ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ"

Transcript

1 ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στα κυριότερα προβλήματα των σημερινών κοινωνιών περιλαμβάνονται και εκείνα που αναφέρονται στη λειτουργία των οικονομιών τους. Το πρόβλημα του πληθωρισμού, το πρόβλημα της ανεργίας, το πρόβλημα του ισοζυγίου πληρωμών και το πρόβλημα του μη ικανοποιητικού ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης παρουσιάζονται κατά περιόδους με διάφορη ένταση, διάφορη μορφή και διαφόρους συνδυασμούς σε όλες τις χώρες του κόσμου, ανεξάρτητα από το κοινωνικοοικονομικό τους σύστημα, το επίπεδο οικονομικής τους ανάπτυξης ή τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές. Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων χρειάζονται γνώσεις που έχουν σχέση με τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και τους παράγοντες που προσδιορίζουν τα διάφορα μεγέθη που αντιπροσωπεύουν την δραστηριότητά της. Οι γνώσεις αυτές παρέχονται από την οικονομική θεωρία. Μεταξύ όλων των διακρίσεων της οικονομικής θεωρίας που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι η σημαντικότερη είναι αυτή που έγινε από τον Νορβηγό καθηγητή Ragnar Frisch το 1933, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το Σύμφωνα με την διάκριση αυτή, δύο είναι οι κλάδοι της οικονομικής θεωρίας : Η μικροοικονομική και η μακροοικονομική. Μικροοικονομική ή μικροοικονομική θεωρία ή μικροοικονομική ανάλυση είναι ο κλάδος της οικονομικής θεωρίας που έχει σαν αντικείμενο μελέτης και έρευνας την συμπεριφορά των επιμέρους οικονομικών μονάδων και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των. Περιλαμβάνει δε τους εξής τομείς μελέτης και έρευνας : - Τα κυριότερα μικροοικονομικά μεγέθη. Την συμπεριφορά του καταναλωτή και του παραγωγού (επιχείρηση).

2 - Την θεωρία της ζήτησης και της προσφοράς.ελαστικότητες ζήτησης. Ελαστικότητες προσφοράς. - Την παραγωγική διαδικασία και το κόστος παραγωγής. Τα συνολικά έσοδα και το κέρδος της επιχείρησης. - Τις μορφές αγοράς. Προσδιορισμός της αγοραίας τιμής του προϊόντος στις διάφορες αγορές. - Την αγορά των συντελεστών παραγωγής. Προσδιορισμός της τιμής των συντελεστών παραγωγής. Θεωρία του εργατικού μισθού, του τόκου και της γαιοπροσόδου. - Την θεωρία της γενικής ισορροπίας. - Την θεωρία της οικονομικής ευημερίας. - Την θεωρία της μικροοικονομικής πολιτικής. Μακροοικονομική ή μακροοικονομική θεωρία ή μακροοικονομική ανάλυση είναι ο κλάδος της οικονομικής θεωρίας, που εξετάζει την λειτουργία της οικονομίας ως σύνολο και που ασχολείται με τον προσδιορισμό των συνολικών οικονομικών μεγεθών. Περιλαμβάνει δε τους εξής τομείς μελέτης και έρευνας : - Τα κυριότερα μακροοικονομικά μεγέθη, όπως το εθνικό προϊόν, το εθνικό εισόδημα, την εθνική δαπάνη, τον εθνικό πλούτο. - Την θεωρία της κατανάλωσης και της αποταμίευσης - Τον προσδιορισμό του εισοδήματος και της απασχόλησης - Την θεωρία επένδυσης - Την Δημοσιονομική πολιτική.προσδιορισμός του εισοδήματος σε κλειστή οικονομία με δημόσιο τομέα. - Τον προσδιορισμό του εισοδήματος σε ανοικτή οικονομία. - Την θεωρία χρήματος.νομισματική πολιτική. - Την θεωρία του πληθωρισμού. - Την θεωρία των οικονομικών διακυμάνσεων. - Την θεωρία της οικονομικής ανάπτυξης. - Την θεωρία της μακροοικονομικής πολιτικής.

3 2. Μέθοδοι της οικονομικής Η οικονομική σαν κοινωνική επιστήμη, χρησιμοποιεί τις λογικές μεθόδους των κοινωνικών επιστημών (περιγραφική, επαγωγική, απαγωγική) αλλά και ποσοτικές μεθόδους μαθηματικο-στατιστικές, όπως και οικονομετρικά υποδείγματα «μοντέλα». Η οικονομική επιστήμη αντιμετωπίζει το σοβαρό μειονέκτημα ότι είναι αδύνατος ο πειραματισμός κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες.είναι ευνόητο ότι για να εξεταστεί η επίδραση ενός παράγοντα χρειάζεται να κρατηθούν όλοι οι άλλοι παράγοντες σταθεροί. Αν υπάρχουν μεταβολές σε περισσότερους από ένα παράγοντα, είναι αδύνατο να εξακριβωθεί το μέρος της επιδράσεως που οφείλεται στη μεταβολή κάθε παράγοντα. Συνεπώς το στοιχείο της αφαιρέσεως είναι αναγκαίο για να ερμηνεύσει ορισμένες μόνο πλευρές της πραγματικότητας και να αγνοήσει άλλες. 3. Το σφάλμα της συνθέσεως Η βασική αντινομία της μικροοικονομικής και μακροοικονομικής θεωρίας είναι η διαπίστωση ότι αυτό που ισχύει καμιά φορά για το συγκεκριμένο οικονομικό άτομο, δεν ισχύει για το σύνολο της οικονομίας. Αν δεχτούμε, ότι εκείνο που ισχύει για το άτομο, ισχύει αναγκαίως και για το σύνολο της οικονομίας, διαπράττουμε το σφάλμα της συνθέσεως. Είναι φανερό ότι,αν το χρηματικό εισόδημα ενός ατόμου διπλασιασθεί, τότε και το πραγματικό του εισόδημα θα διπλασιασθεί. Αν όμως το χρηματικό εισόδημα όλων των ατόμων της οικονομίας διπλασιασθεί, τούτο δεν σημαίνει ότι και το πραγματικό εισόδημά της θα διπλασιασθεί αναγκαστικά, γιατί ο διπλασιασμός του χρηματικού εισοδήματος είναι ενδεχόμενο να οδηγήσει σε αύξηση του επιπέδου τιμών. Αν αγνοήσουμε την αύξηση των τιμών και θεωρήσουμε ότι το πραγματικό εισόδημα θα διπλασιασθεί, έχουμε διαπράξει το σφάλμα της συνθέσεως.

4 4. Στατική, δυναμική και συγκριτική ανάλυση Την οικονομική ανάλυση, τόσο τη μικροοικονομική όσο και τη μακροοικονομική, μπορούμε να διακρίνουμε σε στατική, δυναμική και συγκριτική. Η στατική οικονομική ανάλυση ασχολείται με την ανάλυση των διαφόρων οικονομικών φαινομένων σε δεδομένη χρονική περίοδο. Αντίθετα η δυναμική ανάλυση ασχολείται με την ανάλυση των διαφόρων οικονομικών φαινομένων παρακολουθώντας τα ακριβώς όπως αυτά αναδιπλώνονται και εξελίσσονται μέσα στο χρόνο. Τέλος η συγκριτική οικονομική ανάλυση εξετάζει, συγκρίνει και μελετά τα οικονομικά φαινόμενα, όπως αυτά παρουσιάζονται σε δύο ή και περισσότερες χρονικές περιόδους. Η οικονοµική είναι η επιστήµη η οποία ασχολείται µε τους νόµους που διέπουν την διαδικασία της παραγωγής και την κατανοµή των αγαθών και υπηρεσιών.

5 Απεριόριστες ανάγκες Το οικονοµικό πρόβληµα Περιορισµένα µέσα

6 Ο λόγος ύπαρξης της οικονοµικής επιστήµης είναι η στενότητα των παραγωγικών µέσων και απεριόριστες ανάγκες του ανθρώπου. Άρα η οικονοµική είναι η µελέτη του τρόπου µε τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν µεταξύ εναλλακτικών χρήσεων των σπάνιων πόρων τους.

7

8 Νοικοκυριά ως πωλητές των συντελεστών παραγωγής Νοικοκυριά ως αγοραστές καταναλωτικών αγαθών Δαπάνες επιχειρήσεων Έσοδα επιχειρήσεων Εισόδηµα νοικοκυριών Δαπάνες κατανάλωσης Αγορά των συντελεστών Αγορά υπηρεσιών και της παραγωγής αγαθών Επιχειρήσεις ως αγοραστές συντελεστών παραγωγής Επιχειρήσεις ως πωλητές αγαθών και υπηρεσιών

9 ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Στην οικονομική επιστήμη με τον όρο επιχείρηση εννοούμε την οικονομική μονάδα που αναλαμβάνει την ευθύνη του μετασχηματισμού των υπηρεσιών των συντελεστών της παραγωγής σε αγαθά χρήσιμα για την ικανοποίηση αναγκών του ανθρώπου ή της παραγωγικής λειτουργίας. ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Η βραχυχρόνια περίοδος αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένας ή περισσότεροι συντελεστές της παραγωγής παραμένουν σταθεροί. Κατά τη μακροχρόνια περίοδο όλοι οι συντελεστές της παραγωγής μεταβάλλονται. ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ H συνάρτηση παραγωγής δείχνει τη μέγιστη ποσότητα ενός προϊόντος, που μπορεί να παραχθεί στη μονάδα του χρόνου με τη χρησιμοποίηση δεδομένων ποσοτήτων από τους επιμέρους συντελεστές της παραγωγής. Π = F (Χ1,Χ2,Χ3,, Χν) Όπου: Π - μέγιστη ποσότητα του προϊόντος που μπορεί να παραχθεί με τις ποσότητες Χ1,Χ2, Χ3,,Χν των διαφόρων παραγωγικών συντελεστών Όταν οι αποφάσεις αφορούν στον άριστο βαθμό χρησιμοποίησης της υπάρχουσας παραγωγικής δυναμικότητας, τότε η επιχείρηση λειτουργεί στη βραχυχρόνια περίοδο. Κατά την περίοδο αυτή η επιχείρηση μπορεί να παίρνει αποφάσεις μόνο αναφορικά με τις ποσότητες των μεταβλητών συντελεστών που τελικά θα απασχολήσει. Αντίθετα, όταν οι αποφάσεις αναφέρονται στην επιλογή της τεχνικής μεθόδου παραγωγής και στην αλλαγή της δυναμικότητας των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, τότε αυτή λειτουργεί στη μακροχρόνια περίοδο. ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ

10 Yποθέτουμε ότι στην παραγωγική διαδικασία χρησιμοποιούνται δυο μόνο συντελεστές της παραγωγής, ένας μεταβλητός και ένας σταθερός. Π= F(Ε,Κ) = F(Ε) Κ - ορισμένη ποσότητα του κεφαλαίου. ΣΥΝΟΛΙΚΟ, ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΪΟΝ Kαμπύλη του συνολικού προϊόντος Mέσο προϊόν - λόγος του συνολικού προϊόντος προς την ποσότητα του Ε. Οριακό προϊόν - μεταβολή που επέρχεται στο συνολικό προϊόν σαν αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης μιας πρόσθετης μονάδας του μεταβλητού συντελεστή. Όταν το μέσο προϊόν αυξάνεται (περιοχή 0,Ε1) το συνολικό προϊόν αυξάνεται με αυξανόμενους ρυθμούς, ενώ το οριακό προϊόν είναι μεγαλύτερο από το μέσο Στην περιοχή (Ε2,Ε3) το συνολικό προϊόν συνεχίζει να αυξάνεται αλλά με φθίνοντα ρυθμό, ενώ το μέσο και το οριακό προϊόν μειώνονται Στην περιοχή δεξιά του Μ3 το οριακό προϊόν γίνεται αρνητικό, με συνέπεια το συνολικό προϊόν να μειώνεται. Η καμπύλη του οριακού προϊόντος τέμνει την καμπύλη του μέσου προϊόντος στο μέγιστο σημείο της τελευταίας, το μέσο προϊόν του μεταβλητού συντελεστή παίρνει τη μεγαλύτερη τιμή που είναι δυνατόν να πάρει σε όλη την περίοδο κατά την οποία ο σταθερός συντελεστής παραμένει αμετάβλητος (δηλαδή κατά τη διάρκεια της βραχυχρόνιας περιόδου). ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΦΘΙΝΟΥΣΑΣ ΑΠΌΔΟΣΗΣ - νόμος της φθίνουσας οριακής απόδοσης ή - νόμος της φθίνουσας μέσης απόδοσης. Ο νόμος της φθίνουσας απόδοσης εξηγείται από το γεγονός ότι οι παραγωγικοί συντελεστές δεν είναι τέλεια υποκατάστατα μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι συντελεστές (τουλάχιστον δυο) είναι απαραίτητοι για τη διεξαγωγή μιας παραγωγικής λειτουργίας.

