CYBER SECURITY AWARENESS

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "CYBER SECURITY AWARENESS"

Transcript

1

2 CYBER SECURITY AWARENESS

3

4 Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ Οι επικοινωνίες στην ναυτιλία είναι ένα θέμα που απασχολεί την ναυτιλιακή βιομηχανία εδω και πάρα πολλά χρόνια. Οι δορυφορικές συνδέσεις απαιτούν μεγάλο κόστος και επιβαρύνεται το πλοίο και οι ναυτικοί ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με το κόστος των παράκτιων επικοινωνιών. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι στην εταιρεία που εργάζομαι το διαδίκτυο είναι δωρεάν σε όλο το πλήρωμα.

5 Τα παλαιότερα χρόνια περίπου λίγο πριν το 2000 για την μεταφορά των δεδομένων χρησιμοποιούσαμε TELEX η και FAX όπου την τελευταία δεκαετία έκανε δειλά δειλά την εμφάνιση του το διαδίκτυο στα πλοία για επικοινωνία μέσω . Όλος ο όγκος εργασίας του πλοίου γινόταν πια μέσω του διαδικτύου με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς και σε μεγάλο φυσικά κόστος λόγο των δεδομένων που αποστέλλονταν.

6 Οι ταχύτητες ήταν πάρα πολύ χαμηλές και το μηνιαίο κόστος πολλαπλάσιο σε σχέση με αυτές που είχαμε στα σπίτια μας. Υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των θαλασσίων και παρακτίων επικοινωνιών το οποίο αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και η ψαλίδα όλο και μεγαλώνει. Τα πακέτα παροχής των εταιριών στην στεριά όλο και αυξάνονται σε όγκο και μειώνονται σε τιμή ενώ στην θάλασσα παραμένουν ακριβά ιδιαιτέρως για τον ναυτικό.

7 Ενδεικτικό να σας πω ότι η εμπορική ναυτιλία μεταφέρει περίπου το 90% των εμπορευμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και συμβάλει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας διεθνούς οικονομίας. Υπάρχουν διάφορα συστήματα που έχουν τοποθετηθεί στα πλοία για να μας παρέχουν διαδίκτυο αλλά είναι ακόμη όπως είπαμε και πριν πάρα πολύ δαπανηρά. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα είναι προσιτό σε όλους τους ναυτικούς.

8 Οι νέοι ναυτικοί που δουλεύουν σήμερα στα πλοία όλο και περισσότερο επιζητούν / απαιτούν το διαδίκτυο στην καθημερινότητα τους διότι κατά πρώτο μεγάλωσαν με αυτό και το χρησιμοποιούν από πολύ μικρή ηλικία και κατά δεύτερο έχουν άμεση επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε όποια μεριά του πλανήτη και να βρίσκονται σε οποιαδήποτε ώρα το επιθυμούν. Οι στατιστικές λένε ότι περίπου το 68% των κατωτέρων πληρωμάτων και το 28% των αξ/κων δεν έχουν πρόσβαση ούτε καν σε .

9 Τον τελευταίο χρόνο υπάρχει έντονη κινητικότητα στην βιομηχανία των θαλασσίων επικοινωνιών με αρκετά μεγάλο ενδιαφέρων από πλοιοκτήτες όπου και στα περισσότερα νέα πλοία εγκαθιστούν γρήγορο διαδίκτυο μιας και τα περισσότερα από αυτά δουλεύουν με ECDIS και σε μεγάλο βαθμό σαν PAPERLESS. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χρήση του επιβάλλεται μιας και μπορούμε σε καθημερινή βάση να ανανεώνουμε την βάση δεδομένων των ηλεκτρονικών χαρτών.

10 Μπορούμε επίσης να αποστέλλουμε ημερήσιες πληροφορίες ως προς την κίνηση κατανάλωση της μηχανής, διάφορες πληροφορίες για τις πιέσεις των εξωτερικών γραμμών φορτίου σε έναν τερματικό σταθμό σε πραγματικό χρόνο η ακόμη και προς την πορεία του πλοίου με τα διάφορα προγράμματα καιρού που υπάρχουν για εξοικονόμηση εργατοώρας καύσιμων και μιλιών. Με λίγα λόγια σε καλύτερη εκμετάλλευση πλοίου άρα και σε μεγαλύτερα κέρδη.

11 Με όλα αυτά τα γρήγορα συστήματα που έχουν δημιουργηθεί και την τεχνολογία υπάρχει η ανάγκη στις εταιρείες επανδρώσεως εξειδικευμένων τμημάτων IT και τεχνικών ηλεκτρονικών υπολογιστών ώστε να παρέχουν άμεσες πληροφορίες και τεχνική υποστήριξη σε τυχών προβλήματα που προκύπτουν είτε στο πλοίο είτε στην στεριά. Με όλα αυτή όμως την γρήγορη και αλματώδη ανάπτυξη καταλαβαίνεται ότι μεγαλώνει και η απειλή για την ναυτιλία από διάφορους κακόβουλους εισβολείς όπου και θα δούμε αμέσως μετά.

12 ΚΥΒΕΡΝΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑ / ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ Η ανταλλαγή των ηλεκτρονικών δεδομένων ανάμεσα στο πλοίο και την ακτή έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Η χρήση των συστημάτων απομακρυσμένης παρακολούθησης, διάγνωσης και απομακρυσμένης αποκατάστασης θα συνεχίσει να αυξάνεται στη Ναυτιλία, καθώς επίσης η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα πλοία και τις αρχές, στους παρόχους υπηρεσιών, στους ναυλωτές και στους πλοιοκτήτες/διαχειριστές.

13 Ευάλωτα και πολύ σημαντικά τα συστήματα του πλοίου απαιτούν ενημερώσεις και υποστήριξη μέσω διαδικτυακής τεχνολογίας ώστε τα πλοία να μπορούν συχνότερα να συνδέονται στον παγκόσμιο ιστό (π.χ. ECDIS, Engine Maintenance Systems κ.α.) Από την άλλη πλευρά οι εταιρείες έχουν αναπτύξει τμήματα IT για να υποστηρίζουν ενέργειες που μπορούν να γίνουν από την στεριά και την διαχείριση των αναγκών των πλοίων που χρειάζονται συνδέσεις στο διαδίκτυο και επικοινωνία.

14 Η παρατεταμένη χρήση της ανταλλαγής ηλεκτρονικών δεδομένων αυξάνει την πιθανότητα των κυβερνό επιθέσεων σε ποικιλία, συχνότητα και πολυπλοκότητα. Αυτές μπορεί να προέλθουν από ένα USB stick που εισάγει κακόβουλο λογισμικό για απόκτηση εμπιστευτικών εμπορικών πληροφοριών, καθώς και από ένα με λεπτομερείς πληροφορίες του πλοίου που στέλνονται σε άγνωστους

15 παραλήπτες έως και την πλήρη ανατροπή της βάσης δεδομένων του συστήματος IT της εταιρείας, ή την προοπτική κατάρρευσης των συστημάτων του πλοίου. Ο αριθμός των πιθανών επικίνδυνων σεναρίων είναι σημαντικός και αυξάνεται. Εγκληματίες εξαγοράζουν οποιαδήποτε πειρατική τεχνολογία που είναι εφαρμόσιμη και συχνά προσαρμοζόμενη σε συγκεκριμένους στόχους.

16 Υπάρχουν δύο κατηγορίες κυβερνο- επιθέσεων που μπορεί να επηρεάσουν τόσο τις εταιρείες όσο και τα πλοία: 1. Μη συγκεκριμένου στόχου επιθέσεις, όπου μια εταιρεία ή το σύστημα ενός πλοίου και τα δεδομένα είναι ένας από τους πιθανούς στόχους. Αυτές οι επιθέσεις χρησιμοποιούν συνηθισμένη τεχνολογία για να εντοπίσουν γνωστές αδυναμίες συνηθισμένες για πολλές εταιρείες ή πλοία.

17 2. Στοχευμένες επιθέσεις, όπου μια εταιρεία ή τα συστήματα ενός πλοίου και τα δεδομένα είναι ο επιδιωκόμενος στόχος. Αυτές οι επιθέσεις χρησιμοποιούν πιο προηγμένη τεχνολογία και εργαλεία ειδικά ανεπτυγμένα για να βλάψουν ένα συγκεκριμένο στόχο (εταιρεία ή πλοίο).

18 Πιθανοί εισβολείς που μπορούν να κάνουν μια κυβερνοεπίθεση μπορεί να είναι καιροσκόποι (για την πρόκληση), Ακτιβιστές (για την ανεπανόρθωτη ζημιά ή δυσλειτουργία των διαδικασιών), Εγκληματίες (για κέρδη) ή τρομοκράτες( για πολιτικά οφέλη).

19 Σχεδόν όλες οι κυβερνο- επιθέσεις έχουν τα ίδια στάδια ανάπτυξης: 1. Έρευνα συγκέντρωση πληροφοριών και ανάπτυξη της μεθόδου επίθεσης. 2. Παράδοση -- το εργαλείο της επίθεσης παραδίδεται στο σύστημα της εταιρείας ή του πλοίου. 3. Παραβίαση- απόκτηση πρόσβασης στο σύστημα. 4. Επίδραση Τα αποτελέσματα της επίθεσης.

20 Όλα τα παραπάνω μπορούν να παράγουν ποικίλα αποτελέσματα εναντίον της Εταιρείας ή πλοία όπως η καταστροφή των δεδομένων ή έκδοση εμπιστευτικών δεδομένων, δυσλειτουργία του συστήματος, προσοχή των ΜΜΕ (σπίλωση της φήμης) ανεπιθύμητο τίμημα (λύτρα, διόρθωση κόστους κ.λ.π.)

21 Η αντίδραση του κλάδου Ο κλάδος με σκοπό να προετοιμαστεί για πιθανή κυβερνο- επίθεση πρόσφατα ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα του βήματα για την αντιμετώπισή τους. Τον Μάρτιο του 2015 κατά την διάρκεια της 95 ης επιτροπής, ICS, BIMCO, INTERTANKO και INTERCARGO πρότειναν ένα προσχέδιο κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με υπολογισμούς για βελτίωση της ναυτικής ασφάλειας και κατευθυντήριες γραμμές για κυβερνο- ασφάλεια εν πλω, καλώντας την Επιτροπή λαμβάνοντας υπ όψη το θέμα.

22 Τον Ιανουάριο του 2016 το USCG έκανε λόγο για δυο κυβερνο- ενημερωτικά δελτία (MCB και MCB ) παρέχοντας καθοδήγηση σε θέματα για λύτρα και διακωμωδώντας την επαγγελματική αλληλογραφία που χρησιμοποιήθηκε για να προσπαθήσει να καταχραστεί τον ναυτιλιακό οργανισμό.

23 Επιπρόσθετα το BIMCO έκανε λόγο για «The Guidelines on Cyber Security onboard Ships» (version 1.0 Jan.16) παρέχοντας λεπτομερείς πληροφορίες στους πλοιοκτήτες και στους διαχειριστές πώς να αξιολογήσουν τους χειρισμούς τους και να ταξινομήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες και ενέργειες για να διατηρήσουν την ασφάλεια στα συστήματα του κυβερνοχώρου στα καράβια που είναι εν πλω.

24 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Η εφαρμογή της κατάλληλης άμυνας περιλαμβάνει διεξοδικούς ελέγχους, όπως: Εγκατάσταση antivirus λογισμικών. Πολιτική για την ασφαλή λειτουργία και συντήρηση του συστήματος. Ασφαλής σχεδιασμός και ανάπτυξη εφαρμογών και συστημάτων.

25 Ευαισθητοποίηση των υπαλλήλων που εργάζονται στηναυτιλιακή βιομηχανία. Διασφάλιση των λιμένων που χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο αυτοματοποιημένα συστήματα για τη διακίνηση φορτίων. Η ναυτιλιακή βιομηχανία θα πρέπει να ακολουθήσει κανόνες και πρότυπα ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης.

26 Τι μπορώ να κάνω; Χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Σκέψου διπλά πριν το στείλεις! Το εταιρικό είναι ένα εργαλείο προγραμματισμένο για δουλειές σχετικές με την εταιρεία. Η προσωπική χρήση πρέπει να είναι περιορισμένη. Η εταιρική υποδομή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για προσωπικούς σκοπούς. Διπλός έλεγχος ότι το θα σταλεί μόνο στους επιθυμητούς παραλήπτες, μην ξεχάσετε να ελέγξετε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που έχουν απαντήσει.

27 Μην προωθείτε επαγγελματικά σε προσωπικό λογαριασμό. Μην ανοίγετε ή επισυναπτόμενα αρχεία από άγνωστους αποστολείς. Θυμηθείτε ότι κάθε που στέλνετε θα αποθηκευτεί σε ένα server σε ένα άλλο υπολογιστή κάπου, ακόμη και αν το σβήσετε από τον υπολογιστή ή από οποιαδήποτε άλλη συσκευή.

28 Προστατέψτε τα μέσα μεταφοράς των δεδομένων (USB flash drivers- memory sticks, εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, DVD- CD) χρησιμοποιώντας μόνο μέσα μεταφοράς εγκεκριμένα από την εταιρεία και ελέγχοντας τα για κακόβουλο λογισμικό. Χρήση της τεχνικής social engineering. Συνεργασία με έμπιστους ανθρώπους. Προσοχή στην χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

29

30 Οι 6 παρακάτω βασικοί πυλώνες καθοδήγησης των BIMCO/ CLIA / ICS/ INTERTANKO/INTERCARGO ως προς την ενημέρωση της κυβερνο- ασφάλειας. 1. Αναγνωρίστε τον κίνδυνο. 2. Αναγνωρίστε την τρωτότητα 3. Αποτιμήστε την επικινδυνότητα. 4. Αναπτύξτε προστατευτικά και ανιχνευτικά μέτρα. 5. Δημιουργήστε σχέδιο εκτάκτου ανάγκης. 6. Ανταποκριθείτε σε περιστατικό κυβερνο- ασφάλειας.

31 ΠΗΓΕΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ USCG : MCB και MCB BIMCO, CLIA, ICS, INTERTANKO και INTERCARGO : THE GUIDELINES ON CYBER SECURITY ONBOARD SHIPS SAFETY4SEA Άδωνης Βιολάρης (Κυπριακό ναυτικό επιμελητήριο)

32 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ! Capt. Παναγιώτης Γιγής μέλος Δ.Σ. ΠΕΠΕΝ Instructor at Delphic Maritime training center of Angelicoussis Group.

33 Τ Ε Λ Ο Σ

Πώς να προστατευτείτε από τους ιούς

Πώς να προστατευτείτε από τους ιούς Πώς να προστατευτείτε από τους ιούς Περιεχόµενα 10 χρυσοί κανόνες για προστασία από ιούς και δούρειους ίππους...2 Πώς να προστατευτείτε από τους ιούς σελ. 1 10 χρυσοί κανόνες για προστασία από ιούς και

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Κώδικας Ασφαλούς Διαχείρισης Πλοίων

Διεθνής Κώδικας Ασφαλούς Διαχείρισης Πλοίων Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Διεθνής Κώδικας Ασφαλούς Διαχείρισης Πλοίων E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Έρευνες που γίνονται με στοιχεία από δικαστήρια ναυτικών ατυχημάτων, δείχνουν πως το 80% περίπου των ναυτικών ατυχημάτων οφείλεται σε ανθρώπινο

Διαβάστε περισσότερα

Κυβερνοασφάλεια και εμπορικό πλοίο. Νικήτας Νικητάκος Καθ. Πανεπιστημίου Αιγαίου Κέντρο Μελετών Ασφάλειας

Κυβερνοασφάλεια και εμπορικό πλοίο. Νικήτας Νικητάκος Καθ. Πανεπιστημίου Αιγαίου Κέντρο Μελετών Ασφάλειας Κυβερνοασφάλεια και εμπορικό πλοίο Νικήτας Νικητάκος Καθ. Πανεπιστημίου Αιγαίου Κέντρο Μελετών Ασφάλειας Στόχοι Έρευνα και αναλύσεις για την εσωτερική ασφάλεια Υποβοήθηση του Υπουργείου Προστασίας του

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για ενήλικες

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για ενήλικες Ασφάλεια στο διαδίκτυο για ενήλικες Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι πηγή πληροφοριών, ενημέρωσης και δικτύωσης και είναι σίγουρα απαραίτητο σε όλους μας. Όλοι απολαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η παροχή εξειδικευμένων εξωτερικών υπηρεσιών διαχείρισης των απειλών ενάντια στα πληροφοριακά συστήματα του ΟΒΙ.

Η παροχή εξειδικευμένων εξωτερικών υπηρεσιών διαχείρισης των απειλών ενάντια στα πληροφοριακά συστήματα του ΟΒΙ. 1. Εισαγωγή Οι εξωτερικές απειλές χρειάζονται μια και μόνη επιτυχημένη προσπάθεια για να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στα απόρρητα δεδομένα ενός οργανισμού, πλήττοντας την ικανότητα του να παρέχει κρίσιμες

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι. 9 η Διάλεξη. Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου

Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι. 9 η Διάλεξη. Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι 9 η Διάλεξη Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου Περιεχόμενα 9 η διάλεξη Εισαγωγή στη ασφάλεια Εισαγωγή Από τι μπορεί να κινδυνεύει ένας υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Σημείωμα: ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΦΥΛΑΞΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Ενημερωτικό Σημείωμα: ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΦΥΛΑΞΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Ενημερωτικό Σημείωμα: ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΦΥΛΑΞΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Το ΚΔΒΜ (ΚΕΚ) Practica, πιστοποιημένο κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης με πιστοποίηση ΕΚΕΠΙΣ & ΚΕΜΕΑ, απαντώντας στις σύγχρονες και πραγματικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ- ΙΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ- ΙΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ- ΙΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Ερωτήσεις Τι είναι η πειρατεία λογισμικού Παραδείγματα πειρατείας Τι είναι το πιστοποιητικό αυθεντικότητας; Αναφέρετε κατηγορίες λογισμικού που διατίθεται στο διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι. 9 η Διάλεξη. Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου

Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι. 9 η Διάλεξη. Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι 9 η Διάλεξη Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου Περιεχόμενα 9 η διάλεξη Εισαγωγή στη ασφάλεια Εισαγωγή Από τι μπορεί να κινδυνεύει ένας υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 2 Περιεχόμενα F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Έναρξη...3 1.1 Διαχείριση συνδρομής...4 1.2 Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι ο υπολογιστής μου προστατεύεται;...4

Διαβάστε περισσότερα

Το ηλεκτρονικό επιχειρείν στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών: επίκαιρα τεχνάσματα & επιβεβλημένα αντίμετρα στο ψηφιακό εταιρικό περιβάλλον

Το ηλεκτρονικό επιχειρείν στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών: επίκαιρα τεχνάσματα & επιβεβλημένα αντίμετρα στο ψηφιακό εταιρικό περιβάλλον Το ηλεκτρονικό επιχειρείν στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών: επίκαιρα τεχνάσματα & επιβεβλημένα αντίμετρα στο ψηφιακό εταιρικό περιβάλλον Αστυνόμος Α Αναστάσιος Παπαθανασίου, MSc, PhD(c) Αστυνόμος Β

Διαβάστε περισσότερα

21 Days of Y ello Care.

21 Days of Y ello Care. Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι πηγή πληροφοριών, ενημέρωσης και δικτύωσης και είναι σίγουρα απαραίτητο σε όλους μας. Όλοι απολαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορούν τα μέρη του υλικού ενός υπολογιστή να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους; Επειδή ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες (εντολές).

Πως μπορούν τα μέρη του υλικού ενός υπολογιστή να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους; Επειδή ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες (εντολές). Κεφάλαιο 5 Πως μπορούν τα μέρη του υλικού ενός υπολογιστή να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους; Επειδή ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες (εντολές). Το σύνολο αυτών των εντολών το ονομάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους 21 Days of Y ello Care Διαβάζοντας αυτόν τον ενημερωτικό οδηγό, θα μάθεις:

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους 21 Days of Y ello Care Διαβάζοντας αυτόν τον ενημερωτικό οδηγό, θα μάθεις: Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι πηγή πληροφοριών, ενημέρωσης και δικτύωσης και είναι σίγουρα απαραίτητο σε όλους μας. Όλοι απολαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

για την επιχείρησή σας Λύση Χωρίς Συμβιβασμούς SOLO SMALL BUSINESS GATEWAY

για την επιχείρησή σας Λύση Χωρίς Συμβιβασμούς SOLO SMALL BUSINESS GATEWAY SOLO SMALL BUSINESS GATEWAY Το SOLO Small Business Gateway είναι ένα λογισμικό που έρχεται να καλύψει όλες τις βασικές ψηφιακές ανάγκες σας. Ενσωματώνει ένα σύγχρονο Τηλεφωνικό Κέντρο και ένα πλήρη Server

Διαβάστε περισσότερα

H ΚΥΒΕΡΝΟΪΣΧΥΣ ΩΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

H ΚΥΒΕΡΝΟΪΣΧΥΣ ΩΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ H ΚΥΒΕΡΝΟΪΣΧΥΣ ΩΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Μαυρόπουλος Παναγιώτης pmavropoulos@yahoo.gr www.warandstrategy.gr 1 ΔΡΑΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ Χάκερ Ακτιβιστές Οργανωμένο έγκλημα Βιομηχανική κατασκοπία

Διαβάστε περισσότερα

CyberEdge. Προσθέστε την εξειδίκευσή µας στη δική σας Προστασία από τις συνέπειες των ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων

CyberEdge. Προσθέστε την εξειδίκευσή µας στη δική σας Προστασία από τις συνέπειες των ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων CyberEdge Προσθέστε την εξειδίκευσή µας στη δική σας Προστασία από τις συνέπειες των ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων Τι είναι το CyberEdge; 2 To CyberEdge είναι μια πλήρης ασφαλιστική λύση διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΙΩΑΝΝΗ Δ. ΙΓΓΛΕΖΑΚΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΙΩΑΝΝΗ Δ. ΙΓΓΛΕΖΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΙΩΑΝΝΗ Δ. ΙΓΓΛΕΖΑΚΗ Εισαγωγή Το πρόβλημα της διαχείρισης της ασφάλειας πληροφοριών αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για τα σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΜΑΔΑ 4: Πώς κάποιος μπορεί να μας παρενοχλήσει διαδικτυακά και τι μπορούμε να κάνουμε για το θέμα αυτό; ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΒΕΙΣΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΜΟΙΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 16 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 16 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 16 Καραμαούνας Πολύκαρπος 16.1 Ασφάλεια υπολογιστικού συστήματος Κακόβουλο λογισμικό: το λογισμικό το οποίο εκ προθέσεως διαθέτει

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΚΛΕΙΔΩΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΈΡΕΥΝΑ ΔΕΊΧΝΕΙ ΌΤΙ ΟΙ ΕΚΤΥΠΩΤΈΣ ΜΈΝΟΥΝ ΕΥΆΛΩΤΟΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΈΣΕΙΣ

ΞΕΚΛΕΙΔΩΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΈΡΕΥΝΑ ΔΕΊΧΝΕΙ ΌΤΙ ΟΙ ΕΚΤΥΠΩΤΈΣ ΜΈΝΟΥΝ ΕΥΆΛΩΤΟΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΈΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΞΕΚΛΕΙΔΩΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΈΡΕΥΝΑ ΔΕΊΧΝΕΙ ΌΤΙ ΟΙ ΕΚΤΥΠΩΤΈΣ ΜΈΝΟΥΝ ΕΥΆΛΩΤΟΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΈΣΕΙΣ Ενώ οι ομάδες IT εστιάζουν την προσοχή τους σε άλλα τελικά σημεία, η ασφάλεια των εταιρικών εκτυπωτών

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εκτυπώσεων

Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εκτυπώσεων Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εκτυπώσεων Τι είναι Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εκτυπώσεων Η Διαχείριση Εκτυπώσεων (Managed Print Services) είναι μια ολοκληρωμένη και ευέλικτη outsource υπηρεσία, δηλαδή η ανάθεση

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλια στην Οικονοµικη και Κοινωνικη Επιτροπη της ΕΕ, ΓΣΕΕ 16.05.07

Οµιλια στην Οικονοµικη και Κοινωνικη Επιτροπη της ΕΕ, ΓΣΕΕ 16.05.07 Οµιλια στην Οικονοµικη και Κοινωνικη Επιτροπη της ΕΕ, ΓΣΕΕ 16.05.07 Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι, Για όσους δεν µε γνωρίζουν επιτρέψτε µου να συστήθω. Ονοµάζοµαι Αλκης Κορρες, ειµαι Προεδρος της Ενωσης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Έναρξη...3

Κεφάλαιο 1: Έναρξη...3 F-Secure Anti-Virus for Mac 2014 Περιεχόμενα 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Έναρξη...3 1.1 Τι πρέπει να κάνω μετά την εγκατάσταση;...4 1.1.1 Διαχείριση συνδρομής...4 1.1.2 Άνοιγμα του προϊόντος...4 1.2 Πώς

Διαβάστε περισσότερα

E-learning Οδηγός Σπουδών

E-learning Οδηγός Σπουδών Διεθνής Κώδικας Ασφαλούς Διαχείρισης Πλοίων - ISM E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης, σας καλωσορίζει

Διαβάστε περισσότερα

«Εξαιρετική δουλειά, ευχαριστώ»: Μπορεί να μην μάθετε ποτέ τα περιστατικά ψηφιακής ασφάλειας που έχουν προκληθεί από τους υπαλλήλους σας

«Εξαιρετική δουλειά, ευχαριστώ»: Μπορεί να μην μάθετε ποτέ τα περιστατικά ψηφιακής ασφάλειας που έχουν προκληθεί από τους υπαλλήλους σας «Εξαιρετική δουλειά, ευχαριστώ»: Μπορεί να μην μάθετε ποτέ τα περιστατικά ψηφιακής ασφάλειας που έχουν προκληθεί από τους υπαλλήλους σας Οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων αποκρύπτουν τα περιστατικά ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Τι είναι προσωπικά δεδομένα; Είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται και προσδιορίζει ένα άτομο, όπως: στοιχεία αναγνώρισης (ονοματεπώνυμο, ηλικία, κατοικία, επάγγελμα, οικογενειακή

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής

Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Αυτόματη ηλεκτρονική μηχανή που δέχεται, φυλάσσει, επαναφέρει, επεξεργάζεται και παρουσιάζει πληροφορίες σύμφωνα με προκαθορισμένες εντολές. Δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΝΕ Πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου»

ΚΝΕ Πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου» ΚΝΕ Πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου» Οδηγός Προγράμματος Εισαγωγή Το Πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου» δημιουργήθηκε από το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο το 2006 για να φέρει μαζί τα Δημοτικά Σχολεία με τους ναυτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Cyber Risk Insurance. Κωνσταντέλος Τάσος Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών. Front Line S.A. Insurance Brokers

Cyber Risk Insurance. Κωνσταντέλος Τάσος Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών. Front Line S.A. Insurance Brokers Cyber Risk Insurance Κωνσταντέλος Τάσος Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Front Line S.A. Insurance Brokers Ηλεκτρονικοί & Διαδικτυακοί Κίνδυνοι Κλοπή προσωπικών στοιχείων Κακόβουλη ενέργεια από Hackers Προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου

Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου Θα χρησιμοποιώ το διαδίκτυο στο σχολείο μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς υπό την επίβλεψη κάποιου εκπαιδευτικού. Δεν θα αναρτώ προσωπικές μου πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα

MSI HELLAS CYBER SECURITY SCHOOL

MSI HELLAS CYBER SECURITY SCHOOL Cyber Security - Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο MSI HELLAS CYBER SECURITY SCHOOL Η MSI επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της και στον κυβερνοχώρο, έχει σχεδιάσει µία σειρά πρακτικών σχολείων µε αντικείµενο την

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος & Ναυτιλία

Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος & Ναυτιλία Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος & Ναυτιλία E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά

Διαβάστε περισσότερα

Δεδομένα υπό πολιορκία

Δεδομένα υπό πολιορκία Δεδομένα υπό πολιορκία Πραγματικά περιστατικά απώλειας & διαρροής δεδομένων και πώς μπορείτε να προστατέψετε την προσωπική και την εταιρική σας ψηφιακή περιουσία Παναγιώτης Πιέρρος Managing Director της

Διαβάστε περισσότερα

Άρης Λούβρης Εθνικός ΣυντΟΝιστής

Άρης Λούβρης Εθνικός ΣυντΟΝιστής Άρης Λούβρης Εθνικός ΣυντΟΝιστής www.esafetylabel.eu http://internet-safety.sch.gr Σημαίνει ιδιωτικότητα και σεβασμό, προστασία από τη χειραγώγηση. Παρόλα αυτά, μια κάποια ανησυχία ακολούθησε τον GDPR

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Σε δίκτυο υπολογιστών εμπιστευτική πληροφορία μπορεί να υπάρχει αποθηκευμένη σε μέσα αποθήκευσης (σκληροί δίσκοι, μνήμες κ.λ.π.), ή να κυκλοφορεί μέσου του δικτύου με τη μορφή πακέτων. Η ύπαρξη πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ:ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ,ΔΑΡΑΜΑΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ,ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ,ΚΑΠΟΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ,ΚΟΛΟΒΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ

ΜΑΘΗΤΕΣ:ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ,ΔΑΡΑΜΑΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ,ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ,ΚΑΠΟΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ,ΚΟΛΟΒΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΤΕΣ:ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ,ΔΑΡΑΜΑΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ,ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ,ΚΑΠΟΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ,ΚΟΛΟΒΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΙΟΣ 2015 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Μορφές ηλεκτρονικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην. Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. για τη θέσπιση του προγράμματος InvestEU

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην. Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. για τη θέσπιση του προγράμματος InvestEU ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 6.6.2018 COM(2018) 439 final ANNEX 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στην Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του προγράμματος InvestEU {SEC(2018) 293

Διαβάστε περισσότερα

Κυβερνοπόλεμος και προστασία κρίσιμων υποδομών

Κυβερνοπόλεμος και προστασία κρίσιμων υποδομών Κυβερνοπόλεμος και προστασία κρίσιμων υποδομών Αντχος (Μ) Σ.Παπαγεωργιου Π.Ν. Δντης ΓΕΕΘΑ/ΔΙΚΥΒ Msc, GCIH,GCFW,GCFA,GPEN,GWAPT,GREM,OSCP Email: ppspyros@gmail.com Περιεχόμενα Εισαγωγή (Η κατάσταση σήμερα)

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΤΙΛΙΑΜΙΚΡΩΝΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝΣΤΗΜΕΣΟΓΕΙΟ: ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Σ.Χ. ΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, Χ.Ν. ΨΑΡΑΥΤΗΣ

ΝΑΥΤΙΛΙΑΜΙΚΡΩΝΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝΣΤΗΜΕΣΟΓΕΙΟ: ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Σ.Χ. ΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, Χ.Ν. ΨΑΡΑΥΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 1ο ΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ: ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

CyberEdge από την AIG

CyberEdge από την AIG Προστασία από τις συνέπειες των ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων Business Solutions CyberEdge από την AIG ηλεκτρονικοί και Οι ηλεκτρονικοί και διαδικτυακοί κίνδυνοι αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Phishing, Ιοί και Πειρατεία Λογισμικού Ηλεκτρονικών υπολογιστών

Phishing, Ιοί και Πειρατεία Λογισμικού Ηλεκτρονικών υπολογιστών Phishing, Ιοί και Πειρατεία Λογισμικού Ηλεκτρονικών υπολογιστών ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ: ΔΗΜΗΤΡΙΑ ΚΡΑΣΑ, ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΦΟΠΑΥΛΟΥ, Β2 & ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΡΑΤΖΙΑ Α1 2016-2017 Τι είναι το Phishing; Ως Phishing ονομάζουμε την προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

F.A.Q. (ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ)

F.A.Q. (ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ) F.A.Q. (ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ) I. ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Σε ποιους είναι χρήσιμη η εφαρμογή μας «RansomSaver» και με ποιες εκδόσεις του Outlook είναι συμβατή η εφαρμογή μας; Όποιος χρησιμοποιεί την εφαρμογή του

Διαβάστε περισσότερα

G D P R : C O M P L I A N C E & P H Y S I C A L S E C U R I T Y

G D P R : C O M P L I A N C E & P H Y S I C A L S E C U R I T Y G D P R : C O M P L I A N C E & P H Y S I C A L S E C U R I T Y D R. G E O R G E S T E R G I O P O U L O S I T S E C U R I T Y C O N S U LTA N T S E N I O R ΦΥΣΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Προστασία δικτύων, προσωπικού

Διαβάστε περισσότερα

Κάποια ransomware μπορεί να είναι μεταμφιεσμένα. Να σας εμφανίζονται για παράδειγμα ως προειδοποιητικά μηνύματα του τύπου "Ο υπολογιστής σας έχει

Κάποια ransomware μπορεί να είναι μεταμφιεσμένα. Να σας εμφανίζονται για παράδειγμα ως προειδοποιητικά μηνύματα του τύπου Ο υπολογιστής σας έχει Ransomeware Ransomware ο νέος τύπος malware που προσπαθεί να αποσπάσει χρήματα από το πορτοφόλι σας. Ένα από τα χειρότερα ransomware, το CryptoLocker, κρατάει τα αρχεία σας κλειδωμένα και ζητάει "λύτρα",

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακές Ασύμμετρες Απειλές ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ; ΠΟΣΟ ΕΤΟΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ;

Διαδικτυακές Ασύμμετρες Απειλές ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ; ΠΟΣΟ ΕΤΟΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ; Διαδικτυακές Ασύμμετρες Απειλές ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ; ΠΟΣΟ ΕΤΟΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ; 12 Νοεμβρίου 2017 ΔΗΜΉΤΡΗΣ Π. ΑΓΓΕΛΌΠΟΥΛΟΣ 2 Αντί Ορισμού ΔΗΜΉΤΡΗΣ Π. ΑΓΓΕΛΌΠΟΥΛΟΣ 3 Ηλεκτρονική Τρομοκρατία & Ηλεκτρονικός

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτριος Σ. Λόγος Ειδικός Σύμβουλος Έργων Ασφάλειας. 01 Μαρτίου 2019 SECURITY PROJECT

Δημήτριος Σ. Λόγος Ειδικός Σύμβουλος Έργων Ασφάλειας. 01 Μαρτίου 2019 SECURITY PROJECT Δημήτριος Σ. Λόγος Ειδικός Σύμβουλος Έργων Ασφάλειας 01 Μαρτίου 2019 SECURITY PROJECT Δημήτρης Λόγος αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων στην ιδιωτική ασφάλεια κατά 126% σε όλη τη χώρα δραστηριοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ; Όταν πάω στον υπολογιστή, μπορώ να βρω τα πάντα εκεί. Όμως πρέπει να προσέχω, στο μυαλό πάντα

Διαβάστε περισσότερα

λογισμικό το οποίο εκ προθέσεως διαθέτει τις απαιτούμενες εντολές για να βλάψει ένα υπολογιστικό σύστημα.

λογισμικό το οποίο εκ προθέσεως διαθέτει τις απαιτούμενες εντολές για να βλάψει ένα υπολογιστικό σύστημα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 λογισμικό το οποίο εκ προθέσεως διαθέτει τις απαιτούμενες εντολές για να βλάψει ένα υπολογιστικό σύστημα. κακόβουλο πρόγραμμα που δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

INMA - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛΝ ΤΟΥ ΜΕΝΤΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

INMA - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛΝ ΤΟΥ ΜΕΝΤΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ INMA - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛΝ ΤΟΥ ΜΕΝΤΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ INMA ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 1.Στρατηγικό Μάνατζμεντ 2. Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 5. Νέες Τεχνολογίες 3. Διαχείριση Γνώσης 4. Εταιρική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 2016/679

ΚΥΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 2016/679 ΚΥΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 2016/679 Ο δικηγόρος, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, σύμφωνα με τον Κανονισμό 2016/679, οφείλει να τηρεί τις υποχρεώσεις που επιβάλλει

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Επιβάτες (χιλιάδες) Τόννοι (χιλιάδες) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 16 Σεπτεμβρίου 219 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΠΙΒΑΤΩΝ, ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινη ευαισθητοποίηση στην πράξη: εφαρμογές του έργου GAIA στην Ελλάδα

Πράσινη ευαισθητοποίηση στην πράξη: εφαρμογές του έργου GAIA στην Ελλάδα Πράσινη ευαισθητοποίηση στην πράξη: εφαρμογές του έργου GAIA στην Ελλάδα ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ SCIENTIX ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ STEM Ε.Μ.Π., ΑΘΗΝΑ, 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 Σχολικά κτήρια και ενέργεια Στην Ευρώπη:

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Οδηγίες προς τις Συνεργαζόμενες Τράπεζες

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Οδηγίες προς τις Συνεργαζόμενες Τράπεζες ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Οδηγίες προς τις Συνεργαζόμενες Τράπεζες 1. Εισαγωγή Γνωριμία με τα Ψηφιακά Πιστοποιητικά Η χρήση ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Η Αρχιτεκτονική SPEAR

Η Αρχιτεκτονική SPEAR Η Αρχιτεκτονική SPEAR Μία Καινοτόμα Προσέγγιση Προστασίας του Έξυπνου Ενεργειακού Δικτύου Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης, Γεώργιος Κακαμούκας, Δημήτριος Πλιάτσιος Παναγιώτης Ράδογλου-Γραμματίκης και Άννα Τριανταφύλλου

Διαβάστε περισσότερα

Σεµινάριο A: Ασφάλεια

Σεµινάριο A: Ασφάλεια Σεµινάριο A: Ασφάλεια Hµερήσιο Πρόγραµµα 1η Ηµέρα 09.00-10.00 Αριθµός Θέµατος: 1 Πυρασφάλεια και Ελλείψεις που οδηγούν σε Κρατήσεις Πλοίων Εισηγητής: RINA Hellas Ltd. 10.00-10.15 ιάλειµµα 10.15-11.15 Αριθµός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜA (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ) ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜA (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ) ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜA (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ) ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι ένα συχνό φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Infrastructure s Security Plan & Planning

Infrastructure s Security Plan & Planning Infrastructure s Security Plan & Planning Διαχείριση Εκτάκτων Αναγκών & Κρίσεων Η επιχειρησιακή διάσταση Η επικοινωνιακή διάσταση Παρουσίαση Αθανάσιος Γ. ΚΟΚΚΑΛΑΚΗΣ Αστυν. Υποδντής Κέντρο Μελετών Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Υποδοχή και αποστολή εγγράφων μέσω Διαδικτύου Δ. Δημάκος Διευθυντής Γραμματείας Διοίκησης 3 Ιουνίου 2015

Υποδοχή και αποστολή εγγράφων μέσω Διαδικτύου Δ. Δημάκος Διευθυντής Γραμματείας Διοίκησης 3 Ιουνίου 2015 Υποδοχή και αποστολή εγγράφων μέσω Διαδικτύου Δ. Δημάκος Διευθυντής Γραμματείας Διοίκησης 3 Ιουνίου 2015 Τι είναι η Ηλεκτρονική Θυρίδα; η Ηλεκτρονική Θυρίδα είναι ένα ακόμα κανάλι εισόδου / εξόδου εγγράφων

Διαβάστε περισσότερα

Σεµινάριο Β: Σύγχρονες Προκλήσεις για τη Ναυτιλία και Νέοι Κανονισµοί

Σεµινάριο Β: Σύγχρονες Προκλήσεις για τη Ναυτιλία και Νέοι Κανονισµοί Σεµινάριο Β: Σύγχρονες Προκλήσεις για τη Ναυτιλία και Νέοι Κανονισµοί Hµερήσιο Πρόγραµµα 1η Ηµέρα 09.00-10.00 Αριθµός Θέµατος: 1 Ο Νέος Κώδικας IGF και οι Προοπτικές Χρήσης του LNG ως Ναυτιλιακού Καυσίµου

Διαβάστε περισσότερα

Κάνε και εσύ Επιλογή Καριέρας. Γίνε Αξιωματικός Εμπορικού Ναυτικού! Ναυτική Ακαδημία Κύπρου

Κάνε και εσύ Επιλογή Καριέρας. Γίνε Αξιωματικός Εμπορικού Ναυτικού! Ναυτική Ακαδημία Κύπρου Κάνε και εσύ Επιλογή Καριέρας. Γίνε Αξιωματικός Εμπορικού Ναυτικού! Ναυτική Ακαδημία Κύπρου www.cyma.ac.cy Ναυτική Ακαδημία Κύπρου Επιλογή καριέρας, Επιλογή ζωής! Γιατί στην Ναυτική Ακαδημία Κύπρου; Υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

Προσθέστε την εξειδίκευσή μας στη δική σας Προστασία από τις συνέπειες των ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων

Προσθέστε την εξειδίκευσή μας στη δική σας Προστασία από τις συνέπειες των ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων CyberEdge ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Προσθέστε την εξειδίκευσή μας στη δική σας Προστασία από τις συνέπειες

Διαβάστε περισσότερα

Θαλάσσιες μεταφορές: κανόνες μεταφοράς και ασφάλειας

Θαλάσσιες μεταφορές: κανόνες μεταφοράς και ασφάλειας Θαλάσσιες μεταφορές: κανόνες μεταφοράς και ασφάλειας Τα τελευταία χρόνια, οι οδηγίες και οι κανονισμοί της ΕΕ έχουν βελτιώσει κατά πολύ τα πρότυπα ασφαλείας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών. Οι βελτιώσεις

Διαβάστε περισσότερα

2.5.1 Χρήση δεξιοτήτων αρχειοθέτησης για τη διατήρηση ενός καθιερωμένου συστήματος

2.5.1 Χρήση δεξιοτήτων αρχειοθέτησης για τη διατήρηση ενός καθιερωμένου συστήματος 2.5 Σύστημα αρχειοθέτησης, έγγραφα και βάσεις δεδομένων 2.5.1 Χρήση δεξιοτήτων αρχειοθέτησης για τη διατήρηση ενός καθιερωμένου συστήματος Να είναι σε θέση να διατηρήσει ένα καθιερωμένο, ηλεκτρονικό και

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων

Διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων Διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων Ο όρος Κρίσιμες Καταστάσεις σημαίνει κάθε κατάσταση που μπορεί να παρουσιάσει κίνδυνο ή απειλή για την επιχείρηση. Μπορεί να είναι ένα ελαττωματικό προϊόν, μια οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ. Ροζ δορυφόροι

ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ. Ροζ δορυφόροι ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ Ροζ δορυφόροι Ερωτήσεις 1) Ειρηνικές χρήσεις δορυφόρων 2)Στρατιωτικές χρήσεις δορυφόρων; 3)Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα 4)Πως θα είναι στο μέλλον; Ειρηνικές χρήσεις δορυφόρων Έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγήτρια: Κατερίνα Γρυμπογιάννη, Επικεφαλής Επιθεωρήτρια της TUV Rheinland Α.Ε. 1 13/7/2012 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Εισηγήτρια: Κατερίνα Γρυμπογιάννη, Επικεφαλής Επιθεωρήτρια της TUV Rheinland Α.Ε. 1 13/7/2012 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ Εφαρμογή Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας στις υπηρεσίες Υγείας: Προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών. (ISO 9001 ISO 22000 ISO 14001 ISO 27001 ISO 50001 OHSAS 18001) Σχετικές

Διαβάστε περισσότερα

Σαν ορισμό της κρίσης σε έναν οργανισμό μπορούμε να δεχθούμε την παρακάτω πρόταση: Επιχειρηματική κρίση είναι μία κρίσιμη καμπή που εμφανίζεται κατά

Σαν ορισμό της κρίσης σε έναν οργανισμό μπορούμε να δεχθούμε την παρακάτω πρόταση: Επιχειρηματική κρίση είναι μία κρίσιμη καμπή που εμφανίζεται κατά ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Σαν ορισμό της κρίσης σε έναν οργανισμό μπορούμε να δεχθούμε την παρακάτω πρόταση: Επιχειρηματική κρίση είναι μία κρίσιμη καμπή που εμφανίζεται κατά την διάρκεια κάποιας χρονικής στιγμής,

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Jukka Takala. Τι σημαίνει εκτίμηση κινδύνου;

Συνέντευξη με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Jukka Takala. Τι σημαίνει εκτίμηση κινδύνου; Συνέντευξη με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Jukka Takala Μπιλμπάο, 28 Απριλίου 2008 Τι σημαίνει εκτίμηση κινδύνου; Jukka Takala: Η εκτίμηση κινδύνου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα: Προληπτικά μέτρα για το άγχος στη Ναυτιλία

Πρόγραμμα: Προληπτικά μέτρα για το άγχος στη Ναυτιλία Πρόγραμμα: Προληπτικά μέτρα για το άγχος στη Ναυτιλία 1. Εισαγωγή 1.1. Γενική εισαγωγή στο εργασιακό άγχος Η φύση της εργασιακής ζωής έχει αλλάξει σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Στις

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλείο διαχείρισης κινδύνου

Εργαλείο διαχείρισης κινδύνου Cyber Insurance: Εργαλείο διαχείρισης κινδύνου Παραβιάσεις ηλεκτρονικών συστημάτων και διαρροές εμπιστευτικών πληροφοριών συμβαίνουν καθημερινά και οι εταιρείες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για την

Διαβάστε περισσότερα

Cybersecurity 3. Risk Management 17 Risk Management - σύγχρονες μέθοδοι και εργαλεία 18

Cybersecurity 3. Risk Management 17 Risk Management - σύγχρονες μέθοδοι και εργαλεία 18 Cybersecurity 3 ISO 27001: πώς να προστατεύσετε τα δεδομένα σας 4 Blue Teaming - Cybersecurity for IT admin 5 Secure Coding: Η βελτίωση της ασφάλειας των εφαρμογών πληροφορικής 6 Maritime cybersecurity

Διαβάστε περισσότερα

Πολεμώντας τον πιο αδύναμο κρίκο Ανθρώπινο Λάθος. Ανδρέας Χριστοφορίδης Επικεφαλής Υπηρεσιών Τεχνολογικού κινδύνου

Πολεμώντας τον πιο αδύναμο κρίκο Ανθρώπινο Λάθος. Ανδρέας Χριστοφορίδης Επικεφαλής Υπηρεσιών Τεχνολογικού κινδύνου Πολεμώντας τον πιο αδύναμο κρίκο Ανθρώπινο Λάθος Ανδρέας Χριστοφορίδης Επικεφαλής Υπηρεσιών Τεχνολογικού κινδύνου Χρόνια Πολλά στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ενας χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΩΣΤΗΣ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α 2

ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΩΣΤΗΣ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α 2 ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΩΣΤΗΣ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α 2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ INTERNET Το Internet είναι ένα πλέγμα από εκατομμύρια διασυνδεδεμένους υπολογιστές που εκτείνεται σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και παρέχει τις υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

Έλλη Παγουρτζή ΚΕ.ΜΕ.Α.

Έλλη Παγουρτζή ΚΕ.ΜΕ.Α. Lesson Learned για την αύξηση της προστασίας των Εθνικά Χαρακτηρισμένων Ευρωπαϊκών υποδομών Ζωτικής σημασίας Έλλη Παγουρτζή ΚΕ.ΜΕ.Α. 1 ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΕΔΙΑ Σχέδιο Εκτίμησης Επικινδυνότητας Σχέδιο Εκτίμησης Τρωτότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. της. οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. της. οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.2.2016 COM(2016) 82 final ANNEXES 1 to 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων στην

Διαβάστε περισσότερα

ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς

ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς Το Πρωτόκολλο του Κιότο Μια πρόκληση για την ανάπτυξη και την απασχόληση «Από το Ρίο στο Γιοχάνεσµπουργκ και πέρα από το Κιότο. Ποιο µέλλον για τον Πλανήτη;» ρ Μιχαήλ Μοδινός

Διαβάστε περισσότερα

Cyber Claim Anatomy: Τι ακολουθεί ένα περιστατικό παραβίασης ασφάλειας. Κώστας Βούλγαρης Financial Lines & Casualty Manager

Cyber Claim Anatomy: Τι ακολουθεί ένα περιστατικό παραβίασης ασφάλειας. Κώστας Βούλγαρης Financial Lines & Casualty Manager Cyber Claim Anatomy: Τι ακολουθεί ένα περιστατικό παραβίασης ασφάλειας Κώστας Βούλγαρης Financial Lines & Casualty Manager Ρήτρα Αποποίησης Ευθύνης Η Παρουσίαση αυτή ετοιμάστηκε από την AIG και προορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Αυτή είναι η Πολιτική μας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σύμφωνα με τον GDPR και τους σχετικούς ελληνικούς νόμους. Η προστασία των δεδομένων σας είναι για μας πολύτιμη και

Διαβάστε περισσότερα

Μια εισαγωγή στο Linux με την διανομή Fedora. Βάιος Κολοφωτιάς MSc Informational Systems

Μια εισαγωγή στο Linux με την διανομή Fedora. Βάιος Κολοφωτιάς MSc Informational Systems Μια εισαγωγή στο Linux με την διανομή Fedora Βάιος Κολοφωτιάς MSc Informational Systems Τι είναι το Fedora Project? Είναι το όνομα μιας παγκόσμιας κοινότητας ανθρώπων που αγαπούν, χρησιμοποιούν και φτιάχνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Υλικό (Hardware)/Δομή του υπολογιστή Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Συγχαίρω για ακόμη μία φορά τους διοργανωτές της ημερίδας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της.

Συγχαίρω για ακόμη μία φορά τους διοργανωτές της ημερίδας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της. Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Μάριου Δημητριάδη, στην ημερίδα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, με θέμα «Στοχεύοντας στην Ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας»

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 5: Ηλεκτρονική Διάδραση

Ενότητα 5: Ηλεκτρονική Διάδραση Ενότητα 5: Ηλεκτρονική Διάδραση Ηλεκτρονική Διάδραση Χρήση του διαδικτύου στην καθημερινότητα Η χρήση του διαδικτύου είναι ευρέως διαδεδομένη στις μέρες μας, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ D. Marine Environmental Awareness

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ D. Marine Environmental Awareness ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ D Marine Environmental Awareness Ημερήσιο Πρόγραμμα 1η Ημέρα 09.00-10.00 1 Εισαγωγή: Ναυτιλία και Περιβάλλον 10.00-10.15 Διάλειμμα 10.15-11.45 2 Το Θαλάσσιο Περιβάλλον 11.45-12.00 Διάλειμμα 12.00-12.30

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Αναστασία Λύρα Προϊσταμένη Τμήμα Διεθνών Συνεργασιών & Δημοσίων Σχέσεων

Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Αναστασία Λύρα Προϊσταμένη Τμήμα Διεθνών Συνεργασιών & Δημοσίων Σχέσεων Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Αναστασία Λύρα Προϊσταμένη Τμήμα Διεθνών Συνεργασιών & Δημοσίων Σχέσεων Ενημέρωση χρηστών και συνδρομητών για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Η Λύση για Πρατήρια Καυσίμων. Ολοκληρωμένες και απεριόριστες πληρωμές για πρατήρια καυσίμων

Η Λύση για Πρατήρια Καυσίμων. Ολοκληρωμένες και απεριόριστες πληρωμές για πρατήρια καυσίμων Η Λύση για Πρατήρια Καυσίμων Ολοκληρωμένες και απεριόριστες πληρωμές για πρατήρια καυσίμων Εύκολες, γρήγορες και ασφαλείς πληρωμές - στις αντλίες καυσίμων και στα καταστήματα σας SIX Payment Services Η

Διαβάστε περισσότερα

Παραβίαση της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων

Παραβίαση της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων Παραβίαση της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων Ενέργειες των επιχειρήσεων πριν από την επιβολή κυρώσεων Δήμητρα Γαμπά ΜΔΕ, ΚΔΕΟΔ Δύο είναι οι βασικές εκφάνσεις μίας πολιτικής ασφάλειας των προσωπικών

Διαβάστε περισσότερα

018 Απειλές στον κυβερνοχώρο: Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων

018 Απειλές στον κυβερνοχώρο: Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων Απειλές στον κυβερνοχώρο Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων δύνων Εταιρικά αγαθά - πιθανοί στόχοι κυβερνο-επιθέσεων φιακή οχή Οικονομικοί παράγοντες: Χρήματα Πατέντες - πνευματική ιδιοκτησία Συμβόλαια Εταιρικά

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος & Ναυτιλία

Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος & Ναυτιλία Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος & Ναυτιλία E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων

Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Risk Assessment

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Risk Assessment ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Risk Assessment Η ανάλυση και η διαχείριση του κινδύνου (Risk Assessment) μπορεί να είναι απλό καθήκον για την διαχείριση μιας κρίσης. Η διαδικασία είναι απλή Aρχικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΔΗΛΩΣΗ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Η DPG DIGITAL MEDIA Α.Ε. λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως την ιδιωτικότητά σας και την ασφάλεια των δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

GDPR - NIS eprivacy Βάρος ή ευκαιρία για τις εταιρείες;

GDPR - NIS eprivacy Βάρος ή ευκαιρία για τις εταιρείες; THE NEW GDPR - LEGAL AND PRACTICAL DIMENSIONS GDPR - NIS eprivacy Βάρος ή ευκαιρία για τις εταιρείες; Πρόεδρος Γενικά Τα δεδομένα ως καύσιμο της ψηφιακής οικονομίας ΗΠΑ vs ΕΕ (παραγωγός vs καταναλωτή)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ Microsoft Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 / Vista / Home Server 2011 Κάντε κλικ εδώ για λήψη της πιο πρόσφατης έκδοσης αυτού του εγγράφου Το ESET NOD32 Antivirus παρέχει κορυφαία προστασία

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Κυβερνοάμυνας στις ΕΔ

Πολιτική Κυβερνοάμυνας στις ΕΔ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΔΝΣΗ ΚΥΒΕΡΝΟΑΜΥΝΑΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ Πολιτική Κυβερνοάμυνας στις ΕΔ Φεβρουάριος 2014 ΕΙΣΑΓΩΓΗ - 1-1. Η εκπλήρωση της αποστολής των ΕΔ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 15 εκεµβρίου 217 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΠΙΒΑΤΩΝ, ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΛΙΜΕΝΕΣ: Β ΤΡΙΜΗΝΟ 217 (Προσωρινά στοιχεία)

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 Πολυπλεξία

Κεφάλαιο 3 Πολυπλεξία Κεφάλαιο 3 Πολυπλεξία Μάθημα 3.1: Μάθημα 3.2: Μάθημα 3.3: Πολυπλεξία επιμερισμού συχνότητας χρόνου Συγκριτική αξιολόγηση τεχνικών πολυπλεξίας Στατιστική πολυπλεξία Μετάδοση Δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Ready Business Secure Business

Ready Business Secure Business Ready Business Secure Business Κωνσταντίνος Δ. Πανάγος Διευθυντής Εταιρικής Ασφάλειας Διακινδύνευσης Και Συμμόρφωσης Vodafone ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΕΕΤ Απρίλιος 2016 Τι θα συζητήσουμε σήμερα Vodafone : Λίγα λόγια,

Διαβάστε περισσότερα