ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ-Μπάτσιου Σοφία ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΨΥΧΗ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ GOAL BALL

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ-Μπάτσιου Σοφία ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΨΥΧΗ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ GOAL BALL"

Transcript

1 1 GOAL BALL Οι αγώνες του Goalball διαφέρουν από όλες τις άλλες αθλητικές δραστηριότητες λόγω της μοναδικότητας της ατμόσφαιρας στο χώρο που παίζεται. Το Goalball παίζεται από αθλητές (άνδρες και γυναίκες) που είναι τυφλοί ή έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης. Τρεις παίκτες της ομάδας βρίσκονται κάθε στιγμή στο γήπεδο. Στόχος τους είναι να ρίξουν την μπάλα στο τέρμα της αντίπαλης ομάδας. Τα κουδουνάκια που βρίσκονται μέσα στην μπάλα, βοηθούν στον προσανατολισμό των παικτών, δείχνοντας την κατεύθυνση που αυτή κινείται. Όταν το παιχνίδι είναι σε εξέλιξη, στον αθλητικό χώρο επικρατεί απόλυτη ησυχία για να μπορούν οι παίκτες να συγκεντρωθούν και ν αντιδράσουν αμέσως. Οι ευθυμίες ξεσπούν αμέσως μόλις σημειωθεί κάποιο τέρμα. Όταν η μπάλα επιστρέψει στο παιχνίδι επικρατεί και πάλι σιωπή. Ένας αγώνας διαρκεί συνολικά 20 λεπτά (2 ισόχρονα ημίχρονα). Στον αγωνιστικό χώρο όλοι οι παίκτες φορούν μάσκες. Αυτό επιτρέπει στους αθλητές με ποικίλους βαθμούς οπτικής οξύτητας να συμμετέχουν από κοινού στην ίδια ομάδα.

2 Ορισμοί 2 Οδηγίες: Κάθε επικοινωνία από τον πάγκο της ομάδας με τους παίκτες μέσα στο γήπεδο. Επιτρέπεται μόνο κατά τη διάρκεια των time out και των διαλειμμάτων. Καλύμματα ματιών: Ένα μέσο που δεν επιτρέπει σε κανένα παίκτη με όραση να τη χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ημίχρονο: Μία περίοδος 10 λεπτών κανονικού παιχνιδιού ή τριών λεπτών επιπλέον χρόνου. Διάλειμμα: Ένα διάλειμμα τριών λεπτών ανάμεσα στα ημίχρονα. Ψηλή μπαλιά: Όταν η πρώτη επαφή της μπάλας με το έδαφος δεν είναι στην περιοχή της ομάδας ή της περιοχής προσγείωσης. Μακριά μπαλιά: Όταν η μπάλα δεν έρχεται σε επαφή με το έδαφος στην ουδέτερη περιοχή. Έξω από τις γραμμές: Κάθε περιοχή έξω από το γήπεδο. Επιπλέον χρόνος: Δυο ημίχρονα των 3 λεπτών για να καθορίσουν το νικητή, εάν υπάρχει ισοπαλία στο τέλος του κανονικού παιχνιδιού. Ποινή: Κάθε παράβαση των κανόνων που καταλήγει σε ποινή. Αναπληρωματικός: Ένας παίκτης της ομάδας που βρίσκεται στον πάγκο. Είναι έτοιμος να μπει στο γήπεδο στη θέση ενός, από τους ήδη υπάρχοντες παίκτες του παιχνιδιού. Αλλαγή: Η ενέργεια της αντικατάστασης ενός παίκτη με έναν άλλο ύστερα από αίτημα του προπονητή της ομάδας. Απτική γραμμή: Μία υπερυψωμένη γραμμή που εάν δεν είναι υπερυψωμένη σε όλο το πλάτος της πρέπει να υπερυψωθεί στο κέντρο. Το ύψος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 χιλιοστά σε καμία περίπτωση. Ρίψη: Κάθε φορά που η μπάλα φεύγει από τα χέρια ενός παίκτη με σκοπό να επιτύχει γκολ.

3 3 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ GOALBALL Όπως φαίνεται από το όνομά του, το Goalball είναι ένα ομαδικό παιχνίδι που παίζεται με μπάλα. Έχει 3 χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από όλα τα άλλα ομαδικά παιχνίδια με μπάλα που παίζονται από άτομα με φυσιολογική όραση. Πρώτον, παίζεται με μία μπάλα που παράγει θόρυβο όταν είναι σε κίνηση, έτσι ώστε η θέση της να μπορεί να προσδιοριστεί με την ακοή. Δεύτερον, παίζεται σε γήπεδο με σημάδια που προσδιορίζονται με την αφή. Αυτό επιτρέπει στον κάθε παίκτη να καθορίσει τη θέση του στο γήπεδο και την κατεύθυνση που κινείται, με την ανίχνευση σημαδιών με τα πόδια και τα χέρια του. Τρίτον. όλοι οι παίκτες φορούν καλύμματα στα μάτια. Με τον τρόπο αυτό εξισώνονται τα προβλήματα των ατόμων με προβλήματα όρασης και εκείνων με τύφλωση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Το γήπεδο έχει διαστάσεις 18 Χ 9 μ.. Στα πρωταθλήματα όλες οι γραμμές διακρίνονται με την αφή, αλλά σε ανεπίσημους αγώνες μόνο οι τελικές γραμμές και οι γραμμές που καθορίζουν τις περιοχές των ομάδων προεξέχουν. Οι υπόλοιπες γραμμές απλά είναι ορατές. Οι περιοχές των ομάδων είναι εκείνα τα τμήματα του αγωνιστικού χώρου που βρίσκονται μέχρι 3 μέτρα από το τέρμα. Το πλάτος των τερμάτων πρέπει να είναι εννέα μέτρα ( 0,05μ.). Τα τέρματα είναι 1.30 μέτρα ( 0,02 μ.) σε ύψος και πρέπει να είναι στρογγυλά. Το υλικό που φτιάχνεται το τέρμα πρέπει να είναι άκαμπτο. Τα τέρματα πρέπει να είναι έξω από το γήπεδο, αλλά στη βασική γραμμή του τέρματος. Οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται απ τις εσωτερικές διαστάσεις των τερμάτων. Η μέγιστη διάμετρος των τερμάτων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 0,15 μέτρα. Τα τέρματα πρέπει να είναι ασφαλούς κατασκευής.

4 4 Τα οπτικά σημάδια ενισχύονται σε επίσημους αγώνες με κάλυψη γραμμών με ειδικό κορδόνι ή με υψηλής ποιότητας ταινία. Για τις λιγότερο επίσημες καταστάσεις και για αρχάριους, μία γραμμή με ύφασμα χρησιμοποιείται συχνά και δένεται κάτω με ταινία πλάτους 5 εκατ. Τα 12 σημάδια προσανατολισμού στον αγωνιστικό χώρο έχουν μήκος 150 εκ. (4), 50 εκ. (4) και 15 εκ. (4). Στην οριοθέτηση του γηπέδου είναι ενδεδειγμένο να ψάχνουμε μόνιμες γραμμές 18μ.Χ 9 μ., που βρίσκονται στο έδαφος των γηπέδων πετοσφαίρισης. Περιοχή προσγείωσης Ακριβώς δίπλα, αλλά μπροστά από την περιοχή της ομάδας βρίσκεται η περιοχή προσγείωσης. Αυτή είμαι μία περιοχή εννέα μέτρων ( 0,05μ.) πλάτους και τριών μέτρων ( 0,05μ.) μήκους. Ουδέτερη περιοχή Ουδέτερη περιοχή είναι ο χώρος που απομένει ανάμεσα στις δύο περιοχές προσγείωσης. Έχει έξι μέτρα ( 0,05μ.) μήκος και 9μ. πλάτος. Η ΜΠΑΛΑ Το παιχνίδι παίζεται με μπάλα βάρους 1.250gr (άνδρες) ή 950gr (γυναίκες) που κατασκευάζεται με τις προδιαγραφές της international Blind Sports Federation (ΙΒSA). Το ουσιαστικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της μπάλας είναι ότι ακούγεται καθώς βρίσκεται σε κίνηση. Οι παίκτες εντοπίζουν την μπάλα με την ακοή.

5 5 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Στο Goalball όλοι οι παίκτες πρέπει να κρύβουν τα μάτια τους, για να εξισωθούν τα προβλήματα όρασης ή της τύφλωσης που αντιμετωπίζουν. Για τους επίσημους αγώνες η ποιότητα των καλυμμάτων πρέπει ν ανταποκρίνεται σε υψηλά πρότυπα, αλλά σε λιγότερο επίσημα παιχνίδια το κάλυμμα των ματιών μπορεί να λάβει μια πιο αυτοσχέδια μορφή. Οι κανόνες απαιτούν οι παίκτες να μην αγγίζουν τα καλύμματά τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Οι παίκτες πρέπει να ζητούν την άδεια του διαιτητή για να διενεργήσουν οποιαδήποτε απαραίτητη προσαρμογή στα καλύμματά τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ο προστατευτικός εξοπλισμός είναι γενικά θέμα προσωπικής προτίμησης. Τα πιο ευαίσθητα τμήματα για επαφή με το πάτωμα είναι τα γόνατα, οι αγκώνες και τα ισχία, ενώ το πρόσωπο, τα γεννητικά όργανα στους άνδρες και το στήθος στις γυναίκες για να χτυπηθούν από την μπάλα. Πολλοί παίκτες φτιάχνουν το δικό τους εξοπλισμό από αφρό και ελαστικό επίδεσμο. Χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός που κυκλοφορεί στο εμπόριο για την πετοσφαίριση και το skateboard. Τα καλύτερα προστατευτικά για τους αγκώνες είναι εκείνα που χρησιμοποιούνται στο hockey στον πάγο. ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Για να διεξαχθεί ο αγώνας πρέπει να υπάρχουν τρεις παίκτες στο γήπεδο για κάθε μία από τις δύο ομάδες. Η μία ομάδα παίζει από τη μία πλευρά του γηπέδου και η άλλη ομάδα από την άλλη πλευρά. Η μπάλα ρίχνεται από την μία άκρη στην άλλη. Όταν μία νόμιμη «ρίψη» πραγματοποιείται το αποτέλεσμα είναι συνήθως μία από τις παρακάτω πιθανότητες: Πρώτον: η μπάλα να περάσει πέρα από τη γραμμή του τέρματος. Σ αυτή την περίπτωση σημειώνεται ένα τέρμα (goal). Δεύτερον: η μπάλα να περάσει έξω από το γήπεδο από τις πλάγιες γραμμές. Σ αυτή την περίπτωση καλείται «έξω». Η μπάλα δίνεται στον παίκτη, που βρίσκεται, απέναντι από εκείνον που έριξε την μπάλα. Ακούγεται «go» και το παιχνίδι συνεχίζεται.

6 6 Τρίτον: η μπάλα να βγει έξω από το γήπεδο από τις πλάγιες γραμμές, αφού την έχει ακουμπήσει ένας αμυντικός παίκτης. Σ αυτή την περίπτωση καλείται «blocked out» και η μπάλα δίνεται στον απέναντι παίκτη από εκείνον που έριξε την μπάλα. Ακούγεται «go» και το παιχνίδι συνεχίζεται. Τέταρτον: μπορεί να πάρει την μπάλα ένας αμυντικός. Σ αυτή την περίπτωση το παιχνίδι απλά συνεχίζεται χωρίς διακοπή. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΡΙΨΗ Υπάρχουν τρεις κύριοι περιορισμοί που ισχύουν για τον τρόπο της ρίψης: Πρώτον, όταν ρίχνεται η μπάλα πρέπει να αγγίξει το πάτωμα του γηπέδου πριν περάσει πέρα από τη γραμμή υψηλής μπαλιάς, η οποία είναι η γραμμή που βρίσκεται έξι μέτρα από τη γραμμή του τέρματος του παίκτη που ρίχνει την μπάλα. Δεύτερον, η ρίψη πρέπει να πραγματοποιείται σε δέκα δευτερόλεπτα από τη στιγμή που η μπάλα έρχεται στην κατοχή της αμυνόμενης ομάδας. Το πέρασμα πρέπει να πραγματοποιείται σε 10 δευτερόλεπτα, και οι παίκτες μπορούν να κινηθούν μέσα στο γήπεδο για να λάβουν ευνοϊκές θέσεις. Τρίτον, κανένας παίκτης δεν μπορεί να ρίξει την μπάλα περισσότερο από δυο συνεχόμενες φορές για την ομάδα του. ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Και οι τρεις παίκτες που εμπλέκονται στην άμυνα, αν και οι κανόνες δεν το απαιτούν να υιοθετούνται συγκεκριμένες θέσεις, η πρακτική δείχνει ότι παίζουν με ένα κεντρικό άτομο κοντά στο σημείο «50 εκ» μπροστά στην περιοχή της ομάδας, και δυο πλάγιους παίκτες κοντά στο σημείο «150 εκ» σε κάθε πλευρά της περιοχής των ομάδων. Η αρχική αμυντική επαφή με την μπάλα πρέπει να πραγματοποιείται μέσα στην περιοχή των ομάδων, δηλ. στα τρία μέτρα, στο πίσω τμήμα του γηπέδου. ΠΟΙΝΕΣ Μια ποινή αξιολογείται για μία ομάδα ανάλογα με την παραβίαση που έχει αναφερθεί. Αυτό σημαίνει ότι η επιτιθέμενη ομάδα πρέπει να εκτελέσει ένα πέναλτι με ένα μόνο αμυντικό. Στις περιπτώσεις που αγγίζονται τα καλύμματα για τα μάτια, πάει ψηλά η

7 7 μπάλα, τρίτη ρίψη, αντικανονική άμυνα, ο επιτιθέμενος παίκτης πρέπει να αμυνθεί για το πέναλτι. Για μια ποινή 10 δευτερολέπτων ο αμυντικός που πραγματοποίησε την προηγούμενη ρίψη για την ομάδα του είναι ο παίκτης που θα χτυπήσει το πέναλτι. ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Στην οργάνωση της προπόνησης προβλήματα προκύπτουν από την σποραδικότητα των νέων με προβλήματα όρασης. Επειδή υπάρχουν λίγοι παίκτες, η δραστηριότητα πρέπει να είναι ανοικτή τόσο σε εκείνους που παίζουν για κοινωνικούς λόγους όσο και σε εκείνους, των οποίων οι φιλοδοξίες είναι να παίξουν σε Πανευρωπαϊκά, Παγκόσμια και Παραολυμπιακά Πρωταθλήματα. Στις προπονήσεις και στα αθλητικά γεγονότα, πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν αθλητές διαφορετικής ηλικίας και φύλου. Παρόλα αυτά πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη ότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, όταν αμύνονται παιδιά στη ρίψη αθλούμενων ενηλίκων. Οι δεξιότητες που ένας προπονητής πρέπει ν αναπτύξει στους παίκτες ταξινομούνται σε γενικές, αμυντικές και επιθετικές. Οι γενικές δεξιότητες είναι επέκταση των κινητικών δεξιοτήτων που οι περισσότεροι παίκτες με προβλήματα όρασης αποκτούν. Οι παίκτες πρέπει να είναι σε θέση να κινούνται στο γήπεδο ελεύθερα και με αυτοπεποίθηση, να κινούνται με άνεση προς μία ευνοϊκή θέση ρίψης, γνωρίζοντας ότι μπορούν να επιστρέψουν γρήγορα σε μια στρατηγική θέση άμυνας. Οι προπονητές είναι ανάγκη να ενθαρρύνουν την καλή επικοινωνία μεταξύ των παικτών. Ο καλός αμυντικός παίκτης έχει καλές δεξιότητες ακοής, καλό χρόνο αντίδρασης και συγχρονισμό για να γνωρίζει την ακριβή στιγμή που πρέπει να κάνει μία αποτελεσματική κίνηση. Στο αρχικό στάδιο, ο παίκτης πρέπει να διδαχθεί πόσο καλά μπορεί να απλώσει το σώμα του για να παρουσιάσει αποτελεσματικότερο «τοίχο» στην μπάλα που πλησιάζει. Οι επιθετικές δεξιότητες που πρέπει ν αναπτυχθούν είναι η ακρίβεια, η δύναμη και η τεχνική. Ο καλός αμυντικός παίκτης είναι σε θέση όχι μόνο να εκτελέσει βολή σε συγκεκριμένο σημείο στο αντίπαλο τέρμα, αλλά να μπορεί επίσης να προσχεδιάσει να προσγειωθεί η μπάλα, ώστε η πρώτη αναπήδηση να είναι ακριβώς πάνω από τη γραμμή «ψηλή μπαλιά». Παρόλο που η αποτελεσματικότερη ρίψη είναι εκείνη που εκτελείται με δύναμη, η ρίψη περιέχει πολλά στοιχεία τεχνικής. Ο έξυπνος τρόπος απελευθέρωσης της μπάλας μπορεί μερικές φορές ν αναγκάσει τους αμυντικούς να κινηθούν πολύ νωρίς, αλλά και η μπάλα, της οποίας η πορεία είναι καμπύλη μπορεί να εξαπατήσει τους αμυντικούς. Ταξινόμηση Ο αγώνας πρέπει να χωριστεί σύμφωνα με το φύλο, σε άνδρες και γυναίκες.

8 8 Η σύνθεση της ομάδας Στην έναρξη του αγώνα, μία ομάδα πρέπει να αποτελείται από τρεις (3) παίκτες και τρεις αναπληρωματικούς, το μέγιστο. Σε περίπτωση που κάποιος αγωνιζόμενος χτυπήσει τόσο ώστε να μην είναι ικανός/ικανή να συνεχίσει το παιχνίδι για το υπόλοιπο του αγώνα, τότε αυτή η ομάδα μπορεί να επιλέξει να συνεχίσει το παιχνίδι στο υπόλοιπο του αγώνα με λιγότερο από τον ελάχιστο αριθμό των επίσημων παικτών της ομάδας. Παρόλα αυτά μία ομάδα μπορεί να μην συνεχίσει να παίζει στον αγώνα με ένα παίχτη. Διάρκεια παιχνιδιού Ένα παιχνίδι θα πρέπει να έχει διάρκεια ολοκληρωμένα 20 λεπτά, χωρισμένα σε 2 ημίχρονα των 10 λεπτών το καθένα. Η ηχητική ειδοποίηση θα πρέπει να ακουστεί 30 δευτερόλεπτα πριν την έναρξη των ημιχρόνων από τον χρονομέτρη. Κάθε ημίχρονο του παιχνιδιού θεωρείται ολοκληρωμένο όταν λήξει ο χρόνος. Το διάλειμμα μεταξύ των ημιχρόνων θα πρέπει να έχει διάρκεια τρία λεπτά. Το παιχνίδι θα πρέπει να ξεκινάει ακριβώς μετά την λήξη των τριών λεπτών. Μετά τη λήξη των τριών λεπτών αρχίζει το άλλο ημίχρονο. Η καθυστέρηση έναρξης του παιχνιδιού από τη μία ομάδα θα πρέπει να τιμωρείται με πέναλτι. Κατά τη διάρκεια του πέναλτι έχει σταματήσει ο χρόνος. Παράταση Εάν χρειάζεται να υπάρξει νικητής στην περίπτωση που υπάρχει ισοπαλία στο τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα, οι ομάδες θα παίξουν επιπλέον δυο ημίχρονα των τριών λεπτών. Αν απαιτείται, μπορούν να συμφωνήσουν οι ομάδες, αυτή που θα βάλει πρώτη γκολ να είναι η νικήτρια και να τελειώσει το παιχνίδι. Ανάμεσα στο τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα και του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης θα υπάρξει τρίλεπτο διάλειμμα. Πριν την έναρξη της παράτασης θα γίνει το πέταγμα του νομίσματος για να βρεθεί πια ομάδα θα έχει την ρίψη και ποια την υποδοχή της μπάλας κατά την έναρξη της παράτασης. Κατά την διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου της παράτασης οι καταστάσεις έναρξης του παιχνιδιού αντιστρέφονται. Εάν και μετά τη λήξη της παράτασης δεν υπάρξει νικητής και υπάρχει περιορισμός χρόνου, το πρόβλημα θα επιλυθεί με την εκτέλεση ελευθέρων ρίψεων.

9 9 Πέταγμα νομίσματος Πριν την έναρξη του παιχνιδιού, θα πρέπει να έχει διεξαχθεί το πέταγμα του νομίσματος απ τον διαιτητή ή κάποιον άλλο αρμόδιο. Ο νικητής μπορεί να διαλέξει είτε περιοχή για να αμυνθεί ή μπορεί να επιλέξει να κάνει ρίψη ή υποδοχή της μπάλας. Η επιλογή που μένει ακολούθως την παίρνει ο χαμένος. Κατά την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, τα τέρματα και οι βολές εναλλάσσονται. Όταν ο εκπρόσωπος της μιας ομάδας δεν είναι παρών κατά το πέταγμα του νομίσματος και καθυστερεί η έναρξη του παιχνιδιού θα πρέπει να δοθεί πέναλτι κατά την έναρξη του παιχνιδιού. Επαναπροσανατολισμός Κατά τη διάρκεια του αγώνα, οδηγίες προσανατολισμού δίνονται στον αμυνόμενο παίκτη όταν είναι σε κατάσταση τιμωρίας και οι παίκτες έχουν μετακινηθεί απ το γήπεδο. Κρίνεται αναγκαίο να προσανατολίζεται ο παίκτης οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Η προσωπική καθυστέρηση που οδηγεί στην καθυστέρηση του αγώνα πρέπει να τιμωρείται με πέναλτι. Σκοραρίσματα Οποιαδήποτε στιγμή η μπάλα περάσει τη γραμμή του τέρματος εσωτερικά είναι γκολ ή θα πρέπει να είναι γκολ. Ωστόσο, ένα γκολ δεν μπορεί να κατοχυρωθεί εάν το ρίξει ο διαιτητής ή ο κριτής σκοραρίσματος κατά λάθος. Αν ένα γκολ επιτευχθεί στην λήξη του χρόνου αυτό το γκολ θα πρέπει να μετρήσει μόνο εάν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή του τέρματος πριν τη λήξη του χρόνου. Time outs Time out της ομάδας Κάθε ομάδα επιτρέπεται να πάρει τρία time out, διάρκειας 45 δευτερολέπτων, κατά τη διάρκεια ενός κανονικού παιχνιδιού, για τον σκοπό που τα επιθυμεί ο προπονητής. Όταν ζητείται και οι δυο ομάδες θα πρέπει να κάνουν time out. Μετά αφ ότου μια ομάδα καλέσει time out, τουλάχιστον μία βολή θα πρέπει να γίνει πριν η ίδια ομάδα ζητήσει νέο time out. Ακόμη κάθε ομάδα μπορεί να ζητήσει ένα time out, 45 δευτερολέπτων κατά τη διάρκεια της παράτασης. Ένα time out μπορεί να ζητηθεί οποιαδήποτε στιγμή απ τον προπονητή ή κάποιον παίκτη χωρίς όμως να χρησιμοποιηθούν λεκτικές χειρονομίες από το διαιτητή. Το time out

10 10 θα πρέπει να γνωστοποιηθεί απ τον διαιτητή κατά τη διάρκεια ενός τεχνικού διαλείμματος του παιχνιδιού ή όταν η μπάλα είναι στην κατοχή της ομάδας που ζητάει το time out. Η γνωστοποίηση από το διαιτητή πρέπει να λαμβάνει χώρα όταν ο διαιτητής προσφωνήσει προφορικά με το όνομά της την ομάδα που το ζητάει. Ο χρονομέτρης πρέπει να δώσει ένα ηχητικό προειδοποιητικό σήμα 15 δευτερολέπτων πριν την λήξη του time out. Τεχνικό time out Ο διαιτητής μπορεί να καλέσει τεχνικό «time out» όποια στιγμή το θεωρήσει απαραίτητο. Οι προπονητές δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να δίνουν οδηγίες στους παίκτες μέσα στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του τεχνικού «time out», διαφορετικά αυτό θα πρέπει να εκτιμάται σαν αντιαθλητική συμπεριφορά. Ιατρικό time out Σε περίπτωση τραυματισμού ή αρρώστιας, μπορεί να ζητηθεί ιατρικό time out απ τον διαιτητή εάν ο τραυματισμένος παίκτης δεν είναι έτοιμος να παίξει στη λήξη των 45 δευτερολέπτων ή αν οποιοδήποτε μέλος της ομάδας μπει στο γήπεδο. Ο παίκτης αυτός πρέπει να αντικατασταθεί μέχρι το τέλος αυτού του ημιχρόνου. Αλλαγές Αλλαγές της ομάδας Σε κάθε παιχνίδι, κάθε ομάδα μπορεί να κάνει το μέγιστο τρεις αλλαγές κατά τη διάρκεια του κανονικού χρόνου. Κάθε ομάδα μπορεί να κάνει μια αλλαγή κατά τη διάρκεια της παράτασης. Ο ίδιος παίκτης μπορεί να αντικατασταθεί περισσότερο από μία φορά. Κάθε αλλαγή παίκτη θα πρέπει να δηλώνεται ως αντικατάσταση. Την αλλαγή μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε στιγμή ο προπονητής ή κάποιος παίκτης από το διαιτητή. Η αντικατάσταση θα πρέπει να γίνει γνωστή από το διαιτητή κατά τη διάρκεια ενός τεχνικού time out ή όταν η μπάλα βρίσκεται στον έλεγχο της ομάδας που έχει ζητήσει την αλλαγή. Καθώς γνωστοποιείται η αλλαγή στο διαιτητή ο προπονητής πρέπει να υποδείξει με έναν πίνακα αντικατάστασης τον αριθμό του παίκτη που πρέπει να βγει έξω απ το παιχνίδι και τον αριθμό εκείνου του παίκτη που θα τον αντικαταστήσει στο παιχνίδι.

11 11 Αντικατάσταση μαζί με τον αποκλεισμό ενός τιμωρημένου παίκτη, θα επιτραπεί κατά τη διάρκεια της τιμωρίας. Ο παίκτης θα πρέπει αμέσως να εγκαταλείψει το γήπεδο με τη βοήθεια ενός αρμόδιου, χωρίς να δεχθεί λεκτικές οδηγίες από τον προπονητή. Ο διαιτητής θα δώσει εντολή στον προπονητή να δώσει οδηγίες στους παίκτες του και θα πρέπει να δοθεί πέναλτι. Αλλαγή μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια του time out. Η ομάδα μαζί με το time out θα χρεωθεί μια αλλαγή και ο προπονητής θα έχει την άδεια να δώσει οδηγίες στους παίκτες του. Κάθε παίκτης που γίνεται αλλαγή στο τέλος κάθε ημιχρόνου δε θα πρέπει να θεωρείται ως αντικατάσταση, αλλά θα πρέπει να γίνεται γνωστό στο διαιτητή. Αλλαγές λόγω ιατρικών προβλημάτων Σε περίπτωση τραυματισμού όταν ο προπονητής ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της ομάδας πρέπει να μπει στο γήπεδο να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, ή όταν ο παίκτης δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει μέσα στο χρόνο των 45 δευτερολέπτων για λόγους υγείας, θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση του παίκτη όσον το δυνατόν συντομότερα. Στον τραυματισμένο παίκτη δε θα επιτραπεί να επιστρέψει στο γήπεδο μέχρι την ολοκλήρωση του ημιχρόνου. Τέτοιες αλλαγές δεν θα πρέπει να υπολογίζονται στις τρεις επιτρεπόμενες αλλαγές. ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ / ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ομάδα. Σε περίπτωση παραβίασης η μπάλα θα πρέπει να επιστραφεί στην αμυνόμενη Πρόωρη βολή Αν ένας παίκτης ή παίκτρια εκτελέσει ρίψη πριν απ τη στιγμή που του/της επιτρέπεται, η ρίψη μετράει αλλά δεν μπορεί να μετρήσει για γκολ. Step over Ο παίκτης ο οποίος εκτελεί ρίψη θα πρέπει να έχει μέρος του σώματός του σ επαφή με την περιοχή τέρματος, στο σημείο που απελευθερώνει την μπάλα. Εάν όχι, η ρίψη μετράει αλλά δεν μπορεί να μετρήσει για γκολ. Κατά τη διάρκεια του προσανατολισμού, ένας παίκτης μπορεί να μην τιμωρηθεί ότι βγήκε έξω απ τα όρια.

12 12 Pass out - Πάσα Όταν κατά την ανταλλαγή της πάσας μεταξύ συμπαικτών, η μπάλα πηγαίνει έξω απ τα όρια πάνω απ την πλάγια γραμμή, θα θεωρηθεί ως έλλειψη ικανότητας της ομάδας να έχει τον έλεγχο της μπάλας. Οποιαδήποτε στιγμή η μπάλα χτυπήσει ένα αντικείμενο μέσα στο γήπεδο, πάλι θα θεωρηθεί στην έλλειψη ικανότητας της ομάδας να ελέγχει την μπάλα. Είναι παράβαση. Ball over Εάν η μπάλα αποκρουστεί από έναν αμυντικό παίκτη και επιστρέψει πίσω απ την κεντρική γραμμή στη νεκρή ζώνη, η μπάλα θα πρέπει να επιστραφεί στη θέση που είχε η ομάδα που έκανε τη βολή. Αυτός ο κανονισμός έχει εφαρμογή ακόμη και όταν η μπάλα χτυπήσει το τέρμα και κυλήσει πίσω από τη γραμμή του κέντρου. Αυτός ο κανονισμός δεν έχει εφαρμογή στις ελεύθερες ρίψεις και στα πέναλτι. Νεκρή μπαλιά - Dead ball Αν η μπάλα σταματήσει να κινείται μετά από επαφή με τον αμυνόμενο παίκτη χωρίς η ομάδα του να έχει το πλεονέκτημα του ελέγχου, ή κάνει προσπάθεια για να το επιτύχει, αυτό θα θεωρηθεί σαν έλλειψη ικανότητας της ομάδας να ελέγχει την μπάλα και αυτό είναι παράβαση. Αυτός ο κανονισμός δεν εφαρμόζεται στις ελεύθερες βολές ή στα πέναλτι. Short ball Οποιαδήποτε στιγμή η μπάλα έχει σταματήσει στην περιοχή προσγείωσης, από τη στιγμή που έχει εκτελεσθεί βολή, και δε βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της αμυνόμενης ομάδας, θα πρέπει να διακοπεί το παιχνίδι. Η μπάλα θα θεωρηθεί ως νεκρή και θα δοθεί στην αμυνόμενη ομάδα. ΠΕΝΑΛΤΙ

13 13 Υπάρχουν 2 τύποι πέναλτι: τα ατομικά και τα ομαδικά πέναλτι. Και στις 2 περιπτώσεις, μόνο ένας παίκτης παραμένει στο γήπεδο για να αμυνθεί το πέναλτι. Στην περίπτωση του ατομικού πέναλτι, θα πρέπει να είναι αυτός που έχει διαπράξει το σφάλμα. Στην περίπτωση του ομαδικού πέναλτι, θα πρέπει να είναι ο παίκτης ο οποίος έκανε την τελευταία καταγεγραμμένη βολή πριν δοθεί το πέναλτι. Στην περίπτωση που δοθεί ομαδικό πέναλτι πριν εκτελεστεί η ρίψη, ο παίκτης που θα παραμείνει στο γήπεδο για να αμυνθεί τη βολή θα είναι κάποιος που θα επιλέξει ο προπονητής. Όλα τα πέναλτι πρέπει να εκτελούνται σύμφωνα με τους κανονισμούς του παιχνιδιού. Ένα πέναλτι μπορεί να αμφισβητηθεί απ τον προπονητή ή κάποιον παίκτη χρησιμοποιώντας όμως μη λεκτικές χειρονομίες. Ατομικά πέναλτι Ψιλή μπαλιά - High ball Η μπάλα πρέπει να ακουμπά στο έδαφος τουλάχιστον για μια φορά στην περιοχή της ομάδας ή στην περιοχή προσγείωσης κατά τη διάρκεια της ρίψης, μετά αφ ότου έχει φύγει απ το χέρι του παίκτη που εκτελεί τη ρίψη. Αν όχι, η ρίψη μετράει αλλά δεν μπορεί να μετρήσει σαν γκολ. Μακρινή μπαλιά - Long ball Η μπάλα θα πρέπει ν ακουμπήσει στο έδαφος τουλάχιστον για μία φορά μέσα στην ουδέτερη περιοχή. Εάν όχι η βολή μετράει αλλά δεν μπορεί να μετρήσει σαν γκολ. Καλύμματα ματιών Όποιος παίκτης ακουμπήσει τα καλύμματα των ματιών του μέσα στο γήπεδο θα πρέπει να τιμωρηθεί. Ο παίκτης καθώς φεύγει απ το γήπεδο και είναι τιμωρημένος δεν πρέπει να αγγίξει τα καλύμματα γιατί αν το κάνει θα ξανατιμωρηθεί. Αν κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, του time out ή άλλο σταμάτημα του παιχνιδιού, ο παίχτης θέλει να ακουμπήσει τα καλύμματα, επιβάλλεται να πάρει άδεια από το διαιτητή και μετά αφ ότου πάρει την άδεια πρέπει να γυρίσει απ την άλλη μεριά πριν ακουμπήσει τα καλύμματά του.

14 14 Τρίτη μπαλιά Ένας παίκτης μπορεί να ρίξει την μπάλα μόνο δυο συνεχόμενες φορές. Η τρίτη και οποιαδήποτε άλλη βολή πριν κάποιος άλλος συμπαίκτης του κάνει βολή θα πρέπει να τιμωρείται με πέναλτι. Ο αριθμός των συνεχόμενων ρίψεων θα πρέπει να μεταφέρεται στο επόμενο ημίχρονο ή σε καταστάσεις τιμωρίας, αλλά όχι από την κανονική διάρκεια του αγώνα στην παράταση. Το να σκοράρει ένα τυχαίο γκολ εναντίον της ομάδας σου δεν μετράει σα βολή. Αντικανονική άμυνα Η πρώτη επαφή της άμυνας με την μπάλα θα πρέπει να γίνει από έναν παίκτη ο οποίος θα έχει κάποιο μέρος του σώματός του σε επαφή με την περιοχή της ομάδας του. Καθυστέρηση παιχνιδιού λόγω προσωπικών προβλημάτων Η καθυστέρηση του παιχνιδιού για προσωπικούς λόγους κάποιου παίκτη θα πρέπει να τιμωρείται εάν: α. Αυτός ο παίκτης είναι επαναπροσατολισμένος από άλλο άτομο εκτός από κάποιο συμπαίκτη του που βρίσκεται μέσα στο γήπεδο. β. Αυτός ο παίκτης δεν είναι έτοιμος να αρχίσει να παίζει σύμφωνα με τις οδηγίες του διαιτητή. Ατομική αντιαθλητική συμπεριφορά Ένας διαιτητής μπορεί να υποδείξει ότι κάποιος παίκτης έχει αντιαθλητική συμπεριφορά και να του δώσει προσωπικό πέναλτι εξαιτίας της συμπεριφοράς του. Ακόμη περισσότερο, οποιαδήποτε αντιαθλητική συμπεριφορά μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την αποβολή του απ το παιχνίδι ή την αποβολή του από τους επόμενους αγώνες του τουρνουά εάν ο διαιτητής πιστεύει ότι η κατάσταση το απαιτεί. Ο παίκτης λοιπόν αποβάλλεται χωρίς να μπορεί να αντικατασταθεί κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τιμωρίες της ομάδας Δέκα δευτερόλεπτα Ο παίκτης της ομάδας πρέπει να εκτελέσει ρίψη μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα αφ ότου έχει αποκτήσει πλεονέκτημα η άμυνα. Αυτός ο κανονισμός εφαρμόζεται είτε αν η αμυνόμενη ομάδα έχει τον έλεγχο της μπάλας είτε όταν δεν τον έχει.

15 15 Ομαδική καθυστέρηση του αγώνα Αν η ομάδα καθυστερήσει να ξεκινήσει το παιχνίδι θα πρέπει να τιμωρείται εάν: α. Η ομάδα δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει το παιχνίδι σύμφωνα με τις οδηγίες του διαιτητή. β. Οποιαδήποτε ενέργεια της ομάδας εμποδίζει τη συνέχεια του αγώνα. γ. Εάν η ομάδα κάνει αλλαγή στο τέλος του ημιχρόνου χωρίς να ειδοποιηθεί ο διαιτητής. Αντιαθλητική συμπεριφορά ομάδας Ο διαιτητής μπορεί να υποδείξει ότι κάποιο μέλος μιας ομάδας που βρίσκεται στον πάγκο συμπεριφέρεται αντιαθλητικά και θα πρέπει να καταλογισθεί πέναλτι εναντίον της ομάδας αυτής. Ακόμη πιο πέρα, οποιαδήποτε αντιαθλητική συμπεριφορά μπορεί να επιφέρει την αποβολή από τον αγώνα ή την απαγόρευση συμμετοχής σε επόμενους αγώνες του τουρνουά εάν ο διαιτητής πιστεύει ότι η κατάσταση το απαιτεί. Αντικανονική καθοδήγηση (Coaching) Κανένα άτομο από τον πάγκο της ομάδας δεν επιτρέπεται να δίνει οδηγίες με οποιοδήποτε τρόπο παρά μόνο κατά τη διάρκεια των time out και ύστερα απ τη λήξη του κάθε ημιχρόνου. Μπορεί ο διαιτητής να υποδείξει ότι κάποιος έδωσε οδηγίες από τον πάγκο μιας ομάδας και τότε μπορεί να επιβάλλει τιμωρία εναντίον της ομάδας αυτής. Εάν υπάρξει και δεύτερο συμβάν με κάποιο μέλος να δίνει οδηγίες κατά τη διάρκεια του ίδιου αγώνα, αυτό το άτομο θα πρέπει να απομακρυνθεί απ το γήπεδο και στη συνέχεια να δοθεί πέναλτι εναντίον της ομάδας αυτής. ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΨΕΙΣ Αριθμός ελευθέρων ρίψεων Ο αριθμός των ελεύθερων ρίψεων θα πρέπει να καθορίζεται από τον ελάχιστο αριθμό παικτών που είναι στην κατάσταση ή αντιστοίχως στο φύλλο αγώνα

16 16 Πέταγμα νομίσματος στην ελεύθερη ρίψη Πριν την έναρξη των ελεύθερων ρίψεων, η επιλογή του να εκτελέσει ρίψη ή να υποδεχθεί θα πρέπει να καθορίζεται από το πέταγμα του νομίσματος. Η ομάδα που επέλεξε να ρίξει πρώτη, θα κάνει το ίδιο σε κάθε ζευγάρι βολών. Σειρά ελεύθερων ρίψεων Η σειρά των ελεύθερων ρίψεων θα καθοριστεί από τον πίνακα παράταξης που έχει υποβάλλει ο προπονητής στην αρχή του αγώνα. Το φύλλο αγώνα πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους παίκτες που βρίσκονται στον πίνακα βαθμολόγησης. Ο πρώτος παίκτης του φύλλου παράταξης της κάθε ομάδας θα μπει στο γήπεδο συνοδευόμενος από τον διαιτητή και ο κάθε παίκτης θα εκτελέσει μία βολή. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται μέχρι και οι τελευταίοι παίκτες να έχουν την ευκαιρία να εκτελέσουν βολή και να αμυνθούν. Η ομάδα που θα πετύχει τον μεγαλύτερο αριθμό γκολ θα ανακηρυχθεί η νικήτρια. Ξαφνικός θάνατος ελευθέρων ρίψεων Εάν συνεχίζεται η ισοπαλία, η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται μέχρι η κάθε ομάδα να έχει κάνει τον ίδιο αριθμό ρίψεων, ώστε μία ομάδα να κερδίσει την πρωτοπορία. Πριν τη διαδικασία του ξαφνικού θανάτου με τις ελεύθερες ρίψεις, μια καινούργια διαδικασία πετάγματος του νομίσματος θα γίνει ώστε να βρεθεί η ομάδα που θα ρίξει πρώτη. Μετά από κάθε ζευγάρι βολών, η ομάδα που ρίχνει πρώτη αλλάζει. Κινήσεις παικτών Σε όλες τις καταστάσεις ελεύθερων ρίψεων, οι προπονητές και οι συνοδοί πρέπει να μετακινηθούν στην αντίθετη πλευρά του γηπέδου μετά από την απόφαση του διαιτητή. Όλοι οι παίκτες θα πρέπει να φοράνε καλύμματα στα μάτια. Οι παίκτες θα πρέπει να παραμείνουν στον πάγκο της ομάδας μέχρι να ολοκληρωθεί το παιχνίδι. Οι παίκτες που αποβάλλονται από το παιχνίδι, ή οι παίκτες που είναι ήδη τραυματίες και θεωρούνται ακατάλληλοι να παίξουν θα πρέπει να διαγραφούν από το φύλλο παράταξης και όλοι οι παίκτες που έχουν κατώτερη σειρά στο φύλλο παράταξης θα μετακινηθούν πιο μπροστά στη σειρά.

17 17 ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ Σε όλα τα ζητήματα αναφορικά με την ασφάλεια, τους κανονισμούς, τους κανονισμούς του παιχνιδιού, η απόφαση διαιτητή είναι τελική. ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ - ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΕ ΤΥΦΛΩΣΗ (IBSA) 1 η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ολική απουσία αίσθησης του φωτός και από τα δυο μάτια, ή μερική αίσθηση του φωτός αλλά με ανικανότητα να ξεχωρίσει την μορφή του χεριού σε οποιαδήποτε απόσταση και σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. 2 η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ικανότητα να αναγνωρίζει το σχήμα του χεριού με οπτικό πεδίο οπτικής οξύτητας 2/60 ή σε οπτικό πεδίο λιγότερο από 5 βαθμούς. 3 η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Από οπτικό πεδίο οπτικής οξύτητας άνω των 2/60 σε πεδίο οπτικής οξύτητας 6/60 και/ή οπτικό πεδίο περισσότερο από 5 βαθμούς και λιγότερο από 20. Όλες οι ταξινομήσεις πρέπει να γίνονται υπολογίζοντας την όραση του καλού ματιού με την υψηλότερη δυνατή διόρθωση. Αυτό σημαίνει ότι οι αθλητές όλοι όσοι χρησιμοποιούν φακούς επαφής ή γυαλιά διόρθωσης, καθημερινά, θα πρέπει να τα φορούν κατά τη διάρκεια της ταξινόμησης, ανεξάρτητα αν σκοπεύουν ή όχι να τα χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια του αγώνα.

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ-Μπάτσιου Σοφία ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037)-goal ball

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ-Μπάτσιου Σοφία ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037)-goal ball 1 GOAL BALL Οι αγώνες του Goalball διαφέρουν από όλα τα άλλα αθλήματα των Παραολυμπιακών αγώνων λόγω της μοναδικότητας της ατμόσφαιρας στο χώρο που παίζεται το παιχνίδι. Το Goalball παίζεται από αθλητές

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Μάθημα επιλογής-παραολυμπιακα ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Σοφία Μπάτσιου Οκτώβριος 2013 ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Άθλημα στο οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής άνδρες και γυναίκες με κινητικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 1 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Η διεθνής κοινότητα του ποδοσφαίρου συμμετέχει στους Παραoλυμπιακούς αγώνες με ομάδες από αθλητές με εγκεφαλική παράλυση και με προβλήματα στην όραση. Στις μέρες μας μόνο ομάδες ανδρών συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης στους παραλυμπιακούς αγώνες χωρίζoνταν σε δύο είδη : όρθια και καθιστή πετοσφαίριση. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης για τα άτομα με κινητική αναπηρία παίζεται από όρθια ή καθιστή θέση (δύο τύποι).. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ. Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ. Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν Άρθρο 1 Το γήπεδο ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΗΠΕΔΟΥ 20 Χ 40 Το τέρμα ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΕΡΜΑΤΟΣ 3 Χ 2 Άρθρο 2 Ο χρόνος του παιγνιδιού Tοσήμα λήξης και Η διακοπή του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Διευκρινήσεις σς Νέους Κανονισμούς Υδατοσφαίρισης Αθήνα:08 :08/11/ 11/2005 Ποια είναι η ποινή για ένα αμυνόμενο παίκτη που προσπαθεί να μπλοκάρει την μπάλα με τα δύο χέρια;

