Πρόγραµµα Ανάπτυξης ιαιτησίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πρόγραµµα Ανάπτυξης ιαιτησίας"

Transcript

1 Πρόγραµµα Ανάπτυξης ιαιτησίας Ο ΗΓΙΕΣ ΝΕΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟ ΟΥ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗΣ ΙΑΙΤΗΤΩΝ & ΒΟΗΘΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Αυτοσυγκέντρωση (ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ) Λόγω έλλειψης αυτοσυγκέντρωσης ή λόγω βιασύνης, λάθη αναγνώρισης των παραβατών παικτών µπορούν να συµβούν. Συνεπώς, υπενθυµίζεται στους διαιτητές να σέβονται τις βασικές αρχές όταν επιβάλουν πειθαρχικές κυρώσεις: Αποµονώνουν και προσδιορίζουν τον παίκτη. Οι υπόλοιποι συνεργάτες του θα πρέπει να ειδοποιήσουν και να ελέγξουν εάν ο παίκτης έχει ήδη παρατηρηθεί. Έτσι µόνο µετά µπορεί να επαναρχίσει ο αγώνας. 2. ιαµαρτυρία Οι παίκτες θα πρέπει να παρατηρούνται (κίτρινη κάρτα) εάν αυτοί: ιαµαρτύρονται τρέχοντας προς τον διαιτητή ή στον βοηθό αναλόγως. είχνουν διαµαρτυρία µε ενέργειες ή χειρονοµίες. Προφορικά ή µε το σώµα τους απαιτούν κίτρινη κάρτα για τον αντίπαλο. Σε περιπτώσεις παικτών που µαζεύονται γύρω από τον διαιτητή ( οµαδική διαµαρτυρία/ συνωστισµός) τουλάχιστον ένας παίκτης πρέπει να παρατηρηθεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι βοηθοί διαιτητές και ο τέταρτος διαιτητής αναµένονται να ενεργήσουν σύµφωνα µε τις οδηγίες που έχουν συµφωνηθεί σε προηγούµενα σεµινάρια. Σε περιπτώσεις αντιαθλητικής σωµατικής επαφής µε τον διαιτητή ή τον βοηθό διαιτητή ο παίκτης/ες θα πρέπει να αποβάλλονται µε κόκκινη κάρτα. 3. Προστασία Παικτών Γίνεται υπενθύµιση στους διαιτητές για την αρµοδιότητά τους να προστατεύουν τους παίκτες από το αντιαθλητικό παιχνίδι. Αντικανονικές διεκδικήσεις µε τους βραχίονες ή τα χέρια Τέτοιες διεκδικήσεις εµφανίζονται ως ένα συνεχές πρόβληµα. Οι διαιτητές πρέπει να προσδιορίζουν και να τιµωρούν κατάλληλα τις δυνατές αντικανονικές διεκδικήσεις µε τα χέρια και τους βραχίονες, θα πρέπει να είναι επάγρυπνοι σε συγκεκριµένους κινδύνους ελεύθερης κίνησης των χεριών και των βραχιόνων µε αφύσικο τρόπο. Όταν παίκτης χρησιµοποιεί το χέρι ή τον βραχίονά του ως «εργαλείο» για να ανακόψει ή να εµποδίσει αντίπαλο να διεκδικήσει την µπάλα, θα πρέπει να παρατηρείται µε κίτρινη κάρτα.

2 Οποιαδήποτε διεκδίκηση που έχει υπερβολική δύναµη και χρησιµοποιείται ως «όπλο» µε αποτέλεσµα να κινδυνεύει η ασφάλεια του αντιπάλου είναι σοβαρό επικίνδυνο παίξιµο και τιµωρείται µε κόκκινη κάρτα. Ο ρόλος των βοηθών διαιτητών ( και µερικές φορές του τέταρτου διαιτητή) είναι σηµαντικός για τέτοιες περιπτώσεις. υνατά αντικανονικά τάκλιν Υπενθυµίσθηκε στους διαιτητές ότι καθήκον τους είναι η προστασία των παικτών από δυνατές αντικανονικές σωµατικές επαφές / τάκλιν εν υπάρχει καµία διαφορά εάν το τάκλιν είναι από πίσω, από µπροστά ή από το πλάι. Όταν γίνεται επαφή µε την µπάλα και ο αντίπαλος µε ταχύτητα και χωρίς να λάβει υπόψη τον πιθανό κίνδυνο για τον αντίπαλο, αυτό πρέπει να τιµωρείται φυσιολογικά µε κίτρινη κάρτα, αλλά σε περιπτώσεις σοβαρού δυνατού παιχνιδιού και δυσανάλογης δύναµης, µε κόκκινη κάρτα. Υπενθυµίζεται στους διαιτητές ότι οποιοδήποτε τάκλιν µε υπερβολική δύναµη και µε αυτό κινδυνεύει η ασφάλεια του αντιπάλου είναι σοβαρό επικίνδυνο παιχνίδι και είναι κόκκινη κάρτα. Κράτηµα στην επανορθωτική περιοχή Ενώ το κράτηµα εκτός επανορθωτικής περιοχής τιµωρείται µε αρκετή συνέπεια, ειδικά σε περιπτώσεις όπου σταµατάει µία υποσχόµενη επίθεση, η αντικανονική χρήση των χεριών και της παλάµης µέσα στην επανορθωτική περιοχή έχει αυξηθεί εµφανώς και δεν έχει διευθετηθεί κατάλληλα. Αυτό συγκεκριµένα γίνεται στις εκτελέσεις κόρνερ και στις εκτελέσεις ελεύθερων λακτισµάτων κοντά στο γκολ. Οι διαιτητές πρέπει: Να εφαρµόζουν τις οδηγίες πιο αυστηρά. Θα πρέπει να είναι πιο προνοητικοί πριν την εκτέλεση των κόρνερ / των επιθετικών ελεύθερων λακτισµάτων κοντά στο τέρµα και θα πρέπει να φαίνεται καθαρά ότι ενεργούν προληπτικά. Να διαχειρίζονται µε σταθερότητα οποιεσδήποτε αντικανονικές χρήσεις των χεριών. Εάν αυτό συµβαίνει πριν η µπάλα παιχτεί, οι πειθαρχικές κυρώσεις, θα πρέπει να δοθούν. Όµως, σε καθαρές περιπτώσεις κρατήµατος/ σπρωξίµατος µετά το παίξιµο της µπάλας αναµένεται από τους διαιτητές να δώσουν πέναλτι( για παράπτωµα από τον αµυντικό) ή ελεύθερο λάκτισµα ( για έναν αµυνόµενο από έναν επιτιθέµενο) καθώς και πιθανές πρόσθετες πειθαρχικές κυρώσεις. 4. Προστασία της εικόνας του παιχνιδιού Υπενθυµίζουµε στους διαιτητές την ευθύνη που έχουν να προστατεύουν την εικόνα του παιχνιδιού. Αντιπαράθεση µεταξύ των παικτών Μαζική αντιπαράθεση µεταξύ των παικτών και των δύο οµάδων ακόµα υπάρχει, οι συµµετέχοντες συστηµατικά και σταθερά δεν παρατηρούνται. Οι παίκτες που συµµετέχουν σε τέτοια επεισόδια θα πρέπει να τιµωρούνται αναλόγως. Επισηµαίνεται ότι τουλάχιστον ένας παίκτης από κάθε οµάδα θα πρέπει να παρατηρείται και σε µερικές περιπτώσεις µε υπερβολική σωµατική επαφή παίκτης ή παίκτες θα πρέπει να αποβάλλονται.

3 Ένας παίκτης που πλησιάζει ή προσχωρεί στο επεισόδιο από απόσταση θα πρέπει να αναγνωρίζεται και να παρατηρείται επίσης. Υπενθυµίζουµε ότι ο βοηθός διαιτητής που είναι πιο κοντά στο επεισόδιο θα πρέπει να βοηθήσει τον διαιτητή ενώ ο άλλος βοηθός διαιτητής θα πρέπει να παρακολουθεί και να γράφει τα γεγονότα. Ο τέταρτος διαιτητής θα πρέπει να παραµένει στην θέση του µεταξύ της τεχνικής περιοχής ενώ ωστόσο θα παρακολουθεί την κατάσταση. Ο διαιτητής και ο βοηθός(-οί) διαιτητής(ες) και ο τέταρτος διαιτητής εάν είναι απαραίτητο θα πρέπει να επικοινωνήσουν µεταξύ τους πριν την επανέναρξη του αγώνα. Προσποίηση (Θέατρο) Οι διαιτητές θα πρέπει να είναι επάγρυπνοι ότι η προσποίηση µπορεί να συµβεί οπουδήποτε στον αγωνιστικό χώρο κατά την διάρκεια του αγώνα και θα πρέπει να παρατηρούνται µε κίτρινη κάρτα τους παίκτες τους οποίους καθαρά µε τις ενέργειες τους σκόπιµα προσπαθούν να ξεγελάσουν τον διαιτητή. Οι παίκτες που αρχίσουν µία επαφή µε έναν αντίπαλο ή χρησιµοποιούν ελαφριά επαφή για να ξεγελάσουν τον διαιτητή θα πρέπει να διακρίνονται και να παρατηρούνται. Οι διαιτητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι παίκτες κάνουν την αποστολή του διαιτητή εξαιρετικά δύσκολη και θα πρέπει να τους διαβεβαιώσουν ότι όταν γίνεται προσποίηση αυτό δεν είναι αποδεκτό και ότι µετά από αυτό δεν πρόκειται να µείνουν ατιµώρητοι. Επιθετικά ελεύθερα λακτίσµατα Για να διασφαλιστεί ο πλήρης έλεγχος, είναι πολύ σηµαντικό ότι µόλις κερδίζεται ένα ελεύθερο λάκτισµα ο διαιτητής πρέπει να διασφαλίσει ότι η µπάλα τοποθετείται στο σωστό σηµείο δεν µετακινείται. Ο διαιτητής θα πρέπει να είναι βέβαιος, ότι όταν η οµάδα που επιτίθεται δεν αποφασίζει να εκτελέσει γρήγορα το ελεύθερο λάκτισµα(φάουλ), τότε και µόνο θα τους συµβουλεύει να περιµένουν δικό του σινιάλο. Σε περιπτώσεις ειδικά που πρόκειται να εκτελεσθούν έξω από την επανορθωτική περιοχή θα πρέπει να ειπωθεί στον εκτελούντα πριν την διαδικασία να περιµένει σινιάλο από τον διαιτητή και αυτό θα πρέπει να υποδεικνύεται µε τα δύο χέρια προς την σφυρίχτρα και προς τον εκτελούντα. Στη διάταξη του τείχους των 9,15 µέτρων προτεραιότητα, έναντι της θέσης του τείχους, έχει ο αµυντικός. Συνίσταται λοιπόν στις περιπτώσεις που παρεισφρύει στο τείχος επιθετικός να αποµακρύνεται. Όποιος παίκτης αρνηθεί να διατηρήσει την απαιτούµενη ελάχιστη απόσταση µετά από την σύσταση του διαιτητή θα πρέπει να παρατηρείται. Προσοχή πρέπει να δίνεται στους αµυνόµενους παίκτες οι οποίοι πριν την εκτέλεση του λακτίσµατος δεν τηρούν τον κανονισµό, συγκεκριµένα οι παίκτες που είναι στο τείχος οι οποίοι µετακινούνται µπροστά. Εάν δεν τηρείται ο κανονισµός κατά την διάρκεια της εκτέλεσης του λακτίσµατος και δεν σηµειώνεται τέρµα, το λάκτισµα θα πρέπει να εκτελείται ξανά και ο αµυνόµενος παίκτης να παρατηρείται.

4 Άγγιγµα της µπάλας µε το χέρι Το άγγιγµα της µπάλας µε το χέρι αφορά την µε πρόθεση ενέργεια του παίκτη να έχει επαφή µε τη µπάλα χρησιµοποιώντας το χέρι ή το βραχίονά του. Στις περιπτώσεις αυτές ο ιαιτητής πρέπει να λαµβάνει υπόψη του τ ακόλουθα: -Τη σκοπιµότητα, τη διάθεση του παίκτη (πρόθεση),να αγγίξει ή να σταµατήσει την µπάλα. -Τη κίνηση του χεριού προς τη µπάλα και όχι της µπάλας προς το χέρι. -Την απόσταση του χεριού από τη µπάλα και τον αντίπαλο που σουτάρει (απροσδόκητη κίνηση της µπάλας). -Αντίδραση του παίκτη µε το να προσπαθεί ν αποφύγει τη µπάλα. -Την δυνατότητα - ικανότητα του παίκτη ν αποφύγει το κτύπηµα της µπάλας µε το χέρι. -Αν τα χέρια ή οι βραχίονες του παίκτη είναι σε φυσική θέση κατά την εξέλιξη της φάσης. Σταθερό επίπεδο τιµωρίας Στα σεµινάρια συγκεκριµένη έµφαση δόθηκε στην οπτική επαφή ότι πρέπει να γίνεται µε δύο τρόπους και η προτεραιότητα δόθηκε στην σηµαία σε περίπτωση που το ηλεκτρονικό µπιπ δεν δουλέψει. Υπενθυµίσθηκε στους βοηθούς η τεχνική του «περίµενε και δες» και την σηµασία : Της σωστής θέσης και του διαγώνιου οπτικού πεδίου Της συνεργασίας Της βοήθειας σε παραπτώµατα εκτός οπτικού πεδίου του διαιτητή Της βοήθεια µε τα φάουλ κοντά στην ή µέσα στην επανορθωτική περιοχή. Γενικά, οι διαιτητές πρέπει να χτίσουν την αυτοπεποίθηση των βοηθών διαιτητών τους και να συζητάνε ανοιχτά και καθαρά όλα τα σηµεία της αναµενόµενης απόδοσης για να επαυξηθεί το κίνητρο. Γενικές οδηγίες Αµέσως µετά την προθέρµανση των οµάδων οι βοηθοί ελέγχουν τα δίχτυα και ενηµερώνουν τον διαιτητή και τον τέταρτο αν υπάρχει κάποιο πρόβληµα έτσι ώστε αυτό να λυθεί πριν την έναρξη του αγώνα. Μετά την είσοδό τους και πριν την έναρξη του β ηµιχρόνου, κάνουν τον απαιτούµενο έλεγχο. Συνίσταται ο Τέταρτος ιαιτητής, κατά τη διάρκεια της προθέρµανσης του διαιτητού και των βοηθών και εφ όσον έχει συνταχθεί το φύλλο αγώνα, να παρευρίσκεται πλησίον του αγωνιστικού χώρου για να ελέγχει αναρτήσεις πανό µε υβριστικά συνθήµατα ή ότι παρόµοιο καθώς και οποιαδήποτε άλλη συµπεριφορά ή γεγονός επηρεάζει την εξέλιξη του αγώνος. Υποχρεωτική αναφορά στο Φ.Α. σε όλες τις περιπτώσεις.

