Θ. Α. ΑΜΕΛΙΔΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Π Λ Α Τ Ω Ν ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Θ. Α. ΑΜΕΛΙΔΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Π Λ Α Τ Ω Ν ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ"

Transcript

1 Θ. Α. ΑΜΕΛΙΔΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Π Λ Α Τ Ω Ν ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010

2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει κάθε φιλόλογος, όταν καλείται να διδάξει το «Φιλοσοφικό Λόγο» στην Γ Λυκείου, είναι πώς να οργανώσει το μάθημά του έτσι, ώστε να δώσει όλα εκείνα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που χρειάζεται ο μαθητής για το μάθημα αλλά και για τις Γενικές Εξετάσεις. Πρέπει να επιλέξει μέσα από ένα πλήθος βιβλίων, βοηθημάτων, δικών του σημειώσεων και να είναι μάλιστα σε τέτοια μορφή, ώστε να δοθούν ολοκληρωμένα στους μαθητές του στην τάξη. Αυτό το πρόβλημα με απασχολούσε συνέχεια όσο δίδασκα εδώ και 27 χρόνια στο λύκειο και σχεδόν ανελλιπώς στη θεωρητική κατεύθυνση. Άρχισα να οργανώνω το μάθημά μου στην αρχή με την παραδοσιακή μορφή των σημειώσεων και των φωτοτυπιών και αργότερα με την ηλεκτρονική του και να διαπιστώνω πόσο πιο εύκολα ήταν και στην παρουσίαση όλων των πληροφοριών αλλά και στις ερωτήσεις που γινόταν στην τάξη είτε δινόταν ως εργασία στο σπίτι. Ο καθηγητής, εάν έχει τη δυνατότητα του διαδραστικού πίνακα, μπορεί να προβάλλει όλο το υλικό του, όπως εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό βιβλίο, να σημειώσει σ αυτό ό,τι θέλει και όλη η παράδοσή του να αποθηκευθεί και να δοθεί στο μαθητή. Οι ίδιοι οι μαθητές, επίσης, εξοικειωμένοι με τους Η/Υ, πιο ευχάριστα και πιο ελκυστικά δέχονται όλες τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας. Έτσι, κατέληξα στη συγκεκριμένη μορφή του ηλεκτρονικού αυτού βιβλίου, προσπαθώντας να δώσω μια ολοκληρωμένη πρόταση διδασκαλίας για κάθε ενότητα του μαθήματος. Η δομή του βιβλίου Ι. Πλάτων Πρωταγόρας είναι η ακόλουθη:

3 Ι. Εισαγωγή. Δίνεται η εισαγωγή του βιβλίου σε διαγραμματική μορφή με όλα τα βασικά της σημεία, με σχόλια και ερωτήσεις. ΙΙ. Σχόλια - Κείμενο Σχόλια από το βιβλίο του καθηγητή. α) Σχόλια: Ξεκινάμε με τους προτεινόμενους στόχους του ΚΕΕ (Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας του ΥΠΕΠΘ) που πρέπει να επιτευχθούν κατά τη διδασκαλία της συγκεκριμένης ενότητας και προστίθενται κάποιες βασικές επισημάνσεις διευκρινίσεις. β) Κείμενο: Είναι χωρισμένο σε νοηματικές ενότητες και επισημαίνονται τα ερμηνευτικά σχόλια του βιβλίου. γ) Σχόλια από το βιβλίο του καθηγητή. Αναφέρονται σε όλο το υποστηρικτικό υλικό που παρέχει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας (σχόλια βιβλίου, ερωτήσεις ΚΕΕ, βιβλίο του καθηγητή) Αν παρατηρήσουμε τις ερωτήσεις των θεμάτων στις Γενικές Εξετάσεις, θα δούμε ότι αυτές στηρίζονται κατά κύριο λόγο σ όλο αυτό το πληροφοριακό υλικό. Έτσι, καθίσταται σχεδόν περιττή κάθε άλλη πληροφορία που υπάρχει σε διάφορα βιβλία ή βοηθήματα. Εδώ υπάρχει και μια νέα καινοτομία. Το κείμενο και τα σχόλια είναι συγκεντρωμένα σε ενιαία σελίδα με τις παραπομπές σε κάθε λέξη του κειμένου που αναφέρονται. Μ αυτόν τον τρόπο ο μαθητής διευκολύνεται άμεσα εφόσον δε θα χάνεται σε πλήθος πληροφοριών και δε θα δυσκολεύεται να ξέρει σε ποιο συγκεκριμένο σημείο του κειμένου αναφέρονται. ΙΙΙ. Διάγραμμα του μαθήματος. Βοηθά στην κατανόηση και στην επανάληψη του μαθήματος. ΙV. Μετάφραση. Είναι γραμμένη με αντιστοιχία κατά λέξη για πιο εύκολη εκμάθηση.

4 V. Ερωτήσεις είτε με τη μορφή ανοιχτών ερωτήσεων είτε με συνδυασμό ερωτήσεων κλειστού και ανοιχτού τύπου και ασκήσεις του ίδιου του ΚΕΕ. Όλα αυτά με τις αντίστοιχες απαντήσεις τους. Μέσα από τις ερωτήσεις (ανοιχτού κλειστού τύπου) θα μπορέσει ο μαθητής να κατανοήσει το κείμενο αλλά και να «μπει στο πνεύμα» των ερωτήσεων των Γενικών Εξετάσεων, αφού αυτές στηρίζονται στα σχόλια του βιβλίου και στις ερωτήσεις του ΚΕΕ. VI. Λεξιλογικές ασκήσεις Όλες οι προτεινόμενες ασκήσεις του ΚΕΕ με τις αντίστοιχες απαντήσεις τους. VΙI. Θέματα Γενικών Εξετάσεων ( ) (ΓΕΛ, Δ Τάξης Εσπερινού, Ομογενών καθώς και τα επαναληπτικά αυτών) με τις απαντήσεις τους χωρισμένα σε κάθε ενότητα του μαθήματος. Ο μαθητής μπορεί έτσι να ελέγχει τις γνώσεις του σε κάθε ενότητα και να γνωρίσει τη μορφή των θεμάτων στα οποία θα εξεταστεί.

5 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Δ. Σωκράτης 7 Ε. Πλάτων 12 Σχόλια για τη γλώσσα και το ύφος του Πλάτωνα 15 Η επιβίωση της πλατωνικής φιλοσοφίας 17 ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ Α. Διάρθρωση του διαλόγου και τα πρόσωπα 23 Β. Η φιλοσοφική σημασία του διαλόγου 27 Σχόλια 33 Κρίσεις για τους σοφιστές 39 Ο Αριστοτέλης και οι σοφιστές 46 ΚΕΙΜΕΝΑ Ενότητα 1 η 49 Ενότητα 2 η 69 Ενότητα 3 η 82 Ενότητα 4 η 115 Ενότητα 5 η 168 Ενότητα 6 η 201 Ενότητα 7 η 222 Ερωτήσεις για τη συνολική θεώρηση του Πρωταγόρα 239

6 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ταξίδια σικελική εμπειρία Α ταξίδι ( π.χ.) ταξιδεύει στην Κ. Ιταλία. Γνωρίζει τον Πυθαγορισμό, τον Αρχύτα τον Ταραντίνο, το Διονύσιο τον Ι (τύραννο των Συρακουσών)και το γαμπρό του Δίωνα. Προσπάθησε να μυήσει στην πολιτική αρετή και στη σοφία τον τύραννο Διονύσιο απέτυχε και μάλιστα κινδύνεψε να πουληθεί ως δούλος. Β ταξίδι ( 366 π.χ.) 367 ο Διονύσιος ΙΙ διαδέχεται τον πατέρα του. 366 επιστρέφει ο Πλάτωνας στις Συρακούσες, για να μεταμορφώσει το Διονύσιο σε φιλόσοφο βασιλέα (όπως περιγράφει στην Πολιτεία του) απέτυχε. Γ ταξίδι (361 π.χ.) 361 επιστρέφει στη Σικελία απέτυχε εξαιτίας της διαμάχης Δίωνα Διονύσιου και συνεχών πραξικοπημάτων. Η ίδρυση της Ακαδημίας (390 π.χ. 529 μ.χ.) Ονομασία Το 390 ίδρυσε τη σχολή του Ακαδημία σε ένα κτήμα κοντά σ ένα γυμναστήριο που ονομαζόταν, όπως και η περιοχή, Ακαδήμεια, από τον προστάτη ήρωά του Ακάδημο ή Εκάδημο. Μαθήματα Όσα όριζε στην Πολιτεία του ως ιδανική παιδεία για τους φύλακες. Μεγάλη σημασία είχαν τα μαθηματικά ως απαραίτητη προετοιμασία για τη διδασκαλία της διαλεκτικής. Στην είσοδο της σχολής υπήρχε «ἀγεωμέτρητος μηδείς εἰσίτω». Μαθητές Αριστοτέλης, Σπεύσιππος (ανιψιός και διάδοχος), Ξενοκράτης, Φίλιππος από τον Οπούντα.

7 ΕΝΟΤΗΤΑ 4 η Η πολιτική αρετή, κοινό δώρο του ία στου ανθρώπου, απαραίτητη ιδιότητα για τη συγκρότηση κοινωνιών Ι. ΚΕΙΜΕΝΟ - ΣΧΟΛΙΑ Προτειν µενοι στ χοι Να κατανο σουν οι µαθητ : τα στ δια εξ λιξη του πολιτισµο, τη σηµασ α τη πολιτικ ρετ για τη συγκρ τηση πολιτικ ν κοινωνιών, το ν ηµα που χουν η α δ και η δ κη ω προ π θεση τη πολιτικ αρετ, τη σηµασ α τη δρυση π λεων, το συµβολισµ του µ θου. A Η συµµετοχή του ανθρώπου στη θεία φύση και εξέλιξη πολιτισµού πειδή δ νθρωπο (35) θεία µετέσχε µοίρα (1), πρ τον µ ν δι τ ν το θεο συγγένειαν ζ ων µόνον θεού νόµισεν(36, 38), κα πεχείρει βωµο τε 35. Μπορούµε να διακρίνουµε τρ α στ δια φ σει εξ λιξη. Η πρώτη είναι η φάση του Επιµηθέα, η δεύτερη η φάση του Προµηθέα και η τρίτη η φάση του σχηµατισµού των πόλεων. Βλ. Α γ. Μπαγι να (3), σσ και Α. Στ φο (2), σσ. 107 κ.εξ. 36. Χρησιµοποιώντα την έµφυτη νοηµοσύνη του εξασφάλισαν τροφή, στέγη και ενδυµασία, έµαθαν να µιλούν, ενώ προηγουµένω έφτιαξαν βωµού και αγάλµατα θεών. Ο Ν. Μ. Σκουτερόπουλο (σ. 122) επισηµαίνει ότι η θρησκεία λογίζεται ω ανθρωπολογικό δεδοµένο, συµπεριλαµβάνεται στα επιτεύγµατα του ανθρώπου, και ότι «όλα αυτά τα κατορθώµατα του ανθρώπου εντάσσονται σε ένα καθαυτό προ-ηθικό στάδιο τη πολιτισµική ανέλιξη». 38. Βλ. W. K. C. Guthrie (1), σ. 91: Από την αρχή επίση, οι άνθρωποι έχουν µέσα του την έµφυτη ορµή για λατρεία (...) Ο ίδιο ο Πρωταγόρα κατά πάσα πιθανότητα αναγνώριζε ότι η λατρεία προσιδιάζει στον άνθρωπο και ίσω είναι κάτι το απαραίτητο, χωρί όµω και να παίρνει θέση σχετικά µε την ύπαρξη του αντικειµένου τη. Βλ. και σ. 324 στο ίδιο: Το ένστικτο τη πίστη και τη λατρεία είναι θεµελιώδε στην ανθρώπινη φύση, και η απόδοσή του σε θε κή συγγένεια δεν είναι κάτι το περίεργο σε µια αφήγηση που οµολογουµένω δίνεται σε µορφή λα κή µυθολογία για να γίνει πιο ευχάριστη.

8 δρύεσθαι κα γάλµατα θε ν πειτα φων ν κα νόµατα ταχ διηρθρώσατο τ τέχν (37), κα ο κήσει κα σθ τα κα ποδέσει κα στρωµν κα τ κ τ γ τροφ η ρετο. Β Έλλειψη πόλεων αφανισµό των ανθρώπων από τα θηρία Ο τω δ παρασκευασµένοι κατ ρχ νθρωποι κουν σποράδην, πόλει δ ο κ σαν πώλλυντο ο ν π τ ν θηρίων δι τ πανταχ α τ ν σθενέστεροι ε ναι, κα δηµιουργικ τέχνη(2) α το πρ µ ν τροφ ν καν βοηθ ν, πρ δ τ ν τ ν θηρίων πόλεµον νδε. Γ Συνάθροιση των ανθρώπων έλλειψη πολιτική τέχνη - αλληλοεξόντωση - πολιτικήν γ ρ τέχνην ο πω ε χον, µέρο πολεµικ (39)[ ε σχόλιο 1 ο από το βιβλίο του καθηγητή] - ζήτουν δ θροίζεσθαι κα σ ζεσθαι κτίζοντε πόλει (40,41) τ ο ν θροισθε εν, δίκουν λλήλου τε ο κ χοντε τ ν πολιτικ ν τέχνην, στε πάλιν σκεδαννύµενοι διεφθείροντο. 37. Η γλώσσα δηµιουργείται από την ανθρώπινη νόηση και βούληση, δεν δίνεται από το θεό. Η αρχαία παράδοση ήταν θεοκρατική (την ποψη αυτ εκφρ ζει π.χ. ο Ηρ δοτο, ΙΙ, 2, ταν αναφ ρει το πε ραµα του Ψαµµ τιχου, βλ. Παρ λληλα κε µενα, αρ. 8). Η σύγχρονη γλωσσολογία επιβεβαιώνει τη σοφιστική άποψη και µ λιστα η διπλ ρθρωση τη γλ σσα ( ρθρωση φθ γγων και ρθρωση λ ξεων) την οπο α αν λυσε σω υποδηλ νεται και στην κφραση του Πρωταγ ρα φων ν κα ν µατα διηρθρ σατο. Βλ. Ηλ. Σπυρ πουλο, σ ηµιουργείται και αναπτύσσεται σε πολιτικά οργανωµένε κοινωνίε. Πρβλ. Πλ τωνο Πολιτε α 373 d- 374 d. Η κφραση δεν συνεπ γεται τι ο Πρωταγ ρα ε ναι υπ ρ του πολ µου. Αντ θετα ο. Γουδή (σ. 83) υποστηρίζει ότι ο πόλεµο, παρά τα µεγάλα κακά τα οποία προξενεί, δ καια θεωρείται απ τον Πρωταγ ρα στοιχείο τη πολιτική, γιατί αναπτύσσει τι ευγενέστερε ορµέ του ανθρώπου, την άµυνα υπέρ του δικαίου και τη ελευθερία, υπέρ βωµών και εστιών, αφυπνίζει τα έθνη από την ηθική νάρκη µακροχρόνια ειρήνη, µεταδίδει τον υψηλότερο πολιτισµό των πολιτισµένων λαών σε βαρβάρου κτλ. 40. Κατά τον Πρωταγόρα, οι άνθρωποι ένιωθαν την ανάγκη ( ζήτουν) τη συνάθροιση, τη συµβίωση. Ο άνθρωπο, δηλαδή, επιβιώνει µόνο χάρη στην ικανότητά του για κοινωνική ζωή. Η βασική αυτή θέση µπορεί να θεωρηθεί προδιατύπωση τη θέση του Αριστοτέλη για τον άνθρωπο φύσει πολιτικ ν ν. Βλ. Ν. Μ. Σκουτερόπουλο, σ Εξαίρεται η σηµασία τη πόλη. Βλ. Α. Στέφο (2), σσ

9 ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Σχόλιο 1 ο. Η σημασία της πολιτικής αρετής Σημασία έχει στις φανταστικές διηγήσεις να προσέξουμε, τι λογής εφευρέσεις διάλεξε να προβάλει ο κάθε συγγραφέας. Αν λοιπόν υπάρχουν από τον ένα στον άλλος κάποιες μικροδιαφορές, η πρωτοτυπία του Πρωταγόρα σε σχέση με όλους τους άλλους είναι ολοφάνερη: είναι ο μόνος, σε ολόκληρη τη σειρά, που δεν εξαρτά την εξέλιξη της ανθρωπότητας αποκλειστικά από τις τέχνες, αλλά εισάγει στη διήγηση του δύο διαδοχικές φάσεις: είναι πρώτα οι τέχνες, που τις δίδαξε ο Προμηθέας, και ακολουθούν οι πολιτικές αρετές, που αυτές τις έδωσε ο Δίας. Η διπλή θεϊκή παρέμβαση είναι απαραίτητη, καθώς οι τέχνες δε φτάνουν για να διορθώσουν τη σύγχυση και τη θηριωδία των πρώτων αρχών. Αντίθετα, οι τέχνες αφήνουν τον άνθρωπο έκθετο στην απειλή του ολοκληρωτικού αφανισμού, που οφείλεται τόσο στους αγώνες του εναντίον των ζώων, όσο και στους αγώνες του εναντίον των άλλων ανθρώπων. [ ] ΙΙ. ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1. Η συμμετοχή του ανθρώπου στη θεία φύση και η εξέλιξη του πολιτισμού (Θρησκεία γλώσσα - υλικά αγαθά) 2. Έλλειψη πόλεων αφανισμός των ανθρώπων από τα θηρία 3. Συνάθροιση των ανθρώπων έλλειψη πολιτικής τέχνης αλληλοεξόντωση 4. Φόβος του Δία αποστολή του Ερμή

