ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ"

Transcript

1 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΟΜΑΔΑ Α (FIRST AID):ΜΑΧΑ ΕΛΕΑΝΘΗ ΜΕΛΙΣΣΟΥ ΑΜΑΛΙΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΑΙΝΑ ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΗ ΜΟΝΑΝΤΕΡΟΥ ΟΛΓΑ ΜΑΝΩΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Πρώτες βοήθειες γνώση και δράση. Είναι το θέμα που ασχολείται η ομάδα μας FIRST AID εδώ και αρκετό καιρό,η οποία αποτελείται από 6 άτομα : Ελεάνθη Μαχά-Μελισσού Αμαλία-Παρασκευή- Ευγενία Λαίνα-Νίκη Μαρκοπούλου-Όλγα Μονάντερου και Γεωργία Μανώλη. Η έρευνά μας ασχολείται με: τι είναι πρώτες βοήθειες και τι είναι υγεία και η αξία της την αναγκαιότητα παροχής πρώτων βοηθειών, με τους βασικούς λόγους εκπαίδευσης για παροχή Π.Β και αξία εθελοντισμού τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού Μυοσκελετικό- Αναπνευστικό-Κυκλοφορικό-Νευρικό την αναγνώριση-εκτίμηση-και έγκαιρη αντιμετώπιση σε τραύματα, θλάσεις, διαστρέμματα, κατάγματα, εξαρθήματα, επιληψία, διάσειση, υστερία, λιποθυμικές καταστάσεις, ηλίαση, θερμοπληξία, εγκαύματα, δηλητηριάσεις, τσιμπήματα, ξένα σώματα στον οργανισμό, Κ.Α.Ρ.Π.Α., ομαδικά ατυχήματα πρόληψη ατυχημάτων σε διάφορα σημεία.

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κατά την γνώμη μας, το θέμα των πρώτων βοηθειών είναι πολύ σημαντικό στην καθημερινή μας ζωή, αφού μέσω της εκπαίδευσης που λάβαμε κατά την διάρκεια της διερευνητικής εργασίας μπορούμε: να βοηθήσουμε και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές οποιαδήποτε στιγμή εμφανιστεί ανάγκη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μικροατυχήματα, τα οποία λαμβάνουν χώρα στον καθημερινό μας περίγυρο

4 ΣΤΟΧΟΙ Συμμετοχή των μαθητών σε όλες τις φάσεις διερεύνησης των επιμέρους θεμάτων Αξιοποίηση των μεθόδων και πρακτικών κυρίως της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας, προκειμένου να ερευνήσουμε, να επεξηγήσουμε, να συνθέσουμε αλλά και να βιώσουμε την προσφορά βοήθειας στον συνάνθρωπο

5 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ είναι η περιγραφή των ερευνητικών μέσων και η τεκμηρίωσή της επιλογής τους. Για την πραγματοποίηση της εργασίας εφαρμόστηκαν: Βιωματικοί μέθοδοι : καταιγισμός ιδεών, παιχνίδι ρόλων (τραυματίας και διασώστης), εθελοντισμός Διδακτικές μέθοδοι : έρευνα (ερωτηματολόγιο), συνεντεύξεις, σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο χώρο του σχολείου από Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, σεμινάριο Κ.Α.Ρ.Π.Α. στο ΕΚΑΒ Λαμίας από ιατρό και εθελοντές Είδη έρευνας: περιγραφική και ερμηνευτική Μέθοδοι έρευνας: ποιοτική (διερεύνηση στάσεων) και ποσοτική (ποσοστιαία ανάλυση) Τεχνικές έρευνας: Συμπληρώθηκε ερωτηματολόγιο από τους μαθητές του 2 ου Λυκείου Λαμίας. Κάθε μέλος ομάδας επεξεργάστηκε 4 ερωτηματολόγια και ακολούθησε επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων μέσω υπολογιστή από κάθε ομάδα. Οι βιβλιογραφικές πηγές αποτελούν εφημερίδες, περιοδικά, ενημερωτικά φυλλάδια αρμόδιων φορέων, βιβλία καθώς επίσης το έντυπο υλικό των σεμιναρίων και οι σημειώσεις των παιδιών στα πλαίσια των συνεντεύξεων και παρουσιάσεων των αρμοδίων.

6 ΠΛΑΙΣΙΟ Οριοθέτηση των όρων και υποχρεώσεων των μελών της ομάδας Προετοιμασία πριν από κάθε συνάντηση της ομάδας Τήρηση του χρονοδιαγράμματος Ενεργή συμμετοχή και θετική στάση όλων των μελών στις δράσεις και συζητήσεις της ομάδας Αλληλοβοήθεια

7 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

8 Α)ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα που παρέχεται στο θύμα ενός ατυχήματος ή σε κάποιον που αρρώστησε ξαφνικά, μέχρι την μεταφορά του στο Νοσοκομείο. Σκοπός τους είναι: η διατήρηση της ζωής η πρόληψη της επιδείνωσης της κατάστασης η ανακούφιση από τον πόνο η βοήθεια για ανάνηψη

9 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ Η Υγεία είναι ο παράγοντας που μετράει την φυσική, ψυχολογική ή ακόμα και την πνευματική κατάσταση ενός ζώντος οργανισμού. Έτσι λοιπόν, η έννοια της υγείας, δεν αποδίδεται μόνο από την ιατρική, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, η οικονομία, η εργασία κ.α. Το πως ορίζεται βέβαια η υγεία και η ασθένεια ως κοινωνική αναπαράσταση ίσως να διαφέρει ανάλογα με τις πολιτιστικές διαφορές, τις ιδέες και πεποιθήσεις, την εκπαίδευση και την παιδεία αλλά και τις θρησκευτικές αντιλήψεις (για τη ζωή, το θάνατο, την αμαρτία, την τιμωρία, το μίασμα), καθώς και τις αντιλήψεις για το σώμα (για τα όρια του, την καθαριότητα, την εικόνα του, το φύλο του) που υπάρχουν σε κάθε κοινωνία.

10 Β)ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ Κάθε υπεύθυνος πολίτης οφείλει να διαθέτει γνώσεις πρώτων βοηθειών, αφού όλοι μας μπορεί να βρεθούμε κάποτε σε μια κατάσταση όπου θα τις χρειαστούμε για κάποιον συνάνθρωπο μας η και για τους εαυτούς μας. Η ικανότητα να αναγνωρίζουμε ένα σοβαρό η επείγον ιατρικό περιστατικό και η γνώση του πως θα εξασφαλίσουμε βοήθεια,μπορεί να σώσει μια ζωή από βέβαιο θάνατο.

11 ΒΑΣΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ Οι πρώτες βοήθειες δεν είναι εγκυκλοπαιδική γνώση, είναι ένα πακέτο ειδικών γνώσεων με δυνητικά άμεση εφαρμογή και κυριότεροι στόχοι αυτών είναι: η διάσωση της ζωής του θύματος η πρόληψη της επέκτασης της βλάβης του οργανισμού η σχετική βελτίωση της κατάστασης του θύματος η προετοιμασία του θύματος για τη μετέπειτα ειδική ιατρική του αντιμετώπιση η αυτοπροστασία Εθελοντισμός είναι η μη αμειβόμενη και δίχως επαγγελματική εξέλιξη δραστηριοποίηση των πολιτών που αποβλέπει στην ευημερία του συνανθρώπου, της κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα. Δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή ανιδιοτελούς κοινωνικού έργου, αλλά περισσότερο αφορά μια στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή.

12 Γ)ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ: ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ- ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ-ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ-ΝΕΥΡΙΚΟ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Μπορούμε να σταθούμε,να καθίσουμε και να κινηθούμε λόγω του μυοσκελετικού μας συστήματος.206 κόκκαλα-600 μύς και περισσότερες από 1200 ενώσεις. Η μετακίνηση μυών απαιτεί τη συνεργασία του νευρικού και του μυοσκελετικού συστήματος. Η κίνηση πραγματοποιείται όταν ομάδες μυικών κυττάρων συσπώνται. Οι ηλεκτροχημικές ωθήσεις από το νευρικό σύστημα υποκινούν τις ίνες, που αποκαλούνται sarcomeres,αναγκάζοντάς τες να κοντίνουν.η συστολή συνεχίζεται έως ότου παύσουν οι ωθήσεις και ο μύς για ακόμα μια φορά χαλαρώνει. Όταν ο μύς συσπάται, έλκει τα οστά στα οποία προσφύεται, με αποτέλεσμα την κίνηση των οστών. Οι ενώσεις μαλακώνοντας τις δομές μεταξύ των οστών, καθιστούν την κίνηση πιο ομαλή και πιο εύκολη. Χάρις στην ομαδική συνεργασία των μυών, των κόκκαλων και των ενώσεων, η μετακίνηση γίνεται δυνατή.

13 ΑΝΑΠΝΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου. Διακρίνονται:. ρινική κοιλότητα, φάρυγγας, λάρυγγας, τραχεία, πνεύμονες, βρόγχοι, αναπνευστικές κυψελίδες Το αναπνευστικό σύστημα είναι το σύστημα εκείνων των οργάνων που χρησιμεύουν στην πρόσληψη του ατμοσφαιρικού αέρα από το περιβάλλον, την εισαγωγή του στους πνεύμονες, την παραλαβή του οξυγόνου από αυτόν και την απόδοση σε αυτόν του διοξειδίου του άνθρακα. Όλη αυτή η διαδικασία που τροφοδοτεί τον οργανισμό με το απαραίτητο στη ζωή οξυγόνο είναι η αναπνοή.

14 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που αντλεί και μεταφέρει το αίμα σε όλο το σώμα. Στην καρδιά, η αριστερή κοιλία συσπάται, ωθώντας τα ερυθρά κύτταρα αίματος στην αορτή, τη μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος. Από αυτό το σημείο, το αίμα κινείται μέσω μιας σειράς όλο και περισσότερο μικρότερων αρτηριών, έως ότου φθάνει σε ένα τριχοειδές αγγείο, τη σύνδεση μεταξύ των αρτηριών και των φλεβών. Τα μόρια οξυγόνου αποσυνδέονται από τα ερυθρά κύτταρα αίματος και ξεφεύγουν πέρα από τον τριχοειδή τοίχο, στον ιστό σωμάτων. Τότε το αίμα έχει πλέον αποξυγονωθεί και αρχίζει την επιστροφή του στην καρδιά. Περνά μέσω των ολοένα και περισσότερο μεγαλύτερων φλεβών για να φθάσει τελικά στο σωστό αίθριο. Εισάγεται στη σωστή κοιλία, η οποία με τη σειρά της το αντλεί μέσω των πνευμονικών αρτηριών στους πνεύμονες, για να πάρει περισσότερο οξυγόνο. Οξυγονωμένο, πλέον, το αίμα υπεισέρχεται στο αριστερό αίθριο, κινείται στην αριστερή κοιλία και «το ταξίδι του αίματος» αρχίζει και πάλι.

