System Monitor Manual V2.2 i. System Monitor Manual V2.2

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "System Monitor Manual V2.2 i. System Monitor Manual V2.2"

Transcript

1 i System Monitor Manual V2.2

2 ii Copyright 2009 Paul Cutler Copyright 2004 Sun Microsystems Copyright 2001, 2002, 2004 Bill Day Copyright 2009 Στέργιος Προσινικλής Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους όρους της Ελεύθερης Άδειας Τεκμηρίωσης GNU (GFDL), Έκδοση 1.1 ή μεταγενέστερη εκδιδόμενη από το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού χωρίς Σταθερά Εδάφια, χωρίς Εξώφυλλα Κειμένου, και χωρίς Οπισθόφυλλα Κειμένου. Μπορείτε να βρείτε ένα αντίγραφο της GFDL σε αυτόν τον σύνδεσμο ή στο αρχείο COPYING-DOCS που διανεμήθηκε με αυτόν τον οδηγό. Αυτή η τεκμηρίωση είναι μέρος της συλλογής τεκμηρίωσης του GNOME όπως διανέμεται υπό τους όρους του GFDL. Εάν επιθυμείτε να διανείμετε αυτή την τεκμηρίωση ξεχωριστά από την συλλογή, μπορείτε να το κάνετε εάν η τεκμηρίωση συνοδεύεται από αντίγραφο της άδειας (GFDL) όπως περιγράφεται στον τομέα 6 της άδειας. Πολλά από τα ονόματα που χρησιμοποιούνται από εταιρίες για να ξεχωρίσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες είναι σήματα κατατεθέν. Όπου αυτά τα ονόματα εμφανίζονται στην τεκμηρίωση GNOME, και τα μέλη της ομάδας τεκμηρίωσης GNOME έχουν γνώση αυτών, τότε αυτά αναγράφονται με κεφαλαίους χαρακτήρες ή με αρχικούς κεφαλαίους χαρακτήρες. ΤΟ ΈΓΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΥΤΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΥΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ GNU FREE DOCUMENTATION ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΟΤΙ: 1. Η ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΑΥΤΗ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ "ΩΣ ΕΧΕΙ", ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΚΟΠΟ Η ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΦΑΛΜΑ. ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ Ή ΠΑΡΑΛΛΑΓΩΝ ΑΥΤΗΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΕΣΑΣ. ΕΑΝ Η ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΑΥΤΗ Ή ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΕΣΕΙΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ. Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΥΤΗΣ. ΚΑΜΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ Ή ΠΑΡΑΛΛΑΓΩΝ ΑΥΤΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ. 2. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟ ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ, ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ Ή ΑΛΛΙΩΣ, ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, Ο ΔΙΑΝΟΜΕΑΣ, Η ΑΛΛΟΣ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ, ΓΙΑ ΕΜΜΕΣΕΣ Η ΑΜΕΣΕΣ, ΤΥΧΑΙΕΣ Ή ΜΗ ΖΗΜΙΕΣ ΠΑΝΤΩΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ/Ή ΠΑΡΑΛΛΑΓΩΝ ΑΥΤΗΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΕΤΟΙΩΝ ΖΗΜΙΩΝ. Ανάδραση Για να αναφέρετε κάποιο σφάλμα ή να προτείνετε κάτι που αφορά την εφαρμογή «Παρακολούθηση συστήματος» ή αυτό το εγχειρίδιο, ακολουθήστε τις οδηγίες στην σελίδα GNOME Feedback Page.

3 iii COLLABORATORS TITLE : System Monitor Manual V2.2 ACTION NAME DATE SIGNATURE WRITTEN BY Sun Ομάδα τεκμηρίωσης GNOME, Bill Day, and Paul Cutler May 27, 2009 REVISION HISTORY NUMBER DATE DESCRIPTION NAME System Monitor Manual V2.2 March 2009 Paul Cutler pcutler@foresightlinux.org Έργο τεκμηρίωσης GNOME Παρακολούθηση συστήματος εγχειρίδιο V2.1 Φεβρουάριος 2004 Ομάδα τεκμηρίωσης GNOME της Sun Έργο τεκμηρίωσης GNOME Παρακολούθηση συστήματος εγχειρίδιο V2.0 Νοέμβριος 2002 Bill Day billday@bellatlantic.net Έργο τεκμηρίωσης GNOME Procman εγχειρίδιο V0.11 Ιανουάριος 2002 Bill Day billday@bellatlantic.net Έργο τεκμηρίωσης GNOME

4 iv Contents 1 Εισαγωγή 1 2 Ξεκινώντας Εκκίνηση «Παρακολούθησης συστήματος» Κατά την εκκίνηση της «Παρακολούθησης συστήματος» Χρήση Προβολή βασικών πληροφοριών συστήματος Προβολή λίστας διεργασιών Γονικές και θυγατρικές διεργασίες Προτεραιότητα διεργασίας και τιμές ωραιοποίησης Ταξινόμηση της λίστας διεργασιών Τροποποίηση των περιεχομένων της λίστας διεργασιών Εμφάνιση όλων των διεργασιών Εμφάνιση μόνο των διεργασιών του τρέχοντα χρήστη Εμφάνιση μόνο των ενεργών διεργασιών Εμφάνιση εξαρτήσεων Εμφάνιση χαρτών μνήμης της διεργασίας Αλλαγή της προτεραιότητας μίας διεργασίας Τερματισμός διεργασίας Βίαιος τερματισμός διεργασίας Παρακολούθηση χρήσης CPU Παρακολούθηση ιστορικού χρήσης μνήμης και εναλλαγής Παρακολούθηση δραστηριότητας δικτύου Παρακολούθηση συστημάτων αρχείων Προσαρμογή της ενότητας «Πόροι» Αλλαγή χρώματος παρασκηνίου των γραφημάτων Αλλαγή του χρώματος πλέγματος, των γραφημάτων Αλλαγή χρώματος γραμμής του γραφήματος «Ιστορικό CPU» Αλλαγή χρώματος γραμμών του γραφήματος «Ιστορικό μνήμης/εναλλαγής» Προτιμήσεις Διεργασίες Πόροι

5 v List of Figures 1 Παράθυρο «Παρακολούθησης συστήματος» Abstract System Monitor gives users a graphical user interface for monitoring CPU, network, and memory activities as well as a way for viewing and stopping system processes.

6 1 / 11 1 Εισαγωγή Η εφαρμογή Παρακολούθηση συστήματος σας επιτρέπει να προβάλλετε βασικές πληροφορίες για το σύστημα και να παρακολουθείτε τις διεργασίες του,την χρήση πόρων και τα συστήματα αρχείων. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την Παρακολούθηση συστήματος για να τροποποιήσετε την συμπεριφορά του συστήματος σας. Το παράθυρο της Παρακολούθησης συστήματος περιέχει τέσσερεις ενότητες σε καρτέλλες: Σύστημα Προβάλλει διάφορες βασικές πληροφορίες για το υλικό και το λογισμικό του υπολογιστή. Κυκλοφορία Υλικό Έκδοση διανομής Έκδοση πυρήνα Linux Έκδοση του GNOME Εγκατεστημένη μνήμη Επεξεργαστές και ταχύτητες τους Κατάσταση συστήματος Διαθέσιμος χώρος δίσκου Διεργασίες Προβάλλει τις ενεργές διεργασίες και τις μεταξύ τους σχέσεις. Παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για μεμονωμένες διεργασίες και σας δίνει την δυνατότητα ελέγχου των ενεργών διεργασιών. Πόροι Προβάλλει την τρέχουσα χρήση των ακόλουθων πόρων συστήματος: Ιστορικό CPU Ιστορικό μνήμης/εναλλαγής Ιστορικό δικτύου Συστήματα αρχείων Lists all mounted file systems along with basic information about each. 2 Ξεκινώντας 2.1 Εκκίνηση «Παρακολούθησης συστήματος» Μπορείτε να εκκινήσετε την Παρακολούθηση συστήματος με τους εξής τρόπους: Μενού Σύστημα Επιλέξτε Διαχείριση συστήματος Παρακολούθηση συστήματος. Γραμμή εντολών Εκτελέστε την εντολή: gnome-system-monitor 2.2 Κατά την εκκίνηση της «Παρακολούθησης συστήματος» Όταν ξεκινά η Παρακολούθηση συστήματος, προβάλλεται το παρακάτω παράθυρο:

7 2 / 11 Figure 1: Παράθυρο «Παρακολούθησης συστήματος» Το παράθυρο της εφαρμογής Παρακολούθηση συστήματος περιέχει τα εξής στοιχεία: Γραμμή μενού Οι εργαλειοθήκες στην γραμμή μενού περιέχουν όλες τις εντολές που χρειάζεστε για να εργαστείτε με την Παρακολούθηση συστήματος. Περιοχή προβολής Η περιοχή προβολής περιέχει τις πληροφορίες της παρακολούθησης συστήματος. Περιέχει τις εξής ενότητες σε καρτέλλες: Σύστημα

8 3 / 11 Περιέχει μία λίστα βασικών ιδιοτήτων του συστήματος, όπως οι εκδόσεις λογισμικού του συστήματος και οι προδιαγραφές και η κατάσταση του υλισμικού. Διεργασίες Contains a list of processes organized as a table, a list of load averages over the past few minutes, and an End Process button. Πόροι Περιέχει το γράφημα του Ιστορικού CPU, το γράφημα του Ιστορικού μνήμης/εναλλαγής και το γράφημα του Ιστορικού δικτύου. Συστήματα αρχείων Περιέχει τον πίνακα των προσαρτημένων συστημάτων αρχείων. Γραμμή κατάστασης Η γραμμή κατάστασης προβάλλει πληροφορίες για την τρέχουσα δραστηριότητα της Παρακολούθησης συστήματος και πληροφορίες σχετικές με τα στοιχεία του μενού. 3 Χρήση 3.1 Προβολή βασικών πληροφοριών συστήματος Για να προβάλετε βασικές πληροφορίες συστήματος, επιλέξτε την καρτέλα Σύστημα. In the System tab, information is organized into three groups: System Information Υλικό Κατάσταση συστήματος 3.2 Προβολή λίστας διεργασιών Για να προβάλετε την λίστα διεργασιών, επιλέξτε την καρτέλα Διεργασίες. Στην καρτέλα Διεργασίες, οι διεργασίες παρουσιάζονται σε πίνακα. Οι γραμμές του πίνακα προβάλλουν πληροφορίες για τις διεργασίες, Οι στήλες αναπαριστούν πεδία πληροφόρησης για τις διεργασίες, όπως το όνομα του χρήστη στον οποίο ανήκει η διεργασία, η ποσότητα μνήμης που χρησιμοποιεί η διεργασία, κλπ. Από αριστερά προς τα δεξιά, η καρτέλα Διεργασίες προβάλλει από προεπιλογή τις εξής στήλες: Όνομα διεργασίας Κατάσταση %CPU Ωραιοποίηση(Nice) ID Μνήμη Για πληροφορίες σχετικές με τον τρόπο αλλαγής των στηλών που προβάλλει η λίστα διεργασιών, βλέπε Section 4.1.

9 4 / Γονικές και θυγατρικές διεργασίες Γονική διεργασία είναι αυτή που παράγει μία άλλη διεργασία. Η παραχθείσα διεργασία είναι θυγατρική της αρχικής γονικής διεργασίας. Από προεπιλογή, η Παρακολούθηση συστήματος δεν προβάλλει τις εξαρτήσεις των διεργασιών. Για πληροφορίες σχετικές με την αλλαγή της προεπιλεγμένης συμπεριφοράς προβολής, βλέπε Section Προτεραιότητα διεργασίας και τιμές ωραιοποίησης Οι διεργασίες εκτελούνται με σειρά προτεραιότητας: διεργασίες υψηλής προτεραιότητας εκτελούνται πριν από διεργασίες χαμηλής προτεραιότητας. Οι θυγατρικές διεργασίες συνήθως κληρονομούν την προτεραιότητα τους από τις γονικές τους. Η προτεραιότητα μίας διεργασίας ορίζεται από την τιμή ωραιοποίησης της, ως εξής: Τιμή ωραιοποίησης 0 σημαίνει ότι η διεργασία έχει κανονική προτεραιότητα. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή ωραιοποίησης, τόσο χαμηλότερη είναι η προτεραιότητα. Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή ωραιοποίησης, τόσο υψηλότερη είναι η προτεραιότητα. Για πληροφορίες γύρω από την αλλαγή προτεραιότητας μίας διεργασίας, βλέπε Section Ταξινόμηση της λίστας διεργασιών Για την ταξινόμηση της λίστας διεργασιών, εκτελέστε τις εξής ενέργειες: 2. Από προεπιλογή, οι διεργασίες ταξινομούνται κατά αλφαβητική σειρά. Για να τις ταξινομήσετε σε αντίστροφη σειρά, κάντε κλικ στην επικεφαλίδα της στήλης Όνομα διεργασίας. 3. Με κλικ στην επικεφαλίδα οποιασδήποτε στήλης ταξινομείτε τις διεργασίες με βάση το περιεχόμενο της στήλης, σε αλφαβητική ή αριθμητική σειρά. 4. Με επαναληπτικό κλικ στην επικεφαλίδα της στήλης ταξινομείτε τα δεδομένα με αντίστροφη αλφαβητική ή αριθμητική σειρά. 3.4 Τροποποίηση των περιεχομένων της λίστας διεργασιών Μπορείτε να τροποποιήσετε τα περιεχόμενα της λίστας διεργασιών με διάφορους τρόπους Εμφάνιση όλων των διεργασιών Για να εμφανίσετε όλες τις διεργασίες στην λίστα διεργασιών, εκτελέστε τις εξής ενέργειες: 2. Choose View All Processes.

10 5 / Εμφάνιση μόνο των διεργασιών του τρέχοντα χρήστη Για να εμφανίσετε μόνο τις διεργασίες που ανήκουν στον τρέχοντα χρήστη, εκτελέστε τις εξής ενέργειες: 2. Choose View My Processes Εμφάνιση μόνο των ενεργών διεργασιών Για να εμφανίσετε μόνο τις ενεργές διεργασίες στην λίστα διεργασιών, εκτελέστε τις εξής ενέργειες: 2. Choose View Active Processes Εμφάνιση εξαρτήσεων Για να εμφανίσετε τις εξαρτήσεις των διεργασιών στην λίστα διεργασιών, εκτελέστε τις εξής ενέργειες: 2. Επιλέξτε Προβολή Εξαρτήσεις. Αν επιλεγεί το στοιχείο μενού Εξαρτήσεις, οι διεργασίες προβάλλονται στην λίστα ως εξής: Οι γονικές διεργασίες υποδεικνύονται με ένα τριγωνικό σύμβολο μπροστά από το όνομα τους. Με κλικ στο τριγωνικό σύμβολο εμφανίζονται ή κρύβονται οι συγγενείς θυγατρικές διεργασίες. Οι θυγατρικές διεργασίες συνδέονται, και εμφανίζονται στην λίστα μαζί τις γονικές τους διεργασίες. Αν το στοιχείο μενού Εξαρτήσεις δεν επιλεγεί: Γονικές και θυγατρικές διεργασίες δεν διακρίνονται. Όλες οι διεργασίες εμφανίζονται στην λίστα με αλφαβητική σειρά. 3.5 Εμφάνιση χαρτών μνήμης της διεργασίας Για να προβάλετε τους χάρτες μνήμης μίας διεργασίας, εκτελέστε τις εξής ενέργειες: 2. Επιλέξτε την διεργασία στην λίστα διεργασιών. 3. Επιλέξτε Προβολή Χάρτες μνήμης. Ο διάλογος Χάρτες μνήμης θα προβάλει τις πληροφορίες σε συνοπτική μορφή. Το όνομα της διεργασίας προβάλλεται πάνω από τον πίνακα του χάρτη μνήμης. Από αριστερά προς τα δεξιά, ο διάλογος Χάρτες μνήμης προβάλει τις εξής στήλες: Όνομα αρχείου Θέση της κοινόχρηστης βιβλιοθήκης που χρησιμοποιείται τώρα από την διεργασία. Αν αυτό το πεδίο είναι κενό, οι πληροφορίες μνήμης σε αυτήν την σειρά περιγράφουν μνήμη που ανήκει στην διεργασία το όνομα της οποίας προβάλλεται πάνω από τον πίνακα των χαρτών μνήμης.

11 6 / 11 Αρχή VM Η διεύθυνση από την οποία αρχίζει το τμήμα μνήμης. Τέλος VM Η διεύθυνση στην οποία τελειώνει το τμήμα μνήμης. Μέγεθος VM Το μέγεθος του τμήματος μνήμης. Σημαίες Οι παρακάτω σημαίες περιγράφουν τους διάφορους τύπους πρόσβασης σε τμήματα μνήμης που μπορεί να έχει η διεργασία: p Το τμήμα μνήμης είναι ιδιοκτησία της διεργασίας, και δεν είναι προσβάσιμο από άλλες διεργασίες. r Η διεργασία έχει άδεια ανάγνωσης για το τμήμα μνήμης. s Το τμήμα μνήμης είναι κοινό με άλλες διεργασίες. w Η διεργασία έχει άδεια εγγραφής στο τμήμα μνήμης. x Η διεργασία έχει άδεια εκτέλεσης εντολών που περιέχονται στο τμήμα μνήμης. VM Offset Η μετατόπιση εικονικής μνήμης στο τμήμα μνήμης. Συσκευή Ο μέγιστοι και ελάχιστοι αριθμοί συσκευής στις οποίες βρίσκεται το όνομα αρχείου της κοινόχρηστης βιβλιοθήκης. Κόμβος Ο κόμβος στην συσκευή από τον οποίο φορτώνεται στην μνήμη η θέση της κοινόχρηστης βιβλιοθήκης. Με κλικ στην επικεφαλίδα οποιασδήποτε στήλης ταξινομείτε τις διεργασίες με βάση το περιεχόμενο της στήλης, σε αλφαβητική ή αριθμητική σειρά. Με επαναληπτικό κλικ στην επικεφαλίδα της στήλης ταξινομείτε τα δεδομένα με αντίστροφη αλφαβητική ή αριθμητική σειρά. Κάντε κλικ στο Κλείσιμο για να κλείσετε τον διάλογο Χάρτες μνήμης. 3.6 Αλλαγή της προτεραιότητας μίας διεργασίας Για να αλλάξετε την προτεραιότητα μίας διεργασίας, εκτελέστε τις εξής ενέργειες: 2. Επιλέξτε την διεργασία της οποίας την προτεραιότητα θέλετε να αλλάξετε. 3. Επιλέξτε Επεξεργασία Αλλαγή προτεραιότητας... Ο διάλογοςαλλαγή προτεραιότητας θα προβληθεί. 4. Χρησιμοποιήστε τον ρυθμιστή για να ορίσετε την τιμή ωραιοποίησης της διεργασίας. Η τιμή ωραιοποίησης ορίζει την προτεραιότητα της διεργασίας: όσο χαμηλότερη είναι η τιμή ωραιοποίησης, τόσο υψηλότερη είναι η προτεραιότητα. Για να προσδιορίσετε τιμή ωραιοποίησης μικρότερη από το μηδέν, αν είστε απλοί χρήστες, πρέπει να εισάγετε τον κωδικό υπερχρήστη. 5. Κάντε κλικ στο πλήκτρο Αλλαγή προτεραιότητας. 3.7 Τερματισμός διεργασίας Για να τερματίσετε μία διεργασία, εκτελέστε τις εξής ενέργειες: 2. Επιλέξτε την διεργασία που θέλετε να τερματίσετε. 3. Επιλέξτε Επεξεργασία Τερματισμός διεργασίας, ή πατήστε το πλήκτρο Τερματισμός διεργασίας. Από προεπιλογή, προβάλλεται μία προειδοποίηση. Για πληροφορίες σχετικές με την προβολή ή μη, της προειδοποίησης, βλέπε Section 4.1.

12 7 / Κάντε κλικ στο πλήκτρο Τερματισμός διεργασίας για να επιβεβαιώσετε τον τερματισμό. Η Παρακολούθηση συστήματος θα εξαναγκάσει την διεργασία να τερματιστεί κανονικά. Αυτός είναι ο προτιμώμενος τρόπος τερματισμού μίας διεργασίας. 3.8 Βίαιος τερματισμός διεργασίας Για να τερματίσετε βίαια μία διεργασία, εκτελέστε τις εξής ενέργειες: 2. Επιλέξτε την διεργασία που θέλετε να τερματίσετε. 3. Επιλέξτε Επεξεργασία Βίαιος τερματισμός διεργασίας. Από προεπιλογή, προβάλλεται μία προειδοποίηση. Για πληροφορίες σχετικές με την προβολή ή μη, της προειδοποίησης, βλέπε Section Πατήστε το πλήκτρο Βίαιος τερματισμός διεργασίας για να επιβεβαιώσετε ότι θέλετε να τερματίσετε την διεργασία. Η Παρακολούθηση συστήματος θα εξαναγκάσει την διεργασία να τερματίσει άμεσα. Συνήθως εξαναγκάζετε μία διεργασία να τερματίσει βίαια μόνο αν δεν μπορείτε να την τερματίσετε κανονικά όπως περιγράφεται στην Section Παρακολούθηση χρήσης CPU Για την παρακολούθηση της χρήσης CPU, επιλέξτε την καρτέλα Πόροι. Η Παρακολούθηση συστήματος προβάλλει το ιστορικό χρήσης της CPU σε γράφημα. Κάτω από αυτό η Παρακολούθηση συστήματος προβάλλει επίσης την τρέχουσα χρήση της CPU, σαν ποσοστό επί τοις εκατό Παρακολούθηση ιστορικού χρήσης μνήμης και εναλλαγής Για να παρακολουθήσετε το ιστορικό χρήσης μνήμης και εναλλαγής, επιλέξτε την καρτέλα Πόροι. Η Παρακολούθηση συστήματος προβάλλει το ιστορικό χρήσης μνήμης και εναλλαγής σε γράφημα. Κάτω από το γράφημα, η Παρακολούθηση συστήματος προβάλλει επίσης τις ακόλουθες αριθμητικές τιμές: Used memory out of total memory Μέγεθος σε χρήση για το αρχείο εναλλαγής και το συνολικό μέγεθος του αρχείου εναλλαγής 3.11 Παρακολούθηση δραστηριότητας δικτύου Για να παρακολουθήσετε την δραστηριότητα δικτύου, επιλέξτε την καρτέλα Πόροι. Η Παρακολούθηση συστήματος προβάλλει το ιστορικό χρήσης δικτύου σε γράφημα. Κάτω από αυτό, η Παρακολούθηση συστήματος επίσης προβάλλει τις ακόλουθες αριθμητικές τιμές: Συνολικά και ανά δευτερόλεπτο, ληφθέντα δεδομένα Συνολικά και ανά δευτερόλεπτο, απεσταλμένα δεδομένα

13 8 / Παρακολούθηση συστημάτων αρχείων Για να παρακολουθήσετε τα συστήματα αρχείων, επιλέξτε την καρτέλα Συστήματα αρχείων. Η Παρακολούθηση συστήματος προβάλλει τα προσαρτημένα συστήματα αρχείων σε πίνακα. αριστερά προς τα δεξιά, ο πίνακας περιέχει τις εξής στήλες: Από Συσκευή Θέση του τόμου αρχείων Κατάλογος Σημείο προσάρτησης της συσκευής (Κατάλογος πρόσβασης) Είδος File system type Σύνολο Συνολική χωρητικότητα Ελεύθερα Χώρος που δεν χρησιμοποιείται Διαθέσιμα Χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί Σε χρήση Χώρος που χρησιμοποιείται (και ποσοστό επί του συνόλου) 3.13 Προσαρμογή της ενότητας «Πόροι» Μπορείτε να προσαρμόσετε την ενότητα Πόροι με τους παρακάτω τρόπους: Section Section Section Section Αλλαγή χρώματος παρασκηνίου των γραφημάτων Για να αλλάξετε το χρώμα παρασκηνίου των γραφημάτων της Παρακολούθησης συστήματος, εκτελέστε τις εξής ενέργειες: 1. Επιλέξτε Επεξεργασία Προτιμήσεις. Ο διάλογος Προτιμήσεις παρακολούθησης συστήματος θα προβληθεί. 2. Επιλέξτε την καρτέλα Πόροι στον διάλογο Προτιμήσεις παρακολούθησης συστήματος. 3. Πατήστε το πλήκτρο που εμφανίζει το Χρώμα παρασκηνίου. Ο διάλογος Επιλογή χρώματος θα προβληθεί. 4. Επιλέξτε ένα χρώμα από την Παλέτα, ή χρησιμοποιήστε τις δυνατότητες που δίνει ο διάλογος για προσαρμόσετε το χρώμα. 5. Πατήστε το πλήκτρο Εντάξει για να κλείσετε τον διάλογο Επιλογή χρώματος. 6. Πατήστε το πλήκτρο Κλείσιμο για να κλείσετε τον διάλογο Προτιμήσεις παρακολούθησης συστήματος.

14 9 / Αλλαγή του χρώματος πλέγματος, των γραφημάτων Για να αλλάξετε το χρώμα πλέγματος των γραφημάτων της Παρακολούθησης συστήματος, εκτελέστε τις εξής ενέργειες: 1. Επιλέξτε Επεξεργασία Προτιμήσεις. Ο διάλογος Προτιμήσεις παρακολούθησης συστήματος θα προβληθεί. 2. Επιλέξτε την καρτέλα Πόροι στον διάλογο Προτιμήσεις παρακολούθησης συστήματος. 3. Κάντε κλικ στο πλήκτρο που εμφανίζει το Χρώμα πλέγματος. Ο διάλογος Επιλογή χρώματος θα εμφανιστεί. 4. Επιλέξτε ένα χρώμα από την Παλέτα, ή χρησιμοποιήστε τις δυνατότητες που δίνει ο διάλογος για προσαρμόσετε το χρώμα. 5. Πατήστε το πλήκτρο Εντάξει για να κλείσετε τον διάλογο Επιλογή χρώματος. 6. Πατήστε το πλήκτρο Κλείσιμο για να κλείσετε τον διάλογο Προτιμήσεις παρακολούθησης συστήματος Αλλαγή χρώματος γραμμής του γραφήματος «Ιστορικό CPU» Για να αλλάξετε το χρώμα της γραμμής που αναπαριστά το ιστορικό χρήσης της CPU στο γράφημα Ιστορικό CPU, εκτελέστε τις εξής ενέργειες: 1. Επιλέξτε την καρτέλα Πόροι στο παράθυρο της Παρακολούθησης συστήματος, για να προβάλετε τα γραφήματα και τους πίνακες που παρέχουν πληροφορίες σχετικές με την χρήση των πόρων συστήματος. 2. Πατήστε το πλήκτρο CPU που εμφανίζει το χρώμα της γραμμής. Ο διάλογος Επιλογή χρώματος θα προβληθεί. 3. Επιλέξτε ένα χρώμα από την Παλέτα, ή χρησιμοποιήστε τις δυνατότητες που δίνει ο διάλογος για προσαρμόσετε το χρώμα. 4. Πατήστε το πλήκτρο Εντάξει για να κλείσετε τον διάλογο Επιλογή χρώματος Αλλαγή χρώματος γραμμών του γραφήματος «Ιστορικό μνήμης/εναλλαγής» Για να αλλάξετε το χρώμα των γραμμών που αναπαριστούν το ιστορικό χρήσης της μνήμης και του αρχείου εναλλαγής στο γράφημα, εκτελέστε τις εξής ενέργειες: 1. Επιλέξτε την καρτέλα Πόροι στο παράθυρο της Παρακολούθησης συστήματος, για να προβάλετε τα γραφήματα και τους πίνακες που παρέχουν πληροφορίες σχετικές με την χρήση των πόρων συστήματος. 2. Πατήστε το πλήκτρο Μνήμη ή Swap που εμφανίζουν τα χρώματα των γραμμών. Ο διάλογος Επιλογή χρώματος θα εμφανιστεί. 3. Επιλέξτε ένα χρώμα από την Παλέτα, ή χρησιμοποιήστε τις δυνατότητες που δίνει ο διάλογος για προσαρμόσετε το χρώμα. 4. Πατήστε το πλήκτρο Εντάξει για να κλείσετε τον διάλογο Επιλογή χρώματος.

15 10 / 11 4 Προτιμήσεις Για να διαμορφώσετε τηνπαρακολούθηση συστήματος, επιλέξτε Επεξεργασία Προτιμήσεις. διάλογος Προτιμήσεις παρακολούθησης συστήματος περιέχει τις εξής ενότητες σε καρτέλες: Ο Section 4.1 Section Διεργασίες Συμπεριφορά Διάστημα ανανέωσης σε δευτερόλεπτα Χρησιμοποιήστε το κυλιόμενο πεδίο επιλογής για να προσδιορίσετε το διάστημα ανανέωσης της λίστας διεργασιών. Ενεργοποίηση/απενεργοποίηση ομαλής ανανέωσης Ενεργοποιήστε την επιλογή για να έχετε ομαλή ανανέωση. Εμφάνιση διαλόγου προειδοποίησης κατά τον τερματισμό ή βίαιο τερματισμό διεργασιών Ενεργοποιήστε αυτή την επιλογή για να προβάλλεται μία προειδοποίηση κατά τον τερματισμό ή τον βίαιο τερματισμό μίας διεργασίας. Λειτουργία Solaris Ενεργοποιήστε αυτή την λειτουργία για να διαιρέσετε το %CPU κάθε διεργασίας στον πίνακα διεργασιών με τον αριθμό των CPU. Πεδία πληροφορίας Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω επιλογές για να ορίσετε ποια πεδία θα προβάλλοντα στην λίστα διεργασιών: Όνομα διεργασίας Ορίστε αυτή την επιλογή για να προβάλλεται το όνομα της διεργασίας. Αυτή η στήλη μπορεί επίσης να περιέχει ένα εικονίδιο που υποδεικνύει την εφαρμογή που συνδέεται με την διεργασία. Χρήστης Ενεργοποιήστε αυτή την επιλογή για να προβάλλεται το όνομα του χρήστη στον οποίο ανήκει η διεργασία. Κατάσταση Ενεργοποιήστε αυτή την επιλογή για να προβάλλεται η τρέχουσα κατάσταση της διεργασίας: «Υπό αναστολή» ή «Σε εκτέλεση». Εικονική μνήμη Ενεργοποιήστε αυτή την επιλογή για να προβάλλεται η ποσότητα εικονικής μνήμης που κατανέμεται στην διεργασία. Παραμένουσα μνήμη Ενεργοποιήστε αυτή την επιλογή για να προβάλλεται η ποσότητα φυσικής μνήμης που κατανέμεται στην διεργασία. Εγγράψιμη μνήμη Ενεργοποιήστε αυτή την επιλογή για να προβάλλεται η ποσότητα μνήμης στην οποία μπορεί να εγγράψει η διεργασία. Κοινόχρηστη μνήμη Ενεργοποιήστε αυτή την επιλογή για να προβάλλεται η ποσότητα κοινόχρηστης μνήμης που κατανέμεται στην διεργασία. Η κοινόχρηστη μνήμη είναι αυτή που μπορεί να προσπελαστεί και από άλλη διεργασία.

16 11 / 11 Μνήμη εξυπηρετητή X Ενεργοποιήστε αυτή την επιλογή για να προβάλλεται η ποσότητα μνήμης εξυπηρετητή Χ που χρησιμοποιείται από την διεργασία. % CPU Ενεργοποιήστε αυτή την επιλογή για να προβάλλεται το ποσοστό (%) του χρόνου της CPU που χρησιμοποιείται κάθε στιγμή από την διεργασία. CPU Time Ενεργοποιήστε αυτή την επιλογή για να προβάλλεται η ποσότητα χρόνου της CPU που χρησιμοποιήθη από την διεργασία. Ξεκίνησε Ενεργοποιήστε αυτή την επιλογή για να προβάλλεται πότε ξεκίνησε η διεργασία. Ωραιοποίηση(Nice) Ενεργοποιήστε αυτή την επιλογή για να προβάλλεται η τιμή ωραιοποίησης της διεργασίας. Η τιμή ωραιοποίησης ορίζει την προτεραιότητα της διεργασίας: όσο χαμηλότερη η τιμή ωραιοποίησης, τόσο υψηλότερη η προτεραιότητα. ID Ενεργοποιήστε αυτή την επιλογή για να προβάλλεται το αναγνωριστικό της διεργασίας, που είναι επίσης γνωστό σαν «pid». Το «pid» είναι ένας αριθμός που προσδιορίζει την ταυτότητα μίας διεργασίας με μοναδικό τρόπο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το «pid» για να χειριστείτε την διεργασία στην γραμμή εντολών. Μνήμη Ενεργοποιήστε αυτή την επιλογή για να προβάλλεται η ποσότητα μνήμης συστήματος που χρησιμοποιείται κάθε στιγμή από την διεργασία. Περιβάλλον ασφάλειας Ενεργοποιήστε αυτή την επιλογή για να προβάλλεται το πλαίσιο ασφαλείας μέσα στο οποίο εκτελείται η διεργασία. Γραμμή εντολών Ενεργοποιήστε αυτή την επιλογή για να προβάλλεται η γραμμή εντολών που χρησιμοποιήθηκε για την έναρξη της διεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ορισμάτων. 4.2 Πόροι Γραφήματα Διάστημα ανανέωσης σε δευτερόλεπτα Χρησιμοποιήστε το κυλιόμενο πεδίο επιλογής για να προσδιορίσετε πόσο συχνά θέλετε να ενημερώνονται τα γραφήματα της Παρακολούθησης συστήματος. Χρώμα παρασκηνίου Χρησιμοποιήστε αυτό το πλήκτρο για να προσαρμόσετε το χρώμα παρασκηνίου των γραφημάτων της Παρακολούθησης συστήματος, όπως περιγράφεται στην Section Χρώμα πλέγματος Χρησιμοποιήστε αυτό το πλήκτρο για να προσαρμόσετε το χρώμα πλέγματος των γραφημάτων της Παρακολούθησης συστήματος, όπως περιγράφεται στην Section Συστήματα αρχείων Διάστημα ανανέωσης σε δευτερόλεπτα Χρησιμοποιήστε το κυλιόμενο πεδίο για να προσδιορίσετε πόσο συχνά θέλετε να ενημερώνεται ο πίνακας Συστήματα αρχείων. Εμφάνιση όλων των συστημάτων αρχείων Select this option to show all file systems, including temporary and system ones.

Εγχειρίδιο της εφαρμογής αναπαραγωγής CD V2.6 i. Εγχειρίδιο της εφαρμογής αναπαραγωγής CD V2.6

Εγχειρίδιο της εφαρμογής αναπαραγωγής CD V2.6 i. Εγχειρίδιο της εφαρμογής αναπαραγωγής CD V2.6 i της CD V2.6 ii Copyright 2002, 2003, 2004 Sun Microsystems Copyright 2009 Στέργιος Προσινικλής (steriosprosinikls@gmail.com) Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης επιλογέα χαρακτήρων

Οδηγός χρήσης επιλογέα χαρακτήρων i ii Copyright 2005 Davyd Madeley Copyright 2004 Angela Boyle Copyright 2002, 2003, 2004 Copyright 2000 Dan Mueth Copyright 2009 Στέργιος Προσινικλής(steriosprosiniklis@gmail.com) Δίνεται άδεια για αντιγραφή,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός παρακολούθησης κλιμάκωσης συχνότητας ΚΜΕ i. Οδηγός παρακολούθησης κλιμάκωσης συχνότητας ΚΜΕ

Οδηγός παρακολούθησης κλιμάκωσης συχνότητας ΚΜΕ i. Οδηγός παρακολούθησης κλιμάκωσης συχνότητας ΚΜΕ i Οδηγός παρακολούθησης κλιμάκωσης συχνότητας ΚΜΕ ii Copyright 2005 Davyd Madeley Copyright 2004 Ίδρυμα GNOME Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους όρους της Ελεύθερης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Ιδιοτήτων GStreamer V2.4

Οδηγός Ιδιοτήτων GStreamer V2.4 i Οδηγός Ιδιοτήτων GStreamer ii Copyright 2003 Christian Fredrik Kalager Schaller Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους όρους της Ελεύθερης Άδειας Τεκμηρίωσης GNU

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Παρακολούθησης καταγραφών συστήματος i. Οδηγός Παρακολούθησης καταγραφών συστήματος

Οδηγός Παρακολούθησης καταγραφών συστήματος i. Οδηγός Παρακολούθησης καταγραφών συστήματος i Οδηγός ς ii Copyright 2003 Sun Microsystems Copyright 2000 Judith Samson Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους όρους της Ελεύθερης Άδειας Τεκμηρίωσης GNU (GFDL),

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Προσάρτησης δίσκων

Εγχειρίδιο Προσάρτησης δίσκων i Εγχειρίδιο Προσάρτησης ii Copyright 2005 Trent Lloyd Copyright 2004 Sun Microsystems Copyright 2002 John Fleck Copyright 2000 Dan Mueth Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο του πίνακα χαρακτήρων

Εγχειρίδιο του πίνακα χαρακτήρων i Εγχειρίδιο του πίνακα ii Copyright 2004 Sun Microsystems Copyright 2003, 2004 Chee Bin HOH Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους όρους της Ελεύθερης Άδειας Τεκμηρίωσης

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο ελέγχου έντασης ήχου

Εγχειρίδιο ελέγχου έντασης ήχου i έντασης ii Copyright 2002, 2003, 2004 Sun Microsystems Copyright 2000 Dan Mueth Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους όρους της Ελεύθερης Άδειας Τεκμηρίωσης GNU

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Sticky Notes i. Εγχειρίδιο Sticky Notes

Εγχειρίδιο Sticky Notes i. Εγχειρίδιο Sticky Notes i Εγχειρίδιο Sticky Notes ii Copyright 2005 Davyd Madeley Copyright 2004 Shaun McCance Copyright 2004 Angela Boyle Copyright 2003, 2004 Sun Microsystems Copyright 2003 Loban A Rahman Σας παρέχεται άδεια

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Invest i. Εγχειρίδιο Invest

Εγχειρίδιο Invest i. Εγχειρίδιο Invest i Εγχειρίδιο Invest ii Copyright 2004, 2005 Raphael Slinckx Copyright 2007 Terrence Hall Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους ""όρους της Ελεύθερης Άδειας Τεκμηρίωσης

Διαβάστε περισσότερα

Ένδειξη Γλώσσας Πληκτρολογίου

Ένδειξη Γλώσσας Πληκτρολογίου i Ένδειξη Γλώσσας ii Copyright 2004 Angela Boyle Copyright 2004 Sergey Udaltsov Σας παρέχεται άδεια να αντιγράψετε, διανείμετε ή/και να τροποποιήσετε το υπάρχον κείμενο υπό τους όρους της άδειας GNU Free

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο του επεξεργαστή ρυθμίσεων

Εγχειρίδιο του επεξεργαστή ρυθμίσεων i Εγχειρίδιο του επεξεργαστή ii Copyright 2004 Sun Microsystems Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους όρους της Ελεύθερης Άδειας Τεκμηρίωσης GNU (GFDL), Έκδοση 1.1

Διαβάστε περισσότερα

Τεκμηρίωση Tetravex i. Τεκμηρίωση Tetravex

Τεκμηρίωση Tetravex i. Τεκμηρίωση Tetravex i Τεκμηρίωση Tetravex ii Copyright 2001 Rob Bradford Copyright 2007-2008 Χρήστος Μπούνταλης (mpounta@gmail.com) Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους όρους της Ελεύθερης

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λεξικού i. Εγχειρίδιο Λεξικού

Εγχειρίδιο Λεξικού i. Εγχειρίδιο Λεξικού i Εγχειρίδιο Λεξικού ii Copyright 2005 Emmanuele Bassi Copyright 2006. Nikos Charonitakis (team@gnome.gr) Παρέχεται άδεια για την αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση αυτού του εγγράφου υπό τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης «Αναζήτησης αρχείων»

Οδηγός χρήσης «Αναζήτησης αρχείων» i ii Copyright 2005 Dennis Cranston Copyright 2002, 2003, 2004 Sun Microsystems Copyright 2000 Alexander Kirillov Copyright 2009 Στέργιος Προσινικλής (steriosprosiniklis@gmail.com) Δίνεται άδεια για αντιγραφή,

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο κοινής χρήσης αρχείων

Εγχειρίδιο κοινής χρήσης αρχείων i Εγχειρίδιο κοινής χρήσης ii Copyright 2009 Red Hat, Inc. Παρέχεται η άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση αυτού του εγγράφου υπό τους όρους της GNU Ελεύθερης Άδειας Τεκμηρίωσης (GFDL), έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Τεκμηρίωση Προβολέα Εγγράφου Evince

Τεκμηρίωση Προβολέα Εγγράφου Evince i Τεκμηρίωση Προβολέα ii Copyright 2005 Nickolay V. Shmyrev Copyright 2004 Sun Microsystems Copyright 2005. Στυλιανός Παπαναστασίου (stelios@dcs.gla.ac.uk) Σας παρέχεται άδεια να αντιγράψετε, διανείμετε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Ίδια GNOME i. Εγχειρίδιο Ίδια GNOME

Εγχειρίδιο Ίδια GNOME i. Εγχειρίδιο Ίδια GNOME i Εγχειρίδιο Ίδια GNOME ii Copyright 2005 Callum McKenzie Copyright 2009 Φώτης Τσάμης (ftsamis@gmail.com) Παρέχεται άδεια για την αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση αυτού του εγγράφου υπό τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο του Τάλι i. Εγχειρίδιο του Τάλι

Εγχειρίδιο του Τάλι i. Εγχειρίδιο του Τάλι i Εγχειρίδιο του Τάλι ii Copyright 2001 Scott D. Heavner Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους όρους της GNU Free Documentation License (GFDL), Έκδοση 1.1 ή μεταγενέστερη

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο του Geyes i. Εγχειρίδιο του Geyes

Εγχειρίδιο του Geyes i. Εγχειρίδιο του Geyes i Εγχειρίδιο του Geyes ii Copyright 2002, 2003, 2004 Sun Microsystems Copyright 2000 Telsa Gwynne Copyright 2000 Arjan Scherpenisse Copyright 2009 Μάριος Ζηντίλης (m.zindilis@dmajor.org) Επιτρέπεται η

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο του Vinagre i. Εγχειρίδιο του Vinagre

Εγχειρίδιο του Vinagre i. Εγχειρίδιο του Vinagre i Εγχειρίδιο του Vinagre ii Copyright 2007, 2008 Jonh Wendell (wendell@bani.com.br) Copyright 2009 Μάριος Ζηντίλης (m.zindilis@dmajor.org) Επιτρέπεται η αντιγραφή, η αναδιανομή και/ή η τροποποίηση αυτού

Διαβάστε περισσότερα

Empathy Manual V2.2 i. Empathy Manual V2.2

Empathy Manual V2.2 i. Empathy Manual V2.2 i Empathy Manual V2.2 ii Copyright 2008, 2009 Έργο τεκμηρίωσης του GNOME Copyright 2009 GNOME Documentation Project Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους όρους της

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Εργαλείου Διαχείρισης Χρήστη

Εγχειρίδιο Εργαλείου Διαχείρισης Χρήστη i Εγχειρίδιο Εργαλείου ii Copyright 2004 Carlos Garnacho Parro Παρέχεται άδεια αντιγραφής, διανομής και/ή τροποποίησης του παρόντος εγγράφου υπό τους όρους της Άδειας Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNOME (GFDL),

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο κρυπτογράφησης και κλειδοθηκών i. Εγχειρίδιο κρυπτογράφησης και κλειδοθηκών

Εγχειρίδιο κρυπτογράφησης και κλειδοθηκών i. Εγχειρίδιο κρυπτογράφησης και κλειδοθηκών i Εγχειρίδιο κρυπτογράφησης και κλειδοθηκών ii Copyright 2005, 2006, 2007, 2008 Jacob Perkins και Adam Schreiber Copyright επισκεφθείτε την σελίδα http://www.gnome.gr Για περισσότερες πληροφορίες Χορηγείται

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο του εργαλείου σχεδίασης διεπαφών Glade i. Εγχειρίδιο του εργαλείου σχεδίασης διεπαφών Glade

Εγχειρίδιο του εργαλείου σχεδίασης διεπαφών Glade i. Εγχειρίδιο του εργαλείου σχεδίασης διεπαφών Glade i του εργαλείου σχεδίασης διεπαφών Glade ii Copyright 2006 Vincent Geddes Copyright 2004, 2003 Sun Microsystems Copyright 2002, 2000 Michael Vance Χορηγείται άδεια αντιγραφής, διανομής και/ή τροποποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Τεκμηρίωση GNOME Nettool V2.7

Τεκμηρίωση GNOME Nettool V2.7 i Τεκμηρίωση GNOME Nettool ii Copyright 2006 GNOME Foundation Χορηγείται άδεια αντιγραφής, διανομής και/ή τροποποίησης του παρόντος εγγράφου υπό τους όρους της έκδοσης 1.1 της Ελεύθερης Άδειας Τεκμηρίωσης

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Κλότσκι i. Εγχειρίδιο Κλότσκι

Εγχειρίδιο Κλότσκι i. Εγχειρίδιο Κλότσκι i Εγχειρίδιο Κλότσκι ii Copyright 2002 Andrew Sobala Copyright επισκεφθείτε την σελίδα http://www.gnome.gr/ Για περισσότερες πληροφορίες Χορηγείται άδεια αντιγραφής, διανομής και/ή τροποποίησης του παρόντος

Διαβάστε περισσότερα

Μπλάκτζακ Εγχειρίδιο i. Μπλάκτζακ Εγχειρίδιο

Μπλάκτζακ Εγχειρίδιο i. Μπλάκτζακ Εγχειρίδιο i Μπλάκτζακ Εγχειρίδιο ii Copyright 2003 William Jon McCann Copyright 2008 Σταύρος Δαλιακόπουλος (stavros_daliakopoulos@yahoo.gr) Χορηγείται άδεια αντιγραφής, διανομής και/ή τροποποίησης του παρόντος εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο γραμμής εντολών i. Εγχειρίδιο γραμμής εντολών

Εγχειρίδιο γραμμής εντολών i. Εγχειρίδιο γραμμής εντολών i εντολών ii Copyright 2005 Davyd Madeley Copyright 2004 Angela Boyle Copyright 2002, 2003, 2004 Copyright 1998 Oliver Maruhn Copyright 1998 Dan Mueth Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο του Accerciser, έκδοση 0.2.0

Εγχειρίδιο του Accerciser, έκδοση 0.2.0 i Εγχειρίδιο του Accerciser, ii Copyright 2006, 2007, 2008 IBM Corporation Ανάδραση Για να αναφέρετε ένα σφάλμα ή να κάνετε μια εισήγηση σχετικά με την εφαρμογή Accerciser ή με αυτό τον εγχειρίδιο, ακολουθήστε

Διαβάστε περισσότερα

Τεκμηρίωση Gnometris i. Τεκμηρίωση Gnometris

Τεκμηρίωση Gnometris i. Τεκμηρίωση Gnometris i Τεκμηρίωση Gnometris ii Copyright 2004 Angela Boyle Copyright 2007 Χρήστος Μπούνταλης (mpounta@gmail.com) Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους όρους της Ελεύθερης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός του Deskbar Applet i. Οδηγός του Deskbar Applet

Οδηγός του Deskbar Applet i. Οδηγός του Deskbar Applet i Οδηγός του Deskbar Applet ii Copyright 2007 GNOME Documentation Project Χορηγείται η άδεια για αντιγραφή, διανομή ή/και τροποποίηση αυτού του εγγράφου κάτω από τους όρους του GNU Free Documentation License

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Ψαριού i. Εγχειρίδιο Ψαριού

Εγχειρίδιο Ψαριού i. Εγχειρίδιο Ψαριού i Ψαριού ii Copyright 2002, 2003 Sun Microsystems Copyright 2000 Telsa Gwynne Σας παρέχεται άδεια να αντιγράψετε, διανείμετε ή/και να τροποποιήσετε το υπάρχον κείμενο υπό τους όρους της άδειας GNU Free

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο της Ανάλυσης χρήσης δίσκου

Εγχειρίδιο της Ανάλυσης χρήσης δίσκου i Εγχειρίδιο της Ανάλυσης ii Copyright 2006 Fabio Marzocca Copyright 2009 Μάριος Ζηντίλης (m.zindilis@dmajor.org) Επιτρέπεται η αντιγραφή, αναδιανομή και/ή η τροποποίηση αυτού του εγγράφου υπό τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

Τεκμηρίωση του Νάρκες i. Τεκμηρίωση του Νάρκες

Τεκμηρίωση του Νάρκες i. Τεκμηρίωση του Νάρκες i Τεκμηρίωση του Νάρκες ii Copyright 2006 Callum McKenzie Copyright 2009 Μάριος Ζηντίλης (m.zindilis@dmajor.org) Αυτό το έγγραφο έχει διπλή άδεια χρήσης. Μπορείτε είτε να το διανέμετε και/ή να το τροποποιείτε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο του Zenity Εγχειρίδιο της εφαρμογής επιφάνειας εργασίας Zenity V2.0

Εγχειρίδιο του Zenity Εγχειρίδιο της εφαρμογής επιφάνειας εργασίας Zenity V2.0 i Εγχειρίδιο του Zenity Εγχειρίδιο της εφαρμογής επιφάνειας εργασίας Zenity V2.0 ii Copyright 2003, 2004 Sun Microsystems, Inc. Copyright 2009 Στέργιος Προσινικλής (steriosprosiniklis@gmail.com) Δίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΥΛΙΚΟΥ ΗΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΗ 1 (ΘΕΩΡΙΑ) - ΕΙΣΑΓΩΓΗ Επεξεργαστής (CPU) : (ταχύτητα, εταιρία, μοντέλο, πυρήνες) Windows XP : (ταχύτητα, εταιρία, μοντέλο) : Πηγαίνουμε Έναρξη / Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Λειτουργικά Συστήματα Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Λειτουργικά Συστήματα», 2015-2016 Κεφάλαιο 4: Διαχείριση Διεργασιών Ένα σημαντικό εργαλείο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Τεκμηρίωση του Ματζόγκ i. Τεκμηρίωση του Ματζόγκ

Τεκμηρίωση του Ματζόγκ i. Τεκμηρίωση του Ματζόγκ i Τεκμηρίωση του Ματζόγκ ii Copyright 1998 Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού Copyright 2000 Eric Baudais (Συγγραφέας της τεκμηρίωσης) Copyright δείτε http://www.gnome.gr/ Για περισσότερα Δίνεται άδεια για αντιγραφή,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

Μενού Προβολή. Προβολές εγγράφου

Μενού Προβολή. Προβολές εγγράφου Μενού Προβολή Προβολές εγγράφου Το Word παρέχει πέντε διαφορετικού είδους προβολές στον χρήστη, οι οποίες και βρίσκονται στο μενού Προβολή (View). Εναλλακτικά μπορούμε να επιλέξουμε το είδος προβολής που

Διαβάστε περισσότερα

Cheese Οδηγός i. Cheese Οδηγός

Cheese Οδηγός i. Cheese Οδηγός i Cheese Οδηγός ii Copyright 2007,2008 daniel g. siegel (dgsiegel@gmail.com), Jaap A. Haitsma (jaap@haitsma.org) Σας παρέχεται άδεια να αντιγράψετε, διανείμετε ή/και να τροποποιήσετε το υπάρχον κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Βοηθητικό πρόγραµµα Setup Οδηγός χρήσης

Βοηθητικό πρόγραµµα Setup Οδηγός χρήσης Βοηθητικό πρόγραµµα Setup Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο του Ρομπότ i. Εγχειρίδιο του Ρομπότ

Εγχειρίδιο του Ρομπότ i. Εγχειρίδιο του Ρομπότ i Εγχειρίδιο του Ρομπότ ii Copyright 2001 Patanjali Somayaji, Mark Rae Επιτρέπεται η αντιγραφή, αναδιανομή και/η τροποποίηση αυτού του εγγράφου υπό τους όρους της Ελεύθερης Άδειας Τεκμηρίωσης GNU (GFDL),

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το Excel 2007

Γνωρίστε το Excel 2007 Εισαγωγή τύπων Γνωρίστε το Excel 2007 Πληκτρολογήστε το σύμβολο της ισότητας (=), χρησιμοποιήστε ένα μαθηματικό τελεστή (+,-,*,/) και πατήστε το πλήκτρο ENTER. Πρόσθεση, διαίρεση, πολλαπλασιασμός και αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα 3.4.1.1 Δημιουργία ενός κενού πίνακα Ένας πίνακας αποτελείται από έναν αριθμό γραμμών και στηλών που δημιουργούν ένα πλέγμα. Σε αυτό το πλέγμα είναι πιθανή η ύπαρξη ή μη περιθωρίων. Κάθε κελί του πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

http://www.advanced-ip-scanner.com/gr/ Σο Advanced IP Scanner είναι μια γρήγορη και αξιόπιστη λύση σάρωσης δικτύου. ας επιτρέπει εύκολα και γρήγορα να ανακτήσετε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τους

Διαβάστε περισσότερα

Βοηθητικό πρόγραµµα Setup

Βοηθητικό πρόγραµµα Setup Βοηθητικό πρόγραµµα Setup Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργάκης Αριστείδης ΠΕ20

Γεωργάκης Αριστείδης ΠΕ20 1 Εκκίνηση για πρώτη φορά Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες εφαρμογές του OpenOffice, έτσι και το Impress μπορούμε να το εκκινήσουμε μέσω της συντόμευσης που εγκαθίσταται αυτόματα στην επιφάνεια εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας. Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς

Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας. Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Αρκετοί πιστεύουν πως η επιτυχία μιας παρουσίασης είναι δεδομένη εάν ο παρουσιαστής κατέχει το θέμα που πρόκειται να παρουσιάσει και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Computer Setup Οδηγός χρήσης

Computer Setup Οδηγός χρήσης Computer Setup Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Εμφάνιση μηνυμάτων ή ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της ηχούς εντολών.

Εμφάνιση μηνυμάτων ή ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της ηχούς εντολών. ECHO [ON OFF] ECHO [μήνυμα] Εμφάνιση μηνυμάτων ή ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της ηχούς εντολών. Πληκτρολογήστε ECHO χωρίς παράμετρο για εμφάνιση της τρέχουσας ρύθμισης. Παραδείγματα: echo this is a

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Πέντε ή περισσότερα

Εγχειρίδιο Πέντε ή περισσότερα i Εγχειρίδιο Πέντε ή ii Copyright 2000-2002 Emese Kovács Copyright επισκεφθείτε την σελίδα http://www.gnome.gr/ Για περισσότερες πληροφορίες Χορηγείται άδεια αντιγραφής, διανομής και/ή τροποποίησης του

Διαβάστε περισσότερα

Copyright 2017 HP Development Company, L.P.

Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Οδηγός χρήσης Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι μοναδικές εγγυήσεις για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της HP είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας 3.3.3.1 Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας Συνήθως εκτυπώνουμε κατά τη μακρόστενη μεριά της σελίδας. Αυτού του είδους ο προσανατολισμός ονομάζεται κατακόρυφος.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ SNOM 300 έκδοση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ SNOM 300 έκδοση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ SNOM 300 έκδοση 8.7.5.44 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ Πίνακας περιεχομένων ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ... 1 ΕΝΤΟΛΕΣ MENOY... 2 1. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (Operation)... 2 1.1 Αρχική Σελίδα (Home)... 2 1.2 Κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin)

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Εμπορική Διαχείριση > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Μέσα από τη διαχείριση βάσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Ιούλιος 2017 Copyright 2017 Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Δημιουργός: Λευτέρης Γ. Ζαχαρία Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή....

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΕΛ/ΛΑΚ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΕΛ/ΛΑΚ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ Το VirtualBox είναι μια εφαρμογή εικονικοποίησης (virtualization) που επιτρέπει την εγκατάσταση και την ταυτόχρονη λειτουργία ενός ή περισσότερων λειτουργικών συστημάτων στο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ρυθμίσεων Wi-Fi

Οδηγός ρυθμίσεων Wi-Fi Οδηγός ρυθμίσεων Wi-Fi Συνδέσεις Wi-Fi με τον Εκτυπωτή Σύνδεση με έναν υπολογιστή μέσω δρομολογητή Wi-Fi Σύνδεση με ένα υπολογιστή απευθείας Σύνδεση με μια έξυπνη συσκευή μέσω δρομολογητή Wi-Fi Σύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο του Κωδικοί και κλειδιά κρυπτογράφησης i. Εγχειρίδιο του Κωδικοί και κλειδιά κρυπτογράφησης

Εγχειρίδιο του Κωδικοί και κλειδιά κρυπτογράφησης i. Εγχειρίδιο του Κωδικοί και κλειδιά κρυπτογράφησης i Εγχειρίδιο του Κωδικοί και κλειδιά κρυπτογράφησης ii Copyright 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 Jacob Perkins και Adam Schreiber Σας παρέχεται άδεια να αντιγράψετε, διανείμετε ή/και να τροποποιήσετε το υπάρχον

Διαβάστε περισσότερα

Βοηθητικό πρόγραμμα Setup Utility Οδηγός χρήσης

Βοηθητικό πρόγραμμα Setup Utility Οδηγός χρήσης Βοηθητικό πρόγραμμα Setup Utility Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυμία Windows είναι εμπορικό σήμα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήστη επιφάνειας εργασίας

Οδηγός χρήστη επιφάνειας εργασίας i Οδηγός χρήστη επιφάνειας ii Copyright 2005 Shaun McCance Copyright 2004 Sun Microsystems Copyright 2003 Sun Microsystems Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel 2002... 9 Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Διαχειριστής Πλήκτρων Μacro Εγχειρίδιο Χρήστη

ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Διαχειριστής Πλήκτρων Μacro Εγχειρίδιο Χρήστη ΕΛΛΗΝΙΚΑ Διαχειριστής Πλήκτρων Μacro Εγχειρίδιο Χρήστη Εισαγωγή Η Διαχείριση Πλήκτρων Μacro αποτελεί ένα ειδικό λογισμικό εφαρμογής της ταμπλέτας. Χρησιμοποιώντας το Διαχειριστή Πλήκτρων Μacro, μπορείτε

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ. Εργαλειοθήκη Παρουσιάζετε το έργο σας Εκκινείτε τα σενάριά σας Σταματάτε όλα τα σενάρια. Οι 8 ομάδες της Παλέτας εντολών

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ. Εργαλειοθήκη Παρουσιάζετε το έργο σας Εκκινείτε τα σενάριά σας Σταματάτε όλα τα σενάρια. Οι 8 ομάδες της Παλέτας εντολών ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ Οι 8 ομάδες της Παλέτας εντολών Εργαλειοθήκη Παρουσιάζετε το έργο σας Εκκινείτε τα σενάριά σας Σταματάτε όλα τα σενάρια Σκηνή Εδώ ζωντανεύει το σενάριό σας Εντολές κάθε ομάδας Αυτή είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ. Δρ. Π. Νικολαΐδου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ. Δρ. Π. Νικολαΐδου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ Δρ. Π. Νικολαΐδου Γνωριμία με τον προγραμματισμό μέσω της γλώσσας R Εργαστηριακό Μάθημα Η παρουσία στο εργαστήριο είναι υποχρεωτική. Δικαιούστε μέχρι 3 απουσίες Θα χωριστείτε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 2 3 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Λειτουργίας. Ιστοσελίδα εφαρμογών

Οδηγίες Λειτουργίας. Ιστοσελίδα εφαρμογών Οδηγίες Λειτουργίας Ιστοσελίδα εφαρμογών ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Τρόπος ανάγνωσης του παρόντος εγχειριδίου...2 Σύμβολα που χρησιμοποιούνται στα εγχειρίδια... 2 Αποποίηση ευθυνών... 3 Σημειώσεις... 3 Τι μπορείτε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ 2014-2020 ΕΝΟΤΗΤΑ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΧΟΡΗΓΙΩΝ» 1η Έκδοση: 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP... 9 Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15 Κεφάλαιο 3: Γραμμή εργασιών (taskbar)... 26 Κεφάλαιο 4: Χειρισμός παραθύρων... 44

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Sound Juicer i. Οδηγός Sound Juicer

Οδηγός Sound Juicer i. Οδηγός Sound Juicer i Οδηγός Sound Juicer ii Copyright 2003 Mike Hearn (mike@theoretic.com) Copyright 2005 Shaun McCance Copyright 2008 Andreas Freund Copyright 2006 Νικολάου Χαράλαμπος (babis85@freemail.gr) Δίνεται άδεια

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Βάσεις Οικολογικών Δεδομένων και Εφαρμογές»

Εργαστήριο «Βάσεις Οικολογικών Δεδομένων και Εφαρμογές» 2 Ενότητα 5 Φίλτρα & Ερωτήματα 3 4 5.1 Φίλτρα Για να εμφανίσετε επιλεκτικά κάποιες εγγραφές που πληρούν κάποια κριτήρια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φιλτράρισμα με βάση την επιλογή, φιλτράρισμα εκτός

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft PowerPoint 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης

Οδηγός Εγκατάστασης www.athenaschool.net Οδηγός Εγκατάστασης Αθηνά 2012 Μάρτιος 2013 Copyright Πόλυς Γεωργίου, 2013 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. All rights reserved. Απαγορεύεται η αντιγραφή ή διανομή του παρόντος εγχειριδίου,

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο Χρήσης myschool

Σενάριο Χρήσης myschool Σενάριο Χρήσης ΦΟΡΕΙΣ Επιβεβαίωση των Στοιχείων του Φορέα Αρχικά, θα κληθείτε να ελέγξετε την ορθότητα των στοιχείων του Φορέα σας. Επιλέγοντας την καρτέλα «Φορείς», από το μενού που βρίσκεται στο πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Η Εγκατάσταση της Μονάδας AVerMedia και του Δέκτη TV στο Windows Media Center

Η Εγκατάσταση της Μονάδας AVerMedia και του Δέκτη TV στο Windows Media Center Εγχειρίδιο Χρήστη Η Εγκατάσταση της Μονάδας AVerMedia και του Δέκτη TV στο Windows Media Center Ελληνική ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι οθόνες σε αυτήν την τεκμηρίωση αποτελούν εικόνες παραδείγματα. Οι εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD 1. Προσθήκη στηλών σε τμήμα εγγράφου 2. Εσοχή παραγράφου 3. Εισαγωγή Κεφαλίδας, Υποσέλιδου και Αριθμού Σελίδας 4. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Sricam R CONCEPTUM. SricamPC. Εγχειρίδιο εφαρμογής

Sricam R CONCEPTUM. SricamPC. Εγχειρίδιο εφαρμογής Sricam Sricam Sricam Sricam Εγχειρίδιο εφαρμογής SricamPC 1. Τι μπορείτε να κάνετε με το SricamPC Το SricamPC είναι δωρεάν λογισμικό συμβατό με Microsoft Windows 7, 8 και 10. Το SricamPC σας επιτρέπει:

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εγκατάστασης Danfoss SolarApp

Οδηγός εγκατάστασης Danfoss SolarApp MAKING MODERN LIVING POSSIBLE SOLAR INVERTERS Οδηγός εγκατάστασης Danfoss SolarApp Σειρά DLX Αντιστροφείς με ενσωματωμένη λειτουργία ConnectSmart www.danfoss.com/solar Περιεχόμενα Περιεχόμενα 1. Σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο περιβάλλον Code::Blocks

Εισαγωγή στο περιβάλλον Code::Blocks Εισαγωγή στο περιβάλλον Code::Blocks Στο παρόν εγχειρίδιο παρουσιάζεται η διαδικασία ανάπτυξης, μεταγλώττισης και εκτέλεσης ενός προγράμματος C στο περιβάλλον του Code::Blocks. Η διαδικασία αυτή παρουσιάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 3: Ρυθμίσεις Oικιακής Ομάδας Τοπικού Δικτύου Η/Υ σε WINDOWS 7 & 8

Δραστηριότητα 3: Ρυθμίσεις Oικιακής Ομάδας Τοπικού Δικτύου Η/Υ σε WINDOWS 7 & 8 Δραστηριότητα 3: Ρυθμίσεις Oικιακής Ομάδας Τοπικού Δικτύου Η/Υ σε WINDOWS 7 & 8 Βιβλιογραφία: https://support.microsoft.com/el-gr/help/17145/windows-homegroup-from-start-to-finish ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρώντας την κίνηση των παιδιών Πλοήγηση

Παρατηρώντας την κίνηση των παιδιών Πλοήγηση Παρατηρώντας την κίνηση των παιδιών Πλοήγηση Η ενότητα αυτή παρουσιάζει το λογισμικό και σας εξηγεί πώς μπορείτε να πλοηγηθείτε σε αυτό. Παρέχει πληροφορίες για κάθε οθόνη, επεξηγεί όλα τα κουμπιά και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του MySQL Workbench

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του MySQL Workbench Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του MySQL Workbench To ΜySQL Workbench είναι μία εφαρμογή, με γραφικό περιβάλλον, στην οποία μπορούμε να συντάξουμε και να εκτελέσουμε εντολές SQL. To MySQL Workbench απαιτεί να

Διαβάστε περισσότερα

Βοηθητικό πρόγραµµα Setup

Βοηθητικό πρόγραµµα Setup Βοηθητικό πρόγραµµα Setup Οδηγός χρήσης Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Bluetooth είναι εµπορικό σήµα που ανήκει στον κάτοχο αυτής και χρησιµοποιείται από τη Hewlett-Packard

Διαβάστε περισσότερα

Προσομείωση ασύρματων δικτύων με τη χρήση του OPNET Modeler

Προσομείωση ασύρματων δικτύων με τη χρήση του OPNET Modeler Προσομείωση ασύρματων δικτύων με τη χρήση του OPNET Modeler ΣΚΟΠΟΙ Σε αυτήν την άσκηση: Θα φτιάξουμε μικρά ασύρματα δίκτυα Θα επιλέξουμε ποια δεδομένα θα συλλέξουμε Θα τρέξουμε την προσομείωση Θα αναλύσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση ενός σύγχρονου Υπολογιστικού Συστήματος ή Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) Τα σύγχρονα συστήματα Η/Υ έχουν την παρακάτω οργάνωση:

Οργάνωση ενός σύγχρονου Υπολογιστικού Συστήματος ή Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) Τα σύγχρονα συστήματα Η/Υ έχουν την παρακάτω οργάνωση: Οργάνωση ενός σύγχρονου Υπολογιστικού Συστήματος ή Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) Τα σύγχρονα συστήματα Η/Υ έχουν την παρακάτω οργάνωση: Page 1 Χρήστης Εφαρμογή Λειτουργικό Σύστημα Υλικό Γνωστά Λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την Διαδικασία αποθήκευσης στοιχείων ελέγχου πινάκων για επίλυση θέματος Οριοθέτησης.

Οδηγίες για την Διαδικασία αποθήκευσης στοιχείων ελέγχου πινάκων για επίλυση θέματος Οριοθέτησης. Οδηγίες για την Διαδικασία αποθήκευσης στοιχείων ελέγχου πινάκων για επίλυση θέματος Οριοθέτησης. 1. SMART BOARD SERIAL NUMBER: Ο σειριακός αριθμός του Διαδραστικού πίνακα βρίσκεται στην δεξιά πλαϊνή μεριά

Διαβάστε περισσότερα

HP Workspace. Οδηγός χρήσης

HP Workspace. Οδηγός χρήσης HP Workspace Οδηγός χρήσης Copyright 2016 HP Development Company, L.P. 2016 Google Inc. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος. Η ονομασία Google Drive είναι εμπορικό σήμα της Google Inc. Η ονομασία Windows είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η. ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ... 227

Η. ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ... 227 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η. ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ... 227 1. ΓΕΝΙΚΑ... 227 2. ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ... 228 3. ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ... 230 4. ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ... 232 4. ΑΣΦΑΛΕΙΑ... 232 copyright DATA COMMUNICATION ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Η.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows 1. Βασικές Λειτουργίες των Windows Α - Εκκίνηση του Υπολογιστή και των Windows XP Για να εκκινήσουμε τον υπολογιστή μας πατάμε το κουμπί ανοίγματος της μονάδας συστήματος και το αντίστοιχο κουμπί της οθόνης.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Διδακτικοί Στόχοι

Κεφάλαιο 3. Διδακτικοί Στόχοι Κεφάλαιο 3 Σε ένα υπολογιστικό σύστημα η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) εκτελεί τις εντολές που βρίσκονται στην κύρια μνήμη του. Οι εντολές αυτές ανήκουν σε προγράμματα τα οποία, όταν εκτελούνται,

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο του Διαχειριστή συμπιεσμένων αρχείων i. Εγχειρίδιο του Διαχειριστή συμπιεσμένων αρχείων

Εγχειρίδιο του Διαχειριστή συμπιεσμένων αρχείων i. Εγχειρίδιο του Διαχειριστή συμπιεσμένων αρχείων i Εγχειρίδιο του Διαχειριστή συμπιεσμένων αρχείων ii Copyright 2009 Paul Cutler Copyright 2006, 2008 Paolo Bacchilega Copyright 2003, 2004 Sun Microsystems Copyright 2003 Paolo Bacchilega Copyright 2002

Διαβάστε περισσότερα