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΜΠΑΛΑ Ξεφουσκώνει η μπάλα (αέρας 0,30 0,325 κιλά ανά τετρ. εκατοστό) (4,26 έως 4,61 psi) (294,3 έως 318,82 mbar) Είναι πλέον έγχρωμη ΣΥΝΕΧΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Άρθρο 1ο ΤΟ ΓΗΠΕ Ο Ορθογώνιο παραλληλόγραµµο ιαστάσεις 20 Χ 40 µέτρα 2 περιοχές τέρµατος και το υπόλοιπο γήπεδο Οι µεγάλες γραµµές ονοµάζονται πλάγιες γραµµές Οι µικρές γραµµές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ : ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 20m

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. άθλημα. Αναψυχή (όλες οι κατηγορίες αναπήρων) Συναγωνιστικό (IPC:εγκεφαλική παράλυση 1992- τυφλοί 2004)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. άθλημα. Αναψυχή (όλες οι κατηγορίες αναπήρων) Συναγωνιστικό (IPC:εγκεφαλική παράλυση 1992- τυφλοί 2004) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Σοφία Μπάτσιου Δεκέμβριος 2013 Αναψυχή (όλες οι κατηγορίες αναπήρων) άθλημα Συναγωνιστικό (IPC:εγκεφαλική παράλυση 1992- τυφλοί 2004) Διάρκεια παιχνιδιού: 2 Χ 25 min Διάλειμμα = 10 min 1 time-out

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (με βάση τις οδηγίες της CMAS) Σύντομη περιγραφή του παιχνιδιού: Το υποβρύχιο ράγκμπυ είναι ένα τρισδιάστατο άθλημα που παίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3 ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Κάθε ομάδα θα αποτελείτε από τέσσερις (4) παίχτες.τρεις (3) θα βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και ένας (1) θα βρίσκεται στον χώρο τον αναπληρωματικών.

Διαβάστε περισσότερα

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης Οι Κανόνες Της Χειροσφαίρισης Η χειροσφαίριση είναι ένα απο τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα κλειστού χώρου. Είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα το οποίο διεξάγεται σε περισσότερες απο 150 χώρες. Είναι ένα άθλημα

Διαβάστε περισσότερα

Το Τουρνουά Neymar Jr s Five έχει δικούς του συγκεκριμένους κανονισμούς. Οι παρακάτω κανονισμοί αφορούν το τουρνουά Neymar Jr s Five.

Το Τουρνουά Neymar Jr s Five έχει δικούς του συγκεκριμένους κανονισμούς. Οι παρακάτω κανονισμοί αφορούν το τουρνουά Neymar Jr s Five. NEYMAR JR S FIVE ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 1. OUTPLAY THEM ALL 2. Ο AΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 3. ΤΕΡΜΑΤΑ 4. Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΏΝ 5. Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ 6. Η ΜΠΑΛΑ 7. Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 8. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΑ 9. ΕΝΑΡΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ Mini Handball (1) Τι είναι το mini handball ; Πρωταρχικός στόχος Προβάλλονται: το παιγνίδι και η αποκόμιση θετικών στοιχείων από αυτό Mini Handball (2) Προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball MINI HANDBALL Έχετε µπροστά σας ένα καινούριο παιχνίδι. Οι κανονισµοί είναι οι ίδιοι µε το χάντµπωλ, αλλά είναι προσαρµοσµένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ισχύουν από 1 η Ιουλίου Εισαγωγή:

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ισχύουν από 1 η Ιουλίου Εισαγωγή: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ισχύουν από 1 η Ιουλίου 2016 Εισαγωγή: Η ομάδα επεξεργασίας των τροποποιήσεων των Κανόνων του Παιχνιδιού της IHF εκπόνησε τις ακόλουθες τροποποιήσεις, με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 27ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ 1. Ο παίκτης-προπονητής Β-9 ενώ είναι παίκτης, αποβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008 Άρθρο 1: ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 12. Κανόνες διαιτησίας Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2010- ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ- ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ Γεώργιος Χατζηιωάννου Προϊστάµενος Γραφείου Φυσικής Αγωγής ιεθνής Κριτής Καλαθοσφαίρισης ΓΗΠΕ Ο ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

time out time out

time out time out ΠΡΟΣΟΧΗ: Σεδιεθνείς διοργανώσειςτα time out που δεν ζητήθηκαν στην κανονική διάρκεια του αγώνα µπορούν να µεταφερθούν στην παράταση Μετάτην επίτευξη τέρµατος ο προπονητής της οµάδας που δέχτηκε το γκολ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ FIBA Σελ.1

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ FIBA Σελ.1 Σελ.1 Σελ.2 Άρθρο 2 ο Γήπεδο 2.4.7 Ημικυκλικές περιοχές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος Οι ημικυκλικές γραμμές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος είναι μέρος των ημικυκλικών περιοχών μη χρέωσης. Και Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

λεπτό του αγώνα» πρέπει να αντικατασταθεί με την φράση «στα τελευταία 30 του αγώνα».

λεπτό του αγώνα» πρέπει να αντικατασταθεί με την φράση «στα τελευταία 30 του αγώνα». Εισαγωγή: Η ομάδα επεξεργασίας των τροποιήσεων των Κανονισμών Παιδιάς της IHF εκπόνησε τις ακόλουθες τροποποιήσεις, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του χάντμπωλ και την αύξηση της ελκυστικότητας της αθλήματός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 Η σχέση 4ν4 αποτελεί την μικρότερη δυνατή σχέση παιχνιδιού που περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά και τακτικά στοιχεία του «μεγάλου

Διαβάστε περισσότερα

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z.

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. Ερώτηση 1 Ποια από τα παρακάτω επιτρέπονται στην ίδια διακοπή: Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. TA-TA-TB-TB-SA-SB

Διαβάστε περισσότερα

Ποδόσφαιρο, τι είναι?

Ποδόσφαιρο, τι είναι? ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Ποδόσφαιρο, τι είναι? επίθεση Κύκλος τεσσάρων φάσεων σκοράρισμα εναλλαγή + - παρεμπόδιση ανάπτυξης άμυνα ανάπτυξη + - εναλλαγή αποσόβηση σκοραρίσματος Στόχος του παιχνιδιού: Νίκη Ομαδικές

Διαβάστε περισσότερα

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016 2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2016-17 1/11/2016 Γενική οδηγία για εθνικές κατηγορίες (υπενθύμιση): Αθλητής/αθλήτρια για τον/την οποίο/οποία έχει κατατεθεί το δελτίο του στη γραμματεία και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Οι τροποποιήσεις των Κανονισμών Παιδιάς της IHF 2016 Το Shootout. Συζήτηση Μην ξεχνάτε

Εισαγωγή. Οι τροποποιήσεις των Κανονισμών Παιδιάς της IHF 2016 Το Shootout. Συζήτηση Μην ξεχνάτε Κανονισμοί Παιδιάς Αναπτυξιακών Ηλικιών 2016-17 Αλλάζει η μορφή του παιχνιδιού! Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ΟΧΕ (ΚΕΔ/ΟΧΕ) Αθήνα - Θεσσαλονίκη, Οκτ - Νοε 16 1 Θέματα Εισαγωγή Οι ρόλοι στις αναπτυξιακές

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ

Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΠΕΡΟ Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίσει από τη λίστα των παικτών έως δύο εξειδικευμένους αμυντικά

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις)

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις) Εξεταστικό Δοκίμιο (ερωτήσεις-απαντήσεις) 1. Αντικανονικό επιθετικό χτύπημα από παίκτη της πίσω ζώνης και προσπάθεια για μπλοκ από το Λίμπερο. Τι πρέπει να κάνει ο 1ος διαιτητής; α) Να σφυρίξει διπλό σφάλμα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ 1. 2. 3. 4.- 5.- 6.- 7.- 8.- 9.- 10.- Η ομάδα Α διαπράττει παράβαση μπρος-πίσω. Πρέπει το παιχνίδι να ξαναρχίσει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ Οι Λίμπερο πρέπει να φορούν στολή (Η JACKET/BIB ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση.

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Η μπάλα στο σημείο Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Στέλνω το αντικείμενο στον κενό χώρο. Ξεκινώ και επανατοποθετούμαι κάθε φορά στην Παίζω με διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ 2004

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ 2004 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟ 2 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ 2004 2.2.5 Στους πάγκους των ομάδων πρέπει να υπάρχουν 14 διαθέσιμες θέσεις, για τους προπονητές (2), τους αναπληρωματικούς

Διαβάστε περισσότερα

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14 5:52 PM Page 7 Volley Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1 Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Επεξήγηση συντομογραφιών: ΒΔ = Βοηθός Διαιτητής. ΕΒΔ = Επιπρόσθετος Βοηθός Διαιτητής

Εισαγωγή. Επεξήγηση συντομογραφιών: ΒΔ = Βοηθός Διαιτητής. ΕΒΔ = Επιπρόσθετος Βοηθός Διαιτητής Πρακτικές Οδηγίες για Αξιωματούχους αγώνα 2016/17 1 Εισαγωγή Αυτές οι οδηγίες περιέχουν πρακτικές συμβουλές για τους αξιωματούχους αγώνα και συμπληρώνουν την πληροφόρηση του τμήματος των Κανόνων του Παιχνιδιού.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία δημιουργίας - γέννησης του αθλήματος έχει καταγραφεί η 29 Δεκεμβρίου 1891

Ημερομηνία δημιουργίας - γέννησης του αθλήματος έχει καταγραφεί η 29 Δεκεμβρίου 1891 Η καλαθοσφαίριση ή πιο συχνά μπάσκετ, είναι ένα ομαδικό άθλημα Ημερομηνία δημιουργίας - γέννησης του αθλήματος έχει καταγραφεί η 29 Δεκεμβρίου 1891 Δημιουργός του ήταν ο Καναδός, καθηγητής φυσικής αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Το σύγχρονο ποδόσφαιρο χαρακτηρίζεται από: τη συνεχόμενη αύξηση του ρυθμού του παιχνιδιού

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

για νεοεισερχόμενους Αθλητές

για νεοεισερχόμενους Αθλητές ΟΔΗΓΟ για νεοεισερχόμενους Αθλητές αλλά & τους Γονείς των περί της ΤΔΑΣΟΥΑΙΡΙΗ WaterPolo Σμήμα Ανδρών Υδατοσφαίρισης Α.. Π.Α.Ο.Κ. Επικοινωνία : http://waterpolopaokjouniors.wordpress.com E-mail : waterpolo.paok@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας 03-Σεπ-10: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2012, προκριματικά Λιχτενστάιν 0-4 Ισπανία (1ο γκολ):

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΟΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1. Σερβίρων και δέκτης του service. Οι παίκτες πρέπει να στέκονται στις αντίθετες πλευρές του διχτύου. Ο παίκτης που στέλνει πρώτος την μπάλα ονομάζεται σερβίρων και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 1 ΚΑΝΟΝΑΣ 1 Ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου Οι αγώνες μπορούν να διεξάγονται σε φυσικό ή τεχνητό χλοοτάπητα πράσινου χρώματος. Χάραξη του Αγωνιστικού Χώρου

Διαβάστε περισσότερα

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016 6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 5/4/2016 ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2016 3.10.3 Μπορεί ένας προπονητής, που στέκεται σε κανονική θέση στην ελεύθερη ζώνη του, να πιάσει την μπάλα που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ ---------------------------------------- ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ Το γήπεδο της χειροσφαίρισης είναι ορθογώνιο με 40μ. μήκος και 20μ. πλάτος Κάθε ομάδα αποτελείται από 14 αθλητές. Επτά (6+1Τερματοφύλακας)

Διαβάστε περισσότερα

3)Ο βασικός μπορεί να καθίσει στον πάγκο σαν αναπληρωματικός

3)Ο βασικός μπορεί να καθίσει στον πάγκο σαν αναπληρωματικός ΚΑΝΟΝΑΣ 1 ΚΑΝΟΝΑΣ 3 Επιφάνεια Αγωνιστικού χώρου Ο τάπητας του αγωνιστικού χώρου πρέπει να είναι εξολοκλήρου φυσικός, ή εάν επιτρέπεται από την διοργάνωση εξολοκλήρου τεχνητός, ή εάν επιτρέπεται από την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Στα βασικά στοιχεία του αθλήματος περιλαμβάνονται εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Οι κυριότερες αλλαγές κανονισμών στην Πετοσφαίριση

Οι κυριότερες αλλαγές κανονισμών στην Πετοσφαίριση Οι κυριότερες αλλαγές κανονισμών στην Πετοσφαίριση Κανονισμός 1 - Αγωνιστικός χώρος Κανονισμός 2 - Το φιλέ και οι στυλοβάτες Κανονισμός 3 - Η μπάλα εκτός από το άρθρο 4.3 Κατά τη στιγμή που η μπάλα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Παίξιμο της μπάλας με το χέρι. Ομιλητής: Στέλιος Κυριακάκης

Παίξιμο της μπάλας με το χέρι. Ομιλητής: Στέλιος Κυριακάκης Παίξιμο της μπάλας με το χέρι Ομιλητής: Στέλιος Κυριακάκης Επειδή κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές και διάφορες συζητήσεις για το πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να τιμωρείται ένα χέρι. Στον Κανόνα 12 παραβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Πετοσφαίριση Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Ιστορία της πετοσφαίρισης Η πετοσφαίριση επινοήθηκε το 1895 από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν. Προσπαθώντας να

Διαβάστε περισσότερα

151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ 96 151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Τακτική κατάσταση 11: αντιμετώπιση του πρέσινγκ της αντίπαλης ομάδας κατά το πρώτο στάδιο της επίθεσης χρησιμοποιώντας δύο παίκτες στην άμυνα Περιγραφή: Ένα από τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού.

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Παιχνίδι 9 νομασία παιχνιδιού: Κινητές μπασκέτες. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Προτεινόμενες ηλικίες: Α -Β Δημοτικού. Υλικά: αερόμπαλες/μικρές μπάλες κ στεφάνια.

Διαβάστε περισσότερα

FRANK THÖMMES

FRANK THÖMMES FRANK THÖMMES Οι 365 καλύτερες ασκήσεις και παιχνίδια ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή Προπονητικός σχεδιασμός 6 Χρόνος και χώρος 8 Ο προπονητής των ερασιτεχνών 10 Ψυχολογία 11 Χρήση του βιβλίου 11 Τμήμα ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) 24-Μαρ-12 Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν Ο αντίπαλος έχει συνοχή, κόντα τις γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

info@beachsoccer.gr FAX: 210-6818104 Τηλεφωνική Επικοινωνία : Μότσης Κώστας, Ιωάννης Μότσης 6944603545, Φίλιππος Ντόβας 6973171527

info@beachsoccer.gr FAX: 210-6818104 Τηλεφωνική Επικοινωνία : Μότσης Κώστας, Ιωάννης Μότσης 6944603545, Φίλιππος Ντόβας 6973171527 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 12 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH SOCCER OPEN 2012 21-24 Ιουνίου 2012 Η Πανελλήνια Ένωση Σωματείων Ποδοσφαίρου Άμμου στην προσπάθεια της για ανάπτυξη του αθλήματος του beach soccer στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

2ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τα καθήκοντα και η εφαρμογή τους

2ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τα καθήκοντα και η εφαρμογή τους CEV - Gyula RADI & Jarmo SALONEN (2016) Απόδοση και προσαρμογή στα ελληνικά: Κων/νος ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ 2ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τα καθήκοντα και η εφαρμογή τους 1 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (1) Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του 1 ου και

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ Εικ. 10: Πάσα-λόμπα σε «πλέγμα» 5 παικτών με αλλαγές θέσεων. Βλέπε εικ. 10. Βλέπε εικ. 10, όπου οι παίκτες στους κύκλους αλλάζουν θέσεις με τους απέναντί τους, μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΜΠΛΟΚ Ηκαλύτερη, οικονομικότερη, συντομότερη και πιο ξεκούραστη για τους παίκτες της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΡΘΡΟ 16 - ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Α. ΣΚΟΥΦΙΑ Η γηπεδούχος ομάδα θα φορά λευκά σκουφιά και η φιλοξενούμενη ομάδα διαφορετικού χρώματος σκουφιά, εκτός από κόκκινο, εγκεκριμένα από τους διαιτητές, αλλά και διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών!

Περιεχόμενα. Το ζέσταμα τερματοφύλακα μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! ] 2 Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! Το ζέσταμα του τερματοφύλακα ξεκινά ως αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Αναθεώρηση των Κανόνων του Παιχνιδιού Έχουν τεθεί σε ισχύει από 1 Ιουνίου 2016

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Αναθεώρηση των Κανόνων του Παιχνιδιού Έχουν τεθεί σε ισχύει από 1 Ιουνίου 2016 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 2016-17 Αναθεώρηση των Κανόνων του Παιχνιδιού Έχουν τεθεί σε ισχύει από 1 Ιουνίου 2016 ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Οι βασικοί τομείς των αλλαγών είναι οι εξής: Μια πιο απλή δομή, Κανόνες και Ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Το σερβίς είναι το στοιχείο της τεχνικής με το οποίο αρχίζει το παιχνίδι Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2014 Β

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2014 Β Σελ.126 Β - ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ Διάγραμμα 8 Φύλλο αγώνος Σελ.127 Β.1 Το φύλλο αγώνος, όπως παρουσιάζεται στο Σχεδιάγραμμα 8, είναι το μόνο εγκεκριμένο από την Τεχνική Επιτροπή της F.Ι.Β.Α. Β.2 Αποτελείται από

Διαβάστε περισσότερα

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016 5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 1/3/2016 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Ποια από τα παρακάτω είναι αρμοδιότητα και του 1 ου και του 2 ου διαιτητή; Α. Επαφή πέλματος ενός παίκτη με τον κυρίως αγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Παραλλαγή: αλλαγή κατεύθυνσης μετά από πάσα στον προπονητή. Σειρά εικόνων 12

Παραλλαγή: αλλαγή κατεύθυνσης μετά από πάσα στον προπονητή. Σειρά εικόνων 12 Β μέρος Σειρά εικόνων 12 Παραλλαγή: αλλαγή κατεύθυνσης μετά από πάσα στον προπονητή Με τον αμυντικό στην πλάτη του, ο επιθετικός (άσπρος) αποφασίζει μετά την υποδοχή της σκαστής πάσας για μια διείσδυση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ελένη Τεχλικίδου, Εκπαιδευτικός Φ.Α., Δ/ντρια ΕΕΕΕΚ Κιλκίς Αθανασία Κεραμίδα, Εκπαιδευτικός Φ.Α. Μεταφορά, Ρολάρισµα, Ρίψη Μεταβίβαση. Πετώντας τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ H ΕΙΔΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΡΟΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΟΣ Ε.Ε. Ι.Π. ΤΕΦΑΑ ΑΘΗΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ

ΚΟΡΟΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΟΣ Ε.Ε. Ι.Π. ΤΕΦΑΑ ΑΘΗΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ ΚΟΡΟΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΟΣ Ε.Ε. Ι.Π. ΤΕΦΑΑ ΑΘΗΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ Εύκολο να παιχτεί: Γιατί όµως Χειροσφαίριση; Τα βασικά στοιχεία για αρχάριους, που είναι το πιάσιµο και το πέταγµα τηςµπάλας, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο γραμματειών ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 11/11/2016

Σεμινάριο γραμματειών ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 11/11/2016 Σεμινάριο γραμματειών ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 11/11/2016 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός σεμιναρίου Παρουσία στο γήπεδο Συνήθη λάθη στη συμπλήρωση του φ.α. Διαδικασία αλλαγής Λίμπερο Οδηγίες και κατευθύνσεις διαιτησίας Casebook

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 13. Κανονισμοί αγώνων Μίνι Μπάσκετ και πρωταθλήματος 3on3 Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Ευαισθητοποίηση παιδιών ηλικίας ετών γύρω από τα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία, μέσα από τη συμμετοχή τους σε αθλήματα Παραολυμπιακών αγώνων

Ευαισθητοποίηση παιδιών ηλικίας ετών γύρω από τα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία, μέσα από τη συμμετοχή τους σε αθλήματα Παραολυμπιακών αγώνων 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ Ευαισθητοποίηση παιδιών ηλικίας 14-15 ετών γύρω από τα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία, μέσα από τη συμμετοχή τους σε αθλήματα Παραολυμπιακών αγώνων Συντονιστής: Καραμπουρνιώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου ΜΕΤΡΗΜΑ ΣΤΟ ΓΚΕΙΜ Όταν ένας παίκτης κερδίσει τον πρώτο πόντο, το σκορ είναι: 15-0 Εάν κερδίσει και δεύτερο πόντο, το σκορ είναι: 30-0 Όταν κερδίσει τον

Διαβάστε περισσότερα

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης Η συνεργασία μεταξύ των διαιτητών που ενεργούν, αποτελεί τη βάση της επιτυχούς διαιτησίας σε όλα τα αθλήματα. Αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό, ιδίως στο βόλεϊ, όπου η ταχύτητα του παιχνιδιού έχει αυξηθεί.

Διαβάστε περισσότερα

2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής

2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής 2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής Τακτικής 2.1 Επιθετικές κινήσεις 1 παίκτη 1η επιθετική κίνηση 1 παίκτη: Περιφερειακοί παίκτες 1 Guard ή 1 Forward Σχήμα επιθετικών κινήσεων 1 παίκτη, 1α Κινήσεις με μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημοι Κανονισμοί Καλαθοσφαίρισης Fiba 2017 Περίληψη των κυριότερων αλλαγών Ισχύει από 1 η Οκτωβρίου 2017

Επίσημοι Κανονισμοί Καλαθοσφαίρισης Fiba 2017 Περίληψη των κυριότερων αλλαγών Ισχύει από 1 η Οκτωβρίου 2017 Επίσημοι Κανονισμοί Καλαθοσφαίρισης Fiba 2017 Περίληψη των κυριότερων αλλαγών Ισχύει από 1 η Οκτωβρίου 2017 Οι νέοι Επίσημοι Κανονισμοί Καλαθοσφαίρισης έχουν ισχύ από 1 Οκτωβρίου 2017. Υπάρχει πάντοτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ CEV

ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ CEV ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ CEV Σεπτέμβριος 2015 - 2-1. ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΦΥΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΕΡΒΙΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Χρόνος Περιγραφή Ενέργειες διαιτητών Ενέργεια ομάδας

Διαβάστε περισσότερα

Τι έγινε τον μήνα που πέρασε. Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών

Τι έγινε τον μήνα που πέρασε. Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών Τι έγινε τον μήνα που πέρασε γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών Διεθνείς ορισμοί διαιτητών μας 1ος διαιτητής, στον αγώνα, Champions League Γυναικών, μεταξύ των ομάδων, Ντιναμο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.)

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017 1. Ενώ η μπάλα είναι στην κατοχή του Α2 για επαναφορά λόγω εναλλασσόμενης κατοχής, ένα τεχνικό σφάλμα καταλογίζεται στον προπονητή Α. Θα δικαιούται η

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ Ενότητα 16. Ατομική άμυνα Man to Man Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορία Ποδοσφαίρου με. Lego WeDo 2.0

Κατηγορία Ποδοσφαίρου με. Lego WeDo 2.0 Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κατηγορία Ποδοσφαίρου με Lego WeDo 2.0 Περιγραφή του Παιχνιδιού και κανόνες Σχεδιασμός Παιχνιδιού: Θανάσης Μπαλαφούτης, Τάσος Λαδιάς Έκδοση: Σεπτέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Η καλή βασική τεχνική είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί το παιχνίδι και σημαντική για να ανταπεξέλθει ο παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 χρ. Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Αθανάσιος, Ζαπαρτίδης Ηλίας ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 ΧΡ. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι όλες οι συντονισμένες επιθετικές και αμυντικές ενέργειες ολόκληρης της ομάδας με στόχο την νίκη Στο παιχνίδι υπάρχει μια συνεχή εναλλαγή της επιθετικής και αμυντικής συμπεριφοράς και αντίστροφα

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ 2016 2016 Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Πρωτάθλημα Μίνι Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κανονισμός Διαιτησίας 01 Οι αγώνες θα διεξαχθούν με τους βασικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ (από την προνηπιακή έως στη γυµνασιακή ηλικία) Για τη διατήρηση και διεύρυνση του ενδιαφέροντος των νέων παικτών είναι θεµελιώδες ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ και µάλιστα τακτικά (κατά

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση 22 αγωνιστική

Ανάλυση 22 αγωνιστική Ανάλυση 22 αγωνιστική VIDEO VIDEO ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 ΠΑΙΧΝΙΔΙ 25 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ 15 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. Παράρτημα Α. Τελικό αποτέλεσμα 1 Τελικό αποτέλεσμα (1X2) 1: να κερδίσει η εντός έδρας ομάδα 2: να κερδίσει η εκτός έδρας ομάδα 50,000

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. Παράρτημα Α. Τελικό αποτέλεσμα 1 Τελικό αποτέλεσμα (1X2) 1: να κερδίσει η εντός έδρας ομάδα 2: να κερδίσει η εκτός έδρας ομάδα 50,000 Παράρτημα Α Ισχύει από 27/8/2013 Οι τύποι στοιχημάτων υπόκεινται σε αλλαγές Σημειώσεις, UNDER = LESS, OVER = MORE, ΚΔΑ: Κανονικη Διάρκεια Αγώνα, Odd - Even (Μονά - Ζυγά): το σκορ 0-0 θεωρείται πάντα ζυγό,

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Δ.Β.Ε. 23 ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Ο.Δ.Β.Ε. 23 ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Ο.Δ.Β.Ε. 23 ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ 19-20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΠΤΗΣ Η χειροσήμανση είναι το μέσο, ο τρόπος για να κατανοήσουν, να αντιληφθούν, να γνωρίζουν, το είδος του

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ονομασία Παιχνιδιού: ΤΖΑΜΙ Υλικά:7 κεραμίδες, 1 μπάλα Σχηματίζουμε στο έδαφος δύο ομόκεντρους κύκλους διαμέτρου 1,5 μέτρου περίπου ο ένας και 20 εκατοστών ο άλλος. Στο κέντρο του μικρού κύκλου τοποθετούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΟΡΙΣΜΟΣ Επιθετική Τακτική των υποομάδων είναι η συντονισμένη συμπεριφορά (συνεργασία) δύο ή περισσοτέρων παικτών στις διάφορες επιθετικές καταστάσεις του αγώνα. Συνεργασία δύο ή

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες αθλητικών συναντήσεων

Κατηγορίες αθλητικών συναντήσεων Συναντήσεις μεταξύ δύο αντιπάλων, είτε ατόμων, είτε ζευγαριών, είτε ομάδων. Κατηγορίες αθλητικών συναντήσεων Εξαρτώμενες από χρόνο. Κοινός αγωνιστικός χώρος. Προσπάθεια εισβολής. Εξαρτώμενες από σκορ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου Τραπουλόχαρτα Υλικά: μπάλες τένις, ρακέτες, μία ή δυο τράπουλες Στόχος: συγχρονισμός ματιού-χεριού χεριού, εξοικείωση με την ρακέτα, έλεγχος της

Διαβάστε περισσότερα