ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ"

Transcript

1 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Φωτεινή Μιχαλάκη Δερνίκου Ιατρός Ομοιοπαθητικός-Χειρούργος Οδοντίατρος M.Sc.Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα: Κλασική Ομοιοπαθητική

2 Ο στόχος της ομιλίας μας είναι να γεφυρωθούν αυτές οι δύο ολιστικές θεραπευτικές, να φωτιστούν τα κοινά σημεία συνεργασίας για μια αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών, με την ελπίδα ότι θα ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ ομοιοπαθητικής και της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας στο χώρο της υγείας.

3 Ζούμε σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών και αναταραχών που δημιουργούν στρες και απειλείται η ομοιόσταση του οργανισμού. Ο φόβος του μέλλοντος, σε συνάρτηση με τις πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις του τόπου προκαλεί μεγάλη σύγχυση η οποία εκδηλώνεται, με ποικίλες μορφές και πηγάζουν από την αντίδραση του οργανισμού: όπως ψυχοσωματικά συμπτώματα, αυπνία, άγχος, φοβίες, κατάθλιψη, περιοδοντίτις, προβλήματα συμπεριφοράς ή σοβαρές ψυχοδιανοητικές παθήσεις που σκοπό έχουν την επαναφορά της ισορροπίας,δηλαδή της υγείας.

4 Σήμερα συνειδητοποιούμε ότι χρειάζεται να επιστρατεύσουμε νέες μεθόδους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως οι αυξανόμενες ασθένειες από τις παρενέργειες των όλο και πιο ισχυρών φαρμάκων, ο μεγάλος αριθμός νευρολογικών και ψυχοσωματικών ασθενειών και πολλές δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις. Πολλοί ευαισθητοποιημένοι γιατροί και ασθενείς στράφηκαν προς την ομοιοπαθητική επειδή αντιμετώπιζε ολιστικά τον άνθρωπο, με την έννοια ότι ελάμβανε υπόψη της ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών, σωματικών, νοητικών και κοινωνικών συμπτωμάτων, και έδινε ασφαλή θεραπευτική αγωγή σύμφωνη με τη μοναδική πραγματικότητα κάθε ανθρώπου.

5 Ο στόχος της ομοιοπαθητικής θεραπείας είναι η ενδυνάμωση της αυτοθεραπευτικής δυνατότητας του ανθρώπου. Στη Συστημική προσέγγιση,η ασθένεια είναι μια αποτυχία της προσαρμογής του οργανισμού σε σχέση με το περιβάλλον που οφείλει να επιβιώσει. H ομοιοπαθητική στηρίζεται σε έναν ολιστικό τρόπο θεώρησης του ασθενούς όπου ο στόχος είναι η ολιστική βελτίωση της εικόνας του ασθενούς, στα τρία επίπεδα (σωματικό, ψυχικό, νοητικό). Δηλαδή όταν θεραπευτεί π.χ. η ακμή με Sulphur, θα βελτιωθεί ολόκληρη η ψυχοσωματική εικόνα του, θα γίνει πιο ισορροπημένη.

6 Η Ομοιοπαθητική είναι ένα ολιστικό θεραπευτικό σύστημα της ιατρικής, που ενισχύει το φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου να αυτοθεραπεύεται. Δεν θεραπεύει χωριστά τα σωματικά, ψυχολογικά,η νοητικά συμπτώματα (ασθένειες), αλλά τα αντιμετωπίζει ως στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους, δεδομένου ότι όλα είναι όψεις του ασθενούς που πάσχει στο σύνολό του. Η λέξη Ομοιοπαθητική( Homeopathy) προέρχεται από τις λέξεις» όμοιο» και «πάθος». O Γερμανός γιατρός Hahnemann στηρίχτηκε στο Νόμο των Ομοίων του Ιπποκράτη( τα όμοια θεραπεύονται με τα όμοια) και έθεσε τους νόμους και τις βασικές αρχές της Ομοιοπαθητικής στο βιβλίο του «το Οργανον της θεραπευτικής Τέχνης». Συνέχισαν το έργο του πολλοί σημαντικοί ομοιοπαθητικοί, όπως ο Hering, Kent, Bach, Βυθούλκας.

7 Η Oμοιοπαθητική βασίζεται σε μια συστημική προσέγγιση των ζωντανών πολύπλοκων οργανισμών ως ολοκληρωμένες ολότητες, στη συνολική ψυχοσωματική εικόνα του ασθενούς και τις κληρονομικές προδιαθέσεις. Λαμβάνει σοβαρά υπ όψη της τον τρόπο επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών του ασθενή με το περιβάλλον του, τα αίτια, τα γεγονότα, τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια καθώς και τις ασθένειες των προγόνων.

8 Σύμφωνα με τον Καθηγητή Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών κ Γ. Παπαδόπουλο κανένα φάρμακο ομοιοπαθητικό δεν έχει αποσυρθεί στα 200 χρόνια της εφαρμογής της ομοιοπαθητικής θεραπείας λόγω παρενεργειών, σε αντίθεση με τα χημικά φάρμακα που αποσύρονται συχνά μόλις διαπιστωθούν οι παρενέργειες τους. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, δεν είναι τοξικά, δεν προκαλούν εθισμό, είναι φθηνά και μπορούν να δοθούν άφοβα σε εγκύους, νεογέννητα, παιδιά.

9 Βιβλιογραφική ανασκόπηση έρευνας για συνεργασία της Ομοιοπαθητικής και της Ψυχοθεραπείας Ομοιοπαθητική και: Ψυχανάλυση: Whitmont, Barzman, Cicchetti. Εις βάθος ψυχοθεραπεία: Ferris 2008 Διδακτορική μελέτη Προσωποκεντρική προσέγγιση του Rogers που δίνει έμφαση στην ενσυναίσθηση Θεραπεία Gestalt Ανθοθεραπεία με τα ιάματα Bach θεωρείται η πιο κοντινή φυσική θεραπεία με την ομοιοπαθητική και με ιστορική σύνδεση

10 Η ψυχίατρος Ferris στην έρευνα της διαπίστωσε ότι η ομοιοπαθητική, βοηθάει τον ασθενή να προχωρήσει πιο πέρα όταν η θεραπεία του έχει κολλήσει, και ότι μερικές φορές το φάρμακο επισπεύδει τη ψυχοθεραπεία. Επίσης, θεωρεί σημαντική την παραπομπή των ασθενών σε ομοιοπαθητικό, γιατί διαπίστωσε ότι οι ασθενείς μετά τη χορήγηση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου μείωσαν ή σταμάτησαν τη φαρμακευτική αγωγή με ψυχοφάρμακα και αυτοκτονικοί ασθενείς απέβαλαν τις αυτοκτονικές τους τάσεις ή μειώθηκε η ένταση των ψυχικών συμπτωμάτων.

11 Εφαρμογή Ανθοϊαμάτων Bach στην Οδοντιατρική Είδαμε ότι πολύ σημαντικά θεραπευτικά αποτελέσματα προέκυψαν από τη συντονισμένη εφαρμογή ομοιοπαθητικής και ανθοθεραπείας με τα ιάματα Bach, για να βελτιωθούν κάποιες καταστάσεις,πχ άγχος για τον οδοντίατρο, πόνος, λιποθυμία, αιμορραγία, προσαρμογή στο ορθοδοντικό μηχάνημα ή ολική οδοντοστοιχίακλπ. Διαπιστώσαμε ότι βοηθώντας τον ασθενή να διαλέγει μόνος του ιάματα Μπαχ για τον εαυτό του και για τα άλλα μέλη της οικογένειας του, δόθηκαν πολύτιμες πληροφορίες στο ιστορικό τους για τον εαυτό τους, αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, γιατί έτσι παράλληλα ξεκινούσαν την αυτογνωσία τους και τη συμμετοχή τους στην αυτοθεραπεία τους

12 1 ο Ιατρικό περιστατικό Συνέδριο Επιστημών Υγείας 1999 Περίπτωση ασθενή 55 ετών με περιοδοντίτιδα το 1985 χορηγήθηκε Hepar Sulphur για τη θεραπεία οξέος περιοδοντικού αποστήματος στο 26 και παράλληλα συντηρητική τοπική αγωγή με απόξεση θυλάκων, σωστό βούρτσισμα δοντιών και στοματοπλύσεις με Καλέντουλα. Στο ιατρικό ιστορικό του ασθενή αναφερόταν ελκώδης κολίτις με αιμορραγικές κενώσεις που αντί να πάρει κορτιζόνη, θεραπεύτηκε με το ομοιοπαθητικό φάρμακο Natrum Muriaticum, υγιεινή διατροφή και αυτογνωσία. Έχουν περάσει 29 χρόνια, ο ασθενής είναι σήμερα 83 ετών με πολύ καλή στοματική και γενική υγεία. Η θεραπεία της ελκώδους κολίτιδος με ομοιοπαθητική αγωγή βοήθησε ολιστικά στην θεραπεία και της περιοδοντίτιδας που ήταν ένα πρώιμο σύμπτωμα μιας ψυχοσωματικής διαταραχής όλου του οργανισμού.

13 2 ο Ιατρικό περιστατικό Περίπτωση χειρουργικής εξαγωγής έγκλειστου σωφρονιστήρα ( 48 ) σε άτομο 67 ετών, που αρνήθηκε να λάβει αντιβίωση και πήρε Arnica και Calcarea Carbonica για τον μετεξακτικό πόνο και οίδημα. Η Arnica έχει αναλγητική, αντιαιμορραγική και επουλωτική δράση.ενδείκνυται προ και μετά την εξαγωγή και την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων. Αντίθετα η Silica αντενδείκυται στα εμφυτεύματα για να αποφύγουμε την απόρριψη του εμφυτεύματος

14 Συμπεράσματα Η Ομοιοπαθητική Ιατρική δεν αντικαθιστά την οδοντοθεραπεία, αλλά την συμπληρώνει, ανακουφίζοντας και θεραπεύοντας τον ασθενή κατά τη διάρκεια της οδοντοθεραπείας, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη υγεία στο σύνολο του οργανισμού. Η διαταραχή της ισορροπίας στο στοματοδοντικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει διαταραχές σε άλλα όργανα, αλλά και αντιστρόφως σε μια γενική διαταραχή του οργανισμού μπορεί να εκδηλωθούν πρώιμα συμπτώματα στο στόμα, όπως περιοδοντίτις, επιχείλιος έρπης, αιμορραγίες στα ούλα κλπ σε λευχαιμία, διαβήτη, κολίτιδα, καρδιοπάθεια, Aids κλπ. Αντί για παυσίπονα,αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη που καταστέλλουν τα συμπτώματα, οι οδοντίατροι που έχουν εκπαιδευτεί στην ομοιοπαθητική ιατρική χορηγούν ομοιοπαθητικά φάρμακα για να ενισχύσουν τον αμυντικό μηχανισμό του ανθρώπινου οργανισμού, ενεργοποιώντας τη ζωτική δύναμη.

15 Όταν η ισορροπία της ζωτικής δύναμης διαταράσσεται από στρεσογόνους παράγοντες, όπως το φόβο, τη μόλυνση, κούραση, έλλειψη ύπνου, κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης, χαλάρωσης, τη συναισθηματική ένταση από αρνητικά συναισθήματα θυμού, απογοήτευσης, αδικίας κλπ ο οργανισμός αποδυναμώνεται και παρουσιάζει συμπτώματα με σκοπό να επαναφέρει την ισορροπία δηλαδή την υγεία στο σωματικό, ψυχικό και νοητικό επίπεδο. Το παιδί που τρίζει τα δόντια του στον ύπνο, ή τρώει τα νύχια του την ημέρα θα βοηθηθεί με ομοιοπαθητικό φάρμακο να εκφράζει τα αρνητικά συναισθήματα και να μη νοιώθει καταπίεση.

16 Διαπιστώσαμε ότι μετά τη χορήγηση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου οι ασθενείς μείωσαν ή σταμάτησαν τη φαρμακευτική αγωγή πχ αντιβίωση αγχολυτικά, παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, και απέφυγαν τις παρενέργειες των χημικών φαρμάκων. Η συνεργασία τους με τον θεραπευτή και η υγεία τους βελτιώθηκε χωρίς υποτροπές στα συμπτώματα τους. Συμπεραίνουμε πως η Οδοντιατρική θεραπεία και η ομοιοπαθητική, μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα η κάθε μία, αλλά και συμπληρωματικά. Αν ο ασθενής κάνει οδοντοθεραπεία, μπορεί να τον βοηθήσει η ομοιοπαθητική να αντέξει τη σωματοποιημένη συμπτωματολογία που συχνά αναδύεται πχ μετεξακτικός πόνος, νευραλγία του τριδύμου, υπερευαισθησία στον πόνο, φόβο για την ένεση,ανησυχία και πόνος στην οδοντοφυΐα. Η συνεργασία μπορεί να εξυπηρετήσει πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των ασθενών για μόνιμη υγεία, σε όλα τα επίπεδα και την ανάγκη τους για αυτογνωσία, ωρίμανση και αυτοπραγμάτωση.

