Πλήρης οδηγός δημιουργίας ενός Ανοικτού Ακαδημαϊκού Μαθήματος. Μονάδα Υλοποίησης Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων ΕΜΠ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πλήρης οδηγός δημιουργίας ενός Ανοικτού Ακαδημαϊκού Μαθήματος. Μονάδα Υλοποίησης Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων ΕΜΠ"

Transcript

1 Πλήρης οδηγός δημιουργίας ενός Ανοικτού Ακαδημαϊκού Μαθήματος AO Μονάδα Υλοποίησης Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων ΕΜΠ

2 Άδεια Χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Έργου των Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων από την Μονάδα Υλοποίησης του ΕΜΠ. Για υλικό που υπόκειται σε άδεια χρήσης άλλου τύπου, αυτή πρέπει να αναφέρεται ρητώς.

3 Τα βήματα της ολοκλήρωσης ενός ΑΑΜ 3 Η διαδικασία της Δημιουργίας ενός ΑΑΜ διακρίνεται σε 6 βήματα και ολοκληρώνεται με συνεργασία του διδάσκοντα και της ΜΥ-ΑΟC. 1. Εγγραφή στην Ιδρυματική πλατφόρμα του Open e-class. 2. Οργάνωση των μεταδεδομένων εντός του Open e-class. 3. Αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού Υλικού. 4. Οργάνωση του Μαθήματος εντός της ιδρυματικής πλατφόρμας. 5. Αναλυτική αναφορά για την κατάσταση του Μαθήματος εκ μέρους της MY-AOC. 6. Τελικός έλεγχος Πληροφοριών και Υλικού.

4 Βήμα 1 ο : Εγγραφή στην Ιδρυματική πλατφόρμα του Open e-class 4 MY-AOC Για να εγγραφείτε στην Ιδρυματική Πλατφόρμα του Open e-class, διαβάστε τις οδηγίες που ακολουθούν. Το αρχείο είναι επίσης διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο: article/eggrafi-kai-syndesi-didaskonta-stin-idrymatiki-platfor- ma ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ Εφόσον εγγραφείτε, η ΜΥ-ΑΟC θα προχωρήσει στη συνέχεια στη δημιουργία της βασικής δομής του μαθήματος καθώς και στη συλλογή των ήδη διαθέσιμων διαδικτυακά πληροφοριών, εντός του open e-class και στην αντιστοίχισή του με τον διδάσκοντα. Το url της πλατφόρμας είναι:

5 Βήμα 1 ο : Εγγραφή στην Ιδρυματική πλατφόρμα του Open e-class 5 ΕΓΓΡΑΦΗ ΧΡΗΣΤΗ Στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας, επιλέξτε από το αριστερό μενού Βασικές Επιλογές: Εγγραφή Χρήστη. Εικόνα 1: Αρχική σελίδα της Ιδρυματικής πλατφόρμας

6 Βήμα 1 ο : Εγγραφή στην Ιδρυματική πλατφόρμα του Open e-class 6 ΑΙΤΗΣΗ ΝΕΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ-ΕΛΕΓΧΟΣ Εικόνα 2: Σελίδα εγγραφής χρήστη Εικόνα 3: Σελίδα ελέγχου στοιχείων χρήστη Α. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΩ SHIBOLETH Από την σελίδα αυτήν επιλέξτε: Αίτηση Νέου Λογαριασμού με Πιστοποίηση μέσω Shibboleth B. ΕΛΕΓΧΟΣ Με την επιλογή αυτή γίνεται ανακατεύθυνση στη σελίδα του Ελέγχου Στοιχείων.

7 Βήμα 1 ο : Εγγραφή στην Ιδρυματική πλατφόρμα του Open e-class 7 ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ Εικόνα 4: Σελίδα Υπηρεσίας κεντρικής ταυτοποίησης του ΕΜΠ Εμφανίζεται η σελίδα της Υπηρεσίας Κεντρικής Ταυτοποίησης όπου γίνεται εισαγωγή των στοιχείων των διδασκόντων και στη συνέχεια επιστρέφετε στην Ιδρυματική Πλατφόρμα.

8 Βήμα 1 ο : Εγγραφή στην Ιδρυματική πλατφόρμα του Open e-class 8 ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ Μετά την Είσοδο, θα πρέπει να συμπληρώσετε τη φόρμα με τα κατάλληλα στοιχεία και να επιλέξετε: Εγγραφή. Εικόνα 5: Σελίδα αίτησης εγγραφή εκπαιδευτή

9 Βήμα 1 ο : Εγγραφή στην Ιδρυματική πλατφόρμα του Open e-class 9 ΟΘΟΝΗ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΧΡΗΣΤΗ (εικ. 6) Η καταγραφή των στοιχείων σας έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς. Στον υπολογιστή σας θα δείτε την παραπάνω ενημερωτική εικόνα σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειες που πρόκειται να γίνουν.

10 Βήμα 1 ο : Εγγραφή στην Ιδρυματική πλατφόρμα του Open e-class 10 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ ΣΤΟ Open e-class 1/3 Στην κεντρική σελίδα του e-class, στο δεξί μενού, επιλέξτε: Πιστοποίηση μέσω Shibboleth. Εικόνα 7: Αρχική σελίδα της Ιδρυματικής πλατφόρμας

11 Βήμα 1 ο : Εγγραφή στην Ιδρυματική πλατφόρμα του Open e-class 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ ΣΤΟ Open e-class 2/3 Εισάγετε τα στοιχεία σας στην Υπηρεσία Κεντρικής Ταυτοποίησης του ΕΜΠ. Εικόνα 8: Σελίδα Υπηρεσίας κεντρικής ταυτοποίησης του ΕΜΠ

12 Βήμα 1 ο : Εγγραφή στην Ιδρυματική πλατφόρμα του open e-class 12 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ ΣΤΟ Open e-class 3/3 Μετά το επιτυχες Log-in, εμφανίζεται η οθόνη υποστηριζόμενων μαθημάτων του διδάσκοντα. Εικόνα 9: Χαρτοφυλάκιο χρήστη

13 Βήμα 2 ο : Οργάνωση των Πληροφοριών και των Θεματικών Ενοτήτων 13 MY-AOC: A. Συλλογή των Πληροφοριών του Μαθήματος από τις υπάρχουσες πληροφοριακές δομές του Ιδρύματος και εισαγωγή τους στα αντίστοιχα πεδία του Οpen e-class. B. Αποστολή προς τους διδάσκοντες στο οποίο θα διευκρινίζoνται: α) Ποια επιπλέον μεταδεδομένα χρειάζεται να εισαχθούν και, β) Ο τρόπος οργάνωσης του Μαθήματος κατά Θεματικές Ενότητες. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Γ. Συμπλήρωση Πληροφοριών και Θεματικών Ενοτήτων: Οι διδάσκοντες καλούνται να επιμεληθούν τα Πληροφοριακά πεδία των Μαθημάτων τους καθώς και να προβούν στη δημιουργία Θεματικών Ενοτήτων, βάσει του προαναφερθέντος mail. Σημ.: Αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την οργάνωση ενός Μαθήματος εντός του Open e-class θα βρείτε στο 4 ο βήμα.

14 Βήμα 2 ο : Οργάνωση των Πληροφοριών και των Θεματικών Ενοτήτων 14 Γ. Συμπλήρωση Πληροφοριών και Θεματικών Ενοτήτων 1/2 Τα ΑΑΜ καταχωρούνται στην Ιδρυματική πλατφόρμα σύμφωνα με μια συγκεκριμένη δομή, ομοιόμορφη σε πανελλαδική κλίμακα, έτσι ώστε να δίνονται στους χρήστες όλες οι απαραίτητες πληροφορίες αλλά και να είναι εφικτή η αναζήτηση υλικού τόσο σε επίπεδο Ιδρύματος, όσο και πανελλαδικά. Αναλυτικότερα στοιχεία μπορείτε να δείτε εδώ.

15 Βήμα 2 ο : Οργάνωση των Πληροφοριών και των Θεματικών Ενοτήτων 15 Τα πληροφοριακά πεδία Μαθήματος όπως αυτά παρουσιάζονται στην Ιδρυματική Πλατφόρμα (Πληροφορίες Μαθήματος): Περιεχόμενο μαθήματος (Syllabus) Αντικειμενικοί στόχοι Προτεινόμενα Συγγράματα Συνιστώμενη Βιβλιογραφία - ΚΑΛΛΙΠΟΣ/ΕΥΔΟΞΟΣ/ΗΛ.ΠΗΓΕΣ Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι Μέθοδοι αξιολόγησης / βαθμολόγησης Προαπαιτήσεις Τα πληροφοριακά πεδία που δεν αναφέρονται στο παρόν κείμενο και παρουσιάζονται στον δικτυακό τόπο της ΜΥ AOC πρόκειται να ζητηθούν από τους διδάσκοντες στο μέλλον.

16 Βήμα 2 ο : Οργάνωση των Πληροφοριών και των Θεματικών Ενοτήτων 16 Γ. Συμπλήρωση Πληροφοριών και Θεματικών Ενοτήτων 2/2 Για την δημιουργία των Θεματικών Ενοτήτων ο διδάσκων θα πρέπει να αποφασίσει την ροή με την οποία θα παρουσιάσει το μαθημά του. Ακολουθώντας αυτή τη ροή (π.χ. θεματικά, ημερολογιακά κλπ) θα πρέπει να κατανείμει το υλικό του, τις πληροφορίες του και τα σχετικά τους αρχεία. Αναλυτικότερα στοιχεία μπορείτε να δείτε εδώ.

17 Βήμα 2 ο : Οργάνωση των Πληροφοριών και των Θεματικών Ενοτήτων 17 Το υλικό του κάθε Μαθήματος πρέπει να είναι κατανεμημένο κατά Θεματικές Ενότητες σύμφωνα με τον τρόπο που κρίνει ο διδάσκων. Κάθε Θεματική Ενότητα πρέπει να διαθέτει σε πληροφοριακό επίπεδο: Περιγραφή, Λέξεις Κλειδιά

18 Βήμα 2 ο : Οργάνωση των Πληροφοριών και των Θεματικών Ενοτήτων 18 Οργάνωση Μαθημάτων σε Ιδρύματα του εξωτερικού 1/5 Παρακάτω παρουσιάζονται ενδεικτικά παραδείγματα οργάνωσης Μαθημάτων κατά Θεματικές Ενότητες σε Ιδρύματα του εξωτερικού. Όπως φαίνεται κι από τα παραδείγματα, η οργάνωση από μάθημα σε μάθημα διαφέρει αναλόγως των επιλογών του εκάστοτε διδάσκοντα.

19 Βήμα 2 ο : Οργάνωση των Πληροφοριών και των Θεματικών Ενοτήτων 19 Οργάνωση Μαθημάτων σε Ιδρύματα του εξωτερικού 2/5 Εικόνα 1: Optics, MIT. Link. Optics, MIT: Κάθε διάλεξη ταυτίζεται με μια Θεματική Ενότητα και συνοδεύται από τα αντίστοιχα κεφάλαια ή μέρη κεφαλαίων των διδακτικών συγγραμμάτων

20 Βήμα 2 ο : Οργάνωση των Πληροφοριών και των Θεματικών Ενοτήτων 20 Οργάνωση Μαθημάτων σε Ιδρύματα του εξωτερικού 3/5 Εικόνα 4: Evolution and Society, MIT. Link. Evolution and Society, MIT: Κάθε διάλεξη ταυτίζεται με μια Θεματική Ενότητα και συνοδεύται από τα αντίστοιχα κεφάλαια ή μέρη κεφαλαίων του διδακτικού συγγράμματος καθώς και άλλες βιβλιογραφικές αναφορές διασυνδεδεμένες.

21 Βήμα 2 ο : Οργάνωση των Πληροφοριών και των Θεματικών Ενοτήτων 21 Οργάνωση Μαθημάτων σε Ιδρύματα του εξωτερικού 4/5 Computer Algorithms in Systems Engineering, MIT: Κάθε Θεματική Ενότητα αποτελείται από έναν αριθμό διαλέξεων και είναι αντιστοιχισμένη με ασκήσεις. Εικόνα 2: Computer Algorithms in Systems Engineering, MIT. Link.

22 Βήμα 2 ο : Οργάνωση των Πληροφοριών και των Θεματικών Ενοτήτων 22 Οργάνωση Μαθημάτων σε Ιδρύματα του εξωτερικού 5/5 Process Dynamics and Controls, Michigan: Κάθε Θεματική Ενότητα περιλαμβάνει 2-8 διαλέξεις. Εικόνα 3: Process Dynamics and Controls, Michigan Link.

23 Βήμα 3 ο : Αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού Υλικού 23 Σ' αυτό το στάδιο γίνονται οι απαραίτητες προσθήκες κι αλλαγές, έτσι ώστε το Υλικό να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές των ΑΑΜ. Αυτές συνίστανται στα εξής: Α. Κατοχύρωση δικαιωμάτων των διδασκόντων: Επιλογή άδειας Creative Commons, Β. Μορφοποίηση Υλικού & τήρηση κανόνων δημοσιότητας, Γ. Δημιουργία αναφορών σε τρίτους εντός των διαφανειών.

24 Βήμα 3 ο : Αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού Υλικού 24 Α. Επιλογή άδειας Creative Commons Όσον αφορά στο πρώτο ζήτημα, αυτό δηλαδή της κατοχύρωσης των διδασκόντων, η απάντηση είναι ότι τα πνευματικά δικαιώματα των διδασκόντων στο ΕΜΠ (και εν γένει σε όσα ιδρύματα λαμβάνουν μέρος σε αυτό το έργο), κατοχυρώνονται με τη χρήση των αδειών Creative Commons. Οι άδειες αυτές διακρίνονται σε έξι τύπους και περιγράφονται αναλυτικά στην κάτωθι σελίδα:

25 Βήμα 3 ο : Αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού Υλικού 25 Η ΜY-AOC προτείνει τις εξής δύο: Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή (BY-NC-SA). Η άδεια αυτή, επιτρέπει την δημιουργία παράγωγων έργων με την επεξεργασία σε οποιοδήποτε βαθμό του πρωτότυπου έργου. Η επιλογή αυτή βοηθά στην ανταλλαγή και βελτίωση του εκπαιδευτικόυ υλικού μέσα στα πλαίσια της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αναφορά - Μη-Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγο Έργο (BY-NC-ND). Η άδεια αυτή, δεν επιτρέπει την δημιουργία παράγωγων έργων, επιτρέπει όμως την αναπαραγωγή όλου, ή μέρους των πρωτότυπων έργων «λέξη προς λέξη» μέσα σε άλλα έργα.

26 Βήμα 3 ο : Αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού Υλικού 26 Ερωτήματα σε σχέση με τις Άδειες Χρήσης 1/3 1. Πότε ένα έργο θεωρείται παράγωγο; Παράγωγο έργο, είναι ό,τι δημιουργείται από οποιαδήποτε επεξεργασία του πρωτότυπου πέρα από την παράθεση. Στην παρακάτω σελίδα μπορείτε να δείτε πως προκύπτει ένα παράγωγο έργο από μία φωτογραφία και την συνεπακόλουθη αναφορά:

27 Βήμα 3 ο : Αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού Υλικού 27 Ερωτήματα σε σχέση με τις Άδειες Χρήσης 2/3 2. Με ποιόν τρόπο γίνεται χρήση υλικού το οποίο δεν υπόκειται σε Creative Commons άδειες, ή στην ίδια creative commons άδεια; Ακόμη, με ποιόν τρόπο γίνεται χρήση υλικού για το οποίο έχετε πάρει προσωπικά άδεια; Όσον αφορά στο θέμα της χρήσης υλικού που δεν υπόκειται στην ίδια άδεια, η απάντηση γενικά είναι ότι, ΝΑΙ, μπορεί να χρησιμοποιήθει υλικό το οποίο δεν έχει αδειοδοτηθεί με creative commons, ή δεν έχει αδειοδοτηθεί με την συγκεκριμένη creative commons άδεια, αρκεί να δηλωθεί ρητά όπου αυτό χρησιμοποιείται. Γι' αυτόν το λόγο, για να μπορούν δηλαδή οι δημιουργοί του Πολυχνείου να χρησιμοποιούν υλικό τρίτων νομότυπα, στην δεύτερη διαφάνεια κάθε παρουσίασης, υπάρχει το εξής λεκτικό:

28 Βήμα 3 ο : Αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού Υλικού 28 Ερωτήματα σε σχέση με τις Άδειες Χρήσης 3/3 «Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως π.χ. εικόνες, που υπόκειται σε άδεια χρήσης άλλου τύπου, αυτή αναφέρεται ρητώς.» Σε περίπτωση που έχετε λάβει αδειοδότηση προσωπικά θα πρέπει: Είτε να επικοινωνήσετε με τον παραχωρητή του υλικού, ωστέ να ενημερωθείτε σχετικά με το εάν οφείλετε να αναπαρέγετε ένα συγκεκριμένο λεκτικό για τη δημιουργία αναφοράς σε αυτό. Να δημιουργήσετε κατάλληλη αναφορά με βάση την δημιουργία αναφορών που προτείνονται από την My AOC.

29 Βήμα 3 ο : Αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού Υλικού 29 Πηγές Υλικού με άδειες Creative Commons Πηγές εικόνων: CC Αναζήτηση εικόνων στον ιστότοπο της Creative Commons Αναζήτηση εικόνων στο flickr.com Δωρεάν Εικόνες Εικόνες από το wikimedia.org Αναζήτηση εικόνων στο flickr.com με κριτήρια Δωρεάν Εικόνες Αναζήτηση εικόνων στο google με κριτήρια τις άδειες χρήσης Πηγές υλικού διαφόρων ειδών: Creative Commons Wiki Internet Archive Wikimedia.org Google advanced search με κριτήρια Freebase μια μηχανή αναζήτησης που δίνει τη δυνατότητα να βρεθεί υλικό

30 Βήμα 3 ο : Αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού Υλικού 30 Β. Μορφοποίηση Υλικού & τήρηση των κανόνων δημοσιότητας 1/2 Με σκοπό τη βέλτιστη εμφάνιση των διαφανειών αλλά και και με τη βοήθεια προς τους δημιουργούς, η MY-AOC έχει συντάξει ορισμένες οδηγίες μορφοποίησης. Σχετικά με τις οδηγίες αυτές, μπορείτε να ενημερωθείτε από την κάτωθι σελίδα: Για την διευκόλυνση σας, βάσει αυτών των προδιαγραφών, η MY-AOC έχει δημιουργήσει ένα template αρχείο powerpoint (βρίσκεται εδώ) το οποίο σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε σαν υπόβαθρο. Οι οδηγίες χρήσης του προτύπου βρίσκονται εδώ.

31 Βήμα 3 ο : Αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού Υλικού 31 Β. Μορφοποίηση Υλικού & τήρηση των κανόνων δημοσιότητας 2/2 Στην περίπτωση που θα προχωρήσετε με την προσωπική σας μορφοποίηση, υπάρχει η ρητή υπόχρεωση τήρησης των κανόνων αδειοδότησης και δημοσιότητας που επιβάλλονται από το έργο. Οι οδηγίες Αδειοδότησης και Δημοσιότητας αναλύονται διεξοδικά στην κάτωθι σελίδα: Κάθε αρχείο διαφανειών το οποίο αναρτάται στην πλατφόρμα του e-class, θα πρέπει να αναφέρεται στο έργο (στην πρώτη σελίδα), στην άδεια χρήσης του (πρώτη και δεύτερη σελίδα) και τέλος, να αναγράφει το, σχετικό με τη χρηματοδότηση του έργου, κείμενο (στην τελευταία σελίδα / οπισθώφυλλο).

32 Βήμα 3 ο : Αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού Υλικού 32 Γ. Δημιουργία αναφορών σε τρίτους Η δημιουργία αναφορών σε υλικό τρίτων λοιπόν γίνεται κυρίως με την χρήση τεσσάρων στοιχείων, Δημιουργός, (π.χ.open.michigan) Πηγή, (π.χ. Άδεια Χρήσης, (π.χ. Creative Commons Attribution 3.0) Σύνδεσμος προς την Άδεια Χρήσης αν υπάρχει., (π.χ. licenses/by/3.0/) Αναλυτικά οι τρόποι δημιουργίας αναφορών που προτείνονται από την ΜY-AOC βρίσκονται στην παρακάτω σελίδα:

33 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 33 ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Τελική επεξεργασία και οργάνωση του μαθήματος μέσα στην Ιδρυματική Πλατφόρμα, ένταξη ή/και έλεγχος Πληροφοριών, ανάρτηση του Υλικού και καταμερισμός του σε Θεματικές Ενότητες. Στις επόμενες σελίδες υπάρχει ένας πλήρης οδηγός στον οποίο παρουσιάζεται ο τρόπος ένταξης όλων των απαραίτητων στοιχείων εντός του open e-class.

34 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 34 Η πλήρης οργάνωση ενός μαθήματος μέσα στην Ιδρυματική Πλατφόρμα γίνεται μέσω των εξής εργαλείων, στοιχείων μενού, ή/και πεδίων πληροφοριών: Περιγραφή Μαθήματος, Λέξεις Κλειδιά, Πληροφορίες Μαθήματος Θεματικές Ενότητες Έγγραφα.

35 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 35 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1/3 Επιλέξτε το εικονίδιο ώστε να συντάξετε την περιγραφή. Εικόνα 1: Πεδίο αναγραφής της περιγραφής του Μαθήματος

36 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 36 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2/3 Συντάξτε την περιγραφή και επιλέξτε την Υποβολή Εικόνα 2: Πεδίο εισαγωγής περιγραφής μαθήματος

37 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 37 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3/3 Εικόνα 3: Πεδίο αναγραφής της περιγραφής Το Μάθημα διαθέτει πλέον Περιγραφή

38 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 38 Λέξεις Κλειδιά 1/3 Επιλέξτε τη Διαχείριση Μαθήματος από το αριστερό μενού Εικόνα 4: Αριστερό μενού Ιδρυματικής Πλατφόρμας Εικονα 5: Ζουμ στο στοιχείο Διαχείριση Μαθήματος

39 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 39 Λέξεις Κλειδιά 2/3 Εισαγωγή των λέξεων κλειδιών στο αντίστοιχο πεδίο και επιλογή της Άδειας χρήσης Creative Commons Εικόνα 6: Οθόνη Ταυτότητας Μαθήματος και Άδειας Διάθεσης

40 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 40 Λέξεις Κλειδιά 3/3 Εικόνα 7: To Μάθημα διαθετει πλέον, Λέξεις Κλειδιά και Άδεια χρήσης

41 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 41 Πληροφορίες Μαθήματος 1/4 Επιλέξτε τις Πληροφορίες Μαθήματος από το αριστερό μενού Εικόνα 8: Αριστερό μενού Εικόνα 9: Ζουμ στο στοιχείο

42 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 42 Πληροφορίες Μαθήματος 2/4 Επιλέξτε το εικονίδιο ώστε να συντάξετε το αντίστοιχο πληροφοριακό πεδίο Εικόνα 10: Σελίδα «Πληροφορίες Μαθήματος» Εικόνα 11: Ζουμ στο στοιχείο

43 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 43 Πληροφορίες Μαθήματος 3/4 Εικόνα 12: Πεδίο εισαγωγής του Περιεχομένου Μαθήματος Εισάγετε το κείμενο και επιλέξτε Προσθήκη ώστε να εισαχθούν τα στοιχεία της πρώτης κατηγορίας, Περιεχόμενο Μαθήματος της σελίδας Πληροφορίες Μαθήματος

44 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 44 Πληροφορίες Μαθήματος 4/4 Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία μέχρις ότου συμπληρωθούν όλες οι Πληροφορίες Μαθήματος Εικόνα 13: Το Μάθημα διαθέτει πλέον Περιεχόμενο (Syllabus) το οποίο είναι ορατό στη σελίδα Πληροφορίες Μαθήματος

45 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 45 Έγγραφα 1/4 Επιλέξτε τα Έγγραφα από το αριστερό μενού ώστε να εισάγετε καινούρια έγγραφα Εικόνα 14: Πρώτη Σελίδα Μαθήματος Εικόνα 15: Ζουμ στο στοιχείο Έγγραφα

46 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 46 Έγγραφα 2/4 Επιλέξτε: Ανέβασμα αρχείου στον εξυπηρετητή Εικόνα 16: Σελίδα εγγράφων Εικόνα 17: Ζουμ στο στοιχείο Ανέβασμα αρχείου στον εξυπηρετη

47 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 47 Έγγραφα 3/4 Επιλέξτε την Επιλογή αρχείου, συμπληρώστε τα κενά πεδία και τέλος επιλέξτε Ανέβασμα. Τα πεδία με τα πράσινα βελάκια είναι προαιρετικά. Εικόνα 18: Ανέβασμα Αρχείου στον Εξυπηρετητή

48 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 48 Έγγραφα 4/4 Εικόνα 19: Επιτυχημένο ανέβασμα αρχείου με επιλογή άδειας

49 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 49 Θεματικές Ενότητες 1/8 Για να προσθέσετε μια Θεματική Ενότητα, επιλέξτε: Θεματικές Ενότητες Μαθήματος Εικόνα 20: Προσθήκη Θεματικής Ενότητας, Πρώτη Σελίδα Μαθήματος

50 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 50 Θεματικές Ενότητες 2/8 Εισάγετε τον τίτλο, την περιγραφή και τέλος, επιλέξτε την Υποβολή. Εικόνα 21: Προσθήκη Θεματικής Ενότητας

51 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 51 Θεματικές Ενότητες 3/8 Για να προσθέσετε κι άλλες Θεματικές Ενότητες, επαναλαμβάνετε την προηγούμενη διαδικασία Εικόνα 22: Η Θεματική Ενότητα έχει προστεθεί

52 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 52 Θεματικές Ενότητες 4/8 Επιλέξτε τη ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Εικόνα 23: Πρώτη σελίδα Μαθήματος

53 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 53 Θεματικές Ενότητες 5/8 Εικόνα 24: Η εικόνα πρώτης Θεματικής Eνότητας μετά τη δημιουργία της

54 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 54 Θεματικές Ενότητες 6/8 Προσθήκη Εγγράφου από τη λίστα Προσθήκη, στη Θεματική Ενότητα Εικόνα 25: Σελίδα Θεματικής Ενότητας

55 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 55 Θεματικές Ενότητες 7/8 Εικόνα 26: Προσθήκη Εγγράφου στη Θεματική Ενότητα Εικόνα 27: Ζουμ στο στοιχείο Προσθήκη επιλεγμένων Για να προσθέσετε έγγραφα εντός μιας Θεματικής Ενότητας, επιλέξτε το κουτί Επιλογή και πατήστε την Προσθήκη επιλεγμένων.

56 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 56 Θεματικές Ενότητες 8/8 Επαναλάβετε εως ότου να ολοκληρώσετε την τοποθέτηση των εγγράφων Εικόνα 28: Επιτυχής προσθήκη εγγράφου στην Θεματική Ενότητα

57 Βήμα 5 ο : Αναλυτική αναφορά της κατάστασης του Μαθήματος 57 MY-AOC Δημιουργία αναλυτικής αναφοράς σχετικά με το βαθμό ανταπόκρισης του Μαθηματός στις τεθείσες προδιαγραφές στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται προτάσεις για ενδεχόμενες προσαρμογές έτσι ώστε το Μάθημα να πληροί τις απαιτήσεις της κατηγορίας Α-. Στόχος είναι η επίτευξη της πλήρους κατανόησης των απαιτήσεων του προγράμματος, από τους διδάσκοντες, καθώς και μία σχετική άνεση στη χρήση της Ιδρυματικής Πλατφόρμας του Open e-class.

58 Βήμα 6 ο : Τελικός έλεγχος των Πληροφοριών και του Υλικού 58 ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ Τελικός έλεγχος και επεξεργασία του Μαθήματος όπως αυτό παρουσιάζεται εντός του Open e-class. Επεξεργασία πληροφοριών του Μαθήματος, στο υποσύστημα Μεταδεδομένα Μαθήματος) MY-AOC Πλέον το Μάθημα μπορεί να πιστοποιηθεί από τη Μονάδα Υλοποίησης και να γίνει εμφανές για το κοινό και τους φοιτητές.

59 Σε περίπτωση που προκύψει κάποια αλλαγή ή προσθήκη στη διαδικασία, θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως ωστέ να μπορέσετε να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές. 59

60 Χρηματοδότηση Το παρόν υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Open eclass Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Open eclass Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Open eclass Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Εγχειρίδιο Εκπαιδευτή Η πλατφόρµα Open eclass είναι ένα ολοκληρωµένο Σύστηµα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθηµάτων και αποτελεί την πρόταση του Πανελλήνιου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για το Σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle

Οδηγός για το Σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle Οδηγός για το Σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle (Έκδοση Moodle 1.9.5) Σουλτάνα Κάργα, Msc. Κατερίνα Κατσάνα, Msc. Φωτεινή Τρίμμη, Msc Άδεια Χρήσης: Creative Commons Το υλικό διατίθεται υπό την άδεια:

Διαβάστε περισσότερα

Προδιαγραφές Aνοικτών Μαθημάτων

Προδιαγραφές Aνοικτών Μαθημάτων Προδιαγραφές Aνοικτών Μαθημάτων Πράξη «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων» Σύνδεσμος: http://ocw-project.gunet.gr Συντάκτες: Δρ. Παντελής Μπαλαούρας, Καθ. Λάζαρος Μεράκος Έκδοση: 1.0 Aπρίλιος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Δικαιούχος Φορέας Συνδικαιούχος Φορέας Εγχειρίδιο Χρήσης Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης (MIS) για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Εύδοξος Δήλωση Συγγραμμάτων

Εύδοξος Δήλωση Συγγραμμάτων Εύδοξος Δήλωση Συγγραμμάτων Το πρόγραμμα «Εύδοξος» αφορά στη διανομή Συγγραμμάτων των Τεχνολογικών και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Επικράτειας. Στόχος του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) της Δράσης είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. Moodle

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. Moodle ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII Moodle Στόχοι: Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: Γνωρίσει τα βασικά εργαλεία δημιουργίας περιεχομένου στο Moodle Κατανοήσει τη δομή ενός μαθήματος στο Moodle Δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας Υπηρεσία Ανάρτησης και διαχείρισης Γραπτών Εργασιών Οδηγίες χρήσης για τους φοιτητές ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 11 Σελίδα 2 από

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Bee Group Α.Ε. [Type the company name] [Pick the date] Εγχειρίδιο λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αρχική Σελίδα... 3 2. Δημιουργία Λογαριασμού... 3 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Κωδικός Τίτλος Επίπεδο

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Κωδικός Τίτλος Επίπεδο ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ενότητα: Υποενότητα: Διαδικτυακές Υπηρεσίες κι Εφαρμογές Υ8 - Δημοτικοί Ιστότοποι / Google Sites Λίστα Δραστηριοτήτων Κωδικός Τίτλος Επίπεδο Υ8.Δ1 Αναζήτηση δημοτικών ιστοτόπων και αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Open Discovery Space. ODS Portal Manual

Open Discovery Space. ODS Portal Manual ODS Portal Manual Project Acronym: ODS Project Title: Open Discovery Space: A socially powered and multilingual open learning infrastructure to boost the adoption of elearning resources ODS Portal Manual

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ναυτίλος. Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ναυτίλος. Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου Πανεπιστήμιο Αιγαίου Ναυτίλος Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου Εγχειρίδιο Χρήσης για τον υποψήφιο Έκδοση 1.4.1 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγικά... 3 2. Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνιακός Οδηγός για την Πληροφόρηση και τη Δημοσιότητα των ΕΠ του ΕΣΠΑ 2007-2013 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 5

Επικοινωνιακός Οδηγός για την Πληροφόρηση και τη Δημοσιότητα των ΕΠ του ΕΣΠΑ 2007-2013 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 5 Περιεχόμενα Σελ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι - ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2007-2013: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ - ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ.

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγός Διαχειριστή Το m-learning Toolkit είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που έχει σχεδιαστεί για να υπάρχει η δυνατότητα της πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο. των. Επιτροπή.

Εγχειρίδιο. των. Επιτροπή. στοχασμός Εγχειρίδιο χρήσης του Μαθησιακού Περιβάλλοντος και του Περιβάλλοντος του Εκπαιδευτικού Η πλατφόρμα του ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των ερευνητικώνν προγραμμάτων «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» (ΠΛΗΡΟ/0506,,

Διαβάστε περισσότερα

Ειδική Γραμματεία Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος

Ειδική Γραμματεία Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ειδική Γραμματεία Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονική Υποβολή ΕΣΠΑ για δικαιούχους Εκπαιδευτικός Οδηγός Έκδοση 4.0 Ιούνιος 2012 [Ο παρών οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΊΑ 7 - ΥΠΗΡΕΣΊΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΊΑ 7 - ΥΠΗΡΕΣΊΑ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΊΑ 7 - ΥΠΗΡΕΣΊΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΉΣ ΚΑΤ ΑΠΑΊΤΗΣΗ (VIDEO ON DEMAND) ΜΕ ΠΑΡΆΛΛΗΛΗ ΑΡΧΕΙΟΘΈΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΎ ΥΛΙΚΟΎ] ΓΙΑ ΤΟN ΧΡΗΣΤΗ [13/01/2014] έκδοση: 1.0 1 Περιεχόμενα 1.

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρηστών Συστήματος Διαύγειας ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΩΝ ΦΟΡΕΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Εγχειρίδιο Χρηστών Συστήματος Διαύγειας ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΩΝ ΦΟΡΕΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Εγχειρίδιο Χρηστών Συστήματος Διαύγειας ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΩΝ ΦΟΡΕΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΓΕΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ... 4 1.1 ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ... 4 1.1.1 Αλλαγή κωδικού... 7 1.1.2 Είσοδος στο σύστημα.... 8 1.1.3

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνιακός Οδηγός για την πληροφόρηση και τη δημοσιότητα

Επικοινωνιακός Οδηγός για την πληροφόρηση και τη δημοσιότητα Επικοινωνιακός Οδηγός για την πληροφόρηση και τη δημοσιότητα των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο λειτουργιών χρήστη (αποφοίτου) στο Mathiteia4u

Εγχειρίδιο λειτουργιών χρήστη (αποφοίτου) στο Mathiteia4u Εγχειρίδιο λειτουργιών χρήστη (αποφοίτου) στο Mathiteia4u Μέσω της ηλεκτρονικής πύλης www.mathiteia4u.gov.gr δίνεται πρόσβαση σε ένα νέο πρόγραμμα για την στήριξη νέων που έχουν μόλις αποφοιτήσει από την

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις τεχνολογίες μετάδοσης ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ

Εισαγωγή στις τεχνολογίες μετάδοσης ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ 2014 Εισαγωγή στις τεχνολογίες μετάδοσης ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ 1 Περιεχόμενα Σύντομη Περιγραφή... 4 Σκοποί και Στόχοι... 4 Γλωσσάριο Ακρωνύμια... 4 Γενικά περί μετάδοσης πολυμεσικού υλικού... 6 Οι δυνατότητες...

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρηστών Συστήματος Διαύγειας ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Εγχειρίδιο Χρηστών Συστήματος Διαύγειας ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Εγχειρίδιο Χρηστών Συστήματος Διαύγειας ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΓΕΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ...4 1.1 ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ... 4 1.1.1 Αλλαγή κωδικού... 6 1.1.2 Είσοδος στο σύστημα... 7 1.1.3

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΠΑΛ Α Έκδοση 1.0, Ιούνιος 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΛΙΣΤΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΈΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΈΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ TECHNOLOGICAL EDUCATIONAL INSTITUTE of PELOPONNESE ΈΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (πρώην ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ) Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση»

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» EKT / EIE: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ / ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ EKT / NHRF: NATIONAL DOCUMENTATION CENTRE / NATIONAL HELLENIC RESEARCH FOUNDATION Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» Άξονας Προτεραιότητας

Διαβάστε περισσότερα

Version1.0 Για υπηρεσίες δόμησης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

Version1.0 Για υπηρεσίες δόμησης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ 2015 1 Γενικά... 3 2 Βασικοί ορισμοί / Σύμβολα... 4 3 Λειτουργία Λογισμικού... 6 3.1 Εισαγωγή στο σύστημα... 6 3.1.1

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 2.β) Αντιγραφή από προηγούμενη περίοδο 3) Μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήστη. Lenovo Security Solution FP

Οδηγός χρήστη. Lenovo Security Solution FP Οδηγός χρήστη Lenovo Security Solution FP Οι πληροφορίες που παρέχονται θεωρούνται ακριβείς και έγκυρες. Ωστόσο, η Upek, Inc δε φέρει ουδεμία ευθύνη για τυχόν συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Η νέα Πύλη etwinning. Εργαλεία για την κοινωνική δικτύωση και την επικοινωνία των εκπαιδευτικών. Εργαλεία διαχείρισης ενός έργου etwinning

Η νέα Πύλη etwinning. Εργαλεία για την κοινωνική δικτύωση και την επικοινωνία των εκπαιδευτικών. Εργαλεία διαχείρισης ενός έργου etwinning Η νέα Πύλη etwinning Εργαλεία για την κοινωνική δικτύωση και την επικοινωνία των εκπαιδευτικών Εργαλεία διαχείρισης ενός έργου etwinning ΝΕΑ ΠΥΛΗ ETWINNING...3 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ...4 ΕΓΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανελλήνιο Σχολικό ίκτυο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Θεματική Ενότητα: Υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού ικτύου Εκπαιδευτικό Αντικείμενο: xx ΠΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Σύστηµα Υποβολής απανών από Παρόχους Υγείας ( ΑΠΥ) Τελευταία Αναθεώρηση: 19 εκεµβρίου 2011

Εγχειρίδιο Χρήσης Σύστηµα Υποβολής απανών από Παρόχους Υγείας ( ΑΠΥ) Τελευταία Αναθεώρηση: 19 εκεµβρίου 2011 Εγχειρίδιο Χρήσης Σύστηµα Υποβολής απανών από Παρόχους Υγείας ( ΑΠΥ) Τελευταία Αναθεώρηση: 19 εκεµβρίου 2011 Περιεχόµενα 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 2 ΕΙΣΟ ΟΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΥ... 6 3 ΕΙΣΟ ΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα