Νοσηλευτική προσέγγιση στο διαβητικό πόδι

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Νοσηλευτική προσέγγιση στο διαβητικό πόδι"

Transcript

1 Νοσηλευτική προσέγγιση στο διαβητικό πόδι Νικολαϊδης Αθανάσιος, Τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων- Νοσηλευτής. Διαβητολογικό κέντρο Γ.Ν Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης

2 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΌ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΗΓΗ

3 Διαβητικό πόδι

4 Διαβητικό πόδι Ορισμός Με τον όρο διαβητικό πόδι εννοούμε αλλοιώσεις στο πόδι όπου γίνονται από τον αστράγαλο μέχρι και τα δάχτυλα. Σύμφωνα με την Π.Ο.Υ. διαβητικό πόδι ορίζεται ως εξέλκωση, λοίμωξη ή και καταστροφή των εν τω βάθει ιστών του άκρου ποδός που σχετίζονται με νευροπάθεια και περιφερική αγγειοπάθεια σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη.

5 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ (Π.Ο.Υ.) Αύξηση διαβητικών αρρώστων έως 70% στην επόμενη 20ετία. Σήμερα νοσούν 200 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ το 2030 προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 340 εκατομμύρια. Ένας στους οκτώ (1-8) ασθενείς θα αναπτύξει έλκος. Το έλκος του άκρου ποδός και ένας πιθανός ακρωτηριασμός είναι το πιο επίφοβο σενάριο για κάθε διαβητικό.

6 Το μέγεθος του προβλήματος φορές μεγαλύτερος κίνδυνος ακρωτηριασμού από μη διαβητικούς ασθενείς % των ακρωτηριασμών αφορούν διαβητικούς ασθενείς. 85% των διαβητικών ελκών προϋπάρχουν των μη τραυματικών ακρωτηριασμών διαβητικών.

7 Το μέγεθος του προβλήματος ΤΑ ΕΛΚΗ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ 85% ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ. Αύξηση διαβητικών αρρώστων έως 70% στην επόμενη 20ετία.

8 Το μέγεθος του προβλήματος Το 25% των ενηλίκων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη θα αναπτύξει νευροπαθητικό, ισχαιμικό ή νευροισχαιμικό έλκος στο πόδι κατά την διάρκεια της ζωής του.

9 Το μέγεθος του προβλήματος Το 40-60% όλων των μη τραυματικών μεγάλων ακρωτηριασμών των κάτω άκρων γίνονται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη!

10 Συχνότητα παθήσεων -Διαβητικού Ποδιού 2% ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΌ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ

11 Οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν το διαβητικό πόδι Διαβητική νευροπάθεια Περιφερική αγγειοπάθεια Ο συνδυασμός και των δύο.

12 Πως επιδρά η διαβητική νευροπάθεια Προσβολή αισθητικών νεύρων Απώλεια αίσθησης Ζεστού Ψυχρού Πόνου Δόνησης αφής

13 Τραυματισμοί που δεν τους αντιλαμβανόμαστε Μηχανικός τραυματισμός Τραυματισμός υπό πίεση Θερμικός τραυματισμός

14 Προσβολή κινητικών νεύρων παραμορφώσεις άκρων ποδιών

15 Σφυροδακτυλία Παραμορφώσεις κάτω άκρου εξαιτίας της περιφερικής νευροπάθειας Κότσι Προπέτεια κεφαλών μεταταρσίου

16 Στάδια εμφάνισης έλκους Σχηματισμός κάλου λόγω υπερβολικής πίεσης Πρόκληση αιματώματος Ρήξη του δέρματος Λοίμωξη στους εν τω βάθει ιστούς

17 Διαβητικό πόδι Αποτελεί κύρια αιτία εισαγωγής στα νοσοκομεία. Το διαβητικό πόδι αποτελεί προληπτή νόσο. Η προσέγγιση του διαβητικού ποδιού γίνεται από ομάδα επιστημόνων που αρμονικά συνεργαζόμενοι επιτυγχάνουν σημαντική μείωση των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη αναφορικά με τα κάτω άκρα (teamwork).

18 Ομάδα φροντίδας διαβητικού ποδιού - TEAMWORK ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ/ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ΠΟΔΙΑΤΡΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

19 Κύριο έργο της ομάδας φροντίδας διαβητικού ποδιού 1. Πρόληψη 2. Έγκυρη - έγκαιρη διάγνωση 3. Πολύπλευρη εξειδικευμένη αντιμετώπιση των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων του διαβητικού ποδιού. 4. Επιλογή κατάλληλων επιθεμάτων, παπουτσιών και πάτων για διαβητικούς. 5.Ψυχολογική υποστήριξη. 6. Αγωγή και πρόληψη υγείας στην κοινότητα. 7. Καταγραφή

20 Ρόλος του εξειδικευμένου νοσηλευτή στη φροντίδα διαβητικού ποδιού 1. Πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου. 2. Αξιολόγηση Ταξινόμηση εκτίμηση διαβητικού έλκους. 3. Εξειδικευμένη φροντίδα ( νεαροποίηση του έλκους ). 4. Χρήση κατάλληλων επιθεμάτων.

21 Ρόλος του εξειδικευμένου νοσηλευτή στη φροντίδα διαβητικού ποδιού 5. Αποφόρτιση ( των ευαίσθητων περιοχών των άκρων ). 6. Εκπαίδευση ασθενούς και του περιβάλλοντός του στην φροντίδα του διαβητικού ποδιού. 7. Ενθάρρυνση για καλό μεταβολικό έλεγχο. 8. Ψυχολογική υποστήριξη προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν σε δραστηριότητες αυτοφροντίδας.

22 Πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου. Τα άτομα που έχουν επαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με το διαβήτη ενεργοποιούνται αποτελεσματικά στη λήψη μέτρων πρόληψης και θεραπείας των επιπλοκών της νόσου.

23 Αξιολόγηση Ταξινόμηση εκτίμηση διαβητικού έλκους Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν το πόδι είναι νευροπαθητικό ή νευροισχαιμικό. Κλινική εκτίμηση θερμοκρασίας, ψηλάφηση σφίξεων, Doppler μονοινίδια από νάιλον, εργαστηριακού ελέγχου. Η εκτίμηση της βαρύτητας του έλκους σύμφωνα με τη σταδιοποίηση κατά Wagner

24 Εξειδικευμένη φροντίδα (νεαροποίηση του έλκους ) 1. Καθαρισμός του έλκους με έκπλυση με φυσιολογικό ορό. 2. Νεαροποίηση του έλκους (Απομάκρυνση κάθε μη βιώσιμου και νεκρωμένου ιστού από τη περιοχή του έλκους). 3. Απομάκρυνση τυλώδους ιστού.

25 Καθαρισμός Νεαροποίηση του έλκους «Μετατροπή του χρονίου έλκους σε οξύ»

26 Χρήση κατάλληλων επιθεμάτων Να απορροφούν τις εκκρίσεις και να διατηρούν το τραύμα καθαρό Να επιτρέπουν την ανταλλαγή O2 - CO2 και την υδρατμοδιαπερατότητα Να συντελούν στη σωστή διαχείριση της υγρασίας του τραύματος Να παρέχουν δυνατότητα για εύκολη εφαρμογή και σωστή χρήση

27 Χρήση κατάλληλων επιθεμάτων Να μειώνουν το αίσθημα του πόνου καθώς αποφεύγεται ο τραυματισμός των νευρικών απολήξεων. Να προστατεύουν το τραύμα από μηχανικούς τραυματισμούς εφόσον δεν κολλούν στο τραύμα και ο νέος ιστός δεν καταστρέφεται. Να αποφεύγεται η μόλυνση των ελκών λόγω αδιαπερατότητας των περισσοτέρων. Να αποφεύγεται η περαιτέρω μόλυνση με τη χρήση μικροβιοκτόνων παραγόντων (άργυρος)

28 Αποφόρτιση ( των ευαίσθητων περιοχών των άκρων ). Να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα πέλματα και υποδήματα για την αποφόρτιση του άκρου. Οι επιπλοκές από σακχαρώδη διαβήτη οδηγούν τη δομή των ποδιών σε αλλαγές με αποτέλεσμα τα κοινά υποδήματα να κρίνονται ακατάλληλα προς χρήση. Συνεπακόλουθα οι ασθενείς είναι αναγκαίο να καταφεύγουν σε κατασκευή ιατρικών υποδημάτων που θα τηρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις και τα ανάλογα χαρακτηριστικά:

29 Αποφόρτιση ( των ευαίσθητων περιοχών των άκρων ). Άκαμπτη σόλα για να μοιράζεται το βάρος σε όλη την πελματιαία επιφάνεια. Ανασήκωση του πρόσθιου μέρους για ξεκούραστο βάδισμα και αποφόρτιση των μεταταρσίων και των δακτύλων. Φαρδιά υποδήματα για να φιλοξενούν τυχόν παραμορφώσεις. Χωρίς ραφή και επένδυση με αφρώδη διπλή φόδρα προς αποφυγή τραυματισμών. Σκληρή υποστήριξη της πτέρνας (περίπου 22 χιλ) Ελαστική αντιολισθητική ανθεκτική σόλα για σταθερό βάδισμα.

30 Εκπαίδευση ασθενούς και του περιβάλλοντός του στην φροντίδα του διαβητικού ποδιού. Η εκπαίδευση που γίνεται με δομημένo και οργανωμένο τρόπο, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη. Η εκπαίδευση μπορεί να επιτευχθεί με ατομική ή ομαδική διδασκαλία.

31 Εκπαίδευση ασθενούς και του περιβάλλοντός του στην φροντίδα του διαβητικού ποδιού. Η διαδικασία της εκπαίδευσης μπορεί να περιλαμβάνει: απλές συμβουλές, σεμινάρια σε ομάδες ασθενών, προβολή ταινιών, φυλλάδια και φωτογραφίες. ομαδική συζήτηση, έτσι τα μέλη των ομάδων έχουν την ευκαιρία να αποκομίσουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την κατάστασή τους μέσω της συνεχούς ανταλλαγής απόψεων μεταξύ τους.

32 Εκπαίδευση ασθενούς και του περιβάλλοντός του στην φροντίδα του διαβητικού ποδιού. Ο ασθενής θα πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει τα πιθανά προβλήματα των ποδιών του και τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνει. Ο εξειδικευμένος νοσηλευτής που παίζει το ρόλο του εκπαιδευτή θα πρέπει να δίνει σαφείς και απλές οδηγίες για την καθημερινή φροντίδα των ποδιών των ασθενών με ΣΔ.

33 ΚΑΝΟΝΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ Καθημερινό πλύσιμο και στέγνωμα των ποδιών σε νερό που η θερμοκρασία του να ελέγχεται με προσοχή. Αποφυγή χημικών & κοπτικών εργαλείων για αφαίρεση των κάλων. Παρατήρηση των ποδιών για πληγές, ερυθρότητα σκασίματα. κ.α

34 ΚΑΝΟΝΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ Εφαρμογή ενυδατικής κρέμας σε ξηρό δέρμα. Προτιμούμε κάλτσες χωρίς ραφές. Όχι στο περπάτημα με γυμνά πόδια. Επικοινωνία για καθοδήγηση και άμεση βοήθεια.

35 Ενθάρρυνση για καλό μεταβολικό έλεγχο Σάκχαρο,πίεση, λιπιδαιμικό προφίλ, πρέπει να ναι καλά ρυθμισμένα. Χάσιμο βάρους. Διακοπή καπνίσματος.

36 Συμπεράσματα Στόχος της νοσηλευτικής προσέγγισης στο διαβητικό πόδι είναι η ενθάρρυνση του ασθενή να ενεργοποιήσει τις δραστηριότητες αυτοφροντίδας σχετικά με την περιποίηση των κάτω άκρων.

37 Άξονες πρόληψης και φροντίδας διαβητικού ποδιού

38 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ ΕΛΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

39 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!

Βογιατζόγλου E, Βογιατζόγλου Δ. Γενικό Νοσοκομείο «Αμαλία. Δόνου Α.,

Βογιατζόγλου E, Βογιατζόγλου Δ. Γενικό Νοσοκομείο «Αμαλία. Δόνου Α., ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ. Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ, ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ». Μεϊμέτη Ε., Καφαντάρης Ι., Δόνου Α., Βογιατζόγλου E, Βογιατζόγλου Δ.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2-5 ΦΕΒΡΟΥΡΑΡΙΟΥ 2017 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Ιατρείου Διαβητικού. Φροντίδα Υγείας

Οργάνωση Ιατρείου Διαβητικού. Φροντίδα Υγείας Οργάνωση Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού στην Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας Νικόλαος Α. Τσώκος Παθολόγος Διαβητολόγος Επιμελητής Α Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Χαλκίδας Υπεύθυνος Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Levin E.M The Diabetic Foot 3 rd edition 1986. ιαβητολογικό Κέντρο Τζανείου Γ.Ν. Πειραιά

Levin E.M The Diabetic Foot 3 rd edition 1986. ιαβητολογικό Κέντρο Τζανείου Γ.Ν. Πειραιά Ίσως πουθενά αλλού στο ανθρώπινο σώµα δεν µπορούµε να παρατηρήσουµε τόσο καθαρά και σε τέτοια έκταση, τις καταστροφικές συνέπειες των επιπλοκών που επιφέρει ο Σ, όπως τις παρατηρούµε στα πόδια των ατόµων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟ Ι. ιάγνωση και Θεραπεία. Ενηµερωτικό Έντυπο

ΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟ Ι. ιάγνωση και Θεραπεία. Ενηµερωτικό Έντυπο ΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟ Ι ιάγνωση και Θεραπεία Ενηµερωτικό Έντυπο Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, ακολουθώντας σύγχρονες διεθνείς πρακτικές στην παροχή υπηρεσιών υγείας, δηµιούργησε το Κέντρο Μεταβολισµού και ιαβήτη.

Διαβάστε περισσότερα

Διάγνωση της νευροπάθειας Οδηγίες-πρόληψη. Δημ. Σκούτας

Διάγνωση της νευροπάθειας Οδηγίες-πρόληψη. Δημ. Σκούτας Διάγνωση της νευροπάθειας Οδηγίες-πρόληψη Δημ. Σκούτας Πόσα κλινικά σημεία χρειάζονται για την διάγνωση της περιφερικής διαβητικής Α: 2 Β: 3 Γ :4 Δ: 5 νευροπάθειας? Ε: 3 σημεία και ηλεκτροφυσιολογικός

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΔΑ)ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ)ΠΟΔΙΟΥ ΔΟΥΚΑΣ)Λ. ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ)Τ.Ε.Ι.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ)ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ)ΠΟΔΙΟΥ ΔΟΥΚΑΣ)Λ. ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ)Τ.Ε.Ι. ΦΡΟΝΤΙΔΑ)ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ)ΠΟΔΙΟΥ ΔΟΥΚΑΣ)Λ. ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ)Τ.Ε.Ι. ! ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ)ΠΟΔΙ Η))κλινική)κατάσταση)κατά)την)οποία παρατηρούνται)δερματικές)και)οστικές βλάβες)στα)κάτω)άκρα)))σε)άτομα)με)σ/δ. Έλκη Οιδήματα Πάχυνση)νυχιών

Διαβάστε περισσότερα

«Τοπική φροντίδα ελκών» Καθαρισµός

«Τοπική φροντίδα ελκών» Καθαρισµός «Τοπική φροντίδα ελκών» Καθαρισµός!ΜΙΧΑΗΛ!Γ.!ΨΑΛΛΑΣ! ΕΙΔΙΚΟΣ!ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ!2!ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ!! ΔΙΔΑΚΤΩΡ!ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ!ΑΘΗΝΩΝ! ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ!Α ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ!ΚΛΙΝΙΚΗΣ!!! 424!ΓΣΝΕ! Conflict!of!interest! ΔΕΝ!ΥΠΑΡΧΕΙ!ΚΑΜΙΑ!ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ!

Διαβάστε περισσότερα

Ορθοτεχνική υποστήριξη του διαβητικού ποδιού. Tι είναι και πότε χρειάζεται;

Ορθοτεχνική υποστήριξη του διαβητικού ποδιού. Tι είναι και πότε χρειάζεται; Ορθοτεχνική υποστήριξη του διαβητικού ποδιού. Tι είναι και πότε χρειάζεται; Κατερίνα Καψιμάνη Χημικός, Εκπαιδευμένη στην ορθοτεχνική υποστήριξη του ποδιού Η ορθοτεχνική υποστήριξη του ποδιού είναι η χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Νεότερες παρεµβάσεις στην πρόληψη και θεραπεία του διαβητικού ποδιού

Νεότερες παρεµβάσεις στην πρόληψη και θεραπεία του διαβητικού ποδιού Στρογγυλό τραπέζι Νεότερες παρεµβάσεις στην πρόληψη και θεραπεία του διαβητικού ποδιού Συντονιστής: Η. Ν. Μυγδάλης Β Παθολογική Κλινική και ιαβητολογικό Κέντρο, Γενικό Νοσοκοµείο ΝΙΜΤΣ, Αθήνα Οι διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

Προσοχή στις πληγές στα πόδια - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Πέμπτη, 05 Αύγουστος :10

Προσοχή στις πληγές στα πόδια - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Πέμπτη, 05 Αύγουστος :10 Γράφει: Νίκος Τεντολούρης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου της Α' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση ιατρείων διαβητικού ποδιού Η εμπειρία από την Κύπρο. Ανδρέας Στυλιανού MD, PhD Παθολόγος Διαβητολόγος Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας

Οργάνωση ιατρείων διαβητικού ποδιού Η εμπειρία από την Κύπρο. Ανδρέας Στυλιανού MD, PhD Παθολόγος Διαβητολόγος Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας Οργάνωση ιατρείων διαβητικού ποδιού Η εμπειρία από την Κύπρο Ανδρέας Στυλιανού MD, PhD Παθολόγος Διαβητολόγος Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας Η φροντίδα των διαβητικών ποδιών υπήρξε και εξακολουθεί να παραμένει

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Πανελλήνιο Συμπόσιο

3 ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Εταιρία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού 3 ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Καθαρισμός έλκους διαβητικού ποδιού ADDO TESFAYE ΙΑΤΡΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Α ΠΡΠ ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ Υπ. ΔΙΔΑΚΤΩΡ Α.Π.Θ. Καθαρισμός

Διαβάστε περισσότερα

Καλωσορίσατε στο πρώτο Ολοκληρωμένο Διαβητολογικό Κέντρο!

Καλωσορίσατε στο πρώτο Ολοκληρωμένο Διαβητολογικό Κέντρο! Καλωσορίσατε στο πρώτο Ολοκληρωμένο Διαβητολογικό Κέντρο! Η αλματώδης αύξηση της συχνότητας του Σακχαρώδη Διαβήτη δημιούργησε την ανάγκη ίδρυσης οργανωμένων Κέντρων, τα οποία διαθέτουν όλα τα σύγχρονα

Διαβάστε περισσότερα

διαβήτης & υγεία στα πόδια Aκολουθήστε τα σωστά βήματα!

διαβήτης & υγεία στα πόδια Aκολουθήστε τα σωστά βήματα! διαβήτης & υγεία στα πόδια Aκολουθήστε τα σωστά βήματα! www.menarinidiabetes.gr www.glucomen.gr Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο ζωτικής σημασίας σημεία του σώματος και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΝΕΚΡΩΤΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ.

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΝΕΚΡΩΤΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΝΕΚΡΩΤΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. Γεώργιος Λεβαντής 1, Ελένη Κυρίου 1, Ανδριάνα Δώνου 2, Ελευθέριος Βογιατζόγλου 2, Ελευθέριος Κουτσαντωνίου 1, Χαρίκλεια

Διαβάστε περισσότερα

Διαβήτης και πόδια, όλα όσα πρέπει να ξέρετε από την ποδιατρική ομάδα της Foot Forward

Διαβήτης και πόδια, όλα όσα πρέπει να ξέρετε από την ποδιατρική ομάδα της Foot Forward 2011 Διαβήτης και πόδια, όλα όσα πρέπει να ξέρετε από την ποδιατρική ομάδα της Foot Forward Το κείμενο επιμελήθηκε η Διαμάντω Μαλιώτου Παπασάββα www.foot-forward.com Και τις εικόνες η Ιωάννα Φιλίππου www.ioannaphilippou.com

Διαβάστε περισσότερα

Εμπειρία από την αντιμετώπιση προβλημάτων στην πρωτοβάθμια φροντίδα

Εμπειρία από την αντιμετώπιση προβλημάτων στην πρωτοβάθμια φροντίδα Εμπειρία από την αντιμετώπιση προβλημάτων στην πρωτοβάθμια φροντίδα Ποδολόγος Ειδικός ορθονυχιστής τ. Επιστημονικός συνεργάτης στο ιατρείο διαβητικού ποδιού του Γ.Ν.Παπαγεωργίου Μετεκπαίδευση στο Διαβητικό

Διαβάστε περισσότερα

Συντηρητική αντιµετώπιση οστεοµυελίτιδας Χρησιµότητα του σπινθηρογραφήµατος µε επισηµασµένα λευκά αιµοσφαίρια Παρουσίαση περιστατικού

Συντηρητική αντιµετώπιση οστεοµυελίτιδας Χρησιµότητα του σπινθηρογραφήµατος µε επισηµασµένα λευκά αιµοσφαίρια Παρουσίαση περιστατικού Συντηρητική αντιµετώπιση οστεοµυελίτιδας Χρησιµότητα του σπινθηρογραφήµατος µε επισηµασµένα λευκά αιµοσφαίρια Παρουσίαση περιστατικού Σ. Γεώργα 1, Χ. Μανές 2, Β. Nίκος 1, Λ. Δούκας 2, Α.Νικολαίδης 2, Τ.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ Αθήνα 7 / 4 / 2011 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ Αθήνα 7 / 4 / 2011 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Αθήνα 7 / 4 / 2011 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ Αριθ. Πρωτ. ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ Π04/3/106 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ.: 25 Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Πληροφορίες: Κ. Τσουρακάκη ΠΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζετε κάλτσες (κοντές ή μακριές) κάθε μέρα. Μη φοράτε κάλτσες με ραφές ή κάλτσες που στριμώχνουν τα δάκτυλα των ποδιών σας.

Αλλάζετε κάλτσες (κοντές ή μακριές) κάθε μέρα. Μη φοράτε κάλτσες με ραφές ή κάλτσες που στριμώχνουν τα δάκτυλα των ποδιών σας. ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΠΟΔΙΩΝ Ο διαβήτης μπορεί να μειώσει την κυκλοφορία και την αίσθηση στα πόδια σας. Το πόσο αντιλαμβάνεται κάποιος τις αλλαγές θερμοκρασίας, τον πόνο και την αφή μπορεί επίσης να μειωθεί.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ ΔΟΥΚΑΣ ΛΟΥΚΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ MSc ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Γ.Π.Ν.Θ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Conflict of interest Δεν υπάρχει καμία σύγκρουση

Διαβάστε περισσότερα

Κάπνισμα, Αγγειοπάθεια, Διαβητικό πόδι. Σχέσεις συνύπαρξης στην καθημερινότητα των ατόμων με ΣΔ

Κάπνισμα, Αγγειοπάθεια, Διαβητικό πόδι. Σχέσεις συνύπαρξης στην καθημερινότητα των ατόμων με ΣΔ Κάπνισμα, Αγγειοπάθεια, Διαβητικό πόδι. Σχέσεις συνύπαρξης στην καθημερινότητα των ατόμων με ΣΔ Σκούτας Δ, Κατσάνος Ι, Σιώμος Κ, Μελλίδης Χ, Σαπάκας Ι,Τσαβδαρίδης Ι, Ρογκότης Θ, Γεώργα Σ, Μούζα Ε, Μανές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ (ΕΜΕΔΙΠ)

ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ (ΕΜΕΔΙΠ) ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ (ΕΜΕΔΙΠ) ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χ. ΜΑΝΕΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θ. ΚΑΤΣΑΡΟΣ Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ν. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ ΤΑΜΙΑΣ: Σ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕΛΗ: Κ.

Διαβάστε περισσότερα

Μεταµόσχευση αυτόλογων κυττάρων σε διαβητικό πόδι ασθενούς µετά από χειρουργικό καθαρισµό και χρήση συσκευής συνεχούς αναρρόφησης υπό αρνητική πίεση.

Μεταµόσχευση αυτόλογων κυττάρων σε διαβητικό πόδι ασθενούς µετά από χειρουργικό καθαρισµό και χρήση συσκευής συνεχούς αναρρόφησης υπό αρνητική πίεση. Μεταµόσχευση αυτόλογων κυττάρων σε διαβητικό πόδι ασθενούς µετά από χειρουργικό καθαρισµό και χρήση συσκευής συνεχούς αναρρόφησης υπό αρνητική πίεση. Γ. Παναγούλιας 1, Π. Τσαπόγας 2, Ε. Διακουµοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ιαβητικό πόδι έλκη στα κάτω άκρα πρόληψη ακρωτηριασµών

ιαβητικό πόδι έλκη στα κάτω άκρα πρόληψη ακρωτηριασµών ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ Πόντου 104, 115 27 Αθήνα, Τηλ.: 210 7470089, Fax: 210 7470044 E-mail: emedip@otenet.gr, Web site: www.emedip.gr ιαβητικό πόδι έλκη στα κάτω άκρα πρόληψη ακρωτηριασµών

Διαβάστε περισσότερα

Διαβητικό πόδι: Eπιστηµονικό Πρόγραµµα. 15-17 Mαΐου 2015 Λευκωσία - Κύπρος Ξενοδοχείο Hilton Park Nicosia. Έλκη στα κάτω άκρα - Πρόληψη ακρωτηριασµών

Διαβητικό πόδι: Eπιστηµονικό Πρόγραµµα. 15-17 Mαΐου 2015 Λευκωσία - Κύπρος Ξενοδοχείο Hilton Park Nicosia. Έλκη στα κάτω άκρα - Πρόληψη ακρωτηριασµών 1Eτήσιο Ελληνοκυπριακό Συνέδριο Διαβητικό πόδι: Έλκη στα κάτω άκρα - Πρόληψη ακρωτηριασµών Eπιστηµονικό Πρόγραµµα Χορηγούνται δώδεκα (12) μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης από τον Παγκύπριο Ιατρικό

Διαβάστε περισσότερα

Εξέταση Διαβητικού Ποδιού από την ομάδα ποδιάτρων ποδολόγων της Foot Forward

Εξέταση Διαβητικού Ποδιού από την ομάδα ποδιάτρων ποδολόγων της Foot Forward Έχει υπολογιστεί ότι 250 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν Διαβήτη και αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 6% του πληθυσμού των ενηλίκων. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 380 εκατομμύρια μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA METEORA NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΕΑ GREECE

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA METEORA NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΕΑ GREECE Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει πολύ ινσουλίνη, ή όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγετε. Η ινσουλίνη

Διαβάστε περισσότερα

3. Διαβητικό Πόδι Ο Ρόλος του Νοσηλευτή στη Διαχείριση της Φροντίδας του Διαβητικού Ποδιού.

3. Διαβητικό Πόδι Ο Ρόλος του Νοσηλευτή στη Διαχείριση της Φροντίδας του Διαβητικού Ποδιού. 82 3. Διαβητικό Πόδι Ο Ρόλος του Νοσηλευτή στη Διαχείριση της Φροντίδας του Διαβητικού Ποδιού. Καμπίτση Μαρία Α Χειρουργική Κλινική «Τζάνειο» Νοσοκομείο Πειραιά ΠΕΡΙΛΗΨΗ Ο σακχαρώδης διαβήτης (Σ.Δ) είναι

Διαβάστε περισσότερα

PRINT SCREEN ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ:

PRINT SCREEN ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ: http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=85&articleid=14144&la=1 Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012 PRINT SCREEN ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ: ελτία Τύπου ΕΜΕ ΙΠ: 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο με ιεθνή Συμμετοχή ημοσίευση: 8-2-2012,

Διαβάστε περισσότερα

Αθηνά Καπράλου,MD Γενικός Χειρουργός. SOS ΙΑΤΡΟΙ, Μάρτιος 2014 XΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

Αθηνά Καπράλου,MD Γενικός Χειρουργός. SOS ΙΑΤΡΟΙ, Μάρτιος 2014 XΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ Αθηνά Καπράλου,MD Γενικός Χειρουργός SOS ΙΑΤΡΟΙ, Μάρτιος 2014 XΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ Σύντομα ιατρικά νέα Ενδιαφέροντα άρθρα Γνώμες ασθενών BIOFILMS Κύκλος του biofilm

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ. Αποτελέσματα από τα Ιατρεία Διαβητικού Ποδιού : Δευτεροβάθμια φροντίδα

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ. Αποτελέσματα από τα Ιατρεία Διαβητικού Ποδιού : Δευτεροβάθμια φροντίδα ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ Αποτελέσματα από τα Ιατρεία Διαβητικού Ποδιού : Δευτεροβάθμια φροντίδα Δρ., Μαγδαληνή Μπριστιάνου Δ/ντρια ΕΣΥ Υπεύθυνη Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού Παθολογική

Διαβάστε περισσότερα

Στο Δήμο Παλλήνης Φλεβική Θρόμβωση Δήμος Παλλήνης Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας κος Αθανάσιος Ζούτσος κα Πόπη Ζινέλη κος Δημήτριος Χριστοδουλάκης

Στο Δήμο Παλλήνης Φλεβική Θρόμβωση Δήμος Παλλήνης Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας κος Αθανάσιος Ζούτσος κα Πόπη Ζινέλη κος Δημήτριος Χριστοδουλάκης Στο Δήμο Παλλήνης Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η Ενημερωτική Εκδήλωση που διοργάνωσαν για τη Φλεβική Θρόμβωση ο Δήμος Παλλήνης και το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013, στο Δημαρχείο

Διαβάστε περισσότερα

με το Διαβητικό πόδι Μ, ΠαπαντωνίουΣ,Εξιάρα Δ,Γουλή Σκούτας Δ,Καραγιάννη Ε,Ρογκότη Ο,Παππά Τ,Δούκας, Λ,Σακαλή Κ,Μανές

με το Διαβητικό πόδι Μ, ΠαπαντωνίουΣ,Εξιάρα Δ,Γουλή Σκούτας Δ,Καραγιάννη Ε,Ρογκότη Ο,Παππά Τ,Δούκας, Λ,Σακαλή Κ,Μανές Το Κάπνισμα και η σχέση του με το Διαβητικό πόδι Σκούτας Δ,Καραγιάννη Δ,Γουλή Ο,Παππά Ε,Ρογκότη Μ, ΠαπαντωνίουΣ,Εξιάρα Τ,Δούκας, Λ,Σακαλή Κ,Μανές Χ. Διαβητολογικό Κέντρο Π.Γ.Ν.ΠαπαγεωργίουΠαπαγεωργίου

Διαβάστε περισσότερα

Χορηγούνται δώδεκα (12) μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο

Χορηγούνται δώδεκα (12) μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο Χορηγούνται δώδεκα (12) μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο XAΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Η Εταιρία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.) έχει συσταθεί με στόχο το συντονισμό

Διαβάστε περισσότερα

Φροντίδα ενήλικα με Σακχαρώδη Διαβήτη στο νοσοκομείο και στο σπίτι

Φροντίδα ενήλικα με Σακχαρώδη Διαβήτη στο νοσοκομείο και στο σπίτι Φροντίδα ενήλικα με Σακχαρώδη Διαβήτη στο νοσοκομείο και στο σπίτι Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος 2016 ΚΩΤΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑ, Αναπληρώτρια προϊσταμένη στην Α ΠΡΠ του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ Σακχαρώδης διαβήτης Ετυμολογία όρου «διαβαίνω»

Διαβάστε περισσότερα

Η αιτιοπαθογένεια του διαβητικού. εικόνα και χαρακτηριστικά των ασθενών αυτών. 6.Υπερβαρική. 2,Λ. ούκας. .Σκούτας

Η αιτιοπαθογένεια του διαβητικού. εικόνα και χαρακτηριστικά των ασθενών αυτών. 6.Υπερβαρική. 2,Λ. ούκας. .Σκούτας Η αιτιοπαθογένεια του διαβητικού ποδιού στη Βόρεια Ελλάδα. Κλινική εικόνα και χαρακτηριστικά των ασθενών αυτών..σκούτας 1 2, Καραγιάννη 2,Α.Μπίτζιος 2,Λ. ούκας 2,Ν Παπάνας 3,,Κ, Σουλής 4, Κ.ΚαραμόσχοςΚαραμόσχος

Διαβάστε περισσότερα

11/6/2015 ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ

11/6/2015 ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ Η ανάταξη επιτυγχάνεται με 3 τρόπους. Η επιλογή γίνεται από τον γιατρό βάση της κατάστασης του ασθενή. Α)Χειρισμοί Εφαρμόζεται έλξη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ (ΕΜΕΔΙΠ) Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ (ΕΜΕΔΙΠ) Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015 ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χ. ΜΑΝΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θ. ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ν. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ ΤΑΜΙΑΣ: Σ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕΛΗ: Κ. ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΗ Ν. ΠΑΠΑΝΑΣ Χ. ΛΟΥΠΑ Σε μείζονα «απειλή»

Διαβάστε περισσότερα

Τα πόδια μας, είναι πολύ πιο σημαντικά για την υγεία μας από όσο φανταζόμαστε και δίνοντας τους την κατάλληλη φροντίδα που τους αξίζει ωφελούμαστε.

Τα πόδια μας, είναι πολύ πιο σημαντικά για την υγεία μας από όσο φανταζόμαστε και δίνοντας τους την κατάλληλη φροντίδα που τους αξίζει ωφελούμαστε. Πέλματα Τα πόδια μας, είναι πολύ πιο σημαντικά για την υγεία μας από όσο φανταζόμαστε και δίνοντας τους την κατάλληλη φροντίδα που τους αξίζει ωφελούμαστε. Τα πόδια μπορεί να πονάνε εξαιτίας διάφορων εμβιομηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ (ΕΜΕΔΙΠ) Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ (ΕΜΕΔΙΠ) Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016 ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χ. ΜΑΝΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θ. ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ν. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ ΤΑΜΙΑΣ: Σ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕΛΗ: Κ. ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΗ Ν. ΠΑΠΑΝΑΣ Χ. ΛΟΥΠΑ Σε μείζονα «απειλή»

Διαβάστε περισσότερα

Φροντίδα διαβητικού ποδιού

Φροντίδα διαβητικού ποδιού Φροντίδα διαβητικού ποδιού Διαβητικό πόδι «Διαβητικό πόδι» ονομάζεται το πόδι ενός διαβητικού ασθενούς που έχει τον δυνητικό κίνδυνο επιπλοκών, οι οποίες περιλαμβάνουν φλεγμονή, εξέλκωση και/ή καταστροφή

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

Α.Τ.Ε.Ι.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Α.Τ.Ε.Ι.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Το δέρμα αποτελείται από 2 στιβάδες: i. Επιδερμίδα ii. Κυρίως δέρμα ή χόριο ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Κυριότερες λειτουργίες δέρματος: i.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Περιορισμοί της άσκησης σε άτομα με ΣΔ Παναγιώτης Β. Τσακλής PhD Καθηγητής Εµβιοµηχανικής Τµ Φυσικοθεραπείας - ΑΤΕΙΘ Dept Mechanical Engineering Fibers & Polymers Lab Massachusetts Institute of Technology

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Οι επιπλοκές του διαβήτη στον άκρο πόδα αποτελούν μια από τις συχνότερες αιτίες: νοσηρότητας,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Η ανάπτυξη φλεγμονής στο διαβητικό άκρο πόδα αποτελεί μια από τις συχνότερες

Διαβάστε περισσότερα

ιονύσιος Τσαντίλας 1, Απόστολος Ι. Χαζητόλιος 2, Κωνσταντίνος Τζιόμαλος 2, Τριαντάφυλλος ιδάγγελος 2, ημήτριος Παπαδημητρίου 3, ημήτριος Καραμήτσος 2

ιονύσιος Τσαντίλας 1, Απόστολος Ι. Χαζητόλιος 2, Κωνσταντίνος Τζιόμαλος 2, Τριαντάφυλλος ιδάγγελος 2, ημήτριος Παπαδημητρίου 3, ημήτριος Καραμήτσος 2 Η επίδραση της βουφλομεδίλης στην περιφερική μικροκυκλοφορία σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 χωρίς κλινικές εκδηλώσεις μικρο- ή μακροαγγειοπάθειας ιονύσιος Τσαντίλας 1, Απόστολος Ι. Χαζητόλιος

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Οργανωτική Επιτροπή

Διοικητικό Συμβούλιο. Οργανωτική Επιτροπή Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού Πρόεδρος: Αντιπρόεδρος: Γενικός Γραμματέας: Ταμίας: Μέλη: Μανές Χρήστος Κατσαρός Θωμάς Τεντολούρης Νικόλαος Καλλιγιάννη Κυριακή Παππάς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, Όλοι έχουμε αντιληφθεί την εκρηκτική εξάπλωση του Σακχαρώδους Διαβήτη, ο οποίος έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας και αποτελεί πλέον

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Σακχαρώδης Διαβήτης Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος με μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος Μετεκπαιδευθείσα στο Σακχαρώδη Διαβήτη Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ (ΕΜΕΔΙΠ) Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ (ΕΜΕΔΙΠ) Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014 ΠΡΟΕ ΡΟΣ: Χ. ΜΑΝΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕ ΡΟΣ: Θ. ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ν. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ ΤΑΜΙΑΣ: Κ.ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΗ ΜΕΛΗ: Α. ΠΑΠΠΑΣ Θ. ΜΕΣΗΜΕΡΗΣ A. ΚΑΜΑΡΑΤΟΣ Σε σύγχρονο «εφιάλτη»

Διαβάστε περισσότερα

Πιέσεις σε παπούτσια με πέλματα καμωμένα στα μέτρα

Πιέσεις σε παπούτσια με πέλματα καμωμένα στα μέτρα Παπούτσια για προσωρινή χρήση σε περίπτωση εξελκώσεων είτε στο μπροστινό μέρος του ποδιού είτε στη φτέρνα Κατασκευάζονται πέλματα για το κάθε πόδι και κάθε πρόβλημα ξεχωριστά στα οποία ελέγχεται η ικανοποιητική

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω Σκληρόδερµα;

Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Για να πληροφορηθώ µýëïò ôçò Σπάνιος ναι... Μόνος όχι Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών σπανίων παθήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ»

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ- ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΑΜΑΡΙΝΟΥΔΗ ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ερμηνει α των ευρημα των της απλής ακτινογραφι ας στο διαβητικό πόδι

Ερμηνει α των ευρημα των της απλής ακτινογραφι ας στο διαβητικό πόδι Ερμηνει α των ευρημα των της απλής ακτινογραφι ας στο διαβητικό πόδι Α. Θεοδωρακόπουλος Ειδικευόμενος Ακτινολογικό Εργαστήριο Γ.Ν. Παπαγεωργι ου Θεσσαλονι κη Διευθυντής: Ι. Τσιτουρι δης ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ To

Διαβάστε περισσότερα

«Ενημερωθείτε για την Υγεία σας, Ζήστε καλύτερα! Άνοια Νευροπαθητικός Πόνος λόγω Σακχαρώδη Διαβήτη Σεξουαλική Ζωή στην Τρίτη Ηλικία - Ακράτεια»

«Ενημερωθείτε για την Υγεία σας, Ζήστε καλύτερα! Άνοια Νευροπαθητικός Πόνος λόγω Σακχαρώδη Διαβήτη Σεξουαλική Ζωή στην Τρίτη Ηλικία - Ακράτεια» Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας και οι Δήμος Νεάπολης-Συκεών, στα πλαίσια της συνεργασίας τους για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα Υγείας και Πρόληψης, διοργάνωσαν

Διαβάστε περισσότερα

ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΑΝΤΩΝΗ ΑΡΙΣΤΕΑ

ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΑΝΤΩΝΗ ΑΡΙΣΤΕΑ ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΑΝΤΩΝΗ ΑΡΙΣΤΕΑ Κατάκλιση (bedsore - pressure της περιοχής sore) χαρακτηρίζεται η κυτταρική νέκρωση μιας περιοχής του σώματος που προκαλείται από διακοπή της μικροκυκλοφορίας στους ιστούς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 1 ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Αγγειοχειρουργός Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α Χειρουργική Κλινική Α.Π.Θ. Γ.Π.Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκη Διαβητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ Ι

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ Ι ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ Ι Ενότητα 9: Αθηνά Καλοκαιρινού Αναγνωστοπούλου Καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής Τομέας Δημόσιας Υγείας Εργαστήριο Κοινοτικής Νοσηλευτικής Αντιμετώπιση Νοσημάτων Φθοράς στο Νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα

Ερμηνει α των ευρημα των της MRI

Ερμηνει α των ευρημα των της MRI Ερμηνει α των ευρημα των της MRI A.Σ.Μπιντούδη Υπεύθυνη Μυοσκελετικού Τμήματος Ακτινολογικό Εργαστήριο Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκη Διευθυντής: Ι. Τσιτουρίδης ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Εμφανίζεται μετά από μακροχρόνια

Διαβάστε περισσότερα

"Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα"

Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα "Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα" Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Ιατρικό Σύλλογο και το Σύνδεσμο Νοσηλευτών η κατ οίκον

Διαβάστε περισσότερα

CURRICULUM VITAE ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

CURRICULUM VITAE ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ CURRICULUM VITAE ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 1. Επώνυμο Βογιατζόγλου 2. Όνομα Ελευθέριος 3. Ημερομηνία Γεννήσεως 28.06.81 4. Εθνικότητα Έλληνας 5. Οδός Επαγγελματική Στέγη: Ευαγγελικής Σχολής 3-5, Νέα Ιωνία, Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΙΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΟ, «κότσι», «Hallux Valgus»

ΒΛΑΙΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΟ, «κότσι», «Hallux Valgus» ΒΛΑΙΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΟ, «κότσι», «Hallux Valgus» 1. ΓΕΝΙΚΑ Τι είναι: Η παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού που παρεκκλίνει προς τα υπόλοιπα δάκτυλα. Σε ποιούς εμφανίζεται: Είναι πιο συχνό στις γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφορικά με το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ)

Προτάσεις ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφορικά με το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) Αθήνα, 4/9/2018 Αρ. Πρωτ.: 410 Προς: Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη Κοιν.: Πίνακας αποδεκτών Θέμα: Παρατηρήσεις προτάσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επί του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) Αξιότιμε

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά Καρδιακή Ανεπάρκεια Απόστολος Καραβίδας Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή καρδιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ιαβητικό πόδι έλκη στα κάτω άκρα πρόληψη ακρωτηριασµών

ιαβητικό πόδι έλκη στα κάτω άκρα πρόληψη ακρωτηριασµών ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ Πόντου 104, 115 27 Αθήνα, Τηλ.: 210 7470089, Fax: 210 7470044 E-mail: emedip@otenet.gr, Web site: www.emedip.gr ιαβητικό πόδι έλκη στα κάτω άκρα πρόληψη ακρωτηριασµών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑ ΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΜΠΟ ΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: H ΠΛΕΥΡΑ Τ ΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΑΝΑ ΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΜΠΟ ΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: H ΠΛΕΥΡΑ Τ ΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΝΑ ΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΜΠΟ ΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: H ΠΛΕΥΡΑ Τ ΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ Σύμφωνα με την «ιατρική προσέγγιση» η αναπηρία σχετίζεται με την απώλεια, τη βλάβη ή την απόκλιση

Διαβάστε περισσότερα

Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Μ Ε Λ Ε Τ Η Σ Π Α Θ Η Σ Ε Ω Ν Δ Ι Α Β Η Τ Ι Κ Ο Υ Π Ο Δ Ι Ο Υ. µε διεθνή συµµετοχή

Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Μ Ε Λ Ε Τ Η Σ Π Α Θ Η Σ Ε Ω Ν Δ Ι Α Β Η Τ Ι Κ Ο Υ Π Ο Δ Ι Ο Υ. µε διεθνή συµµετοχή Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Μ Ε Λ Ε Τ Η Σ Π Α Θ Η Σ Ε Ω Ν Δ Ι Α Β Η Τ Ι Κ Ο Υ Π Ο Δ Ι Ο Υ Πανελλήνιο Συμπόσιο µε διεθνή συµµετοχή 21-23 Φεβρουαρίου 2013 Ξενοδοχείο «THE MET» Θεσσαλονίκη Διοργάνωση Εταιρία Μελέτης Παθήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Το κέντο μας διαθέτει τον πελματογράφο Footwork Pro. Μια συσκευή μέτρησης της πίεσης του πέλματος που καταγράφει

Το κέντο μας διαθέτει τον πελματογράφο Footwork Pro. Μια συσκευή μέτρησης της πίεσης του πέλματος που καταγράφει Το κέντο μας διαθέτει τον πελματογράφο Footwork Pro. Μια συσκευή μέτρησης της πίεσης του πέλματος που καταγράφει όλες τις σχετικές πληροφορίες που απαιτούνται για την ανάλυση της συμπεριφοράς του ποδιού.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβητικού Ποδιού. Πανελλήνιο Συνέδριο Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων Μέσα Προβολής. με Διεθνή Συμμετοχή. Αθήνα

Διαβητικού Ποδιού. Πανελλήνιο Συνέδριο Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων Μέσα Προβολής. με Διεθνή Συμμετοχή. Αθήνα 6ο 01-04 Φεβρουαρίου 2018 Ξενοδοχείο Crowne Plaza Αθήνα Πανελλήνιο Συνέδριο Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού Οργάνωση - Γραμματεία free spιrιt Getting you there! www.free-spirit.gr Μέσα Προβολής

Διαβάστε περισσότερα

Πλατυποδία σε Παιδιά και Ενήλικες

Πλατυποδία σε Παιδιά και Ενήλικες Πλατυποδία σε Παιδιά και Ενήλικες Τι είναι Πλατυποδία; Πλατυποδία είναι η απουσία καμάρας στο πέλμα του ποδιού που μπορεί να εμφανιστεί σε μικρά παιδιά και σε ενήλικες. Όταν το παιδί ή ο ενήλικας στέκονται

Διαβάστε περισσότερα

www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Σκληρόδερμα Έκδοση από 2016 2. ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΑΤΟΣ 2.1 Τοπικό σκληρόδερμα 2.1.1 Πώς διαγιγνώσκεται το τοπικό σκληρόδερμα; Η εμφάνιση του σκληρού

Διαβάστε περισσότερα

4ο Συμπόσιο ΕΜΕΔΙΠ: Διαβητικό πόδι - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Παρασκευή, 03 Φεβρουάριος :22

4ο Συμπόσιο ΕΜΕΔΙΠ: Διαβητικό πόδι - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Παρασκευή, 03 Φεβρουάριος :22 Σε μείζονα «απειλή» για τη σωματική ακεραιότητα, αλλά τη γενική υγεία, σύγχρονου ανθρώπου αναδεικνύεται στις μέρες μας μια από τις συχνότερες σοβαρότερες επιπλοκές σακχαρώδη διαβήτη : το διαβητικό πόδι.

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Εταιρεία Λιπιδιολογίας-Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου Ελληνική Aκαδημία Διαβήτη Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας

Ελληνική Εταιρεία Λιπιδιολογίας-Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου Ελληνική Aκαδημία Διαβήτη Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Χριστόδουλος Παπαδόπουλος Δημήτριος Σκούτας Ηλίας Τυροδήμος Δημήτριος Ζιούτας Κυριακή Παπαδοπούλου Ιωάννης Ευθυμιάδης Χρήστος Κάρκος Γεώργιος Γιαννακούλας Μιχαήλ Δούμας Κωσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΡΟΣΜΩΤΙΚΟ ΜΗ ΚΕΤΩΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΚΩΜΑ. Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη- Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τμήματος

ΥΠΕΡΟΣΜΩΤΙΚΟ ΜΗ ΚΕΤΩΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΚΩΜΑ. Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη- Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τμήματος ΥΠΕΡΟΣΜΩΤΙΚΟ ΜΗ ΚΕΤΩΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΚΩΜΑ Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη- Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τμήματος Γυναίκα 68 ετών μεταφέρεται στο Τμήμα Επειγόντων. Η ασθενής νοσηλεύονταν σε μονάδα αποκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΥ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ. Νικόλαος Η. Λιάκος 1, Κων/νος Ν.

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΥ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ. Νικόλαος Η. Λιάκος 1, Κων/νος Ν. 1 Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, Θεσσαλονίκη, 2 Κέντρο Υγείας Βασιλικής Λευκάδος, 3 Ιατρική Σχολή Πατρών Σκοπός Η παρουσίαση περιστατικού με παραμελημένο κι επιμολυσμένο θλαστικό τραύμα της δεύτερης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη υποτροπών : Οργάνωση Φροντίδας για το ιαβητικό Πόδι Εκπαίδευση επαγγελµατιών υγείας. Εκπαιδευτικό Σεµινάριο Ε Ε 4-5 Νοεµ Ιωνικό Κέντρο

Πρόληψη υποτροπών : Οργάνωση Φροντίδας για το ιαβητικό Πόδι Εκπαίδευση επαγγελµατιών υγείας. Εκπαιδευτικό Σεµινάριο Ε Ε 4-5 Νοεµ Ιωνικό Κέντρο Παππάς Άγγελος ιαβητολογικό Ιατρείο - Βενιζέλειο ΓΝ Ηρακλείου Πρόληψη υποτροπών : Επανεξέταση και τακτικός έλεγχος στο ιατρείο από την διεπιστηµονική οµάδα θεραπευτών Εκπαίδευση ασθενών και άµεσου περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ. Α Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκοµείου Καβάλας Θεσ/νίκη 2013

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ. Α Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκοµείου Καβάλας Θεσ/νίκη 2013 ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ Στέφανος Δ. Παπαντωνίου Παθολόγος Διαβητολόγος - Ηπατολόγος Υπεύθυνος Διαβητολογικού και Ηπατολογικού Ιατρείου Α Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκοµείου Καβάλας Θεσ/νίκη

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Θεραπευτικά υποδήματα για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και λοιπά μέσα αποφόρτισης

Θέμα: Θεραπευτικά υποδήματα για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και λοιπά μέσα αποφόρτισης Αθήνα, 2/2/2017 Αρ. Πρωτ.: 48 Προς: Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Σωτήριο Μπερσίμη Κοιν.: -Αντιπρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλο -Πρόεδρο Ε.Σ.Α.μεΑ., Ιωάννη Βαρδακαστάνη -Μέλη ΔΣ ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ -Φορείς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΣΙΚΕ ΔΙΑΣΑΡΑΧΕ ΔΙΑΓΝΩΗ ΣΩΝ ΜΕΣΑΣΑΡΑΛΓΙΩΝ

ΣΑΣΙΚΕ ΔΙΑΣΑΡΑΧΕ ΔΙΑΓΝΩΗ ΣΩΝ ΜΕΣΑΣΑΡΑΛΓΙΩΝ ΔΙΑΓΝΩΗ ΣΩΝ ΜΕΣΑΣΑΡΑΛΓΙΩΝ Η μεταταρσαλγία είναι ο πόνος στις κεφαλές των μεταταρσίων οστών και μπορεί να οφείλεται σε πολλές παθολογικές καταστάσεις με διαφορετική αιτιολογία και αντιμετώπιση. Η μεταταρσαλγία

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Μέλος Δ.Σ. ΕΟΠΥΥ και Αντιπρόεδρο ΕΣΑμεΑ κ. Γρηγόριο Λεοντόπουλο

Προς: Μέλος Δ.Σ. ΕΟΠΥΥ και Αντιπρόεδρο ΕΣΑμεΑ κ. Γρηγόριο Λεοντόπουλο Προς: Μέλος Δ.Σ. ΕΟΠΥΥ και Αντιπρόεδρο ΕΣΑμεΑ κ. Γρηγόριο Λεοντόπουλο Αθήνα, 13/6/2018 Αρ. Πρωτ.: 232 Κοιν.: - Πίνακας αποδεκτών Θέμα: Προτάσεις Παρατηρήσεις Τροποποιήσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στον προτεινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Υγιεινή της Εργασίας είναι: η προάσπιση και προαγωγή της υγείας στον ψηλότερο βαθμό της φυσικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας των εργαζομένων σ όλα τα επαγγέλματα.

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωτική Επιτροπή. Οργάνωση - Γραμματεία. free spιrιt. G e t t i n g y o u t h e r e!

Οργανωτική Επιτροπή. Οργάνωση - Γραμματεία. free spιrιt. G e t t i n g y o u t h e r e! Οργανωτική Επιτροπή Την Οργανωτική Eπιτροπή της διημερίδας αποτελούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού Πρόεδρος: Αντιπρόεδρος: Γενικός Γραμματέας: Ταμίας:

Διαβάστε περισσότερα

FACTSHEET. Γενικές πληροφορίες για τη μάρκα Hansaplast

FACTSHEET. Γενικές πληροφορίες για τη μάρκα Hansaplast FACTSHEET Γενικές πληροφορίες για τη μάρκα Hansaplast Ο Ιδρυτής της Beiersdorf, Paul Carl Beiersdorf, ήταν ο άνθρωπος που έθεσε τα θεμέλια για το σημερινή επιτυχημένη μάρκα Hansaplast και τα συνδεδεμένα

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση οµάδας διαβητικού ποδιού στην δευτεροβάθµια περίθαλψη

Οργάνωση οµάδας διαβητικού ποδιού στην δευτεροβάθµια περίθαλψη ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ Οργάνωση οµάδας διαβητικού ποδιού στην δευτεροβάθµια περίθαλψη Δρ Μαγδαληνή Μπριστιάνου Επιµ. Α Υπεύθυνη Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού Παθολογική Κλινική Γ. Ν. Λαµίας!"!#$%

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΟΤΟΥΛΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α ΕΣΥ - Κ.Υ. ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ Γ. Ν.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Α Π.Ρ.Π.

ΤΣΟΤΟΥΛΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α ΕΣΥ - Κ.Υ. ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ Γ. Ν.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Α Π.Ρ.Π. ΤΣΟΤΟΥΛΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α ΕΣΥ - Κ.Υ. ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ Γ. Ν.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Α Π.Ρ.Π. ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΝΟΣ. ΑΧΕΠΑ -A.J. Boulton D.G. Armstrong S.F.

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνια έλκη Ταχεία επούλωση

Χρόνια έλκη Ταχεία επούλωση Χρόνια έλκη Ταχεία επούλωση ADDO TESFAYE ΙΑΤΡΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Α ΠΡΠ ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ Υπ. ΔΙΔΑΚΤΩΡ Α.Π.Θ. Diabetes is a social epidemic, which is on the rise. Globally, every 5 seconds someone

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Δρ Γεώργιος Ι Κούρτογλου Παθολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον ο σακχαρώδης

Διαβάστε περισσότερα

Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης

Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2) Ο Σακχαρώδης Διαβήτης γενικά είναι μια πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός και συγκεκριμένα το πάγκρεας δεν παράγει ή δεν

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Χρίστος Κουνούδης, Χειρουργός

Γράφει: Χρίστος Κουνούδης, Χειρουργός Γράφει: Χρίστος Κουνούδης, Χειρουργός Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και αποτελείται από τρεις στιβάδες: επιδερμίδα, χόριο και το υποδόριο λίπος. Τα εξαρτήματα του δέρματος είναι οι τρίχες,

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση του κνημοβραχιόνιου δείκτη, ΤcPO 2, δακτυλικών πιέσεων. Ιωάννα Ελευθεριάδου Επιστημονικός Συνεργάτης Διαβητολογικό Κέντρο ΓΝΑ Λαϊκό

Μέτρηση του κνημοβραχιόνιου δείκτη, ΤcPO 2, δακτυλικών πιέσεων. Ιωάννα Ελευθεριάδου Επιστημονικός Συνεργάτης Διαβητολογικό Κέντρο ΓΝΑ Λαϊκό Μέτρηση του κνημοβραχιόνιου δείκτη, ΤcPO 2, δακτυλικών πιέσεων Ιωάννα Ελευθεριάδου Επιστημονικός Συνεργάτης Διαβητολογικό Κέντρο ΓΝΑ Λαϊκό Περιφερική αγγειοπάθεια και σακχαρώδης διαβήτης Μια από τις κύριες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΠΠΥΥ 2014 ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ CPV 33141110-4

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΠΠΥΥ 2014 ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ CPV 33141110-4 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΠΠΥΥ 2014 ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ CPV 33141110-4 ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ CPV ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΕ M.M. ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ 2. Αλοιφή για θεραπεία ερεθισμών του δέρματος με οξείδιο του ψευδαργύρου

Διαβάστε περισσότερα

MA0211 ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ

MA0211 ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ MA0211 ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ Συντετμημένος Τίτλος: Τίτλος Μαθήματος Πλήρης Τίτλος: Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική Κωδικός Μαθήματος: MA0211 ΜΑ0212 Επίπεδο Μαθήματος: Προπτυχιακό Τύπος

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Πρόεδρος: Αντιπρόεδρος: Φίλιππος Φιλιππίδης. Γεν. Γραμματέας: Μαρίνα Νούτσου

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Πρόεδρος: Αντιπρόεδρος: Φίλιππος Φιλιππίδης. Γεν. Γραμματέας: Μαρίνα Νούτσου ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Πρόεδρος: Στυλιανή Ηρακλειανού Αντιπρόεδρος: Φίλιππος Φιλιππίδης Γεν. Γραμματέας: Μαρίνα Νούτσου Ταμίας: Χαρίλαος Δημοσθενόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : "Προτάσεις - Παρατηρήσεις - Τροποποιήσεις στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας"

Θέμα : Προτάσεις - Παρατηρήσεις - Τροποποιήσεις στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας Αθήνα, 25-2-2016 Αρ. Πρωτ. 73 Προς: Τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.με.Α κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη & Μέλη του Δ.Σ. Κοιν: -Μέλη Δ.Σ. ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ -Φορείς-Μέλη ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Θέμα : "Προτάσεις - Παρατηρήσεις - Τροποποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ (CPV )

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ (CPV ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 3 η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΚΟΥΠΕΛΟΓΛΟΥ Κ. Τηλ. 23813 50196 23813 50335

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ AMALIA ΝΑYΠΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ AMALIA ΝΑYΠΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ & ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΜHΜΑ ΠΡΩΤΟΒAΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤIΔΑΣ ΥΓΕIΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιο Συμπόσιο Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων. Διαβητικού Ποδιού. Mε Διεθνή Συμμετοχή. Φεβρουαρίου Ξενοδοχείο THE MET Θεσσαλονίκη.

Πανελλήνιο Συμπόσιο Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων. Διαβητικού Ποδιού. Mε Διεθνή Συμμετοχή. Φεβρουαρίου Ξενοδοχείο THE MET Θεσσαλονίκη. o Πανελλήνιο Mε Διεθνή Συμμετοχή Μέσα Προβολής Ξενοδοχείο THE MET Πανελλήνιο Χαιρετισμός Η Εταιρία (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.) έχει συσταθεί με στόχο το συντονισμό των προσπαθειών όλων των σχετικών ιατρικών και παραϊατρικών

Διαβάστε περισσότερα