ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ RATIONAL ROSE

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ RATIONAL ROSE"

Transcript

1 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ RATIONAL ROSE Το path που ακολουθούμε για να ανοίξουμε το εργαλείο είναι: Start All Programs Lab Programs Rational Software Rational Rose Enterprise Edition 1 ο ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ: USE-CASE DIAGRAM Ξεκινάμε να φτιάξουμε ένα Use-Case Diagram πατώντας στο Φάκελο Use Case View δεξί κλικ Insert Use Case Diagram και επιλέγω να δώσω ένα όνομα. Το Use-Case Diagram που θέλουμε να φτιάξουμε αφορά ένα Ταμία και τη διαδικασία που πρέπει κάθε φορά να ακολουθήσει ώστε να δώσει εισιτήριο σε ένα πελάτη. Το όνομα που επιλέγουμε για το Διάγραμμα είναι Air Ticket Process. Αρχικά θέλουμε να δημιουργήσουμε τους Δρώντες του συστήματος (Actors). Επιλέγουμε να έχουμε ως Actor τον Ταμία ο οποίος θα έχει ως λειτουργίες να: Α)Βάλει ID σε αποσκευή Β)Ελέγξει κράτηση Γ)Δώσει Θέση

2 Για να ολοκληρωθεί η Β διαδικασία απαιτείται από το σύστημα ο Ταμίας να ελέγξει τα στοιχεία από ταυτότητα ή διαβατήριο Ο Ταμίας στη διαδικασία Γ θα δώσει θέση και έχει ως επιλογές να δώσει ή Θέση σε Παράθυρο ή Θέση σε Διάδρομο. Δημιουργούμε τον Actor του συστήματος κάνοντας κλικ πάνω στο εικονίδιο του Actor, και κάνοντας έπειτα κλικ μέσα στο λευκό παράθυρο. Μας δίνεται η δυνατότητα να ονομάσουμε τον Actor και επιλέγουμε Ταμίας. Μπορούμε να δούμε στοιχεία που αφορούν τον Actor «Ταμία» πατώντας πάνω του

3 Στο Πεδίο «Sterotype» βλέπουμε ότι ο «Ταμίας» που δημιουργήσαμε είναι ο «Actor». Στη συνέχεια δημιουργούμε τη 1 από τις 3 δρατσηριότητες του «Ταμία» η οποία είναι «Βάλε ID σε αποσκευή». Επιλέγουμε το εικονίδιο που ονομάζεται Use Case κάνοντας κλικ πάνω στο εικονίδιο και κάνοντας έπειτα κλικ μέσα στο λευκό παράθυρο. Μας δίνεται η δυνατότητα να ονομάσουμε το Use Case και επιλέγω Βάλε ID σε αποσκευή.

4 Έπειτα πρέπει να συνδέσουμε τον Actor του συστήματος με τη δραστηριότητα. Επιλέγουμε το εικονίδιο με το Συνεχόμενο Βελάκι το οποίο μας δείχνει τη σύνδεση του «Actor» με τη δραστηριότητα, κάνουμε κλικ πάνω στο συγκεκριμένο εικονίδιο και πατάμε μέσα στο λευκό παράθυρο που περιέχει το διάγραμμά μας.

5 Στη συνέχεια δημιουργούμε και τις άλλες 2 δραστηριότητες. Πιο πάνω έχει αναφερθεί ότι για να ολοκληρωθεί η δραστηρότητα Β απαιτείται να ελεγχθεί η ταυτότητα ή το διαβατήριο. Άρα δημιουργούμε άλλη μία δραστηριότητα που θα ονομάζεται «Έλεγξε στοιχεία από ταυτόητα ή διαβατήριο» και επειδή απιτείται από το σύστημα η σύνδεση μεταξύ των 2 δρατσηριοτήτων θα είναι «includes/uses».

6 Για να ονομάσουμε τη σύνδεση μεταξύ των 2 δραστηριοτήτων πατάμε πάνω στη γραμμή που τις συνδέει και στο Πεδίο Stereotype της καρτέλας General επιλέγω «include» και πατάω ΟΚ.

