Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τρυφερότητα του κρέατος ;

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τρυφερότητα του κρέατος ;"

Transcript

1 Ερωτήσεις πιστοποίησης «Τροφογνωσίας» Εισηγητής Χ. Κακαρούγκας Ομάδα Εργασίας: Τμήμα Ι.Ε.Κ. ΤΜΤ Α 2013

2 Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τρυφερότητα του κρέατος ; Ο σωστός τρόπος θανάτωσης. Ο θάνατος του ζώου θα πρεπει να είναι ακαριαίος και ενώ αυτο βρίσκεται σε ηρεμία. (π.χ το ζώο θα πρέπει να παραμείνει στο σφαγείο τουλάχιστον 24 ώρες για να ηρεμήσει πριν θανατωθεί.) Η ηλικία του ζώου. Όσο μεγαλύτερο ηλικιακά ειναι το ζώο τόσο πιο σκληρό θα είναι το κρέας του. Η διάρκεια ωρίμανσης του κρέατος (σίτεμα). Η θερμοκρασία αποθήκευσης.

3 Καταγράψτε και εξηγήστε συνοπτικά τις κατηγορίες που κατατάσσονται τα βοοειδή ; Μοσχαράκι γάλακτος. Το μοσχάρι(αρσενικό και θυλικό) απο 3 μηνών μέχρι 18 μηνών. Το κρέας του είναι ανοιχτόχρωμο, τρυφερό και φτωχό σε λίπος. Δαμάλα ή Δαμάλι. Είναι νεαρό θηλυκό ή αρσενικό αντίστοιχα το όποιο είναι έτοιμο για αναπαραγωγή και ηλικίας μέχρι 24 μηνών. Το κρέας του έχει έντονο κόκκινο χρώμα και λεπτές ίνες. Είναι λίγο μαρμαρώδες, ζουμερό και τρυφερό. Βόδι ή Βοδινό. Είναι αρσενικό ή θυλικό απο 18 μηνών και άνω.το κρέας του έχει έντονο κόκκινο χρώμα, είναι ζουμερό με δυνατή μυρωδία και έχει μέτριες λεπτές ίνες. Αγελάδα. Είναι νεαρό θυληκό απο τη στιγμή που γεννάει για πρώτη φορά. Ταύρος. Είναι αρσενικό μοσχάρι άνω των 18 μηνών. Η διαφορά του με το βόδι είναι ότι προορίζεται για αναπαραγωγή. Το κρέας του έχει ανοιχτό κόκκινο χρώμα και λεπτή δομή ινών. Λίπος δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου.

4 Ποιο γάλα ονομάζεται παστεριωμένο και ποιό συμπυκνωμένο; Παστεριωμένο είναι το γάλα που το θερμαίνουμε για σύντομο χρόνο και το ψύχουμε απότομα αμέσως μετά ώστε να καταστρέψουμε τους βλαβερούς οργανισμούς. Συμπυκνωμένο είναι το γάλα το όποιο έχουμε αφαιρέσει ένα μεγάλο μέρος από το νερό του με εξάτμιση μέσα σε έναν κλίβανο υπό πίεση.

5 Ποιές είναι οι κυριότερες αλλοιώσεις των τυριών; Διόγκωση: Οφείλεται συνήθως σε αέρια που προκαλούνται από διάφορους μικροοργανισμούς που βρίσκονται άφθονοι στο τυρί όταν το γάλα είναι ακάθαρτο. Ο χρόνος εμφάνισης της διόγκωσης του τυριού εξαρτάται από το βαθμό μόλυνσής του. Ρήγματα:Εμφανίζονται σε οποιοδήποτε στάδιο και προκαλούνται είτε από υπερβολική εξάτμιση στην επιφάνεια των τυριών, είτε από ασθενή σύνδεση των κόκκων του τυροπήγματος. Οι ρωγμές αυτές είναι δυνατό να επουλωθούν με πιθανή υποβάθμιση του τυριού μετά. Πικρή γεύση: Συνηθισμένο φαινόμενο στα τυριά και ιδιαίτερα όταν παρατηρείται σε ήπιο βαθμό. Μπορεί να οφείλεται στο γάλα ή σε ανάπτυξη μικροοργανισμών στο τυρί, αλλά και στην αυξημένη περιεκτικότητα μαγνησίου από το χρησιμοποιούμενο αλάτι. Τάγγιση: Όξινη γεύση παρατηρείται από μεγάλη ανάπτυξη οξύτητας στο τυρόπηγμα. Γεύση ώριμων φρούτων οφείλεται σε ζύμες που αναπτύσσονται στο τυροκομούμενο γάλα. Ταγγή γεύση προκαλείται από τη δράση λιπολυτικών ενζύμων τα οποία παράγουν βουτυρικό οξύ και αυτό προσδίδει στο τυρί αυτή τη γεύση.