5 Απαγορεύονται αυστηρά όλα τα είδη κοσµηµάτων (κολιέ, δακτυλίδια, µπρασελέ, σκουλαρίκια, δερµάτινα ή ελαστικά βραχιόλια κλπ) και πρέπει να αφαιρούνται. Η χρήση κολλητικής ταινίας (tape) για να καλυφθούν κοσµήµατα, δεν είναι αποδεκτή. Ο Τέταρτος µε τους Βοηθούς θα πρέπει να ελέγχουν, πριν από την προθέρµανση, τους παίκτες, καθώς και πριν από την είσοδο τους για την έναρξη του αγώνα. Οι οµάδες θα πρέπει να προµηθευτούν και να φορούν tape του ίδιου χρώµατος µε την κάλτσα τους στο σηµείο επίδεσης. Οι διαιτητές θα πρέπει να το υπενθυµίζουν αυτό στην τεχνική σύσκεψη και µία ώρα τουλάχιστον πριν την έναρξη του αγώνα. εν επιτρέπεται µετά από πανηγυρισµό οι παίκτες να φέρουν µάσκες, πιπίλες ή οτιδήποτε άλλο καθώς επίσης και να σηκώνουν την φανέλα τους πάνω από το πρόσωπο ή κεφάλι ή να την βγάζουν τελείως. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παρατηρούνται µε κίτρινη κάρτα. Ο Τέταρτος ιαιτητής ελέγχει τις τεχνικές περιοχές καθώς και τον αριθµό προσώπων που πρέπει να βρίσκονται, σ αυτές µε βάση το φύλλο αγώνα. Υπενθυµίζεται ότι µόνο ένα πρόσωπο εξ αυτών δύναται να δίδει οδηγίες, χωρίς όµως να υποχρεούται να επιστρέψει αµέσως στη θέση του,αλλά σε καµία περίπτωση η συµπεριφορά του απέναντι σε παίκτες, διαιτητές δεν θα πρέπει να είναι προσβλητική, υβριστική, ανάρµοστη ή βίαια.(αποτέλεσµα : αποµάκρυνση από τον αγωνιστικό χώρο και πλήρη αναφορά του γεγονότος στο Φ.Α. Οι διαιτητές θα πρέπει να δείχνουν τον απαιτούµενο σεβασµό και άψογη συµπεριφορά απέναντι στους παίκτες. Τον ίδιο σεβασµό θα πρέπει να απαιτούν από τους παίκτες. Η συµπεριφορά µεταξύ των διαιτητών και των παρατηρητών διαιτησίας στα αποδυτήρια, θα πρέπει να διέπεται από το πνεύµα της συνεργασίας και της ελεύθερης άποψης επί των φάσεων καθώς και αµοιβαίου σεβασµού. Σταθερή θετική πρόοδος µε σκοπό την ενιαία εφαρµογή των κανονισµών. Όλοι οι διαιτητές,βοηθοί και παρατηρητές εκπαιδευτές, ενηµερώθηκαν για τις οδηγίες που δόθηκαν στα σεµινάρια µε χρήση video και σύγχρονων µέσων. Ευελπιστώντας ότι αυτή η γενική περίληψη και οδηγίες, θα βοηθήσουν όχι µόνο τους διαιτητές, βοηθούς διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας Εθνικών αλλά και των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθληµάτων, σας ευχόµαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Παίξιμο της μπάλας με το χέρι. Ομιλητής: Στέλιος Κυριακάκης

Παίξιμο της μπάλας με το χέρι. Ομιλητής: Στέλιος Κυριακάκης Παίξιμο της μπάλας με το χέρι Ομιλητής: Στέλιος Κυριακάκης Επειδή κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές και διάφορες συζητήσεις για το πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να τιμωρείται ένα χέρι. Στον Κανόνα 12 παραβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν131

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν131 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν131 120-90μ 120-90μ 16,50μ 11μ 9,15μ 45-90μ 5,50μ (Σε διεθνείς αγώνες 100-110μήκος/64-75μ πλάτος) ΓΗΠΕΔΟ Ακατάλληλο λόγω καιρικών συνθηκών (πάγος, βροχή, χιόνι, ομίχλη,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Διευκρινήσεις σς Νέους Κανονισμούς Υδατοσφαίρισης Αθήνα:08 :08/11/ 11/2005 Ποια είναι η ποινή για ένα αμυνόμενο παίκτη που προσπαθεί να μπλοκάρει την μπάλα με τα δύο χέρια;

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Αναθεώρηση των Κανόνων του Παιχνιδιού Έχουν τεθεί σε ισχύει από 1 Ιουνίου 2016

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Αναθεώρηση των Κανόνων του Παιχνιδιού Έχουν τεθεί σε ισχύει από 1 Ιουνίου 2016 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 2016-17 Αναθεώρηση των Κανόνων του Παιχνιδιού Έχουν τεθεί σε ισχύει από 1 Ιουνίου 2016 ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Οι βασικοί τομείς των αλλαγών είναι οι εξής: Μια πιο απλή δομή, Κανόνες και Ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ 2016 2016 Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Πρωτάθλημα Μίνι Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κανονισμός Διαιτησίας 01 Οι αγώνες θα διεξαχθούν με τους βασικούς

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών.

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών. Κανονισμοί Διαιτησίας 2015-2016 2016 Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Πρωτάθλημα Μίνι Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κανονισμός Διαιτησίας 01 Οι αγώνες θα διεξαχθούν με τους βασικούς κανονισμούς

Διαβάστε περισσότερα

«Στέρηση Προφανούς ευκαιρίας για γκολ Σταμάτημα υποσχόμενης επίθεσης» Ομιλητής: Νίκος Ρουμπάνης

«Στέρηση Προφανούς ευκαιρίας για γκολ Σταμάτημα υποσχόμενης επίθεσης» Ομιλητής: Νίκος Ρουμπάνης «Στέρηση Προφανούς ευκαιρίας για γκολ Σταμάτημα υποσχόμενης επίθεσης» Ομιλητής: Νίκος Ρουμπάνης DOGSO VS SPA DOGSO: Αποστέρηση προφανούς ευκαιρίας επίτευξης τέρματος, με όχι κανονικό τρόπο. Τι είναι η

Διαβάστε περισσότερα

3)Ο βασικός μπορεί να καθίσει στον πάγκο σαν αναπληρωματικός

3)Ο βασικός μπορεί να καθίσει στον πάγκο σαν αναπληρωματικός ΚΑΝΟΝΑΣ 1 ΚΑΝΟΝΑΣ 3 Επιφάνεια Αγωνιστικού χώρου Ο τάπητας του αγωνιστικού χώρου πρέπει να είναι εξολοκλήρου φυσικός, ή εάν επιτρέπεται από την διοργάνωση εξολοκλήρου τεχνητός, ή εάν επιτρέπεται από την

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ. Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ. Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν Άρθρο 1 Το γήπεδο ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΗΠΕΔΟΥ 20 Χ 40 Το τέρμα ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΕΡΜΑΤΟΣ 3 Χ 2 Άρθρο 2 Ο χρόνος του παιγνιδιού Tοσήμα λήξης και Η διακοπή του

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποιήσεις Κανόνων Ποδοσφαίρου 2012-13

Τροποποιήσεις Κανόνων Ποδοσφαίρου 2012-13 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ 2012-2013 Τροποποιήσεις Κανόνων Ποδοσφαίρου 2012-13 126 η Ετήσια Γενική Συνάντηση του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB) 3 Μαρτίου 2012 Pennyhill Park Hotel, Surrey,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Επεξήγηση συντομογραφιών: ΒΔ = Βοηθός Διαιτητής. ΕΒΔ = Επιπρόσθετος Βοηθός Διαιτητής

Εισαγωγή. Επεξήγηση συντομογραφιών: ΒΔ = Βοηθός Διαιτητής. ΕΒΔ = Επιπρόσθετος Βοηθός Διαιτητής Πρακτικές Οδηγίες για Αξιωματούχους αγώνα 2016/17 1 Εισαγωγή Αυτές οι οδηγίες περιέχουν πρακτικές συμβουλές για τους αξιωματούχους αγώνα και συμπληρώνουν την πληροφόρηση του τμήματος των Κανόνων του Παιχνιδιού.

Διαβάστε περισσότερα

Κεντρική Επιτροπή ιαιτησίας 2014-15 Πρακτικές οδηγίες για τους Αξιωµατούχους του Αγώνα ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Κεντρική Επιτροπή ιαιτησίας 2014-15 Πρακτικές οδηγίες για τους Αξιωµατούχους του Αγώνα ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΙΤΗΣΙΑΣ... 7 Χρονόµετρα του Γηπέδου... 8 Ακατάλληλοι αγωνιστικοί χώροι... 8 Αριθµός Αξιωµατούχων και Ποδοσφαιριστών που επιτρέπεται στην τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟ ΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟ ΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟ ΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ Πρακτικές οδηγίες για αξιωµατούχους αγώνα ( ιαιτητές, Βοηθούς ιαιτητές, Τέταρτους ιαιτητές, Παρατηρητές ιαιτησίας) Αγωνιστική περίοδος 2012-13 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Γενικός πίνακας Ηλικιακή κατηγορία (Κ=Κάτω) Σχέσεις παικτών Διάρκεια αγώνα Προτεινόμενες διαστάσεις γηπέδου (μήκος γραμμής τέρματος

Διαβάστε περισσότερα

FINA Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo

FINA Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo FINA 2018 Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo κανονισμών - 1 Rule WP 20 Απλά φάουλ (κόρνερ) WP 20.15 Ο χρονομέτρης που καταγράφει τον χρόνο κατοχής της μπάλας θα επαναφέρει το χρονόμετρο στα 30 : c) Όταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ : ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 20m

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Αναθεώρηση των Κανόνων του Παιχνιδιού. (Σύνοψη των αλλαγών των Κανόνων του Παιχνιδιού για την περίοδο 2016_17)

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Αναθεώρηση των Κανόνων του Παιχνιδιού. (Σύνοψη των αλλαγών των Κανόνων του Παιχνιδιού για την περίοδο 2016_17) ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 2016-17 Αναθεώρηση των Κανόνων του Παιχνιδιού (Σύνοψη των αλλαγών των Κανόνων του Παιχνιδιού για την περίοδο 2016_17) Τίθενται σε ισχύει από 1 Ιούνη 2016 Κανόνες του Παιχνιδιού 2016/ 17 Η

Διαβάστε περισσότερα

Το Τουρνουά Neymar Jr s Five έχει δικούς του συγκεκριμένους κανονισμούς. Οι παρακάτω κανονισμοί αφορούν το τουρνουά Neymar Jr s Five.

Το Τουρνουά Neymar Jr s Five έχει δικούς του συγκεκριμένους κανονισμούς. Οι παρακάτω κανονισμοί αφορούν το τουρνουά Neymar Jr s Five. NEYMAR JR S FIVE ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 1. OUTPLAY THEM ALL 2. Ο AΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 3. ΤΕΡΜΑΤΑ 4. Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΏΝ 5. Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ 6. Η ΜΠΑΛΑ 7. Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 8. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΑ 9. ΕΝΑΡΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποιήσεις Κανόνων Ποδοσφαίρου 2012-13

Τροποποιήσεις Κανόνων Ποδοσφαίρου 2012-13 Τροποποιήσεις Κανόνων Ποδοσφαίρου 2012-13 126 η Ετήσια Γενική Συνάντηση του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB) 3 Μαρτίου 2012 Pennyhill Park Hotel, Surrey, England 1 Κανόνες του Παιχνιδιού και Αποφάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 2016-17 Αναθεώρηση των Κανόνων του Παιχνιδιού (Σύνοψη των αλλαγών των Κανόνων του Παιχνιδιού για την περίοδο 2016_17) Τίθενται σε ισχύει από 1 Ιούνη 2016 Κανόνες του Παιχνιδιού 2016/ 17 Η

Διαβάστε περισσότερα

Επώνυμο: Όνομα: E.Π.Σ: Βαθμοί:

Επώνυμο: Όνομα: E.Π.Σ: Βαθμοί: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2016-2017 Ταυτότητα αγώνα Γηπεδούχος: Βέροια Σκορ: - Σκορ ΗΜ.: - Φιλοξενούμενη: Λεβαδειακός Κατηγορία: Σούπερ Λίγκα Αγωνιστική: 11 η Όμιλος: Ημερομηνία: 14 / 01 / 17 Ώρα: 17 : 15 Γήπεδο:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ. Kαραγιαννίδης Θεόδωρος. Καθηγητής Φυσικής Αγωγής-ΜSc. Προπονητής Ποδοσφαίρου

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ. Kαραγιαννίδης Θεόδωρος. Καθηγητής Φυσικής Αγωγής-ΜSc. Προπονητής Ποδοσφαίρου ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Kαραγιαννίδης Θεόδωρος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής-ΜSc. Προπονητής Ποδοσφαίρου Κανόνες παιχνιδιού 2016 17 17 Κανόνες Σε ισχύ από τον Ιούνιο 2016 120-90μ 120-90μ ΚΑΝΟΝΑΣ 1 Ο Αγωνιστικός

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (με βάση τις οδηγίες της CMAS) Σύντομη περιγραφή του παιχνιδιού: Το υποβρύχιο ράγκμπυ είναι ένα τρισδιάστατο άθλημα που παίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ (GRASSROOTS)

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ (GRASSROOTS) ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ (GRASSROOTS) ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2019-2020 Γενικοί κανόνες Πριν αναλυθούν οι κανόνες λειτουργίας για τα πρωταθλήματα αναπτυξιακών ηλικιών πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης Οι Κανόνες Της Χειροσφαίρισης Η χειροσφαίριση είναι ένα απο τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα κλειστού χώρου. Είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα το οποίο διεξάγεται σε περισσότερες απο 150 χώρες. Είναι ένα άθλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball MINI HANDBALL Έχετε µπροστά σας ένα καινούριο παιχνίδι. Οι κανονισµοί είναι οι ίδιοι µε το χάντµπωλ, αλλά είναι προσαρµοσµένοι

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες του Παιχνιδιού 2019/20. Μεταβολές και διευκρινίσεις. Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) Ιούνιος 2019

Κανόνες του Παιχνιδιού 2019/20. Μεταβολές και διευκρινίσεις. Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) Ιούνιος 2019 Κανόνες του Παιχνιδιού 2019/20 Μεταβολές και διευκρινίσεις Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) Ιούνιος 2019 Επίσημη μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα υπό την Ε.Π.Ο. Περιεχόμενα Εισαγωγή.3 Συνοπτική περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Άρθρο 1ο ΤΟ ΓΗΠΕ Ο Ορθογώνιο παραλληλόγραµµο ιαστάσεις 20 Χ 40 µέτρα 2 περιοχές τέρµατος και το υπόλοιπο γήπεδο Οι µεγάλες γραµµές ονοµάζονται πλάγιες γραµµές Οι µικρές γραµµές

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις)

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις) Εξεταστικό Δοκίμιο (ερωτήσεις-απαντήσεις) 1. Αντικανονικό επιθετικό χτύπημα από παίκτη της πίσω ζώνης και προσπάθεια για μπλοκ από το Λίμπερο. Τι πρέπει να κάνει ο 1ος διαιτητής; α) Να σφυρίξει διπλό σφάλμα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 1 ΚΑΝΟΝΑΣ 1 Ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου Οι αγώνες μπορούν να διεξάγονται σε φυσικό ή τεχνητό χλοοτάπητα πράσινου χρώματος. Χάραξη του Αγωνιστικού Χώρου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΜΠΑΛΑ Ξεφουσκώνει η μπάλα (αέρας 0,30 0,325 κιλά ανά τετρ. εκατοστό) (4,26 έως 4,61 psi) (294,3 έως 318,82 mbar) Είναι πλέον έγχρωμη ΣΥΝΕΧΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

time out time out

time out time out ΠΡΟΣΟΧΗ: Σεδιεθνείς διοργανώσειςτα time out που δεν ζητήθηκαν στην κανονική διάρκεια του αγώνα µπορούν να µεταφερθούν στην παράταση Μετάτην επίτευξη τέρµατος ο προπονητής της οµάδας που δέχτηκε το γκολ,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ Mini Handball (1) Τι είναι το mini handball ; Πρωταρχικός στόχος Προβάλλονται: το παιγνίδι και η αποκόμιση θετικών στοιχείων από αυτό Mini Handball (2) Προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /10/2016

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /10/2016 1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2016-17 4/10/2016 Γενική οδηγία (για όλες τις διοργανώσεις): Ο 1 ος διαιτητής δεν θα ακολουθεί τη χειροσήμανση του 2 ου διαιτητή για τάιμ-άουτ, ούτε θα κάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 Παρακαλώ σημειώστε ότι το παρακάτω κείμενο αντικατοπτρίζει τις βασικές αρχές των αλλαγών του κανονισμού αλλά δεν παρουσιάζει τις αλλαγές λέξη προς λέξη

Διαβάστε περισσότερα

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016 2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2016-17 1/11/2016 Γενική οδηγία για εθνικές κατηγορίες (υπενθύμιση): Αθλητής/αθλήτρια για τον/την οποίο/οποία έχει κατατεθεί το δελτίο του στη γραμματεία και

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω:

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Η τεχνική του Τερματοφύλακα Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα 1. Θέση του τερματοφύλακα Mισό περίπου μέτρο μπροστά από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 1 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Η διεθνής κοινότητα του ποδοσφαίρου συμμετέχει στους Παραoλυμπιακούς αγώνες με ομάδες από αθλητές με εγκεφαλική παράλυση και με προβλήματα στην όραση. Στις μέρες μας μόνο ομάδες ανδρών συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

[ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΓΩΝΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ]

[ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΓΩΝΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ] 1 Μπορεί ένας παίκτης να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο για να πιεί νερό χωρίς να πάρει πρώτα άδεια από το διαιτητή; Α Ναι, κατά τη διάρκεια μιας διακοπής του παιχνιδιού. Β Ναι, οποτεδήποτε. Γ Ναι,

Διαβάστε περισσότερα

" Η ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ" Π.ΜΕΛΑ 7 ΤΗΛ FAX Τ.Κ ΗΜΕΡ. 30/08/2019 ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ. 98

 Η ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ Π.ΜΕΛΑ 7 ΤΗΛ FAX Τ.Κ ΗΜΕΡ. 30/08/2019 ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ. 98 ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ " Η ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ" Π.ΜΕΛΑ 7 ΤΗΛ 2385023600 FAX 2385024734 Email eps@line.gr Τ.Κ 53100 ΗΜΕΡ. 30/08/2019 ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ. 98 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Κ14 - Κ12 - Κ10

Διαβάστε περισσότερα

για νεοεισερχόμενους Αθλητές

για νεοεισερχόμενους Αθλητές ΟΔΗΓΟ για νεοεισερχόμενους Αθλητές αλλά & τους Γονείς των περί της ΤΔΑΣΟΥΑΙΡΙΗ WaterPolo Σμήμα Ανδρών Υδατοσφαίρισης Α.. Π.Α.Ο.Κ. Επικοινωνία : http://waterpolopaokjouniors.wordpress.com E-mail : waterpolo.paok@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016 6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 5/4/2016 ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2016 3.10.3 Μπορεί ένας προπονητής, που στέκεται σε κανονική θέση στην ελεύθερη ζώνη του, να πιάσει την μπάλα που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011 ΤΑΞΥΠ (Αιθ.1-2-3)

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011 ΤΑΞΥΠ (Αιθ.1-2-3) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011 ΤΑΞΥΠ (Αιθ.1-2-3) Β1 - Β2 - Β3 -Β4 8:30 9:30 π.μ Β5 - Β6-Β7 - Β8 Β10-Β11-Β12-Β14 9:30 10:30 π.μ 10:30 11:30 π.μ Β9-Β13-Β15-Β16 11:30 12:30 ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

2 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 2011-2012. Οποιαδήποτε ή όλες από τις πιο κάτω τροποποιήσεις είναι επιτρεπτές.

2 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 2011-2012. Οποιαδήποτε ή όλες από τις πιο κάτω τροποποιήσεις είναι επιτρεπτές. Κανονισμοί Ποδοσφαίρου 2011 / 2012 2 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 2011-2012 Τροποποιήσεις Μετά από συμφωνία με τις αρμόδιες Ομοσπονδίες και δεδομένου ότι οι αρχές αυτών των κανονισμών τηρούνται,

Διαβάστε περισσότερα

Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία Σκωτίας Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία Ουαλίας Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία Ιρλανδίας (1 ψήφος κάθε µία)

Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία Σκωτίας Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία Ουαλίας Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία Ιρλανδίας (1 ψήφος κάθε µία) Κανόνες Παιχνιδιού 2006 1 ΙΕΘΝΕΣ ΠΟ ΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (IFAB) Μέλη: Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία Αγγλίας Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία Σκωτίας Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία Ουαλίας Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία Ιρλανδίας (1

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA Ποια η διαφορά ειδικής και γενικής τακτικής ; Γενική Τακτική Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες Παιχνιδιού 2009/2010

Κανόνες Παιχνιδιού 2009/2010 Κανόνες Παιχνιδιού 2009/2010 2 FEDERATION INTERNATIONALE DE FOOTBALL ASSOCIATION (FIFA) ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΠΟ ΟΣΦΑΙΡΟΥ (FIFA) Πρόεδρος: Γενικός Γραµµατέας: Joseph S. Blatter Jerome Valcke ιεύθυνση: FIFA-Strasse

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ

Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΠΕΡΟ Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίσει από τη λίστα των παικτών έως δύο εξειδικευμένους αμυντικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ H ΕΙΔΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ Οι Λίμπερο πρέπει να φορούν στολή (Η JACKET/BIB ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. άθλημα. Αναψυχή (όλες οι κατηγορίες αναπήρων) Συναγωνιστικό (IPC:εγκεφαλική παράλυση 1992- τυφλοί 2004)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. άθλημα. Αναψυχή (όλες οι κατηγορίες αναπήρων) Συναγωνιστικό (IPC:εγκεφαλική παράλυση 1992- τυφλοί 2004) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Σοφία Μπάτσιου Δεκέμβριος 2013 Αναψυχή (όλες οι κατηγορίες αναπήρων) άθλημα Συναγωνιστικό (IPC:εγκεφαλική παράλυση 1992- τυφλοί 2004) Διάρκεια παιχνιδιού: 2 Χ 25 min Διάλειμμα = 10 min 1 time-out

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Κανόνων του Ποδοσφαίρου Άμμου 2019 Υπεύθυνος Διαιτησίας Ποδοσφαίρου Άμμου για την ΚΕΔ Καλύβας Δημήτριος 1 Ποιες είναι οι νοητές γραμμές του αγωνιστικού χώρου; Α. η διχοτόμος, αυτές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008 Άρθρο 1: ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ισχύουν από 1 η Ιουλίου Εισαγωγή:

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ισχύουν από 1 η Ιουλίου Εισαγωγή: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ισχύουν από 1 η Ιουλίου 2016 Εισαγωγή: Η ομάδα επεξεργασίας των τροποποιήσεων των Κανόνων του Παιχνιδιού της IHF εκπόνησε τις ακόλουθες τροποποιήσεις, με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z.

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. Ερώτηση 1 Ποια από τα παρακάτω επιτρέπονται στην ίδια διακοπή: Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. TA-TA-TB-TB-SA-SB

Διαβάστε περισσότερα

Παίκτης λιγότερο. Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη

Παίκτης λιγότερο. Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη Παίκτης λιγότερο Παίκτης λιγότερο Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη Παίκτης λιγότερο Ενέργειες της άμυνας εξαρτώνται από: Παίκτες που διαθέτει η ομάδα που επιτίθεται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ SUPER LEΑGUE ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Κ20 / Κ17 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ. Ο αγώνας διεξήχθη (πόλη) : έναρξης : ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΑΤΩΝ : ΓΗΠΕΔΟ : ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ SUPER LEΑGUE ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Κ20 / Κ17 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ. Ο αγώνας διεξήχθη (πόλη) : έναρξης : ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΑΤΩΝ : ΓΗΠΕΔΟ : ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ 1, 15125 ΜΑΡΟΥΣΙ FAX: 210 68 57 464 210 68 37 885 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ SUPER LEΑGUE ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Κ20 / Κ17 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΗ Ο αγώνας διεξήχθη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΟ ΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ 2014-2015 ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Σελίδα 1 από 23 Ενέργειες ιαιτητή µετά τον ορισµό του σε αγώνα Ο ορισµός ενός ιαιτητή και των Βοηθών του γίνεται από την Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA Α LICENCE

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA Α LICENCE ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: 1. Tι εννοούμε με τον όρο Πίεση και τι με τον όρο Pressing; Ποιος είναι ο βασικός στόχος της πίεσης και του Pressing; Ποιοι είναι οι λόγοι για την εφαρμογή του Pressing; 2. Τι εννοούμε με τον

Διαβάστε περισσότερα

Καθυστερήσεις, Επικοινωνία Και Συμπεριφορά

Καθυστερήσεις, Επικοινωνία Και Συμπεριφορά Καθυστερήσεις, Επικοινωνία Και Συμπεριφορά Καθυστερήσεις στο παιχνίδι Εισαγωγή Όλοι θέλουν να απολαμβάνουν την δράση του παιχνιδιού και όχι διακοπές καθυστερήσεις. Τα διαλείμματα/καθυστερήσεις είναι μέρος

Διαβάστε περισσότερα

SUBBUTEO ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

SUBBUTEO ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ SUBBUTEO ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 1 ΜΕΡΟΣ I. ΛΕΞΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 1. Βάση 2. Σώμα 3. Εσωτερικός παίκτης 4. Φιγούρα 5. Τερματοφύλακας 6. Αγώνας 7. Πέρασμα γραμμής 8. Αθλητής 9. Αγωνιστικός χώρος 10. Γήπεδο

Διαβάστε περισσότερα

4 th Football Challenge - Μάιος 2018 Γενικοί Κανόνες και Όροι Συμμετοχής

4 th Football Challenge - Μάιος 2018 Γενικοί Κανόνες και Όροι Συμμετοχής 4 th Football Challenge - Μάιος 2018 Γενικοί Κανόνες και Όροι Συμμετοχής 1. Εγγραφή Ομάδας. Κάθε ομάδα ταυτόχρονα με την εγγραφή πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 50 (πενήντα ευρώ) για τη συμμετοχή της

Διαβάστε περισσότερα

της βαθµολογίας του πρωταθλήµατος στο οποίο συµµετέχει.

της βαθµολογίας του πρωταθλήµατος στο οποίο συµµετέχει. υποχρεώσεις τους, µέχρι την ηµέρα της πρώτης κλήρωσης. Στην περίπτωση αυτή θεωρούνται ότι δεν υπέβαλαν τη δήλωση συµµετοχής τους και εφαρµόζεται η διάταξη της παρ. 3 του παρόντος άρθρου. Άρθρο 60 Τέλεση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα ΟΡΙΣΜΟΣ Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο ατομική επιθετική τακτική εννοούμε τις προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια Συνέλευση Εργασιών του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB), 2 Οκτωβρίου 2012 αποφάσεις και οδηγίες

Ετήσια Συνέλευση Εργασιών του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB), 2 Οκτωβρίου 2012 αποφάσεις και οδηγίες ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ FIFA Εγκύκλιος αρ. 1322 Ζυρίχη, 25 Οκτωβρίου 2012 SG/bru Ετήσια Συνέλευση Εργασιών του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB), 2 Οκτωβρίου 2012 αποφάσεις και οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

λεπτό του αγώνα» πρέπει να αντικατασταθεί με την φράση «στα τελευταία 30 του αγώνα».

λεπτό του αγώνα» πρέπει να αντικατασταθεί με την φράση «στα τελευταία 30 του αγώνα». Εισαγωγή: Η ομάδα επεξεργασίας των τροποιήσεων των Κανονισμών Παιδιάς της IHF εκπόνησε τις ακόλουθες τροποποιήσεις, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του χάντμπωλ και την αύξηση της ελκυστικότητας της αθλήματός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ Κ12 ΚΑΙ Κ10 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ Κ12 ΚΑΙ Κ10 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΤΟΣ ΙΔΡ.1952 (ΑΤΥΠΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 1946) ΑΠΟΦ.ΠΡΩΤΟΔ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ 263/1952 & 177/2004 ΤΑΧ.Δ/ΝΣΗ ΛΕΩΦ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Μάθημα επιλογής-παραολυμπιακα ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Σοφία Μπάτσιου Οκτώβριος 2013 ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Άθλημα στο οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής άνδρες και γυναίκες με κινητικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 Η σχέση 4ν4 αποτελεί την μικρότερη δυνατή σχέση παιχνιδιού που περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά και τακτικά στοιχεία του «μεγάλου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) 24-Μαρ-12 Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν Ο αντίπαλος έχει συνοχή, κόντα τις γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σκωτίας Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ουαλίας Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ιρλανδίας (1 ψήφος κάθε μία)

Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σκωτίας Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ουαλίας Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ιρλανδίας (1 ψήφος κάθε μία) Κανόνες Παιχνιδιού 2007/2008 ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (IFAB) Μέλη: Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγγλίας Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σκωτίας Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ουαλίας Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ιρλανδίας

Διαβάστε περισσότερα

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2017

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2017 2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2017-18 7/11/2017 Επιμέλεια: Νώντας Γεροθόδωρος 1.12 (νέα) Στη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ανδρών, μια ομάδα είχε δύο παίκτες, οι οποίοι φορούσαν φανέλες

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση: Χρήστος Στεφάνου. Futsal Laws of the Game 2006 1 Μετάφραση: Χρήστος Στεφάνου

Μετάφραση: Χρήστος Στεφάνου. Futsal Laws of the Game 2006 1 Μετάφραση: Χρήστος Στεφάνου 2006 Μετάφραση: Χρήστος Στεφάνου Futsal Laws of the Game 2006 1 Μετάφραση: Χρήστος Στεφάνου Κανονισµοί του Παιχνιδιού 2006 Κανονισµός 1: Αγωνιστικός χώρος ιαστάσεις Ο αγωνιστικός χώρος πρέπει να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015 BEACHVOLLEYBALL 1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΜΕΝΕΣΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 1.1.6 (1.6) Ένας παίκτης, που ετοιμάζεται να σερβίρει, στέκεται

Διαβάστε περισσότερα

2ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τα καθήκοντα και η εφαρμογή τους

2ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τα καθήκοντα και η εφαρμογή τους CEV - Gyula RADI & Jarmo SALONEN (2016) Απόδοση και προσαρμογή στα ελληνικά: Κων/νος ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ 2ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τα καθήκοντα και η εφαρμογή τους 1 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (1) Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του 1 ου και

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ & ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ»

«ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ & ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ» «ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ & ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ» ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ BASKET Η ΛΕΞΗ Η ΟΠΟΙΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΡΙΝ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΑΠΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ, ΜΜΕ ΚΑΙ ΘΕΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ «ΣΥΝΕΠΕΙΑ»

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Π Ο Δ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Κ Η Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Π Ο Δ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Κ Η Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Π Ο Δ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Κ Η Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ Τ.Θ.:14161 ΑΘΗΝΑ Τ.Κ.:11510 ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 210-9891800 ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ Νο: ΠΕΡΙΟΔΟΣ:... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:... ΟΜΙΛΟΣ:... Στο γήπεδο: Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Β ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 42, ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ (30 ΓΡΑΜΜΕΣ) ΦΑΞ: ,

ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Β ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 42, ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ (30 ΓΡΑΜΜΕΣ) ΦΑΞ: , ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Β ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 42, 10678 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210.33.86.300 (30 ΓΡΑΜΜΕΣ) ΦΑΞ: 210.38.07.656, 210.38.23.738 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ: 1. ΚΕΔ/ΕΠΟ ΤΗΛ. 210 9891839-210 9854804

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ FIBA Σελ.1

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ FIBA Σελ.1 Σελ.1 Σελ.2 Άρθρο 2 ο Γήπεδο 2.4.7 Ημικυκλικές περιοχές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος Οι ημικυκλικές γραμμές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος είναι μέρος των ημικυκλικών περιοχών μη χρέωσης. Και Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης Η συνεργασία μεταξύ των διαιτητών που ενεργούν, αποτελεί τη βάση της επιτυχούς διαιτησίας σε όλα τα αθλήματα. Αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό, ιδίως στο βόλεϊ, όπου η ταχύτητα του παιχνιδιού έχει αυξηθεί.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ Ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων του PASP-OPAP BEACH SOCCER 2016, διοργανώνει σε συνεργασία με το CYPRUSACADEMIES.COM, το 1ο

Διαβάστε περισσότερα

24ο Ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο ΟΔΒΕ

24ο Ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο ΟΔΒΕ 24ο Ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο ΟΔΒΕ Αθήνα, 24-25 Σεπτεμβρίου 2016 Αλέξανδρος Βαρθαλίτης Καθηγητής Διαιτησίας Μέλος Τ.Ε.Δ./Ο.Δ.Β.Ε Διεθνής διαιτητής «Πειθαρχικό» μια άλλη προσέγγιση: «Πειθαρχικό» μια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ. Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία μεταξύ Εθνικής Ομάδας και παικτών καθώς επίσης και με τις ομάδες τους

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ. Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία μεταξύ Εθνικής Ομάδας και παικτών καθώς επίσης και με τις ομάδες τους ΕΘΝΙΚΗ U21 ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία μεταξύ Εθνικής Ομάδας και παικτών καθώς επίσης και με τις ομάδες τους Υπεύθυνος μαζί με τον προπονητή για τον προγραμματισμό της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΧΑΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΧΑΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ 1. Ποια η απόσταση από το σημείο του πέναλτι μέχρι τη γραμμή του τέρματος; Α. 10 μ (11 γιάρδες). Β. 11 μ (12 γιάρδες). Γ. 9 μ (10 γιάρδες). Δ. 12 μ (13 γιάρδες). 2. Τα κοντάρια με σημαία που τοποθετούνται

Διαβάστε περισσότερα

Ανεξάρτητο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Δυτικής Αττικής West Attica Basket League

Ανεξάρτητο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Δυτικής Αττικής West Attica Basket League Ανεξάρτητο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Δυτικής Αττικής West Attica Basket League ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Η Πειθαρχική Επιτροπή έχει ως σκοπό να εφαρμόζει και να διατηρεί τους κανόνες του Πειθαρχικού Δικαίου και συγκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος του Γιάννη Σχοιναράκη* ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ Ατομική τακτική Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος Μονομαχία στην πλάτη του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΡΙΤΟ (ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ MASSIMILIANO ALLEGRI)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΡΙΤΟ (ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ MASSIMILIANO ALLEGRI) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΡΙΤΟ (ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ MASSIMILIANO ALLEGRI) 90 Ο πλάγιος επιθετικός κατεβαίνει χαμηλά και είναι υπό στενό μαρκάρισμα, κάτι που δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ 1. 2. 3. 4.- 5.- 6.- 7.- 8.- 9.- 10.- Η ομάδα Α διαπράττει παράβαση μπρος-πίσω. Πρέπει το παιχνίδι να ξαναρχίσει

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες Παιχνιδιού 2012/2013

Κανόνες Παιχνιδιού 2012/2013 Κανόνες Παιχνιδιού 2012/2013 2 FEDERATION INTERNATIONALE DE FOOTBALL ASSOCIATION (FIFA) ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (FIFA) Πρόεδρος: Γενικός Γραμματέας: Joseph S. Blatter (Ελβετία) Jerome Valcke

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Ω Σ Η Π Ο Δ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Κ Ω Ν Σ Ω Μ Α Τ Ε Ι Ω Ν Π Ι Ε Ρ Ι Α Σ

Ε Ν Ω Σ Η Π Ο Δ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Κ Ω Ν Σ Ω Μ Α Τ Ε Ι Ω Ν Π Ι Ε Ρ Ι Α Σ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Ή ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 2015-2016 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:... ΟΜΙΛΟΣ:... Στο γήπεδο: Ημερομηνία: Αγωνιστική: Ορισθείσα ώρα έναρξης:. Ώρα έναρξης:... Ώρα λήξης:... Διαιτητής:.Σ.Δ.Π.:. Α Βοηθός:..

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΝΟΤΑΡΑ 48- ΚΟΡΙΝΘΟΣ Τ.Κ.: 20100 Τηλ.: 27410 22258 FAX: 27410 23748 ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ Νο: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 2014-2015 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:... ΟΜΙΛΟΣ:... Στο γήπεδο: Ημερομηνία:.

Διαβάστε περισσότερα

οποία ερχόµενη πίσω από τη γραµµή εκκίνησης κτυπήσει την αριθµηµένη µπίλια.

οποία ερχόµενη πίσω από τη γραµµή εκκίνησης κτυπήσει την αριθµηµένη µπίλια. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΟΚΤΑΜΠΑΛΟ 1. Σκοπός του παιχνιδιού. Το παιγνίδι παίζεται µε δηλωµένα χτυπήµατα και παίζεται µε µια άσπρη µπίλια και δεκαπέντε αριθµηµένες µπίλιες από το 1 ως το 15. Ο ένας παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

info@beachsoccer.gr FAX: 210-6818104 Τηλεφωνική Επικοινωνία : Μότσης Κώστας, Ιωάννης Μότσης 6944603545, Φίλιππος Ντόβας 6973171527

info@beachsoccer.gr FAX: 210-6818104 Τηλεφωνική Επικοινωνία : Μότσης Κώστας, Ιωάννης Μότσης 6944603545, Φίλιππος Ντόβας 6973171527 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 12 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH SOCCER OPEN 2012 21-24 Ιουνίου 2012 Η Πανελλήνια Ένωση Σωματείων Ποδοσφαίρου Άμμου στην προσπάθεια της για ανάπτυξη του αθλήματος του beach soccer στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ)

Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ) Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ) Σκοπός του πρωτοκόλλου είναι να παρέχει στους διαιτητές μία τυποποιημένη και γρήγορη μέθοδο για να διεκπεραιώσουν το ΠΑΜ αφού ξεκινήσει η διαδικασία. Από την φύση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ 18.03.2016 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ 1 ΠΡΟΤΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 1. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ BUDGET ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ (Θητεία Μονοετής) A/ H SUPER LEAGUE θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες Παιχνιδιού 2015/2016

Κανόνες Παιχνιδιού 2015/2016 Κανόνες Παιχνιδιού 2015/2016 2 FEDERATION INTERNATIONALE DE FOOTBALL ASSOCIATION (FIFA) ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (FIFA) Πρόεδρος : Γενικός Γραμματέας : Διεύθυνση FIFA : Joseph S. Blatter Jérôme

Διαβάστε περισσότερα