ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ: ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΟΡΑΝΔΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1939)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ: ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΟΡΑΝΔΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1939)"

Transcript

1 199 ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ: ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΟΡΑΝΔΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1939) Στα τέλη Δεκεμβρίου του 1938 ο Βρετανός Πρεσβευτής στην Αθήνα Sir Sydney Waterlow επισκέφθηκε τον Βασιλιά Γεώργιο, προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις του για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα 1. Ο Βρετανός Πρεσβευτής επιτέθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον του τότε δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, υποστηρίζοντας πως η εξουσία στην Ελλάδα «βρισκόταν στα χέρια μιας διεφθαρμένης κλίκας». Κάλεσε μάλιστα τον Γεώργιο να διακόψει τις σχέσεις του με τον Μεταξά, αφού σε αντίθετη περίπτωση, όπως υποστήριζε, ο βασιλιάς θα έχανε τη δημοτικότητα του. Τον προέτρεψε δε να αποπέμψει τον δικτάτορα επιμένοντας στην «ταχεία επαναφορά κάποιου σχήματος νόμιμης και συνταγματικής διακυβερνήσεως». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με την ενέργεια του αυτή ο Waterlow ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια που του έθετε το διπλωματικό του αξίωμα επεμβαίνοντας μάλλον άκομψα στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Το γεγονός δε αυτό επισημάνθηκε και από το ίδιο το Foreign Office, το οποίο ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην τάξη με το επιχείρημα πως ο Μεταξάς ή ταν, με γνώμονα τα συμφέροντα της Βρετανίας, ο καλύτερος από τους τότε γνωστούς Έλληνες πολιτικούς και πως οποιαδήποτε ρήξη μαζί του θα μπορούσε να τον οδηγήσει στην αγκαλιά της Γερμανίας. Το παραπάνω ε πεισόδιο υπέπεσε τελικά στην αντίληψη του Ιωάννη Μεταξά. Η αποκάλυψη του μάλιστα εξόργισε αφάνταστα τον δικτάτορα, ο οποίος ορκίστηκε εκδίκηση. Τι ήταν όμως αυτό που εξώθησε τον έμπειρο Βρετανό διπλωμάτη να υπερβεί τόσο απροκάλυπτα τα εσκαμμένα, προβαίνοντας σε τόσο οξείς χαρακτηρισμούς; Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται πως ο Βρετανός Πρεσβευτής, στην προσπάθεια του να παγιώσει την προσχώρηση της Ελλάδας στις επιδιώξεις του Αονδίνου, είχε έρθει σε επαφή με ομάδες αριστερών αντιστασιακών οι οποίοι τον είχαν εφοδιάσει με τις επικριτικές για το καθεστώς Μεταξά πληροφορίες. Ο Waterlow ανησυχούσε μήπως ο Με- 1. Όλα τα γεγονότα που παρατίθενται εδώ έχουν με σχολαστικότητα παρουσιασθεί στη μελέτη του Καθηγητή κ. Ιωάννη Κολιόπουλου, Η δικτατορία τον Μεταξά και ο πόλεμος τον 40, Θεσσαλονίκη 1996.

2 200 Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης ταξάς προσεγγίσει τις δυνάμεις του Άξονα, ενόψει της επερχόμενης ευρωπαϊκής σύρραξης, εξαιτίας της απροθυμίας της Κυβέρνησης του Λονδίνου να συνάψει με την Ελλάδα επίσημη συνθήκη συμμαχίας. Είναι αληθές ότι το Λονδίνο στη διάρκεια του 1938 είχε απορρίψει ε πανειλημμένως το ελληνικό αίτημα για την υπογραφή διμερούς συνθήκης συμμαχίας, αφού κάτι τέτοιο συνεπαγόταν αυξημένα οικονομικά βάρη για τη Βρετανία και την υποχρέωση της να εμπλακεί στις βαλκανικές υποθέσεις. Ο Βρετανός Υπουργός των Εξωτερικών Edward Halifax αναγνώριζε βέβαια την «αδιαμφισβήτητη» πολιτική σημασία της Ελλάδας, αλλά δεν ήταν διατεθειμένος να αναλάβει περισσότερες δεσμεύσεις έναντι της Αθήνας. Πάντως παρά τη βρετανική απροθυμία, είναι βέβαιο ότι ο Waterlow δεν είχε ουσιαστικούς λόγους να ανησυχεί για τη στάση που θα κρατούσε η Ελληνική Κυβέρνηση στο ενδεχόμενο ενός πολέμου. Τόσο ο Βασιλιάς Γεώργιος όσο και ο ίδιος ο Μεταξάς είχαν με σαφήνεια επιλέξει το βρετανικό στρατόπεδο ήδη από τα μέσα του 1938 και το είχαν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους στο Λονδίνο. Το μαρτυρούσαν άλλωστε και οι ευνοϊκές οικονομικές συμφωνίες, με τις οποίες είχε πριμοδοτηθεί η Βρετανία από την Ελλάδα στη διάρκεια του Η διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο κορυφώθηκε στις αρχές του Η ψυχρότητα και η καχυποψία στις σχέσεις του Waterlow με τον Μεταξά καθιστούσαν μάλιστα δυσχερή την εκτόνωση της και χρειάστηκε η προσφυγή στη μυστική διπλωματία για την εξομάλυνση της κατάστασης. Στα τέλη Φεβρουαρίου του 1939 ο Καθηγητής της Ιατρικής Νικόλαος Λοράνδος, προσωπικός γιατρός του Μεταξά, μετέβη στη βρετανική πρωτεύουσα με προσωπική εντολή από τον δικτάτορα να διαμηνύσει στο Λονδίνο πως η Ελλάδα βρισκόταν ανεπιφύλακτα στο πλευρό των Βρετανών και δεν είχε καμία διάθεση να μεταβάλει τη στάση της. Ένα μήνα αργότερα, ανταποδίδοντας την επίσκεψη Λοράνδου, επισκέφτηκε την Αθήνα ο Λόρδος Lloyd, πρόεδρος του Βρετανικού Συμβουλίου και προσωπικός φίλος του Βασιλιά Γεώργιου, μεταφέροντας το μήνυμα στον Μεταξά πως οι Βρετανοί δεν επεδίωκαν την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος του. Οι δύο αυτές αποστολές οδήγησαν τελικά στην εκτόνωση της κρίσης. Στις αρχές Ιουνίου του 1939 ο Waterlow αντικαταστάθηκε από τον Sir Michael Palairet, ο οποίος επανέφερε το καράβι των ελληνοβρετανικών σχέσεων σε γαλήνιες θάλασσες. Η αποστολή του Λόρδου Lloyd είναι καταγεγραμμένη στα βρετανικά διπλωματικά αρχεία. Αντίθετα, οι πληροφορίες που έως σήμερα υπήρχαν για την αποστολή του Λοράνδου ήταν πενιχρές και περιορίζονταν σε μία μόνο μικρή αναφορά σε βρετανικό έγγραφο και σε προφορικές πληροφο-

3 Μυστική διπλωματία και εθνικά συμφέροντα 201 ρίες από τη σύζυγο του, η οποία τον είχε συνοδεύσει στο Λονδίνο. Το σημείωμα που ακολουθεί 2 έχει γραφεί τον Ιανουάριο του 1969 από τον ίδιο τον Νικόλαο Λοράνδο και αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες της αποστολής του στη βρετανική πρωτεύουσα. Αφορμή για τη συγγραφή του φαίνεται ό τι στάθηκε η δυσαρέσκεια του συντάκτη του από τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του ότι υπήρξε πράκτορας της Intelligence Service και ότι μετέφερε λίρες στην Αγγλία. Επίσης, η απογοήτευση του Λοράνδου από την τύχη της προσωπικής του περιουσίας πιθανόν λειτούργησε καταλυτικά στην απόφαση του να καταγράψει την εμπειρία του. Το περιεχόμενο της εξομολόγησης του Λοράνδου επιβεβαιώνει την ψυχρότητα που υπήρχε στις σχέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τον Waterlow καθώς και τους ενδοιασμούς του Λονδίνου για τις διαθέσεις της Αθήνας. Επιβεβαιώνει όμως παράλληλα την παρατήρηση πως τελικά οι προσωπικές σχέσεις στάθηκαν ικανές να αναπληρώσουν τη δυστοκία των πολιτικών και των διπλωματών, διασφαλίζοντας έτσι ευνοϊκές συνθήκες για τις δύσκολες αποφάσεις τις οποίες υποχρεώθηκε να λάβει η Αθήνα μετά τα μέσα του ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΟΡΑΝΔ ΟΣ ΕΚΤ ΚΑΟΗΓ. ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ17 - ΤΗΛ Αθήναι, 24η Ιανουαρίου 1969 Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΟΥ ΕΙΣ ΑΓΓΛΙΑΝ Την 20ήν Φεβρουαρίου 1939 έκλήθην τηλεφωνικώς και ώραν 2.3(/πρωϊνήν, iva επισκεφθώ επειγόντως τον Kov Πρόεδρον της Κυβερνήσεως εις το Γραφεϊον τον Kov Ί. Μεταξά. Αρχικώς ένόμισα δτι επρόκειτο περί φάρσας παρά τίνος κακοήθους, απήντησα δε δτι ήτο έντροπή να ένοχλήτε έναν ίατρον χρησιμοποιούντες και το όνομα του Κου Προέδρου της Κυβερνήσεως. Μου απήντησαν όμως δτι επρόκειτο περί του κ. Προέδρου και δτι έστέλλετο Στρατηγός εις την εϊσοδον της κατοικίας μου iva με συνοδεύση μέχρι του Γραφείου. Ούτω μετά τίνα λεπτά ευρέθην δια του μικρού άναβατήρος του Ύπουργ. Εξωτερικών εις τό Γραφεϊον του αειμνήστου Προέδρου, παρά του 2. Οφείλω θερμές ευχαριστίες στον Καθηγητή κ. Ιωάννη Κολιόπουλο, καθώς και στον κ. Δημήτρη Πόρτολο, οι οποίοι μου εμπιστεύθηκαν το συγκεκριμένο σημείωμα.

4 202 Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης οποίον ήρωτήθην εάν εγνώριζον καλώς όνο πρόσωπα τον Ύπονργ. Εξωτερικών της Αγγλίας. Ό Κος Πρόεδρος τότε μοϋ άνέφερεν «ή Αγγλία μας έκήρνξε τον ψνχρόν Πόλεμον τη βεβαιώσει Ελλήνων πολιτεντών δια τον Kov Φίπς, Πρέσβεως της 'Αγγλίας εν Παρισίοις, ότι ή Ελλάς είχε σννάψει Σνμμαχίαν με τον 'Άξονα, εστάλη δε προ εμον εις Λονδϊνον ο τότε Ύπονργός τών Οίκονομικών ϊνα διάψευση ταϋτα, επέστρεψε δε άπρακτος, μη γενόμενος καν δεκτός» προσέθεσε δε ο Κος Πρόεδρος ότι «θα σκοτωθώμεν όλοι, άλχ ό Μονσολίνης δεν θα περάση». Αύτη είναι ή άπόφασις τον Βασιλέως μας και της Κνβερνήσεως. Έξεπλάγην εκ ταύτης, καθότι εις Αθήνας αϊ διαδόσεις ώργίαζον με βεβαιώσεις παρά τίνων τα της Σνμμαχίας Ελλάδος - Αξονος, ενώ εξ άλλον εις σνζήτησιν μετά τον τότε φίλον Ί. Λιάκον, Σνμβούλον και Σννεργάτον της Κνβερνήσεως, εγνώριζον δτι αϊ προσπάθειαι προς προσεταιρισμόν της Ελλάδος παρά τον Χίτλερ είχον άπορριφθη απολύτως. Τότε μετά διήμερον, ήτοι την 22αν Φεβροναρίον 1939, έξεδίδετο το ύπ άρ. 42/1939 είδικον Διαβατήριον, ύπογεγραμμένον παρά τον τότε Ύπονργοϋ Εξωτερικών Kov Ν. Μανρονδή καΐ τον Γραμματέως της Αγγλικής Πρεσβείας Kov HOPKINSON, εταξείδενσα δε δια τον άτμοπλοίον «CHAMPOLION» μέχρι Μασσαλίας, έχων ως σννταξειδιώτην τον ενδοξον Στρατηγόν MAR. WEYGGAND, όστις ετνχε νά σννδέεται δια σνγγενείας μετά τον φίλον μον και σνμμαθητοϋ μον ROGER DE BRUN, ίατρον τον Νοσοκομείον τών Παρισίων. Μετά μακράν σνζήτησιν επί τών προθέσεων της Κνβερνήσεώς μας κατά τον Αξονος, ο Στρατηγός WEYGGAND μοϋ έφάνη πολύ χρήσιμος, καθότι με έφωδίασε με λίαν ενθερμον επιστολήν προς τον τότε SIR MAURICE HANKEY 3, Γραμματέα τον Ύπονργ. Σνμβονλίον και με τήν ίδιαιτέραν Σνμβονλήν «νά μή επιχειρήσω μεν ό,τιδήποτε, όπερ θά έθιγε τήν Μεγ. Βρεττανίαν», καθότι «καίτοι υπάρχει μέγας κίνδννος επιδρομής τών Χιτλερικών κατά τε της Γαλλίας και Ελλάδος, εις το τέλος όμως ή Αγγλία θά κερδίση τό παν και ή Ελλάς θά εύρεθή παρά τό πλενρόν τών Νικητών». Απεβιβάσθην εις Μασσαλίαν τήν 27ην Φεβροναρίον 1939, καϊ τήν 28ην διά τον ΚαλαΙ έφθασα εις Λονδϊνον, οπότε τήν έπομένην επεσκέφθην τον τότε Πρεσβεντήν μας Kov Σιμόπονλον 4, όστις είχε είδοποιηθη καταλλήλως παρά τον Kov Μανρονδή. Κατά τήν γενομένην σύσκεψίν μον μετά τον Kov Σιμοπούλον, παρίστατο και ό Κος Κοσμετατος, Γραμματεύς Πρεσβείας κ.λπ. : 3. Ο Sir Maurice Hankey γεννήθηκε το Κατείχε διάφορες κυβερνητικές θέσεις ήδη από την περίοδο του Μεσοπολέμου. Συμμετείχε επίσης στις κυβερνήσεις του Winston Churchill. Απεβίωσε το Χρήστος Σιμόπουλος.

5 Μυστική διπλωματία και εθνικά συμφέροντα 203 Ι) Έρώτησις: ποίους επιθυμείτε νά δήτε Κε Λοράνδε; α) τον OLIVER HARVEY 5, β) τον Λόρδον EASHER, γ) τον SIR MAURICE HANKEY κ.λ.π. Απάντησις: Αγνοεί ο Κος Μαυρουδής δτι δια να συναντήσετε τα πρόσωπα ταϋτα χρειάζεται δίμηνος προαγγελία; Και με την βεβαίωσίν μου δτι δεν θα σας δεχθούν, καθότι ούτε τον Kov Ανδρ. Αποστολίδην έδέχθησαν, δστις είχε προηγηθη και ούτε μας εχαιρέτησαν οι επίσημοι εις προ τίνων ήμερων γενομένην δεξίωσιν εις τα ανάκτορα; Τότε του λέγω «άφοϋ αϊ Σχέσεις ευρίσκονται εις τοιούτον δυσάρεστον σημεϊον, μού δίδετε το τηλέφωνον της κατοικίας τού Κου OLIVER HARVEY;», χωρίς ν αναφέρω δτι τηλεφωνώ εκ της Πρεσβείας μας. Μετ 3 ολίγον με συνδέουν και ζητώ από τον Γραμματέα εάν είναι δυνατόν να δώ στο τηλέφωνον τήν LADY HARVEY, σύζυγον τού Κου OLIVER HARVEY. Καταφθάνει αμέσως και της ζητώ εάν μπορώ να τους επισκεφθώ. Αμέσως προσκαλεί έμε και τήν σύζυγόν μου Ζωήν, δπως εις τάς 8.30'μ.μ. γευματίσωμεν μαζύ, θα στείλουν δε τό αύτοκίνητόν των εις τό Ξενοδοχεϊον δπως μας παραλάβουν. Τότε ο Κος Σιμόπουλος έκπληκτος με παρακαλεί να επέμβω iva διευθετηθούν τα πάντα. Κατά τήν Συνάντησίν μας, πλήρεις χαράς και έγκαρδιότητος μας υποδέχονται, μετά δε το γεύμα εκθέτω τά της επισκέψεως μου. Ό Κος HARVEY ήτο τελείως ενήμερος τών τε βεβαιώσεων τών λεγομένων εκ πολιτευτών μας «δτι ή Ελλάς είχε προσχωρήσει εις τον Άξονα» αϊτινες έγένοντο μέσω τού τότε Πρέσβεως της Αγγλίας κ. Φίπς και τών της κηρύξεως τού Ψυχρού πολέμου και τών εκθέσεων τού τότε Πρεσβευτού SIR SIDNEY WATERLOW. Αφού έπείσθησαν παρ' εμού δτι ή Ελλάς δεν είχε υπογράψει τοιούτο Σύμφωνον, με παρεκάλεσεν δπως γίνη Δευτέρα Συνάντησις εις τό PALMALL CLUB, είδικόν δια Υπουργούς, μετά τού Λόρδου HAN KEY, εκείνου και λοιπών ανωτάτων υπαλλήλων παρουσία και τού Λόρδου Χάλιφαξ. Μετά τίνας συζητήσεις δηλώ τά έξης «Ινα βεβαιωθώ απολύτως περί της ακριβείας τών λεχθέντων παρά τού κ. Τ. Μεταξά, έπεσκέφθην και τον Σύμβουλόν του Kov Ί. Διάκον, όστις μού έδωσε τήν έξης άπάντησιν: «φαντάζεσαι ποτέ Λοράνδε δτι ένας Ί. Μεταξάς, εγώ ο Ί. Διάκος καί οίσυνεργάται μας, ως καί ο Βασιλεύς μας, θά έγινόμεθα ποτέ προδόται της Πατρίδος μας; Θά κόψωμεν τά πόδια τού Μουσολίνη, εάν τολμήση νά έπιτεθη». Τότε ομοφώνως οι Αρμόδιοι δηλούν, αφού έλαβον γνώσιν τών δηλώ- 5. Ο Oliver Harvey υπηρέτησε την περίοδο Φεβρουαρίου Ιουνίου 1940 στις κυβερνήσεις του Chamberlain, ως προσωπικός γραμματέας πρώτα του Antony Eden και ακολούθως του Λόρδου Halifax.

6 204 Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης σεων του Ί. Διάκου και βεβαίωσίν μου δτι τον έγνώριζα πολύ καλά καί τον έξετίμουν ιδιαιτέρως, δτι από της στιγμής ταύτης αίρεται ο ψυχρός πόλεμος εναντίον της Ελλάδος και δτι θα προσεκαλεϊτο επισήμως το Σάββατον ο Κος Αργυρόπουλος εις γεϋμα. Τους ηύχαρίστησα και προσέθεσα δτι εγώ Κύριοι έβεβαιώθην απολύτως περί των προθέσεων τής Ελληνικής Κυβερνήσεως, πράγμα δπερ δυστυχώς δεν έπραξε ο Κος Πρεσβευτής σας. Τότε μου απήντησαν «WE WILL LOOK TO IT "OURSELVES"» (Αυτό θα το φροντίσωμεν ήμεϊς). Μέχρις δτου φθάσω εις Αθήνας είχε άντικατασταθή ο SIR WATERLOW δια του Κου MICHAEL PALAIRET, έκαλεϊτο δε ο Κος Αργυρόπουλος εις γεϋμα δια το Σάββατον, ο δε Πρεσβευτής Κος E MARKEY μου παρεπονέθη δτι έπρεπε τότε, ήτοι το 1939, να ειδοποιήσω ιδιαιτέρως τον Kov WATERLOW iva μή καταστραφή τελείως. Του απήντησα δτι εάν ελάμβανε γνώσιν τής αποστολής μου, ϊσως θα κατέστρεφε τήν προσπάθειάν μου ήτις άφεώρα τήν τιμήν και σωτηρίαν τής Πατρίδος μου. Πολλοί αντίθετοι με κατηγόρησαν : Ιον) δτι ήμην πράκτωρ τής INTELLIGENCE SERVICE!!, ήν ουδέποτε έγνώρισα, ούτε είχον οιανδήποτε σχέσιν ή έπαφήν. Τους είπον δτι είναι αισχροί και τιποτένιοι. 2ον) δτι μετέφερα Χρύσας Λίρας στην Αγγλία!! Τους είπον δτι μόνον αυτό φθάνει νά άποδείξΐ] τά ποταπά αισθήματα των, ενώ ή Αρχή τής οικογενείας μου ήτο, τίνι τρόπω νά ύπηρετήσωμεν αφιλοκερδώς τήν Πατρίδα μας, εγώ τε και δλη ή οικογένεια μου, έχοντες ως Γραμμήν το Μητρός τε καί Πατρός καί προγόνων απάντων κλπ., δπερ έδιδάχθημεν εις τό Λημοτικόν Σχολεϊον και δπερ δλοι οι εκ Βουτζα τής Σμύρνης έτηρήσαμεν απολύτως. Ή Γραμμή ήν έχάραξαν ο αείμνηστος Βασιλεύς Γεώργιος, ο Ί. Μεταξάς και οι έγκριτοι Συνεργάται των έξύψωσεν τήν Πατρίδα μου ανάλογα με τά κατορθώματα τής Μάχης του Μαραθώνος, καθότι ο θρίαμβος τής Πίνδου είνε δχι μόνον ισάξιος του τής Μαραθώνος, αλλ' άφήκε και έκθαμβους πάντας τους ξένους, προ τής αντιστάσεως του "Έθνους μας καί τής εποποιίας ταύτης, δι ήν δικαίως καί ακριβώς τότε Ανταποκριτής τής NEW YORK TIMES, φθάσας εκ του μετώπου τής Ηπείρου μου είπεν «δταν είδον γυναίκας φορτωμένας με εξαρτήματα πυροβόλων, αϊτινες μετέφερον ταϋτα εις τήν πρώτην Γραμμήν, έπείσθην δτι οι Ιταλοί δεν είνε δυνατόν νά υποτάξουν τό Έλληνικόν 'Έθνος, αργά δε ή γρήγορα θα έπέλθη ή Καταστροφή του Μουσολίνη». Α ιά τήν άποστολήν μου εις Αγγλίαν έξώδευσα εξ ιδίων 38Θ Λίρας Χρύσας, ή δε Αγγλική Κυβέρνησις με έτίμησε δια τής απονομής του Πάρα-

7 Μυστική διπλωματία και εθνικά συμφέροντα 205 σήμον της Βρετταν. Αυτοκρατορίας μετά τελετήν γενομένην την 26ην Νοεμβρίου 1967 εις την Βρεττ. Πρεσβείαν, εις έκφωνηθέντα δε λόγον του Κου Μ. STEWART, του απήντησα δτι ή γινομένη τιμή εις έμε ανήκει εις τους αρχηγούς και συνεργάτας της Κυβερνήσεως Ίωάν. Μεταξά ώς καί τους 'Έλληνας πατριώτας, αξιωματικούς, όπλίτας καί ναύτας, οϊτινες προέβαλον τα στήθη των δια την έξάρθρωσιν του Μουσολίνη και του Αξονος. Πάντως εξέφρασα τήν εύγνωμοσύνην μου προς τον Kov Φίλιππον Μπέηκερ δια τήν σθεναράν συμπαράστασίν του προς τήν πατρίδα μας. Ή δε Ελληνική Κυβέρνησις, εις Ανταμοιβήν μου, άφοϋ παρέδωσε εις τους Γερμανούς τήν έπαυλίν μας εις το Ελληνικό, με δλα τα έπιπλα και σκεύη, ηλεκτρικά ψυγεία, άντλίαν βαθέων φρεάτων, τηλέφωνα κ.λπ. και Συλλογήν εικόνων και Νομισμάτων Αρχαίων, κατεδάφισε και ταύτην χωρίς να καταβολή δραχμήν, άφοϋ είχον αποφάσεις της Επιτροπής Κοκοτοπούλου Απαλλοτριώσεως, δια τήν άξίαν της οικοδομής, ισχυριζόμενη ότι έπρεπε ο Κος Κώστας Αδαμόπουλος, τέως Υπουργός και δικηγόρος μου, νά κάμη και αλλάς άγωγάς, ϊνα μας καταβληθη τό τίμημα της αξίας καί τοϋτο βάσει περιέργων σκέψεων καί αποφάσεως του τε Νομικού Συμβούλου Κου Παπαμιχαλοπούλου ώς και έτερου Νομ. Συμβούλου Κου Σοφιανοπούλου, οϊτινες ένόμισαν ότι έγιναν και ίδιοκτήται της περιουσίας μου!! Αλλ' ό Θεός ας τους τιμωρήση επαρκώς, άφοϋ δεν ευρέθη μεταπολεμικώς τις όστις νά σεβασθη τό Σύνταγμα, όπερ αναφέρει τά περί απαράγραπτων δικαιωμάτων της αξίας των απαλλοτριωμένων κτημάτων. Εις εχθρούς τότε της Κυβερνήσεως καί Πατρίδος μας κατεβλήθησαν ai άξίαι των άπαλλοτριωθέντων. Εις ημάς δε ούτε δεκάρα, ούτε δε κατετέθη ποσόν τι εις τό Ταμεϊον Παρακαταθηκών. Τό Δημόσιον έπρεπε νά άντικαταστήση τά κτίσματα IN NATURA. Εάν είχον τήν δύναμιν, θά έτιμώρουν αυστηρά αυτούς τους λεγόμενους Νομικούς Συμβούλους, για νά μάθουν ν αποδίδουν τό δίκαιον εις τους δι- καιούχους- Ταϋτα διά τήν ίστορίαν της Ελλάδος Μετά Νικόλαος σεβασμοϋ Λοράνδος Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΙΑΚΩΒΟΣ Δ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

8 206 ZUSAMMENFASSUNG Iakovos D. Michailidis Geheimdiplomatie und nationale Interessen: Die Reise des Nikolaos Lorandos nach London (Februar 1939). Dieser Artikel beschreibt die Mission des Leibarztes des griechischen Diktators Ioannis Metaxas nach London (Februar 1939). Er basiert auf einen unveröffentlichten Bericht des Nikolaos Lorandos. Lorandos wollte die Londoner Regierung von der Nichtänderung der Stellung Griechenlands überzeugen. Er betonte, dass sich Griechenland nicht Deutschland genähert hatte und stabil zur Seite der Briten hielt. Dem Erfolg seiner Mission war es zu verdanken, dass Griechenland und Grossbritannien dann auch ihre freundlichen Beziehungen wiederherstellten, die momentan durch unglückliche diplomatische Handlungen gestört worden waren.

ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. «Σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας: από τη Λωζάνη έως σήµερα»

ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. «Σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας: από τη Λωζάνη έως σήµερα» ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Σηµειώσεις από τις προφορικές παραδόσεις του µαθήµατος «Σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας: από τη Λωζάνη έως σήµερα» του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΠΟΥΛΑ ΚΟΥΤΣΟΠΑΝΑΓΟΥ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΟΣΟΒΙΕΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (1945) Η μελέτη του ρόλου της πολιτιστικής διείσδυσης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΙΤΡΟΕΦ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ «ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ» 1 Είναι γνωστό πώς στή διάρκεια τού Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου,

Διαβάστε περισσότερα

H ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 1914

H ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 1914 Ευάγγελος Σήτος H ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 1914 Μεταπτυχιακός Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Tο περιοδικο της ενωσης Aποστρατων Aξιωματικων Nαυτικου

Tο περιοδικο της ενωσης Aποστρατων Aξιωματικων Nαυτικου Tο περιοδικο της ενωσης Aποστρατων Aξιωματικων Nαυτικου ETOΣ 23ο TEYXOΣ 124 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 Περιεχόμενα TO ΠEPIOΔIKO ENHMEPΩΣHΣ TΩN AΠOΣTPATΩN ΠN KAI ΛΣ ΔIΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 124 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑ Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Για σκοπούς ιστορικής αναφοράς η πρώτη απόφαση της Βουλής για τη σύσταση Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ (1821-1827)

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ (1821-1827) ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ (1821-1827) Η πολιτική ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης και οι κύριες μορφές της έχουν αρκετά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ Απόρρητα έγγραφα Γιουγκοσλαβίας και Βουλγαρίας (1950-1967) Αθήνα 2008 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ Απόρρητα έγγραφα

Διαβάστε περισσότερα

Οι πνευματικές ρίζες στην Σκέψη του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και του Στρατηγού Φρανσίσκο ντε Μιράντα

Οι πνευματικές ρίζες στην Σκέψη του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και του Στρατηγού Φρανσίσκο ντε Μιράντα Οι πνευματικές ρίζες στην Σκέψη του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και του Στρατηγού Φρανσίσκο ντε Μιράντα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΜΟΥΡΤΖΑΝΟΣ, Πρωτοπρεσβύτερος, Δρ. Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Διαβάστε περισσότερα

Υπό του ΔΣΛ ΤΣΑΓΚΑΡΗ ΣΤΑΜΑΤΗ

Υπό του ΔΣΛ ΤΣΑΓΚΑΡΗ ΣΤΑΜΑΤΗ «Η αναδιοργάνωση του ελληνικού κράτους και η ελληνική πολιτική ασφαλείας εν όψει των Βαλκανικών Πολέμων, 1912-1913» Υπό του ΔΣΛ ΤΣΑΓΚΑΡΗ ΣΤΑΜΑΤΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος σελ.3 Κεφάλαιο 1 Το στρατιωτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΓPAΦEIA E.A.A.Σ.: XAP. TPIKOYΠH 18A T.K. 10679 AΘHNA THΛ. 210 3633797 210 3632964 FAX: 210 3621410 ΔIANEMETAI ΔΩPEAN

ΓPAΦEIA E.A.A.Σ.: XAP. TPIKOYΠH 18A T.K. 10679 AΘHNA THΛ. 210 3633797 210 3632964 FAX: 210 3621410 ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΓPAΦEIA E.A.A.Σ.: XAP. TPIKOYΠH 18A T.K. 10679 AΘHNA THΛ. 210 3633797 210 3632964 FAX: 210 3621410 ΔIANEMETAI ΔΩPEAN E I Σ O I Ω N O Σ A P I Σ T O Σ A M Y N E Σ Θ A I Π E P I Π A T P H Σ 4501 ΚΕΜΠΑ H IΣXYΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες 01-CMYK 06/08/2013 12:26? Μ Page 1 O Π O I O Σ E Λ E Y Θ E P A Σ Y Λ Λ O Γ A T A I Σ Y Λ Λ O Γ A T A I K A Λ A P ή γ α ς Φ ε ρ α ί ο ς 1 ΕΥΡΩ Στα ύψη ο υδράργυρος για τις ιδιωτικοποιήσεις ΣΕΛΙΔΑ 12 Μοιραία

Διαβάστε περισσότερα

www.academy.edu.gr Email: georgesklavounos@gmail.com

www.academy.edu.gr Email: georgesklavounos@gmail.com Η ρήξη Ανδρέα Κάλβου - Ούγο Φώσκολο και ο Ιωάννης Καποδίστριας Γιώργος Σκλαβούνος, Κοινωνιολόγος, Οικονοµολόγος, Πρόεδρος Κέντρου UΝESCΟ του Ιονίου Email: georgesklavounos@gmail.com Ουσιώδη παραλειπόµενα

Διαβάστε περισσότερα

ΕθΝΙΚΗΣ ΑΝfΙΣΤΑΣΕΩΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 1941-1945

ΕθΝΙΚΗΣ ΑΝfΙΣΤΑΣΕΩΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 1941-1945 ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΟΣΙΩΡΗ Συνταγματάρχου Ε.Α. ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕθΝΙΚΗΣ ΑΝfΙΣΤΑΣΕΩΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 1941-1945 Αθήναι, Σεπτέμβριος 1992 ΑΦΙΕΡΩΝΕ'f ΑΙ ΣτΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑθΑΝΑΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΤΗΣ ΕθΝΙΚΗΣ ANYIΣ'f ΑΣΕΩΣ ΠΕΑΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΥΤΕΡΟ. Τα πολιτικά κόµµατα

ΘΕΜΑ ΕΥΤΕΡΟ. Τα πολιτικά κόµµατα ΘΕΜΑ ΕΥΤΕΡΟ Τα πολιτικά κόµµατα 172 Ερωτήσεις ανάπτυξης 1. ΠΗΓΗ 1 Η σχέση πελατείας είναι µια σχέση εκούσιας διπολικής ανταλλαγής ανάµεσα σε κοινωνικούς φορείς άνισης κοινωνικής και οικονοµικής ισχύος,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΟΝΗΣΟΥ. ΤΟΜΟΣ Δ Μέρος 2 ο

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΟΝΗΣΟΥ. ΤΟΜΟΣ Δ Μέρος 2 ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΟΝΗΣΟΥ ΤΟΜΟΣ Δ Μέρος 2 ο ΝΕΑΠΟΛΙΣ 2013 > Εκδίδεται προνοία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου

Διαβάστε περισσότερα

BHMA. της Tοπικής Aυτοδιοίκησης. του Σαρωνικού & της Aνατολικής Aττικής Mηνιαία Eφηµερίδα Eνηµέρωσης και Eπικοινωνίας

BHMA. της Tοπικής Aυτοδιοίκησης. του Σαρωνικού & της Aνατολικής Aττικής Mηνιαία Eφηµερίδα Eνηµέρωσης και Eπικοινωνίας Φύλλο 180 Έτος 15ο Σεπτέµβριος 2011 BHMA του Σαρωνικού & της Aνατολικής Aττικής Mηνιαία Eφηµερίδα Eνηµέρωσης και Eπικοινωνίας της Tοπικής Aυτοδιοίκησης Λ. Bάρης Kορωπίου 73 Bάρη - Τηλ.: 210 8994514/5 Λ.

Διαβάστε περισσότερα

Τολμών. Τριμηνιαία Έκδοση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων Τεύχος 27 ο, Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2008, 6.00

Τολμών. Τριμηνιαία Έκδοση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων Τεύχος 27 ο, Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2008, 6.00 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΤΕΒΛΗΘΗ - ΚΩΔΙΚΟΣ 3458 Τριμηνιαία Έκδοση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων Τεύχος 27 ο, Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2008, 6.00 Τολμών Μικρασιατική Εκστρατεία. Η μάχη

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος

Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος Του Βαλάντη Αθανασίου, ιστορικού Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41 ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις

Διαβάστε περισσότερα

Θεοδόσιος Καρβουναράκης

Θεοδόσιος Καρβουναράκης Θεοδόσιος Καρβουναράκης ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ Αν. Καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Διπλωματική

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Βιβλίου: ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ Eκδότης: Κίνηση για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Τίτλος Βιβλίου: ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ Eκδότης: Κίνηση για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Τίτλος Βιβλίου: ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ Eκδότης: Κίνηση για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Copyright Κίνηση για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Λευκωσία, Μάρτιος 2009 Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Επιμέλεια: PROGRAPHICS

Διαβάστε περισσότερα

καλαμι 24-7RADΙΟ.us Ενημέρωση, ψυχαγωγία, σάτιρα. Προγράμματα γιά ιστορία, πολιτισμό, γράμματα-τέχνες 24 ώρες Live, με ποιότητα ήχου 320 kbps

καλαμι 24-7RADΙΟ.us Ενημέρωση, ψυχαγωγία, σάτιρα. Προγράμματα γιά ιστορία, πολιτισμό, γράμματα-τέχνες 24 ώρες Live, με ποιότητα ήχου 320 kbps 24-7RADΙΟ.us Ενημέρωση, ψυχαγωγία, σάτιρα. Προγράμματα γιά ιστορία, πολιτισμό, γράμματα-τέχνες 24 ώρες Live, με ποιότητα ήχου 320 kbps Ιδρύθηκε Απρίλιο 1977 καλαμι Το παλαιότερο και μεγαλύτερο ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Η καταγωγή του. Γεννήθηκε στις 11 Αυγούστου 1864 σε ένα διώροφο σπίτι, στο χωριό Μουρνιές του νομού Χανίων. Η καταγωγή του είναι από την οικογένεια Κρεββατά του Μυστρά. Το 1770 η οικογένεια

Διαβάστε περισσότερα

Τετραμηνιαία έκδοση. Υπεύθυνος σύνταξης Καθηγητής Βασίλειος Φίλιας (Πρώην πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου)

Τετραμηνιαία έκδοση. Υπεύθυνος σύνταξης Καθηγητής Βασίλειος Φίλιας (Πρώην πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου) Τετραμηνιαία έκδοση Υπεύθυνος έκδοσης Διοικητής Σχολής Διοίκησης & Επιτελών Πολεμικής Αεροπορίας Ταξίαρχος (Ι) Κωνσταντίνος Κορολής Τηλ: 210 8193901, FAX 210 2467682 Υπεύθυνος σύνταξης Καθηγητής Βασίλειος

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία

Δήλωση Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία Δήλωση Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία Θα ήθελα πριν από κάθε άλλο να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΔΔΑ

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΔΔΑ Κ Ι Ν Η Σ Η Π Ο Λ Ι Τ Ω Ν ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΔΔΑ Εισηγήσεις - Συζήτηση ΑΘΗΝΑ 2011 Κ Ι Ν Η Σ Η Π Ο Λ Ι Τ Ω Ν ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Χωρίς νερό η Γη θα χαθεί. αρθρογραφουν ςημερα ςτη «ςημερινη» Τι συμβαίνει με το φυσικό αέριο; Σάββας Ιακωβίδης, ΣΕΛΙΔΑ 12

Χωρίς νερό η Γη θα χαθεί. αρθρογραφουν ςημερα ςτη «ςημερινη» Τι συμβαίνει με το φυσικό αέριο; Σάββας Ιακωβίδης, ΣΕΛΙΔΑ 12 02-SPOT-NEA 22/03/2014 4:04 ΜΜ Page 2 2 ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 ΣΚΕΥΩΡΙΕΣ Τραγουδώντας για το νησί μας ΤΗΣ ΣΚΕΥΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ stavrousk@simerini.com Η ΚΥπΡοΣ, η χώρα μας, βιώνει ίσως την πιο δύσκολη

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015/ Tuesday, July 14, 2015 www.ekirikas.com

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015/ Tuesday, July 14, 2015 www.ekirikas.com News 100 επέτειος h 1915-2015 a b Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015/ Tuesday, July 14, 2015 www.ekirikas.com NATIONAL HERALD VOL. 101 No.33152 GREEK-AMERICAN DAILY NY, NJ, PA, MA $1.25 - CT $1.50 100 h επέτειος 1915-2015

Διαβάστε περισσότερα

Κόντρα Λευκωσίας-Αθήνας για γκάζι

Κόντρα Λευκωσίας-Αθήνας για γκάζι 01- KATHI 3-11_KATHI NEW 02/11/13 01:05 Page 1 ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 Eτος 5 ο Aρ. φύλλου 264 Κυπριακή Πολιτική και Oικονομική Eφημερίδα www.kathimerini.com.cy 1,50 (Απλή έκδοση)

Διαβάστε περισσότερα

Πού πάμε με το φυσικό αέριο;

Πού πάμε με το φυσικό αέριο; www.alithia.com.cy ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΔΑΦΟΣ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ Κ Υ Ρ Ι Α Κ Η 2 6. 5. 2 0 1 3 Α Ρ Ι Θ Μ Ο Σ Φ Υ Λ Λ Ο Υ : 1 4 0 6 9 Τ Ι Μ Η : 1, 5 0 Ε Υ Ρ Ω Μ Α Ζ Ι Μ Ε Τ Η S P O R T D A Υ ( Μ Ε Τ

Διαβάστε περισσότερα