6 Ελαττωματική χρώση: Μπορεί να προκύψει ανώμαλη χρώση λόγω χημικών ουσιών ή μικροοργανισμών. Μαύρη χρώση και μέλανες κηλίδες παρατηρούνται από μικροσκοπικές ποσότητες σιδήρου, χαλκού ή μολύβδου. Ερυθρά χρώση προκαλείται από χρωμογόνους βακίλους και κόκκους. Ευρωτίαση (Μούχλα): Μπορεί να προκύψει ευρωτίαση από την ανάπτυξη μυκήτων σε κάποιο τυρί. Τότε το τυρί αποκτά γαλάζιες, πράσινες, μελανές ή και λευκές κηλίδες. Σήψη: Σήψη είναι η έντονη δυσοσμία. Οφείλεται κυρίως σε κακή συντήρηση του τυριού ή και σε ξυνισμένο γάλα. Ανώμαλη σύσταση: οφείλεται συνήθως στη χρησιμοποίηση μεγάλης ποσότητας ανώριμων τυριών, σε ανωμαλίες του ph και σε υπερβολική δόση γαλακτωματοποιητή Άναμμα: κοκκινωπή χροιά και γεύση πολύ έντονη και καυστική (φέτα). Οφείλεται σε κακή συντήρηση και κυρίως έλλειψη άλμης.

7 Να αναφέρετε 5 από τα συστατικά του γάλακτος ; Οι πρωτεΐνες (3,5%)που είναι και υψηλής βιολογικής αξίας και υπερέχουν από όλες τις άλλες ζωικές πρωτεΐνες εκτός από του αυγού. Σάκχαρα (4,6%) και κυρίως λακτόζη που δεν τη συναντάμε πουθενά αλλού στη φύση σε αξιόλογα ποσά. Λίπος (3,7-4%) που πάλι υπερέχει σε σύγκριση από τα άλλα ζωικά λίπη γιατί είναι πιο εύπεπτο και περιέχει μεγάλη αναλογία ακόρεστων λιπαρών οξέων. Νερό σε ποσοστά 85%. Άλατα(0,7%) όπως σε και σε μεγάλες ποσότητες ασβέστιο και φώσφορο αλλά φτωχό σε μαγνήσιο, ιώδιο και σίδηρο. Τα δευτερεύοντα είναι τα εξής: 1. Τα ένζυμα 2. Οι Βιταμίνες 3. Διάφορες Χρωστικές Ουσίες

8 Ποιό προϊόν καλλείται μαργαρίνη ; Η μαργαρίνη παρασκευάζεται με ζωικό ή φυτικό λίπος ανακατεμένο με γάλα με τρόπο ώστε να πάρει την υφή και την μορφή του βουτύρου. Συνήθως παρασκευάζεται απο πολυακόρεστα φυτικά ελαια.είναι η κυριότερη απομίμηση του βουτύρου.

9 Να αναφέρετε ονομαστικά τις αλλοιώσεις των τυριών ; 1. Διόγκωση 2. Σήψη 3. Τάγγιση 4. Πικρή γεύση 5. Ρήγματα στην επιφάνεια 6. Ανώμαλη σύσταση 7. Ευρωτίαση (Μούχλα) 8. Ελαττωματική χρώση 9. Άναμμα

10 Ποιές είναι οι μέθοδοι παστέριωσης και τι επιδιώκεται με αυτές ; Με την Παστερίωση ή θερμική επεξεργασία στην οποία υποβάλλεται το γάλα επιδιώκεται η εξάλειψη όλων των μικροοργανισμών που είναι επιβλαβείς ή μη για τον άνθρωπό με σκοπό την επιμήκυνση του χρόνου διατήρησης του. Υπάρχουν δυο μέθοδοι: 1. Παστερίωση γίνεται με θέρμανση στους 60c για 30 δευτερα ή για 72c για δεύτερα. 2. Υπέρ- παστερίωση γίνεται με θέρμανση στους 132c για 1-2 δευτερα. Αμεσως μετά ψύχεται απότομα από τους +3 c έως +5 c

11 Τι ειναι τα σύνθετα βούτυρα και που χρησιμοποιούνται ; Σύνθετα λέγονται τα βούτυρα ή οι μαργαρίνες που είναι εμπλουτισμένα με διάφορα μπαχαρικά, μυρωδικά και άλλα υλικά που καθορίζουν τη γεύση τους και έχουν ανάλογη χρήση π.χ. Βούτυρο Καφέ ντε Παρί και Βούτυρο Μετρ ντ Οτέλ.

12 Πότε ένα γάλα κρίνεται ανθυγιεινό και ακατάλληλο ; Όταν το γάλα παράγεται σε στάβλο με έλλειψη καθαριότητας και συνθηκών υγιεινής. Επιπλέον όταν το γάλα προέρχεται από ζώα με ασθένειες. Το γάλα κρίνεται ως ακατάλληλο με βάση τις παρακάτω μεθόδους και μετρήσεις. 1. Μέτρηση οξύτητας PH. 2. Δοκιμή αλκοόλης. 3. Δοκιμή του κυανού του μεθυλενίου. 4. Έλεγχος παρουσίας ή μη αντιβιοτικών.

13 Πως μπορούμε να ελέγξουμε αν τα ψάρια είναι φρέσκα ; Οσμή : πρέπει να ελαφρά ευχάριστη και χαρακτηριστική των φυκιών. Εξωτερική όψη: πρέπει να είναι γυαλιστερή με μεταλλικές αποχρώσεις. Μάτια: πρέπει να είναι διαυγή, διαφανή ή κυρτά με κόρη μελανή. Η ίριδα είναι χρυσίζουσα. Βράγχια: πρέπει να ειναι ροδαλά ή κόκκινα σαν το αίμα, υγρά, γυαλιστερά και χωρίς δυσάρεστη μυρωδιά. Σάρκα: πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και η πίεση με τα δάκτυλα να μην αφήνει αποτυπώματα. Σπλάχνα: πρέπει να εμφανίζονται ακέραια, υπόλευκα, άοσμα και με ζωηρά χρώματα. Κοιλιακή χώρα: δεν πρέπει να είναι διογκωμένη, παραμορφωμένη, σχισμένη ή με κηλίδες.

14 Με ποιούς τρόπους επιχειρείται η συγκάλυψη μπαγιάτικων ψαριών ; 1. Με συχνό πλύσιμο και βρέξιμο με νερό, για την εξάλειψη της κακοσμίας και της αφυδάτωσης. 2. Με τεχνητό φωτισμό. 3. Με νερό εμπλουτισμένο με πρόσθετα το οποίο όταν το ραντίζουν στα ψάρια: δίνει γυαλάδα στα μάτια, διατηρεί κόκκινα τα βράγχια, και βελτιώνει την εμφάνιση. 4. Ανακάτεμα με φρέσκα ψάρια 5. Με τοποθέτηση στο ψυγείο σε χαμηλή θερμοκρασία για να γίνουν σφιχτά και δύσκαμπτα όπως τα φρέσκα.

15 Ποιά είναι τα άσπρα και ποιά τα κόκκινα κρέατα ; Το χρώμα του κρέατος καθορίζεται από τον συνδυασμό οξυγόνου και αίματος που περιέχεται στους μύες του ζώου. Με βάση το παραπάνω: «κόκκινο κρέας» θεωρείται το χοιρινό, το μοσχάρι, το αρνί και το κατσίκι, ενώ «άσπρο κρέας» θεωρείται το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το κουνέλι κ.ά. Κρέατα που είναι κόκκινα όταν είναι ωμα και γίνονται λευκά όταν μαγειρευτούν θεωρούνται κόκκινα κρέατα π.χ. χοιρινό. Τα ψάρια / θαλασσινά κατά κύριο λόγο θεωρούνται ως λευκό κρέας όμως ορισμένα λιπαρά και βαριά ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός θεωρούνται ότι έχουν κόκκινο κρέας.

16 Ποιές είναι οι κατηγορίες των κρεατοσκευασμάτων ; Οι σούπες και οι ζωμοί κρέατος σε σκόνη ή κύβους Τα αλλαντικά Τα πατέ Το κορν μπιφ Οι κονσέρβες κρέατος Η πηχτή Το παστό κρέας Οι πολτοί κρέατος Η ζελατίνη Το κρέας σε σκόνη

17 Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του φρέσκου αβγού; Φρέσκο θεωρείται το αβγό το οποίο έχει διαυγές ασπράδι, κρόκο χωρίς κηλίδες αίματος και ο αεροθάλαμός του είναι ανεπαίσθητος (μικρότερος των 5 χιλιοστών).

18 Ποία προϊόντα καλούνται γλυκαντικές ύλες και πώς διακρίνονται; Με τον όρο γλυκαντικές ουσίες ή γλυκαντικά, καλούνται οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν γλυκιά γεύση στα τρόφιμα. Διακρίνονται: 1. Σε φυσικής προέλευσης π.χ. ζάχαρη. 2. Σε τεχνητής προέλευσης ως υποκατάστατα των φυσικής προέλευσης γλυκαντικών π.χ. σακχαρίνη.

19 Ποιές είναι οι βασικές γλυκαντικές ύλες που χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική; Φυσικές γλυκαντικές ύλες: 1. Η ζάχαρη σε όλες τις μορφές της. Παράγεται από ζαχαροκάλαμα και ζαχαρότευτλα. 2. Η γλυκόζη παράγεται από άμυλο ρυζιού και δημητριακών. 3. Το μέλι παράγεται από τις μέλισσες. 4. Το πετιμέζι παράγεται από τον μούστο των σταφυλιών. 5. Η φρουκτόζη παράγεται από φρούτα και ριζώματα. 6. Η στεβιόζη ή στεβιόλη παράγεται από τα φύλλα του φυτού στέβια.

20 Ποιές είναι οι βασικές γλυκαντικές ύλες που χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική; Τεχνητής προέλευσης γλυκαντικές ύλες Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που είναι εγκεκριμένες για χρήση είναι: 1. Η ζαχαρίνη, η πρώτη τεχνητή γλυκαντική ουσία που παράχθηκε το Η ασπαρτάμη, ανακαλύφθηκε το Έχει πολύ βλαπτικές συνέπειες σε άτομα που πάσχουν από ομόζυγη φαινυλκετονουρία (κληρονομική πάθηση). 3. Η σουκραλόζη, είναι τροποποιημένη ζάχαρη και παρασκευάζεται από την σουκρόζη. 4. Η acesulfame-k, εγκρίθηκε για χρήση από τον άνθρωπο το 1988.

21 Να αναφέρετε (6) διαφορετικά είδη αρτυμάτων. Ως «αρτύματα» χαρακτηρίζονται τα προϊόντα διατροφής που τα προσθέτουμε σε άλλα τρόφιμα, με σκοπό να τους προσδώσουμε ιδιαίτερο άρωμα και να βελτιώσουμε τη γεύση τους. Είδη αρτυμάτων: 1. Διάφορα είδη αλατιού 2. Όλα τα καρυκεύματα και μπαχαρικά π.χ. πιπέρι, κάρδαμο κ.λπ. 3. Διάφορες σάλτσες όπως κέτσαπ, μουστάρδα κ.λπ. 4. Διάφορα είδη ξυδιού. 5. Φυτικά προϊόντα όπως η μαστίχα. 6. Διάφορα αρώματα τροφίμων.

22 Ποία προϊόντα θεωρούνται δημητριακοί καρποί και ποια ονομάζονται «διάφορα προϊόντα δημητριακών»; Τα δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία φυτών που καλλιεργούνται για τη διατροφή του ανθρώπου αλλά και των ζώων. Τα δημητριακά στη μεγάλη τους πλειονότητα ανήκουν στην οικογένεια των αγρωστιδών και τα περισσότερα κατάγονται από την περιοχή της Δυτικής Ασίας. Τα προϊόντα δημητριακών προκύπτουν από την επεξεργασία των δημητριακών καρπών ανάλογα με το είδος τους.

23 Ποία προϊόντα θεωρούνται δημητριακοί καρποί και ποια ονομάζονται «διάφορα προϊόντα δημητριακών»; Χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες που παράγουν αντίστοιχα προϊόντα: 1. Στα σιτηρά, που περιλαμβάνουν το σιτάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι, τη βρώμη, τη σίκαλη κ.α. 2. Στα οσπριοειδή, στα οποία ανήκουν τα διάφορα είδη των φασολιών, η σόγια (που θεωρείται ως ένα από τα πιο βασικά οσπριοειδή), οι φακές, τα ρεβίθια κλπ. 3. Στα ελαιώδη δημητριακά, όπως είναι και πάλι η σόγια, ο ηλίανθος και πολλά άλλα. Τα διάφορα είδη αλευριού παράγονται από την επεξεργασία ορισμένων από τα παραπάνω π.χ. καλαμπόκι, ρύζι κ.λπ.

24 Ποία προϊόντα καλούνται αρτοσκευάσματα και ποια απλά αρτοσκευάσματα; Αρτοσκεύασμα : Το προϊόν αρτοποιίας το οποίο παρασκευάζεται κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν της παρασκευής του άρτου, με απλό ή διπλό κλιβανισμό, διαφέρει, όμως, από τον άρτο ως προς τη μακροσκοπική υφή και τους οργανοληπτικούς χαρακτήρες του. Απλά αρτοσκευάσματα : Τα προϊόντα αρτοποιίας, τα οποία μπορεί να αντικαταστήσουν τον άρτο, όπως φρυγανιές, αρτίδια, φραντζολάκια, κουλούρια, παξιμάδια, ο διπυρίτης άρτος, οι πίττες για σουβλάκια.

25 Τι είναι τα ζυμαρικά και ποία είναι τα κυριότερα είδη τους; Ζυμαρικό είναι τρόφιμο το οποίο φτιάχνεται από αλεύρι και νερό (σε κάποιες περιπτώσεις και με αυγά). Η ιταλική λέξη για τα ζυμαρικά ( pasta ) σημαίνει ζυμάρι ή ζύμη και αναφέρεται στο ζυμάρι που σχηματίζεται συνδυάζοντας αλεύρι σκληρού σιταριού (σιμιγδάλι) με ένα υγρό (νερό ή γάλα). Ο όρος ζυμαρικά έχει ευρύτατη σημασία και μπορεί να χρησιμοποιείται γενικευμένα για να περιγράψει μία ευρεία ποικιλία χυλοπιτών που φτιάχνονται με αυτό το ζυμάρι.

26 Τι είναι τα ζυμαρικά και ποία είναι τα κυριότερα είδη τους; Τα ζυμαρικά διακρίνονται: 1. Σε ξηρά και φρέσκα ανάλογα με το αν έχουν υποστεί ή όχι θερμική επεξεργασία (ξήρανση). Τα φρέσκα ζυμαρικά διατηρούνται στο ψυγείο για λίγες ημέρες ενώ τα ξηρά ζυμαρικά διατηρούνται σε συνθήκες περιβάλλοντος για 2 χρόνια ή και περισσότερο, γιατί μετά από την ξήρανση, έχουν χαμηλή υγρασία και έτσι δεν κινδυνεύουν από αλλοιώσεις. 2. Ανάλογα με το σχήμα τους: Μακρά Ζυμαρικά: Περιλαμβάνονται τα τρυπητά ζυμαρικά (Spaghetti Espressi, Νο 2, Νο 3, Νο 5 κ.λπ.) και τα συμπαγή ζυμαρικά (Νο 6, Νο 7, Νο 10 κ.λπ.). Κοφτά Ζυμαρικά (Πάστες): Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα ζυμαρικά όπως κριθαράκι, πέννες, ριγγατόνι, κοφτό μέτριο κτλ. Φωλιές: Εδώ συγκαταλέγονται τα ζυμαρικά που το σχήμα τους θυμίζει φωλιά όπως ταλιατέλες και φιδές.

27 Τι είναι τα ζυμαρικά και ποία είναι τα κυριότερα είδη τους; 3. Ανάλογα με τα συστατικά τους σε απλά και ειδικά: Τα απλά ζυμαρικά παράγονται από σιμιγδάλι σκληρού σιταριού και νερό. Τα ειδικά ζυμαρικά εκτός από το σιμιγδάλι και το νερό περιέχουν και άλλα φυσικά συστατικά όπως αυγό, γάλα, σπανάκι, ντομάτα, καρότο κ.λπ. Στην κατηγορία των ειδικών ζυμαρικών ανήκουν επίσης τα ζυμαρικά «ολικής άλεσης», τα ζυμαρικά με σόγια, με σόγια και προσθήκη γλουτένης (διαιτητικά ζυμαρικά) κ.α. 4. Ζυμαρικά ειδικής διατροφής που παράγονται κυρίως από αλεύρι καλαμποκιού ή ρυζιού (χωρίς γλουτένη). 5. Γεμιστά ζυμαρικά (τορτελίνι, ραβιόλι κ.α) 6. Ζυμαρικά από φύλλο ζύμης (λαζάνια). 7. Ανάλογα με το χρόνο βρασμού τους. Γρήγορου βρασμού λόγω του λεπτού τοιχώματός τους. (Spaghetti Espressi, πέννες γρήγορου βρασμού) 8. Βιολογικά ζυμαρικά. Το σιμιγδάλι για την παραγωγή τους προέρχεται από 100% σκληρό σιτάρι βιολογικής καλλιέργειας. Πηγή: Εισηγητής: Χ. Κακαρούγκας Ομάδα Εργασίας: Τμήμα Ι.Ε.Κ. Τ.Μ.Τ. Α' 2013

28 Ποιές είναι οι κατηγορίες των κρεατοσκευασμάτων; Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίµων και Ποτών του Ελληνικού Κράτους κρεατοσκευάσµατα ονομάζονται τα «Προϊόντα µε βάση το κρέας». Ο Κώδικας Τροφίµων και Ποτών ταξινοµεί τα προϊόντα µε βάση το κρέας σε δύο οµάδες : 1. Στα προϊόντα αλλαντοποιίας. 2. Στα έτερα προϊόντα.

29 Ποιές είναι οι κατηγορίες των κρεατοσκευασμάτων; Εναλλακτικά η ταξινόμηση των προϊόντων µε βάση το κρέας στηρίζεται στην τεχνολογία παραγωγής και χωρίζεται σε τέσσερις οµάδες. Τα κρεατοσκευάσµατα κάθε οµάδας χαρακτηρίζονται από την ίδια τεχνολογία παραγωγής και από το ότι τα έτοιµα προϊόντα έχουν παρόµοια µακροσκοπικά χαρακτηριστικά γνωρίσµατα.

30 Ποιές είναι οι κατηγορίες των κρεατοσκευασμάτων Α. Προϊόντα Αλλαντοποιίας 1. Βραστά ή θερµικής επεξεργασίας από σύγκοπτο κρέας από αυτούσια τεµάχια κρέατος από τεµάχια κρέατος και σύγκοπτο κρέας 2. Αέρος ή ζύµωσης από σύγκοπτο κρέας από αυτούσια τεµάχια κρέατος από σύγκοπτο κρέας επαλειφόµενα 3. Ηµίξερα ή Ηµίξηρα ή µερικής ωρίµανσης 4. Νωπά ή Ωµά αλλαντικά η Χωριάτικα Λουκάνικα 5. Λοιπά προϊόντα (πατέ, αλλαντικά αίµατος, πηκτές) Β. Κονσέρβες κρέατος ή µε κρέας 1. Κονσέρβες Κρέατος Κονσέρβες προϊόντων αλλαντοποιίας (θερµικής επεξεργασίας) Κονσέρβες έτοιµών φαγητών Γ. Λοιπά Προϊόντα µε βάση το κρέας Σουβλάκι Γύρος Μπιφτέκι, σουτζουκάκι και χάµπουργκερ Μορφοποιηµένο κρέας Δ. Προϊόντα από κρέας ή/και από παραπροϊόντα κρέατος Σούπες, ζωµοί κρέατος Ζελατίνη Εκχυλίσµατα κρέατος Σκόνη κρέατος και αφυδατωµένο κρέας Σάλτσες κρέατος Πηγή:

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΑΛΑΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Επιβλέπων καθηγητής : Γεωργόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερώνει τους Καταναλωτές για τα Κατεψυγµένα Τρόφιµα

Ενηµερώνει τους Καταναλωτές για τα Κατεψυγµένα Τρόφιµα o Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κατεψυγμένων Τροφίμων Ενηµερώνει τους Καταναλωτές για τα Κατεψυγµένα Τρόφιµα Πόσο ενημερωμένοι είστε για τα κατεψυγμένα τρόφιμα; Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση κατεψυγμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ)

ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ) ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ) Δημητριακά ή σιτηρά είναι αποξηραμένοι ώριμοι καρποί φυτών, και είναι από τα πιο σημαντικές πρώτες ύλες τροφίμων. Στις αναπτυγμένες (βιομηχανικές) χώρες, το ψωμί παρέχει στον

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης. στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των. Τροφίμων

Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης. στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των. Τροφίμων Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των Τροφίμων Αθήνα 2004 1 Κεφάλαιο 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 5 Κεφάλαιο 2. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ 7 2.1 Από πού προκαλούνται οι τροφικές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Μελέτη της τεχνολογίας παρασκευής και φυσικοχημικών,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Έκδοση 2 η Σωτήριος Κανδρέλης Καθηγητής ΤΕΙ Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ Αρχισυνταξία: ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ - Τεχνολόγος Τροφίμων, MSc Επιμέλεια: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΑΚΗΣ Διατροφολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΤΥΡΟ ΕΥΤΥΧΙΑ ΝΤΟΥΓΙΑ ΖΑΧ Α 21/05/12

ΒΟΥΤΥΡΟ ΕΥΤΥΧΙΑ ΝΤΟΥΓΙΑ ΖΑΧ Α 21/05/12 ΒΟΥΤΥΡΟ Το βούτυρο είναι μία πολύ σημαντική πρώτη ύλη για τη ζαχαροπλαστική διότι τα περισσότερα γλυκά περιέχουν βούτυρο, άλλα σε μικρές και άλλα σε μεγάλες ποσότητες. Τι είναι όμως το βούτυρο, πώς δημιουργήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Κουπονιού: 88279408 01 000122. Αφοί Δ. ΑΒΡΑΜΟΥΛΗ Ο.Ε. Υπεύθυνος έργου Δρ. Γούλας Παναγιώτης. Εργαστήριο Προϊόντων Ζωικής Παραγωγής

Αρ. Κουπονιού: 88279408 01 000122. Αφοί Δ. ΑΒΡΑΜΟΥΛΗ Ο.Ε. Υπεύθυνος έργου Δρ. Γούλας Παναγιώτης. Εργαστήριο Προϊόντων Ζωικής Παραγωγής «Παραγωγή Φέτας και Κεφαλοτυριού από Γάλα Αιγοπροβάτων Χωρίς Παστερίωση για Έλεγχο της Διατηρησιμότητας (χρόνος) της Μικροβιολογικής και της Υγειονομικής Κατάστασης των Τελικών Προϊόντων» Αρ. Κουπονιού:

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες

Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες www.h2concept.gr ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες Σταδίου 24, 105 64 ΑΘΗΝΑ, Τηλ: 213 2169900, Fax: 210 3225449, www.grhotels.gr www.greekbreakfast.gr Πηγή: Μελέτη AgroPOLE «Συμπληρωματική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ: Προμήθεια συσσιτίων - τροφίμων για τις ανάγκες των νομικών ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ: Προμήθεια συσσιτίων - τροφίμων για τις ανάγκες των νομικών ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ: Προμήθεια συσσιτίων - ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ τροφίμων για τις ανάγκες των νομικών ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ προσώπων του Δήμου Κατερίνης ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζω

Τι πρέπει να γνωρίζω Τι πρέπει να γνωρίζω Ευάγγελος Λυμπερόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Δ/ντής Β Πανεπιστημιακής

Διαβάστε περισσότερα

Επισήμανσης ελαιολάδου

Επισήμανσης ελαιολάδου Κανόνες Εμπορίας & Επισήμανσης ελαιολάδου 2012 Δ/ΝΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ & ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ Κηφισίας 124 & Ιατρίδου 2 11526- Αθήνα Ιστοσελίδα: www.efet.gr ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ & ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΕDLS Ελληνική Έκδοση

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΕDLS Ελληνική Έκδοση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΕDLS Ελληνική Έκδοση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ MEDITERRANEAN LIFE STYLE - MEDLS ΜΕΣΟΓΕΙΑΚOΣ ΤΡOΠΟΣ ΖΩHΣ 4 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί παραδοτέο του έργου MedLS : Mediterranean Life Style (Μεσογειακός Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες σιταριών, οι οποίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) σε σκληρά σιτάρια τα οποία έχουν υψηλότερο ποσοστό σε πρωτεΐνη

Καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες σιταριών, οι οποίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) σε σκληρά σιτάρια τα οποία έχουν υψηλότερο ποσοστό σε πρωτεΐνη Δημητριακά Δημητριακά ή σιτηρά είναι αποξηραμένοι ώριμοι καρποί φυτών. Τα πιο σημαντικά δημητριακά είναι το σιτάρι ή σίτος, το ρύζι, το καλαμπόκι ή αραβόσιτος, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη. Ο κόκκος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ

Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ 1 Η ζωή με την κοιλιοκάκη 04 2 Τι είναι η κοιλιοκάκη; 06 3 Γεννηθήκατε με κοιλιοκάκη ή σας παρουσιάστηκε αργότερα; 09 4 Πώς εκδηλώνεται η κοιλιοκάκη; 10 5 Ποιες είναι

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα.

Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα. Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα. Γενικά: Τα ಸρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για κάಸε ανಸρώπινο οργανισμό είναι περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη. Κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: α) Αυτά που δίνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ Αριθ. 6/2015. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ Δ/ΝΣΗ.: 441 00 ΚΟΝΙΤΣΑ Τηλ.: 2655 3 60300, -323 FAX:.

ΜΕΛΕΤΗ Αριθ. 6/2015. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ Δ/ΝΣΗ.: 441 00 ΚΟΝΙΤΣΑ Τηλ.: 2655 3 60300, -323 FAX:. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ Δ/ΝΣΗ: 441 00 ΚΟΝΙΤΣΑ Τηλ: 2655 3 60300, -323 FAX: : 2655 3 24000 ΜΕΛΕΤΗ Αριθ 6/2015 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ειδών Φρέσκου γάλατος, Παντοπωλείου,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ. Τεύχος Διακήρυξης

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ. Τεύχος Διακήρυξης ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Τεύχος Διακήρυξης για την προμήθεια ειδών τροφίμων για τη λειτουργία δομών του Δήμου και των νομικών του προσώπων και γάλακτος για το δικαιούχο προσωπικό για την περίοδο 2014-2015 Περιεχόμενα:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ «Τρόφιμα, ποτά, καπνός και συναφή προϊόντα» (CPV 15000000-8)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ «Τρόφιμα, ποτά, καπνός και συναφή προϊόντα» (CPV 15000000-8) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 3 η Υ.ΠΕ. (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ) ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας

Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας CHOL/06/02/10 Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας DR LEIV OSE ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ Αυτό το βιβλιαράκι περιέχει σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΑ ΦΥΤΙΚΑ ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΔΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αριθμ. Μελέτης 68/14

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΔΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αριθμ. Μελέτης 68/14 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΔΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αριθμ. Μελέτης 68/14 ΜΕΛΕΤΗ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΠΑΙΔΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΔΕΣΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΔΕΣΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΔΕΣΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΚΑΡΟΥΓΚΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΔΕΣΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ (MENU) ΟΡΙΣΜΟΣ: Εδεσματολόγιο σύνθετη λέξη που αναφέρεται στον κατάλογο των εδεσμάτων που προσφέρει ένα εστιατόριο και από συνήθεια

Διαβάστε περισσότερα

magazine ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟ 1 ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΦΥΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ SUPERFOODS ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ! «επιστροφή στη φύση»

magazine ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟ 1 ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΦΥΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ SUPERFOODS ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ! «επιστροφή στη φύση» Το περιοδικό των κορυφαίων συμπληρωμάτων διατροφής! ΤΕΥΧΟΣ 07 magazine TO 2008 2014 / 6 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΠΑΡΤΕ ΕΝΑ SUPERFOODS ΚΑΝΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ

ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗΣ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ Χάρης ημοσθενόπουλος MMedSc Κλινικός ιαιτολόγος-βιολόγος Προϊστάμενος ιαιτολογικού Τμήματος Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» 20/6/200 /2009 Ορισμός Η κοιλιοκάκη ή αλλιώς

Διαβάστε περισσότερα

Aνίχνευση ί οργανοφωσφορικών φ ενώσεων σε δείγματα ελαιολάδου με χρήση της τεχνικής SPME, GC ECD

Aνίχνευση ί οργανοφωσφορικών φ ενώσεων σε δείγματα ελαιολάδου με χρήση της τεχνικής SPME, GC ECD ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Aνίχνευση ί οργανοφωσφορικών φ ενώσεων σε δείγματα ελαιολάδου με χρήση της τεχνικής SPME, GC ECD Άρτεμις Παλαιογιάννη-Μπέλλου Εξεταστική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ Συμβουλές για κέηκ πετυχημένο: - Πρέπει το αλεύρι να είναι κοσκινισμένο - Να είναι ο φούρνος προθερμασμένος - Να μην ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

AΛΛEPΓIA KAI TPOΦIMA Όπως είναι γνωστό, τα τρόφιμα όταν αλλοιωθούν προκαλούν βλάβες στον άνθρωπο, είναι δηλαδή τοξικά. Yπάρχουν όμως περιπτώσεις που

AΛΛEPΓIA KAI TPOΦIMA Όπως είναι γνωστό, τα τρόφιμα όταν αλλοιωθούν προκαλούν βλάβες στον άνθρωπο, είναι δηλαδή τοξικά. Yπάρχουν όμως περιπτώσεις που AΛΛEPΓIA KAI TPOΦIMA Όπως είναι γνωστό, τα τρόφιμα όταν αλλοιωθούν προκαλούν βλάβες στον άνθρωπο, είναι δηλαδή τοξικά. Yπάρχουν όμως περιπτώσεις που τρόφιμα, αν και δεν είναι τοξικά εν τούτοις προκαλούν

Διαβάστε περισσότερα