ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΔΕΣΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΔΕΣΜΑΤΟΛΟΓΙΟ"

Transcript

1 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΔΕΣΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΚΑΡΟΥΓΚΑ

2 ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΔΕΣΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ (MENU) ΟΡΙΣΜΟΣ: Εδεσματολόγιο σύνθετη λέξη που αναφέρεται στον κατάλογο των εδεσμάτων που προσφέρει ένα εστιατόριο και από συνήθεια αποδίδεται στην Ελληνική γλώσσα με τον Αγγλικό όρο μενού (Menu) Ο όρος μενού έχει δυο έννοιες: 1. Με τον όρο μενού ορίζεται το σύνολο των αγαθών που προσφέρει ένα εστιατόριο 2. Τα φαγητά τα οποία απαρτίζουν ένα πλήρες γεύμα Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΝΟΥ Το μενού είναι πολύ σημαντικό γιατί: 1. Αποτελεί το βασικό σημείο επαφής του πελάτη με τον τραπεζοκόμο 2. Δίνει μια πρώτη αίσθηση στον πελάτη για το γεύμα που θα ακολουθήσει. 3. Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο πωλήσεων. 4. Καθορίζει το προσφερόμενο προϊόν του εστιατόριου καθώς και την λειτουργία του. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΕΝΟΥ Γνώσεις ορθογραφίας και συντακτικού Γνώσεις μαγειρικών κανόνων και γαστρονομικών όρων Γνώσεις επιλογής αριθμού πιάτων και ποιότητας που πρέπει να έχουν τα πιάτα ανάλογα με την περίσταση Γνώσεις ψυχολογίας πελατών Γνώσεις κοστολόγησης ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΕΝΟΥ Πρέπει να συνδυάζει την πλήρη και σωστή διατροφή με το σωστό ταίριασμα των γεύσεων. Τα πιάτα πρέπει να είναι εναρμονισμένα με το είδος του μενού και της συγκεκριμένης περίστασης/ εκδήλωσης. Πρέπει να είναι ανάλογο με την κατηγόρια και το είδος της επιχείρησης. Επαναλήψεις ίδιων φαγητών και ίδιων τρόπων μαγειρέματος πρέπει να αποφεύγονται.

3 Τα χρώματα, τα αρώματα και η γεύση των πιάτων πρέπει να εναλλάσσονται. Οι γαρνιτούρες των φαγητών πρέπει να εναλλάσσονται. Τα πολυήμερα μενού πρέπει να συνθέτονται με βάση το δεκαπενθήμερο. Τα ψαριά συνοδεύονται από: 1. Σάλτσα αν είναι απαραίτητη. 2. Πατάτες βραστές ή ατμού. 3. Ρύζι ή βραστά λαχανικά. Τα κρέατα συνοδεύονται από: 1. Σάλτσα αν είναι απαραίτητη 2. Πατάτες ή ζυμαρικά 3. Λαχανικά με κάθε τρόπο παρασκευής 4. Σαλάτες Ο προϋπολογισμός κόστους δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνάτε και πρέπει πάντα να συνυπολογίζετε. Τα πιάτα πρέπει πάντα να είναι ισορροπημένα μεταξύ τους π.χ. το κυρίως δεν πρέπει να είναι πολύ ακριβό σε σχέση με το πρώτο. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των πελατών. Το μενού αρχίζει με ελαφριές παρασκευές και ζωμούς, συνεχίζει με τις πιο βαριές και ολοκληρώνεται με ελαφρές παρασκευες. Το μενού πρέπει να συντάσσεται πάντα από τρεις ανθρώπους τον: Chef, maitre και τον υπεύθυνο σύνταξης. Η επιλογή των πιάτων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την εποχή του χρόνου. Να μην γίνονται ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Να γίνετε σωστή θερμιδομέτρηση των μενού και να υπάρχει ισορροπία από άποψη θρεπτικών συστατικών. Να υπάρχει μεγάλη ποικιλία από σαλάτες και λαχανικά που να συνοδεύουν τα κυρίως πιάτα. Να προβλέπεται μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων ώστε οι πελάτες να παίρνουν όλο το εύρος των θρεπτικών συστατικών.

4 Το κρασί αν συμπεριλαμβάνεται στο μενού πρέπει να είναι σε αρμονία με το φαγητό που συνοδεύει και να γίνεται σαφές το κρασί που συνοδεύει το κάθε πιάτο. Πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη η δυναμικότητα του προσωπικού της κουζίνας καθώς και ο εξοπλισμού αυτής έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που γεννά το κάθε μενού. ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΡΑΦΗΣ Χρήση κεφαλαίων και μικρών γραμμάτων Το πρώτο γράμμα στην λέξη της αρχής της γραμμής γράφεται με κεφαλαίο Ονόματα πόλεων ή κύρια ονόματα γράφονται με κεφαλαίο Σε ορισμένα μενού γράφεται με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα κάθε λέξης για λόγους απλουστεύσεις. Η συμφωνία με το επίθετο Το ποιοτικό επίθετο συμφωνεί με το αριθμό και το γένος στο οποίο αναφέρεται. Π.χ. Φέτα σολομού βραστή. Αν το επίθετο χαρακτηρίζει 2-3 λέξεις διαφορετικού γένους τότε γράφεται σε γένος ουδέτερο και πληθυντικό αριθμό. Π.χ. Πέστροφα και σολομός βραστά. Ο πλεονασμός του άρθρου Όταν το άρθρο είναι εύκολο να εννοηθεί δεν είναι απαραίτητο να γράφεται. Π.χ. Πέστροφα καπνιστή και όχι Η πέστροφα η καπνιστή. Η χρυσή ενικού και πληθυντικού αριθμού Τα ονόματα γράφονται και στον ενικό και στον πληθυντικό ανάλογα με τα ποσά τεμάχια σερβίρουμε. Τα λαχανικά που σερβίρονται σαν γαρνιτούρα γράφονται πάντα στον πληθυντικό. Οι πατάτες Όταν αναφέρονται σαν γαρνιτούρα γράφονται πάντα στον πληθυντικό. Όταν τους δονούμε ονομασία λόγο παρασκευής ένα κύριο όνομα τότε το όνομα γράφεται στον ενικό. Ορολογία και ορθογραφία ζαχαροπλαστικής Ακολουθούνται γενικά οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν και για την μαγειρική.

5 Αν το παγωτό περιέχει μόνο το άρωμα ή χυμό φρούτου αλλά όχι κομμάτια φρούτου τότε γράφεται στον ενικό π.χ, παγωτό φράουλα Η έκφραση Αλά ( A La) Σημαίνει τον τρόπο που γίνεται, που έχει παρασκευαστεί κάτι. Ακόμα σημαίνει τη μέθοδο, τη μόδα, τη συνήθεια ή το υλικό με το οποίο γίνεται κάποιο φαγητό. Τις περισσότερες φορές επειδή εννοείται εύκολα παραλείπεται. Στις παρασκευές κύριος όταν μετά την έκφραση «αλά» ακολουθεί γεωγραφικό όνομα ή όνομα πόλεως γράφουμε οπωσδήποτε την έκφραση «αλά» για να μην γίνεται παρερμηνεία. Ιδιαιτερότητες επαναλήψεων Ορισμένα υλικά συναντώνται πολύ συχνά στην μαγειρική τέχνη γιατί αποτελούν την βάση για πολλές παρασκευές π.χ τα αυγά ή η ντομάτα. Επιτρέπεται να σερβίρουμε παραπάνω από ένα πιάτα με τα παραπάνω υλικά όταν αυτά αποτελούν υλικό μιας συνταγής. Αν τα παραπάνω υλικά αποτελούν το κυρίως υλικό του πιάτου τότε αποφεύγεται η επανάληψη της χρήσης του A LA CARTE Στο μενού A la carte τα διάφορα εδέσματα καταχωρούνται σε κατάλογο. Η κάρτα αυτή παρουσιάζεται στους πελάτες όπου επιλέγουν ελεύθερα το πιάτο της αρέσκειας τους. (Σημαντικό εργαλείο πωλήσεων ενός εστιατόριου). Η ονομασία και η τιμή του κάθε πιάτου αναγράφεται χωριστά. Η χωριστή τιμολόγηση του κάθε πιάτου δίνει την δυνατότητα δημιουργίας ιδιαίτερων πιάτων. Μπορεί να περιέχει ένα μεγάλο εύρος εδεσμάτων (απλά ή σύνθετα και κλασικά ή μοντέρνα και πειραματικά). Ο κατάλογος πρέπει να αλλάζει συχνά με σκοπό να γίνεται χρήση των καλύτερων πρώτων υλών σύμφωνα με την εποχή του χρόνου. Σε χωριστό τμήμα αναγράφονται τα ποτά που προσφέρει η επιχείρηση. Σε επιχειρήσεις υψηλής κατηγόρια τα ποτά και ιδιαίτερα τα κρασιά έχουν ξεχωριστό κατάλογο. Τα επιδόρπια μπορεί να κατέχουν χωριστό κατάλογο ο οποίος προσφέρεται στους πελάτες στο τέλος του γεύματος τους.

6 Πολλές επιχειρήσεις θέλοντας να διαφοροποιηθούν και να καλύψουν κάθε ιδιαίτερη ανάγκη των πελατών τους, έχουν συντάξει διάφορα είδη καταλογών όπως ο κατάλογος νερού και ο κατάλογος πούρων και κονιάκ. Τέλος πολλά εστιατόρια έχουν δυο είδη καταλογών έναν που περιέχει τιμές και έναν που δεν περιέχει τιμές αυτός ο διαχωρισμός γίνεται για την περίπτωση που κάποιος πελάτη θέλει να κάνει το τραπέζι σε κάποιον χωρίς ο προσκεκλημένος να γνωρίζει τις τιμές των εδεσμάτων που επιλέγει ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΦΑΓΗΤΩΝ- A LA CARTE Ο κατάλογος φαγητών ενός εστιατόριου αποτελεί έγγραφο υποχρεωτικό από τον νόμο για κάθε επιχείρηση Μπορεί να έχει παραπάνω από μια σελίδες ανάλογα με την ποσότητα των εδεσμάτων που προσφέρει Έχει συνήθως την μορφή βιβλίου και μπορεί να περιέχει εξώφυλλο και οπισθόφυλλο Στο εξώφυλλο μπορεί να αναγράφεται η επωνυμία του εστιατόριου και η λέξη «μενού» Στην επόμενη σελίδα στα αριστερά ή στο κέντρο επάνω πρέπει να υπάρχει η επωνυμία της επιχείρησης και του εστιατόριου καθώς επίσης και η κατηγόρια του Στην επόμενη σελίδα στη αριστερή πάνω πλευρά αναγράφετε ο τίτλος της κατηγορίας των εδεσμάτων Στην συνεχεία αναγράφονται τα εδέσματα με την μορφή στήλης Στην δεξιά πλευρά της στήλης των εδεσμάτων αναγράφεται η τιμή των εδεσμάτων η οποία πρέπει να περιέχει το Φ.Π.Α. και φόρους. Τα εδέσματα πρέπει να δίνονται με την παρακάτω σειρά Ορεκτικά κρύα Σούπες κονσομέ Ορεκτικά ζεστά Παρασκευές ζυμαρικών Ψάρια Ρελεβέ ή Γκρος-πιες(μεγάλα κομμάτια κρέατος) Εντράδες

7 Σορμπέ (είδος γρανίτας) Ψητά Σχάρας Κρύα πιάτα Πατάτες λαχανικά Σαλάτες Γλυκά - Παγωτά (αντρεμέ) Επιδόρπια Hors dόeuvre froid Potages Consommes Hors dόeuvre chauds Farineux Poissons Releve ου grosse pieces Entrees Sorbet Roties- Grilles Assiettes froides Pommes de terre-legumes Salades Entremets (gateaux-glaces) Desserts MENU TABLE D HOTE Τable d hote = Το τραπέζι του οικοδεσπότη. Στο παρελθών οι ταξιδιώτες θέλοντας να ξεκουραστούν έκαναν στάση στα πανδοχεία που συναντούσαν στο δρόμο τους. Τα πανδοχεία πρόσφεραν φαγητό και στέγη. Το φαγητό συνήθως ήταν αυτό που έτρωγε και η οικογένεια του πανδοχέα. Ο ξένος δεν είχε το δικαίωμα επιλογής.

8 Ορισμός: Πρόκειται για προσυμφωνημένο μενού όπου ο πελάτης δεν έχει το δικαίωμα αλλαγής ή μεταβολής κάποιου πιάτου σύμφωνα με τις δικές του προτιμήσεις. Η τιμή είναι προκαθορισμένη και ενιαία για όλους τους καλεσμένους. Το εδεσματολόγιο αυτού του τύπου επιτρέπει την διεξαγωγή γρήγορου σέρβις και της πολύ καλής προετοιμασίας της κουζίνας αφού το μενού είναι γνωστό εξαρχής και δεν υπάρχει η διαδικασία της παραγγελιάς Table d hote μενού συνήθως χρησιμοποιούνται για μεγάλες συνεστιάσεις ή για γκρουπ ταξιδιωτών με συγκεκριμένους όρους διατροφής π.χ. Full board, half board και όχι για μεμονωμένους πελάτες χωρίς όμως αυτό να αποτελεί και τον κανόνα. ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΡΤΑΣ MENU TABLE D HOTE Συναντώνται συνήθως δυο είδη κάρτας η απλή (μόνο φύλλο) και η σύνθετη (διπλό φύλλο) Σύνθεση απλής κάρτας 1. Στην μπροστά πλευρά στο κέντρο και πάνω μέρος της σελίδας τοποθετείται το όνομα της επιχειρήσεις ή/ και το οικόσημο και η λέξη «μενού». 2. Στο πίσω μέρος στο πάνω κεντρικό σημείο γράφεται η φίρμα της επιχειρήσεις 3. Στην συνεχεία η ημερομηνία του σερβιρίσματος. 4. Από κάτω γράφουμε τον τίτλο του γεύματος 5. Στην συνεχεία γράφονται τα εδέσματα στο κέντρο της σελίδας με διακριτικά σύμβολα ανάμεσα στα πιάτα 6. Αν η σαλάτα συνοδεύει το κυρίος πίατο τότε γράφεται κάτω από το κυρίως πιάτο χωρίς διακριτικό σύμβολο απλά με κενό 7. Μετά τα εδέσματα αν υπάρχουν κρασιά τότε αναγράφετε η λέξη «κρασιά» και αναγράφονται τα κρασιά που θα συνοδέψουν 8. Στην συνέχεια γράφεται η τιμή του μενού (προαιρετικά) 9. Τέλος αν ο χώρος το επιτρέπει μπορεί να γραφτεί η επωνυμία της επιχείρησης με μικρά γράμματα (προαιρετικά) Σύνθεση σύνθετης κάρτας 1. Η διπλή κάρτα αποτελείται από δυο φύλλα 2. Ακολουθούνται όλα τα βήματα για την σύνθεση απλής κάρτας εκτός από το βήμα 7

9 3. Στην δεξιά σελίδα έχοντας ανοιγμένο το μενού αναγράφουμε τα κρασιά που θα συνοδέψουν τα διάφορα εδέσματα. 4. Τα κρασιά πρέπει να είναι τοποθετημένα στο κέντρο της σελίδας το ένα κάτω από το άλλο. 5. Πρέπει να προσεχθεί να είναι ευδιάκριτα γραμμένα τα κρασιά που συνοδεύουν συγκεκριμένα πιάτα 6. Τέλος αν ο χώρος το επιτρέπει μπορεί να γραφτεί η επωνυμία της επιχείρησης με μικρά γράμματα (προαιρετικά). 7. Στο πίσω μέρος του έντυπου στην βάση του φύλου αναγράφεται η επωνυμία και τα στοιχεία της επιχείρησης Τα προηγούμενα αποτελούν υπόδειγμα και μπορούν να γραφτούν με μικρές διαφορές με σκοπό να διευκολύνουν την κάθε επιχείρηση χωριστά. ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ Διατροφή λέμε το σύνολο των ουσιών που προσλαμβάνει ο οργασμός μας υπό την μορφή τροφής Μια ισορροπημένη διάτα πρέπει να εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στην ιδανική ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός του ανθρώπου. Κατά την πέψη οι τροφές χωρίζονται σε τρεις κυρίως θρεπτικές ουσίες και τρεις συμπληρωματικές Κύριες θρεπτικές ουσίες Πρωτεΐνες ή λευκώματα- Αναπλάθουν τους μυείς. Βρίσκονται κυρίως σε ζωικής προέλευσης προϊόντα. Τα λίπη και έλαια- Τα συναντάμε σε διάφορες μορφές και μπορεί να είναι ζωικά και φυτικά. Παράγουν ενέργεια. Οι υδατάνθρακες- Φθηνοί και άφθονοι, βρίσκονται κυρίως σε φυτικής προελεύσεις τρόφιμα. Προσφέρουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας και απορροφούνται πολύ εύκολα από τον οργανισμό Δευτερεύουσες θρεπτικές ουσίες Το νερό- Η βασική πηγή ζωής. Τα ανόργανα άλατα- Βρίσκονται σε στενή αναλογία με το νερό και είναι υπεύθυνα για την λειτουργία των νευρικών κύτταρων, για την σύνθεση και την έκκριση ορμονών κ.λπ. Οι βιταμίνες- Είναι απαραίτητες για την αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών, για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κύτταρων και των οστών

10 ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΝΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ Ανάλογα με την εποχή: 1. Τα υλικά είναι πιο εύγευστα και υγιεινά 2. Τα υλικά είναι πιο φθηνά 3. Επιτυγχάνεται μεγάλη εναλλαγή στα μενού Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε μενού ελαφρά ως προς την παρασκευή και τις θερμίδες με ελαφριά αλατισμένα λαχανικά και φρούτα με περισσότερες πρωτινές και λευκώματα. Το χειμώνα χρειαζόμαστε περισσότερες θερμίδες και άρα λιπαρά φαγητά και με αρκετούς υδατάνθρακες ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΝΟΥ MENU GALA Για την σύνθεση ενός εορταστικού μενού πρέπει να λαμβάνεται υπ όψιν 1. Το είδος της εκδήλωσης 2. Το αριθμό των καλεσμένων 3. Το επάγγελμα και είδος των καλεσμένων 4. Το φύλο και την ηλικία 5. Την τιμή του μενού 6. Τον τρόπο σερβιρίσματος Η αίθουσα πρέπει να έχει την κατάλληλη διακόσμηση Τα τραπέζια πρέπει να είναι κατάλληλα τοποθετημένα Να υπάρχει λίστα καλεσμένων Να υπάρχει αρίθμηση τραπεζίων Πρέπει να ακολουθούνται όλοι οι κανόνες συνθέσεις των μενού και τις διαιτητικής Μπορούν να σερβιριστούν όλα τα είδη εδεσμάτων όπως: Κρύα ορεκτικά- Στρείδια, σολομό καπνιστό, κρέας καπνιστό ζαμπόν, χαβιάρι, αστακό σαλάτες σύνθετες Σούπες/ Κονσομέ

11 Ζεστά ορεκτικά διάφορα- Κις λορέν, Σουφλέ Ψαριά- Τσιπούρα σχάρας, μπαρμπούνια τηγανιτά, γλώσσα μενιέρ Κρέατα- Φιλέτο, μπριζόλες, παιδάκια Ζεστές εντράδες- Φρικασέ, διάφορες παρασκευές μόσχου, αρνάκι και χοιρινό Εντράδες κρύες και σορμπέ- τερίνες,μούς, πάτε, φουά- γκρα, σορπμέ διαφόρων φρούτων, σορμπέ σαμπάνιας Διάφορα ψητά- όλων των κρεάτων Χορταρικά μόνο σαν γαρνιτούρα στα κρέατα/ ψαριά και τα ψητά Σαλάτες διάφορες απλές ή σύνθετες Επιδορπια- παγωτά, μούς, τάρτες, κρέπες Φρούτα διάφορα ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΝΟΥ Όταν συνθέτου με ένα Ελληνικό μενού πρέπει να λαμβάνουμε υπ' οψιν όλα τα Ελληνικά παρασκευάσματα που παραδοσιακά και καθημερινά φτιάχνουμε στην Ελλάδα. Επίσης πρέπει να χρησιμοποιούμαι όλα τα υλικά τα οποία παραδοσιακά παράγει η χώρα μας. Το χαρακτηριστικό της Ελληνικής κουζίνας είναι ότι τα φαγητά της έχουν πολλές σάλτσες, τοματοπολτό, λεμόνι, έντονη παρουσία του λαδιού, σκόρδο, κρεμμύδι και πολλά μπαχαρικά. Όταν συνθέτου με ένα Ελληνικό μενού είναι καλό να χρησιμοποιούμε σπεσιαλιτέ διάφορων περιοχών Π.χ. ντάκος, γαμοπίλαφο, σοφρίτο, μπουρδέτο, γούνα κ.λ.π. Είναι καλό να δίνουμε χρώμα στο μενού συνδέοντας τα διάφορα πιάτα με περιοχές της Ελλάδας ανάλογα με τα υλικά π.χ. χωριάτικη Ηπείρου (φέτα από την Ήπειρο) κ.λ.π. ΣΟΥΠΕΣ- Μαγειρίτσα, φασολάδα κ.λ.π. ΟΡΕΚΤΙΚΑ- Τζατζίκι, χταποδάκι ξιδάτο, κοκορέτσι, γαρδούμπες, σουπιά κρασάτη κ.λ.π. ΠΙΤΕΣ- ΖΥΜΑΡΙΚΑ- Τυροπιτά, σπανακόπιτα, χυλοπίτες κ.λ.π. ΨΑΡΙΑ- Σαρδέλες, μαρίδες, γαύρος κ.λ.π. ΚΙΜΑΔΕΣ- ΚΡΕΑΤΑ- Μουσακάς, παστίτσιο, γιουβαρλάκια, μπουρδέτο, παστιτσάδα, εξοχικό, αρνάκι γάστρας κ.λ.π. ΤΥΡΙΑ- Κασέρι, μετσοβόνε, φέτα, μυτζήθρα κ.λ.π.

12 ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ- Γαλατομπούρεκο, μπακλαβάς, καταίφι κ.λ.π ΜΕΝΟΥ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΩΝ

13

14

15

16

17

18 ΣΥΝΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΕΝΟΥ Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία Απλές παρασκευές Ελαφριές παρασκευές Πιάτα με ονόματα Μικρές ποσότητες Σύνθεση μενού σύμφωνα με την ηλικία Μενού με χαμηλό κόστος Τροφές αγαπητές στα παιδία(πατάτες, μπιφτέκια, παγωτά κ.λπ.) Έντονα χρώματα Παιδική διακόσμηση πιάτου

19

20

21 ΜΕΝΟΥ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Αποδείχτηκε ότι αιτία του μέσου όρου πάχυνσης και των ασθενειών της είναι οι τυποποιημένες τροφές Ένα φαγητό όσο περισσότερες φυτικές ίνες περιέχει και υγιεινά μαγειρεμένο είναι τόσο μεγαλύτερη θρεπτική άξια έχει Όσο λιγότερο έχει επεξεργαστεί μια τροφή τόσο πιο θρεπτική είναι Ο οργανισμός έχει ανάγκη από έναν ισορροπημένο συνδυασμό πρωτεϊνών, λιπών, υδατανθράκων, βιταμινών και οργανικών μέταλλων Η διατροφή πρέπει να στηρίζετε σε τρία βασικά γεύματα Το πρωινό Το μεσημεριανό Το βραδινό

22 Σε αναλογίες τα τρία γεύματα πρέπει να μοιραστούν παίρνοντας υπ όψιν τις ανάγκες του οργανισμού ως έξεις: Το πρωί 25%- 30% Το μεσημέρι 50% Το βράδυ 20%- 25% Η σύνθεση ενός τέτοιου μενού απαιτεί μεγάλη πείρα και γνώσεις σχετικά με την μεταβολή των τροφών, την πέψη και την θρεπτική άξια των τροφών Τα φαγητά παρότι θα είναι θρεπτικά πρέπει να παρουσιαστούν με πολύ γούστο, να κεντρίζουν την περιέργεια, το ενδιαφέρον και την όρεξη Πρέπει να αποφεύγονται 1. Τα τηγανιτά 2. Οι πικάντικες και λιπαρές σάλτσες 3. Τα λιπαρά ψαριά 4. Τα κυνήγια και σκούρα κρέατα 5. Τα σοταρισμένα με σάλτσες κρέατα 6. Τα πολύ αλατισμένα και με καρυκεύματα φαγητά Πρέπει να σερβίρονται 1. Σούπες (περασμένες, απέραστες, κρέμες) 2. Ζωμούς- κονσομέ κυρίως με βάση λαχανικά 3. Ψαριά άπαχα βραστά ή σχάρας 4. Άσπρα κρέατα ή κοτόπουλα 5. Ζυμαρικά 6. Λαχανικά στον ατμό ή βραστά με λάδι 7. Φρέσκα φρούτα ή κομπόστες ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΝΟΥ ΜΠΟΥΦΕ Ένα σύνολο ειδικών τραπεζίων ή πάγκων σε διάφορα σχήματα η μεγέθη που τοποθετούνται στον χώρο του εστιατόριου ή εστιάσεως

23 Ο καλός μπουφές παρουσιάζει ένα γαστρονομικό σύνολο χρωμάτων και γεύσεων που αρχίζει από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα Πολλά ξενοδοχεία μενού table d hote ή μενού για πελάτες με συμφωνία διατροφής τα προσφέρουν μέσω μπουφέ Η ποικιλία και το είδος των εδεσμάτων καθορίζονται από 1. Τον τύπο της εκδήλωσης 2. Τον αριθμό των καλεσμένων 3. Το κόστος κατ άτομο 4. Τις δυνατότητες του εστιατόριου 5. Τις επιθυμίες του πελάτη Η κατηγοριοποίηση γίνεται με βάση : 1. Το είδος των εδεσμάτων- μπουφέ ορεκτικών, γλυκών, κρύος, κοκτέιλ μπουφέ, μπάρμπεκιου, εθνικό μπουφέ 2. Την χρονική στιγμή της ημέρας- πρωινός, μεσημεριανός και βραδινός 3. Την προετοιμασία που απαιτεί στο στρώσιμο- finger buffet, fork buffet, top ή full buffet Ανάλογα με την χρήση, την εκδήλωση, την ποιότητα υπάρχουν πολλά είδη μπουφέδων Ο κλασικός, παραδοσιακός Ο εμπορικός Ο κρύος Ο ζεστός Ο πλούσιος Ο μικτός Ο μόνιμος Ο ανοικτός Ο Ελληνικός Cocktail Self service

24 ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΝΟΥ ΜΠΟΥΦΕ MEDITERRANEAN PALACE HOTEL BUFFET MENU Salad Bar Μπρόκολα Τονοσαλάτα Σαλάτα με ζυμαρικά Χωριάτικη σαλάτα Πατατοσαλάτα με κάρυ και σχοινόπρασο Iceberg με λιαστή τομάτα και μπέικον Λάχανο, καρότο και σέλινο μαρινέ Παντζάρια με γιαούρτι και καρύδια Ποικιλία από Ελληνικά Τυριά Ποικιλία από Κρύα Ορεκτικά Τερίνα ψαριού Ρολάκι από κοτόπουλο Βιρτζίνια χαμ με ανανά Ποικιλία από ζεστά ορεκτικά Λαζάνια au gratin με φρέσκια τομάτα και γραβιέρα Αρνάκι φρικασέ Πατάτες φούρνου με θυμάρι Ψάρι τηγανιτό με ταρτάρ

25 Φρέσκα λαχανικά βουτύρου Μοσχαράκι ψητό με κόκκινο κρασί και μανιτάρια Μίνι σουβλάκι χοιρινό με μουστάρδα Κοτόπουλο σωτέ με κάρυ και πολύχρωμες πιπεριές Επιδόρπια Ελληνικά Γλυκά (σιροπιαστά) Ποικιλία από διάφορα ταρτάκια και παστάκια Φρέσκα φρούτα ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΝΟΥ ΜΠΟΥΦΕ BUFFET MENU Salad Bar Τονοσαλάτα Σαλάτα ζυμαρικών με πέστο και λιαστή τομάτα Νισουάζ σαλάτα Σαλάτα του "Καίσαρα" Πατατοσαλάτα με λουκάνικο και πίκλες Λάχανο και καρότο μαρινέ Παραδοσιακή Ελληνική σαλάτα Πράσινη σαλάτα με καβούρι και

26 άνιθο Καλαμπόκι με κόκκινα φασόλια και μανιτάρια Ποικιλία από Ελληνικά και Ξένα Τυριά Ποικιλία από Κρύα Ορεκτικά Πατέ του Σεφ Ψάρι Αθηναϊκή Ροστ μπιφ με αγριοράπανο Ποικιλία από Ζεστά Ορεκτικά Μεξικάνικες μπουκιές με τσίλι Γκρατέν πατάτες με μπέικον και παρμεζάνα Ρύζι με αγριόρυζο Τορτελίνια με σάλτσα τυριών Μπρόκολο ανθός με αμύγδαλα Κοτόπουλο σωτέ με τζίντζερ και μανιτάρια Μοσχαράκι με πάπρικα και κρασί πόρτο Φιλέτο πέρκας τηγανιτό με ταρτάρ Μπούτι αρνιού με σάλτσα από θυμάρι Action Μπούτι χοιρινό με μουστάρδα

27 Επιδόρπια Ταρτάκια διάφορα Φρέσκα φρούτα Γιαούρτι με μέλι και καρύδια Ποικιλία από Ελληνικά και ξένα γλυκά ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΝΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ Ε.Ο.Τ. Σύνθεση πρωινού. Φρούτο ή φυσικοί χυμοί φρούτων. Καφέ, τσάι, γάλα, σοκολάτα σε επαρκή ποσότητα κατά την επιθυμία του πελάτη. Μαρμελάδα, μέλι 40 γραμ. Βούτυρο φρέσκο 20 γραμ. Ζάχαρη σε επαρκή ποσότητα. Ψωμί, φρυγανιά, ή αλλά αρτοσκευάσματα Κέικ 50 γραμ. ή κρουασάν. Σύνθεση γεύματος Κουβέρ ψωμί με βούτυρο 10 γραμ. Ζυμαρικά, πιλάφι μουσακάς, γεμιστά, παστίτσιο ή αλλά ορεκτικά. Αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με σούπα τρεις φορές την εβδομάδα. Κρέας ή ψάρι γαρνιρισμένα. Σαλάτα εποχής Φρούτο ή γλυκό ή παγωτό. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΕΝΟΥ Το μενού πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αξιολογείται ώστε να προκύπτουν συμπεράσματα τα οποία θα οδηγήσουν σε ένα μείγμα πιάτων το οποίο θα μεγιστοποίηση την αποδοτικότητας του εστιατόριου όσον αφορά το μενού Τα πιάτα ενός μενού αξιολογούνται με βάση:

28 1. Την απόδοση τους όσον αφορά το υψηλό μεικτό κέρδος ανά μερίδα που φέρνουν στο εστιατόριο 2. Τον αριθμό πωλήσεων που φέρνουν στο εστιατόριο (αν και κατά πόσο «πουλάει» το συγκεκριμένο πιάτο) Με βάση τα προηγούμενα τα πιάτα ενός μενού μπορούν να πάρουν τέσσερις χαρακτηρισμούς (M. Kasavanna & D. Smith, Menu Engineering, 1982) Αστερία: Υψηλό επίπεδο μεικτού κέρδους και υψηλό επίπεδο πωλήσεων Άλογα: Χαμηλό επίπεδο μεικτού κέρδους και υψηλό επίπεδο πωλήσεων Γρίφοι: Υψηλό επίπεδο μεικτού κέρδους και χαμηλό επίπεδο πωλήσεων Σκυλιά: Χαμηλό επίπεδο μεικτού κέρδους και χαμηλό επίπεδο πωλήσεων Η διαχείριση του εδεσματολογίου όσον αφορά τις τέσσερις κατηγόριες πιάτων απαιτεί: Αστέρια- Τη διατήρηση των ίδιων προδιαγραφών και απόπειρα αυξήσεις της τιμή τους με μεγάλη προσοχή. Άλογα- Τη διατήρηση τους σε ορατή θέση στον κατάλογο και την προσπάθεια αύξησης των μεικτών κερδών είτε με την μείωση του μεταβλητού κόστους (αξία Α' υλών), είτε με την αύξηση της τιμής τους. Γρίφοι- Τη μεγαλύτερη προβολή των στον κατάλογο αλλά και την προώθηση τους από τους τραπεζοκόμους ώστε να αυξηθεί η δημοτικότητά τους μιας και το μεικτό κέρδος τους είναι υψηλό Σκυλιά- Προσπάθεια εντάξεις αυτών των πιάτων σε μια από τις προηγούμενες κατηγορίες ή μεσοπρόθεσμη απαλλαγεί από τα πιάτα αυτά εκτός και αν αυτά τα επιβάλει το θέμα ή το είδος της μονάδας, και έτσι αποτελούν ένα "αναγκαίο κακό". Με σκοπό να κατηγοριοποιηθούν τα πιάτα ενός μενού πρέπει να γίνουν υπολογισμοί με βάση τα παρακάτω κριτήρια Πωληθείσες ποσότητες. Είναι ο αριθμός πωληθέντων μερίδων σε δεδομένο χρονικό διάστημα. Κόστος πιάτου (μεταβλητό). Είναι το άθροισμα του κόστους πρώτων υλών Τιμή πιάτου. Είναι η τιμή πώλησης καταλόγου. Συνολικό κόστος. Προκύπτει από το γινόμενο «πωληθείσες ποσότητες Χ κόστος πιάτου». Εισπράξεις. Προκύπτουν από το γινόμενο «πωληθείσες ποσότητες Χ τιμή πιάτου»..

29 Ζήτηση πιάτου (δημοτικότητα). Προκύπτει από τον υπολογισμό της επί τοις εκατό ποσοστιαίας συμμετοχής των ποσοτήτων που πουλήθηκαν στο σύνολο των πωλήσεων του πιάτου. Έτσι η ζήτηση ενός ορεκτικού υπολογίζεται σε σχέση με το σύνολο μερίδων ορεκτικών που πουλήθηκαν.. Κέρδος πιάτου(μεικτό κέρδος). Προκύπτει από τη διαφορά «τιμή πιάτου - κόστος πιάτου». Συνολικό κέρδος. Προκύπτει από το γινόμενο «πωληθείσες ποσότητες Χ κέρδος πιάτου». ΑΡΧΕΣ ΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕΝΟΥ Η εικόνα του καταλόγου αντανακλά την εικόνα της επιχείρησης, γι' αυτό τον λόγο ένας κατάλογος πρέπει: Να τραβάει την προσοχή με την εξωτερική του εμφάνιση. Να συνδυάζει επιτυχημένες χρωματικές επιλογές και σχέδιο Να είναι καθαρός και σε καλή κατάσταση. Να έχει εμφάνιση σύμφωνα με τη γενική εικόνα και το ύφος της επιχείρησης Οι τιμές και τα διαθέσιμα είδη πρέπει να είναι γραμμένα με σαφήνεια Τα δημοφιλή πιάτα και τα πιάτα που είναι κερδοφόρα πρέπει να παρουσιάζονται έντονα στο μενού Το κείμενο του καταλόγου μπορεί περιέχει επικεφαλίδες, προσφερόμενα είδη και την επεξήγησή τους.. Μπορεί να είναι πολυσέλιδο ή μίας σελίδας, να έχει σελίδες διαφορετικών μεγεθών, να διαβάζεται στο μήκος ή στο πλάτος κ.λπ. Να υπάρχει επεξήγηση των πολύπλοκων συνταγών και μαγειρικών όρων Να μπαίνουν σε ειδικό προνομιακό σημείο τα πιάτα που πρέπει να προωθηθούν τη συγκεκριμένη ημέρα Μπορεί να έχει εξώφυλλο από διάφορα υλικά Το χαρτί του μπορεί να είναι διάφορων ποιοτήτων και χρωματισμών Μπορεί να έχει πλαίσιο Μπορεί να γραφεί με διάφορες γραμματοσειρές Μπορεί να γραφεί με κεφαλαία, μικρά ή με συνδυασμό τους.

30 ΕΙΔΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ Υπάρχουν δυο είδη βασικών γευμάτων που σερβίρονται σε ένα εστιατόριο. Α) Τα κύρια γεύματα: Είναι τα υποχρεωτικά γεύματα που σερβίρονται σε καθορισμένες ώρες της ημέρας. Β) Τα δευτερεύοντα γεύματα: Δίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλά δεν είναι υποχρεωτικά. ΤΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ: Είναι τα γεύματα που προσφέρονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. ΕΚΤΑΚΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ: Είναι τα γεύματα που προσφέρονται σε έκτακτα χρονικά διαστήματα Συνήθως για την κάλυψη έκτακτων περιστάσεων π.χ. εκδηλώσεις ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΓΕΥΜΑΤΑ Στην συγκεκριμένη παρουσίαση θα αναλυθούν μόνο τα κύρια γεύματα. Τα κύρια γεύματα είναι: 1. Το πρωινό γεύμα 2. Το μεσημβρινό γεύμα 3. Το βραδινό γεύμα ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ Το πρωινό γεύμα είναι το πρώτο και σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, η επιχείρηση πρέπει να δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στην παράθεση του. Οι πελάτες κατά την διάρκεια του πρωινού γεύματος απαιτούν υψηλή ποιότητα στα εδέσματα και μεγάλη ταχύτητα στο σέρβις αφού οι περισσότεροι κατά την διάρκεια του πρωινού έχουν κανονίσει να παρευρεθούν σε συναντήσεις/ εργασία ή σε κάποια ξεναγήσει στην πόλη και στα αξιοθέατα της. Ο χώρος παράθεσης του πρωινού μπορεί να είναι ειδικά διαμορφωμένοι αίθουσα (breakfast room), η τραπεζαρία του ξενοδοχείου και τα δωμάτια των πελατών. Θα αναλυθούν τα: Α) Ευρωπαϊκό ή Ηπειρωτικό πρωινό ( Continental) B) Αγγλικό ή Αμερικανικό πρωινό Α) Ευρωπαϊκό ή Ηπειρωτικό πρωινό ( Continental)

31 Ο συγκεκριμένος τύπος πρωινού είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στη Ευρώπη όπου και πείρε το όνομα του. Η συνηθέστερη σύνθεση του συγκεκριμένου πρωινού είναι η παρακάτω. Α) Ρόφημα ( Τσάι, Καφές, Σοκολάτα ζεστή ή κρύα, Γάλα) Β) Φρυγανιές ή ψωμί ή τοστ Γ) Κέικ ή κρουασάν ή βουτήματα Δ) Μαρμελάδα ή μέλι Ε) Βούτυρο ή μαργαρίνη Δ) Χυμός φρούτου ή Φρούτο Β) Αγγλικό ή Αμερικανικό πρωινό Αρκετοί πελάτες συνήθως Άγγλοι και Αμερικανοί συνηθίζουν να τρώνε πολύ πλούσιο πρωινό. Από αυτήν την συνήθεια των παραπάνω εθνικοτήτων πήρε το όνομα του ο συγκεκριμένος τύπος πρωινού. Το Αμερικανικό ή Αγγλικό πρωινό περιλαμβάνει το Ευρωπαϊκό πρωινό καθώς και μια ποικιλία από διάφορα αλλά εδέσματα που παρατίθενται σε μπουφέ ή αναγράφονται σε μια κάρτα (Μενού) από την οποία οι πελάτες διαλέγουν το πρωινό της αρεσκείας τους. Η κάρτα πρωινού μπορεί να περιλαμβάνει τα παρακάτω εδέσματα: 1. Αλλαντικά διάφορα 2. Δημητριακά 3. Αυγά διάφορων ειδών με τα συνοδευτικά τους 4. Ψαριά 5. Κρέατα κρύα 6. Κρέατα σχάρας 7. Πατάτες φριτούρας (τηγανίτες, τσιπς) 8. Τυριά 9. Λαχανικά 10. Φρούτα φρέσκα

32 11. Κομπόστες 12. Γιαούρτια 13. Τηγανίτες ΤΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΓΕΥΜΑ Το κεντρικό γεύμα της ημέρας καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των διατροφικών αναγκών Είναι ανεπίσημο σε σχέση με το βραδινό Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία ενός γεύματος δεν είναι μόνο η καλή παρασκευή των φαγητών αλλά και η σωστή και αρμονική τοποθέτηση του κάθε φαγητού μέσα στο μενού. Η τοποθέτηση των εδεσμάτων στο μενού καθορίζεται από κανόνες που καλύπτουν την αισθητική,ποιοτική και γευστική πλευρά των εδεσμάτων. Σύμφωνα με τα παραπάνω το μεσημβρινό γεύμα αποτελείται από τις παρακάτω κατηγόριες εδεσμάτων: 1. Ποικιλία ορεκτικών ( ζεστά και κρύα) 2. Πρώτα πιάτα τα οποία μπορεί να αποτελούνται από διάφορα ζυμαρικά, αυγά διαφόρων τύπων, χορταρικά, λαδερά, παρασκευές ρυζιού, παρασκευές κιμά και την σπεσιαλιτέ του εστιατόριου. 3. Κυρίως πιάτα τα οποία συμπεριλαμβάνουν παρασκευές ψαριών, πουλερικών, κρεάτων και κυνηγίου. 4. Σαλάτες διάφορες 5. Τυριά διάφορα 6. Φρούτα και γλυκά ΤΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΓΕΥΜΑ Το δείπνο αποτελεί το τελευταίο γεύμα της ημέρας είναι πλουσιότερο σε παρασκευές από το μεσημεριανό αλλά τα εδέσματα είναι ελαφρά. Το δείπνο σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να περιλαμβάνει τα παρακάτω είδη εδεσμάτων: Ορεκτικά κρύα Σούπες ή κονσομέ Ορεκτικά ζεστά

33 Πρώτα πιάτα που μπορεί να αποτελούνται από Ψαριά και θαλασσινά καθώς και από ελαφριές κατηγόριες εδεσμάτων του μεσημβρινού γεύματος Κυρίως πιάτα που περιέχουν ελαφριές παρασκευές κρέατος, κιμά, πουλερικών και κυνηγίου Σαλάτες διάφορες ωμές ή βραστές Ποικιλία επιδορπίων γλυκά, κομπόστες, κρέμες και παγωτά ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ EARLY TEA Παίρνει το όνομα του από την συνήθεια των Εγγλέζων να πίνουν πριν από το πρωινό τους ένα σκέτο τσάι με λεμόνι στο κρεβάτι την ώρα που ξυπνούν. Αυτή η συνήθεια πηγάζει από το γεγονός ότι το τσάι είναι διεγερτικό και έτσι δίνει την ενέργεια και την διάθεση για το ξεκίνημα της ημέρας. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΤΣΑΙ Απογευματινό τσάι (Five o clock tea): Πρόκειται για Αγγλική συνήθεια η οποία είχε εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη και στις Αγγλικές αποικίες. Ο συγκεκριμένος τύπος γεύματος είχε σχεδόν εκλείψει μέχρι πρόσφατα όπου έχει αρχίσει να γνωρίζει ξανά μια άνθηση. Παρόλα αυτά η συνήθεια του απογευματινού τσαγιού έχει αρχίσει να κερδίζει ξανά το χαμένο έδαφος και αυτό λόγω των διατροφικών συνηθειών του σύγχρονου ανθρώπου όπου προσπαθεί να αποφύγει τον καφέ και να απολαύσει ένα ήπιο ρόφημα και στην προσπάθεια των ξενοδοχείων να λανσάρουν ένα διαφορετικό από τον ανταγωνισμό προϊών. Το απογευματινό τσάι είναι ένα ελαφρύ γεύμα που σερβίρεται ανάμεσα στις 5 με 7 το απόγευμα. Ο χώρος παράθεσης του συγκεκριμένου γεύματος είναι η σάλα πρωινού, το σαλόνι του ξενοδοχείο, η καφετερία κ.λ.π. Το απογευματινό τσάι μπορεί να περιλαμβάνει: Α) Ποικιλία τσαγιών Β) Διάφορα είδη μαρμελάδας Γ) Μέλι Δ) Βούτυρο

34 Ε) Διάφορα είδη σάντουιτς για απογευματινό τσάι Ζ) Ποικιλία ψωμιού, κρουασάν, Danish pastries Η) Διάφορα γλυκάκια, βουτήματα και κέικ HIGH TEA Πρόκειται για μια επέκταση του απογευματινού τσαγιού. Αναλυτικότερα το High tea πέρα από τα είδη του απογευματινού τσαγιού περιλαμβάνει εδέσματα όπως ψητό κρέας, σνακ, διάφορα ψαριά, πίτες, σαλάτες και γλυκά. RECEPTION TEA Πρόκειται για ένα απλό τύπο γεύματος όπου σερβίρεται σε μπουφέ χωρίς την χρήση τραπεζιών. Αποσκοπεί στο καλωσόρισμα καλεσμένων στο ξενοδοχείο. Περιλαμβάνει τα είδη του απογευματινού τσαγιού. ΤΟ ΚΟΛΑΤΣΙΟ Χρόνος σερβιρίσματος: 10:00-12:00 Προσφέρεται κάτι το πρόχειρο και γρήγορο κατά την διάρκεια διαλείμματος από την εργασία. Μπορεί να περιλαμβάνει είδη από τοστ, σάντουιτς, διάφορες πίτες, καφέ/ τσάι κ.λ.π. ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΓΕΥΜΑ Γεύμα για βιαστικούς πελάτες. Μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα ψητά σχάρας με λαχανικά και πατάτες. ΣΟΥΠΕ Πρόκειται για το τελευταίο γεύμα της ημέρας και αποτελείται από απλές παρασκευές. Προσφέρεται τα μεσάνυχτα και εξυπηρετεί πελάτες που είτε έχουν χάσει το δείπνο του ξενοδοχείου, είτε επιστρέφουν από κάποια εκδήλωση/ διασκέδαση είτε παρευρίσκονται σε χοροεσπερίδα που οργανώνεται από το ξενοδοχείο και κάνουν κάποιο σύντομο διάλειμμα με σκοπό να επιστρέψουν σε αυτήν Οι πελτές που εξυπηρετούνται από αυτόν τον τύπο γεύματος λόγω του ότι επιστρέφουν από κάποια διασκέδαση ή την έχουν διακόψει με σκοπό να ξεκουραστούν, είναι βιαστικοί και έρχονται σε παρέες. Γι αυτό το ξενοδοχείο πρέπει να είναι σε ετοιμότητα με σκοπό να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση.

35 Τα εδέσματα που σερβίρονται είναι έτοιμα και αναγράφονται σε μια κάρτα. Η κάρτα αυτή μπορεί να περιλαμβάνει: Κονσομέ- Σούπες, Αστακός- Γαρίδες, Χαβιάρι- Μπρικ, Καπνιστό Σολωμό, Κοτόπουλο ψητό, διάφορες ελαφρές παρασκευές και κάποια επιδόρπια. ΕΚΔΡΟΜΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ Εκδρομικά πακέτα (Lunch Basket): Προσφέρονται αρκετά συχνά σε πελάτες του ξενοδοχείου που δικαιούνται κάποιο γεύμα κατά την διάρκεια της ημέρας και για διάφορους λόγους το χάνουν. Αυτοί οι πελάτες συνηθίζουν να ζητούν από την διεύθυνση του ξενοδοχείου να τους αντικαταστήσει το χαμένο γεύμα με κάποιο πακέτο φαγητού που θα μπορέσουν να πάρουν μαζί τους στην εργασία τους ή στην εκδρομή τους. Το εκδρομικό πακέτο αποτελείται κατά κύριο λόγο από απλές κρύες παρασκευές ενώ εδέσματα με σάλτσες αποφεύγονται. Προτιμούνται φαγητά που μπορούν να φαγωθούν με το χέρι (finger food). Αναλυτικότερα ένα πακέτο φαγητού αυτού του τύπου μπορεί να περιλαμβάνει τα παρακάτω: 1. Σάντουιτς 2. Αλλαντικά 3. Αυγά βραστά 4. Ψαριά 5. Πουλερικά κρύα 6. Κρέατα κρύα 7. Κονσέρβες BRUNCH Το brunch αποτελείται από τον μπουφέ του πρωινού όπου έχει επεκταθεί με εδέσματα από το μεσημεριανό γεύμα. Τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση με αποτέλεσμα να προσφέρεται από ένα μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων και εστιατορίων.

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΓΕΥΜΑΤΑ: ΑΝΑΛΥΣΗ. Του Χ. Κακαρούγκα (Μα) TouristikiEkpaideysi.gr

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΓΕΥΜΑΤΑ: ΑΝΑΛΥΣΗ. Του Χ. Κακαρούγκα (Μα) TouristikiEkpaideysi.gr ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΓΕΥΜΑΤΑ: ΑΝΑΛΥΣΗ Του Χ. Κακαρούγκα (Μα) TouristikiEkpaideysi.gr ΕΙΔΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ Υπάρχουν δυο είδη βασικών γευμάτων που σερβίρονται σε ένα εστιατόριο. Α) Τα κύρια γεύματα: Είναι τα υποχρεωτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ. Διοίκηση Επισιτιστικών Τμημάτων Ι

ΕΙΔΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ. Διοίκηση Επισιτιστικών Τμημάτων Ι ΕΙΔΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ Διοίκηση Επισιτιστικών Τμημάτων Ι Τι προσδιορίζουν οι όροι menu α) a la carte και β) table d' hote; Τι προσδιορίζουν οι όροι menu α) a la carte και β) table d' hote; Σε κάθε εστιατόριο συναντάμε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Τομείς Επισιτισμού 1. Εμπορικός τομέας 2. Βιομηχανικός τομέας 3. Ιδρυματικός τομέας. 1. Εμπορικός τομέας

ΟΡΙΣΜΟΣ. Τομείς Επισιτισμού 1. Εμπορικός τομέας 2. Βιομηχανικός τομέας 3. Ιδρυματικός τομέας. 1. Εμπορικός τομέας Το Menu με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα έκανε την εμφάνισή του στις αρχές του 19ου αιώνα από φημισμένους μαγείρους σε βασιλικά ανάκτορα. Εκ τούτου τα μενού περιελάμβαναν μεγάλο αριθμό πιάτων και πλούσιες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ PORTO PALACE THESSALONIKI

ΤΟ PORTO PALACE THESSALONIKI ΤΟ PORTO PALACE THESSALONIKI Το ξενοδοχείο μπορεί να φιλοξενήσει κάθε είδους εκδήλωση έως και 2000 άτομα. Διοργανώνονται συνήθως ομιλίες, επαγγελματικές συνεστιάσεις, ημερίδες, εκθέσεις, γαμήλιες δεξιώσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ 7. Μέρος Α': ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ 7. Μέρος Α': ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ 7 Μέρος Α': ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Κεφ. Ιο ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 18 1.1. Επιλογή των τροφών 19 1.2. Τα θρεπτικά στοιχεία 20 1.2.1. Πρωτεΐνες ή λευκώματα 21 1.2.2. Υδατάνθρακες ή σάκχαρα 22 1.2.3.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΝΑΚ BAR RESTAURANT ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ. «εν υπάρχει πιο ειλικρινής αγάπη από την αγάπη για το καλό φαγητό» George Bernard Shaw

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΝΑΚ BAR RESTAURANT ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ. «εν υπάρχει πιο ειλικρινής αγάπη από την αγάπη για το καλό φαγητό» George Bernard Shaw ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΝΑΚ BAR RESTAURANT ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ «εν υπάρχει πιο ειλικρινής αγάπη από την αγάπη για το καλό φαγητό» George Bernard Shaw ΖΕΣΤΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Γαρίδες* σαγανάκι σε πήλινο 9,50 Ελαιόλαδο, κρεµµύδι, σκόρδο,

Διαβάστε περισσότερα

Υπολιπιδαιμική Δίαιτα

Υπολιπιδαιμική Δίαιτα Υπολιπιδαιμική Δίαιτα ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, φρυγανιές, ρύζι Κρουασάν, τσουρέκι, ζαχαρωμένα δημητριακά ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ Αποβουτυρωμένο γάλα, άπαχα τυριά, άπαχο γιαούρτι, ασπράδια αυγού,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤA ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ 4 ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ονοματεπώνυμο: Διεύθυνση: Email: Β. ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ: Γ. ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΡ

Α. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ονοματεπώνυμο: Διεύθυνση: Email: Β. ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ: Γ. ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΡ Α. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ονοματεπώνυμο: Ημερ/νια Γεννήσεως: Διεύθυνση: Τηλ. οικίας: Email: Οικογενειακή κατάσταση: Τ.Κ.: Κινητό: Β. ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ: Βάρος: Ύψος: Περίμετρος καρπού: Περίμετρος μέσης: Περίμετρος

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών Menu 16-Ιουνίου έως 4-Ιουλίου 2014 1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών Συσκευασμένο κοκτέιλ Φρούτων σε χυμό. Ροδάκινο, Αχλάδι, Σταφύλι, Ανανάς,Κεράσι, Παπάγια σε χυμό φρούτων.

Διαβάστε περισσότερα

Agios Stefanos 49081 Corfu Greece Tel +30 26630 51629 www.delfinoblu.gr info@delfinoblu.gr

Agios Stefanos 49081 Corfu Greece Tel +30 26630 51629 www.delfinoblu.gr info@delfinoblu.gr Agios Stefanos 49081 Corfu Greece Tel +30 26630 51629 www.delfinoblu.gr info@delfinoblu.gr ορεκτικά τζατζίκι δροσερή γεύση με στραγγιστό γιαούρτι, αγγουράκι & σκόρδο μελιτζανοσαλάτα παραδοσιακή σαλάτα

Διαβάστε περισσότερα

Σ Τ Ο Χ Ο Ι Με τη συμπλήρωση αυτής της ενότητας ο μαθητής θα πρέπει να μπορεί:

Σ Τ Ο Χ Ο Ι Με τη συμπλήρωση αυτής της ενότητας ο μαθητής θα πρέπει να μπορεί: Σ Τ Ο Χ Ο Ι Με τη συμπλήρωση αυτής της ενότητας ο μαθητής θα πρέπει να μπορεί: Να ορίζει την έννοια «Προγευμάτων» Να γνωρίζει τη σημασία των προγευμάτων Να ορίζει τα είδη των προγευμάτων και τι περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Γαμήλιο μπουφέ Deluxe. Ορεκτικά Σαλάτες Ντιπς

Γαμήλιο μπουφέ Deluxe. Ορεκτικά Σαλάτες Ντιπς Γαμήλιο μπουφέ Deluxe Ορεκτικά Σαλάτες Ντιπς Σαλάτα χωριάτικη με σπασμένη φέτα και τραγανά κρουτόνς Σαλάτα από φύλλα άγριας ρόκας, τυρί παρμεζάνα, λιαστές ντομάτες και ντρέσινγκ από παλαιωμένο ξίδι βαλσάμικο

Διαβάστε περισσότερα

Dinner Buffet N o 1. 45,00 / άτομο

Dinner Buffet N o 1. 45,00 / άτομο Dinner Buffet N o 1 45,00 / άτομο Τομάτα, αγγούρι, λευκό και κόκκινο λάχανο, καρότο, μαρούλι, πιπεριές, κρεμμύδι, κυβάκια φέτας, ρόκα. Σερβίρονται με σάλτσα μουστάρδας, cocktail, γιαουρτιού, βαλσάμικο,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 (03-07/10)

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 (03-07/10) ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 (03-07/10) Κοτόπουλο µπαρδουνιώτικο πουρές λαχανικών Χοιρινά εσκαλόπ µε σάλτσα µαυροδάφνης & µανιταριών πορτσίνι ρύζι πιλάφι Πέννες γκρατινέ µε µπέικον, λαχανικά, τοµάτα & τυρί Αρακάς λαδερός

Διαβάστε περισσότερα

Ντακάκια με ρακή, ντομάτα, ρόκα, παρθένο ελαιόλαδα και ξύγαλο. Ελιές από Κρητικά τυριά και πιπεριές Φλωρίνης με φιλέ αμυγδάλου

Ντακάκια με ρακή, ντομάτα, ρόκα, παρθένο ελαιόλαδα και ξύγαλο. Ελιές από Κρητικά τυριά και πιπεριές Φλωρίνης με φιλέ αμυγδάλου Mικρές Μπουκιές Ντακάκια με ρακή, ντομάτα, ρόκα, παρθένο ελαιόλαδα και ξύγαλο Ελιές από Κρητικά τυριά και πιπεριές Φλωρίνης με φιλέ αμυγδάλου 1,00 1,00 Απάκι με γραβιέρα Κρήτης και πιπεριά σουβλάκι 1,50

Διαβάστε περισσότερα

Καλή σας όρεξη! Σας ευχαριστούμε Μαίρη Πετρουλάκη

Καλή σας όρεξη! Σας ευχαριστούμε Μαίρη Πετρουλάκη Καλή σας όρεξη! Το Νοέμβριο του 2007 ξεκινήσαμε μια πορεία που στόχο είχε τη διαφορετικότητα της εστίασης στην πόλη μας. Βασικοί άξονες του εγχειρήματός μας ήταν η χρησιμοποίηση κορυφαίων πρώτων υλών,

Διαβάστε περισσότερα

www.tonfronimontapedia.com

www.tonfronimontapedia.com www.tonfronimontapedia.com η αιθουσα διaτiθεται για εκδηλωσεις οπως βαφτίσια, γαμουσ και γενeθλια δωρεαν διανομη κατ οικον: κυριακη- πεμπτη 12.00-0.00 παρασκευη- σαββατο 12.00-01.00 δευτερα κλειστα φιλολαου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΝΟΥ ΔΕΞΙΩΣΕΩΝ. Ένα πλήρες μενού περιλαμβάνει, πρώτο πιάτο, σαλάτα, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο.

ΜΕΝΟΥ ΔΕΞΙΩΣΕΩΝ. Ένα πλήρες μενού περιλαμβάνει, πρώτο πιάτο, σαλάτα, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο. ΜΕΝΟΥ ΔΕΞΙΩΣΕΩΝ Ένα πλήρες μενού περιλαμβάνει, πρώτο πιάτο, σαλάτα, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο. Η τιμή ενός μενού εξαρτάται από το κυρίως πιάτο που θα επιλέξετε και τυχών επιβαρύνσεις που προκύπτουν από

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή 23/12/16 Γεύμα: Σαλάτα χωριάτικη, Σαλάτα μαρούλι και ρόκα με flakes παρμεζάνας και ψιλοκομμένο κοτόπουλο, Ψητές πιπεριές φλωρίνης με λαδόξιδο και μαϊντανό, Σπανακοτυρόπιτα, Σπαγγέτι με πέστο

Διαβάστε περισσότερα

µπουφέ µενού 2010 πακέτο α) 18,00 ευρο το άτοµο πακέτο γ) 22,00 ευρο το άτοµο Ισχύει για όλα τα πακέτα: Για παιδιά µέχρι 10 ετών 50% έκπτωση

µπουφέ µενού 2010 πακέτο α) 18,00 ευρο το άτοµο πακέτο γ) 22,00 ευρο το άτοµο Ισχύει για όλα τα πακέτα: Για παιδιά µέχρι 10 ετών 50% έκπτωση πακέτο α) 18,00 ευρο το άτοµο σαλάτες (επιλογή από 5) βουτήµατα (επιλογή από 3) κρέατα (επιλογή από 3 ή ψάρι) ζυµαρικά (επιλογή από 2) πατάτες (επιλογή από 1) ρύζι (επιλογή από 1) χόρτα (επιλογή από 1)

Διαβάστε περισσότερα

Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας

Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας Χάρις Μαραθεύτη Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος τηλ: 99-720235 email: harismaratheftis@hotmail.com Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας Τα τελευταία 50 χρόνια οι διατροφικές μας συνήθειες άλλαξαν δραστικά.

Διαβάστε περισσότερα

Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή. της παρουσίασης. «Μαθαίνω για τις ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού

Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή. της παρουσίασης. «Μαθαίνω για τις ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή της παρουσίασης «Μαθαίνω για τις ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού Διαφάνεια 1: Η παρουσίαση έχει ως σκοπό να εκπαιδεύσει τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

g w w n lf o o d p l a.h d a.g

g w w n lf o o d p l a.h d a.g g w. or w w coo n lf o o d p l a et. ww w.efa d.o.eufic.org w ww w ww.h d a.g r rg Θυμάσαι πώς ήταν όταν μάθαινες ποδήλατο; Το πιο σημαντικό ήταν να μάθεις να κρατάς ισορροπία. Όταν κρατούσες ισορροπία,

Διαβάστε περισσότερα

Menu ΟΡΕΚΤΙΚΑ. Καπρέζε μοτσαρέλα, ντομάτα, πέστο. Φρέσκα μανιτάρια αλά κρεμ. Μανιτάρια γεμιστά γκρατινέ. Σκορδόψωμο

Menu ΟΡΕΚΤΙΚΑ. Καπρέζε μοτσαρέλα, ντομάτα, πέστο. Φρέσκα μανιτάρια αλά κρεμ. Μανιτάρια γεμιστά γκρατινέ. Σκορδόψωμο Menu ΟΡΕΚΤΙΚΑ Καπρέζε μοτσαρέλα, ντομάτα, πέστο Φρέσκα μανιτάρια αλά κρεμ Μανιτάρια γεμιστά γκρατινέ Σκορδόψωμο Φρέσκα μανιτάρια ινφέρνο καυτερή κόκκινη σάλτσα Μανιτάρια πλευρώτους σχάρας Μελιτζάνα «Parmigiano»

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΝΟΥ 4 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ»

«ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΝΟΥ 4 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ» «ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΝΟΥ 4 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ» Για την καλύτερη οργάνωση του αναλυτικού προγράμματος ΜΕΝΟΥ 4 εβδομάδων που δίνεται παρακάτω και προς αποφυγή επαναλήψεως κοινών χαρακτηριστικών αναφορικά με την

Διαβάστε περισσότερα

Ψητοπωλείο. Παραδοσιακή Κουζίνα

Ψητοπωλείο. Παραδοσιακή Κουζίνα Ψητοπωλείο Παραδοσιακή Κουζίνα Σαλάτες Αγγουροντομάτα Χόρτα, βλήτα Κολοκυθάκια βραστά Μπρόκολο Λάχανο, καρότο Μαρούλι, φρέσκο κρεμμύδι Παντζάρια Εποχής (μαρούλι, κρεμμύδι, λάχανο, καρότο, τομάτα, αγγούρι,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2016

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2016 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2016 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΜΕΝΟΥ. Στην υποδοχή Cocktail Σαμπάνιας Brut (Bellini, Rossini, Kier Royal)

ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΜΕΝΟΥ. Στην υποδοχή Cocktail Σαμπάνιας Brut (Bellini, Rossini, Kier Royal) ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΜΕΝΟΥ Στην υποδοχή Cocktail Σαμπάνιας Brut (Bellini, Rossini, Kier Royal) Χουρμάδες με τυρί κρέμα & καραμελωμένους ξηρούς καρπούς Γαρίδες με ντομάτα κονφι σε φύλλο κρούστας Hovis με σολομό gravax

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα: 1. Τεχνική Έκθεση Τεχνικές Προδιαγραφές- Ενδεικτικός Προϋπολογισμός 2. Διακήρυξη 3. Συγγραφή Υποχρεώσεων-Ειδικοί Όροι 4.

Περιεχόμενα: 1. Τεχνική Έκθεση Τεχνικές Προδιαγραφές- Ενδεικτικός Προϋπολογισμός 2. Διακήρυξη 3. Συγγραφή Υποχρεώσεων-Ειδικοί Όροι 4. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ Αρ.Μελέτης: 3 /2014 Μ Ε Λ Ε Τ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΡΕΣΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Δ.Ο.Π.Π.Α.Ω. ΤΗΣ Δ.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΩΡΟ ΤΟ ΝΕΡΟ!!

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΩΡΟ ΤΟ ΝΕΡΟ!! Καφέ Περιστέρι Megusta, Αγίου Παύλου 50 Περιστέρι, Megusta, Τηλ: 2105786490-1, 6983788264,ΩΡΕΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ : Δευτέρα - Παρασκευή 06:00-19:00, Σάββατο 06:00-18:00, Κυριακή Κλειστά. ΠΕΡΙ ΚΑΦΕ Espresso bar Espresso

Διαβάστε περισσότερα

FOOD SUPPLIERS QUALITY ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΦΡΕΣΚΙΕΣ ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΜΑΝΑΒΙΚΗ ΤΑΤΣΙΩΝΗΣ ΕΙΔΗ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑΣ

FOOD SUPPLIERS QUALITY ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΦΡΕΣΚΙΕΣ ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΜΑΝΑΒΙΚΗ ΤΑΤΣΙΩΝΗΣ ΕΙΔΗ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑΣ QUALITY FOOD SUPPLIERS ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΦΡΕΣΚΙΕΣ ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ Στην κουζίνα φτιάχνουμε καθημερινά το απολαυστικό μενού μας με άριστα υλικά και προϊόντα ανώτερης ποιότητας. Ιδιαίτερες

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακής Διατροφής

Μεσογειακής Διατροφής mini Οδηγός Μεσογειακής Διατροφής Γιατί Μεσογειακή Διατροφή; Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής των λαών που ζουν σε περιοχές που αναπτύσσονται γύρω από τη Μεσόγειο. Οι επιστημονικές

Διαβάστε περισσότερα

Corner West Saloon. (Βασιλέως Γεωργίου 39, Θεσσαλονίκη)

Corner West Saloon. (Βασιλέως Γεωργίου 39, Θεσσαλονίκη) Corner West Saloon (Βασιλέως Γεωργίου 39, Θεσσαλονίκη) Pizza / Calzone (ΟΙΚΟΓ./NAPOLITANA/ΓΙΓΑΣ ΟΙΚΟΓ./CHAMPION/ΤΥΡΟΛΕΤΑ/CALZONE/ΑΤΟΜ.) Μαργαρίτα (ντομάτα, τυρί ή μοτσαρέλα) 6,80/5,00/9,00/12,00/9,50/9,90/4,00

Διαβάστε περισσότερα

Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από

Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από την ποσότητα των υδατανθράκων που αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

Nepheli Hotel. Panorama - Thessaloniki. Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά

Nepheli Hotel. Panorama - Thessaloniki. Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά Nepheli Hotel Panorama - Thessaloniki Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά 2015-2016 Ημέρες γιορτής στη Nepheli Σας προσκαλούμε να περάσουμε μαζί τις πιο γιορτινές ημέρες του χρόνου σε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΤΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ (Fruit punch or Sangria ) Sticks φρέσκων λαχανικών με συνοδεία από δροσερά dips, Chips & Crackers

ΠΟΤΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ (Fruit punch or Sangria ) Sticks φρέσκων λαχανικών με συνοδεία από δροσερά dips, Chips & Crackers BUFFET No 1 ΠΟΤΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ (Fruit punch or Sangria ) Sticks φρέσκων λαχανικών με συνοδεία από δροσερά dips, Chips & Crackers Σαλάτα Καίσαρα με πράσινα λαχανικά, bacon, croutons και παρμεζάνα. Αγγουροντομάτα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΕΚΤΙΚΑ ΚΡΥΑ ΤΑΠΑΣ 3,50 ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΣΙΝΑΠΟΣΠΟΡΟ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΕΥΚΟ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΞΥΔΙ 3,80

ΟΡΕΚΤΙΚΑ ΚΡΥΑ ΤΑΠΑΣ 3,50 ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΣΙΝΑΠΟΣΠΟΡΟ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΕΥΚΟ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΞΥΔΙ 3,80 ΟΡΕΚΤΙΚΑ ΚΡΥΑ ΤΑΠΑΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΠΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΛΙΕΣ & ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΜΙΚΡΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ, ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΞΥΔΙ, ΣΚΟΡΔΟ & ΘΥΜΑΡΙ, ΣΕΡΒΙΡΟΝΤAI ΜΕ ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ΑΛEIMΜΕΝΑ ΜΕ ΜΟΥΣ ΦΕΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σαλάτες Παραδοσιακή ελληνική χωριάτικη με φέτα και κάπαρη Σαλάτα Caesar s με ψητό κοτόπουλο Καπνιστή μελιτζάνα με φέτα και ελαιόλαδο

Σαλάτες Παραδοσιακή ελληνική χωριάτικη με φέτα και κάπαρη Σαλάτα Caesar s με ψητό κοτόπουλο Καπνιστή μελιτζάνα με φέτα και ελαιόλαδο Buffet Βάφτισης Ι Σε στολισμένο τραπέζι σερβιριζόμενο με ποτήρια σαμπάνιας, γυάλες με marsmellows και smarties Παραδοσιακή ελληνική χωριάτικη με φέτα και κάπαρη Σαλάτα Caesar s με ψητό κοτόπουλο Καπνιστή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ Πρόγραμμα Σίτισης

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ Πρόγραμμα Σίτισης 4-8 Μαΐου 2015 Φαρφάλες µε σάλτσα ντοµάτας και βασιλικό Κεφαλογραβιέρα τριµµένη Σαλάτα µαρούλι µε άνιθο και κρεµµυδάκι και σως µπαλσάµικο, Μπέργκερ µε τυρί, ψωµί ολικής αλέσεως, κέτσαπ- µουστάρδα, Σαλάτα

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαίρι και δίαιτα; Πώς θα τα καταφέρω χωρίς να πάρω κιλά;

Καλοκαίρι και δίαιτα; Πώς θα τα καταφέρω χωρίς να πάρω κιλά; Καλοκαίρι και δίαιτα; Πώς θα τα καταφέρω χωρίς να πάρω κιλά; Κατερίνα Πέλκα BSc (Honrs) Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τομεάρχης Διαιτητικής ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ pelka@logodiatrofis.gr Οι διακοπές είναι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Τυριά Φέτα Φέτα ψητή Μπουγιουρντί (με τυριά, ντομάτα και καυτερή πιπεριά) Κεφαλοτύρι σαχανάκι Κεφαλοτύρι σχάρας Χαλούμι ψητό Ταλαγάνι Μανούρι

Τυριά Φέτα Φέτα ψητή Μπουγιουρντί (με τυριά, ντομάτα και καυτερή πιπεριά) Κεφαλοτύρι σαχανάκι Κεφαλοτύρι σχάρας Χαλούμι ψητό Ταλαγάνι Μανούρι Ορεκτικά Τσιροσαλάτα (με λαδόξυδο και άνιθο) Αντζούγιες Αντζούγιες Ισπανίας Λακέρδα (Παλαμίδα) Σκουμπρί καπνιστό Ποικιλία από αλμυρά (για 2 άτομα) Χέλι καπνιστό Παστουρμάς ψαριών ΜΕΝΟΥ Ταραμοσαλάτα λευκή

Διαβάστε περισσότερα

Τα Καλύβια. (Λεωφόρος τρατού και Ζαλοκώστα 3 (Πεζόδρομος), Θεσσαλονίκη ) Μενού

Τα Καλύβια. (Λεωφόρος τρατού και Ζαλοκώστα 3 (Πεζόδρομος), Θεσσαλονίκη ) Μενού Τα Καλύβια (Λεωφόρος τρατού και Ζαλοκώστα 3 (Πεζόδρομος), Θεσσαλονίκη ) Μενού Ορεκτικά Σζατζίκι 2,20 Ρώσικη 2,20 Μελιτζάνα 2,20 Μελιτζάνα στη σχάρα με φέτα και ντομάτα 4,00 Χτυπητή 2,50 Φέτα τυρί 2,00

Διαβάστε περισσότερα

Ρεβεγιόν. Welcome. Χριστουγέννων 24/12/14. Δροσερές Παρουσίες. Carving Station. Ζεστές Παρουσίες. Γλυκά ΡΑΚΟΜΕΛΟ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ

Ρεβεγιόν. Welcome. Χριστουγέννων 24/12/14. Δροσερές Παρουσίες. Carving Station. Ζεστές Παρουσίες. Γλυκά ΡΑΚΟΜΕΛΟ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 24/12/14 ΡΑΚΟΜΕΛΟ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ ΠΛΑΤΟ ΜΕ STICKS ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΡΟΛΑ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣ ΤΥΡΙΩΝ ΜΕ ΡΟΚΑ ΒΡΑΣΤΕΣ & ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΟΜΑΔΑ Α ΤΡΟΦΙΜΑ

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΟΜΑΔΑ Α ΤΡΟΦΙΜΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΟΜΑΔΑ Α ΤΡΟΦΙΜΑ Α/Α ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΟΝΑΔΑ 1 Κοφτό Μακαρονάκι Κιλά 600 2 Κριθαράκι Κιλά 250 3 Ρύζι τύπου Κίτρινο Κιλά 1000 Α/Α ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΜΟΝΑΔΑ 4 Γάλα Φρέσκο Τεμάχιο 1,5 480 6 Γάλα πλήρες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ. Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 13 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η επιχείρηση «εστιατόριο»... 17 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ. Επιχείρηση παραγωγής και διάθεσης φαγητών - ποτών. Εννοιολογική - νομοθετική προσέγγιση... 17 1.1. Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Golden Dragon. (Ευγενικού και Αγιοστεφανίτων 4, Ηράκλειο 712-02) Μενού

Golden Dragon. (Ευγενικού και Αγιοστεφανίτων 4, Ηράκλειο 712-02) Μενού Golden Dragon (Ευγενικού και Αγιοστεφανίτων 4, Ηράκλειο 712-02) Μενού Ορεκτικά Κινέζικο ψωμί στον ατμό 1,80 Σουβλάκι satay 4,80 Γαρίδες τυλιγμένες σε πατάτα 6,30 Τηγανητά spring rolls 2,80 Γεμιστές φτερούγες

Διαβάστε περισσότερα

ορεκτικά ντάκος 4,80 γαύρος μαρινάτος με αγουρίδα και σαλάτα από κρίταμο 4,90 καρπάτσιο 9,80 φέτα 5,80 ψητά μανιτάρια

ορεκτικά ντάκος 4,80 γαύρος μαρινάτος με αγουρίδα και σαλάτα από κρίταμο 4,90 καρπάτσιο 9,80 φέτα 5,80 ψητά μανιτάρια ορεκτικά ντάκος κρίθινο παξιμάδι με τριμμένη φρέσκια ντομάτα, πηχτόγαλο χανίων, ελαιόλαδο και ελιές 4,80 γαύρος μαρινάτος με αγουρίδα και σαλάτα από κρίταμο 4,90 καρπάτσιο μοσχαρίσιο φιλέτο, άγριες αγκινάρες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΓΙΟΡΤΙΝΩΝ ΕΙΔΩΝ. Παραγγελίες: 2810 287875 ή. info@eventcatering.gr

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΓΙΟΡΤΙΝΩΝ ΕΙΔΩΝ. Παραγγελίες: 2810 287875 ή. info@eventcatering.gr ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΓΙΟΡΤΙΝΩΝ ΕΙΔΩΝ Παραγγελίες: 2810 287875 ή info@eventcatering.gr Γαρίδες σωτέ με σως vin-blanc, πάνω σε φύλλα γαλλικής σαλάτας και iceberg.γαρνίρεται με ρουμπίνια από μπρικ 3,90 / *Μερίδα

Διαβάστε περισσότερα

Tel: +30 210 3245557,+30 210 3247719-20 Web: www.delichef.gr, E-Mail: info@delichef.gr

Tel: +30 210 3245557,+30 210 3247719-20 Web: www.delichef.gr, E-Mail: info@delichef.gr Σελίδα 1 από 5 ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ MENU 1 «Πανδαισία Χριστουγέννων» με πολύχρωμες πιπεριές, λιαστή τομάτα, ρόδι, flakes παρμεζάνας και vinegraite από μπαλσάμικο και μέλι Σαλάτα «Baby» με τρυφερά baby φύλλα ρόκας,

Διαβάστε περισσότερα

DELIVERY MENU. Delivery Κέντρο: 2310 24 49 24 & 22 22 50. Λαχταριστή αφράτη ζύμη φτιαγμένη καθημερινά με τον παραδοσιακό τρόπο!

DELIVERY MENU. Delivery Κέντρο: 2310 24 49 24 & 22 22 50. Λαχταριστή αφράτη ζύμη φτιαγμένη καθημερινά με τον παραδοσιακό τρόπο! Λαχταριστή αφράτη ζύμη φτιαγμένη καθημερινά με τον παραδοσιακό τρόπο! DELIVERY MENU Delivery Κέντρο: 2310 24 49 24 & 22 22 50 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ : 13:00 MM - 02.30 ΠΜ WIND: 6992 266 942 WHAT S UP: 6982 374

Διαβάστε περισσότερα

B ΠΡΩΙΝΟ: 1η ΗΜΕΡΑ. ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: Ένα άπαχο γιαούρτι με γεύση φρούτων. ΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΝΟ: ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΛΑ ΚΡΕΜ SLIMMER

B ΠΡΩΙΝΟ: 1η ΗΜΕΡΑ. ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: Ένα άπαχο γιαούρτι με γεύση φρούτων. ΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΝΟ: ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΛΑ ΚΡΕΜ SLIMMER SLIMMER ΧΑΣΤΕ ΒΑΡΟΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 1η ΗΜΕΡΑ B ΠΡΩΙΝΟ: Καφές ή πράσινο τσάι ή ρόφημα από βότανα. Ένα πορτοκάλι ή δύο μέτρια ακτινίδια ή τρία ξερά δαμάσκηνα. Ένα φλιτζάνι άπαχο φρέσκο γάλα (1,5% λιπαρά) με

Διαβάστε περισσότερα

Finger Food. CELEBRATIONS and EVENTS. 1. ΚΑΝΑΠΕΔΑΚΙΑ (επιλέξτε 1 από τα παρακάτω): 2. ΤΑΡΤΑΚΙΑ (επιλέξτε 1 από τα παρακάτω):

Finger Food. CELEBRATIONS and EVENTS. 1. ΚΑΝΑΠΕΔΑΚΙΑ (επιλέξτε 1 από τα παρακάτω): 2. ΤΑΡΤΑΚΙΑ (επιλέξτε 1 από τα παρακάτω): XENOTEL GROUP HOTELS Finger Food 1. ΚΑΝΑΠΕΔΑΚΙΑ (επιλέξτε 1 από τα παρακάτω): Καναπεδάκια με τυριά, ζαμπόν, ή Καναπεδάκια με πικάντικο κοτόπουλο και κάρυ, ή Καναπεδάκια με μους τυριών, ή Καναπεδάκια με

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: ιαιτολόγιο Ενιαίου Ολοήμερου Σχολείου

Θέμα: ιαιτολόγιο Ενιαίου Ολοήμερου Σχολείου ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Φακ.: 7.11.15.10/9 Τηλ.: 22809543 Φαξ: 22512783 e-mail: oloimero@schools.ac.cy ιευθυντές/ ιευθύντριες Ενιαίων

Διαβάστε περισσότερα

βραδινό δείπνο κούπα οι κούπες µαχαιροπίρουνο οι µπύρες Πίνω νερό από την κούπα. Nomen: Wortschatz- / Wendekarten für Lernkarteikästen DIN A8 -leicht

βραδινό δείπνο κούπα οι κούπες µαχαιροπίρουνο οι µπύρες Πίνω νερό από την κούπα. Nomen: Wortschatz- / Wendekarten für Lernkarteikästen DIN A8 -leicht βραδινό Τρώω µε τον πατέρα µου στις 18 ώρα βραδινό.τρώµε ψωµί µε τυρί και αλλαντικά. δείπνο Παίρνω µε τον πατέρα µου δείπνο στις 18 ώρα. Τρώµε σούπα µε µακαρόνια. κούπα οι κούπες Πίνω νερό από την κούπα.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΛΙΠΟΥΤΕΙΑ ΜΕΓΕΘΗ ΠΟΥ ΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

ΛΙΛΙΠΟΥΤΕΙΑ ΜΕΓΕΘΗ ΠΟΥ ΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΛΙΛΙΠΟΥΤΕΙΑ ΜΕΓΕΘΗ ΠΟΥ ΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ Τα κύρια θρεπτικά συστατικά που τροφοδοτούν καθημερινά τη Λιλιπούπολη, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, είναι το όραμα και η φαντασία. Με συνταγή την πίστη και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ ΑΝΘΟΓΑΛΟ ΦΕΤΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑ Ο ΚΑΙ ΡΙΓΑΝΗ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΤΖΑΤΖΙΚΙ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΦΕΤΑ ΨΗΤΗ ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΝΤΙ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΛΟΘΥΚΕΦΤΕ ΕΣ ΧΟΥΜΟΥΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΥΟΣΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Ενότητα 9: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΝΟΥ Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε φυτιι,ές ίνες

Συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε φυτιι,ές ίνες Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΘΕΜΕΛΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ Το πρόβλημα της παραπληροφόρησης στο θέμα της διατροφής είναι μεγάλο και τις περισσότερες φορές οδηγεί σε λανθασμένες εmλογές και εκτιμήσεις. Ένα στοιχείο που θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

2. Όταν πίνουμε όλοι μαζί λέμε... Καλή όρεξη! τον λογαριασμό, παρακαλώ! στην υγεία μας!

2. Όταν πίνουμε όλοι μαζί λέμε... Καλή όρεξη! τον λογαριασμό, παρακαλώ! στην υγεία μας! 1. Βρέστε την άσχετη λέξη 2. Μήλο/ κιμά/ αχλάδι/ σταφύλι/ καρπούζι 3. Μουσακάς/ γεμιστά/ τζατζίκι/ γάλα/ φασολάδα 4. Μοσχάρι/ χοιρινό/ ψάρι/ κοτόπουλο/ μπριζόλα 5. Αλάτι/ λάχανο/ μαρούλι/ κρεμμύδι/ σκόρδο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ ΛΑΦ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΠΟ 01 ΕΩΣ 31 ΜΑΪ 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ ΛΑΦ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΠΟ 01 ΕΩΣ 31 ΜΑΪ 2015 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ ΛΑΦ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΠΟ 01 ΕΩΣ 31 ΜΑΪ 2015 Β 01 ΜΑΪ 14 02 ΜΑΪ 14 03 ΜΑΪ 14 04 ΜΑΪ 14 05 ΜΑΪ 14 Μπεκρή μεζέ με ούζο και πιλάφι Κοτόπουλο σούβλας με πατάτες φούρνου Μακαρόνια με κιμά Χταπόδι

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 9 - Μέθοδοι Παράθεσης Φαγητών Σ Τ Ο Χ Ο Ι Με τη συμπλήρωση αυτής της ενότητας ο μαθητής θα πρέπει να μπορεί:

Ενότητα 9 - Μέθοδοι Παράθεσης Φαγητών Σ Τ Ο Χ Ο Ι Με τη συμπλήρωση αυτής της ενότητας ο μαθητής θα πρέπει να μπορεί: Ενότητα 9 - Μέθοδοι Παράθεσης Φαγητών Σ Τ Ο Χ Ο Ι Με τη συμπλήρωση αυτής της ενότητας ο μαθητής θα πρέπει να μπορεί: Να περιγράφει τους παράγοντες που λαμβάνει υπόψη μια επιχείρηση, για να επιλέξει τη

Διαβάστε περισσότερα

«Τι να κάνουμε για να χάσουμε τα κιλά των εορτών;», από τον Κλινικό Διαιτολόγο-Βιολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο και το dimosthenopoulos.gr!

«Τι να κάνουμε για να χάσουμε τα κιλά των εορτών;», από τον Κλινικό Διαιτολόγο-Βιολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο και το dimosthenopoulos.gr! «Τι να κάνουμε για να χάσουμε τα κιλά των εορτών;», από τον Κλινικό Διαιτολόγο-Βιολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο και το dimosthenopoulos.gr! Οι γιορτές είθισται να συνδυάζονται με υπερκατανάλωση φαγητού η οποία,

Διαβάστε περισσότερα

The diamond in flavor

The diamond in flavor The diamond in flavor The diamond in flavor Η ίδρυση της Εταιρίας Ι. Σαββατιανέας Catering, υπήρξε η φυσική συνέχεια της µακροχρόνιας σχέσης της οικογένειας Σαββατιανέα µε το χώρο της εστίασης, που ξεκίνησε

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα μενού για τη δεξίωση Γάμου

Προτεινόμενα μενού για τη δεξίωση Γάμου Ya Cafe Restaurant Προτεινόμενα μενού για τη δεξίωση Γάμου Λ. Π. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ 4 -Τ.Θ. 14185 - Τηλ.: 210-7711480, fax:210-7711674 Mail : yarest@tenet.gr -1- Εναλλακτική πρόταση 1η - Menu Buffet (min 60

Διαβάστε περισσότερα

Τρώει το παιδί σας σωστά;

Τρώει το παιδί σας σωστά; Τρώει το παιδί σας σωστά; Προσφορά σε συνεργασία µε την εταιρεία Iakovos Photiades Foodstuff Suppliers Ltd Τα θεμέλια για την υγεία του παιδιού σας αρχίζουν από την καλή διατροφή Η καλή διατροφή δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενο της σύμβασης: Σύμβαση για την κάλυψη των αναγκών σίτισης του Ξενώνα Welcommon, συνολικής δυναμικής τουλάχιστον 150 ατόμων.

Αντικείμενο της σύμβασης: Σύμβαση για την κάλυψη των αναγκών σίτισης του Ξενώνα Welcommon, συνολικής δυναμικής τουλάχιστον 150 ατόμων. ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΙΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ WELCOMMON Ημερομηνία: 8 Σεπτεμβρίου 2016 Αντικείμενο της

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Κ. Ελένη Κοκκίνου Σχολικό Έτος: 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

Wedding Buffet. Ποτό υποδοχής Kir Royal & Fruit Punch

Wedding Buffet. Ποτό υποδοχής Kir Royal & Fruit Punch Wedding Buffet Ποτό υποδοχς Kir Royal & Fruit Punch Περαστά Baby πατάτα με chorizo και μους πατάτας Κατίκι Δομοκού, chutney σύκου με τζίντζερ και δυόσμο Σαλάτες Σαλάτα ελληνικ με τομάτα, αγγούρι, φέτα,

Διαβάστε περισσότερα

Μαγειρική του κόσμου. Ήπειρος: Νότια και Βόρια Αμερική. Ομάδα Γ. Μπιρμπίλη Αγγελική Παναγιωτοπούλου Γεωργία-Ζωή Πάντος Σωτήρης Ρούσσου Αννέτα

Μαγειρική του κόσμου. Ήπειρος: Νότια και Βόρια Αμερική. Ομάδα Γ. Μπιρμπίλη Αγγελική Παναγιωτοπούλου Γεωργία-Ζωή Πάντος Σωτήρης Ρούσσου Αννέτα Μαγειρική του κόσμου Ήπειρος: Νότια και Βόρια Αμερική Ομάδα Γ Μπιρμπίλη Αγγελική Παναγιωτοπούλου Γεωργία-Ζωή Πάντος Σωτήρης Ρούσσου Αννέτα Βόρια και Νότια Αμερική Η αμερικάνικη κουζίνα χαρακτηρίζεται από

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η. Η Διευθύντρια Επιμόρφωσης της Ε.Σ.Δι., έλαβε υπόψη: Α) Την με αριθμό 24/27-7-2010 απόφασή της με την οποία εγκρίθηκε η διενέργεια

Α Π Ο Φ Α Σ Η. Η Διευθύντρια Επιμόρφωσης της Ε.Σ.Δι., έλαβε υπόψη: Α) Την με αριθμό 24/27-7-2010 απόφασή της με την οποία εγκρίθηκε η διενέργεια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2010 KΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Αριθ. πρωτ. 145 T.Θ. 22, Τ.Κ. 551 02 E-mail: info@esdi.gr Internet:http//www.esdi.gr Α Π Ο Φ Α

Διαβάστε περισσότερα

Nepheli Hotel. Panorama - Thessaloniki. Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά

Nepheli Hotel. Panorama - Thessaloniki. Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά Nepheli Hotel Panorama - Thessaloniki Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά 2013-2014 Ημέρες γιορτής στη Nepheli Σας προσκαλούμε να περάσουμε μαζί τις πιο γιορτινές ημέρες του χρόνου σε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Α ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΙΜΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΧΩΡΙΣ Φ.Π.Α. Α/Α ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΜΟΝΑΔΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ Φ.Π.Α.

ΟΜΑΔΑ Α ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΙΜΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΧΩΡΙΣ Φ.Π.Α. Α/Α ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΜΟΝΑΔΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ Φ.Π.Α. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Ν.Π.Δ.Δ.ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΜΑΔΑ Α ΤΡΟΦΙΜΑ Α/Α ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΟΝΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μελιτζανοσαλάτα 5.80 (με την καπνιστή γεύση που αγαπάτε τόσα χρόνια) Χταπόδι ξυδάτο 9.90 (βραστό χταποδι που κάθε μέρα παραλαμβάνουμε από Αμβρακικό)

Μελιτζανοσαλάτα 5.80 (με την καπνιστή γεύση που αγαπάτε τόσα χρόνια) Χταπόδι ξυδάτο 9.90 (βραστό χταποδι που κάθε μέρα παραλαμβάνουμε από Αμβρακικό) Κρύα Ορεκτικά Μελιτζανοσαλάτα 5.80 (με την καπνιστή γεύση που αγαπάτε τόσα χρόνια) Χταπόδι ξυδάτο 9.90 (βραστό χταποδι που κάθε μέρα παραλαμβάνουμε από Αμβρακικό) Γαύρος ξυδάτος 5.20 (ολόφρεσκος γαύρος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ. Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις.

ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ. Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις. ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ m Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ Καπνίζεις; Αν καπνίζεις, πόσα τσιγάρα την ημέρα καπνίζεις; Πόσες φορές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΘΕΜΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα ΘΕΜΕΛΙΟ ΤΗΣ ΗΤΑΝ Η > : ΣΙΤΑΡΙ -ΛΑΔΙ -ΚΡΑΣΙ Γεύματα Για τους αρχαίους Έλληνες τα γεύματα της ημέρας ήταν τρία στον αριθμό Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ..

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.. Γνωρίζοντας τις ομάδες τροφίμων μέσω της πυραμίδας... Τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε και κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

EUFICGUI.qxd :52 Page 1. Παίξε. Υγιεινής. Παιδιά. για. ιατροφής

EUFICGUI.qxd :52 Page 1. Παίξε. Υγιεινής. Παιδιά. για. ιατροφής EUFICGUI.qxd 04-03-08 16:52 Page 1 10 Συµβουλές Υγιεινής Παίξε µαζί µας! ιατροφής για Παιδιά EUFICGUI.qxd 04-03-08 16:52 Page 2 Θυµάσαι την εποχή που µάθαινες να κάνεις ποδήλατο; Το βασικό ήταν να βρεις

Διαβάστε περισσότερα

Το SEMIRAMIS Restaurant υποδέχεται τα φετινά Χριστούγεννα με συναρπαστικές γευστικές απολαύσεις!

Το SEMIRAMIS Restaurant υποδέχεται τα φετινά Χριστούγεννα με συναρπαστικές γευστικές απολαύσεις! Το SEMIRAMIS Restaurant υποδέχεται τα φετινά Χριστούγεννα με συναρπαστικές γευστικές απολαύσεις! Αναλυτικά τα menu: Christmas Eve 24.12.12 / DINNER ( 75) Amuse bouche Βελουτέ σούπα κολοκύθας με πράσινο

Διαβάστε περισσότερα

Σαλάτα ala Casa. Πολύχρωμη σαλάτα λαχανικών 7,90 με σωταρισμένα μανιτάρια και βαλσάμικο

Σαλάτα ala Casa. Πολύχρωμη σαλάτα λαχανικών 7,90 με σωταρισμένα μανιτάρια και βαλσάμικο Σαλάτες Σαλάτα ala Casa. Πολύχρωμη σαλάτα λαχανικών 7,90 με σωταρισμένα μανιτάρια και βαλσάμικο Σαλάτα του Καίσαρα 8,20 Σαλάτα με ρόκα, μαρούλι, φλοίδες παρμεζάνας, 7,50 λιαστή ντομάτα και βινεγκρέτ βαλσάμικου

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα Menu Βάπτισης:

Προτεινόμενα Menu Βάπτισης: Ya Cafe Restaurant Προτεινόμενα Menu Βάπτισης: Για min 40 άτομα Για min 50 άτομα Για min 60 άτομα. -1- Menu 1β, buffet (min 40 άτομα) - Υποδεχόμαστε τους καλεσμένους σας, με: o SANGRIA και φρέσκα φρούτα

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη 08-10-2015. Αριθ. Πρωτ. :17824 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Θεσσαλονίκη 08-10-2015. Αριθ. Πρωτ. :17824 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ 7 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 3 ης ΥΠΕ. (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ) ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» - Ψ.Ν.Θ. Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη 08-10-2015 Αριθ. Πρωτ. :17824

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΤΑ. Κατά την προσέλευση των καλεσμένων θα προσφέρεται welcome drink (Fruit punch & Sangria) συνοδεία από Spring rolls & πουγκιά με ανθότυρο.

ΠΟΤΑ. Κατά την προσέλευση των καλεσμένων θα προσφέρεται welcome drink (Fruit punch & Sangria) συνοδεία από Spring rolls & πουγκιά με ανθότυρο. ΠΟΤΑ Κατά την προσέλευση των καλεσμένων θα προσφέρεται welcome drink (Fruit punch & Sangria) συνοδεία από Spring rolls & πουγκιά με ανθότυρο. Κατά τη διάρκεια του δείπνου θα προσφέρονται : εμφιαλωμένο

Διαβάστε περισσότερα

Ορεκτικά - Πατάτες. Σαλάτες. Πίτα τέσσερα τυριά... 6,10. Πίτα Καισαρείας... 6,80. Πίτα oλικής τέσσερα τυριά... 6,40

Ορεκτικά - Πατάτες. Σαλάτες. Πίτα τέσσερα τυριά... 6,10. Πίτα Καισαρείας... 6,80. Πίτα oλικής τέσσερα τυριά... 6,40 Ορεκτικά - Πατάτες Πίτα τέσσερα τυριά... 6,10 στα κάρβουνα µε ποικιλία τυριών Πίτα Καισαρείας... 6,80 πικάντικη γεύση µε παστουρµά, τυριά και ντοµάτα Πίτα oλικής τέσσερα τυριά... 6,40 απίθανη γεύση µε

Διαβάστε περισσότερα

Μαρινάτες. > Mαρινάτες / gourmet > Mαρινάτες / ethnic > Mαρινάτες / φούρνου > Mαρινάτες / σχάρας > Mαρινάτες / dry

Μαρινάτες. > Mαρινάτες / gourmet > Mαρινάτες / ethnic > Mαρινάτες / φούρνου > Mαρινάτες / σχάρας > Mαρινάτες / dry Μαρινάτες ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ. Ένα από τα σπουδαιότερα και παλαιότερα βοηθήματα της μαγειρικής τέχνης. Ένας πολύτιμος

Διαβάστε περισσότερα

1Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ. 5-6 ελιές ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ:4 αποξ.δαμάσκηνα & 5 καρύδια ΒΡΑΔΙΝΟ:1 μερίδα καστανό Ρύζι & Σαλάτα ρόκα & 5-6 ελιές

1Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ. 5-6 ελιές ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ:4 αποξ.δαμάσκηνα & 5 καρύδια ΒΡΑΔΙΝΟ:1 μερίδα καστανό Ρύζι & Σαλάτα ρόκα & 5-6 ελιές 1Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ 1η ΠΡΩΙΝΟ:2 φέτες ψωμί πολύσπορο 1κ.γ. Μαργαρίνη & 2κ.γ. Μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, 1 ποτήρι γάλα, 0 ανάλατα αμύγδαλα ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:1 μερίδα φακές & 1 φέτα ψωμί πολύσπορο & 5-6 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ:1 ακτινίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Honeymoon & Anniversary. Delfino Blu. Οι επιλογές σας...οι αναμνήσεις σας... οι αξέχαστες μέρες σας!

Honeymoon & Anniversary. Delfino Blu. Οι επιλογές σας...οι αναμνήσεις σας... οι αξέχαστες μέρες σας! Honeymoon & Anniversary by Delfino Blu Οι επιλογές σας...οι αναμνήσεις σας... οι αξέχαστες μέρες σας! Honeymoon & Anniversary Αρχίστε την Νέα σας Ζωή ή ανανεώστε τη φλόγα... στο τέλος του νησιού, όπου

Διαβάστε περισσότερα

MENU. Γεύσεις από Ελλάδα και απ όλο το κόσμο

MENU. Γεύσεις από Ελλάδα και απ όλο το κόσμο MENU Γεύσεις από Ελλάδα και απ όλο το κόσμο ΟΡΕΚΤΙΚΑ Τορτίγια με κοτόπουλο, τραγανό μπέικον & καπνιστό τυρί... 3,00 Μανιτάρια σωτέ με φύλλα δάφνης, γκροτιναρισμένα με γραβιέρα Κρήτης... 3,00 Πατάτα γεμιστή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΑΡΘΡΟ 1 Ο

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΑΡΘΡΟ 1 Ο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ : ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΑΡΘΡΟ 1 Ο Αντικείμενο προμήθειας Η παρούσα συγγραφή υποχρεώσεων και οι τεχνικές προδιαγραφές αφορούν την προμήθεια της σίτισης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9 - Σύνταξη διαιτολογίου

Κεφάλαιο 9 - Σύνταξη διαιτολογίου Κεφάλαιο 9 - Σύνταξη διαιτολογίου Σύνοψη Στο παρόν κεφάλαιο θα γίνει μια αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας σύνταξης ενός διαιτολογίου. Θα περιγραφεί βήμα-βήμα ο τρόπος με τον οποίο ο διαιτολόγος σχεδιάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙ ΟΥΣ Μ/Μ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΤΥΡΑΚΙΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ (απαιτούνται δείγµα και προδιαγραφές) ΤΕΜΑΧΙΑ 3000 ΤΥΡΙ ΚΑΣΕΡΙ (απαιτούνται δείγµα και προδιαγραφές) ΚΙΛΑ 00 ΤΥΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

Dinner Menu. Από 18.00 έως 20.45 sales 20% στις τιμές του καταλόγου με τηλεφωνική κράτηση.

Dinner Menu. Από 18.00 έως 20.45 sales 20% στις τιμές του καταλόγου με τηλεφωνική κράτηση. Dinner Menu Το βραδινό μενού σερβίρετε μετά της 18.00μ.μ Από 18.00 έως 20.45 sales 20% στις τιμές του καταλόγου με τηλεφωνική κράτηση. Από 18.00 έως 20.45 fix menu 2 πιάτων : 16.50 Ορεκτικά Ωμοί μίσχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΡΟΣ Ι ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο 1) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΡΟΣ Ι ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο 1) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΡΟΣ Ι ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο 1) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ 1.1 ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 1.2 Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ 1.3 Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ 1.4

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ Πρόγραμμα Σίτισης

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ Πρόγραμμα Σίτισης 13-17 Μαΐου 2013 Παστίτσιο Φιλέτο κοτόπουλο σχάρας με πουρέ πατάτας Χοιρινό με ματζουράνα και ρύζι πιλάφι Φακές Ντάκος κρητικός Μήλο Σαλάτα σίζαρς Σαλάτα μαρούλιαγγούρι με σως μπαλσάμικο Ταρτάκι φρούτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΘΕΜΑ : «Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΘΕΜΑ : «Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ» - 1 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΘΕΜΑ : «Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ» Ο άνθρωπος προσλαμβάνει από το περιβάλλον του τροφές σε στερεά και υγρή μορφή. Τις επεξεργάζεται και ένα μέρος αυτών το παρακρατεί ενώ το υπόλοιπο

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακή Οικονομία Τάξη: Γ Γυμνασίου ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Θέμα: Ισοδύναμα Τροφών Τάξη: Γ Γυμνασίου Ημερομηνία: 04/03/08 Χρόνος: 40

Οικιακή Οικονομία Τάξη: Γ Γυμνασίου ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Θέμα: Ισοδύναμα Τροφών Τάξη: Γ Γυμνασίου Ημερομηνία: 04/03/08 Χρόνος: 40 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Θέμα: Ισοδύναμα Τροφών Ημερομηνία: 04/03/08 Χρόνος: 40 Στόχοι: Οι μαθητές να: Να επεξηγούν τι είναι τα ισοδύναμα τροφών και να αποδέχονται οπτικά το μέγεθος της 1 μερίδας Είναι σε θέση

Διαβάστε περισσότερα

Σαλάτα ala Casa. Πολύχρωμη σαλάτα λαχανικών 7,90 με σωταρισμένα μανιτάρια και βαλσάμικο

Σαλάτα ala Casa. Πολύχρωμη σαλάτα λαχανικών 7,90 με σωταρισμένα μανιτάρια και βαλσάμικο Σαλάτες Σαλάτα ala Casa. Πολύχρωμη σαλάτα λαχανικών 7,90 με σωταρισμένα μανιτάρια και βαλσάμικο Σαλάτα του Καίσαρα 8,20 Σαλάτα με ρόκα, μαρούλι, φλοίδες παρμεζάνας, 7,50 λιαστή ντομάτα και βινεγκρέτ βαλσάμικου

Διαβάστε περισσότερα

oι Aγαπηµένες µου Συνταγές

oι Aγαπηµένες µου Συνταγές oι Aγαπηµένες µου Συνταγές περιεχόµενα Εισαγωγή Βασικά υλικά Σούπες & σάλτσες Λαχανικά & σαλάτες Ζυμαρικά & ρύζι Κρέας & ψάρι Αυγά & τυριά Γλυκά Ιδέες για πάρτι Κομπόστες & τρόφιμα σε άλμη Πηγές Ευχαριστίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ «ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ «ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ «ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ «ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα