Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να είναι απούσα.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να είναι απούσα."

Transcript

1 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ «ΛΟΝΔΙΝΟ 2012» Το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο («ΒΗCC») σε συνεργασία με την «Συμμαχία για την Ελλάδα» και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με σκοπό να υποστηρίξουν την παρουσία της Ελλάδας στο Λονδίνο κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, διοργανώνουν στο Λονδίνο το «Σπίτι των Ελλήνων» και κάθε άλλη δράση που τυχόν προκριθεί. Στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης καλούν μέλη της ΕΔΕΕ αλλά και εταιρίες παραγωγής, διοργάνωσης εκδηλώσεων, εταιρίες γραφιστικών και κάθε δημιουργό και ενδιαφερόμενο να υποβάλουν προτάσεις για την παρουσία της Ελλάδας στο Λονδίνο και για το «Σπίτι των Ελλήνων», κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων από 27 Ιουλίου 12 Αυγούστου Χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Γεωργία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Τζαμάικα, η Κορέα, η Νιγηρία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Ελβετία, έχουν ήδη διοργανώσει τη δική τους παρουσία μέσω «Εθνικού Σπιτιού» στο Ολυμπιακό Λονδίνο. Η θετική δημοσιότητα και η παρουσία της δυναμικής της Ελλάδας στο Λονδίνο είναι υπόθεση όλων μας. Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να είναι απούσα. Η δημιουργία του «Σπιτιού των Ελλήνων» όσο και η προώθηση κάθε άλλης δράσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου είναι μία πρωτοβουλία συστράτευσης των κατά το δυνατόν περισσότερων δημιουργικών δυνάμεων του τόπου και της διασποράς. Μπορεί να φιλοξενήσει, μαζί με τους χορηγούς και υποστηρικτές του εγχειρήματος, την παρουσία των Ελλήνων, του Διεθνούς κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στο Ολυμπιακό Λονδίνο. Η πρωτοβουλία αυτή θα πετύχει εφόσον συνεγείρει τους περισσότερους και πλέον δημιουργικούς συμπολίτες, επιχειρήσεις και φορείς μαζί με κάθε οργάνωση που τα τελευταία δύο, τουλάχιστον, χρόνια επιχειρεί να επικοινωνήσει, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, τις αστείρευτες δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και τις δυνατότητες που αυτές έχουν να υπερβούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν ώστε να οδηγήσουν, το συντομότερο δυνατό, τόσο για όσους σήμερα υποφέρουν όσο και, κυριότερο, για τους νέους Έλληνες: «... εις αναδημιουργίαν Ελλάδος, ανταποκρινομένης προς τας αξιώσεις του σημερινού πολιτισμού, ικανής να επισπάση την εκτίμησιν του πεπολιτισμένου κόσμου και να καταλάβη εντιμοτάτην θέσιν εν τη Οικογενεία των πεπολιτισμένων λαών, δυναμένης δε τέλος, όταν γίνη και ηθικώς και υλικώς ισχυρά, να συντελέση προς εξασφάλισιν της...ειρήνης υπό όρους ασφαλίζοντας εις πάντας τους κατοικούντας την...λαούς την πρόοδον και την ευημερίαν.» (Ελ. Βενιζέλος, 5 Σεπτεμβρίου 1910, Πλατεία Συντάγματος).

2 Στόχος Οι οργανωτές, πιστεύουν ότι η παρουσία της χώρας μας σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός χρειάζεται να παρουσιάζει ενωτικό και πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα και να προβάλει, με τρόπο τεκμηριωμένο και διακριτικό, την δημιουργική πλευρά των Ελλήνων. Χρειάζεται να αναδείξει τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες και τις δυνάμεις της χώρας που δημιουργούν, παράγουν και καινοτομούν. Μπορεί να αναδείξει, παράλληλα, το σημαντικό κεφάλαιο που αποτελεί ο φυσικός πλούτος και η γεωγραφική θέση της Ελλάδας καθώς επίσης και η υψηλότατη κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού Ελλήνων. Η παρουσία αυτή σκοπεύει να βοηθήσει στην ανατροπή λανθασμένων αντιλήψεων και αρνητικών στερεοτύπων που προβάλλονται διεθνώς τόσο για τον τόπο όσο, κυρίως, για τους ανθρώπους του. Στόχος του εγχειρήματος είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο δυνατό - μέσω μιας Συμμαχίας δυνάμεων ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η οποία δεν στηρίζεται σε κρατικούς πόρους - η ευκαιρία προβολής των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου και της διασποράς σε επισκέπτες και θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου με την ανάδειξη των Ιδεωδών του Ελληνισμού, Καλών πρακτικών και Εξωστρέφειας, της Ελλάδας του Πολιτισμού, της Ιστορίας αλλά και των ευκαιριών που αναδεικνύονται. Το BHCC θεωρεί ότι η όλη προσπάθεια πρέπει να στηριχθεί σε τρείς βασικούς πυλώνες / τομείς, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άλλοι, ώστε η εικόνα της πατρίδας μας να ανταποκρίνεται στις πραγματικές αξίες της. Αυτοί είναι: 1. Η σύγχρονη Ελλάδα, με δυναμικούς και δημοκρατικούς πολίτες που με σκληρή δουλειά, καινοτομία, νέες ιδέες και ιδανικά διαπρέπουν στον τόπο τους και στο εξωτερικό. 2. Το μέλλον της Ελλάδος μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο και θετικό χάρη των αξιών της, της γεωπολιτικής θέσης της, του πλούτου της και γενικότερα των δυνατοτήτων της. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά. 3. Η σημασία της Ελληνικής κληρονομίας στην διοργάνωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και της Ευρωπαϊκής ιδέας.

3 Χρηματοδότηση, Διαφάνεια και Λογοδοσία Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του «Σπιτιού των Ελλήνων» θα χρηματοδοτηθεί από πόρους που συγκεντρώνει το BHCC - το οποίο θα έχει και την ευθύνη υλοποίησης (project management) - από οιονδήποτε ιδιωτικό φορέα θελήσει να την στηρίξει. Oι οργανωτές έχουν αναλάβει την προσέλκυση πόρων μέσω χορηγών, την εξεύρεση και εξασφάλιση κατάλληλου χώρου, τη διαμόρφωσή του ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει κάθε σχετική δράση, τη λειτουργία του καθώς και την προβολή του στα διεθνή Μ.Μ.Ε. Η διαχείριση και η εκταμίευση των πόρων που θα συγκεντρωθούν θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια, ο δε απολογισμός των εσόδων και των δαπανών του εγχειρήματος θα δημοσιευθεί αναλυτικά στο διαδίκτυο και στην ιστοσελίδα του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου (www.bhcc.gr). Πρόθεση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η συσπείρωση σε μία ενιαία προσπάθεια ιδιωτικών φορέων, μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, εταιριών και ιδιωτών όπως και παντός ενδιαφερόμενου που πιστεύει στην συγκεκριμένη χρονική ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου για μια ουσιαστική παρουσία με αισιόδοξα μηνύματα στους λαούς όλου του κόσμου. Οι προτάσεις Ζητούνται προτάσεις για δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο «Σπίτι των Ελλήνων» και στο Ολυμπιακό Λονδίνο. Οι προτάσεις θα είναι χρήσιμο να περιλαμβάνουν εθελοντικές δράσεις και να λάβουν υπόψη την πρόθεση των οργανωτών η παρουσία στο Ολυμπιακό Λονδίνο και στο «Σπίτι των Ελλήνων» (ειδικότερα η σύλληψη, το περιεχόμενο, το μήνυμα και οι εκφραστές του) και σε κάθε, τυχόν, άλλη σχετική δράση να εκπέμπουν δημιουργικότητα, ζωντάνια και νεοτερικότητα. Δεδομένου του συντηρητικού προϋπολογισμού δεν προβλέπεται αμοιβή της εταιρίας η των ιδιωτών των οποίων οι προτάσεις θα προκριθούν, πέραν των ευλόγων εξόδων τους, όπως θα προεγκρίνονται από την αρμόδια ελεγκτική επιτροπή. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παραδώσουν τις προτάσεις τους σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή εντός 15 ημερολογιακών ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος. Ουδεμία πρόταση που θα κατατεθεί πέραν της 18ης Μαϊου θα ληφθεί υπόψη από την Επιτροπή. Η ανακοίνωση των αναδόχων, όπως και των επιλαχόντων θα ανακοινωθεί τόσο προς τους ενδιαφερόμενους όσο και δημόσια την 22 α Μαίου. Οι προτάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ιδιαιτερότητα της εθνικής παρουσίας σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ειδικότερα την παρουσία της Ελλάδας στο Ολυμπιακό Λονδίνο και να είναι σχεδιασμένες λαμβάνοντας υπόψη ως κεντρικό άξονα τα όσα διατυπώθηκαν κάτω από τον τίτλο «Στόχος» του παρόντος.

4 Συμμετέχοντες - Δεδομένα Στην πρόσκληση αυτή μπορεί να καταθέσει ιδέες οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος. Προτάσεις που περιλαμβάνουν και σχέδιο υλοποίησης μπορούν να καταθέσουν εταιρίες, φυσικά πρόσωπα ή κοινοπραξίες που μπορούν να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να τις υλοποιήσουν στο υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τους ειδικούς περιορισμούς που ισχύουν στο Λονδίνο κατά την Ολυμπιακή περίοδο (άδειες, τελωνειακοί περιορισμοί, ασφάλεια, κλπ). Επισημαίνεται ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών για την υλοποίηση της πρότασής τους. Οι προτάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν ιδέες και αναλυτικό δεσμευτικό προϋπολογισμό υλοποίησης κάθε μίας από αυτές. Τα δεδομένα που μπορούν να ληφθούν υπόψη για την διαμόρφωση πρότασης αναφορικά με το «Σπίτι των Ελλήνων» είναι ότι θα λειτουργήσει μεταξύ 27ης Ιουλίου και 13 ης Αυγούστου 2012 στους χώρους του Carlton Club (69 St. James s Street, London SW1A 1PJ), δηλαδή σε αυτοτελές διατηρητέο κτίριο παραδοσιακού βρετανικού αρχιτεκτονικού ρυθμού στο κέντρο του Λονδίνου, με διαθέσιμους χώρους της τάξεως των 500 τ.μ. Σε κάποιες ή όλες τις διαθέσιμες αίθουσες - οι οποίες εκτείνονται σε δύο επίπεδα σύμφωνα με σχεδιάγραμμα το οποίο, μαζί με τους όρους λειτουργίας του χώρου, είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο μετά από αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση - θα φιλοξενηθούν Ολυμπιακά ενθυμηματικά εκθέματα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από την έκθεση που διοργανώνει στο Ζάππειο μεταξύ 10 και 17 Μαϊου και διαδραστικό οπτικοακουστικό υλικό της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Διαδικασίες υποβολής αξιολόγησης έγκρισης των προτάσεων Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν περιγραφή της πρότασης σε κείμενο μέχρι λέξεις. Η επισύναψη εικόνων ή γραφιστικών είναι βοηθητική για την καλύτερη αντίληψη του προτεινόμενου έργου. Οι συμμετέχοντες, εφόσον επιθυμούν να αναλάβουν σε συνεργασία με τους οργανωτές και την υλοποίηση της πρότασής τους, θα πρέπει, μαζί με αυτήν, να καταθέσουν στην Επιτροπή και σύντομο εταιρικό προφίλ το οποίο περιλαμβάνει ανάλογες εκδηλώσεις ή πολιτιστικά γεγονότα τα οποία έχουν διοργανώσει στο παρελθόν. Η εμπειρία των εταιριών και η συνάφεια των πεπραγμένων τους με την πραγματοποίηση του αντικειμένου της πρόσκλησης στο Λονδίνο κατα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, θα συνυπολογιστεί στην τελική απόφαση της Επιτροπής. Oι εταιρίες που θα υποβάλουν προτάσεις που θα περιλαμβάνουν και την υλοποίησή τους θα πρέπει να διαθέτουν, σε εταιρικό επίπεδο - είτε μόνες τους είτε ως όμιλος εταιρειών, είτε σε κοινοπραξία - εμπειρία και εγκατάσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μεγάλη Βρετανία. Επίσης θα πρέπει να διαθέτουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μεγάλη Βρετανία :

5 α. δυνατότητα παραγωγής εκδηλώσεων και εμπειρία στον τομέα των ΜΚΟ, πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και εμπορικών εκδηλώσεων, β. εμπειρία συνεργασίας με Βρετανικούς Κυβερνητικούς οργανισμούς και ΜΚΟ, γ. εμπειρία σε δημόσιες σχέσεις και συνεργασία με Βρετανικά και διεθνή ΜΜΕ και προηγούμενη παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, δ. διοικητικό προσωπικό με γνώση και εμπειρία παραγωγής εκδηλώσεων στην Μεγάλη Βρετανία, καθώς και γνώση όλων των κανονισμών που διέπουν χώρους μαζικής εστίασης και οργάνωσης εκδηλώσεων, ε. πρόσβαση σε τοπική αποθήκη του Λονδίνου, καθώς και σχέση συνεργασίας με τοπική εταιρεία μεταφορών ώστε να μην επιβαρυνθούν σχετικά οι οργανωτές. Ολες οι προτάσεις θα εξεταστούν από την Επιτροπή που θα οριστεί για τον συγκεκριμένο σκοπό από το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η οποία θα προκρίνει μία ή περισσότερες προτάσεις για υλοποίηση, ανάλογα με τους πόρους που θα έχουν έως τότε συγκεντρωθεί. Προθεσμία υποβολής προτάσεων ενημέρωση ενδιαφερομένων Οι προτάσεις θα υποβληθούν, στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα, στο επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 25 (β όροφος) γραφείο του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου μέχρι την Παρασκευή 18 Μαΐου 2012 και ώρα 17:00 ή θα αποσταλούν έως τότε στην ηλεκτρονική διεύθυνση Η πρόσκληση αυτή θα δημοσιευτεί από όποια έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ θελήσουν να συμβάλουν ως χορηγοί επικοινωνίας, καθώς επίσης και στο διαδίκτυο και στο blog της διοργάνωσης Σημειώνεται ότι το ύψος του προϋπολογισμού του έργου θα εξαρτηθεί από τα χορηγικά έσοδά του. Ως εκ τούτου οι οργανωτές δεν αναλαμβάνουν και δεν αποδέχονται, σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας και μέχρι την υπογραφή σχετικών συμβάσεων, ουδεμία ευθύνη έναντι των συμμετεχόντων για την υλοποίηση των προτάσεων που θα προκριθούν. Τέλος, οι προτάσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους μνεία προβολής των χορηγών, των συντελεστών αλλά και του ιδίου του αναδόχου της υλοποίησης, καθώς και τους περιορισμούς που θέτει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για την προβολή χορηγών, εκτός των Επίσημων Ολυμπιακών Χορηγών, σε εξωτερικούς χώρους, κοκ. Ερωτήματα σχετικά με την πρόσκληση θα μπορούν να απευθύνονται στην Επιτροπή έως την 10 η Μαΐου 2012 στην ηλεκτρονική διεύθυνση τα δε ερωτήματα και οι απαντήσεις τους θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης έως την 14 η Μαΐου Αθήνα, 2 Μαΐου 2012