ΑΠΟΦΑΣΗ 1. χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό. πολιτείας για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΟΦΑΣΗ 1. χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό. πολιτείας για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων."

Transcript

1 ΑΠΟΦΑΣΗ 1 Η 67η Σύνοδος των Πρυτάνεων που συνεδρίασε στο Βόλο στις 1-2 Ιουλίου 2011 διαπίστωσε ότι, μετά από 9 μήνες, το Υπουργείο Παιδείας εμμένει στην ίδια τακτική. Επιδεικνύει εμπάθεια απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα, εξαντλεί το χρόνο ώστε να επιχειρήσει αλλαγές εξπρές στην Ανώτατη εκπαίδευση εν μέσω θέρους και μάλιστα τη στιγμή που οι παντός τύπου διαρροές προδίδουν την ύπαρξη κρυφής ατζέντας. Η Σύνοδος Πρυτάνεων, σε μια σύγχρονη Δημοκρατία, δεν μπορεί να ασχολείται με διαρροές, δεν είναι όμως διατεθειμένη να εθελοτυφλεί, όταν τα Πανεπιστήμια και η ελληνική κοινωνία απαξιώνονται και εμπαίζονται κατά αυτό τον τρόπο. Επί της ουσίας, βάσει των επαναλαμβανόμενων διακηρύξεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, θεωρούμε ότι είναι επιζήμιες για τα Πανεπιστήμια και την κοινωνία: - Η αλλοίωση της φύσης των σπουδών μέσω των ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης (μονοετή, 2/ετή, 3/ετή) μεταλυκειακού χαρακτήρα στο Πανεπιστήμιο. Η έμφαση στα τριετή προγράμματα σπουδών οδηγεί σε ταυτόχρονη υποβάθμιση της ικανότητας άσκησης του επαγγέλματος και βλάπτει το δημόσιο συμφέρον. - Η επαπειλούμενη κατάργηση/συγχώνευση Πανεπιστημίων χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό. - Η μεταβίβαση σε ανεξάρτητη αρχή της υποχρέωσης της πολιτείας για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων. - Η εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την αυτοτέλεια και τη διαφάνεια των Πανεπιστημίων, όταν: Παύονται οι εκλεγμένες διοικήσεις τους και καταλύεται η εσωτερική δημοκρατία. Παραδίδεται πλήρως και χωρίς αντίβαρα η Διοίκηση σε εξωτερικούς παράγοντες ενός παντοδύναμου Συμβουλίου με διαδικασίες που ενέχουν μεγάλο κίνδυνο συναλλαγής, ελέγχου από ξένα προς το Πανεπιστήμιο κέντρα εξουσίας και επικράτησης ομάδων συμφερόντων.

2 Ακυρώνεται η ισότιμη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ στις πανεπιστημιακές διαδικασίες. Καταργείται η δημοκρατική νομιμοποίηση των οργάνων και ακυρώνεται η συμμετοχή των συνιστωσών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τα παραπάνω οδηγούν στη μετατροπή του Πανεπιστημίου σε Εταιρεία, μετακυλώντας το κόστος λειτουργίας του στην ελληνική οικογένεια. Η κοινωνία δε χρειάζεται ένα υποταγμένο Πανεπιστήμιο. Αντίθετα, στις σημερινές συνθήκες, έχει ανάγκη, μεταξύ των άλλων, τα ελληνικά Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν σε συνθήκες ακαδημαϊκής ελευθερίας, προκειμένου να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση με διεθνείς διακρίσεις και την ικανότητα που επέδειξαν να προσαρμοστούν και να διαχειριστούν την κρίση με εξορθολογισμό και μείωση δαπανών, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό, την καινοτομία και την τεχνογνωσία που διαθέτουν. Το Υπουργείο Παιδείας, όμως, αντί να αναδείξει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο ως σύμμαχο, επιτίθεται διαρκώς σε αυτό. Γιατί, άραγε, η κρατική επιχορήγηση των Πανεπιστημίων μειώθηκε το έως 50% και το % επιπλέον, όταν ακόμη και στο μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από το οποίο δοκιμάζεται η ελληνική κοινωνία, η μείωση του κρατικού προϋπολογισμού για το Υπουργείο Παιδείας δεν ξεπερνά το 7%; Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μη δοθεί η χαριστική βολή στο Ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Καλεί έστω και αυτή την έσχατη στιγμή το Υπουργείο να μην προχωρήσει μονομερώς στην κατάθεση του νομοσχεδίου και να λάβει υπόψη του τις προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων που διατυπώθηκαν στο Ρέθυμνο και το Λαύριο. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων και τα Πανεπιστήμια έχουν καταθέσει από καιρό συγκεκριμένες προτάσεις σε σημαντικά ζητήματα λειτουργίας και ανάπτυξης των Ελληνικών Πανεπιστημίων, όπως: Η ενίσχυση της κοινωνικής λογοδοσίας. Η αναδιοργάνωση της διοίκησης. Τα Προγράμματα σπουδών. Η έρευνα. Η ανάπτυξη και η οικονομική διαχείριση. Η Σύνοδος αποφασίζει να παραμείνει σε διαρκή συνεδρίαση όλη την επόμενη περίοδο, να αναλάβει συντεταγμένη εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, των πολιτικών κομμάτων, των θεσμικών οργάνων της Βουλής και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα να υπερασπιστεί το δημόσιο αγαθό της Παιδείας. Καμία μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι εφικτή, χωρίς τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι Πρυτανικές αρχές λειτουργούν με ευθύνη και θα τιμήσουν την εντολή που έχουν πάρει από την Πανεπιστημιακή κοινότητα, υπερασπιζόμενες σθεναρά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

3 ΑΠΟΦΑΣΗ 2 Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καταθέτει στην Πανεπιστημιακή κοινότητα, την ελληνική κοινωνία και την Πολιτεία τη «Χάρτα Αειφορίας» με την οποία διακηρύσσει ομόφωνα τις αρχές και τη στρατηγική των ελληνικών Πανεπιστημίων για τη συμβολή τους στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Αναλαμβάνει την ακαδημαϊκή πρωτοβουλία οργάνωσης και ανάδειξης Δικτύου αριστείας Διεπιστημονικών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών (ΔΠΜΣ) στο πεδίο του περιβάλλοντος (φυσικού, ανθρωπογενούς, πολιτιστικού), της ενέργειας, της ποιότητας ζωής, της αειφόρου ανάπτυξης και καλεί όλα τα Πανεπιστήμια να συμβάλουν. Η Σύνοδος Πρυτάνεων καλεί τη κυβέρνηση να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία, την καινοτομία και το ανθρώπινο δυναμικό των Πανεπιστημίων ενισχύοντας την υλοποίηση πιλοτικών δράσεων για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, για την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων και ενέργειας καθώς και τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό των Πανεπιστημίων. Ειδικότερα: - την κατά προτεραιότητα αδειοδότηση και συνδεσιμότητα των Πανεπιστημίων, μετά από ειδική νομοθετική ρύθμιση σε συνεργασία με τη ΡΑΕ για την παραγωγή ΑΠΕ ή συμπαραγωγή ΣΗΘ - την σχετική οριζόντια πρόταση των Πανεπιστημίων στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του ΥΠΕΚΑ αλλά και σε άλλα προγράμματα όπως του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και άλλα Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν την ικανότητα να υποστηρίξουν επιστημονικά τη λήψη πολιτικών αποφάσεων ως σύμβουλοι της Πολιτείας στο σύνθετο και διεπιστημονικό εγχείρημα της Αειφόρου Ανάπτυξης. Είναι ευθύνη της Πολιτείας να αναλάβει τις κατάλληλες θεσμικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφασίζει να οργανώσει μέσα στο Σεπτέμβριο στο ΕΜΠ, με ευθύνη της Επιτροπής για το Πράσινο Πανεπιστήμιο εκδήλωση παρουσίασης των συγκεκριμένων αυτών προτάσεων και των πρωτοβουλιών της στην ελληνική κοινωνία.

4 ΧΑΡΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ Στην αρχή του 21 ου αιώνα και της τρίτης χιλιετίας της σύγχρονης εποχής η Ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε μια σειρά από προκλήσεις. Προκλήσεις που αναφέρονται στα πρωτόγνωρα προβλήματα που δημιουργούνται από την απουσία σωστής διαχείρισης του φυσικού, ανθρωπογενούς και πολιτιστικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τις δραματικές ανισότητες της κοινωνικοοικονομικής και πολιτισμικής ανάπτυξης στον πλανήτη. Η ιστορική στιγμή που συντάσσεται αυτή η Χάρτα χαρακτηρίζεται διεθνώς από σειρά κρίσεων σε οικονομικό, οικολογικό, πολιτικό, πολιτισμικό και θεσμικό επίπεδο κρίσεων αξιών. Στην Ελλάδα, τόσο οι κρίσεις αυτές, όσο και οι άνισες για την Ελληνική Κοινωνία επεμβάσεις για τη διαχείρισή της, είναι ιδιαίτερα αισθητές σε ένταση και βάθος. Τα Πανεπιστήμια και η Παιδεία στο σύνολό τους επηρεάζονται από την κρίση αλλά ταυτόχρονα συνειδητοποιούν ότι μόνο με ένα ριζικό αναπροσανατολισμό της λειτουργίας και του ρόλου τους σε σχέση με την Κοινωνία και την Πολιτεία μπορούν να συμβάλουν σε μια πορεία εξόδου από την κρίση και στην θεμελίωση ενός αξιοβίωτου μέλλοντος για τις επερχόμενες γενεές στον ορίζοντα της Αειφόρου Ανάπτυξης. Έχοντας υπόψη ότι: Η πορεία προς την Αειφόρο Ανάπτυξη σηματοδοτήθηκε από την Διεθνή Διάσκεψη του Ρίο ντε Τζανέιρο, το 1992, και την Ημερησία Διάταξη του 21 ου αιώνα «Agenda 21» στο κεφάλαιο 36 της οποίας αναγνωρίζεται ο ρόλος της Παιδείας όλων των βαθμίδων και καλούνται τα Πανεπιστήμια να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο. [Η παραίνεση επαναλαμβάνεται το 1996 από την UNCSD (Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ ) στο Διεθνές Πρόγραμμα Εργασίας για την Εκπαίδευση, Ευαισθητοποίηση του Κοινού και Κατάρτιση. Στη συνέχεια, η ιστορική Διεθνής Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης (1997) «Για το Περιβάλλον και την Κοινωνία» άνοιξε οριστικά το δρόμο για την Εκπαίδευση προς την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ) σε όλες τις βαθμίδες.] Η ανάγκη προώθησης της εκπαίδευσης ως εξαιρετικά σημαντικού παράγοντα επίτευξης της Αειφόρου Ανάπτυξης και του ρόλου των Πανεπιστημίων σε αυτή αλλά και των αναγκαίων κατάλληλων αλλαγών στην ίδια την Ανώτατη Εκπαίδευση διατυπώθηκε ποικιλοτρόπως στις διακηρύξεις και συμπεράσματα σειράς Διεθνών Διασκέψεων όπως: το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ανώτερη Εκπαίδευση (Παρίσι 1999), το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Επιστήμη (Βουδαπέστη 1999), το Συνέδριο «Copernicus: Ανώτατη Εκπαίδευση και Αειφορία» (Lüneburg 2001), το Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Forum «Εκπαίδευση

5 για όλους» (Ντακάρ 2002). Όλα τα ανωτέρω οδήγησαν στην επίσημη υιοθέτηση της ΕΑΑ κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ, το 2002, η οποία και καθιέρωσε την δεκαετία ως «Δεκαετία του ΟΗΕ για την ΕΑΑ» υπό τον καθοδηγητικό ρόλο της UNESCO και με τα Πανεπιστήμια ως σημαντικούς παράγοντες στην επίτευξη της. Σταθμό στις εξελίξεις για την εφαρμογή της ΕΑΑ υπήρξε και η υιοθέτηση από τις 56 χώρες της UNΕCE (Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη), το 2005, στο Vilnius της Λιθουανίας της «Στρατηγικής για την ΕΑΑ» η οποία επιτάσσει στις Κυβερνήσεις αλλά και όλους τους σχετικούς φορείς να προωθήσουν την ΕΑΑ σε όλες τις βαθμίδες και ζητά από τα Πανεπιστήμια να «συνεισφέρουν σημαντικά μέσω της ανάπτυξης κατάλληλων γνώσεων και δεξιοτήτων» καθώς και της εν γένει αναμόρφωσης του παραδείγματος που αποπνέουν μέσα από την διδασκαλία, λειτουργία και διακυβέρνηση τους. Σε μία περίοδο όπου τα όρια του πλανήτη «συρρικνώνονται» ποικιλοτρόπως και τα προβλήματα και προοπτικές της αλλαγής του κλίματος, της φτώχειας, της πείνας, της μετανάστευσης, της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και, ασφαλώς, της παγκοσμιοποιημένης γνώσης αυξάνονται, η στενή συνεργασία των Ελληνικών Πανεπιστημίων μεταξύ τους και με τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια σε Ευρωπαϊκή, Μεσογειακή και Παγκόσμια κλίμακα καθώς και με αντίστοιχα δίκτυα (όπως το UNU, GUNI, MEdIES, Δίκτυο Μεσογειακών Πανεπιστημίων για την Αειφόρο Ανάπτυξη, κ.τ.λ.) είναι επιβεβλημένη. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων που συνυπογράφει την παρούσα Χάρτα ενστερνίζεται τις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης τις Διεθνείς Συμβάσεις και τα αποτελέσματα των Διεθνών Διασκέψεων και δεσμεύεται, για την εναρμόνιση των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια θα συνεργαστούν στενά και συστηματικά στους άξονες: 1. Εκπαίδευση και Έρευνα: Ώστε μέσα από αυτές να απηχούνται και προωθούνται οι αρχές και απαραίτητες γνώσεις και πρακτικές της Αειφόρου Ανάπτυξης. Μέσα από τα προγράμματά τους πρέπει να ενθαρρύνουν την διεπιστημονικότητα και τις ποικίλες συνεργασίες μεταξύ Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Ιδρυμάτων και Κοινωνικών Εταίρων, να προωθούν κατάλληλη συναφή βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, να προάγουν την καινοτομία, να ενισχύουν το επιστημονικό και θεσμικό υπόβαθρο για την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον και την κοινωνία μεθόδων και μορφών παραγωγής και κατανάλωσης σε συνδυασμό με την αξιολόγηση των κατάλληλων νεότερων ή/και «καθαρότερων» τεχνολογιών, των σχετικών δυνατοτήτων που παρέχουν και των ενδεχόμενων κινδύνων που ενέχουν, αλλά και για τον περιβαλλοντικό και ενεργειακό σχεδιασμό των κατασκευών και του δομημένου περιβάλλοντος και την Προστασία της Πολιτιστικής

6 Κληρονομιάς με τεχνο-οικονομική αριστοποίηση, αισθητική συμβατότητα και προδιαγραφές ποιότητας ζωής. Σε όλα τα παραπάνω θα επιδιωχθεί στενή συνεργασία εντός του Δικτύου της Αειφορίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων, αλλά και με Πανεπιστήμια άλλων χωρών, στο πλαίσιο υφισταμένων προγραμμάτων ανταλλαγών και διεθνών δικτύων με τη συμμετοχή ελληνικών Πανεπιστημίων: α. Με έμφαση στην ενίσχυση και ανάδειξη των διεπιστημονικών προπτυχιακών μαθημάτων και προγραμμάτων σπουδών και ιδιαίτερα διαπανεπιστημιακών δικτύων αριστείας μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. β. Με έμφαση στην ενίσχυση της έρευνας στο Περιβάλλον, την Ενέργεια, την Ποιότητα Ζωής και την Αειφόρο Ανάπτυξη για την υλοποίηση των οποίων είναι επιθυμητή η στήριξη της Πολιτείας, που θα πρέπει να υπαγάγει με προτεραιότητα στη στρατηγική χρηματοδότησης της έρευνας τις περιοχές αυτές τόσο σε επίπεδο εφαρμοσμένης όσο και βασικής έρευνας Πρέπει ακόμη να προωθούν την κατάλληλη εκπαίδευση, συμφώνα με τις αρχές της ΕΑΑ, των νέων εκπαιδευτικών που προορίζονται για όλες τις βαθμίδες της τυπικής, μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης, καθώς και την κατάλληλη κατάρτιση των εκπαιδευτικών που ήδη υπηρετούν και της εν γένει δια βίου εκπαίδευσης σύμφωνα με τις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης. 2. Εφαρμογή των κατάλληλων Αρχών, Μεθόδων και Πρακτικών που προωθούν την Αειφορία μέσα στα Πανεπιστήμια: Με προώθηση σχεδιασμού και κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων, τρόπων μετακίνησης και διαχείρισης υλικών και υπηρεσιών που επιτυγχάνουν την εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών, προάγουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανακύκλωση, την σωστή διαχείριση τοξικών, επικινδύνων η μολυσματικών ουσιών και απόβλητων, την προώθηση οικολογικών προϊόντων - συμπεριλαμβανομένων των σχετικών υπηρεσιών σίτισης - και εν γένει την ανάπτυξη και εφαρμογή στους Πανεπιστημιακούς χώρους τεχνολογιών, μεθόδων και πρακτικών πρωτοπόρων και ενισχυτικών της Αειφόρου Ανάπτυξης. 3. Διακυβέρνηση των ΑΕΙ: Βάσει των αρχών της Αειφόρου Ανάπτυξης με προσήλωση στις αρχές του δημοκρατικού, εποικοδομητικού διαλόγου και της συναίνεσης, της απόλυτης διαφάνειας, του αμοιβαίου σεβασμού και υπευθυνότητας όλων των παραγόντων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας καθώς και των αρχών της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αυτοδιοίκησης του Πανεπιστημίου και της Δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Η εν γένει διοίκηση των Πανεπιστημίων πρέπει να είναι συμβατή με ένα σύστημα Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης περιλαμβανομένων των διαδικασιών δημοπρατήσεων, διαγωνισμών,

7 προμηθειών κ.τ.λ. που οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη κριτήρια και πρακτικές της Αειφόρου Ανάπτυξης (π.χ. εφαρμόζοντας την κοινοτική οδηγία περί πράσινων δημόσιων προμηθειών-gpp) μειώνοντας ταυτόχρονα τις άσκοπες γραφειοκρατικές διαδικασίες. 4. Σχέσεις των ΑΕΙ με την Κοινωνία σε Τοπικό και Διεθνές Επίπεδο: Με γνώμονα τη συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, την τοπική και ευρύτερη κοινωνία και την υποβοήθηση της συνειδητοποίησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού μέσω της διάδοσης έγκυρων και αντικειμενικών θέσεων και απόψεων γύρω από κρίσιμα θέματα της εποχής μας, καθώς και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών στην παραγωγή και διευκόλυνση των τοπικών κοινωνιών στην λήψη κρίσιμων συλλογικών αποφάσεων για την αειφόρο ανάπτυξη. Στα πλαίσια αυτά τα Πανεπιστήμια θα συμβάλουν στον αειφορικό προσανατολισμό και προγραμματισμό της χώρας, θέμα που αναμφισβήτητα εξαρτάται και από τις αντίστοιχες προβλέψεις και προθέσεις της Πολιτείας, ώστε να θεσπίσει μέτρα και διαδικασίες επιστημονικής υποστήριξης στη λήψη πολιτικών αποφάσεων με ενεργό συμμετοχή των Πανεπιστημίων και των εκπροσώπων τους. Ιδιαίτερη σημασία στην ενδυνάμωση του ρόλου των Πανεπιστημίων στην Κοινωνία έχει η ενίσχυση των πρωτοβουλιών των φορέων εθελοντισμού των Πανεπιστημίων και ιδιαίτερα των φοιτητών, στην κατεύθυνση οικολογικών δράσεων, βιώσιμης κινητικότητας και ενεργειακής εξοικονόμησης με πρότυπες και συμμετοχικές εφαρμογές. ΑΠΟΦΑΣΗ 3 Η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητά την άμεση ένταξη των Τμημάτων που έχουν ιδρυθεί από το 2009 (και εκκρεμεί ακόμη η ενεργοποίηση τους),στο μηχανογραφικό σύστημα επιλογής Τμημάτων για τους υποψήφιους φοιτητές έτους ΑΠΟΦΑΣΗ 4 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ Μετά τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, στην οποία παρουσιάζονται μόνο γενικές οδηγίες καθώς και τις σοβαρές δυσκολίες των πανεπιστημίων να οργανώσουν και να εφαρμόσουν προγράμματα παιδαγωγικής επάρκειας στις δεδομένες συνθήκες, η Σύνοδος Πρυτάνεων επαναφέρει την πρόταση που είχε υποβάλει στο Υπουργείο Παιδείας σε προηγούμενη Σύνοδο. Ταυτόχρονα, προτείνει την άμεση συνάντηση της επιτροπής της Συνόδου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, έτσι

8 ώστε να αναπτυχθούν οι θέσεις της, και να οργανωθούν καλύτερα τα σχετικά προγράμματα. ΑΠΟΦΑΣΗ 5 Θέματα Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) 1. Ανανέωση σύμβασης με Εκδοτικό Οίκο Elsevier Για το θέμα της υπογραφής νέας σύμβασης με τον εκδοτικό οίκο Elsevier η Σύνοδος αποφάσισε τα εξής: Α) Διαπιστώνει ότι η μείωση κατά 25% (15 εκ. ευρώ αντί για 19,7 εκ. ευρώ) της επιχορήγησης του ΠΔΕ του Υπ. Παιδείας για την πληρωμή των ηλεκτρονικών περιοδικών του ΣΕΑΒ διακυβεύει τη δυνατότητα πρόσβασης των Ελληνικών Πανεπιστημίων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με προφανείς δυσμενείς συνέπειες για την ποιότητα της ερευνητικής και της εκπαιδευτικής διαδικασίας που διεξάγεται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Β) Δεσμεύεται να υποστηρίξει τον ΣΕΑΒ στην επίπονη διαπραγμάτευση που απαιτείται ώστε να μην αποστερηθούν τα Πανεπιστήμια τη διεθνή επιστημονική ενημέρωση και ερωτά την κυβέρνηση πως θα υλοποιήσει την πολιτική της διεθνοποίησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων όταν μειώνει κρίσιμους πόρους όπως αυτοί. Γ) Να ζητήσει από το Υπ. Παιδείας να εντάξει στο ΠΔΕ του 2011 το σύνολο του κόστους των 19,5 εκ. ευρώ για το 2011 και να δεσμεύσει στο ΠΔΕ του επόμενου έτους κονδύλια αντίστοιχου ύψους που θα εξασφαλίζουν την ανανέωση σε όλες τις τρέχουσες συνδρομές του ΣΕΑΒ σε ηλεκτρονικά περιοδικά και βάσεις δεδομένων. Δ) Προτείνει στο ΔΣ του ΣΕΑΒ να απαντήσει στον εκδοτικό οίκο Elsevier ότι η οικονομική προσφορά του είναι εξαιρετικά αρνητική, λαμβάνοντας υπόψη ιδιαίτερα την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, και ότι δεν είναι έτοιμο να δώσει τελική απάντηση, καθώς δεν είναι γνωστά την παρούσα περίοδο τα τελικά δεδομένα της χρηματοδότησης της σύμβασης από το ΠΔΕ του Υπ. Παιδείας. 2. Συμμετοχή εκπροσώπου Ελληνικών Πανεπιστημίων στην πρωτοβουλία Ανοιχτής Πρόσβασης SCOAP 3 του Οργανισμού CERN Η Σύνοδος αποφάσισε να εγκρίνει εκ νέου την εκπροσώπηση των Ελληνικών Πανεπιστημίων μέσω του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΣΕΑΒ στην πρωτοβουλία Ανοιχτής Πρόσβασης SCOAP 3 του Οργανισμού CERN. Παράλληλα ζητεί από το ΔΣ του ΣΕΑΒ να εξετάσει όλες τις πιθανές δυνατότητες χρηματοδότησης της συνδρομής των ,

9 λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη απόφαση της 56 ης Συνόδου και την καταβαλλόμενη από το Υπουργείο Ανάπτυξης ετήσια συνδρομή ύψους εκ. ευρώ στον οργανισμό CERN. 3. Καταμερισμός προϋπολογισμού στα μέλη του Σ.Ε.Α.Β. Η Σύνοδος αποδέχεται την πρόταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ένταξη του στην κατηγορία Β όσον αφορά τον καταμερισμό του προϋπολογισμού στα μέλη του Σ.Ε.Α.Β. από το οικονομικό έτος ΑΠΟΦΑΣΗ 6 ΨΗΦΙΣΜΑ 67Ης ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Η Σύνοδος διαπιστώνει ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια στο σύνολο τους αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας τους λόγω των δραστικών περικοπών που έγιναν στις χρηματοδοτήσεις τους κατά τα έτη 2010 και Στα περισσότερα πανεπιστήμια οι προβλεπόμενες επιχορηγήσεις δεν επαρκούν για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών λειτουργίας, ενώ όσα ελάχιστα διέθεταν αποθεματικά από προηγούμενα έτη, θα βρεθούν σύντομα στην ίδια κατάσταση. Αναγνωρίζουμε τη σκληρή δημοσιονομική πραγματικότητα, ωστόσο δεν κατανοούμε γιατί είναι απαραίτητη η επιπλέον περικοπή κατά 16% των πενιχρών επιχορηγήσεων, όταν το ίδιο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπει μειώσεις μόνον 1% στην Παιδεία για τα επόμενα έτη. Κοινοποιούμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η επιβίωση των ελληνικών πανεπιστημίων κινδυνεύει. Οι διοικήσεις των ελληνικών πανεπιστημίων έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και άλλων κοινωφελών αγαθών, περικόπτοντας κάθε δαπάνη που δεν κρίνεται απόλυτα αναγκαία για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές μας δραστηριότητες, μειώνοντας τα έξοδα ενοικίων και επαναδιαπραγματευόμενες προς τα κάτω τις συμβάσεις των έργων φύλαξης-συντήρησης-καθαριότητας. Στο ίδιο πνεύμα συνεχίζουν να αναζητούν νέους τρόπους διαχείρισης που θα μειώσουν στο άμεσο μέλλον τις λειτουργικές δαπάνες. Πολλά μπορούν ακόμη να γίνουν ωστόσο αν η πολιτεία θελήσει να κάνει αποφασιστικές θεσμικές αλλαγές που δεν συνεπάγονται κανένα επιπλέον κόστος. Ζητούμε από τα συναρμόδια υπουργεία να συνεννοηθούν για να προχωρήσουν άμεσα στις παρακάτω αλλαγές: Την παροχή δυνατότητας αυτεπιστασίας των εργολαβιών καθαριότητας, φύλαξης, συντήρησης κ.λπ. από τις Εταιρείες Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας με κατάθεση των αντίστοιχων κονδυλίων από το Υπουργείο απευθείας στην Εταιρεία. Εναλλακτικά, για όσα ΑΕΙ δεν έχουν εταιρείες, να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με φυσικά πρόσωπα βάσει του άρ. 38, του ν.3794/ Τη δυνατότητα τροποποίησης του τακτικού προϋπολογισμού λειτουργικών δαπανών του ιδρύματος (μεταφορά πιστώσεων στους επιμέρους κωδικούς) χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας

10 Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην αξιοποίηση της περιουσίας με βάση το νόμο του Την παροχή δυνατότητας κατά προτεραιότητα αδειοδότησης δράσεων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πήγες ενέργειας. Την αλλαγή της μεθοδολογίας ορισμού τιμών στις κατασκευές και τις συντηρήσεις. Οι τιμές που προκύπτουν από το ΑΤΟΕ (Αναλυτικό Τιμολόγιο Οικοδομικών Εργασιών) προτείνεται, αντί να λαμβάνονται ως βάση για τους υπολογισμούς των έργων, να λειτουργούν ενδεικτικά ως ανώτερες τιμές. Τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς ΔΕΚΟ και εφορίες για τα έτη , εν όψει των δραματικών περικοπών των τακτικών μας προϋπολογισμών. Η Σύνοδος συστήνει Συντονιστική Επιτροπή παρακολούθησης της Οικονομικής κατάστασης των Πανεπιστημίων. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη δοκιμαζομένη από τη κρίση ελληνική κοινωνία, δηλώνουμε ότι η ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας κινδυνεύει σε βάρος του μέλλοντος της νέας γενιάς. ΑΠΟΦΑΣΗ 7 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Τα ΠΜΣ των ΑΕΙ εναρμονίστηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3685/2008. Συζητήθηκαν εκτενώς και εγκρίθηκαν από τις ΓΣΕΣ των Τμημάτων, οι οποίες είναι και τα καθ ύλην αρμόδια όργανα για την επιστημονική αρτιότητα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων τους. Τα προγράμματα αυτά τροποποιήθηκαν όσον αφορά την χρονική διάρκειά τους, τον αριθμό πιστωτικών μονάδων, τον αριθμό των ειδικεύσεων, το περιεχόμενο και τον τίτλο των μαθημάτων, κ. ά.. Οι αποφάσεις αυτές συζητήθηκαν στη συνέχεια και εγκρίθηκαν από τις αντίστοιχες συνεδριάσεις Ειδικής Σύνθεσης των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων. Η Σύνοδος επαναλαμβάνει το αυτονόητο ότι τα εν λόγω ΠΜΣ λειτουργούν νόμιμα στο παραπάνω πλαίσιο και ζητά επιτακτικά από το ΥΠΔΒΜΘ τη έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων. Επιπλέον η μη έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων κατά το ακαδημαϊκό έτος που αφορούν διακρατικά και ΠΜΣ Erasmus Mundus παρεμποδίζουν κάθε προσπάθεια των ΑΕΙ για διεθνή συνεργασία με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία των ακαδημαϊκών επιστημόνων. Η Σύνοδος ζητά επίσης την απλοποίηση των συμφωνιών για εκπόνηση διακρατικών διδακτορικών με συνεπίβλεψη, και οι σχετικές συμφωνίες να υπογράφονται από τα ενδιαφερόμενα Πανεπιστήμια (Πρωτόκολλα Συνεργασίας), χωρίς την παρεμβολή του ΥΠΔΒΜΘ. Δυστυχώς, εξαιρετικές προσπάθειες των Πανεπιστημίων για διεθνείς συνεργασίες και κοινά ΠΜΣ, παραδόξως, ούτε αναδεικνύονται, ούτε αναγνωρίζονται από το Υπουργείο όσο θα έπρεπε, ενώ αντιθέτως, πλήθος γραφειοκρατικών διαδικασιών, εμποδίζουν την ανάπτυξη και το έργο των Πανεπιστημίων.

11 ΑΠΟΦΑΣΗ 8 ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Παράλληλα με την οικονομική ασφυξία των Ιδρυμάτων, σημαντικά προβλήματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό τους (στελέχωση, εξέλιξη), οδηγούν τα Ιδρύματα σε μαρασμό και ουσιαστική αδυναμία υλοποίησης του ακαδημαϊκού τους έργου. ΠΔ407/80 Η Σύνοδος των Πρυτάνεων είναι αντίθετη με τις αλλαγές που προτείνονται από το ΥΠΔΒΜΘ σχετικά με τις θέσεις ΠΔ407/80 για το ακαδημαϊκό έτος Ο νέος τρόπος κατανομής απευθείας από το Υπουργείο στα Τμήματα αποτελεί ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και την εκπαιδευτική διαδικασία. Η Σύνοδος ζητά να κοινοποιηθεί άμεσα η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για τις εγκεκριμένες πιστώσεις στα Ιδρύματα (τετραετής προγραμματισμός), οι Σύγκλητοι των οποίων θα αποφασίσουν αμέσως την κατανομή των θέσεων στα τμήματά τους με βάση τις πραγματικές διδακτικές τους ανάγκες. Η παρακώλυση αυτής της διαδικασίας από μέρους του Υπουργείου οδηγεί σε αδυναμία υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών, ειδικότερα σε Τμήματα με μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ ή/και ιδιαίτερες ανάγκες (π.χ. αυξημένη εργαστηριακότητα, αποχωρήσεις μελών ΔΕΠ, εκκρεμείς διορισμοί, κλπ). Διορισμοί-εξελίξεις μελών ΔΕΠ Η Σύνοδος ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες διορισμού των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, των προκηρύξεων που αφορούν τις εξελίξεις των ήδη υπηρετούντων μελών ΔΕΠ, οι οποίες εκκρεμούν εδώ και 10 μήνες με ευθύνη του ΥΠΔΒΜΘ, καθώς επίσης και της υπογραφής των ΠΔ για τα Τμήματα και τις Σχολές των Τεχνών και της Αρχιτεκτονικής. Διοικητικό προσωπικό Η Σύνοδος επισημαίνει ότι η μη οριστικοποίηση των λεπτομερειών για τη σύνθεση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΥΣ) των ΑΕΙ δημιουργεί εξαιρετικές δυσλειτουργίες στη διοικητική υποστήριξη των Ιδρυμάτων, καθώς δεν μπορεί να γίνει επιλογή Προϊσταμένων (Τμημάτων και Διευθύνσεων) αλλά ούτε και εγκρίσεις μετατάξεων, αποσπάσεων και αδειών. Ταυτόχρονα, τα Ιδρύματα αδυνατούν να αξιοποιήσουν αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό σε καθεστώς ΙΔΑΧ, παρότι έχει εκδοθεί το σχετικό ΠΔ που αφορά την κατάταξή τους. Λοιπό επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό (ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ Ι&ΙΙ) Η Σύνοδος επισημαίνει ότι παρότι αναγγέλθηκαν προσλήψεις σε αναλογία 1:5 επί των συνταξιοδοτηθέντων, η αναλογία αυτή ουδέποτε υλοποιήθηκε. Καμία προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού δεν έγινε τα δύο τελευταία χρόνια. Οι δυσλειτουργίες σε επίπεδο εργαστηρίων και διδακτικών-ερευνητικών μονάδων υποβαθμίζουν τα προγράμματα σπουδών και την έρευνα.

12 ΑΠΟΦΑΣΗ 9 ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ 1. Καθηγητής Κωνσταντίνος Ρέμελης ΔΠΘ 2. Καθηγητής Τριαντάφυλλος Αλμπάνης Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 3. Καθηγητής Κωνσταντίνος Φεγγερός Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΑΠΟΦΑΣΗ 10 Η Σύνοδος Πρυτάνεων αποφάσισε να συμπεριληφθεί στο νέο νόμο για την Ανώτατη Παιδεία το άρθρο 12 του Νόμου 3549/2007, το οποίο αφορά στην ίδρυση Κέντρων Συμβουλευτικής Φοιτητών στα Πανεπιστήμια και όρισε επιτροπή για να επεξεργαστεί πρόταση για τη λειτουργία και οργάνωση των παραπάνω Κέντρων.

Η παράταση της στασιμότητας καθιστά κεντρικό διακύβευμα της περιόδου το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα συνολικά.

Η παράταση της στασιμότητας καθιστά κεντρικό διακύβευμα της περιόδου το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα συνολικά. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΘΕΣΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ... 3 3. ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 1 ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Υπεύθυνη Έργου: Μπότσιου Κωνσταντίνα, Αναπληρώτρια Πρύτανη, Πρόεδρος ΜΟΔΙΠ Ομάδα Έργου: Παπαδιαμαντάκη Γιούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2009-2011 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΘΕΜΑ: «Η Στρατηγική Διοίκησης Ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

στο βάθος των πραγμάτων» (Δημόκριτος)

στο βάθος των πραγμάτων» (Δημόκριτος) ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Αύγουστος 2010 «..Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε τίποτα γιατί η αλήθεια είναι στο βάθος των πραγμάτων» (Δημόκριτος)

Διαβάστε περισσότερα

συνολικός αριθμός σχολίων

συνολικός αριθμός σχολίων 1 Φεβρουάριος 2012 ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΡΕΥΝΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Εισαγωγικό Σημείωμα Στις 5 Ιανουαρίου 2012, το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Απόφαση της αριθμ. 140/06-06-2014 Συνεδρίασης της Συγκλήτου του Ιδρύματος

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Απόφαση της αριθμ. 140/06-06-2014 Συνεδρίασης της Συγκλήτου του Ιδρύματος ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Απόφαση της αριθμ. 140/06-06-2014 Συνεδρίασης της Συγκλήτου του Ιδρύματος ΒΟΛΟΣ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ... 9 Άρθρο Α.1 Νομική μορφή... 9 Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

O Νέος Νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση

O Νέος Νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ O Νέος Νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση Σε 50 Ερωτήσεις και απαντήσεις Αλλάζουμε Παιδεία, αλλάζουμε την Ελλάδα! Σεπτέμβριος 2011

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων

Πίνακας Περιεχομένων ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ακαδημαϊκά Έτη 2010-2012 Ιανουάριος 2013 Πίνακας Περιεχομένων 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.......................................

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια Παρέμβαση της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας στη Δημόσια Διαβούλευση για την Ψηφιακή Στρατηγική της Χώρας 2006-2013

Δημόσια Παρέμβαση της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας στη Δημόσια Διαβούλευση για την Ψηφιακή Στρατηγική της Χώρας 2006-2013 Δημόσια Παρέμβαση της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας στη Δημόσια Διαβούλευση για την Ψηφιακή Στρατηγική της Χώρας 2006-2013 Στις 12 Ιουλίου 2005 δόθηκε προς διαβούλευση από την Επιτροπή Πληροφορικής πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

Ν. 1268/82 (ΦΕΚ Α 87) : Για τη δομή και λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Ν. 1268/82 (ΦΕΚ Α 87) : Για τη δομή και λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων of 52 ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΑΡΙΘ.: 1268/82 Βλέπετε το πλήρες κείμενο Είδος Εγγράφου: ΝΟΜΟΙ ΦΕΚ: 87Α Μέγεθος κειμένου: 522,126 KB Ν. 1268/82 (ΦΕΚ Α 87)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ Προσχέδιο v0.14 Αθήνα, 28 Ιουλίου 2014 1 Πίνακας Περιεχομένων 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 2 ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2020...

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισμός Πεπραγμένων Πρυτανείας. 2006-2010 του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Απολογισμός Πεπραγμένων Πρυτανείας. 2006-2010 του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απολογισμός Πεπραγμένων Πρυτανείας 2006-2010 του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αύγουστος 2010 1 1.Πανεπιστημιακά Όργανα... 15 1.1. Πεπραγμένα Συγκλήτου 2006-2010... 15 1.1.1. Γραμματεία Συγκλήτου... 15 1.1.2.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008 ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ 2007 2010 Αιγάλεω, Απρίλιος 2008 ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ (Δ.Ο.Ε.) Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 5 2. Στόχοι, Μεθοδολογία και Προϋποθέσεις επιτυχίας του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δεκέμβριος 2014 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 3 I. ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ... 4 ΙΙ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΣΙΦΝΟΥ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΣΙΦΝΟΥ 2012-2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Τι είναι ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα... 4 1.2 Δομή Επιχειρησιακού Προγράμματος... 28 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 1. Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 1. Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 1. Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η γνώση είναι ο κυριότερος παράγοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ, ΑΘΗΝΑ Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ του Χρήστου Πολυζωγόπουλου, Προέδρου της Οικονομικής και

Διαβάστε περισσότερα

Το εκκρεμές των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στην ανώτατη εκπαίδευση μέσα. από το παράδειγμα των πολιτικών αξιολόγησης και διασφάλισης της ποιότητας

Το εκκρεμές των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στην ανώτατη εκπαίδευση μέσα. από το παράδειγμα των πολιτικών αξιολόγησης και διασφάλισης της ποιότητας ACADEMIA ISSN, 2241-1402 http://hepnet.upatras.gr 37 Volume 4, Number 1, 2014 Το εκκρεμές των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στην ανώτατη εκπαίδευση μέσα από το παράδειγμα των πολιτικών αξιολόγησης και διασφάλισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΙΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΚΑΛΑΪΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΠΟΥΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού. Έκθεση 2012. για τη Διά Βίου Μάθηση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού. Έκθεση 2012. για τη Διά Βίου Μάθηση. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού 2012 Έκθεση 2012 για τη Διά Βίου Μάθηση στην Ελλάδα ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Ιανουάριος 2013 Συντονισμός έκδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Αθήνα, 28 Απριλίου 2006 Με την κατάθεση του τελικού αυτού πορίσματος, η Επιτροπή του ΕΣΥΠ για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση ολοκληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΤΟΣ 2008 ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΤΟΣ 2008 ΑΘΗΝΑ Ιούνιος

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Α.Ε.Ι. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΑΝ.Α.Α.Ε.) ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Α.Ε.Ι. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΑΝ.Α.Α.Ε.) ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Α.Ε.Ι. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΑΝ.Α.Α.Ε.) ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Άρθρο 1 Διάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ. Ακαδημαϊκών ετών 2009-13. Οκτώβριος 2014

ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ. Ακαδημαϊκών ετών 2009-13. Οκτώβριος 2014 ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Ακαδημαϊκών ετών 2009-13 Οκτώβριος 2014 ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Έκθεση Αυτο-Αξιολόγησης 2009-2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ... 5 Α. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ - ΘΕΣΠΙΕΩΝ 2014-2019 Φάση Β

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ - ΘΕΣΠΙΕΩΝ 2014-2019 Φάση Β 1 Αποτύπωση & Εξειδίκευση του οράµατος ήµου Αλιάρτου Θεσπιέων για την περίοδο 2015-2019 2 Πίνακας περιεχομένων Β. Εισαγωγή... 7 Β.1. Γενικά... 7 Β.1.1. Πλαίσιο Στόχων & Κατευθύνσεις Αναπτυξιακής Πολιτικής...

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Πολυτεχνική Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Πολυτεχνική Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Πολυτεχνική Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης Ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 Βόλος Έκδοση 2,0 Μάιος 2013 Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1 Εισαγωγή... 1. 2. Παρουσίαση της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών... 2. 2.1. Γεωγραφική θέση της Σχολής... 2

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1 Εισαγωγή... 1. 2. Παρουσίαση της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών... 2. 2.1. Γεωγραφική θέση της Σχολής... 2 ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Εισαγωγή... 1 2. Παρουσίαση της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών... 2 2.1. Γεωγραφική θέση της Σχολής... 2 2.2. Ιστορικό της εξέλιξης της Σχολής... 4 2.2.1. Σύντομα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ 2014-2016

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ 2014-2016 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΤΜΗΜΑ 6 «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ (Σ.Ε.Ι.Φ.) ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ του σχεδίου νόμου «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ του σχεδίου νόμου «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ του σχεδίου νόμου «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» Προς τη Βουλή των Ελλήνων Ι. ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Κεντρική προγραμματική δέσμευση

Διαβάστε περισσότερα

Οφέλη και προβληματισμοί από την αξιοποίηση των επιτευγμάτων των μοριακών βιοεπιστημών. Φεστιβάλ Επιδαύρου (μια σύντομη ιστορική αναδρομή)

Οφέλη και προβληματισμοί από την αξιοποίηση των επιτευγμάτων των μοριακών βιοεπιστημών. Φεστιβάλ Επιδαύρου (μια σύντομη ιστορική αναδρομή) Τ Ρ Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Α Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Οφέλη και προβληματισμοί από την αξιοποίηση των επιτευγμάτων των μοριακών βιοεπιστημών Φεστιβάλ Επιδαύρου (μια σύντομη ιστορική αναδρομή) Aξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα