Νέοι Turbo-Diesel Υπογραμμίζουν τη Γκάμα Κορυφαίων Κινητήρων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Νέοι Turbo-Diesel Υπογραμμίζουν τη Γκάμα Κορυφαίων Κινητήρων"

Transcript

1 Κινητήρες Νέοι Turbo-Diesel Υπογραμμίζουν τη Γκάμα Κορυφαίων Κινητήρων Από το λανσάρισμα: Ευρεία γκάμα 7 κινητήρων, όλοι προδιαγραφών Euro 5 Νέοι κινητήρες 2.0 l Diesel: Χαμηλή κατανάλωση και αυτονομία km Βενζινοκινητήρες: Turbo και ατμοσφαιρικοί τετρακύλινδροι και εξακύλινδροι κινητήρες Το νέο Opel Insignia πωλείται από την αρχή με μία υποδειγματική γκάμα επτά κινητήρων, πιστοποιημένων ότι πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 5. Οι τέσσερις βενζινοκινητήρες έχουν ιπποδύναμη από 115 μέχρι 260 hp και οι τρεις νέοι 2.0 turbo-diesel προσφέρουν 110, 130 και 160 hp. Τους προσεχείς μήνες, η γκάμα κινητήρων θα επεκταθεί με δύο νέους κινητήρες: έναν μικρότερου κυβισμού υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα και ένα νέο turbo diesel. Επιπλέον, μία έκδοση ecoflex με πολύ χαμηλές εκπομπές CO 2 θα πλαισιώσει τη σειρά του χρόνου, χωρίς να υπονομεύονται οι επιδόσεις. Σε κάθε μία από τις αντίστοιχες κατηγορίες ισχύος, οι κινητήρες αυτοί είναι από τους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον, προσφέροντας χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπών CO 2. Και οι τρεις κινητήρες diesel και οι τέσσερις βενζίνης έχουν τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο και όλοι συνδυάζονται με εξατάχυτα, μηχανικά κιβώτια. Οι κορυφαίες μονάδες diesel και βενζίνης διατίθενται επίσης με εξατάχυτο αυτόματο κιβώτιο. Σύστημα All-wheel drive Adaptive 4x4 (βλέπε σχετικό κεφάλαιο) μπορεί να παραγγελθεί για τους βενζινοκινητήρες 2.0 Turbo και 2.8 V6 Turbo και αργότερα με τους ισχυρότερους diesel. Όλοι οι βενζινοκινητήρες έχουν μεταβλητό χρονισμό εκκεντροφόρων εισαγωγής και εξαγωγής για όλες τις τετρακύλινδρες μονάδες, και μόνο εισαγωγής για τον V6. Ο μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων αυξάνει τη ροπή στις χαμηλές στροφές και παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της κατανάλωσης και στη συμμόρφωση με τα πρότυπα εκπομπών ρύπων Euro 5. Adam Opel GmbH General Motors Corporation D Rüsselsheim

2 - 2 - Κινητήρες Diesel: Μέχρι 160 hp και 350 Nm, μέση κατανάλωση 5.8 l/100 km Η νέα γενιά κινητήρων diesel του Insignia χαρακτηρίζονται από πλούσια και ροπή και έξοχη οικονομία καυσίμου. Και οι τρεις μονάδες διατίθενται στάνταρ με εξατάχυτο κιβώτιο και έχουν μέση κατανάλωση 5.8 l / 100 km σύμφωνα με MVEG (7.6 λίτρα στην πόλη, 4.8 λίτρα εκτός πόλης). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μέση τιμή εκπομπών CO g/km. Το Insignia θα λανσαριστεί με τρεις εκδόσεις του κινητήρα 2.0 CDTI. Η βασική έκδοση 110 hp επιταχύνει το Insignia από km/h σε 12,1 δευτερόλεπτα, στην τελική ταχύτητα των 190 km/h. Η έκδοση 130 hp επιταχύνει το Insignia από km/h σε 11,1 δευτερόλεπτα στην τελική ταχύτητα των 205 km/h. Η ισχυρότερη έκδοση παράγει 118 kw/160 hp, ροπή 350 Nm, έχει επιτάχυνση από km/h σε 9,5 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 218 km/h. Όλες οι εκδόσεις συνδυάζονται στάνταρ με φίλτρο σωματιδίων diesel, χωρίς απαιτήσεις συντήρησης. Χάρη στο μεγάλο ρεζερβουάρ των 70-λίτρων, τα μοντέλα diesel έχουν αυτονομία πάνω από 1200 km. Οι κινητήρες έχουν δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής, τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο, και πολλαπλό, άμεσο ψεκασμό καυσίμου common-rail, μαζί με υπερσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας για ταχεία απόκριση στις εντολές του γκαζιού στις χαμηλές στροφές. Ένα βολάν διπλής μάζας διασφαλίζει ελάχιστους κραδασμούς και η βελτιστοποιημένου βάρους πολλαπλή εισαγωγής κατασκευάζεται από χυτό αλουμίνιο. Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανακύκλωση καυσαερίων έχει επίσης λειτουργία ψύξης. Ηλεκτροπνευματικής λειτουργίας πεταλούδες παράκαμψης ελέγχονται από το σύστημα διαχείρισης του κινητήρα, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα ανακυκλωμένα καυσαέρια φτάνουν σε μέγιστη θερμοκρασία για καύση. Κινητήρες Diesel: Κινητήρες 2.0 CDTI 2.0 CDTI 2.0 CDTI Αριθμός κυλίνδρων Κυβισμός (cm 3 )

3 - 3 - Ισχύς (kw/hp at rpm) Μέγιστη ροπή rpm) Επιτάχυνση km/h (s)* 81/110 at /130 at /160 at (11.2) 9.5 (9.6) Τελική ταχύτητα (km/h)* (204) 218 (215) Κατανάλωση μικτού κύκλου MVEG (l/100 km)* (NB: 6.7, HB: 6.8) Εκπομπές CO 2 (g/km) (NB:177, HB: 179) *Με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο (εξατάχυτο αυτόματο) NB: Notchback, HB: Hatchback 5.8 (NB: 6.7, HB: 6.8) 154 (NB:177, HB: 179) Βασικοί Βενζινοκινητήρες: Δύο μονάδες με συνεχώς μεταβαλλόμενο χρονισμό εκκεντροφόρων Οι βασικοί κινητήρες του Insignia μοιράζονται την ίδια βασική φιλοσοφία. Αυτοί οι βελτιστοποιημένου βάρους κινητήρες 1.6 και 1.8 ECOTEC αποδίδουν 85 kw/115 hp στις 6000 rpm και 103 kw/140 hp στις 6300 rpm, ενώ παράγουν μέγιστη ροπή 155 Nm στις 4000 rpm και 175 Nm στις 3800 rpm αντίστοιχα. Τεχνικά χαρακτηριστικά των τετραβάλβιδων κινητήρων είναι ο συνεχώς μεταβαλλόμενος χρονισμός των εκκεντροφόρων για τη βελτιστοποίηση του κύκλου πλήρωσης, ένας μεταβλητός αυλός ελέγχου εισαγωγής δύο φάσεων με περιστροφική βαλβίδα αντί πεταλούδα-διακόπτη (για βελτιωμένη ροϊκή διαμόρφωση) και ένας νέος μαγνητικός αισθητήρας στροφάλου. Αυτός ο νέος αισθητήρας στροφάλου είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα ευφυούς δομής και ελαφρού βάρους. Οι μηχανικοί κατάφεραν να μειώσουν το βάρος των κινητήρων και να πετύχουν μεγαλύτερη ακαμψία και δομική αντοχή με εκτενή τοποθέτηση ενισχύσεων στην κεφαλή και το μπλοκ. Συνολικά, οι κινητήρες ζυγίζουν μόλις 118 kg σύμφωνα με DIN Το μπλοκ μόνο ζυγίζει 20% λιγότερο από τον προκάτοχό του. Συμπερ. του καλύμματος του ρουλεμάν, το μπλοκ από χυτοσίδηρο ζυγίζει μόλις 27 kg.

4 - 4 - Αντίθετα με τους συμβατικούς κινητήρες, στους οποίους ο εκκεντροφόρος και ο στρόφαλος συνδέονται μηχανικά μεταξύ τους μέσω ενός οδοντωτού ιμάντα ή καδένας, ο μεταβλητός χρονισμός επιτρέπει στον εκκεντροφόρο να περιστρέφεται ως προς το στρόφαλο. Αυτό συμβαίνει συνεχώς με τη βοήθεια ενός πολύ συμπαγούς, ηλεκτροϋδραυλικού ελαφρού ρυθμιστή τύπου πτερυγίων. Ο εκκεντροφόρος εισαγωγής μεταβάλλεται κατά έως 60, ενώ ο εξαγωγής κατά έως 45. Έτσι ελέγχεται ο χρονισμός των βαλβίδων με αποτέλεσμα να μπορεί ο κινητήρας να προσαρμόζεται στις διάφορες στροφές και φορτία λειτουργίας. Τα πλεονεκτήματα είναι υψηλότερες επιδόσεις, καλύτερη ροπή σε μία ευρεία γκάμα στροφών, χαμηλότερες εκπομπές ρύπων λόγω υψηλών ποσοστών ανακύκλωσης καυσαερίων, χαμηλότερη κατανάλωση και μειωμένος θόρυβος κινητήρα. Γνήσιος High-tech: Αλουμινένιος 2.0 direct-injection turbo Διαθέσιμος με 6-τάχυτο μηχανικό ή αυτόματο κιβώτιο και το σύστημα Adaptive 4x4 allwheel drive, ο 2.0 turbo είναι νέος στη μεσαία κατηγορία Opel. Η απόδοση αυτής της τετρακύλινδρης μονάδας υπογραμμίζει τη μέθοδο της GM για μείωση του κυβισμού. Είναι εφάμιλλος των πεντακύλινδρων και εξακύλινδρων μονάδων του ανταγωνισμού σε επιδόσεις, αλλά καταναλώνει λιγότερο καύσιμο και έχει χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Αυτός ο κινητήρας άμεσου ψεκασμού 220 hp έχει στενή σχέση με τη μονάδα του Opel GT. High-tech χαρακτηριστικά όπως άμεσος ψεκασμός βενζίνης, υπερσυμπιεστής twin-scroll με intercooler, διπλός χρονισμός εκκεντροφόρων και δύο αντικραδασμικοί άξονες προσφέρουν στον αλουμινένιο κινητήρα 1998 cm 3 εντυπωσιακές τιμές επιδόσεων: Η μέγιστη ισχύς 162 kw/220 hp αποδίδεται στις 5300 rpm σε συνδυασμό με την υψηλή και σταθερή ροπή των 350 Nm μεταξύ 2000 και 4000 rpm υπόσχονται αξιόλογες επιδόσεις σε όλες τις συνθήκες. Με αυτό τον κινητήρα, το Insignia επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 7,6 δευτερόλεπτα, στην τελική ταχύτητα των 242 km/h. Η μέση κατανάλωση με μηχανικό κιβώτιο είναι 8.9 λίτρα σούπερ αμόλυβδης ανά 100 χλμ. (MVEG). Μία αντλία βενζίνης υψηλής πίεσης που κινείται από τον εκκεντροφόρο αυξάνει την πίεση μέχρι 155 bar όταν ο κινητήρας λειτουργεί στο ρελαντί, η πίεση ψεκασμού είναι 50 bar. Τα μπεκ πολλαπλών οπών είναι διατεταγμένα κάτω από τους αυλούς εισαγωγής και το ειδικό σχήμα της κεφαλής των εμβόλων προκαλεί στροβιλισμό του μίγματος καυσίμου γύρω από το κεντρικά

5 - 5 - τοποθετημένο μπουζί. Η ελεγχόμενη και ολοκληρωμένη καύση επέτρεψε στην αναλογία συμπίεσης να ρυθμιστεί ιδιαίτερα ψηλά για κινητήρα turbo υψηλών επιδόσεων στο 9.3:1, κάτι που ωφελεί την κατανάλωση σε συνθήκες μερικού φορτίου Ο υπερσυμπιεστής του τετρακύλινδρου κινητήρα λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή twinscroll. Η πολλαπλή εξαγωγής ενώνει ξεχωριστά τους κυλίνδρους 1&4 και 2&3 με τους δύο αυλούς εισαγωγής (scrolls) της τουρμπίνας, ώστε να εκμεταλλεύεται άριστα τους παλμούς πίεσης των καυσαερίων που οδηγούνται απευθείας πάνω στη φτερωτή της τουρμπίνας. Η πίεση υπερπλήρωσης ξεκινά να αναπτύσσεται από τις 1400 rpm περίπου, και οι κινήσεις του πεντάλ του γκαζιού μεταφράζονται σε ισχυρή επιτάχυνση, εξίσου γρήγορα. Η μέγιστη πίεση turbo είναι 1.38 bar. Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικά συμπαγούς υπερσυμπιεστή είναι η πνευματική βαλβίδα ελέγχου αέρα μόλις απελευθερώνεται το γκάζι και η φτερωτή της τουρμπίνας που έχει βελτιστοποιηθεί με γνώμονα την απόδοση. Σε μία προκαθορισμένη υποπίεση, ανοίγει μία βαλβίδα που κατευθύνει τον αέρα πίσω στην είσοδο του συμπιεστή, διατηρώντας τις στροφές του σε υψηλό επίπεδο. Μόλις πατηθεί ξανά το πεντάλ του γκαζιού, η πίεση turbo είναι άμεσα διαθέσιμη. Για αύξηση της απόδοσης πλήρωσης στους θαλάμους καύσης, ο προ-συμπιεσμένος αέρας ψύχεται κατά 100 βαθμούς Κελσίου σε ένα intercooler πριν εισέλθει στους θαλάμους καύσης. Η υψηλή θερμική αντοχή του κινητήρα υποστηρίζεται από ένα υδροχιτώνιο που εκτείνεται μέχρι το κάτω τμήμα των κυλίνδρων και το σύστημα ψύξης με ψεκασμό λαδιού στην κάτω πλευρά των εμβόλων. Τα έμβολα από χυτό αλουμίνιο μεταφέρουν ισχύ μέσω σφυρήλατων μπιελών στον σφυρήλατο στρόφαλο. Και οι δύο εκκεντροφόροι μπορούν να ρυθμίζονται μέσω ενός ηλεκτροϋδραυλικού περιστροφικού δίσκου που εναρμονίζει τους χρόνους ανοίγματος των βαλβίδων με το φορτίο του κινητήρα μέσω της μονάδας ελέγχου κινητήρα. Με υψηλότερη επικάλυψη (overlap) στις χαμηλότερες στροφές, ο συνεχής μεταβλητός χρονισμός των εκκεντροφόρων διασφαλίζει επίσης την ταχύτερη απόκριση του υπερσυμπιεστή. Οι βαλβίδες εξαγωγής έχουν πλήρωση νατρίου, και όλες οι βαλβίδες ενεργοποιούνται μέσω ολισθητήρων χαμηλής τριβής στα κοκκοράκια.

6 - 6 - Άλλα χαρακτηριστικά του κινητήρα περιλαμβάνει επίσης δύο αντικραδασμικούς άξονες, καδένα χρονισμού με περιορισμένες απαιτήσεις συντήρησης για τους εκκεντροφόρους και ένα χυτό κέλυφος φίλτρου λαδιού, με εύκολη δυνατότητα πρόσβασης από πάνω. Μόνο το φυσίγγιο χρειάζεται αντικατάσταση κατά την αλλαγή λαδιού, και το κατάλληλο χρονικό διάστημα δηλώνεται με μία ενδεικτική λυχνία. Αισθητήρες μετρούν το ποσοστό χρήσης του πλήρως συνθετικού λαδιού, βάσει παραμέτρων όπως ο αριθμός των κρύων εκκινήσεων του κινητήρα και οι σπινθήρες ανάφλεξης που παράγονται από τα μπουζί. Τα ίδια τα μπουζί χρειάζονται αντικατάσταση κάθε χιλιόμετρα και το αντιψυκτικό κάθε χιλιόμετρα. Κορυφαίος βενζινοκινητήρας: 2.8 V-6 Turbo με 260 hp Κορυφαίος βενζινοκινητήρας είναι ο 2.8 V-6 Turbo που παράγει 191 kw/ 260 hp και 350 Nm ροπής μεταξύ 1900 και 4500 rpm. Υιοθετεί πλείστα high-tech χαρακτηριστικά: Μία κλασική γωνία κυλίνδρων 60 μοιρών και εκκεντροφόρους επικεφαλής από διπλές καδένες, μεταβλητό έλεγχο βαλβίδων και στρόφαλο τεσσάρων ρουλεμάν από μικρο-κράμα σφυρήλατου ατσαλιού ένα υλικό που συνήθως χρησιμοποιείται σε αγωνιστικά αυτοκίνητα. Η προηγμένη δομή του V-6 περιλαμβάνει λεπτομέρειες όπως αντι-τριβική επίστρωση εμβόλων, υποδοχές τω ελατηρίων έχουν υποστεί σκλήρυνση μέσω ανοδίωσης για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, χιτώνια από χυτοσίδηρο και σύστημα ψύξης με ψεκασμό λαδιού. Η προηγμένη σχεδίαση επιβεβαιώνεται επίσης από τις μπιέλες από συσσωματωμένο ατσάλι, τις βαλβίδες εξαγωγής με πλήρωση νατρίου για βελτιωμένη ψύξη και στο κάρτερ λαδιού που κατασκευάζεται από χυτό αλουμίνιο για πρόσθετη δομική ακαμψία. Λειτουργώντας με αναλογία συμπίεσης 9.5:1, ο κινητήρας έχει ένα μονό υπερσυμπιεστή twin-scroll. Το intercooler που είναι κεντρικά τοποθετημένο πάνω από το κιβώτιο, έχει ενσωματωμένη βαλβίδα ελέγχου πίεσης υπερπλήρωσης και τροφοδοτεί τον κινητήρα με πίεση υπερπλήρωσης μέχρι 0.6 bar. Η τουρμπίνα κατασκευάζεται από ειδικό κράμα ατσαλιού υψηλών προδιαγραφών. Λόγω της twin-scroll σχεδίασης, η τουρμπίνα τροφοδοτείται ομοιόμορφα και από τις δύο σειρές κυλίνδρων. Οι ξεχωριστοί αυλοί ένας για κάθε σειρά κυλίνδρων διαχωρίζουν τους παλμούς πίεσης καυσαερίων. Αυτό διατηρεί χαμηλά τις απώλειες ενέργειας του υπερσυμπιεστή, ενώ ωφελεί τη ροή των καυσαερίων και τη λειτουργική απόδοση.

7 - 7 - Ο συνεχώς μεταβαλλόμενος, ηλεκτρονικά ελεγχόμενος και υδραυλικής ενεργοποίησης χρονισμός των εκκεντροφόρων εισαγωγής διασφαλίζει ταχεία απόκριση του γκαζιού και ισχυρή ροπή, ακόμα και στις χαμηλές στροφές του κινητήρα. Οι εκκεντροφόροι εισαγωγής μπορούν να περιστρέφονται ως προς το στρόφαλο κατά έως 50 ο για να μεταβάλλουν το χρονισμό των βαλβίδων και επομένως τον κύκλο πλήρωσης στις υπάρχουσες συνθήκες φορτίου και στροφών. Οι εκκεντροφόροι εισαγωγής και εξαγωγής κατασκευάζονται από αλουμίνιο υψηλής αντοχής, που του κάνει ιδιαίτερα ελαφρούς, με αντοχή στη θερμότητα και ανθεκτικούς. Πέραν της ταχύτερης απόκρισης του υπερσυμπιεστή, η γρήγορη αλλά ομαλή παραγωγή ισχύος οφείλεται κυρίως στο σύστημα διαχείρισης κινητήρα 32-bit Bosch-Motronic. Το λογισμικό της μονάδας ελέγχου προσαρμόστηκε ειδικά για το Insignia και ρυθμίζει όλες τις βασικές λειτουργίες όπως χρονισμός ανάφλεξης, ψεκασμός καυσίμου, πίεση υπερπλήρωσης, μέτρηση ροής αέρα εισαγωγής και θέση πεταλούδας γκαζιού. Οι πολλαπλές εξαγωγές έχουν διπλά τοιχώματα, με το εσωτερικό τμήμα τους από υδρομορφοποιημένο ανοξείδωτο ατσάλι. Αυτό μειώνει τις εκπομπές ρύπων μετά από μία κρύα εκκίνηση επειδή η πολλαπλή απορροφά λιγότερη θερμότητα. Επιπλέον, υπάρχει και ένα σύστημα εισαγωγής αέρα στην πολλαπλή εξαγωγής μέχρι τα 30 πρώτα δευτερόλεπτα μετά από μία κρύα εκκίνηση, έτσι ώστε ο καταλυτικός μετατροπέας να φτάνει ακόμα ταχύτερα σε θερμοκρασία λειτουργίας. Οι επιδόσεις του κινητήρα είναι εξίσου εντυπωσιακές με τις τεχνικές προδιαγραφές του. Το 90% της μέγιστης ροπής των 350 Nm παράγεται στις 1500 rpm, ενώ η μέγιστη τιμή είναι διαθέσιμη σε μία ευρεία κλίμακα στροφών μεταξύ 1900 και 4500 rpm. Ο κινητήρας 2.8- λίτρων διατίθεται με εξατάχυτο μηχανικό ή αυτόματο κιβώτιο και με το σύστημα τετρακίνησης Adaptive 4x4. Βενζινοκινητήρες: Κινητήρες 1.6 ECOTEC 1.8 ECOTEC 2.0 Turbo 2.8 V6 Turbo ECOTEC Αριθμός κυλίνδρων Κυβισμός (cm 3 )

8 - 8 - Ισχύς (kw/hp at rpm) Μέγιστη ροπή rpm) Επιτάχυνση km/h (s)* 85/115 at /140 at /220 at /260 at (7.8) 6.9 (7.1) Τελική ταχύτητα (km/h)* (240) 250** (250**) Κατανάλωση μικτού κύκλου MVEG (l/100 km)* (9.6) 10.9 (11.6) Εκπομπές CO 2 (g/km) FWD: NB: 208, HB: 209 (225) AWD: 215 (229) *Με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο (εξατάχυτο αυτόματο) ** περιορισμένη NB: Notchback; HB: Hatchback; AWD: All-wheel drive 256 (272) Μπορείτε να κατεβάσετε κείμενα και φωτογραφίες από το Internet στο Διαδικτυακό τόπο