ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ NETwork Management & Optimal DEsign Laboratory (NETMODE)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ NETwork Management & Optimal DEsign Laboratory (NETMODE)"

Transcript

1 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ NETwork Management & Optimal DEsign Laboratory (NETMODE) Web Services in M-Commerce Ονοματεπώνυμο : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2004

2 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2.WEB SERVICES & MOBILITY 2.1.Web Services Model & Related Standards 2.2.Using Web Services in Mobile Devices 3.USING WEB SERVICES IN MOBILE DEVICES 3.1.MOBILE DEVICES (=REQUESTOR) WS-aware mobile device WS-agnostic mobile device 3.2.MOBILE DEVICES (=PROVIDER) 4.CASE STUDIES 5.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 6.REFERENCES

3 3 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τεχνολογία των υπηρεσιών ιστού (web services) αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία για την ανάπτυξη εφαρμογών σε ένα κατανεμημένο και πλήρως ετερογενές περιβάλλον. Η ανάπτυξη της νέας αυτής τεχνολογίας συμπίπτει αρκετά τόσο σε επίπεδο υλικών (hardware), όσο και σε επίπεδο εφαρμογών (software) - με την ανάπτυξη που σημειώνεται εδώ και αρκετό καιρό στο χώρο των ασύρματων και κινητών συσκευών. Παρατηρώντας, όλα τα πλεονεκτήματα που συνοδεύουν την τεχνολογία των web services, όπως είναι η διαλειτουργικότητα (interoperability), η δυναμική ανεύρεση υπηρεσιών και η επαναχρησιμοποίηση υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την προσαρμογή των κινητών συσκευών, ικανών όχι μόνο να αξιοποιούν αλλά και να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες μέσα από τα ασύρματα δίκτυα. Η τεχνολογία των υπηρεσιών ιστού (web services) συνιστά ένα νέο μοντέλο για τη χρησιμοποίηση του web που επιτρέπει, τη δημοσιοποίηση των λειτουργιών από διάφορους οργανισμούς και επιχειρήσεις καθώς και τη καθολική πρόσβαση σε αυτές. Τόσο οι σχεδιαστές λογισμικού (developers), όσο και οι τελικοί χρήστες μπορούν να κάνουν χρήση των ωφελειών που πηγάζουν από τα web services. Για τους μεν πρώτους απλοποιείται η διαδικασία σχεδίασης και η ανάπτυξης εφαρμογών και αλληλεπίδρασης των με άλλες, ενώ για τους δεύτερους τους τελικούς χρήστες εκπληρώνονται βασικές ανάγκες τους αφού μπορούν πολύ εύκολα να επιλέξουν, παραμετροποιησουν και χρησιμοποιήσουν το δικό τους web service. Την ίδια ώρα, η πρόοδος που σημειώνεται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και ασύρματων δικτύων καθώς επίσης και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός χρηστών κινητών τερματικών αποτελούν το κατάλληλο υπόβαθρο για τη πρόσφορα και τη ζήτηση πληροφοριών και υπηρεσιών. Αναμενόμενες επομένως η προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη του κινητού-εμπορίου (mobile commerce). Μεταφέροντας τα παραπάνω στο χώρο της τεχνολογίας είναι εύκολα διακριτό οτι η χρήση των web services δίνει τη δυνατότητα για την παροχή υπηρεσιών σε κάθε σημείο (on the spot) ανεξάρτητα ποια είναι η θέση, τόσο του αιτούντα (requestor) όσο και του παρόχου (provider). Η δυναμική ανεύρεση και επίκληση των υπηρεσιών που προσφέρει η τεχνολογία των web services ταιριάζει πλήρως με την ανάπτυξη εφαρμογών για κινητές συσκευές.

4 4 Στις παρακάτω ενότητες περιγράφουμε το μοντέλο τεχνολογίας των υπηρεσιών ιστού (web services) και τη σχέση που υπάρχει με την έννοια της κινητικότητας (mobility). Κατόπιν, περιγράφουμε δυο διαφορετικά σενάρια υλοποίησης τέτοιων υπηρεσιών στο κινητό εμπόριο (m-commerce). Επιπρόσθετα, αναφέρουμε ορισμένες υλοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί δίνοντας έτσι μια εικόνα για τα τεκταινόμενα σε επίπεδο εταιριών και προϊόντων.

5 5 2.WEB SERVICES & MOBILITY 2.1.Web Services Model & Related Standards Το μοντέλο των υπηρεσιών ιστού (web services) απαιτεί να πραγματοποιούνται τουλάχιστον οι παρακάτω λειτουργίες : περιγραφή (describe), δημοσίευση(publish)/ενημέρωση(update), ανεύρεση (discover), επίκληση (invoke), αλληλεπίδραση (bind) και να συμπεριλαμβάνονται οι τρεις θεμελιώδεις ρόλοι : του παροχέα (provider), του αιτούντα (requestor) και του πράκτορα (broker). Ο παροχεας αποτελεί την οντότητα που παρέχει εφαρμογές για συγκεκριμένες ανάγκες σαν web services. Ο αιτών έχει μια ανάγκη η οποία μπορεί να εκπληρωθεί από μια υπηρεσία διαθέσιμη στο διαδικτυο. Ο αιτών μπορεί να είναι μια εφαρμογή, μια άλλη υπηρεσία ιστού ή και ένας τελικός χρήστης που θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στην υπηρεσία από το τερματικό του. Ο πράκτορας αποτελεί την οντότητα που παρέχει ένα χώρο φύλαξης με τις περιγραφές των υπηρεσιών. Σε αυτό τον χώρο οι παροχείς δημοσιοποιούν τις υπηρεσίες τους, ενώ οι αιτούντες βρίσκουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται μαζί με τις απαραίτητες πληροφορίες για την αλληλεπίδραση και επίκληση των. Η χρήση τυποποιημένων και κανονικοποιημενων τεχνολογιών για την περιγραφή υπηρεσιών, για την επίτευξη επικοινωνίας και για τη περιγραφή δεδομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκείμενου να υπάρχει μια ομαλή αλληλεπίδραση μεταξύ των παραπάνω οντοτήτων. Στην παρούσα φάση τα πιο διαδεδομένα εργαλεία για την περιγραφή, δημοσιοποίηση, ανεύρεση και επίκληση ενός web service σε ένα κατανεμημένο και υπηρεσιακά σχεδιασμένο (serviceoriented) περιβάλλον είναι : WSDL (Web Service Description Language), UDDI (Uninversal Description, Discovery Integration), SOAP (Simple Object Access Protocol). Επίσης, υπάρχουν και διάφορες άλλες προσεγγίσεις, όπως είναι η ebxml και η HP Web Services Platform των οποίων όμως η περιγραφή ξεφεύγει από τα πλαίσια της παρούσας αναφοράς. Εκτός από την υποστήριξη που υπάρχει από τα διάφορα standards υπάρχουν πολλά προς μελέτη θέματα που αφορούν την περιγραφή, τη δημοσιοποίηση, την ανεύρεση, την παρακολούθηση κ.α. των υπηρεσιών ιστού. Στην παρούσα φάση, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη χρήση των web services στον χώρο των κινητών συσκευών και του κινητού διαδικτυου.

6 6 2.2.Using Web Services in Mobile Devices Τελευταίως η προσοχή των τεχνολογικών εξελίξεων έχει επικεντρωθεί στις ασύρματες εφαρμογές (wireless applications) και στους κινητούς υπολογιστές (mobile computing). Οι ασύρματες τεχνολογίες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δυο πολύ γενικές κατηγορίες : στις συσκευές παρουσίασης και στην υποδομή των μεταξύ των επικοινωνιών. Κινητά τηλέφωνα και palm computers είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα συσκευών που μπορούν να υποστηρίξουν λειτουργίες ασύρματου ηλεκτρονικού εμπορίου (mobile commerce). Παρατηρώντας και την υποδομή των επικοινωνιών ο συνήθης περιορισμός είναι αυτός του bandwidth. Επομένως χρειάζονται νέα τυποποιημένα μέτρα επικοινωνιών. Για την ακρίβεια, με τα νέα μέτρα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα για την παροχή εξελιγμένων υπηρεσιών συμπεριλαμβάνοντας παραδείγματος χάριν : την επανασύνδεση σε περίπτωση διακοπής, την πιστοποίηση, το συγχρονισμό πρόσβασης. Οι ασύρματες συσκευές έχουν πολλαπλούς περιορισμούς κυρίως λόγω της αυτονομίας τους και των διαστάσεων τους. Οι περιορισμοί αυτοί είναι υπεύθυνοι για την χαμηλή υπολογιστική ισχύς (low cpu), χαμηλή μνήμη, μικρή απεικόνιση (small display). Μια λύση που προσπαθεί να ξεπεράσει ορισμένους περιορισμούς είναι το πρωτόκολλο WAP (Wireless Application Protocol). Το WAP προσπαθεί να δώσει πρόσβαση σε κατανεμημένες υπηρεσίες μέσω ασύρματων συσκευών. Για να μεταφερθούν υπηρεσίες βασισμένες στο HTTP σε πελάτες που υποστηρίζουν το WAP καταφεύγουμε στη λύση ενός δεσμευμένου εξυπηρετητή που καλείται WAP πύλη (WAP gateway). Η κωδικοποίηση των δεδομένων για την αναπαράσταση σε ασύρματες συσκευές πρέπει να γίνει με κατάλληλες γλώσσες προγραμματισμού. Η WML (Wireless Markup Language) είναι μια εκδοχή της XML με σκοπό να μπορέσει να κατανέμει το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες σε τέτοιου είδους συσκευές. Ένα σχετικό πρόγραμμα που κύριο μέλημα του είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσα από ασύρματες συσκευές είναι το E-CWE (E-Commerce through Wireless devices) [2]. Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να ερευνήσει τεχνικές και λύσεις που να μπορούν να υποστηρίξουν κινητούς χρηστές σε ένα ασφαλές, ασύρματο περιβάλλον ηλεκτρονικού εμπορίου. Συνυπολογίζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω για το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσα από κινητές συσκευές, η ανάπτυξη ενός πλαισίου εργασίας (framework) με web services αποτελεί ξεχωριστή πρόκληση. Θέματα προς επίλυση υπάρχουν και σε αυτή την περίπτωση αρκετά, αφού αρκετά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται ήδη σε

7 7 σταθερά δίκτυα κρίνονται ακατάλληλα για τη συγκεκριμένη περίπτωση λόγω των προαναφερθέντων περιορισμών. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις όπως η Microsoft και η SUN αναγνώρισαν από πολύ νωρίς τη σπουδαιότητα και τη χρήση των web services και ενσωμάτωσαν νέες δυνατότητες στα προϊόντα τους. Η Microsoft δημιούργησε σαν πρώτο προϊόν το.net Compact Framework, ενώ η SUN επέκτεινε τη πλατφόρμα J2ME, ώστε να υποστηρίζει πλήρως web services. Σε παρακάτω ενότητα θα δούμε και άλλες υλοποιήσεις που έχουν γίνει για τα mobile web services.

8 8 3.USING WEB SERVICES IN MOBILE DEVICES Στην παρούσα ενότητα εξετάζουμε δυο διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης των web services σε κινητές συσκευές περιγράφοντας το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν καθώς και ορισμένα θέματα που υπάρχουν προς επίλυση. Στην πρώτη περίπτωση θεωρούμε οτι η κινητή συσκευή έχει το ρόλο του πελάτη που αναζητεί ένα web service κάτω από μια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική. Η δεύτερη περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη, καθώς η κινητή συσκευή παίζει το ρόλο του παρόχου. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε οτι στις μέρες μας εξετάζετε και το ενδεχόμενο πιθανών συνδυασμών. Δεν αναφέρουμε κάτι συγκεκριμένο όμως στην παρούσα αναφορά διότι από αρχιτεκτονικής πλευράς δεν εισάγονται νέες έννοιες και καλύπτονται πλήρως από τις συγκεκριμένες περιγραφές. 3.1.Mobile Device (=Requestor) Η συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρεται κυρίως σε νομαδικούς τύπους χρηστών που επιθυμούν να εντοπίσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία κοντά στη φυσική τους θέση, να διαχειριστούν τις προσωπικές τους πληροφορίες που κρατούνται σε ένα κεντρικό εξυπηρετητή και να διαχειριστούν τα συστήματα τους γενικότερα αναζητώντας άλλες σχετικές υπηρεσίες. Επεκτείνοντας το συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και διαχείρισης της πληροφορίας με το συγκεκριμένο σενάριο οι κινητοί χρηστές είναι έτοιμοι για την επόμενη γενιά διαδικτυου γνωστή και σαν semantic web [7]. (Στην αναφορά [8] περιγράφεται και ένα πρότυπο για χρήση context-aware συσκευών σε semantic web περιβάλλον). Οι εν λόγω υπηρεσίες φροντίζουν προς τη βελτίωση της καθημερινότητας των κινητών χρηστών συνδυάζοντας έναν αριθμό νέων δυνατοτήτων. Παρόλα αυτά όμως προκείμενου να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητες του πρώτου σεναρίου πρέπει να ληφθούν υπ όψιν ορισμένα καίρια ζητήματα. Ορισμένα θέματα είναι προς επίλυση για τη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική, αλλά πάλι είναι πιο γενικά θέματα όπως είναι η αυτόματη ανεύρεση και εκτέλεση της υπηρεσίας (ws-discovery/execution) ή προσωποποίηση της υπηρεσίας (ws-personalization). Η ανεύρεση και εκτέλεση μιας υπηρεσίας οφείλει να είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία προκειμένου να αποτελεί μια πολύ εύχρηστη και φιλική λύση για τους κινητούς χρηστές. Επίσης, για να εκπληρωθούν πλήρως οι ανάγκες των χρηστών

9 9 πρέπει η υπηρεσία να έχει τη δυνατότητα της παραμετροποίησης στις ανάγκες του κάθε χρήστη. Το τελευταίο απαιτεί την πλήρη περιγραφή μιας υπηρεσίας και του περιεχομένου της WS-aware mobile device Σε αυτή την πρώτη εκδοχή του πρώτου σεναρίου, η οντότητα που παίζει το ρόλο του πελάτη (σχ.1) είναι η κινητή συσκευή από μόνη της. Επομένως η κινητή συσκευή πρέπει να διαθέτει μια εφαρμογή πελάτη ώστε να μπορεί να ενεργοποιήσει την υπηρεσία στον χρήστη. Η συγκεκριμένη εφαρμογή αλληλεπιδρά με τον παροχέα της υπηρεσίας και με τον πράκτορα χρησιμοποιώντας κατάλληλα ενημερωμένα πρωτόκολλα (ws-aware) πάνω από ασύρματα δίκτυα (πχ : WLAN, GSM/GPRS). Αυτό συνεπάγεται οτι η εφαρμογή είναι μια «μεγάλη» εφαρμογή πελάτη (fat client) με δυνατότητες επεξεργασίας XML. Οι «μεγάλες» εφαρμογές παρέχουν πιο επιτηδευμένες και εξελιγμένες δυνατότητες στις λειτουργίες μιας εφαρμογής. Χρησιμοποιώντας web services μαζί με τέτοιες «μεγάλες» εφαρμογές μας δίνει ένα πλήθος πλεονεκτημάτων : (α) δίνει τη δυνατότητα στους εκάστοτε κατασκευαστές να αναπτύξουν ένα τεράστιο αριθμό εφαρμογών και διαδικτυακών λύσεων χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα standards, (β) οι εφαρμογές γίνονται πιο δυναμικές αφού μπορούν να καλεστούν διάφορες υπηρεσίες βασισμένες στο περιεχόμενο του κάθε χρήστη, (γ) διευκολύνει τη διαλειτουργικότητα (interoperability) και την ενσωμάτωση (integration) με άλλες εφαρμογές που τρέχουν σε άλλες κινητές συσκευές. Η εν λόγω αρχιτεκτονική είναι κατάλληλη για περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η αλληλεπίδραση και η συσχέτιση πολλών εταιριών και οργανισμών. Η αλληλεπίδραση αυτή πάντως πρέπει να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Παραδείγματος χάριν, στην περίπτωση που ένας κινητός χρήστης ψάχνει για ξενοδοχείο, ο πελάτης της υπηρεσίας επικοινωνεί με τον πράκτορα της υπηρεσίας προκειμένου να του βρει το κοντινότερο ξενοδοχείο και κατόπιν αλληλεπιδρά κατευθείαν με την υπηρεσία που παρέχει το ξενοδοχείο προκειμένου να διαπραγματευτεί την τιμή και τελικά να κάνει κράτηση προκαταβάλλοντας μια προκαταβολή με την πιστωτική του κάρτα. Στο παρακάτω σχήμα παραθέτουμε μια απεικόνιση της αρχιτεκτονικής που περιγράψαμε.

10 10 Υπάρχουν αρκετά θέματα προς επίλυση στη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική που και προέρχονται από το γεγονός οτι οι κινητές συσκευές έχουν μικρότερη υπολογιστική ισχύς, υπάρχει περιορισμός bandwidth, χαμηλή μνήμη, περιορισμένη απεικόνιση στις μικρές οθόνες και μικρή αυτονομία. Λόγω των παραπάνω επομένως είναι αναγκαία η χρήση και η ανάπτυξη ειδικών γλωσσών καθώς και η μορφοποίηση του περιεχομένου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής είναι ένα palm που τρέχει το λειτουργικό σύστημα PalmOS που μπορεί να απεικονίσει δεδομένα με τη μορφή TinyXML, ενώ αν η συσκευή είναι επίσης ικανή να πραγματευτεί δεδομένα με τη VoiceXML με αποτέλεσμα ο χρήστης να μπορεί και να ακούσει τα δεδομένα αντί μόνο να βλέπει. Γι αυτούς τους λόγους οι υπηρεσίες που προσφέρονται για φορητές συσκευές πρέπει να λαμβάνουν υπ όψιν τους και τους περιορισμούς που προκύπτουν από τα χαρακτηριστικά των συσκευών και να γίνεται μια προσπάθεια για την βελτιστοποίηση τους. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό πρόβλημα είναι οτι λόγω της έλλειψης πληκτρολογίου μια υπηρεσία πρέπει να έχει ελαχιστοποιήσει την εισαγωγή δεδομένων από το χρήστη. Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε υπάρχουν ορισμένες ιδιομορφίες και περιορισμοί από τη σκοπιά των κινητών συσκευών προκειμένου να προβούν στην υιοθέτηση του συγκεκριμένου σεναρίου. Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιούμε την υπηρεσία UDDI για την ανεύρεση μιας υπηρεσίας ιστού (web service) χρειάζονται πολλαπλές δικτυακές αναζητήσεις οι οποίες κοστίζουν αρκετά. Αυτό αποτελεί πρόβλημα για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών, καθώς πολλές φορές η διαθεσιμότητα δικτύου αποτελεί κύριο μέλημα για κάθε αίτημα χρήστη. Η επίγνωση και η μελέτη

11 11 των συγκεκριμένων προβλημάτων μας έδωσε την ώθηση για την εισαγωγή της δεύτερης αρχιτεκτονικής που περιγράφουμε παρακάτω WS-agnostic mobile device Σε αυτή τη δεύτερη αρχιτεκτονική προσέγγιση εισάγουμε την έννοια μιας νέας οντότητας του proxy server, που παίρνει το ρόλο του εκπρόσωπου της κινητής συσκευής στο σταθερό δίκτυο. Ο proxy αλληλεπιδρά με κατάλληλα ενημερωμένα (ws-aware) πρωτόκολλα με τον παροχεα (ws-provider) και τον πράκτορα (ws-broker) και επιστρέφει τα αποτελέσματα στην κινητή συσκευή χρησιμοποιώντας πρωτόκολλα (ws-agnostic), όπως πχ: WAP/WML, imode/chtml πάνω από τα ασύρματα δίκτυα. Ο ρόλος του είναι η παροχή υπηρεσιών με ένα τρόπο πλήρως προσαρμόσιμο στις δυνατότητες και στους περιορισμούς μιας κινητής συσκευής. Η κινητή συσκευή (thin client αυτή τη φορά) δεν χρειάζεται να υποστηρίζει υπηρεσίες ιστού (wsfunctionality), αφού ο proxy αναλαμβάνει να εκτελέσει τις διεργασίες που στοιχίζουν σε χρόνο και επεξεργαστική ισχύ. Η λειτουργία του proxy εξυπηρετητή είναι παρόμοια με τη λειτουργία μιας WAP πύλης (WAP gateway) που προσαρμόζει τα γνωστά www πρωτόκολλα (HTTP/TCP/IP) σε βελτιστοποιημένες ασύρματες μεταβλητές (WSP/WTP/UDP). Ο εξυπηρετητής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναλάβει τις ανωμαλίες που συμβαίνουν σε ένα δίκτυο κινητής επικοινωνίας, όπως το γεγονός οτι οι κινητές συσκευές χάνουν τη σύνδεση τους με το δίκτυο πολύ περισσότερο από τις σταθερά συνδεδεμένες συσκευές. Ο εξυπηρετητής μπορεί να κρατάει τα αποτελέσματα της υπηρεσίας και να τα προωθεί στη συσκευή αμέσως μόλις η σύνδεση αποκατασταθεί. Ο εξυπηρετητής επίσης μπορεί να εκτελεί διάφορες λειτουργίες και διεργασίες όπως είναι η προσαρμογή περιεχομένου προκειμένου να βελτιστοποιήσει το αποτέλεσμα σε διαφορετικής φύσης τερματικά και σε ετερογενή περιβάλλοντα. Παράδειγμα τέτοιας βελτιστοποίησης είναι οτι ο εξυπηρετητής μπορεί να ρυθμίσει τη ροή δεδομένων ανάλογα με τις ταχύτητες που υπάρχουν στις ασύρματες διασυνδέσεις. Επιπρόσθετα, ο εξυπηρετητής μπορεί να φροντίσει για διάφορες λειτουργίες καθημερινής χρήσης όπως είναι να κρατάει τα bookmarks του χρήστη, να ελευθερώνει ή να δεσμεύει μνήμη όταν χρειάζεται και άλλα σχετικά ζητήματα. Το συγκεκριμένο σενάριο είναι πλήρως ταιριαστό για περιπτώσεις που ο κινητός χρηστής κινείται σε μη φιλικά περιβάλλοντα και παρέχει υπηρεσίες που προηγουμένως δεν έχει ξανασυναντήσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων υπηρεσιών και περιβαλλόντων είναι όταν ο

12 12 κινητός χρηστής εισέρχεται σε ένα αεροδρόμιο και λαμβάνει πληροφορίες όπως είναι το πρόγραμμα των πτήσεων, προσφορές από τα μαγαζιά του αεροδρομίου κ.α. Παρόλα αυτά όμως υπάρχουν ορισμένα θέματα προς συζήτηση και σε αυτή την προσέγγιση. Ο εξυπηρετητής αποτελεί μια κεντρική οντότητα που ελέγχει όλα τα δεδομένα του χρήστη καθώς επίσης αποφασίζει σε ποιες υπηρεσίες θα έχει πρόσβαση ή όχι. Είναι λοιπόν εύλογο να υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια και την προστασία του εξυπηρετητή. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε οτι ο εξυπηρετητής αποτελεί και το στόχο κάθε επίθεσης που σκοπό έχει να βλάψει το σύστημα. Στο παρακάτω σχήμα παραθέτουμε μια άποψη από την εν λόγω αρχιτεκτονική : 3.2.MOBILE DEVICES (=PROVIDER) Οι υπολογιστικές δυνατότητες των φορητών υπολογιστών, αλλά και άλλων φορητών συσκευών που χρησιµοποιούνται καθηµερινά, όπως κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές παλάµης, έχουν αυξηθεί σηµαντικά και σε συνδυασµό µε την δυνατότητα ασύρµατης διαδικτύωσης, έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στον τοµέα του «διεισδυτικού υπολογισµού» (pervasive computing). Οι ασύρµατες τεχνολογίες παρέχουν την δυνατότητα για την δηµιουργία δικτύων ανάµεσα στις συσκευές αυτές. Το πιο βασικό όµως (από την πλευρά των χρηστών) είναι να παρέχονται και χρήσιµες εφαρµογές. Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση εφαρµογής είναι, να παρέχονται υπηρεσίες που έχουν σχέση µε το «περιβάλλον» (context) της φορητής συσκευής, και ειδικότερα υπηρεσίες µε βάση τη γεωγραφική θέση (Location Based Services). Το σενάριο αυτό

13 13 θα μπορούσε να εφαρµοστεί σε αρκετές εφαρµογές. Για παράδειγµα, οι φορητές συσκευές, θα μπορούσαν να περιέχουν προσωπικές πληροφορίες όπως το βιογραφικό του χρήστη και υπηρεσίες που θα επιτρέπουν την πρόσβαση σε αυτές. Έτσι κάποιος που ψάχνει για υπαλλήλους θα μπορούσε να τους αναζητήσει διαµέσου τέτοιων υπηρεσιών. Μια άλλη περίπτωση που θα μπορούσε να εφαρµοστεί το σενάριο αυτό, είναι στη διαχείριση στόλου φορτηγών, όπου η φορητή συσκευή θα ήταν ο πάροχος μιας υπηρεσίας που δείχνει την τρέχουσα θέση του οχήµατος. Το σενάριο που περιγράφηκε παραπάνω παρουσιάζει αρκετά θέµατα ερευνητικού ενδιαφέροντος, όπως η διαχείριση και ο εντοπισµός υπηρεσιών που προσφέρονται από φορητές συσκευές. Το βασικό πρόβληµα που πρέπει να λυθεί, οφείλεται στην φορητότητα των συσκευών και έχει να κάνει µε την αλλαγή διεύθυνσης της συσκευής, που προκαλείται από τη μετακίνηση της σε διαφορετικό περιβάλλον. Ανάµεσα στις λύσεις που έχουν προταθεί για το σενάριο αυτό βασίζεται σε τεχνολογίες υπηρεσιών ιστού (web services). Προκύπτει επομένως ένας αριθμός θεμάτων και τεχνικών προκλήσεων που σχετίζονται με αυτό το σενάριο. Η δημιουργία ενός πλαισίου εργασίας (wsframework) στηρίζεται στη δημιουργία μιας υπηρεσίας μητρώου () όπως και τα περισσότερα κατανεμημένα συστήματα άλλωστε. Το επόμενο μέλημα λοιπόν είναι η εξασφάλιση της κινητικότητας (mobility) της υπηρεσίας παροχής υπηρεσιών ιστού (ws-provider). Συνήθως, μόλις οι διαδικτυακοί κόμβοι κινούνται σε άλλη τοποθεσία αποκτούν μια νέα διεύθυνση. Μια τέτοια διεύθυνση μπορεί να αποδοθεί ή μέσα από γνωστή διεύθυνση ή να της αποδοθεί δυναμικά. Μηχανισμοί που υπάρχουν στα καθιερωμένα δίκτυα, όπως NAT (address translation) δημιουργούν ένα σκηνικό ακόμη πιο πολύπλοκο. Προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει παροχή υπηρεσιών θα πρέπει να πραγματοποιείται μια ενημέρωση στο μητρώο των υπηρεσιών με τη νέα διεύθυνση, όπως περίπου στο μηχανισμό των κινητών IP (mobile IP). Ένα ακόμη θέμα που θα πρέπει να ληφθεί υπ όψιν για τη συνεχή παροχή υπηρεσιών είναι οτι ο κινητός πάροχος θα πρέπει να έχει έναν μηχανισμό άμεσων ειδοποιήσεων για τους «γνωστούς» πελάτες/αιτούντες όταν αυτοί επαναπροσδιορίζουν τη διεύθυνση τους. Το τελευταίο βέβαια αποτελεί λύση ανάγκης για τις περιπτώσεις που υπάρχει μικρός αριθμός πελατών και δεν υπάρχει μια οντότητα που να έχει το ρόλο του πράκτορα. Κάθε πάροχος κρατάει έναν πίνακα με τις διευθύνσεις γνωστών πελατών. Μέσω αυτού του πίνακα οι πελάτες ειδοποιούνται με την αλλαγή της τοποθεσίας τους και την αλλαγή διευθύνσεως τους.

14 14 Επιπρόσθετα πρέπει να σημειώσουμε οτι η ενημέρωση του μητρώου είναι μια λειτουργία που πρέπει να προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Ως εκ τούτου, τίθεται ένα σημαντικό θέμα ασφαλείας κατά την περίπτωση αλλαγής τοποθεσίας του κινητού παρόχου, οπότε και είναι αναγκαία η ενημέρωση του μητρώου. Σύγχρονοι μηχανισμοί ασφάλειας μπορεί να αντιδράσουν σε μια τέτοια αλλαγή και να απορρίψουν κάθε αίτημα που θα επακολουθήσει. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να λυθεί το θέμα της φορητότητα με όλα τα πλαίσια εργασίας περί ασφάλειας (security frameworks). Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου πλαισίου εργασίας είναι το Wireless Application Protocol PKI, το οποίο εισήχθη για να χαρακτηρίσει έναν αριθμό έμπιστων συσκευών (PTD Personal Trusted Devices) που υποστηρίζουν λειτουργίες κινητού εμπορίου (m-commerce). Το WPKI έχει συσταθεί από την Open Mobile Alliance [6] (πρώην WAP Forum). Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζουμε την περίπτωση κατά την οποία πραγματοποιείται μια αλλαγή διευθύνσεως και πρέπει να γίνει ενημέρωση στο μητρώο των υπηρεσιών ιστού (UDDI registry).

15 15 4.CASE STUDIES Η προσπάθεια των κινητών υπηρεσιών ιστού (mobile web services) πραγματοποιείται με σκοπό να δημιουργηθούν ορισμένα standards που θα καταφέρουν να ενεργοποιήσουν νέες δυνατότητες τόσο στον κόσμο των σταθερών συστημάτων όσο και στο χώρο ασύρματων. Μεγάλες εταιρείες λογισμικού και κινητής τηλεφωνίας έχουν στρέψει την προσοχή τους προς αυτή την κατεύθυνση με σκοπό την σύγκλιση των δυο τεχνολογιών Microsoft & Vodafone Έχοντας γνώση οτι η συγκεκριμένη τεχνολογία όπως είναι οι υπηρεσίες ιστού αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη και με υλοποιήσεις τεχνολογία, η Microsoft με συγκεκριμένα λογισμικά εργαλεία προχώρησε σε ένα διαγωνισμό με αντικείμενο την ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος με υπηρεσίες ιστού σε κινητές συσκευές. Οι σχεδιαστές λογισμικού θα υλοποιούσαν εφαρμογές χρησιμοποιώντας το Mobile Office SMS της Vodafone μαζί με το.net Framework και τη σουίτα λογισμικού Visual Studio.NET Οι υλοποιήσεις που προήλθαν από το συγκεκριμένο διαγωνισμό ήταν εφαρμογές από το χώρο της υγείας (φαρμακευτική εταιρεία με σύστημα ειδοποιήσεις των ασθενών της), του εμπορίου (εταιρεία με στόλο αυτοκίνητα προς ενοικίαση) [11]. 4.2.Sun Microsystems & Nokia Η υλοποίηση πραγματοποιήθηκε από την Liberty Alliance participation χρησιμοποιώντας τη java σαν γλώσσα προγραμματισμού. Η εφαρμογή ήταν για την εκπομπή ραδιοφωνικού σήματος μέσα από το Νοκια Περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να αντλήσουμε από το white paper [9].

16 16 5.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η χρήση των υπηρεσιών ιστού (web services) σε κινητές συσκευές θα συνδέσει τις καθαρά παραδοσιακές επικοινωνίες φωνής με σύγχρονες κινητές υπηρεσίες, κάτι που κάνει εφικτή την πρόσβαση σε κάθε δεδομένο και υπηρεσία από οποιοδήποτε σημείο, με οποιαδήποτε συσκευή και οποτεδήποτε είναι αυτό επιθυμητό. Στην παρούσα αναφορά παρουσιάσαμε ορισμένα σενάρια με τα οποία είναι το παραπάνω εφικτό. Τα άμεσα πραγματοποιήσιμα σενάρια όπως είδαμε με αντίστοιχες προσπάθειες υλοποίησης είναι τα δυο πρώτα στις μέρες μας. Για να συνδυαστούν και να συνδεθούν πλήρως όμως οι όροι της κινητικότητας (mobility) και των υπηρεσιών ιστού (web services) πρέπει να καλυφθεί και το τρίτο σενάριο (του παροχεα υπηρεσιών). Τέλος να αναφέρουμε οτι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες προκλήσεις, όπως τα θέματα ασφάλειας και της απόδοσης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά πεδία ερευνάς ανοικτά.

17 17 6.REFERENCES [1] T. Pilioura, A. Tsalgatidou, S. Hadjiefthymiades, Scenarios of using Web Services in M-Commerce, ACM SIGecom Exchanges, Vol. 3, No. 4, January [2] MAAMAR, Z., MANSOOR, W., YAHYAOUI, H E-Commerce through Wireless Devices. In Proceedings of IEEE 10th International Workshops on Enabling Technologies: Infrastructure for Collaborative Enterprises (WETICE'01), IEEE Press, [3] Web Services Description Language (WSDL) 1.1, [4] Simple Object Access Protocol (SOAP), [5] YEUN, C. Y. AND FARNHAM, T Secure M-Commerce with WPKI. In Proceedings of 1st International Workshop for Asian PKI, Korea, October [6] OMA, [7] BERNERS-LEE, T., HENDLER, J., LASSILA, O The Semantic Web. In Scientific American, May 2001, available at [8] SADEH, N. A Semantic Web Environment for Context-Aware Mobile Services. Sadeh _v2.pdf [9] Deploying Mobile Web Services using Liberty Alliance s Identity Web Services Framework (ID-WSF), White Paper [10] Mobile Web Services, [11]

Υπηρεσιοστρεφής Αρχιτεκτονική SOA (Service Oriented Architecture)

Υπηρεσιοστρεφής Αρχιτεκτονική SOA (Service Oriented Architecture) Υπηρεσιοστρεφής Αρχιτεκτονική SOA (Service Oriented Architecture) Χρήστος Ηλιούδης Πλεονεκτήματα των Υπηρεσιών Ιστού Διαλειτουργικότητα: Η χαλαρή σύζευξή τους οδηγεί στην ανάπτυξη ευέλικτου λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικές κατανεμημένων συστημάτων. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 12

Αρχιτεκτονικές κατανεμημένων συστημάτων. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 12 Αρχιτεκτονικές κατανεμημένων συστημάτων Στόχοι Εξήγηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων των αρχιτεκτονικών κατανεμημένων συστημάτων Εξέταση των αρχιτεκτονικών συστημάτων πελάτηδιακομιστή και των

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες Ιστού (Web Services) ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΛΙΑΠΠΗΣ

Υπηρεσίες Ιστού (Web Services) ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΛΙΑΠΠΗΣ Υπηρεσίες Ιστού (Web Services) ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΛΙΑΠΠΗΣ Μάθημα Πρώτο Εισαγωγή στις Υπηρεσίες Ιστού (Web Services) Μοντέλα WS JSON Χρήση (consume) WS μέσω python Πρόσβαση σε WS και άντληση δεδομένων Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικές κατανεμημένων συστημάτων. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 12

Αρχιτεκτονικές κατανεμημένων συστημάτων. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 12 Αρχιτεκτονικές κατανεμημένων συστημάτων Στόχοι Εξήγηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων των αρχιτεκτονικών κατανεμημένων συστημάτων Εξέταση των αρχιτεκτονικών συστημάτων πελάτηδιακομιστή και των

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη ιπλωµατικής Εργασίας

Περίληψη ιπλωµατικής Εργασίας Περίληψη ιπλωµατικής Εργασίας Θέµα: Πρότυπη Εφαρµογή ιαλειτουργικότητας για Φορητές Συσκευές Όνοµα: Κωνσταντίνος Χρηστίδης Επιβλέπων: Ιωάννης Βασιλείου Συν-επιβλέπων: Σπύρος Αθανασίου 1. Αντικείµενο Αντικείµενο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΥΡΜΑΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ-ΚΥΠΡΟΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΥΡΜΑΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ-ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ-ΚΥΠΡΟΣ 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Δυο από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της τεχνολογίας είναι:

Διαβάστε περισσότερα

Το Μέλλον για τα Συστήματα Διαχείρισης Ακτινολογικής Εικόνας (PACS)

Το Μέλλον για τα Συστήματα Διαχείρισης Ακτινολογικής Εικόνας (PACS) Το Μέλλον για τα Συστήματα Διαχείρισης Ακτινολογικής Εικόνας (PACS) Ελένη Καλδούδη Τμήμα Ιατρικής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 2003 θέματα το χθές, το σήμερα και το αύριο για τα PACS απαιτήσεις από

Διαβάστε περισσότερα

* Enterprise Resource Planning ** Customer Relationship Management

* Enterprise Resource Planning ** Customer Relationship Management Υπηρεσιοστρεφείς Επιχειρησιακές ιαδικασίες ιαµοιρασµός και Επαναχρησιµοποίηση Αποτελούν βασικές απαιτήσειςκατά το σχεδιασµό και την ολοκλήρωση (integration) επιχειρησιακών διαδικασιών ιαµοιρασµός: πολλοί

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού

Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού Γενικά Η αρχιτεκτονική ανάπτυξης τους πληροφοριακού συστήµατος Γραµµατεία 2000 υποσύστηµα διαχείρισης προσωπικού

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Εφαρμογών και Υπηρεσιών Διαδικτύου 10η Διάλεξη: Web Services

Σχεδίαση Εφαρμογών και Υπηρεσιών Διαδικτύου 10η Διάλεξη: Web Services Σχεδίαση Εφαρμογών και Υπηρεσιών Διαδικτύου 10η Διάλεξη: Web Services Δρ. Απόστολος Γκάμας Λέκτορας (407/80) gkamas@uop.gr Σχεδίαση Εφαρμογών και Υπηρεσιών Διαδικτύου Διαφάνεια 1 Ορισμός των Web Services

Διαβάστε περισσότερα

Το Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας & Υπηρεσιών. Ενημέρωση σχετικά με τις γενικές αρχές και τη. Ενημέρωση σχετικά με τα τεχνολογικά πρότυπα βάσει

Το Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας & Υπηρεσιών. Ενημέρωση σχετικά με τις γενικές αρχές και τη. Ενημέρωση σχετικά με τα τεχνολογικά πρότυπα βάσει Το Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας & Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Συναλλαγών (ΠΔ&ΥΗΣ) στοχεύει στην: Ενημέρωση σχετικά με τις γενικές αρχές και τη στρατηγική ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων Ενημέρωση σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Διαχείρισης Κινδύνου στα Ασύρματα Δίκτυα. Επιμέλεια: Βασίλης Παλιούρας MSc Information Security, MCSA, CCDA, CCA

Συστήματα Διαχείρισης Κινδύνου στα Ασύρματα Δίκτυα. Επιμέλεια: Βασίλης Παλιούρας MSc Information Security, MCSA, CCDA, CCA Συστήματα Διαχείρισης Κινδύνου στα Ασύρματα Δίκτυα Επιμέλεια: Βασίλης Παλιούρας MSc Information Security, MCSA, CCDA, CCA ATZENTA Ασφάλεια Ασύρματου Δικτύου Ενσωμάτωση στα ήδη υπάρχοντα συστήματα ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Linux Terminal Server Project

Linux Terminal Server Project Linux Terminal Server Project Ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης των τερματικών κοινού της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κολοβός Φίλιππος filippos@uom.gr Ευάγγελος Μπάνος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Βασίλειος Βεσκούκης, Επίκουρος Καθηγητής Προς : ΔΗΜΟ ΑΚΡΑΙΦΝΙΑΣ Θέμα: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΗΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

From Secure e-computing to Trusted u-computing. Dimitris Gritzalis

From Secure e-computing to Trusted u-computing. Dimitris Gritzalis From Secure e-computing to Trusted u-computing Dimitris Gritzalis November 2009 11 ο ICT Forum Αθήνα, 4-5 Νοέμβρη 2009 Από το Secure e-computing στο Trusted u-computing Καθηγητής Δημήτρης Γκρίτζαλης (dgrit@aueb.gr,

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Λογισμικού

Αρχιτεκτονική Λογισμικού Αρχιτεκτονική Λογισμικού περιεχόμενα παρουσίασης Τι είναι η αρχιτεκτονική λογισμικού Αρχιτεκτονική και απαιτήσεις Σενάρια ποιότητας Βήματα αρχιτεκτονικής σχεδίασης Αρχιτεκτονικά πρότυπα Διαστρωματωμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ REST ΠΛΑΣΤΑΡΑΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ REST ΠΛΑΣΤΑΡΑΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ REST ΠΛΑΣΤΑΡΑΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2016 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μια διαδικτυακή υπηρεσία μπορεί να περιγραφεί απλά σαν μια οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμοζόμενα. μενα και Εξατομικευμένα Επικοινωνιακά Περιβάλλοντα. Κων/νος Μουρλάς Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ

Προσαρμοζόμενα. μενα και Εξατομικευμένα Επικοινωνιακά Περιβάλλοντα. Κων/νος Μουρλάς Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ Προσαρμοζόμενα μενα και Εξατομικευμένα Επικοινωνιακά Περιβάλλοντα Κων/νος Μουρλάς Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ Η Προσαρμογή και η Εξατομίκευση Συστημάτων Ορισμός του Προβλήματος Βασικοί

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ειδοποιήσεων με Κινητές Συσκευές

Διαχείριση Ειδοποιήσεων με Κινητές Συσκευές Διαχείριση Ειδοποιήσεων με Κινητές Συσκευές Λαμπαδαρίδης Αντώνιος el04148@mail.ntua.gr Διπλωματική εργασία στο Εργαστήριο Συστημάτων Βάσεων Γνώσεων και Δεδομένων Επιβλέπων: Καθηγητής Τ. Σελλής Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι IEK ΟΑΕΔ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΟΦΟΡΙΚΗΣ Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι Διδάσκουσα: Κανελλοπούλου Χριστίνα ΠΕ19 Πληροφορικής 4 φάσεις διαδικτυακών εφαρμογών 1.Εφαρμογές στατικής πληροφόρησης

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Υπηρεσιών ιαδικτύου µέσω Περιπτώσεων Μελέτης

Αξιολόγηση Υπηρεσιών ιαδικτύου µέσω Περιπτώσεων Μελέτης Αξιολόγηση Υπηρεσιών ιαδικτύου µέσω Περιπτώσεων Μελέτης Κωστής Αϊβαλής Μηχανικός Πληροφορικής TU-Berlin 2/5/2008 ΕΑΠ-ΓΤΠ61-Κωστής Αϊβαλής 1 Εισαγωγή Η ταχύτητα επεξεργασίας των εφαρµογών διαδικτυακών υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα υπολογιστών (Κεφαλαιο 15 στο βιβλιο) Περιγραφή των κύριων θεµάτων σχετικά µε τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

TRAVIS TRAFFIC VIOLATION INFORMATION SYSTEM ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ

TRAVIS TRAFFIC VIOLATION INFORMATION SYSTEM ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ TRAFFIC VIOLATION INFORMATION SYSTEM ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ TRAVIS-V1-2012 TRAVIS Λογισμικό Διαχείρισης Παραβάσεων Φωτοεπισήμανσης Το σύστημα διαχείρισης παραβάσεων φωτοεπισήμανσης

Διαβάστε περισσότερα

SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Κεφάλαιο 4 SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1 4.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 4.2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ...3 4.2.1 Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ...3 4.2.1.1 ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ...4 4.2.1.2 ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος 3 ο : Βασικές Έννοιες για δυναμικές ιστοσελίδες

Μέρος 3 ο : Βασικές Έννοιες για δυναμικές ιστοσελίδες Μέρος 3 ο : Βασικές Έννοιες για δυναμικές ιστοσελίδες Εισαγωγή-Σκοπός. Τρόποι δημιουργίας δυναμικών ιστοσελίδων. Dynamic Web Pages. Dynamic Web Page Development Using Dreamweaver. Τρόποι δημιουργίας δυναμικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Δυναμική προσωποποιημένη ενημέρωση προσφορών Super Markets στη Θεσσαλονίκη

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Δυναμική προσωποποιημένη ενημέρωση προσφορών Super Markets στη Θεσσαλονίκη ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Δυναμική προσωποποιημένη ενημέρωση προσφορών Super Markets στη Θεσσαλονίκη Παπαδόπουλου Κυριάκου Αρ. Μητρώου: 093507 Επιβλέπων καθηγητής: Ηλιούδης Χρήστος Εισαγωγή - Σκοπός Εργασίας Καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ADVANCED σχεδιασμός ιστοσελίδας ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ADVANCED σχεδιασμός ιστοσελίδας ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ADVANCED σχεδιασμός ιστοσελίδας ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ADVANCED Οι Advanced θεματικές ενότητες είναι είναι κατάλληλες για άτομα που επιθυμούν να συνεχίσουν σπουδές στο χώρο της

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάγκη βελτίωσης του συγκοινωνιακού έργου των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών με την ταυτόχρονη αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς

Η ανάγκη βελτίωσης του συγκοινωνιακού έργου των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών με την ταυτόχρονη αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς Η ανάγκη βελτίωσης του συγκοινωνιακού έργου των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών με την ταυτόχρονη αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, έχουν καταστήσει απαραίτητη την ενσωμάτωση

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογική Υποδομή Πληροφοριακών Συστημάτων

Τεχνολογική Υποδομή Πληροφοριακών Συστημάτων Τεχνολογική Υποδομή Πληροφοριακών Συστημάτων Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Παρουσίαση βασισμένη στο βιβλίο Διοίκησης, 6 η εκδ., K. Laudon, J. Laudon,

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και Συστήματα στον Παγκόσμιο Ιστό Ενότητα 9: Web Services. Καθ. Ιωάννης Γαροφαλάκης Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής

Προγραμματισμός και Συστήματα στον Παγκόσμιο Ιστό Ενότητα 9: Web Services. Καθ. Ιωάννης Γαροφαλάκης Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Προγραμματισμός και Συστήματα στον Παγκόσμιο Ιστό Ενότητα 9: Web Services Καθ. Ιωάννης Γαροφαλάκης Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Σκοποί ενότητας Σκοπός της παρούσας ενότητας είναι να εξοικειωθούν

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (μόνο μία ερώτηση είναι σωστή):

Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (μόνο μία ερώτηση είναι σωστή): Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (μόνο μία ερώτηση είναι σωστή): 1. Ο Παγκόσμιος Ιστός (world wide web): a. Ταυτίζεται με το Internet b. Είναι υπηρεσία διαχείρισης και πρόσβασης σε

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων

Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων Ιστορική Εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού Παρουσίαση 1 η 1 Βελώνης Γεώργιος Καθηγητής Περιεχόμενα Τι είναι το Διαδίκτυο Βασικές Υπηρεσίες Διαδικτύου Προηγμένες Υπηρεσίες Διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε κλικ για έναρξη

Κάντε κλικ για έναρξη Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης Κάντε κλικ για έναρξη Ορισμός Δίκτυο Υπολογιστών = Mία ομάδα από 2 ή περισσότερους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Ο κύριος σκοπός είναι να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία συστηµάτων λογισµικού και γεωπληροφορική: σύγκλιση, ολοκλήρωση και τάσεις

Τεχνολογία συστηµάτων λογισµικού και γεωπληροφορική: σύγκλιση, ολοκλήρωση και τάσεις Τεχνολογία συστηµάτων λογισµικού και γεωπληροφορική: σύγκλιση, ολοκλήρωση και τάσεις Βασίλειος Βεσκούκης ιπλωµατούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ ιδάκτωρ Μηχανικός ΕΜΠ http://www.softlab.ece.ntua.gr/~bxb

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Δικτυακής Εφαρμογής Διάχυσης και Ανάλυσης Γεωχωρικών Δεδομένων και Πληροφοριών

Ανάπτυξη Δικτυακής Εφαρμογής Διάχυσης και Ανάλυσης Γεωχωρικών Δεδομένων και Πληροφοριών Ανάπτυξη Δικτυακής Εφαρμογής Διάχυσης και Ανάλυσης Γεωχωρικών Δεδομένων και Πληροφοριών Λοΐσιος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Αντισυνταγματάρχης) Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc στη Γεωπληροφορική Διευθυντής Διεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

«Ώθηση» Ανταγωνιστικότητας σε Call Center. Ολοκληρώνοντας open source & καινοτομικά Ελληνικά προϊόντα λογισμικού

«Ώθηση» Ανταγωνιστικότητας σε Call Center. Ολοκληρώνοντας open source & καινοτομικά Ελληνικά προϊόντα λογισμικού «Ώθηση» Ανταγωνιστικότητας σε Call Center Ολοκληρώνοντας open source & καινοτομικά Ελληνικά προϊόντα λογισμικού Case Study: Ώθηση Α.Ε. Open source και Ελληνικό καινοτομικό λογισμικό στις υπηρεσίες one-stop-shop

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Διαχειριστή. (Υπηρεσία Αναζήτησης Συνεπιβατών)

Εγχειρίδιο Διαχειριστή. (Υπηρεσία Αναζήτησης Συνεπιβατών) (Υπηρεσία Αναζήτησης Συνεπιβατών) Για το Έργο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Εισαγωγή... 3 2 Τεχνικά Χαρακτηριστικά... 4 3 Περιβάλλον Εργασίας... 5 4 Σύνδεση / Αποσύνδεση Διαχειριστή... 7 4.1 Σύνδεση Διαχειριστή... 7 4.2

Διαβάστε περισσότερα

Integrated Project. Ambient Intelligence System of Agents for Knowledgebased and Integrated Services for Mobility Impaired users

Integrated Project. Ambient Intelligence System of Agents for Knowledgebased and Integrated Services for Mobility Impaired users Integrated Project Ambient Intelligence System of Agents for Knowledgebased and Integrated Services for Mobility Impaired users Κλήµης Νταλιάνης Έµπειρος Ερευνητής Εργαστήριο ΨΕΕΒΠ - Ε.Μ.Π. 1 Περίγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Ανάπτυξης Ηλεκτρονικού Καταστήματος Μικρομεσαίας Επιχείρησης. Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Καινοτομία

Τεχνολογίες Ανάπτυξης Ηλεκτρονικού Καταστήματος Μικρομεσαίας Επιχείρησης. Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Καινοτομία Τεχνολογίες Ανάπτυξης Ηλεκτρονικού Καταστήματος Μικρομεσαίας Επιχείρησης Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Καινοτομία Ηλεκτρονικό Εμπόριο H δυνατότητα των καταναλωτών και των εμπορικών καταστημάτων να κάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Τηλε-εργασία εργασία - Έννοια

Τηλε-εργασία εργασία - Έννοια Τηλε-εργασία Τηλε-εργασία εργασία - Έννοια Η τηλεπικοινωνιακή υποδομή αξιοποιείται στη παροχή υπηρεσιών στα πλαίσια εργασιακών δραστηριοτήτων από απόσταση Η τηλε-εργασία πραγματοποιείται : Είτε από το

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων H/Y ΕΝΟΤΗΤΑ 1: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ»

Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων H/Y ΕΝΟΤΗΤΑ 1: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων H/Y ΕΝΟΤΗΤΑ 1: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» Μάθημα 0.2: Το Λογισμικό (Software) Δίκτυα υπολογιστών Αντώνης Χατζηνούσκας 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Σκοπός του Μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κεφάλαιο 2. Το περιβάλλον του παγκόσμιου Ιστού Επιμέλεια: Καραγιάννης Σπύρος Καθηγητής ΠΕ19 Πλεονεκτήματα παγκόσμιου Ιστού Εξυπηρετητής Ιστού & Ιστοσελίδες Κύριες

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση της λύσης Dnet Mobile Terminal

Παρουσίαση της λύσης Dnet Mobile Terminal Παρουσίαση της λύσης Dnet Mobile Terminal Το Dnet Mobile Terminal της εταιρείας Dnet - Δημήτρης Ευστρατιάδης Α.Ε. αποτελεί την πλέον προηγμένη τεχνολογικά και αρχιτεκτονικά λύση για την παραγγελιοληψία

Διαβάστε περισσότερα

e volution tech Υ πηρεσ ίες Loyalty

e volution tech Υ πηρεσ ίες Loyalty Smart Manager Υ πηρεσ ίες Loyalty 1 Η κάρτα η οποία σας εξοικονομεί χρήματα με τις αγορές σας. i Πίστη και ασφάλεια στην τσέπη σας Τι είναι: To Smart manager είναι ένα σύστημα εύκολο και ασφαλές δημιουργημένο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ. Αριθμ. Πρωτ.: /2017 Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ. Αριθμ. Πρωτ.: /2017 Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ Αριθμ. Πρωτ.: 129334/2017 Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ Τη διενέργεια διαδικασίας ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Διαχείρισης, Ελέγχου και Παρακολούθησης Ασθενοφόρων και Περιστατικών

Σύστημα Διαχείρισης, Ελέγχου και Παρακολούθησης Ασθενοφόρων και Περιστατικών Σύστημα Διαχείρισης, Ελέγχου και Παρακολούθησης Ασθενοφόρων και Περιστατικών Η LINK Technologies Α.Ε. ιδρύθηκε το 2002 με στόχο να καταστεί πυρήνας καινοτομικών λύσεων Τηλεματικής αναβαθμίζοντας καθημερινά

Διαβάστε περισσότερα

Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α

Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Η/Υ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΙΚΤΥΩΝ Εργ. Τεχνολογίας Λογισμικού & Υπηρεσιών S 2 E Lab Π Τ Υ Χ Ι

Διαβάστε περισσότερα

Oλοκληρωμένες λύσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην υπηρεσία της Ναυτιλίας

Oλοκληρωμένες λύσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην υπηρεσία της Ναυτιλίας Oλοκληρωμένες λύσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην υπηρεσία της Ναυτιλίας Κάτια Σταθάκη Head of Corporate, VGE & Enterprise Segments 0 Vodafone Ελλάδας Η επιχειρηματική πραγματικότητα σήμερα ένας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ web εφαρµογής - ηλεκτρονικού κατατήµατος για έξυπνα κινητά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ web εφαρµογής - ηλεκτρονικού κατατήµατος για έξυπνα κινητά ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ web εφαρµογής - ηλεκτρονικού κατατήµατος για έξυπνα κινητά Για την STUDIO KOSTA BODA ILLUM Χανίων Πέµπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012 Για την εταιρεία ACTS : Παπαγεωργίου

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Διαχείρισης Φωτισμού. Εφαρμογές, Δυνατότητες & Πλεονεκτήματα

Σύστημα Διαχείρισης Φωτισμού. Εφαρμογές, Δυνατότητες & Πλεονεκτήματα Βιομ. Υλικό & Ενεργειακά συστήματα Σύστημα Διαχείρισης Φωτισμού Εφαρμογές, Δυνατότητες & Πλεονεκτήματα Συντάκτης: Γιώργος Χριστοδούλου Ηλεκτρολόγος Mηχανικός, MSc Γιατί ασύρματο σύστημα διαχείρισης φωτισμού;

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών. Λογισμικά WEBGIS. Διδάσκοντες: Ανδρουλακάκης Ν., Βαλαδάκη Κ., Ζήσου Α., Κάτσιος Ι., Τσάτσαρης Α.

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών. Λογισμικά WEBGIS. Διδάσκοντες: Ανδρουλακάκης Ν., Βαλαδάκη Κ., Ζήσου Α., Κάτσιος Ι., Τσάτσαρης Α. Λογισμικά WEBGIS Λογισμικά WEBGIS Ο Παγκόσμιος λοιπόν Ιστός προσφέρεται σαν το καλύτερο μέσο για διάχυση δημοσιοποίηση χαρτών και χωρικών δεδομένων. Τις μέρες αυτές αλλά και στην επόμενη διετία συντελείται

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη πλήρους διαδικτυακής e-commerce εφαρμογής με χρήση του CMS WordPress

Ανάπτυξη πλήρους διαδικτυακής e-commerce εφαρμογής με χρήση του CMS WordPress ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ανάπτυξη πλήρους διαδικτυακής e-commerce εφαρμογής με χρήση του CMS WordPress ΚΟΤΣΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Επιβλέπων καθηγητής Σφέτσος Παναγιώτης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Ως Ηλεκτρονικό Εμπόριο ή

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Groupware. Λογισμικό Συνεργασίας Ομάδων (Groupware) Λογισμικό Groupware. Υπάρχουν διάφορα είδη groupware ανάλογα με το αν οι χρήστες εργάζονται:

Είδη Groupware. Λογισμικό Συνεργασίας Ομάδων (Groupware) Λογισμικό Groupware. Υπάρχουν διάφορα είδη groupware ανάλογα με το αν οι χρήστες εργάζονται: Μάθημα 10 Συστήματα Διάχυσης και Διαχείρισης Γνώσης Chapter 10 Knowledge Transfer In The E-world Chapter 13 Knowledge Management Tools and Knowledge Portals Συστήματα Διάχυσης και Διαχείρισης Γνώσης Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

MY FLEET. Σύστημα Αδιάλειπτης Παρακολούθησης στόλου οχημάτων

MY FLEET. Σύστημα Αδιάλειπτης Παρακολούθησης στόλου οχημάτων MY FLEET Σύστημα Αδιάλειπτης Παρακολούθησης στόλου οχημάτων Μy Fleet Τι είναι το Μy Fleet Επιλογές Χρήστη Βασικές λειτουργίες Επιπρόσθετες λειτουργίες Οφέλη από τη χρήση 23/3/2016 Ολοκληρωμένα Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Νέες τεχνολογίες εισάγονται ή χρησιµοποιούνται

Νέες τεχνολογίες εισάγονται ή χρησιµοποιούνται special report τoυ Γιώργου Φετοκάκη / gfetokakis@boussias.com Jobs scheduling Η χρυσή τοµή της αυτοµατοποίησης Μια λύση job scheduling πρέπει να είναι αρκετά περιεκτική. Πρέπει να υποστηρίζει την ενσωµάτωση

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Πλωτάρχης Γ. ΚΑΤΣΗΣ ΠΝ Γιατί χρησιµοποιούµε δίκτυα? Δίκτυο Σύνολο Η/Υ και συσκευών Συνδεδεµένα µε κάποιο µέσο Stand-alone

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΤΟΛΟΓΙΕΣ, ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΟΝΤΟΛΟΓΙΕΣ, ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΝΤΟΛΟΓΙΕΣ, ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΓΟΥΔΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ.ΤΑΡΑΜΠΑΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δρόμος προς την Αυτόματη Κυκλοφορία

Ο Δρόμος προς την Αυτόματη Κυκλοφορία 2 ο Auto Forum με τίτλο Αλλάξτε αυτοκίνητο Ο Δρόμος προς την Αυτόματη Κυκλοφορία Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ Παναγιώτης Παπαντωνίου, Επιστ. Συνεργάτης ΕΜΠ Απόστολος Ζιακόπουλος, Υπ.Διδάκτορας ΕΜΠ Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

Το Διαδίκτυο των Αντικειμένων και η Δύναμη του Πλήθους (Internet of Things and Crowdsourcing)

Το Διαδίκτυο των Αντικειμένων και η Δύναμη του Πλήθους (Internet of Things and Crowdsourcing) Το Διαδίκτυο των Αντικειμένων και η Δύναμη του Πλήθους (Internet of Things and Crowdsourcing) Καθ. Σωτήρης Νικολετσέας 1,2 1 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών 2 Ινστιτούτο Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες Ιστού (Web Services) Τεχνολογία Διοίκησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών

Υπηρεσίες Ιστού (Web Services) Τεχνολογία Διοίκησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών Υπηρεσίες Ιστού (Web Services) Τεχνολογία Διοίκησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών Περιεχόμενα Εισαγωγή στις Υπηρεσίες Ιστού Ορισμοί Παραδείγματα Σύγκριση με άλλες τεχνολογίες Πρωτόκολλα Υπηρεσιών Ιστού SOAP

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΩΝΑΣ Έργο ΓΓΕΤ 1SME2009

ΠΛΑΤΩΝΑΣ Έργο ΓΓΕΤ 1SME2009 ΠΛΑΤΩΝΑΣ Έργο ΓΓΕΤ 1SME2009 4o Συνέδριο InfoCom Green ICT 2012 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΠΛΑΤφόρμα έξυπνου διαλογισμικού για συλλογή, ανάλυση, επεξεργασία δεδομένων από συστήματα πολλαπλών ετερογενών ΑισθητήρΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό Open Source στις Υπηρεσίες των Βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Λογισμικό Open Source στις Υπηρεσίες των Βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών Λογισμικό Open Source στις Υπηρεσίες των Βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών ΕΚΠΑ http://www.lib.uoa.gr Εισαγωγή Και στις ΒΥΠ του ΕΚΠΑ, οι ανάγκες για υλοποίηση υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Παπασταθοπούλου Αλεξάνδρα Επιβλέπων Καθηγητής: Ψάννης Κωνσταντίνος

Παπασταθοπούλου Αλεξάνδρα Επιβλέπων Καθηγητής: Ψάννης Κωνσταντίνος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Παπασταθοπούλου Αλεξάνδρα Επιβλέπων Καθηγητής: Ψάννης Κωνσταντίνος Ορισμός «Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη Πλατφόρμα Δικτύωσης της Δημόσιας Διοίκησης για την παροχή ενιαίων και εξατομικευμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις»

Ολοκληρωμένη Πλατφόρμα Δικτύωσης της Δημόσιας Διοίκησης για την παροχή ενιαίων και εξατομικευμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις» Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ολοκληρωμένη Πλατφόρμα Δικτύωσης της Δημόσιας Διοίκησης για την παροχή ενιαίων και εξατομικευμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις» Τμήμα Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Δημητρίου Σωτήρης 6417

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Δημητρίου Σωτήρης 6417 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Δημητρίου Σωτήρης 6417 Παιχνίδια διάχυτου υπολογισμού Τεχνολογίες Σχεδιασμός Υλοποίηση Αξιολόγηση Προοπτικές Ένα παιχνίδι διάχυτου υπολογισμού είναι ένα παιχνίδι που έχει ένα ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

PROXY SERVER. Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet.

PROXY SERVER. Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet. PROXY SERVER Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet. Αποτελεσματικό εργαλείο για την απόκρυψη των εσωτερικών λεπτομερειών και διευθύνσεων IP του δικτύου. Αυξάνει τη συνολική

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων «RouteΤracker»

Εφαρμογή Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων «RouteΤracker» Λειτουργικά Χαρακτηριστικά Εφαρμογή Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων «RouteΤracker» Εφαρμογή Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων «RouteΤracker» Η εφαρμογή διαχείρισης στόλου οχημάτων RouteTracker δίνει τη δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωµένο Σύστηµα ιαχείρισης Ασφαλισµένου

Ολοκληρωµένο Σύστηµα ιαχείρισης Ασφαλισµένου Εγχειρίδιο Χρήστη: Ολοκληρωµένο Σύστηµα ιαχείρισης ΦΑΣΗ Α: Ηλεκτρονική Καταγραφή Παρακλινικών Εξετάσεων Έκδοση 0.02 Ιστορικό Αναθεωρήσεων Date [Ηµ/νία] Version Description Author Approved by Date of [Έκδοση]

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Αναθέσεων. Σχεδιασμός Υποσυστημάτων

Σύστημα Αναθέσεων. Σχεδιασμός Υποσυστημάτων Unified IT services Αγ. Παρασκευής 67 15234 Χαλάνδρι http://www.uit.gr Σύστημα Αναθέσεων Σχεδιασμός Υποσυστημάτων ΕΛΛΑΚ Ημερομηνία: 7/12/2010 UIT Χαλάνδρι Αγ. Παρασκευής 67 15234 210 6835289 Unified Information

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Εισαγωγή Ένα δίκτυο αποτελείται από ενεργά και παθητικά στοιχεία. Στα παθητικά στοιχεία εντάσσονται τα καλώδια και τα εξαρτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Για την επιχείρησή σας. ModernBiz Glossary. 2014 Microsoft Corporation. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Για την επιχείρησή σας. ModernBiz Glossary. 2014 Microsoft Corporation. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Για την επιχείρησή σας ModernBiz Glossary 2014 Microsoft Corporation. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. A Apache Hadoop: Ένα πλαίσιο λογισμικού ανοιχτού κώδικα που διευκολύνει και καθιστά αποδοτικότερη

Διαβάστε περισσότερα

Η όλα σε - ένα λύση για μικρά και περιφερειακά ΤETRA δίκτυα

Η όλα σε - ένα λύση για μικρά και περιφερειακά ΤETRA δίκτυα Η όλα σε - ένα λύση για μικρά και περιφερειακά ΤETRA δίκτυα Με μια ματιά Το ACCESSNET Campus IP είναι ένα μικρό σύστημα TETRA το οποίο καθιστά την τεχνολογία TETRA προσιτή για όλους τους διαχειριστές δικτύων.

Διαβάστε περισσότερα

Γεω-χωρικές υπηρεσίες και τεχνολογίες WEB. Βασίλειος Βεσκούκης Μηχανικός ΗΥ, Επ.Καθ. ΕΜΠ

Γεω-χωρικές υπηρεσίες και τεχνολογίες WEB. Βασίλειος Βεσκούκης Μηχανικός ΗΥ, Επ.Καθ. ΕΜΠ Γεω-χωρικές υπηρεσίες και τεχνολογίες WEB Βασίλειος Βεσκούκης Μηχανικός ΗΥ, Επ.Καθ. ΕΜΠ Ο κύκλος του Computing Από το mainframe στο PC και από το PC στο cloud Διαδίκτυο: εφαρμογές, media, επικοινωνία "Smart

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου

Σύστημα Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου Σύστημα Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου Το Σύστημα Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου της OPTIONSNET, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο λογισμικό για τη διαχείριση όλων των διεργασιών ενός τυπικού πρωτοκόλλου για Δημόσιους και

Διαβάστε περισσότερα

Λιόλιου Γεωργία. ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήµατα

Λιόλιου Γεωργία. ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήµατα ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήµατα Λιόλιου Γεωργία ΕπιβλέπουσαΚαθηγήτρια: ΣατρατζέµηΜάγια, καθηγήτρια, τµ. ΕφαρµοσµένηςΠληροφορικής, ΠΑΜΑΚ Εισαγωγή Γενικά στοιχεία εφαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Υποχρεωτικής επιλογής (Κατεύθυνσης)

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Υποχρεωτικής επιλογής (Κατεύθυνσης) ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Ακαδημαϊκή Μονάδα: Τομέας: Εργαστήριο/Σπουδαστήριο/Κλινική: Τίτλος Μαθήματος / Θέμα Εργασίας: Κωδικός Μαθήματος: Τύπος Μαθήματος: ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Πληροφοριακά Περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωπροσδιορισμός σε κινητές συσκευές και αξιοποίησή τους (Geolocation) ΓΤΠ61 Κοντάκης Σπυριδάκης

Γεωπροσδιορισμός σε κινητές συσκευές και αξιοποίησή τους (Geolocation) ΓΤΠ61 Κοντάκης Σπυριδάκης Γεωπροσδιορισμός σε κινητές συσκευές και αξιοποίησή τους (Geolocation) ΓΤΠ61 Κοντάκης Σπυριδάκης 2 Geolocation Γεωπροσδιορισμός ή γεωεντοπισμος (Geolocation) είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός ενός αντικειμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ Ρένα Μπαρδάνη, Διευθύντρια Τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού, ΣΕΒ Deree - The American College of Greece, Τετάρτη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ - ΕΝΟΤΗΤΑ 1 7/4/2013 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Ορισμός

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ - ΕΝΟΤΗΤΑ 1 7/4/2013 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Ορισμός ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 : ΕΙΣΑΓΩΓΗ Διάλεξη 1: Γενικά για το ΓΣΠ, Ιστορική αναδρομή, Διαχρονική εξέλιξη Διάλεξη 2 : Ανάλυση χώρου (8/4/2013) Διάλεξη 3: Βασικές έννοιες των Γ.Σ.Π.. (8/4/2013)

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογές πλοήγησης για φορητές συσκευές µε τη χρήση Web Services

Εφαρµογές πλοήγησης για φορητές συσκευές µε τη χρήση Web Services Εφαρµογές πλοήγησης για φορητές συσκευές µε τη χρήση Web Services Γεώργιος Σταυρουλάκης gstavr@dblab.ece.ntua.gr ιπλωµατική εργασία στο Εργαστήριο Συστηµάτων Βάσεων Γνώσεων και εδοµένων Επιβλέπων: Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα δια βίου μάθησης σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για την επικαιροποίηση γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ

Προγράμματα δια βίου μάθησης σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για την επικαιροποίηση γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ Πρόσκληση Πρόταση Συντονιστής φορέας Συντονιστής Καθηγητής Συνεργαζόμενοι φορείς Διδάσκοντες Διαλέξεις Τόπος διεξαγωγής Διάρκεια Προϋπολογισμός Πιστοποιητικό Πιστωτικές μονάδες Τηλεκπαίδευση Θέσεις εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Ψηφιακό Περιεχόμενο & Ηλεκτρονικό Εμπόριο (Δ εξάμηνο) Διάλεξη # 10η: Κινητό Εμπόριο (m Commerce) Χαρίκλεια

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωματωμένα controls τα οποία προσαρμόζονται και χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα επιλέγει ο φορέας.

Ενσωματωμένα controls τα οποία προσαρμόζονται και χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα επιλέγει ο φορέας. Η Πυξίδα Απασχόλησης είναι ένα πλήρως παραμετροποιήσιμο portal που απευθύνεται σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Δήμους, Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς και Εταιρίες Εύρεσης Εργασίας, με στόχο τόσο την μηχανογράφηση

Διαβάστε περισσότερα

2- Μοντέλα, Επίπεδα, Συμπράξεις, ROI, Υπολ/κό νέφος, Πλατφόρμες και Κινητή Διακυβέρνηση ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

2- Μοντέλα, Επίπεδα, Συμπράξεις, ROI, Υπολ/κό νέφος, Πλατφόρμες και Κινητή Διακυβέρνηση ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 2- Μοντέλα, Επίπεδα, Συμπράξεις, ROI, Υπολ/κό νέφος, Πλατφόρμες και Κινητή Διακυβέρνηση ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ενότητες Επιχειρηματικά μοντέλα Επίπεδα παροχής υπηρεσιών Συμπράξεις

Διαβάστε περισσότερα

Connecto. Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Άγγελος Σφακιανάκης. Επιφάνεια Άμεσης Σύνδεσης

Connecto. Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Άγγελος Σφακιανάκης. Επιφάνεια Άμεσης Σύνδεσης Connecto Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Άγγελος Σφακιανάκης Επιφάνεια Άμεσης Σύνδεσης Περιγραφή Συστήματος Προβλήματα μικρή αυτονομία μπαταρίας χρεώσεις δεδομένων πολλαπλοί λογαριασμοί

Διαβάστε περισσότερα

DO Y O Y U S PEAK K F U F TURE R?

DO Y O Y U S PEAK K F U F TURE R? GALAXY είναι Τεχνολογία αιχμής που αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες διεθνείς τάσεις, συνδυάζοντας τo Microsoft.NET Framework 3.5 και τα εξελιγμένα εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών της SingularLogic. Εξασφαλίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Εξαγωγή γεωγραφικής πληροφορίας από δεδομένα παρεχόμενα από χρήστες του

Διαβάστε περισσότερα

Διαδίκτυο των Αντικειμένων - IoT.

Διαδίκτυο των Αντικειμένων - IoT. Διαδίκτυο των Αντικειμένων - IoT sdima@ece.upatras.gr ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ (ΦΚ/MIS) Ε.655/ 5001184. sdima@ece.upatras.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Πρότυπη Εφαρμογή Διαλειτουργικότητας Για Φορητές Συσκευές ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός συστημάτων σύγχρονης υποστήριξης και επισκόπησης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσω του παγκόσμιου ιστού

Σχεδιασμός συστημάτων σύγχρονης υποστήριξης και επισκόπησης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσω του παγκόσμιου ιστού Σχεδιασμός συστημάτων σύγχρονης υποστήριξης και επισκόπησης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσω του παγκόσμιου ιστού System design for synchronous support and monitoring in web based educational systems

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο του μαθήματος

Περιεχόμενο του μαθήματος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Απαιτήσεις Λογισμικού Περιπτώσεις χρήσης Δρ Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εαρινό Εξάμηνο 2012-2013 1 Περιεχόμενο του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Ηλεκτρονικού Επιχειρείν

Οδηγός Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ Σειρά Σεμιναρίων 2013 «Ηλεκτρονικό εμπόριο η επιχείρηση στη νέα ψηφιακή εποχή» Οδηγός Ηλεκτρονικού Επιχειρείν Δρ. Μάρκος Κουργιαντάκης Διδάκτορας Τμ. Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Ρύθµιση του Ασύρµατου Ευρυζωνικού ροµολογητού.

Ρύθµιση του Ασύρµατου Ευρυζωνικού ροµολογητού. Ρύθµιση του Ασύρµατου Ευρυζωνικού ροµολογητού. 1.1 Εκκίνηση και Πρόσβαση Ενεργοποιήστε την εφαρµογή πλοήγησής σας (το browser) και απενεργοποιήστε το proxy ή συµπληρώστε τη διεύθυνση IP αυτού του προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Διαδικτιακές Εφαρμογές Μελέτης Ευχρηστίας»

Θέμα: «Διαδικτιακές Εφαρμογές Μελέτης Ευχρηστίας» Θέμα: «Διαδικτιακές Εφαρμογές Μελέτης Ευχρηστίας» Επιβλέπων: Συρμακέσης Σπύρος e-mail: syrma@teimes.gr τηλ: 26310-XXXXX Στόχος είναι η εκμάθηση εργαλείων ελέγχου ευχρηστίας στο διαδίκτυο. Βιβλιογραφική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 13: : Εφαρμογές νέφους. Καραμαούνας Π. 1

Κεφάλαιο 13: : Εφαρμογές νέφους. Καραμαούνας Π. 1 Κεφάλαιο 13: : Εφαρμογές νέφους Καραμαούνας Π. 1 13.1 Eισαγωγή στις εφαρμογές νέφους Βασικά χαρακτηριστικά: Εξυπηρέτηση κατ απαίτηση: άμεσα και χωρίς καθυστέρηση Ευρεία πρόσβαση στο δίκτυο: προσβάσιμες

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2 ο : Υποδομή Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης

Μάθημα 2 ο : Υποδομή Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης Μάθημα 2 ο : Υποδομή Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 1/43 ΗΛΙΑΣ ΓΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ Σκοπός 2 ου Μαθήματος Να γνωρίσετε: Την τεχνική υποδομή των Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software

Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software Designed by TP-Link Hellas Ltd. Professional Business Unit Επιμέλεια: Βαλάντης Οικονομόπουλος 1 Περιεχόμενα 1.1 Προσδιορισμός της Τοπολογίας του Δικτύου...2 1.2 Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

Αν Ναι, δείτε πως με το λογισμικό axes μπορείτε!

Αν Ναι, δείτε πως με το λογισμικό axes μπορείτε! Θέλετε να μάθετε πως μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις 5250 οθόνες μέσω browser, χωρίς αλλαγή στις υπάρχουσες εφαρμογές και χωρίς εγκατάσταση στον client? Αν Ναι, δείτε πως με το λογισμικό axes μπορείτε!

Διαβάστε περισσότερα