ΚΑΤΑΛΟΓΟΓΟΣ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΑΤΑΛΟΓΟΓΟΣ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ"

Transcript

1 ΚΑΤΑΛΟΓΟΓΟΣ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ > Brownbanded > Αμερικανική > Ανατολική > Γερμανική ΚΟΡΙΟΙ ΨΥΛΛΟΙ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΜΥΓΕΣ Blow Fly Δροσοφιλα Κρεατόμυγα Μυγάκι Φρεατίων Μυγάκι με Καμπούρα Οικιακή Μύγα ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ Ξυλουργός Φαραώ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ > Indian Meal Moth > Tribolium confusum > Σκαθάρι του Καπνού ΤΡΩΚΤΙΚΑ Οικιακός Ποντικός Ποντικός των Πλοίων Ποντικός των Υπονόμων

2 Κατσαρίδες Οι κατσαρίδες έχουν παρουσία στον πλανήτη τα τελευταία 400 εκατομμύρια χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν αλλάξει ελάχιστα. Εμφανίζονται σε αγέλες αλλά δεν έχουν κοινωνική δομή. Τρέφονται με οτιδήποτε έχει θρεπτική αξία. Είναι δυνητικοί φορείς πολλών ασθενειών και σε αυτές οφείλεται η εμφάνιση πολλών αλλεργιών. Σαλμονέλα, σταφυλόκοκκοι, δυσεντερίες, τοξοπλάσμωση, ηπατίτιδα Β, πολιομυελίτιδα είναι μερικές ασθένειες με τις οποίες συνδέονται. Συνεπώς οι απεντομώσεις κτιρίων για τον έλεγχο των πληθυσμών αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. 1. Brownbanded Supella longipalpa / Οικογένεια Blattellidae Το όνομά της οφείλεται στις καφετιές λωρίδες που φέρει στα φτερά της. Είναι αφρικανικής προέλευσης. Τα ενήλικα φτάνουν τα 13-14,5mm. Έχουν χρώμα ανοιχτό καφέ ως σκούρο καφέ. Το θηλυκό φέρει την ωοθήκη για ώρες και έπειτα την αποθέτει στην κάτω πλευρά ραφιών, επίπλων κ.λ.π. Ο βιολογικός κύκλος της διαρκεί ημέρες. Τις συναντάμε σε πολλά σημεία των κτιρίων, αλλά κυρίως σε θερμά σημεία. Συνήθεις χώροι είναι οι οροφές (ταβάνια), ψευδοροφές, κοντά σε πίνακες στον τοίχο, μουχλιασμένες επιφάνειες, σε διακόπτες ρεύματος, ντουλάπες κ.α. 2. Αμερικανική Periplaneta americana / Οικογένεια Blattidae Είναι είδος με παγκόσμια εξάπλωση. Κατάγεται από τη Βόρειο Αφρική. Τα ενήλικα έχουν μέγεθος 34-53mm, χρώμα κοκκινωπό καφέ. Έχουν μέτρια πτητική ικανότητα. Τα θηλυκά αποθέτουν την ωοθήκη 4 ημέρες μετά το σχηματισμό της σε προστατευμένο χώρο με υψηλή υγρασία. Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί ημέρες. Τα ενήλικα θηλυκά ζουν 440 ημέρες, ενώ τα αρσενικά 200 ημέρες. Το είδος το συναντάμε σε κατοικίες, μεγάλα εμπορικά κτίρια, εστιατόρια, φούρνους, χώρους με φρούτα και λαχανικά, νοσοκομεία κ.α. Εισέρχονται στα κτίρια μέσω των δικτύων αποχέτευσης και υπονόμων. Προτιμούν ιδιαίτερα τα προϊόντα ζύμωσης, όπως είναι τα ποτά. 3. Ανατολική Blatta orientalis / Οικογένεια Blattidae Οφείλει το όνομά της στην καταγωγή της. Προέρχεται από τη Βόρειο Αφρική. Έχει παγκόσμια εξάπλωση. Τα ενήλικα έχουν μέγεθος 25mm περίπου, χρώμα μαύρο γυαλιστερό ως κοκκινωπό καφέ. Το θηλυκό αποθέτει την ωοθήκη του 30 ημέρες μετά το σχηματισμό της σε θερμά, προστατευμένα σημεία. Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί ημέρες. Τη συναντάμε κάτω από οικιακά απορρίμματα, πέτρες, φύλλα. Σε οικιακούς χώρους, εμφανίζεται σε υπόγεια, κελάρια, αεραγωγούς και βόθρους υπονόμους.

3 4. Γερμανική Blattella germanica / Οικογένεια Blattellidae Είναι το σημαντικότερο είδος και ίσως το πιο κοινό. Τα ενήλικα έχουν μέγεθος 13-16mm, χρώμα ανοιχτό καφέ. Φέρουν 2 σχεδόν παράλληλες λωρίδες στο πρόνωτο (ραχιαίο τμήμα). Τα θηλυκά παράγουν αυγά μέσα σε ωοθήκες, τις οποίες αποθέτουν σε προστατευμένους χώρους. Ο βιολογικός τους κύκλος διαρκεί ημέρες. Εμφανίζουν 3-4 γενιές το χρόνο. Τα ενήλικα ζουν κατά μέσο όρο ημέρες. Προτιμούν τα ζεστά και υγρά μέρη. Εμφανίζονται συνήθως στις κουζίνες και δευτερευόντως στα μπάνια. Περνούν το 75% του χρόνου τους στα καταφύγιά τους. Κοριοί Κoριοί Cimex lectularius Cimex lectularius / Οικογένεια Cimicidae Κοριούς συχνά συναντάμε στα κρεβάτια ή τους καναπέδες όπου ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας για να δραστηριοποιηθούν το βράδυ, οπότε έχουμε τα περισσότερα τσιμπήματα. Τα ενήλικα έχουν μέγεθος 4-5mm, σχήμα ωοειδές πεπλατυσμένο και χρώμα κόκκινο-καφέ. Φέρουν κοντή προβοσκίδα. Τα θηλυκά γεννούν 1-5 αυγά κάθε μέρα, τα οποία αποθέτουν μεμονωμένα σε ρωγμές ή τραχείς επιφάνειες, καλύπτοντάς τα με ειδική ουσία. Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί ως 21 ημέρες στους 30 ο C. Ο άνθρωπος είναι ο πιο συνηθισμένος ξενιστής, τον οποίο τσιμπούν αδιάκριτα. Τα τσιμπήματα είναι ανώδυνα, ωστόσο πολλοί είναι αλλεργικοί στα εκκρίματα που οι κοριοί εκχύουν κατά το δάγκωμα. Οι κοριοί είναι δυνητικοί φορείς πολλών ασθενειών όπως πανώλη, πυρετός υποτροπής, τουλαρεμία κ.α. Οι κοριοί μεταφέρονται με ευκολία από άτομο σε άτομο με συνέπεια να εξαπλώνεται η προσβολή σε περισσότερους χώρους. Την ημέρα παραμένουν σε ρωγμές και χαραμάδες και το βράδυ βγαίνουν για να τραφούν. Εμφανίζονται συχνά σε ξενοδοχεία και ειδικά στα σημεία όπου το ξύλο και τα υφάσματα έρχονται σε επαφή με το μέταλλο και το πλαστικό.

4 Ψύλλοι Ψύλλος των ανθρώπων Pulex irritans / Οικογένεια Pulicidae Εμφανίζεται συχνά όταν επικρατούν κακές συνθήκες υγιεινής και προσβάλλουν εκτός από ανθρώπους, κατοικίδια και εκτρεφόμενα ζώα. Τα ενήλικα φτάνουν τα 2,5-3mm, έχουν πεπλατισμένο σώμα, κοκκινωπό-καφέ χρώμα και είναι άπτερα. Τα πίσω πόδια είναι μεγαλύτερα και κατάλληλα για πηδήματα, που φτάνουν σε ύψος τα 65cm και μήκος 180cm. Τα θηλυκά γεννούν 48 αυγά έπειτα από κάθε γεύμα αίματος. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους είναι δυνατό να γεννήσουν ως και 400 αυγά. Τα αυγά συνήθως πέφτουν από τον ξενιστή και εκκολάπτονται σε 2-14 ημέρες. Ο βιολογικός κύκλος απαιτεί 17 ημέρες για την ολοκλήρωσή του. Οι ψύλλοι είναι δυνητικοί φορείς της πανώλης, ενώ προκαλούν δερματίτιδες και συχνά αλλεργίες. Εκτός των ανθρώπων το είδος αυτό προσβάλλει γάτες, σκύλους και άλλα οικιακά ζώα. Τα περισσότερα προβλήματα παρατηρούνται σε περιαστικές και αγροτικές περιοχές όπου οι ψύλλοι μεταφέρονται στους ανθρώπους από τα αγροτικά ζώα. Μύγες Γενικά Οι μύγες δεν είναι μόνο ενοχλητικά έντομα αλλά και σημαντικοί μηχανικοί και βιολογικοί φορείς παθογόνων μικροβίων. Για το λόγο αυτό εξάλλου αποτελούν από τα πιο σημαντικά παράσιτα. Αναπτύσσονται σε ποικιλία τροφών με ιδιαίτερη συχνότητα σε υποστρώματα που βρίσκονται σε αποσύνθεση ή περιέχουν συστατικά σε ζύμωση. Blow fly Calliphora spp / Οικογένεια Calliphoridae Τα ενήλικα έχουν μέγεθος 4-16mm και ο θώρακάς τους έχει χρώμα μεταλλικό μπλε, πράσινο ή θαμπό μπρούτζινο. Τα θηλυκά γεννούν ως 2300 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, συνήθως πάνω σε θρεπτικά υποστρώματα. Επειδή πολλά είδη τρέφονται με περιττώματα, αστικά λύματα και πτώματα ζώων, μεταφέρουν επικίνδυνους οργανισμούς σε τροφές και χώρους που χρησιμοποιούνται από ανθρώπους. Δυσεντερίες, φυματίωση, χολέρα, μυιάσεις, οφείλονται συχνά στην παρουσία αυτών των ειδών. Τα περισσότερα είδη του γένους Calliphora σε κρέας και πτώματα ζώων. Αν ωστόσο αυτά δεν είναι διαθέσιμα, θα χρησιμοποιήσουν ζωικά περιττώματα, αποσυντιθέμενη βλάστηση ή οικιακά απορρίμματα. Είναι συνήθως το πρώτο είδος που εμφανίζεται μετά το θάνατο ενός ζώου.

5 Δροσόφιλα ή Μύγα των Φρούτων Drosophilla spp / Οικογένεια Drosophilidae Το όνομά της προέρχεται από τη συνήθεια του είδους να αποθέτει τα αυγά του σε φρούτα και ανάλογες τροφές. Τα ενήλικα έχουν μέγεθος 3-4mm. Έχουν χρώμα χάλκινο ως καφέ κίτρινο. Οι οφθαλμοί είναι συνήθως φωτεινό κόκκινο. Τα ακμαία έλκονται από φρούτα και λαχανικά προϊόντα ζύμωσης (μπύρα). Κρεατόμυγα Sarcophaga spp / Οικογένεια Sarcophagidae Το όνομα αυτής της μύγας προέρχεται από το γεγονός ότι οι προνύμφες των περισσότερων ειδών αναπτύσσονται σε χαλασμένο κρέας και σάρκες σε αποσύνθεση. Τα ενήλικα έχουν μέγεθος 2,5-18mm, χρώμα θαμπό γκρι, ενώ ο θώρακάς τους φέρει συνήθως τρεις μαύρες λωρίδες. Οι προνύμφες αποτίθενται πάνω σε υπόστρωμα που μπορεί να τις θρέψει. Ο βιολογικός τους κύκλος διαρκεί 8-36 ημέρες. Τα ενήλικα συναντώνται συχνά σε άνθη και θρεπτικά υποστρώματα για τις προνύμφες, όπως περιττώματα, σάρκα σε αποσύνθεση, φυτικές ουσίες σε αποσύνθεση, πτώματα ζώων κ.α. Προτιμούν θερμοκρασίες 24-28οC και σχετική υγρασία 54-56%. Μυγάκι Φρεατίων Psychoda spp / Οικογένεια Psychodidae Παίρνουν το όνομά τους από το γεγονός ότι απολήξεις αποχετεύσεων και χώροι που υπάρχει διαρροή αστικών λυμάτων λειτουργούν ως χώροι ανάπτυξης προνυμφών. Τα ενήλικα είναι πολύ μικρά (1,5-5mm), χρώματος θαμπό κίτρινο ως καφέ γκρι και οι πτέρυγές τους είναι ωοειδείς. Γεννούν αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο βιολογικός τους κύκλος διαρκεί 7-28 ημέρες. Πιθανότατα δε μεταφέρουν ασθένειες, ωστόσο τα μέρη του σώματός τους που μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα είναι δυνατόν να προκαλέσουν βρογχικό άσθμα. Μπορούν να διαπερνούν λεπτές σίτες. Δεν έχουν καλή πτητική ικανότητα και συνήθως περπατούν ή κάνουν μικρά άλματα σε τοίχους. Δραστηριοποιούνται περισσότερο τις νυχτερινές ώρες, πάνω από χώρους όπου καταλήγουν οι αποχετεύσεις.

6 Μυγάκια με καμπούρα Megaselia scalaris / Οικογένεια Phoridae Το όνομά τους οφείλεται στην κύρτωση που παρουσιάζει ο θώρακάς τους. Το μέγεθός τους φτάνει τα 0,5-5,5mm. Έχουν χρώμα μαύρο, καφέ ή κίτρινο. Διαθέτουν δυνατά φτερά. Τα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους κοντά σε σημεία όπου μπορούν να αναπτύσσονται οι προνύμφες τους. Γεννούν μέχρι και 750 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα ενήλικα συναντώνται σε άνθη ή σε σημεία όπου αποσυντίθεται οργανική ύλη. Μερικά είδη προτιμούν πτώματα ζώων. Είναι δυνατό να μεταφέρουν ασθένειες σε τροφές εξαιτίας των μολυσμένων χώρων στους οποίους αναπτύσσονται Οικιακή Μύγα Musca domestica / Οικογένεια Muscidae Είναι η πιο συνηθισμένη μύγα που εμφανίζεται σε οικιακούς χώρους. Είναι είδος με παγκόσμια εξάπλωση. Τα ενήλικα είναι 4-7,5mm, χρώματος σκούρου γκρι. Φέρουν 4 στενές μαύρες λωρίδες στο θώρακα. Τα θηλυκά γεννούν αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τρέφονται με μεγάλη ποικιλία ουσιών. Η οικιακή μύγα έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να φέρει μέχρι και 100 διαφορετικούς παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν χολέρα, διάρροιες, δυσεντερίες, πολύομελίτιδες κ.α. Ελκύονται από ρεύματα αέρα και οσμές. Προτιμούν θερμοκρασίες γύρω στους 28οC. Συνηθίζουν να πετούν σε ύψος κάτω από 1,5m.

7 Μυρμήγκια Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα. Συνήθως βρίσκονται κατά κανόνα στο έδαφος, ωστόσο είναι δυνατό να εισέλθουν στα σπίτια αναζητώντας καταφύγιο ή τροφή. Το σώμα τους διακρίνεται σε τρεις περιοχές, κεφαλή, θώρακας και κοιλία, οι οποίες διαχωρίζονται από χαρακτηριστικές συσφίξεις. Στις αποικίες συναντάμε τρεις κάστες, εργάτες, βασίλισσες και αρσενικά. Οι εργάτες είναι θηλυκά άπτερα και συνήθως στείρες. Οι βασίλισσες είναι τα μεγαλύτερα μυρμήγκια, γεννούν αυγά και δημιουργούν αποικίες. Μια αποικία είναι δυνατό να φέρει πολλές βασίλισσες αλλά μόνο μία είναι εκείνη που δημιουργεί την αποικία. Ο μοναδικός ρόλος των αρσενικών είναι να γονιμοποιήσουν τη βασίλισσα. Νέες αποικίες ιδρύονται από τους σμηνουργούς. Πρόκειται για βασίλισσες με πτέρυγες, οι οποίες βγαίνουν από τη φωλιά και αφού γονιμοποιηθούν ξεκινούν τη δημιουργία νέας αποικίας σε κατάλληλη περιοχή. Η υγρασία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει την επιλογή του χώρου της φωλιάς. Τα μυρμήγκια απαιτούν αρκετή υγρασία και πηγή τροφής κοντά στη φωλιά. Το μελίτωμα που παράγεται από αφίδες που προσβάλλουν τα γύρω φυτά, έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία. Τέτοιες συνθήκες συναντάμε συχνά στον περιβάλλοντα χώρο κατοικιών, αλλά και σε χώρους όπως κουζίνες, αρτοποιεία, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κα. Έχει βρεθεί ότι είναι δυνητικοί φορείς σαλμονέλας, στρεπτόκοκκου, σταφυλόκοκκου κ.α., ενώ προκαλεί δηλητηριάσεις από μολυσμένες τροφές, τύφο και μηνιγγίτιδα. Για το λόγο αυτό ο έλεγχός τους είναι απαραίτητος. Μυρμήγκι Ξυλουργός Camponotus spp. / Οικογένεια Formicidae Το είδος αυτό οφείλει το όνομά του στη συνήθειά του να σχηματίζει στοές σε ξύλο για την κατασκευή της φωλιάς. Οι εργάτες φτάνουν τα 3,5-13mm. Έχουν μαύρο χρώμα. Ζημιές Παρατηρούμε σε περιπτώσεις προσβολής μικρές οπές στο ξύλο. Μέσα από αυτές οι εργάτες αποβάλλουν κονιορτοποιημένο ξύλο, τεμάχια μόνωσης και μικρά τμήματα από το σώμα τους. Οι φωλιές φιλοξενούν πάνω από εργάτες. Αναπαραγωγικά σμηνουργοί εμφανίζονται τους μήνες Μάιο ως Αύγουστο και αφού ωριμάσει η φωλιά, δηλαδή ύστερα από 2,5-3 χρόνια. Το μυρμήγκι ξυλουργός σχηματίζει τις φωλιές του σε ξύλο που αποσυντίθεται και επεκτείνεται σε υγιές ξύλο. Ακόμη φωλιές συναντάμε στη μόνωση του σπιτιού και σε κενά των τοίχων. Εκτός της βασικής φωλιάς, περί τα μέσα του καλοκαιριού σχηματίζονται φωλιές δορυφόροι.

8 Μυρμήγκι Φαραώ Monomorium pharaonis / Οικογένεια Formicidae Το όνομά του προέρχεται από τη λανθασμένη άποψη του Ληναίου (Σουηδός βοτανολόγος), ότι το είδος αυτό ήταν μία από τις πληγές της Αιγύπτου. Οι εργάτες έχουν μέγεθος 1,5-2mm, χρώμα κίτρινο θαμπό ως κοκκινωπό. Οι βασίλισσες είναι 4mm, ελαφρώς πιο σκούρου χρώματος. Οι αποικίες είναι μεγάλες. Οι εργάτες φτάνουν συχνά τους εκατοντάδες χιλιάδες και τα αναπαραγωγικά θηλυκά είναι μερικές εκατοντάδες. Το ζευγάρωμα πραγματοποιείται μέσα στη φωλιά. Ο βιολογικός κύκλος των εργατών είναι περίπου 38 ημέρες. Στο εσωτερικό της φωλιάς η θερμοκρασία ανέρχεται στους 27-30οC και η υγρασία στο 80%. Οι φωλιές βρίσκονται συχνά σε απροσπέλαστους χώρους, όπως κενά στους τοίχους, κάτω από σανίδες στο πάτωμα. Οι εργάτες μπορούν να αναζητούν τροφή ακόμη και 45m μακριά από τη φωλιά. Παράσιτα Αποθηκευμένων Προϊόντων Τα παράσιτα της κατηγορίας αυτής έχουν ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι σε αυτά οφείλεται η καταστροφή του 10% της παγκόσμιας παραγωγής αποθηκευμένων σπόρων. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 30-50% σε περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών. Indianmealmoth Plodia interpunctella / Οικογένεια Pyralidae Πρόκειται ίσως για το πιο συνηθισμένο έντομο που συναντάμε σε προϊόντα που αποθηκεύονται στα σπίτια και σε καταστήματα φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Τα ενήλικα έχουν μέγεθος (από φτερό σε φτερό) 16-20mm, χρώμα θαμπό γκρι, εκτός από το πάνω μέρος των φτερών που είναι καφέ-κόκκινο. Το θηλυκό γεννά αυγά πάνω σε θρεπτικό υπόστρωμα. Όταν η προνύμφη ετοιμάζεται να νυμφωθεί αφήνει το θρεπτικό υπόστρωμα (αποθηκευμένα προϊόντα), ώστε να βρει ένα κατάλληλο σημείο για τη διαδικασία. Ο βιολογικός κύκλος (από ωό σε ωό) διαρκεί ημέρες. Οι προνύμφες είναι εκείνες που προκαλούν ζημιές στο προϊόν, ενώ κατασκευάζουν και ιστό πάνω στην προσβεβλημένη περιοχή. Οι τροφές που προτιμούν είναι πολλές. Από σπόρους δημητριακών και προϊόντα τους μέχρι ξηρά φρούτα, γάλα σε σκόνη, σοκολάτα, μπισκότα κα.

9 Τρωκτικά Από την κλάση των θηλαστικών, τα τρωκτικά είναι από τις σημαντικότερες κατηγορίες παρασίτων. Δεν είναι μόνο ενοχλητικά αλλά προκαλούν και πολλές καταστροφές ενώ επιπλέον αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία δεδομένου ότι τα περιττώματά, τα ούρα και οι τρίχες τους φέρουν παθογόνα μικρόβια. Ακόμη, είναι φορείς πολλών αλλεργιογόνων παραγόντων και εκτοπαρασίτων όπως τσιμπούρια, ψύλλοι, κοριοί και ακάρεα. Στην τάξη των τρωκτικών κατατάσσουμε τους αρουραίους και τους ποντικούς. Οικιακός Ποντικός Οικιακός Ποντικός Mus musculus / Οικογένεια Muridae Τον συναντάμε συχνότερα από τα υπόλοιπα είδη ποντικών. Το μήκος του φτάνει τα 6,5-9,5cm χωρίς την ουρά. Το τρίχωμά του είναι απαλό, συνήθως σταχτύ γκρι. Είναι ιδιαίτερα γόνιμα. Φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε 35 μέρες. Τα θηλυκά γεννούν 5-8 φορές το χρόνο. Αναρριχόνται με ευκολία. Είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών, όπως σαλμονέλα, κεστώδεις σκώληκες, λεπτοσπείρωση κ.α. Διαθέτουν μεγάλη περιέργεια και έχουν τη συνήθεια να τσιμπούν από διάφορα είδη τροφών που συναντούν. Προτιμούν τα σκοτεινά, απομονωμένα μέρη για τις φωλιές τους. Ακολουθούν συχνά τα θερμά ρεύματα αέρα και τις οσμές τροφών προκειμένου να εισέλθουν σε ένα μέρος. Ποντικός των Πλοίων Ποντικός των Πλοίων Rattus rattus / Οικογένεια Muridae Είναι ο πιο κοινός ποντικός των τροπικών και υποτροπικών περιοχών. Είναι είδος παγκόσμιας εξάπλωσης. Το μήκος του φτάνει τα 1α-20cm και το βάρος του τα g. Το τρίχωμά του είναι συνήθως καφέ με μαύρο. Φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα σε 2-5 μήνες. Τα θηλυκά γεννούν 4-6 φορές το χρόνο. Έχουν κακή όραση, αλλά οι υπόλοιπες αισθήσεις τους είναι υπεραναπτυγμένες. Είναι φορείς πολλών ασθενειών, όπως βουνωνική πανώλη, τύφος, λεπτοσπείρωση, κυρίως μέσω της επαφής με τα ούρα και τα περιττώματα. Είναι νυχτόβια ζώα. Φτιάχνουν τις φωλιές τους συνήθως στους τελευταίους ορόφους των κτιρίων. Έχουν μεγάλη ποικιλία τροφών, ωστόσο οι αγαπημένες τους είναι σπόροι και φρούτα. Ποντικός των Υπονόμων Ποντικός των Υπονόμων ή Νορβηγικός Rattus norvegicus / Οικογένεια Muridae Ο Νορβηγικός ποντικός είναι το μεγαλύτερο από τα τρωκτικά των αστικών χώρων. Το μήκος του φτάνει τα 18-25cm, χωρίς την ουρά. Το τρίχωμά του είναι τραχύ, καφέ με μαύρες σκόρπιες τρίχες. Φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε 2-5 μήνες. Γεννούν 3-6 φορές το χρόνο. Είναι φορείς ασθενειών όπως πανώλη, η οποία μεταδίδεται στα τρωκτικά με τα τσιμπήματα ψύλλων, τύφος, λεπτοσπείρωση, τριχίνωση και σαλμονέλα.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΙΚΑΛΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΙΚΑΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΙΚΑΛΗΣ [1] Γενικά για την Καλλιέργεια Σίκαλης 1. Καλλιεργητικές Εργασίες 1.1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ 1 ΕΔΑΦΟΣ Κατάλληλο έδαφος για την καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

1. Γενικά για τη δομή και τη λειτουργία του οικοσυστήματος

1. Γενικά για τη δομή και τη λειτουργία του οικοσυστήματος ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Δομή και λειτουργία του οικοσυστήματος 1. Γενικά για τη δομή και τη λειτουργία του οικοσυστήματος Η δομή καθορίζει τις λειτουργίες οι οποίες επιτελούνται μέσα στο οικοσύστημα, αλλά και αντιστρόφως,

Διαβάστε περισσότερα

1.2. Υλικά που προτιμούνται ή αποφεύγονται για την κομποστοποίηση.

1.2. Υλικά που προτιμούνται ή αποφεύγονται για την κομποστοποίηση. 1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ 1.1. Τι είναι κομποστοποίηση - Τι ονομάζεται compost. Οι ανθρώπινες ενέργειες που έχουν σκοπό να επιταχύνουν και να καθοδηγήσουν τις φυσικές διεργασίες της βιοαποδόμησης

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΥΒΡΙ ΙΩΝ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΣΤΑ ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΑΛΑΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Επιβλέπων καθηγητής : Γεωργόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Έκδοση 2 η Σωτήριος Κανδρέλης Καθηγητής ΤΕΙ Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

Μέταλλα στα θαλάσσια ιζήματα Πηγές προέλευσης, διασπορά και τύχη των μετάλλων Εκτίμηση του βαθμού ρύπανσης

Μέταλλα στα θαλάσσια ιζήματα Πηγές προέλευσης, διασπορά και τύχη των μετάλλων Εκτίμηση του βαθμού ρύπανσης Μέταλλα στα θαλάσσια ιζήματα Πηγές προέλευσης, διασπορά και τύχη των μετάλλων Εκτίμηση του βαθμού ρύπανσης Δρ. Ντούλα Μαρία Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών, Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας Σοφ. Βενιζέλου

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΠΟ ΦΟΡΜΑΛ ΕΫ Η ΣΕ ΝΕΟ ΜΗΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ»

«ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΠΟ ΦΟΡΜΑΛ ΕΫ Η ΣΕ ΝΕΟ ΜΗΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΠΟ ΦΟΡΜΑΛ ΕΫ Η ΣΕ ΝΕΟ ΜΗΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ»

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. 62.377 «χτυπήματα» έχει ο βακαλάος του Ατλαντικού (Gadus morhua), το δημοφιλέστερο ψάρι στη FishBase

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. 62.377 «χτυπήματα» έχει ο βακαλάος του Ατλαντικού (Gadus morhua), το δημοφιλέστερο ψάρι στη FishBase 4 science ιχθυολογία 26 ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 TO BHMA FishBase: όλα όσα θέλετε να ξέρετε Πραγματική βουτιά στους βυθούς όλης της Γης μπορεί να κάνει ο καθένας μας χάρη στη μεγαλύτερη ψαρο-εγκυκλοπαίδεια

Διαβάστε περισσότερα

2.Σε ποιές κατηγορίες ταξινομούνται οι επαγγελματικοί κίνδυνοι; Οι επαγγελματικοί κίνδυνοι μπορούν να ταξινομηθούν σε 3 ομάδες:

2.Σε ποιές κατηγορίες ταξινομούνται οι επαγγελματικοί κίνδυνοι; Οι επαγγελματικοί κίνδυνοι μπορούν να ταξινομηθούν σε 3 ομάδες: 1.Τί ονομάζουμε επαγγελματικό κίνδυνο; Με τον όρο επαγγελματικό κίνδυνο εννοούμε τον κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ο οποίος προέρχεται από την επαγγελματική έκθεση στους βλαπτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1999 1 ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

NEPO . 90% , 75% , 20% 98% 75% 50-65%

NEPO . 90% , 75% , 20% 98% 75% 50-65% NEPO Όπως έχει ήδη αναφερθεί στις θρεπτικές ύλες περιλαμβάνεται και το νερό. H θρεπτική αυτή ύλη είναι πάρα πολύ σημαντική για τον άνθρωπο, αν σκεφθεί κανείς ότι χωρίς τροφή ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει

Διαβάστε περισσότερα

αμέλεια Εγκληματική η λειτουργία παράνομων χωματερών Οι ηφαιστειακές εκρήξεις «άμυνα» του πλανήτη στην κλιματική αλλαγή

αμέλεια Εγκληματική η λειτουργία παράνομων χωματερών Οι ηφαιστειακές εκρήξεις «άμυνα» του πλανήτη στην κλιματική αλλαγή εφημερίδα για το περιβάλλον Σάββατο 29/11 2014 Τεύχος GreenweekΕβδομαδιαία 64 business + ρεπορταζ + eco news + εκδηλωσεισ + δρασεισ www.greenweek.gr Εγκληματική αμέλεια η λειτουργία παράνομων χωματερών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Το πρόβλημα της ποιότητας αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων Τριανταφυλλιά Νικολάου Μ.Sc., Πολυτεχνείο Κρήτης

Κεφάλαιο 1: Το πρόβλημα της ποιότητας αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων Τριανταφυλλιά Νικολάου Μ.Sc., Πολυτεχνείο Κρήτης Κεφάλαιο 1: Το πρόβλημα της ποιότητας αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων Τριανταφυλλιά Νικολάου Μ.Sc., Πολυτεχνείο Κρήτης 1. Ο σκοπός αυτού του κεφαλαίου Η εσωτερική ατμοσφαιρική ποιότητα (Indoor Air Quality-IAQ)

Διαβάστε περισσότερα

A Q U A P U R E S T S Y S T E M S. GR-57500 Tρίλοφος Θεσσαλονίκης, Τηλ./Fax: 2392 061743, /Kιν.: 6974509459, E-mail: info@aquapurest.

A Q U A P U R E S T S Y S T E M S. GR-57500 Tρίλοφος Θεσσαλονίκης, Τηλ./Fax: 2392 061743, /Kιν.: 6974509459, E-mail: info@aquapurest. A Q U A P U R E S T S Y S T E M S GR-57500 Tρίλοφος Θεσσαλονίκης, Τηλ./Fax: 2392 061743, /Kιν.: 6974509459, E-mail: info@aquapurest.gr, w w w. a q u a p u r e s t. g r Οδηγός ποιότητας νερού w w w. a q

Διαβάστε περισσότερα

Πώς λειτουργεί το μάτι

Πώς λειτουργεί το μάτι TM ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Πώς λειτουργεί το μάτι Κατανόηση της λειτουργίας του ματιού Όταν μαθαίνουμε για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, έχει σημασία να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το υγιές μάτι. Το οπτικό

Διαβάστε περισσότερα

Τροπικά δάση βροχής Του Ρετ Α. Μπάτλερ

Τροπικά δάση βροχής Του Ρετ Α. Μπάτλερ Τροπικά δάση βροχής Του Ρετ Α. Μπάτλερ (001) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ ΒΡΟΧΗΣ; Τα τροπικά δάση βροχής είναι δάση µε ψηλά δέντρα, θερµό κλίµα και άφθονες βροχοπτώσεις. Σε ορισµένα δάση βροχής, το ύψος βροχής ξεπερνάει

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού 1. Το νερό στη φύση και τη ζωή των ανθρώπων Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού βρίσκεται στους ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό. Μόλις το 2% βρίσκεται στους πόλους

Διαβάστε περισσότερα

Φαινόμενα ρύπανσης στο θαλάσσιο περιβάλλον Επιπτώσεις στις βιοκοινωνίες

Φαινόμενα ρύπανσης στο θαλάσσιο περιβάλλον Επιπτώσεις στις βιοκοινωνίες Φαινόμενα ρύπανσης στο θαλάσσιο περιβάλλον Επιπτώσεις στις βιοκοινωνίες Δρ. Ντούλα Μαρία Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών, Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας Σοφ. Βενιζέλου 1, 141 23 Λυκόβρυση, e-mail : mdoula@otenet.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ Σκοπός του παρόντος ενημερωτικού φυλλαδίου είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των Δημοτών της Περιφέρειας Ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

Ceuthorrhynchus pallidactylus

Ceuthorrhynchus pallidactylus ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ /ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ceuthorrhynchus pallidactylus ΡΑΜΑ 2011 Τί ζημιές

Διαβάστε περισσότερα

Keeping It Green While Keeping It Clean

Keeping It Green While Keeping It Clean Green Decontamination Εξοπλισμός Bio-Εφαρμογών Επαγγελματικής Απορρύπανσης και Εξυγίανσης. Keeping It Green While Keeping It Clean Surface Decontamination Method ModuleΤΜ2000 Σύστημα Απορρύπανσης Υφασμάτινων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΠΕ ΚΟΡΘΙΟΥ 1 «Το Μoνοπάτι του Νερού» ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για σχολεία A/ΘΜΙΑΣ (τάξεις: Α, Β, Γ, ) 2005-2006

ΚΠΕ ΚΟΡΘΙΟΥ 1  «Το Μoνοπάτι του Νερού» ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για σχολεία A/ΘΜΙΑΣ (τάξεις: Α, Β, Γ, ) 2005-2006 ΚΠΕ ΚΟΡΘΙΟΥ 1 «Το Μoνοπάτι του Νερού» ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για σχολεία A/ΘΜΙΑΣ (τάξεις: Α, Β, Γ, ) 2005-2006 ΚΠΕ ΚΟΡΘΙΟΥ 2 Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου Κτιριακό Συγκρότηµα Αγ. Τριάδας Κόρθι, 84502

Διαβάστε περισσότερα

Βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση της σύγκρουσης μεταξύ μεγάλων σαρκοφάγων και αγροτικής οικονομίας

Βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση της σύγκρουσης μεταξύ μεγάλων σαρκοφάγων και αγροτικής οικονομίας «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπουαρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών» Βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση της σύγκρουσης μεταξύ μεγάλων σαρκοφάγων και αγροτικής

Διαβάστε περισσότερα

4. H OPΓANΩΣH THΣ ZΩHΣ.

4. H OPΓANΩΣH THΣ ZΩHΣ. 4. H OPΓANΩΣH THΣ ZΩHΣ. KYTTAPO: H MONAΔA THΣ ZΩHΣ 4.1 Ποια είναι η σημασία του κυττάρου και πώς ανακαλύφθηκε; Tο κύτταρο είναι η μικρότερη, και επομένως η βασική, μονάδα (δομή) που μπορεί να εμφανίζει

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Πέμπτο. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ειδών. 5.1. Γενικά. 5.2. Οι σχέσεις μεταξύ των ειδών

Κεφάλαιο Πέμπτο. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ειδών. 5.1. Γενικά. 5.2. Οι σχέσεις μεταξύ των ειδών Κεφάλαιο Πέμπτο Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ειδών 5.1. Γενικά Μολονότι οι πλέον έντονες σχέσεις υφίστανται μεταξύ των ατόμων του αυτού είδους, οι οργανισμοί δεν βιώνουν ξεχωριστά από τα άτομα των άλλων ειδών.

Διαβάστε περισσότερα