11 Ο νόμος της οριακής φθίνουσας απόδοσης, διατυπώνεται ως εξής: όταν στην παραγωγική διαδικασία προστίθενται διαδοχικά ίσες ποσότητες του μεταβλητού συντελεστή και οι ποσότητες του σταθερού συντελεστή παραμένουν αμετάβλητες, θα φθάσουμε σε ένα σημείο πέρα από το οποίο η αύξηση στο συνολικό προϊόν που θα επέλθει ως αποτέλεσμα της αύξησης του μεταβλητού συντελεστή κατά μια μονάδα θα βαίνει μειούμενη. Η εξέλιξη των καμπυλών συνολικού, μέσου και οριακού προϊόντος μας επιτρέπει να διακρίνουμε το όλο φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας σε τρεις περιοχές ή στάδια. Η πρώτη ονομάζεται περιοχή των αυξανομένων αποδόσεων, η δεύτερη χαρακτηρίζεται σαν περιοχή των φθίνουσων αποδόσεων και η τρίτη είναι γνωστή σαν περιοχή των αρνητικών αποδόσεων. Διαχωριστικό σημείο μεταξύ των περιοχών Ι και ΙΙ, είναι το σημείο όπου μεγιστοποιείται το μέσο προϊόν (δηλαδή το σημείο Μ2 του διαγράμματος), ενώ η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των περιοχών ΙΙ και ΙΙΙ βρίσκεται στο σημείο όπου το συνολικό προϊόν γίνεται μέγιστο. Στις περιοχές Ι και ΙΙ, τόσο το οριακό όσο και το μέσο προϊόν του μεταβλητού συντελεστή είναι θετικό. Αντίθετα, στην περιοχή ΙΙΙ το οριακό προϊόν καθίσταται αρνητικό. ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ Με σκοπό την απλούστευση της ανάλυσης, υποθέτουμε ότι η επιχείρηση χρησιμοποιεί δυο μόνο συντελεστές (τους Ε και Κ), οι οποίοι είναι μεταβλητοί και μπορούν να συνδυαστούν σε διαφορετικές αναλογίες. Η συνάρτηση παραγωγής γράφεται: Π = F(Ε,Κ) ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΙΣΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ Σαν καμπύλη ισοπαραγωγής ορίζεται ο γεωμετρικός τόπος των σημείων των συνδυασμών συντελεστών που δίνουν την ίδια παραγόμενη ποσότητα προϊόντος. ΓΡΑΜΜΗ ΙΣΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

12 Ως γραμμή ίσου κόστους ή διαφορετικά γραμμή περιορισμένης δαπάνης, ορίζεται η γραμμή που αποτελεί το γεωμετρικό τόπο όλων των σημείων που δείχνουν συνδυασμούς συντελεστών της παραγωγής που κοστίζουν το ίδιο στην επιχείρηση. ΑΡΙΣΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ Ο άριστος συνδυασμός των παραγωγικών συντελεστών προσδιορίζεται από τις καμπύλες ισοπαραγωγής, που δείχνουν τον τρόπο που παράγεται μια ποσότητα από ένα προϊόν, και από τη γραμμή κόστους, με την οποία καθορίζονται οι δυνατοί συνδυασμοί των παραγωγικών συντελεστών για την παραγωγή μιας ποσότητας από ένα προϊόν. Η ισορροπία της παραγωγικής μονάδας μπορεί να γίνει : είτε με τη μεγιστοποίηση της παραγωγής της, όσες φορές είναι δοσμένο το χρηματικό ποσό για την αγορά των παραγωγικών συντελεστών, δηλαδή με δοσμένη τη γραμμή του ίσου κόστους η παραγωγική μονάδα επιδιώκει να βρεθεί στη δυνατή μεγαλύτερη καμπύλη ισοπαραγωγής είτε με την ελαχιστοποίηση του συνολικού κόστους με δοσμένη την παραγωγή, δηλαδή με δοσμένη την καμπύλη ισοπαραγωγής η παραγωγική μονάδα επιδιώκει να βρεθεί στην πιο μικρή καμπύλη ίσου κόστους ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ 1. Η αύξηση ή η μείωση του διαθέσιμου χρηματικού ποσού (με δοσμένες τις τιμές των παραγωγικών συντελεστών) εκφράζονται με παράλληλη μετατόπιση της γραμμής ίσου κόστους προς τα πάνω ή προς τα κάτω και κατά συνέπεια θα έχουμε μεταβολή του σημείου ισορροπίας της παραγωγικής μονάδας. Αν συνδυάσουμε τα διαδοχικά σημεία ισορροπίας θα έχουμε τη λεγόμενη καμπύλη αναπτύξεως ή καμπύλη επεκτάσεως της

13 παραγωγής (καμπύλη ΕΕ ) που δείχνει το γεωμετρικό τόπο από τα σημεία ισορροπίας της παραγωγικής μονάδας, που αντιστοιχούν σε διάφορα επίπεδα του διαθέσιμου χρηματικού ποσού της. 2. μεταβολή των τιμών των συντελεστών της παραγωγής με δοσμένη τη χρηματική δαπάνη της παραγωγικής επιχειρήσεως. Αν ενώσουμε όλα τα διαδοχικά σημεία ισορροπίας θα έχουμε τη λεγόμενη καμπύλη τιμής συντελεστών (καμπύλη ΜΜ ). Εφαρμόζοντας δε την ίδια ανάλυση που εφαρμόσαμε στη θεωρία της καταναλώσεως μπορούμε να βγάλουμε την καμπύλη ζητήσεως της εργασίας. ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ Για τον χαρακτηρισμό της σχέσης που υπάρχει μεταξύ των ποσοτήτων των εισροών και του ύψους της συνολικής παραγωγής στα διάφορα μεγέθη της επιχείρησης, χρησιμοποιούμε τον όρο αποδόσεις κλίμακας. Με την αύξηση του μεγέθους της επιχείρησης, χωρίς να μεταβληθεί η αναλογία στην οποία χρησιμοποιούνται οι συντελεστές, υπάρχουν τρία δυνατά αποτελέσματα, δηλαδή να έχουμε: - αυξανόμενες - σταθερές ή - φθίνουσες αποδόσεις κλίμακας. Λέμε ότι έχουμε αυξανόμενες αποδόσεις κλίμακας, όταν μια αναλογική αύξηση σε όλους τους συντελεστές της παραγωγής οδηγεί σε αναλογικά μεγαλύτερη αύξηση του συνολικού προϊόντος. Διάγραμμα Κεφάλαιο 8 6

14 Εργασία Αν η κατά 15% αύξηση όλων των συντελεστών της παραγωγής προκαλέσει αύξηση στο προϊόν κατά 15%, τότε έχουμε σταθερές αποδόσεις κλίμακας. Τέλος, όταν το ποσοστό αύξησης της παραγωγής υπολείπεται του αντίστοιχου ποσοστού αύξησης των συντελεστών, έχουμε φθίνουσα απόδοση κλίμακας. Διάγραμμα Κεφάλαιο Εργασία Διάγραμμα Κεφάλαιο Εργασία

15 ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΚ = ΣΣΚ + ΣΜΚ Όπου: ΣΚ συνολικό κόστος ΣΣΚ σταθερό κόστος και ΣΜΚ συνολικό μεταβλητό κόστος. Το σταθερό κόστος περιλαμβάνει όλες τις δαπάνες λειτουργίας της επιχείρησης που δεν επηρεάζονται από τις μεταβολές στο ύψος της παραγωγής. Αυτές προσδιορίζονται από το μέγεθος του σταθερού συντελεστή. Το μεταβλητό κόστος περιλαμβάνει όλες τις δαπάνες που το ύψος τους εξαρτάται από το επίπεδο της παραγωγής. Αυτές αφορούν τα έξοδα που συνεπάγεται η χρησιμοποίηση των μεταβλητών συντελεστών (π.χ. εργασίας, πρώτων υλών κλπ.) και για αυτό εκφράζονται ως συνάρτηση του επιπέδου παραγωγής, δηλαδή: ΣΜΚ = F(Π) Το μέσο κόστος ορισμένης ποσότητας προϊόντος είναι ο λόγος των συνολικών δαπανών που απαιτήθηκαν για την παραγωγή της ποσότητας αυτής προς τον συνολικό αριθμό των μονάδων του προϊόντος που παράχθηκαν (Π). Σε αντιστοιχία με τη διάκριση που έγινε πιο πάνω αναφορικά με το συνολικό κόστος, έχουμε τρεις έννοιες μέσου κόστους, δηλαδή: ΜΣΚ = ΣΚ/Π (μέσο συνολικό κόστος) ΜΣΚ = ΣΣΚ/Π (μέσο σταθερό κόστος) ΜΜΚ = ΣΜΚ/Π (μέσο μεταβλητό κόστος) Εξάλλου, από τις παρακάτω σχέσεις συνάγεται ότι: ΜΣΚ = ΣΚ/Π =ΣΣΚ/Π + ΣΜΚ/Π

16 Επίσης, αφού ΣΣΚ = σταθερό, αυξανομένου του Π, το μέσο σταθερό κόστος θα μειώνεται σε όλα τα επίπεδα παραγωγής. Οριακό κόστος καλείται η μεταβολή που επέρχεται στο συνολικό κόστος ως αποτέλεσμα αύξησης της παραγωγής κατά μια πολύ μικρή ποσότητα (μια μονάδα). Το μεσαίο σχήμα δείχνει την εξέλιξη των καμπυλών μέσου και οριακού προϊόντος του μεταβλητού συντελεστή Ε, ενώ το κάτω μέρος δείχνει την εξέλιξη των καμπυλών μέσου μεταβλητού και οριακού κόστους. Στην περιοχή αριστερά του σημείου Μ2, όπου οι αποδόσεις αυξάνουν με αυξανόμενο ρυθμό, το μέσο μεταβλητό κόστος μειώνεται σε όλα τα επίπεδα παραγωγής. Στο Μ2 φθάνει στο ελάχιστο, ενώ στο ίδιο σημείο η καμπύλη μέσου προϊόντος του μεταβλητού συντελεστή φθάνει το μέγιστο. Μετά το σημείο αυτό, που οι αποδόσεις αρχίζουν να αυξάνουν με φθίνοντα ρυθμό, το ΜΜΚ αρχίζει να αυξάνεται, ενώ το μέσο προϊόν του Ε μειώνεται. Το οριακό κόστος αρχικά μειώνεται μέχρι του σημείου Μ1, στο οποίο η καμπύλη οριακού προϊόντος του μεταβλητού συντελεστή έχει μέγιστο. Μετά το σημείο αυτό, το οριακό κόστος βαίνει αυξανόμενο σε όλα τα επίπεδα της παραγωγής. Σημειώνεται ότι στο σημείο Μ2 έχουμε: ΜΠΕ = ΟΠΕ και ΜΜΚ = ΟΚ Όσον αφορά στην καμπύλη μέσου συνολικού κόστους, αυτή κυριαρχείται από την καμπύλη μέσου μεταβλητού κόστους. Άρα έχει ανάλογο σχήμα. Ωστόσο, επειδή ΜΣΚ >0 έπειται, ότι η καμπύλη μέσου συνολικού κόστους θα βρίσκεται πάντοτε υπεράνω της καμπύλης του μέσου μεταβλητού κόστους. Σε κάθε επίπεδο παραγωγής οι καμπύλες ΜΣΚ και ΜΜΚ θα διαφέρουν κατά το ΜΣΚ που αντιστοιχεί σε αυτό το επίπεδο παραγωγής. Από το παραπάνω συνάγονται οι ακόλουθες σχέσεις: Η καμπύλη οριακού κόστους τέμνει τις καμπύλες μέσου μεταβλητού και μέσου συνολικού κόστους στο ελάχιστο σημείο τους. Όταν το μέσο μεταβλητό κόστους μειώνεται, τότε το οριακό κόστος είναι μικρότερο από το μέσο μεταβλητό κόστος

17 Όταν το μέσο μεταβλητό κόστος αυξάνεται, τότε οριακό κόστος είναι μεγαλύτερο από το μέσο μεταβλητό κόστος Οι ίδιες σχέσεις ισχύουν μεταξύ οριακού και μέσου συνολικού κόστους. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ Ο όρος μακροχρόνια περίοδος αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που επιτρέπει στον επιχειρηματία να επιφέρει όλες τις αναγκαίες προσαρμογές στο μέγεθος των πάγιων εγκαταστάσεων έτσι ώστε, η επιχείρησή του να λειτουργεί υπό καθεστώς άριστου μεγέθους. Είναι προφανές ότι ο όρος δεν αφορά περίοδο ορισμένου μήκους. Το μήκος του διαστήματος εξαρτάται από τη φύση της παραγωγικής διαδικασίας και τις τεχνικές μεθόδους παραγωγής. Για παράδειγμα, η επέκταση των εγκαταστάσεων ενός θερμοκηπίου ίσως είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί σε ορισμένους μήνες, ενώ η αύξηση της δυναμικότητας ενός πετροχημικού εργοστασίου ενδέχεται να απαιτήσει έναν αριθμό ετών. Μακροχρόνια ο επιχειρηματίας μπορεί να αποφασίσει την επέκταση η τη συρρίκνωση των εγκαταστάσεών του, την ίδρυση νέας μονάδας, ή το κλείσιμο αυτής που ήδη λειτουργεί. Μακροχρόνια όλες οι δαπάνες της επιχείρησης είναι μεταβλητές. Περιορισμοί τίθενται μόνο από τις τεχνολογικές δυνατότητες, οι οποίες για κάποιο διάστημα είναι δεδομένες. Ωστόσο, όταν αυτές αλλάξουν μακροχρόνια, η επιχείρηση θα επιδιώξει ανάλογη προσαρμογή των εγκαταστάσεών της. Έτσι, η καμπύλη μακροχρόνιου συνολικού κόστους μιας επιχείρησης εκφράζει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο κόστος παραγωγής και στο μέγεθος των εγκαταστάσεων. Με δοσμένη την τεχνολογία και τις τιμές των παραγωγικών συντελεστών, η επιχείρηση θα επιλέξει τη μέθοδο παραγωγής που εξασφαλίζει την παραγωγή ορισμένης ποσότητας προϊόντος με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Με άλλα λόγια, η μακροχρόνια καμπύλη συνολικού κόστους εκφράζει τις δυνατότητες επιλογής της επιχείρησης όταν αυτή προγραμματίζει την ίδρυση, την επέκταση ή τη συρρίκνωση των

18 εγκαταστάσεών της. Έτσι, θα λέμε ότι η καμπύλη μακροχρόνιου συνολικού κόστους αποτελεί το γεωμετρικό τόπο των σημείων που παριστάνουν τους άριστους συνδυασμούς των συντελεστών της παραγωγής, όταν μεταβάλλεται η κλίμακα παραγωγής και οι τιμές των εισροών παραμένουν αμετάβλητες. Η καμπύλη αυτή σε όλο το μήκος της ανερχόμενης, πράγμα που εξηγείται από τη θετική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο συνολικό κόστος και στο μέγεθος της παραγωγικής δυναμικότητας μιας επιχείρησης. Το μακροχρόνιο μέσο και οριακό κόστος ορίζονται κατά τρόπο ανάλογο με εκείνο που ορίστηκαν τα ίδια μεγέθη στη βραχυχρόνια περίοδο. Μακροχρόνιο μέσο κόστος = Μακροχρόνιο συνολικό κόστος / Μέγεθος παραγωγής Μακροχρόνιο οριακό κόστος = Μεταβολή στο μακροχρόνιο συνολικό κόστος / Οριακή μεταβολή στο μέγεθος παραγωγής Ακόμη, οι καμπύλες μακροχρόνιου μέσου και οριακού κόστους έχουν σχήματα ανάλογα με τα αντίστοιχα σχήματα της βραχυχρόνιας περιόδου. Ωστόσο η σημασία των δυο μεγεθών κόστους, καθώς και οι παράγοντες που διαμορφώνουν την εξέλιξη των σχετικών καμπυλών στη μακροχρόνια περίοδο, διαφέρουν ουσιωδώς. Ενώ στη βραχυχρόνια περίοδο οι εξελίξεις των καμπύλων μέσου και οριακού κόστους εκφράζουν τη συμπεριφορά των αποδόσεων του μεταβλητού συντελεστή όταν αυτός συνδυάζεται με ορισμένη ποσότητα του σταθερού συντελεστή (στη περίπτωση που υπάρχουν δυο μόνο συντελεστές), στη μακροχρόνια περίοδο οι καμπύλες μέσου και οριακού κόστους αντανακλούν τα εναλλακτικά μεγέθη μεταξύ των οποίων θα μπορούσε να επιλέξει η επιχείρηση προκειμένου να παράγει διάφορες ποσότητες παραγωγής με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Έτσι, λέμε ότι η καμπύλη μακροχρόνιου μέσου κόστους δείχνει το ελάχιστο ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος κόστος σε διάφορα μεγέθη παραγωγής όταν η επιχείρηση προσαρμόζει τις εγκαταστάσεις της κατά

19 τρόπο, ώστε σε κάθε επίπεδο παραγωγής να επιτυγχάνεται ο άριστος συνδυασμός των συντελεστών. Ενώ η καμπύλη μακροχρόνιου οριακού κόστους περιγράφει τη μεταβολή στο συνολικό κόστος καθώς η επιχείρηση μετατοπίζεται από το ένα επίπεδο παραγωγής στο άλλο. Με σκοπό την πληρέστερη κατανόηση των ανωτέρω, υποθέτουμε ότι η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το μέγεθος εγκαταστάσεων κατά τρόπο που να εκφράζουν τέσσερα διαφορετικά επίπεδα παραγωγής. Σε κάθε ένα από τα επίπεδα αυτά αντιστοιχεί μια καμπύλη βραχυχρόνιου μέσου κόστους. Έτσι, αν οι συνθήκες της αγοράς επιτρέπουν στην επιχείρηση να παράγει ποσότητα μεταξύ της ΠΠ1 και Π, τότε αυτή πρέπει να επιλέξει το μέγεθος που προσδιορίζεται από την βραχυχρόνια καμπύλη μέσου κόστους ΣΑΚ. Εξάλλου, αν η επιχείρηση προβλέπει ότι οι πωλήσεις της θα ξεπεράσουν το επίπεδο Π3, η σωστή απόφαση είναι να δημιουργήσει εγκαταστάσεις μεγέθους ανάλογου με αυτό που εκφράζει η καμπύλη ΣΑΚ4. Κάτω από τις υποθέσεις που υιοθετήσουμε, η γραμμή ΑΜ1Μ2Μ3Β αποτελεί την καμπύλη μακροχρόνιου μέσου κόστους της επιχείρησης. Αν δεχτούμε ότι είναι δυνατόν να κατασκευαστούν άπειρες βραχυχρόνιες καμπύλες μέσου κόστους, τότε θα σχηματιστεί μια συνεχής καμπύλη που θα παριστάνει την μακροχρόνια καμπύλη μέσου κόστους. Αυτή αρχικά θα βαίνει φθίνουσα και αφού φθάσει ένα ελάχιστο σημείο θα αρχίσει στη συνέχεια να ανέρχεται. Η καμπύλη αυτή θα δείχνει το μέγεθος που πρέπει να επιλέξει η επιχείρηση προκειμένου να επιτύχει, σε μακροχρόνια βάση, το χαμηλότερο δυνατό κόστος ανά μονάδα προϊόντος. Όπως η εξέλιξη της βραχυχρόνιας καμπύλης μέσου κόστους εξηγήθηκε με τη λειτουργία του νόμου των φθινουσών αποδόσεων, έτσι και η συμπεριφορά της μακροχρόνιας καμπύλης μέσου κόστους εξηγείται από την ύπαρξη οικονομιών και αντιοικονομιών μεγέθους. Ο όρος οικονομίες μεγέθους ή κλίμακας χρησιμοποιείται για να εκφράζει τις εξοικονομήσεις κόστους που οφείλονται στην αύξηση της

20 παραγωγικής δυναμικότητας της επιχείρησης. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που προκαλούν τις εξοικονομήσεις αυτές είναι: μεγαλύτερη εξειδίκευση των παραγωγικών μέσων με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αποδοτικότητας τους, αυξημένες δυνατότητες επιλογής περισσότερο αποδοτικού κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και αυτοματοποίησης της παραγωγικής λειτουργίας και μείωση στο κόστος προμήθειας ορισμένων παραγωγικών μέσων (π.χ. πρώτων υλών) λόγω της δυνατότητας που έχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες. Όμως, όταν η επιχείρηση μεγαλώσει πολύ είναι πιθανόν να εμφανιστούν αδυναμίες στη διοίκηση και το συνδονισμό των δραστηριοτήτων της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση αντοοικονομιών, γεγονός που εξηγεί τη θετική κλίση της μακροχρόνιας καμπύλης μέσου κόστους, όταν η επιχείρηση φθάσει να λειτουργεί σε πολύ μεγάλα μεγέθη. Έτσι, το διάστημα που διαρκούν οι οικονομίες μεγέθους και ο χρόνος που εμφανίζονται οι αντιοικονομίες, προσδιορίζουν την ακριβή εξέλιξη της μακροχρόνιας καμπύλης μέσου κόστους. ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΟΡΑΣ Η πρώτη προσπάθεια διαμόρφωσης της έννοιας της αγοράς στην οικονομική επιστήμη ήταν του Γάλλου Α. Cournot (1838), ο οποίος θεώρησε ότι η αγορά είναι η περιοχή εκείνη όπου τα διάφορα μέρη συνδέονται με σχέσεις ελεύθερου εμπορίου, με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπεται η εξισορρόπηση των τιμών. Πολύ αργότερα ο Άγγλος F. Edgeworth (1881), όρισε την αγορά σαν ένα τόπο ανταγωνισμού, όπου ένας μεγάλος αριθμός πωλητών και αγοραστών συγκεντρώνεται και προβαίνει σε συναλλαγές έχοντας πλήρη και τέλεια γνώση των συνθηκών της αγοράς. Τα προϊόντα σε μια ανταγωνιστική αγορά είναι απόλυτα ομοιογενή και ταυτόσημα.

21 Πάντως, μπορούμε να ορίσουμε σαν αγορά, τη περιοχή στην οποία οι αγοραστές και οι πωλητές διαπραγματεύονται την ανταλλαγή ενός καθορισμένου προϊόντος. Δεν είναι αναγκαίο οι αγοραστές και οι πωλητές να βρίσκονται στον ίδιο τόπο, αρκεί να είναι δυνατή η μεταξύ τους επικοινωνία με οποιοδήποτε τρόπο. Επίσης πρέπει οι επιθυμίες των πωλητών και αγοραστών να αναφέρονται σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Η αγορά δεν αφορά μόνο στην αγορά προϊόντων με στενή έννοια, αλλά την αγορά όλων των αγαθών, παραγωγικών μέσων και χρήματος. Οι παράγοντες που προσδιορίζουν την έκταση της αγοράς είναι οι εξής: Ο βαθμός της ομοιογένειας των προϊόντων και οι προτιμήσεις των καταναλωτών. Ο αριθμός των αγοραστών και πωλητών. Ο βαθμός ανεξαρτησίας που υπάρχει μεταξύ πωλητών και αγοραστών. Από θεωρητική άποψη υπάρχουν τρεις βασικές μορφές αγοράς: Η πλήρως ανταγωνιστική αγορά ή αγορά ελεύθερου ανταγωνισμού ή αγορά τέλειου ανταγωνισμού η μονοπωλιακή αγορά (το μονοπώλιο και το μονοψώνιο) η αγορά ατελούς μονοπωλιακού ανταγωνισμού, η οποία διακρίνεται σε - αγορά ατελούς μονοπωλιακού ανταγωνισμού και - σε ολιγοπωλιακή και ολιγοψωνιακή αγορά. Η πλήρως ανταγωνιστική αγορά ή αγορά ελεύθερου ανταγωνισμού ή αγορά τέλειου ανταγωνισμού. Λέμε ότι μια αγορά είναι πλήρως ανταγωνιστική όταν υπάρχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις: Μεγάλος αριθμός πωλητών και αγοραστών. Ο αριθμός των αγοραστών και πωλητών να είναι μεγάλος και οι ποσότητες τις οποίες κάθε ένας από αυτούς αγοράζει και πωλεί, να είναι πολύ μικρές σε σχέση με τις συνολικές ποσότητες του προϊόντος που προσφέρονται στην αγορά. Με αυτό τον τρόπο, κανένας από τούς

22 αγοραστές και πωλητές δεν θα είναι σε θέση μόνος του να επηρεάσει τον σχηματισμό της τιμής του προϊόντος ή την παραγόμενη ποσότητα αυτού. Ομοιογενές προϊόν. Το προσφερόμενο προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά πρέπει να είναι απόλυτα ομογενές, χωρίς καμία διαφορά ή διάκριση. Δηλαδή το προσφερόμενο από ένα παραγωγό προϊόν πρέπει να είναι της ίδιας ακριβώς ποιότητας και μορφής, με το προϊόν άλλου παραγωγού. Πλήρης γνώση των συνθηκών της αγοράς από τους αγοραστές και τους πωλητές. Αυτό σημαίνει ότι και οι αγοραστές και οι πωλητές να είναι ενήμεροι περί της τιμής και της ποσότητας του προϊόντος στην αγορά. Αν οι αγοραστές δεν έχουν πλήρη γνώση για τις επικρατούσες στην αγορά τιμές θα αγοράζουν (πιθανώς) σε υψηλότερες τιμές, τη στιγμή, που θα υπάρχουν και χαμηλότερες τιμές για το ίδιο προϊόν. Επίσης, είναι δυνατό οι πωλητές να ζητήσουν διαφορετική τιμή από την ισχύουσα στην αγορά, επειδή δεν γνωρίζουν τις πραγματικές συνθήκες αυτής. Απόλυτη ελευθερία εισόδου και εξόδου των επιχειρήσεων στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στην εγκατάσταση νέων παραγωγικών μονάδων στην αγορά ή στην αποχώρηση από αυτή, παλαιών παραγωγικών μονάδων. Με αυτό τον τρόπο έχουμε μετακίνηση των συντελεστών της παραγωγής από ένα παραγωγικό κλάδο σε κάποιο άλλο, που παρουσιάζει μεγαλύτερο κέρδος. Μονοπωλιακή αγορά. Μονοπωλιακή αγορά ονομάζεται μια αγορά όταν όλη η προσφορά προέρχεται από μια μόνο επιχείρηση η οποία έχει πλήρη έλεγχο της αγοράς, τόσο ως προς το παραγόμενο προϊόν όσο και προς τη τιμή αυτού.

23 Μονοψώνιο. Μονοψώνιο ονομάζεται εκείνος ο τύπος της αγοράς, στον οποίο ολόκληρη η ζήτηση προέρχεται από ένα μόνο αγοραστή. Ο αγοραστής αυτού μπορεί να καθορίζει κατά την κρίση του τη τιμή στην οποία θα αγοράσει το προσφερόμενο προϊόν. Οι πωλητές είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν την τιμή αυτή από τον αγοραστή. Αγορά ατελούς ανταγωνισμού. Στην αγορά αυτή ο σχηματισμός της τιμής δεν είναι απρόσωπος γιατί επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, τους οποίους εξουσιάζει άλλοτε η πλευρά της ζήτησης και άλλοτε η πλευρά της προσφοράς. Ανάλογα με τον βαθμό δυνατότητας επηρεασμού της τιμής έχουμε δυο μορφές ατελούς ανταγωνισμού: αγορά ατελούς μονοπωλιακού ανταγωνισμού είναι μια μορφή αγοράς στην οποία υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που πουλάνε παρόμοια αλλά όχι ίδια προϊόντα. Η αγορά αυτή χαρακτηρίζεται από: - Μεγάλο αριθμό πωλητών και αγοραστών. - Διαφοροποιημένο προϊόν (αυτή είναι και η μοναδική διαφορά αυτής της μορφής αγοράς από την αγορά του τέλειου ανταγωνισμού) - Πλήρης γνώση των συνθηκών της αγοράς από τους αγοραστές και τους πωλητές. - Απόλυτη ελευθερία εισόδου και εξόδου των επιχειρήσεων στην αγορά. ολιγοπωλιακή και ολιγοψωνιακή αγορά. Είναι η μορφή της αγοράς στην οποία υπάρχει μικρός αριθμός πωλητών ή αγοραστών ενός αγαθού. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των πωλητών ή των αγοραστών τόσο ισχυρότερος είναι ο βαθμός επηρεασμού των τιμών από κάθε ένα από αυτούς. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν Έννοια

24 Με τον όρο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν θα εννοούμε τη χρηματική αξία όλων των τελικών αγαθών και υπηρεσιών, που παράγονται σε δεδομένη οικονομία σε μια χρονική περίοδο που συνήθως είναι το ημερολογιακό έτος. Αλγεβρικά, το Α.Ε.Π. μπορεί να απεικονισθεί από το άθροισμα των γινομένων των ποσοτήτων επί των τιμών. n i=1 Σ pi qi ( i = 1,2,3,..,n) Αναφερθήκαμε στη χρηματική αξία των τελικών αγαθών και όχι στην αξία του συνόλου των αγαθών, διότι ο υπολογισμός και η αξία των ενδιάμεσων αγαθών μέσα σε μια οικονομία θα μας οδηγήσει σε υπερεκτίμηση του μεγέθους, εφόσον θα πέσουμε στην παγίδα του διπλού ή τριπλού υπολογισμού μεγάλου αριθμού αγαθών. Μέτρηση του Ακαθάριστου Εθνικού προϊόντος Για τον ακριβή υπολογισμό του Α.Ε.Π. πρέπει να καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια, ώστε όλα τα παραγόμενα προϊόντα να συμπεριλαμβάνονται στο Α.Ε.Π., αλλά κάθε προϊόν να υπολογίζεται μόνο μια φορά. Συνήθως κάθε προϊόν δέχεται επεξεργασία σε διάφορα στάδια παραγωγής, πριν να γίνει τελικό προϊόν και να διατεθεί στην αγορά.για την αποφυγή διπλού ή τριπλού κ.λ.π. υπολογισμού του ίδιου προϊόντος στο Α.Ε.Π. χρησιμοποιούμε τέσσερις μεθόδους : α/. την μέθοδο της αξίας των τελικών προϊόντων, β/. την μέθοδο της προστιθέμενης αξίας, γ/. την εισοδηματική μέθοδο και δ/. την μέθοδο της συνολικής δαπάνης.

25 Με την πρώτη μέθοδο υπολογίζουμε μόνο τα τελικά προϊόντα και τις υπηρεσίες και αποκλείουμε τα ενδιάμεσα αγαθά ενώ με τη δεύτερη μέθοδο υπολογίζουμε την προστιθέμενη αξία σε κάθε στάδιο παραγωγής. Η έννοια των πρώτων δύο (α, β,) μεθόδων γίνεται κατανοητή με την βοήθεια του παραδείγματος του πίνακα 1. Πίνακας 1 Στάδια παραγωγής Αξία Προστιθέμενη πωλήσεως (ευρώ) αξία (ευρώ) Πρώτο στάδιο (Σιτάρι) Δεύτερο στάδιο (Αλεύρι) Τρίτο στάδιο (ψωμί) Τέταρτο στάδιο (Εμπόριο ψωμιού) 155 τελικό προϊόν 5 ΣΥΝΟΛΟ 525 ΣΥΝΟΛΟ 155 Για την παραγωγή ψωμιού απαιτούνται τέσσερα στάδια. Έστω ότι το προϊόν του πρώτου σταδίου (γεωργική παραγωγή) είναι το σιτάρι και η αξία του στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας είναι 100 ευρώ. Στο δεύτερο στάδιο παραγωγής (αλευρόμυλος) το σιτάρι μετατρέπεται σε αλεύρι και το κόστος μετατροπής αυξάνει την αξία του σε 120 ευρώ. Είναι φανερό, ότι η προστιθέμενη αξία από το προηγούμενο στάδιο είναι 20 ευρώ. Στη συνέχεια, στο τρίτο στάδιο παραγωγής (αρτοποιείο) το αλεύρι χρησιμοποιείται για την παραγωγή ψωμιού και η συνολική αξία ανέρχεται σε 150ευρώ. Η προστιθέμενη αξία του τρίτου σταδίου είναι λοιπόν 30 ευρώ. Τέλος με την διανομή του ψωμιού το τελικό προϊόν φτάνει στον καταναλωτή με τελική συνολική αξία 155 ευρώ. δηλαδή στο τέταρτο στάδιο προσθέτονται 5 ευρώ. στην αξία του προϊόντος. Είναι σαφές, ότι η αξία του τελικού προϊόντος είναι το άθροισμα των προστιθέμενων αξιών.αν για τον υπολογισμό του Α.Ε.Π. προσθέσουμε την αξία πωλήσεως κάθε σταδίου αντί για την προστιθέμενη αξία, το αποτέλεσμα θα είναι μια μεγάλη διόγκωση της

26 αξίας του προϊόντος λόγω διπλού ή τριπλού κ.λ.π. υπολογισμού.π.χ. στο παράδειγμα του πίνακα 1 το άθροισμα των αριθμών πωλήσεως είναι 525 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή έχουμε υπολογίσει την αξία του πρώτου σταδίου τέσσερις φορές, του δεύτερου τρεις και του τρίτου δύο. Πραγματικά : 4Χ Χ20 + 2Χ = 525.Παρατηρούμε δηλαδή ότι καταλήγουμε στον ίδιο υπολογισμό του Α.Ε.Π. οποιοδήποτε από τις μεθόδους χρησιμοποιήσουμε. Εισοδηματική μέθοδος : Το μέγεθος του Α.Ε.Π. μιας οικονομίας κατά τη διάρκεια μιας ορισμένης χρονικής περιόδου μπορεί να μετρηθεί και ως το σύνολο των αμοιβών των συντελεστών που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή και την διανομή των προϊόντων και υπηρεσιών (εισοδηματική μέθοδος).και αυτό διότι η παραγωγή των αγαθών και υπηρεσιών δημιουργεί κόστος που δεν είναι άλλο από τις πληρωμές που γίνονται στους συντελεστές εκείνους που συνέβαλλαν για την παραγωγή τους στη μορφή, χρηματικών εισοδημάτων. Οι κατηγορίες των ειδών εισοδήματος με κριτήριο το συντελεστή παραγωγής αναλύονται στη παράγραφο «Είδη του εισοδήματος». Μέθοδος της συνολικής δαπάνης : O υπολογισμός του Α.Ε.Π. μπορεί να γίνει με την εύρεση του αθροίσματος του συνόλου των δαπανών που γίνονται για την αγορά των τελικών αγαθών και υπηρεσιών.οι διάφορες δαπάνες στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν μπορεί να ταξινομηθούν στις εξής γενικές κατηγορίες : 1/. Κατανάλωση ο όρος κατανάλωση αναφέρεται στο σύνολο των δαπανών για την αγορά καταναλωτών και διαρκών αγαθών. Καταναλωτά ορίζονται τα αγαθά εκείνα, τα οποία μετά την πρώτη χρήση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά για την ικανοποίηση της ίδιας ανάγκης. Αντίθετα διαρκή αγαθά ορίζονται εκείνα που θα χρησιμοποιηθούν πολλές φορές στη διάρκεια της ζωής τους για την ικανοποίηση της ίδιας ανάγκης.

27 2/. Επένδυση Το σύνολο των δαπανών των επιχειρήσεων για την αγορά κεφαλαιουχικών αγαθών ορίζεται ως επένδυση. Ειδικότερα η επένδυση περιλαμβάνει τα εξής τρία κονδύλια : α/. Δαπάνες για την αγορά κεφαλαίου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, β/. Δαπάνες των ατόμων για την κατασκευή σπιτιών, γ/. Μεταβολές στα αποθέματα προϊόντων των επιχειρήσεων.αν ορισμένη ποσότητα προϊόντων έχει παραχθεί μέσα σε μια χρονική περίοδο, αλλά δεν έχει διατεθεί στην αγορά κατά την ίδια περίοδο, παραμένει στα αποθέματα της τρέχουσας περιόδου για μελλοντική διάθεση και επομένως για την τρέχουσα περίοδο θεωρείται επένδυση. 3/. Κρατική δαπάνη- Οι κρατικές δαπάνες μπορούν να είναι δαπάνες για επενδύσεις (π.χ. κατασκευή δρόμων ) ή για κατανάλωση (π.χ. τροφοδοσία των Ενόπλων Δυνάμεων ). Ταυτόχρονα, αν η εξεταζόμενη οικονομία έχει οικονομικές συναλλαγές με άλλες χώρες, τότε θα πρέπει στις εκτιμήσεις του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος να λάβουμε υπόψη και τις εξαγωγές και τις εισαγωγές αγαθών. Οι εξαγωγές αποτελούν τμήμα του εθνικού προϊόντος, το οποίο απορροφούν οι οικονομίες ξένων χωρών. Είναι επομένως δαπάνη επί των αγαθών και υπηρεσιών, που έχουν παραχθεί μέσα στην οικονομία και πρέπει να προστεθεί στις άλλες κατηγορίες δαπανών (κατανάλωση, επένδυση κ.λ.π. ) για να υπολογισθεί το ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Αντίθετα η δαπάνη στα εισαγόμενα προϊόντα δεν είναι δαπάνη σε εγχώρια παραγωγή, αλλά στην παραγωγή των άλλων χωρών.κατά συνέπεια η δαπάνη επί των εισαγωγών πρέπει να αφαιρεθεί από το σύνολο των άλλων δαπανών, για να υπολογισθεί το ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Συνεπώς η συνολική δαπάνη μπορεί να αποδοθεί από : Α.Ε.Π. = C + I + G + (X - M)

28 όπου : C Ιδιωτική κατανάλωση I - Ακαθάριστες επενδύσεις G Δημόσια κατανάλωση Χ - Εξαγωγές Μ Εισαγωγές Μετατροπή του Α.Ε.Π. από τρέχουσες τιμές σε σταθερές Πολλές φορές χρειάζονται να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ των διαφόρων μεγεθών που αντιπροσωπεύουν τη δραστηριότητα μιας οικονομίας, τα οποία αντιστοιχούν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, Τα μεγέθη όμως αυτά εκφράζονται σε χρηματικές μονάδες που η αξία τους λόγω της μεταβολής των τιμών συνεχώς μεταβάλλεται. Όμως είναι γνωστό, μια δραχμή εφέτος δεν έχει την ίδια αγοραστική δύναμη και κατά συνέπεια δεν έχει την ίδια αξία που είχε πριν ένα, δύο ή και περισσότερα χρόνια.για το λόγο αυτό τα μεγέθη που εκφράζονται σε τιμές της περιόδου για την οποία έχουν υπολογιστεί, δηλαδή σε τρέχουσες τιμές, δεν μπορούν να συγκριθούν από χρόνο σε χρόνο αν δεν αφαιρεθεί η επίδραση της μεταβολής των τιμών. Μια μεταβολή ενός οικονομικού μεγέθους που εκφράζεται σε τρέχουσες τιμές μπορεί να οφείλεται σε πραγματική μεταβολή του μεγέθους ή σε μεταβολή του επιπέδου τιμών. Για να αφαιρεθεί η επίδραση της μεταβολής των τιμών τα διάφορα οικονομικά μεγέθη πρέπει να εκφραστούν σε σταθερές τιμές. Για το σκοπό αυτό λαμβάνεται ένα έτος ως βάση και τα διάφορα μεγέθη εκφράζονται σε τιμές του έτους αυτού. Με τον τρόπο αυτό οι τιμές διατηρούνται σταθερές και τα μεγέθη γίνονται συγκρίσιμα. Η αναγωγή των μεγεθών σε τιμές του έτους βάσεως γίνεται με βοήθεια των αριθμοδεικτών. Ο αριθμοδείκτης ενός έτους δείχνει το επίπεδο τιμών του έτους σε σχέση με το επίπεδο τιμών του έτους που λαμβάνεται ως βάση. Αν, παραδείγματος χάρη, ο αριθμοδείκτης ενός έτους είναι 120, αυτό σημαίνει

29 ότι το επίπεδο τιμών κατά το έτος αυτό είναι 120%, του επιπέδου τιμών του έτους βάσεως ή με άλλα λόγια ότι το επίπεδο τιμών έχει αυξηθεί κατά 20%. Αν ο αριθμοδείκτης ενός έτους είναι 85, αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο τιμών κατά το έτος αυτό είναι 85% του επιπέδου τιμών του έτους βάσεως. Στον πίνακα 2 εμφανίζεται ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η προσαρμογή του Α.Ε.Π. από τρέχουσες σε σταθερές τιμές. Πίνακας 2 Επίπεδο Δείκτης Α.Ε.Π. σε Α.Ε.Π. σε Έτη τιμών τιμών τρέχουσες σταθερές (ευρώ) ( %) τιμές (ευρώ) τιμές (ευρώ) (1) (2) (3) (4) (5) n Η στήλη (2) του πίνακα 2 δίνει τον αριθμό των χρηματικών μονάδων, δηλαδή δραχμών που απαιτούνται για την αγορά μιας μονάδας από όλα τα αγαθά. Για την αγορά της ίδιας ποσότητας αγαθών απαιτούνται 8 ευρώ την πρώτη περίοδο, 10 ευρώ τη δεύτερη κ.ο.κ. Με βάση τη στήλη (2) μπορεί να κατασκευαστεί δείκτης τιμών, αν τεθεί, αυθαίρετα, μια ορισμένη χρονική

30 περίοδος ως βάση (αρχή). Αν ως βάση χρησιμοποιηθεί το έτος 1, ο δείκτης τιμών παίρνει την τιμή 100% και επομένως οι 8 ευρώ αντιστοιχούν σε 100%. Ανάλογα οι 10 ευρώ της περιόδου 2 αντιστοιχούν σε 125% κ.ο.κ. Το μέγεθος του Α.Ε.Π. σε χρηματική αξία δίνεται στη στήλη (4). Όπως γίνεται σαφές από τα πιο πάνω, οι μεταβολές του Α.Ε.Π. είναι αποτέλεσμα των μεταβολών όχι μόνο των αγαθών, αλλά και των τιμών. Προφανώς η μεταβολή, η οποία προέρχεται από τις μεταβολές των τιμών, είναι ονομαστική και όχι πραγματική. Επομένως από το Α.Ε.Π. πρέπει να αφαιρεθεί η ονομαστική μεταβολή. Για να γίνει η μετατροπή αυτή, πρέπει να διαιρεθεί το Α.Ε.Π. σε τρέχουσες τιμές με τον αντίστοιχο δείκτη της κάθε περιόδου και το πηλίκο που προκύπτει να πολλαπλασιαστεί με το 100. Α.Ε.Π. τρεχ.τιμ. της ιδίας περιόδου Α.Ε.Π. στ. τιμ περιόδου = * 100 Δείκτης τιμών περιόδου Ο αποπληθωριστής του Α.Ε.Π. Ο αριθμοδείκτης αυτός αντιπροσωπεύει τις μεταβολές του γενικού επιπέδου των τιμών και είναι ο λόγος του ονομαστικού Α.Ε.Π. (σε τρέχουσες τιμές ) προς το πραγματικό Α.Ε.Π. (σε σταθερές τιμές) εκφρασμένος σε δείκτη. Πίνακας 3 Ονομαστικό και πραγματικό Α.Ε.Π. 19χχ 19χ1 191χ 19χχ 19χχ 201χ Ονομαστικό Α.Ε.Π. (δις)

31 Αποπληθωριστής (19χ1=100) Πραγματικό Α.Ε.Π. (δις) (τιμές 19χ1) Η πτώση στην αξία της νομισματικής μονάδας Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η πτώση στην αξία της νομισματικής μονάδας δεν είναι ίση με το ποσοστό πληθωρισμού. Έτσι, με πληθωρισμό ίσο με 25% η πτώση στην αξία της νομισματικής μονάδας δεν είναι το ποσοστό αυτό, αλλά ένα μικρότερο ποσοστό.συγκεκριμένα για την περίπτωση αυτή, η πτώση της αξίας της θα είναι ίση με 20%. Για να καταλάβουμε γιατί γίνεται αυτό, ας χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι η τιμή ενός βιβλίου στο έτος βάση 1 είναι ίση με 200 ευρώ Αν στο έτος 2 έχουμε 25% πληθωρισμού, θα χρειαζόμαστε 250 ευρώ για να αγοράσουμε το βιβλίο, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η τιμή του βιβλίου ακολουθεί το γενικό επίπεδο τιμών. Ο τύπος αποπληθωρισμού της χρηματικής μονάδας δίνεται από τον 1 V1 = όπου : V = αξία της χρηματικής μονάδας στην τρέχουσα περίοδο P = ο δείκτης τιμών την περίοδο 1 P1 Έτσι, στο παράδειγμα μας, 1

32 V= = Αυτό σημαίνει ότι : η πτώση στην αξία της είναι 100 δεκάρες μείον 80 = 20 δεκάρες. Τα είδη του εισοδήματος Οι συντελεστές παραγωγής που συμβάλλουν στην παραγωγή του Α.Ε.Π. είναι τέσσερις. Η εργασία, το κεφάλαιο, το έδαφος και η επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι μισθοί αντιστοιχούν στο εισόδημα εκείνο που οι εργαζόμενοι λαμβάνουν ως αμοιβή, επειδή προσφέρουν εργασία στην παραγωγική διαδικασία. Το δεύτερο είδος εισοδημάτων που είναι τα κέρδη είναι η διαφορά μεταξύ συνολικών εισπράξεων και πληρωμών, που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, οι έμποροι, οι καλλιεργητές και κάτοχοι τίτλων κ.λ.π. Τα κέρδη διακρίνονται σε αδιανέμητα και διανεμημένα. Συνεπώς τα κέρδη μπορούν να οριστούν ως το καθαρό εισόδημα των ιδιοκτητών της επιχείρησης, στο οποίο δεν υπάγονται ούτε τα αδιανέμητα κέρδη, αλλά ούτε και η αξία των αποσβέσεων οι οποίες αποτελούν μέρη των πληρωμών της. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι τα κέρδη αποτελούν αμοιβές στους κατόχους του συνολικού κεφαλαίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία. Η αμοιβή της επιχειρηματικής δραστηριότητας οικονομολογικά θεωρείται μισθός.

33 Η τρίτη κατηγορία εισοδήματος είναι η αμοιβή που λαμβάνουν τα άτομα τα οποία δανείζουν το δεύτερο είδος του κεφαλαίου, το χρηματικό κεφάλαιο, σε άλλα άτομα μέσω των τραπεζών και άλλων νομίμων ιδρυμάτων.η αμοιβή αυτή λέγεται τόκος και υπολογίζεται βάση του επιτοκίου, που είναι ο τόκος των εκατό δραχμών σε ένα χρόνο. Το επιτόκιο για αυτόν που δανείζεται το χρήμα θεωρείται το κόστος απόκτησης του χρηματικού κεφαλαίου. Επειδή το κόστος αυτό έχει σημαντικό ρόλο στον επηρεασμό των μακροοικονομικών μεγεθών ελέγχεται από τις νομισματικές αρχές οι οποίες το αυξομειώνουν ανάλογα. Το τέταρτο είδος εισοδήματος είναι η αμοιβή που πληρώνεται στους κατόχους του συντελεστή εδάφους και κτιρίων για τη χρήση που πραγματοποιούν οι επιχειρηματίες με την ενοικίαση.έτσι οι ενοικιάσεις εργοστασίων, καταστημάτων, οικοπέδων και κατοικιών λέμε ότι αποδίδουν έγγεια πρόσοδο (ενοίκια) στους ιδιοκτήτες τους. Επειδή η έγγεια πρόσοδος είναι ουσιαστικής σημασίας για το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας, το κράτος προβαίνει συχνά στον έλεγχο του ύψους της. Συχνά στην οικονομική ανάλυση χρησιμοποιούν τους δύο πρώτους παραγωγικούς συντελεστές. Καθαρό Εθνικό Προϊόν Το προϊόν είναι αποτέλεσμα της παραγωγικής διαδικασίας, με την οποία οι χρησιμοποιούμενοι παραγωγικοί συντελεστές μετασχηματίζονται σε προϊόν. Κατά συνέπεια στην δημιουργία του προϊόντος αντιστοιχεί ανάλωση παραγωγικών συντελεστών, δηλαδή ανθρώπινης εργασίας, πρώτων υλών και πραγματικού κεφαλαίου. Για να παραμένει το πραγματικό κεφάλαιο της οικονομίας ανέπαφο, πρέπει η φθορά, την οποία υφίσταται κατά την παραγωγική διαδικασία, να αντικατασταθεί από την τρέχουσα παραγωγή. Με άλλη διατύπωση, πρέπει μέρος του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος να

34 χρησιμοποιηθεί για την απόσβεση του πραγματικού κεφαλαίου. Με τον όρο απόσβεση εννοούμε τη φθορά που υφίστανται τα κεφαλαιουχικά αγαθά, λόγω της χρησιμοποίησής τους στην παραγωγική διαδικασία. Αν δηλαδή από τη χρηματική αξία των τελικών αγαθών και υπηρεσιών αφαιρέσουμε την αποτιμημένη αξία των αποσβέσεων κεφαλαίου, θα έχουμε τη χρηματική αξία του καθαρού εθνικού προϊόντος (Κ.Ε.Π.). Καθαρό Εθνικό Προϊόν = Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν Απόσβεση Έτσι λοιπόν το νεοπαραγόμενο υλικό κεφάλαιο που θα το ονομάσουμε ακαθάριστες επενδύσεις ένα μέρος του θα χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει εκείνο το μέρος του αρχικού κεφαλαίου της οικονομίας, το οποίο έχει φθαρεί δηλαδή για την απόσβεση του πραγματικού κεφαλαίου. Το υπόλοιπο μέρος από τις ακαθάριστες επενδύσεις - αυτό, δηλαδή, που μένει μετά την αφαίρεση των αποσβέσεων θα το ονομάσουμε καθαρές επενδύσεις. Είναι ευνόητο ότι, αν το μέγεθος των ακαθάριστων επενδύσεων είναι πιο μεγάλο από το μέγεθος των αποσβέσεων, τότε το μέγεθος των καθαρών επενδύσεων είναι θετικό (μεγέθυνση). Αν συμβαίνει το αντίθετο, τότε λέμε ότι έχουμε αρνητικό μέγεθος επενδύσεων, που σημαίνει ότι η οικονομία, όχι μόνο δεν κάνει αύξηση του πραγματικού της κεφαλαίου, αλλά αντίθετα το καταναλώνει (αποεπένδυση). Τέλος, αν συμβεί, ώστε το μέγεθος των ακαθάριστων επενδύσεων να είναι ίσο με το μέγεθος των αναγκαίων αποσβέσεων του πάγιου κεφαλαίου, τότε είναι σαφές ότι δεν έχουμε καμία αύξηση του πραγματικού κεφαλαίου της οικονομίας. Από τα πιο πάνω εύκολα προκύπτει η σχέση : Καθαρές επενδύσεις = Ακαθάριστες επενδύσεις Αποσβέσεις Εθνικό Εισόδημα

35 Η συνολική χρηματική αξία των αγαθών είναι ίση με το σύνολο των εισοδημάτων, τα οποία πληρώνονται στους παραγωγικούς συντελεστές για τη συμμετοχή τους στην παραγωγή του Κ.Ε.Π.. Θα έπρεπε, επομένως, η χρηματική αξία του καθαρού εθνικού προϊόντος, όπως προσδιορίζεται από τις τιμές της αγοράς, να είναι ίση με το άθροισμα των εισοδημάτων, τα οποία παίρνουν οι κάτοχοι των παραγωγικών συντελεστών, συν το σύνολο των κερδών των επιχειρηματιών. Εντούτοις η τιμή της αγοράς ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας συνήθως περιλαμβάνει, εκτός από το κόστος παραγωγής, και τον επιβαλλόμενο από το κράτος έμμεσο φόρο καταναλώσεως. Άρα η αγοραία συνολική χρηματική αξία των αγαθών είναι μεγαλύτερη από το σύνολο των ατομικών εισοδημάτων κατά το ποσό της έμμεσης φορολογίας. Αν τώρα από τη χρηματική αξία του καθαρού εθνικού προϊόντος αφαιρέσουμε το ποσό της έμμεσης φορολογίας, το οποίο επιβαρύνει την τιμή των αγαθών και υπηρεσιών, το υπόλοιπο αποτελεί το σύνολο των ατομικών εισοδημάτων. Δηλαδή ό,τι τα άτομα εισπράξανε ως αμοιβές για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν οι παραγωγικοί συντελεστές στην παραγωγική διαδικασία. Αυτό το σύνολο των ατομικών εισοδημάτων των οικονομούντων ατόμων θα το ονομάσουμε Εθνικό Εισόδημα (ΕΕ). Από την πιο πάνω ανάλυση γίνεται σαφές ότι θα πρέπει να ισχύει : Εθνικό Εισόδημα = Καθαρό εθνικό προϊόν Έμμεσοι φόροι Η διάκριση αυτή μεταξύ εθνικού εισοδήματος και καθαρού εθνικού προϊόντος βασίζεται στην υπόθεση, ότι το κράτος δεν αποτελεί συντελεστή παραγωγής και η επιβολή της έμμεσης φορολογίας δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως εισόδημα για συμβολή του στην παραγωγική διαδικασία.

36 Γενικά οτιδήποτε αυξάνει την τιμή του προϊόντος ή της υπηρεσίας, χωρίς να αποτελεί εισόδημα κάποιου συντελεστή, πρέπει να αφαιρείται από το καθαρό εθνικό προϊόν, για να ληφθεί το εθνικό εισόδημα. Είναι επίσης δυνατό, η αγοραία τιμή ενός προϊόντος να είναι χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής, λόγω π.χ. επιδοτήσεων του προϊόντος από το κράτος. Στην περίπτωση αυτή το ποσό των επιδοτήσεων πρέπει να προστεθεί στο καθαρό εθνικό προϊόν, για να ληφθεί το εθνικό εισόδημα. Ποσοτικά πάντως οι επιδοτήσεις έχουν μάλλον μικρή σημασία. Διαθέσιμο Εισόδημα Το διαθέσιμο εισόδημα ορίζεται ως το άθροισμα των ατομικών εισοδημάτων, τα οποία υπάρχουν στη διάθεση των ατόμων και τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για κατανάλωση ή αποταμίευση. Η διαφορά ανάμεσα στο διαθέσιμο εισόδημα και εθνικό εισόδημα οφείλεται στους εξής κυρίως λόγους : 1/. Το κράτος, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, επιβάλλει φορολογία, στα κέρδη των ανώνυμων εταιριών πριν από την διανομή των κερδών στους μετόχους της εταιρίας και, επομένως, ένα μέρος του δημιουργημένου εισοδήματος δεν περιέχεται στους κατόχους της εταιρίας, αλλά στο κράτος. 2/. Το κράτος φορολογεί άμεσα τα ατομικά εισοδήματα, (φορολογία εισοδήματος ) και μ αυτό τον τρόπο ένα ακόμη μέρος του εθνικού εισοδήματος δεν περιέχεται στη διάθεση των ατόμων. 3/. Το κράτος παρέχει χρηματικά εισοδήματα σε άτομα τα οποία, για διάφορους λόγους, δεν συμμετέχουν στη παραγωγική διαδικασία. Αυτές είναι οι γνωστές μεταβιβαστικές πληρωμές, όπως π.χ. η καταβολή επιδομάτων ανεργίας σε άτομα που δεν βρίσκουν απασχόληση, και η πληρωμή των συντάξεων σε υπερήλικες, οι οποίοι δεν συμμετέχουν πια στη παραγωγική διαδικασία.

37 4/. Οι ανώνυμες εταιρίες περιορίζουν νομοθετικά να μη διανέμουν όλα τα κέρδη της περιόδου στους μετόχους, αλλά να παρακρατούν ένα μέρος από αυτά, για τη δημιουργία αποθεματικών για μελλοντική χρήση. Επομένως, η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγέθη οφείλεται στην κρατική παρέμβαση, καθώς και στην πολιτική των επιχειρήσεων. Αν λάβουμε υπόψη όλα τα πιο πάνω συνάγεται ότι : Διαθέσιμο Εισόδημα = Εθνικό Εισόδημα - Φόροι στο εισόδημα - Φόροι στα κέρδη των ανώνυμων εταιριών πριν από τη διανομή - Αδιανέμητα Κέρδη + Μεταβιβαστικές Πληρωμές Σχέσεις μεταξύ των διαφόρων εισοδηματικών εννοιών Στα προηγούμενα τμήματα αναπτύχθηκαν οι έννοιες του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, του καθαρού εθνικού προϊόντος, του εθνικού εισοδήματος και του διαθέσιμου εισοδήματος. Για να γίνει σαφής η αλληλεξάρτησή τους παρακάτω οι έννοιες αυτές επαναλαμβάνονται με τη μορφή ταυτοτήτων. Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν ( ΑΕΠ ) ΑΕΠ = C + I + G + (X M ) (Συνολική Δαπάνη) ΑΕΠ = W + P + R + IN + D + Tε ( Συνολικά Εισοδήματα) Όπου : C Ιδιωτική κατανάλωση

38 I - Ακαθάριστες επενδύσεις G Δημόσια κατανάλωση Χ Εξαγωγές Μ Εισαγωγές W- Μισθοί P Κέρδη R Έγγεια Πρόσοδος IN Τόκοι D Αποσβέσεις Tε Έμμεσοι Φόροι Καθαρό Εθνικό Προϊόν (ΚΕΠ) ΚΕΠ = ΑΕΠ D Εθνικό Εισόδημα (ΕΕ) ΕΕ = ΚΕΠ Τε Διαθέσιμο Εισόδημα (ΔΕ) ΔΕ = ΕΕ Τα Pu + F ή ΔΕ = ΑΕΠ D Tε Τα Pu + F ή ΔΕ = C + S όπου : Τα = Άμεσοι Φόροι Pu = Αδιανέμητα κέρδη F = Μεταβιβαστικές πληρωμές

39 S = Αποταμίευση Απεικόνιση σχέσεων μεταξύ εισοδηματικών εννοιών Εξαγωγές Μείον Απόσβεση Απόσβεση Εισαγωγές Ακαθάριστο G Έμμεσοι Εθνικό φόροι Προϊόν I Ενοίκια Τόκοι Εισοδήματα /σε τιμές C λοιπών επιχ/ων αγοράς/ Μισθοί & Ημε ρομίσθια Καθαρό Εθνικό Προϊόν Έμμεσοι Φόροι Εθνικό Εισόδημα Ενοίκια Τόκοι Εισοδήματα Λοιπών επιχειρήσεων Μισθοί & Ημερομίσθια Συνολική Συνολικά Εισοδήματα Δαπάνη Εισοδήματα Συντελεστών (Α.Ε.Π.) (Α.Ε.Π.) παραγωγής Το εθνικό προϊόν ως δείκτης ευημερίας μιας χώρας Το επίπεδο του εθνικού προϊόντος ή του εθνικού εισοδήματος χρησιμοποιείται σαν μέτρο απόδοσης της οικονομίας και ως δείκτης ευημερίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνεται το κατά κεφαλή εθνικό προϊόν ή εισόδημα το οποίο προκύπτει από τη διαίρεση του συνολικού μεγέθους προς τον πληθυσμό της χώρας. Με βάση τα μεγέθη αυτά γίνονται συγκρίσεις που αναφέρονται στο επίπεδο ή στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης διαφόρων χωρών του κόσμου ή της ίδιας οικονομίας σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

40 Όσο ψηλότερο είναι το κατά κεφαλή εθνικό προϊόν ή εισόδημα σε μια χώρα σε σχέση με άλλες χώρες τόσο ψηλότερο θεωρείται ότι είναι και το επίπεδο οικονομικής αναπτύξεως και ευημερίας στη χώρα αυτή. Επίσης όσο ψηλότερο είναι το εθνικό προϊόν μιας χώρας ή το ποσοστό αυξήσεώς του κατά τη διάρκεια μιας ορισμένης χρονικής περιόδου σε σχέση με το παρελθόν τόσο καλύτερα θεωρείται ότι λειτούργησε η οικονομία της και τόσο μεγαλύτερη ευημερία θεωρείται ότι επιτυγχάνεται για τους κατοίκους της. Υπάρχουν όμως πολλοί λόγοι για τους οποίους το Εθνικό Προϊόν δεν αποτελεί πλήρη και ικανοποιητικό δείκτη της οικονομικής αναπτύξεως και του επιπέδου διαβιώσεως των κατοίκων μιας χώρας. Βασικότεροι από αυτούς είναι: 1/. Ενδέχεται σε μία οικονομία το υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα να είναι αποτέλεσμα περιπτωσιακών καταστάσεων (π.χ. η ανακάλυψη πετρελαίου, χρυσού κ.λ.π.) και όχι η φυσιολογική συνέπεια μιας θεσμικά σωστά οργανωμένης οικονομίας που παρουσιάζει χαρακτηριστικά ισόρροπης μεγέθυνσης και ανάπτυξης. Ετσι, σε μη σχεδιασμένες οικονομίες (μονοκουλτουριαρικές), όπου παρουσιάζονται δυσανάλογες εξελίξεις στα οικονομικά τους δεδομένα, είναι πιθανό την υπανάπτυκτη δομή τους να συνοδεύουν κατά κεφαλή εισόδημα ανάλογα με αυτά των πιο σωστά οργανωμένων οικονομιών (π.χ. Κουβέιτ, αν και λιγότερο ανεπτυγμένη οικονομία από τον Καναδά από άποψη θεσμών, έχει κατά κεφαλή εισόδημα υψηλότερο από αυτόν ). 2/. Το ΑΕΠ δεν δείχνει τίποτα για την κατανομή των αγαθών και των υπηρεσιών μεταξύ του πληθυσμού. Οι κοινωνίες διαφέρουν σημαντικά ως προς τον τρόπο που κατανέμουν την παραγωγή των αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ του πληθυσμού. Μια πλήρως εξισωτική κοινωνία θα κατένεμε στον καθένα την ίδια ποσότητα αγαθών και υπηρεσιών. Πολλές κοινωνίες καθιερώνουν ελάχιστα όρια κατανάλωσης για άτομα και οικογένειες. Σε λίγες περιπτώσεις αποφασίζουν σκόπιμα να αφήσουν κάποιον να πεθάνει από την πείνα αν και έχουν τις οικονομικές

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (Πρόκειται, κυρίως, για θέματα κλειστού τύπου από τις εξετάσεις των προηγούμενων ετών). Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το

Διαβάστε περισσότερα

Α.Ο.Θ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Α.Ο.Θ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α.Ο.Θ ΕΡΩΣΗΕΙ ΚΛΕΙΣΟΤ ΣΤΠΟΤ ΑΝΑ ΚΕΥΑΛΑΙΟ Γ τάξης Γενικοφ Λυκείου ΝΙΚΟ ΠΕΡΟΤΛΑΚΗ Οικονομολόγος, ΙΕΡΑΠΕΣΡΑ Σηλ. 6977246129 ΑΟΘ ΝΙΚΟ ΠΕΡΟΥΛΑΚΗ Οικονομολόγος ελίδα 1 Γ τάξης Γενικοφ Λυκείου ΕΡΩΣΗΕΙ ΚΛΕΙΣΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα 05

Πολιτική Οικονομία Ενότητα 05 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 05: Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Στο παρόν είναι συγκεντρωµένες όλες σχεδόν οι ερωτήσεις κλειστού τύπου που

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΙΟΝ. 1. Τι πρέπει να κατανοήσει o μαθητής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΙΟΝ. 1. Τι πρέπει να κατανοήσει o μαθητής ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΙΟΝ 1. Τι πρέπει να κατανοήσει o μαθητής Είναι το πρώτο κεφάλαιο που εξετάζει τα οικονομικά φαινόμενα από μια διαφορετική οπτική, τη μακροοικονομική, και προσεγγίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1ο Παράδειγµα κριτηρίου αξιολόγησης (µάθηµα της ηµέρας) Σκοπός της εξέτασης: Η αξιολόγηση της γνώσης του µαθητή σχετικά µε το περιεχόµενο της παραγράφου 1.6:

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 03: Ζήτηση και προσφορά αγαθών Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Κεφάλαιο 2o (συνέχεια) b) Υπολογισμός των βασικών Μακροοικονομικών μεγεθών Συνολικό εισόδημα και συνολική δαπάνη! Για μια οικονομία συνολικά, το εισόδημα πρέπει να είναι ίσο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 Μάθημα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Σάββατο, 6 Ιουνίου 2009

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2015

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2015 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2015 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2015 ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Στο παρόν είναι συγκεντρωµένες όλες σχεδόν οι ερωτήσεις κλειστού τύπου που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΙΙ (ΕΠΑ.Λ.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9,10

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΙΙ (ΕΠΑ.Λ.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9,10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2009 2017 : ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9,10 1 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΙΙ (ΕΠΑ.Λ.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2009 2017 ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9,10 Να απαντήσετε αν

Διαβάστε περισσότερα

Α.1 Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) σε σταθερές τιμές μετράει την αξία της συνολικής παραγωγής σε τιμές του έτους βάσης.

Α.1 Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) σε σταθερές τιμές μετράει την αξία της συνολικής παραγωγής σε τιμές του έτους βάσης. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 1. Σε περίπτωση κατά την οποία η τιμή ενός αγαθού μειωθεί κατά 2% και η ζητούμενη ποσότητά του αυξηθεί κατά 4%, τότε η ζήτησή του είναι: α) ανελαστική. β) ελαστική. γ)

Διαβάστε περισσότερα

Εάν το ποσοστό υποχρεωτικών καταθέσεων είναι 25% και υπάρξει μια αρχική κατάθεση όψεως 2.000 σε μια εμπορική Τράπεζα, τότε η μέγιστη ρευστότητα που μπορεί να δημιουργηθεί από αυτή την κατάθεση είναι: Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσα θέματα είναι σκιασμένα με θαλασσί χρώμα είναι ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ 2000 Α1 Όταν η ζήτηση ενός αγαθού είναι ελαστική, η συνολική

Διαβάστε περισσότερα

13 Το απλό κλασικό υπόδειγμα

13 Το απλό κλασικό υπόδειγμα 13 Το απλό κλασικό υπόδειγμα Σκοπός Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι να συνδυάσει τα δύο προηγούμενα κεάλαια και να δώσει μια συνολική εικόνα του απλού μακροοικονομικού υποδείγματος. Θα εξετάσει, επίσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Τσελεκούνης Μάρκος Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης mtselek@unipi.gr http://www.unipi.gr/unipi/en/mtselek.html Γραφείο 516 Ώρες Γραφείου: Τετάρτη 12:00-14:00 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

θυσιάζονται, όταν παράγεται μία επιπλέον μονάδα από το αγαθό Α. Μονάδες 3

θυσιάζονται, όταν παράγεται μία επιπλέον μονάδα από το αγαθό Α. Μονάδες 3 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΟΡΑΣ. 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΟΡΑΣ. 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής Στο κεφάλαιο αυτό εξετάζονται τέσσερις βασικές μορφές οργάνωσης της αγοράς: ο πλήρης ανταγωνισμός, το μονοπώλιο, το ολιγοπώλιο και ο μονοπωλιακός

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ 1. Εισαγωγή Όπως έχουμε τονίσει, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο προσδιορίζεται η τιμή ενός αγαθού απαιτεί κατανόηση των δύο δυνάμεων της αγοράς, δηλαδή της ζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος πίνακας περιεχομένων

Σύντομος πίνακας περιεχομένων Σύντομος πίνακας περιεχομένων Πρόλογος 15 Οδηγός περιήγησης 21 Πλαίσια 24 Ευχαριστίες της ενδέκατης αγγλικής έκδοσης 28 Βιογραφικά συγγραφέων 29 ΜΕΡΟΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 31 1 Η οικονομική επιστήμη και η οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα: Μάρκετινγκ και Διοίκηση Λειτουργιών Μακρο-οικονομική: Εισαγωγή στην Μακροοικονομία Διδάσκων: Μποζίνης Η. Αθανάσιος Οικονομικό κύκλωμα Παραγωγή επιτυγχάνεται από Συνδυασμό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 Μάθηµα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ηµεροµηνία και ώρα εξέτασης: ευτέρα 9 Ιουνίου 2008 7:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ Σάββατο Proslipsis.gr ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ 18 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ Σάββατο Proslipsis.gr ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ 18 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ 2002 ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ 18 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΕΣ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών: ιοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών Θεματική Ενότητα: ΕΟ 34 - Οικονομική Ανάλυση & Πολιτική ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Ακαδ. Έτος: 2010-11 ΟΝΟΜΑ - ΕΠΩΝΥΜΟ:.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΙ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΙ Μαρία Πεμπετζόγλου Επίκουρη Καθηγήτρια Κομοτηνή 2011-12 ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ορισμός: Η μελέτη της οικονομίας ως συνόλου. Η

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 3ο. Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ, GDP)

Μάθηµα 3ο. Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ, GDP) Μάθηµα 3ο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ, GDP) Ορισµός Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) (Gross Domestic Product - GDP) είναι το σύνολο όλων των προϊόντων αγαθών και υπηρεσιών που παράγει µια οικονοµία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ Πρόλογος Ευχαριστίες Βιογραφικά συγγραφέων ΜΕΡΟΣ 1 Εισαγωγή 1 Η οικονομική επιστήμη και η οικονομία 1.1 Πώς αντιμετωπίζουν οι οικονομολόγοι τις επιλογές 1.2 Τα οικονομικά ζητήματα 1.3 Σπανιότητα και ανταγωνιστική

Διαβάστε περισσότερα

1. ΑΝΟΙΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ

1. ΑΝΟΙΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ 1. ΑΝΟΙΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ Το διάγραμμα κυκλικής ροής της οικονομίας (κεφ. 3, σελ. 100 Mankiw) Εισόδημα Υ Ιδιωτική αποταμίευση S Αγορά συντελεστών Αγορά χρήματος Πληρωμές συντελεστών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Μακροοικονομική Θεωρία Υπόδειγμα IS/LM Στο υπόδειγμα IS/LM εξετάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Α. ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Α. ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ. 2 ο : Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - 2.1.: ΤΟ ΑΕΠ & Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ Α. ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Η οικονομική ανάλυση διακρίνεται σε μικροοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

1. Ο όρος «μακροοικονομική θεωρία» είναι ταυτόσημος με τον όρο «θεωρία των τιμών».

1. Ο όρος «μακροοικονομική θεωρία» είναι ταυτόσημος με τον όρο «θεωρία των τιμών». ΑΘ. ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ : ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΑΛ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7Ο : ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ 7.1. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ Για τις παρακάτω προτάσεις, να γράψετε στην κόλλα σας τον αριθμό της καθεμιάς και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο Σ/Λ & Πολλαπλής Επιλογής Αντικείμενο μελέτης της μακροοικονομίας είναι (μεταξύ άλλων) η:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο Σ/Λ & Πολλαπλής Επιλογής Αντικείμενο μελέτης της μακροοικονομίας είναι (μεταξύ άλλων) η: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο Σ/Λ & Πολλαπλής Επιλογής 2.1 1. Η συνολική παραγωγή μιας χώρας μελετάται από τη μικροοικονομία. 2. Η φθορά που υφίσταται ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός στην πορεία του χρόνου, αποτιμημένη σε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 3 η παραγωγή της επιχείρησης και το κόστος

Κεφ. 3 η παραγωγή της επιχείρησης και το κόστος Κεφ. 3 η παραγωγή της επιχείρησης και το 1. Η έννοια της παραγωγής και τα χαρακτηριστικά της 2. Ο χρονικός ορίζοντας της επιχείρησης 3. Η συνάρτηση παραγωγής 1. Με τον όρο παραγωγή εννοούμε τη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

www.onlineclassroom.gr ΜΕΡΟΣ Β Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών

www.onlineclassroom.gr ΜΕΡΟΣ Β Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών ΜΕΡΟΣ Β Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών Β.1 Διαπράττουμε το σφάλμα της σύνθεσης όταν θεωρούμε ότι: α. αυτό που ισχύει για ένα άτομο ισχύει μερικές φορές και για το σύνολο β. αυτό που ισχύει για ένα άτομο

Διαβάστε περισσότερα

(Πολιτική. Οικονομία ΙΙ) Τμήμα ΜΙΘΕ. Καθηγητής Σπύρος Βλιάμος. Αρχές Οικονομικής ΙΙ. 14/6/2011Εαρινό Εξάμηνο 2010-2011. (Πολιτική Οικονομία ΙΙ) 1

(Πολιτική. Οικονομία ΙΙ) Τμήμα ΜΙΘΕ. Καθηγητής Σπύρος Βλιάμος. Αρχές Οικονομικής ΙΙ. 14/6/2011Εαρινό Εξάμηνο 2010-2011. (Πολιτική Οικονομία ΙΙ) 1 Αρχές Οικονομικής ΙΙ (Πολιτική Οικονομία ΙΙ) Καθηγητής Σπύρος Βλιάμος Τμήμα ΜΙΘΕ Καθηγητής Σπύρος Βλιάμος 2010-2011 Αρχές Οικονομικής ΙΙ (Πολιτική Οικονομία ΙΙ) 1 Θεματικές Ενότητες Επισκόπηση της Μακροοικονομικής-Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ TΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ TΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ TΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Η τουριστική παραγωγή στο βραχυχρόνιο διάστημα. Η τουριστική παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 3 ο : Η Παραγωγή της Επιχείρησης και το Κόστος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Το συνολικό προϊόν παίρνει την μέγιστη τιμή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2. Το µαγνητόφωνο ενός παιδιού είναι καταναλωτό αγαθό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος 2016-17 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass) 1 ιάλεξη2 Ανταγωνισμός, οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος πίνακας περιεχομένων

Σύντομος πίνακας περιεχομένων Σύντομος πίνακας περιεχομένων Πρόλογος 19 Οδηγός περιήγησης 25 Πλαίσια 28 Ευχαριστίες της ενδέκατης αγγλικής έκδοσης 35 Βιογραφικά συγγραφέων 36 ΜΕΡΟΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 37 1 Η οικονομική επιστήμη και η οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

1. Σκοπός της οικονομικής ανάπτυξης είναι η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων.

1. Σκοπός της οικονομικής ανάπτυξης είναι η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων. ΑΘ. ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ : ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΑΛ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο : ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1.1. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ Στις παρακάτω ερωτήσεις να σημειώσετε το χαρακτηρισμό Σ (σωστό) ή Λ (λάθος). 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΟΘ : ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ

ΑΟΘ : ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2000 2017 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ο 1 ΑΟΘ : ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2000 2017 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο 1. Οι συναρτήσεις αγοραίας ζήτησης και προσφοράς ενός αγαθού είναι αντίστοιχα: Q D1 = 600

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 Μάθημα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Τετάρτη, 31 Μαΐου 2006

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

6. Η καμπύλη του οριακού προϊόντος τέμνει πάντοτε την καμπύλη του μέσου προϊόντος από πάνω προς τα κάτω στη μέγιστη τιμή του.

6. Η καμπύλη του οριακού προϊόντος τέμνει πάντοτε την καμπύλη του μέσου προϊόντος από πάνω προς τα κάτω στη μέγιστη τιμή του. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ Να σημειώσετε με Σ (σωστό) ή Λ (λάθος) στο τέλος των προτάσεων: 1. Σε μία παραγωγική διαδικασία το άθροισμα των τιμών του οριακού προϊόντος σε κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Α.4 Η καμπύλη ζήτησης με ελαστικότητα ζήτησης ίση με το μηδέν σε όλα τα σημεία της είναι ευθεία παράλληλη προς τον άξονα των ποσοτήτων.

Α.4 Η καμπύλη ζήτησης με ελαστικότητα ζήτησης ίση με το μηδέν σε όλα τα σημεία της είναι ευθεία παράλληλη προς τον άξονα των ποσοτήτων. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Επανάληψη ΕΣΔΔΑ με ασκήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Στην Οικονομική επιστήμη ως οικονομικό πρόβλημα χαρακτηρίζουμε:

Επανάληψη ΕΣΔΔΑ με ασκήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Στην Οικονομική επιστήμη ως οικονομικό πρόβλημα χαρακτηρίζουμε: 3 Επανάληψη ΕΣΔΔΑ με ασκήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Στην Οικονομική επιστήμη ως οικονομικό πρόβλημα χαρακτηρίζουμε: α) Την έλλειψη χρημάτων που αντιμετωπίζει μια οικονομία β) Την έλλειψη χρημάτων που αντιμετωπίζει

Διαβάστε περισσότερα

51. Στο σημείο Α του παρακάτω διαγράμματος IS-LM υπάρχει: r LM Α IS α. ισορροπία στις αγορές αγαθών και χρήματος. β. ισορροπία στην αγορά αγαθών και υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά χρήματος. γ. ισορροπία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 Μάθημα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: ευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ TΩN ΤΙΜΩΝ

Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ TΩN ΤΙΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ TΩN ΤΙΜΩΝ 1. Έννοια και λειτουργία της αγοράς Σε μια πρωτόγονη οικονομία, όπως του Ροβινσώνα Κρούσου, όπου δεν υπάρχει καταμερισμός της εργασίας ο άνθρωπος παράγει μόνος του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μικροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μικροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μικροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Σταθερό και μεταβλητό κόστος Το συνολικό κόστος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 3 ο : Η Παραγωγή της Επιχείρησης και το Κόστος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Παραγωγή: είναι η διαδικασία με την οποία οι διάφοροι παραγωγικοί συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL)

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) 1. Κατά τους οικονομολόγους ποιο από τα παρακάτω είναι ένας παραγωγικός συντελεστής; I. Μια κοινή μετοχή μιας εταιρείας υπολογιστών. II. Ένα εταιρικό ομόλογο μιας πετρελαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Αικατερίνη Γριμάνη Αρχές Οικονομικής ΙΙ

Δρ. Αικατερίνη Γριμάνη Αρχές Οικονομικής ΙΙ Δρ. Αικατερίνη Γριμάνη Αρχές Οικονομικής ΙΙ Μέτρηση οικονομικής επιτυχίας Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ): μετρά συγχρόνως (α) το συνολικό εισόδημα που έχει αποκτηθεί από την παραγωγή του μέσα στην οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Ενότητα 1: Βασικές Έννοιες. Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Ενότητα 1: Βασικές Έννοιες. Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ενότητα 1: Βασικές Έννοιες Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο

Διαβάστε περισσότερα

4.1 Ζήτηση εργασίας στο βραχυχρόνιο διάστημα - Ανταγωνιστικές αγορές

4.1 Ζήτηση εργασίας στο βραχυχρόνιο διάστημα - Ανταγωνιστικές αγορές 4. ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ). ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ζήτηση εργασίας στο σύνολο της οικονομίας ορίζεται ως ο αριθμός εργαζομένων που οι επιχειρήσεις επιθυμούν να απασχολούν

Διαβάστε περισσότερα

3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HECKSCHER-OHLIN

3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HECKSCHER-OHLIN 3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HESHER-OHIN Υπάρχουν δύο συντελεστές παραγωγής, το κεφάλαιο και η εργασία τους οποίους χρησιμοποιεί η επιχείρηση για να παράγει προϊόν Y μέσω μιας συνάρτησης παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Η θεωρία Weber Προσέγγιση του ελάχιστου κόστους

Η θεωρία Weber Προσέγγιση του ελάχιστου κόστους Η θεωρία Weber Προσέγγιση του ελάχιστου κόστους Ο θεμελιωτής της θεωρίας χωροθέτησης της βιομηχανίας ήταν ο Alfred Weber, την οποία αρχικά παρουσίασε ο μαθηματικός Laundhart (1885). Ο A. Weber (1868-1958)

Διαβάστε περισσότερα

Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1 Ομάδα Α Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Η συνολική παραγωγή µιας χώρας µελετάται από τη µικροοικονοµία.

Διαβάστε περισσότερα

25. Μία τυπική επιχείρηση που λειτουργεί σε καθεστώς τέλειου ανταγωνισμού, στη μακροχρόνια θέση ισορροπίας της: α. πραγματοποιεί θετικά οικονομικά κέρδη. β. πραγματοποιεί μηδενικά οικονομικά κέρδη. γ.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑ Α Α. Α2 Η φάση της κρίσης στον οικονοµικό κύκλο χαρακτηρίζεται από εκτεταµένη ανεργία. Μονάδες 3

ΟΜΑ Α Α. Α2 Η φάση της κρίσης στον οικονοµικό κύκλο χαρακτηρίζεται από εκτεταµένη ανεργία. Μονάδες 3 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ 1. Σε γραμμική ΚΠΔ της μορφής Y a X : α. Η μέγιστη ποσότητα για το αγαθό Υ παράγεται όταν Y β. Η μέγιστη ποσότητα για το αγαθό Χ παράγεται όταν Y a γ. Η μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ 1. Διάκριση Μικροοικονομικής και Μακροοικονομικής θεωρίας Η ανάλυση που προηγήθηκε αφορούσε τη συμπεριφορά και τη δραστηριότητα των ξεχωριστών μονάδων μιας οικονομίας.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 22. Μικροοικονομική

Κεφάλαιο 22. Μικροοικονομική Μέτρηση του Εθνικού Εισοδήματος Κεφάλαιο 22 Εισαγωγή στην Μακροοικονομική Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Μικροοικονομική Μικροοικονομική είναι η μελέτη του τρόπου με τον

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Πρόβλημα &

Οικονομικό Πρόβλημα & Οικονομικό Πρόβλημα & Οικονομική Επιστήμη Ανεπάρκεια Σπανιότητα Οικονομική επιστήμη Πως κατανέμονται οι διαθέσιμοι πόροι για την ικανοποίηση των αναγκών Περιορισμένοι Εργασία Κεφάλαιο Απεριόριστες Πρώτες

Διαβάστε περισσότερα

H ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

H ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ H ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 2 Κλάδοι Οικονομικής (i) Μικροοικονομική: Αποφάσεις ατομικών νοικοκυριών- Επιχειρήσεων (ii) Μακροοικονομική: Μελέτη οικονομίας ως συνόλου Βασικά Ζητήματα που απασχολούν

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Καθηγητής Παναγιώτης Φουτσιτζής, Οικονομολόγος Θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων Ομάδα Α και Β Περιεχόμενα ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2003... 2 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αντίστοιχα υπάρχει η αγορά προϊόντων και η αγορά παραγωγικών συντελεστών που συμμετέχουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Αντίστοιχα υπάρχει η αγορά προϊόντων και η αγορά παραγωγικών συντελεστών που συμμετέχουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. ΔΗΔ 12 Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και το Εισόδημα ισορροπίας 1.1 To Οικονομικό Κύκλωμα Σε μια οικονομία οι οικονομικοί φορείς είναι : Κράτος Επιχειρήσεις Νοικοκυριά Αντίστοιχα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑ Α Α. Το οριακό κόστος είναι ο λόγος της µεταβολής του µέσου συνολικού κόστους προς τη µεταβολή του προϊόντος. Μονάδες 3

ΟΜΑ Α Α. Το οριακό κόστος είναι ο λόγος της µεταβολής του µέσου συνολικού κόστους προς τη µεταβολή του προϊόντος. Μονάδες 3 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ 1. Οι επενδύσεις σε μια κλειστή οικονομία χρηματοδοτούνται από: α. το σύνολο των αποταμιεύσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. β. μόνο τις ιδιωτικές αποταμιεύσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος. Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson

Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος. Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson Διεθνές Εμπόριο και Διανομή του Εισοδήματος Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους το διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

Προσφορά και Ζήτηση Υπηρεσιών Υγείας

Προσφορά και Ζήτηση Υπηρεσιών Υγείας Προσφορά και Ζήτηση Υπηρεσιών Υγείας ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Τι θα παραχθεί Πως θα παραχθεί Σε τι ποσότητα Μέθοδοι και διαδικασίες παραγωγής Μελέτες για τον προσδιορισμό των αναγκών Προσδιορισμός Αναγκών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Α. Με ολοκληρωμένη λύση ΘΕΜΑ 1 ο Επιχείρηση χρησιμοποιεί την εργασία ως μοναδικό μεταβλητό παραγωγικό συντελεστή. Τα στοιχεία κόστους της επιχείρησης δίνονται στον επόμενο πίνακα:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

4 Το άτομο ως παραγωγός (η προσφορά των αγαθών)

4 Το άτομο ως παραγωγός (η προσφορά των αγαθών) 4 Το άτομο ως παραγωγός (η προσφορά των αγαθών) Σκοπός Στο προηγούμενο κεφάλαιο εξετάσαμε τη ζήτηση των αγαθών, η οποία προέρχεται από τα νοικοκυριά (τους καταναλωτές). Τα αγαθά αυτά παράγονται και προσφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 25 Κεφάλαιο 1 ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 27 Κεφάλαιο 2 ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 43 Κεφάλαιο 3 ΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

[Υπόδειξη: Τα αγαθά που χάνουν την υλική τους υπόσταση και τις ιδιότητες τους μετά την πρώτη χρήση τους ονομάζονται καταναλωτά.]

[Υπόδειξη: Τα αγαθά που χάνουν την υλική τους υπόσταση και τις ιδιότητες τους μετά την πρώτη χρήση τους ονομάζονται καταναλωτά.] ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Η χρησιμότητα της Πολιτικής Οικονομίας είναι κυρίως: α) Η δυνατότητα που μας παρέχει να επεμβαίνουμε στο οικονομικό σύστημα για να βελτιώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτηση, Προσφορά και Ισορροπία στην Ανταγωνιστική Αγορά

Ζήτηση, Προσφορά και Ισορροπία στην Ανταγωνιστική Αγορά Ζήτηση, Προσφορά και Ισορροπία στην Ανταγωνιστική Αγορά - Ορισμός: Η αγορά ενός αγαθού είναι η διαδικασία (θεσμικό πλαίσιο) μέσω της οποίας έρχονται σε επικοινωνία οι αγοραστές και οι πωλητές του συγκεκριμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ A ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ A1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν γράφοντας στο τετράδιό σας, δίπλα στο γράµµα που αντιστοιχεί σε

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες 3. Α4 Τα μέτρα επαγγελματικής κατάρτισης και επανεκπαίδευσης των εργαζομένων έχουν στόχο τη μείωση της ανεργίας τριβής.

Μονάδες 3. Α4 Τα μέτρα επαγγελματικής κατάρτισης και επανεκπαίδευσης των εργαζομένων έχουν στόχο τη μείωση της ανεργίας τριβής. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΒΑΘΜΟΣ:... ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ:... ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ:... ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:...ΤΜΗΜΑ:... ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΝΤΕΚΑ (11) ΣΕΛΙΔΕΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΝΤΕΚΑ (11) ΣΕΛΙΔΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018 08:00-11:00 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΝΤΕΚΑ (11)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 Μάθημα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Σάββατο, 6 Ιουνίου 2009

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ο.Θ. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέματα και Απαντήσεις

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ο.Θ. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέματα και Απαντήσεις Α.Ο.Θ. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέματα και Απαντήσεις Επιμέλεια: Ομάδα Οικονομολόγων http://www.othisi.gr 2 Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜAΚΡΟ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜAΚΡΟ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΚΡΟ 1. Όταν η συνάρτηση κατανάλωσης είναι ευθεία γραµµή και υπάρχει αυτόνοµη κατανάλωση, τότε η οριακή ροπή προς κατανάλωση είναι: α. πάντοτε σταθερή, όπως και η µέση ροπή προς

Διαβάστε περισσότερα

είναι η καµπύλη συνολικής ζήτησης εργασίας από τις επιχειρήσεις και η καµπύλη S

είναι η καµπύλη συνολικής ζήτησης εργασίας από τις επιχειρήσεις και η καµπύλη S 3 Ασκήσεις πολλαπλής επιλογής στην 5 η ενότητα: Αµοιβές των ΠΣ διανοµή εισοδήµατος βασικά µακροοικονοµικά µεγέθη θεωρία κατανάλωσης και επένδυσης ισορροπία εισοδήµατος. Ο πραγµατικός µισθός των εργαζοµένων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Η ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Η ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Η ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ Η ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ Βασικές έννοιες που προσδιορίζουν τα εθνικά μακροοικονομικά μεγέθη Από

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 Μάθηµα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ηµεροµηνία και ώρα εξέτασης: Τετάρτη, 31 Μαΐου 2006

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Η επιβολή από το κράτος κατώτατης τιμής στα αγροτικά προϊόντα έχει ως σκοπό την προστασία του εισοδήματος των αγροτών.

Εξετάσεις Η επιβολή από το κράτος κατώτατης τιμής στα αγροτικά προϊόντα έχει ως σκοπό την προστασία του εισοδήματος των αγροτών. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ Να σημειώσετε με Σ (σωστό) ή Λ (λάθος) στο τέλος των προτάσεων: 1. Η επιβολή από το κράτος ανώτατης τιμής σε ένα προϊόν δημιουργεί συνήθως «μαύρη αγορά». Εξετάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 1η οµάδα. 2. Έστω ο επόµενος πίνακας παραγωγικών δυνατοτήτων: Χ Υ Κόστος. Κόστος ευκαιρίας Ψ Α /3

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 1η οµάδα. 2. Έστω ο επόµενος πίνακας παραγωγικών δυνατοτήτων: Χ Υ Κόστος. Κόστος ευκαιρίας Ψ Α /3 ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1η οµάδα 1. Έστω επιχείρηση που διαθέτει 5 εργάτες. Κάθε εργάτης µπορεί να παράγει 12 µονάδες από το αγαθό Υ. Επιπλέον γνωρίζουµε ότι η ΚΠ είναι γραµµική µε το συνδυασµό X = 45, Y = 24 να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 9

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 9 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 9 ΜΕΡΟΣ Ι ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ... 27 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ...29 1.1. Εισαγωγή...30 1.2. Βασικές Έννοιες και Ορισμοί... 30 1.2.1. Οικονομικά

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ερωτήσεις - ΟΣΣ5. Τόμος Α - Μικροοικονομική

Επαναληπτικές Ερωτήσεις - ΟΣΣ5. Τόμος Α - Μικροοικονομική ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών: Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ34 Οικονομική Ανάλυση & Πολιτική Ακαδ. έτος: 2013-2014 Επαναληπτικές Ερωτήσεις - ΟΣΣ5 Τόμος Α -

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 5 ο : Ο Προσδιορισμός των Τιμών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ασκήσεις 1. Οι συναρτήσεις ζήτησης και προσφοράς ενός αγαθού είναι: =20-2P και S =5+3P αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές εµπόριο-1 P 1 P 2

Διεθνές εµπόριο-1 P 1 P 2 Διεθνές εµπόριο-1 Το διεθνές εµπόριο συµβάλλει στην καλύτερη αξιοποίηση των παραγωγικών πόρων της ανθρωπότητας γιατί ελαχιστοποιεί το κόστος παραγωγής της συνολικής προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών που διακινείται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς: α) Η προσφερόμενη ποσότητα ενός αγαθού αυξάνεται όταν μειώνεται η τιμή του στην αγορά β) Η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα