Ιστορία Φυσικών Επιστημών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ιστορία Φυσικών Επιστημών"

Transcript

1 Ιστορία Φυσικών Επιστημών Εαρινό εξάμηνο 2014 Φαίδρα Παπανελοπούλου

2 Νεύτωνας Διαφορικός Λογισμός Θεωρία των Χρωμάτων Νόμος Παγκόσμιας Ελξης Principia (Philosophiae Naturalis Principia Mathematica) 1687 [ορθολογική μηχανική: μελέτη της κίνησης που προέρχεται από οποιαδήποτε δύναμη, και των δυνάμεων που απαιτούνται για οποιεσδήποτε κινήσεις. Υπέρβαση του Καρτεσιανού μοντέλου κρούσης. Εισαγωγή της έννοιας της ελκτικής δύναμης. Απόδειξη των νόμων του Κέπλερ, και απόρριψη του μοντέλου των Καρτεσιάνων δινών] Opticks 1704 [Μελέτη του φωτός στα πλαίσια της μηχανικής φιλοσοφίας. Πειραματική μέθοδος και επεξεργασία ατομικού προτύπου ύλης. «Ερωτήματα» (queries): θεωρητικοί και μεταφυσικοί στοχασμοί για τη φύση της ύλης, της ελκτικής δύναμης κτλ.]

3 Νευτώνεια Σύνθεση Θεωρία και πείραμα αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις. Συνδυασμός φυσικής (επιστήμη της μετρικής) με μαθηματικά (γλώσσα των μεγεθών). [Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης είχαν χωρίσει τους δύο κλάδους, ο Γαλιλαίος επιχείρησε να τους συνενώσει χωρίς τον απαιτούμενο βαθμό γενίκευσης, ο Descartes τους διέκρινε ξανά]. Ενώνει τη φυσική με την αστρονομία σε μια ενιαία επιστήμη για την κινούμενη ύλη. Τοποθετώντας τη βαρύτητα μέσα στο κενό, συμβιβάζει τη συνέχεια του χώρου και την ασυνέχεια της ύλης. [συνδέει την πλατωνικό- αρχιμήδεια παράδοση με τον ατομισμό].

4 Principia, 2η έκδοση 1713

5 «Γενικό Σχόλιο» Αντιτίθεται στη φυσική φιλοσοφία του Descartes και του Leibnitz, και συζητάει και μεθοδολογικά, θεολογικά και μεταφυσικά ζητήματα. Απαντάει στην κριτική που του ασκήθηκε για την εισαγωγή δυνάμεων εξ αποστάσεως: «Αλλά ως τώρα δεν κατόρθωσα να ανακαλύψω από τα φαινόμενα την αιτία αυτών των ιδιοτήτων της βαρύτητας και δεν επινοώ υποθέσεις (hypotheses non fingo). Γιατί οτιδήποτε δε συνάγεται από φαινόμενα πρέπει να ονομάζεται υπόθεση και οι υποθέσεις είτε αναφέρονται σε αποκρυφιστικές ιδιότητες είτε σε μηχανικές, δεν έχουν θέση στην πειραματική φιλοσοφία».

6 «Γενικό Σχόλιο» Μεθοδολογία «Σε αυτή τη φιλοσοφία συγκεκριμένες προτάσεις συνάγονται από τα φαινόμενα, και έπειτα μέσω της επαγωγής καθίστανται γενικές. Με τον τρόπο αυτό ανακαλύφθηκαν η αδιαπερατότητα, η κινητικότητα και η ορμή των σωμάτων, οι νόμοι της κίνησης και της βαρύτητας. Και για εμάς αρκεί, το ότι η βαρύτητα όντως υπάρχει, δρα με τους νόμους που έχουμε διατυπώσει, και μπορεί να εξηγήσει όλες τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων αλλά και της θάλασσάς μας»

7 «Γενικό Σχόλιο» Θεολογικές απόψεις Η κανονικότητα των πλανητικών κινήσεων δεν εξαρτάται από μηχανικές αρχές: «Αυτό το τόσο όμορφο σύστημα του Ηλίου, των πλανητών και των κομητών δεν θα μπορούσε να προκύψει δίχως την παρουσία και την καθοδήγηση ενός ευφυούς και παντοδύναμου Είναι». Προσπαθεί να διαλύσει τις ντεϊστικές τάσεις της καρτεσιανής φιλοσοφίας, και διερευνά το σύμπαν για αποδείξεις της ανάμειξης του Θεού. Τα πάντα στη φύση είναι αποτέλεσμα τόσο της μηχανικής δράσης, όσο και της θεϊκής βούλησης.

8 Αναζητώντας αποδείξεις για την ανάμειξη του Θεού, ο Νεύτωνας δημιούργησε έναν Θεό κατ εικόναν του, μια θεϊκή νοημοσύνη «με μεγάλες ικανότητες στη μηχανική και τη γεωμετρία». Η διάταξη του σύμπαντος οφείλεται σε έναν εξαιρετικό υπολογισμό εκ μέρους του Θεού, ο οποίος έπρεπε να υπολογίσει τις «αποστάσεις των κύριων πλανητών από τον Ηλιο και των δευτερευόντων από τον Κρόνο, από τον Δία και από τη Γη, και τις ταχύτητες με τις οποίες αυτοί οι πλανήτες θα μπορούσαν να περιφέρονται σε τέτοιες αποστάσεις γύρω από τις ποσότητες αυτές της ύλης σε κεντρικά σώματα».

9 Επιχειρηματολογεί χωρίς δυσκολία για την ύπαρξη ενός νοήμονος Οντος, υπεύθυνο για την αρχική δημιουργία. Επιθυμεί να υποστηρίξει την ύπαρξη πρόνοιας του Θεού μετά από τη Δημιουργία. Περιγράφει μια εικόνα κατά την οποία ο Θεός έχει λάβει όλα τα μέτρα ώστε να ελαχιστοποιήσει κάθε αποσταθεροποιητική δύναμη και ταυτόχρονα θέλει ο κόσμος να έχει και πάλι ανάγκη την παρέμβασή του. [Το ηλιακό σύστημα χρειάζεται περιστασιακή «αναμόρφωση»- π.χ. κομήτες] [ Leibniz- αν το δημιούργημα του Θεού χρειάζεται επιδιόρθωση, αυτό είναι υποτιμητικό για τις δημιουργικές ικανότητες και επιδόσεις Του]

10 Τον 18ο αιώνα, οι Γάλλοι διαφωτιστές θεωρούσαν τα θρησκευτικά ενδιαφέροντα νοσηρά. Από τον 18 ως και τον 20ο αιώνα η φήμη του Νεύτωνα οφειλόταν στα Principia και την Οπτική του. Μετά το θάνατό του, η Βασιλική Εταιρεία αρνήθηκε να αποκτήσει όσα χειρόγραφα του Νεύτωνα είχαν να κάνουν με θρησκευτικά και αλχημικά ζητήματα. Ο επιμελητής των έργων του, Samuel Horsley, τα αγνόησε εσκεμμένα. Το 1936 ο οικονομολόγος John Meynard Keynes αποκτά ένα μεγάλο μέρος των χειρογράφων αυτών, και αποκαλεί τον Νεύτωνα τον τελευταίο μάγο και όχι τον πρώτο σύγχρονο επιστήμονα. Τα χειρόγραφα αυτά δείχνουν ότι οι καθαρά «επιστημονικές» δραστηριότητες του Νεύτωνα αποτελούσαν ένα πολύ μικρό ποσοστό των δραστηριοτήτων του (αλχημεία και θεολογία).

11 Αναθεώρηση των αλχημικών δραστηριοτήτων του Νεύτωνα. Στο παρελθόν η επιστημονική επανάσταση του 17ου αιώνα ταυτιζόταν με μια ρήξη με τον μυστικισμό που οδήγησε στον ορθολογισμό του 18ου αιώνα. Η αλχημεία θεωρούνταν μια μη- επιστημονική πρακτική, και οι πρώτοι βιογράφοι του Νεύτωνα είχαν αγνοήσει το ενδιαφέρον του για την αλχημεία.

12 Χημεία- Αλχημεία Κατά τον 17ο αιώνα, η χημεία και η αλχημεία είναι πρακτικές με κοινά στοιχεία αλλά και αρκετές διαφορές. Χειρισμός και μεταστοιχείωση διαφόρων μορφών ύλης μέσω χημικών τεχνικών Διαφορετικοί στόχοι: α) διερεύνηση των ουσιών, β) μεταστοιχείωση των μετάλλων σε χρυσό, φιλοσοφικής λίθος, ελιξίριο της ζωής Η δραστηριότητα των αλχημιστών είναι τελεολογική και βασίζεται στην ταύτιση της φύσης με τη μεταβολή που λαμβάνει χώρα στο σύμπαν, και στο ότι η ύλη είναι κοινή σε όλα τα σώματα [Η φύση μεταβάλλεται με στόχο την τελείωσή της. Αν οι αλχημιστές κατανοήσουν τις λειτουργίες της φύσης θα μπορέσουν να τις στρέψουν προς το όφελός τους]. Ο Νεύτωνας δεν συμμερίζεται τους παραδοσιακούς σκοπούς των αλχημιστών- θεωρεί ότι μέσω της αλχημείας θα μπορέσει να επιλύσει τα θεολογικά και επιστημονικά προβλήματα που απορρέουν από τη μηχανιστική φιλοσοφία του 17ου αιώνα.

13 Θεολογία Εκτός από την αλχημεία ο Νεύτωνας αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του σε θεολογικές έρευνες. Οι πρώτοι βιογράφοι του θεωρούσαν τις μελέτες αυτές ως άσχετες με τις υπόλοιπες και τις τοποθετούσαν στο πλαίσιο της προσωπικής του πίστης. Η ενασχόληση του Νεύτωνα με την ερμηνεία των Γραφών, τις προφητείες και τις προσπάθειες αποκατάστασης της αληθινής θρησκείας των πρώτων Χριστιανών παρουσιαζόταν ως μια παράπλευρη δραστηριότητα που δεν είχε σχέση με την αλχημεία ούτε με τη φυσική φιλοσοφία. Η Betty- Jo Dobbs είναι από τις πρώτες ιστορικούς που έδειξε ότι οι αλχημικές μελέτες του Νεύτωνα συνδέονταν με τι θεολογικές αναζητήσεις του, και είχαν άμεση επίδραση στη φυσική φιλοσοφία του.

14 Ασχολείται με τη θεολογία μετά τις σπουδές του. Το Κολέγιο Trinity υποχρέωνε τα μέλη του να χειροτονηθούν κληρικοί μέσα σε 7 χρόνια από την αποφοίτησή τους (ο Ν. το αποφεύγει) 1667 εκλέγεται fellow του Trinity και καταπιάνεται με θεολογικές μελέτες. Η ενασχόλησή του με θεολογικές μελέτες μπορεί να ειδωθεί στο πλαίσιο της φυσικής θεολογίας. Φυσική θεολογία: η φύση αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός καλοκάγαθου Δημιουργού.

15 Επιχειρηματολογώντας υπέρ της Θείας πρόνοιας: ο ρόλος της αλχημείας Στα φοιτητικά του χρόνια ο Νεύτωνας είναι οπαδός μηχανοκρατικών και ατομιστικών θεωρήσεων για τη φύση. Εχει προτείνει την ύπαρξη ενός αιθέρα ικανού να εξηγήσει όλα τα φυσικά φαινόμενα μέσω πίεσης και κρούσης. Παράλληλα επιδίδεται σε αλχημικά πειράματα και θεολογικές μελέτες. Οι αλλαγές στη σκέψη του οφείλονται στο ότι έρχεται σε επαφή με διαφορετικές παραδόσεις (αλχημικές πραγματείες που διαποτίζονται από νεοπλατωνικές & στωικές τάσεις, προσηλυτίζεται στο δόγμα του Αρειανισμού, ο ίδιος αποδεικνύει τους νόμους του Κέπλερ και θεωρεί ότι ο μηχανισμός του αιθέρα καθίσταται λιγότερο πιθανός). Οι αλλαγές στη σκέψη του μπορεί να φαίνονται ακατανόητες, αλλά αποκτούν λογική αν ειδωθούν μέσα σε ένα πλαίσιο αναζήτησης μίας και μοναδικής αλήθειας καθώς και της θεϊκής δραστηριότητας στον κόσμο.

16 Σκοπός του όχι μόνο η απόδειξη ύπαρξης του Θεού, αλλά η συνεχής επέμβασή του στη Δημιουργία. Ανησυχεί με τον εν δυνάμει αθεϊσμό και ντεϊσμό του ατομικισμού και της μηχανοκρατίας. Για να αποδείξει την συνεχή επέμβαση του Θεού στη δημιουργία ο Νεύτωνας στράφηκε προς αλχημικές μελέτες. 1669: πρώτη ριζική στροφή από τη μηχανιστική φιλοσοφία με την υιοθέτηση μιας ενεργητικής αρχής (βλ αλχημικό έργο Propositions) 1670s: διακρίνει μεταξύ παθητικών και ενεργητικών αρχών. 1672: ασπάζεται τον Αρειανισμό, σύμφωνα με τον οποίο ο Χριστός δεν ταυτίζεται με τον Θεό αλλά αποτελεί έναν μεσάζοντα μεταξύ του Θεού και της Δημιουργίας

17 Αναζήτηση μιας αληθινής θρησκείας που αντικατοπτρίζει τη δραστηριότητα του Θεού στον κόσμο. Η αναζήτηση της αλήθειας βασίζεται στην πεποίθησή του ότι η θρησκεία είναι διεφθαρμένη και πρέπει να αναμορφωθεί. Οι αρχαίοι γνώριζαν την αληθινή θρησκεία πριν την ειδωλολατρική τους παρέκκλιση. Ο Νεύτωνας ξανανακάλυπτε αλήθειες της φυσικής φιλοσοφίας που είχαν εμφανιστεί για πρώτη φορά στο απώτερο παρελθόν της ανθρώπινης ιστορίας (είχαν αποκαλυφθεί από τον ίδιο τον Θεό), είχαν βυθιστεί στο σκοτάδι μετά το προπατορικό αμάρτημα και είχαν ανακαλυφθεί εκ νέου από τους αρχαίους. Θεωρεί ότι ήταν γνωστός ο νόμος της παγκόσμιας έλξης αν και με συμβολική μορφή (αρμονία των σφαιρών).

18 Οι αρχαίοι γνώριζαν το αληθινό φυσικό σύστημα του κόσμου και είχαν «κρύψει» τη γνώση τους σε συμβολική μορφή (σε κείμενα ή αρχιτεκτονική). Πχ: καταπιαστηκε με τη μελέτη τον ναό του Σολωμόντα και πρότεινε ότι οι αριθμητικές αναλογίες μπορεί να είχαν σχέση με τις αναλογίες του σύμπαντος.

19 Η δομή που χαρακτηρίζει τον κόσμο συγγενεύει με την αρχιτεκτονική των ιερών χώρων όπου μια εστία καίει στο κέντρο μιας αίθουσας (Πρυτανείο). Η φωτιά ως σύμβολο του ήλιο συναντάται και σε άλλες παραδόσεις (Στωικοί & Νεοπλατωνικοί αλλά και στα αλχημικά κείμενα στα οποία ο ήλιος διοχετεύει τη δημιουργική ενέργεια από τους ουρανούς στη γη) Η φωτιά είναι ο συνδετικός κρίκος στην αποκατάσταση της αληθινής θρησκείας και την αλχημεία.

20 Χρονολόγηση Αφιερώνει μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του στο πρόβλημα της χρονολόγησης. Επιδιώκει μια συντετμημένη ιστορία των αρχαίων. Θεωρεί ότι οι Ελληνες, Λατίνοι, Αιγύπτιοι και Πέρσες χρονικογράφοι απέδιδαν στους πρώτους τους βασιλείς μεγαλύτερη ηλικία από την πραγματική. Θεωρεί ότι κανένας πολιτισμός δεν προηγήθηκε των Εβραίων, διότι διαφορετικά η Βίβλος δεν θα περιέγραφε την αρχή του κόσμου αλλά μόνο την ιστορία ενός ξεχωριστού λαού. Εξαλείφοντας κάθε αντίφαση από την ερμηνεία της Βίβλου, μπορεί κανείς να φτάσεις στην απόλυτη αλήθεια. Διατυπώνει 15 κανόνες για την ερμηνεία της Βίβλου. Οπως αναζητά κανείς βεβαιότητα στη μαθηματικοποίηση της φύσης, έτσι θα πρέπει να καταλήγει σε ερμηνείες των γραφών που συγκλίνουν σε ενιαίο και κυριολεκτικό νόημα.

21 Αντιστάσεις στο έργο του Νεύτωνα Θεολογία Ο Νεύτωνας επέτρεπε στον Θεό να επεμβαίνει στο ηλιακό σύστημα, για να διορθώσει ορισμένες ανωμαλίες που τις θεωρούσε αρθροιστικές. Οι σύγχρονοι του Νεύτωνα, ο Huygens και ο Leibnitz, άσκησαν κριτική στο σύστημά τους με αποτέλεσμα να ενισχύσουν τη θέση της φιλοσοφίας του Descartes στην Ευρώπη για πολλά χρόνια. Οι Αγγλοι γενικά υποστήριζαν τον Νεύτωνα, ενώ οι Γάλλοι έτειναν να υποστηρίζουν τον Descartes με αποτέλεσμα την έναρξη μιας διαμάχης που διήρκησε και τον 18 ο αιώνα.

22 Νευτωνισμός* «Η θεωρία του σύμπαντος, και πιο συγκεκριμένα των ουρανίων σωμάτων, των νόμων και των αλληλεπιδράσεών τους, όπως παραδόθηκαν από τον Ι. Νεύτωνα» (John Harris, Lexicon Technicum, 18 ος αι.) «Η θεωρία του μηχανισμού του σύμπαντος και πιο συγκεκριμένα της κίνησης των ουράνιων σωμάτων, των νόμων και των ιδιοτήτων τους, όπως παραδόθηκαν από τον Ι. Νεύτωνα» (D. Diderot & D Alembert, Encyclopédie). Patiniotis, M., Newtonianism, New Dictionary of the History of Ideas, p

23 Νευτωνισμός Δεν είναι μόνο η άμεση επίδραση των δύο έργων του Νεύτωνα στον Ευρωπαϊκό χώρο. Δεν ήταν ένα εδραιωμένο σύστημα ή μια συγκεκριμένη σύνθεση φυσικής φιλοσοφίας. Δεν αφορούσε μόνο τη φυσική φιλοσοφία, αλλά εμπεριείχε και πολιτικές και θρησκευτικές ιδέες. Ηταν ένα πολύμορφο ρεύμα το οποίο διαμορφώθηκε από τις διάφορες ερμηνείες που δόθηκαν για το έργο του Νεύτωνα, αλλά και από την οικειοποίησή του από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

24 Jean Le Rond d Alembert ( ) Εκτός από τον σύντομο ορισμό για το λήμμα «Νευτωνισμός», απαριθμεί και άλλες έννοιες και πρακτικές που διαμόρφωσαν αυτό το ρεύμα: Κάποιοι θεωρούσαν τον Νευτωνισμό σαν μια εκδοχή της «φιλοσοφίας του φυσικού σώματος», η οποία είχε εμπλουτιστεί με τις έρευνες του Νεύτωνα. [διαφοροποίηση από τη φιλοσοφία του Descartes, τους αριστοτελικούς κτλ] Αλλοι ταύτισαν τον Νευτωνισμό με τη μέθοδο που χρησιμοποίησε ο Νεύτωνας στη φυσική φιλοσοφία. [εξαγωγή συμπερασμάτων από τα φαινόμενα χωρίς προσφυγή σε υποθέσεις: με τη χρήση απλών αρχών και περιορισμένο αριθμό φαινομένων εξάγουμε τους νόμους της φύσης, και με αυτούς ερμηνεύουμε άλλα φυσικά φαινομένά] Τέλος, άλλοι τον θεώρησαν ως έναν κλάδο της φιλοσοφίας που εξετάζει τα φυσικά σώματα με μαθηματικό τρόπο και εφαρμόζει γεωμετρικές μεθόδους και αρχές μηχανικής στην επίλυση προβλημάτων. [μηχανική και μαθηματική φιλοσοφία]

25 Φιλοσοφία του Φυσικού Σώματος Σημαντικός κλάδος της φιλοσοφίας του 18 ου αι. με αντικείμενο την εξέταση της φύσης των υλικών σωμάτων. Καρτεσιανή παράδοση Η μόνη ουσιώδης ιδιότητα ενός υλικού σώματος ήταν η έκταση (το σχήμα, η θέση και η κίνηση είναι «τρόποι ύπαρξης» και τα φυσικά φαινόμενα παράγονται από τις μεταβολές τους). Διάκριση ανάμεσα στην ύλη και στα εξωγενή αίτια της κίνησης (απαλλαγή των υλικών σωμάτων από τις «απόκρυφες ιδιότητες»). Νευτωνισμός Είναι αδύνατο να συλλάβει ο άνθρωπος όλες τις ιδιότητες των φυσικών σωμάτων (Τα ανθρώπινα όντα δεν μπορούν να διαπεράσουν τη βούληση του Θεού και να αποκτήσουν οριστική γνώση της φύσης των υλικών σωμάτων) Προσθήκη ελκτικής δύναμης στα χαρακτηριστικά του φυσικού σώματος. (απόκρυφη δύναμη ή δύναμη άγνωστης προέλευσης/νόμος της φύσης)

26 Πειραματική Φιλοσοφία Ο μόνος ασφαλής τρόπος να συνάγουμε φυσικούς νόμους από τα φαινόμενα είναι να προχωρούμε επαγωγικά (η διατύπωση υποθέσεων, π.χ. Καρτεσιανοί στρόβιλοι, δεν έχει θέση σε αυτή τη διαδικασία). Αρχή της ποσοτικοποίησης. Τα πειράματα αποτελούν διαδικασίες που στοχεύουν στη σκόπιμη παραγωγή νέων φαινομένων, προκειμένου να αναγκάσουν τη φύση να αποκαλύψει τις κρυμμένες αρχές της. Μόνο το πείραμα μπορεί να αποκαλύψει τις ιδιότητες των πραγμάτων με ακριβή και μετρήσιμο τρόπο.

27 Ορθολογική Μηχανική Μαθηματική μελέτη των κινήσεων που παράγονται από συγκεκριμένες δυνάμεις (σε αντίθεση με τη στατική, που μελετά τις δυνάμεις ενός συστήματος που βρίσκεται σε ισορροπία). Η μαθηματική ανάλυση που χρησιμοποιείται στην Ορθολογική Μηχανική θα πρέπει να μπορεί να περιγράψει τη γένεση των τροχιών των κινούμενων σωμάτων, σε αντίθεση με τη Γεωμετρία, η οποία επαρκεί μόνο για την περιγραφή στατικών καμπύλων. Η σύγχρονη έννοια της Ορθολογικής Μηχανικής είναι προϊόν των Principia, σε αντίθεση με την έννοια της Πρακτικής Μηχανικής, η οποία διαμορφώθηκε κατά τους χρόνους της ελληνιστικής αρχαιότητας.

28 Ορθολογική Μηχανική Συμβολή του Νεύτωνα: Εισήγαγε την έννοια της ελκτικής δύναμης που δρα από απόσταση και αποτελεί τον κατεξοχήν δυναμικό παράγοντα της κίνησης. Κατέδειξε τα όρια της ευκλείδιας γεωμετρίας σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της κίνησης [αν και στα Principia στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην ευκλείδια Γεωμετρία, οι τροποποιήσεις που επέφερε σε αυτή, και άλλες μαθηματικές μελέτες δηλώνουν την πεποίθησή του ότι η καταλληλότερη μέθοδος για τη μελέτη των προβλημάτων της κίνησης είναι ο απειροστικός λογισμός] Μελέτησε ενδελεχώς την ουράνια μηχανική και ερμήνευσε πολλά ουράνια φαινόμενα με τη βοήθεια του νόμου της παγκόσμιας έλξης.

29 Ορθολογική Μηχανική Η οντολογία της ελκτικής δύναμης αποτέλεσε το «αγκάθι» του νευτωνισμού και υπήρξε αντικείμενο έντονων διενέξεων μεταξύ των επιγόνων του σε όλη τη διάρκεια του 18 ου αιώνα. Αρκετοί μαθηματικοί της εποχής προσπάθησαν να εξοβελήσουν την έννοια της δύναμης από τη Μηχανική. Βασική επιδίωξη της εποχής ήταν ο μετασχηματισμός της νευτώνειας Μηχανικής, έτσι ώστε να λειτουργεί αποκλειστικά βάσει των νόμων της κίνησης, χωρίς καμία αναφορά στη φύση της δύναμης. Η διαδικασία αυτή κορυφώθηκε με το έργο του Joseph Louis Lagrange, Αναλυτική Μηχανική (1788) το οποίο στηρίχθηκε αποκλειστικά σε αλγεβρικές μεθόδους.

30 Γνώση και Θρησκεία Ο Νευτωνισμός βρίσκεται στον αντίποδα του καρτεσιανού στοχασμού για τη φύση, και για το λόγο αυτό χρειάστηκαν περίπου 50 χρόνια για να βρει η νευτώνεια θεώρηση τους πρώτους αφοσιωμένους υποστηρικτές της στη Γαλλία. Ο γάλλος μαθηματικός Pierre Louis Moreau de Maupertuis ( ) ήταν από τους πρώτους που έκανε έκκληση στους συμπατριώτες του να μην απορρίψουν άκριτα την εξηγητική δύναμη της δράσης από απόσταση. Ο Βολταίρος ( ) ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια να εξοικειώσει το μορφωμένο κοινό της Γαλλίας με τη νέα φυσική φιλοσοφία. Η προπαγάνδα υπέρ της νευτώνειας φιλοσοφίας έπρεπε να συνοδεύεται από την υπονόμευση της καρτεσιανής παράδοσης.

31 Γνώση και Θρησκεία Κατά τον Βολταίρο: Ο Νεύτωνας ήταν ανώτερος από τον Descartes, επειδή οι ανακαλύψεις του ήταν προϊόν συστηματικής επαγωγικής διερεύνησης της φύσης επιβεβαιμένης από τη Γεωμετρία, ενώ ποτέ δεν παραπλανήθηκε από εικασίες, όπως συνέβη με τον Descartes. Η νευτώνεια θεολογία ήταν ανώτερη της καρτεσιανής σύλληψης του Θεού. Αρκετοί οπαδοί της καρτεσιανής παράδοσης είχαν την τάση να υιοθετούν μια οιωνεί αθεϊστική στάση, στο πλαίσιο της οποίας το σύμπαν ήταν απλό προϊόν της ύλης και της κίνησης. Στον Νεύτωνα το σύμπαν δεν είναι προϊόν φυσικής ή λογικής αναγκαιότητας, αλλά αποτέλεσμα της απεριόριστης βούλησης του Θεού. Ο άνθρωπος έχει πρόσβαση μόνο στα αποτελέσματα των επιλογών του Θεού, όπως αυτά αποκαλύπτονται από την τάξη του σύμπαντος και τους νόμους που διέπουν τα φαινόμενα.

32 Γνώση και Θρησκεία Η ερμηνεία της νευτώνειας φιλοσοφίας από τον Βολταίρο είχε ευρεία απήχηση σε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η ευνοϊκή στάση απέναντι στη χριστιανική θρησκεία και η εναντίωση στον αριστοτελικό και τον καρτεσιανό δογματισμό, που προκύπτει από τη συγκεκριμένη ερμηνεία, αποτέλεσε πολύτιμο εργαλείο για εκείνους που προωθούσαν τη θρησκευτική ανοχή και τις μετριοπαθείς πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Υπ αυτή την έννοια η πειραματική φιλοσοφία έφτασε να αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερα πράγματα από μια επιστημονική μέθοδο.

33 Βολταίρος ( ) Σημαντική φυσιογνωμία στη διάδοση του Νευτωνισμού : εξόριστος στην Αγγλία. Επικρίνει στις Φιλοσοφικές Επιστολές το γαλλικό τρόπο ζωής, και έχοντας έρθει σε επαφή με το έργο του Νεύτωνα, αφιερώνει μεγάλο μέρος τους στη «νέα επιστήμη». Επιστρέφοντας στη Γαλλία συμβουλεύεται τους Maupertuis και sgravesande προκειμένου να δημοσιεύσει τις επιστολές του και να παρουσιάσει με τον ορθότερο δυνατό τρόπο το έργο του Νεύτωνα.

34 «Ενας Γάλλος που φτάνει στο Λονδίνο, θα βρει τη φιλοσοφία, όπως και οτιδήποτε άλλο, πολύ αλλαγμένη. Αφησε έναν κόσμο πλήρη, και τώρα τον βρίσκει άδειο. Στο Παρίσι το σύμπαν αποτελείται από δίνες μιας λεπτότατης ύλης, αλλά τίποτα σαν και αυτό δεν υπάρχει στο Λονδίνο. Στη Γαλλία, είναι η πίεση της Σελήνης που προκαλεί την παλίρροια, αλλά στην Αγγλία είναι η θάλασσα που έλκεται προς τη Σελήνη...»

35 Madame du Châtelet ( ) Γνωρίζει τον Βολταίρο, και του προσφέρει καταφύγιο στην εξοχική της κατοικία στο Chirey-sur-Blaise με σκοπό να αποκτήσει πρόσβαση στους πνευματικούς κύκλους. Συναναστρέφεται τους υποστηρικτές του νευτωνισμού, Pierre Maupertuis και Αlexis-Claude Clairaut. Μεταφράζει τα Principia, που αποτελεί την καθιερωμένη γαλλική μετάφραση μέχρι σήμερα (η μετάφραση ολοκληρώνεται το 1749 και το έργο εκδίδεται το 1759).

36 Η επικράτηση της Νευτώνειας φυσικής δεν ωφείλεται αποκλειστικά στην άνθιση της εκλαϊκευσής της. Το μεταβατικό στάδιο από την Καρτεσιανή στη Νευτώνεια φιλοσοφία (από το 1730 και μετά) υπήρξε το στάδιο αντιπαράθεσης που θα κορυφωθεί με 3 δοκιμασίες της νευτώνειας θεωρίας της βαρύτητας. Ποσοτικός έλεγχος των συνεπειών της νευτώνειας φιλοσοφίας. Francesco Algarotti (1739)

37 «Το [νευτώνειο] σύστημα μπορεί να θεωρείται αληθές μόνο εφόσον έχει αποδεχτεί με ακριβείς υπολογισμούς ότι συμφωνεί ακριβώς με τα φαινόμενα της φύσης. Στην αντίθετη περίπτωση δεν δικαιούται καμία προτίμηση έναντι της [καρτεσιανής] θεωρίας των στροβίλων, με την οποία η κίνηση των πλανητών μπορεί πολύ καλά να εξηγηθεί, με έναν τρόπο όμως τόσο ατελή, τόσο ασαφή, που και αν ακόμα τα φαινόμενα ήταν εντελώς διαφορετικά, θα μπορούσαν πολύ συχνά να εξηγηθούν με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο καλά, και μερικές φορές ακόμα καλύτερα. Το [νευτώνειο] σύστημα βαρύτητας δεν επιτρέπει ταχυδακτυλουργίες του ίδιου είδους- ένα μόνο αποτέλεσμα ή παρατήρηση που αναιρεί τους υπολογισμούς θα γκρέμιζε όλο το οικοδόμημα και θα υποβίβαζε τη Νευτώνεια θεωρία στο επίπεδο τόσων άλλων που η φαντασία δημιούργησε και η ανάλυση κατέστρεψε» Jean d Alembert, Eléments de philosophie (1770)

38 3 δοκιμασίες της θεωρίας της βαρύτητας Προβλήματα υπολογισμού του σχήματος της γης. Κίνηση της σελήνης. Επιστροφή του κομήτη του Χάλεϊ.

39 Υπολογισμός του σχήματος της γης Ο Νεύτωνας θεωρούσε ότι το σχήμα αυτό οφείλεται στην περιστροφή της γης γύρω από τον άξονά της, και ως ένδειξη ανέφερε τις μετρήσεις του εκκρεμούς που έγιναν το 1672 κοντά στον ισημερινό. Οι οπαδοί του Νεύτωνα υποστήριζαν ότι η γη είναι διαπλατυσμένη στους πόλους και διογκωμένη στον ισημερινό, ενώ οι οπαδοί του Καρτέσιου ακριβώς το αντίστροφο. Στον ισημερινό η δύναμη της βαρύτητας είναι πιο ασθενής γιατί τα σημεία απέχουν περισσότερο από το κέντρο της γης, και άρα το εκκρεμές θα πρέπει να κινείται πιο αργά από ότι πχ. στη Γαλλία. Κατά τον Καρτέσιο, η δύναμη της βαρύτητας προκαλούνταν από έναν στρόβιλο ύλης που περιστρεφόταν γύρω από τη γη που προκαλούσε πλάτυνση στον ισημερινό και επιμήκυνση στους πόλους της.

40 Υπολογισμός του σχήματος της γης Το 1718 ο αστρονόμος Jacques Cassini ( ) εξέδωσε μετρήσεις, δικές του και του πατέρα του Jean Dominique, που επιβεβαίωναν την πρόβλεψη του Descartes. Διάφοροι βρετανοί επιστήμονες όπως ο John Keill και ο John Theophilus Desaguliers υποστήριξαν τον Νεύτωνα με αποτέλεσμα να αρχίσει μια διαμάχη με εθνικιστικές προεκτάσεις. Το 1732 ο Maupertuis και ο Claireaut, έγκριτοι μαθηματικοί, υποστήριξαν τον Νεύτωνα στην Ακαδημία Επιστημών του Παρισιού. Προκειμένου να διαψευστεί η θεωρία του Descartes, θα έπρεπε να γίνουν ακριβέστερες και αμεσότερες μετρήσεις. Οι Cassini είχα αποδείξει με μετρήσεις στην Ευρώπη ότι η καμπυλότητα της γης δεν ήταν παντού η ίδια (άρα δεν ήταν απόλυτα σφαιρική). Για να καθοριστεί ακριβέστερα το σχήμα της γης θα έπρεπε να μετρηθεί η καμπυλότητα εκεί όπου διέφερε περισσότερο- στον ισημερινό και τους πόλους.

41 Υπολογισμός του σχήματος της γης Το 1733 προτάθηκε μια εξερευνητική αποστολή στον ισημερινό από τον μαθηματικό και γεωγράφο Charles-Marie de la Condamine, η οποία εγκρίθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση το 1735 και διήρκησε 10 χρόνια. Το 1736 ξεκίνησε μια εξερευνητική αποστολή με στόχο τον βόρειο πόλο υπό τη διεύθυνση του Maupertuis και του Clairaut, η οποία ολοκληρώθηκε το Η σύγκριση των αποτελεσμάτων των δύο αποστολών επιβεβαίωσε τη θεωρία του Νεύτωνα.

42 Κίνηση της Σελήνης Alexis Clairaut ( ) Το 1747 ο Clairaut ανακοινώνει στην Ακαδημία των Επιστημών ότι ο νόμος του Νεύτωνα δεν εξηγεί τις παρατηρούμενες κινήσεις της σελήνης. Η σελήνη κινείται πολύ πιο ακανόνιστα από τους πλανήτες, γιατί έλκεται ισχυρά από δύο σώματα (τη γη και τον ήλιο) Ο Νεύτωνας δεν είχε υπολογίσει την κίνησή της, καθώς το πρόβλημα 3 σωμάτων που έλκονται μεταξύ τους ήταν δυσεπίλυτο. Οι μαθηματικοί D Alembert, Clairaut και Euler ανέπτυξαν μεθόδους προσέγγισης της λύσης, αλλά όλοι κατέληγαν σε αποτελέσματα που διέφεραν από την προβλεπόμενη τιμή. Τελικά το 1749 ο Clairaut ισχυρίσθηκε ότι ο Νεύτωνας είχε τελικά δίκιο, και ότι όλοι οι μαθηματικοί είχαν κάνει το ίδιο λάθος το οποίο ευθυνόταν για τη μεγάλη απόκλιση στους υπολογισμούς της κίνησης.

43 Επιστροφή του κομήτη του Χάλεϊ J. Lalande N. Lepaute ( ) ( ) Το 1758 ο Clairaut ανακοίνωσε στην Ακαδημία των Επιστημών ότι είχε προβλέψει την επιστροφή του κομήτη του Χάλεϊ με περιθώριο λάθους, μόνον ενός μηνός. Ο Edmond Halley είχε πει ότι ο κομήτης του 1682, θα επιστρέψει το 1758 ή στις αρχές του Η ακριβής ημερομηνία της επιστροφής του κομήτη ήταν δύσκολο να προβλεφτεί, επειδή η τροχιά του κομήτη θα επηρεαζόταν πολύ από την έλξη κάθε μεγάλου πλανήτη κοντά από τον οποίο θα περνούσε. Με τη βοήθεια των Joseph Lalande και της Nicole Lepaute υπολόγισε την επιστροφή με περιθώριο λάθους 30 ημερών.

44 H επιλυση των τριών αυτών προβλημάτων ήταν ενδείξεις της αυξημένης εκλέπτυνσης της ουράνιας μηχανικής και του αυξανόμενου δημόσιου ενδιαφέροντος για την επιστήμη κατά το Διαφωτισμό. Η βελτίωση των θεωριών συνεχίστηκε και κατά το δεύτερο μισό του 18 ου αιώνα από τον Lagrange και τον Pierre-Simon Laplace ( ). Ο Laplace έλυσε το πρόβλημα της ευστάθειας του ηλιακού συστήματος.

45 Pierre-Simon Laplace ( ) 5 τόμοι, Εκτός από τις κυκλικές παρεκκλίσεις στις κινήσεις της σελήνης και των πλαντών, υπήρχαν και «αιώνιες» παρεκκλίσεις στις κινήσεις τους που συσσωρεύονται με το χρόνο. Αν η συσσώρευση αυτών των παρεκκλίσεων αύξανε αρκετά, το πλανητικό σύστημα θα μπορούσε να γίνει ασταθές και να διασκορπιστεί. Μεταξύ 1785 και 1788 ο Laplace απέδειξε ότι οι παρεκκλίσεις αυτές μπορούσαν να ερμηνευτούν από τη βαρύτητα: το ηλιακό σύστημα ήταν ευσταθές. Η Ουράνια Μηχανική του Laplace ανακεφαλαίωσε και επέκτεινε το έργο των προκατόχων του, και έβαλε το επιστέγασμα της μαθηματικής αστρονομίας του Διαφωτισμού.

Νεύτωνας: Φυσικός Φιλόσοφος, Αλχημιστής, Θεολόγος, Ιστορικός

Νεύτωνας: Φυσικός Φιλόσοφος, Αλχημιστής, Θεολόγος, Ιστορικός Νεύτωνας: Φυσικός Φιλόσοφος, Αλχημιστής, Θεολόγος, Ιστορικός Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας (1686) Παρουσιάζει σε μαθηματική γλώσσα τις αρχές της φυσικής φιλοσοφίας [γεωμετρική και όχι αυτή του

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανοκρατία και Καρτέσιος (επανάληψη)

Μηχανοκρατία και Καρτέσιος (επανάληψη) Μηχανοκρατία και Καρτέσιος (επανάληψη) Μηχανοκρατία Νέα αντίληψη για τον κόσμο σύμφωνα με την οποία για κάθε φυσικό φαινόμενο μπορεί να δοθεί μια μηχανική εξήγηση. Πρώτη συστηματική προσπάθεια αναγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Αρχικά σπούδασε Ιατρική, όμως ο καθηγητής του Οστίλιο Ρίτσι (μαθηματικός) τον έστρεψε στις Θετικές Επιστήμες.

Αρχικά σπούδασε Ιατρική, όμως ο καθηγητής του Οστίλιο Ρίτσι (μαθηματικός) τον έστρεψε στις Θετικές Επιστήμες. Γαλιλαίος (1581-1643) Γεννήθηκε στην Πίζα το 1581 Αρχικά σπούδασε Ιατρική, όμως ο καθηγητής του Οστίλιο Ρίτσι (μαθηματικός) τον έστρεψε στις Θετικές Επιστήμες. Ως δευτεροετής φοιτητής ανακάλυψε: 1. Τον

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Τα ερωτήματα Δύο σώματα έχουν το ίδιο σχήμα και τις ίδιες διαστάσεις με το ένα να είναι βαρύτερο του άλλου. Την ίδια στιγμή τα δύο σώματα αφήνονται ελεύθερα να πέσουν μέσα στον

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Α. Εισαγωγή Ερώτηση 1. Η τιμή της μάζας ενός σώματος πιστεύετε ότι συνοδεύει το σώμα εκ κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοτέλης (384-322 π.χ) : «Για να ξεκινήσει και να διατηρηθεί μια κίνηση είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης αιτίας»

Αριστοτέλης (384-322 π.χ) : «Για να ξεκινήσει και να διατηρηθεί μια κίνηση είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης αιτίας» Εισαγωγή Επιστημονική μέθοδος Αριστοτέλης (384-322 π.χ) : «Για να ξεκινήσει και να διατηρηθεί μια κίνηση είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης αιτίας» Διατύπωση αξιωματική της αιτίας μια κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

Διαφωτισμός και Επανάσταση. 3 ο μάθημα

Διαφωτισμός και Επανάσταση. 3 ο μάθημα Διαφωτισμός και Επανάσταση 3 ο μάθημα 24.10.2018 Διαφωτισμός Τι πρεσβεύουν οι Διαφωτιστές; 1. τον ορθολογισμό και την πίστη στην πρόοδο, 2. αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δράσης (στους πολιτικοκοινωνικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1.

ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δʹ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑΔΑ Α Α.1.1. Οι προτάσεις που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ

Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 5: Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ Salviati: Εκεί όπου δεν μας βοηθούν οι αισθήσεις πρέπει να παρέμβει η λογική, γιατί μόνο αυτή θα επιτρέψει να εξηγήσουμε τα φαινόμενα ΓΑΛΙΛΑΪΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΤΩΝΑΣ... Λίνα Παπαεμμανουήλ Μάνος Ορφανίδης Άννα Σαμαρά Στέφανος Τζούμας

ΝΕΥΤΩΝΑΣ... Λίνα Παπαεμμανουήλ Μάνος Ορφανίδης Άννα Σαμαρά Στέφανος Τζούμας ΝΕΥΤΩΝΑΣ... Λίνα Παπαεμμανουήλ Μάνος Ορφανίδης Άννα Σαμαρά Στέφανος Τζούμας Γνωρίζοντας τον Νεύτωνα... Ο Σερ Ισαάκ Νεύτων (Αγγλ. Sir Isaac Newton Σερ Άιζακ Νιούτον, 4 Ιανουαρίου 1643 31 Μαρτίου 1727) ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΛΠ22 ΤΡΙΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΤΥΠΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΛΠ22 ΤΡΙΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΤΥΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΛΠ22 ΤΡΙΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΤΥΠΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 2 Εισαγωγή... 3 Οι αρχές του σύμπαντος κατά τον Αριστοτέλη... 3 Ο υποσελήνιος χώρος... 3 Ο χώρος

Διαβάστε περισσότερα

Κων/νος Χριστόπουλος Κων/νος Παράσογλου Γιάννης Παπαϊωάννου Μάριος Φλωράκης Χρήστος Σταματούλης

Κων/νος Χριστόπουλος Κων/νος Παράσογλου Γιάννης Παπαϊωάννου Μάριος Φλωράκης Χρήστος Σταματούλης Κων/νος Χριστόπουλος Κων/νος Παράσογλου Γιάννης Παπαϊωάννου Μάριος Φλωράκης Χρήστος Σταματούλης Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που εφάρμοσαν τα μαθηματικά στην αστρονομία Κατέκτησαν σημαντικές γνώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Κουνάβης Αναπληρωτής Καθηγητής Tμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΗ

Παναγιώτης Κουνάβης Αναπληρωτής Καθηγητής Tμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΗ Παναγιώτης Κουνάβης Αναπληρωτής Καθηγητής Tμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΗ Μηχανική-Θερμοδυναμική Βασικός Ηλεκτρομαγνητισμός 1ο εξάμηνο 4 ώρες/εβδομάδα ΣΥΓΧΡΟΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΩΣ ΩΣ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ. Κατερίνα Νικηφοράκη Ακτινοφυσικός (FORTH)

ΤΟ ΦΩΣ ΩΣ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ. Κατερίνα Νικηφοράκη Ακτινοφυσικός (FORTH) ΤΟ ΦΩΣ ΩΣ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ Κατερίνα Νικηφοράκη Ακτινοφυσικός (FORTH) ΟΙΚΕΙΟ ΦΩΣ Φιλοσοφική προσέγγιση με στοιχεία επιστήμης προσωκρατικοί φιλόσοφοι έχουν σκοπό να κατανοήσουν και όχι να περιγράψουν

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 3: Εναλλακτικές όψεις της επιστήμης που προβάλλονται στην εκπαίδευση Σπύρος Κόλλας (Βασισμένο στις σημειώσεις του

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές;

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ποια είναι η σχέση των πεποιθήσεών μας με την πραγματικότητα, για να είναι αληθείς και

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική ΜΙΘΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ - 1. Νίκος Κανδεράκης

Φυσική ΜΙΘΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ - 1. Νίκος Κανδεράκης Φυσική ΜΙΘΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ - 1 Νίκος Κανδεράκης Αριστοτελική Φυσική Γιατί πέφτουν τα (βαριά) σώματα; Πηγαίνουν στη φυσική τους θέση. Βάρος: η τάση του βαρέως σώματος να κινηθεί προς το κέντρο της Γης. Μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 5: ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ Salviati: Εκεί που δεν μας βοηθούν οι αισθήσεις πρέπει να παρέμβει η λογική, γιατί μόνο αυτή θα επιτρέψει να εξηγήσουμε τα φαινόμενα ΓΑΛΙΛΑΪΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ Η μαθηματική

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Ερωτήσεις Επανάληψης 1 Οι Θεολογικές Δηλώσεις στην Συστηματική Θεολογία Διάλεξη Τρίτη από την σειρά Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΘ. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών Εαρινό Εξάμηνο 2012

ΑΠΘ. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών Εαρινό Εξάμηνο 2012 Εαρινό εξάμηνο 2012 17.05.12 Χ. Χαραλάμπους (1791-1858) 1858) Peacock: «Treatise on Algebra»(1830) και αργότερα μετά το 1839 την «αριθμητική άλγεβρα» και στην «συμβολική άλγεβρα». «αριθμητική άλγεβρα»:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τα

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας. Μάθημα 2: Το Ηλιακό Σύστημα. Σχολείο: Τάξη: Ημερομηνία:.

Φύλλο Εργασίας. Μάθημα 2: Το Ηλιακό Σύστημα. Σχολείο: Τάξη: Ημερομηνία:. Φύλλο Εργασίας Μάθημα 2: Το Ηλιακό Σύστημα Σχολείο: Τάξη: Ημερομηνία:. Δραστηριότητα 1: Προβολή βίντεο (3 λεπτά) Δραστηριότητα 2: Ερωτήματα μαθητών (2 λεπτά) Να διατυπώσετε τα ερωτήματα σας με βάση την

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 17 ο ΚΑΙ 18 ο ΑΙΩΝΑ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 17 ο ΚΑΙ 18 ο ΑΙΩΝΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 17 ο ΚΑΙ 18 ο ΑΙΩΝΑ Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ αύξηση πληθυσμού αγροτική επανάσταση (μεγάλα αγροκτήματα νέες μέθοδοι εισαγωγή μηχανημάτων) ανάπτυξη εμπορίου α. Ευρώπη Αφρική Αμερική (τριγωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Η μεθοδολογία της επιστήμης

Η μεθοδολογία της επιστήμης Η μεθοδολογία της επιστήμης Στο βιβλίο «the evolution οf scientific thought», που τμήμα του μεταφράζω στο «στοιχεία φιλοσοφίας από την επιστημονική μέθοδο» ο Abraham D Abro μας παρουσιάζει τη μεθοδολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΡΥΤΗΤΑ. Το μέτρο της βαρυτικής αυτής δύναμης είναι: F G όπου M,

ΒΑΡΥΤΗΤΑ. Το μέτρο της βαρυτικής αυτής δύναμης είναι: F G όπου M, ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΛΞΗΣ Ο Νεύτωνας ανακάλυψε τον νόμο της βαρύτητας μελετώντας τις κινήσεις των πλανητών γύρω από τον Ήλιο και τον δημοσίευσε το 1686. Από την ανάλυση των δεδομένων αυτών ο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη φιλοσοφία

Εισαγωγή στη φιλοσοφία Εισαγωγή στη φιλοσοφία Ενότητα 2 η : Μεταφυσική ή Οντολογία Ι: Θεός Ρένια Γασπαράτου Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Είναι τα πράγματα όπως τα αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας;

Είναι τα πράγματα όπως τα αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας; Είναι τα πράγματα όπως τα αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας; Εμείς που αντιλαμβανόμαστε είμαστε όλοι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό; Πώς βρεθήκαμε σ αυτόν τον κόσμο; Ο θάνατός μας σημαίνει το τέλος ή

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαπτομένη σε σημείο της γραφικής παράστασης συνάρτησης

Η εφαπτομένη σε σημείο της γραφικής παράστασης συνάρτησης Η εφαπτομένη σε σημείο της γραφικής παράστασης συνάρτησης Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΤΡΙΖΟΥ Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών Τρικάλων και Καρδίτσας ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Ένα από τα δύο κομβικά ερευνητικά προβλήματα που οι συστηματικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Μαθηματικά (Άλγεβρα - Γεωμετρία) Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ και Α, Β ΤΑΞΕΙΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ και Α ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ ΚΕΝΤΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Ενότητα 1: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Α.Ε.Α.Θ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Εξέλιξη των ιδεών στις Φυσικές Επιστήμες

Εξέλιξη των ιδεών στις Φυσικές Επιστήμες Εξέλιξη των ιδεών στις Φυσικές Επιστήμες Ενότητα 2: Γιατί το ερώτημα "τι είναι επιστήμη" δεν έχει νόημα χωρίς κάποιο χρονικό προσδιορισμό. Βασίλης Τσελφές Εθνικὸ και Καποδιστριακὸ Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

< > Ο ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ

< > Ο ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 < > Ο ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ Επαναλαμβάνουμε την έκπληξή μας για τα τεράστια συμπλέγματα γαλαξιών, τις πιο μακρινές

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Φυσικών Επιστημών

Ιστορία Φυσικών Επιστημών Ιστορία Φυσικών Επιστημών Εαρινό εξάμηνο 2014 Φαίδρα Παπανελοπούλου h;p://eclass.uoa.gr/courses/phs222/ Αρχαιότητα Αριστοτελική κοσμολογία και θεωρία της κίνησης Πρώιμη ελληνική αστρονομία Ελληνιστική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ 3. Νίκος Κανδεράκης

ΔΥΝΑΜΙΚΗ 3. Νίκος Κανδεράκης ΔΥΝΑΜΙΚΗ 3 Νίκος Κανδεράκης Νόμος της βαρύτητας ή της παγκόσμιας έλξης Δύο σώματα αλληλεπιδρούν με βαρυτικές δυνάμεις Η δύναμη στο καθένα από αυτά: Είναι ανάλογη με τη μάζα του m Είναι ανάλογη με τη μάζα

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαίοι μαθηματικοί απέδειξαν έπειτα από 40 χρόνια τη θεωρία περί της ύπαρξης του Θεού του Γκέντελ με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή

Ευρωπαίοι μαθηματικοί απέδειξαν έπειτα από 40 χρόνια τη θεωρία περί της ύπαρξης του Θεού του Γκέντελ με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή Ευρωπαίοι μαθηματικοί απέδειξαν έπειτα από 40 χρόνια τη θεωρία περί της ύπαρξης του Θεού του Γκέντελ με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή Καθηγητή Χάρη Βάρβογλη 1 / 6 Υπάρχει Θεός; Το ερώτημα αυτό απασχολεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Καθηγητής: Σ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Καθηγητής: Σ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Καθηγητής: Σ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ Η Κλασική Μηχανική σηµματοδοτεί την πρώτη µμεγάλη επανάσταση της ανθρώπινης σκέ- ψης στην πορεία της για την ερµμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Η Γη είναι ένας πλανήτης που κατοικούν εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και ο μοναδικός πλανήτης στον οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή.

Η Γη είναι ένας πλανήτης που κατοικούν εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και ο μοναδικός πλανήτης στον οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή. Το Ηλιακό Σύστημα. Ήλιος Ο Ήλιος είναι ο αστέρας του Ηλιακού μας Συστήματος και το λαμπρότερο σώμα του ουρανού. Είναι μια τέλεια σφαίρα με διάμετρο 1,4 εκατομμύρια χμ. Η σημασία του Ήλιου στην εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΟ31 ΘΕΜΑ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΟ31 ΘΕΜΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΟ31 ΘΕΜΑ «Προτάξτε τρεις βασικές προϋποθέσεις της Επιστημονικής Επανάστασης. Αναλύστε και τεκμηριώστε τις επιλογές σας» Επαναδιατύπωση του θέματος- Στόχοι της εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 4: Θεωρίες διδασκαλίας μάθησης στη διδακτική των Φ.Ε. Σπύρος Κόλλας (Βασισμένο στις σημειώσεις του Βασίλη Τσελφέ)

Διαβάστε περισσότερα

Μέγιστον τόπος. Ἅπαντα γάρ χωρεῖ. (Θαλής)

Μέγιστον τόπος. Ἅπαντα γάρ χωρεῖ. (Θαλής) Μέγιστον τόπος. Ἅπαντα γάρ χωρεῖ. (Θαλής) Από την εποχή που οι άνθρωποι σήκωσαν τα μάτια τους προς τον ουρανό και παρατήρησαν τον Ήλιο (τον θεό τους) και τα αστέρια, είχαν την πεποίθηση ότι η Γη είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΙ ΡΩΤΑΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΤΙ ΜΑΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΠΩΣ ΜΑΣ ΤΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΣΥΝΘΕΣΗ: Οργάνωση ενός συνόλου από επιμέρους στοιχεία σε μια ενιαία διάταξη Αρχική ιδέα σύνθεσης

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος Ερευνητικής Εργασίας Σχολείο:Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήμα:Α 1-Α 2

Φάκελος Ερευνητικής Εργασίας Σχολείο:Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήμα:Α 1-Α 2 Φάκελος Ερευνητικής Εργασίας Σχολείο:Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήμα:Α 1-Α 2 Θέμα: Θρησκευτικές και επιστημονικές αντιλήψεις για την δημιουργία του σύμπαντος Ονοματεπώνυμα μαθητών: Αλέξανδρος Λάσκος, Γαρυφαλένια

Διαβάστε περισσότερα

Η εποχή του Διαφωτισμού

Η εποχή του Διαφωτισμού ΟΜΑΔΑ 1 Σοφία Μαρία Χριστίνα Χρύσα - Ιωάννα ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Η εποχή του Διαφωτισμού Ομαδική εργασία μαθητών Γ2 (13-10-2015) Εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τον 17 ο και 18 ο αιώνα Αύξηση του πληθυσμού Αύξηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΟ 18ο ΑΙΩΝΑ

ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΟ 18ο ΑΙΩΝΑ Μέρος Τρίτο: Η Νεότερη επιστήμη ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΟ 18ο ΑΙΩΝΑ 1 Η ΝΕΥΤΩΝΕΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ Στο προηγούμενο κεφάλαιο εξετάσαμε το έργο του Νεύτωνα, το οποίο επρόκειτο να παίξει καθοριστικό ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

VIDEOφιλοσοφείν: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Φιλοσοφίας

VIDEOφιλοσοφείν: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Φιλοσοφίας VIDEOφιλοσοφείν: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Φιλοσοφίας Παραδείγματα διδακτικής αξιοποίησης video στο μάθημα των Αρχών Φιλοσοφίας (Β Λυκείου Γενική Παιδεία) 3 ο ΓΕ.Λ. ΠΕΙΡΑΙΑ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 Μαλεγιαννάκη

Διαβάστε περισσότερα

Οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι είναι μια φιλοσοφική, θρησκευτική και πολιτική σχολή που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.χ από τον Πυθαγόρα τον Σάμιο στον Κρότωνα

Οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι είναι μια φιλοσοφική, θρησκευτική και πολιτική σχολή που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.χ από τον Πυθαγόρα τον Σάμιο στον Κρότωνα Κ. Σ. Δ. Μ. Ο. Μ. Οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι είναι μια φιλοσοφική, θρησκευτική και πολιτική σχολή που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.χ από τον Πυθαγόρα τον Σάμιο στον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας. Η κοινότητα στεγαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός

Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Η Φυσική Γεωγραφία εξετάζει: τον γήινο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ. ΤΟΥ 46 ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Β ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΓΝΩΣΗ»

ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ. ΤΟΥ 46 ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Β ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΓΝΩΣΗ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Β ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 46 ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΓΝΩΣΗ» Αριστοτέλης (384-322 π.χ.) Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε το 384 π.χ. Ήταν γιος ενός θεραπευτή.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΣ ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ & ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΠΙΔΟΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ & ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΠΙΔΟΣΗ Σελ.1 Μια σύνοψη του Βιβλίου (ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ): Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ Νοημοσύνης και Λογικής. Λογική είναι οι γνώσεις και οι εμπειρίες από το παρελθόν. Η Λογική έχει σχέση με το μέρος εκείνο της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ. Ολυμπία Μπάρμπα Μπάμπης Χιώτης Κων/να Μάγγου 2017, Β3 Γυμνασίου

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ. Ολυμπία Μπάρμπα Μπάμπης Χιώτης Κων/να Μάγγου 2017, Β3 Γυμνασίου ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Ολυμπία Μπάρμπα Μπάμπης Χιώτης Κων/να Μάγγου 2017, Β3 Γυμνασίου ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ H Βυζαντινή Αυτοκρατορία (αλλιώς Βυζάντιο, Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Διαβάστε περισσότερα

Χάρης Βάρβογλης Τμήμα Φυσικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Χάρης Βάρβογλης Τμήμα Φυσικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Χάρης Βάρβογλης Τμήμα Φυσικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Διατύπωσε την αρχή της διατήρησης της ορμής σε ένα (κλειστό) σύστημα N-σωμάτων. Στη συνέχεια διατύπωσε τους νόμους των κρούσεων μεταξύ σωμάτων. Υπολόγισε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2015-16 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ 18/9/2014 ΕΙΣΑΓΩΓΗ_ΚΕΦ. 1 1 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Διδάσκων Γεράσιμος Κουρούκλης Καθηγητής (Τμήμα Χημικών Μηχανικών). (gak@auth.gr,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟ 31 ΠΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2014 2015 ΣΧΕ ΙΑΓΡΑΜΜΑ. Σχετικά µε τα βιβλία που χρησιµοποιήθηκαν βλ. τη βιβλιογραφία

ΕΠΟ 31 ΠΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2014 2015 ΣΧΕ ΙΑΓΡΑΜΜΑ. Σχετικά µε τα βιβλία που χρησιµοποιήθηκαν βλ. τη βιβλιογραφία ΕΠΟ 31 ΠΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2014 2015 ΣΧΕ ΙΑΓΡΑΜΜΑ ΣΚΟΠΟΣ: Απάντηση σε ερωτήµατα που αφορούν την αριστοτελική κοσµολογία, τις µεθοδολογικές αρχές του Γαλιλαίου και το έργο του Νεύτωνα ΕΙΣΑΓΩΓΗ: εν απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του φωτός σαν παραμύθι

Η ιστορία του φωτός σαν παραμύθι Η ιστορία του φωτός σαν παραμύθι περιγραφή της δράσης Χρήστος Γκοτζαρίδης Φυσικός ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΗ ΦΑΣΗ Μικρή Περιγραφή: Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν μία ιστορία, για την εξέλιξη των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ; 1

ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ; 1 ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ; 1 Στο σημείο αυτό του οδοιπορικού γνωριμίας με τις διάφορες μεθόδους αυτογνωσίας θα συναντήσουμε την Αστρολογία και θα μιλήσουμε για αυτή. Θα ερευνήσουμε δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας 1 Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379603 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/pgrad_omm107/

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: «ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΗΘΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ» ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΣΚΡΕΚΑ ΝΑΤΑΛΙΑ, Β4 ΕΠΙΒΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΤΑΒΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 17 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης Μάρτιος 2017

1 ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης Μάρτιος 2017 1 ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης Μάρτιος 2017 Αναγνώστου Σαραφιανός, Γαβρίδης Δημήτριος, Μαραντίδου Χριστίνα Επιβλέπων καθηγητής: Νίκος Τερψιάδης Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Διαβάστε περισσότερα

Τζιορντάνο Μπρούνο

Τζιορντάνο Μπρούνο http://hallofpeople.com/gr/bio/bruno.php Τζιορντάνο Μπρούνο Αποσπάσματα από έργα του (Την εποχή που εκκλησία και επιστήμη θεωρούσε υποδεέστερο το γυναικείο φύλο, ο Μπρούνο έγραψε): Εξετάστε λίγο την αλήθεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 2

ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 2 ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 2 Η ιστορία της φιλοσοφίας από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικασία αναζήτησης μιας απάντησης στο ερώτημα, «τι είναι γνώση;» Οι Δυτικοί φιλόσοφοι

Διαβάστε περισσότερα

1. ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΟΜΗ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ

1. ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΟΜΗ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ 1. ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΟΜΗ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ Από τα αρχαιότατα χρόνια, έχουν καταβληθεί σηµαντικές προσπάθειες οι απειράριθµες ουσίες που υπάρχουν στη φύση να αναχθούν σε ενώσεις λίγων

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστικά Συστήματα της Αρχαιότητας. Μηχανισμός των Αντικυθήρων Άβακας Κλαύδιος Πτολεμαίος Ήρωνας Αλεξανδρινός Το Κόσκινο του Ερατοσθένη

Υπολογιστικά Συστήματα της Αρχαιότητας. Μηχανισμός των Αντικυθήρων Άβακας Κλαύδιος Πτολεμαίος Ήρωνας Αλεξανδρινός Το Κόσκινο του Ερατοσθένη Υπολογιστικά Συστήματα της Αρχαιότητας Μηχανισμός των Αντικυθήρων Άβακας Κλαύδιος Πτολεμαίος Ήρωνας Αλεξανδρινός Το Κόσκινο του Ερατοσθένη Μηχανισμός των Αντικυθήρων Κατασκευή μηχανισμού : 2 ος 1 ος αιώνας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 1: Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Τίποτε δεν θεωρώ μεγαλύτερο αίνιγμα από το χρόνο και το χώρο Εντούτοις, τίποτε δεν με απασχολεί λιγότερο από αυτά επειδή ποτέ δεν τα σκέφτομαι Charles

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΟ 22 2 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΟ 22 2 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΟ 22 2 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ορθολογισμός έχει βασικό κριτήριο γνώσης την ανθρώπινη νόηση και όχι την εμπειρία.η νόηση με τις έμφυτες και τους λογικούς νόμους αποτελεί αξιόπιστη πηγή γνώσης. Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. 1. Θέματα Ερμηνείας και Θεολογίας των Επιστολών του Αποστόλου Παύλου. 2. Πατερική Ερμηνευτική.

ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. 1. Θέματα Ερμηνείας και Θεολογίας των Επιστολών του Αποστόλου Παύλου. 2. Πατερική Ερμηνευτική. ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ECTS ECTS 1. Mεθοδολογία και κριτική του κειμένου της Καινής Διαθήκης. 2. Ζητήματα Ερμηνείας και Ερμηνευτικής της Καινής

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Α Λυκείου 23/1/2014. Κεφάλαιο 1.2 Δυναμική σε μια διάσταση

Φυσική Α Λυκείου 23/1/2014. Κεφάλαιο 1.2 Δυναμική σε μια διάσταση Σελ. 74 Δυναμική (1) Φυσική Α Λυκείου Κεφάλαιο 1.2 Δυναμική σε μια διάσταση Το να περιγράφουμε κινήσεις (όπως κάναμε στο προηγούμενο κεφάλαιο της Κινηματικής) χωρίς ταυτόχρονα να γνωρίζουμε τις αιτίες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΜΠΕΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΠΡΙΑΜΗ ΒΑΓΙΑ, Β4 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΤΑΒΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 17 Περιεχόμενα ΠΕΡΙΛΗΨΗ... 3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Φυσική που δεν διδάσκεται

Η Φυσική που δεν διδάσκεται 1 Η Φυσική που δεν διδάσκεται Δρ. Μιχάλης Καραδημητρίου Σύλλογος Φυσικών Κρήτης www.sfkritis.gr Αλήθεια τι είναι η «Φυσική» ; 2 Είναι ένα άσχημο μάθημα με τύπους και εξισώσεις;; ή μήπως είναι η επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

2η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟ 22. ΘΕΜΑ: Οι βασικοί σταθµοί του νεώτερου Εµπειρισµού από τον Locke µέχρι και τον Hume. ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.

2η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟ 22. ΘΕΜΑ: Οι βασικοί σταθµοί του νεώτερου Εµπειρισµού από τον Locke µέχρι και τον Hume. ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α. Θέµατα & Ασκήσεις από: www.arnos.gr 2η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟ 22 ΘΕΜΑ: Οι βασικοί σταθµοί του νεώτερου Εµπειρισµού από τον Locke µέχρι και τον Hume. ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σύµφωνα µε τη θεωρία του εµπειρισµού

Διαβάστε περισσότερα

A film by 8o dimotiko Agiou dimitriou

A film by 8o dimotiko Agiou dimitriou A film by 8o dimotiko Agiou dimitriou Kostas and Sofia pictures present... TA ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Γεννήθηκε στην Πίζα της Ιταλίας και από νωρίς έδειξε σημεία μιας αξιοσημείωτης ιδιοφυΐας. Ο πατέρας του

Διαβάστε περισσότερα

Two projects Η συμβολή της Αστρονομίας στην ανάπτυξη των επιστημών: A) Το Ηλιακό μας Σύστημα και B) 2 ος Νόμος του Kepler!

Two projects Η συμβολή της Αστρονομίας στην ανάπτυξη των επιστημών: A) Το Ηλιακό μας Σύστημα και B) 2 ος Νόμος του Kepler! Two projects Η συμβολή της Αστρονομίας στην ανάπτυξη των επιστημών: A) Το Ηλιακό μας Σύστημα και B) 2 ος Νόμος του Kepler! Διαλέξαμε θέματα της Αστρονομίας γιατί δεν διδάσκονται στην σχολική ύλη. Με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ; Το ερώτημα για το τι είναι η γνώση (τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος γνωρίζει κάτι ή ποια

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ; Το ερώτημα για το τι είναι η γνώση (τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος γνωρίζει κάτι ή ποια 18 ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ; Το ερώτημα για το τι είναι η γνώση (τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος γνωρίζει κάτι ή ποια χαρακτηριστικά αποδίδουμε σε ένα πρόσωπο το οποίο λέμε

Διαβάστε περισσότερα

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, και 3 επιλέγοντας τη σωστή

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, και 3 επιλέγοντας τη σωστή ΜΑΘΗΜΑ 6 Ο ΠΟΙΗΣΩΜΕΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ... Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, και 3 επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, κατά τη διδασκαλία του Χριστιανισμού, από τις αντίστοιχες φράσεις α, β, γ. Στη συνέχεια,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Παιδαγωγική

Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Εισαγωγή στην Παιδαγωγική ΤΜΗΜΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Χειμερινό εξάμηνο 2016-2017 Διδάσκουσα: Μαρία Δασκολιά Επίκουρη καθηγήτρια Τμήμα Φ.Π.Ψ. Θεματική του μαθήματος Έννοια και εξέλιξη της Παιδαγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΝΣΤΑΙΝ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. 4ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΑΙΝΣΤΑΙΝ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.   4ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ http://hallofpeople.com/gr/bio/einstein.php ΑΙΝΣΤΑΙΝ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (αποσπάσματα) 4ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Το σύστημα συντεταγμένων του Γαλιλαίου Η αρχή της μηχανικής του Νεύτωνα και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ 4 ΜΗΛΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

ΤΑ 4 ΜΗΛΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΤΑ 4 ΜΗΛΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. θέμα: Το μήλο του Νεύτωνα. Υπόθεμα: Η συμβολή του Νεύτωνα σε άλλες επιστήμες. Εισαγωγή: Ο Σερ Ισαάκ Νεύτων ήταν Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Προλογικό Σημείωμα... 17

Περιεχόμενα. Προλογικό Σημείωμα... 17 11 Προλογικό Σημείωμα... 17 Ενότητα Ι: Δημιουργική Αναζήτηση... 19 Δ01 Ο Ιωνικός Διαφωτισμός και η Ανάδυση της Επιστημονικής Σκέψης...21 Δ1.1 Ο Ιωνικός Διαφωτισμός... 21 Δ1.2 Η Επιστημονική Σκέψη... 22

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική ΙI. Αρχή Ελάχιστης Δράσης. Τμήμα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου 2/2000

Μηχανική ΙI. Αρχή Ελάχιστης Δράσης. Τμήμα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου 2/2000 Τμήμα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου /000 Μηχανική ΙI Αρχή Ελάχιστης Δράσης Η νευτώνεια μηχανική είναι η πρώτη σύγχρονη φυσική θεωρία για τη κίνηση της ύλης. Ο Νεύτων για να εξηγήσει τους νόμους του Κέπλερ

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Η Αρχή της υπέρθεσης (ή της επαλληλίας)

3.1 Η Αρχή της υπέρθεσης (ή της επαλληλίας) ΚΕΦ. 3 Γενικές αρχές της κυματικής 3.1-1 3.1 Η Αρχή της υπέρθεσης (ή της επαλληλίας) 3.1.1 Γενική διατύπωση 3.1. Εύρος ισχύος της αρχής της υπέρθεσης 3.1.3 Μαθηματικές συνέπειες της αρχής της υπέρθεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ. Το άρθρο αυτό έχει ως σκοπό την παράθεση των αποτελεσμάτων πάνω σε μια έρευνα με τίτλο, οι ιδέες των παιδιών σχετικά με το

Διαβάστε περισσότερα

4/11/2018 ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ ΙΙ ΓΈΠΑΛ ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. ΘΕΜΑ 1 ο

4/11/2018 ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ ΙΙ ΓΈΠΑΛ ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. ΘΕΜΑ 1 ο ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ ΙΙ ΓΈΠΑΛ 4/11/2018 ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΜΑ 1 ο 1) Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση, τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2012 13 ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ Η έννοια

Διαβάστε περισσότερα

Το Ιδεολογικό Υπόβαθρο της προς Εβραίους

Το Ιδεολογικό Υπόβαθρο της προς Εβραίους Το Ιδεολογικό Υπόβαθρο της προς Εβραίους 1. Εξωχριστιανικό 2. Χριστιανικό 1. Εξωχριστιανικό Το φιλωνικό υπόβαθρο To γνωστικό υπόβαθρο Το κουμρανικό υπόβαθρο To σαμαρειτικό υπόβαθρο Tο ιουδαϊκό μυστικιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΝΩΣΗΣ. ΤΕΙ ΑΜΘ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΣ Γεώργιος Θερίου

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΝΩΣΗΣ. ΤΕΙ ΑΜΘ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΣ Γεώργιος Θερίου ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΝΩΣΗΣ ΤΕΙ ΑΜΘ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΣ Γεώργιος Θερίου ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 2 Η ιστορία της φιλοσοφίας από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικασία αναζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

Ηθική & Τεχνολογία Μάθημα 1 ο Εισαγωγή στις Βασικές Έννοιες

Ηθική & Τεχνολογία Μάθημα 1 ο Εισαγωγή στις Βασικές Έννοιες Μάθημα 1 ο Εισαγωγή στις Βασικές Έννοιες Άλκης Γούναρης Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών e-mail: alkismail@yahoo.com website: www.alkisgounaris.com http://eclass.uoa.gr/courses/ppp566/ 1 http://eclass.uoa.gr/courses/ppp566/

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΘ. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών Εαρινό Εξάμηνο 2012

ΑΠΘ. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών Εαρινό Εξάμηνο 2012 Εαρινό εξάμηνο 2012 03.05.12 Χ. Χαραλάμπους 1 2 υωνυμικό Θεώρημα (o Newton κατέληξε στο δυωνυμικό θεώρημα από ένα πρόβλημα τετραγωνισμού!) Άπειρη σειρά: Σύγκλιση? Γιατί το Δυωνυμικό Θεώρημα θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ. Νίκος Κανδεράκης

ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ. Νίκος Κανδεράκης ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ Νίκος Κανδεράκης Η Φυσική πριν τον Einstein Απόλυτος χρόνος και χώρος στη Νευτώνεια Φυσική Χρόνος «Ο απόλυτος, αληθής και μαθηματικός χρόνος, από την ίδια του τη φύση, ρέει ομοιόμορφα

Διαβάστε περισσότερα

Ίωνες Φιλόσοφοι. Οι σημαντικότεροι Ίωνες φιλόσοφοι επιστήμονες

Ίωνες Φιλόσοφοι. Οι σημαντικότεροι Ίωνες φιλόσοφοι επιστήμονες Ίωνες Φιλόσοφοι Η απλή ενατένιση του ουρανού, με το πλήθος των εντυπωσιακών φαινομένων, ικανών να προσελκύσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον των πρωτόγονων ανθρώπων, άρχισε να σημειώνει τα πρώτα εξελικτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΚΟΥΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΌΤΑΝ ΚΛΑΙΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΑΡΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΗΤΑ Γ3

ΓΙΑΤΙ ΚΟΥΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΌΤΑΝ ΚΛΑΙΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΑΡΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΗΤΑ Γ3 ΓΙΑΤΙ ΚΟΥΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΌΤΑΝ ΚΛΑΙΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΑΡΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΗΤΑ Γ3 Έχω παρατηρήσει ότι συχνά κουράζομαι πολύ μετά το κλάμα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σε αντίθεση με μια σειρά άλλων εκφράσεων συναισθημάτων,

Διαβάστε περισσότερα

Β Τάξη Μάθημα Γενικής Παιδείας. Ύλη

Β Τάξη Μάθημα Γενικής Παιδείας. Ύλη Β Τάξη Μάθημα Γενικής Παιδείας Ύλη 2016-2017 * Θρησκευτικά * Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία * Νεοελληνική Γλώσσα ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΜΑΘΗΜΑΤΑ: 1, 2 & 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α : Σύμβολο της Πίστης, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (μάθημα επιλογής) Α τάξη Γενικού Λυκείου Α) Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΑΠΣ) Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος επιλογής «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός πολιτισμός»,

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφία της Επιστήμης ΙΙ

Φιλοσοφία της Επιστήμης ΙΙ Φιλοσοφία της Επιστήμης ΙΙ Τετάρτη, 3.30-6 μμ. Αίθουσα A Διδάσκουσα: Ελίνα Πεχλιβανίδη ΣΧΕΔΙAΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (SYLLABUS) Πληροφορίες για: ημέρα - ώρα - αίθουσα διεξαγωγής του μαθήματος στοιχεία επικοινωνίας,

Διαβάστε περισσότερα

Γνωσιολογικός Σχετικισμός και Θεωρία Σχετικότητας. Βασίλης Καρακώστας *

Γνωσιολογικός Σχετικισμός και Θεωρία Σχετικότητας. Βασίλης Καρακώστας * Φιλοσοφία των Επιστημών, επιμ. Δ. Σφενδόνη, Εκδ. Ζήτη, 2008, σσ. 83-99 Γνωσιολογικός Σχετικισμός και Θεωρία Σχετικότητας Βασίλης Καρακώστας * 1. Περί χώρου και χρόνου Στην παρούσα εργασία διερευνώνται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΥΣΙΚΗ. Ισαάκ Νεύτων

Η ΦΥΣΙΚΗ. Ισαάκ Νεύτων Η ΦΥΣΙΚΗ Η Κλασσική Φυσική έγινε μια ξεχωριστή επιστήμη όταν οι πρώιμοι μοντέρνοι Ευρωπαίοι χρησιμοποίησαν πειραματικές και μαθηματικές μεθόδους για να ανακαλύψουν αυτά που θεωρούνται σήμερα Νόμοι της

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή και Πορεία του Κόσμου (Χριστιανική Κοσμολογία) Διδ. Εν. 9

Αρχή και Πορεία του Κόσμου (Χριστιανική Κοσμολογία) Διδ. Εν. 9 Αρχή και Πορεία του Κόσμου (Χριστιανική Κοσμολογία) Διδ. Εν. 9 Κόσμος Κόσμημα δηλ. στολίδι, που χαρακτηρίζεται από την ποικιλία, την τάξη και την αρμονία Φυσικός κόσμος μακρόκοσμος μικρόκοσμος Πως έγινε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 010-11 Μάθημα: ΜΗΧΑΝΙΚΗ Καθηγητές: Σ Πνευματικός Α Μπούντης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Τα φροντιστήρια γίνονται κάθε Δευτέρα 1100-100 και κάθε

Διαβάστε περισσότερα

«Πείραμα με πουλί σε αντλία αέρα» Joseph Wright, Γεωργάτου Μάνια Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04

«Πείραμα με πουλί σε αντλία αέρα» Joseph Wright, Γεωργάτου Μάνια Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04 «Πείραμα με πουλί σε αντλία αέρα» Joseph Wright, 1768 Γεωργάτου Μάνια Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04 Μ.Γεωργάτου 2 Μ.Γεωργάτου 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2 Ο ΠΠΓΕΛ Μ.Γεωργάτου Ηχαράτου μαθητή όταν κάνει ένα πείραμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Μάθημα 3 ο (Κεφ. 2 ο ) Ν. Στεργιούλας Τα 3 πρώτα ορίζονται με βάση περιοδικές κινήσεις ουρανίων σωμάτων. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΧΡΟΝΟΥ Τα κυριότερα συστήματα χρόνου στην Αστρονομία: (α) Αστρικός

Διαβάστε περισσότερα

Δεοντολογία Επαγγέλματος Ηθική και Υπολογιστές

Δεοντολογία Επαγγέλματος Ηθική και Υπολογιστές Δεοντολογία Επαγγέλματος Ηθική και Υπολογιστές ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΛΑΙΓΕΩΡΓΙΟΥ Γ. Ηθική Φορτισμένος και πολυσήμαντος όρος Εικόνα μιας «βαθύτερης εσωστρεφούς πραγματικότητας»

Διαβάστε περισσότερα