ΕΝΤΥΠΟ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ. Διάταγμα με βάση το άρθρο 3A(1)(α) του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου - (ΚΔΠ 248/2013)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΝΤΥΠΟ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ. Διάταγμα με βάση το άρθρο 3A(1)(α) του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου - (ΚΔΠ 248/2013)"

Transcript

1 ΕΝΤΥΠΟ 4Α ( 1 / 16 ) ΕΝΤΥΠΟ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ Διάταγμα με βάση το άρθρο 3A(1)(α) του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου - (ΚΔΠ 248/2013) Έκδοση άδειας οικοδομής κατοικίας (μέχρι τετρακατοικία) σε εγγεγραμμένο οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται σε Ζώνη Κα, Η, Τα ή εντός καθορισμένου Ορίου Ανάπτυξης και δεν επηρεάζεται από οποιοδήποτε σχέδιο διάνοιξης ή συνέχισης ή διερεύνησης του οδικού δικτύου, ή σε υπό δημιουργία οικόπεδο. ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ: ΓΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΧΡΗΣΗ Αρ. Αιτήσεως 1. Γενικά στοιχεία αίτησης: Το έντυπο αυτοελέγχου κατατίθεται δεδομένου ότι η αίτηση αφορά οικοδομή που εμπίπτει σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες (σημειώστε, όπου ισχύει): 1.1 Η αίτηση αφορά οικοδομή μέχρι και τεσσάρων (4) κατοικιών, οι οποίες διαθέτουν κύριες εισόδους / εξόδους κατά μήκος δημόσιου δρόμου σε εγγεγραμμένο ή υπό δημιουργία οικόπεδο. 1.2 Η αίτηση αφορά προσθήκες/ μετατροπές σε αμιγώς οικιστική οικοδομή με μέγιστο συνολικό αριθμό τεσσάρων (4) κατοικιών σε εγγεγραμμένο ή υπό δημιουργία οικόπεδο. Σημείωση: «Υπό δημιουργία οικόπεδο» σημαίνει τεμάχιο γης που έχει προκύψει από τη μετατροπή ή τη διαίρεση ακίνητης ιδιοκτησίας σε οικόπεδο ή σε χωριστά οικόπεδα κατόπιν άδειας διαχωρισμού που εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 3 του παρόντος Νόμου, και στο οποίο έχουν τοποθετεί τα κράσπεδα, οι δρόμοι είναι άνετα χρησιμοποιήσιμοι από οχήματα και έχει επιβεβαιωθεί η εμβαδομέτρηση του οικοπέδου ή των οικοπέδων από αρμόδιο πρόσωπο και για το οποίο δεν έχει εκδοθεί πιστοποιητικό έγκρισης από την αρμόδια αρχή, σύμφωνα με το άρθρο Πολεοδομικές Ζώνες: (σημειώστε, όπου ισχύει) 2.1 Η αίτηση αφορά οικιστική οικοδομή, εντός Οικιστικής ή Τουριστικής Ζώνης. 2.2 Ζώνη ανάπτυξης Ιδιαιτερότητες / Περιορισμοί οικοπέδου/ υπό διαχωρισμό οικοπέδου: (σημειώστε, όπου ισχύει) 3.1 Η αίτηση δεν αφορά οικοδομή που η πρόσβαση της είναι από υπεραστική οδό ή από δρόμο πρωταρχικής σημασίας 3.2 Στον τίτλο ιδιοκτησίας δεν καταγράφεται ότι το οικόπεδο επηρεάζεται από δικαίωμα προς όφελος τρίτων ή δουλεία από καλώδια, σωλήνες, κλπ. Σημείωση:.. Αν υπάρχει επηρεασμός να υποβάλλονται απόψεις από τα αρμόδια τμήματα 3.3 Το οικόπεδο δεν επηρεάζεται από διάνοιξη οδικού δικτύου. 3.4 Έγινε διαβούλευση με Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως; 3.5 Βρίσκεται σε Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα; 3.6 Γειτνιάζει, είναι ορατό από αρχαίο μνημείο (να υποβάλλονται απόψεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων) 3.7 Το οικόπεδο βρίσκεται εντός της Νεκρής Ζώνης; Σημείωση Σε περίπτωση που βρίσκεται εντός της Νεκρής Ζώνης πρέπει να ακολουθείται διαδικασία μέσω του οικείου Έπαρχου.

2 ΕΝΤΥΠΟ 4Α ( 2 / 16 ) 4. Πολεοδομικά χαρακτηριστικά οικοπέδου/ υπό δημιουργία οικοπέδου: 4.1 Το οικόπεδο / υπό δημιουργία οικόπεδο βρίσκεται στην Πολεοδομική Ζώνη: Το εμβαδόν του οικοπέδου, όπως αναφέρεται στον Τίτλο Ιδιοκτησίας είναι: τ.μ 4.3 Το πεζοδρόμιο του οικοπέδου είναι κατασκευασμένο 4.4 Το εμβαδόν του υπό δημιουργία οικοπέδου αρ.... (Πολεοδομική Άδεια αρ...., ημερ.... και ημερ. Λήξης.... και της Άδειας Διαίρεσης αρ...., ημερ....και ημερ. Λήξης...), με βάση εμδαδόμετρηση από Αδειούχο πρόσωπο είναι:..τ.μ. 4.5 Στο υπό δημιουργία οικόπεδα η λίνια είναι τοποθετημένη. Σημείωση: Διευκρινίζεται ότι οι σχετικές Άδειες Διαίρεσης για το υπό δημιουργία οικόπεδο πρέπει να είναι σε ισχύ. 5. Αποστάσεις: 5.1 Η ελάχιστη απόσταση της οικοδομής από το σύνορό της με άλλο τεμάχιο είναι: μ. Σημείωση: Οι αποστάσεις από τα σύνορα άλλων τεμαχίων δεν πρέπει είναι μικρότερες από αυτές που καθορίζονται στους Κανονισμούς. 5.2 Η ελάχιστη απόσταση της κύριας οικοδομής από το οδικό σύνορο (δρόμος, πεζόδρομος, χώρος πρασίνου) είναι: μ. Σημείωση: Οι αποστάσεις από το οδικό σύνορο δεν πρέπει να είναι μικρότερες από τα 3,00μ 5.3 Η ελάχιστη απόσταση της κύριας οικοδομής από το όριο αυτοκινητοδρόμου είναι: μ. Σημείωση: Οι αποστάσεις από το όριο αυτοκινητοδρόμου δεν πρέπει να είναι μικρότερες από τα 15,00μ 6. Χώροι στάθμευσης: Οι χώροι στάθμευσης είναι αυτοί που απαιτούνται από τους Κανονισμούς και τα λειτουργικά και γεωμετρικά χαρακτηριστικά των προτύπων για παροχή χώρων στάθμευσης των Σχεδίων Ανάπτυξης. Επίσης τα λειτουργικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά συνάδουν με τα επισυναπτόμενα σχέδια (Βλέπε Παράρτημα Ι): 6.1 Ο αριθμός των χώρων στάθμευσης είναι: τεμ. Σημείωση: Απαιτείται τουλάχιστον ένας χώρος στάθμευσης για κάθε μονάδα κατοικίας 6.2 Οι ελάχιστες διαστάσεις των χώρων στάθμευσης είναι:..μ. Σημείωση: Οι ελάχιστες διαστάσεις των χώρων στάθμευσης είναι 4,80μ.Χ 2,40μ. Βλέπε Παράρτημα Ι. 6.3 Η μέγιστη κλίση της οχηματικής διόδου (ράμπας) προς χώρο στάθμευσης είναι: Σημείωση: Η μέγιστη κλίση οχηματικής διόδου (ράμπας) προς χώρο στάθμευσης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 20%. 6.4 Το πλάτος της οχηματικής διόδου (ράμπας)οχημάτων προς το χώρο στάθμευσης είναι 2,75μ......%.μ. Σημείωση: Το ελάχιστο πλάτος της ράμπας είναι 2,75μ 6.5 Το πλάτος της ράμπας ή διόδου οχημάτων προς το χώρο στάθμευσης που είναι η μοναδική είσοδος/έξοδος για πεζούς είναι : και η κλίση της είναι :.....μ % Σημείωση: Το ελάχιστο πλάτος πρέπει να είναι τουλάχιστον 3,35μ και η μέγιστη κλίση 12% 6.6 Η αφετηρία της κλίσης της ράμπας από το οδικό σύνορο, απέχει:....μ. Σημείωση: Η αφετηρία της κλίσης της ράμπας πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 3,00μ από το οδικό σύνορο. Στην περίπτωση που η κλίση της ράμπας είναι μικρότερη από 8%, η αφετηρία της κλίσης της ράμπας, βρίσκεται σε απόσταση 2,50μ, από το οδικό σύνορο.

3 ΕΝΤΥΠΟ 4Α ( 3 / 16 ) 6.7 Οι ελάχιστες εσωτερικές ακτίνες στροφής οχήματος προς και από το χώρο στάθμευσης είναι τουλάχιστον 6,75μ. 6.8 Η λειτουργία των χώρων στάθμευσης πρέπει να είναι σύμφωνα με τις πρόνοιες του ισχύοντος Σχεδίου Ανάπτυξης (Εντολή 3/2011 ή Δήλωση Πολιτικής) Σημείωση: Στην περίπτωση μονοκατοικίας με προτεινόμενους πέραν του ενός χώρου στάθμευσης δεν χωροθετούνται ο ένας πίσω από τον άλλο. 7. Άλλες Βοηθητικές Οικοδομές: (Συμπληρώνεται αν υπάρχουν βοηθητικές οικοδομές) 7.1 Το μήκος επαφής του ισογείου στεγασμένου χώρου, ο οποίος θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στάθμευση οχημάτων με το κοινό σύνορο με άλλο τεμάχιο είναι: Ποσοστό επαφής : μ.... % Σημείωση: Το ποσοστό πρέπει να είναι ίσο ή μικρότερο του 30% του μήκους του αντίστοιχου κοινού συνόρου 7.2 Το μέγιστο ύψος οποιουδήποτε μέρους της βοηθητικής οικοδομής είναι:...μ. Σημείωση: Όλα τα μέρη της βοηθητικής οικοδομής έχουν ύψος ίσο ή μικρότερο των 3,50μ. από το συνεχόμενο έδαφος. 7.3 Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης της βοηθητικής οικοδομής είναι % Σημείωση: Πρέπει να είναι ίσο ή μικρότερο του 10% του καθαρού εμβαδού του τεμαχίου της ανάπτυξης 7.4 Το εμβαδόν της βοηθητικής οικοδομής, συμπεριλαμβανομένου και τυχόν ισογείου στεγασμένου χώρου στάθμευσης είναι μ. Σημείωση: Πρέπει να είναι ίσο ή μικρότερο του 25% του εμβαδού της αντίστοιχης κυρίας οικοδομής 7.5 Το μήκος της επαφής της βοηθητικής οικοδομής (συμπεριλαμβανομένου ισόγειου στεγασμένου χώρου στάθμευσης) με το κοινό σύνορο με άλλο τεμάχιο είναι : Ποσοστό επαφής: μ.....% Σημείωση: Πρέπει να είναι ίσο ή μικρότερο του 35% του μήκους του συνόρου της προς ανάπτυξη ιδιοκτησίας 7.6 Η ελάχιστη απόσταση της βοηθητικής οικοδομής από την κύρια οικοδομή είναι: μ. Σημείωση: Η βοηθητική οικοδομή, με εξαίρεση την περίπτωση διαμπερών στεγασμένων Χώρων Στάθμευσης Οχημάτων, δεν πρέπει να απέχει λιγότερο από 1,50μ. από την κύρια οικοδομή 7.7 Το συνολικό μήκος επαφής βοηθητικών οικοδομών και των δύο ιδιοκτησιών πάνω στο κοινό τους σύνορο είναι Ποσοστό επαφής: Σημείωση: Πρέπει να μην υπερβαίνει το 40% του μήκους του κοινού συνόρου μ.....% 8. Άλλες κατασκευές, περιτοιχίσματα και υπαίθριες βεράντες: 8.1 Η ελάχιστη απόσταση του μηχανοστασίου/ λεβητοστάσιου/ φούρνου/ ψησταριάς από τα μη οδικά σύνορα του τεμαχίου είναι: Σημείωση: Το μηχανοστάσιο / λεβητοστάσιο / φούρνος / ψησταριά δεν πρέπει να απέχει λιγότερο από 1,80μ. από τα σύνορα του τεμαχίου......μ. 8.2 Η αποθήκευση του καύσιμου υλικού δεικνύεται και τοποθετείται εκτός του χώρου του μηχανοστασίου. 8.3 Οι θέσεις των μηχανολογικών εγκαταστάσεων (δεξαμενή νερού, ηλιακά πλαίσια, συμπιεστές κ.ά) υποδεικνύονται στα σχέδια