10 ΙΙΙ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟ Ἐπειδή δὲ ὁ ἂνθρωπος θείας μετέσχε μοίρας, πρῶτον μὲν διὰ τὴν τοῦ θεοῦ συγγένειαν ζῲων μόνον θεούς ἐνόμισεν, καὶ ἐπεχείρει βωμοὺς τε ἱδρύεσθαι καὶ ἀγάλματα θεῶν ἒπειτα φωνὴν καὶ ὀνόματα ταχὺ διηρθρώσατο τῇ τέχνῃ, καὶ οἰκήσεις καὶ ἐσθῆτας καὶ ὑποδέσεις καὶ στρωμνὰς καὶ τὰς ἐκ τῆς γῆς τροφὰς ηὓρετο. Οὓτω δὴ παρασκευασμένοι κατ ἀρχὰς ἂνθρωποι ᾤκουν σποράδην, πόλεις δὲ οὐκ ἦσαν ἀπώλλυντο οὖν ὑπὸ τῶν θηρίων διὰ τὸ πανταχῇ αὐτῶν ἀσθενέστεροι εἶναι ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Επειδή λοιπόν ο άνθρωπος πήρε μέρος στη θεϊκή φύση, πρώτα μεν εξαιτίας της συγγένειας με το θεό μόνο από τα ζώα πίστεψε σε θεούς και προσπαθούσε να καθιερώνει βωμούς και αγάλματα θεών έπειτα φθόγγους και λέξεις γρήγορα ανακάλυψε με τέχνη, και κατοικίες και ενδύματα και υποδήματα και στρωσίδια και τις τροφές από τη γη βρήκε. Έτσι λοιπόν εφοδιασμένοι οι άνθρωποι στην αρχή κατοικούσαν διασκορπισμένοι, πόλεις όμως δεν υπήρχαν αφανίζονταν λοιπόν από τα θηρία, γιατί από κάθε άποψη ήταν πιο αδύναμοι από αυτά,

11 ΙV. EΡΩΤΗΣΕΙΣ Ερµηνευτικές ερωτήσεις ανοικτού τύπου (ανάπτυξης και σύντοµης απάντησης) 1. Ποια στάδια εξέλιξης πέρασε ο άνθρωπος σύµφωνα µε το µύθο; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά καθενός; (Βλ. και ενότητα 3) θείας µετέσχε µοίρας: Με ποιο τρόπο συµµετείχε ο άνθρωπος στη µοίρα, στο µερίδιο, των θεών; 3. Τι είχαν επιτύχει και σε ποιο στάδιο εξέλιξης είχαν φτάσει οι άνθρωποι πριν από τη δηµιουργία πόλεων 36 ; 4. Ποια άποψη εκφράζει για τη γλώσσα ο Πρωταγόρας; Να τη συγκρίνετε µε τις απόψεις του Ηροδότου για το ίδιο θέµα 37. Συνδυασµός ερωτήσεων κλειστού και ανοικτού τύπου 1. Ο Δ ίας µοιράζει σε όλους την αἰδῶ και τη δίκη, αλλά παράλληλα θεσπίζει νόµο για την τιµωρία όποιου δε µετέχει σ αυτές. Από αυτό µπορούµε να συµπεράνουµε ότι: α) Ο Πρωταγόρας αντιφάσκει, για να δικαιολογήσει το επάγγελµά του (δάσκαλος της πολιτικής αρετής). β) Η αἰδώς και η δίκη δεν είναι έµφυτες στον άνθρωπο. Αν ήταν, ούτε τα εγκλήµατα και γενικά η απείθεια στο νόµο θα εξηγούνταν, ούτε ο Πρωταγόρας θα δικαιωνόταν ως δάσκαλος της πολιτικής αρετής.

12 γ) Ο Δ ίας, αφού δίνονται σε µεταγενέστερο από τη δηµιουργία του ανθρώπου στάδιο, δεν µπορεί να τις επιβάλει σε όλους καταναγκαστικά. δ) Είναι τόσο αναγκαίες για την ύπαρξη της πόλης, ώστε η τιµωρία για την παραβίασή τους θα πρέπει να είναι σκληρή. Α. Να επιλέξετε τις δύο πιο εύστοχες, κατά τη γνώµη σας, απόψεις. Β. Να τις αναπτύξετε, αιτιολογώντας την επιλογή σας. V. ΛΕΞΙΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. δεσµοὶ φιλίας συναγωγοί: Να συνθέσετε το ρήµα ἄγω µε πέντε προθέσεις και να σχηµατίσετε από κάθε σύνθετο ένα παράγωγο κατά το παράδειγµα συνάγω - συναγωγός ή συναγωγή. Μπορείτε να χρησιµοποιήσετε και παραγωγικές καταλήξεις. Με τις λέξεις που θα προκύψουν να σχηµατίσετε ισάριθµα ονοµατικά σύνολα. Να προσέξετε τον τονισµό. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. παράγω παραγωγός - παραγωγή, παραγωγικός ἐξάγω εξαγωγή - εξαγωγικός - εξαγώγιµος διάγω διαγωγή ἀπάγω απαγωγή προσάγω προσαγωγή - προσαγωγός κατάγω καταγωγή παραγωγός ταινιών, εξαγωγικό εµπόριο, παραγωγική κατάληξη, εξαγωγή προϊόντων, απαγωγή παιδιού κτλ.

13 VΙ. ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2003 Δ ιδαγµένο κείµενο από το πρωτότυπο Πλάτωνος Πρωταγόρας, (322Α -322D) Ἐπειδὴ δὲ ὁ ἄνθρωπος θείας µετέσχε µοίρας, πρῶτον µὲν διὰ τὴν τοῦ θεοῦ συγγένειαν ζῴων µόνον θεοὺς ἐνόµισεν, καὶ ἐπεχείρει βωµούς τε ἱδρύεσθαι καὶ ἀγάλµατα θεῶν ἔπειτα φωνὴν καὶ ὀνόµατα ταχὺ διηρθρώσατο τῇ τέχνῃ, καὶ οἰκήσεις καὶ ἐσθῆτας καὶ ὑποδέσεις καὶ στρωµνὰς καὶ τὰς ἐκ γῆς τροφὰς ηὕρετο. Οὕτω δὴ παρεσκευασµένοι κατ' ἀρχὰς ἄνθρωποι ᾤκουν σποράδην, πόλεις δὲ οὐκ ἦσαν ἀπώλλυντο οὖν ὑπὸ τῶν θηρίων διὰ τὸ πανταχῇ αὐτῶν ἀσθενέστεροι εἶναι, καὶ ἡ δηµιουργικὴ τέχνη αὐτοῖς πρὸς µὲν τροφὴν ἱκανὴ βοηθὸς ἦν, πρὸς δὲ τὸν τῶν θηρίων πόλεµον ἐνδεὴς -πολιτικὴν γὰρ τέχνην οὔπω εἶχον, ἧς µέρος πολεµική- ἐζήτουν δὴ ἁθροίζεσθαι καὶ σῴζεσθαι κτίζοντες πόλεις ὅτ' οὖν ἁθροισθεῖεν, ἠδίκουν ἀλλήλους ἅτε οὐκ ἔχοντες τὴν πολιτικὴν τέχνην, ὥστε πάλιν σκεδαννύµενοι διεφθείροντο. Α. Από το κείµενο που σας δίνεται να µεταφράσετε στο τετράδιό σας το απόσπασµα: «Ζεὺς οὖν δείσας... ὡς νόσον πόλεως Μονάδες 10 Β. Να γράψετε στο τετράδιό σας τις απαντήσεις των παρακάτω ερωτήσεων: Β1. «... ὁ ἄνθρωπος θείας µετέσχε µοίρας»: Τι θεωρήθηκε για τον άνθρωπο «θεία µοῖρα» και για ποιους λόγους Μονάδες 10 Β2. «...τὸν µὴ δυνάµενον...κτείνειν»: Για ποια κατηγορία ανθρώπων και µε ποιο σκεπτικό προτείνεται εδώ η θέσπιση της θανατικής ποινής Μονάδες 10

14 Β3. Με βάση το πρωτότυπο και το µεταφρασµένο κείµενο που ακολουθεί, να καταγράψετε τα παιδαγωγικά µέσα µε τα οποία, κατά τον Πρωταγόρα, διδάσκεται η πολιτική αρετή και να εξηγήσετε γιατί η διδασκαλία της θεωρείται αναγκαία, παρόλο που η αρετή αυτή µε εντολή του Δ ία µοιράστηκε από τον Ερµή σε όλους τους ανθρώπους. Πλάτωνος Πρωταγόρας, (325D - 325Ε) (7 η ) 7 η Στην πραγµατικότητα, αρχίζουν από την παιδική ηλικία να διδάσκουν και να νουθετούν, συνεχίζοντας για όλη τη ζωή. Αµέσως µόλις αρχίσει να καταλαβαίνει ένα παδί τι του λένε, και η παραµάνα του και η µητέρα του και ο παιδαγωγός του και ο ίδιος ο πατέρας του αγωνίζονται γι'αυτό το πράγµα, για το πώς δηλαδή θα βελτιωθεί το αγόρι, διδάσκοντάς το για κάθε του πράξη και για κάθε του λόγο και εξηγώντας του ότι αυτό είναι δίκαιο και το άλλο άδικο, και ότι αυτό είναι καλό και το άλλο αισχρό, και αυτό όσιο και εκείνο ανόσιο, και ότι αυτά πρέπει να τα κάνεις και αυτά να µην τα κάνεις. Κι όταν ακούει µε τη θέλησή του, πάει καλά. Εάν όµως δεν υπακούει, τότε, µε τις απειλές και ταχτυπήµατα το "ισιώνουν", σαν δέντρο που λυγίζει και γέρνει. Κι ύστερα, όταν το στέλνουν στους δασκάλους, δίνουν εντολή να επιµεληθεί ο δάσκαλος περισσότερο την ευκοσµία των παιδιών, παρά τα γράµµατα και τη µουσική. Και οι δάσκαλοι άλλωστε γι' αυτό φροντίζουν κυρίως. Μονάδες. 10 Β4. Πώς αξιοποίησαν ο Πρωταγόρας και γενικά οι σοφιστές τη µέθοδο του σχολιασµού ποιητικών κειµένων για την αναζήτηση της αλήθειας και ποια ήταν η βασική αντίρρηση του Σωκράτη για τη µέθοδο αυτή; Μονάδες 10 Β5. Να γράψετε δύο οµόρριζες λέξεις της νέας ελληνικής γλώσσας, απλές ή σύνθετες, για καθεµιά από τις παρακάτω λέξεις του κειµένου: ἐνόµισεν, ᾤκουν, διεφθείροντο, πέµπει, δοίη. Μονάδες 10

15 Γ. Αδίδακτο κείµενο Δ ίων Χρυσόστοµος, Λόγος VIII: Δ ιογένης ἢ περὶ ἀρετῆς, 28. Περὶ δὲ τοῦ Πέλοπος ἔλεγον ὅτι καὶ τὸν ὦµον ἐλεφάντινον ἔχοι, ὥσπερ τι ὄφελος ἀνθρώπου χρυσῆν χεῖρα ἢ ἐλεφαντίνην ἔχοντος ἢ ὀφθαλµοὺς ἀδάµαντος ἢ σµαράγδου τὴν δὲ ψυχὴν οὐκ ἐγίγνωσκον αὐτοῦ ὁποίαν τινὰ εἶχεν. τὸν δὲ Ἡρακλέα πονοῦντα µὲν καὶ ἀγωνιζόµενον ἠλέουν, καὶ ἔφασαν αὐτὸν ἀνθρώπων ἀθλιώτατον καὶ διὰ τοῦτο ἄθλους ἐκάλουν τοὺς πόνους αὐτοῦ καὶ τὰ ἔργα, ὡς τὸν ἐπίπονον βίον ἄθλιον ὄντα ἀποθανόντα δὲ πάντων µάλιστα τιµῶσι καὶ θεὸν νοµίζουσι καί φασιν Ἥβῃ συνοικεῖν, καὶ τούτῳ πάντες εὔχονται, ὅπως αὐτοὶ µὴ ἔσονται ἄθλιοι, τῷ πλεῖστα ἀθλήσαντι. Γ1. Να µεταφράσετε στο τετράδιό σας το κείµενο. Μονάδες 20 Γ2.α. Να µεταφέρετε στο τετράδιό σας τους παρακάτω πίνακες, στα κενά των οποίων θα συµπληρώσετε τους τύπους που ζητούνται. (Η αντωνυµία να γραφεί στον πληθυντικό αριθµό και στο ίδιο γένος). Θετικός Συγκριτικός μάλιστα τινά Ονομαστική Γενική Δ οτική Μονάδες 5 Γ2.β. Να γράψετε τους ζητούµενους τύπους για καθεµιά από τις παρακάτω λέξεις του κειµένου: ἔλεγον: το δεύτερο ενικό πρόσωπο της προστακτικής του αορίστου β στη φωνή που βρίσκεται. ἀγωνιζόµενον: το τρίτο ενικό πρόσωπο της οριστικής του παθητικού αορίστου.

16 ἐκάλουν: το δεύτερο πληθυντ. πρόσωπο της ευκτικής ενεστ. της µέσης φωνής. νοµίζουσι: το ίδιο πρόσωπο της υποτακτικής αορίστου της ίδιας φωνής. ἔσονται: το τρίτο ενικό πρόσωπο της οριστικής του ίδιου χρόνου. Μονάδες 5 Γ3.α. Να αναγνωρίσετε συντακτικά τις παρακάτω λέξεις ή φράσεις του κειµένου: περὶ Πέλοπος, διὰ τοῦτο, ἄθλους, ὄντα, συνοικεῖν. Μονάδες 5 Γ3.β. «Περὶ δὲ τοῦ Πέλοπος ἔλεγον ὅτι καὶ τὸν ὦµον ἐλεφάντινον ἔχοι»: Να δικαιολογήσετε τον τρόπο εκφοράς της δευτερεύουσας πρότασης του χωρίου αυτού (Μονάδες 2) και να µεταφέρετε τον πλάγιο λόγο σε ευθύ. (Μονάδες 3) Μονάδες 5 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Δ ΙΔ ΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Β. 1. Σχόλιο 1 σχολικού βιβλίου, Σχόλιο 36 ΚΕΕ Β.2. Σχόλιο 47, 48 ΚΕΕ Β. 3. α) Το β διάγραμμα στην Ενότητα 7 η σελ. 7 β) Σχόλιο 49 ΚΕΕ Β. 4. Σχολικό βιβλίο σελ. 57 ἐνόμισεν ᾤκουν διεφθείροντο πέμπει νόμισμα, νομισματοκοπείο οικία, οικισμός φθορά, φθοροποιός πομπή, πομπός

17 δοίη δόση, προδότης ΑΔ ΙΔ ΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Γ. 1. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Για τον Πέλοπα έλεγαν ότι και τον ώμο έχει από ελεφαντόδοντο, όπως έχει κάποιο όφελος (κέρδος) ο άνθρωπος που έχει χρυσό χέρι ή ελεφάντινο (από ελεφαντόδοντο) ή μάτια αδαμάντινα ή σμαραγδένια δε γνώριζαν όμως την ψυχή αυτού τι είδους ήταν. Τον Ηρακλή που ταλαιπωριόταν και αγωνιζόταν ευσπλαχνίζονταν, και έλεγαν ότι αυτός είναι ο πιο αξιολύπητος από τους ανθρώπους και για αυτό τις ταλαιπωρίες και τις πράξεις αυτού ονόμαζαν άθλους (κατορθώματα), επειδή θεωρούσαν τον επίπονο βίο (του) δυστυχή όταν πέθανε τον τίμησαν περισσότερο από όλους και τον θεωρούσαν ως θεό και έλεγαν ότι κατοικεί μαζί με την Ηβη και εύχονται όλοι γι αυτόν, που ήταν πολύ αξιολύπητος, να μη γίνουν και οι ίδιοι αξιολύπητοι. Γ. 2. α. Θετικός Συγκριτικός μάλιστα μάλα μᾶλλον τινά Ονομαστική Γενική Δ οτική τινές τινῶν τισί Γ. 2. β. ἒλεγον ἀγωνιζόμενον εἰπέ ἠγωνίσθη

18 ἐκάλουν νομίζουσι ἒσονται καλοῖσθε νομίσωσι ἒσται Γ. 3. α περί Πέλοπος διά τοῦτο ἂθλους ὂντα συνοικεῖν εμπρόθετος προσδιορισμός της αναφοράς εμπρόθετος προσδιορισμός της αιτίας κατηγορούμενο του αντικειμένου τοὺς πόνους συνημμένη, αιτιολ. μετοχή, υποκειμενική γνώμη (ὡς) ειδικό απαρέμφατο αντικείμενο στο φασί Γ. 3.β. «Περὶ δὲ τοῦ Πέλοπος ἔλεγον ὅτι καὶ τὸν ὦµον ἐλεφάντινον ἔχοι»: α) Ευκτική του πλαγίου λόγου, εξάρτηση από το ἒλεγον (ιστορικός χρόνος) β) τὸν ὦμον ἐλεφάντινον ἒχει.

ιδαγµένο κείµενο από το πρωτότυπο τυπο Πλάτωνος Πρωταγόρας, (322Α-322D)

ιδαγµένο κείµενο από το πρωτότυπο τυπο Πλάτωνος Πρωταγόρας, (322Α-322D) ιδαγµένο κείµενο από το πρωτότυπο τυπο Πλάτωνος Πρωταγόρας, (322Α-322D) Ἐπειδὴ δὲ ὁ ἄνθρωπος θείας μετέσχε μοίρας, πρῶτον μὲν διὰ τὴν τοῦ θεοῦ συγγένειαν ζῴων μόνον θεοὺς ἐνόμισεν, καὶ ἐπεχείρει βωμούς

Διαβάστε περισσότερα

Θ. Α. ΑΜΕΛΙΔΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Θ. Α. ΑΜΕΛΙΔΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Θ. Α. ΑΜΕΛΙΔΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει κάθε φιλόλογος, όταν καλείται να διδάξει το «Φιλοσοφικό Λόγο» στην Γ Λυκείου είναι πώς να οργανώσει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 2000-2011. Πανελλήνιες Εξετάσεις 2000

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 2000-2011. Πανελλήνιες Εξετάσεις 2000 ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 2000-2011 Πανελλήνιες Εξετάσεις 2000 ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: Πλάτωνος Πολιτεία 360 Α-Δ ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: Ισοκράτους Νικοκλῆς, 27-28 Α. Από το κείμενο που σας δίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Α1. Από το παραπάνω κείμενο να γράψετε στο τετράδιό σας τη μετάφραση του αποσπάσματος: «Οὕτω δὴ παρεσκευασμένοι... φιλίας συναγωγοί».

Α1. Από το παραπάνω κείμενο να γράψετε στο τετράδιό σας τη μετάφραση του αποσπάσματος: «Οὕτω δὴ παρεσκευασμένοι... φιλίας συναγωγοί». ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΪΟΥ 2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Διδαγμένο κείμενο Πλάτωνος Πρωταγόρας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΜΑΪΟΥ 2015

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΜΑΪΟΥ 2015 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΜΑΪΟΥ 2015 Α. Έτσι λοιπόν εφοδιασμένοι οι άνθρωποι αρχικά κατοικούσαν σκόρπια, ενώ δεν υπήρχαν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ 2001 - ΟΡΟΣΗΜΟ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ 2001 - ΟΡΟΣΗΜΟ 1 2 3 4 ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ Ερωτήσεις εισαγωγής : Α. Η διάρθρωση του διαλόγου και τα πρόσωπα 1. ποιο περιστατικό περιέχει η εισαγωγή του διαλόγου; 2. ποιο είναι το πλεονέκτηµα και ποιο το µειονέκτηµα της εισαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Οι ίδιοι οι µαθητές, επίσης, εξοικειωµένοι µε τους Η/Υ, πιο ευχάριστα και πιο ελκυστικά δέχονται όλες τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας.

Οι ίδιοι οι µαθητές, επίσης, εξοικειωµένοι µε τους Η/Υ, πιο ευχάριστα και πιο ελκυστικά δέχονται όλες τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας. Θ. Α. ΑΜΕΛΙ ΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Π Λ Α Τ Ω Ν ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το πρόβληµα που έχει να αντιµετωπίσει κάθε φιλόλογος, όταν καλείται να διδάξει το «Φιλοσοφικό Λόγο» στην Γ Λυκείου είναι πώς να οργανώσει

Διαβάστε περισσότερα

Διδαγμένο κείμενο Πλάτωνος Πρωταγόρας (322a-d)

Διδαγμένο κείμενο Πλάτωνος Πρωταγόρας (322a-d) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΪΟΥ 2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Διδαγμένο

Διαβάστε περισσότερα

ιδαγµένο κείµενο Πλάτωνος Πρωταγόρας (323 Α - Ε)

ιδαγµένο κείµενο Πλάτωνος Πρωταγόρας (323 Α - Ε) ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜ Α ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΑΡΧΑ ΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ιδαγµένο κείµενο Πλάτωνος Πρωταγόρας (323 Α - Ε) Ἐν γὰρ ταῖς ἄλλαις ἀρεταῖς,

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ελληνικά Φιλοσοφικός Λόγος

Αρχαία Ελληνικά Φιλοσοφικός Λόγος Αρχαία Ελληνικά Φιλοσοφικός Λόγος Πλάτωνος «Πρωταγόρας» και «Πολιτεία» Ερωτήσεις εισαγωγής Κείμενο-Μεταφράσεις Ερμηνευτικά σχόλια Ερωτήσεις από πανελλήνιες εξετάσεις Ερωτήσεις του ΚΕΕ με βάση την ύλη του

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ελληνικά Φιλοσοφικός Λόγος

Αρχαία Ελληνικά Φιλοσοφικός Λόγος Αρχαία Ελληνικά Φιλοσοφικός Λόγος Πλάτωνος «Πρωταγόρας» και «Πολιτεία» Αριστοτέλους «Ηθικά Νικομάχεια» και «Πολιτικά» Ερωτήσεις εισαγωγής Κείμενο-Μεταφράσεις Ερμηνευτικά σχόλια Ερωτήσεις από πανελλήνιες

Διαβάστε περισσότερα

2 Α λ έ ξ α ν δ π ο ρ Γ. Α λ ε ξ α ν δ π ί δ η ρ

2 Α λ έ ξ α ν δ π ο ρ Γ. Α λ ε ξ α ν δ π ί δ η ρ 2 Α λ έ ξ α ν δ π ο ρ Γ. Α λ ε ξ α ν δ π ί δ η ρ Ο Αλέξανδρος Γ. Αλεξανδρίδης Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 2 επτεμβρίου 1977 και είναι απόφοιτος της κλασικής ειδίκευσης του Σμήματος Υιλολογίας του Α.Π.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Πλάτωνος Πρωταγόρας, Ενότητα 4(322Α-323Α)

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Πλάτωνος Πρωταγόρας, Ενότητα 4(322Α-323Α) ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Πλάτωνος Πρωταγόρας, Ενότητα 4(322Α-323Α) 1) «Οὕτω δή παρεσκευασμένοι...δεσμοί φιλίας συναγωγοί»:να μεταφραστεί το απόσπασμα αυτό. 2)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θεωρητική κατεύθυνση ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θεωρητική κατεύθυνση ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θεωρητική κατεύθυνση ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ 42) Δ2. Οι φιλοσοφικές ιδέες του Σωκράτη (σς 34-1. Ποια ήταν η φιλοσοφική στάση του Σωκράτη απέναντι στην ανθρώπινη σοφία και τι είδους

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοτέλους Πολιτικά, Βιβλίο καθηγητή Εισαγωγικά ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Αριστοτέλους Πολιτικά, Βιβλίο καθηγητή Εισαγωγικά ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Εισαγωγικά ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Από την Εισαγωγή στα Πολιτικά, που είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν στη σελίδα του βιβλίου τους, οι μαθητές γνωρίζουν ήδη τη στενότατη σχέση της πολιτικής φιλοσοφίας του Αριστοτέλη

Διαβάστε περισσότερα

www.ekpedefsitheoritiko.gr ekpedefsi.theoritiko@yahoo.com

www.ekpedefsitheoritiko.gr ekpedefsi.theoritiko@yahoo.com ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 - Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ 25 ΜΑΪΟΥ 2015 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ: ΒΕΒΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΣΙΧΛΙΜΙΡΗ ΣΤΑΣΙΝΗ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΒΑΣΩ, ΘΕΟΧΑΡΗ ΘΕΟΔΟΣΙΑ, ΚΟΛΙΑΛΗΣ ΘΑΝΟΣ, ΜΑΤΖΟΡΑΚΗ ΣΠΑΡΤΗ,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Παρατηρήσεις: 1.Να μεταφραστεί το απόσπασμα "ἃ γὰρ δεῖ μαθόντας... γίνονται κιθαρισταί."

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Παρατηρήσεις: 1.Να μεταφραστεί το απόσπασμα ἃ γὰρ δεῖ μαθόντας... γίνονται κιθαρισταί. Α. ιδαγμένο κείμενο. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 1 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Ἔτι ὅσα μὲν φύσει παραγίνεται, τὰς δυνάμεις τούτων πρότερον κομιζόμεθα, ὕστερον δὲ τὰς ἐνεργείας ἀποδίδομεν (ὅπερ ἐπὶ τῶν αἰσθήσεων δῆλον οὐ γὰρ ἐκ τοῦ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2005

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2005 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2005 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ιδαγμένο κείμενο Θουκυδίδη Περικλέους Ἐπιτάφιος (40) Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ εὐτελείας καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας πλούτῳ τε ἔργου μᾶλλον

Διαβάστε περισσότερα

ιδαγµένο κείµενο Θουκυδίδη Περικλέους Ἐπιτάφιος (41)

ιδαγµένο κείµενο Θουκυδίδη Περικλέους Ἐπιτάφιος (41) ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ιδαγµένο κείµενο Θουκυδίδη Περικλέους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ Σ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Ξενοφῶντος Ἑλληνικά ΑΘΗΝΑ 2001 Ομάδα Σύνταξης Για τη σύνταξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ι. Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ (σελ. 34-39)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ι. Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ (σελ. 34-39) ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ, σελ. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ι. Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ (σελ. 34-39) Δ2.Οι φιλοσοφικές ιδέες του Σωκράτη. Διαλεκτική, μαιευτική, ειρωνεία. Η αναζήτηση των ορισμών, η επαγωγική

Διαβάστε περισσότερα

ιδαγμένο κείμενο Πλάτωνος Πρωταγόρας 322b6-323a3

ιδαγμένο κείμενο Πλάτωνος Πρωταγόρας 322b6-323a3 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ιδαγμένο

Διαβάστε περισσότερα

νεῖμαι δυνάμεις ἑκάστοις ὡς πρέπει. Προμηθέα δὲ παραιτεῖται «ἐπίσκεψαι» καὶ οὕτω πείσας νέμει.νέμων δὲ τοῖς μὲν ἰσχὺν

νεῖμαι δυνάμεις ἑκάστοις ὡς πρέπει. Προμηθέα δὲ παραιτεῖται «ἐπίσκεψαι» καὶ οὕτω πείσας νέμει.νέμων δὲ τοῖς μὲν ἰσχὺν Ην γάρ ποτε χρόνος ὅτε θεοὶ μὲν ἦσαν, θνητά δὲ γένη οὐκ ἦν. Επειδὴ δὲ καὶ τούτοις χρόνος ἦλθεν εἱμαρμένος γενέσεως, τυποῦσιν αὐτὰ θεοὶ γῆς ἔνδον ἐκ γῆς καὶ πυρὸς μείξαντες καὶ τῶν ὅσα πυρὶ καὶ γῇ κεράννυται.

Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 Αρχαία Ελληνική Γλώσσα Α1.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 Αρχαία Ελληνική Γλώσσα Α1. Α1. Με αυτά τα μέσα λοιπόν εφοδιασμένοι οι άνθρωποι, στην αρχή κατοικούσαν διασκορπισμένοι και γι αυτό (=δε) δεν υπήρχαν αφανίζονταν λοιπόν από τα θηρία, γιατί από κάθε άποψη ήταν πιο αδύναμοι από αυτά,

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α.1. Έτσι λοιπόν εφοδιασµένοι οι άνθρωποι στην αρχή κατοικούσαν διασκορπισµένοι, πόλεις όµως δεν υπήρχαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΟΙ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΟΙ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2009-2010 ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΟΙ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ξενοφώντος Αγησίλαος Κεφάλαιο 7 Συγγραφή: Πόπη Χριστοφόρου - Πούγιουρου, Σύμβουλος Φιλολογικών Μαθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ Τεύχος Α : Πλάτων Μάθηµα Κατεύθυνσης Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

γραπτή εξέταση στo μάθημα Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Α ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ( Διδαγμένο κείμενο) Πλάτωνος Πρωταγόρας 323Α 324C

γραπτή εξέταση στo μάθημα Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Α ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ( Διδαγμένο κείμενο) Πλάτωνος Πρωταγόρας 323Α 324C γραπτή εξέταση στo μάθημα Α Ρ Χ Α Ι Α Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Α ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ( Διδαγμένο κείμενο) Τάξη: Γ Λυκείου Τμήμα: Βαθμός: Ονοματεπώνυμο: Καθηγητές: ΑΡΕΤΑΚΗ Ε. ΜΠΟΥΜΠΟΥΣΗ Ε. Κείμενο από το πρωτότυπο:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ. Πηγή δεδομένων:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ. Πηγή δεδομένων: Πηγή δεδομένων: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΥΠΕΠΘ 2004, 2005 και 2006 Έργο : ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Πηγή : Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΪΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΪΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΪΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Διδαγμένο κείμενο Πλάτωνος Πρωταγόρας (322a d) Ἐπειδὴ δὲ ὁ ἄνθρωπος

Διαβάστε περισσότερα