7 Στο σύστημα επίσης αναφέρθηκε ότι η Ταμίας Δίνει Θέση και επιλέγει Θέση σε παράθυρο ή Θέση σε διάδρομο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι έχουμε 2 νέες δραστηριότητες με ονόματα «Θέση σε Παράθυρο» και «Θέση σε διάδρμο» αντίστοιχα οι οποίες συνδέονται με τη δραστηριότητα «Δώσε Θέση». Ο Ταμίας για να δώσει Θέση δεν απιτείται να έχει πρώτα δώσει θέση σε παράθυρο ή διάδρομο. Οι δραστηριότητες «Θέση σε Παράθυρο» και «Θέση σε διάδρμο» είναι επιλογές της αρχικής δραστηριότητας «Δώσε Θέση». Για αυτό και η σύνδεση μεταξύ τους είναι «extends» και χρησιμοποιούμε το εικονίδιο με το διακεκομμένο βελάκι. Τέλος επιλέγουμε πάνω στις γραμμές συνδέσεις που μόλις δημιουργήσαμε κάνοντας κλικ και στο Πεδίο Stereotype της καρτέλας General επιλέγουμε «extend».

8

9 2 ο ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ: Activity/State Diagram Το Activity/State Diagram είναι υποκατηγορία του φακέλου Logical View. Κάνουμε δεξί κλικ στο φάκελο και επιλέγουμε New Activity/State Diagram. Ανοίγουμε το Activity/State Diagram και δίνουμε όνομα στο New Diagram. Επιλέγουμε να το ονομάσουμε Μάθημα. Αυτό το διάγραμμα αποτελεί σχεδιάγραμμα της ημέρας ενός φοιτητή που ξυπνά το πρωί για να πάει στο μάθημα. Στο διάστημα αυτό κάνει άλλες δραστηριότητες όπως (πλένεται, ντύνεται και πίνει καφέ αν έχει χρόνο). Έτσι λοιπόν, ξεκινάμε με το Activity/State Diagram στο Rational Rose: Αρχίζουμε το διάγραμμά μας με το εικονίδιο που ονομάζεται «Start Date» και απεικονίζει την αρχή ενός συνόλου δραστηριοτήτων. Κάνουμε κλικ πάνω σε αυτό και έπειτα πατάμε πάνω στο λευκό παράθυρο.

10 Στη συνέχεια ορίζουμε τη δραστηριότητα που θα ξεκινήσει. Η πρώτη κατάσταση είναι να ξυπνήσει ο φοιτητής. Επιλέγουμε το εικονίδιο που αναφέρεται στον προσδιορισμό μιας κατάστασης κάνοντας κλικ πάνω του και το μεταφέρουμε στο λευκό παράθυρο. Γράφουμε μέσα στην κατάσταση «Ξύπνα» ως την πρώτη ενέργεια του φοιτητή.

11 Τώρα πρέπει να συνδέσουμε την αρχή με την 1 η ενέργεια κατάσταση. Επιλέγουμε το εικονίδιο που απεικονίζει τη γραμμή που τα ενώνει «state Transition».

12 Έπειτα θέλουμε να συνεχίσουμε ρωτώντας το φοιτητή αν έχει χρόνο (decision). Αν ΝΑΙ τότε να πάει στην επόμενη κατάσταση η οποία είναι να πιει καφέ. Αν ΟΧΙ τότε να μεταβεί στην επόμενη κατάσταση που είναι να ντυθεί. Επιλέγουμε λοιπόν από τα εικονίδια αυτό που απεικονίζει τον Κόμβο απόφασης κάνοντας κλικ και μεταφέροντάς το στο παράθυρο με το διάγραμμα. Στη συνέχεια ενώνουμε τον κόμβο με την προηγούμενη δρατσηριότητα μέσω της γραμμής σύνδεσης. Επίσης, αφού φτιάξουμε τον κόμβο κάνουμε κλικ πάνω του και στο πεδίο Name της καρτέλας General γράφουμε Έχεις χρόνο? Τώρα πρέπει να μεταβεί σε μια Δραστηριότητα «Πιες καφέ» αν πει ΝΑΙ ή «Ντύσου» αν πει ΟΧΙ. Επιλέγουμε το εικονίδιο που προσδιορίζει τη Δρατσηριότητα κάνοντας πάνω του κλικ και μεταφέροντάς το στο διάγραμμα. Το κάνουμε και για τις 2 δραστηριότητες. Ενώνουμε τον Κόμβο απόφασης με τη γραμμή που απεικονίζει τη σύνδεση όπως κάναμε παραπάνω. Πατάμε έπειτα πάνω στη γραμμή σύνδεσης που ενώνει τον Κόμβο απόφασης με τη μία δραστηριότητα και επιλέγουμε στο Πεδίο Event της καρτέλας General τη λέξη

13 ΝΑΙ και αντίστοιχα για τη λέξη ΟΧΙ. Πρέπει στο διάγραμμα να υπάρχει χρονική ακολουθία. Έπειτα ενώνουμε και τη δραστηριότητα «Πιες καφέ» με την «Ντύσου» γιατί δοθεί ως απόφαση ή όχι η μία ακολουθεί την άλλη.

14 Στη συνέχεια δημιουργούμε τη δραστηριότητα «Φύγε για το μάθημα» ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με παραπάνω και ενώνουμε τη δραστηριότητα με την προηγούμενη μέσω της γραμής σύνδεσης.

15 Τέλος, κλείνουμε το διάγραμμα αφού ολοκληρώσαμε τις δραστηριότητες και καταστάσεις κάνοντας κλικ στο εικονίδιο τερματισμού και μεταφέροντάς το στο διάγραμμα. Το ενώνουμε με την τελευταία δραστηριότητα μέσω της γραμμής σύνδεσης όπως και παραπάνω.

16 3 ο Διάγραμμα: Sequence Diagram Το διάγραμμα που θέλουμε να σχεδιάσουμε είναι ένα σύστημα που να απεικονίζει ένα Πελάτη ο οποίος θέλει χρησιμοποιώντας το βιβλιάριο καταθέσεων να κάνει ανάληψη σε ένα ποσό χρημάτων από την τράπεζα. Το διάγραμμα ακολουθίας στο Rational Rose ανοίγει κάνοντας στο φάκελο Logical View δεξί κλικ και επιλέγοντας New Sequence diagram. Επιλέγουμε να δώσουμε στο Διάγραμμα το όνομα Transaction. Στη συνέχεια επιλέγουμε το εικονίδιο που απεικονίζει ένα αντικείμενο του συστήματος κάνοντας κλικ πάνω στο «Object» και το τοποθετούμε στο λευκό παράθυρο. Του δίνουμε το όνομα «Πελάτης».

17 Στη συνέχεια δημιουργούμε άλλα 2 αντικείμενα του συστήματος τα οποία είναι ο «Ταμίας» με τον οποίο πρέπει να έρθει σε επαφή μέσα στην τράπεζα για να κάνει την ανάληψη και το άλλο αντικείμενο είναι η τράπεζα. Τα δημιουργούμε με τον ίδιο τρόπο.

18 Έπειτα συνδέουμε τα αντικείμενα μεταξύ τους με γραμμές οι οποίες απεικονίζουν τις ενέργειες του καθενός αντικειμένου και η φορά της γραμμής δείχνει από προς τα που γίνεται η ενέργεια. Η ενέργεια είναι το μήνυμα που μεταφέρεται ανάμεσα στα αντικείμενα. Η απάντηση σε ένα μήνυμα γίνεται με διακεκομένες γραμμές. Ως πρώτη ενέργεια από τον Πελάτη προς το Ταμία είναι να ζητήσει ο Πελάτης τα χρήματα. Χρησιμοποιούμε το εικονίδιο «object message» για να δημιουργήσουμε τη γραμμή στο διάγραμμα κάνοντας πάνω στο εικονίδιο κλικ, τοποθετώντας το μέσα στο διάγραμμα και πατώντας πάνω στη γραμμή που δημιουργήσαμε στο Πεδίο Name της καρτέλας General γράφουμε το μήνυμα, συγκεκριμένα «Δώσε λεφτά».

19 Η απάντηση του ταμία προς τον Πελάτη θα είναι μήνυμα με διακεκομένη γραμμή γιαυτό και θα χρησιμοποιήσουμε το εικονίδιο «Return Message». Κάνουμε κλικ πάνω σε αυτή τη γραμμή και στο Πεδίο Name της καρτέλας General γράφουμε το μήνυμα, συγκεκριμένα «Δώσε Βιβλιάριο».

20 Με την ίδια διαδικασία συνεχίζουμε να απεικονίζουμε τις ενέργειες του συστήματος μέχρι να καταγράψουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Στο τέλος, τοποθετούμε ένα «Χ» για να δείξουμε ότι οι ενέργειες ολοκληρώθηκαν. Χρησιμοποιούμε το εικονίδιο «Destruction Marker».

21

22 4 ο Διάγραμμα: Class Diagram Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα Διάγραμμα που θα περιλαμβάνει 2 κλάσεις: τον Anthwrpo και το Aytokinito. Σε κάθε μία θα πρέπει να δώσουμε γνωρίσματα και λειτουργίες και θα πρέπει να τις συσχετίσουμε. Ξεκινάμε με τη δημιουργία ενός διαγράμματος κάνοντας στο φάκελο Logical View δεξί κλικ New Class Diagram. Ονομάζουμε το διάγραμμά μας «Anthrwpos». Επιλέγουμε το εικονίδιο «Class» για να δημιουργήσουμε την κλάση και κάνουμε κλικ πάνω στο εικονίδιο, το μεταφέρουμε στο λευκό παράθυρο και το ονομάζουμε «Anthrwpos». Πατώντας πάνω στην κλάση στο Πεδίο Name της καρτέλας General βλέπουμε το όνομα που έχουμε δώσει.

23 Στην καρτέλα Operations τοποθετούμε τις μεθόδους που έχει η κλάση «Anthrwpos». Μέσα στην καρτέλα κάνουμε δεξί κλικ Insert και γράφουμε τη μέθοδο SetName. Έπειτα κάνουμε κλικ πάνω στη μέθοδο που δημιουργήσαμε και βλέπουμε μια νέα καρτέλα που αφορά τη μέθοδο SetName.

24 Στην καρτέλα General βλέπουμε το όνομα που της έχουμε δώσει. Επιλέγουμε τι θέλουμε να είναι αυτή η μέθοδος: public/private/protected κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο button του Export control και πατάμε ΟΚ. Δημιουργούμε όσες μεθόδους επιθυμούμε. Φτιάχνουμε για παράδειγμα άλλη μία ακόμη την GetName που την επιλέγουμε να είναι και αυτή public όπως και η SetName.

25 Στη συνέχεια επιλέγουμε από την αρχική μας κλάση, την καρτέλα με τα Attributes ώστε να δημιουργήσουμε τα γνωρίσματα της κλάσης Anthrwpos.

26 Κάνουμε δεξί κλικ μέσα στην καρτέλα και Insert. Δημιουργούμε το γνώρισμα «ilikia»και πατάμε πάνω σε αυτό για να μας εμφανιστεί η καρτέλα του γνωρίσματος. Βλέπουμε ότι μας εμφανίζεται το όνομα του γνωρίσματος που έχουμε δώσει. Επιλέγουμε το γνώρισμα αυτό να είναι private. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και δημιουργούμε και άλλα γνωρίσματα στην κλάση «Anthrwpos» όπως «onoma», «epwnimo», «fylo».

27 Έτσι μας εμφανίζεται η κλάση με τα γνωρίσματα της και με τις λειτουργίεςμεθόδους της.

28 Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε και δημιουργούμε ακόμα μία κλάση την «Aytokinito» και με την ίδια διαδικασία της δίνουμε γνωρίσματα και λειτουργίες. Αυτό που πρέπει να γίνει στη συνέχεια είναι να συσχετίσουμε αυτές τις 2 κλάσεις. Χρησιμοποιούμε το εικονίδιο Unidirectional Association κάνοντας κλικ πάνω του και ενώνουμε τις 2 κλάσεις. Έπειτα πατάμε πάνω στη γραμμή συσχέτισης που δημιουργήσαμε και στο Πεδίο Name της καρτέλας General γράφουμε «Katexei» δίνοντας έτσι όνομα στη συσχέτιση και πατάμε ΟΚ. Η συσχέτιση αυτή δείχνει ότι η κλάση «Anthrwpos» κατέχει την κλάση «Aytokinito» και είναι μονής κατεύθυνσης.

29 Εάν θέλαμε η συσχέτιση να είναι διπλής κατεύθυνσης τότε θα κάναμε κλικ πάνω στη συσχέτιση και στην καρτέλα Role B Detail θα κάναμε κλικ πάνω στο εικονίδιο «Navigable».

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στην επιλογή «Κενή βάση δεδομένων» στο Παράθυρο Εργασιών. Θα εμφανιστεί το

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Προσωποποιημένων Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ)

Εγχειρίδιο Χρήσης Προσωποποιημένων Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ) Εγχειρίδιο Χρήσης Προσωποποιημένων Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ) Έκδοση 2 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 1 Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγή... 3 1. Είσοδος στο σύστημα... 3 2. Αρχική Οθόνη Επιχείρησης... 4 2 Τα έγγραφά

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Bee Group Α.Ε. [Type the company name] [Pick the date] Εγχειρίδιο λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αρχική Σελίδα... 3 2. Δημιουργία Λογαριασμού... 3 3.

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις, Αποθήκες και Εξόρυξη Δεδομένων με τον SQL Server

Βάσεις, Αποθήκες και Εξόρυξη Δεδομένων με τον SQL Server ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ Διδάκτωρ Τμήματος Πληροφορικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Βάσεις, Αποθήκες και Εξόρυξη Δεδομένων με τον SQL Server Εργαστηριακός Οδηγός ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ 2011

Ο ΗΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ 2011 Ο ΗΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ 2011 ΕΚ ΟΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Copyright Keystone, 2011 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Τα Βήµατα για τη Συµπλήρωση του Μηχανογραφικού 3 2. Εγκατάσταση - B ackup - Απαιτήσεις 4 2.1

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χειρισμού ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Περιγραφή Περιεχομένων Γενικός Χειρισμός Πλήκτρα και λειτουργίες τους Πλήκτρα Λειτουργιών (Function Keys) σελ.1 σελ.2 σελ.4 σελ.4 σελ.4 Κινήσεις σελ. 7 Καταχώρηση

Διαβάστε περισσότερα

Lexicon Software ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Οδηγίες Χρήσης

Lexicon Software ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Οδηγίες Χρήσης Lexicon Software Moneyfest ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Οδηγίες Χρήσης ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΑΡΧΕΙΑ... 4 ΜΕΝΟΥ... 4 Τιμολόγηση... 5 Καταχώρηση... 5 Στατιστικά... 6 Εργαλεία... 8 Θέματα... 9 Βοηθητικά... 9 Έξοδος...

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εγχειρίδιο χρήσης του λογισμικού για την δημιουργία Ψηφιακών Βιβλιοθηκών «Greenstone» Για το μάθημα Πληροφοριακά Συστήματα Μουσείων

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 - Βασικές ικανότητες ΤΠΕ - Ανώτερο επίπεδο

Ενότητα 3 - Βασικές ικανότητες ΤΠΕ - Ανώτερο επίπεδο Διαδικτυακή πύλη για τη Διασύνδεση και την Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρίες, σε ΤΠΕ Ενότητα 3 - Βασικές ικανότητες ΤΠΕ - Ανώτερο επίπεδο Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέγοντας το μενού Αναζητήσεις έχετε τις εξής δυνατότητες : Αναζήτηση Μερίδων. Αναζήτηση Εγγράφων

Επιλέγοντας το μενού Αναζητήσεις έχετε τις εξής δυνατότητες : Αναζήτηση Μερίδων. Αναζήτηση Εγγράφων Οδηγίες χρήσης της Εφαρμογής του Υποθηκοφυλακείου Αναζητήσεις Επιλέγοντας το μενού Αναζητήσεις έχετε τις εξής δυνατότητες : Αναζήτηση Μερίδων Αναζήτηση Εγγράφων Α ν α ζ ή τ η σ η Μ ε ρ ί δ ων Στην κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. Moodle

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. Moodle ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII Moodle Στόχοι: Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: Γνωρίσει τα βασικά εργαλεία δημιουργίας περιεχομένου στο Moodle Κατανοήσει τη δομή ενός μαθήματος στο Moodle Δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΠΥΡΙ ΩΝ Χ. ΠΑΠΑ ΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Θ. ΧΑΤΖΗΠΕΡΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ.15: Παιχνίδια. 15.1 Super Pong. [15_π01.sb]

Κεφ.15: Παιχνίδια. 15.1 Super Pong. [15_π01.sb] Κεφ.15: Παιχνίδια... Σε αυτό το κεφάλαιο: 15.1 Super Pong 15.1 Ναρκοπέδιο! 15.3 Σκοποβολή 15.4 Ο καρχαρίας 15.5 Παραλλαγή Pacman 15.6 Καροτοκυνηγός... 15.1 Super Pong [15_π01.sb] Στο παιχνίδι Super Pong

Διαβάστε περισσότερα

2_ Επισκόπηση και δημιουργία προγράμματος σε Visual Basic

2_ Επισκόπηση και δημιουργία προγράμματος σε Visual Basic 2_ Επισκόπηση και δημιουργία προγράμματος σε Visual Basic Σκοπός Κεφαλαίου προσδοκωμενα αποτελεσματα διδακτικοι στοχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι να σας εισάγει σε έννοιες του προγραμματισμού και του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

METALIB Σύστημα μετα-αναζήτησης για ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης

METALIB Σύστημα μετα-αναζήτησης για ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης METALIB Σύστημα μετα-αναζήτησης για ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, Πανεπιστημίου Λευκωσίας E-mail: libithelp@unic.ac.cy Τηλ: 22444772 Έκδοση: Μάρτιος 2013 (ES, GC, KP)

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο λειτουργιών χρήστη (αποφοίτου) στο Mathiteia4u

Εγχειρίδιο λειτουργιών χρήστη (αποφοίτου) στο Mathiteia4u Εγχειρίδιο λειτουργιών χρήστη (αποφοίτου) στο Mathiteia4u Μέσω της ηλεκτρονικής πύλης www.mathiteia4u.gov.gr δίνεται πρόσβαση σε ένα νέο πρόγραμμα για την στήριξη νέων που έχουν μόλις αποφοιτήσει από την

Διαβάστε περισσότερα

Multi Media Builder 4.9.6a

Multi Media Builder 4.9.6a Multi Media Builder 4.9.6a Γραμμή τίτλου Γραμμή μενού Βασική γραμμή εργαλείων Γραμμή αντικειμένων Εμφάνιση/απόκρυψη παραθύρου συντεταγμένων και διαστάσεων Εκκίνηση εφαρμογής Master Page Master Top Layer

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ιστοσελίδας με Wordpress - Βασικές λειτουργίες

Δημιουργία ιστοσελίδας με Wordpress - Βασικές λειτουργίες Δημιουργία ιστοσελίδας με Wordpress - Βασικές λειτουργίες Περιεχόμενα Εγγραφή και αρχικές ρυθμίσεις Διαχείριση Ιστοσελίδας Δημιουργία Menu Δημιουργία σελίδας Δημιουργία Αρχικής Σελίδας Δημιουργία Άρθρου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας Υπηρεσία Ανάρτησης και διαχείρισης Γραπτών Εργασιών Οδηγίες χρήσης για τους φοιτητές ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 11 Σελίδα 2 από

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γίνεται το debug? Το debug γίνεται με δύο τρόπους, ως επί το πλείστον. Τουλάχιστον, εγώ δύο έμαθα, και αυτούς αναφέρω.

Πώς γίνεται το debug? Το debug γίνεται με δύο τρόπους, ως επί το πλείστον. Τουλάχιστον, εγώ δύο έμαθα, και αυτούς αναφέρω. Τι είναι το debug μαμα? Με απλά λόγια, debug (αποσφαλμάτωση αλλά που να κάθεσαι να το πεις), είναι η διαδικασία εντοπισμού και διόρθωσης σφαλμάτων που υπάρχουν σε κώδικα (ασχέτως γλώσσας προγραμματισμού).

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης

Οδηγίες εγκατάστασης Οδηγίες εγκατάστασης SingularLogic Control 4 rel 3.03 SingularLogic Control 1, 2, 3 rel 3.03 SingularLogic Accountant rel 3.03 SingularLogic Λογιστικά rel 3.03 ή µεταγενέστερες εκδόσεις µε MICROSOFT SQL

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 2.β) Αντιγραφή από προηγούμενη περίοδο 3) Μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

Open Discovery Space. ODS Portal Manual

Open Discovery Space. ODS Portal Manual ODS Portal Manual Project Acronym: ODS Project Title: Open Discovery Space: A socially powered and multilingual open learning infrastructure to boost the adoption of elearning resources ODS Portal Manual

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός σε App Inventor

Προγραμματισμός σε App Inventor Προγραμματισμός σε App Inventor Α μέρος 1η έκδοση Ιανουάριος 2014 Αυτό το υλικό διατίθεται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/).

Διαβάστε περισσότερα

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS Εγχειρίδιο χρήστη Ελληνικά Ιούνιος 2010 Το σύμβολο ενός διαγραμμένου κάδου απορριμμάτων με ρόδες σημαίνει ότι το προϊόν πρέπει να διατίθεται σε ειδικά σημεία συλλογής απορριμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ο ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ - ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ Στο πλαίσιο αυτού του εργαστηρίου θα μάθουμε να δημιουργούμε νέα γεωγραφική πληροφορία με τη ψηφιοποίηση χωρικών πληροφοριών από δορυφορικές εικόνες ή από

Διαβάστε περισσότερα

1. Πότε χρησιμοποιούμε την δομή επανάληψης; Ποιες είναι οι διάφορες εντολές (μορφές) της;

1. Πότε χρησιμοποιούμε την δομή επανάληψης; Ποιες είναι οι διάφορες εντολές (μορφές) της; 1. Πότε χρησιμοποιούμε την δομή επανάληψης; Ποιες είναι οι διάφορες (μορφές) της; Η δομή επανάληψης χρησιμοποιείται όταν μια σειρά εντολών πρέπει να εκτελεστεί σε ένα σύνολο περιπτώσεων, που έχουν κάτι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11: Ο έλεγχος

Κεφάλαιο 11: Ο έλεγχος Κεφάλαιο 11: Ο έλεγχος... Σε αυτό το κεφάλαιο: 11.1 Εισαγωγή στον έλεγχο 11.2 Οι εντολές ελέγχου Η εντολή "Εάν..." Η εντολή "Εάν..." και οι τελεστές συνθηκών Η εντολή "Εάν...Αλλιώς.." 11.3 Παραδείγματα...

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΙΑΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ SQL SERVER 2000 )

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΙΑΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ SQL SERVER 2000 ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΙΑΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ SQL SERVER 2000 ) Η εργασία που θα περιγραφεί στη συνέχεια περιλαμβάνει αρχικά τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων σε περιβάλλον SQL SERVER

Διαβάστε περισσότερα

Πολυγλωσσικό περιεχόμενο στο Wordpress

Πολυγλωσσικό περιεχόμενο στο Wordpress Πολυγλωσσικό περιεχόμενο στο Wordpress Εγκατάσταση Μετάφραση σελίδας Μεταφράζοντας Κατηγορίες Μεταφράζοντας Μενού Επιλογέας Γλώσσας Localization Υπάρχουν αρκετά plugins τα οποία μπορούν να μας παρέχουν

Διαβάστε περισσότερα