4 ΕΝΤΥΠΟ 4Α ( 4 / 16 ) 8.4 Το ύψος του περιτοιχίσματος, από το συνεχόμενο φυσικό έδαφος, κατά μήκος των συνόρων του οικοπέδου με οδό, πεζόδρομο, και μέχρι απόστασης 3,00μ. από αυτά, είναι:...μ. Σημείωση: Το προτεινόμενο περιτοίχισμα κατά μήκος των συνόρων του οικοπέδου με οδό, πεζόδρομο, και μέχρι απόστασης 3,00μ. απ αυτά έχει ύψος ίσο ή μικρότερο των 1,20μ. από το συνεχόμενο έδαφος. 8.5 Το ύψος του περιτοιχίσματος, από το συνεχόμενο φυσικό έδαφος, κατά μήκος των υπόλοιπων συνόρων του οικοπέδου, είναι: Σημείωση: Το προτεινόμενο περιτοίχισμα κατά μήκος των υπόλοιπων συνόρων του οικοπέδου έχει ύψος ίσο ή μικρότερο των 2,10μ. από το συνεχόμενο έδαφος 8.6 Το μέγιστο ύψος, από το συνεχόμενο έδαφος, του δαπέδου υπαίθριας βεράντας ή αυλής που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 3,00μ. από τα σύνορα του οικοπέδου είναι: Σημείωση: Όλα τα μέρη του δαπέδου υπαίθριας βεράντας ή αυλής που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 3,00μ. από τα σύνορα του οικοπέδου έχουν ύψος ίσο ή μικρότερο του 1,20μ. από το συνεχόμενο έδαφος 8.7 Το ύψος των προστατευτικών στηθαίων και κιγκλιδωμάτων σε προσβάσιμα δώματα, βεράντες, εξώστες ή άλλους ανοικτούς χώρους είναι Σημείωση: Το ύψος πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,10μ. Συστήνεται όπως είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν να αναρριχηθούν σε αυτά παιδιά και τα κενά που δημιουργούνται να μην είναι μεγαλύτερα από 0,10μ 8.8 Δείχνονται τα υφιστάμενα /προτεινόμενα υψόμετρα στο υπό ανάπτυξη τεμάχιο, καθώς και των γειτονικών τεμαχίων (Σε περιπτώσεις έντονων υψομετρικών διαφορών υποβάλλονται επιπρόσθετες τομές που επεκτείνονται και περιλαμβάνουν όλους τους δρόμους των οικοδομικών τετραγώνων)...μ...μ..μ. 8.9 Υποβάλλονται αναπτύγματα των περιφράξεων /υπάρχουν υψομετρικές διαφορές 8.10 Στις τομές υποδεικνύεται η γραμμή του υφισταμένου και προτεινόμενου υψομέτρου του εδάφους (εκσκαφή /επιχωμάτωση) Υποδεικνύεται η θέση της σκυβαλαποθήκης / τροχήλατου κάδου 9. Υπόγειο: (Συμπληρώνεται αν υπάρχει Υπόγειο) 9.1 Η χρήση του υπογείου είναι : 9.2 Το ύψος του δαπέδου του υπογείου κάτω από το επίπεδο του συνεχόμενου φυσικού εδάφους είναι:...μ. Σημείωση: Το δάπεδο του υπογείου είναι τουλάχιστο 1,20μ κάτω από το επίπεδο του συνεχόμενου φυσικού εδάφους. 9.3 Το ύψος της πλάκας της οροφής του υπογείου πάνω από το επίπεδο του συνεχόμενου φυσικού εδάφους είναι: Σημείωση: Η πλάκα οροφής του υπογείου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,50μ πάνω από το επίπεδο του συνεχόμενου φυσικού εδάφους.... μ. 9.4 Η απόσταση του υπογείου είναι: i. από τον δημόσιο δρόμο μ. ii. από το υπόλοιπο σύνορο μ. Σημείωση: Το υπόγειο απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από τον δημόσιο δρόμο

5 ΕΝΤΥΠΟ 4Α ( 5 / 16 ) 10. Σοφίτα: (Συμπληρώνεται αν υπάρχει Σοφίτα) Σημείωση: Σοφίτα σημαίνει κλειστό χώρο περιορισμένου εμβαδού, που βρίσκεται στο ανώτατο μέρος της οικοδομής που καλύπτεται από κεκλιμένη στέγη, και έχει ως δάπεδο και στέγη το ψηλότερο οριζόντιο επίπεδο και ψηλότερη στέγη της οικοδομής αντίστοιχα. Η σοφίτα διαθέτει περιορισμένο φυσικό αερισμό και φωτισμό με φεγγίτες μόνο, εντάσσεται αρμονικά στην οικοδομή και η χρήση της είναι βοηθητική της κύριας χρήσης 10.1 Το μέσο εσωτερικό ύψος της σοφίτας είναι:..μ. Σημείωση: Το μέσο εσωτερικό ύψος της σοφίτας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1,85μ. Σε περίπτωση επικλινούς στέγης(σε σοφίτα) το ύψος κατά μέσον όρο είναι 2,40μ και στο χαμηλότερο σημείο όχι λιγότερο του 1,85μ. και τα ανοίγματα θα είναι φεγγίτες Το ύψος στο ανώτατο εσωτερικό σημείο της σοφίτας είναι:..μ. Σημείωση: Το ύψος στο ανώτατο εσωτερικό σημείο της σοφίτας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2,40μ. 11. Αερισμός οικοδομών 11.1 Το εμβαδόν των ανοιγμάτων (παράθυρα, μπαλκονόθυρες κλπ) κατοικήσιμων δωματίων τα οποία ανοίγουν απευθείας προς τον εξωτερικό αέρα σε σχέση με το εμβαδόν του δωματίου είναι:..τ.μ. Ποσοστό :....% Σημείωση: Δεν πρέπει να είναι λιγότερο από 10% του εμβαδού του δαπέδου του δωματίου 11.2 Το ύψος των κατοικήσιμων δωματίων είναι:. μ. Σημείωση: Το ύψος δεν πρέπει να είναι λιγότερο από τα 2,60μ Το εμβαδόν περίκλειστης αυλής από τρείς πλευρές όπου ανοίγουν παράθυρα είναι 11.4 Το εμβαδόν περίκλειστης αυλής από τέσσερεις πλευρές όπου ανοίγουν παράθυρα είναι: τ.μ. τ.μ. Σημείωση: Σε περίπτωση περίκλειστης αυλής από 3 πλευρές όπου ανοίγουν παράθυρα το εμβαδόν της αυλής να μην είναι μικρότερο των 10τ.μ. και σε περίπτωση περίκλειστης αυλής από τέσσερις πλευρές το εμβαδόν να μην είναι μικρότερο των 16τμ. 12. Στατική μελέτη i. Είδος ανάπτυξης..... ii. Ευρωκώδικες που έχουν χρησιμοποιηθεί..... iii. Αριθμός ορόφων εκτός υπογείου.. iv. Σεισμική ζώνη περιοχής v. Κατηγορία εδάφους vi. Συντελεστές εδάφους(τάση εδάφους) vii. Συντελεστής σπουδαιότητας (γι) viii. Συντελεστής συμπεριφοράς (q).. ix. Επιτάχυνση αναφοράς(agr-amax) x. Εδαφική επιτάχυνση σχεδιασμού(ag) xi. Φορτίο ανέμου.(vb) xii. Φορτίο χιονιού.(s) Υψόμετρο xiii. Κριτήριο Κανονικότητας Κτιρίου (λ)=lmax/lmin<4../..=.. (L=μήκος & πλάτος)

6 ΕΝΤΥΠΟ 4Α ( 6 / 16 ) 12.1 Έλεγχος προνοιών Ε.Κ. 2 - Σχεδιασμός Κατασκευών από σκυρόδεμα i. Συντελεστές ασφάλειας σκυροδέματος/χάλυβα(γ).../. ii. Ποιότητα οικοδομικού χάλυβα(s)... iii. Ποιότητα κατηγορία σκυροδέματος/πυκνότητα (C-grade)/(Kg/m3) C. grade/. Κg/m3 iv. Θλιπτική αντοχή σχεδιασμού... (N/mm2) v. Εφελκυστική αντοχή σχεδιασμού..(n/mm2) vi. Είδος και πάχος θεμελίωσης......(mm) vii. Οπλισμός θεμελίωσης viii. Επικάλυψη θεμελίωσης.....(mm).....(mm) ix. Μορφολογία /Είδος εδάφους... x. Πάχος πλακών ορόφου/ων (t>80mm)..(mm) xi. Είδος εξωτερικής τοιχοποιίας/πάχος... /...(mm) xii. Ελάχιστη διάμετρος συνδέσμων(>8mm) xiii. Μήκος συνδετήρων xiv. Είδος συνδετήρων(κολώνων) xv. Ελάχιστη διάσταση κολώνων.....(mm).....(mm).....(mm).....(mm) xvi. Ύψος(βάθος) δοκών.....(mm) xvii. Ελάχιστη διάμετρος ράβδος οπλισμού πλακών....(mm) xviii. Ελάχιστη διάμετρος ράβδος οπλισμού κολώνων....(mm) xix. Ελάχιστη διάμετρος ράβδος οπλισμού δοκών xx. Ελάχιστη απαιτούμενη επικάλυψη οπλισμών....(mm)...(mm) xxi. Μήκος αγκυρώσεων.....(mm) xxii. Είδος ράβδων οπλισμού πλακών xxiii. Ελάχιστη επικάλυψη οπλισμών για πυραντίσταση και για περιβαλλοντικές συνθήκες..... /..(mm) xxiv. Υπάρχει έλεγχος διάτμησης (V<VRMax/3) ΝΑΙ ΟΧΙ xxv. Έχει ελεγχθεί ο ελάχιστος οπλισμός εφελκυσμού τυχαίας δοκού ΝΑΙ ΟΧΙ xxvi. Έχει ελεγχθεί ο ελάχιστος οπλισμός εφελκυσμού της πλάκας ορόφου ΝΑΙ ΟΧΙ xxvii. Έχει γίνει έλεγχος πυραντίστασης ΝΑΙ ΟΧΙ xxviii. Έχει γίνει έλεγχος διάτρησης ΝΑΙ ΟΧΙ xxix. Έχει γίνει έλεγχος των πλακών των ορόφων με πάχος πέραν των 200mm για ρηγμάτωση ΝΑΙ ΟΧΙ 12.2 Έλεγχος προνοιών Ε.Κ. 3 & 4 Σχεδιασμός χαλύβδινων και σύμμεικτων κατασκευών (χάλυβας και σκυρόδεμα) (ΕΝ 1993& ΕΝ 1998) i. Ποιότητα χάλυβα (Fe)..... ii. Σχήμα/ κώδικας διατομής iii. Μέτρο ελαστικότητας (kn/mm2) iv. Μέτρο διάτμησης... (KN/mm2) v. Πάχος χαλύβδινων μελών 4mm.....(mm) vi. Πάχος συγκόλλησης (ενεργό πάχος εξωραφής) 3mm.....(mm)

7 ΕΝΤΥΠΟ 4Α ( 7 / 16 ) 12.2 Έλεγχος προνοιών Ε.Κ. 3 & 4 (συνέχεια) vii. Ονομαστικό είδος συγκόλλησης..... viii. Ποιότητα οικοδομικού χάλυβα/οπλισμού ix. Λόγος ολκιμότητας (fu/fy 1,10).(fu/fy 1,10) Σημείωση: H κατασκευή πρέπει να ικανοποιεί το πρότυπο ΕΝ Επιπλέον απαιτήσεις προνοιών Ε.Κ. 4 για μεικτές κατασκευές χάλυβα και σκυροδέματος i. Ποιότητα σκυροδέματος C../. Σημείωση: Ελάχιστη C20/25 και μέγιστη μικρότερη από C60/75 ii. Οικοδομικός χάλυβας. Σημείωση: Αποκλείεται χάλυβας ποιότητας πέραν S550 iii. Ποιότητα χάλυβα Σημείωση: Αποκλείεται χάλυβας ποιότητας πέραν S460 iv. Πάχος ελάχιστων φύλλων καταστρώματος....(mm) Σημείωση: Ελάχιστο πάχος για πλάκες 0,70 v. Ανοίγματα σε μια κατεύθυνση ΝAI vi. Πλάτος ανοίγματος μέχρι 3,50M ΝAI vii. Πάχος μεταλλικών φύλλων καταστρώματος 075-1,05mm ΝAI viii. Βάθος διατομής καταστρώματος 40-80mm ix. Γαλβανισμένες επιφάνειες ΝAI x. Αντοχή τύπου S235=300N/mm2. xi. Πάχος σκυροδέματος >50mm (mm) xii. Συνολικό πάχος>90mm.(mm) xiii. Αδρανή υλικά σκύρα στο σκυρόδεμα.. xiv. Λόγος 0,1<Vsd/Vcr για πλαίσια με οριζόντια μετακίνηση ΝAI xv. Έλεγχος πυραντίστασης ΝAI 12.4 Έλεγχος προνοιών Ε.Κ. σχεδιασμός κατασκευών από φέρουσα τοιχοποιία i. Θλιπτική αντοχή λιθοστρώματος.(n/mm2) ii. Είδος και πάχος θεμελίωσης /..(mm) iii. Οπλισμός θεμελίωσης.. iv. Επικάλυψη θεμελίωσης..(mm) v. Μορφολογία / Είδος εδάφους.. vi. Ενεργό πάχος εσωτερικής τοιχοποιίας / Είδος τοιχοποιίας /..(mm) vii. Καθαρό ύψος τοιχοποιίας.(m) viii. ix. Υπολογισμός λιγηρότητας λ=h/t (h=ύψος τοίχου, t=πάχος τοίχου) Τιμή Fk Τιμή Fvk N/mm2 Σημείωση: h=ύψος τοίχου, t=πάχος τοίχου. Για κοίλο τοίχο λ=3 2*t Θλιπτική αντοχή κονιάματος Τιμή Fvko Τιμή Fvkmax. Ν/mm2 N/mm2..(N/mm2)..(N/mm2)

8 ΕΝΤΥΠΟ 4Α ( 8 / 16 ) 12.4 Έλεγχος προνοιών Ε.Κ. σχεδιασμός κατασκευών από φέρουσα τοιχοποιία (συνέχεια) x. Συντελεστής ασφάλειας υλικών (γ) xi. Υπολογίσιμος τάσης(για τοίχο χωρίς σενάζ) σsd xii. Ροπές αντίστασης ω1 και ω2 Τιμή Vsd N/mm2, N/mm2..(N/mm2) Τιμή Vrd..(N/mm2) xiii. Συντελεστής ερπυσμού f Τιμή Nrd Τιμή Nrd 2..(N/mm2)..(N/mm2) xiv. Ποιότητα οπλισμού / Διαμέτρημα.. xv. Κατηγορία σκυροδέματος. xvi. Έλεγχος Πυρασφάλειας ΝΑΙ ΟΧΙ 13. Μηχανολογικές Εγκαταστάσεις 13.1 Η οικοδομή για την οποία υποβάλλεται η αίτηση για άδεια περιλαμβάνει κάποια ή κάποιες από τις κάτωθι μηχανολογικές εγκαταστάσεις (Σημειώστε ποιές) i. Συστήματα παραγωγής αερίου καυσίμου και συστήματα διανομής και παροχής αερίου καυσίμου πέραν του ενός σημείου. ii. iii. iv. Συστήματα ανελκυστήρων. Συστήματα κεντρικής θέρμανσης εξαιρουμένων των μεμονωμένων κατοικιών (εκτός αυτών που εργάζονται με αέρια καύσιμα π.χ υγραέριο*) Συστήματα κλιματισμού εξαιρουμένων των μεμονωμένων κατοικιών. v. Μηχανολογικά συστήματα ιδιωτικών κολυμβητικών δεξαμενών. vi. Συστήματα εξαερισμού 13.2 Εάν περιλαμβάνει και κάποια άλλη πέραν από τις πιο πάνω (Κανονισμός 2 - Ορισμοί Μηχανολογικής Εγκατάστασης) παρακαλώ σημειώστε τις πιο κάτω : Σημείωση: Στην περίπτωση που το σύστημα θέρμανσης εργάζεται με υγραέριο βεβαιωθείτε ότι πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις που καθορίζονται στο περί ασφάλειας και υγείας στην εργασία (Κώδικας πρακτικής για τις εγκαταστάσεις υγραερίου) Διάταγμα του 2010 ΚΔΠ 530/ Πέραν του ηλιακού συστήματος για ικανοποίηση των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης η οικοδομή αξιοποιεί κάποιας μορφής ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές; Εάν ναι, ποία είναι αυτή και πως αξιοποιείται: Σημείωση: Η ενέργεια από ανανεώσιμες μη ορυκτές πηγές ήτοι αιολική, ηλιακή, αεροθερμική, γεωθερμική, υδροθερμική και ενέργεια των ωκεανών, υδροηλεκτρική, από βιομάζα, από τα εκλυόμενα στους χώρους υγειονομικής ταφής αέρια, από τα αέρια που παράγονται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και από τα βιοαέρια

9 ΕΝΤΥΠΟ 4Α ( 9 / 16 ) 13.4 Έχουν υποβληθεί για κάθε μηχανολογική εγκατάσταση μελέτες οι οποίες περιλαμβάνουν: i. σχέδια, στα οποία καταγράφεται η θέση, ο τύπος εξοπλισμού και υλικών και, όπου είναι απαραίτητο, οι διαστάσεις τους. ii. προδιαγραφές εξοπλισμού και υλικών κατασκευής και, όπου είναι απαραίτητο, την περιγραφή λειτουργίας και την περιγραφή συστημάτων και εξοπλισμού. iii. τεύχος υπολογισμών. iv. μονογραμμική διάταξη κυκλωμάτων, συστημάτων και εξοπλισμού Να δοθούν περισσότερες πληροφορίες και περίληψη αποτελεσμάτων (εφόσον εφαρμόζεται) για Συστήματα κεντρικής θέρμανσης, Συστήματα κλιματισμού και Συστήματα εξαερισμού: i. Συστήματα κεντρικής θέρμανσης (Τι σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί, το σύστημα ή ο προβλεπόμενος τρόπος θέρμανσης της οικοδομής, τη χρησιμοποιούμενη μορφή ενέργειας, τo συνολικό απαιτούμενο θερμικό φορτίο του κτιρίου ως σύνολο και ανηγμένο στη θερμαινόμενη επιφάνεια.) ii. Συστήματα κλιματισμού ( Το σύστημα ή ο προβλεπόμενος τρόπος κλιματισμού των χώρων-ζωνών, τη χρησιμοποιούμενη μορφή ενέργειας, τo συνολικό απαιτούμενο ψυκτικό φορτίο του κτιρίου ως σύνολο και ανηγμένο στη κλιματιζόμενη επιφάνεια) iii. Συστήματα εξαερισμού (Το πλήθος και τον τύπο των στομίων εξαερισμού. Πλήθος και τεχνικά χαρακτηριστικά ανεμιστήρων (ισχύς)) Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση 14.1 Έχει υποβληθεί για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση μελέτη η οποία περιλαμβάνει: i. σχέδια, στα οποία καταγράφεται η θέση, ο τύπος εξοπλισμού και υλικών και, όπου είναι απαραίτητο, οι διαστάσεις τους. ΝΑΙ ΟΧΙ ii. προδιαγραφές εξοπλισμού και υλικών κατασκευής και, όπου είναι απαραίτητο, ΝΑΙ ΟΧΙ την περιγραφή λειτουργίας και την περιγραφή συστημάτων και εξοπλισμού. iii. τεύχος υπολογισμών. ΝΑΙ ΟΧΙ iv. μονογραμμική διάταξη κυκλωμάτων, συστημάτων και εξοπλισμού. ΝΑΙ ΟΧΙ Σημείωση: «ηλεκτρολογική εγκατάσταση» σημαίνει το συγκρότημα μονάδων ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και εξαρτημάτων που προορίζεται για την παροχή ηλεκτρολογικών υπηρεσιών σε οποιαδήποτε οικοδομή, το οποίο ηλεκτροδοτείται ή προορίζεται να ηλεκτροδοτείται από συγκεκριμένο κοινό σημείο, και περιλαμβάνει κάθε είδους εγκατάσταση που λειτουργεί υπό τάση με τιμή ίση ή μεγαλύτερη των 50 βολτ για το εναλλασσόμενο ρεύμα ή των 75 βολτ για το συνεχές ρεύμα, με εξαίρεση τα δίκτυα διανομής ηλεκτρισμού που ανήκουν στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου ή οποιοδήποτε άλλο αδειούχο προμηθευτή ηλεκτρισμού.

10 ΕΝΤΥΠΟ 4Α ( 10 / 16 ) 14.2 Κατά την ετοιμασία της μελέτης για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση έχουν ληφθεί υπόψη τα κάτωθι : i. Χαρακτηριστικά της διαθέσιμης παροχής ή παροχών π.χ Φύση του ρεύματος: ΝΑΙ Εναλλασσόμενο μονοφασικό/τριφασικό και/ή συνεχές ρεύμα, τύπος γειωμένου συστήματος παροχής (πχ ΤΤ, ΤΝCS, κλπ). Μεγέθη και ανοχές σε ονομαστική τάση και όρια ανοχής της, ονομαστική συχνότητα και όρια ανοχής της, μέγιστο επιτρεπόμενο ρεύμα, προσδοκώμενο ρεύμα βραχυκύκλωσης, σύνθετη αντίσταση του βρόγχου βλάβης προς τη Γη (Ze) ή και σε άλλες ειδικές απαιτήσεις του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. ΟΧΙ ii. Εφεδρικές παροχές έκτακτης ανάγκης ΝΑΙ ΟΧΙ iii. Περιβαλλοντικές συνθήκες ΝΑΙ ΟΧΙ iv. Έχει γίνει ο υπολογισμός του ηλεκτρικού φορτίου και μέγιστης ζήτησης (maximum demand) της εγκατάστασης; ΝΑΙ ΟΧΙ 14.3 Για τυχόν τριφασικές εγκαταστάσεις, έχει γίνει ο ισολογισμός (balancing) του φορτίου ανά φάση, και πληρείται το μέγιστο επιτρεπόμενο ανισολογισμό (unbalancing) φορτίου, 15% Έχει γίνει η επιλογή των προστατευτικών εξοπλισμών, ανάλογα με το ρόλο τους (ΜCBS, MCCBS, RCDS, κλπ) συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας έναντι των συνεπειών από υπερένταση (λόγω υπερφόρτωσης ή βραχυκύκλωσης), ρεύματα βλάβης προς τη γη υπερτάσεις, και υποτάσεις / ελλείψεις τάσης. ΝΑΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ 14.5 Έχει γίνει ο κατάλληλος υπολογισμός εγκάρσιας τομής των ρευματοφόρων αγωγών. ΝΑΙ ΟΧΙ 14.6 Έχει γίνει ο κατάλληλος υπολογισμός αγωγών γείωσης. ΝΑΙ ΟΧΙ 14.7 Στη μονογραμμική διάταξη κυκλωμάτων, συστημάτων και εξοπλισμού, περιέχονται τα Μονογραμμικά Σχέδια των Παροχών με σημειώσεις τουλάχιστο για τα ακόλουθα: i. Σύστημα (Τάση, συχνότητα, είδος συστήματος ΤΤ, TNCS κλπ.) ΝΑΙ ΟΧΙ ii. Προσδοκώμενο ρεύμα βραχυκύκλωσης στην αφετηρία και σε κάθε πίνακα διανομής. ΝΑΙ ΟΧΙ iii. Εξωτερική σύνθετη αντίσταση του βρόγχου βλάβης προς τη Γη (Ze) και Ζs σε κάθε πίνακα διαμονής (όπου εφαρμόζεται). ΝΑΙ ΟΧΙ iv. Διατομή αγωγών, τύπο συρμάτωσης και αριθμό ηλεκτρολογικών σημείων που τροφοδοτούνται από κάθε κύκλωμα. ΝΑΙ ΟΧΙ v. Τύπο, ονομαστική ένταση και διακοπτική ικανότητα του μέσου προστασίας στους ακροδέκτες της παροχής και των προστατευτικών συσκευών κάθε ΝΑΙ ΟΧΙ κυκλώματος. vi. Μέγιστη επιτρεπόμενη πτώση τάσης σε κάθε πίνακα διανομής (σε εκατοστιαία μονάδα). ΝΑΙ ΟΧΙ 15. Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων 15.1 Η κατηγορία ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου είναι ίση ή καλύτερη από Β ΝΑΙ ΟΧΙ 15.2 Οι υπολογιζόμενες ετήσιες ενεργειακές ανάγκες είναι. kwh/m 2 y 15.3 Η τιμή του υπολογιζόμενου μέσου συντελεστή θερμοπερατότητας είναι.w/m2 K Σημείωση: Ο μέσος συντελεστής θερμοπερατότητας (Umean) του κελύφους εξαιρουμένων των δαπέδων, δωμάτων, στεγών και ορόφων που συνιστούν μέρος του κελύφους πρεπει να είναι μικρότερος από 1,3 W/m2 K 15.4 Η τιμή του υπολογιζόμενου συντελεστή θερμοπερατότητας των τοίχων και στοιχείων φέρουσας κατασκευής είναι Σημείωση :..W/m2 K Ο συντελεστής θερμοπερατότητας των τοίχων και στοιχείων φέρουσας κατασκευής (κολόνες, δοκοί και τοιχία) που συνιστούν που συνιστούν μέρος του κελύφους του κτιρίου πρέπει να είναι μικρότερος από 0,85 W/m2 K. Ε επιτρέπεται η μη συμμόρφωση με την απαίτηση αυτή για τοίχους θερμικής αποθήκευσης στις περιπτώσεις παθητικών ηλιακών συστημάτων

11 ΕΝΤΥΠΟ 4Α ( 11 / 16 ) 15.5 Η τιμή του υπολογιζόμενου συντελεστή θερμοπερατότητας οριζόντιων δομικών στοιχείων είναι..w/m2 K Σημείωση: Ο συντελεστής θερμοπερατότητας οριζόντιων δομικών στοιχείων εκτιθέμενων στο εξωτερικό περιβάλλον (δάπεδα σε πυλωτη ή σε πρόβολο, δώματα, στέγες) και ορόφων που συνιστούν μέρος του κελύφους του κτιρίου πρέπει να είναι μικρότερος από 0,75 W/m2 K 15.6 Καθορίστε την τιμή του υπολογιζόμενου συντελεστή θερμοπερατότητας του δαπέδου.w/m2 K Σημείωση: Ο συντελεστής θερμοπερατότητας για δάπεδα υπερκείμενα κλειστού μη θερμαινόμενου χώρου που συνιστούν μέρος του κελύφους του κτιρίου πρέπει να είναι μικρότερος από 2 W/m2 K Καθορίστε την τιμή του υπολογιζόμενου συντελεστή θερμοπερατότητας των κουφωμάτων....w/m2 K Σημείωση: Ο συντελεστής θερμοπερατότητας για κουφώματα (θύρες, παράθυρα) που συνιστούν μέρος του κελύφους του κτιρίου πρέπει να είναι μικρότερος από 3,8 W/m2 K 15.8 Υπάρχει πρόνοια και έχει ληφθεί υπόψη η υποχρεωτική απαίτηση εγκατάστασης ηλιακού συστήματος για ικανοποίηση των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης σύμφωνα με τον Τεχνικό Οδηγό Ηλιακών Συστημάτων της Υπηρεσίας Ενέργειας και τις αισθητικές-πολεοδομικές απαιτήσεις ή και όρους; Σημείωση: Στην περίπτωση που δεν είναι εφικτή η εγκατάσταση ηλιακού συστήματος θα πρέπει να ετοιμαστεί τεχνοοικονομική ανάλυση που να τεκμηριώνει το γεγονός αυτό. ΝΑΙ ΟΧΙ 15.9 Έχει τοποθετηθεί πρόνοια για τοποθέτηση μεγαλύτερου κιβωτίου μετρητών ηλεκτρισμού ώστε να υπάρχει χώρος για μετρητή για χρήση από συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ΝΑΙ ΟΧΙ 16. Διαβουλεύσεις: (σημειώστε, όπου ισχύει) 16.1 Έγιναν διαβουλεύσεις με την ΑΗΚ και η σχετική αλληλογραφία επισυνάπτεται 16.2 Έγιναν διαβουλεύσεις με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και η σχετική αλληλογραφία επισυνάπτεται 16.3 Έγιναν διαβουλεύσεις με την Πολεοδομική Αρχή... και η σχετική αλληλογραφία επισυνάπτεται 16.4 Έγιναν διαβουλεύσεις με... και η σχετική αλληλογραφία επισυνάπτεται 17. Άδεια Διαίρεσης: (σημειώστε, όπου ισχύει) 17.1 Για οικοδομή η οποία αποτελείται από περισσότερο της μιας μονάδας οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν αυτοτελώς έχει ταυτόχρονα με την αίτηση για άδεια οικοδομής να υποβληθεί και αίτηση για άδεια διαίρεσης. Η αίτηση περιλαμβάνει τον κοινόχρηστο χώρο και τον χώρο με αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης για κάθε επιμέρους μονάδα

12 ΕΝΤΥΠΟ 4Α ( 12/ 16 ) 18. Υποβαλλόμενα Έγγραφα: (σημειώστε, όπου ισχύει) 18.1 Έντυπο αίτησης για Άδεια Οικοδομής. (Έντυπο 1) 18.2 Αντίγραφα των εγγράφων ανάθεσης και ανάληψης της μελέτης και της επίβλεψης του έργου (αφορά τον αρχιτέκτονα και τον πολιτικό μηχανικό του έργου) Βεβαιώσεις ΕΤΕΚ για όλους τους μελετητές. Σε περίπτωση που η ηλεκτρολογική μελέτη εκπονήθηκε από πρόσωπο που πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις του Κανονισμού 3(6) των περί Οδών και Οικοδομών ( Μηχανολογικές και Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις ) Κανονισμών, ΚΔΠ 111 / 2006, αντί βεβαίωση του ΕΤΕΚ, θα πρέπει να υποβάλλεται Ειδική Εξουσιοδότηση από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών Ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού εγγραφής ( τίτλου ιδιοκτησίας ) μαζί με το πρωτότυπο για έλεγχο. Το πιστοποιητικό εγγραφής θα πρέπει να έχει εκδοθεί πρόσφατα το αργότερο 6 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης για άδεια οικοδομής. Σε περίπτωση που η ιδιοκτησία είναι υποθηκευμένη, να υποβάλλεται ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού εγγραφής μαζί με δήλωση του ενυπόθηκου δανειστή ότι δεν ενίσταται στην αίτηση για άδεια Δύο επίσημα τοπογραφικά σχέδια του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας πρόσφατης έκδοσης, υπογραμμένα και σφραγισμένα από το Μελετητή, στα οποία να δείχνεται η προτεινόμενη ανάπτυξη με κόκκινο μελάνι Εμβαδογράμματα για κάθε επίπεδο της οικοδομής, με διακριτό καθορισμό των επιφανειών που κατά την εκτίμηση του Μελετητή συνυπολογίζονται ή εξαιρούνται του εμβαδού που προκύπτει από το ισχύοντα συντελεστή δόμησης και του ποσοστού κάλυψης και σχετική αναφορά στις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάπτυξης στις οποίες περιλαμβάνονται οι εξαιρέσεις. Σημείωση: Η αρμόδια Αρχή δεν θα εμβαδομετρά εκ νέου τα σχέδια αλλά θα εξετάζει κατά πόσο οι εκτιμήσεις του Μελετητή αναφορικά με τη συμπερίληψη ή την εξαίρεση των εμβαδών στο συντελεστή δόμησης και το ποσοστό κάλυψης είναι ορθές Τοπογραφική και υψομετρική αποτύπωση, τόσο του υπό ανάπτυξη τεμαχίου όσο και των παρακείμενων ιδιοκτησιών και δρόμων, όπου υπάρχουν υψομετρικές διαφορές ίσες ή μεγαλύτερες των δύο μέτρων εντός του τεμαχίου ανάπτυξης. Σημείωση: Σε περίπτωση με έντονες κλίσεις, υποβάλλονται οι υψομετρικές καμπύλες και σε όλες τις όψεις και τομές πρέπει να φαίνεται το υφιστάμενο έδαφος σε σχέση με τα προτεινόμενα υψόμετρα Ενιαίο χωροταξικό σχέδιο σε κλίμακα 1:200 τουλάχιστον, με πλήρεις αποστάσεις των οικοδομών μεταξύ τους και από τα σύνορα του υπό ανάπτυξη τεμαχίου, καθώς επίσης το εμβαδόν των αντίστοιχων τμημάτων γης για κάθε μονάδα. Σημείωση : Στο χωροταξικό θα υποδείχνονται με σαφή σήμανση οι απαιτούμενοι χώροι στάθμευσης 18.9 Δύο σειρές αρχιτεκτονικών σχεδίων στα οποία να περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα ακόλουθα σχέδια : i. Κατόψεις όλων των επιπέδων της οικοδομής και των βοηθητικών χώρων. Στις κατόψεις ισογείου και τυχόν υπογείου να φαίνονται τα υφιστάμενα και προτεινόμενα υψόμετρα. Σημείωση 1: Στις κατόψεις να αναγράφεται το ωφέλιμο εμβαδόν κάθε οικιστικής μονάδας, ώστε να προκύπτει με σαφήνεια η τήρηση των ελάχιστων επιθυμητών εμβαδών για τις οικιστικές ζώνες των Τοπικών Σχεδίων, καθώς επίσης τα ελάχιστα ωφέλιμα εμβαδά για οικιστικές μονάδες σε τουριστικές ζώνες, τόσο των Τοπικών Σχεδίων όσο και της Δήλωσης Πολιτικής. Σημείωση 2: Διευκρινίζεται ότι για τα υπό δημιουργία οικόπεδα, στα σχέδια θα αναγράφεται το υψόμετρο της υφιστάμενης λίνιας (κράσπεδου) και των εφαπτόμενων ιδιοκτησιών. ii. iii. iv. Τομές σε δύο κατευθύνσεις στις οποίες θα δείχνεται η γραμμή του φυσικού εδάφους και τα υψόμετρα των δρόμων. Σημείωση: Σε περίπτωση που λόγω υψομετρικών διαφορών προτείνονται επιχωματώσεις πέραν του 1,20μ. θα πρέπει οι τομές να επεκτείνονται και να καταλαμβάνουν όλους τους δρόμους του οικοδομικού τετραγώνου. Όψεις. Σημείωση: Σε περίπτωση ενιαίας ανάπτυξης μέχρι 4 κατοικίες να υποβάλλονται ενιαίες όψεις των κατοικιών Δύο σειρές σχεδίων αποχετεύσεων (με την ίδια σειρά όπως οι κατόψεις) μαζί με λεπτομερή σχέδια φρεατίων, σηπτικού και απορροφητικού λάκκου (όπου απαιτείται).

13 ΕΝΤΥΠΟ 4Α ( 13/ 16 ) Δύο σειρές της στατικής και αντισεισμικής μελέτης για όλες τις κατασκευές, που να περιλαμβάνει, τουλάχιστον, τα ακόλουθα στατικά / κατασκευαστικά σχέδια : i. Θεμέλια. ii. iii. iv. Σχέδια πλακών (με την ίδια σειρά όπως οι κατόψεις). Κατάλογοι υποστυλωμάτων, δοκών, τοίχων αντιστήριξης, περιτοιχίσματα Σχέδια λεπτομερειών και κατασκευαστικές λεπτομέρειες για άλλες κατασκευές, (π.χ. ξύλινες στέγες, περιτοιχίσματα, περιφράξεις, κολυμβητικές δεξαμενές, στέγαστρα, πέργολες κλπ). v. Κατασκευαστικά σχέδια μικρών βοηθητικών οικοδομών Δύο σειρές μελέτης ηλεκτρολογικής εγκατάστασης σύμφωνα με την Κ.Δ.Π. 111 / Δύο σειρές μελέτης μηχανολογικής εγκατάστασης σύμφωνα με την Κ.Δ.Π. 111 / Για την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου πρέπει να υποβάλλονται τα ακόλουθα έγγραφα, σύμφωνα με την ΚΔΠ 429 / 2006 i. Υπεύθυνη δήλωση ότι το κτίριο πληροί τις απαιτήσεις ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης κτιρίου. ii. υπολογισμοί ενεργειακής απόδοσης κτιρίου. iii. στην περίπτωση κτιρίου συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων που υφίσταται ριζική ανακαίνιση και όπου η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης δεν είναι εφικτή, τεχνικοοικονομική ανάλυση που να τεκμηριώνει το γεγονός αυτό. iv. πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου Για υπό δημιουργία οικόπεδο να υποβάλλεται εμβαδομέτρηση Φωτογραφίες του υπό ανάπτυξη οικοπέδου στις οποίες φαίνονται και οι γειτονικές ιδιοκτησίες. Οι φωτογραφίες πρέπει να είναι αριθμημένες και σε χωρομετρικό σχέδιο να σημειώνονται τα σημεία από τα οποία λήφθηκαν. Τα πιο κάτω έγγραφα αφορούν την αίτηση για άδεια διαίρεσης Έντυπο αίτησης της Αρμόδιας Αρχής υπογραμμένο από όλους τους συνιδιοκτήτες. (Έντυπο 2). Στην περίπτωση που η αίτηση υποβάλλεται από εταιρεία, βλέπετε Παράρτημα B στην ιστοσελίδα του Υπ. Εσωτερικών ή της Ένωσης Δήμων Βεβαιώσεις ΕΤΕΚ για όλους τους μελετητές και αντίγραφα των εγγράφων ανάθεσης και ανάληψης της μελέτης και της επίβλεψης του έργου Ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού εγγραφής (τίτλου ιδιοκτησίας) μαζί με το πρωτότυπο για έλεγχο. Το πιστοποιητικό εγγραφής θα πρέπει να έχει εκδοθεί πρόσφατα το αργότερο 6 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης για άδεια οικοδομής. Σε περίπτωση που η ιδιοκτησία είναι υποθηκευμένη, να υποβάλλεται ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού εγγραφής μαζί με δήλωση του ενυπόθηκου δανειστή ότι δεν ενίσταται στην αίτηση για άδεια Δύο επίσημα τοπογραφικά σχέδια του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας πρόσφατης έκδοσης, υπογραμμένα και σφραγισμένα από το Μελετητή.

14 ΕΝΤΥΠΟ 4Α ( 14/ 16 ) Δύο σειρές κατόψεων όλων των ορόφων της οικοδομής στις οποίες να είναι χρωματισμένο με διαφορετικό χρώμα κάθε τμήμα που θα διαχωριστεί (οικιστικές μονάδες, κοινόχρηστοι/κονόκτητοι χώροι, αποκλειστικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα η κάθε μονάδα για την οποία θα εκδοθεί ξεχωριστός τίτλος ιδιοκτησίας θα πρέπει να υποδεικνύεται με διαφορετικό χρώμα ή γραμμοσκίαση. οι κοινόκτητοι και κοινόχρηστοι χώροι να δείχνονται με κίτρινο χρώμα (διάδρομοι πρόσβασης, κλιμακοστάσια, ανελκυστήρες, φωταγωγοί κλπ). Τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης π.χ. χώροι στάθμευσης,αποθήκες κλπ θα πρέπει να έχουν την ίδια απόχρωση με το διαμέρισμα στο οποίο αντιστοιχούν αλλά και κάποιο άλλο χαρακτηριστικό που να τα κάνει να ξεχωρίζουν καθότι αυτά δεν αποτελούν μέρος του τίτλου ιδιοκτησίας. Τα δικαιώματα πρόσβασης και τοποθέτησης καλωδίων για τους υποσταθμούς της ΑΗΚ δείχνονται με μπλε χρώμα Ο αναλυτικός κατάλογος που περιλαμβάνει συνοπτικά καθένα από τα διαμερίσματα για τα οποία θα εκδοθεί τίτλος ιδιοκτησίας και τα αποκλειστικά δικαιώματα που αντιστοιχούν στον κάθε τίτλο (αποθήκη, χώρος στάθμευσης κλπ). Θα περιλαμβάνει και την περιγραφή των κοινόκτητων και κοινόχρηστων χώρων. Θα πρέπει να φέρει την υπογραφή των ιδιοκτητών Αναλυτικός κατάλογος εμβαδών. Γενικές Σημειώσεις: 1. Η Αρμόδια Αρχή δύναται να ζητήσει επίσημη πιστοποίηση των υπογραφών όλων των συνιδιοκτητών. 2. Τα επίσημα τοπογραφικά σχέδια τα οποία θα υποβάλλονται με τις αιτήσεις, θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα του Τμήματος Κτηματολογίου με πρόσφατη ημερομηνία. 3. Οι μελέτες ( σχέδια και υπολογισμοί ) θα πρέπει να υπογράφονται από το μελετητή που τις εκπόνησε. 4. Όλα τα σχέδια περιλαμβανομένου του τοπογραφικού πρέπει να είναι υπογραμμένα και σφραγισμένα από το μελετητή. 5. Τα σχέδια και τα έγγραφα της αίτησης θα υποβάλλονται καταχωρημένα σε ειδικό φάκελο που θα διατίθεται δωρεάν προς τους μελετητές από το ΕΤΕΚ ή την οικοδομική Αρχή..Όλα τα έγγραφα και σχέδια να είναι κατάλληλα διπλωμένα σε μέγεθος Α4 με τρόπο που να μπορούν να τρυπηθούν και να στερεωθούν κατά μήκος του αριστερού περιθωρίου αλλά να μπορούν να ανοιχθούν για έλεγχο. 19. Υπεύθυνη δήλωση: Δηλώνω υπεύθυνα, εν γνώσει των συνεπειών του Νόμου, ότι όλα τα στοιχεία που περιέχονται στο παρόν έντυπο είναι απόλυτα αληθή και ορθά και αντιλαμβάνομαι ότι: (α) (β) (γ) (δ) οποιαδήποτε ανακρίβεια έχει περιληφθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα την απόρριψη της αίτησης, η αίτηση δυνατό να ελεγχθεί, με βάση δειγματοληπτικό έλεγχο, από την οικοδομική Αρχή, η οικοδομική Αρχή δύναται να διενεργήσει έλεγχο, τόσο στην εκδοθείσα άδεια όσο και στην ανεγειρόμενη οικοδομή, με σκοπό να εξακριβώσει τη συμβατότητα των στοιχείων που υποβλήθηκαν με το παρόν έντυπο, και το παρόν έντυπο δεν περιορίζει τις πρόνοιες του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου και των σχετικών Κανονισμών, του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου και των σχετικών Κανονισμών και των Σχεδίων Ανάπτυξης και της Δήλωσης Πολιτικής. Ονοματεπώνυμο Μελετητή (Αρχιτέκτονας / Πολιτικός Μηχανικός:... Αριθμός Μητρώου ΕΤΕΚ :... Αριθμός «Εξουσιοδότησης Εντολέα 1» προς Μελετητή:... Υπογραφή:... Ημερομηνία:... 1 Κανονισμός 4(2) των περί Δεοντολογίας των Μελών του ΕΤΕΚ Κανονισμών

15 ΕΝΤΥΠΟ 4Α ( 15/ 16 ) ΓΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΧΡΗΣΗ Συνοπτική αναφορά και συστάσεις: Παρατηρήσεις υπεύθυνου Λειτουργού και συστάσεις: Ημερομηνία :... Υπογραφή Λειτουργού... (Να συμπληρώνεται από τον αιτητή) Βεβαιώνεται ότι ο/η...με Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας ΑΔΤ..., κατέθεσε αίτηση άδειας οικοδομής κατοικίας (μέχρι τετρακατοικία) σε εγγεγραμμένο οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται σε Ζώνη Κα, Η, Τα ή εντός καθορισμένου Ορίου Ανάπτυξης και δεν επηρεάζεται από οποιοδήποτε σχέδιο διάνοιξης ή συνέχισης ή διεύρυνσης του οδικού δικτύου, ή σε υπό δημιουργία οικόπεδο που βρίσκεται στο Τεμάχιο με Αρ...,Φ/ΣΧ..., Πόλη..., Χωριό... Επίσημη Σφραγίδα

16 ΕΝΤΥΠΟ 4Α ( 16/ 16 ) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι Διάγραμμα λειτουργίας χώρων στάθμευσης : (α) Να μπει στο σχεδιάγραμμα λειτουργίας χώρων στάθμευσης σημείωση ότι απαγορεύεται η έξοδος με την όπισθεν σε δρόμους πλάτους πέραν των 12μ. (β) Το έντυπο του σχεδιαγράμματος «χώροι στάθμευσης» αφορά μόνο ανοικτούς χώρους.

17

ΕΝΤΥΠΟ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ Η δήλωση αυτή γίνεται δυνάµει των προνοιών της εγκυκλίου του Υπουργού Εσωτερικών µε αρ. 1/2008, ηµεροµηνίας 10 Ιανουαρίου 2008. 1. Γενικά στοιχεία αίτησης: Το έντυπο αυτοελέγχου κατατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ. Διάταγμα με βάση το άρθρο 3A(1)(α) του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου - (ΚΔΠ 248/2013)

ΕΝΤΥΠΟ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ. Διάταγμα με βάση το άρθρο 3A(1)(α) του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου - (ΚΔΠ 248/2013) ΕΝΤΥΠΟ 4Α ( 1 / 16 ) ΕΝΤΥΠΟ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ Διάταγμα με βάση το άρθρο 3A(1)(α) του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου - (ΚΔΠ 248/2013) Έκδοση άδειας οικοδομής κατοικίας (μέχρι τετρακατοικία) σε εγγεγραμμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΕΝΤΥΠΟ 1 ( 1 / 4 ) ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμος (Κεφ. 96) ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ: Η αίτηση αφορά: ΓΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΧΡΗΣΗ Αρ. Αιτήσεως Είδος αίτησης: Νέα οικοδομή Προσθήκη Άλλη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΝΤΥΠΟ 3 Α (1/2) Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμος (Κεφ. 96) : Μέρος Α Δήλωση Μελετητή Αρχιτεκτονικής Εργασίας και Εργασίας Πολιτικού Μηχανικού. Εγώ ο Μελετητής Αρχιτεκτ. Εργασίας... και εγώ ο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΕΝΤΥΠΟ 1 ( 1 / 4 ) ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμος (Κεφ. 96) ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ: Η αίτηση αφορά: ΓΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΧΡΗΣΗ Αρ. Αιτήσεως Είδος αίτησης: Νέα οικοδομή Προσθήκη Άλλη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ Σε οικόπεδο που βρίσκεται στην οδό Δαναΐδων στον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού στην Αθήνα πρόκειται να ανεγερθεί τριώροφη οικοδομή µε υπόγειο και στέγη. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.Δ.Π. 429/2006 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ Ι ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Αριθμός 4148 Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2006 3691 Αριθμός 429 Οι περί Οδών και Οικοδομών

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω. στις Επιχειρήσεις Α Προκήρυξη, Δεκέμβριος 2014

Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω. στις Επιχειρήσεις Α Προκήρυξη, Δεκέμβριος 2014 Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω στις Επιχειρήσεις Α Προκήρυξη, Δεκέμβριος 2014 Ταυτότητα Σχεδίου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Ανταγωνιστικότητα Α ό και Αειφόρος Ανάπτυξη» ΠΠ 2014-20202020 Άξονας Προτεραιότητας: ΑΠ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ (ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2011 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΥΛΛΟ/ ΣΧΕΔΙΟ

ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ (ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2011 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΥΛΛΟ/ ΣΧΕΔΙΟ 6/7/12 AAO13/12 BM13/08 6/7/12 ΑΑΟ14/12 Β349/79 6/7/12 ΑΑΟ15/12 ΒΜ91/95 6/7/12 ΑΑΟ17/12 Β363/62 Ενσωμάτωση εγκριμένης βεράντας στην κύρια χρήση του διαμερίσματος στον 3 ον όροφο (ρετιρέ) Μετατροπή μέρους

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Στέγη - Προσιτή Κατοικία

Κοινωνική Στέγη - Προσιτή Κατοικία Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ [ΝΟΜΟΙ 90 ΤΟΥ 1972, 56 ΤΟΥ 1982, 7 ΤΟΥ 1990, 28 ΤΟΥ 1991, 9(Ι) ΤΟΥ 1992, 55(Ι) ΤΟΥ 1993, 72(Ι) ΤΟΥ 1998, 59(Ι) ΚΑΙ 142(Ι) ΤΟΥ 1999, 241(Ι) ΤΟΥ 2002, 29(Ι) ΤΟΥ 2005,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΜΕΤΡΙΑΣ ΚΛΑΔΟΣ ΧΩΡΟΜΕΤΡΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΜΕΤΡΙΑΣ ΚΛΑΔΟΣ ΧΩΡΟΜΕΤΡΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΜΕΤΡΙΑΣ ΚΛΑΔΟΣ ΧΩΡΟΜΕΤΡΙΑΣ Οδηγίες διεκπεραίωσης υποθέσεων Εκσυγχρονισμού Εγγραφής για τις οποίες απαιτείται η έκδοση πιστοποιητικού έγκρισης από τις αρμόδιες

Διαβάστε περισσότερα

Βοήθημα προς Οικοδομικές Αρχές Εφαρμογή των περί Ρύθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων Νόμων, Κανονισμών και Διαταγμάτων.

Βοήθημα προς Οικοδομικές Αρχές Εφαρμογή των περί Ρύθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων Νόμων, Κανονισμών και Διαταγμάτων. Βοήθημα προς Οικοδομικές Αρχές Εφαρμογή των περί Ρύθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων Νόμων, Κανονισμών και Διαταγμάτων. Ιανουάριος 2010 Υπηρεσία Ενέργειας Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού,

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Σύνθεση Ορισμοί ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ν. 4067/2012

Αρχιτεκτονική Σύνθεση Ορισμοί ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ν. 4067/2012 Αρχιτεκτονική Σύνθεση Ορισμοί ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ν. 4067/2012 Άρθρο 2 Ν. 4067/12 ΝΟΚ Αίθριο είναι μη στεγασμένο τμήμα του κτιρίου που περιβάλλεται από όλες τις πλευρές του από το κτίριο ή τα όρια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 99 - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ 1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : To τοπογραφικό διάγραμμα της δεύτερης αρχιτεκτονικής μελέτης ταυτίζεται με αυτό της πρώτης αρχιτεκτονικής μελέτης εφόσον και οι δυο μελέτες εχουν γίνει

Διαβάστε περισσότερα

(W/m 2 K) 0.75 0.85 2.0

(W/m 2 K) 0.75 0.85 2.0 Ενεργειακή Αϖόδοση Κτιρίων και Νοµικό Πλαίσιο Οδηγίες 2002/91/ΕΚ και 2010/31/ΕΚ και ϖρακτική εφαρµογή στην Κύϖρο Σεµινάριο ΕΤΕΚ µε θέµα «Ενεργειακή Αναβάθµιση Κτιρίων στην Κύπρο» 2 Μαρτίου 2013 Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D.

Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Εισαγωγή/θεμελίωση/φέρων οργανισμός Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυτεχνική Σχολή ΤμήμαΠολιτικών Μηχανικών Διάλεξη 1 η /2016 Διαδικασία μελέτης νέου κτιρίου Ανάθεση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΝΟΜΟΣ

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΝΟΜΟΣ Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΝΟΜΟΣ (ΝΟΜΟΙ 14 TOY 1959, 67 TOY 1963, 6 KAI 65 TOY 1964, 12 TOY 1969, 38 TOY 1989, 13 KAI 28 TOY 1974, 24 TOY 1978, 25 TOY 1979, 80 TOY 1982, 15 TOY 1983, 9, 115 KAI

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 89-1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. Η πρόσοψη του οικοπέδου βρίσκεται επί της οδού Κρουσόβου, ενώ το οικόπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΓΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΓΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Τίτλος Έργου: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΒΙΟ ΦΙΑΛ» Τόπος Έργου: ΙΛΙΟΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΓΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

# Ελεγχόµενα κριτήρια / οδηγίες ΝΑΙ ΟΧΙ Μ/ * Παρατηρήσεις

# Ελεγχόµενα κριτήρια / οδηγίες ΝΑΙ ΟΧΙ Μ/ * Παρατηρήσεις .1-1 ΓΕΝΙΚΑ # Ελεγχόµενα κριτήρια / οδηγίες ΝΑΙ ΟΧΙ Μ/ 1.1 Λειτουργικός Σχεδιασµός Παραδοχές 1 Η µελέτη εντάσσεται και εναρµονίζεται µε τον ευρύτερο χωροταξικό και πολεοδοµικό σχεδιασµό;... 2 Το έργο εντάσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Νοµοθετικό πλαίσιο που αφορά την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Νοµοθετικό πλαίσιο που αφορά την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Νοµοθετικό πλαίσιο που αφορά την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων Απαιτήσεις οι οποίες αφορούν κυρίως ξενοδοχειακές µονάδες Χριστόδουλος Ελληνόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των ΠΕΑ στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

Ο ρόλος των ΠΕΑ στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων Ο ρόλος των ΠΕΑ στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων Ενεργειακή απόδοση των κτιρίων Οι δράσεις του έργου Request2Acrtion ΟΕΒ -13 Ιουνίου2017 Νίκος Χατζηνικολάου Απαιτήσεις ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Αρ. Πιστοποιητικού: (Για Επισημη Χρηση)... ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Εκδόθηκε σύμφωνα με τους περί Ηλεκτρισμού Νόμο και Κανονισμούς Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4495/2017 ΦΕΚ 167/Α/ Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις.

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4495/2017 ΦΕΚ 167/Α/ Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις. ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ Φ.Ε.Κ. Το αρχικό κείμενο με τις διατάξεις όπως ήταν δημοσιευμένες στο Φ.Ε.Κ. οι οποίες έχουν τροποποιηθεί μεταγενέστερα. ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4495/2017 ΦΕΚ 167/Α/3-11-2017 Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8. Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8. Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8 Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου 1 1. Γενικά Στοιχεία Χρήση κτιρίου Μικτή χρήση Έτος έκδοσης οικοδομικής άδειας: Έτος ολοκλήρωσης κατασκευής: Κατοικίες Γραφεία Καταστήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Πολεοδομία Πολεοδομία είναι η επιστήμη που μελετά τα προβλήματα των πόλεων και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Πολεοδομία Πολεοδομία είναι η επιστήμη που μελετά τα προβλήματα των πόλεων και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους 1 ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Πολεοδομία Πολεοδομία είναι η επιστήμη που μελετά τα προβλήματα των πόλεων και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Με την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, από το 1828

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο 2013 Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ)

Σεμινάριο 2013 Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) Σεμινάριο 2013 Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) 18 χρόνια εφαρμογής 12 Χρόνια Εφαρμογής 15 Χρόνια Εφαρμογής 12 Χρόνια Εφαρμογής 1. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΓΟΚ 1955 ΓΟΚ 1973 ΓΟΚ 1985 Τροποποίηση ΓΟΚ 1985 (Ν.

Διαβάστε περισσότερα

Το πολεοδομικό σύστημα της Κύπρου

Το πολεοδομικό σύστημα της Κύπρου Πολεοδομικά, οικοδομικά και θέματα χωροθέτησης ηλιακών θερμικών και φωτοβολταϊκών, ειδικότερα σε μεμονωμένες κατοικίες Ανθή Χαραλάμπους Προϊστάμενη Υπηρεσίας Ενέργειας & Περιβάλλοντος ΟΕΒ Ημερίδα: «Υγεία

Διαβάστε περισσότερα

Χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας μικτών πρατηρίων υγρών καυσίμων και αμιγώς υγραερ

Χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας μικτών πρατηρίων υγρών καυσίμων και αμιγώς υγραερ Χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας μικτών πρατηρίων υγρών καυσίμων και αμιγώς υγραερ - Αρμόδιος φορέας: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ - Χρόνος διεκπεραίωσης: Έως ενενήντα (90) ημέρες από

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/11/2017 ΤΕΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/11/2017 ΤΕΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/11/2017 ΤΕΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ Αγαπητοί συνάδελφοι Σας αποστέλλουμε ενημερωτικό σημείωμα για τη μετάβαση από τον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Σεπτέμβριος 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Σεπτέμβριος 2011 ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΧΟΣ: Στόχος των τροποποιήσεων και αλλαγών στην Κυπριακή Νομοθεσία είναι η εξασφάλιση τίτλου ιδιοκτησίας από νέους ιδιοκτήτες και αγοραστές. ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ: Οι σχετικές νομοθεσίες

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 5 [Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α /2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α )]

Άρθρο 5 [Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α /2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α )] Άρθρο 5 [Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 58185/2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α )] Κατοικίες 1. Γενικά. «Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα κτίρια που χρησιμοποιούνται για κατοικία, δηλαδή μονοκατοικίες,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Έκθεση ΦΟΡΕΑΣ: ΕΡΓΟ:

Τεχνική Έκθεση ΦΟΡΕΑΣ: ΕΡΓΟ: ΦΟΡΕΑΣ: ΕΡΓΟ: ΘΕΣΗ: ΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ - ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΓΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ-Ο.Τ 381

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Στ. Ψωμόπουλος

Κωνσταντίνος Στ. Ψωμόπουλος Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων Κωνσταντίνος Στ. Ψωμόπουλος Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχ/κος Η/Υ Επικ. Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Πειραιά Νόμος 3661/2008 Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΙΚΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΙΚΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΙΚΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ Περιγραφή των Μεικτών Τουριστικών Αναπτύξεων. Η εισαγωγή του θεσμού των Μεικτών Τουριστικών Αναπτύξεων (ΜΤΑ) στη Κύπρο κρίθηκε σκόπιμη ως ένα δυνητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΕΡΗΕΤ/ ΑΔΔ&ΣΠ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΕΡΗΕΤ/ ΑΔΔ&ΣΠ Λευκωσία, 16/06/2017 1. Το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) και το Εθνικό Κέντρο CSIRT ζητούν την υποβολή Δήλωσης Ενδιαφέροντος από φυσικά ή νομικά πρόσωπα

Διαβάστε περισσότερα

E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 281 Κ.Δ.Π. 86/99 Αρ. 3322,

E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 281 Κ.Δ.Π. 86/99 Αρ. 3322, E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 281 Κ.Δ.Π. 86/99 Αρ. 3322, 30.4.99 Αριθμός 86 Οι περί Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 1999, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση το άρθρο 19 του περί

Διαβάστε περισσότερα

Τουριστικές Αναπτύξεις με άλλες χρήσεις εντός του κελύφους του κτιρίου/ων της ξενοδοχειακής μονάδας (Condo Hotels).

Τουριστικές Αναπτύξεις με άλλες χρήσεις εντός του κελύφους του κτιρίου/ων της ξενοδοχειακής μονάδας (Condo Hotels). Τουριστικές Αναπτύξεις με άλλες χρήσεις εντός του κελύφους του κτιρίου/ων της ξενοδοχειακής μονάδας (Condo Hotels). ------------------------------------------- Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού με

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ (ΔΔΕ) ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (MASTER) ΣΤΗΝ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Κοστολόγηση Κατασκευής Προμετρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. ΘΕΜΑ: Εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (KENAK)»

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. ΘΕΜΑ: Εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (KENAK)» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ταχ. Δ/νση: Λ. Μεσογείων 119 Ταχ. Κώδικας:

Διαβάστε περισσότερα

Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ Ανάμικτη περισυλλογή Ένα δίκτυο για βρόχινα νερά και λύματα απλό και φθηνό διάμετροι μεγάλοι καθώς νερό βροχής μπορεί για μικρό διάστημα να είναι σε μεγάλες ποσότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΦΕΚ 59/Δ/ ) ΕΙΣΗΓΗΣΗ 10 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ ΑΡΧΙΤ ΜΗΧ

ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΦΕΚ 59/Δ/ ) ΕΙΣΗΓΗΣΗ 10 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ ΑΡΧΙΤ ΜΗΧ ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΦΕΚ 59/Δ/3-02-89) ΕΙΣΗΓΗΣΗ 10 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ ΑΡΧΙΤ ΜΗΧ Άρθρο 13 Κλίμακες 1. Οι κλίμακες των κτιρίων και δομικών έργων πρέπει να κατασκευάζονται (αριθμός, μορφή θέση και πλάτος) έτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΝ Αυθαίρετα: Όλη η απόφαση για τις στατικές μελέτες Σε «καραντίνα» τα ανεπαρκή κτίρια Οι εξαιρέσεις και τα οικονομικά κίνητρα

ΥΠΕΝ Αυθαίρετα: Όλη η απόφαση για τις στατικές μελέτες Σε «καραντίνα» τα ανεπαρκή κτίρια Οι εξαιρέσεις και τα οικονομικά κίνητρα ΥΠΕΝ Αυθαίρετα: Όλη η απόφαση για τις στατικές μελέτες Σε «καραντίνα» τα ανεπαρκή κτίρια Οι εξαιρέσεις και τα οικονομικά κίνητρα Η απόφαση του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή του περιεχομένου της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ. ΘΕΜΑ: «Αριθμός ελέγχων ανά κατηγορία και είδος έργων και εργασιών δόμησης, διαδικασία ελέγχων Ελεγκτών Δόμησης»

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ. ΘΕΜΑ: «Αριθμός ελέγχων ανά κατηγορία και είδος έργων και εργασιών δόμησης, διαδικασία ελέγχων Ελεγκτών Δόμησης» ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΘΕΜΑ: «Αριθμός ελέγχων ανά κατηγορία και είδος έργων και εργασιών δόμησης, διαδικασία ελέγχων Ελεγκτών Δόμησης» Άρθρο 1 Αριθμός ελέγχων ανά κατηγορία και είδος έργων και εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ Μελέτη στα πλαίσια του προγράμματος NEAR ZERO ENERGY EFFICIENT BUILDINGS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ Τον Οκτώβριο του 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τις πληροφορίες που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Συνέδριο ΟΠΕ - ΣΒΒΕ Ποιότητα, Προδιαγραφές, Πιστοποίηση, Έλεγχος Αγοράς στον κλάδο των οµικών Υλικών Ξεν. Hyatt Regency, Θεσσαλονίκη, 2 εκεµβρίου 2008 ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αυθαίρετα: Η μετάβαση από τον παλιό στο νέο νόμο- Οι προθεσμίες και τα δικαιολογητικά

Αυθαίρετα: Η μετάβαση από τον παλιό στο νέο νόμο- Οι προθεσμίες και τα δικαιολογητικά Αυθαίρετα: Η μετάβαση από τον παλιό στο νέο νόμο- Οι προθεσμίες και τα δικαιολογητικά Oι προθεσμίες Σύμφωνα με το νέο νόμο για τις προθεσμίες ολοκλήρωσης των διαδικασιών υπαγωγής προβλέπεται ότι: Ο μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 5 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 13. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Αθήνα 12/2/2004. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ο.Κ.Κ./β. Αρ. Πρωτ.: οικ.

Σελίδα 1 από 5 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 13. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Αθήνα 12/2/2004. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ο.Κ.Κ./β. Αρ. Πρωτ.: οικ. Σελίδα 1 από 5 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 13 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Αθήνα 12/2/2004 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ο.Κ.Κ./β Αρ. Πρωτ.: οικ. 7646 ΘΕΜΑ: Εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας για τις οποίες αντί της έκδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω

Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω Ταυτότητα Σχεδίων Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» ΠΠ 2014-20 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΩ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Άξονας Προτεραιότητας: ΑΠ 1: «Ενίσχυση της

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Πυρασφάλειας ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Μελέτη Πυρασφάλειας ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Χρήση Κτιρίου ιεύθυνση ΘΡΑΚΟΜΑΚΕ ΟΝΕΣ ΑΝΟΝΥΜΟΣ Ο ΟΣ Ιδιοκτήτης ΑΝΩΝΥΜΟΣ Ι ΙΟΚΤΗΤΗΣ Υπεύθυνος Παρατηρήσεις ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ Η μελέτη συντάχθηκε σύμφωνα με το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΙΣΧΥΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΩΝ ΦΡΕΑΤΙΟ min. 700 Απευθύνεται σε μελετητές: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΜΕΡΟΣ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΛΟΤ HD 3S4 ΕΛΟΤ ΜΕΡΟΣ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 61 Αρχικός έλεγχος 610 Γενικά 610.1 Κάθε ηλεκτρική εγκατάσταση πρέπει να ελέγχεται μετά την αποπεράτωση της και πριν να τεθεί σε λειτουργία από

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ»

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου

Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου Γενικό πλαίσιο που αφορά τον τρόπο παρουσίασης και περιεχόμενο της μελέτης μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων Κ.Δ.Π 111/2006 (Μηχανολογικές και Ηλεκτρολογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Οι περί Ηλεκτρισμού Κανονισμοί 1941 μέχρι 2004

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Οι περί Ηλεκτρισμού Κανονισμοί 1941 μέχρι 2004 Επώνυμο: Όνομα.:... Αρ. Ταυτότητας.:. Αρ. Υποψηφίου.:. Α Α ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Οι περί Ηλεκτρισμού Κανονισμοί 1941 μέχρι 2004 ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

9/10/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ

9/10/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Το έργο We Qualify έχει ως στόχο να βοηθήσει τον κατασκευαστικό τομέα της Κύπρου με την εκπαίδευση ατόμων στην τοποθέτηση κουφωμάτων και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της µε αρ. 13 / 2011 (αρ.πρωτ. 44423/13.10.2011) Εγκυκλίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της µε αρ. 13 / 2011 (αρ.πρωτ. 44423/13.10.2011) Εγκυκλίου ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της µε αρ. 13 / 2011 (αρ.πρωτ. 44423/13.10.2011) Εγκυκλίου Επεξηγηµατικό - ερµηνευτικό υπόµνηµα ανά κατηγορία του «ΦΥΛΛΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΙ ΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ. Η κατασκευή ενός οικοδομικού έργου διακρίνεται σε τρία βασικά στάδια :

ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ. Η κατασκευή ενός οικοδομικού έργου διακρίνεται σε τρία βασικά στάδια : ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Η κατασκευή ενός οικοδομικού έργου διακρίνεται σε τρία βασικά στάδια : Α Στάδιο : Aπό εκσκαφές μέχρι την ολοκλήρωση του οικοδομικού σκελετού. Β Στάδιο : Aπό τοιχοποιίες ως τις εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

2. ΟΔΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ.

2. ΟΔΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ. Άρθρο 13 [Όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την Υ.Α. 58185/2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α )] Χώροι στάθμευσης οχημάτων και πρατήρια υγρών καυσίμων 1. ΓΕΝΙΚΑ. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κτίρια ή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ερωτήματα για προκαταρκτικές απόψεις με βάση το άρθρο 25(8) του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ερωτήματα για προκαταρκτικές απόψεις με βάση το άρθρο 25(8) του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤιΑ Αρ. Φακ.: Αρ. Τηλ.: Αρ. Τηλεομ.: emaii: 05.33.018.004 22867620 22867755 info@moi.gov.cy ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 1453 ΛΕΥΚΩΣΙΑ 14 Ιανουαρίου 2008 ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ- ΜΕ ΤΟ ΤΗΛΕΟΜΟΙΟΤΥΠΟ Πολεοδομικές

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως Υπουργείο Εσωτερικών 25 Μαΐου 2018 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΨΗΛΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως Υπουργείο Εσωτερικών 25 Μαΐου 2018 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΨΗΛΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως Υπουργείο Εσωτερικών 25 Μαΐου 2018 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΨΗΛΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Να έχει ξεχωριστές οδεύσεις διαφυγής από το υπόλοιπο κτίριο.

Να έχει ξεχωριστές οδεύσεις διαφυγής από το υπόλοιπο κτίριο. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 5 / 2003 ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Ε _ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 30/10/2003 1. Γενικά Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κτίρια ή τμήματα κτιρίων που χρησιμοποιούνται σαν καταστήματα για την έκθεση,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ακίνητο κατά το άρθρο 948 Α.Κ. είναι το έδαφος και τα συστατικά του μέρη. Κινητό είναι ότι δεν είναι ακίνητο. Ως έδαφος νοείται ορισμένο τμήμα της επιφάνειας της γης που πληρεί

Διαβάστε περισσότερα

Κτίρια με Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας

Κτίρια με Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας Κτίρια με Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας Στα πλαίσια της παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Αύξησης των Κτιρίων με Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας ΟΕΒ 26 Οκτωβρίου 2016 Νίκος Χατζηνικολάου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 9 [Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α /2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α )

Άρθρο 9 [Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α /2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α ) Άρθρο 9 [Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 58185/2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α ) Καταστήματα 1. Γενικά. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κτίρια ή τμήματα κτιρίων που χρησιμοποιούνται σαν καταστήματα, για την

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ενας Φωτοβολταϊκό Πάρκο αποτελείται από: ΚΥΡΙΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ενας Φωτοβολταϊκό Πάρκο αποτελείται από: ΚΥΡΙΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Ενας Φωτοβολταϊκό Πάρκο αποτελείται από: ΚΥΡΙΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Φωτοβολταϊκά Πλαίσια PV Panels Μονοκρυσταλλικών στοιχείων πυριτίου, απόδοσης 13-18%. Πολυκρυσταλλικών στοιχείων πυριτίου, απόδοσης 11-15%. Thin

Διαβάστε περισσότερα

Προδιαγραφές για την κατασκευή χώρων στάθµευσης αυτοκινήτων που εξυπηρετούν τα κτίρια. (ΦΕΚ 167/ /2-3-93)

Προδιαγραφές για την κατασκευή χώρων στάθµευσης αυτοκινήτων που εξυπηρετούν τα κτίρια. (ΦΕΚ 167/ /2-3-93) ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Αριθµός 98728/7722/93 Προδιαγραφές για την κατασκευή χώρων στάθµευσης αυτοκινήτων που εξυπηρετούν τα κτίρια. (ΦΕΚ 167/ /2-3-93) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα

Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ : Εξοχικές κατοικίες στο Σκροπονέρι Ευβοίας Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα και από την ακανόνιστη

Διαβάστε περισσότερα

Σχετ. : Το υπ. αριθμ. πρωτ. 31613/23-7-2009 έγγραφό μας. Με τις διατάξειςτωνάρθρων 40 και 41 του Ν. 3775/2009 :

Σχετ. : Το υπ. αριθμ. πρωτ. 31613/23-7-2009 έγγραφό μας. Με τις διατάξειςτωνάρθρων 40 και 41 του Ν. 3775/2009 : ΘΕΜΑ: Εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 40 και 41 του Ν. 3775/2009 (ΦΕΚ 122 Α /21-7-2009) Κανόνες τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών, κανόνες υποκεφαλαιοδότησης επιχειρήσεων, διαδικασία ταχείας αδειοδότησης

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 16 Λειτουργικά, ενεργειακά και διακοσμητικά στοιχεία στις όψεις του κτιρίου

Άρθρο 16 Λειτουργικά, ενεργειακά και διακοσμητικά στοιχεία στις όψεις του κτιρίου 25 26 27 παρ. 6 28 Άρθρο 16 Λειτουργικά, ενεργειακά και διακοσμητικά στοιχεία στις όψεις του κτιρίου παρ. 5α Σε περίπτωση πανταχόθεν ελεύθερων κτιρίων ή γενικά κτιρίων που παρουσιάζουν περισσότερες της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Έγκριση ειδικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε κτίρια και οικόπεδα εντός σχεδίου περιοχών, και σε οικισμούς.

ΘΕΜΑ: Έγκριση ειδικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε κτίρια και οικόπεδα εντός σχεδίου περιοχών, και σε οικισμούς. ΘΕΜΑ: Έγκριση ειδικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε κτίρια και οικόπεδα εντός σχεδίου περιοχών, και σε οικισμούς. Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΟΣ:... ΘΕΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ:... ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ:... (απο...) Με την παρούσα σας δηλώνω οτι το προσφερόμενο για εκμίσθωση ακίνητό μου της εν θέματι προσφοράς,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

1 2 3 4 5 6 7 Παράρτημα Α:Τεχνικό Παράρτημα Έργου ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Στη σύμβαση περιλαμβάνονται οι ακόλουθες βασικές κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.Δ.Π. 39/2014 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ Ι ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Αριθμός 4757 Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014 99 Αριθμός 39 Οι περί Ρύθμισης της Ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΩΥΣΙΔΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΘ MSc UMIST, UK

ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΩΥΣΙΔΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΘ MSc UMIST, UK ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΩΥΣΙΔΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΘ MSc UMIST, UK ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σκοπός της μελέτης Παρουσίαση της μελέτης A. Έλεγχος για «απλά» κτίρια από τοιχοποιία B. Στατική επίλυση φέρουσας τοιχοποιίας C. Στατική

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ (156) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

την επιτρεπτή πτώση τάσης στις γραμμές διακλάδωσης (κριτήριο καλής

την επιτρεπτή πτώση τάσης στις γραμμές διακλάδωσης (κριτήριο καλής Εργαστηριακή Άσκηση 3 Μελέτη και Σχεδίαση Εσωτερικής Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης Κατοικίας Να πραγματοποιήσετε πλήρη μελέτη και σχεδίαση σε Auto Cad εσωτερικής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης (ΕΗΕ) κατοικίας,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσφατες τροποποιήσεις ΓΟΚ (Άρθρο7 και 11) και Κτιριοδομικού κανονισμού (Αρθ 3)

Πρόσφατες τροποποιήσεις ΓΟΚ (Άρθρο7 και 11) και Κτιριοδομικού κανονισμού (Αρθ 3) Πρόσφατες τροποποιήσεις ΓΟΚ (Άρθρο7 και 11) και Κτιριοδομικού κανονισμού (Αρθ 3) Αποφ-31252/22-7-09 (ΦΕΚ-396/ΑΑΠ/13-8-09) Συμπλήρωση των διατάξεων της Αποφ-3046/304/30-1-89 του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ "Κτιριοδομικός

Διαβάστε περισσότερα

1. Την υπ' αριθμ' πρωτ.367/ Απόφαση Ένταξης Πράξης με τίτλο «ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ

1. Την υπ' αριθμ' πρωτ.367/ Απόφαση Ένταξης Πράξης με τίτλο «ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΔΙΟΙΚ. ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ Ταχ. Δ/νση: Καλλιπόλεως 20, 162 32 ΒΥΡΩΝΑΣ Πληροφορίες: κ. Δημητρούλια Αντωνία, κ. Κατσαβδάκη Χρυσούλα Τηλ: 210

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ TD-7/2 ΑΥΤΕΠΑΓΩΓΕΣ ΞΗΡΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΣΒΕΣΕΩΣ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΗΣ ΠΥΚΝΩΤΩΝ, 20kV, 150Á.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ TD-7/2 ΑΥΤΕΠΑΓΩΓΕΣ ΞΗΡΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΣΒΕΣΕΩΣ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΗΣ ΠΥΚΝΩΤΩΝ, 20kV, 150Á. 1 Οκτώβριος 2015 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ TD-7/2 ΑΥΤΕΠΑΓΩΓΕΣ ΞΗΡΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΣΒΕΣΕΩΣ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΗΣ ΠΥΚΝΩΤΩΝ, 20kV, 150Á. I. ΣΚΟΠΟΣ Η τεχνική αυτή περιγραφή καλύπτει χαρακτηριστικά λειτουργίας, χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ Ε.Ε. Παρ. 1(1(1) Αρ. 4454,8.10.2010 Αριθμός 398 2278 Κ.Δ.Π. 398/2010 ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. Έντυπα πιστοποιητικών τα οποία συμπληρώνονται όπως περιγράφεται στις οδηγίες στο Μέρος IV

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. Έντυπα πιστοποιητικών τα οποία συμπληρώνονται όπως περιγράφεται στις οδηγίες στο Μέρος IV ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Ανδροκλέους 9, 2 ος όροφος Γρ. 204, 1060 Λευκωσία Τηλ. 22206306 ΦΑΞ. 22206360, 22206370 Τ.Θ. 20595, 1660, Λευκωσία www.contractorscouncil.org.cy

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή απόδοση κτιρίων και σχετικά Διατάγματα και Κανονισμοί

Ενεργειακή απόδοση κτιρίων και σχετικά Διατάγματα και Κανονισμοί Ενεργειακή απόδοση κτιρίων και σχετικά Διατάγματα και Κανονισμοί «Διαλέξεις ΟΕΒ σε θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος» ΟΕΒ 22 Φεβρουαρίου 2017 Νίκος Χατζηνικολάου Οδηγία 2010/31/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη ΥΣ. Σχηματική διάκριση τμημάτων ΥΣ.

Διάταξη ΥΣ. Σχηματική διάκριση τμημάτων ΥΣ. H μελέτη ενός ΥΣ είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα. Έχει να κάνει με την αντιμετώπιση διαφορετικών θεμάτων (ηλεκτρολογικών, κτιριακών, ασφάλειας). Γενικά ένας υποσταθμός αποτελείται από τα παρακάτω τέσσερα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΠΛΙΟ Λευκωσία Ναύπλιο Στην περιοχή του νέου Νοσοκομείου Λευκωσίας, η TOFARCO θα ανεγείρει 4 κατοικίες. Η περιοχή απέχει 15 λεπτά από το κέντρο της Λευκωσίας, μόλις 5 λεπτά από τα Λατσιά με τα πολυσύχναστα

Διαβάστε περισσότερα

Διεύθυνση Περιφέρειας.. Αριθ.Πρωτ.: Ημερομηνία:

Διεύθυνση Περιφέρειας.. Αριθ.Πρωτ.: Ημερομηνία: Διεύθυνση Περιφέρειας.. Αριθ.Πρωτ.: Α Ημερομηνία: Αίτηση για τη σύνδεση Φωτοβολταϊκού Συστήματος από Αυτοπαραγωγό με Ενεργειακό Συμψηφισμό στο Δίκτυο ΜΤ (Net metering) Στοιχεία του Αυτοπαραγωγού Ιδιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Τα νέα θέµατα που προκύπτουν από την εγκύκλιο 13/11, τις οδηγίες και τα παραδείγµατα, είναι:

Τα νέα θέµατα που προκύπτουν από την εγκύκλιο 13/11, τις οδηγίες και τα παραδείγµατα, είναι: ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ µε βάση την Εγκ.13/11 Τα νέα θέµατα που προκύπτουν από την εγκύκλιο 13/11, τις οδηγίες και τα παραδείγµατα, είναι: Α. Από το κείµενο της Εγκ.13/11 1. (Α.Ι.1) Κάθε αυθαίρετη κατασκευή που εµπίπτει

Διαβάστε περισσότερα

Ποιά είναι η διαδικάσία που ακολουθείται για τη δημιουργία μιας μελέτης;

Ποιά είναι η διαδικάσία που ακολουθείται για τη δημιουργία μιας μελέτης; Για εξασφάλιση άδειας οικοδομής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρολογικής μελέτης από αδειούχο ηλεκτρολόγο μελετητή. Στη μελέτη αυτή θα βασιστεί ο εργολάβος ηλεκτρολόγος για σκοπούς προσφοράς και κατασκευής.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ Περίφραξη, σήμανση εργοταξίου Α, 3 & 18.1) ΠΔ 105/95 Σήμανση εγκαταστάσεων αγωγών ατμών, θερμών υγρών ΠΔ 1073/81 (αρ. 93 & 95) ή αερίων Μέτρα ασφάλειας ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ΠΔ 1073/81 (αρ. 75-79) (εντοπισμός

Διαβάστε περισσότερα

4067/2012 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

4067/2012 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 4067/2012 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Εισηγητής : Χριστόφορος Παντουβάκης 1 Σύντομη παρουσίαση άρθρων ΝΟΚ ΑΡΘΡΑ 1-6: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (τι-πως-ποιος): αναφέρεται στους σκοπούς, στους ορισμούς, πότε απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ( Νόµοι 90 του 1972, 56 του 1982, 7 του 1990, 28 του 1991, 91 (Ι) του 1992, 55 (Ι) του 1993, 72 (Ι) του 1998, 59 (Ι) του 1999, 142 (Ι) του 1999, 24 (Ι) του 2002

Διαβάστε περισσότερα

Fespa 10 EC. For Windows. Προσθήκη ορόφου και ενισχύσεις σε υφιστάμενη κατασκευή. Αποτίμηση

Fespa 10 EC. For Windows. Προσθήκη ορόφου και ενισχύσεις σε υφιστάμενη κατασκευή. Αποτίμηση Fespa 10 EC For Windows Προσθήκη ορόφου και ενισχύσεις σε υφιστάμενη κατασκευή Αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας του κτιρίου στη νέα κατάσταση σύμφωνα με τον ΚΑΝ.ΕΠΕ 2012 Αθήνα, εκέμβριος 2012 Version

Διαβάστε περισσότερα