2.7.1 Εισήγηση για επιχειρησιακά ταξίδια, διευθετήσεις διαμονής και προετοιμασία σχετικών εγγράφων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "2.7.1 Εισήγηση για επιχειρησιακά ταξίδια, διευθετήσεις διαμονής και προετοιμασία σχετικών εγγράφων"

Transcript

1 2.7 Επαγγελματικά ταξίδια, Ημερολογιακά Συστήματα, Οργάνωση Συναντήσεων και Διαχείριση Εκδηλώσεων Εισήγηση για επιχειρησιακά ταξίδια, διευθετήσεις διαμονής και προετοιμασία σχετικών εγγράφων Να είναι σε θέση να εισηγηθεί προτάσεις επιχειρησιακών ταξιδιών και διευθετήσεις για διαμονή μέσα σε προθεσμίες και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό και τις διαδικασίες του οργανισμού (LO021) Να είναι σε θέση να παραγάγει και να συγκεντρώσει ταξιδιωτικά έγγραφα εντός κατάλληλου χρονοδιαγράμματος, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του ταξιδιώτη και οι νομικές απαιτήσεις (π.χ. διαδικασίες για εκδόσεις βίζας) (LO022) Να είναι σε θέση να δηλώνει τη σημασία του ελέγχου στα ταξιδιωτικά πλάνα ακριβώς πριν από το ταξίδι και να διεκπαιρεώνει τη διαδικασία με σαφή και αποτελεσματικό τρόπο (LO023) Δημιουργία από:

2 Στοιχεία Ενότητας Κώδικας Τομέα Εργασίας: 2.7 Τίτλος Τομέα Εργασίας: Επαγγελματικά ταξίδια, Ημερολογιακά συστήματα, Οργάνωση συναντήσεων και Διαχείριση εκδηλώσεων Κώδικας Ενότητας: Τίτλος Ενότητας: Ταυτότητες Μαθησιακών Αποτελεσμάτων: Τίτλοι Μαθησιακών Αποτελεσμάτων: Προτεινόμενη Διάρκεια: Εισήγηση για επιχειρησιακά ταξίδια, διευθετήσεις διαμονής και προετοιμασία σχετικών εγγράφων LO021, LO022 και LO023 Να είναι σε θέση να εισηγηθεί προτάσεις επιχειρησιακών ταξιδιών και διευθετήσεις για διαμονή μέσα σε προθεσμίες και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό και τις διαδικασίες του οργανισμού Να είναι σε θέση να παραγάγει και να συγκεντρώσει ταξιδιωτικά έγγραφα εντός κατάλληλου χρονοδιαγράμματος, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του ταξιδιώτη και οι νομικές απαιτήσεις (π.χ. διαδικασίες για εκδόσεις βίζας) Να είναι σε θέση να δηλώνει τη σημασία του ελέγχου στα ταξιδιωτικά πλάνα ακριβώς πριν από το ταξίδι και να διεκπεραιώνει τη διαδικασία με σαφή και αποτελεσματικό τρόπο 6 ώρες Εκπαιδευτής:

3 Γιατί είναι σημαντικό Επειδή στο σημερινό επιχειρησιακό περιβάλλον οι εταιρείες συχνά αγοράζουν και πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες ανά τον κόσμο Τα επαγγελματικά ταξίδια είναι κοινό φαινόμενο.

4 Ο ρόλος της Προσωπικής Βοηθού Για να φτάσετε το αφεντικό σας στον προορισμό του/της και ξανά πίσω όσο πιο ομαλά γίνεται Να εισηγηθείτε διευθετήσεις. Να οριστικοποιήσετε τις διευθετήσεις αφού επιβεβαιωθούν. Να παραγάγετε έγγραφα. Να βοηθήσετε/ανταπεξέλθετε στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

5 Ας αρχίσουμε με τα βασικά Ποιός είναι ο σκοπός του ταξιδιού; Ποιές είναι οι επιθυμητές ώρες και ημερομηνίες αναχώρησης και επιστροφής; Ποια είναι η περιήγηση σημείο με σημείο; Το αφεντικό σας θα ταξιδέψει μόνο; Τι τύπο μεταφοράς αυτός/αυτή επιθυμεί;

6 Πως ταξιδεύουμε; Κάνουμε κρατήσεις Με αεροπλάνο Με λεωφορείο Με αυτοκίνητο Με τρένο Με πλοίο Με μετρό/υπόγεια

7 Τύποι ταξιδιών Ταξιδεύουμε για: 1. Απόλαυση/ Διακοπές. 2. Δουλειές. 3. Προσωπικούς λόγους (υγείας κτλ).

8 Πριν το ταξίδι Εισηγηθείτε τις διευθετήσεις του ταξιδιού και προχωρήστε με το κλείσιμο: Aεροπορικών εισητηρίων. Λεωφορείου ή τρένου. Ενοικίαση αυτοκινήτου. Εντοπίστε πηγές πληροφόρησης Διαδίκτυο. Tαξιδιωτικό πράκτορα.

9 Πηγές διαδικτύου Δημοφιλέστερες πηγές: Επίσης ιστοσελίδες αεροπορικών εταιρειών.

10 Μεταφορά Ηλεκτρονικό εισητήριο Μας επιτρέπει να ταξιδεύουμε χωρίς χάρτινο εισητήριο. Πρέπει πάντοτε να έχει αριθμό εισητηρίου. Εισητήριο τρένου Συνήθως μπορείτε να τυπώσετε το χρονοδιάγραμμα μέσω του διαδικτύου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορείτε επίσης να αγοράσετε το εισητήριο. Ενοικίαση αυτοκινήτου Πρέπει να δηλώσετε την ώρα παραλαβής του αυτοκινήτου, την ώρα επιστροφής του, καθώς και τον τύπο του αυτοκινήτου που χρειάζεστε.

11 Aπόφαση για τύπο μεταφοράς Η απόφαση μας θα εξαρτηθεί από : Tον προϋπολογισμό, Tον διαθέσιμο χρόνο, Τις προσωπικές προτιμήσεις του/της διευθυντή/τριας μας.

12 Υπολογίστε όλους τους παράγοντες κλειδιά Ζητούμενη ώρα άφιξης/ Ζητούμενη ώρα αναχώρησης Καταλληλότητα της πτήσης υπολογίζοντας τους επόμενους τύπους μεταφοράς Π.χ. Εάν κάποιος φτάσει αργά το βράδυ μπορεί να μην υπάρχει μεταφορικό μέσο για να τον/την πάρει σε άλλο χωριό ή πόλη.

13 Διαφορετικοί τύποι διαμονής Ξενώνας Συχνά είναι μικρές επιχειρησιακές μονάδες με διαθεσιμότητα πρωινού και βραδινού. Συνήθως, δεν προσφέρουν επιχειρησιακές εγκαταστάσεις. Μικρά τοπικά ξενοδοχεία Συνήθως ανήκουν σε ιδιώτες δωμάτια. Συνήθως προσφέρουν πρόγευμα και άλλα γεύματα. Πρέπει να ελέγξετε για επιχειρησιακές εγκαταστάσεις.

14 Διαφορετικοί τύποι διαμονής Διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες (ιδιόκτητες από μεγάλες επιχειρήσεις). Υψηλό επίπεδο εσωτερικής δομής το οποίο κάποτε περιλαμβάνει πισίνα, επιχειρησιακό κέντρο, γυμναστήριο και σπα κτλ.

15 Ερωτήσεις κλειδιά για την αναγνώριση απαιτήσεων Τοποθεσία Κοντά στον χώρο συνάντησης, τον σταθμό του μετρό ή το κέντρο της πόλης. Επίπεδο πολυτέλειας 4 αστέρων ή 5 αστέρων. Διαθεσιμότητα επαγγελματικού κέντρου/ Σπα/Γυμναστηρίου Σύνδεση διαδικτύου στο δωμάτιο; Εγκαταστάσεις για ετοιμασία τσαγιού ή καφέ στο δωμάτιο. Άλλο;

16 Η απόφασή μας για την διαμονή Μπορείτε να εισηγηθείτε αλλά όχι να αποφασίσετε. Πάντα ζητήστε την επιβεβαίωση του/της διευθυντή/τριας σας. Ανάλογα με: Τις προϋποθέσεις, Τον προυπολογισμό, Τον χρόνο, Τις προτιμήσεις.

17 Η απόφασή μας για την διαμονή Πάντα να ελέγχετε την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου. Σας δίνει μια ένδειξη της ποιότητας του ξενοδοχείου. Πάντα να ελέγχετε για αναφορές (σύμβουλος ταξιδιού, booking.com κτλ)

18 Σημεία κλειδιά για σημείωση Βεβαιωθείτε ότι το όνομα που δώσατε όταν κάνατε την κράτηση είναι το ίδιο με της ταυτότητας ή του διαβατηρίου Διπλοελέγξτε την ημερoμηνία άφιξης και αναχώρησης Ειδικά αν η άφιξη και αναχώρηση είναι μετά τα μεσάνυχτα (το ΠΜ και ΜΜ είναι κάποτε μπερδευτικό).

