συνήθειες των αθλητών από την αρχαία Ελλάδα έως και σήμερα. Βρέθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Τι είναι ο καρκίνος; Ο καρκίνος περιλαμβάνει μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό μη υγιών κυττάρων σε

Διαβάστε περισσότερα