15 ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το Νευρικό Σύστημα αποτελείται από δύο μέρη: το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και το Περιφερικό Νευρικό Σύστημα. Το Περιφερικό Νευρικό Σύστημα αποτελείται από όλα τα νεύρα, που εξέρχονται από το κεντρικό νευρικό σύστημα και διακλαδίζονται σε όλο το σώμα. Τα νευρικά αυτά ερεθίσματα μεταδίδονται ως ωθήσεις νεύρων από και προς το κεντρικό νευρικό σύστημα και άλλα μέρη του σώματος Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, που αποτελείται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, λαμβάνει τις πληροφορίες από το περιφερικό νευρικό σύστημα και τις αισθήσεις, συντονίζει την κίνηση και είναι το κέντρο της μνήμης, της συνειδητής σκέψης, των εκούσιων δραστηριοτήτων, όπως το βάδισμα και άλλων αυτόματων σωματικών λειτουργιών, όπως η έκκριση σάλιου.

16 Δ)ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ-ΕΚΤΙΜΗΣΗ-ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ *ΤΡΑΥΜΑΤΑ-ΘΛΑΣΕΙΣ-ΔΙΑΣΤΡΕΜΑΤΑ- ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ-ΕΞΑΡΘΗΜΑΤΑ *ΕΠΙΛΗΨΙΑ-ΔΙΑΣΕΙΣΗ-ΥΣΤΕΡΙΑ-ΛΙΠΟΘΥΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ *ΗΛΙΑΣΗ-ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ-ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ- ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ-ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ-ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ *Κ.Α.Ρ.Π.Α. *ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ(ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ)

17 Αντιμετώπιση μικρών ή μεγαλύτερων τραυμάτων Τραύμα :ονομάζεται στην ιατρική "κάθε βίαιη καταστροφή ιστών, εσωτερική ή εξωτερική, ανεξάρτητα από το αίτιο που την προκάλεσε". Σε περίπτωση μικρών τραυμάτων: Βάζουμε το άτομο να καθίσει και πλένουμε το τραύμα με άφθονο τρεχούμενο νερό (καλό είναι να φοράμε γάντια). Στεγνώνουμε με αποστειρωμένη γάζα. Καλύπτουμε το τραύμα, αν χρειάζεται, με αποστειρωμένη γάζα ή τραυμαπλάστ. Ελέγχουμε την κάρτα εμβολιασμών για το αντιτετανικό εμβόλιο. Σε περίπτωση έντονης αιμορραγίας: Πιέζουμε σταθερά με την παλάμη μας απευθείας πάνω στο σημείο που αιμορραγεί (φορώντας γάντια). Τοποθετούμε γάζες ή καθαρά πανιά πάνω στο τραύμα και τυλίγουμε με επίδεσμο. Αν συνεχίζει η αιμορραγία προσθέτουμε και άλλα επιθέματα πάνω σ αυτά που ήδη υπάρχουν και ξαναδένουμε. Εάν είναι πολύ μεγάλη η αιμορραγία, φροντίζουμε για τη μεταφορά στο νοσοκομείο.

18 Θλάση Θλάση είναι η ρήξη των μυϊκών ινών από είτε από υπερβολικά έντονη σύσπαση, υπερβολική διάταση ή από άμεση πλήξη του μύς από κάποιο εξωτερικό παράγοντα (πχ. λάκτισμα). Πρέπει να αποφεύγονται τα εξής: Αποφύγετε τις ζεστές κομπρέσες γιατί επιδεινώνουν τον πόνο και το αιμάτωμα και προκαλούν οίδημα στην περιοχή της θλάσης. Αποφύγετε τις θερμαντικές αλοιφές οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση της μυϊκής θλάσης καθώς και έγκαυμα αν τις εφαρμόσουμε σε μεγάλη ποσότητα. Αποφύγετε την επίδεση με ελαστικό επίδεσμο Πρέπει να γίνουν τα εξής: Ξαπλώστε το άτομο που έχει υποστεί την μυϊκή θλάση σε αναπαυτική θέση και τοποθετήστε μια σακούλα με πάγο τυλιγμένη σε μία πετσέτα η οποία έχει αποιδηματική δράση και χαρίζει μία αίσθηση ανακούφισης. Τοποθετήστε αρκετές φορές την ημέρα παγοκύστη ώστε να μειωθεί το οίδημα. Η εκτίμηση από τον ειδικό ιατρό είναι απαραίτητη για την γρήγορη αποθεραπεία από τον τραυματισμό ο οποίος θα μας προτείνει αντιφλεγμονώδη θεραπεία και ξεκούραση.

19 Διαστρέμματα Διάστρεμμα καλείται η βλάβη της άρθρωσης που έχει δημιουργηθεί από μια απότομη κίνηση. Πρέπει να αποφεύγονται τα εξής: Αποφεύγετε να στέκεστε σε όρθια θέση γιατί ο πόνος γίνεται έντονος και προκαλείται οίδημα στην περιοχή εάν ο τραυματισμός είναι στο πόδι. Αποφεύγετε τα ζεστά επιθέματα ή τις θερμαντικές αλοιφές που ζεσταίνουν την περιοχή του τραυματισμού και επιδεινώνουν το οίδημα. Μην προκαλείτε απότομες κινήσεις ή πίεση στην τραυματισμένη περιοχή. Πρέπει να γίνουν τα εξής: Τοποθετήστε παγοκύστη στην άρθρωση ή βάλτε το άκρο που έχει υποστεί την κάκωση κάτω από παγωμένο νερό. Εάν ο πόνος είναι ανυπόφορος, πάρτε κάποιο παυσίπονο. Εφαρμόστε ελαστική επίδεση με ήπια πίεση ειδικά αν η περιοχή είναι πρησμένη Τοποθετήστε το μέλος που έχει υποστεί το διάστρεμμα σε υψηλότερο επίπεδο από την οριζόντια θέση του σώματος. Αναζητήστε ιατρική βοήθεια για περαιτέρω κλινικοεργαστηριακό έλεγχο.

20 Κατάγματα Κάταγμα καλείται η διακοπή, μερική ή ολική, της συνέχειας του οστού. Πρέπει να αποφεύγονται τα εξής: Οι άσκοπες μετακινήσεις Μην προσπαθείτε να κουνήσετε το μέλος που έχει υποστεί χτύπημα ιδιαίτερα εάν είναι στον αυχένα ή στην σπονδυλική στήλη Μην χρησιμοποιείτε ζεστά επιθέματα ή ισχυρή επίδεση με επιδέσμους. Αν το κάταγμα είναι στο άνω άκρο και φοράτε δαχτυλίδια ή ρολόι, βγάλτε τα αμέσως γιατί στην περιοχή θα αναπτυχθεί οίδημα που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην κυκλοφορία του αίματος. Αποφύγετε το φαγητό ή την λήψη υγρών, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα σε περίπτωση χορήγησης γενικής αναισθησίας στο νοσοκομείο Πρέπει να γίνουν τα εξής: Τοποθετήστε πάνω από την περιοχή του κατάγματος μια σακούλα με πάγο ή παγοκύστη. Αν ο πόνος είναι ανυπόφορος, πάρτε ένα παυσίπονο Ακινητοποιήστε το μέλος που έχει πάθει κάκωση με έναν ελαστικό επίδεσμο ή ένα πρόχειρο νάρθηκα ώστε να περιοριστεί το οίδημα και να μην επιδεινωθεί η κατάσταση του κατάγματος. Επισκεφθείτε το εφημερεύον νοσοκομείο για περεταίρω κλινικοεργαστηριακό έλεγχο και αντιμετώπιση.

21 Εξάρθρωση Οι εξαρθρώσεις συνήθως προκαλούνται από απότομη πρόσκρουση. Αυτό συμβαίνει μετά από χτύπημα, πτώση ή άλλο τραυματισμό της άρθρωσης. Τα συμπτώματα είναι: Μια μετατοπισμένη άρθρωση μπορεί να είναι: Εμφανώς εκτός κανονικής θέσης, αλλοιωμένη σε χρώμα ή παραμορφωμένη Περιορισμένης κινητικότητας Πρησμένη ή μελανιασμένη Πολύ επώδυνη, ιδιαίτερα αν προσπαθήσετε να την χρησιμοποιήσετε ή ρίξετε βάρος σε αυτήν Οι πρώτες βοήθειες 1. Καλέστε ασθενοφόρο πριν αποφασίσετε να προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον με πιθανή εξάρθρωση, ιδιαίτερα αν το ατύχημα που προκάλεσε τη βλάβη αποτελεί απειλή για τη ζωή 2. Αν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός, ελέγξτε την αναπνοή και την κυκλοφορία του αίματος του τραυματία. Αν είναι απαραίτητο, αρχίστε ασκήσεις αναπνοής, ανάνηψης ή περιορισμού της αιμορραγίας. 3. Μην μετακινήσετε τον τραυματία αν πιστεύετε ότι έχει τραυματιστεί στο κεφάλι, την πλάτη ή τα πόδια. Κρατήστε τον ακίνητο και καθησυχάστε τον. 4. Αν το δέρμα έχει σχιστεί, λάβετε μέτρα ώστε να αποφευχθεί τυχόν μόλυνση. Μην αναπνέετε πάνω από την πληγή και μην την ψηλαφείτε. Αν είναι δυνατόν, ξεπλύνετε ελαφρά το τραύμα για να αφαιρέσετε τυχόν βρώμα (χώμα κλπ.), αλλά μην τρίβετε ή αγγίζετε. Καλύψτε την με αποστειρωμένους επιδέσμους. 5. Χρησιμοποιήστε νάρθηκα ή αναρτήρα στο τραύμα στη θέση που το βρήκατε. Μην μετατοπίζετε την άρθρωση. Ακινητοποιήστε τις περιοχές ψηλότερα και χαμηλότερα από την τραυματισμένη άρθρωση. 6. Ελέγξτε την κυκλοφορία του αίματος γύρω από το τραύμα, πιέζοντας σταθερά το δέρμα στο σημείο του τραύματος. Στην αρχή πρέπει να είναι άσπρο και σε δύο δευτερόλεπτα περίπου να ανακτήσει το χρώμα του. 7. Εφαρμόστε παγοκύστες για την ανακούφιση του πόνου και του πρηξίματος. 8. Λάβετε μέτρα για να προλάβετε τυχόν σοκ. Εκτός αν υπάρχει τραύμα στο κεφάλι, τον αυχένα ή την πλάτη, ξαπλώστε κάτω τον τραυματία, ανασηκώστε του τα πόδια ώστε να είναι περίπου 30 εκ. ψηλότερα από το κεφάλι και καλύψτε τον με ένα παλτό ή μια κουβέρτα.

22 Τι να ΜΗΝ κάνετε ΜΗΝ μετακινείτε τον τραυματία πριν σταθεροποιήσετε το τραύμα. ΜΗΝ μετακινείτε άτομο με τραυματισμένο ισχίο, λεκάνη ή μηρό εκτός κι αν απολύτως απαραίτητο. Αν είστε ο μοναδικός διασώστης και πρέπει να μετακινήσετε τον τραυματία σε ασφαλές σημείο, τραβήξτε τον από τα ρούχα. ΜΗΝ αποπειραθείτε να ισιώσετε ένα παραμορφωμένο οστό ή άρθρωση ή να του αλλάξετε θέση. ΜΗΝ δοκιμάσετε τη λειτουργικότητα ενός παραμορφωμένου οστού ή άρθρωσης. ΜΗΝ δώσετε στον τραυματία τίποτα από το στόμα. Καλέστε αμέσως ιατρική βοήθεια αν το άτομο παρουσιάζει τα εξής: Εξακριβωμένη ή πιθανή εξάρθρωση ή σπασμένο οστό Εκτεταμένη αιμορραγία Μια περιοχή κάτω από το σημείο του τραύματος είναι ωχρή, κρύα, ιδρωμένη ή κυανή Σημάδια μόλυνσης όπως θερμότητα και ερυθρότητα στην περιοχή του τραύματος, πύον ή πυρετός Οστό που προεξέχει από το δέρμα

23 Επιληψία Επιληψία είναι μια οικογένεια από διαφορετικές διαταραχές που έχουν ως κοινό σημείο τους επαναλαμβανόμενους παροξυσμούς με αιφνίδια, υπέρμετρη και ανώμαλη εκφόρτιση εγκεφαλικών νευρώνων. Οι επιληπτικοί παροξυσμοί μπορεί να προκαλούν σπασμούς ή και οπτικές, ακουστικές ή οσφρητικές ψευδαισθήσεις. Τι πρέπει να ξέρουμε όλοι μας όταν δούμε ένα άτομο να κάνει μια επιληπτική κρίση με σπασμούς: Να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να καθησυχάσουμε όσους βρίσκονται κοντά και να αφήσουμε την κρίση να εξελιχθεί χωρίς να προσπαθήσουμε να τη σταματήσουμε. Να χρονομετρήσουμε την κρίση. Να απομακρύνουμε αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν τραύματα. Να χαλαρώσουμε τα ρούχα και να βγάλουμε τα γυαλιά ή την οδοντοστοιχία, αν φοράει. Να βάλουμε κάτι μαλακό κάτω από το κεφάλι π.χ. σακάκι. Να γυρίσουμε (μετά την κρίση) τον ασθενή σε πλάγια θέση για να μην καταπιεί ενδεχόμενα εμέσματα. Να παραμείνουμε για λεπτά της ώρας και να ελέγξουμε την αναπνοή και το χρώμα του. Να προσφερθούμε να καλέσουμε ένα ταξί, συγγενή ή φίλο για να βοηθήσουν το άτομο να πάει σπίτι αν φαίνεται μπερδεμένο ή αν δεν μπορεί να πάει σπίτι μόνος του. Να δείξουμε κατανόηση μετά την κρίση. Δεν χρειάζεται να καλέσουμε για ασθενοφόρο εκτός εάν το άτομο έχει τραυματιστεί, ή κύρια κρίση διαρκεί πάνω από 5 λεπτά ή εάν η κρίση επαναληφθεί ή εάν υπάρχει πρόβλημα με την αναπνοή του.

24 Τι δεν πρέπει να κάνουμε: Να μετακινήσουμε το άτομο, εκτός εάν κινδυνεύει. Να περιορίσουμε τις κινήσεις. Να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε το στόμα. Να προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποιο αντικείμενο στο στόμα. Να του δώσουμε κάτι να πιει. Να προσπαθήσουμε να κάνουμε τεχνητή αναπνοή εκτός από τη σπάνια περίπτωση που ο ασθενής δεν αναπνέει μετά την κρίση

25 Διάσειση Διάσειση είναι ο τραυµατισµός του εγκεφάλου µετά από βίαιη πρόσκρουσή του στα τοιχώµατα του κρανίου. Τι θα δείτε: Μικρής διάρκειας απώλεια των αισθήσεων. Μόλις ο πάσχων συνέλθει µπορεί να αναφέρει ήπιο πονοκέφαλο, ελαφριά ζάλη ή ακόµα και απώλεια µνήµης σχετικά µε τα γεγονότα αµέσως πριν το ατύχηµα. Τι πρέπει να κάνετε: Τοποθετήστε τον πάσχοντα σε στάση ανάνηψης και παρακολουθείτε συνεχώς την αναπνοή και το σφυγµό µέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια. Να είστε έτοιµοι να ξεκινήσετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΑ) εάν χρειαστεί. Ακόµη και εάν ο πάσχων συνέλθει πλήρως και αισθάνεται καλά, συµβουλέψτε τον να αναζητήσει ιατρική βοήθεια προληπτικά. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Μη µετακινείτε τον πάσχοντα, υπάρχει πιθανότητα να υποκρύπτεται τραυµατισµός του κρανίου ή του αυχένα. Μη δίνετε στον πάσχοντα τίποτα να φάει ή να πιει επειδή µπορεί αργότερα να χρειαστεί να υποβληθεί σε γενική αναισθησία.

26 Υστερία Με τον όρο υστερία, που έχει αντικατασταθεί σήμερα από τον όρο μετατρεπτική διαταραχή, εννοείται στην ψυχολογία μια μορφή σωματομορφικής διαταραχής κατά την οποία το άγχος και οι ψυχολογικές πιέσεις μετατρέπονται σε οργανικά συμπτώματα, όπως είναι η παράλυση, η τύφλωση και η κώφωση.

27 Λιποθυμία Λιποθυμία καλείται η μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο με συνέπεια την μειωμένη οξυγόνωση του, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια συνείδησης. Συνοπτικά αναφέρουμε αιτίες της λιποθυμίας είναι: Υπογλυκαιμία, αφυδάτωση, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, καρδιακές παθήσεις, εγκυμοσύνη, έντονο ψυχικό stress. Πρέπει να αποφεύγονται τα εξής: Μην μετακινείτε το άτομο που έχει υποστεί λιποθυμικό επεισόδιο και πιθανότατα έχει τραυματιστεί από κάποια πτώση. Αν υποπτεύεστε τραυματισμό από την πτώση ζητείστε ιατρική βοήθεια Μη σκεπάζετε με κουβέρτες, ρούχα, γιατί η ζέστη προκαλεί αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα την μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο. Αποφύγετε την χορήγηση τροφής καφέ και αλκοόλ ή άλλων υγρών σε άτομο με μειωμένο επίπεδο συνείδησης, γιατί σε ενδεχόμενη επανάληψη του λιποθυμικού επεισοδίου μπορεί να προκληθεί έμετος με εισρόφηση και πνιγμονή.

28 Πρέπει να γίνουν τα εξής: Διαπιστώστε ότι δεν υπάρχει απόφραξη αεροφόρων οδών από την γλώσσα που δεν είναι γυρισμένη προς τα πίσω και ότι δεν υπάρχει τροφή ή εμέσματα στο στόμα. Βεβαιωθείτε ότι ο ασθενής αναπνέει και έχει σφυγμούς.αν όχι τηλεφωνήστε άμεσα στο ΕΚΑΒ ( 166) δώστε τα στοιχεία σας, την περιοχή που βρίσκεστε και την κατάσταση που αντιμετωπίζετε ( πχ ένας αντρας που δεν έχει σφυγμους και δεν αναπνέει). Στη συνέχεια ζητείστε βοήθεια από τους παρευρισκόμενους και ξεκινείστε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) μέχρι να φτάσει βοήθεια. Αν ο ασθενής δεν έχει τις αισθήσεις του αλλά αναπνέει και έχει σφύξεις τον τοποθετούμε πλάγια και τον έχουμε υπό παρακολούθηση μέχρι να φτάσει βοήθεια Ξαπλώστε το άτομο σε οριζόντια θέση με τα πόδια ψηλά όσο το δυνατόν περισσότερο όταν αυτό δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του. Χαλαρώστε τα ρούχα, γραβάτες, ζώνες, που μπορούν να εμποδίζουν την φυσιολογική αναπνοή Σε ενδεχόμενο κρανιοεγκαφαλικής κάκωσης και πρόκλησης λιποθυμικού επεισοδίου κάνουμε τα παρακάτω με την σειρά προτεραιότητας που αναφέραμε, τοποθετούμε ένα μαλακό αυχενικό κολάρο το οποίο είναι απαραίτητο εξάρτημα για το φαρμακείο μας και καλούμε ασθενοφόρο ή ιατρική βοήθεια άμεσα. Άτομο το οποίο για οποιονδήποτε λόγο έχασε τις αισθήσεις του έστω και για λίγο πρέπει άμεσα να εξεταστεί από ιατρό για να διερευνηθούν τα αίτια αυτού του επεισοδίου απώλειας συνείδησης.

29 ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ Γενικά Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό με οποιοδήποτε τρόπο και σε τέτοια ποσότητα ώστε να προκαλέσει βλάβη της υγείας ή και θάνατο. Η βαρύτητα μιας δηλητηρίασης εξαρτάται από: α. Την ποσότητα του δηλητηρίου β. Το είδος και την τοξικότητα του δηλητηρίου (π.χ. διεγερτικά κατασταλτικά) γ. Το χρόνο που παραμονής της ουσίας στον οργανισμό δ. Το άδειο ή γεμάτο στομάχι ε.τον εθισμό στην τοξική ουσία

30 ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ Πρώτες Βοήθειες: Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και πάρτε πληροφορίες από τον ίδιο τον πασχόντα ή τους παραβρισκομένους, για το είδος του δηλητηρίου, την ποσότητα, το χρόνο που πέρασε από τη στιγμή της λήψης του. Καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων Ενεργήστε σύμφωνα με τις οδηγίες του Κέντρου.

31 ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ Πρώτες Βοήθειες: Προκαλέστε έμετο. Χορηγείστε, μετά τον έμετο, ενεργό άνθρακα. Αντιμετωπίστε τη διάρροια με τροφές όπως ρύζι, φρυγανιά, βρασμένη πατάτα, βρασμένο καρότο, κομπόστα μήλο, μπανάνα. Αντιμετωπίστε την αφυδάτωση με έτοιμα φαρμακευτικά σκευάσματα ή χορηγήστε άφθονα υγρά, τσάϊ με λεμόνι, αναψυκτικά τύπου cola (χωρίς ανθρακικό) γουλιά γουλιά. Φροντίστε για τη σταδιακή επανασίτιση.

32 ΒΑΣΙΚΗ ΑΝΑΝΗΨΗ Βήματα «Καρδιοπνευμονικής Ανάνηψης» (ΚΑΡ.Π.Α.) Ο συνδυασμός στερνικών συμπιέσεων και τεχνητής αναπνοής είναι γνωστός ως «καρδιοπνευμονική ανάνηψη» (ΚΑΡ. Π.Α) Πότε εφαρμόζουμε ΚΑΡ.ΠΑ. ΚΑΡ.Π.Α. εφαρμόζεται σε άτομο με απώλεια των αισθήσεων (αναίσθητο) το οποίο δεν αναπνέει ή εμφανίζει έντονο ρόγχο. Αυτό συμβαίνει σε περίπτωση ασφυξίας ή καρδιακής ανακοπής. Η βασική αρχή ( αλυσίδα επιβίωσης) είναι: 1. Έγκαιρη κλήση του ΕΚΑΒ (166) 2. Έγκαιρη έναρξη της βασικής ΚΑΡ.Π.Α Βασικά βήματα της ΚΑΡ.Π.Α.: Φροντίστε για την ασφάλεια τη δική σας και του θύματος. Ελέγξτε αν το θύμα αντιδρά, ρωτώντας το δυνατά «είσαι καλά; είσαι καλά;» και κουνώντας ελαφρά τους ώμους του. Ελέγξτε αν αναπνέει Για να ελέγξετε αν το θύμα αναπνέει πλησιάστε το αυτί σας κοντά στο στόμα και την μύτη του για όχι περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα για να αισθανθείτε και να ακούσετε αν βγαίνει αέρας. Ταυτόχρονα μπορείτε να δείτε αν ο θώρακας του θύματος ανεβοκατεβαίνει. Αν δεν ακούσετε και δεν αισθανθείτε τον αέρα και δεν βλέπετε τον θώρακα να ανεβοκατεβαίνει και ταυτόχρονα υπάρχει κυάνωση τότε καλέστε το 166.

33 Εάν δεν αντιδρά: Φωνάξτε για βοήθεια από τους περαστικούς. Καλέστε το 166 Απελευθερώστε τους αεραγωγούς. Επιτυγχάνετε με έκταση του κεφαλιού, έλξη και ανύψωση της κάτω γνάθου και αφαίρεση τυχόν ξένου σώματος από το στόμα. Ξεκινήστε αμέσως τις στερνικές συμπιέσεις (30 στερνικές συμπιέσεις) προκειμένου να αποκατασταθεί η καρδιακή λειτουργία του θύματος Για να κάνετε συμπιέσεις: Τοποθετήστε τη βάση της παλάμης στο κέντρο του στέρνου. Ακουμπήστε από πάνω την άλλη σας παλάμη, πλέξτε τα δάχτυλα των δύο χεριών μεταξύ τους και πιέστε το στήθος, έχοντας τα χέρια σας τεντωμένα και χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματος σας, έτσι ώστε κάθε φορά να υποχωρεί το στήθος κατά 4-5 εκατοστά. Δώστε δύο διαδοχικές εμφυσήσεις (τεχνητή αναπνοή) Για να κάνετε σε κάποιον τεχνητή αναπνοή, τεντώστε το κεφάλι του προς τα πίσω, ανασηκώστε το πιγούνι, κλείστε τη μύτη του, πάρτε μία ανάσα, εφαρμόστε το στόμα σας στο στόμα του θύματος και φυσήξτε σταθερά και απαλά. Δείτε το στήθος να ανεβαίνει. Μόλις το στήθος επανέλθει, δώστε δεύτερη εμφύσηση κατά τον ίδιο τρόπο. Συνεχίστε με κύκλους 30 στερνικές συμπιέσεις, 2 εμφυσήσεις μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου, την ανάνηψη του ατόμου ή την δική σας εξάντληση.

34

35 ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ Βλάβες των ιστών που προκαλούνται από θερμότητα. Αντιμετώπιση ελαφρών εγκαυμάτων: Ξεπλένουμε το τραύμα με κρύο νερό για 10 λεπτά περίπου, ώστε να σταματήσουμε το κάψιμο και να ανακουφίσουμε τον πόνο. Αφαιρούμε κοσμήματα, ρολόγια και σφιχτά ρούχα από την τραυματισμένη περιοχή. Καλύπτουμε την περιοχή με αποστειρωμένο επίδεσμο ή σεντόνι. Στη συνέχεια τοποθετούμε μια ενυδατική κρέμα ή κρέμα με 1% υδροκορτιζόνη, η οποία μπορεί να μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο και να επιταχύνει τη διαδικασία ίασης. Για την ανακούφιση από τον πόνο μπορεί κανείς να πάρει επιπρόσθετα αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα, όπως ασπιρίνη και ιμπουπροφένη, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Εάν υπάρχουν φουσκάλες στο δέρμα, αυτές δεν πρέπει επουδενί να σπάνε, καθώς η ρήξη αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Μετά από μερικές μέρες, η διαδικασία της αποθεραπείας περιλαμβάνει την αποβολή του επιφανειακού στρώματος της επιδερμίδας στο σημείο της βλάβης.

36 Ηλίαση Παθολογική κατάσταση που προκαλείται από παρατεταμένη έκθεση του κεφαλιού στις ηλιακές ακτίνες χωρίς κάλυμμα. Συμπτώματα: Κόκκινο και ζεστό πρόσωπο Γρήγορος και δυνατός παλμός Πόνος στο κεφάλι, αδυναμία, ζαλάδα, ίλιγγος, παραισθήσεις, παραλήρημα Έξαψη, εμετός, υψηλός πυρετός Σε βαριές περιπτώσεις, εμφανίζονται σπασμοί και απώλεια συνείδησης Αντιμετώπιση: Όταν κάποιος πάθει ηλίαση πρέπει: Να του ανασηκώσουμε ελαφρά το κεφάλι. Να του δροσίσουμε το κεφάλι και τον αυχένα με νερό. Να του δώσουμε να πιει κρύα ποτά (όχι οινοπνευματώδη) ή χυμούς φρούτων μέχρι το σώμα να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.

37 ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ Μέλισσες-Σφήκες Τα τσιμπήματα από έντομα μέλισσας ή σφήκας προκαλούν μία τοπική φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος που είναι, αποτέλεσμα του δηλητηρίου που εισχωρεί στον οργανισμό μας με το κεντρί του εντόμου. Η αφαίρεση του κεντριού είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει το άτομο που τσιμπήθηκε από σφήκα ή μέλισσα. Η αφαίρεση μπορεί να γίνει με τα νύχια ή με ένα τσιμπιδάκι. Προσοχή χρειάζεται να μην γίνει προσπάθεια αφαιρέσεως του κεντριού με πίεση (ζούληγμα) της περιοχής που είναι καρφωμένο με τα δάκτυλα ή με τα νύχια μας διότι μπορεί αντί να βγει το κεντρί προς τα έξω να σπρωχθεί ακόμα πιο βαθιά. Τοπική εναπόθεση πάγου ψυχρών επιθεμάτων, κορτιζονούχου αλοιφής ή και η λήψη κάποιου αντισταμινικού χαπιού σίγουρα θα απαιτηθούν για την ανακούφιση από τα συμπτώματα.

38 Σκορπιοί-Φίδια Τα τσιμπήματα από σκορπιούς και τα δαγκώματα από φίδια είναι πιο σπάνια και ευτυχώς για τα ελληνικά δεδομένα σπάνια και αυτά βάζουν σε κίνδυνο την ζωή του ατόμου που δέχθηκε το τσίμπημα ή το δάγκωμα. Τα γενικά τοπικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται (πάγος, παγωμένα επιθέματα, αλοιφή), ενώ η χορήγηση του αντιϊσταμινικού χαπιού θα πρέπει να συνοδεύεται και από την χορήγηση κάποιου παυσίπονου για την αντιμετώπιση του ισχυρού πόνου Η ανάγκη για ένεση κορτιζόνης στις περιπτώσεις αυτές είναι πιο συχνή, ενώ για τα υπερευαίσθητα και αλλεργικά άτομα ισχύει ότι έχει λεχθεί και ανωτέρω για τσιμπήματα από σφήκες και μέλισσες (ένεση αδρεναλίνης, ταυτότητα κλπ). Η χάραξη με ξυραφάκι ή μαχαίρι του μέρους του δέρματος που έχει δαγκωθεί από φίδι με στόχο την αιμορραγία και την απομάκρυνση του δηλητηρίου δεν συνιστάται σήμερα διότι μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα δηλ. είσοδο μεγαλύτερης ποσότητας δηλητηρίου στην κυκλοφορία. Το ρούφηγμα, επίσης με το στόμα, του δηλητηρίου από κάποιο άλλο άτομο θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και εφ' όσον δεν υπάρχουν πληγές στο στόμα του ατόμου που θα κάνει το ρούφηγμα. Τέλος, για τα φίδια και τους σκορπιούς καλό θα είναι το άτομο να προσφεύγει στο πλησιέστερο οργανωμένο ιατρεία γιατί ίσως απαιτηθεί η διενέργεια ειδικού αντιοφικού ορού.

39 ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ 1)Πόσο απέχει ο τόπος του ατυχήματος από το κοντινότερο Νοσοκομείο; 2) Υπάρχει βοήθεια; 3)Υπάρχουν κίνδυνοι στη περιοχή του ατυχήματος; 4)Πόσα είναι τα θύματα; 5)Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα θύματα; 6)Με ποια σειρά θα διακομισθούν τα θύματα στο Νοσοκομείο; Προτεραιότητα 1 ου βαθμού: Αιμορραγίες,shock, εγκαυματίες, κακώσεις κεφαλής Προτεραιότητα 2 ου βαθμού: Κατάσταση βαρεία αλλά σταθεροποιημένη Προτεραιότητα 3 ου βαθμού: Κακώσεις αρθρώσεων (σοβαρά κατάγματα κ.λ.π) Προτεραιότητα 4 ου βαθμού: Λιγότερο σοβαρές κακώσεις μυοσκελετικού και μαλακών μορίων Προτεραιότητα 5 ου βαθμού: Περιπατητικοί τραυματίες

40 Ε)ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στην αρχή κάθε σχολικού έτους πρέπει να γίνεται μία ανοικτή συζήτηση μεταξύ δασκάλων και μαθητών, για θέματα πρόληψης παιδικών ατυχημάτων, κυρίως στους σχολικούς χώρους. Οι ιδέες των ίδιων των παιδιών μπορούν κάποιες φορές να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και να προάγουν τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου σχολικού περιβάλλοντος. Η ύπαρξη συστήματος πυρασφάλειας είναι απαραίτητο να υπάρχει σε κάθε σχολείο. Επιπλέον, θα πρέπει κάθε χρόνο να γίνεται άσκηση ασφαλούς εγκατάλειψης του κτιρίου σε περίπτωση φωτιάς. Σε περίπτωση σεισμού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος, όχι μόνον εξαιτίας της σεισμικής δόνησης αλλά και λόγω του πανικού που δημιουργείται. Μόνος τρόπος για την προσπάθεια ελέγχου μίας τέτοιας κατάστασης είναι η πραγματοποίηση σε τακτά χρονικά διαστήματα ασκήσεων σεισμού. Εάν το σχολείο διαθέτει παιδική χαρά ή γυμναστήριο, πρέπει να γίνεται συνεχής έλεγχος, ώστε το υλικό (κούνιες, τσουλήθρες, μονόζυγα, μπασκέτες) και ο γύρω χώρος, να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας. Πρέπει επίσης, τα παιδιά να ενημερώνονται ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήσης του υπάρχοντος εξοπλισμού από τους γυμναστές του σχολείου. Πρέπει τα παιδιά να προειδοποιούνται και να γίνεται σωστός έλεγχος, ώστε να μη φέρνουν στο σχολείο επικίνδυνα και αιχμηρά αντικείμενα. Την ώρα του διαλείμματος πρέπει πάντα να είναι παρόντες κάποιοι υπεύθυνοι. Όλα τα σχολεία πρέπει να διαθέτουν πλήρες φαρμακείο για την παροχή Α Βοηθειών, με κάποιον υπεύθυνο για αυτό, και αν είναι δυνατόν ένα Νοσηλευτή ή μια Νοσηλεύτρια. Σημαντικό είναι ακόμη οι γονείς να ενημερώσουν έγκαιρα το ιατρείο του σχολείου εάν το παιδί τους τυχαίνει να έχει κάποια αλλεργία. Πρέπει επίσης να υπάρχουν εμφανώς αναρτημένα τα τηλέφωνα του πλησιέστερου Κέντρου Υγείας ή Νοσοκομείου. Νηπιαγωγοί, Δάσκαλοι, Καθηγητές και Γυμναστές, πρέπει ιδανικά να εκπαιδεύονται στις βασικές Α' Βοήθειες. Στις μεγάλες τάξεις αυτό μπορεί να γίνεται και για τους μαθητές.

41 ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: Για να αποφύγουμε σοβαρούς τραυματισμούς: 1. Αιχμηρά και κοφτερά αντικείμενα (π.χ. μαχαίρια, ψαλίδια, βελόνες και εργαλεία) να φυλάγονται εκεί που δεν τα φτάνουν τα παιδιά. 2. Να κάνουμε τις μπαλκονόπορτες ορατές, βάζοντας αυτοκόλλητα στο σωστό ύψος. Υπάρχει και διαφανές αυτοκόλλητο υλικό για την επικάλυψη οποιασδήποτε γυάλινης επιφάνειας προς αποφυγή σοβαρού τραυματισμού σε περίπτωση ατυχήματος. Για να αποφύγουμε την ηλεκτροπληξία: 3. Να χρησιμοποιούμε πρίζες ασφαλείας ή καλύμματα στις υπάρχουσες. Για να αποφύγουμε τον πνιγμό: 4. Ποτέ τα παιδιά μόνα στην μπανιέρα, ούτε λεπτό. Επιπλέον, υπάρχει αυτοκόλλητος τάπητας προς αποφυγή πτώσης μέσα στην μπανιέρα. Για να αποφύγουμε τις δηλητηριάσεις: 5. Να φυλάμε εκεί που δεν τα βλέπουν και δεν τα φτάνουν τα παιδιά, όλα τα απορρυπαντικά, φάρμακα, φυτοφάρμακα, μπογιές και διαλυτικά.

42 Για να αποφύγουμε τα εγκαύματα: 6. Ποτέ μην αφήνουμε μόνα τους τα παιδιά κοντά σε αναμμένο τζάκι, σόμπα ή άλλη καυτή επιφάνεια. 7. Κατά προτίμηση χρησιμοποιούμε τα πίσω μάτια στην κουζίνα και το χερούλι της κατσαρόλας ποτέ να μην εξέχει. Για να αποφύγουμε πνιγμό και ασφυξία: 8. Κρύβουμε πάντα τις πλαστικές σακούλες εκεί που δεν τις βρίσκουν τα παιδιά. 9. Ποτέ μην αφήνουμε μικροαντικείμενα εκεί που τα φτάνουν μικρά παιδιά και μπορεί να τα βάλουν στο στόμα. Για να αποφύγουμε τις πτώσεις: 10. Ποτέ παιδιά μόνα σε μπαλκόνια και ταράτσες και ας φροντίσουμε να υπάρχουν σωστά κάγκελα. Ας κάνουμε το σπίτι μας όσο το δυνατόν ασφαλέστερο. Πάνω απ όλα, ας μάθουμε στα παιδιά μας από πολύ μικρή ηλικία να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να προφυλάσσονται από αυτούς.

43 ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ: Κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι πεζοί για την πρόληψη των ατυχημάτων: Ακολουθούμε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Βαδίζουμε στο πεζοδρόμιο. Διασχίζουμε τις διαβάσεις προσεκτικά. Κατά τις βραδινές ώρες φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα και έχουμε μαζί μας φακό. Τρία ενδεικτικά δικαιώματα του πεζού από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων Τα άτομα με ειδικές ανάγκες δικαιούνται ειδικά μέτρα για να αναπτύσσουν την κινητικότητά τους, την κριτική τους σκέψη κ.ά. Ο πεζός έχει δικαίωμα να ζει σε ένα υγιές περιβάλλον το οποίο θα του εξασφαλίζει σωματική και ψυχική υγεία. Ο πεζός έχει δικαίωμα να ζει σε αστικά κέντρα που διαθέτουν υποδομή γι αυτόν.

44 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Α)ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Αρχικά συνθέσαμε τα ερωτηματολόγια μαζί με τις καθηγήτριες μας και στη συνέχεια κάθε ένα από τα παιδιά της ομάδας πήρε από τέσσερα ερωτηματολόγια και τα μοίρασε στα παιδιά του 2 ου λυκείου. Αφού τα συλλέξαμε συγκεντρώθηκε η ομάδα και κατέγραψε τα αποτελέσματα. Στη συνέχεια οι 4 συντονιστές κατέγραψαν τα τελικά αποτελέσματα. Τέλος αναλύσαμε και αξιολογήσαμε τα αποτελέσματα.

45 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ

46 ΑΝΑΛΥΣΗ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Ερώτηση 1 η ΤΟΠΟΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΟ 13 ΣΠΙΤΙ 18 ΔΡΟΜΟΣ 19 ΕΚΔΡΟΜΗ 3 ΆΛΛΟ 11 ΑΘΛ.ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 9 15% 4% 12% ΣΧΟΛΕΙΟ 18% ΣΠΙΤΙ ΔΡΟΜΟΣ 25% ΕΚΔΡΟΜΗ ΆΛΛΟ 26% ΑΘΛ.ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

47 Ερώτηση 2 η ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΡΑΜΠΟΥΛΗΓΜΑ 18 ΚΑΤΑΓΜΑ 10 ΠΛΗΓΗ ΜΕ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ 26 ΆΛΛΟ 20 27% 24% ΣΤΡΑΜΠΟΥΛΗΓΜΑ 35% 14% ΚΑΤΑΓΜΑ ΠΛΗΓΗ ΜΕ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΆΛΛΟ Ερώτηση 3 η ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΠΕΣΙΜΟ 32 ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ 12 ΑΠΡΟΣΕΞΙΑ 17 ΆΛΛΟ 14 16% ΠΕΣΙΜΟ 42% 42% 23% 19% ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΠΡΟΣΕΞΙΑ ΆΛΛΟ

48 Ερώτηση 4 η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΙ 41 ΟΧΙ 31 43% ΝΑΙ 57% ΟΧΙ Ερώτηση 5 η ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΡΡΩΣΗΣ 1-2 ΗΜΕΡΕΣ 21 1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 25 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ 26 35% 29% 36% 36% 1-2 ΗΜΕΡΕΣ 1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

49 Ερώτηση 6 η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΟΧΙ 12 ΝΑΙ 60 17% ΟΧΙ ΝΑΙ 83% Ερώτηση 7 η ΑΠΟ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 28 ΦΙΛΟΥΣ 12 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ 11 ΕΘΕΛΟΝΤΗ 2 ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 16 3% 16% 23% 17% 41% ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΦΙΛΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

50 Ερώτηση 8 η ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΝΑΙ 32 ΟΧΙ 40 56% 44% ΝΑΙ ΟΧΙ Ερώτηση 9 η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΒΟΗΘΗΣΑΤΕ 4 ΚΑΛΕΣΑΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ 4 ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΣΑΤΕ 8 ΦΟΒΟ 5 1 ΠΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΥΣΗ 2 37% 12% 12% ΒΟΗΘΗΣΑΤΕ ΚΑΛΕΣΑΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ 24% ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΣΑΤΕ ΦΟΒΟ 15% ΠΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΥΣΗ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πρώτες Βοήθειες Με τον όρο πρώτες βοήθειες εννοούμε τη βοήθεια που προσφέρει κάποιος σε ένα άρρωστο πριν φτάσει το ασθενοφόρο. Ποιοι είναι οι στόχοι του Πρώτου Βοηθού α. Να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στα σχολεία ιαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων ημερίδα επιμέλεια Κατσαβούνη Φανή

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στα σχολεία ιαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων ημερίδα επιμέλεια Κατσαβούνη Φανή ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στα σχολεία ιαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων ημερίδα 2013 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Είναι οι αρχικές ενέργειες που γίνονται, για τη διατήρηση ενός πάσχοντος στη ζωή, τη σταθεροποίηση της κατάστασής

Διαβάστε περισσότερα

Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας &

Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, ΤΕΙ Αθήνας ΟΡΙΣΜΟΙ Τραύμα: Είναι οξεία έκθεση σε

Διαβάστε περισσότερα

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε. Κάταγμα (σπάσιμο)

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε. Κάταγμα (σπάσιμο) Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε Κάταγμα (σπάσιμο) Κάταγμα ονομάζεται οποιοδήποτε σπάσιμο σε οστό του σώματος. Χαρακτηρίζεται από τον ξαφνικό και δυνατό πόνο που μπορεί να φτάσει μέχρι και το σοκ, αδυναμία της

Διαβάστε περισσότερα

KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες σχετικά με την κατάσταση του θύματος ή αν δεν είστε βέβαιοι πώς να χειριστείτε την κατάσταση, καλέστε 166 ή αναζητήστε

Διαβάστε περισσότερα

2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Αιμορραγίες Ρινορραγία Εγκεφαλική αιμορραγία Αιμορραγία από την κοιλιακή χώρα Γενικές οδηγίες αντιμετώπισης

Διαβάστε περισσότερα

2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Αιμορραγίες Ρινορραγία Εγκεφαλική αιμορραγία Αιμορραγία από την κοιλιακή χώρα Γενικές οδηγίες αντιμετώπισης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Άμεση ανάγκη (μεταφορά και αντιμετώπιση το ταχύτερο δυνατόν) ΜΑΖΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΒΑΡΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 29-10-2015 ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΒΡΑΪΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΠ. ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ ΔΑΥΙΔ ΜΩΥΣΗΣ ΠΕ 11 ΦΑ ABLS Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επι.Ζω. (Επιμόρφωση Ζωής) ΚΑΡ.Π.Α. Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε Ενήλικα

Επι.Ζω. (Επιμόρφωση Ζωής) ΚΑΡ.Π.Α. Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε Ενήλικα ΚΑΡ.Π.Α. Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε Ενήλικα Η Βασική Υποστήριξη Ζωής αναφέρεται στη διατήρηση της βατότητας του Αεραγωγού και στην υποστήριξη της Αναπνοής και της Κυκλοφορίας, χωρίς τη χρήση άλλου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΟ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ

ΜΕΣΟ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΜΕΣΟ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ Πρώτη Βοήθεια είναι: Η άμεση και προσωρινή φροντίδα που παρέχεται στο θύμα ενός ατυχήματος Η διατήρηση της ζωής, H πρόληψη της επιδείνωσης της κατάστασης,

Διαβάστε περισσότερα

Οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ασφυξίας διαφέρουν ανάλογα με την αιτία που την προκάλεσε

Οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ασφυξίας διαφέρουν ανάλογα με την αιτία που την προκάλεσε ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΥΞΙΑ Ασφυξία μπορεί να προκαλέσει στο παιδί ένα εμπόδιο στη μύτη ή το στόμα του, ένα βάρος πάνω στο θώρακα ή την κοιλιά του ή ακόμα και η εισπνοή αναθυμιάσεων ή καπνού. Επίσης ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22-10-2015 ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΒΡΑΪΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΠ. ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ ΔΑΥΙΔ ΜΩΥΣΗΣ ΠΕ 11 ΦΑ ABLS ΓΙΑ ΤΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ;

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ή ΚΑΡ.Π.Α. (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση)

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ή ΚΑΡ.Π.Α. (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ή ΚΑΡ.Π.Α. (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) Η Βασική Υποστήριξη Ζωής αναφέρεται στη διατήρηση της βατότητας του Αεραγωγού και στην υποστήριξη της Αναπνοής και της Κυκλοφορίας, χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ (ΚΑΡΠΑ)

ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ (ΚΑΡΠΑ) ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ (ΚΑΡΠΑ) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ; Πρώτες Βοήθειες είναι οι μέθοδοι και οι τεχνικές που εφαρμόζονται σε μη απειλητικά για τη ζωή περιστατικά. Σκοπός είναι να μειώσουμε τον

Διαβάστε περισσότερα

Αγωγή Υγείας- Πρώτες Βοήθειες 1 ο ΓΕΛ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Αγωγή Υγείας- Πρώτες Βοήθειες 1 ο ΓΕΛ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ Αγωγή Υγείας- Πρώτες Βοήθειες 1 ο ΓΕΛ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ Όνομα υπεύθυνης καθηγήτριας: Σακκαλή Κλειώ Ονόματα μαθητών: Αστέρου Βαρβάρα Καζάνη Γεωργία-Άννα Ορφανού Ειρήνη Παπαναργύρου Κατερίνα Παράβα Μαρία Ρίτσου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΕΣ/ΣΕΣ ΑΘΗΝΩΝ. Μέρος Α

ΕΕΣ/ΣΕΣ ΑΘΗΝΩΝ. Μέρος Α 1 Μέρος Α 1 6 Νοσοκοµείο! Υπηρεσίες ιάσωσης Πρώτες Βοήθειες Κλήση για Βοήθεια Ασφάλεια /Εκτίµηση 7 2 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Είναι οι πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουµε στον τόπο του ατυχήµατος: 1. για τη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 (ΟΕ-04) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Κωδικός Έκδοση Έγκριση ΣΟΔ-Λ-ΕΓΧ 1 η /2016 ΟΕΦ-ΕΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕ ΑΕΣ -ΕΟΠ

ΟΔΗΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 (ΟΕ-04) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Κωδικός Έκδοση Έγκριση ΣΟΔ-Λ-ΕΓΧ 1 η /2016 ΟΕΦ-ΕΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕ ΑΕΣ -ΕΟΠ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1.1. Έκθεση σε Φυτοφάρμακο 1.1.1. Επαφή με τα μάτια Πλύνετε με άφθονο νερό τα μάτια τουλάχιστον για 10 λεπτά. Ζητήστε ιατρική βοήθεια όταν αυτό είναι εφικτό / απαραίτητο. 1.1.2. Επαφή με το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΟΠΟΔΑ ΚΑΙ ΕΡΠΕΤΑ

ΔΗΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΟΠΟΔΑ ΚΑΙ ΕΡΠΕΤΑ 251 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΔΗΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΟΠΟΔΑ ΚΑΙ ΕΡΠΕΤΑ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΚΕΥΠΑ) Δήγματα Αρθροπόδων / Εντόμων (τσιμπήματα, κεντρίσματα) Τα έντομα διακρίνονται

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες Βοήθειες και Επείγουσα Φροντίδα

Πρώτες Βοήθειες και Επείγουσα Φροντίδα Πρώτες Βοήθειες και Επείγουσα Φροντίδα Η πρόληψη επειγουσών καταστάσεων είναι θεµελιώδους σηµασίας. Γι αυτό το λόγο πρέπει να είµαστε προετοιµασµένοι και εξοπλισµένοι µε τις κατάλληλες γνώσεις, προκειµένου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ Τηλ: 210 7623301, 697 2910407 Website: www.empfirstaid.gr Email: akonovesi@empfirstaid.gr ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ Τα εκπαιδευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες Βοήθειες στο Χώρο Εργασίας. Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Πρώτες Βοήθειες στο Χώρο Εργασίας. Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Πρώτες Βοήθειες στο Χώρο Εργασίας Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Τι είναι Α Βοήθειες Η βοήθεια που παρέχεται σε ασθενείς άμεσα μετά τον τραυματισμό ή την πάθηση και πριν προσέλθει ιατρική

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Γεώργιος Σ. Σταυρουλάκης, Ειδικός Αλλεργιολόγος παίδων & ενηλίκων

Γράφει: Γεώργιος Σ. Σταυρουλάκης, Ειδικός Αλλεργιολόγος παίδων & ενηλίκων Γράφει: Γεώργιος Σ. Σταυρουλάκης, Ειδικός Αλλεργιολόγος παίδων & ενηλίκων Η αναφυλακτική αντίδραση είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που εξελίσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να είναι απειλητική για τη

Διαβάστε περισσότερα

Για τη ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ κάντε κλικ εδώ. "EFR - Πρώτες Βοήθειες για παιδιά και βρέφη"

Για τη ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ κάντε κλικ εδώ. EFR - Πρώτες Βοήθειες για παιδιά και βρέφη Για τη ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ κάντε κλικ εδώ "EFR - Πρώτες Βοήθειες για παιδιά και βρέφη" Θεματολόγιο: Εισαγωγή, ABCABS της Γραμμής ζωής του παιδιού, ABCABS της Γραμμής ζωής του βρέφους, Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση-καρπα

Διαβάστε περισσότερα

Tι είναι πρώτες βοήθειες;

Tι είναι πρώτες βοήθειες; Α Βοήθειες ΠΕΡΙΟΧΟΜΕΝΑ Τι είναι πρώτες βοήθειες. Γενικά χαρακτηριστικά των ατόμων που παρέχουν πρώτες βοήθειες. Αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού. Τηλέφωνα άμεσης ανάγκης. Τι πρέπει να περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Βασική Υποστήριξη της ζωής στα Παιδιά ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Βασική Υποστήριξη της ζωής στα Παιδιά ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ Βασική Υποστήριξη της ζωής στα Παιδιά ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ Βασική υποστήριξη της ζωής στα παιδιά Στόχοι του φροντιστηρίου: η εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων με τις οποίες ένας διασώστης, μπορεί μόνος του,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος Στοιβάδες δέρματος Επιδερμίδα (τέσσερις στοιβάδες κυττάρων) Χόριο (άφθονα αγγεία και νεύρα) Υποδερμάτιο πέταλο (περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΝΤΥΠΟ 3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΠΟΥ Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση European Resuscitation Council www.erc.edu Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος Το πρόβλημα 75.000 εξωνοσοκομειακοί θάνατοι από ΑΚΑ/έτος στο UK & 330.000 στις USA Πιθανότητα επιβίωσης

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED)

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) Σεμινάριο Eκπαίδευσης στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS) και την Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) ΣΤΟΧΟΙ Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εφαρμόσουν τον τρόπο: Προσέγγισηςενόςθύματοςπουέχεικαταρρεύσει.

Διαβάστε περισσότερα

Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος

Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος Κίνδυνοι από το ηλεκτρικό ρεύμα Α) Ηλεκτροπληξία Εγκαύματα στο σώμα λόγω επίδρασης του ηλεκτρικού τόξου (εγκαταστάσεις ισχύος υψηλής τάσης) Β) Έκρηξη Έκρηξη σε ατμόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ. ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ. ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005 ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005 ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ Τι είναι αναζωογόνηση ; Για τη διατήρηση της ζωής χρειάζεται συνεχής τροφοδοσία όλων των οργάνων με

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΘΗΝΑ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 Έλεγχος Αιμορραγίας Αιμόσταση Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες 1. Σκοπός της άμεσης μετεγχειρητικής περιόδου είναι η επούλωση των τραυμάτων από τον χειρουργικό τραυματισμό, η αναλγησία και η προετοιμασία για την έναρξη του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ» ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΠΙΣΜΠΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕ0101. ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ: 1 ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 8 ΜΠΑΜΠΕΤΑ ΣΟΥΛΤΑΝΑ 2 ΑΛΜΠΑΝΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Α! ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ Α /ΘΜΙΑΣ & Β /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Α /ΘΜΙΑΣ & Β /ΘΜΙΑΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Α! ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ Α /ΘΜΙΑΣ & Β /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Α /ΘΜΙΑΣ & Β /ΘΜΙΑΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Α! ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ Α /ΘΜΙΑΣ & Β /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Α /ΘΜΙΑΣ & Β /ΘΜΙΑΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΤΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΗ

ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΤΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΗ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΤΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΗ Η "Βασική Τποστήριξη της ζωής" περιλαμβάνει τη βασική γνώση και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων. Αυτές μπορεί να είναι:

Διαβάστε περισσότερα

Υγιεινή και ασφάλεια (Θ) Ερωτήσεις Πιστοποίησης

Υγιεινή και ασφάλεια (Θ) Ερωτήσεις Πιστοποίησης Υγιεινή και ασφάλεια (Θ) Ερωτήσεις Πιστοποίησης Ερώτηση 1η: (Ομάδα 2.1.13) Τι είναι η επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας (ΕΥΑΕ) και ποια τα καθήκοντά της? Είναι η επιτροπή που συστήνεται από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: «Η ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ»

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: «Η ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ» ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: «Η ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ» ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ Σε περίπτωση λιποθυμία ελέγχουμε τα εξής: Ασφάλεια Ανταπόκριση Αεραγωγός Αναπνοή ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σε περίπτωση ατυχήματος πριν κάνουμε κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΕΤΙΚΟΙ ΣΠΑΣΜΟΙ. *Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι σπασμοί. υποχωρούν μόνοι τους χωρίς να προλάβουμε να δώσουμε κάποια θεραπεία.

ΠΥΡΕΤΙΚΟΙ ΣΠΑΣΜΟΙ. *Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι σπασμοί. υποχωρούν μόνοι τους χωρίς να προλάβουμε να δώσουμε κάποια θεραπεία. ΠΥΡΕΤΙΚΟΙ ΣΠΑΣΜΟΙ Παρασκευή Λογοθέτη Νοσηλεύτρια ΤΕ, Υπεύθυνη Παιδιατρικής Κλινικής Δεν υπάρχει τίποτα που να τρομοκρατεί περισσότερο ένα γονιό από τους σπασμούς. Έρχονται στα Εξωτερικά ιατρεία τρέχοντας

Διαβάστε περισσότερα

Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS) Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) Σεμινάριο Eκπαίδευσης στη. και την. European Resuscitation Council

Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS) Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) Σεμινάριο Eκπαίδευσης στη. και την. European Resuscitation Council Σεμινάριο Eκπαίδευσης στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS) και την Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) ΣΤΟΧΟΙ Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εφαρμόσουν τον τρόπο: Προσέγγισης ενός

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Πρώτων Βοηθειών

Τεχνικές Πρώτων Βοηθειών 3 Τεχνικές Πρώτων Βοηθειών 3.1 Θέση Ανάνηψης Ενηλίκων Αυτή η θέση βοηθάει ένα άτομο, ημιλιπόθυμο ή αναίσθητο, να αναπνεύσει, αφού εμποδίζει τη γλώσσα να πέσει στο πίσω μέρος του λαιμού, ενώ επιτρέπει τα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Βοηθός Φαρμακείου Ημ/νια: 04/02/2014 ΕΞΑΜΗΝΟ: Α Χειμερινό Εισηγητής : Εμμανουήλ Νικόλαος Μάθημα: Ασφάλεια και Υγιεινή Ενότητα: Κεφάλαιο 10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Πρώτη Βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ

ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ Στόχοι Να γνωρίζουμε βασικά θέματα του ΑΕΑ (AED) Να εφαρμόζουμε τον ΑΕΑ Να γνωρίζουμε να εφαρμόζουμε ΚΑΡ.Π.Α. σε συνδυασμό με ΑΕΑ Να γνωρίζουμε βασικά στοιχεία για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΘΗΕΩΝ - ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ

ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΘΗΕΩΝ - ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΘΗΕΩΝ - ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ Ορισμός Η απώλεια των αισθήσεων αναφέρεται στην αδυναμία απόκρισης έναντι άλλων ανθρώπων και δραστηριοτήτων. υχνά, καλείται κώμα ή κωματώδης κατάσταση. Μπορούν να συμβούν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος Δηλητηρίαση Η έκθεση σε τοξίνη που δύναται να έχει βλαπτική επίδραση στον οργανισμό Τοξίνη είναι η ουσία που προκαλεί βλάβη στη λειτουργία ενός ή περισσοτέρων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Ασφαλής προσέγγιση Έλεγχος αντίδρασης Φωνάξτε για βοήθεια Απελευθέρωση αεραγωγού Έλεγχος αναπνοής Κλήση Ε.Κ.Α.Β. (166) 30 Θωρακικές συµπιέσεις 2 αναπνοές διάσωσης ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ!

Διαβάστε περισσότερα

- Γιατί πρέπει να τοποθετηθεί βηματοδότης ;

- Γιατί πρέπει να τοποθετηθεί βηματοδότης ; Σύμφωνα με τις εξετάσεις που σας έγιναν ο γιατρός σας αποφάσισε ότι πρέπει να σας γίνει εμφύτευση μόνιμου βηματοδότη. Η τοποθέτηση του δεν αποτελεί μειονέκτημα ούτε αναπηρία αλλά αντιθέτως θα σας επιτρέψει

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο της συνείδησης

Επίπεδο της συνείδησης Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 20-25 Επίπεδο της συνείδησης Η µερική ή ολική απώλεια της συνείδησης του πάσχοντος είναι µια σοβαρή κατάσταση, κατά την οποία διαταράσσεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΝΤΥΠΟ 3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΠΟΥ Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Όπου έργο και πρόληψη

Όπου έργο και πρόληψη Κωνσταντίνος Γ. Βροντάκης Ειδικός Ιατρός Εργασίας, PHD Επιστημ. Υπεύθυνος Υγείας ErgoProlipsis Γιατί χρειάζεται ο διασώστης εργασίας; Το 80% από τις επείγουσες καταστάσεις και τα ατυχήματα τα οποία θα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για Ασθενείς που Φέρουν Νάρθηκες

Οδηγίες για Ασθενείς που Φέρουν Νάρθηκες Οδηγίες για Ασθενείς που Φέρουν Νάρθηκες Ποιος είναι ο σκοπός της χρήσης ναρθήκων; Οι νάρθηκες που τοποθετούνται στα άνω και στα κάτω άκρα έχουν ως σκοπό την ακινητοποίηση ενός μέρους του σώματος προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

3 Ο ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ (ΠΝΙΓΜΟΝΗ ΠΝΙΓΜΟΣ) Δρ Χριστίνα Νάνου Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Μαιευτικής

3 Ο ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ (ΠΝΙΓΜΟΝΗ ΠΝΙΓΜΟΣ) Δρ Χριστίνα Νάνου Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Μαιευτικής 3 Ο ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ (ΠΝΙΓΜΟΝΗ ΠΝΙΓΜΟΣ) Δρ Χριστίνα Νάνου Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Μαιευτικής ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Οξυγόνο ουσιώδες για τη ζωή Αποτελείται από Στόμα Μύτη Φάρυγγα Επιγλωττίδα

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Πρώτες Βοήθειες Α Τετράμηνο Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ.Τζάνα 3 ο ΓΕΛ Κομοτηνής.

Θέμα: Πρώτες Βοήθειες Α Τετράμηνο Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ.Τζάνα 3 ο ΓΕΛ Κομοτηνής. Θέμα: Πρώτες Βοήθειες Α Τετράμηνο 2015-2016 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ.Τζάνα 3 ο ΓΕΛ Κομοτηνής. ΟΜΑΔΕΣ Α ομάδα: Σερδάρ Μεμέτ Εδά, Φεΐζ Χασάν Σεχέρ, Μουστάφα Τουμπά, Μεμέτ Ουμούτ Β ομάδα: Κιουτσούκη Κλυταιμνήστρα,

Διαβάστε περισσότερα

1Η ΕΝΟΤΗΤΑ << Τι είναι οι πρώτες βοήθειες >> 2Η ΕΝΟΤΗΤΑ << Ποια ειναι η αξία των πρώτων βοηθειών >>

1Η ΕΝΟΤΗΤΑ << Τι είναι οι πρώτες βοήθειες >> 2Η ΕΝΟΤΗΤΑ << Ποια ειναι η αξία των πρώτων βοηθειών >> Πρωτες βοηθειες Περιεχόμενα 1Η ΕΝΟΤΗΤΑ > 2Η ΕΝΟΤΗΤΑ > 3Η ΕΝΟΤΗΤΑ > ΕΝΟΤΗΤΑ 1Η Ορισμός Πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ COPYRIGHT 2008 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ANTIMETΩΠΙΣΗ ΚΑΥΣΩΝΑ

ANTIMETΩΠΙΣΗ ΚΑΥΣΩΝΑ Οι ακόλουθες οδηγίες αφορούν τους εργαζοµένους κατά την διάρκεια καύσωνα. Τα άτοµα αυτά υπόκεινται σε θερµική κόπωση. Ο εργαζόµενος υπόκειται σε θερµική κόπωση όταν το άµεσο εργασιακό του περιβάλλον είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Copyright Ιούνιος 2009, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Διεύθυνση Σώµατος Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Τµήµα Εκπαίδευσης 1 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Εγχειρίδιο Εκπαιδευόµενου

Διαβάστε περισσότερα

11 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 19-20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

11 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 19-20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ 11 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 19-20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ Ομιλητές: Παντελής Καστρινάκης Φρύνη Υψηλάντη Η Ε.Δ.Ο.Κ. είναι μια εθελοντική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΊΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΊΣ. Μάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του

ΟΔΗΓΊΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΊΣ. Μάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του ΟΔΗΓΊΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΊΣ Μάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του ΑΓΑΠΗΤΟΊ ΓΟΝΕΊΣ O πυρετός αποτελεί συχνό σύμπτωμα στην παιδική ηλικία και τη συχνότερη αιτία αναζήτησης υπηρεσιών υγείας από τους γονείς.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΠΕΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΠΕΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΠΕΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Οι Μαθητές: ΒΑΪΔΑΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗ ΙΩΑΝΝΑ-ΔΑΝΑΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΕΛΙΝΑ ΜΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΛΑΞΗ ΕΛΕΝΗ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗ-ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόννηση

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόννηση Καρδιοπνευμονική Αναζωογόννηση Βασική Υποστήριξη Ζωής & Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής 2 Αντικειμενικός Στόχος Εκτίμηση ατόμου που έχει καταρρεύσει Εκτέλεση Θωρακικών Συμπιέσεων & Εμφυσήσεων Χειρισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΔΥΝΟΙ BYPASS Το Bypass ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη είναι μια από τις συνηθείς επεμβάσεις καρδιάς. Οι στεφανιαίες αρτηρίες περιβάλλουν τον καρδιακό μυ και τον τροφοδοτούν με αίμα και οξυγόνο. Όταν οι αρτηρίες

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

Α.Τ.Ε.Ι.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Α.Τ.Ε.Ι.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Το δέρμα αποτελείται από 2 στιβάδες: i. Επιδερμίδα ii. Κυρίως δέρμα ή χόριο ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Κυριότερες λειτουργίες δέρματος: i.

Διαβάστε περισσότερα

2 Βασικές Αρχές Πρώτων Βοηθειών

2 Βασικές Αρχές Πρώτων Βοηθειών 2 Βασικές Αρχές Πρώτων Βοηθειών Σκοπός τους είναι: Η διατήρηση της ζωής, Η πρόληψη της επιδείνωσης της κατάστασης του θύματος, Η ανακούφιση από τον πόνο και η βοήθεια για ανάνηψη του θύματος (Παπασταματίου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Η αλληλεπίδραση μεταξύ του συστήματος αναφοράς επειγόντων περιστατικών - ΕΚΑΒ, των πολιτών που μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματική ΚΑΡΠΑ και της έγκαιρης χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Γενικό Λύκειο Λαμίας Σχολ. Ετος 2011-12. Γνώση και Δράση

2 ο Γενικό Λύκειο Λαμίας Σχολ. Ετος 2011-12. Γνώση και Δράση 2 ο Γενικό Λύκειο Λαμίας Σχολ. Ετος 2011-12 Ερευνητική Εργασία Πρώτες βοήθειες Γνώση και Δράση Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ζητούνη Δέσποινα, Καγκαρά Μαρίνα ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 1.Ευχαριστούμε την κ. Αργυρώ Συλεούνη

Διαβάστε περισσότερα

Certified First Aid Provider Έκδοση 1.0

Certified First Aid Provider Έκδοση 1.0 Πνευµατικά ικαιώµατα Το παρόν είναι πνευµατική ιδιοκτησία της ACTA Α.Ε. και προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νοµοθεσία που αφορά τα πνευµατικά δικαιώµατα. Απαγορεύεται ρητώς η δηµιουργία αντιγράφου,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Μάρτιος 2009)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Μάρτιος 2009) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Μάρτιος 2009) Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στα παιδιά: 3-30 Αντιμετώπιση πνιγμονής: 31-32 ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (από τον Υπ. Αγωγής Υγείας): Να ασκείστε συχνά στις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ. ΙΑΤΡΟΣ, Δρ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΛΑΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ. ΙΑΤΡΟΣ, Δρ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΛΑΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ ΙΑΤΡΟΣ, Δρ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΛΑΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα που παρέχεται στο θύμα ενός ατυχήματος ή σε κάποιον που αρρώστησε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΑΓΩΓΙΚΕ ΕΝΝΟΙΕ ΠΡΩΣΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

ΕΙΑΓΩΓΙΚΕ ΕΝΝΟΙΕ ΠΡΩΣΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΕΙΑΓΩΓΙΚΕ ΕΝΝΟΙΕ ΠΡΩΣΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΟΡΙΜΟ ΚΑΙ ΚΟΠΟ ΠΡΩΣΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ Πρώτη βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα που παρέχεται στο θύμα μέχρι την μεταφορά του στο νοσοκομείο. κοπός είναι η διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1. 31/3/2011 Bogdan Raitsiou M.D 1

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1. 31/3/2011 Bogdan Raitsiou M.D 1 ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1 Bogdan Raitsiou M.D 1 Πνιγμός στο νερό Ξένο σώμα Θερμοπληξία Υποθερμία Bogdan Raitsiou M.D 2 ΠΝIΓΜΟΣ Εμβύθιση ή κατάδυση εντός υγρού, συχνά συνδυάζεται με : *

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΚΑΚΩΣΕΩΝ (ανάλογα με το βλαπτικό αίτιο)

ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΚΑΚΩΣΕΩΝ (ανάλογα με το βλαπτικό αίτιο) ΚΑΚΩΣΕΙΣ Κάκωση είναι κάθε βλάβη του οργανισμού που προκαλείται από εξωγενές (εξωτερικό) αίτιο. (βλαπτικό αίτιο ή βλαπτικός παράγοντας) ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΚΑΚΩΣΕΩΝ (ανάλογα με το βλαπτικό αίτιο) ΚΑΚΩΣΕΙΣ Μηχανικές

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 26-34. Αεροφόροι οδοί

Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 26-34. Αεροφόροι οδοί Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 26-34 Αεροφόροι οδοί Οι αεροφόροι οδοί επιτρέπουν την είσοδο του αέρα από το Περιβάλλον µέχρι τους πνεύµονες κατά τη φάση της εισπνοής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Δρ. Γεωργία Λ. Βεσκούκη. Επίκουρος Καθηγήτρια Τ.Ε.Ι. Αθηνών

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Δρ. Γεωργία Λ. Βεσκούκη. Επίκουρος Καθηγήτρια Τ.Ε.Ι. Αθηνών ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Δρ. Γεωργία Λ. Βεσκούκη Επίκουρος Καθηγήτρια Τ.Ε.Ι. Αθηνών Εισαγωγή Οι στοιχειώδεις γνώσεις πρώτων βοηθειών, μπορούν να αποβούν σωτήριες, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Είναι προφανές

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες Βοήθειες γύρω από το νερό. Διδακτική Κολύμβησης Μάιος 2011

Πρώτες Βοήθειες γύρω από το νερό. Διδακτική Κολύμβησης Μάιος 2011 Πρώτες Βοήθειες γύρω από το νερό Διδακτική Κολύμβησης Μάιος 2011 Μανούβρα του HEIMLICH Δίδεται όταν: Το άτομο δεν μπορεί να μιλήσει ή να φωνάξει Το άτομο αρχίζει και μελανιάζει από έλλειψη οξυγόνου Το

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (BLS) ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ (ALS)

ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (BLS) ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ (ALS) ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (BLS) ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ (ALS) Καφαντάρης Ιωάννης 1, Μεϊμέτη Ευαγγελία 2 1. Ειδικευόμενος Καρδιολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

Αναπνοή και ήχος Ομιλία και τραγούδι

Αναπνοή και ήχος Ομιλία και τραγούδι Αναπνοή και ήχος Ομιλία και τραγούδι Σχέδιο εργασίας της Α τάξης Γελ. Πελοπίου Υπεύθυνος καθηγητής: Παπαδημητρίου Νικόλαος Αναπνοή Μέλη : Αγγελόπουλος Γιάννης Τσιπολίτης Γιώργος Η αναπνοή σε επίπεδο οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορικό σύστημα. Από μαθητές και μαθήτριες του Στ 1

Κυκλοφορικό σύστημα. Από μαθητές και μαθήτριες του Στ 1 Κυκλοφορικό σύστημα Από μαθητές και μαθήτριες του Στ 1 Η καρδία Χτύπα 2 δισεκατομμύρια φορές σε όλη μας τη ζωή. Βρίσκεται στο θώρακα, κέντρο προς αριστερά. Έχει το μέγεθος μιας γροθιάς. Αλεξάνδρα, Αναστασία,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΦΑΝΕΙΑ 3 Ο διασώστης έχει προτεραιότητες µε την άφιξη στο τόπο του ατυχήµατος: - ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

ΙΑΦΑΝΕΙΑ 3 Ο διασώστης έχει προτεραιότητες µε την άφιξη στο τόπο του ατυχήµατος: - ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ 1 ΙΑΦΑΝΕΙΑ 3 Ο διασώστης έχει προτεραιότητες µε την άφιξη στο τόπο του ατυχήµατος: - ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ - ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ - ΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ - ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ-ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ 1)Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

CEDERROTHS Πρώτες Βοήθειες Οδηγίες

CEDERROTHS Πρώτες Βοήθειες Οδηγίες CEDERROTHS Πρώτες Βοήθειες Οδηγίες ιαβάστε µε προσοχή το περιεχόµενο πριν συµβεί το ατύχηµα 1 Πριν δώσεις τις Πρώτες Βοήθειες εξακρίβωσε την κατάσταση! Προσπάθησε γρήγορα και ψύχραιµα Να εντοπίσεις τι

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλήτρια: Παπαδοπούλου Θεοδώρα Προπτυχιακή φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής. Υπεύθυνος καθηγητής: Τυροδήμος Ηλίας Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής

Ομιλήτρια: Παπαδοπούλου Θεοδώρα Προπτυχιακή φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής. Υπεύθυνος καθηγητής: Τυροδήμος Ηλίας Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Φαρμακευτική Σχολή Ομιλήτρια: Παπαδοπούλου Θεοδώρα Προπτυχιακή φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής Υπεύθυνος καθηγητής: Τυροδήμος Ηλίας Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟ Ι. ιάγνωση και Θεραπεία. Ενηµερωτικό Έντυπο

ΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟ Ι. ιάγνωση και Θεραπεία. Ενηµερωτικό Έντυπο ΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟ Ι ιάγνωση και Θεραπεία Ενηµερωτικό Έντυπο Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, ακολουθώντας σύγχρονες διεθνείς πρακτικές στην παροχή υπηρεσιών υγείας, δηµιούργησε το Κέντρο Μεταβολισµού και ιαβήτη.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ A ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ Ε.Δ.Χ. AYTOKINHTOY

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ A ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ Ε.Δ.Χ. AYTOKINHTOY ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ A ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ Ε.Δ.Χ. AYTOKINHTOY 1. Η βασική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση περιλαμβάνει : Α) Άμεση αναγνώριση απώλειας αισθήσεων, αναπνοής και κυκλοφορίας.

Διαβάστε περισσότερα

- Ενδεικτικές διδακτικές προσεγγίσεις στο µάθηµα της Φυσικής Αγωγής

- Ενδεικτικές διδακτικές προσεγγίσεις στο µάθηµα της Φυσικής Αγωγής Βασικές γνώσεις Πρώτων Βοηθειών - Ενδεικτικές διδακτικές προσεγγίσεις στο µάθηµα της Φυσικής Αγωγής ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φυσικής Αγωγής ιδασκαλία των Πρώτων Βοηθειών στα πλαίσια της Φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

Τα φίδια ξύπνησαν Τρία τα δηλητηριώδη στην Κύπρο αλλά μόνο ένα επικίνδυνο.

Τα φίδια ξύπνησαν Τρία τα δηλητηριώδη στην Κύπρο αλλά μόνο ένα επικίνδυνο. Τα φίδια ξύπνησαν Τρία τα δηλητηριώδη στην Κύπρο αλλά μόνο ένα επικίνδυνο. ΧΡΙΣΤΟΣ ΛΑΖΑΝΙΑΣ, 08/05/2019 (τελευταία ενημέρωση 11:34) Η άνοδος της θερμοκρασίας ξύπνησε τα φίδια τα οποία έκαναν την εμφάνισή

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα με Θέμα Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ:

Ημερίδα με Θέμα Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ: Ημερίδα με Θέμα Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ: ΓΝΩΡΙΖΩ-ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ 2 Ιουνίου 2014 / 14 O Δημοτικό Σχολείο Ιλίου ΒΡΟΧΙΚΟ ΑΣΜΑ & ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Π. ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΘΕΜΑ: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ. ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΣΙΟΓΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΙΩΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Ορισμός. Εκτίμηση της κατάστασης του θύματος. Σειρά παροχής πρώτων Βοηθειών. Φαρμακείο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Ορισμός. Εκτίμηση της κατάστασης του θύματος. Σειρά παροχής πρώτων Βοηθειών. Φαρμακείο 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Ορισμός Εκτίμηση της κατάστασης του θύματος Σειρά παροχής πρώτων Βοηθειών Φαρμακείο Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα που παρέχεται στο θύμα ενός

Διαβάστε περισσότερα

11/6/2015 ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ

11/6/2015 ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ Η ανάταξη επιτυγχάνεται με 3 τρόπους. Η επιλογή γίνεται από τον γιατρό βάση της κατάστασης του ασθενή. Α)Χειρισμοί Εφαρμόζεται έλξη

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3 Κυκλοφορικό Σύστημα Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και των ιστών και η απομάκρυνση από αυτά των άχρηστων γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Η ασκούµενη πίεση του αίµατος στα τοιχώµατα των αρτηριών κατά την έξοδο του αίµατος από την καρδιά.

Η ασκούµενη πίεση του αίµατος στα τοιχώµατα των αρτηριών κατά την έξοδο του αίµατος από την καρδιά. Πρώτες βοήθειες Αρτηριακή πίεση Η ασκούµενη πίεση του αίµατος στα τοιχώµατα των αρτηριών κατά την έξοδο του αίµατος από την καρδιά. Πως µετράµε την πίεση Η µέτρηση της αρτηριακής πίεσης αποτελεί µια από

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Επιμέλεια : Αναστασία Κωνσταντίνου Νοσηλεύτρια ΤΕ MPH, MSc Δημόσια Υγεία & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας

Παρουσίαση Επιμέλεια : Αναστασία Κωνσταντίνου Νοσηλεύτρια ΤΕ MPH, MSc Δημόσια Υγεία & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας Παρουσίαση Επιμέλεια : Αναστασία Κωνσταντίνου Νοσηλεύτρια ΤΕ MPH, MSc Δημόσια Υγεία & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάνηψη των ασθενών. Μελέτες

Διαβάστε περισσότερα

Εμβόλιο Τετάνου-Διφθερίτιδας-Κοκκύτη (Td/Tdap)

Εμβόλιο Τετάνου-Διφθερίτιδας-Κοκκύτη (Td/Tdap) Εμβόλιο Τετάνου-Διφθερίτιδας-Κοκκύτη (Td/Tdap) ΤΙ ΧΡΕΙAΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ Είστε σίγουροι ότι είστε προστατευμένοι από τον τέτανο, τη διφθερίτιδα και τον κοκκύτη; ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ! ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥ! ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥ! ΕΜΒΟΛΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΣΡΙΚΗ ΕΜΒΟΛΙΑ

ΣΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΣΡΙΚΗ ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ Σα εμβόλια είναι ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα που αφορά άμεσα την υγεία του παιδιού. Σα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλει τα μέγιστα για την βελτίωση της υγείας και την αποφυγή πολλών ασθενειών των

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Οδηγίες για την πρόληψη και τον αποτελεσματικό χειρισμό εμφάνισης γαστρεντερίτιδας σε κατασκήνωση Η εμφάνιση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε κατασκηνώσεις δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/05/2017

ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/05/2017 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΒΑΘ: / 40 ΟΛΟΓΡ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΥΠΟΓΡ: ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/05/2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΑ ( ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ / ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας

πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας Αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σπάνια αλλά πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας εάν τα αισθανθείτε Αισθάνεστε δυσφορία με τον πόνο στην μέση

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικά περιεχόμενα

Συνοπτικά περιεχόμενα Συνοπτικά περιεχόμενα Πρόλογος...xxiii Ευχαριστίες...xxvi Αφιέρωση...xxix 1 Εισαγωγή - Γενικά για τις πρώτες βοήθειες...1 2 Βασική υποστήριξη της ζωής... 13 3 Αυτόματη εξωτερική απινίδωση... 43 4 Λιποθυμία...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ Τι είναι οι Αιμορροΐδες; Η αιμορροϊδοπάθεια επηρεάζει πάνω από το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως, ωστόσο, το ποσοστό εκτιμάται ότι είναι στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα