Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download ""

Transcript

1 Νανοτεχνολογίες: Οφέλη και Κίνδυνοι για τις Ανεπτυγµένες και Αναπτυσσόµενες Χώρες 1 1

2 Ο Μεγάλος ιάλογος για τη Νανοτεχνολογία: Γίνεται µεγάλη συζήτηση για το πώς η Νανοτεχνολογία διαθέτει τεράστιο τεχνολογικόκαι οικονοµικόδυναµικό για τον κόσµο. Παράλληλα µε αυτό,γίνεται ένας διάλογος σχετικά µε το ποιες χώρες θα επωφεληθούνπερισσότερο από την Νανοτεχνολογική επανάσταση. Επίσης υπάρχουν ανησυχίες σχετικά µε τους νέους κινδύνους,που η Νανοτεχνολογία θα µπορούσε να επιφέρει στους ανθρώπους και στο περιβάλλον.

3 Ο κόσµος ανησυχεί µε το γεγονός ότι η Νανοτεχνολογία ίσως αυξήσει το χάσµα µεταξύ Ανεπτυγµένων και Αναπτυσσόµενων χωρών. Παρόµοια µε το διάλογο γύρω από το ψηφιακό χάσµα. 3

4 Έως τώρα, φαίνεται ότι οι περισσότερες από τις εφαρµογές των ΝΤ έχουν υτική προτίµηση, π.χ. Αντηλιακές κρέµες, αθλητικός εξοπλισµός και υπολογιστές.

5 Ωστόσο, δεν είναι αναπόφευκτο ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί. Με τη σωστή εφαρµογή, από τις ΝΤ θα µπορούσαν να επωφεληθούν όλοι. Ειδικότερα στους τοµείς της Ιατρικής, της Ενέργειας και των Πόρων, και της Τεχνολογίας Πληροφόρησης και Επικοινωνίας. 2

6 Νάνο-ιατρική: η πρόοδος σε αυτόν τον τοµέα θα µπορούσε αναµφισβήτητα να ωφελήσει όλους, µε την προϋπόθεση ότι αυτή η πρόοδος είναι διαθέσιµη σε όλους. Πρόοδος όπως: Βιοσυµβατότητα: Νανοδοµηµένες επιφάνειες στα µέρη αντικατάστασης του σώµατος, όπως αρθρώσεις ισχίων ή βαλβίδες καρδιάς, τις καθιστούν αποδεκτές από το σώµα Νανοδοµηµένο υλικό για την αναγέννηση οστών, ιστών ή ακόµη και νεύρων. 3 Στοχοθετηµένα φάρµακα:κάψουλες νανοµεγέθους, οι οποίες πηγαίνουν κατευθείαν στην µολυσµένη περιοχή του σώµατος,µειώνοντας ανεπιθύµητες παρενέργειες. Αισθητήρες νανοµεγέθους, οι οποίοι µπορούν να αναλύσουν το αίµα µας για ιούς και να δώσουν τα αποτελέσµατα σχεδόν αµέσως. Αποκαλούµενη lab-on-a-chip, αυτή η µικροσκοπική συσκευή θα µπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιµη στις αναπτυσσόµενες χώρες για την εξοικονόµηση χρόνου και προσωπικού.

7 Υπάρχουν ανησυχίεςότι αυτού του είδους ιατρικής προόδου, ίσως είναι διαθέσιµη µόνο στις Ανεπτυγµένες Χώρες ή σε εκείνουςπου θα µπορούν να ανταπεξέλθουν οικονοµικά. Ωστόσο, οι Νανοτεχνολογίες έχουν συχνά το πλεονέκτηµα να είναι σχετικά φθηνέςστην παραγωγή, από τη στιγµή που έχουν σχεδιαστεί. Για παράδειγµα, ένα διαγνωστικό πακέτο για τη Φυµατίωση που βασίζεται στη νανοτεχνολογία, αναπτύσσεται στην Ινδία, και είναι ιδιαίτερα αποτελεσµατικό και εύχρηστο, αλλά τελικά θα κοστίζει µόνο 30 ρουπίες (το οποίο είναι λιγότερο από 1 US $).

8 Οι ιατρικές σηµαντικές ανακαλύψεις είναι πάντα συναρπαστικέςαλλά επιφέρουν επίσης νέους κινδύνους, τους οποίους πρέπει να ερευνήσουµε και να διαχειριστούµε. Φυσικά, αυτό που τους δίνει τη µοναδική δυνατότητα να αποδώσουν στοχευµένη θεραπεία, είναι το ότι είναι τόσο µικρές. Αλλά πρέπει να διαχειριστούµε αυτή τη δυνατότητα. Για παράδειγµα, κάποιες νανο-ιατρικές συσκευές είναι από 100 έως10 χιλιάδες φορές µικρότερες από τα ανθρώπινα κύτταρα. Συνεπώς, πρέπει να γνωρίζουµε πώς συµπεριφέρονται στο σώµα προτού µπορέσουµε να τις χρησιµοποιήσουµε ασφαλώς.

9 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ: η κλιµατική αλλαγή και η ελάττωση των πόρων είναι παγκόσµιες ανησυχίες. ΟΙ NT,αναφέρεται συχνά, ότι πιθανώς να έχουν τις λύσεις σε κάποια από τα µεγαλύτερα προβλήµατα του κόσµου. 4 Τα Ηλιακά Κύτταρα, τα οποία είναι πολύ µικρότερα αλλά πιο αποτελεσµατικά και φθηνά στην κατασκευή τους. Θα µπορούσαν να καταστήσουν την ηλιακή δύναµη µία αξιόπιστη πηγή εναλλακτικής ενέργειας. Νανοσωλήνες Άνθρακα: 10x ισχυρότεροι από το ατσάλι, ένα έκτο από το βάρος του, αυτοί οι µικροσκοπικοί σωλήνες θα µπορούσαν να φέρουν επανάσταση στα υλικά που χρησιµοποιούµε και στην ενέργεια που καταναλώνουµε. Φως: µία νανοκρυστάλλινη λάµπα, που θα µπορούσε να χρησιµοποιήσει το 100% της ενέργειάς της για φώς, χωρίς να αναλωθεί τίποτα σε θερµότητα. Νερό:νανοσωµατίδια που χρησιµοποιούνται για την αφαίρεση τοξινών από το νερό, ώστε να γίνει πόσιµο και να σωθούν πολλές ζωές.

10 Το να βρούµε απαντήσεις στα ενεργειακά προβλήµατα είναι κάτι που ενδεχοµένως θα ωφελήσει τον καθένα. Ωστόσο, υπάρχει πάντα η ανησυχία ότι κάποιες από τις λύσεις των NT, µπορούν περισσότερο να προσαρµοστούν στις υτικές ανάγκες. Λύσεις που λειτουργούν σε µία ήδη Ανεπτυγµένη κοινωνία µε µία υποδοµή σε ισχύ. Ένα άλλο ζήτηµα είναι εκείνο της κατασκευής. Οι αναπτυσσόµενες χώρες επιθυµούν να εξασφαλίσουν ότι θα είναι επίσης παραγωγοί ΝΤ. Όχι µόνο να εισάγουν την τεχνολογία από τις Ανεπτυγµένες χώρες.

11 Όλα τα απόβλητα πρέπει να υποστούν σωστή διαχείριση για την αποφυγή µόλυνσης του κόσµου µας. Τα απόβλητα των NT πρέπει να υποστούν επίσης διαχείριση, εκτός του ότι κάποια µέρη είναι τόσο µικρά που δεν µπορούν να αντιµετωπιστούν µε συµβατικές µεθόδους. Πρέπει να επινοηθούν νέοι τρόποι διάθεσης, ώστε να µην απειλείται το περιβάλλον µας και οι ΝΤ να αναπτυχθούν µε ασφάλεια.

12 Τεχνολογία Πληροφορίας και Επικοινωνιών : Οι NT δηµιουργούν µικρότερους µικροεπεξεργαστές. Αυτό σηµαίνει ότι οι συσκευές είναι πιο συµπαγείς, πιο φορητές, ταχύτερες, ισχυρότερες και περιέχουν πολλές περισσότερες εφαρµογές. Οι NT θα µπορούσαν, κάποια ηµέρα, να χρησιµοποιήσουν µεµονωµένα ηλεκτρόνια για τη λειτουργία επεξεργαστών. Αυτό θα έκανε τους υπολογιστές 100x ταχύτερους, µε τεράστια µνήµη και πολλές περισσότερες εφαρµογές. Ετικέτες IDνανοµεγέθους θα µπορούσαν, στο µέλλον, να επισυνάπτονται σε οτιδήποτε αγοράζουµε, δίνοντας πληροφορίες σχετικά µε το τι και πού καταναλώνουµε. Θεωρητικά, αυτό θα µπορούσε να περιορίσει τα απόβλητα και την κλοπή. Αλλά θα µπορούσε επίσης να αυξήσει τις ανησυχίες σχετικά µε την ιδιωτικότητα του ατόµου.

13 Νανοτεχνολογίες και Ψηφιακό Χάσµα Όπως προβλέπεται από τους νόµους Moore το υλικό των υπολογιστών διπλασιάζει τις δυνατότητές του κάθε 2 χρόνια. Η νανοτεχνολογία παίζει µεγάλο ρόλο σε αυτή την πρόοδο. Το ψηφιακό χάσµα αναφέρεται στο χάσµα µεταξύ ανθρώπων µε πρόσβαση στην ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνολογία πληροφορίας, και εκείνων µε πολύ περιορισµένη ή καθόλου πρόσβαση. Αυτό δηµιουργεί µία ανισορροπία σε δεξιότητες και πηγές. Ο κόσµος ανησυχεί ότι αυτό το χάσµα µπορεί να χειροτερέψει καθώς η τεχνολογία προοδεύει περισσότερο. Αυτό το χάσµα µπορεί να εξεταστεί ως ένα παγκόσµιο ζήτηµα, καθώς επίσης και τοπικά, στις κοινότητες των Ανεπτυγµένων χωρών.

14 Αυτό το χάσµα µπορεί να θεωρηθεί θετικό µε την έννοια της αθλοπαιδιάς βαρελάκια. Αυτό αναφέρεται όταν µία περιοχή που είναι φτωχή σε ανεπτυγµένη τεχνολογία ή σε οικονοµικές βάσεις, µπορεί να µάθει από τα λάθη µίας πιο ανεπτυγµένης περιοχής και να παραλείψει ορισµένα στάδια ανάπτυξης που δε λειτούργησαν. Συνεπώς, εξοικονοµεί πόρους. Παράδειγµα: Στην Ινδία, η χρήση κινητών τηλεφώνων έχει υπερβεί κατά πολύ τη χρήση των σταθερών τηλεφώνων. Έτσι, παρακάµφθηκε η δαπανηρή διαδικασία της τοποθέτησης πρώτα σταθερών γραµµών παντού.

15 Η Νανοτεχνολογία δίνει στους επιστήµονες την αξεπέραστη ευκαιρία να σχεδιάσουν και να δηµιουργήσουν βέλτιστα νέα υλικά. Με αυτές τις νέες ευκαιρίες επέρχονται οι ευθύνες, και εξαρτάται από όλους εµάς να τις χρησιµοποιήσουµε µε ασφάλεια, και επιπλέον να επιτρέψουµε ακόµη στην τεχνολογία να αναπτυχθεί και να είναι χρήσιµη.

16 Φυσικά, οι Κυβερνήσεις παίζουν ένα µεγάλο ρόλο ώστε να εξασφαλίζουν ότι η Νανοτεχνολογία εξελίσσεται µε έναν ασφαλή τρόπο.αυτό µπορούν να το κάνουν µε την ανάθεση ερευνητικών έργων και την υιοθέτηση νόµων, οι οποίοι µπορούν να προστατέψουν την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν την επιστηµονική πρόοδο. Επίσης, οι παραγωγοί των Νανοτεχνολογιών έχουν την ευθύνη να εξασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους είναι ωφέλιµα και ταυτόχρονα ασφαλή. Αν ενδιαφέρεστε γι αυτά τα ζητήµατα και επιθυµείτε να µάθετε περισσότερα, ρίξτε µια µατιά στις ιστοσελίδες άλλων έργων της ΕΕ, οι οποίες εστιάζουν σε αυτό το θέµα:

17 Έχουµε και εµείς ευθύνη. Με το να είµαστε ενηµερωµένοι και δεσµευµένοι, σχετικά µε την πρόοδο των Νανοτεχνολογιών, µπορούµε να έχουµε µελετηµένες συνεισφορές στιςµελλοντικές λήψεις αποφάσεων, σχετικά µε τη χρήση της Νανοτεχνολογίας. Αν ενδιαφέρεστε, ρίξτε µια µατιά εδώ: αναζητήστε το Νανοδιάλογο.

18 Εικόνες: http://www.globalaid.net/wordpress/wpcontent/uploads/2008/08/clean-water-393x393.jpg 3. radio.weblogs.com/.../images/lab_on-a_chip 4. Credit-Natalie plank. Cambridge University.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 9.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 9.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 9.1 Εισαγωγή Η βιώσιµη ανάπτυξη είναι µία πολυδιάστατη έννοια, η οποία αποτελεί µία εναλλακτική αντίληψη της ανάπτυξης, µε κύριο γνώµονα το καθαρότερο περιβάλλον και επιδρά στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ «ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕ» ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΝΤΡΙ ΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τµήµα Λογιστικής Πτυχιακή εργασία του τµήµατος λογιστικής Εισηγητής: Γαβριλάκης Νεκτάριος ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών

Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΟΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Προστασία του Περιβάλλοντος με τη χρήση Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Πιο έξυπνα και πιο καθαρά. Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή

Πιο έξυπνα και πιο καθαρά. Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή Πιο έξυπνα και πιο καθαρά Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή 1 Η υπηρεσία Europe Direct απαντά σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αριθμός κλήσης χωρίς χρέωση (*) : 00 800 6 7 8 9 10

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ EMC. Ιδιωτικό εικονικό περιβάλλον σημαίνει επιχείρηση: Μείωση κόστους, αύξηση ευελιξίας

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ EMC. Ιδιωτικό εικονικό περιβάλλον σημαίνει επιχείρηση: Μείωση κόστους, αύξηση ευελιξίας ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ EMC Ιδιωτικό εικονικό περιβάλλον σημαίνει επιχείρηση: Μείωση κόστους, αύξηση ευελιξίας Τι είναι το ιδιωτικό εικονικό περιβάλλον (private cloud); Το ιδιωτικό εικονικό περιβάλλον είναι ένας

Διαβάστε περισσότερα

Ο τρόπος εργασίας μας. Κώδικας δεοντολογίας για τον Όμιλο Belron

Ο τρόπος εργασίας μας. Κώδικας δεοντολογίας για τον Όμιλο Belron Ο τρόπος εργασίας μας Κώδικας δεοντολογίας για τον Όμιλο Belron Περιεχόμενα Ο τρόπος εργασίας μας Ο τρόπος εργασίας μας μεταξύ μας με άλλους Ο τρόπος διαχείρισης της επιχείρησης Επικοινωνία & πηγές μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Τα κείµενα πάρθηκαν από το site της Greenpeace (www.greenpeace.org/greece) Φωτοβολταϊκά

Τα κείµενα πάρθηκαν από το site της Greenpeace (www.greenpeace.org/greece) Φωτοβολταϊκά Τα κείµενα πάρθηκαν από το site της Greenpeace (www.greenpeace.org/greece) και τα ενοποίησε σε pdf format Φωτοβολταϊκά Όταν τα φωτοβολταϊκά εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία µετατρέπουν ένα 5-17% της ηλιακής

Διαβάστε περισσότερα

Η σημαντική ενίσχυση του μεριδίου της βιομηχανικής παραγωγής στο ΑΕΠ της Ευρώπης έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό άξονα πολιτικής.

Η σημαντική ενίσχυση του μεριδίου της βιομηχανικής παραγωγής στο ΑΕΠ της Ευρώπης έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό άξονα πολιτικής. Η σημαντική ενίσχυση του μεριδίου της βιομηχανικής παραγωγής στο ΑΕΠ της Ευρώπης έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό άξονα πολιτικής. Στη χώρα μας η ανάγκη αυτή είναι πολλαπλά μεγαλύτερη. Για να επιτευχθεί αυτό,

Διαβάστε περισσότερα

Οι Νέες Τεχνολογίες στη διδασκαλία και τη μάθηση Μια πρόκληση που περιμένει απάντηση

Οι Νέες Τεχνολογίες στη διδασκαλία και τη μάθηση Μια πρόκληση που περιμένει απάντηση Αστρολάβος, Τεύχος Οι Νέες Τεχνολογίες στη διδασκαλία και τη μάθηση Μια πρόκληση που περιμένει απάντηση Αντώνιος Π. Κωστάκος Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Στερεάς Ελλάδος ankostakos@sch.gr Βασιλική Ν.

Διαβάστε περισσότερα

"Άνοιγμα της Εκπαίδευσης" στην Ευρώπη με ψηφιακές τεχνολογίες και ανοικτό περιεχόμενο

Άνοιγμα της Εκπαίδευσης στην Ευρώπη με ψηφιακές τεχνολογίες και ανοικτό περιεχόμενο "Άνοιγμα της Εκπαίδευσης" στην Ευρώπη με ψηφιακές τεχνολογίες και ανοικτό περιεχόμενο Η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων (Open Educational Resources, OER)

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο V: Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura +

Κεφάλαιο V: Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura + V Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura+ Κεφάλαιο V: Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura + 1 Η διαδικασία των Βημάτων Εισαγωγή 41 2 Τα Βήματα της Εκστρατείας Procura+ 43 3 Διάρκεια της διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Στα πλαίσια του έργου ανάπτυξης κόμβου ηλεκτρονικού εμπορίου για τον Εμπορικό Σύλλογο Ελασσόνας το

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών για την Ένταξη

Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών για την Ένταξη Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών για την Ένταξη Εξελίξεις και Ευκαιρίες για τις Ευρωπαϊκές Χώρες EUROPEAN AGENCY for Special Needs and Inclusive Education ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Εισαγωγή... 2. 1.2. Παραγωγικά Συστήματα Βασικές Έννοιες και Ορισμοί... 4. 1.3. Παραγωγικά Συστήματα Διακρίσεις... 7

1.1. Εισαγωγή... 2. 1.2. Παραγωγικά Συστήματα Βασικές Έννοιες και Ορισμοί... 4. 1.3. Παραγωγικά Συστήματα Διακρίσεις... 7 Κεφάλαιο 1. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Εισαγωγικές Έννοιες Περιεχόμενα 1.1. Εισαγωγή... 2 1.2. Παραγωγικά Συστήματα Βασικές Έννοιες και Ορισμοί... 4 1.3. Παραγωγικά Συστήματα Διακρίσεις... 7 1.3.1

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Για τη χρήση του παρακάτω υλικού: Σκοπός του έργου PORTAL είναι η επιτάχυνση της απορρόφησης των ερευνητικών αποτελεσµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Leonardo Partnership Project ΙΣΠΑΝΙΑ ASSOCIATION GRENADINE FOR THE INFORMATION, FORMATION AND DEVELOPMENT OF THE NEW TECHNOLOGIES ΤΟΥΡΚΙΑ TÜRKİYE ÖRGÜN VE

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2006 Επιμέλεια και συντονισμός: Σωκράτης Δημητριάδης Μιχάλης Μανιαδάκης Ομάδα σύνταξης: Χάρης Γεωργίου Σωκράτης Δημητριάδης Γεωργία

Διαβάστε περισσότερα

Η σημαντική ενίσχυση του μεριδίου της βιομηχανικής παραγωγής στο ΑΕΠ της Ευρώπης έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό άξονα πολιτικής.

Η σημαντική ενίσχυση του μεριδίου της βιομηχανικής παραγωγής στο ΑΕΠ της Ευρώπης έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό άξονα πολιτικής. Η σημαντική ενίσχυση του μεριδίου της βιομηχανικής παραγωγής στο ΑΕΠ της Ευρώπης έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό άξονα πολιτικής. Στη χώρα μας η ανάγκη αυτή είναι πολλαπλά μεγαλύτερη. Για να επιτευχθεί αυτό,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 7. Οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 7. Οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 7. Οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

2013-2014 STATE OF THE FUTURE

2013-2014 STATE OF THE FUTURE 2013-2014 STATE OF THE FUTURE Jerome C. Glenn, Theodore J. Gordon, and Elizabeth Florescu Μετάφραση: Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, Σταύρος Μαντζανάκης Περίληψη Η κατάσταση της ανθρωπότητας συνεχίζει να

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ&ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟ

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ&ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ&ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟ Κ.Θ.ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Οι ανθρώπινες κοινωνίες υπάρχουν και εξαρτώνται απόλυτα από τα φυσικά, χημικά και βιολογικά συστήματα του πλανήτη. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Alastair Kent Πρόεδρος της EGAN

Εισαγωγή. Alastair Kent Πρόεδρος της EGAN ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Εισαγωγή Ασθενείς µε χρόνιες παθήσεις είναι συχνά πρόθυµοι δηλώσουν συµµετοχή σε κλινικές µελέτες, ελπίζοντας ότι η προσφορά τους θα βοηθήσει την έρευνα να ανακαλύψει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ i ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ (MBA TQM) ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟ ΜΑΚΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟ ΜΑΚΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟ ΜΑΚΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΑΛΑΝΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρος Ενέργεια Ευρώπη

Αειφόρος Ενέργεια Ευρώπη Αειφόρος Ενέργεια Ευρώπη Συνεχίζοντας την ευρωπαϊκή εκστρατεία ευαισθητοποίησης με στόχο την αλλαγή του ενεργειακού τοπίου 2005-2008 Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Μια εκστρατεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Βέλτιστη διαχείριση εναλλακτικών πηγών ενέργειας για την ενεργειακά αποδοτικότερη λειτουργία σταθμών βάσης

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Βέλτιστη διαχείριση εναλλακτικών πηγών ενέργειας για την ενεργειακά αποδοτικότερη λειτουργία σταθμών βάσης Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Πανεπιστήμιο Πειραιώς ΠMΣ Τεχνοοικονομική Διοίκηση Ψηφιακών Συστημάτων ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων : Επίκουρος Καθηγητής Ρούσκας Άγγελος Βέλτιστη διαχείριση εναλλακτικών πηγών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΑΜΠΙΠΕΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΣΤΑΙΚΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΑΜΠΙΠΕΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΣΤΑΙΚΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (Internet Banking) ΚΑΡΑΜΠΙΠΕΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΣΤΑΙΚΟΥ ΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Πως δουλεύουν τα γονίδια;

Πως δουλεύουν τα γονίδια; Τι είναι τα γονίδια; Τα γονίδια είναι οι ενεργές υποµονάδες του DNA. Το DNA είναι µια απέραντη βάση δεδοµένων χηµικών πληροφοριών που περιέχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες για την δηµιουργία όλων των πρωτεϊνών

Διαβάστε περισσότερα