Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας"

Transcript

1 Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών το έργο της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας επικεντρώθηκε τόσο στην υλοποίηση των ράσεων του Γ! ΚΠΣ, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, όσο και στην κατάρτιση νέων σύμφωνα με το ΕΣΠΑ που προβλέπει νέα στρατηγική και πολιτική για τον χώρο της Ερευνας, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας. Στον τομέα της πολιτικής, σημαντικές θεσμικές πρωτοβουλίες αποτέλεσαν: Η ενίσχυση επιχειρήσεων και η συνεργασία επιχειρήσεων με φορείς Ε&Τ για την προώθηση της Βιομηχανικής Έρευνας και Καινοτομίας, καθώς και της μεταφοράς Τεχνολογίας και Τεχνογνωσίας, κυρίως μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Ανταγωνιστικότητα, αλλά και του Αναπτυξιακού Νόμου. Η ενίσχυση της Περιφερειακής Πολιτικής για την προώθηση της Έρευνας και Καινοτομίας, μέσω της προώθησης νέων ράσεων, όπως η δημιουργία Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας, η αύξηση των κονδυλίων των ΠΕΠ για Ε&Α, η δημιουργία νέων ερευνητικών Κέντρων, η δημιουργία Ζώνης Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη και Τεχνοκυψέλης στο Β. Αιγαίο. Η ενσωμάτωση των ελληνικών θέσεων στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο ΕΤΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικότερα η προώθηση δράσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας. Η κύρωση της Συμφωνίας εισόδου της χώρας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ιαστήματος. Η βελτίωση του εθνικού συστήματος διακυβέρνησης της έρευνας, μέσω της προετοιμασίας του Νέου Σχεδίου Νόμου για την Έρευνα, το οποίο κατατέθηκε στο θερινό τμήμα της Βουλής προς ψήφιση.

2 Η αξιολόγηση των Ε&Τ Κέντρων από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και η ενίσχυσης τους στη βάση της Αριστείας. Η ανάθεση στον ΟΟΣΑ της αξιολόγησης του Εθνικού συστήματος Έρευνας και Καινοτομίας. Ο σχεδιασμός του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Έρευνας, Τεχνολογίας, Καινοτομίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ , με προϋπολογισμό για ΕΤΑ τριπλάσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Αν και οι επιπτώσεις στην οικονομία από τα μέτρα που λαμβάνονται για Ε&ΤΑ φαίνονται σε μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αξίζει να επισημανθεί η ίδρυση 37 νέων επιχειρήσεων υψηλής έντασης γνώσης (spin-off), η ενίσχυση 52 εργαστηρίων παροχής υπηρεσιών, η ενίσχυση των ΑΕΙ, ΑΤΕΙ με 60 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών, η προσέλκυση στην Ελλάδα 79 επιστημόνων από το εξωτερικό, η αύξηση του ερευνητικού δυναμικού στις επιχειρήσεις και η καλή συμμετοχή των ελληνικών φορέων στο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως δε στον τομέα της Πληροφορικής.

3 100 κινήσεις της ΓΓΕΤ για την ενίσχυση της Έρευνας, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας στην Ελλάδα 1. Ενισχύθηκε η Αριστεία στα Ερευνητικά Ινστιτούτα ΓΓΕΤ, με στόχο την αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητα τους στο διεθνή χώρο και της συμμετοχής τους στα ίκτυα Αριστείας του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ) στο πλαίσιο της δράσης «Αριστεία στην Έρευνα και την Τεχνολογία» ΕΠΑΝ. Η ράση σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με τη συμμετοχή επιστημόνων του εξωτερικού. Αρχικά έγινε η αξιολόγηση, 45 Ινστιτούτων των εποπτευομένων από τη ΓΓΕΤ Ερευνητικών Κέντρων (α' εξάμηνο 2005) και στη συνέχεια η σύνδεση της με το έργο Αριστεία (2 ου κύκλου) των φορέων αυτών (β' εξάμηνο 2005). Τα στοιχεία των εκθέσεων της ανωτέρω αξιολόγησης έχουν τεθεί υπόψη ειδικής επιτροπής του ΕΣΕΤ, με σκοπό την υποβολή γνώμης ως προς τη δυνατότητα χωροταξικής και γνωστικής αναδιατάξεως του Ερευνητικού Ιστού του υπουργείου Ανάπτυξης. 2. ημιουργήθηκαν οι Ερευνητικές Μονάδες για την προτυποποίηση και την εμπορική εκμετάλλευση ερευνητικών αποτελεσμάτων (spin-off) στο πλαίσιο της ράσης «τεχνοβλαστοί ΠΡΑΞΕ». Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης, η οποία περιλαμβάνει τις δραστηριότητες προετοιμασίας επένδυσης, που θα λειτουργήσει ως κεφάλαιο σποράς, ενισχύοντας τους ενδιαφερόμενους της επιχείρησης «Τεχνοβλαστού» (πρόκειται για δημιουργία νέας επιχείρησης υψηλής έντασης γνώσης spin-off) ενισχύσαμε 223 έργα-ερευνητές συνολικού προϋπολογισμού 9,1 εκατ. ευρώ. Στην δεύτερη φάση, η οποία αφορά την ενίσχυση

4 εκκίνησης της επένδυσης-νέας επιχείρησης και την έναρξη των δραστηριοτήτων της, εγκρίθηκαν 37 έργα συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ.. Βασικά, μέσω αυτής της δράσης, η νέα επιχείρηση χρηματοδοτείται για ένα αρχικό χρονικό διάστημα, μέχρις ότου θεμελιώσει τη βιωσιμότητα της. Η δράση αυτή καλύπτει δραστηριότητες υψηλού ρίσκου, που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά είναι απαραίτητες για τη στροφή της ελληνικής οικονομίας στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. 3. Υποστηρίχθηκε η δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων spin-off και spin-out (εμπορική εκμετάλλευση ερευνητικών αποτελεσμάτων ή/και διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας) και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της δράσης «Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας»/ ΕΠΑΝ. Στην πρώτη προκήρυξη εγκρίθηκε η προετοιμασία 12 νέων καινοτόμων επιχειρήσεων στους τομείς εναλλακτικών καυσίμων ( υτική Μακεδονία), επιχειρηματικού μετασχηματισμού, επεξεργασίας και καύσης Βιομάζας (Κρήτη), συστήματος πληροφόρησης με τη χρήση ασύρματων τεχνολογιών και αγροτομετεωρολογικού συστήματος παροχής υπηρεσιών (Θεσσαλία), στοχευόμενης διαφήμισης στο διαδίκτυο, λογισμικού βίντεο-βάσεων, λογισμικού βελτιστοποίησης πολυμερών, ηλεκτροκαρδιογράφοι μέσω Η/Υ μηχανισμού πληροφόρησης (Κεντρική Μακεδονία). 4. Προωθήθηκε η δημιουργία Θερμμοκοιτίδων Νέων Καινοτομικών Επιχειρήσεων Εντασης Γνώσης μέσω της δράσης- ΕΛΕΥΘΩ/ΕΠΑΝ. Στόχος της ράσης είναι η υποστήριξη νέων καινοτομικών επιχειρήσεων υψηλής έντασης γνώσης και η δημιουργία οικονομιών κλίμακας με σκοπό την εκμετάλλευση της νέας γνώσης. Στο πλαίσιο αυτής της ράσης δημιουργήθηκαν 8 θερμοκοιτίδες (3 στη Θεσσαλονίκη, 5 στη Αθήνα), συνολικού προϋπολογισμού 52 εκατ. των οποίων τα 26 εκατ. αντιστοιχούν σε δημόσια δαπάνη. Ουσιαστικά πρόκειται για συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με τη μορφή παροχής επιχειρηματικών κεφαλαίων.

5 5. Υποστηρίχθηκαν τα Εργαστήρια που συνεργάζονται με επιχειρήσεις και χρήστες Έρευνας, μέσω του προγράμματος ΑΚΜΩΝ/ΕΠΑΝ. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η ενίσχυση των υποδομών, η επέκταση των δραστηριοτήτων και η βελτίωση της λειτουργίας των ερευνητικών φορέων του δημόσιου τομέα, ώστε να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων, ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων, σε θέματα έρευνας και συγγενών δραστηριοτήτων (μεταφορά τεχνολογίας, μετρήσεις, αναλύσεις, αξιολογήσεις). Συνολικά ενισχύθηκαν 52 εργαστήρια δημόσιων ερευνητικών οργανισμών με το ποσό των 24,7 εκατ. ευρώ με 100% δημόσια δαπάνη. 6. Ενισχύθηκε η δημιουργία Γραφείων ιαμεσολάβησης στους δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς μέσω της δράσης του ΕΠΑΝ. Η δράση αυτή στοχεύει στην προβολή της ερευνητικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα, στην ενημέρωση των ερευνητών σχετικά με τις δυνατότητες αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων, καθώς και την παροχή τεχνολογικών υπηρεσιών σε φορείς-χρήστες. Μέχρι σήμερα διατέθηκαν συνολικά 13 εκατ. για τη δημιουργία: 10 Γραφείων ιαμεσολάβησης στα ΑΕΙ, 3 στα ΤΕΙ και 9 στα Ερευνητικά Κέντρα του Υπουργείου. 7. Προωθήθηκε η ανάπτυξη της Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογίας στις επιχειρήσεις και τη συνεργασία επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων μέσω του προγράμματος ΠΑΒΕΤ/ΕΠΑΝ. Μέσω του προγράμματος αυτού ενισχύθηκαν 252 επιχειρήσεις (έργα) με συνολικό προϋπολογισμό 38 εκατ., προκειμένου να υλοποιήσουν έρευνα με στόχο: την ανάπτυξη νέων ή Βελτιωμένων προϊόντων ή υπηρεσιών, με υψηλή προστιθέμενη αξία, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους και τη διείσδυση των προϊόντων τους σε νέες αγορές. 8. Ενισχύθηκαν νέες επιχειρήσεις για την υλοποίηση δραστηριοτήτων Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογίας μέσω του προγράμματος ΠΑΒΕΤ- ΝΕ/ΕΠΑΝ. Το πρόγραμμα αυτό επιχορηγεί νέες επιχειρήσεις, μικρότερες των 5 ετών, που δεν συνδέονται κεφαλαιακά με ήδη εγκατεστημένες και λειτουργούσες επιχειρήσεις και οι οποίες ξεκινούν την παραγωγική και εμπορική τους

6 δραστηριότητα. Στόχος είναι η ενθάρρυνση τους στην ανάληψη δράσεων που στοχεύουν στην προώθηση της βιομηχανικής έρευνας και της καινοτομίας με σκοπό τη Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους. Μέσω του ΠΑΒΕΤ-ΝΕ ενισχύθηκαν 116 νέες επιχειρήσεις με κονδύλια ύψους 11,9 εκατ. (ιδία συμμετοχή 11,8 εκατ. ). 9. Υποστηρίχθηκε η εισαγωγή στις επιχειρήσεις νέας, για τα ελληνικά δεδομένα, σύγχρονης ή και εξελιγμένης τεχνολογίας, μέσω της επιχορήγησης Έργων Επίδειξης και Καινοτομίας στο πλαίσιο της δράσης ΠΕΠΕΡ/ΕΠΑΝ. Το πρόγραμμα αυτό αφορά στην ενίσχυση επιχειρήσεων για την εκπόνηση τεχνολογικών έργων με επιδεικτικό χαρακτήρα (συνδυασμός έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης, καθώς και ενέργειες διάχυσης νέων διεργασιών, προϊόντων ή υπηρεσιών, σε ένα ευρύ φάσμα παραγωγικών φορέων). Υλοποιείται σε δύο φάσεις: η πρώτη αφορά μελέτες σκοπιμότητας και η δεύτερη την εκπόνηση του επιδεικτικού έργου. Εγκρίθηκαν συνολικά 69 μελέτες σκοπιμότητας (διατέθηκαν 27,2 εκατ. ), εκ των οποίων, μέχρι στιγμής, έπειτα από αξιολόγηση, έχουν προχωρήσει στη β' φάση 22 έργα συνολικού προϋπολογισμού 20,75 εκατ Προωθήθηκε η δημιουργία «Τοπικών Κέντρων Μεσιτείας της Τεχνολογίας» στο πλαίσιο της δράσης ΤΕΧΝΟΜΕΣΙΤΕΙΑ του ΕΠΑΝ μέσω της Ανάπτυξης και ικτύωσης των Οργανισμών παροχής υπηρεσιών σε θέματα Μεταφοράς, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, τόσο σε μείζονες γεωγραφικές περιοχές της χώρας όσο και σε εθνικό επίπεδο, που θα εξειδικεύονται: (α) Στην ανεύρεση τεχνολογίας που θα έχει άμεση σχέση με τα παραγόμενα προϊόντα ή τη Βιομηχανική υποδομή της συγκεκριμένης περιοχής. (β) Στην προώθηση εγχώριας παραγόμενης τεχνολογίας στις διεθνείς αγορές, χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές διαχείρισης τεχνολογίας. Βασικός αποδέκτης της δράσης είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υλοποιούνται 9 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,8 εκατ Ενθαρρύνθηκε και ενισχύθηκε η ιεθνής Συνεργασία στη Βιομηχανική Έρευνα & Προανταγωνιστική ραστηριότητα μέσω της δράσης ΣΒΕΠΡΟ/ΕΠΑΝ.

7 Σκοπός της δράσης αυτής είναι η ενθάρρυνση των ελληνικών φορέων για την ενεργό συμμετοχή τους στην ανάπτυξη συνεργασιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, σε έργα βιομηχανικής έρευνας και επίδειξης. Το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων και των ερευνητικών φορέων για διεθνή συνεργασία αυξάνεται σημαντικά, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό, αν ληφθεί υπόψη η παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Στην τελευταία προκήρυξη το 2005 εγκρίθηκαν 68 έργα συνολικού προϋπολογισμού 30. εκατ.. Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ΕΥΡΗΚΑ. 12. Προωθήθηκε η ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ιεθνή Πρωτοβουλία EUREKA. H Πρωτοβουλία EUREKA (ΕΥΡΗΚΑ), αποτελεί ένα ευρύ ευρωπαϊκό δίκτυο, μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα στις βιομηχανίες, στις επιχειρήσεις, στα ερευνητικά κέντρα και στα πανεπιστήμια των χωρών της Ευρώπης, να αναπτύξουν και αξιοποιήσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση τους στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, συμβάλλοντας παράλληλα στη Βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. Παράλληλα υποστηρίζεται η ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας σε προγράμματα ομπρέλα (umbrellas) όπως EUROTOURISM, FACTORY, EUROENVIRON κ.λπ., καθώς και σε προγράμματα clusters, όπως CELTIC, ΙΤΕΑ, MEDEA κ.λπ. 13. Ενισχύθηκε η συμμετοχή ελληνικών Ε&Τ φορέων στις δραστηριότητες και στα προγράμματα των διεθνών οργανισμών. 14. Προωθήθηκε η «ευρηματικότητα των νέων», μέσω της χρηματοδότησης ομάδων μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το πρόγραμμα ΤΕΧΝΟΜΑΘΕΙΑ/ΕΠΑΝ, προκειμένου να κατανοήσουν την εξέλιξη της τεχνολογίας και της σχέσης αυτής με τη βιομηχανία, τους τρόπους παραγωγής, την οικονομία, την κοινωνία και γενικότερα την καθημερινή μας ζωή. Στην προσπάθεια του αυτή το Υπουργείο/ΓΓΕΤ υποβοηθείται από το Κέντρο ιάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη. Τα αποτελέσματα των έργων αυτών

8 προβάλλονται σε εκθέσεις, ενώ χορηγούνται και σχετικά βραβεία. Για το πρόγραμμα διατέθηκαν 3,93 εκατ Προωθήθηκαν δράσεις ευαισθητοποίησης ειδικών ομάδων, αλλά και του κοινού στις νέες τεχνολογίες και στην ανάδειξη του ρόλου και της προσφοράς της Έρευνας και Τεχνολογίας στο κοινωνικό σύνολο, αφενός μέσω του προγράμματος ημοσιότητα (δημιουργία έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού, παρουσιάσεις στα MME κ.λπ.) και αφετέρου μέσω του προγράμματος ΕΡΜΗΣ/ΕΠΑΝ (έρευνα -τεχνολογία-άνθρωπος). Βασικές δράσεις του ΕΡΜΗΣ αποτελούν η εβδομάδα για την Επιστήμη και την Τεχνολογία, όπου παρουσιάζονται τα επιτεύγματα, τα προϊόντα και οι δραστηριότητες των φορέων που συμμετέχουν σε συγκεκριμένο Ε&Τ τομέα ή /και σε συμπληρωματικούς τομείς, μέσω ποικίλων εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης (πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου 2007), καθώς επίσης και οι «ανοικτές θύρες». 16. όθηκε η δυνατότητα στους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς φορείς «να ανοίξουν τις πόρτες τους» στο κοινό και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες κατηγορίες να επιδείξουν το σημαντικό τους έργο και να ενημερώσουν σχετικά με τα επιτεύγματα και τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, όπως και της συμβολής τους στη Βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής. Στην προκήρυξη που έγινε το 2005 εγκρίθηκαν 10 υποέργα συνολικού προϋπολογισμού 900 χιλ Ενισχύθηκε η Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη σε Τομείς Εθνικής Προτεραιότητας μέσω της ράσης «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ». Στόχος της ράσης είναι η προώθηση των συνεργασιών μεταξύ παραγωγικών ερευνητικών φορέων σε έργα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης μακροχρόνιας εμβέλειας, με σκοπό την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών και την αντιμετώπιση κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Τα ερευνητικά έργα αναλαμβάνονται από κοινοπραξίες επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, με στόχο

9 την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (κυρίως των MME) και της οικονομίας γενικότερα. Η ράση αυτή υλοποιήθηκε, στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ στους τομείς: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (13 υποέργα): Πολιτισμός - Τουρισμός (12 υποέργα) Αθλητισμός έντασης γνώσης (10 υποέργα) Τρόφιμα - Υδατοκαλλιέργειες (13 υποέργα) Μεταφορές - Πλοήγηση (9 υποέργα) Υγεία - Βιοιατρική (20 υποέργα) ομημένο περιβάλλον - Σεισμοί (13 υποέργα) Φυσικό περιβάλλον (19 υποέργα) Νέες μορφές οργάνωσης των επιχειρήσεων, εργασίας και κατάρτισης (10 υποέργα) 18. Εφαρμόσθηκε η ράση «Κοινοπραξίες» στο πλαίσιο του Ε.Π. ΚτΠ, σε τομείς ιδιαίτερα σημαντικούς για την εθνική οικονομία και τη μετάβαση στην οικονομία και κοινωνία της γνώσης. Συγκεκριμένα: Στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου e-bussiness (19 έργα, 17,2 εκατ. ) Στον τομέα της ηλεκτρονικής μάθησης e-learning (22 έργα, 18 εκατ. ) Στον τομέα Επεξεργασία Εικόνας Ήχου και Γλώσσας (28 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 19,5 εκατ. ). 19. Ενισχύθηκαν οι υποδομές Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων που εποπτεύονται από τη ΓΓΕΤ, που υποστηρίζουν την εφαρμογή και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων των έργων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης (ΕΠΑΝ). Προτεραιότητα δόθηκε στους εξής τομείς: ομημένο περιβάλλον και διαχείριση σεισμικού κινδύνου Περιβάλλον και Βιώσιμη ανάπτυξη Τρόφιμα - γεωργική ανάπτυξη και υδατοκαλλιέργειες Μεταφορές- Πλοήγηση Χρηματοδοτήθηκαν 18 έργα με συνολικό προϋπολογισμό

10 20,6 εκατ Προωθήθηκε το πρόγραμμα ανάπτυξης πιλοτικών εφαρμογών GRID για την αξιοποίηση των εθνικών υποδομών πλέγματος GRID-APP στο πλαίσιο του Ε.Π. ΚτΠ, με προϋπολογισμό 500 χιλιάδες (δημόσια δαπάνη 100%). Υποβλήθηκαν 45 προτάσεις και χρηματοδοτήθηκαν οι 9 από αυτές. 21. Προωθήθηκε η ολοκληρωμένη στρατηγική για την Καινοτομία σε Περιφερειακό Επίπεδο, μέσω σχεδιασμού και υλοποίησης της δράσης «ημιουργία Περιφερειακών Πόλων Καινοτο-μίας-ΠΠΚ»/ΕΡΑΝ. Βασικός στόχος είναι η συνεργασία παραγωγικών και ερευνητικών φορέων της περιφέρειας για την υλοποίηση από κοινού έργων Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα συμβάλουν στην επιστημονική ενδυνάμωση των κύριων ανταγωνιστικών/παραγωγικών στοιχείων της περιφέρειας και στην τόνωση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο περιφερειακής οικονομίας και κατά συνέπεια στην απασχόληση γενικότερα. Σκοπός της δράσης είναι η προώθηση της Καινοτομίας μέσω των αντίστοιχων ενεργειών/δράσεων και πολιτικών, καθώς και η μείωση της διαφοράς της καινοτομικής επίδοσης της χώρας από τον κοινοτικό μέσο όρο. Παράλληλα χρηματοδοτήθηκε η ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της κάθε Περιφέρειας και τη χρηματοδότηση υποστηρικτικών μελετών για την ανάπτυξη αυτής της στρατηγικής. Έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται 5 ΠΠΚ συνολικού προϋπολογισμού 20,1 εκατ. με δημόσια δαπάνη 14,3 εκατ.. Συγκεκριμένα υλοποιούνται ΠΠΚ στην Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, υτική Ελλάδα, υτική Μακεδονία και Κρήτη με τη συμμετοχή 120 περίπου παραγωγικών φορέων και 35 ερευνητικών φορέων. Η αξιολόγηση των προτάσεων έγινε από εμπειρογνώμονες του εξωτερικού. Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση των πόλων καινοτομίας που ήδη υπάρχουν, ανάλογα με την απόδοση τους από την πρώτη εφαρμογή, και η δημιουργία νέων σε όλες τις ελληνικές περιφέρειας, ως μοχλός ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης της καινοτομίας.

11 22. Προωθήθηκε και ενισχύθηκε περαιτέρω η ανάπτυξη της Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας σε περιφερειακό επίπεδο, σε συνεργασία και συμπληρωματικότητα αυτών που υλοποιούνται σε εθνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύσαμε τις δράσεις Έρευνας και Τεχνολογίας μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ). Στόχος των δράσεων αυτών είναι η ενίσχυση της δυνατότητας των περιφερειακών και τοπικών αρχών προκειμένου να εφαρμόσουν ένα πλήρες φάσμα δράσεων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβάνοντας έργα υποδομής, στήριξη της ανταγωνιστικότητας των MME, της έρευνας ανάπτυξης και καινοτομίας, των ανθρώπινων πόρων και της δημιουργίας τοπικών θέσεων εργασίας, της διαχείρισης του περιβάλλοντος. Οι δράσεις χρηματοδοτούνται από τα ΠΕΠ, όμως η υλοποίηση τους γίνεται από τη ΓΓΕΤ. Πιο συγκεκριμένα: Α. Τα ΠΕΠ που έχουν εντάξει για χρηματοδότηση Ε&Τ έργα με τη συνεργασία επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων (μέσω του χρηματοδοτικού σχήματος Κοινοπραξίες Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) για θέματα που ενδιαφέρουν την αντίστοιχη περιφέρεια είναι τα εξής ΠΕΠ Αττικής ( ράση 1.2.1) - 28 υποέργα, προϋπολογισμός 18,3 εκατ., δημόσια δαπάνη 10,4 εκατ. ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ( ράση 2.1.1) - 10 υποέργα, προϋπολογισμός 6,4 εκατ., δημόσια δαπάνη 3,7 εκατ. ΠΕΠ υτικής Ελλάδας ( ράση 3.4.1) - 25 υποέργα, προϋπολογισμός 13,5 εκατ., δημόσια δαπάνη 7,9 εκατ. ΠΕΠ Βόρειου Αιγαίου ( ράση 3.7.1) - 5 υποέργα, προϋπολογισμός 3,1 εκατ., δημόσια δαπάνη 1,9 εκατ. ΠΕΠ Ιόνιων Νήσων ( ράση 1.5.1) - 9 υποέργα, προϋπολογισμός 5 εκατ., δημόσια δαπάνη 2,9 εκατ. ΠΕΠ Κρήτης ( ράση 1.2.1) -18 υποέργα, προϋπολογισμός 10,9 εκατ., δημόσια δαπάνη 6,4 εκατ. Β. Τα ΠΕΠ που έχουν εντάξει για χρηματοδότηση έργα προώθησης της καινοτομίας (μέσω του χρηματοδοτικού σχήματος ΤΕΧΝΟΚΥΨΕΛΕΣ) είναι τα εξής: ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (Ν. Θεσσαλονίκης):

12 Έγινε η αξιολόγηση 2 προτάσεων, από τις οποίες εγκρίθηκε η μία. Η προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη για τη λειτουργία της εν λόγω τεχνοκυψέλης ανέρχεται σε 3.2 εκατ.. ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου. Έγινε η αξιολόγηση 1 πρότασης η οποία και εγκρίθηκε με δημόσια δαπάνη 846 χιλ.. Γ. Τα ΠΕΠ που έχουν εντάξει για χρηματοδότηση έργα ενίσχυσης της Βιομηχανικής έρευνας στις νέες επιχειρήσεις (μέσω του χρηματοδοτικού σχήματος ΠΑΒΕΤ-ΝΕ) είναι η υτική Ελλάδα, η Κρήτη, η Κ. Μακεδονία, η θεσσαλία.. Το ΠΕΠ που έχει εντάξει για χρηματοδότηση έργα ενίσχυσης της βιομηχανικής έρευνας και τεχνολογίας (μέσω του χρηματοδοτικού σχήματος ΠΑΒΕΤ) είναι εκείνο της Αν. Μακεδονίας-Θράκης. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες προκήρυξης, αξιολόγησης και ανάθεσης για 16 υποέργα που εντάχθηκαν το συνολικός προϋπολογισμός είναι και η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε Η υλοποίηση των ενταγμένων υποέργων ολοκληρώνεται στις 31/12/2007. Ε. Το ΠΕΠ που έχει εντάξει για χρηματοδότηση έργα ενίσχυσης της βιομηχανικής έρευνας και τεχνολογίας (μέσω του χρηματοδοτικού σχήματος διεθνούς συνεργασίας στη βιομηχανική έρευνα και δραστηριότητες ανάπτυξης σε προανταγωνιστικό στάδιο) είναι εκείνο της Αν. Μακεδονίας-Θράκης. Υποβλήθηκαν 11 προτάσεις και μετά τον προκαταρκτικό έλεγχο και την αξιολόγηση εγκρίθηκαν 7 από τις οποίες συμβασιοποίηθηκαν και υλοποιούνται 6 υποέργα, με συνολικό προϋπολογισμό 2 εκατ.. ΣΤ. Το ΠΕΠ που έχει εντάξει για χρηματοδότηση έργα εξοικείωσης των επιχειρήσεων με τις νέες τεχνολογίες, προώθηση της καινοτομίας είναι εκείνο της Κρήτης. Το πρόγραμμα έχει σκοπό την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις με στόχο τη δημιουργία υποδομής για περαιτέρω ανάπτυξη και επίδειξη καινοτομικών μεθόδων, προϊόντων ή υπηρεσιών, ώστε να επιδειχθεί η τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα τους. Τον Ιούλιο 2006 ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης του Προγράμματος. Εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 6 υποέργα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 2 εκατ. με δημόσια δαπάνη 725 χιλ Ενισχύθηκε η ανάπτυξη Υποδομών Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας δημόσιων ερευνητικών φορέων μέσω του προγράμματος ΜΟΧΛΟΣ.

13 Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η ενίσχυση των υποδομών, η επέκταση των δραστηριοτήτων και η βελτίωση της λειτουργίας των ερευνητικών φορέων του δημόσιου τομέα, ώστε να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων, ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων, σε θέματα έρευνας και συγγενών δραστηριοτήτων [μεταφορά τεχνολογίας, μετρήσεις, αναλύσεις, αξιολογήσεις). Το Μάρτιο του 2006 ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος. Εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση και εντάχθηκαν στο δρόγραμμα 5 υποέργα συνολικού προϋπολογισμού ,00 (100% δημόσια δαπάνη). Τα συνολικά ποσά που έχουν μέχρι σήμερα καταβληθεί στους δικαιούχους ανέρχονται σε ,52 (44,54 % του εγκεκριμένου προϋπολογισμού). 24. Ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Προοπτικής ιερεύνησης, το οποίο έχει ως στόχο την «Τεχνολογική Προοπτική ιερεύνηση στην Ελλάδα - ΤΠ», δηλαδή τη διερεύνηση του μέλλοντος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και ειδικότερα την ανάδειξη του ρόλου που αναμένεται να διαδραματίζουν η επιστήμη, η έρευνα και η τεχνολογία στη διαμόρφωση του μέλλοντος αυτού. Ως χρονικοί ορίζοντες της διερεύνησης αυτής τίθενται τα έτη 2015 και Τελική επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός οιονεί κέντρου τεχνογνωσίας και εφαρμογών προοπτικής διερεύνησης και η περαιτέρω συνέχιση της δραστηριότητας αυτής στην Ελλάδα. 25. Συνεχίστηκε η ενίσχυση του Ερευνητικού υναμικού στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα μέσω του προγράμματος ΠΕΝΕ /ΕΠΑΝ. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην εκπαίδευση νέων ερευνητών (πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή κατόχων μεταπτυχιακού τίτλου) σε τομείς αιχμής, στο πλαίσιο ερευνητικών έργων, τα οποία σχεδιάζονται ούτως ώστε καταλήξουν σε αξιοποιήσιμα αποτελέσματα και να ολοκληρωθούν με τη λήψη διδακτορικού διπλώματος για κάθε νέο ερευνητή που συμμετέχει. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους (δημοσία δαπάνη) σε ποσοστό 90%, ενώ το υπόλοιπο 10% προέρχεται από συγχρηματοδότηση παραγωγικής μονάδας ή μονάδας παροχής υπηρεσιών του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα. Στην τελευταία προκήρυξη του ΠΕΝΕ (2003) εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση 552 προτάσεις, από τις 971 που

14 υποβλήθηκαν συνολικά. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Πράξης είναι γύρω στα 65 εκατ. και η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 59 εκατ. ευρώ. 26. ημιουργήθηκαν κίνητρα στις επιχειρήσεις για την απασχόληση ερευνητικού προσωπικού ( ράση ΗΡΩΝ/ΕΠΑΝ). Η δράση ΗΡΩΝ καλύπτει μέρος του μισθολογικού κόστους που προκαλεί η απασχόληση νέων ερευνητών, κατόχων διδακτορικού διπλώματος, και τεχνικών σε ερευνητικά έργα επιχειρήσεων όλων των κλάδων της οικονομίας, για διάστημα από 18 έως 36 μήνες. Έχουν εγκριθεί 22 υποέργα συνολικού προϋπολογισμού 4.3 εκατ. και δημόσια δαπάνη 2 εκατ όθηκαν κίνητρα στις επιχειρήσεις του τομέα Κοινωνία της Πληροφορίας για την απασχόληση ερευνητικού προσωπικού ( ράση ΗΡΩΝ-Π /ΚτΠ). Εγκρίθηκαν 15 υποέργα συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. και δημόσια δαπάνη 757 χιλ Συνεχίστηκε η προσέλκυση στην Ελλάδα ερευνητών από το εξωτερικό στο πλαίσιο της δράσης ΕΝΤΕΡ/ΕΠΑΝ. Η δράση αυτή στοχεύει στην προσέλκυση και παραμονή στην Ελλάδα ερευνητών από το εξωτερικό, κατόχων PHD οι οποίοι θα ενταχθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο ερευνητικό σύστημα της χώρας. Στόχος είναι η μεταφορά Ε&Τ πληροφοριών και τεχνογνωσίας από το διεθνή χώρο στις ελληνικές ερευνητικές μονάδες και αντίστροφα, καθώς και η βελτίωση της δικτύωσης ελληνικών ερευνητικών ομάδων με ξένες. Στην προκήρυξη της δράσης το 2004 εγκρίθηκαν, έπειτα από αξιολόγηση θεματικών επιτροπών εμπειρογνωμόνων, για χρηματοδότηση 77 προτάσεις, μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται 79 αξιόλογοι επιστήμονες από το εξωτερικό. Η συνολική δημόσια δαπάνη είναι 4,85 εκατ ημιουργήθηκε στη ΓΓΕΤ το Ελληνικό Παρατηρητήριο Ερευνητικών & Τεχνολογικών Ειδικοτήτων λειτουργεί από τις 02/05/2007 με στόχο τη

15 συστηματική παρακολούθηση και οργανωμένη καταγραφή των θεμάτων που αφορούν στις ειδικότητες Ε&Τ και στη γενικότερη πορεία της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Το έργο εντάσσεται στο Ε.Π. «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά 80%. Στο πλαίσιο αυτό προκηρύχθηκε (31/07/2007) ανοικτός διεθνής διαγωνισμός για τη δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος συλλογής, επεξεργασίας & διάχυσης στοιχείων με ιαδικτυακή Πύλη και Εφαρμογή Αντιστοίχησης Αγοράς Εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 850 χιλ Υποστηρίχθηκε η δημιουργία ιαύλου Επικοινωνίας μεταξύ ακαδημαϊκών, ερευνητικών/τεχνολογικών φορέων και επιχειρήσεων που έχουν κοινά επιστημονικά ενδιαφέροντα, μέσω της δικτύωσης του στο πλαίσιο της δράσης «Ανθρώπινα ίκτυα»/επαν. 31. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή και τέθηκε σε λειτουργία το ενυδρείο «Θαλασσόκοσμος» του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη. Επίσης ολοκληρώσαμε τις μελέτες για την επέκταση του Υδροβιολογικού Σταθμού ρόδου. 32. Ενισχύθηκαν οι υποδομές, και ιδιαίτερα τις κτιριακές, ενώ υλοποιήθηκαν μελέτες για την ενίσχυση-δημιουργία υποδομών στα ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα της ΓΓΕΤ, όπως η ιαμόρφωση Πάρκου Ενεργειακής Αγωγής ΠΕΝΑ του ΚΑΠΕ, η Επέκταση του Ινστιτούτου Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ (I.MET.), η επέκταση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων του Ε.Κ.Ε.Τ.Α. / Ι.Τ.Ε.Σ.Κ. και του νέου κτιρίου του Ι.Π.Ε.Τ. - Ε.Κ. Αθηνά, η αποκατάσταση του παλαιού κτιρίου του ΙΜΣ και ΚΕΕΚ του ΙΤΕ, η κατασκευή κτιρίου Στέγασης Ινστιτούτου Βιοϊατρικών και Βιομοριακών Ερευνών του ΕΚΕΤΑ κ.λπ. με κονδύλια του ΕΠΑΝ. 33. Ενισχύθηκαν οι ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς της ΓΓΕΤ με 43 εκατ. από καθαρά εθνικούς πόρους, για την κάλυψη διαφόρων αναγκών, όπως λειτουργικά έξοδα, αγορά εξοπλισμού, ενίσχυση υποδομών, μελέτες, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

16 34. Προωθήθηκε η δημιουργία συνεργατικού σχηματισμού υψηλής έντασης γνώσης (cluster) στον τομέα της μικροηλεκτρονικής, στο πλαίσιο της ελληνικής πρωτοβουλίας τεχνολογικών σχηματισμών, η οποία στοχεύει στο σχηματισμό και στην ενθάρρυνση δημιουργίας clusters, τα οποία μπορούν να είναι ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο, να είναι υψηλής έντασης γνώσης και ικανά να προσελκύσουν ξένες άμεσες επενδύσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί από το Υπουργείο στη δημιουργία αντίστοιχων clusters και σε άλλους τομείς που παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν με στόχο να βοηθήσουν στη Βελτίωση της τεχνολογικής προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. 35. Προωθήθηκε η δημιουργία Ζώνης Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη (παρέμβαση μεγάλης κλίμακας), η ολοκλήρωση της οποίας θα γίνει σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ήδη έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, έγινε η επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου, διορίστηκε το ιοικητικό Συμβούλιο και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση των μελετών και άλλων δραστηριοτήτων για την έναρξη υλοποίησης του έργου. Στη νέα προγραμματική περίοδο θα δοθεί ιδιαίτερη προτεραιότητα στην απρόσκοπτη και αποδοτική υλοποίηση του έργου, ώστε η Κεντρική Μακεδονία να γίνει πόλος ανταγωνιστικός έλξης επενδυτών και ερευνητών σε διεθνές επίπεδο, αλλά και σημείο αναφοράς για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. 36. Προωθήθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη δημιουργία συστήματος δημοσιονομικών διορθώσεων, με το οποίο θα ανακτηθούν «αχρεωστήτως» ή παρανόμως καταβληθέντα ποσά από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ε. Ένωσης, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης Προχωρήσαμε στη δημιουργία νέου ερευνητικού κέντρου στη Θεσσαλία (ΚΕΤΕΑΘ) σε τομείς που θα συνδέονται με τις δραστηριότητες της περιφέρειας. 38. Προετοιμάζετε η δημιουργία ενός νέου ερευνητικού κέντρου στην Ήπειρο. Η εισήγηση του ΕΣΕΤ είναι θετική. Από την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης

17 φαίνεται ότι όπου υπάρχουν πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, οι δείκτες απόδοσης είναι πιο υψηλοί. Η επιλογή των τομέων δραστηριοτήτων των κέντρων γίνεται με Βάση τις ασχολίες και τις ανάγκες της αντίστοιχης περιφερειακής οικονομίας. 39. Προετοιμάζεται η δημιουργία ενός νέου Ερευνητικού Κέντρου στη υτική Ελλάδα (Πάτρα). 40. ιορίστηκαν, έπειτα από προκήρυξη, νέοι Πρόεδροι στα ερευνητικά κέντρα. 41. Συντάχθηκε μια σειρά ΚΥΑ για την εύρυθμη λειτουργία των ερευνητικών κέντρων, και προωθήσαμε όλα τα αναγκαία μέτρα (προκηρύξεις, συγκροτήσεις επιτροπών κρίσης) για το διορισμό διευθυντών σε ορισμένα από τα ερευνητικά κέντρα. Συγκεκριμένα στο ΕΚΚΕ, στο ΕΑΑ, στο ΕΚΕΦΕ, το ΚΕΤΕΠ, στο ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμινγκ, στο ΕΚΕΤΑ, στο ΙΤΕ και στο ΕΛΚΕΘΕ. 42. Προωθήθηκε Π.. για την τροποποίηση-βελτίωση του οργανισμού ερευνητικών κέντρων και συγκεκριμένα του Ε.Ι. Παστέρ, του ΕΚΕΦΕ. Τώρα προωθούμε τη δημιουργία Ινστιτούτου Βιοϊα-τρικών και Βιομοριακών Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, καθώς και την τροποποίηση της ΥΑ που αφορά τον κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας του ΕΣΕΤ. 43. Προωθήθηκε η ίδρυση νέου ιεθνούς Κέντρου Κοσμολογίας και Σωματιδιακής Φυσικής. 44. Εξετάζεται αίτημα της Περιφέρειας υτικής Μακεδονίας σχετικά με την ίδρυση ερευνητικού κέντρου (Ε.ΚΕ..Μ), ενώ αναμένεται αίτημα για δημιουργία νέου ερευνητικού κέντρου και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. 45. Παρακινήθηκε η αύξηση των επενδύσεων για Ε&Α μέσω της παροχής φορολογικών κινήτρων στις επιχειρήσεις που υλοποιούν δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα ο Νόμος 3296/2004 αφορά την έκπτωση των δαπανών που έγιναν για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα από τα κέρδη

18 των επιχειρήσεων και καλύπτει τόσο τον τομέα των υπηρεσιών όσο και τον τομέα της μεταποίησης. Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, η οποία είναι αρμόδια για την πιστοποίηση των δαπανών, μελετά την πρώτη εφαρμογή του νόμου και θα υποβάλει προτάσεις Βελτίωσης του ώστε να είναι πιο ελκυστικός για τις επιχειρήσεις. 46. Εφαρμόστηκε ο Αναπτυξιακός Νόμος 3299/2004, ο οποίος, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην προώθηση της καινοτομίας, κυρίως μέσω της αγοράς και υιοθέτησης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, και στην προώθηση επενδύσεων σε τομείς προηγμένης τεχνολογίας, τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στον τομέα των υπηρεσιών, μέσω: της έκδοσης των απαραίτητων Κ.Υ.Α για τον καθορισμό των προδιαγραφών και των κριτηρίων αξιολόγησης των προς υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων. της αξιολόγησης 90 επενδυτικών σχεδίων, από τα οποία 53 έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3299/2004, 2 αφορούσαν εγκρίσεις τροποποιήσεις επενδυτικών σχεδίων ήδη υπαγχθέντων στο Ν.2601/1998, ενώ 37 απορρίφθηκαν. 47. Πραγματοποιήθηκε η προετοιμασία, διαμόρφωση, υποστήριξη και ενσωμάτωση των ελληνικών θέσεων για την διαμόρφωση του 7ου Προγράμματος Πλαισίου Ερευνάς, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Επίδειξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι την υιοθέτηση του το εκέμβριο του Οι ελληνικές θέσεις έχουν ενσωματωθεί πλήρως στις θεματικές προτεραιότητες και στα μέσα εφαρμογής, την βασική απόφαση σε ό,τι αφορά τα ειδικά προγράμματα και τους κανόνες συμμετοχής. 48. όθηκε ιδιαίτερη Βαρύτητα στην προετοιμασία, διαμόρφωση, υποστήριξη και ενσωμάτωση των ελληνικών θέσεων για την διαμόρφωση του 7ου Προγράμματος Πλαισίου Ερευνάς και Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, το οποίο εγκρίθηκε το εκέμβριο του Λόγω του ότι η χώρα μας δεν έχει πυρηνικές δραστηριότητες, δόθηκε από πλευράς μας ιδιαίτερη βαρύτητα σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και στην ασφαλή παραγωγή-χρήση της πυρηνικής ενέργειας, δεδομένου ότι για την πυρηνική ενέργεια δεν υπάρχουν σύνορα, αλλά και στην ενίσχυση της έρευνας για τη δυνατότητα παραγωγή ενέργειας

19 μέσω της θερμοπυρηνικής σύντηξης. Επίσης δόθηκε Βαρύτητα στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης των ελληνικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της σχάσης μέσω των συμφωνιών σύνδεσης. 49. ιαμορφώθηκε και ενσωματώθηκαν ελληνικών θέσεων για την προώθηση της Καινοτομίας στο νέο πρόγραμμα της Ε. Ένωσης για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (CIP). 50. Έγιναν συντονισμένες ενέργειες σε όλα τα επίπεδα, τους εμπλεκόμενους φορείς και τα σημειακά σημεία επαφής για την ενημέρωση και υποβοήθηση των ελληνικών φορέων προκειμένου να συμμετάσχουν στα προγράμματα του 6ου Προγράμματος Πλαισίου ΕΤΑ της Ε. Ένωσης. Από στοιχεία της Ε. Ένωσης, αλλά και από την επεξεργασία στατιστικών δεδομένων σχετικά με την ελληνική συμμετοχή στο 6ο ΠΠ με βάση «ενδιάμεσα» αποτελέσματα που παρέχει η ΕΕ (από τις βάσεις δεδομένων που τηρεί με τα υπογραφέντα συμβόλαια), επιβεβαιώνεται η πολύ καλή συμμετοχή της χώρας στο 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, παρόλο που η χρηματοδότηση των έργων γίνεται σε ανταγωνιστική Βάση. 51. Ορίσθηκαν οι εθνικοί εκπρόσωποι στις Επιτροπές διαχείρισης του 7ου Προγράμματος Πλαισίου ΕΤΑ της Ε. Ένωσης και για την ενημέρωση τους οργανώθηκε ειδική συνάντηση, ενώ τους διενεμήθη και έντυπο υλικό που προετοιμάσθηκε από τη ΓΓΕΤ με τίτλο: «Κανόνες Συμμετοχής εθνικών εκπροσώπων και εμπειρογνωμόνων στις ιαχειριστικές Επιτροπές του 7ου ΠΠ». Η επιλογή των εθνικών εκπροσώπων έγινε έπειτα από πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που έγινε τον Ιούλιο του Υποστηρίχθηκαν τα Εθνικά Σημεία Επαφής (National Contact Points) και καταβάλλουμε προσπάθειες για την πιο αποτελεσματική λειτουργία τους. Στο πλαίσιο αυτό έγινε αποτίμηση της λειτουργίας του έργου των NCP's στο 6ο ΠΠ, διαμορφώθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ορισμό νέων Εθνικών Σημείων Επαφής για το 7ο ΠΠ, συντάχθηκε Κανονισμός Συνεργασίας μεταξύ ΓΓΕΤ και NCPs και υποβλήθηκε στη ΓΓΕΤ, από τα νέα NCPs, Προγραμματισμός

20 ραστηριοτήτων Ενημέρωσης για το 2007, προκειμένου να ενημερωθούν και να υποβοηθηθούν οι ελληνικοί φορείς στην υποβολή προτάσεων στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο. 53. Οργανώθηκε στην Αθήνα την επίσημη παρουσίαση του 7ου Προγράμματος Πλαισίου από τον αρμόδιο Επίτροπο της Ε. Ένωσης κ. Potocnick ( ). Στην εκδήλωση αυτή ήταν παρούσα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και άλλοι συναρμόδιοι υπουργοί, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία της Επιστημονικής Κοινότητας. Επιπλέον η ΓΓΕΤ, αμέσως μετά την υιοθέτηση του προγράμματος το εκέμβριο του 2006, προωθεί μια σειρά ενεργειών διάχυσης για το 7ο ΠΠ. 54. Συνεχίστηκε να παρέχονται τα Συμψηφιστικά Κονδύλια (Matching Funds) σε εποπτευόμενους από τη ΓΓΕΤ φορείς (συμπεριλαμβανομένων των Εταιρειών Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης - ΕΒΕΤΑ), σε ΑΕΙ καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα: Μπενάκειο, ΕΘΙΑΓΕ, ΙΓΜΕ, με εθνικά κονδύλια από το Πρόγραμμα ημοσίων Επενδύσεων (Matching Funds) για τη συμμετοχή τους σε ανταγωνιστικά ερευνητικά έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Πλαίσιο ΕΤΑ της ΕΕ. Τα συνολικά κονδύλια που αποδόθηκαν στους παραπάνω φορείς (αφορούν έργα) έχουν ως εξής: 2004: , 2005: , 2006: όθηκε ιδιαίτερη Βαρύτητα στην παρακολούθηση των Επιτροπών ιαχείρισης Προγραμμάτων του 6ου ΠΠ και, από τον Ιανουάριο του 2007, στην παρακολούθηση των Επιτροπών ιαχείρισης Προγραμμάτων του 7ου ΠΠ ως Βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση της ενσωμάτωσης των ελληνικών θέσεων στην εξειδίκευση των προγραμμάτων εργασίας και στη διαμόρφωση των προκηρύξεων. Στο πλαίσιο αυτό:

21 Καθιερώθηκε στο 7ο ΠΠ η συμμετοχή δύο εκπροσώπων στις Επιτροπές ιαχείρισης Προγραμμάτων, ο δε ένας προέρχεται συνήθως από τη ΓΓΕΤ. Κατατέθηκαν ήδη σε ορισμένες επιτροπές εθνικές θέσεις από τους συμμετέχοντες εθνικούς εκπροσώπους για τη διαμόρφωση των Work Programmes του 2008 (π.χ. στο Πρόγραμμα Υγεία οι εθνικές θέσεις διαμορφώθηκαν μέσα από ανοιχτή διαβούλευση). 56. Καταγράφονται οι εξελίξεις των δραστηριοτήτων της Ε. Ένωσης σε θέματα ερευνητικής και τεχνολογικής πολιτικής και ειδικότερα των πολιτικών που αφορούν στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας. Τα νέα «εργαλεία» και οι δραστηριότητες που προβλέπει το 7ο ΠΠ (π.χ. οι Πρωτοβουλίες Άρθρου 169, οι Joint Technology Initiatives, η προβλεπόμενη στρατηγική για την κατασκευή νέων πανευρωπαϊκών ερευνητικών υποδομών και τα γνωστά από το 6ο ΠΠ ERA-NETs) και ενσωματώνουμε, όπου απαιτείται, τις αντίστοιχες δράσεις στην εθνική πολιτική. Παράλληλα, γίνεται προετοιμασία για εθνική συμμετοχή σε όλα τα παραπάνω σχήματα ή πρωτοβουλίες. 57. Συμμετέχουμε σε προγράμματα ERA-NETs του Προγράμματος Πλαισίου που συμβάλλουν στο συντονισμό των Ε&Τ προγραμμάτων των χωρών-μελών της Ε. Ένωσης, αλλά και σε συνεργασία με τρίτες χώρες, ενώ παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες για την καλύτερη οργάνωση αυτών των προγραμμάτων, των οποίων βασικός δικαιούχος είναι η ΓΓΕΤ, και τον καθορισμό κριτηρίων συμμετοχής. Η ΓΓΕΤ, ή/και οι φορείς της που έχουν λάβει σχετική εξουσιοδότηση, συμμετέχει και διαχειρίζεται U ERANET5. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής: MarinERA: Αφορά το συντονισμό των εθνικών και περιφερειακών δραστηριοτήτων θαλάσσιας Ε&Α, σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ. PV-Net: Αφορά τον τομέα των φωτοβολταϊκών και υλοποιείται σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ. ForSociety (Foresight and Society ERA-NET): Αφορά τις μελέτες τεχνολογικής πρόβλεψης. Η Ελλάδα είναι ο συντονιστής του έργου. Το έργο συνιστά ένα ισχυρό εργαλείο προγραμματισμού και άσκησης ερευνητικής πολιτικής μεταξύ των εταίρων.

22 SEE-ERANET (Ολοκλήρωση και ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Χώρου Ερευνας στην ΝΑ Ευρώπη. Η ΓΓΕΤ ήταν ο Βασικός οργανωτής για την πολυμερή κοινή πιλοτική προκήρυξη με συμμετοχή U χωρών που ανακοινώθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2006 με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου ιοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων, διεθνών συνεδρίων - συναντήσεων ομάδων εργασίας εντός και εκτός Ελλάδος (από το Σεπτέμβριο του 2004 έως σήμερα). COMPLEXITY-NET: Αφορά το συντονισμό δραστηριοτήτων κατάρτισης. Η διαχείριση γίνεται με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Air-TN ERANET: Αφορά το συντονισμό δραστηριοτήτων στον τομέα της αεροναυπηγικής. Η διαχείριση γίνεται με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από το Πανεπιστήμιο Πάτρας. 58. Στο πλαίσιο δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας υποστηρίχθηκε η δημιουργία κοινών Ευρωπαϊκών Ε&Τ Υποδομών και για το λόγο αυτό συμμετέχουμε στα αντίστοιχα όργανα της Ε. Ένωσης. Στο πλαίσιο των εργασιών που συντελλούνται σε επίπεδο Ε. Ένωσης, και για την οργάνωση της ελληνικής συμμετοχής στις Κοινές Ευρ. Ε&Τ Υποδομές, πραγματοποιήσαμε τα εξής: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την καταγραφή εθνικών προτεραιοτήτων σε ερευνητικές υποδομές. Συντονισμός συναντήσεων της ομάδας εθνικών εκπροσώπων ESFRI (European Science Forum for Research Infrastructures) για τη διαμόρφωση του Εθνικού Οδικού Χάρτη για τις Υποδομές, με βάση την ανωτέρω καταγραφή. Προώθηση έγκρισης στο ΕΣΕΤ του ανωτέρω Οδικού Χάρτη Εθνικών Υποδομών. Συγκέντρωση αιτημάτων για συμμετοχή στην προκήρυξη του 7ου ΠΠ για την Προπαρασκευαστική Φάση των ερευνητικών υποδομών πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (Οδικός Χάρτης ESFRI). ιαμόρφωση εισήγησης προς τον ΓΓ για την εμπλοκή της ΓΓΕΤ και την υποστήριξη των ελληνικών ερευνητικών ομάδων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμέτοχης, με στόχο τη διαμόρφωση πολιτικής για τη συμμετοχή της χώρας σε υποδομές πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Συμμετοχή στο OMC-Net ERID-Watch που έχει στόχο τον συντονισμό των εθνικών πολιτικών (των συμμετεχόντων KM) για τις ερευνητικές υποδομές, με βάση τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες της βιομηχανίας.

23 59. Συμμετοχή στο κοινό Ευρωπαϊκό Ε&Τ Πρόγραμμα, περιλαμβανομένης της συμμετοχής στη διοίκηση της κοινής δομής EDCTP που δραστηριοποιείται στις αρρώστιες της φτώχιας, συμπεριλαμβανομένων των κλινικών δοκιμών (πρωτοβουλία Άρθρου 169 της συνθήκης της Ε. Ένωσης). Στο πλαίσιο αυτό γίνονται, μεταξύ άλλων συντονισμένες προσπάθειες για την αύξηση της ελληνικής συμμετοχής. 60. Συμμετοχή σε Ομάδα Εργασίας του Euro CAN με στόχο τη συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά κράτη (κυρίως τη Γερμανία) για τη δημιουργία κέντρων παρακολούθησης έρευνας και θεραπείας του καρκίνου. 61. Υποστηρίχθηκε η συμμετοχή στη δημιουργία Ευρωπαϊκών Τεχνολογικών εργαλείων -Πλατφόρμες (European Technology platforms) ως πολύ σημαντικά εργαλεία χάραξης πολιτικής και καθορισμού ερευνητικών και τεχνολογικών προτεραιοτήτων σε τομείς σημαντικούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 62. Με στόχο τη χάραξη πολιτικής, σχεδιάστηκε η δημιουργία τεχνολογικής πλατφόρμας, αντίστοιχης της ευρωπαϊκής και σε εθνικό επίπεδο, ως βασικό εργαλείο πολιτικής και διασύνδεσης της με την ευρωπαϊκή. Η δράση εφαρμόσθηκε ήδη σε περιφερειακό επίπεδο, στο πλαίσιο της δράσης ημιουργία Περιφερειακών πόλων Καινοτομίας, ενώ θα εφαρμοσθεί και σε εθνικό επίπεδο, σε τομείς σημαντικούς για την εθνική οικονομία. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη δημιουργία τεχνολογικής πλατφόρμας για τα βιοκαύσιμα στη Θεσσαλία. 63. Προετοιμάστηκε η ελληνική συμμετοχή στις Κοινές Τεχνολογικές Πρωτοβουλίες (Joint Technology Initiatives) που προωθούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα στην πρωτοβουλία για τα ενσωματωμένα συστήματα (Embedded systems), τα φάρμακα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Eureka. 64. Συντονίζεται το πρόγραμμα ευρωπαϊκής συνεργασίας στο πεδίο της Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας-COST.

24 65. Προσδίδεται ιδιαίτερη Βαρύτητα στη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων που θα διευκολύνουν την κινητικότητα των ερευνητών ως βασικό εργαλείο βελτίωσης του ανθρώπινου δυναμικού, σύνδεσης έρευνας-παραγωγής και προώθησης της καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων: Παρακολουθούνται οι δραστηριότητες του Ελληνικού ικτύου Κέντρων Κινητικότητας (ERA-MORE). Προωθείται η εφαρμογή του Κώδικα εοντολογίας και της Χάρτας των Ερευνητών σε εθνικό επίπεδο. Συμμετοχή σε εργασίες του ΥΠΕΣ Α για την ενσωμάτωση της Οδηγίας και της Σύστασης για Υπηκόους τρίτων χωρών (scientific visa package) στην εθνική μας νομοθεσία. 66. Υποστηρίζονται οι εργασίες του ΟΣΕΠ ως προς τα θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας. Συγκεκριμένα: Οργανώθηκε Συνάντηση της Ομάδας Έρευνας Ε&Τ ΟΣΕΠ στην Αθήνα με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (21-22 Μαρτίου 2006). Οργανώθηκε στην Τουρκία (Αττάλεια 6-7/4/2006] τη δεύτερη ιάσκεψη των Ακαδημιών Επιστημών ΟΣΕΠ. Η πρώτη είχε γίνει στην Αθήνα τον Απρίλιο του Οργανώθηκαν 3 Workshops στο διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2006 σε θέματα Περιβάλλοντος (Αθήνα), Τροφίμων-Γεωργίας-Βιοτεχνολογίας (Αθήνα) και Ενέργειας (Κων/πολη), με στόχο τον προσδιορισμό ερευνητικών θεμάτων που θα μπορούσε να υιοθέτηση και χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για συνεργασία με τις χώρες ΟΣΕΠ στο πλαίσιο του 7ου Π.Π. Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας ισχυροποιεί το ρόλο της ως συνομιλητής με την ΕΕ και ως «γέφυρα» με τις χώρες ΟΣΕΠ. 67. Υπεγράφη νέα Επιστημονική και Τεχνολογική Συμφωνία Συνεργασίας με την Ιορδανία, η οποία θα συμβάλει στη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας των δύο χωρών με την από κοινού υλοποίηση Ε&Τ έργων.

25 68. Υπεγράφη νέα Επιστημονική και Τεχνολογική Συμφωνία Συνεργασίας με την Ινδία, η οποία συμβάλει στη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας των δύο χωρών με την από κοινού υλοποίηση Ε&Τ έργων. 69. Υπεγράφη νέα Επιστημονική και Τεχνολογική Συμφωνία Συνεργασίας με τη Ν. Αφρική, η οποία θα συμβάλει στη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας των δύο χωρών με την από κοινού υλοποίηση Ε&Τ έργων. 70. Υπεγράφη νέα Συμφωνία Συνεργασίας στη Βιομηχανική Έρευνα και Ανάπτυξη (συμμετοχή ιδιωτικού τομέα) με το Ισραήλ, η οποία θα συμβάλει στη συνεργασία της επιστημονικής και κυρίως της επιχειρηματικής κοινότητας των δύο χωρών με την από κοινού υλοποίηση Ε&Τ έργων. 71. Υπογράφηκαν 14 Πρωτόκολλα ιακρατικής Συνεργασίας με τις χώρες: Σερβία, Σλοβενία, Γαλλία, Βουλγαρία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ουκρανία, Ρουμανία, Τσεχία, Αλβανία, Ισπανία, Ιταλία, Τυνησία, Πολωνία, Κύπρου, Σλοβακία, Τουρκία, Αίγυπτο, Κίνα, Μαυροβούνιο. Για καθεμία από τις χώρες αυτές επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση κοινά έργα Ε&Τ, έπειτα από αντίστοιχες προκηρύξεις και αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν. Όλα τα εγκεκριμένα έργα χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΠΑΝ. 72. Πραγματοποιήθηκαν ιμερείς Συναντήσεις ιακρατικής Συνεργασίας με τη Ρωσία, όπου εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τη ρώσικη πλευρά για τη συνεργασία σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων, και με τη Γερμανία για την προώθηση της ελληνο-γερμανικής συνεργασίας. 73. Προωθήθηκε από την Ε&Τ συνεργασία με χώρες εκτός Ευρώπης και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη, στο πλαίσιο της δράσης Ε&Τ συνεργασίας με οργανισμούς εκτός Ε. Ένωσης. Υποβλήθηκαν συνολικά 577 προτάσεις. Μετά την αξιολόγηση εγκρίθηκαν και υλοποιούνται 102 έργα.

26 74. Στο πλαίσιο των διμερών διεργασιών διοργανώθηκαν διασκέψεις με τις χώρες: Ουγγαρία (Αθήνα, Μάιος 2004), με θέμα: Προς την κοινωνία της γνώσης Κίνα (Αθήνα, Οκτώβριος 2004), με θέμα: Κοινή συμμετοχή σε Κοινοτικά Προγράμματα του 6ου Προγράμματος - Πλαισίου με εστιασμό στο Περιβάλλον Αλβανία (Αθήνα, Νοέμβριος 2005), με θέμα: Αποτίμηση των έργων της συνεργασίας Κύπρος (Αθήνα, εκέμβριος 2005), με θέμα: Οι διεργασίες διαμόρφωσης του 7ου ΠΠ ( ) της Ε. Ένωσης Γερμανία (Αθήνα, Κρήτη, Μάρτιος 2006), με θέμα: Υλικά Κύπρος (Λευκωσία, Απρίλιος 2006), με θέμα : Συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Γαλλία (Αθήνα, Ιούνιος 2006), με θέμα: Κινητικότητα των ερευνητών Κίνα (Αθήνα, Κρήτη, Ιούνιος 2006), επίσκεψη Κινέζων εμπειρογνωμόνων σε Αθήνα και Κρήτη 75. Εγκρίθηκε η συμφωνία για την ένταξη της χώρας ως πλήρες μέλος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ιαστήματος-εο (European Space Agency). 76. Καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια για τη μεγιστοποίηση, κατά το δυνατόν, του οφέλους και τη βελτίωση του συντελεστή «γεωγραφικής επιστροφής» από τη συμμετοχή της χώρας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό διαστήματος, η οποία αποτελεί σημαντική επένδυση της Ελλάδος και για το σκοπό αυτό θα πρέπει να επιτευχθούν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα. Η επένδυση αφορά τόσο τη συμμετοχή στα προγράμματα του ΕΟ που καλύπτονται από την υποχρεωτική ετήσια εισφορά, όσο και στη συμμετοχή στα προαιρετικά προγράμματα, ελληνικού ενδιαφέροντος. Τα προαιρετικά προγράμματα, στα οποία η Ελλάδα ήδη συμμετέχει, είναι τα έξης: α) General Support Technology Programme/GSTP, ß) Advanced Research in Télécommunication Systems/ARTES (I,III,IV), γ) GMES Service Element, 5) ELIPS2. Επιπλέον έχει δηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στα: α) Earth Observation ΕΡ , ß) GMES Space Component Ιδιαίτερα σημαντική ως προς τα προαιρετικά προγράμματα είναι η προσπάθεια για

27 την κινητοποίηση συναρμόδιων υπουργείων (π.χ. Μεταφορών και Επικοινωνιών, Εμπορικής Ναυτιλίας, Άμυνας, ημόσιας Τάξης, ΥΠΟΙΟ). 77. Προωθήθηκε Σχέδιο Νόμου για την κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της Συμφωνίας για την Ασφάλεια Εμπιστευτικών Πληροφοριών στο πλαίσιο του ΕΟ (Agreement between the States Parties to the Convention for the establishment of a European Space Agency and the European Space Agency for the protection and exchange of classified information). 78. Συμμετοχή της χώρας στην Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής ιαστημικής Πολιτικής (European Space Policy) και στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού ιαστημικού Προγράμματος, όπου καταβάλλεται προσπάθεια για την ενσωμάτωση των ελληνικών θέσεων. 79. Υποστήριξη της ελληνικής συμμετοχής στο CERN και τις εργασίες της ελληνικής επιτροπής. 80. Υποστηρίζεται η ελληνική συμμετοχή στο NATO. 81. Παρακολουθείται και υποστηρίζεται η ελληνική συμμετοχή στο EMBO/EMBL. 82. Συνεργάζονται με άλλους συναρμόδιους φορείς για την κύρωση του Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης των Παρισίων 1960 για την αστική ευθύνη από Πυρηνικό Ατύχημα - Κατάρτιση Εθνικής Νομοθεσίας/Ε.Ε.Α.Ε. 83. Παρακολουθούνται οι Εργασίες του ΟΟΣΑ ως προς τα θέματα Επιστήμης, Τεχνολογίας, Καινοτομίας. 84. Ανατέθηκε στον ΟΟΣΑ την αξιολόγηση (review) του ερευνητικού και καινοτομικού συστήματος της χώρας.-βρισκόμαστε στη φάση ολοκλήρωσης της έκθεσης που θα υποβληθεί στον ΟΟΣΑ ως Βάση για την αξιολόγηση, περιγράφεται η εθνική πολιτική Ερευνάς, Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Το φθινόπωρο του 2007

28 εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ θα επισκεφθούν τη χώρα μας για την πραγματοποίηση συνεντεύξεων με εμπλεκόμενους από όλο το φάσμα της έρευνας και καινοτομίας. 85. Συμμετοχή της χώρας σε μελέτη του ΟΟΣΑ με θέμα: «Παγκοσμιοποίηση και ανοικτή οικονομία», θέτοντας κυρίως παραδείγματα χαρακτηριστικών περιπτώσεων (case studies) ελληνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που συμφωνήθηκαν στον ΟΟΣΑ. 86. Καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων και την ανάπτυξη αξιόπιστων δεικτών για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης στη χώρα. Η πραγματοποίηση απογραφών και η ανάθεση σχετικών μελετών έχουν ως εξής: Μέτρηση (απογραφή) της κρατικής χρηματοδότησης της ΕΤΑ. Μέτρηση (απογραφή) των ερευνητικών δαπανών και του ερευνητικού δυναμικού των κρατικών ερευνητικών φορέων, ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ιδιωτικών ΝΠΙ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Μέτρηση δραστηριοτήτων ΕΤΑ των επιχειρήσεων. Μέτρηση της ερευνητικής δραστηριότητας των ελληνικών νοσοκομείων. Μέτρηση των συντελεστών έρευνας των ελληνικών ΑΕΙ. Μέτρηση των συντελεστών έρευνας των ελληνικών ATEΙ. 87. Υλοποιείται μελέτη για τη μέτρηση του βαθμού διεθνοποίησης της ελληνικής οικονομίας και της ερευνητικής, τεχνολογικής και καινοτομικής δραστηριότητας Υλοποιείται μελέτη για τη μέτρηση της καινοτομίας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα την περίοδο (CIS4). 89. Υλοποιήθηκε μελέτη τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης για τη διερεύνηση της δυνατότητας ενίσχυσης των δραστηριοτήτων Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων, με στόχο την αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης επιχειρηματικών κεφαλαίων υψηλού κινδύνου στο

29 πλαίσιο συνδυασμού πολιτικών και μέσων για την αύξηση των επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη. 90. Αποτιμήθηκε η πρώτη φάση εφαρμογής του προγράμματος δημιουργίας «ΤεχνοΒλαστών» (ΠΡΑΞΕ Α). 91. ημιουργήθηκε Μητρώο ιδακτόρων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά εργασίας. 92. Συστήθηκε το ίκτυο Γυναικών Ερευνητριών ΠΕΡΙΚΤΙΟΝΗ, με συμμετοχή ερευνητριών από χώρες των βαλκανικών και παρα-ευξείνιων χωρών. Στο πλαίσιο αυτό εκπονούνται μελέτες για την χαρτογράφηση του επιστημονικού χώρου του ελληνικού γυναικείου επιστημονικού δυναμικού και για την Ελληνίδα ερευνήτρια στη βιομηχανική έρευνα και καινοτομία. 93. Επικαιροποιείται ο Εθνικός Κατάλογο Κριτών (εργασία σε εξέλιξη). 94. Ορίσθηκε ο εκπρόσωπος στο γενικό τμήμα και στα τομεακά επιστημονικά συμβούλια του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας-ΕΣΕΤ. Το ΕΣΕΤ εισηγείται τις βασικές επιλογές κατά τον προγραμματισμό της κυβερνητικής ερευνητικής πολιτικής και γνωμοδοτεί σε όλα τα θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, στα οποία απαιτείται η γνώμη του, καθώς και σε ειδικότερα θέματα που παραπέμπονται στο συμβούλιο από τον υπουργό Ανάπτυξης. 95. Προετοιμάσθηκε το νέο Θεσμικό Πλαίσιο για την Ερευνα στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό συστήθηκε ιυπουργική Επιτροπή για την κατάρτιση και υποβολή προτάσεων αναθεώρησης του ισχύοντος νομικού πλαισίου. Η προετοιμασία του αρχικού κειμένου αποτέλεσε αντικείμενο διαβούλευσης, ενώ τέθηκε υπόψη και της διυπουργικής Επιτροπής. Το νέο Σχέδιο Νόμου θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση. 96. Αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για την προσέλκυση και αξιοποίηση Ελλήνων επιστημόνων της ιασποράς.

ημιουργία Σχεδίου Συστάδων Επιχειρήσεων (CLUSTERS) ημόσια ιαβούλευση

ημιουργία Σχεδίου Συστάδων Επιχειρήσεων (CLUSTERS) ημόσια ιαβούλευση Λευκωσία, 24 Μαρτίου 2014 ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: Όλα τα Μέλη ημιουργία Σχεδίου Συστάδων Επιχειρήσεων (CLUSTERS) ημόσια ιαβούλευση Κυρία/ε, Επιθυμούμε να σας πληροφορήσουμε ότι μετά από εισήγηση του ΚΕΒΕ το Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Έρευνας και ιεθνών Σχέσεων, Γραφείο Κατάρτισης Προτάσεων Μάρτιος 2008 ΕΣΜΗ ΙΠΕ

Υπηρεσία Έρευνας και ιεθνών Σχέσεων, Γραφείο Κατάρτισης Προτάσεων Μάρτιος 2008 ΕΣΜΗ ΙΠΕ Υπηρεσία Έρευνας και ιεθνών Σχέσεων, Γραφείο Κατάρτισης Προτάσεων Μάρτιος 2008 ΕΣΜΗ 2008-2010 ΙΠΕ 1 ΑΞΟΝΑΣ ΙΙ ΑΞΟΝΑΣ ΙΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2 ΑΞΟΝΑΣ ΙΙ Η ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΤΑΚ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΤΑΚ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ MINISTRY OF EDUCATION AND RELIGIOUS AFFAIRS, CULTURE AND SPORTS Η επιχειρηματική ανακάλυψη σαν εργαλείο Σχεδιασμού στην Προγραμματική Περίοδο 2014-20: Ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία στα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία στα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Συνέδριο Διασφάλιση της ποιότητας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Μοχλός ανάπτυξης Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία στα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Περικλής Χατζημίσιος Τμήμα Πληροφορικής,

Διαβάστε περισσότερα

Υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας προς ΜμΕ. Δρ. Μαρία Μακριδάκη

Υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας προς ΜμΕ. Δρ. Μαρία Μακριδάκη Υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας προς ΜμΕ Δρ. Μαρία Μακριδάκη Μεταφορά Τεχνολογίας & Υποστήριξη Καινοτομίας στην Πράξη 28 χρόνια εμπειρίας στη Μεταφορά Τεχνολογίας 2 Γεφυρώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΘΗΝΑ 1-8-2007 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης ανέρχεται σε 30 εκ. και ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 45 εκ..

Η συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης ανέρχεται σε 30 εκ. και ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 45 εκ.. Προδημοσίευση Δράσης Εθνικής Εμβέλειας «Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βιομηχανικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΠΑΒΕΤ)» Σκοπός της δράσης είναι η υποστήριξη ερευνητικών έργων, που εκτελούνται από δυναμικές εγχώριες επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πυλώνας Ι Έξυπνη Ανάπτυξη

Πυλώνας Ι Έξυπνη Ανάπτυξη Πυλώνας Ι Έξυπνη Ανάπτυξη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Πρόγραµµα «Ολοκληρωµένα Έργα» Πρόγραµµα «Νέες Στρατηγικές Μονάδες Υποδοµής Νέοι Επιστήµονες» Πρόγραµµα «Έρευνα στις Επιχειρήσεις» Πρόγραµµα «Έρευνα στις

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομική επίδοση της Ελλάδας Συγκριτικά στοιχεία Ε.Ε.

Καινοτομική επίδοση της Ελλάδας Συγκριτικά στοιχεία Ε.Ε. Έρευνα,, Τεχνολογία, Καινοτομία στην Ελλάδα Προγραμματική περίοδος 2007-13 Δρ. Αγνή Σπηλιώτη Διευθύντρια Σχεδιασμού & Προγραμματισμού Γενική Γραμματεία Έρευνας &Τεχνολογίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 7 Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ( )

ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 7 Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ( ) ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 7 Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟ (2007-2013) 2013) ΚΡΗΤΗ,, 5-125 12-20062006 Δρ. Χρήστος ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ Σύμβουλος Έρευνας στην ΜΕΑ ΕΕ ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Πανεπιστήμιο Κρήτης Σεπτέμβριος 2010

Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Πανεπιστήμιο Κρήτης Σεπτέμβριος 2010 Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Πανεπιστήμιο Κρήτης Σεπτέμβριος 2010 Μονάδες Παραγωγής Γνώσης Χρηματοδότηση Ομάδα Εργασίας Υπηρεσίες Μεταφοράς Τεχνολογίας Εκκόλαψη: Υποδομές-Διαδικασίες Αναδιανο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (ΕΠΑνΕΚ)» ΤΟΥ ΕΣΠΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (ΕΠΑνΕΚ)» ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (ΕΠΑνΕΚ)» ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΝΙΑΙΑ ΔΡΑΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συγκρότηση Ενδοπανεπιστηµιακών ικτύων Έρευνας

Συγκρότηση Ενδοπανεπιστηµιακών ικτύων Έρευνας ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΟΥΜΕΝΗ ΥΠΟ ΑΥΤΗΣ ΡΑΣΗ «ΕΝ ΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΙΚΤΥΑ ΕΡΕΥΝΑΣ» Στην αριθμ.: 98/11.7.2011 Συνεδρίαση της Επιτροπής Ερευνών (Ολομέλεια) επανακαθορίστηκε η

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Η χρονική διάρκεια κάθε έργου ορίζεται από 12 έως 24 μήνες.

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Η χρονική διάρκεια κάθε έργου ορίζεται από 12 έως 24 μήνες. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΚΟΠΟΣ: Η δράση υποστηρίζει την διευκόλυνση της αξιοποίησης ενός τεκμηριωμένα ώριμου ερευνητικού αποτελέσματος σε επιχειρηματική / εμπορική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα,

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτύσσοντας ευκαιρίες για τη νεολαία/ Δημιουργώ- Επιχειρώ- Καινοτομώ 18.11.2010, Ινστιτούτο Νεολαίας, Αθήνα

Αναπτύσσοντας ευκαιρίες για τη νεολαία/ Δημιουργώ- Επιχειρώ- Καινοτομώ 18.11.2010, Ινστιτούτο Νεολαίας, Αθήνα Περιεχόμενα Υφιστάμενη Κατάσταση Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (Α.Ζ.Κ.) Α.Ε. Συσσωρευμένη Κρίσιμη Μάζα Φορέων Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας (Ζ.ΚΑΙ.Θ.) Χωροταξική Ανάπτυξη Βραχυπρόθεσμος και Μεσοπρόθεσμος

Διαβάστε περισσότερα

Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ πρόσκληση υπό ανάπτυξη & διαβούλευση Συνάντηση Πλατφόρμας «ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας Έξυπνη Εξειδίκευση 2014 2020 Σταυρούλα Πούλου, Μονάδα Α, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (PROJECT DEVELOPMENT LAB) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

2ο ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (PROJECT DEVELOPMENT LAB) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠ ΠΑΜΘ 2ο ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (PROJECT DEVELOPMENT LAB) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ Στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Η αποστολή του ΤΕΙ Πελοποννήσου, διαμορφούμενη μέσα στο πλαίσιο του Ν. 4485/17, o οποίος είναι ο πιο πρόσφατος νόμος όπου καθορίζεται η αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

Εξωστρέφεια & Επιχειρήσεις

Εξωστρέφεια & Επιχειρήσεις Εξωστρέφεια & Επιχειρήσεις ΕΠΑνΕΚ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία Το ΕΠΑνΕΚ καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της Χώρας με προϋπολογισμό 4,56 δις ευρώ δημόσιας δαπάνης,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ 2014-2020 Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός. Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη

ΕΣΠΑ 2014-2020 Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός. Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΣΠΑ ΕΣΠΑ 2014-2020 Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση προόδου και επόμενα βήματα ανάπτυξης. Δρ. Jorge-A. Sanchez-P., Δρ. Νίκος Βογιατζής

Αποτίμηση προόδου και επόμενα βήματα ανάπτυξης. Δρ. Jorge-A. Sanchez-P., Δρ. Νίκος Βογιατζής Αποτίμηση προόδου και επόμενα βήματα ανάπτυξης Δρ. Jorge-A. Sanchez-P., Δρ. Νίκος Βογιατζής Τα Clusters ως Καταλύτης Καινοτομίας Συνεργατικοί Σχηματισμοί / Συμπλέγματα Φορέων Καινοτομίας /Cl Clusters:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 1 ης Συνάντησης ιαβούλευσης για την κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης (Ε.Σ.Σ.Α.)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 1 ης Συνάντησης ιαβούλευσης για την κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης (Ε.Σ.Σ.Α.) ιαχειριστική Αρχή ΚΠΣ 2000-2006 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 1 ης Συνάντησης ιαβούλευσης για την κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης (Ε.Σ.Σ.Α.) 2007-2013

Διαβάστε περισσότερα

Συγκρότηση Ενδοπανεπιστημιακών Δικτύων Έρευνας

Συγκρότηση Ενδοπανεπιστημιακών Δικτύων Έρευνας Επιτροπή Ερευνών Πανεπιστήμιο Πατρών Δεκέμβριος 2008 Συγκρότηση Ενδοπανεπιστημιακών Δικτύων Έρευνας 1. Ορισμός...1 2. Πολιτική Έρευνας...1 3. Πρόσκληση - Θεματικές περιοχές...2 4. Τρόπος Συγκρότησης Δικτύου...2

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης

Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Α.Μ.Θ. : καθορισμός προτεραιοτήτων και πιλοτικές προσκλήσεις χρηματοδότησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Α.Μ.Θ. 2014 2020 Καβάλα, 23

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην εκδήλωση «Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής»

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην εκδήλωση «Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής» ελτίο Τύπου Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2009 Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην εκδήλωση «Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής» Κυρίες και κύριοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΦΕΚ 117/Α/

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΦΕΚ 117/Α/ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΦΕΚ 117/Α/22-6-2016 Ο ΝΟΜΟΣ Ο Αναπτυξιακός Νόμος αποτελεί ένα θεσμικό πλαίσιο καθεστώτων ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων, τα οποία υποβάλλονται από μεμονωμένες επιχειρήσεις ή

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 3 η Συνάντηση Συμβουλευτικής Ομάδας Εργασίας της πλατφόρμας «Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα» στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας για την

Διαβάστε περισσότερα

Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» πρόσκληση υπό ανάπτυξη & διαβούλευση Συνάντηση Πλατφόρμας «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη» Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας Έξυπνη Εξειδίκευση

Διαβάστε περισσότερα

Σαραφίδου Μελίνα Ε.Υ.. Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας

Σαραφίδου Μελίνα Ε.Υ.. Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας Σαραφίδου Μελίνα Ε.Υ.. Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας Τρίκαλα, 19 Νοεμβρίου 2015 Έξυπνης Εξειδίκευσης Τι είναι; Τι Περιλαμβάνει; Στρατηγική προσέγγιση για την οικονομική ανάπτυξη, μέσω στοχοθετημένης υποστήριξης

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

«ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» 26/09/2016 Προδημοσίευση Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» http://www.eyde-etak.gr/central.aspx?sid=119i499i1288i646i491458&jscript=1 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Προδηµοσίευση ενιαίας δράσης ενισχύσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτοµίας «Ερευνώ Δηµιουργώ Καινοτοµώ»

Προδηµοσίευση ενιαίας δράσης ενισχύσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτοµίας «Ερευνώ Δηµιουργώ Καινοτοµώ» 1 Προδηµοσίευση ενιαίας δράσης ενισχύσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτοµίας «Ερευνώ Δηµιουργώ Καινοτοµώ» Βασικός στόχος της ενιαίας δράσης «Ερευνώ Δηµιουργώ Καινοτοµώ» είναι η σύνδεση της

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ)

Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) Νέα Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 Νέο ΕΣΠΑ Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα που υπεβλήθησαν είναι επτά τομεακά και δεκατρία περιφερειακά. Ο προϋπολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Ερευνώ, ηµιουργώ, Kαινοτοµώ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Ερευνώ, ηµιουργώ, Kαινοτοµώ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Ερευνώ, ηµιουργώ, Kαινοτοµώ www.gsrt.gr Η Γενική Γραµµατεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) Η ΓΓΕΤ αποτελεί τον αρµόδιο φορέα για τον

Διαβάστε περισσότερα

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation Παραδοτέο 2.2.2 ΣΥΝΟΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Ή ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ Θεσσαλονίκη, Αύγουστος 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σύνθεση Πολιτικής...3 Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

K N O W L E D G E C L U S T E R S ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & CLUSTERS

K N O W L E D G E C L U S T E R S ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & CLUSTERS K N O W L E D G E C L U S T E R S ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & CLUSTERS ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΡΑΣΕΙΣ ΕΤΠΑ 2000-2006 Σ Τ Ο Χ Ο Σ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ & ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ»

«ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ & ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (ΕΠΑνΕΚ)» ΤΟΥ ΕΣΠΑ 201-2020 «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ & ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S. Services in South Aegean. Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S. Services in South Aegean. Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S Ιnnοvation for Sustainable Tourism & Services in South Aegean Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο DG REGIO ΥΠ.ΟΙ.Ο Το Πρόγραµµα Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2017

ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2017 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ (ΠΕΔ) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2017 ΚΟΜΟΤΗΝΗ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2017 Α. ΣΤΟΧΟΙ Στόχος Α: Συμβολή στην άμβλυνση των αναπτυξιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΤΗΣΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 1 ΕΤΗΣΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό σημείωμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ»

Ενημερωτικό σημείωμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» Ενημερωτικό σημείωμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» ΜΑΡΤΙΟΣ 2017 2Ενημερωτικό για τη δράση «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» Βασικός στόχος της ενιαίας δράσης «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» που χρηματοδοτείται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ. Ηµεροµηνία: Α.Π.: 5893/ Α2/ 246

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ. Ηµεροµηνία: Α.Π.: 5893/ Α2/ 246 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΝΑ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ, ΟΜΗ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ RESTART Μετά από ένα µεγάλο διάστηµα χωρίς µεγάλες Προσκλήσεις Υποβολής Προτάσεων.

ΑΡΧΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ, ΟΜΗ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ RESTART Μετά από ένα µεγάλο διάστηµα χωρίς µεγάλες Προσκλήσεις Υποβολής Προτάσεων. ΑΡΧΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ, ΟΜΗ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ RESTART 2016-2020 RESTART.. Μετά από ένα µεγάλο διάστηµα χωρίς µεγάλες Προσκλήσεις Υποβολής Προτάσεων. Για ένα πλαίσιο εφαρµογής µε πιο απλούς κανόνες

Διαβάστε περισσότερα

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας.

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας Ιωάννινα, 27 Μαρτίου 2015, Ενημερωτικό Τεχνικό Σεμινάριο ECOFUNDING 1 Το Επιμελητήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Συγκρότηση Εθνικού Περιβαλλοντικού Δικτύου Ε.ΠΕ.ΔΙ. (Κ.Υ.Α με αρ / , άρθρο 3, παρ.4)

ΘΕΜΑ: Συγκρότηση Εθνικού Περιβαλλοντικού Δικτύου Ε.ΠΕ.ΔΙ. (Κ.Υ.Α με αρ / , άρθρο 3, παρ.4) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ Ταχ. Δ/νση : Ευρυτανίας και Ιτέας 2 Ταχ. Κωδ. : 115 23 Αθήνα Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

«ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΕΣΠΑ 2014-2020 «ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 2 Σελ. ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. στο ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. στο ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Λαμία, 28 Ιουνίου 2018 Α.Π: 28693 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ ΜΕ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Ολοκληρωµένα Προγράµµατα, Πρωτοβουλίες και Δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων Καινοτομίας Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000 2006 Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟ 2.5 Ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α. ΤΕΥΧΟΣ 1: ΙΟΥΛΙΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α. ΤΕΥΧΟΣ 1: ΙΟΥΛΙΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 Ενημερωτικό Δελτίο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α. ΤΕΥΧΟΣ 1: ΙΟΥΛΙΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Χαιρετισμός - Μήνυμα του κ. Θεοδωρίδη Ι. Θεόδωρου Προέδρου Δ.Σ και Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά στοιχεία για την Κρατική Χρηματοδότηση για δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης. Συνάντηση εργασίας ΕΚΤ Δρ Νένα Μάλλιου Αθήνα,

Στατιστικά στοιχεία για την Κρατική Χρηματοδότηση για δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης. Συνάντηση εργασίας ΕΚΤ Δρ Νένα Μάλλιου Αθήνα, Στατιστικά στοιχεία για την Κρατική Χρηματοδότηση για δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης Συνάντηση εργασίας ΕΚΤ Δρ Νένα Μάλλιου Αθήνα, 24.10.2013 ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό σημείωμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ»

Ενημερωτικό σημείωμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» Ενημερωτικό σημείωμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» ΣΕΠΤΈΜΒΡΙΟΣ 2016 2Ενημερωτικό για τη δράση «Ερευνώ - Δημιουργώ Καινοτομώ» Βασικός στόχος της ενιαίας δράσης «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» που χρηματοδοτείται

Διαβάστε περισσότερα

Προδημοσίευση προκηρύξεων Διμερούς Ε&Τ Συνεργασίας

Προδημοσίευση προκηρύξεων Διμερούς Ε&Τ Συνεργασίας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Προδημοσίευση προκηρύξεων Διμερούς Ε&Τ Συνεργασίας Στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας και των εν ισχύ διμερών Συμφωνιών Ε&Τ συνεργασίας με άλλες χώρες,

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας KA2 Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών Αναμενόμενα αποτελέσματα Τα σχέδια που υποστηρίζονται στο πλαίσιο αυτής της Δράσης αναμένονται να επιφέρουν τα παρακάτω αποτελέσματα: Καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για την Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Τελικά στοιχεία GBAORD

Συλλογή & επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για την Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Τελικά στοιχεία GBAORD Συλλογή & επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για την Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Τελικά στοιχεία GBAORD 2008-2012 Αθήνα, 26.03.2013 ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ GBAORD GBAORD

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000 2006 Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟ 2.1 Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΕΣΕΤ)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΕΣΕΤ) Εκδήλωση ΣΕΒ Παραγωγική Ανασυγκρότηση & Τεχνολογικές Προτεραιότητες Επιχειρηματικότητα και Έρευνα μια νέα εταιρική σχέση για μια ανταγωνιστική οικονομία 6 Νοεμβρίου 2012 Σταμάτιος Κριμιζής (Πρόεδρος),

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 1 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΜΕΤΡΟΥ 4.7 «ENΙΣΧΥΣΗ ΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ»

ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 1 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΜΕΤΡΟΥ 4.7 «ENΙΣΧΥΣΗ ΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» Ειδική Υπηρεσία ιαχείρισης Π.Ε.Π Στερεάς Ελλάδας 2000-2006 Πρόσκληση στο Μέτρο 4.7 ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 1 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΜΕΤΡΟΥ 4.7 «ENΙΣΧΥΣΗ ΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» ΜΕΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας & Επιχειρηματική Ανακάλυψη στον τομέα των ενεργειακών εφαρμογών

Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας & Επιχειρηματική Ανακάλυψη στον τομέα των ενεργειακών εφαρμογών Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας & Επιχειρηματική Ανακάλυψη στον τομέα των ενεργειακών εφαρμογών Άλκηστις Σταθοπούλου Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι, Σήµερα η ανταγωνιστικότητα δεν είναι πλέον θέµα κόστους, αλλά θέµα ποιότητας και υψηλής προστιθέµενης αξίας.

Κυρίες και Κύριοι, Σήµερα η ανταγωνιστικότητα δεν είναι πλέον θέµα κόστους, αλλά θέµα ποιότητας και υψηλής προστιθέµενης αξίας. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Κυρίες και Κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνοµαι σε ένα τόσο εκλεκτό ακροατήριο και θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους. Είναι πράγµατι

Διαβάστε περισσότερα

Άξονας προτεραιότητας:03, 03Σ. Επενδυτική προτεραιότητα:1β (/) Δημόσια Δαπάνη: 30 εκ

Άξονας προτεραιότητας:03, 03Σ. Επενδυτική προτεραιότητα:1β (/) Δημόσια Δαπάνη: 30 εκ Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2017 Κέντρα Ικανότητας σε τομείς της RIS3 2 Άξονας προτεραιότητας:03, 03Σ Επενδυτική προτεραιότητα:1β (/) ΕιδικόςΣτόχος: 3.1 Δημόσια Δαπάνη: 30 εκ Κρατικές ενισχύσεις για ανάπτυξη δικτύων

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορές και Εφοδιαστική αλυσίδα. στην Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης

Μεταφορές και Εφοδιαστική αλυσίδα. στην Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης Μεταφορές και Εφοδιαστική αλυσίδα Δρ Σωτήρης Παυλέας Ειδικός Σύμβουλος, Γραφείο Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας στην Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης Συνάντηση Εργασίας Αθήνα, 20 Μαΐου 2016

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Υλοποίησης Οριζοντίων Δράσεων και Προγραμμάτων

Υπηρεσία Υλοποίησης Οριζοντίων Δράσεων και Προγραμμάτων Υπηρεσία Υλοποίησης Οριζοντίων Δράσεων και Προγραμμάτων Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2011 Υπεύθυνος Μονάδας, Δημήτρης Σανόπουλος Εισαγωγή (Αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΤΗΣΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΤΗΣΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

Διαβάστε περισσότερα

2η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014 2020

2η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014 2020 ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 2η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014 2020 Απρίλιος 2013 Στόχος της Εγκυκλίου

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισµός Έργου

Απολογισµός Έργου Υπουργείο Ανάπτυξης Γενική Γραµµατεία Έρευνας και Τεχνολογίας Απολογισµός Έργου 2004-2007 Κάθε χρόνο και καλύτερα Εισαγωγικό σηµείωµα Κατά τη διάρκεια των τριών ετών 2004-2007, που σχεδόν συµπίπτουν και

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Περιεχόμενα 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ 2. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ 3. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Σελ. 1 ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΠ Τον Ιούλιο του 2004, υποβλήθηκε στην Ε.Ε. το τελικό προτεινόµενο κείµενο για την αναθεώρηση του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Το προτεινόµενο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Βασικός στόχος της δράσης «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Επιμελητήριο Σερρών Πέμπτη 18.06.2015. Γιώργος Εμμανουηλίδης Τμήμα Μελετών και Έρευνας ΕΒΕΘ

Επιμελητήριο Σερρών Πέμπτη 18.06.2015. Γιώργος Εμμανουηλίδης Τμήμα Μελετών και Έρευνας ΕΒΕΘ Παρουσίαση της Δράσης Συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρήσεων του ΕΒΕΘ, έργο Smart Specialization, Πρόγραμμα «Ελλάδα - Βουλγαρία 2007-2013», στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΣΥΝΟΨΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΣΥΝΟΨΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Μέτρο 3.1: Ενθάρρυνση Επιχειρηματικής Δράσης (Ενέργεια 3.1.1) Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΣΥΝΟΨΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Η ελληνική εκπαίδευση δεν έχει δώσει, μέχρι σήμερα την απαιτούμενη βαρύτητα στα θέματα απασχόλησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 10: «Ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης»

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 10: «Ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 10: «Ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης» Στρατηγική Η ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου μέσω α) της προώθησης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ TOMEA ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2020 2020 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ PACMAN ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ PACMAN ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ PACMAN ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «Ηµερίδα για τον Αγροδιατροφικό Τοµέα Παρουσίαση Τοπικών Προϊόντων µε Γευσιγνωσία» ιοργάνωση: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΙΛΚΙΣ Κιλκίς, 31 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06)

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Η χώρα μας είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Θ Ε Μ Α Τ Ο Λ Ο Γ Ι Ο 2 0 1 5 2 0 1 6 ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Θ Ε Μ Α Τ Ο Λ Ο Γ Ι Ο 2 0 1 5 2 0 1 6 ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Θ Ε Μ Α Τ Ο Λ Ο Γ Ι Ο 2 0 1 5 2 0 1 6 ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΙΟΥΛΙΟΣ 2014 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με σκοπό την επίτευξη των στρατηγικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2018

ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2018 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ (ΠΕΔ) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2018 ΚΟΜΟΤΗΝΗ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2018 Α. ΣΤΟΧΟΙ Στόχος Α: Συμβολή στην άμβλυνση των αναπτυξιακών

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιόδου Ο ρόλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιόδου Ο ρόλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιόδου 2014-2020. Ο ρόλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΗΜΕΡΙΔΑ REGEOCITIES Αθήνα, 22 Μαΐου 2013 Εισηγητής: Μιχάλης Γ. Γκούμας, Δρ. Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ΕΥ ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ΕΥ ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ΕΥ ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου Περιφερειακό Συµβούλιο Νοτίου Αιγαίου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ 2007-2013 Ενηµέρωση για το Σχέδιο Επιχειρησιακού Προγράµµατος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών Προτεραιοποίηση Δράσεων του Τομέα σε σχέση με την επικείμενη Πρόσκληση Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Πρόσκληση υπό Ανάπτυξη και Διαβούλευση Τεχνολογίες Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

«Συνεχιζόµενη επαγγελµατική κατάρτιση Εκπαίδευση και αρχική κατάρτιση»

«Συνεχιζόµενη επαγγελµατική κατάρτιση Εκπαίδευση και αρχική κατάρτιση» «Συνεχιζόµενη επαγγελµατική κατάρτιση Εκπαίδευση και αρχική κατάρτιση» Ελένη Κρικέλα, Προϊσταµένη Μονάδας Γ ΕΥΣΕΚΤ ράσεις Επαγγελµατικής Κατάρτισης Συγχρηµατοδοτούµενες από το ΕΚΤ στα Επιχειρησιακά Προγράµµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ Στρατηγική Προτεραιότητες - Αρχιτεκτονική. Ιωάννης Φίρμπας Γενικός Διευθυντής Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ

ΕΣΠΑ Στρατηγική Προτεραιότητες - Αρχιτεκτονική. Ιωάννης Φίρμπας Γενικός Διευθυντής Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ ΕΣΠΑ 2014-2020 Στρατηγική Προτεραιότητες - Αρχιτεκτονική Ιωάννης Φίρμπας Γενικός Διευθυντής Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ Βασικές αλλαγές νέας περιόδου Ο Κανονισμός δημιουργεί ένα πολύ στενό πλαίσιο διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013 Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013 Από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 25 Απριλίου 2013 θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Πόροι ΕΤΑΚ Προγραμματικής Περιόδου

Πόροι ΕΤΑΚ Προγραμματικής Περιόδου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ MINISTRY OF ΠΑΙΔΕΙΑΣ, EDUCATION ΕΡΕΥΝΑΣ AND RELIGIOUS ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ AFFAIRS, CULTURE AND SPORTS Υλοποίηση της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης 2014-2020 Τομέας: «Τεχνολογίες Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΣ Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics)

ΤΟΣ Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics) ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics) Τομεακό Σχέδιο Αθήνα, 03.04.2014 Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια σύνθεση των απόψεων που μέχρι τώρα διατυπώθηκαν από Υπηρεσίες, Κοινωνικούς Εταίρους

Διαβάστε περισσότερα

3. Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Εφαρµογών Στερεών Καυσίµων 5%.

3. Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Εφαρµογών Στερεών Καυσίµων 5%. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Στο παρόν κεφάλαιο παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά του Φορέα υλοποίησης και διαχείρισης του προτεινόµενου έργου, τα οποία διαµορφώνονται πάντα µε βάση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΤΑΚ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2020 Το

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρο 3.5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΣΥΝΟΨΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Ειδικότερα η ενότητα περιλαµβάνει:

Μέτρο 3.5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΣΥΝΟΨΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Ειδικότερα η ενότητα περιλαµβάνει: Μέτρο 3.5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΣΥΝΟΨΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ειδικότερα η ενότητα περιλαµβάνει: Συνοπτική παρουσίαση υπάρχουσας κατάστασης : Οι ενέργειες του µέτρου αυτού αποσκοπούν στην δηµιουργία θετικού περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ 3 ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΗ 3 ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Σελ. 1 ΠΡΟΤΑΣΗ 3 ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΠ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Πρόταση Αναθεώρησης ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας Από τη αρχή του χρόνου έχει ξεκινήσει η προετοιμασία της τελικής αναθεώρησης του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΜΕΡΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ Ε&Τ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ 2019

ΔΙΜΕΡΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ Ε&Τ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ 2019 ΔΙΜΕΡΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ Ε&Τ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ 2019 Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης ερευνητικών έργων στη Δράση Εθνικής Εμβέλειας - Κωδικός Πρόσκλησης 020ΚΕ - Κωδικός ΟΠΣ 3479 Εν συντομία

Διαβάστε περισσότερα

Η Εθνική Πολιτική για τις Ερευνητικές Υποδοµές Ε. Σ Ο Φ Ο Υ Λ Η Γ Γ Ε Τ - Ι Ε Υ Θ Υ Ν Σ Η Σ Χ Ε Ι Α Σ Μ Ο Υ Κ Α Ι Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ Οι Ερευνητικές Υποδοµές ιαδραµατίζουν σηµαντικό ρόλο στην

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης Ταχ. Δ/νση : Ταχ. Κώδικας : Πληροφορίες: Τηλέφωνο : Fax : Email : ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (Β ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ)

ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (Β ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ) ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (Β ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ) Πέμπτη (5η) τροποποίηση της Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης ερευνητικών έργων στην Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ 2 ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΗ 2 ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Σελ. 1 ΠΡΟΤΑΣΗ 2 ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΠ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Στόχος της αναθεώρησης του Προγράµµατος είναι η διασφάλιση ρεαλιστικών προϋποθέσεων υλοποίησης των στόχων και των έργων, µε

Διαβάστε περισσότερα

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω:

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Ομιλία Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων Του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Κυρίου Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ 2014-2020 Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής. ρ Μαρία Κωστοπούλου

ΕΣΠΑ 2014-2020 Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής. ρ Μαρία Κωστοπούλου ΕΣΠΑ 2014-2020 Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής ρ Μαρία Κωστοπούλου Προϊσταμένη Μονάδας Α Στρατηγικής και παρακολούθησης πολιτικών Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ Ε.Π. ΔΕΠΙΝ

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ Ε.Π. ΔΕΠΙΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ 2 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Π. ΔΕΠΙΝ 2007-2013. (ΛΟΥΤΡΑΚΙ 20/03/2009) Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 4ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ Ε.Π. «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 4ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ Ε.Π. «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 4ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ Ε.Π. «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» 2014-2020 30 Νοεμβρίου 2018 Σύγκλιση Επιτροπής Παρακολούθησης - Ημερήσια

Διαβάστε περισσότερα

Προπαρασκευαστική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Προπαρασκευαστική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Προπαρασκευαστική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Υφιστάμενη και επιθυμητή κατάσταση του οικονομικού δυναμικού σε περιοχές εκτός της περιοχής της ελληνικής πρωτεύουσας 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτή η προπαρασκευαστική

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο (2014-2020) Βασικά σημεία και διερευνητικές προσεγγίσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο (2014-2020) Βασικά σημεία και διερευνητικές προσεγγίσεις Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο (2014-2020) Βασικά σημεία και διερευνητικές προσεγγίσεις Εμμανουέλα Κουρούση Μονάδα Β Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων

Διαβάστε περισσότερα