ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΕΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΕΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ"

Transcript

1 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΕΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ β ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΟΣΙΟ

2 Η Επιχειρηµατική Ιδέα Η επιχειρηµατική ιδέα είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε τον επιχειρηµατία. Ξεκινά από την ανεξερεύνητη γνώµη του ότι οι καταναλωτές έχουν µια ανάγκη (ή επιθυµία) και ότι αυτή είναι δυνατό να ικανοποιηθεί µε την παραγωγή και διάθεση ενός συγκεκριµένου προϊόντος ή την παροχή µιας συγκεκριµένης υπηρεσίας που θα καταλήξει σε οικονοµικό όφελος. Η επιχειρηµατική ιδέα είναι µια υπόθεση ότι µια συγκεκριµένη επιχειρηµατική οµάδα έχει την τεχνική και οικονοµική δυνατότητα να παράγει ένα αγαθό ή µια υπηρεσία για το οποίο υπάρχει εκδηλωµένη ζήτηση σε ποσότητα και τιµή, τόση ώστε να υπάρχει διαφορά µεταξύ συνολικού κόστους και συνολικής προσόδου και έτσι να προκύπτει κέρδος. Η επιχειρηµατική ιδέα είναι δυνατό να υλοποιηθεί µε πόρους της επιχειρηµατικής οµάδας. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε η επιχειρηµατική ιδέα είναι αρχικά ανέφικτη ή απορρίπτεται. Εφόσον πρόκειται για επιχειρηµατικές δραστηριότητες του «κοινωνικού τοµέα» το κέρδος µεταφράζεται σε κοινωνική αναγνώριση της οποίας συνέπεια είναι η εκλογή ή ο επαναδιορισµός σε θέσεις της διοίκησης. Η σύνδεση της επιχειρηµατικής ιδέας µε το κέρδος είναι συνυφασµένη µε τον επιχειρηµατικό κίνδυνο. Σε περίπτωση που το αναµενόµενο κέρδος είναι χρηµατικό, ο επιχειρηµατικός κίνδυνος είναι ανάλογος του αναµενόµενου ποσού. Σε περίπτωση δραστηριοτήτων του κοινωνικού τοµέα, µολονότι ο επιχειρηµατικός κίνδυνος είναι περιορισµένος, οι συνέπειές του είναι η αποτυχία και κατ επέκταση η απώλεια της πολιτικής στήριξης, είτε από τους κοµµατικούς οργανισµούς, είτε από το λαό. Η µελέτη της γέννησης της επιχειρηµατικής ιδέας απασχολεί διάφορες επιστηµονικές περιοχές, µεταξύ των οποίων και αυτές που χρησιµοποιούνται από τη διοίκηση των επιχειρήσεων. Οι επιχειρηµατικές ιδέες ανήκουν σε µια από τις δύο γενικές κατηγορίες, µιµητικές ή καινοτόµες, παρά το γεγονός ότι κάθε ολοκληρωµένη επιχειρηµατική ιδέα έχει χαρακτηριστικά που ανήκουν και στις δύο κατηγορίες. Xαρακτηρίζονται από: Μεταφορά σε µια περιοχή µιας επιτυχηµένης επιχειρηµατικής ιδέας από µια άλλη περιοχή. Επανάληψη µιας επιτυχηµένης παραγωγικής διαδικασίας. Αντιγραφή ή αποµίµηση ενός επιτυχηµένου προϊόντος. Μεταφορά σε µια περιοχή µιας επιτυχηµένης εµπορικής πρακτικής.

3 ηµιουργούνται γεννώνται από: Προσφορές των πωλητών του απαραίτητου εξοπλισµού. Παρατήρηση του επιχειρηµατία. Προτάσεις στελεχών που έχουν την τεχνογνωσία και εργάζονται σε επιτυχηµένες επιχειρήσεις µε το ίδιο αντικείµενο, που έχουν σκοπό: Να αποτελέσουν µέλη της επιχειρηµατικής οµάδας, ή την ίδια την επιχειρηµατική οµάδα, ακόµη και µε τη βοήθεια της επιχείρησης από την οποία αποχωρούν (διαδικασία «Εκσφενδόνισης» Spin-Off). Να βελτιώσουν τις αποδοχές τους στη νέα επιχείρηση. Να αλλάξουν γεωγραφικό χώρο εργασίας. Να αλλάξουν περιβάλλον εργασίας. Να ανέλθουν κοινωνικά, αποκτώντας την εικόνα του απαραίτητου ή και ειδικού. Παρατήρηση των επιτυχηµένων επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων άλλων περιοχών. εν είναι µιµητική επιχειρηµατική ιδέα: Η συµµετοχή σε αλυσίδα τυποποιηµένων επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων (Franchising). Η παραγωγή µε άδεια του κατασκευαστή (Licensing). Η συµµετοχή σε κοινή εµπορική ονοµασία (Brand-Name Users). Η συµµετοχή σε κοινή επιχειρηµατική δραστηριότητα (Clusters) Καινοτόµες Επιχειρηµατικές Ιδέες. Οι καινοτόµες επιχειρηµατικές ιδέες µπορεί να είναι τεχνολογικές, εµπορικές, οργανωτικές, χρηµατοδοτικές ή και περιβαλλοντολογικές. Είναι δυνατό να ανήκουν σε όλους τους τοµείς της οικονοµίας, τον πρωτογενή, τη µεταποίηση ή την παροχή υπηρεσιών. Xαρακτηρίζονται από: Προϊόντα των οποίων τα φυσικά χαρακτηριστικά εµφανίζονται για πρώτη φορά. Παραγωγική διαδικασία προϊόντων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά µε τρόπο διαφορετικό από αυτόν που παράγονται ήδη.

4 Επεξεργασία των προϊόντων σε ανώτερο βαθµό, πλησιέστερο στην κατανάλωσή τους (πχ προτηγανισµένες πατάτες). Οργάνωση της επιχειρηµατικής δραστηριότητας κατά τρόπο που δεν έχει προηγουµένως εφαρµοστεί από άλλους. Χρηµατοδότηση της επιχειρηµατικής δραστηριότητας από πηγές που δεν έχουν ξαναχρησιµοποιηθεί για το σκοπό αυτό. Προϊόντα τα οποία ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, παράγονται µε τον ίδιο τρόπο, διατίθενται όµως στους καταναλωτές µε διαφορετικό τρόπο, όπως: Από κανάλια διανοµής που για πρώτη φορά διανέµουν τέτοια προϊόντα (π.χ. η διανοµή ηλεκτρικών συσκευών µε κουπόνια εφηµερίδων, από τα πρακτορεία εφηµερίδων). Από συστήµατα µεταφοράς που δεν έχουν άλλη φορά µεταφέρει τέτοια προϊόντα (πχ η µεταφορά µουσικής µέσα από το διαδίκτυο [Internet]). Σε συσκευασία που δεν έχει χρησιµοποιηθεί άλλη φορά για τέτοια προϊόντα (πχ µακαρόνια σε γυάλινο βάζο). Μονάδες διανοµής που δεν έχουν άλλη φορά χρησιµοποιηθεί (πχ τα χαρτοµάντηλα ένα ένα). Συνδυασµός προϊόντων που δεν έχει χρησιµοποιηθεί εµπορικά άλλη φορά (πχ έπιπλα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές). Προϊόντα που συνδέονται µε την ψυχολογία των καταναλωτών µε διαφορετικό από τον συνηθισµένο τρόπο (πχ σύνδεση της κατανάλωσης της κατανάλωσης απορρυπαντικών και της κοινωνικής εικόνας του καταναλωτή) Προϊόντα ανατρεπτικά των καταναλωτικών συναρτήσεων, δηλαδή τα οποία ανατρέπουν το νόµο της προσφοράς και της ζήτησης (πχ η παραγωγή και διάθεση ακριβότερων προϊόντων επειδή έχουν παραχθεί σε ψυχολογικά επιθυµητό περιβάλλον, όπως οικολογικά, παραδοσιακά ή υψηλής τεχνολογίας) ηµιουργούνται γεννώνται από: Επιχειρηµατίες και υποψήφιοι επιχειρηµατίες, που διερευνούν νέους τρόπους οργάνωσης, χρηµατοδότησης και διανοµής των προϊόντων ή και των υπηρεσιών.

5 Επιστήµονες και ερευνητές που εργάζονται σε επιχειρήσεις και διερευνούν τις δυνατότητες νέων βιοµηχανικών εφαρµογών σε αποδεδειγµένες επιστηµονικές θεωρίες. Επιστήµονες και ερευνητές που εργάζονται σε ερευνητικά κέντρα και διερευνούν τις δυνατότητες εργαστηριακής απόδειξης επιστηµονικών θεωριών, µέσα από τη διεξαγωγή βασικής έρευνας. Τεχνικοί που εργάζονται σε επιχειρήσεις παραγωγής αγαθών ή προσφοράς υπηρεσιών του ίδιου ή συγγενούς κλάδου. Στελέχη επιχειρήσεων που εργάζονται στον τοµέα του Marketing, των πωλήσεων, της χρηµατοδότησης ή και στις διοικητικές υπηρεσίες. Επιστήµονες που διδάσκουν σε Πανεπιστήµια ή και ΤΕΙ και διεξάγουν εφαρµοσµένη έρευνα. Φοιτητές, που στα πλαίσια των σπουδών τους συµµετέχουν και στην έρευνα που διεξάγεται στο εκπαιδευτικό ίδρυµα στο οποίο φοιτούν. Υποψήφιοι διδάκτορες, οι οποίοι στα πλαίσια της εκπόνησης της διδακτορικής τους διατριβής πρέπει να παράγουν και να ανακοινώσουν νέα επιστηµονική γνώση. Νέοι πτυχιούχοι, οι οποίοι επιλέγουν τη σταδιοδροµία στον ιδιωτικό τοµέα της επιχειρηµατικότητας. Οµάδες καθηγητών και φοιτητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι αναζητούν νέους τρόπους επιχειρηµατικής εκµετάλλευσης των επιστηµονικών τους γνώσεων και ικανοτήτων στα πλαίσια της «Ακαδηµαϊκής Εκσφενδόνισης» [Academic Spin-Off]. Μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι βλέπουν ως µόνη διέξοδο την αυταπασχόληση και προσπαθούν να εκµεταλλευτούν τη σωρεία προγραµµάτων επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων που τους υποκινούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Οµάδες εργαζοµένων σε επιχειρήσεις, στα πλαίσια των «Κύκλων Ποιότητας» [Quality Circles] και του «Καταιγισµού Ιδεών» [Brain Storming]. Ειδικές οµάδες εργαζοµένων που συνιστώνται µε σκοπό τη διατύπωση καινοτοµιών. εν είναι καινοτόµα η επιχειρηµατική ιδέα όταν το αντικείµενό της είναι: Η εξάπλωση µιας επιχειρηµατικής δραστηριότητας σε νέες αγορές.

6 Η διαφοροποίηση [Diversification] προϊόντων ή υπηρεσιών, ύστερα από µια έρευνα της αγοράς και προκειµένου να προσαρµοστεί το προϊόν ή υπηρεσία στις νέες προτιµήσεις των καταναλωτών. Η διαφήµιση από διαφηµιστικά µέσα, έστω και αν δεν έχουν χρησιµοποιηθεί άλλοτε για τη διαφήµιση τέτοιων προϊόντων ή υπηρεσιών. Η διαφοροποίηση της πιστωτικής πολιτικής µιας επιχείρησης. Η αναβίωση παραγωγικών ή εµπορικών πρακτικών που έχει εγκαταλειφθεί, ανεξάρτητα από το χρόνο που έχει παρέλθει από την εγκατάλειψή της. Η χρησιµοποίηση νέων, έστω και καινοτόµων, µεθόδων διάδοσης των µηνυµάτων, που η επιχείρηση θεωρεί ως βάση της προσέλκυσης καταναλωτών. Η αλλαγή της πολιτικής της επιχείρησης, σε ότι αφορά τα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητά της στην αγορά (συνδυασµός τιµολόγησης προώθησης ποιοτικών χαρακτηριστικών συσκευασίας υπηρεσιών µετά την πώληση). Η επιλογή άλλου συνδυασµού πολιτικής, που έχει ήδη αποδειχθεί επιτυχηµένος στο παρελθόν, είτε από επιχειρήσεις που είχαν ένα συνολικά επιτυχηµένο, ή αποτυχηµένο, αποτέλεσµα, ανεξάρτητα από τις ενδείξεις που η επιστηµονική ανάλυση καταλήγει. Τα πειστικά εφευρήµατα προς τους άµεσους (τελικούς) ή έµµεσους (χονδρεµπόρους) καταναλωτές, που απευθύνονται, είτε στην ψυχολογική τους εµπλοκή, είτε στη ικανοποίηση της ανάγκης τους να συµµετέχουν στο «συρµό» των συνθηκών και αναµενοµένων εξελίξεων της αγοράς, που αποτελούν την αντίδραση στη µεταβολή, κυρίως όταν αυτή αφορά την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση της θρυαλίδας που είναι ενδεχόµενο και επιθυµητό να προκαλέσει την έκρηξη από την οποία, µια τέτοια µεταβολή, θα προέλθει.

7 Η γενική σειρά την οποία ακολουθεί µια επιχειρηµατική ιδέα είναι: ΓΕΝΝΕΣΗ Ι ΕΩΝ ΙΑΛΟΓΗ ΤΩΝ Ι ΕΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΟΚΙΜΗ ΤΗΣ Ι ΕΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ MARKETING ΕΠΙΧΕΙΡΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΚΙΜΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ Ο καταιγισµός ιδεών, αποτελεί την πλέον επιτυχηµένη, και για το λόγο αυτό και την πλέον προσφιλή, διαδικασία παραγωγής καινοτόµων ιδεών. εν αποτελεί µέθοδο, αλλά διαδικασία από την οποία ελπίζεται να προκύψουν καινοτόµες επιχειρηµατικές ιδέες στις επιχειρήσεις, κυρίως µεγάλες, όπου η παραγωγή των καινοτόµων ιδεών αναµένεται από τους ίδιους τους εργαζόµενους. ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι ΕΩΝ Η διαδικασία παραγωγής ιδεών για την επίλυση ενός προβλήµατος ή για ένα συγκεκριµένο θέµα, περνά από τα εξής στάδια: Το στάδιο προετοιµασίας Σ αυτό το στάδιο πρέπει να γίνουν οι εξής επί µέρους ενέργειες: Καθορισµός του προβλήµατος που θέλουµε να επιλύσουµε. Συλλογή και διερεύνηση των σχετικών πληροφοριών και στοιχείων. Μελέτη και ανάλυση όλων των στοιχείων του προβλήµατος. Το στάδιο εφαρµογής Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου µπαίνει σ ενέργεια η φαντασία για την παραγωγή ιδεών. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να αναζητηθεί η απάντηση σε µια σειρά ερωτήσεων, σκέψεων και συσχετισµών, που ο Α. Osborn προσδιόρισε ως εξής:

8 ιαφορετική Χρησιµότητα. Μπορεί η ιδέα µας να χρησιµοποιηθεί για άλλους σκοπούς; Τι άλλες εφαρµογές µπορεί να έχει αν τροποποιηθεί κατάλληλα; Προσαρµογή. Τι άλλο µοιάζει µ αυτή την ιδέα; Ποια άλλη ιδέα θυµίζει; Υπάρχει κανένα προηγούµενο στην Ιστορία; Τροποποίηση. Μήπως θα έπρεπε να προσδώσουµε µια νέα υφή, ν αλλάξουµε την έννοια, το χρώµα, την κίνηση, τον ήχο, τη διαταγή, τη µορφή, το σχήµα; Τι αλλαγές θα µπορούσαµε να επιφέρουµε; Μεγέθυνση. Τι θα µπορούσαµε να προσφέρουµε; Περισσότερο καιρό; Μεγαλύτερη συχνότητα; Ισχύ; Ύψος; Μήκος; Πάχος; Πρόσθετη αξία; Πρόσθετα συστατικά; ιπλασιασµό; Πολλαπλασιασµό; Υπερβολή; Υποκατάσταση. Ποιος άλλος; Τι άλλο; Άλλα στοιχεία; Άλλα υλικά; Άλλη διαδικασία; Άλλη δύναµη; Άλλος τρόπος αντιµετώπισης; Άλλος τόνος; Ανακατανοµή. Μήπως πρέπει ν αλλάξουµε τα επί µέρους στοιχεία; Άλλο διάγραµµα; Αλλαγή αριθµού; Αναδίπλωση. Αντιστροφή των θετικών παραγόντων. Αντιθέσεις; Αναστροφή; Εναλλαγή των ρόλων; Συγκερασµός. Μήπως έπρεπε να δηµιουργήσουµε ένα καινούργιο κράµα; Συστοιχία; Σύνολο; Μήπως θα έπρεπε να συνενώσουµε τις διάφορες ενότητες ή στόχους; Ή τον τρόπο προσέλκυσης; Ή και τις ίδιες τις ιδέες;

9 Το στάδιο της αξιολόγησης Στο στάδιο αυτό, µε την κρίση αξιολογούµε τις ιδέες που έχουµε παράγει. Τις σταθµίζουµε, εντοπίζουµε τα µειονεκτήµατά τους, τις αναλύουµε και τελικά επιλέγουµε εκείνες που νοµίζουµε ότι ανταποκρίνονται καλύτερα στη λύση του προβλήµατός µας.

10 Ο ΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ Βασική προτεραιότητα της δράσης του Συµβουλευτικού Κέντρου Επιχειρηµατικότητας του Τ.Ε.Ι Πειραιά είναι η εκπόνηση ενός οδηγού επιχειρηµατικού σχεδίου έτσι ώστε οι φορείς επιχειρηµατικών ιδεών να έχουν µια πρώτη γνώση για το τι θα πρέπει να κάνουν έτσι ώστε να στήσουν µια επιχείρηση. Ο οδηγός επιχειρηµατικού σχεδίου(business plan), παρέχει τις βασικές πληροφορίες για το τι χρειάζεται αρχικά να προγραµµατίσει κάποιος που θέλει να προετοιµάσει µια επιχείρηση και αν τελικά µε την σύνταξη του σχεδίου αυτού προκύπτει ότι η λειτουργία της επιχείρησης θα είναι βιώσιµη και ανταγωνιστική στην αγορά.

11 10 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ Εκκίνηση: τι σχεδιάζετε; Γιατί; 1. καθορίστε τις επιχειρηµατικές σας δραστηριότητες 2. Καθορίστε την τρέχουσα κατάσταση της επιχείρησης 3. Καθορίστε την εξωτερική αγορά, τον ανταγωνισµό και την τοποθέτηση σας στη αγορά 4. Καθορίστε τους βασικούς σας στόχους 5. Αναπτύξτε στρατηγική για την επίτευξη των στόχων αυτών 6. Εντοπίστε τους κινδύνους και τις ευκαιρίες 7. Αναπτύξτε στρατηγική για τον περιορισµό των κινδύνων και την εκµετάλλευση των ευκαιριών 8. ιαµορφώστε τις στρατηγικές σε αποτελεσµατικό σχέδιο 9.Προβάλλετε δαπάνες, κέρδη, ταµειακή ροή 10. Ολοκληρώσετε το σχέδιο

12 ΕΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ Αφού καταλήξουµε στο σχέδιο πρέπει να το καταγράψουµε. Ο σχεδιασµός της σύνταξης του σχεδίου θεωρείται ότι είναι σχεδόν εξίσου σηµαντικός µε τον καθαυτό επιχειρηµατικό σχεδιασµό. Το επιχειρηµατικό σχέδιο πρέπει να είναι ακριβές και ευανάγνωστο αλλά και όσο το δυνατόν µικρότερο. Η έκταση του πρέπει να κυµαίνεται από σελίδες, ανάλογα µε την πολυπλοκότητα της εταιρίας, προφανώς όµως είναι δύσκολο να περιορίσουµε το σχέδιο στο ιδανικό µέγεθος καθώς υπάρχουν τόσα πολλά που θέλουµε να πούµε όταν περιγράφουµε µια επιχείρηση. Πρέπει να δώσουµε την τεκµηρίωση και τις πληροφορίες που χρειάζονται οι αναγνώστες µας, έτσι ώστε να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις ή να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες. Μερικές φορές πρέπει να τους δίνουµε κάτι παραπάνω από το ελάχιστο για να δείξουµε ότι έχουµε κάνει σωστό σχεδιασµό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις πρέπει να κρατάµε και κάτι για τον εαυτό µας, ώστε να δίνουµε την εντύπωση ότι ξέρουµε περισσότερα από όσα γράφουµε. Η λύση είναι να συµπεριλάβουµε όλες τις πληροφορίες, χωρισµένες σε ενότητες ώστε να µη χρειάζεται να διαβαστεί ολόκληρο. Προσδιορίζουµε τι πρέπει να µάθει ο αναγνώστης, τι είναι εντελώς απαραίτητο για το σχέδιο και µετά το τεκµηριώνουµε µε την µεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Βάζουµε πολλές και σαφείς επικεφαλίδες, στη συνέχεια περιλήψεις και στο τέλος τις λεπτοµέρειες. Έτσι, ο αναγνώστης µπορεί να είναι επιλεκτικός και να προχωρήσει στις λεπτοµέρειες µόνο σε θέµατα που τον αφορούν ειδικά.

13 ΕΚΑ ΒΗΜΑΤΑ 1. Αρχίστε µε τα αναπόφευκτα προκαταρκτικά ( περιεχόµενα, ευχαριστίες, ορισµοί ). 2. Κάντε µια περίληψη ( αυτό που λέµε executive summary ). 3. Ετοιµάστε το σκηνικό περιγράφοντας την επιχείρηση. 4. Εξετάστε την αγορά, τον ανταγωνισµό και την τοποθέτηση σας στην αγορά. 5. Εξηγήστε το όραµα, την αποστολή και τους στόχους σας. 6. Περιγράψτε την στρατηγική σας. 7. Εξηγήστε τα σχέδια σας για την ανάπτυξη των προϊόντων και/ή των υπηρεσιών σας. 8. Περιγράψετε τις χρηµατοοικονοµικές προβολές σας. 9. Επισηµάνετε τους κινδύνους και τις ευκαιρίες. 10. Καταλήξτε σε ένα συµπέρασµα. Το επιχειρηµατικό σχέδιο αποτελεί το πρώτο και µερικές φορές το µοναδικό έγγραφο κείµενο που παρουσιάζει ολοκληρωµένα την επενδυτική πρόταση, γι' αυτό πρέπει να είναι ρεαλιστικό και εφικτό, ολοκληρωµένο, σύντοµο, κατανοητό και να αιχµαλωτίζει το ενδιαφέρον του επενδυτή-χρηµατοδότη. Το επιχειρηµατικό σχέδιο παρουσιάζεται πολύ συνοπτικά στον επενδυτή - χρηµατοδότη, αλλά συνοδεύεται από αναλυτικούς πίνακες, παραρτήµατα κλπ., στα οποία µπορεί αυτός να ανατρέξει για περισσότερη ενηµέρωση ή επιβεβαίωση κάποιων στοιχείων. Ένα επιχειρηµατικό πρόγραµµα περιλαµβάνει απαραίτητα τις ακόλουθες ενότητες: 1. Περίληψη Σε αυτήν εξηγείται ο σκοπός του σχεδίου, ποιοι το συνέταξαν, το επίπεδο ευθύνης και αξιοπιστίας τους και τέλος αναλυτικά οι υποθέσεις που έλαβαν υπόψη τους και προχώρησαν στην σύνταξη του επιχειρηµατικού σχεδίου. Κατόπιν περιγράφεται πολύ σύντοµα η εταιρεία (τυχόν εµπειρία που διαθέτει), τα προϊόντα που παράγει, οι αγορές στις οποίες προσβλέπει. Επίσης γίνεται µια συνοπτική παρουσίαση των διευθυντικών στελεχών της επιχείρησης, περιγράφεται σύντοµα το προτεινόµενο σχέδιο και οι στόχοι του, γίνεται µια περίληψη των κυριοτέρων σηµείων των αναµενόµενων µεγεθών και αποδόσεων και αυτά χρονοδροµούνται (ετήσιες πωλήσεις, καθαρά κέρδη για τα πρώτα πέντε χρόνια, IRR, NPV). Τέλος χρονοδροµούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται και ο τρόπος που προτείνεται να χρησιµοποιηθούν.

14 2. Κύριο µέρος 2.1 Ιστορικό της εταιρίας Σε αυτό αναφέρεται η ηµεροµηνία που ξεκίνησε η υπάρχουσα δραστηριότητα (αν υπήρχε), η ανάπτυξή της, ιστορικά στοιχεία, ισολογισµοί τελευταίων ετών, το λογιστικό της σχέδιο, εκθέσεις ορκωτών λογιστών και εσωτερικού ελέγχου, η σηµερινή της χρηµατοδότηση, καθώς και οι µέτοχοι και διευθυντές της εταιρίας. 2.2 Πληροφορίες για τα προϊόντα Περιλαµβάνει κατηγορίες προϊόντων και περιγραφή τους, µοναδικότητα των προϊόντων και εφαρµογές τους, τεχνολογία που εφαρµόζεται και πως έχει κατοχυρωθεί, µελλοντικές εξελίξεις, και ποια είναι τα οφέλη των προϊόντων για τους καταναλωτές. 2.3 Πληροφορίες για την αγορά των προϊόντων & το ανταγωνιστικό τοπίο Έρευνα για τις υπάρχουσες και προβλεπόµενες αγορές σε σχέση και µε τη θέση της επιχείρησης στην αγορά Εξάρτηση της επιχείρησης ή µη από τρίτους Υπάρχοντες ή προβλεπόµενοι πελάτες, κατανοµή τους µε βάση γεωγραφικά και άλλα κριτήρια (segmentation), µερίδια αγοράς της εταιρίας Αγοραστικά πρότυπα των πελατών Υπάρχων ή µελλοντικός ανταγωνισµός (ισχυρά-ασθενή σηµεία, οµοιότητες, τρόποι αντίδρασης, ευκολία/δυσκολία εισόδου νέων ανταγωνιστών) Τεχνικές και πολιτική Marketing, τρόποι και ρυθµοί διείσδυσης της επιχείρησης ίκτυα πωλήσεων - διαθέσεως (απ' ευθείας ή µέσω αντιπροσώπων, αποκλειστικών ή µη) Τιµολόγηση των προϊόντων µε βάση τη χρησιµότητα αυτών στον καταναλωτή και στόχο την µεγιστοποίηση του κέρδους Τιµολογιακή και πιστωτική πολιτική της εταιρίας, Μελλοντικές εξελίξεις (απαραίτητες - επιθυµητές) Προτάσεις για έρευνα και ανάπτυξη των προϊόντων, προοπτικές ανάπτυξης Υπάρχει δυνατότητα διατήρησης των συγκριτικών πλεονεκτηµάτων της επιχείρησης έναντι των ανταγωνιστών της;

15 2.4 Τεχνικό µέρος και παραγωγική διαδικασία Επεξήγηση της παραγωγικής διαδικασίας Πηγές εξασφάλισης των πρώτων και βοηθητικών υλών Τεχνολογία, διάταξη των µηχανηµάτων και της ροής παραγωγής Χρησιµοποίηση υπεργολάβων (σε ποια µέρη του προϊόντος; µε τι κόστος; υπάρχουν συµφωνίες;) Προσδιορισµός των δαπανών παραγωγής σε διάφορα επίπεδα παραγωγής Ποιοτικός έλεγχος Αναφορά σε όλους τους κανονισµούς και τις απαιτούµενες άδειες ή διαδικασίες που απαιτούνται σε Εθνικό ή Κοινοτικό επίπεδο για την πώληση των προϊόντων 2.5 ιοίκηση Περιλαµβάνει το οργανόγραµµα της επιχείρησης, περιγραφές νευραλγικών θέσεων, τα βιογραφικά σηµειώµατα των σηµαντικών στελεχών της επιχείρησης καθώς και όρους απασχόλησής τους. Περιγράφει τις συνολικές ανάγκες σε προσωπικό ανά κατηγορία, ανάγκες για εκπαίδευση προσωπικού, και προτεινόµενους όρους απασχόλησης του εργατουπαλληλικού προσωπικού. 2.6 Οικονοµική ανάλυση Προβλέψεις για την επόµενη πενταετία για κύκλο εργασιών, καθαρά κέρδη, cash flows, προβλεπόµενοι ισολογισµοί, προβλεπόµενο χρηµατοδοτικό σχήµα και νεκρό σηµείο του κύκλου εργασιών. 2.7 Συνολική απαιτούµενη επένδυση Εδώ περιγράφονται µε λεπτοµέρεια τα βασικά στοιχεία της επένδυσης, χρόνος κατασκευαστικής περιόδου, χρόνος λειτουργίας της µονάδας, ληφθείσες προσφορές και συγκριτικοί πίνακες, κόστος εγκατάστασης, προλειτουργικές δαπάνες, ανάγκες σε κεφάλαια κινήσεως κλπ. 2.8 Απαιτούµενα κεφάλαια Εδώ παρουσιάζονται και χρονοδροµούνται τα απαραίτητα κεφάλαια (κατά στάδια ή όλα από την αρχή), περιγράφονται λεπτοµερώς οι πηγές άντλησης των κεφαλαίων και αναφέρεται εάν υπάρχουν διαθέσιµες εγγυήσεις. Εκτιµώνται η καθαρή παρούσα αξία (Net Present Value, NPV) και ο εσωτερικός βαθµός απόδοσης (Internal Rate of Return, IRR) των αναµενόµενων

16 αποδόσεων. Γίνεται η αξιολόγηση και ο έλεγχος του βαθµού αβεβαιότητας της αποδοτικότας της επένδυσης (ανάλυση νεκρού σηµείου, ανάλυση ευαισθησίας) όταν µεταβάλλονται βασικές παράµετροι που είχαµε αρχικά εκτιµήσει (βασικές υποθέσεις). 3. Συµπεράσµατα και Στρατηγικοί στόχοι της επιχείρησης Το επιχειρηµατικό πρόγραµµα κλείνει µε την εξαγωγή συµπερασµάτων και παρουσίαση των στρατηγικών στόχων της επιχείρησης καθ' όλη της διάρκεια της οικονοµικής ζωής της µονάδας.

17 ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1. ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Είναι απαραίτητο να υπάρχει µία ξεκάθαρη παρουσίαση των δραστηριοτήτων του συνεταιρισµού. Η περιγραφή της επιχείρησης είναι ο εταιρικός στόχος και θα πρέπει να προσφέρει τις παρακάτω πληροφορίες: Ποιοι είµαστε Τι σκοπεύουµε να προσφέρουµε Τις ανάγκες ποιας αγοράς σκοπεύουµε να καλύψουµε Γιατί η επιχειρηµατική ιδέα µας είναι βιώσιµη Πολλές φορές οι επιχειρηµατίες κάνουν το λάθος να λειτουργούν χωρίς εταιρικό στόχο, πράγµα που επηρεάζει την δυνατότητα της εταιρείας να αναπτυχθεί και να κερδοφορήσει. Μία οργανωµένη και κατανοητή περιγραφή της επιχείρησης βοηθάει στην επίτευξη συγκεκριµένων στόχων καθώς επίσης και στην σωστή παρουσίαση της επιχείρησης σε επενδυτές και µέσα µαζικής ενηµέρωσης. Η παρουσίαση της επιχείρησης πρέπει να περιλαµβάνει: 1.1 Σύντοµη παρουσίαση της ευρύτερης αγοράς στην οποία προτίθεστε να δραστηριοποιηθείτε. Σκοπός είναι να αναλυθεί η αγορά και οι ευκαιρίες που προσφέρει για µακροπρόθεσµη ανάπτυξη. Ταυτόχρονα µε αυτή την παρουσίαση δίνεται η δυνατότητα να φανεί η θέση που µπορεί να καταλάβει η επιχείρηση σας στη συγκεκριµένη αγορά. Πρέπει να παρουσιασθεί η παρούσα κατάσταση της αγοράς αλλά και οι δυνατότητες της για µελλοντική ανάπτυξη. Επίσης θα πρέπει να αναλυθούν οι διάφορες κατηγορίες της αγοράς και πιο συγκεκριµένα οι πιθανές επιδράσεις που µπορεί να έχουν στην δικιά σας επιχείρηση. Είναι σηµαντικό να συµπεριλάβετε τα νέα προϊόντα και τις εξελίξεις της αγοράς που πιθανόν να βλάψουν ή να ωφελήσουν την επιχείρηση σας. Τέλος, πρέπει να παρουσιάσετε τις εθνικές ή οικονοµικές τάσεις και παράγοντες που θα επηρεάσουν την ανάπτυξη της επιχείρησης σας (νέοι αναπτυξιακοί νόµοι, ευνοϊκές χρηµατοδοτήσεις για νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τοµέα του περιβάλλοντος κ.α)

18 Οι πληροφορίες που θα χρησιµοποιηθούν για την παρουσίαση της αγοράς πρέπει να είναι έγκυρες και να αναφέρονται στην παρούσα κατάσταση. εν πρέπει να χρησιµοποιηθεί µόνο µία πηγή πληροφοριών. Πληροφορίες µπορούν να συγκεντρωθούν από κυβερνητικούς φορείς, οικονοµικά έντυπα, ενώσεις σωµατεία, επιχειρηµατικές µελέτες και έρευνες πανεπιστηµίων. Σε µερικές περιπτώσεις η συγκέντρωση πρωτογενών στοιχείων από συνεντεύξεις µε πελάτες και προµηθευτές βοηθάει στο να σχηµατιστεί µία ξεκάθαρη εικόνα του τι ζητάει η αγορά και πως δραστηριοποιούνται οι ανταγωνιστές. 1.2 Περιγραφή της Επιχείρησης σας Είναι απαραίτητο να δηλώσετε µε µία ή δυο προτάσεις τον σκοπό της επιχείρησης σας και σε ποιόν απευθύνονται οι υπηρεσίες/ προϊόντα σας. Αυτό θα αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο και το όραµα της επιχείρησης που θα είναι και ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο θα αναπτυχθούν όλα. Μία ξεκάθαρη περιγραφή δείχνει αποφασιστικότητα. Με βάση αυτή την δήλωση µπορείτε να προχωρήσετε σε µία πιο λεπτοµερή περιγραφή της επιχείρησης σας. Πρέπει να δώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες στα ακόλουθα θέµατα: Τι είδους επιχείρηση θα είναι; (π.χ Χονδρικού - Λιανικού Εµπορίου, Βιοτεχνία, Κατασκευαστική Εταιρεία, Προσφοράς Υπηρεσιών;) Πότε ιδρύθηκε; Είναι υπάρχουσα ή νεοσύστατη επιχείρηση; Ποια είναι η νοµική της υπόσταση; (π.χ Α.Ε, Ο.Ε, Ε.Π.Ε, Συνεταιρισµός;) Ποιοι είναι οι εταίροι και τι γνώσεις / εµπειρίες προσφέρουν στην επιχείρηση; Ποια αγορά θα καλύψει; Ποιοι θα είναι οι πελάτες της; Πώς θα πωλούνται τα προϊόντα/ υπηρεσίες της; Ποιες δοµές υποστήριξης λειτουργίας θα αναπτυχθούν; (π.χ Τµήµα µηχανογράφησης, Εξυπηρέτησης πελατών, Μάρκετινγκ, Προώθηση πωλήσεων;) 1.3. Περιγραφή των Προϊόντων/ Υπηρεσιών σας Περιγράψτε τα προϊόντα/υπηρεσίες σας µε ιδιαίτερη έµφαση στον τρόπο που θα χρησιµοποιηθούν. ώστε συγκεκριµένες λεπτοµέρειες σχετικά µε το τι προσφέρεται και τις δυνατότητες εκµετάλλευσης τους από τους πελάτες σας,. Συγκεκριµένα περιγράψτε:

19 Τι προϊόντα / υπηρεσίες πουλάτε, Πως θα ωφεληθούν οι πελάτες σας από τα προϊόντα / υπηρεσίες σας, Ποια είναι η διαφοροποίηση των δικών σας προϊόντων / υπηρεσιών από τα υπόλοιπα της αγοράς ( το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτηµα). Πρέπει να παρουσιάσετε τους λόγους για τους οποίους τα προϊόντα / υπηρεσίες σας θα είναι επιτυχηµένα στην αγορά. Ειδικά εάν επιδιώκετε χρηµατοδοτήσεις αυτό το κοµµάτι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Επικεντρωθείτε στους παράγοντες επιτυχίας σας. Τονίστε τα δυνατά σας σηµεία και προβάλλετε επιχειρήµατα σχετικά µε την άρτια οργάνωση της επιχείρησης, την χρήση τεχνολογικού εξοπλισµού υψηλής ποιότητας, την σύγχρονη ανάπτυξη της αγοράς, την διαφοροποίηση των προϊόντων / υπηρεσιών σας σε θέµατα ποιότητας και τιµής από τους ανταγωνιστές σας. Αποφύγετε τις αναφορές σε γενικούς στόχους και εξηγείστε τις µεθόδους που σκοπεύετε να χρησιµοποιήσετε για να ξεχωρίσετε. 2. ΑΓΟΡΑ 2.1. Περιγραφή τοποθέτησης Επιχείρησης στην Αγορά Η τοποθέτηση στην αγορά αποτελεί την ταυτότητα της επιχείρησης. Πως τα προϊόντα / υπηρεσίες σας θα σταθούν στην αγορά σε σχέση µε τους ανταγωνιστές σας. Για να ξεκαθαρίσετε την θέση σας στην αγορά πρέπει να γνωρίζετε την θέση των ανταγωνιστών σας και τις προτιµήσεις των πελατών σας. Με τα στοιχεία αυτά θα µπορέσετε να κατανοήσετε τι προσφέρουν οι ανταγωνιστές σας, ποια είναι τα δυνατά και αδύνατα σηµεία τους και τελικά να κατανοήσετε πως µπορείτε να διαφοροποιηθείτε µέσα στην αγορά. Αναπτύξτε την τοποθέτηση σας απαντώντας σε µερικά ερωτήµατα: Τι είναι ξεχωριστό στα προϊόντα / υπηρεσίες σας; Ποιες ανάγκες των πελατών σας µπορείτε να καλύψετε; Πως θα θέλατε να αντιλαµβάνεται η αγορά τα προϊόντα / υπηρεσίες σας; Πως τοποθετούνται οι πελάτες σας στην αγορά; Μπορείτε να ερευνήσετε για τους ανταγωνιστές σας κάνοντας επισκέψεις στην επιχείρηση τους ή ρωτώντας για τα προϊόντα / υπηρεσίες τους ώστε να µάθετε τι προσφέρουν και πόσο κοστίζουν. Προσπαθήστε να καλύψετε τοµείς σχετικά µε την διανοµή, τιµολόγηση, ποιότητα ώστε να µπορείτε να διαγνώσετε δυνατά και αδύνατα σηµεία των ανταγωνιστών σας.

20 Σηµαντικό είναι να κατανοήσετε τις συνήθεις πρακτικές της αγοράς, όπως τιµολόγηση, διανοµή, χρέωση κλπ. Πληροφορίες σχετικά µε αυτές τις πρακτικές είναι συνήθως διαθέσιµες από τα σωµατεία ενώσεις του κλάδου, τα επιµελητήρια, και τους κυβερνητικούς φορείς που ασχολούνται µε την επιχειρηµατικότητα Το Αγοραστικό Κοινό στο οποίο απευθύνεστε Σε αυτό το τµήµα θα αναπτύξετε τα επιχειρήµατα σας προς πιθανούς επενδυτές, εταίρους ότι η επιχείρηση έχει την δυνατότητα να καλύψει αρκετούς πελάτες σε µία αναπτυσσόµενη αγορά, και µπορεί να αποφέρει σηµαντικές πωλήσεις παρά τον υπάρχοντα ανταγωνισµό. Το τµήµα αυτό της µελέτης βιωσιµότητας πρέπει να δείξει το του υπάρχοντος αγοραστικού κοινού και τις τάσεις του και απαιτεί εκτεταµένη έρευνα Μέγεθος Αγοράς Στόχου / Τάσεις Το τµήµα αυτό αναλύει το συνολικό µέγεθος του αγοραστικού κοινού. Τέτοια χρήσιµα στοιχεία είναι συνήθως αποτελέσµατα ερευνών αγοράς. Μπορείτε να ψάξετε σε οικονοµικά περιοδικά ή έντυπα που ασχολούνται µε τον κλάδο που επιθυµείτε να δραστηριοποιηθείτε για να βρείτε στοιχεία. Συνδυάστε τα στοιχεία ώστε να δείξετε την υπάρχουσα κατάσταση και τις δυνατότητες ανάπτυξης. Στη συνέχεια σχολιάστε παράγοντες και τάσεις της αγοράς, κοινωνικό-οικονοµικές αλλαγές, κυβερνητικές πολιτικές που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την ανάπτυξη του αγοραστικού κοινού Αγοραστικό κοινό Πελάτες Περιγράψτε το αγοραστικό κοινό στο οποίο στοχεύουν τα προϊόντα / υπηρεσίες σας. Αναφερθείτε στο προφίλ του αγοραστικού κοινού που επιθυµείτε να αποκτήσετε. Προσπαθήστε να γίνετε συγκεκριµένοι στο ποιοι θα είναι οι πελάτες σας και αποφύγετε γενικές περιγραφές όπως "όλοι όσοι θέλουν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο". Συνδυάστε τις δικές σας προσδοκίες µε µελέτες έρευνες που προσφέρουν στοιχεία σχετικά µε τις τάσεις του αγοραστικού κοινού, τις απαιτήσεις του σε σχέση µε τα προϊόντα / υπηρεσίες σας, την συχνότητα ζήτησης των προϊόντων / υπηρεσιών σας κ.α Επίσης αναφερθείτε στην γεωγραφική περιοχή στην οποία σκοπεύετε να προσφέρεται τις προϊόντα / υπηρεσίες σας.

21 2.2.3 Ανταγωνισµός Στο τµήµα αυτό αναφερθείτε στο θέση που λαµβάνεται µέσα στην ανταγωνιστική αγορά µε τα προϊόντα / υπηρεσίες σας. Παρουσιάζοντας την επιχείρηση σας σε σχέση µε τους ανταγωνιστές σας δείχνει ότι κατανοείτε την αγορά και είστε έτοιµοι να αντιµετωπίσετε πιθανά εµπόδια στην ανάπτυξη της. Κάντε µία µικρή παρουσίαση των κύριων ανταγωνιστών σας. Εάν µπορείτε συµπεριλάβετε και τις ετήσιες πωλήσεις τους και το µερίδιο αγοράς που κατέχουν. Ταυτόχρονα αναπτύξτε κάποια προσωπικά σχόλια σχετικά µε το εάν καλύπτουν επιτυχώς ή όχι τις ανάγκες των πελατών τους. Οι απόψεις σας πρέπει να είναι εµπεριστατωµένες και όχι τυχαίες. Με βάση αυτά τα σχόλια µπορείτε να επιχειρηµατολογήσετε για την διεκδίκηση µεριδίου της αγοράς από την επιχείρηση σας. Είναι σηµαντικό µέσα από αυτή την διαδικασία να αναγνωρίσετε τους πραγµατικούς ανταγωνιστές σας. είτε ποιοι τοµείς είναι τα δυνατά και αδύνατα σηµεία της επιχείρησης σας και των ανταγωνιστών σας. Ερωτήµατα που πρέπει να απαντήσετε: ποιος προσφέρει τις καλύτερες τιµές; ποιος προσφέρει καλύτερη ποιότητα; ποιος έχει το µεγαλύτερο µερίδιο της αγοράς; γιατί κάποιες εταιρείες εισήχθησαν ή αποσύρθηκαν από την αγορά; Μάθετε από τα λάθη ή τις επιτυχίες των ανταγωνιστών σας. Βρείτε την αιτία για την οποία προτιµούν οι πελάτες τους ανταγωνιστές σας (λόγω των χαµηλών τιµών, της υψηλής ποιότητας, της καλής εξυπηρέτησης;) 3. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Αναφερθείτε στην διοικητική οργάνωση της επιχείρησης και τις ανάγκες προσωπικού για την σωστή λειτουργία και απόδοση. Σε αυτό το κεφάλαιο πρέπει να παρουσιασθεί η σύνθεση της διοίκησης και της στελέχωσης των τµηµάτων που είναι απαραίτητα για την λειτουργία της επιχείρησης. Αναπτύξτε το θέµα της στελέχωσης ανά τµήµα και δίνοντας πληροφορίες για τα απαραίτητα προσόντα κάθε υπαλλήλου και της αρµοδιότητες που καλείται να αναλάβει. Η χρήση ενός οργανογράµµατος θα βοηθήσει στην καλύτερη διάγνωση αναγκών της επιχείρησης. Χρησιµοποιήστε το παρακάτω παράδειγµα:

22 Προσαρµόστε το οργανόγραµµα στις ανάγκες της επιχείρησης σας. Είναι αναγκαίο να έχετε ήδη προσδιορίσει τις δραστηριότητες της επιχείρησης σας έτσι ώστε να ξέρετε τις εργασίες που πρέπει να εκτελείται. Προσπαθήστε να αναλύσετε σε βάθος όλες τις ανάγκες της επιχείρησης για να µπορέσετε να έχετε µία πραγµατική εικόνα του προσωπικού που θα απασχολήσετε. Στη συνέχεια µπορείτε να σχεδιάσετε την περιγραφή εργασίας κάθε υπαλλήλου, η οποία θα σας διευκολύνει στην καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης. Η περιγραφή εργασίας περιλαµβάνει τις αρµοδιότητες της θέσης εργασίας και τα προσόντα που πρέπει να έχει ο υποψήφιος υπάλληλος. 4. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Στο τµήµα αυτό της µελέτης πρέπει να αναλυθεί η βιωσιµότητα της επιχείρησης σύµφωνα µε τις δραστηριότητες που σκοπεύει να αναπτύξει. Συγκεκριµένα θα πρέπει να αναλυθούν τα εξής: -Υπολογισµός Παγίων Στοιχείων - Κόστος Ίδρυσης Επιχείρησης (δαπάνες ίδρυσης, σχεδιασµού, κ.λ.π) - Κόστος Παγίων Επενδυτικών Στοιχείων Επιχείρησης (δαπάνες εξοπλισµού για λειτουργία της επιχείρησης)

23 Υπολογισµός Κόστους Λειτουργίας της Επιχείρησης - Λειτουργικά Έξοδα (δαπάνες ηλεκτρικού, φωτισµού, επικοινωνιών) - Μισθοί και επιβαρύνσεις προσωπικού - Άλλες δαπάνες (έξοδα προβολής, διοικητικά έξοδα) Υπολογισµό Αναγκαίων Κεφαλαίων - Κεφάλαιο για Αγορά Εξοπλισµού - Κεφάλαιο Κίνησης - Πηγές Χρηµατοδότησης Έσοδα της Επιχείρησης Βιωσιµότητα της Επιχείρησης 4.1 Υπολογισµός Παγίων Στοιχείων Στο τµήµα αυτό θα παρουσιασθούν τα παρακάτω : Ο τόπος εγκατάστασης της επιχείρησης. Αυτό θα περιλαµβάνει την γεωγραφική τοποθεσία που επιλέχθηκε, την χωροταξική περιγραφή των εγκαταστάσεων (m², αριθµός γραφείων / αποθηκών κ.λ.π). Επίσης είναι χρήσιµο να αιτιολογηθεί η επιλογή του συγκεκριµένου χώρου βάσει ανταγωνιστικών πλεονεκτηµάτων που προσφέρει στην επιχείρηση (φθηνότερο ενοίκιο, στρατηγική θέση στην αγορά, καταλληλότητα χώρων κ.α) Ο εξοπλισµός που είναι απαραίτητο να αγοράσει η επιχείρηση για τις ανάγκες λειτουργίας της. Τα έξοδα ίδρυσης της Επιχείρησης. Εδώ πρέπει να συµπεριληφθούν ιδρυτικές και προλειτουργικές δαπάνες όπως εγγραφή σε Επιµελητήρια, έναρξη στην Εφορία κ.α Άλλα έξοδα της Επιχείρησης. Τέτοια έξοδα µπορεί να είναι δαπάνες τηλεφωνικής σύνδεσης, σύνδεσης µε την ΕΗ, δηµιουργία λογότυπου και διαφηµιστικού τρίπτυχου κ.α Απρόβλεπτα έξοδα Επιχείρησης. Πρέπει να γίνει πρόβλεψη για έκτακτα έξοδα που θα προκύψουν κατά την ίδρυση της επιχείρησης. Αυτό το ποσό αποτελεί περίπου το 5% των συνολικών δαπανών παγίων στοιχείων.

24 Αποσβέσεις. Αναλυτική παρουσίαση των αποσβέσεων των παγίων στοιχείων κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της επιχείρησης Χρηµατοδότηση Παγίων Στοιχείων Επιχείρησης Αναφερθείτε στις χρηµατοδοτήσεις τις οποίες µπορεί να εκµεταλλευτεί η επιχείρηση σας από κυβερνητικούς φορείς όπως ο ΟΑΕ, ο ΕΟΜΜΕΧ και το Υπουργείο Ανάπτυξης καθώς επίσης και Ευρωπαϊκά Προγράµµατα Χρηµατοδότησης Νέων Επιχειρήσεων. Επίσης παρουσιάστε και την δυνατότητα χρηµατοδότησης από ίδιους πόρους. Εάν έχετε εξασφαλίσει την χρηµατοδότηση των παγίων στοιχείων σας δείξτε την αναλογία εξωτερικής χρηµατοδότησης και ίδιων πόρων. Στη συνέχεια δείξτε τις δαπάνες σας χρησιµοποιώντας τον παρακάτω πίνακα: Είδος απανών Παγίων Στοιχείων απάνες Ίδρυσης Επιχείρησης απάνες Εξοπλισµού Άλλες απάνες Απρόβλεπτα Σύνολο απανών Αποσβέσεις Ποσό Τέλος, αναλύστε την χρήση των χρηµατοδοτήσεων για την κάλυψη των δαπανών. Πρέπει να καλύψετε τις δαπάνες µε την χρηµατοδότηση από εξωτερικούς φορείς και από ίδιους πόρους. Αυτό δείχνει την ικανότητα της επιχείρησης να ξεκινήσει κατά την ίδρυση της. Πρέπει να έχετε µία ολοκληρωµένη εικόνα των δυνατοτήτων χρηµατοδότησης της επιχείρησης σας για να προβάλλετε την βιωσιµότητα της επιχειρηµατικής σας ιδέας Υπολογισµός Κόστους Λειτουργίας Το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης υπολογίζεται από τις παρακάτω κατηγορίες εξόδων δαπανών: Αµοιβές Προσωπικού

25 Χρησιµοποιώντας τις πληροφορίες σχετικά µε το προσωπικό που χρειάζεται η επιχείρηση για την λειτουργία της µπορούµε να υπολογίσουµε τις αµοιβές τους. Είναι απαραίτητο να αναφερθεί η βάση µε την οποία υπολογίζονται οι µισθοί του προσωπικού. Για τον σκοπό αυτό χρησιµοποιούνται οι συλλογικές συµβάσεις εργασίας βάσει των οποίων υπολογίζεται ο προβλεπόµενος µισθός ανά κατηγορία εργαζοµένων και οι προβλεπόµενες εργοδοτικές εισφορές και επιβαρύνσεις (δώρα, επίδοµα αδείας). Για παράδειγµα, οι µισθοί θα υπολογίζονταν ως εξής; Υπεύθυνος Πωλήσεων Μηνιαίος Μισθός: 1000,00 ευρώ 1000,00 ευρώ Χ 14 µήνες = 14000,00 ευρώ Εργοδοτικές Εισφορές 28,6 % 14000,00 ευρώ Χ 28,96% = 4054,40 ευρώ Γραµµατέας Μηνιαίος Μισθός: 600,00 ευρώ. 600,00 ευρώ Χ 14 µήνες = 8400 ευρώ Εργοδοτικές Εισφορές 28,6 % 8400,00 ευρώ Χ 28,96% = 2432,64 ευρώ Με το ίδιο σκεπτικό θα υπολογισθούν όλοι οι µισθοί του Μόνιµου προσωπικού. Για τους εργαζόµενους µερικής απασχόλησης δεν ισχύουν οι εργοδοτικές εισφορές και επιβαρύνσεις. Ο υπολογισµός των αµοιβών προσωπικού θα υπολογισθεί για ένα διάστηµα πέντε (5) χρόνων. Κάθε χρόνο θα πρέπει να υπολογίζεται µία νόµιµη αύξηση. Παράδειγµα: Ετήσιες Συνολικές Αµοιβές Προσωπικού κατά τον πρώτο χρόνο: 42553,1915 ευρώ Ετήσια Προσαύξηση: 5% Έτος Σύνολο Αµοιβών Προσωπικού 1 ο Έτος 42553,1915 ευρώ 2 ο Έτος 44680,8511 ευρώ 3 ο Έτος 46914,8936 ευρώ 4 ο Έτος 49260,6368 ευρώ 5 ο Έτος 51723,6683 ευρώ

26 απάνες Ενοικίου Με τον ίδιο τρόπο υπολογίζονται οι δαπάνες ενοικίου. Εάν υποθέσουµε ότι το µηνιαίο ποσό ενοικίου είναι 530,00 ευρώ, η ετήσια δαπάνη ενοικίου θα είναι: 530,00 ευρώ Χ 12 µήνες = 6360,00 ευρώ Τα ενοίκια µπορεί να επιβαρύνθούν βάσει νόµου µε αύξηση έως και 10 % ετησίως. Παράδειγµα: Συνολικές απάνες Ενοικίου: 6360,00 ευρώ Έστω Ετήσια Προσαύξηση: 10% Έτος Σύνολο απανών Ενοικίου 1 ο Έτος 6360,00 ευρώ 2 ο Έτος 6973,00 ευρώ 3 ο Έτος 7670,00ευρώ 4 ο Έτος 8437,00 ευρώ 5 ο Έτος 9281,00 ευρώ απάνες Ύδρευσης Φωτισµού Είναι απαραίτητο να βασιστείτε σε κάποιους υπολογισµούς για τις δαπάνες Ύδρευσης Φωτισµού. Οι δαπάνες Ύδρευσης υπολογίζονται ανά τρίµηνο και οι δαπάνες Φωτισµού ανά τετράµηνο. Παράδειγµα: απάνες Ύδρευσης ανά τρίµηνο: 55,00 ευρώ Ετήσιες δαπάνες Ύδρευσης: 220,00 ευρώ απάνες Φωτισµού ανά τετράµηνο 220,00 ευρώ Ετήσιες δαπάνες Φωτισµού: 660,00 ευρώ Στη συνέχεια πρέπει να υπολογίσετε ότι οι δαπάνες αυτές θα προσαυξάνονται κατά ένα ποσοστό που κυµαίνεται από 5 7 %. Συνολικές απάνες Ύδρευσης Φωτισµού κατά τον πρώτο χρόνο: 880,00 ευρώ

27 Ετήσια Προσαύξηση: 5% Έτος Σύνολο απανών Ύδρευσης Φωτισµού 1 ο Έτος 880,00 ευρώ 2 ο Έτος 925,00 ευρώ 3 ο Έτος 971,00 ευρώ 4 ο Έτος 1021,00 ευρώ 5 ο Έτος 1072,00 ευρώ απάνες Τηλεφώνου Με τον ίδιο τρόπο υπολογίζεται τις απάνες Τηλεφώνου ανά δίµηνο. Παράδειγµα: απάνες Τηλεφώνου ανά δίµηνο: 293,47 ευρώ Συνολικές απάνες Τηλεφώνου κατά τον πρώτο χρόνο: 1760,82 ευρώ Ετήσια Προσαύξηση: 5% Έτος Σύνολο απανών Τηλεφώνου 1 ο Έτος 1760,82 ευρώ 2 ο Έτος 1848,86 ευρώ 3 ο Έτος 1941,31 ευρώ 4 ο Έτος 2038,37 ευρώ 5 ο Έτος 2140,29 ευρώ απάνες Προβολής και ιαφήµισης Για την σωστή παρουσίαση των υποστηρικτικών λειτουργιών της επιχείρησης και της επαγγελµατικής διάθεσης πρέπει να γίνει ένας αρχικός υπολογισµός των ενεργειών προβολής και διαφήµισης µε στόχο την προώθηση των πωλήσεων. Αυτές οι ενέργειες περιλαµβάνουν την εκτύπωση επαγγελµατικών καρτών, την εκτύπωση διαφηµιστικών φυλλαδίων και την διαφήµιση σε εµπορικά έντυπα και ηλεκτρονικά µέσα.

28 Επίσης θα πρέπει η επιχείρηση να δείξει την διάθεση της για την συνεχή προβολή και διαφήµιση. Αυτό µπορεί να φανεί µε µία πρόβλεψη ετήσιας αύξησης των δαπανών για τέτοιες ενέργειες κατά ένα ποσοστό της τάξης του 5-8 %. Παράδειγµα: Πίνακας απανών Προβολής ιαφήµισης 1 ου Έτους ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΑΝΩΝ ΚΟΣΤΟΣ Επαγγελµατικές Κάρτες 586,94 ευρώ ιαφηµιστικά έντυπα 440,20 ευρώ ιαφήµιση στα Εµπορικά έντυπα και 880,41 ευρώ ηλεκτρονικά µέσα ΣΥΝΟΛΟ 1907,55 ευρώ Συνολικές απάνες Προβολής και ιαφήµισης κατά τον πρώτο χρόνο: 1907,55 ευρώ Ετήσια Προσαύξηση: 5% Έτος Σύνολο απανών Προβολής και ιαφήµισης 1 ο Έτος 1907,55 ευρώ 2 ο Έτος 2003,00 ευρώ 3 ο Έτος 2104,00 ευρώ 4 ο Έτος 2208,00 ευρώ 5 ο Έτος 2319,00 ευρώ Γραφική Ύλη και Αναλώσιµα Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Για την λειτουργία της επιχείρησης πρέπει να λάβουµε υπόψη τα έξοδα γραφικής ύλης (χαρτί εκτύπωσης, φωτοαντίγραφα κ.λ.π) και αναλώσιµα του Η/Υ (µελάνι, δισκέτες κ.λ.π). Οι δαπάνες αυτές υπολογίζονται σε µηνιαία βάση και υπολογίζεται ετήσια προσαύξηση.

29 Παράδειγµα: Συνολικές απάνες Γραφικής Ύλης και Αναλωσίµων Ηλεκτρονικού Υπολογιστή κατά τον πρώτο χρόνο: 1000 ευρώ Ετήσια Προσαύξηση: 5% Έτος Σύνολο απανών Γραφικής Ύλης και Αναλωσίµων Η / Υ 1 ο Έτος 1000 ευρώ 2 ο Έτος 1050 ευρώ 3 ο Έτος 1102,5 ευρώ 4 ο Έτος 1157,62 ευρώ 5 ο Έτος 1215,50 ευρώ Λοιπές απάνες Στις δαπάνες αυτές µπορούν να περιλαµβάνονται διάφορα υλικά καθαρισµού, εισφορές σε Επιµελητήρια Ταµεία, και γενικά δαπάνες που είναι σταθερής µορφής και επαναλαµβανόµενες. Οι δαπάνες πρέπει να υπολογίζονται µε ετήσια προσαύξηση. Παράδειγµα: Συνολικές Λοιπές απάνες κατά τον πρώτο χρόνο: 440,20 ευρώ Ετήσια Προσαύξηση: 5% Έτος Σύνολο Λοιπών απανών 1 ο Έτος 440,20 ευρώ 2 ο Έτος 462,21 ευρώ 3 ο Έτος 485,32 ευρώ 4 ο Έτος 509,60 ευρώ 5 ο Έτος 535,07 ευρώ απάνες Συντήρησης και Κίνησης Αυτοκινήτου Σε περίπτωση που η χρήση αυτοκινήτου είναι απαραίτητη για την λειτουργία της επιχείρησης σας θα πρέπει να συµπεριλάβετε και τον υπολογισµό δαπανών για Συντήρηση και Κίνηση

30 Αυτοκινήτου. Τέτοιες δαπάνες περιλαµβάνουν καύσιµα, λιπαντικά, ανταλλακτικά, ασφάλειες και λοιπές δαπάνες. Οι δαπάνες για καύσιµα υπολογίζονται σε µηνιαία βάση Οι υπόλοιπες δαπάνες υπολογίζονται βάσει χιλιοµέτρων. Υπάρχει ετήσια προσαύξηση Παράδειγµα: απάνες καυσίµων ανά µήνα: 200,00 ευρώ Ετήσιες απάνες καυσίµων: 2400,00 ευρώ Λοιπές δαπάνες ανά χιλιόµετρο 0,15 ευρώ. Σύνολο χλµ./ µήνα :1.000 χλµ/ µήνα Ετήσιες Λοιπές απάνες: χλµ/ µήνα Χ 0,15 ευρώ/1 χλµ = 150,00 ευρώ/µήνα 150,00 ευρώ Χ 12 µήνες = 1800,00 ευρώ Σύνολο απανών Συντήρησης και Κίνησης Αυτοκινήτου: 4200,00 ευρώ το χρόνο Ετήσια Προσαύξηση: 5% Έτος Σύνολο απανών για Συντήρηση και Κίνηση Αυτοκινήτου 1 ο Έτος 4200,00 ευρώ 2 ο Έτος 4410,00 ευρώ 3 ο Έτος 4630,00 ευρώ 4 ο Έτος 4862,00 ευρώ 5 ο Έτος 5105,00 ευρώ Απρόβλεπτα Έξοδα Τα απρόβλεπτα έξοδα υπολογίζονται σε ποσοστό 5% επί των προβλεπόµενων ετήσιων λειτουργικών εξόδων και εκτιµάται ότι θα προσαυξάνονται κατά 5% κάθε χρόνο Προϋπολογισµός Αναγκαίου Κεφαλαίου Κίνησης Στο τµήµα αυτό παρουσιάζεται το συνολικό κόστος Λειτουργίας της επιχείρησης. Αυτό το κόστος προκύπτει από το άθροισµα των δαπανών Αµοιβών Προσωπικού και όλων των Εξόδων λειτουργίας (δαπάνες ενοικίου, ύδρευσης-φωτισµού, κ.λ.π.). Το άθροισµα αυτό µας δίνει το ποσό που είναι απαραίτητο για να µπορέσει να καλύπτει η επιχείρηση τις δαπάνες της.

31 Το αναγκαίο κεφάλαιο κίνησης υπολογίζεται ως το µηνιαίο κόστος λειτουργίας Χ 2 µήνες. Παράδειγµα: Υποθέτουµε ότι το Ετήσιο Κόστος λειτουργίας µιας επιχείρησης είναι: ,00 ευρώ Το µηνιαίο Κόστος λειτουργίας θα είναι: ,00 ευρώ/ 12 µήνες = 8560,00 ευρώ Άρα το αναγκαίο Κεφάλαιο Κίνησης θα είναι: 8560,00 ευρώ Χ 2 = 17120,00 ευρώ Το ποσό αυτό πρέπει να δείξουµε ότι θα καλυφθεί από ίδιους πόρους και πηγές χρηµατοδότησης, εάν είναι δυνατόν Υπολογισµός Εσόδων Τα έσοδα µιας επιχείρησης προέρχονται από τις δραστηριότητες που θα αναπτύξει. Αναπτύξτε την πολιτική τιµολόγησης των προϊόντων / υπηρεσιών σας και τον τρόπο µε τον οποίο την υπολογίσατε. Είναι απαραίτητο να παρουσιαστεί µία µεθοδολογία στην ανάπτυξη τιµολόγησης. Για παράδειγµα, ένα µαγαζί πώλησης ρούχων που βρίσκεται σε καλή τοποθεσία µπορεί να πουλάει ακριβότερα τα προϊόντα του σε σχέση µε τον ανταγωνισµό γιατί έχει το πλεονέκτηµα της ευνοϊκής τοποθεσίας. Τα έξοδα χρειάζονται προσεκτική εκτίµηση. Είναι εύκολο να παρουσιάσουµε τα προϊόντα / υπηρεσίες µας ως υψηλής ποιότητας και σε χαµηλή τιµή. Είναι αναγκαίο να αποδείξετε την δυνατότητα κέρδους υπό αυτές τις συνθήκες. Εάν ξεκινήσετε µε χαµηλές τιµές στα προϊόντα / υπηρεσίες σας τότε ίσως είναι δύσκολο να µπορέσετε να τις αυξήσετε αργότερα. Εάν χρεώσετε περισσότερο από τους ανταγωνιστές σας θα πρέπει να αποδείξετε την ύπαρξη υψηλής ποιότητας και εγγύησης. Υπάρχουν διάφοροι µέθοδοι τιµολόγησης. Ο καθένας έχει πλεονεκτήµατα και µειονεκτήµατα. Πρέπει να βρείτε ποια µέθοδος ταιριάζει στην δικιά σας περίπτωση. Τιµολόγηση µε υπολογισµό του κόστους και πρόσθεση κέρδους (Cost-Plus Pricing) Αυτή η µέθοδος είναι σχεδιασµένη ώστε να καλύπτονται πάντα τα σταθερά και κυµαινόµενα έξοδα. Προσθέτοντας στα άµεσα και έµµεσα έξοδα το κέρδος υπολογίζουµε την τιµή του προϊόντος / υπηρεσίας.

32 Τιµολόγηση µε βάση τον ανταγωνισµό Εάν η αγορά έχει συγκεκριµένες τιµές και η διαφοροποίηση στα προϊόντα / υπηρεσίες είναι δύσκολη τότε θα πρέπει να χρησιµοποιήσετε την τιµολόγηση µε βάση τον ανταγωνισµό. Κάνοντας µία διάγνωση της αγοράς και των τιµών που ισχύουν µπορείτε να εντοπίσετε που µπορούν να κυµανθούν οι τιµές σας. Είναι απαραίτητο να διαλέξετε µε βάση τα πλεονεκτήµατα σας την κατάλληλη τιµή που θα είναι αποδεκτή και από το αγοραστικό κοινό που θα απευθυνθείτε. Τιµολόγηση µε βάση την Ζήτηση Εάν το αγοραστικό κοινό σας διαφέρει πολύ στην σύνθεση του τότε µπορείτε να τιµολογείτε µε βάση την δυναµική της ζήτησης. Μπορούν να ισχύουν διαφορετικές τιµές µε βάση τις παραγγελίες που κάνει ο κάθε πελάτης. 4.6 Προβλέψεις Πωλήσεων Οι προβλέψεις πωλήσεων της επιχείρησης σας βασίζονται στον υπολογισµό: των ανταγωνιστικών πλεονεκτηµάτων των προϊόντων / υπηρεσιών σας, του µεγέθους της αγοράς και του υπάρχοντα ανταγωνισµού. Η πρόβλεψη των πωλήσεων θα συµπεριλάβει τις πωλήσεις των επόµενων πέντε (5) χρόνων. Η πρόβλεψη πωλήσεων είναι πολύ σηµαντική για την σύνταξη άλλων οικονοµικών αναφορών. Είναι απαραίτητο να επιχειρηµατολογήσετε για την λογική µε βάση την οποία έγιναν οι προβλέψεις. Τονίστε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήµατα που διαφοροποιούν τα προϊόντα / υπηρεσίες σας από την υπόλοιπη αγορά. Είναι χρήσιµο να στηρίξετε την πρόβλεψη των πωλήσεων σας στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήµατα των προϊόντων / υπηρεσιών σας, το µέγεθος της αγοράς, τον υπάρχοντα ανταγωνισµό και τις πωλήσεις περασµένων ετών, εάν λειτουργεί ήδη η επιχείρηση σας, ή πωλήσεις παρόµοιων επιχειρήσεων εάν ξεκινάτε τώρα. Ο παρακάτω πίνακας µπορεί να σας βοηθήσει:

33 Συνολικός Αριθµός Πελατών 1 ος Χρόνος 2 ος Χρόνος 3 ος Χρόνος 4 ος Χρόνος 5 ος Χρόνος Καλύτερη Πρόβλεψη Πιο πιθανή Πρόβλεψη Χειρότερη Πρόβλεψη Μέσο Έσοδο ανά Πελάτη 1 ος Χρόνος 2 ος Χρόνος 3 ος Χρόνος 4 ος Χρόνος 5 ος Χρόνος Πρόβλεψη Πωλήσεων 1 ος Χρόνος 2 ος Χρόνος 3 ος Χρόνος 4 ος Χρόνος 5 ος Χρόνος

34 5.7 Προϋπολογισµός Εσόδων και απανών Ο παρακάτω πίνακας αποτελεί ένα οδηγό για τον Προϋπολογισµό Εσόδων και απανών Χρησιµοποιώντας τις πληροφορίες που έχετε συλλέξει στα προηγούµενα τµήµατα της µελέτης παρουσιάζεται συγκεντρωτικά τα έσοδα και τις δαπάνες της επιχείρησης. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 1 ο ΕΤΟΣ 2 ο ΕΤΟΣ 3 ο ΕΤΟΣ 4 ο ΕΤΟΣ 5 ο ΕΤΟΣ Έσοδα Αµοιβές Προσωπικού απάνες Ενοικίου απάνες Ύδρευσης Φωτισµού απάνες Τηλεφώνου απάνες Προβολής ιαφήµισης απάνες Γραφικής ύλης και Αναλωσίµων Η/Υ Λοιπές απάνες απάνες Συντήρησης και Κίνησης Αυτοκινήτου Απρόβλεπτα έξοδα Σύνολο απανών Μικτά Κέρδη προ Φόρων Απόδοση (κέρδη / έσοδα x 100)

35 Χρήσιµα links Bootstrapper, site για νέους επιχειρηµατίες που αναζητούν πληροφορίες για ένα πετυχηµένο ξεκίνηµα Bplans.com, δωρεάν συµβουλές και δείγµατα για την ανάπτυξη του επιχειρηµατικού σχεδίου Build Your Business.com, πληροφορίες για το ξεκίνηµα της επιχειρηµατικής δραστηριότητας The Business Forum Online, βάση πληροφοριών για µικρούς επιχειρηµατίες, µε επιπλέον διασυνδέσεις, Business Resource Center, για πληροφορίες σχετικά µε τις µικρές επιχειρήσεις, CELCEE (Center for Entrepreneurial Leadership, Clearinghouse on Entrepreneurship Education, βάση δεδοµένων που περιλαµβάνει χρήσιµο υλικό σχετικά µε την επιχειρηµατικότητα, καθώς επίσης και συνδέσµους σε οργανισµούς που ασχολούνται µε την επιχειρηµατικότητα και την επιχειρηµατική εκπαίδευση, Entrepreneurial Edge Online, ένα online περιοδικό µε πληροφορίες για επιχειρηµατίες, The Entrepreneur s Mind, πραγµατικές ιστορίες και πληροφορίες για επιχειρηµατίες, Entrepreneurs on the Web, χρήσιµες πληροφορίες και σύνδεσµοι σε άλλες περιοχές για επιχειρηµατίες, FINWeb, επιλογή συνδέσµων οικονοµικών και επιχειρηµατικών πληροφοριών, Go Smart Entrepreneurial Training, περιέχει χρήσιµες πληροφορίες για τη δηµιουργία και ανάπτυξη µιας επιχείρησης, Inc. Online, περιλαµβάνει software, συνδέσµους καθώς επίσης και αρχείο µε περισσότερα από άρθρα,

36 Khera Communications Business Resource Center, περιέχει πληροφορίες για το ξεκίνηµα και τη διαχείριση µιας επιχείρησης, Marketing Pointers, µε συµβουλές για την ανάπτυξη διαφορετικών στρατηγικών marketing, NetMarquee Family Business Network Center, που απευθύνεται σε οικογενειακές επιχειρήσεις και περιέχει άρθρα, έρευνες και άλλες πληροφορίες, Small Business Center, µε πληροφορίες για επιχειρηµατίες, Retailer News Online, µε άρθρα και συµβουλές για µια επιτυχηµένη επιχείρηση στον τοµέα των λιανικών πωλήσεων, SBA s Online Women s Business Center, µια online εκπαίδευση για γυναίκες επιχειρηµατίες,

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις»

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηµατικός Σχεδιασµός

Επιχειρηµατικός Σχεδιασµός Επιχειρηµατικός Σχεδιασµός Η απόφαση για την έναρξη επιχειρηµατικής δραστηριότητας Η πρώτη βασική ενέργεια (βήµα) είναι η δηµιουργία ενός επιχειρηµατικού σχεδίου. Το επιχειρηµατικό σχέδιο είναι ένα συµβόλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Business Plan. Ένα επιχειρηµατικό πρόγραµµα περιλαµβάνει απαραίτητα τις ακόλουθες ενότητες:

Business Plan. Ένα επιχειρηµατικό πρόγραµµα περιλαµβάνει απαραίτητα τις ακόλουθες ενότητες: Business Plan Το επιχειρηµατικό πλάνο αποτελεί το πρώτο και µερικές φορές το µοναδικό έγγαφο κείµενο που παρουσιάζει ολοκληρωµένα την επενδυτική πρόταση, γι' αυτό πρέπει να είναι ρεαλιστικό και εφικτό,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15 «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ -

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικό σχέδιο BUSINESS PLAN

Επιχειρηματικό σχέδιο BUSINESS PLAN Επιχειρηματικό σχέδιο BUSINESS PLAN Τι είναι το επιχειρηματικό σχέδιο Είναι η οργανωμένη καταγραφή ιδεών, στόχων και σχεδίων δράσεων. Μια νέα επιχείρηση είναι δύσκολο να πετύχει αν είναι «ανοργάνωτη»,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ (BUSINESS PLAN)

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ (BUSINESS PLAN) ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ Ο ΗΓΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ (Συµπληρώνεται µε τη βοήθεια των οδηγιών του κεφαλαίου «Επιχειρηµατικό Σχέδιο» του βιβλίου Το Εγχειρίδιο του Μικρού Επιχειρηµατία) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ (BUSINESS

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την Προώθηση στην Απασχόληση Γυναικών Επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο»

Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την Προώθηση στην Απασχόληση Γυναικών Επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο» Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την Προώθηση στην Απασχόληση Γυναικών Επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο» * της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «ΘΡΙΑΣΊΑ- Νέες Γυναίκες της Επιστήμης στην

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN Business Plan (Γραπτή Τελική Εταιρική Αναφορά) Το business plan (γραπτή αναφορά) είναι η ολοκληρωμένη και αναλυτική αποτύπωση της επιχειρηματικής σας ιδέας με τρόπο που να

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2 ο : Επιχειρηματικό Σχέδιο

Μάθημα 2 ο : Επιχειρηματικό Σχέδιο Επιχειρηματικότητα & Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Μάθημα 2 ο : Επιχειρηματικό Σχέδιο 1 Ορισμοί και Αναγκαιότητα του Επιχειρηματικού Σχεδίου Το Επιχειρηματικό Σχέδιο είναι ένα γραπτό κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN)

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN) Το παρακάτω κείμενο προέρχεται από το βιβλίο του Καθηγητή Θάνου Κριεμάδη με τίτλο: Επιχειρηματικότητα και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών, το οποίο εκδόθηκε το 2011 από την Νομική Βιβλιοθήκη.

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Εισαγωγή. I. Εξώφυλλο. II. Εισαγωγική Σελίδα. III. Περιεχόμενα. IV. Executive Summary

Γενική Εισαγωγή. I. Εξώφυλλο. II. Εισαγωγική Σελίδα. III. Περιεχόμενα. IV. Executive Summary Business Plan Γενική Εισαγωγή I. Εξώφυλλο II. Εισαγωγική Σελίδα III. Περιεχόμενα IV. Executive Summary 1 Εσωτερική Ανάλυση 1.1 Περιγραφή της επιχείρησης 1.2 Προϊόντα / Υπηρεσίες 1.3 Τοποθεσία 1.4 Ανθρώπινο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ε.δ. αδαμίδης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Τι είναι «Επιχειρηματικό Σχέδιο»; Ορισμός (;) Το επιχειρηματικό σχέδιο περιγράφει πως θα διοικηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος μαθήματος/συνεδρίας: Επιχειρηματικός Σχεδιασμός ΙΙ Εισηγητής: Ιωάννης Χαραλαμπίδης Σάμος, 03 07 Μαΐου 2014

Τίτλος μαθήματος/συνεδρίας: Επιχειρηματικός Σχεδιασμός ΙΙ Εισηγητής: Ιωάννης Χαραλαμπίδης Σάμος, 03 07 Μαΐου 2014 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ" «Στήριξη και Ανάδειξη Πολυνησιωτικών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτες Περιπτώσεων. Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής

Μελέτες Περιπτώσεων. Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής Μελέτες Περιπτώσεων Έχω στην υπηρεσία µου έξη τίµιους ανθρώπους. Τα ονόµατά τους είναι Τι, Γιατί, Πότε, Πώς, Πού και Ποιος. R. Kipling Τι Πότε Πού Γιατί Πώς Ποιος Στόχοι της µεθοδολογίας 1. Υποβοήθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN. Εισαγωγή

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN. Εισαγωγή ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN Εισαγωγή Η κατάρτιση ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου αποτελεί ένα εργαλείο στο οποίο καταγράφεται ουσιαστικά το «Πλάνο Δράσης» της επιχείρησης, τα βήματα που θα

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Έρευνα αγοράς (Ι) Ανάγκη στην αγορά (κάτι που η αγορά θέλει αλλά δεν το έχει) Σύλληψη και

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Startup Basics. Workshop 30 Μαρτίου 2016 μέρος 2ο. Από το Βusiness Model Canvas στο Business Plan

Σεμινάριο Startup Basics. Workshop 30 Μαρτίου 2016 μέρος 2ο. Από το Βusiness Model Canvas στο Business Plan Σεμινάριο Startup Basics Workshop 30 Μαρτίου 2016 μέρος 2ο Από το Βusiness Model Canvas στο Business Plan Τι παρουσιάσαμε μέχρι τώρα : Τα βασικά της Επιχειρηματικότητας (16/3) Τον Καμβά του Επιχειρηματικού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ Έρευνα μάρκετινγκ Τιμολόγηση Ανάπτυξη νέων προϊόντων ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Τμηματοποίηση της αγοράς Κανάλια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΠΣ Διοίκηση Υπηρεσιών Γιώργος Παπαγιαννάκης, PhD Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεματική Ενότητα: Επιχειρηματικό Σχέδιο Οι διαφάνειες ακολουθούν την δομή και το περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις»

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ε.δ. αδαμίδης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Τι είναι «Επιχειρηματικό Σχέδιο»; Ορισμός (;) Το επιχειρηματικό σχέδιο περιγράφει πως θα διοικηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση και Αξιολόγηση Επιχειρηµατικής Στρατηγικής

Ανάλυση και Αξιολόγηση Επιχειρηµατικής Στρατηγικής Ανάλυση και Αξιολόγηση Επιχειρηµατικής Στρατηγικής Καθηµερινά αντιµετωπίζουµε εξαιρετικές επιχειρηµατικές ευκαιρίες ευφυώς µεταµφιεσµένες σε άλυτα προβλήµατα. J.W. Gardner. Αξιολόγηση Επιχειρηµατικής Στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ INTERNET MARKETING PLAN

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ INTERNET MARKETING PLAN ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΑΛΑΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ INTERNET MARKETING PLAN Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: κα Μάρω Βλαχοπούλου Εξεταστής:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ. & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ( RND ) ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ συνοπτική Marketing Τεχνολογική. προσέγγιση. συνοπτική παρουσίαση :

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ. & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ( RND ) ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ συνοπτική Marketing Τεχνολογική. προσέγγιση. συνοπτική παρουσίαση : ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ( RND ) ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ συνοπτική Marketing Τεχνολογική προσέγγιση συνοπτική παρουσίαση : 2/14/2013 1 RND - Βασικοί στόχοι διαδικασίας Ποιότητα Ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Προσέλκυση πελατών. Marketing Προώθηση πωλήσεων. Σεµινάριο - εργαστήριο κατάρτισης γυναικών στo πλαίσιο του Έργου ΕΜΜΑ

Προσέλκυση πελατών. Marketing Προώθηση πωλήσεων. Σεµινάριο - εργαστήριο κατάρτισης γυναικών στo πλαίσιο του Έργου ΕΜΜΑ Σεµινάριο - εργαστήριο κατάρτισης γυναικών στo πλαίσιο του Έργου ΕΜΜΑ Προσέλκυση πελατών Marketing Προώθηση πωλήσεων Εισηγητής: Μανώλης Τσαντάκης, Οικονοµολόγος, TEAM EUROPE Ελλάδα Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ «Επιχειρηματικό Σχέδιο ΙΙ»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ «Επιχειρηματικό Σχέδιο ΙΙ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ «Επιχειρηματικό Σχέδιο ΙΙ» Οργάνωση της νέας Δραστηριότητας / Σχέδιο MarkeMng / Το ανθρώπινο δυναμικό / Οικονομικό Σχέδιο / Ανάλυση Κινδύνων

Διαβάστε περισσότερα

Το Επιχειρηματικό Σχέδιο ΙI -IV

Το Επιχειρηματικό Σχέδιο ΙI -IV Το Επιχειρηματικό Σχέδιο ΙI -IV Εκπαίδευση για Δημιουργικότητα και Ανάπτυξη στη Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία (ΤΕΑΠΗ) Εκπαίδευση και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Ευρωπαϊκές Πολιτικές και η Ελληνική Εμπειρία (ΠΤΔΕ)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Creating my own company

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Creating my own company ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Creating my own company Στόχος του Προγράμματος Το πρόγραμμα με τίτλο «Δημιουργώντας την Δική μου Επιχείρηση» είναι μα πλήρης, αυτόνομη και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Το Επιχειρηματικό Σχέδιο - Ι

Το Επιχειρηματικό Σχέδιο - Ι Το Επιχειρηματικό Σχέδιο - Ι Εκπαίδευση για Δημιουργικότητα και Ανάπτυξη στη Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία (ΤΕΑΠΗ) Εκπαίδευση και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Ευρωπαϊκές Πολιτικές και η Ελληνική Εμπειρία (ΠΤΔΕ)

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Ψηφιακό Περιεχόμενο & Ηλεκτρονικό Εμπόριο (Δ εξάμηνο) Διάλεξη # 4η: Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan)

Διαβάστε περισσότερα

Τα επιµέρους τµήµατα ενός επενδυτικού σχεδίου

Τα επιµέρους τµήµατα ενός επενδυτικού σχεδίου ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙI Διδάσκων: Δρ. Κ. Αραβώσης Τα επιµέρους τµήµατα ενός επενδυτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΑΡΙΣΤΕΑ ΓΚΑΓΚΑ, Ι ΑΚΤΩΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΑΡΙΣΤΕΑ ΓΚΑΓΚΑ, Ι ΑΚΤΩΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΑΡΙΣΤΕΑ ΓΚΑΓΚΑ, Ι ΑΚΤΩΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 ΛΕΥΚΑΔΑ Ενότητα 1: ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Διοίκηση ΙΙ

Χρηματοοικονομική Διοίκηση ΙΙ Χρηματοοικονομική Διοίκηση ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Ζιώγας Ιώαννης Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN)

ΕΠΙΧΕΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN) ΕΠΙΧΕΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN) Τι είναι ένα επιχειρησιακό σχέδιο Ένα επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) είναι ένα έγγραφο το οποίο ορίζει τη βασική ιδέα για μια επιχείρηση και τα σχετικά θέματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Ενότητα 3: ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Βλαχοπούλου Μάρω Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΨΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΔΡΑΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ START-UP ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΚΕΨΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΔΡΑΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ START-UP ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΚΕΨΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΔΡΑΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ START-UP ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ CONTENT ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 4 Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 6 Χρονοδιάγραμμα 9 ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ 10

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση για τη σύναψη σύμβασης έργου ορισμένου χρόνου

Ανακοίνωση για τη σύναψη σύμβασης έργου ορισμένου χρόνου ΓΝΩΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Καραολή & Δημητρίου 20, ΤΚ 55131 Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη Τηλ-Φαξ: 2310 410121 E-mail: info@gnossi-ngo.org Θεσσαλονίκη, 20/03/2014 Ανακοίνωση για τη σύναψη

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δρ. Ιωάννης Σ. Τουρτούρας Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Δ.Π.Θ. Χρηματοδότηση Το

Διαβάστε περισσότερα

AGENDA ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

AGENDA ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ AGENDA ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ : ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ H ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δρ. Ιωάννης Σ. Τουρτούρας Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Δ.Π.Θ. Χρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα Business Plan. -Στόχοι (Objectives) Επιγραµµατική περιγραφή οικονοµικών στόχων (µακροπρόθεσµων και

Περιεχόµενα Business Plan. -Στόχοι (Objectives) Επιγραµµατική περιγραφή οικονοµικών στόχων (µακροπρόθεσµων και Περιεχόµενα Business Plan Α. Περίληψη (Executive Summary) -Στόχοι (Objectives) Επιγραµµατική περιγραφή οικονοµικών στόχων (µακροπρόθεσµων και βραχυπρόθεσµων) της επιχείρησης -Αποστολή (Mission) Σύντοµη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ 10/6/2014

ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ 10/6/2014 ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ 1. Εισαγωγή στο μάρκετινγκ 2. Συμπεριφορά καταναλωτή / αγοραστή 3. Η αγορά 4. Έρευνα αγοράς 5. Στρατηγική μάρκετινγκ 6. Το μίγμα του μάρκετινγκ 7. Προϊόντα και υπηρεσίες 8. Τιμολογιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ Ενότητα 11η: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Case Study: Επιχειρηματικό Σχέδιο ενός νέου επιχειρηματία

Case Study: Επιχειρηματικό Σχέδιο ενός νέου επιχειρηματία Case Study: Επιχειρηματικό Σχέδιο ενός νέου επιχειρηματία Επιχειρηματικό Σχέδιο Υποβολή αίτησης δανείου για άνοιγμα φούρνου σε νησί Παρασκευή ψωμιού και γλυκών Χρηματοδοτικές Ανάγκες 3 Φούρνοι 18.000 2

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ Ενότητα 1η: BUSINESS PLAN ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης. Business Planning. Παίγνια Αποφάσεων Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο

Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης. Business Planning. Παίγνια Αποφάσεων Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο Business Planning 2018-2019 Γενικά (1/2) Ένα business plan περιγράφει το όραμα και τους στόχους μίας επιχείρησης, καθώς και στρατηγικές και τακτικές που θα χρησιμοποιηθούν για να τα επιτύχει Ένα πλάνο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Έντυπο Υποβολής Πρότασης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Έντυπο Υποβολής Πρότασης ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Έντυπο Υποβολής Πρότασης Κωδικός * Επωνυµία Φορέα Ηµεροµηνία * Αριθµός Συστηµένου * * Συµπληρώνονται από το Υπουργείο Εµπορίου, Βιοµηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. Μάιος Νικόλαος Δέσκας

ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. Μάιος Νικόλαος Δέσκας ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Μάιος 2013 Νικόλαος Δέσκας ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ 1. Εισαγωγή στο μάρκετινγκ 2. Συμπεριφορά καταναλωτή / αγοραστή 3. Η αγορά 4. Έρευνα αγοράς 5. Στρατηγική μάρκετινγκ 6. Το μίγμα του μάρκετινγκ 7. Προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ Α, Β και Γ Γυμνασίου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ σχολικό έτος 2016-17 Κ Ε Ρ Α Μ Ω Τ Η Το επιχειρηματικό σχέδιο παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη επενδυτική πρόταση μιας επιχείρησης, με

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενο. «ιοικώ σηµαίνει διαχειρίζοµαι πληροφορίες για να πάρω αποφάσεις» Βασικότερες πηγές πληροφοριών. Τι είναι η Έρευνα Μάρκετινγκ

Περιεχόµενο. «ιοικώ σηµαίνει διαχειρίζοµαι πληροφορίες για να πάρω αποφάσεις» Βασικότερες πηγές πληροφοριών. Τι είναι η Έρευνα Μάρκετινγκ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 0111 «Σύγχρονα Θέµατα ιοίκησης Αθλητισµού»

Διαβάστε περισσότερα

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό.

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό. 1. Με ποιους τρόπους επωφελούνται οι καταναλωτές από τις οικονομίες κλίμακας; (πολλαπλής επιλογής / δύο σωστές απαντήσεις) α. Αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων. β. Οι τιμές, αρκετές φορές, μειώνονται.

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Μεταποίηση. ΝτουµήΠ. Α.

Επεξεργασία Μεταποίηση. ΝτουµήΠ. Α. Επεξεργασία Μεταποίηση ΝτουµήΠ. Α. 1 Επεξεργασία Μεταποίηση Ως επεξεργασία ή µεταποίηση ενός πρωτογενούς γεωργικού προϊόντος χαρακτηρίζεται το σύνολο των χειρισµών και επεµβάσεων µετά τη συγκοµιδή του,

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ. Δημιουργία και Ανάπτυξη Δικτύων Franchise

1 ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ. Δημιουργία και Ανάπτυξη Δικτύων Franchise 1 ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ Δημιουργία και Ανάπτυξη Δικτύων Franchise 27/03/09 1 Υπεύθυνος Καθηγητής: ΣΚΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 Ομάδα Μαθητών: 1. ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 2. ΔΙΟΝΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ 3. ΖΟΡΜΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 9 Ο εξάμηνο Χημικών Μηχανικών. «Μερικά ενδεικτικά κρίσιμα συστατικά μέρη ενός επιχειρηματικού σχεδίου»

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 9 Ο εξάμηνο Χημικών Μηχανικών. «Μερικά ενδεικτικά κρίσιμα συστατικά μέρη ενός επιχειρηματικού σχεδίου» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 9 Ο εξάμηνο Χημικών Μηχανικών Γιάννης Καλογήρου, Καθηγητής ΕΜΠ, επιστημονικός υπεύθυνος ΜοΚΕ ΕΜΠ, Y.Caloghirou@ntua.gr «Μερικά ενδεικτικά κρίσιμα συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ II: Επιχειρηµατικός Σχεδιασµός ΜΥ Διδάσκων: Δρ. Κ. Αραβώσης

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ II: Επιχειρηµατικός Σχεδιασµός ΜΥ Διδάσκων: Δρ. Κ. Αραβώσης ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ II: Επιχειρηµατικός Σχεδιασµός ΜΥ Διδάσκων: Δρ. Κ. Αραβώσης Ο Επιχειρησιακός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ Έρευνα μάρκετινγκ Τιμολόγηση Ανάπτυξη νέων προϊόντων ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Τμηματοποίηση της αγοράς Κανάλια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τµήµα ιοίκησης ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΟΝ ΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ Μείγµα Επικοινωνίας ιαφήµιση Προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

MARKETING. Δρ. Γ.Μαλινδρέτος

MARKETING. Δρ. Γ.Μαλινδρέτος Το μικροπεριβάλλον της επιχείρησης Ενώ το μακροπεριβάλλον απαρτίζεται από ευρύτερες δυνάμεις περιφερειακά της εταιρείας (πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές), το μικροπεριβάλλον αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο ΤΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής

Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο ΤΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής Είναι η υπόθεση ότι μια ομάδα ανθρώπων έχει τη δυνατότητα να παράγει ένα αγαθό ή μια υπηρεσία, με τρόπο τέτοιο που: Να υπάρχουν αρκετοί καταναλωτές,

Διαβάστε περισσότερα

Albert Humphrey. καθηγητής την δεκαετία του 60 και 70 στο Stanford University.

Albert Humphrey. καθηγητής την δεκαετία του 60 και 70 στο Stanford University. Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ Albert Humphrey καθηγητής την δεκαετία του 60 και 70 στο Stanford University. .Ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την εκμετάλλευση των ευκαιριών που υπάρχουν στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΟΙΚΗΣΗ [1]

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΟΙΚΗΣΗ [1] ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΟΙΚΗΣΗ [1] Οικονοµικός Σχεδιασµός είναι η διαδικασία πρόβλεψης της γενικής απόδοσης της επιχείρησης και η παροχή της βάσης λήψης αποφάσεων για τις µελλοντικές οικονοµικές απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ

ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Υπεύθυνος: Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος e-mail: papad@teilar.gr ΜΑΘΗΜΑ 7 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ: «ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΕΠΙΠΛΟΥ» ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Έρευνα αγοράς θεωρείται κάθε οργανωμένη προσπάθεια συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης πληροφοριών σχετικών με την αγορά που δραστηριοποιείται μια επιχείρηση. Αυτές οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

(Spin-off και Spin-out)»

(Spin-off και Spin-out)» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ EΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δρ. Ιωάννης Σ. Τουρτούρας Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Δ.Π.Θ. Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 - Επιχειρηματικότητα και Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan)

Κεφάλαιο 7 - Επιχειρηματικότητα και Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan) Κεφάλαιο 7 - Επιχειρηματικότητα και Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan) Σύνοψη Το Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan) αποτελεί τον λεπτομερή σχεδιασμό μιας επιχειρηματικής ιδέας και είναι μια απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ της εταιρίας. (υφιστάμενη ή προτεινόμενη επωνυμία) Συντάχθηκε από την ομάδα: (όνομα ομάδας) Ημερομηνία Υποβολής:. Στοιχεία επικοινωνίας με την ομάδα: Ονοματεπώνυμο Εκπροσώπου:.. Τηλ.:.

Διαβάστε περισσότερα

2ος Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας

2ος Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας Λη#νιοί Εν ράσει 2ος Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας Κατάρτιση Ενός Ε-ιτυχη0ένου Ε-ιχειρη0ατικού Σχεδίου (Business Plan)9 Μ"α$"άσης Ελευθέριος, 2 Σύ$βουλος Υ"οστήριξης Ε"ιχειρη$ατικών Σχεδίων, Ε"ιστη$ονικός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ/ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ/ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ/ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γενική εισαγωγή 1. Εξώφυλλο (Πρέπει να είναι καλαίσθητο, να καθιστά σαφές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΔΥΝΑΜΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ. Public Relations Management

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ. Public Relations Management ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Public Relations Management Στόχος του Προγράμματος Το πρόγραμμα Διοίκηση Επικοινωνίας Δημοσίων Σχέσεων είναι ένα πλήρες και ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2003 ΔΟΜΗ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. 12/3/2018 Μάθημα ΣΤ6061 «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός και Διαχείριση Έργων» Δρ.

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. 12/3/2018 Μάθημα ΣΤ6061 «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός και Διαχείριση Έργων» Δρ. ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 12/3/2018 Μάθημα ΣΤ6061 «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός και Διαχείριση Έργων» Δρ. Ελένη Καρφάκη Στόχοι: συγκεκριμένα αποτελέσματα προς επίτευξη σε συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΕΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΕΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΕΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 3.1.2.γ ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ΠΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα & Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων

Επιχειρηματικότητα & Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων Επιχειρηματικότητα & Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων 2 η Έκδοση Steve Mariotti Caroline Glackin Copyright 2015 Pearson Education, Inc. publishing as Prentice Hall 8-1 Κεφάλαιο 8: Τιμολόγηση και πιστωτική

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχοµένων. Οδηγός Υποψηφίων- Πρόγραμμα Impact 2017 της Ashoka 1

Πίνακας Περιεχοµένων. Οδηγός Υποψηφίων- Πρόγραμμα Impact 2017 της Ashoka 1 Οδηγός Υποψηφίων Πρόγραµµα Impact 2017 Πίνακας Περιεχοµένων Εισαγωγή... 2 Το πρόγραµµα συνοπτικά... 3 Οι στόχοι του προγράµµατος... 3 Η διαδικασία και τα στάδια του προγράµµατος... 4 Ποιος µπορεί να συµµετάσχει

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία, Τεχνικές και Θεωρία για Οικονοµοτεχνικές Μελέτες. Πρόλογος 9 Ο Σκοπός αυτού του βιβλίου 11

Μεθοδολογία, Τεχνικές και Θεωρία για Οικονοµοτεχνικές Μελέτες. Πρόλογος 9 Ο Σκοπός αυτού του βιβλίου 11 Μεθοδολογία, Τεχνικές και Θεωρία για Οικονοµοτεχνικές Μελέτες Πρόλογος 9 Ο Σκοπός αυτού του βιβλίου 11 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Οικονοµοτεχνικές Μελέτες ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Επιχειρηµατικότητα και Νέες Επιχειρηµατικές ραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιο από τα παρακάτω είναι προϋπόθεση του επιτυχημένου μάρκετινγκ;

1. Ποιο από τα παρακάτω είναι προϋπόθεση του επιτυχημένου μάρκετινγκ; 1. Ποιο από τα παρακάτω είναι προϋπόθεση του επιτυχημένου μάρκετινγκ; A. Εξαιρετικός σχεδιασμός προϊόντος B. Σε βάθος γνώση των πελατών Γ. Σε βάθος γνώση της νομοθεσίας Δ. Εξαιρετικοί πωλητές 2. Πώς ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Πωλήσεις. Μπίτης Αθανάσιος 2017

Πωλήσεις. Μπίτης Αθανάσιος 2017 Πωλήσεις Μπίτης Αθανάσιος 2017 Τι είναι πώληση; Πώληση είναι η μεταξύ δύο προσώπων σύμβαση με την οποία ο ένας (πωλητής) αναλαμβάνει την υποχρέωση να μεταβιβάσει την κυριότητα και να παραδώσει, αντί συμφωνημένου

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 2η:Επιλογή Έργου

Διάλεξη 2η:Επιλογή Έργου Τµ. Διοίκησης Επιχειρήσεων/Μεσολόγγι ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διάλεξη 2η:Επιλογή Έργου Β. Βασιλειάδης Τµ. Διοικ. Επιχειρήσεων, ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας Μελέτη Σκοπιµότητας Ø Τι είναι: Ø Τεκµηρίωση

Διαβάστε περισσότερα

ρ. ιονύσης Σκαρµέας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΟΝ ΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

ρ. ιονύσης Σκαρµέας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΟΝ ΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΟΝ ΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ Τι είναι Μάρκετινγκ; Ηδιαδικασία σχεδιασµού

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό Μάρκετινγκ

Στρατηγικό Μάρκετινγκ Στρατηγικό Μάρκετινγκ Ενότητα 7: Πρόγραμμα Μάρκετινγκ Θεοδωρίδης Προκόπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.) Σκοποί 7 ης

Διαβάστε περισσότερα

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας.

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας. Οµιλία του Προέδρου του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραµπάτου στο Α.Τ.Ε.Ι. Καλαµάτας µε θέµα: «Η ανάγκη συνεργασίας µεταξύ Επιµελητηρίου και Πανεπιστηµίων µέσω των γραφείων διασύνδεσης» Τρίτη, 30 Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικό σχέδιο για την ίδρυση και ανάπτυξη της επιχείρησης. Οδηγός για υποψήφιους επιχειρηματίες

Επιχειρηματικό σχέδιο για την ίδρυση και ανάπτυξη της επιχείρησης. Οδηγός για υποψήφιους επιχειρηματίες Επιχειρηματικό σχέδιο για την ίδρυση και ανάπτυξη της επιχείρησης Οδηγός για υποψήφιους επιχειρηματίες ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Εδώ κάνουμε παρουσίαση περίπου μιας σελίδας συνολικά

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση και Αξιολόγηση Επιχειρησιακής Στρατηγικής

Ανάλυση και Αξιολόγηση Επιχειρησιακής Στρατηγικής Ανάλυση και Αξιολόγηση Επιχειρησιακής Στρατηγικής Το πεπρωµένο δεν είναι θέµα τύχης, είναι θέµα επιλογής. W.J. Bryan. Αξιολόγηση Επιχειρησιακής Στρατηγικής Σε έντονα διαφοροποιηµένους οµίλους ή οργανισµούς

Διαβάστε περισσότερα

Created by : Market Research Team. Market Research Team

Created by : Market Research Team. Market Research Team Υπηρεσίες Έρευνας Αγοράς 2 0 0 9 Created by : Έρευνα Αγοράς Σήµερα που οι συνθήκες ανταγωνισµού στην αγορά γίνονται όλο και πιο απαιτητικές, οι επιχειρήσεις έχουν ολοένα και µεγαλύτερη ανάγκη για αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγήτρια: Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ

Εισηγήτρια: Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ Εισηγήτρια: Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ Αποτελεσματικό Δομημένο Περιεκτικό Σύντομο Φιλικό στον χρήστη Ελκυστικό Δεδομένα Πρωτογενή Έρευνα Δευτερογενή Έρευνα Περίληψη Τμήμα Marketing Τμήμα Επιχείρησης Ομάδα Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΕΠΙ ΧΕΙΡ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΜΑΤΙ ΚΟ ΤΗ ΤΑ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος

ΘΕΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΘΕΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος Στο μάθημα μας θα ασχοληθούμε, με τις πιο κάτω τεχνολογικές έρευνες. Έρευνες που διερευνούν: 1. Τις στάσεις των ανθρώπων έναντι τεχνολογικών έργων, συσκευών

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα καινοτομίας στις επιχειρήσεις επεξεργασίας ξύλου και επίπλου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 1

Έρευνα καινοτομίας στις επιχειρήσεις επεξεργασίας ξύλου και επίπλου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 1 Έρευνα καινοτομίας στις επιχειρήσεις επεξεργασίας ξύλου και επίπλου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 1 Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος 2, Δρ. Γεώργιος Νταλός 3 Οι επιχειρηματίες και τα στελέχη μιας επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακός Σχεδιασμός & Επιχειρηματικότητα

Επιχειρησιακός Σχεδιασμός & Επιχειρηματικότητα ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Επιχειρησιακός Σχεδιασμός & Επιχειρηματικότητα Ενότητα 2: Επιχειρηματική Ιδέα Νικόλαος Καρανάσιος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MARKETING

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MARKETING Πανεπιστήµιο Πειραιώς Τµήµα Οικονοµικής Επιστήµης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MARKETING Πέµπτο Εξάµηνο, Ακαδηµαϊκό Ετος 2005-2006 Υπεύθυνος Καθηγητής: Γιάννης Α. Πολλάλης Ειδικός Επιστήµονας: Ανδρέας Μήλιος Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Ορισμός Επιχειρηματικός Σχεδιασμός είναι η διαδικασία εκπόνησης ενός σχεδίου που υλοποιεί μια επιχειρηματική ιδέα από έναν ή περισσότερους επιχειρηματίες και τους συνεργάτες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ Μέσω του σχεδιασμού και, ειδικά μέσω του επιχειρηματικού (υπό δημιουργία επιχείρηση) ή επιχειρησιακού (υφιστάμενη επιχείρηση) σχεδίου (business plan): διατυπώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Ενότητα 4: Σχεδιασμός και έρευνα μάρκετινγκ στις τράπεζες Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ιοίκηση Μάρκετινγκ Στρατηγική Τιµολόγησης

ιοίκηση Μάρκετινγκ Στρατηγική Τιµολόγησης ιοίκηση Μάρκετινγκ Στρατηγική Τιµολόγησης ρ. Παναγιώτης Μπάλλας E-mail: ballas@staff.teicrete.gr Τιµή Νοµισµατική αξία που έχουν τα προϊόντα κατά την ανταλλαγή στον χώρο της αγοράς. Σηµασία της τιµής πώλησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Η υποβολή των προτάσεων στον Πιλοτικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικού Σχεδίου θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, έως 11/06/2010 H 1 η σελίδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Έρευνα μάρκετινγκ Τιμολόγηση Ανάπτυξη νέων προϊόντων ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Προώθηση πωλήσεων Τμηματοποίηση της αγοράς Διαφήμιση ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εδώ εξετάζουμε αγορές, που έχουν: Κάποια χαρακτηριστικά ανταγωνισμού και Κάποια χαρακτηριστικά μονοπωλίου. Αυτή η δομή αγοράς ονομάζεται μονοπωλιακός ανταγωνισμός, όπου

Διαβάστε περισσότερα