17 Επίλογος Θα ήταν πολύ χρήσιμη η εκπαίδευση των οδοντιάτρων στην Ομοιοπαθητική και η συνεργασία τους με τον ομοιοπαθητικό γιατρό που παρακολουθεί τον ασθενή στη διάρκεια της οδοντοθεραπείας για να αποφύγουν την αντιδότηση της ομοιοπαθητικής θεραπείας του και να αποφασίσουν από κοινού για την θεραπευτική αγωγή. Μια πιο εκτεταμένη έρευνα θα μπορούσε να περιλάβει εφαρμογή της ομοιοπαθητικής σε ερευνητικές εργασίες των οδοντιάτρων. Θα άνοιγε νέους ορίζοντες στην κατανόηση και στην αντιμετώπιση των ασθενών, αλλά και στην πρόληψη της υγείας, δεδομένου ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση μέσα από τη χορήγηση φτηνών φαρμάκων χωρίς παρενέργειες σε όλες τις ηλικίες, τη πρόληψη και τη συμβουλευτική της οικογένειας για αυτογνωσία, επικοινωνία, υγιεινή διατροφή και σωστό τρόπο ζωής.

18 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας The patient should be made to understand that he or she must take charge of his own life. Don t take your body to the doctor as if he were a repair shop. «Θα ήταν όμορφα αν «ο ασθενής μπορούσε να καταλάβει ότι αυτός πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της ζωής του. Να μην κουβαλάει το σώμα του στο γιατρό σαν να ήταν μαγαζί για επισκευές». ~ Quentin Regestein

19 Αποφάσισα να είμαι ευτυχής για να είμαι υγιής Βολταίρος

20 Βιβλιογραφία Bach Edward.1931.Heal Thyself: An explanation of the Real Cause and Cure of Disease,C.W.Daniel Βυθούλκας Γ.1990.Στοιχεία ψυχοπαθολογίας των Ομοιοπαθητικών φαρμάκων(essences)εκδόσεις του κέντρου Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, Αθήνα Βυθούλκας Γ.Η Επιστήμη της Ομοιοπαθητικής. Αθήνα 2005.Διεθνής Ακαδημία Ομοιοπαθητικής Collin Lessel.A textbook of Dental Homeopathy.The British Homeopathic Association Collin Lessel. The Dental Prescriber Eyles, Caroline (2009). A grounded theory study of homeopathic practitioners perceptions and experiences of the homeopathic consultation. Thesis of the degree of Doctor of Philosophy. University of Southampton, School of Medicine. P , p.102 Ferris, J. A. (2008). Homeopathy and Depth Psychotherapy: A Vital Partnership, Dissertation. Ph.D in Clinical Psychology to Pacifica Graduate Institute Ghegas V, (1989).The classical homeopathic lectures. Family dynamics, Vol E. p HOMEO-STUDY.BELGIUM Haselen Van RA.The relationship between homeopathy and the Dr Bach system of flower remedies: a critical appraisal.british Homeopath j.1999 jul:88(3): Hootegem Van,H.(2007).Can homeopathy learn something from psychoanalysis? Homeopathy 96, Mercer, S. W. & Reilly, D. (2004) A qualitative study of patient's views on the consultation at the Glasgow Homoeopathic Hospital, an NHS integrative complementary and orthodox medical care unit. Patient Education and Counselling, vol. 53 (1), pp Μιχαλάκη -Δερνίκου Φωτεινή. (1998).Αυτογνωσία και Αυτοθεραπεία με τα ιάματα του Bach.Αθήνα,Πύρινος Κόσμος Μιχαλάκη -Δερνίκου Φωτεινή, Μιχαλάκης Μιχαήλ (1999). Καβάλα-Θάσος, Ομιλία σε συνέδριο Επιστημών Υγείας <Εφαρμογή της Ομοιοπαθητικής στην Οδοντιατρική>,,<Αυτογνωσία και Αυτοθεραπεία με τα Ιάματα ΜΠΑΧ> Μιχαλάκη-Δερνίκου Φωτεινή 2012,Διπλωματική εργασία M.Sc.Ολιστικά Εναλλακτικά Συστήματα Κλασσική Ομοιοπαθητική< Ομοιοπαθητική θεραπεία-συστημική Οικογενειακή

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων MSc Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα: Κλασική Ομοιοπαθητική ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Ομοιοπαθητική θεραπεία και Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία»

«Ομοιοπαθητική θεραπεία και Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία» «Ομοιοπαθητική θεραπεία και Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία» Φωτεινή Μιχαλάκη Δερνίκου, Ιατρός Ομοιοπαθητικός M.Sc.Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα: Κλασική Ομοιοπαθητική ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 51 (Νέα περίοδος τεύχος 22) τιμή: 4 Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2010 ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

Τεύχος 51 (Νέα περίοδος τεύχος 22) τιμή: 4 Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2010 ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ Τεύχος 51 (Νέα περίοδος τεύχος 22) τιμή: 4 Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2010 Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΡΑΝΙΟΓΝΑΘΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ομοιοπαθητικά Νέα. Ο λόγος της ασθένειας. VithoulkasCompass.com. Homeo News

Ομοιοπαθητικά Νέα. Ο λόγος της ασθένειας. VithoulkasCompass.com. Homeo News Ομοιοπαθητικά Νέα Homeo News Περιοδική έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 11 #22 Ο λόγος της ασθένειας www.homeopathy.gr VithoulkasCompass.com Το Όργανον του

Διαβάστε περισσότερα

NATURAL HEALTH SCIENCE 2009-2010. Όμιλος Σχολών Εναλλακτικών Επιστημών

NATURAL HEALTH SCIENCE 2009-2010. Όμιλος Σχολών Εναλλακτικών Επιστημών NATURAL HEALTH SCIENCE 2009-2010 Όμιλος Σχολών Εναλλακτικών Επιστημών Ο όμιλος σχολών εναλλακτικών επιστημών NATURAL HEALTH SCIENCE ιδρύθηκε το 1992 από μια ομάδα επιστημόνων με μακροχρόνια θητεία στα

Διαβάστε περισσότερα

Θαυματουργά καρυκεύματα

Θαυματουργά καρυκεύματα Τεύχος 52, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2012 Holistic Life Press: Εκδόσεις ETRA - Ευεργετών 7, Π. Φάληρο, 17563 - τηλ./fax: 210 9811753 - www.holisticlife.gr - e-shop: etra.gr - email: holisticlifenews@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα σχετικά με το καθεστώς της μη συμβατικής ιατρικής.

Ψήφισμα σχετικά με το καθεστώς της μη συμβατικής ιατρικής. ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Tεύχος 1 ΙΑΝ. - ΦΕΒΡ. - ΜΑΡΤ. 2010 ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ISSN 1792-1953 Υγείας Όραμα: Δελβινιώτη

Διαβάστε περισσότερα

Ολιστική Γυναικολογία Μια συστημική θεραπευτική προσέγγιση των γυναικών

Ολιστική Γυναικολογία Μια συστημική θεραπευτική προσέγγιση των γυναικών ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΓΚΙΚΟΝΤΕ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΥ ΘΕΜΑ Τίτλος ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ Υπότιτλος Ολιστική Γυναικολογία Μια συστημική θεραπευτική προσέγγιση των γυναικών ΑΘΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα, Κλασσική Ομοιοπαθητική. Επιβλέπων: Καθηγητής Ι. Δαρζέντας 1 ο Μέλος: Μ.Σίμωση 2 ο Μέλος: Θ.Σπύρου Τσιλίκας

Διαβάστε περισσότερα

3 o ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2012-2013

3 o ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2012-2013 3 o ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2012-2013 ΤΑΞΗ Β ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: Αλμπάνη Δέσποινα, Βλαχάκης Βασίλειος, Γεροχρήστου Ευθαλία, Γκιούλμπας Βασίλειος, Καλαμάτας Ευάγγελος, Κατσιούλης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ «ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ»

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ «ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ «ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ» ΣΑΜΑΡΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Α.Μ. 105 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑ. ΚΟΥΡΤΟΥΜΑ ΜΑΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΟΣΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΟΣΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Tεύχος 2 ΑΠΡ. - ΜΑΙΟΣ - ΙΟΥΝ. 2010 ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ISSN 1792-1953 Υγείας Όραμα: Δελβινιώτη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Η ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήµατα - Κλασική Οµοιοπαθητική Η ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Παπαµεθοδίου

Διαβάστε περισσότερα

Ομοιοπαθητικά Νέα. Homeo News. Η ανάγκη εσωτερικής προετοιμασίας του κλασικού ομοιοπαθητικού από τον καθηγητή Γεώργιο Βυθούλκα

Ομοιοπαθητικά Νέα. Homeo News. Η ανάγκη εσωτερικής προετοιμασίας του κλασικού ομοιοπαθητικού από τον καθηγητή Γεώργιο Βυθούλκα Ομοιοπαθητικά Νέα Homeo News Περιοδική έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος '13 #30 www.homeopathy.gr Η ανάγκη εσωτερικής προετοιμασίας του κλασικού ομοιοπαθητικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ 1 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ολιστικές Συμπληρωματικές Θεραπείες Φοιτήτριες: Καλογεράκη

Διαβάστε περισσότερα

ημήτρης Λ. Αβραμόπουλος Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ημήτρης Λ. Αβραμόπουλος Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Η πολιτική μας για την ψυχική υγεία είναι βασικός άξονας των προσπαθειών μας προς την κατεύθυνση οικοδόμησης ενός νέου κοινωνικού κράτους και για την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής του τόπου μας. Ο αγώνας

Διαβάστε περισσότερα

Κατάθλιψη. Πώς δημιουργείται; Πώς θεραπεύεται; Πώς επιδρά ο παράγοντας άγχος; Martin E. Keck

Κατάθλιψη. Πώς δημιουργείται; Πώς θεραπεύεται; Πώς επιδρά ο παράγοντας άγχος; Martin E. Keck Copyright by: Lundbeck (Schweiz) AG, Cherstrasse 4, 8152 Glattbrugg/ZH Martin E. Keck Κατάθλιψη Πώς δημιουργείται; Πώς θεραπεύεται; Πώς επιδρά ο παράγοντας άγχος; Σχετικά με τον συγγραφέα: Ο υφηγητής Dr.

Διαβάστε περισσότερα

Εκλογές Ιατρικών Συλλόγων & Ομοιοπαθητικοί ιατροί Ομοιοπαθητική: «Κλασική» και άλλες μορφές Εφημερίες Ομοιοπαθητικών Φαρμακείων

Εκλογές Ιατρικών Συλλόγων & Ομοιοπαθητικοί ιατροί Ομοιοπαθητική: «Κλασική» και άλλες μορφές Εφημερίες Ομοιοπαθητικών Φαρμακείων Περιοδική έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Μάρτιος / Απρίλιος / Μάιος #8 Εκλογές Ιατρικών Συλλόγων & Ομοιοπαθητικοί ιατροί Ομοιοπαθητική: «Κλασική» και άλλες μορφές Εφημερίες Ομοιοπαθητικών

Διαβάστε περισσότερα

Ομοιοπαθητική Θεραπεία Οξέων Ασθενειών

Ομοιοπαθητική Θεραπεία Οξέων Ασθενειών Ομοιοπαθητική Θεραπεία Οξέων Ασθενειών Τόμος A Άθως Όθωνος Ιατρος Ομοιοπαθητικης Ιατρικης Ομοιοπαθητική Θεραπεία ΟΞΕΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ Τόμος Α (Κρυολογήματα, Ουρολοιμώξεις, Οσφυαλγία) -Οξείες και Χρόνιες Ασθένειες

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ. (The role of Pediatric Nurse in Greece and worldwide) Τσαπανίδης Ηλίας

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ. (The role of Pediatric Nurse in Greece and worldwide) Τσαπανίδης Ηλίας 2012 ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ (The role of Pediatric Nurse in Greece and worldwide) Τσαπανίδης Ηλίας Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό άρθρο Special article

Ειδικό άρθρο Special article 124 ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ 19 (2), 2008 Ειδικό άρθρο Special article Γ.Ι. Mουσσάς, 1 Α.Π. Καρκανιάς, 2 Α. Παπαδοπούλου 3 1 Β Ψυχιατρική Κλινική, Πανεπιστήμιο Αθηνών Γενικό Νοσοκομείο, «Αττικόν», 2 Γενικό Νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ (The role of paediatric nurse in Greece

Διαβάστε περισσότερα

σειρά προτεραιότητας ΤΜΉΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΦΑΡΜ. ΤΕΧΝ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Για εγγραφές μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη

σειρά προτεραιότητας ΤΜΉΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΦΑΡΜ. ΤΕΧΝ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Για εγγραφές μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη To MEDICUM COLLEGE με την πολυετή πείρα του, είναι σε θέση να προσφέρει έγκυρες γνώσεις και εξειδίκευση, σε φαρμακοποιούς, φοιτητές και βοηθούς φαρμακείων, που θέλουν να διευρύνουν το αντικείμενο της εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογικές αλληλεπιδράσεις στη χρόνια ασθένεια. Εκπαίδευση Νοσηλευτικές παρεμβάσεις στους χρονίως πάσχοντες ασθενείς

Ψυχολογικές αλληλεπιδράσεις στη χρόνια ασθένεια. Εκπαίδευση Νοσηλευτικές παρεμβάσεις στους χρονίως πάσχοντες ασθενείς ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ Ψυχολογικές αλληλεπιδράσεις στη χρόνια ασθένεια. Εκπαίδευση Νοσηλευτικές παρεμβάσεις στους χρονίως πάσχοντες ασθενείς Ευάγγελος Κ. Γιαβασοπουλος 1, Παρασκευή Γ. Γουρνη 2 1. Νοσηλευτής Τ.Ε. Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Επιμέλεια κειμένων: Ευαγγελία Άνθη, Πρόεδρος Καλυψώ

Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Επιμέλεια κειμένων: Ευαγγελία Άνθη, Πρόεδρος Καλυψώ Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Επιμέλεια κειμένων: Ευαγγελία Άνθη, Πρόεδρος Καλυψώ Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Το Καλυψώ είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Θ Ε Τ Η SAFE Ε Ν Ο Τ Η ΤΑ

Ε Ν Θ Ε Τ Η SAFE Ε Ν Ο Τ Η ΤΑ Τεύχος 49, Μάιος - Ιούνιος 2012 Holistic Life Press: Εκδόσεις ETRA - Ευεργετών 7, Π. Φάληρο, 17563 - τηλ./fax: 210 9811753 - www.holisticlife.gr - e-shop: etra.gr - email: holisticlifenews@yahoo.com Ε

Διαβάστε περισσότερα

editorial σε αυτό το τεύχος! Να μαστε λοιπόν..! ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΙΑΤΣΟΥ μια μέθοδος της ανατολής αρμονικά δεμένη με τη γνώση της δύσης.

editorial σε αυτό το τεύχος! Να μαστε λοιπόν..! ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΙΑΤΣΟΥ μια μέθοδος της ανατολής αρμονικά δεμένη με τη γνώση της δύσης. free press ενημερωτική περιοδική έκδοση για τις εναλλακτικές συμπληρωματικές θεραπείες και τη σωματική ευεξία ΤΕΥΧΟΣ 01, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2010, ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Από τον Wilhelm Reich στην Eva Reich Gentle Bio-Energetics:

Διαβάστε περισσότερα

editorial Homeo News www.homeopathy.gr Διανέμεται δωρεάν ΜΟΝΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΤΣΑΥ Ιδιοκτησία: EEOI ΕΤΟΣ Ι ΡΥΣΕΩΣ: 1971

editorial Homeo News www.homeopathy.gr Διανέμεται δωρεάν ΜΟΝΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΤΣΑΥ Ιδιοκτησία: EEOI ΕΤΟΣ Ι ΡΥΣΕΩΣ: 1971 Ομοιοπαθητικά Νέα Homeo News Περιοδική έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Ιούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος '13 #29 www.homeopathy.gr Ανασκόπηση γνώσης και εμπειρίας ενός νέου ομοιοπαθητικού

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Οργάνωσης Υπηρεσιών Έγκαιρης Διάγνωσης και Αντιμετώπισης του Πρώτου Ψυχωσικού Επεισοδίου

Οδηγός Οργάνωσης Υπηρεσιών Έγκαιρης Διάγνωσης και Αντιμετώπισης του Πρώτου Ψυχωσικού Επεισοδίου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» Οδηγός Οργάνωσης Υπηρεσιών Έγκαιρης Διάγνωσης και Αντιμετώπισης του Πρώτου Ψυχωσικού

Διαβάστε περισσότερα

Ομοιοπαθητικά Νέα. Homeo News. Ομοιοπαθητική και συστημική ψυχοθεραπεία

Ομοιοπαθητικά Νέα. Homeo News. Ομοιοπαθητική και συστημική ψυχοθεραπεία Ομοιοπαθητικά Νέα Homeo News Περιοδική έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Iούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος '12 #25 www.homeopathy.gr Ομοιοπαθητική και συστημική ψυχοθεραπεία Οξεία φλεγμονή

Διαβάστε περισσότερα