19 Έγγραφα Τα ακόλουθα έγγραφα είναι ζωτικής σημασίας για τον ταξιδιώτη Για το ταξίδι Ηλεκτρονικό ή άλλο εισητήριο, Διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας ξενοδοχείου, Επιβεβαίωση ξενοδοχείου, Αντίγραφο της απόδειξης σε περίπτωση που το ξενοδοχείο έχει προπληρωθεί, Άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα όπως την επιβεβαίωση του εισητηρίου για το τρένο, την εντολή για ταξί κτλ. Για τις συναντήσεις και τις εκδηλώσεις Τοποθεσία της συνάντησης ή της εκδήλωσης (διεύθυνση κτλ), Ημερήσια διάταξη της εκδήλωσης, Επαγγελματικές κάρτες, Οποιαδήποτε παρουσίαση (σε περίπτωση που ο/η διευθυντής/τρια σας έχει να παρουσιάσει κάτι).

20 Συλλογή όλων των απαραίτητων εγγράφων Επαγγελματικές κάρτες Για σκοπούς δικτύου. Διαβατήριο/ Δελτίο Ταυτότητας: Προσέξτε το διαβατήριο και το Δελτίο Ταυτότητας να είναι έγκυρα (όχι ληγμένα, όχι αντίγραφα), αλλιώς θα πρέπει να κάνετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να τα έχετε έτοιμα στην ώρα τους. Έγγραφα Υγείας: Σε περίπτωση απαραίτητων εμβολίων κτλ. Μετρητά και πιστωτική κάρτα: Να είστε ενήμεροι για το συνάλλαγμα κάθε χώρας προορισμού. Σε επείγουσα περίπτωση είναι πάντοτε καλό να έχετε μαζί σας μια πιστωτική κάρτα. Ετοιμάστε όλα τα απαραίτητα επαγγελματικά έγγραφα: Ημερήσια διάταξη συνάντησης κτλ.

21 Συλλογή όλων των απαραίτητων εγγράφων Tαξιδιωτικά έγγραφα Ηλεκτρονικό εισητήριο. Κράτηση και επιβεβαίωση ξενοδοχείου. Διεύθυνση ξενοδοχείου και στοιχεία επικοινωνίας (χάρτες Google). Οποιαδήποτε εισητήρια τρένου/λεωφορείου. Απαραίτητα χρονοδιαγράμματα. Περιήγηση ταξιδιού.

22 Κάτι σημαντικό Επίσης, είναι σημαντικό το όνομα της κράτησης να είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που δηλώνεται στο διαβατήριο ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο επίσημης υπηκοότητας. Εάν ένα όνομα έχει αλλάξει από την έκδοση του εγγράφου (π.χ. Γάμος/διαζύγιο), είναι απαραίτητο να αναβαθμιστεί το έγγραφο με το νέο όνομα ή να υπάρξουν επίσημο/α υποστηρικτικό/α έγγραφο/α με την αλλαγή του ονόματος. Αλλιώς μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση ή την πιθανή άρνηση της επιβίβασης. Επιπλέον, Να είστε ενήμεροι για πιθανές απεργίες όταν επισκέπτεστε άλλη πόλη/χώρα και να βεβαιώνεστε ότι όλα τα απαραίτητα μέσα μεταφοράς είναι διαθέσιμα. Παρακολουθήστε την μετάδοση του καιρού, σε περίπτωση που είναι κακός και υπάρξει πιθανή ακύρωση ή καθυστέρηση του ταξιδιού.

23 Εισήγηση επαγγελματικού ταξιδιού και διαμονής Σενάριο 1: Ο/Η διευθυντής/τρια σας, έρχεται ξαφνικά ένα πρωί και σας λέει: «Μαρία χρειάζεται να ταξιδέψω το συντομότερο δυνατόν στο Παρίσι για μια πολύ επείγουσα συνάντηση. Μπορείς σε παρακαλώ να το οργανώσεις; Σε παρακαλώ κράτησε τον προϋπολογισμό όσο πιο χαμηλά γίνεται.»

24 Εισήγηση επαγγελματικού ταξιδιού και διαμονής Τι θα κάνατε;

25 Κρίσιμες πληροφορίες που χρειάζονται 1. Αρχικά μαζέψτε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε. 1. Θυμηθείτε ότι είναι δική σας ευθύνη να πάρετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Ο/Η διευθυντής/τρια σας μπορεί να σας ρίξει το φταίξιμο για κάτι που δεν ρωτήσατε. Κε/Κα Ανδρέου σχεδιάζετε να ταξιδέψετε μόνος/μόνη; Πως θέλετε να ταξιδέψετε; κάντε αυτή την ερώτηση μόνο αν υπάρχουν πραγματικές εναλλακτικές. Για παράδειγμα μπορείς μόνο να πετάξεις από Κύπρο στο Παρίσι. Έχετε συγκεκριμένες προτιμήσεις αναφορικά με τα γεύματα της πτήσης; Θα θέλατε να σας προσθέσω τα μίλια στην κάρτα βαθμών σας; Πότε θα επιστρέψετε;

26 Κρίσιμες πληροφορίες που χρειάζονται Κάποιο ξενοδοχείο που έχετε υπόψη; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις του ξενοδοχείου; Σύνδεση διαδικτύου Επιχειρησιακό κέντρο Γυμναστήριο/σπα Θα έχετε χρόνο για τουρισμό; Να σας παρέχω με εισηγήσεις;

27 Επαγγελματικά ταξίδια και διαμονή Τηλεφωνήστε στον ταξιδιωτικό πράκτορα ή ερευνήστε στο διαδίκτυο για να κλείσετε μεταφορά και διαμονή Και συγκρίνετε τις τιμές. Στις δυο περιπτώσεις, αντίτυπα της περιήγησης, του ξενοδοχείου, του αεροπλάνου, η επιβεβαίωση του τρένου, πρέπει να κρατώνται. Μην ξεχάσετε να τυπώσετε χρονοδιαγράμματα για τρένα/λεωφορεία κτλ. Ελέγξτε την εγκυρότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων. Βίζα, Διαβατήριο, Δελτίο Ταυτότητας, ελέγξτε την εγκυρότητα. Βεβαιωθείτε ότι το όνομα ταιριάζει με αυτό των επίσημων εγγράφων. Ελέγξτε το συνάλλαγμα. Βεβαιωθείτε ότι ο υπάλληλος έχει συνάλλαγμα.

28 Επαγγελματικά ταξίδια και διαμονή Οργανωθείτε έξυπνα, να είστε προνοητικοί. Αναγνωρίστε πιθανούς παράγοντες κινδύνου και τεχνικές για την εξάλειψή τους. Π.χ. Μεταφορά μεταξύ δυο ή περισσότερων διαφορετικών πτήσεων. Εάν δεν υπάρχει επαρκής χρόνος μεταξύ τους μπορεί να χάσετε την πτήση σας. Εάν ο/η διευθυντής/τρια σας ταξιδεύει για μια συνάντηση/εκδήλωση λάβετε υπόψη: Tην ώρα που ξεκινά η συνάντηση/εκδήλωση. Tην απόσταση από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο (αναγνωρίστε πιθανές μεθόδους μεταφοράς). Ελέγξτε για οποιεσδήποτε ειδικές προσφορές (π.χ. Μείνετε 3 βραδιές και πληρώστε για 2, κτλ). Παρέχετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

29 Επαγγελματικά Tαξίδια & Πληροφορίες Διαμονής Ο προϋπολογισμός σας για αυτό το επαγγελματικό ταξίδι πρέπει να είναι περίπου: 1000 ευρώ Το αφεντικό σας θα ταξιδέψει μόνο 1 εισητήριο και 1 μονό δωμάτιο Θέλει να μείνει στο ξενοδοχείο Demmarchalie Για 1 βράδυ Στοιχίζει 150 ευρώ/ βραδιά, πρόγευμα και μεσημεριανό συμπεριλαμβάνονται Η συνάντηση στο Παρίσι ξεκινά στις 15:00 πμ Η συνάντηση θα λάβει χώρα σε χώρο που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Το ταξί από το αεροδρόμιο στην συνάντηση στοιχίζει 20 ευρώ/διαδρομή Το λεωφορείο από το αεροδρόμιο στοιχίζει 2 ευρώ και υπάρχει σταθμός λεωφορείου κοντά στο σημείο συνάντησης.

30 Επαγγελματικό Ταξίδι Αεροπορικό εισιτήριο μετ επιστροφής Tο αεροπορικό εισιτήριο κοστίζει: 210,40 ευρώ (Απευθείας πτήση) Από: Αθήνα 07:50μμ Από: (την επόμενη μέρα της συνάντησης) Παρίσι 10:50πμ Προς: Παρίσι 11:50πμ Προς: (την επόμενη μέρα της συνάντησης) Αθήνα 14:50πμ

31 Επαγγελματικό Ταξίδι Αεροπορικό εισητήριο μετ επιστροφής Από: Αθήνα 07:50μμ Προς: Παρίσι 12:50πμ Μεταφορά: Ρώμη 10:50 πμ Με 1 ώρα μεταφορά στην Ρώμη το αεροπορικό εισητήριο κοστίζει: 180,40 ευρώ

32 Το οργανωμένο σας φύλλο Ταξιδιού και Διαμονής Προϋπολογισμός Ταξιδιού και Διαμονής για Παρίσι Aεροπορικό εισητήριο (Απευθείας πτήση) Aεροπορικό εισητήριο (Μεταφορά από Ρώμη) Διαμονή σε ξενοδοχείο/βραδιά Διατροφή Tαξί/διαδρομή Δημόσια μεταφορά 300 ευρώ 210,40 ευρώ 180,40 ευρώ 150 ευρώ/βραδιά Παρέχεται από τον διοργανωτή 20 ευρώ/διαδρομή 2 ευρώ/διαδρομή

33 Μεθοδολογικό εργαλείο Οργανώστε το ταξίδι μου στο Λονδίνο EUPA_LO_021_M_024

34 Περιήγηση ταξιδιού Μια γραπτή ημερήσια διάταξη Χρήσιμη για τις εκτελεστικές και διοικητικές βοηθούς. Μπορεί η εκτελεστική βοηθός να έχει ξεχάσει την διεύθυνση ή ώρα για ένα ραντεβού ή ίσως η διοικητική βοηθός αντιμετώπισε ένα ξαφνικό επείγον περιστατικό και πρέπει να ξέρει ακριβώς που μπορεί να επικοινωνήσει με τον εργοδότη. Πριν να την τελειοποιήσετε, επιβεβαιώστε το με την εκτελεστική βοηθό.

35 Παράδειγμα μιας περιήγησης Η Μαρία Ανδρέου είναι περιηγήτρια για την επαγγελματική επίδειξη του Λονδίνου ΠΕΜΠΤΗ 27 Μαΐου :00 MM Αναχώρηση από το σπίτι με ταξί προς το αεροδρόμιο της Λάρνακας Αριθμός ταξί: :00 ΠΜ Αναχώρηση για Λονδίνο με τις Βρετανικές Αερογραμμές BA868 16:00 ΠΜ Άφιξη στο Λονδίνο Ταξί θα είναι εκεί να σας παραλάβει και να σας πάρει στο ξενοδοχείο NAYA (η κράτηση επισυνάπτεται) 20:00 Δείπνο με την κα. Patsy, διευθύντρια πωλήσεων COPDE Θα σας παραλάβει από το ξενοδοχείο σας (Το κινητό της κας. Patsy είναι ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΜΑΙΟΥ 2011 ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΤΛ

36 Χρησιμοποιήστε λίστες ελέγχου για να σας βοηθήσουν στην Κλείστε τα εισητήρια χρησιμοποιώντας τον αριθμό συχνού ταξιδιώτη Ο αριθμός του εισητηρίου είναι Κλείστε άλλη μεταφορά οργάνωση ταξιδιών Τύπος μεταφοράς Σκοπός μεταφοράς Επισυνημμένα έγγραφα Διευθετήστε το συνάλλαγμα αν χρειάζεται Ποσό συναλλάγματος που δόθηκε στον ταξιδιώτη

37 Χρησιμοποιήστε λίστες ελέγχου Ελέγξτε τα έγγραφα Διαβατήριο Βίζα για να σας βοηθήσουν στην Άδεια Οδηγού Ετοιμάστε την περιήγηση Η περιήγηση επισυνάπτεται Ετοιμάστε την λίστα με τα ονόματα των επαφών για τον προορισμό, τις διευθύνσεις και τους αριθμούς τηλεφώνων Η λίστα επισυνάπτεται Eπισυνάψτε τις ημερήσιες διατάξεις των συναντήσεων Οι ημερήσιες διατάξεις επισυνάπτωνται για τις ακόλουθες συναντήσεις 1. οργάνωση ταξιδιών

38 Χρησιμοποιήστε λίστες ελέγχου για να σας βοηθήσουν στην οργάνωση ταξιδιών Ομιλίες, αναφορές και παρουσιάσεις Tα ακόλουθα επισυνάπτονται 1. Άλλες επισυνάψεις Πρόγνωση καιρού Προτεινόμενα εστιατόρια

39 Σημασία EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2

40 Μεθοδολογικό εργαλείο Ετοιμάστε την περιήγηση EUPA_LO_022_M_025

41 Οι πληρωμές κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού Υπάρχουν αρκετές πληρωμές πριν, κατά την διάρκεια και μετά το επαγγελματικό ταξίδι Tο ίδιο το ταξίδι, Η διαμονή, Tα γεύματα, Άλλα έξοδα: βενζίνη (ενοικίαση αυτοκινήτου), παίρνοντας ταξί από το ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο, κτλ.

42 Γραπτή Άσκηση: Μελέτη περίπτωσης Εργάζεστε για μια πολυεθνική εταιρεία στην Κύπρο. Τα Κεντρικά Γραφεία της εταιρείας σας είναι στις Η.Π.A. Η γενική διευθύντρια της εταιρείας, η κα. Hollborn θα έρθει μαζί με την οικογένειά της στην Κύπρο για 5 ημέρες (Πέμπτη-Δευτέρα) για να περάσει λίγο χρόνο και να επιβλέψει την εταιρεία στην οποία εργάζεστε. Ο/Η διευθυντής/τρια σας έχει αναθέσει να οργανώσετε τη διαμονή τους στην Κύπρο καθώς και το καθημερινό τους πρόγραμμα. Περιγράψτε ακριβώς τι θα κάνετε.

43 Δείγμα EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2 Δράσεις για διευθετήσεις ταξιδιού Λεπτομέρειες του ατόμου που θα ταξιδέψει: Μέρα αναχώρησης: Μέρα επιστροφής: Μέρη για επίσκεψη: Ποιες αερογραμμές αυτός/αυτή προτιμά: 1. Επιλογή 2. Επιλογή Θέση παραθύρου/ θέση διαδρόμου: Ειδικό διαιτολόγιο : Θέση στην εταιρεία: Λεπτομέρειες ενοικίασης αυτοκινήτου ή λεπτομέρειες παραλαβής: 1. Επιλογή 2. Επιλογή Τύπος αυτοκινήτου: Προτιμήσεις ξενοδοχείου: 1. Επιλογή 2. Επιλογή Τύπος δωματίου (Διπλό /μονό/σουίτα): Απαραίτητο διαδίκτυο:

44 Μεθοδολογικό εργαλείο Εξουδετερώστε τα ρίσκα που εμπλέκονται στα ταξίδια EUPA_LO_023_M_026

2.4.1 Χρήση δεξιοτήτων γραπτής επικοινωνίας για την παραγωγή διαφόρων επαγγελματικών εγγράφων

2.4.1 Χρήση δεξιοτήτων γραπτής επικοινωνίας για την παραγωγή διαφόρων επαγγελματικών εγγράφων 2.4. Γραπτή Επικοινωνία 2.4.1 Χρήση δεξιοτήτων γραπτής επικοινωνίας για την παραγωγή διαφόρων επαγγελματικών εγγράφων Να είναι σε θέση να ανακαλέσει τις βασικές αρχές των αποτελεσματικών μορφών γραπτής

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός κάρτας InterRail 2014. Κατεβάστε την εφαρμογή InterRail Rail Planner App. Είναι δωρεάν και λειτουργεί εκτός σύνδεσης.

Οδηγός κάρτας InterRail 2014. Κατεβάστε την εφαρμογή InterRail Rail Planner App. Είναι δωρεάν και λειτουργεί εκτός σύνδεσης. Οδηγός κάρτας InterRail 2014 Κατεβάστε την εφαρμογή InterRail Rail Planner App. Είναι δωρεάν και λειτουργεί εκτός σύνδεσης. Αγαπητέ ταξιδιώτη της κάρτας InterRail, Επιλέξατε τον ιδανικό τρόπο για να ταξιδέψετε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3: Διανομή. Εισαγωγή στη Διανομή. Dr. Natalie Dimitriadis

Ενότητα 3: Διανομή. Εισαγωγή στη Διανομή. Dr. Natalie Dimitriadis Ενότητα 3: Διανομή Εισαγωγή στη Διανομή Dr. Natalie Dimitriadis 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΔΙΑΝΟΜΗ Εισαγωγή στη Διανομή Σ 3 1. Μέθοδοι Διανομής Σ 5 1.1. Απ ευθείας Πωλήσεις Σ 5 1.1.1. Προσωπικές Πωλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

2.7 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ,

2.7 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, Αριθμός μεθοδολογικού Εργαλείου Κώδικας και Τίτλος Τομέα Εργασίας Κώδικας και Τίτλος ενότητας Αριθμός και Τίτλος μαθησιακού αποτελέσματος Tίτλος μεθοδολογικού Στόχος μεθοδολογικού EUPA_LO_028_M_031 2.7

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές ευκαιρίες για ανειδίκευτους και ημιειδικευμένους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού

Επαγγελματικές ευκαιρίες για ανειδίκευτους και ημιειδικευμένους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού Επαγγελματικές ευκαιρίες για ανειδίκευτους και ημιειδικευμένους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού HOUSEKEEPING Εκπαιδευτικό υλικό εγχειρίδιο ΟΡΟΦΟΚΟΜΙΑ ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΡΟΦΟΚΟΜΙΑΣ...4 ΔΙΑΦΟΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1.- ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1.- ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΤΗΣΕΙΣ Όροι και προϋποθέσεις - edreams ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ 1 Η χρήση της ιστοσελίδας 2 Λειτουργία της ιστοσελίδας 3 Όροι αγοράς 3.1. Ακυρώσεις και αλλαγές 3.2. Τιµές και όροι πληρωµής 3.3. Επιστροφές χρηµάτων 3.4. Διαβατήριο,

Διαβάστε περισσότερα

Το Επιχειρησιακό Πλάνο «Κάνε το μόνη σου» είναι ένας οδηγός με τον οποίο μπορείτε να καταρτίσετε ένα πλάνο για την επιχείρησή σας βήμα προς βήμα.

Το Επιχειρησιακό Πλάνο «Κάνε το μόνη σου» είναι ένας οδηγός με τον οποίο μπορείτε να καταρτίσετε ένα πλάνο για την επιχείρησή σας βήμα προς βήμα. Επιχειρηματικότητα Κάνε το μόνη σου Επιχειρησιακό πλάνο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Επιχειρησιακό Πλάνο «Κάνε το μόνη σου» είναι ένας οδηγός με τον οποίο μπορείτε να καταρτίσετε ένα πλάνο για την επιχείρησή σας βήμα προς

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΥΡΕΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

1. ΕΥΡΕΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 6 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Η μετάβαση από την φοιτητική στην επαγγελματική ζωή μπορεί να αποβεί δύσκολη. Συχνά η φάση της υποβολής αιτήσεων εργασίας είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Σύγχρονες προσεγγίσεις που οδηγούν στην εύρυθμη και μακροχρόνια λειτουργία των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Ιωάννης Κ. Κοτρώτσος Πτυχίο Οργάνωσης & Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλιάριο Ασφάλειας Οχημάτων

Βιβλιάριο Ασφάλειας Οχημάτων Βιβλιάριο Ασφάλειας Οχημάτων 1 ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ Αγαπητέ πελάτη, Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστευθήκατε για την ασφάλειά σας. Είμαστε αποφασισμένοι να σας παρέχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση ανά πάσα στιγμή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Αθήνα, 08/08/2013 ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 339/1996, κατ εφαρμογή της Οδηγίας 90/314/ΕΟΚ Παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά τους παρακάτω Γενικούς Όρους Συμμετοχής, οι

Διαβάστε περισσότερα

Bιβλιάριο Ασφάλειας Επιχειρήσεων

Bιβλιάριο Ασφάλειας Επιχειρήσεων Bιβλιάριο Ασφάλειας Επιχειρήσεων 1 ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ Αγαπητέ πελάτη, Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστευθήκατε για την ασφάλειά σας. Είμαστε αποφασισμένοι να σας παρέχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση ανά πάσα στιγμή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός τσέπης. Θα σας προετοιμάσει για να εισέλθετε στον μοναδικό κόσμο της WWOOF και να αποκομίσετε τα καλύτερα από τη φιλοξενία των εθελοντών.

Οδηγός τσέπης. Θα σας προετοιμάσει για να εισέλθετε στον μοναδικό κόσμο της WWOOF και να αποκομίσετε τα καλύτερα από τη φιλοξενία των εθελοντών. Οδηγός τσέπης της WWOOF GREECE Support για την υποδοχή εθελοντών της WWOOF Να είστε WWOOF Οικοδεσπότης της WWOOF Greece, σημαίνει ότι θα υποδέχεστε εντελώς άγνωστους στο σπίτι σας, οι οποίοι θα μοιράζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΟ (FRONT OFFICE) ΣΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Μαριάνθη Καρατζά

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ. ΡΕΠΟΡΤΑΖ Παράπονα και καταγγελίες καταναλωτών

Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ. ΡΕΠΟΡΤΑΖ Παράπονα και καταγγελίες καταναλωτών Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΤΕΥΧΟΣ 149 / ΙΟΥΝΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014 ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Παράπονα και καταγγελίες καταναλωτών ΑΡΘΡΟ Οι θέσεις μας στην Βουλή Διεθνή και Ευρωπαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικός Οδηγός για την εκπόνηση ενός Οδηγού Επιχειρηματικού. 5. Συμπέρασμα: στη δημιουργία επιχειρήσεων

Τεχνικός Οδηγός για την εκπόνηση ενός Οδηγού Επιχειρηματικού. 5. Συμπέρασμα: στη δημιουργία επιχειρήσεων Τεχνικός Οδηγός για την εκπόνηση ενός Οδηγού Επιχειρηματικού 0. Παρουσίαση 1. Γενικές Πληροφορίες 2. Περιεχόμενο 3. Δομή του Επιχειρηματικού 4. Πληροφορίες 5. Συμπέρασμα: στη δημιουργία επιχειρήσεων 0.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ανάλυση της Αθήνας ως συνεδριακό προορισμό και εντοπισμός της υπάρχουσας συνεδριακής υποδομής στους χώρους των πολυτελών ξενοδοχείων της Μαρία Σ. Σούνδια Πτυχίο Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές ευκαιρίες για ανειδίκευτους και ημιειδικευμένους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού

Επαγγελματικές ευκαιρίες για ανειδίκευτους και ημιειδικευμένους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού Επαγγελματικές ευκαιρίες για ανειδίκευτους και ημιειδικευμένους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού HOUSEKEEPING Εκπαιδευτικό υλικό εγχειρίδιο ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ - ΓΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρώπη σου, τα δικαιώματά σου

Η Ευρώπη σου, τα δικαιώματά σου Η Ευρώπη σου, τα δικαιώματά σου Πρακτικός οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ Εσωτερική αγορά και υπηρεσίες Μάθε τα δικαιώματά

Διαβάστε περισσότερα

Σύμβολα που χρησιμοποιούνται σ αυτό τον οδηγό

Σύμβολα που χρησιμοποιούνται σ αυτό τον οδηγό Οδηγός Αιτήσεως για Υπηκόους Ξένων Κρατών Διεθνής Εμπειρία Καναδά (IEC) Πίνακας Περιεχομένων Περίληψη Πριν να κάνετε αίτηση 1 ο Βήμα: Μαζέψτε Έγγραφα 2 ο Βήμα: Συμπληρώστε την αίτηση για έκδοση γράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλιάριο Ασφάλειας Οικίας

Βιβλιάριο Ασφάλειας Οικίας Βιβλιάριο Ασφάλειας Οικίας 1 ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ Αγαπητέ πελάτη, Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστευθήκατε για την ασφάλειά σας. Είμαστε αποφασισμένοι να σας παρέχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση ανά πάσα στιγμή και

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές ευκαιρίες για ανειδίκευτους και ημιειδικευμένους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού

Επαγγελματικές ευκαιρίες για ανειδίκευτους και ημιειδικευμένους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού Επαγγελματικές ευκαιρίες για ανειδίκευτους και ημιειδικευμένους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού BASIC SKILLS ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΠΑΡ www.corevet.eu ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ηβιομηχανία μαζικής

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό εμπόριο παραδοσιακών προϊόντων - γυναίκες 50+

Ηλεκτρονικό εμπόριο παραδοσιακών προϊόντων - γυναίκες 50+ 34 EUROPEAN PROGRAMME LLP - Leonardo da Vinci - Transfer for Innovation Ηλεκτρονικό εμπόριο παραδοσιακών προϊόντων - γυναίκες 50+ Αριθμός προγράμματος: 2009-1-GR1-LEO 05-01858 www.e50plus.eu ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ RYANAIR TRAVEL ΚΑΙ TRAVEL PLUS Ασφαλιστικά ωφεληματα της Ryanair Travel*

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ RYANAIR TRAVEL ΚΑΙ TRAVEL PLUS Ασφαλιστικά ωφεληματα της Ryanair Travel* ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ RYANAIR TRAVEL ΚΑΙ TRAVEL PLUS Ασφαλιστικά ωφεληματα της Ryanair Travel* a Αφαιρετεο ποσο ακύρωσης ΜΟΝΟ 15 a 24ωρη Έκτακτη Ιατρική Βοήθεια a Ιατρικα Εξοδα μέχρι 150.000 a a a Κλοπή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 339/1996, κατ εφαρμογή της Οδηγίας 90/314/ΕΟΚ

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 339/1996, κατ εφαρμογή της Οδηγίας 90/314/ΕΟΚ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ Ακτή Ποσειδώνος 38, Φιλελλήνων 7, Στον ηλεκτρικό σταθμό του Πλατεία Συντάγματος, Πειραιά, 10557 Αθήνα. 18531 Πειραιάς Τηλ. 210 32 32 800 Τηλ. 210 41 01 601 210

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία ενός γραφείου εισερχομένου τουρισμού

Οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία ενός γραφείου εισερχομένου τουρισμού ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία ενός γραφείου εισερχομένου τουρισμού ΣΚΑΓΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Α.Μ. 4320 2011 Επόπτρια καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα