Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 20ής Νοεµβρίου 2012 σχετικά µε την προστασία των ανηλίκων στον ψηφιακό κόσµο (2012/2068(INI))

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 20ής Νοεµβρίου 2012 σχετικά µε την προστασία των ανηλίκων στον ψηφιακό κόσµο (2012/2068(INI))"

Transcript

1 P7_TA-PROV(2012)0428 Η προστασία των παιδιών στον ψηφιακό κόσµο Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 20ής Νοεµβρίου 2012 σχετικά µε την προστασία των ανηλίκων στον ψηφιακό κόσµο (2012/2068(INI)) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας υπόψη το άρθρο 165 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας υπόψη τον Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας υπόψη την Ευρωπαϊκή Σύµβαση για την Προάσπιση των ικαιωµάτων του Ανθρώπου και τη Σύµβαση του Συµβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των ατόµων σε σχέση µε την επεξεργασία δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα, έχοντας υπόψη τη Σύµβαση των Ηνωµένων Εθνών, της 20ής Νοεµβρίου 1989, για τα ικαιώµατα του Παιδιού, έχοντας υπόψη την οδηγία 2011/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου, της 13ης εκεµβρίου 2011, για την καταπολέµηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκµετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, µε την οποία καταργείται η απόφαση πλαίσιο 2004/68/ ΕΥ του Συµβουλίου 1, έχοντας υπόψη την οδηγία 2010/13/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου, της 10ης Μαρτίου 2010, για τον συντονισµό ορισµένων νοµοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών µελών σχετικά µε την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών µέσων (οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών µέσων) 2, έχοντας υπόψη την οδηγία 2000/31/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2000, για ορισµένες νοµικές πτυχές των υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας, ιδίως του ηλεκτρονικού εµπορίου, στην εσωτερική αγορά (οδηγία για το ηλεκτρονικό εµπόριο) 3, έχοντας υπόψη την απόφαση αριθ. 1718/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου, της 15ης Νοεµβρίου 2006, περί εφαρµογής προγράµµατος υποστήριξης του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού τοµέα (MEDIA 2007) 4, έχοντας υπόψη τη σύσταση 2006/952/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου, της 20ής εκεµβρίου 2006, για την προστασία των ανηλίκων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και για το δικαίωµα απάντησης σε σχέση µε την ΕΕ C 335 της , σ. 1. ΕΕ C 95 της , σ. 1. ΕΕ L 178 της , σ. 1. ΕΕ C 327 της , σ. 12.

2 ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιοµηχανίας οπτικοακουστικών υπηρεσιών και επιγραµµικών υπηρεσιών πληροφόρησης 1, έχοντας υπόψη τα συµπεράσµατα του Συµβουλίου για την προστασία των παιδιών στον ψηφιακό κόσµο 2, έχοντας υπόψη την ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συµβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, της 15ης Φεβρουαρίου 2011, µε τίτλο «Το θεµατολόγιο της ΕΕ για τα δικαιώµατα του παιδιού» (COM(2011)0060), έχοντας υπόψη την ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συµβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών της 26ης Αυγούστου 2010 µε τίτλο «Ψηφιακό θεµατολόγιο για την Ευρώπη» (COM(2010)0245/2), έχοντας υπόψη την ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συµβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της 28ης Μαρτίου 2012, µε τίτλο «Αντιµετώπιση του εγκλήµατος στην ψηφιακή µας εποχή: ίδρυση του ευρωπαϊκού κέντρου για εγκλήµατα στον κυβερνοχώρο» (COM(2012)0140), έχοντας υπόψη τη Στρατηγική για τα ικαιώµατα του Παιδιού του Συµβουλίου της Ευρώπης ( ) της 15ης Φεβρουαρίου 2012, έχοντας υπόψη την ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συµβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, της 2ας Μαΐου 2012, µε τίτλο «ιαδίκτυο καλύτερα προσαρµοσµένο στα παιδιά: µια ευρωπαϊκή στρατηγική» (COM(2012)0196), έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συµβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών της 13ης Σεπτεµβρίου 2011 σχετικά µε την εφαρµογή της σύστασης του Συµβουλίου, της 24ης Σεπτεµβρίου 1998, όσον αφορά την προστασία των ανηλίκων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της σύστασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου, της 20ής εκεµβρίου 2006 για την προστασία των ανηλίκων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και για το δικαίωµα απάντησης σε σχέση µε την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιοµηχανίας οπτικοακουστικών υπηρεσιών και επιγραµµικών υπηρεσιών πληροφόρησης Η προστασία των παιδιών στον ψηφιακό κόσµο (COM(2011)0556), έχοντας υπόψη τη Σύµβαση του Συµβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από την εκµετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση, έχοντας υπόψη το ψήφισµά του της 6ης Ιουλίου 2011 σχετικά µε τη συνολική προσέγγιση όσον αφορά την προστασία των δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση 3, ΕΕ C 378 της , σ. 72. ΕΕ C 372 της , σ. 15. Κείµενα που εγκρίθηκαν, P7_TA(2011)0323.

3 έχοντας υπόψη το άρθρο 48 του Κανονισµού του, έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Πολιτισµού και Παιδείας καθώς και τη γνωµοδότηση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, ικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Α7-0353/2012), Α. λαµβάνοντας υπόψη ότι η προστασία των παιδιών στον ψηφιακό κόσµο πρέπει να πραγµατώνεται σε ρυθµιστικό επίπεδο, µε την λήψη αποτελεσµατικότερων µέτρων, συµπεριλαµβανοµένου και µέσω αυτορρύθµισης, καλώντας τον κλάδο να αναλαµβάνει την κοινή του ευθύνη, και σε εκπαιδευτικό επίπεδο µέσω της κατάρτισης των παιδιών, των γονέων και των καθηγητών έτσι ώστε να αποτρέπεται η πρόσβαση των ανηλίκων σε παράνοµο περιεχόµενο Β. λαµβάνοντας υπόψη ότι είναι ανάγκη να αντιµετωπισθούν όλες οι µορφές παράνοµου διαδικτυακού περιεχοµένου, και ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η ιδιαίτερη φύση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς το εν λόγω περιεχόµενο όχι µόνο είναι παράνοµο, αλλά αποτελεί επίσης µια από τις πλέον απεχθείς µορφές περιεχοµένου στο ιαδίκτυο Γ. λαµβάνοντας υπόψη ότι ένας από τους κύριους στόχους µιας αποτελεσµατικής στρατηγικής για την προστασία του παιδιού θα πρέπει να είναι να διασφαλισθεί ότι όλα τα παιδιά, οι νέοι και οι γονείς/κηδεµόνες θα διαθέτουν πληροφορίες και δεξιότητες, ώστε να είναι σε θέση να προστατευθούν στο ιαδίκτυο. λαµβάνοντας υπόψη ότι η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας καθιστά αναγκαία την άµεση ανταπόκριση µέσω αυτορρύθµισης και από κοινού ρύθµισης, καθώς και µέσω οργάνων µόνιµων και αρµόδιων να εγκρίνουν µια ολιστική προσέγγιση σε διαφορετικούς τοµείς Ε. λαµβάνοντας υπόψη ότι ο ψηφιακός κόσµος προσφέρει πολυάριθµες δυνατότητες όσον αφορά τη σχολική εκπαίδευση και τη µαθητεία ότι ο εκπαιδευτικός τοµέας προσαρµόζεται σταδιακά στον ψηφιακό κόσµο, όµως µε ρυθµούς και τρόπους που δεν συµβαδίζουν µε τις µεταβολές που επιφέρει η τεχνολογία στη ζωή των ανηλίκων, και ότι αυτό δηµιουργεί προβλήµατα στους γονείς και εκπαιδευτικούς που επιχειρούν να µαθαίνουν στα παιδιά να τηρούν κριτική στάση έναντι των εν λόγω µέσων, αλλά παραµένουν στο περιθώριο της εικονικής ζωής τους ΣΤ. λαµβάνοντας υπόψη ότι, ενώ οι ανήλικοι είναι γενικώς εξοικειωµένοι µε το ιαδίκτυο, η παροχή βοήθειας µε σκοπό την ορθολογική, υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του εκ µέρους τους κρίνεται εν τούτοις απαραίτητη Ζ. λαµβάνοντας υπόψη ότι είναι σηµαντικό όχι µόνο να αντιληφθούν οι ανήλικοι καλύτερα τους δυνητικούς κινδύνους µε τους οποίους έρχονται αντιµέτωποι στο ιαδίκτυο, αλλά και η οικογένεια, το σχολείο και η κοινωνία των πολιτών να συµµερίζονται την ευθύνη για την εκπαίδευση των ανηλίκων και τη διασφάλιση ότι τα παιδιά προστατεύονται σε δέοντα βαθµό όταν χρησιµοποιούν το ιαδίκτυο και άλλα νέα µέσα Η. λαµβάνοντας υπόψη τη σηµασία της εκπαίδευσης που σχετίζεται µε τα µέσα και τις νέες τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών για την ανάπτυξη πολιτικών στον τοµέα της προστασίας των ανηλίκων στον ψηφιακό κόσµο καθώς και για τη διασφάλιση της ασφαλούς, ορθής και κριτικής χρήσης των εν λόγω τεχνολογιών

4 Θ. λαµβάνοντας υπόψη ότι η ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών αποτελεί σηµαντική ευκαιρία να παρασχεθούν στα παιδιά και τους νέους δυνατότητες να χρησιµοποιήσουν αποτελεσµατικά τα νέα µέσα και το ιαδίκτυο µε τρόπους που τους επιτρέπουν να εκφράζονται µαζί µε άλλους και να συµµετέχουν, ως εκ τούτου, και να µαθαίνουν να διαδραµατίζουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία, τόσο σε επιγραµµικό (online) όσο και σε απογραµµικό (offline) επίπεδο Ι. λαµβάνοντας υπόψη ότι η άσκηση της ιδιότητας του πολίτη καθώς και η απόλαυση των συναφών δικαιωµάτων, όπως η συµµετοχή στην πολιτισµική, κοινωνική και δηµοκρατική ζωή, απαιτεί την πρόσβαση και των ανηλίκων στη χρήση πλουραλιστικών και ασφαλών ψηφιακών εργαλείων, υπηρεσιών και περιεχοµένων ΙΑ. ΙΒ. ΙΓ. Ι. ΙΕ. λαµβάνοντας υπόψη ότι, εκτός από την καταπολέµηση του παράνοµου και ακατάλληλου περιεχοµένου, τα µέτρα πρόληψης και παρέµβασης για την προστασία των ανηλίκων πρέπει να αντιµετωπίζουν και ορισµένες άλλες απειλές, όπως η παρενόχληση, οι διακρίσεις και η απαγόρευση πρόσβασης σε υπηρεσίες, η διαδικτυακή παρακολούθηση, η παραβίαση του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας έκφρασης και πληροφόρησης, η έλλειψη διαφάνειας ως προς τους σκοπούς της συλλογής προσωπικών δεδοµένων λαµβάνοντας υπόψη ότι οι νέες δυνατότητες πληροφόρησης και επικοινωνίας του ψηφιακού κόσµου, όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, η τηλεόραση σε διάφορες πλατφόρµες, τα κινητά τηλέφωνα, τα βιντεοπαιχνίδια, οι ταµπλέτες και οι εφαρµογές (apps), και ο βαθµός διάδοσης των διαφόρων µέσων που συγκλίνουν σε ένα ενιαίο ψηφιακό σύστηµα, όχι µόνο προσφέρουν πληθώρα ευκαιριών και δυνατοτήτων στα παιδιά και τους νέους, αλλά ενέχουν και κινδύνους εύκολης πρόσβασης σε περιεχόµενο παράνοµο, ακατάλληλο και επιβλαβές για την ανάπτυξη των ανηλίκων, καθώς και τη δυνατότητα συλλογής δεδοµένων µε σκοπό τη στοχοποίηση των ανηλίκων ως καταναλωτών, η οποία συνοδεύεται από δυσµενείς και µη µετρήσιµες επιπτώσεις λαµβάνοντας υπόψη ότι στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των οπτικοακουστικών υπηρεσιών στην ενιαία αγορά το βέλτιστο συµφέρον των ανηλίκων και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αποτελούν αγαθά που πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης νοµικής προστασίας λαµβάνοντας υπόψη ότι τα µέτρα των κρατών µελών κατά του παράνοµου διαδικτυακού περιεχοµένου δεν είναι πάντοτε αποτελεσµατικά και προϋποθέτουν αναπόφευκτα διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τα µέτρα πρόληψης επιβλαβούς περιεχοµένου και ότι παρόµοιο παράνοµο επιγραµµικό περιεχόµενο πρέπει να απαλείφεται πάραυτα βάσει των ενδεδειγµένων νόµιµων διαδικασιών λαµβάνοντας υπόψη ότι η παραµονή στο ιαδίκτυο προσωπικών πληροφοριών και δεδοµένων που αναφέρονται σε ανηλίκους µπορεί να οδηγήσει σε παράνοµη επεξεργασία των στοιχείων αυτών, σε εκµετάλλευση των ανηλίκων ή σε προσβολή της αξιοπρέπειάς τους, προκαλώντας ενδεχοµένως τεράστια ζηµία στην ταυτότητά τους, τις διανοητικές τους ικανότητες και στην κοινωνική τους ένταξη, ιδίως επειδή το εν λόγω περιεχόµενο ενδέχεται να περιπέσει στα χέρια κακοπροαίρετων ατόµων ΙΣΤ. λαµβάνοντας υπόψη ότι η ραγδαία αύξηση των µέσων κοινωνικής δικτύωσης ενέχει ορισµένους κινδύνους για την ασφάλεια της ιδιωτικής ζωής, τα στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα και την αξιοπρέπεια των ανηλίκων

5 ΙΖ. ΙΗ. ΙΘ. λαµβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν το 15% των ανήλικων χρηστών µεταξύ 10 και 17 ετών δέχεται προτάσεις σεξουαλικού τύπου και ότι το 34% εξ αυτών έρχεται σε επαφή µε ερωτικό υλικό χωρίς να το έχει αναζητήσει λαµβάνοντας υπόψη ότι οι διάφοροι κώδικες συµπεριφοράς που εφαρµόζουν οι πάροχοι ψηφιακού περιεχοµένου και υπηρεσιών δεν διασφαλίζουν πάντοτε τήρηση της ευρωπαϊκής ή εθνικής νοµοθεσίας, ως προς τη διαφάνεια, την ανεξαρτησία, την εµπιστευτικότητα και τη διαχείριση των προσωπικών δεδοµένων και µπορουν να ενέχουν κινδύνους υπό την έννοια της κατασκευής «προφίλ» για εµπορικούς σκοπούς, άλλων µορφών εκµετάλλευσης, όπως η σεξουαλική κακοποίηση, ή ακόµα και εµπορίας ανθρώπων λαµβάνοντας υπόψη ότι οι διαφηµίσεις που στοχεύουν στα παιδιά θα πρέπει να είναι υπεύθυνες και µετριοπαθείς Κ. λαµβάνοντας υπόψη ότι οι ανήλικοι πρέπει να προστατεύονται από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον ψηφιακό κόσµο ανάλογα µε την ηλικία και το επίπεδο ωριµότητάς τους λαµβάνοντας υπόψη ότι τα κράτη µέλη επισηµαίνουν δυσκολίες στον συντονισµό των πτυχών που αφορούν την καθιέρωση διαφόρων τύπων ταξινόµησης του περιεχοµένου ανάλογα µε την ηλικία του ατόµου και την επικινδυνότητα του περιεχοµένου ΚΑ. λαµβάνοντας υπόψη ότι, αν και αναγνωρίζουµε τους πολλούς κινδύνους µε τους οποίους έρχονται αντιµέτωποι οι ανήλικοι στον ψηφιακό κόσµο, θα πρέπει επίσης να εξακολουθήσουµε να αξιοποιούµε τις πολλές δυνατότητες που συνεπάγεται ο ψηφιακός κόσµος για την ανάπτυξη µιας κοινωνίας βασιζόµενης στη γνώση ΚΒ. λαµβάνοντας υπόψη ότι ο ρόλος των γονέων είναι βασικός στη προστασία των παιδιών τους από τους κινδύνους που απορρέουν από τον ψηφιακό κόσµο Ένα πλαίσιο δικαιωµάτων και διακυβέρνησης 1. επισηµαίνει ότι ξεκίνησε ένα νέο στάδιο στην προστασία των δικαιωµάτων του παιδιού στο πλαίσιο της ΕΕ µε τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας καθώς και του πλέον νοµικά δεσµευτικού Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του οποίου το άρθρο 24 ορίζει ως θεµελιώδες δικαίωµα την προστασία του παιδιού, και προβλέπει ότι σε όλες τις δράσεις που αφορούν τα παιδιά, είτε αναλαµβάνονται από δηµόσιες αρχές είτε από ιδιωτικούς οργανισµούς, πρωταρχική σηµασία πρέπει να δίνεται στο υπέρτατο συµφέρον του παιδιού επαναλαµβάνει την ανάγκη να σεβαστεί πλήρως η ΕΕ τα πρότυπα εκείνων των διεθνών πράξεων των οποίων η ΕΕ αυτή καθαυτή δεν είναι συµβαλλόµενο µέρος, όπως ζήτησε το Ευρωπαϊκό ικαστήριο στην υπόθεση C-540/03, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά Συµβουλίου 2. καλεί επιτακτικά τα κράτη µέλη να µεταφέρουν, µε οµαλό και έγκαιρο τρόπο, στο εθνικό τους δίκαιο και να εφαρµόσουν την οδηγία 2011/92/ΕΕ σχετικά µε την καταπολέµηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκµετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας καλεί τα κράτη µέλη να διασφαλίσουν τη µέγιστη δυνατή εναρµόνιση των προσπαθειών τους στον τοµέα της προστασίας των ανηλίκων στον ψηφιακό κόσµο 3. επαναλαµβάνει την έκκλησή του προς τα κράτη µέλη να υπογράψουν και να επικυρώσουν, εάν ακόµη δεν το έχουν πράξει, τις διεθνείς πράξεις για την προστασία των

6 παιδιών, όπως για παράδειγµα τη Σύµβαση του Συµβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από την εκµετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση, το τρίτο Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη Σύµβαση για τα δικαιώµατα του παιδιού και την Ευρωπαϊκή Σύµβαση για την άσκηση των δικαιωµάτων των παιδιών, και να µεταφέρουν τις εν λόγω πράξεις στο εθνικό τους δίκαιο, µε την απαραίτητη ασφάλεια δικαίου και σαφήνεια, όπως απαιτείται από την έννοµη τάξη της ΕΕ 4. καλεί την Επιτροπή να ενισχύσει τους υφιστάµενους εσωτερικούς µηχανισµούς ώστε να διασφαλισθεί µια συνεκτική και συντονισµένη προσέγγιση για την προστασία των ανηλίκων στον ψηφιακό κόσµο επικροτεί την ευρωπαϊκή στρατηγική της Επιτροπής για ένα ιαδίκτυο καλύτερα προσαρµοσµένο στα παιδιά και καλεί την Επιτροπή να ενισχύσει τους υφιστάµενους εσωτερικούς µηχανισµούς ώστε να διασφαλισθεί µια συνεκτική και συντονισµένη προσέγγιση της ασφάλειας των παιδιών στο ιαδίκτυο 5. επισηµαίνει την ανάγκη ενσωµάτωσης των δικαιωµάτων των παιδιών σε όλους τους τοµείς πολιτικής της ΕΕ, αναλύοντας τις επιπτώσεις των µέτρων στα δικαιώµατα, την ασφάλεια και την σωµατική και πνευµατική ακεραιότητα των παιδιών και υπογραµµίζει ότι η ενσωµάτωση αυτή πρέπει να αφορά επίσης τις προτάσεις της Επιτροπής σχετικά µε τον ψηφιακό κόσµο, όπου τα εν λόγω δικαιώµατα θα είναι διατυπωµένα κατά τρόπο σαφή 6. τονίζει ότι µόνο µέσω ενός συνεκτικού συνόλου νοµικών, τεχνικών και εκπαιδευτικών µέτρων, συµπεριλαµβανοµένων και προληπτικών, µπορούν να αντιµετωπιστούν αποτελεσµατικά οι κίνδυνοι µε τους οποίους τα παιδιά έρχονται αντιµέτωπα στο ιαδίκτυο, και να αυξηθεί η προστασία των παιδιών στο επιγραµµικό περιβάλλον 7. επικροτεί τον νέο οργανισµό για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο µε έδρα στην Europol και καλεί την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι η οµάδα του νέου κέντρου που ασχολείται µε την προστασία του παιδιού διαθέτει επαρκείς πόρους και συνεργάζεται αποτελεσµατικά µε την Interpol 8. επιθυµεί την επέκταση του προγράµµατος Safer Internet, µε επαρκείς πόρους για την εκτέλεση των δραστηριοτήτων του και προστασία του ιδιαίτερου χαρακτήρα του και ζητεί από την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση στο Κοινοβούλιο για τις επιτυχίες και αποτυχίες του, ούτως ώστε να διασφαλισθεί η µέγιστη αποτελεσµατικότητα στο µέλλον 9. καλεί επιτακτικά τα κράτη µέλη και την Επιτροπή να λάβουν κατάλληλα µέτρα, συµπεριλαµβανοµένου και µέσω δράσεων στο ιαδίκτυο, όπως προγράµµατα έρευνας και εκπαίδευσης, ενδεχοµένως σε συνεργασία µε τις σχετικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οικογένειες, σχολεία, οπτικοακουστικές υπηρεσίες, τον ενδιαφερόµενο κλάδο και άλλους ενδιαφεροµένους φορείς, µε στόχο τον περιορισµό του κινδύνου που υφίσταται για τα παιδιά, να πέσουν θύµατα του ιαδικτύου 10. επισηµαίνει τη δηµιουργία, κατόπιν πρωτοβουλίας της Επιτροπής, της συµµαχίας CEO για τη διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών ζητεί, σε αυτό το πλαίσιο, να υπάρχει στενή συνεργασία µε τις ενώσεις και τους οργανισµούς της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τοµέα της προστασίας των ανηλίκων, της προστασίας των δεδοµένων, της εκπαίδευσης, µε τους αντιπροσώπους των γονέων και τους παιδαγωγούς, συµπεριλαµβανοµένου και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και µε τις διάφορες γενικές διευθύνσεις της Επιτροπής που είναι επιφορτισµένες µε την προστασία των καταναλωτών και τη δικαιοσύνη

7 Μέσα και νέα µέσα: πρόσβαση και εκπαίδευση 11. επισηµαίνει ότι το ιαδίκτυο παρέχει στα παιδιά και στους νέους εργαλεία εξαιρετικής σπουδαιότητας, τα οποία µπορούν να χρησιµοποιήσουν για να εκφράσουν ή να υποστηρίξουν τις απόψεις τους, να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και εκµάθηση και να διεκδικήσουν τα δικαιώµατά τους, ενώ, επιπλέον, αποτελεί εξαιρετικό µέσο επικοινωνίας που παρέχει δυνατότητες για άνοιγµα στον κόσµο και συµβάλλει στην εξέλιξη του ατόµου 12. επισηµαίνει, ωστόσο, ότι το επιγραµµικό περιβάλλον και οι πηγές των µέσων κοινωνικής δικτύωσης συνιστούν ουσιαστικούς δυνητικούς κινδύνους ασφαλείας για την ιδιωτική ζωή και την αξιοπρέπεια των παιδιών, που είναι οι πλέον ευάλωτοι χρήστες του 13. υπενθυµίζει ότι το ιαδίκτυο εκθέτει επίσης τα παιδιά σε κινδύνους µέσω φαινοµένων όπως η παιδική πορνογραφία, η ανταλλαγή υλικού σχετικά µε βία, το έγκληµα στον κυβερνοχώρο, οι απειλές, ο εκφοβισµός, η αθέµιτη προσέγγιση παιδιών, η πρόσβαση των παιδιών σε αγαθά και υπηρεσίες που βάσει του νόµου υπόκεινται σε περιορισµούς ή είναι ακατάλληλα για την ηλικία τους ή η απόκτηση των αγαθών και υπηρεσιών αυτών από παιδιά, η έκθεση σε ακατάλληλες για ανήλικους, επιθετικές ή παραπλανητικές διαφηµίσεις, η εξαπάτηση, η κλοπή ταυτότητας, η απάτη και παρόµοιοι κίνδυνοι οικονοµικής φύσης που ενδέχεται να οδηγήσουν σε τραυµατικές εµπειρίες 14. υποστηρίζει, στο πλαίσιο αυτό, τις προσπάθειες των κρατών µελών να προωθήσουν τη συστηµατική εκπαίδευση και κατάρτιση παιδιών, γονέων, εκπαιδευτικών, καθηγητών σχολείου και κοινωνικών λειτουργών, µε στόχο να αποκτήσουν την ικανότητα να κατανοούν τον ψηφιακό κόσµο και να εντοπίζουν εκείνους τους κινδύνους που ενδέχεται να βλάψουν την σωµατική ή πνευµατική ακεραιότητα παιδιών, να περιορίζουν τους κινδύνους που σχετίζονται µε τα ψηφιακά µέσα και να παρέχουν πληροφορίες σχετικά µε σηµεία επικοινωνίας και µε τους τρόπους αντιµετώπισης παιδιών θυµάτων επισηµαίνει ταυτόχρονα ότι τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας από τα ίδια µπορεί να θίγει τα δικαιώµατα άλλων ή ακόµα και να συνιστά εγκληµατική συµπεριφορά 15. αποδίδει ιδιαίτερη σηµασία στην όσο το δυνατόν νωρίτερη έναρξη της διαδικτυακής εκπαίδευσης, διδάσκοντας τα παιδιά και τους νέους να αποφασίζουν συνειδητά και µε κριτικό τρόπο, ποια µονοπάτια θέλουν να διαβούν στο ιαδίκτυο και ποια να αποφεύγουν, καθώς και στη διδασκαλία βασικών αξιών για τη συµβίωση και τη συναναστροφή µεταξύ των ανθρώπων µε άξονες τον σεβασµό και την ανοχή 16. προσδιορίζει το «Media Education» ως το βασικό εργαλείο το οποίο καθιστά δυνατή από τους ανηλίκους την κριτική χρήση των µέσων και των ευκαιριών που προσφέρει ο ψηφιακός κόσµος και καλεί τα κράτη µέλη να το συµπεριλάβουν στο σχολικό πρόγραµµα µαθηµάτων υπενθυµίζει ότι, στο πλαίσιο της σταθερά αυξανόµενης ψηφιακής εµπορίας, η εκπαίδευση των καταναλωτών διαδραµατίζει µε τη σειρά της σηµαντικό ρόλο 17. επαναλαµβάνει τη σηµασία τού ψηφιακού αλφαβητισµού και των ψηφιακών δεξιοτήτων των ανηλίκων και των γονέων τους τονίζει επίσης ότι ο ψηφιακός αλφαβητισµός, οι ψηφιακές δεξιότητες και η ασφαλής χρήση του ιαδικτύου από τους ανηλίκους πρέπει να θεωρηθούν προτεραιότητες στα κράτη µέλη και στο πλαίσιο της κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής όπως και της πολιτικής για τους νέους, καθώς και ως κρίσιµος παράγοντας της στρατηγικής «Ευρώπη 2020»

8 18. ενθαρρύνει τη θέσπιση µόνιµης ψηφιακής κατάρτισης για τους εκπαιδευτές που εργάζονται σε σταθερή βάση µε µαθητές στα σχολεία 19. υπογραµµίζει την ανάγκη µιας εκπαιδευτικής συµµαχίας ανάµεσα στην οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία των πολιτών και τους ενδιαφερόµενους φορείς, συµπεριλαµβανοµένων εκείνων που ασχολούνται µε τα µέσα ενηµέρωσης και τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες, ώστε να διασφαλιστεί µια προορατική δυναµική ισορροπία µεταξύ του ψηφιακού κόσµου και των ανηλίκων προτρέπει την Επιτροπή να στηρίξει τις πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης που προορίζονται για τους γονείς, τους παιδαγωγούς και το διδακτικό προσωπικό µε στόχο την καλύτερη δυνατή στήριξη των ανηλίκων στη χρήση των ψηφιακών εργαλείων και υπηρεσιών 20. ενθαρρύνει την Επιτροπή και τα κράτη µέλη να στηρίξουν την ισότιµη πρόσβαση των ανηλίκων σε πλουραλιστικό, ασφαλές και ποιοτικό ψηφιακό περιεχόµενο στα υφιστάµενα και στα νέα προγράµµατα για τους νέους, την εκπαίδευση, τον πολιτισµό και τις τέχνες 21. καλεί τα κράτη µέλη, τις δηµόσιες αρχές και τους παρόχους πρόσβασης να εντείνουν τις εκστρατείες ενηµέρωσης προκειµένου να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά, τους εφήβους, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ως προς τους µη ελεγχόµενους κινδύνους του ψηφιακού κόσµου 22. αναγνωρίζει τον ρόλο των µέσων ως δηµόσιας υπηρεσίας κατά την προώθηση ενός ασφαλούς και αξιόπιστου διαδικτυακού χώρου για τους ανηλίκους 23. καλεί επιτακτικά την Επιτροπή να συµπεριλάβει στις βασικές προτεραιότητές της την προστασία των παιδιών από επιθετικές ή παραπλανητικές τηλεοπτικές και διαδικτυακές διαφηµίσεις 24. τονίζει ειδικότερα το ρόλο του ιδιωτικού τοµέα και της βιοµηχανίας καθώς και άλλων ενδιαφεροµένων φορέων ως προς την ευθύνη τους σε σχέση µε τα εν λόγω θέµατα, την καθιέρωση του σήµατος «ασφαλές για τα παιδιά» στις ιστοσελίδες και την προώθηση των «κωδίκων διαδικτυακής συµπεριφοράς» για τα παιδιά υπογραµµίζει ότι οιαδήποτε παρόµοια µέτρα πρέπει να είναι πλήρως συµβατά µε το τους κανόνες του κράτους δικαίου και µε την νοµική ασφάλεια, να λαµβάνουν υπόψη τα δικαιώµατα των τελικών χρηστών και να συµβιβάζονται µε τις υφιστάµενες νοµικές και δικαστικές διαδικασίες καθώς και µε την Ευρωπαϊκή Σύµβαση για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και θεµελιωδών ελευθεριών, τον Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη νοµολογία του ικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ε Α καλεί τον κλάδο να σεβαστεί και να εφαρµόσει στο έπακρο τους υφιστάµενους κώδικες δεοντολογίας και παρόµοιες πρωτοβουλίες, όπως η πρωτοβουλία «EU Pledge» και η ιακήρυξη της Βαρκελώνης του Φόρουµ Καταναλωτικών Αγαθών 25. επισηµαίνει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο επιγραµµικό µάρκετινγκ επιβλαβών ουσιών, όπως το αλκοόλ, που ενδέχεται να φτάνουν στους νέους. επισηµαίνει ότι λόγω της φύσης και της εµβέλειας των επιγραµµικών µεθόδων µάρκετινγκ, για παράδειγµα µε τη χρησιµοποίηση κοινωνικών δικτύων, είναι ιδιαίτερα δύσκολη η παρακολούθηση του επιγραµµικού µάρκετινγκ του αλκοόλ για τα επιµέρους κράτη µέλη και τονίζει ότι η ανάληψη δράσης από την Επιτροπή θα προσέφερε προστιθέµενη αξία από την άποψη αυτή

9 26. υπογραµµίζει την αποτελεσµατικότητα της τυπικής, άτυπης, εξωσχολικής εκπαίδευσης και της αλληλοδιδακτικής εκπαίδευσης ως προς τη διάδοση ασφαλών πρακτικών και όσον αφορά πιθανές απειλές (µέσω συγκεκριµένων παραδειγµάτων) µεταξύ ανηλίκων όσον αφορά τη χρήση του ιαδικτύου, των κοινωνικών δικτύων, των βιντεοπαιχνιδιών και της κινητής τηλεφωνίας, και παροτρύνει την προώθηση της καθοδήγησης των µαθητών στον τοµέα αυτό µέσω του «European Schoolnet» τονίζει την ανάγκη ενηµέρωσης και των γονέων σχετικά µε τις ασφαλείς πρακτικές και τις απειλές 27. καλεί την Επιτροπή και τα κράτη µέλη να αναπτύξουν καθεστώτα που θα στοχεύουν στο να εξοπλίσουν τα παιδιά και τους νέους µε επαρκείς δεξιότητες και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση αυτών κατόπιν ενηµέρωσης στο ιαδίκτυο και τα νέα µέσα και, εν προκειµένω, υπογραµµίζει τη σηµασία της ενσωµάτωσης του γραµµατισµού στα ψηφιακά µέσα σε όλα τα επίπεδα της τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης, συµπεριλαµβανοµένης µιας προσέγγισης διά βίου µάθησης από το νωρίτερο δυνατό στάδιο ικαίωµα στην προστασία Καταπολέµηση του παράνοµου περιεχόµενου 28. τονίζει τις προκλήσεις µε τις οποίες βρίσκεται αντιµέτωπο το ποινικό δίκαιο όσον αφορά τη λειτουργία του σε επιγραµµικό περιβάλλον σε σχέση µε τις αρχές της ασφάλειας δικαίου και της νοµιµότητας, το τεκµήριο αθωότητας, τα δικαιώµατα του θύµατος και τα δικαιώµατα του υπόπτου επισηµαίνει, εν προκειµένω, τις προκλήσεις που έχουν προκύψει κατά το παρελθόν όσον αφορά την πρόβλεψη σαφούς ορισµού, όπως στις περιπτώσεις της επιγραµµικής επαφής µε βλέψεις σεξουαλικής κακοποίησης και της παιδικής πορνογραφίας προτιµάται ο όρος «υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών» 29. καλεί, ως εκ τούτου, την Επιτροπή να συλλέξει ακριβή και σαφή δεδοµένα σχετικά µε το έγκληµα της επιγραµµικής επαφής µε βλέψεις σεξουαλικής κακοποίησης, στο πλαίσιο της υποχρέωσής της να συντάσσει έκθεση σχετικά µε τη µεταφορά της οδηγίας 2011/92/ΕΕ, και να προσδιορίσει µε ακρίβεια τις εθνικές διατάξεις που ποινικοποιούν τέτοια συµπεριφορά καλεί τα κράτη µέλη και την Επιτροπή να συλλέξουν δεδοµένα για το εν λόγω έγκληµα που σχετίζονται µε τον αριθµό των ποινικών διώξεων που έχουν ασκηθεί, τον αριθµό των καταδικών και τη σηµαντική εθνική νοµολογία και να προχωρήσουν, εν προκειµένω, σε ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά τις διώξεις και τις ποινές καλεί επίσης την Επιτροπή να βελτιώσει σε σηµαντικό βαθµό την εκπόνηση και τη δηµοσίευση στατιστικών στοιχείων, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η καλύτερη χάραξη και επανεξέταση των πολιτικών 30. αναγνωρίζει, εν προκειµένω, το υψηλό επίπεδο συνεργασίας µεταξύ των αστυνοµικών και δικαστικών αρχών στα κράτη µέλη καθώς και µεταξύ των προαναφερθεισών αρχών και της Ευρωπόλ και της Eurojust όσον αφορά τις εγκληµατικές πράξεις που διαπράττονται κατά των παιδιών µε τη βοήθεια των ψηφιακών µέσων, αναφέροντας για παράδειγµα την επιχείρηση «Icarus» µε στόχο την πάταξη των δικτύων ανταλλαγής αρχείων µε σκοπό την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών στο διαδίκτυο 31. επισηµαίνει, ωστόσο, ότι µπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω βελτίωση όσον αφορά την περαιτέρω εναρµόνιση του ποινικού δικαίου και των ποινικών διαδικασιών των κρατών µελών, συµπεριλαµβανοµένων των δικονοµικών δικαιωµάτων και των δικαιωµάτων προστασίας των δεδοµένων των υπόπτων και του σεβασµού των θεµελιωδών

10 δικαιωµάτων βάσει του Χάρτη της ΕΕ, δεδοµένων των υφιστάµενων εµποδίων στην πλήρη συνεργασία και αµοιβαία εµπιστοσύνη 32. επικροτεί την πρόθεση της Επιτροπής να εξετάσει πιθανά νοµοθετικά µέτρα σε περίπτωση που η αυτορρύθµιση του κλάδου αποτύχει 33. επισηµαίνει, ωστόσο, ότι οι προτάσεις για διατάξεις στο πλαίσιο του ουσιαστικού ποινικού δικαίου της ΕΕ πρέπει να σέβονται στο έπακρο τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας καθώς και τις γενικές αρχές που διέπουν το ποινικό δίκαιο και πρέπει να επιδεικνύουν σαφώς ότι στόχος τους είναι να επιφέρουν προστιθέµενη αξία σε µια κοινή προσέγγιση της ΕΕ για την καταπολέµηση του σοβαρού διασυνοριακού εγκλήµατος, όπως ορίζεται στο ψήφισµα της 22ας Μαΐου 2012 σχετικά µε την προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά το ποινικό δίκαιο καλεί την Επιτροπή και τα κράτη µέλη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση της συνεργασίας µε τρίτες χώρες όσον αφορά την άµεση αποµάκρυνση δικτυακών σελίδων που περιέχουν ή διαδίδουν παράνοµο περιεχόµενο ή συµπεριφορές και φιλοξενούνται στην επικράτειά τους, καθώς και για την καταπολέµηση του εγκλήµατος στον κυβερνοχώρο ενθαρρύνει, εν προκειµένω, τη διεθνή ανταλλαγή εµπειρογνωµοσύνης, βέλτιστων πρακτικών και ιδεών µεταξύ των κυβερνήσεων, των αρχών επιβολής του νόµου, των αστυνοµικών µονάδων που ειδικεύονται στο έγκληµα στον κυβερνοχώρο, των ανοιχτών τηλεφωνικών γραµµών, των οργανώσεων για την προστασία του παιδιού και του κλάδου του ιαδικτύου 35. ζητεί, για τον λόγο αυτόν, την πλήρη έγκριση όλων των µέτρων που αναφέρονται στον χάρτη πορείας του Συµβουλίου του 2009 για την ενίσχυση των δικονοµικών δικαιωµάτων των υπόπτων και των κατηγορουµένων σε ποινικές διαδικασίες, καθώς και µια κοινή προσέγγιση σχετικά µε το παραδεκτό και την αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων, προκειµένου να αρθούν τα εµπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των αποδεικτικών στοιχείων που συλλέγονται σε άλλο κράτος µέλος 36. στηρίζει τη θέσπιση και την ενίσχυση της λειτουργίας συστηµάτων ανοικτής τηλεφωνικής γραµµής για καταγγελίες σχετικά µε εγκλήµατα και παράνοµο περιεχόµενο και συµπεριφορά, λαµβάνοντας υπόψη µεταξύ άλλων και τις εµπειρίες µε την «ευρωπαϊκή ανοιχτή τηλεφωνική γραµµή για αγνοούµενα παιδιά», τα εθνικά συστήµατα έγκαιρης προειδοποίησης και το ευρωπαϊκό αυτοµατοποιηµένο σύστηµα Child Alert επισηµαίνει, ωστόσο, ότι για οποιαδήποτε άµεση εγκληµατική πράξη που βασίζεται σε καταγγελία πρέπει να επιδιώκεται ισορροπία µεταξύ, αφενός, των δικαιωµάτων των πιθανών θυµάτων και των θετικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τα άρθρα 2 και 8 της ΕΣ Α του κράτους µέλους να αντιδρά, όπως ήδη τονίζεται στη νοµολογία της ΕΣ Α και, αφετέρου, των δικαιωµάτων του υπόπτου καλεί, εν προκειµένω, τα κράτη µέλη και την Επιτροπή να προβούν σε ανταλλαγή ορθών πρακτικών όσον αφορά την έρευνα και τη δίωξη εγκληµατικών πράξεων κατά των παιδιών σε ψηφιακό περιβάλλον υπενθυµίζει ότι το άρθρο 8 της πρότασης της Επιτροπής σχετικά µε γενικό Κανονισµό για την Προστασία εδοµένων (COM(2012)0011) περιέχει ειδικές ασφαλιστικές δικλείδες όσον αφορά την επεξεργασία δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών, όπως η υποχρεωτική συγκατάθεση των γονέων για την επεξεργασία δεδοµένων παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ετών 1 Κείµενα που εγκρίθηκαν, P7_TA(2012)0208.

11 37. διαπιστώνει ότι η διαδικασία «κοινοποίησης και απόσυρσης περιεχοµένου» εξακολουθεί να λειτουργεί µε βραδείς ρυθµούς σε ορισµένα κράτη µέλη, επικροτεί την πρωτοβουλία της Επιτροπής να δηµοσιεύσει µια σχετική αξιολόγηση των επιπτώσεων και συνιστά την αύξηση της αποδοτικότητας της εν λόγω διαδικασίας, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξή της στα κράτη µέλη υπό την έννοια της βέλτιστης πρακτικής 38. καλεί την Επιτροπή και τα κράτη µέλη να αξιολογήσουν την αποτελεσµατικότητα της συνεργασίας µεταξύ των αστυνοµικών δυνάµεων µε στόχο την προστασία των ανηλίκων από επιγραµµικές εγκληµατικές πράξεις, των ανοιχτών τηλεφωνικών γραµµών και των συµφωνιών που υφίστανται µε τους παρόχους υπηρεσιών ιαδικτύου ζητεί την ανάπτυξη συνεργιών µε άλλες σχετικές υπηρεσίες, συµπεριλαµβανοµένων των αστυνοµικών υπηρεσιών και της δικαιοσύνης ανηλίκων, µε στόχο την προστασία των ανηλίκων από επιγραµµικές εγκληµατικές πράξεις, ιδίως µέσω του συντονισµού και της ενοποίησης των ανοιχτών τηλεφωνικών γραµµών και των σηµείων επικοινωνίας 39. παροτρύνει τα κράτη µέλη να διατηρήσουν τις εθνικές ανοιχτές τηλεφωνικές γραµµές και άλλα σηµεία επικοινωνίας, όπως τα «ηλεκτρονικά κουµπιά ασφαλείας» (Safety Buttons), που συνάδουν µε τα πρότυπα της INHOPE, να βελτιώσουν τη µεταξύ τους δικτύωση και να αναλύουν προσεκτικά τα αποτελέσµατα 40. υπογραµµίζει ότι είναι σηµαντική η γενίκευση αξιόπιστων µέσων, όπως οι σελίδες προειδοποίησης και τα ηχητικά και οπτικά σήµατα, ούτως ώστε να περιοριστεί η άµεση πρόσβαση των ανηλίκων σε επιβλαβές περιεχόµενο 41. ζητεί από την Επιτροπή και τα κράτη µέλη να βελτιώσουν την ενηµέρωση σχετικά µε τις ανοιχτές τηλεφωνικές γραµµές και άλλα σηµεία επικοινωνίας, όπως τα «ηλεκτρονικά κουµπιά ασφαλείας» (Safety Buttons) για τους ανηλίκους και τις οικογένειές τους, καθιστώντας έτσι ευκολότερη την αναφορά παράνοµου περιεχοµένου, και καλεί τα κράτη µέλη να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά µε την ύπαρξη ανοιχτών τηλεφωνικών γραµµών ως σηµείων επικοινωνίας για την αναφορά εικόνων παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης 42. υποστηρίζει τις προσπάθειες των παρόχων ψηφιακού περιεχοµένου και ψηφιακών υπηρεσιών που στοχεύουν στην εφαρµογή κωδίκων συµπεριφοράς οι οποίοι είναι σύµφωνοι προς τους ισχύοντες κανονισµούς, για τον εντοπισµό, την πρόληψη και την απόσυρση παράνοµου περιεχοµένου βάσει των αποφάσεων των δικαστικών αρχών ενθαρρύνει την Επιτροπή και τα κράτη µέλη να προβούν σε αξιολογήσεις στον εν λόγω τοµέα 43. καλεί την Επιτροπή και τα κράτη µέλη να αναλάβουν µία νέα εκστρατεία που θα απευθύνεται στους γονείς, θα τους βοηθά να κατανοούν το ψηφιακό υλικό που διαχειρίζονται τα παιδιά τους και, κυρίως, τους τρόπους µε τους οποίους θα προστατέψουν τα παιδιά τους από παράνοµο, ακατάλληλο ή επικίνδυνο ψηφιακό υλικό 44. εκφράζει τη λύπη του για τη µη τήρηση της συµφωνίας που υπεγράφη στις 9 Φεβρουαρίου 2009 µεταξύ της Επιτροπής και 17 κοινωνικών δικτύων στο ιαδίκτυο, στα οποία συµπεριλαµβάνονται το Facebook και το Myspace, για την προώθηση της προστασίας και της ασφάλειας των ανηλίκων στο ιαδίκτυο

12 45. επισηµαίνει ότι η εγκληµατικότητα στο ιαδίκτυο έχει συχνά διασυνοριακό χαρακτήρα και ότι, ως εκ τούτου, ένα σηµαντικό στοιχείο της αντιµετώπισής της πρέπει να είναι η διεθνής συνεργασία µεταξύ των υφιστάµενων υπηρεσιών επιβολής του νόµου 46. καλεί επιτακτικά τα κράτη µέλη και την Επιτροπή να υποστηρίξουν και να ξεκινήσουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης µε στόχο τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτές, ούτως ώστε να παράσχουν τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την προστασία έναντι της εγκληµατικότητας στον κυβερνοχώρο, καθώς και να τους ενθαρρύνουν να αναφέρουν ύποπτους ιστοτόπους και διαδικτυακή συµπεριφορά 47. καλεί τα κράτη µέλη να εφαρµόσουν µε δέοντα τρόπο τους εθνικούς και διεθνείς διαδικαστικούς κανόνες για το κλείσιµο ιστοτόπων που φιλοξενούν περιεχόµενο που συνεπάγεται εκµετάλλευση, απειλές, κακοποίηση, εισάγει διακρίσεις ή άλλο κακόβουλο περιεχόµενο Αντιµετώπιση του επιβλαβούς περιεχοµένου 48. καλεί την Επιτροπή να ερευνήσει πόσο αποτελεσµατικά λειτουργούν στα κράτη µέλη τα διάφορα συστήµατα της προαιρετικής ταξινόµησης ακατάλληλου για τους νέους περιεχοµένου και ενθαρρύνει την Επιτροπή, τα κράτη µέλη και τον διαδικτυακό κλάδο να ενισχύσουν τη συνεργασία για την ανάπτυξη στρατηγικών και προτύπων που θα µυήσουν τους ανηλίκους στην υπεύθυνη συµπεριφορά στο ιαδίκτυο µε στόχο την ευαισθητοποίηση και την προστασία τους από την online και την offline έκθεσή τους σε περιεχόµενο ακατάλληλο για την ηλικία τους συµπεριλαµβανοµένης της βίας, των διαφηµίσεων που ενθαρρύνουν τις υπερβολικές δαπάνες και της αγοράς εικονικών αγαθών ή πίστωσης µε τα κινητά τους τηλέφωνα 49. επικροτεί τις τεχνικές καινοτοµίες που προσφέρονται από εταιρείες υπό τη µορφή ειδικών επιγραµµικών λύσεων που επιτρέπουν τη ασφαλή χρήση του ιαδικτύου από τα παιδιά 50. καλεί τις ενώσεις παρόχων οπτικοακουστικών και ψηφιακών υπηρεσιών, σε συνεργασία µε άλλες ενώσεις του κλάδου, να ενσωµατώσουν στα καταστατικά τους την προστασία των ανηλίκων και να υποδεικνύουν την κατάλληλη ηλικιακή οµάδα 51. παροτρύνει τα κράτη µέλη να συνεχίσουν τον διάλογο για την εναρµόνιση των κατηγοριών ψηφιακού περιεχοµένου για ανηλίκους, σε συνεργασία µε τους φορείς εκµετάλλευσης και τις ενώσεις του εν λόγω τοµέα και µε τρίτες χώρες 52. ενθαρρύνει την Επιτροπή και τα κράτη µέλη να ταξινοµούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια µε ευκρινείς χαρακτήρες βάσει των ηλικιών στις οποίες απευθύνονται και, κυρίως, βάσει του περιεχοµένου τους 53. καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει το «European Framework for safer mobile Use» (ευρωπαϊκό πλαίσιο για ασφαλέστερη χρήση κινητών), αξιοποιώντας τις επιλογές που διευκολύνουν την άσκηση γονικού ελέγχου 54. τονίζει το θετικό έργο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και ενθαρρύνει τις εν λόγω οργανώσεις να συνεργάζονται και να εργάζονται από κοινού σε διασυνοριακό επίπεδο, καθώς και να συνεργάζονται µε τους φορείς επιβολής του νόµου, την κυβέρνηση, τους παρόχους υπηρεσιών ιαδικτύου και το κοινό

13 Προστασία της ιδιωτικής ζωής 55. επαναλαµβάνει τη σπουδαιότητα της προστασίας των δεδοµένων για τα παιδιά, λαµβανοµένης ειδικότερα υπόψη της ταχείας ανάπτυξης των µέσων κοινωνικής δικτύωσης και των διαδικτυακών χώρων συνοµιλιών και δεδοµένης της αυξανόµενης ροής και πρόσβασης στα προσωπικά δεδοµένα µέσω ψηφιακών µέσων 56. επικροτεί τον νέο προτεινόµενο Κανονισµό για την προστασία δεδοµένων (COM(2012)0011) και τις ειδικές διατάξεις του για τη συγκατάθεση του παιδιού και το δικαίωµα να λησµονηθεί, το οποίο απαγορεύει την επιγραµµική διατήρηση πληροφοριών που αφορούν προσωπικά δεδοµένα ανηλίκων και ενδέχεται να ενέχουν κίνδυνο για την προσωπική και επαγγελµατική τους ζωή, υπενθυµίζοντας ότι η παραµονή στο ιαδίκτυο δεδοµένων που αναφέρονται σε παιδιά µπορεί να οδηγήσει σε κατάχρηση των στοιχείων αυτών εις βάρος της αξιοπρέπειας των παιδιών και της κοινωνικής τους ένταξης 57. επισηµαίνει ότι οι εν λόγω διατάξεις πρέπει να αποσαφηνιστούν και να αναπτυχθούν κατά τρόπο που να διασφαλίζει ότι καθίστανται σαφείς και πλήρως λειτουργικές από τη στιγµή που θα εγκριθεί η νέα νοµοθεσία και ότι δεν υπονοµεύουν τη διαδικτυακή ελευθερία 58. επικροτεί επίσης την πρόθεση κατάρτισης ηλεκτρονικού συστήµατος πιστοποίησης ηλικίας 59. είναι πεπεισµένο ότι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ιστοσελίδων οφείλουν να υποδεικνύουν κατά τρόπο σαφή και εµφανή την πολιτική που εφαρµόζουν ως προς την προστασία των δεδοµένων και ότι πρέπει να προβλέπουν σύστηµα υποχρεωτικής συγκατάθεσης των γονέων για την επεξεργασία δεδοµένων παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ζητεί να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την εξ ορισµού όσο το δυνατόν µεγαλύτερη ενίσχυση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, προκειµένου να αποφευχθεί η δευτερογενής θυµατοποίηση των παιδιών 60. υπογραµµίζει ότι είναι σηµαντικό να ευαισθητοποιηθούν οι χρήστες όσον αφορά την επεξεργασία των προσωπικών δεδοµένων τους καθώς και των δεδοµένων τρίτων συνδεδεµένων ατόµων από τους παρόχους υπηρεσιών ή τα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και για τα διαθέσιµα µέσα προσφυγής σε περίπτωση χρήσης των δεδοµένων τους πέραν του νόµιµου σκοπού βάσει του οποίου συλλέχθηκαν από τους παρόχους και τους εταίρους τους, µε τρόπο προσαρµοσµένο στο προφίλ των χρηστών καθώς και σε κατάλληλη γλώσσα, µε ιδιαίτερη έµφαση στους ανήλικους χρήστες θεωρεί ότι οι πάροχοι έχουν ιδιαίτερη ευθύνη όσον αφορά το εν λόγω ζήτηµα, και ζητεί να ενηµερώνουν τους χρήστες για τη πολιτική που ακολουθούν για τις δηµοσιεύσεις τους κατά τρόπο σαφή και κατανοητό 61. ευελπιστεί όλως ιδιαιτέρως ότι θα προωθηθούν σε κάθε ψηφιακό τοµέα οι τεχνολογικές επιλογές οι οποίες, εφόσον επιλεγούν, µπορούν να περιορίζουν την πλοήγηση των ανηλίκων εντός ορισµένων ορίων και µε πρόσβαση υπό όρους, παρέχοντας έτσι ένα αποτελεσµατικό εργαλείο γονικού ελέγχου διαπιστώνει, ωστόσο, ότι αυτά τα µέτρα δεν µπορούν να υποκαταστήσουν την εµπεριστατωµένη διαδικτυακή αγωγή των ανηλίκων 62. υπογραµµίζει ότι είναι σηµαντικό τα παιδιά και οι έφηβοι να ενηµερώνονται πολύ νωρίς για το δικαίωµά τους στην ιδιωτική ζωή όσον αφορά το ιαδίκτυο καθώς και να µάθουν

14 να αναγνωρίζουν τις µεθόδους, οι οποίες συχνά είναι ανεπαίσθητα αντιληπτές, που χρησιµοποιούνται µε σκοπό την άντληση πληροφοριών εκ µέρους τους ικαίωµα απάντησης στα ψηφιακά µέσα 63. καλεί τα κράτη µέλη να αναπτύξουν και να εναρµονίσουν συστήµατα σχετικά µε το δικαίωµα απάντησης στα ψηφιακά µέσα, βελτιώνοντας έτσι και την αποτελεσµατικότητά τους ικαίωµα στην ψηφιακή ιδιότητα του πολίτη 64. τονίζει ότι η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί σηµαντικό εργαλείο εκπαίδευσης ως προς τον ρόλο του πολίτη, καθώς διευκολύνει τη συµµετοχή αρκετών πολιτών που ζουν εκτός των πόλεων, και ιδίως των νέων, καθιστώντας δυνατή την πλήρη αξιοποίηση της ελευθερίας έκφρασης και επικοινωνίας στο ιαδίκτυο 65. καλεί τα κράτη µέλη να αντιµετωπίζουν τις ψηφιακές πλατφόρµες ως εργαλεία δηµοκρατικής συµµετοχής για κάθε παιδί µε ιδιαίτερη έµφαση στα πλέον ευάλωτα 66. υπογραµµίζει τη δυνατότητα που παρέχουν τα νέα µέσα για προώθηση, στις ψηφιακές υπηρεσίες και στο ψηφιακό περιεχόµενο, της κατανόησης και του διαλόγου µεταξύ γενεών, φύλων, διαφόρων πολιτιστικών και εθνοτικών οµάδων 67. υπενθυµίζει ότι όσον αφορά το ιαδίκτυο, η ενηµέρωση και η ιδιότητα του ενεργού πολίτη είναι έννοιες στενά συνδεδεµένες και ότι αυτό που σήµερα συνιστά απειλή για τη δραστηριοποίηση των νέων ως πολιτών είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος για ενηµέρωση o o ο 68. αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισµα στο Συµβούλιο, την Επιτροπή και τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών µελών.

B8-0226/2015 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. σύµφωνα µε το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισµού

B8-0226/2015 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. σύµφωνα µε το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισµού ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Έγγραφο συνόδου 4.3.2015 B8-0226/2015 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία δήλωσης της Επιτροπής σύµφωνα µε το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισµού σχετικά µε την καταπολέµηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 2008/2173(INI) 20.11.2008 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την προστασία των καταναλωτών, ιδίως των ανηλίκων, όσον αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Μία υπηρεσία του ΠΣΔ ως εργαλείο Δια Βίου Μάθησης

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Μία υπηρεσία του ΠΣΔ ως εργαλείο Δια Βίου Μάθησης Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Μία υπηρεσία του ΠΣΔ ως εργαλείο Δια Βίου Μάθησης http://internet-safety.sch.gr http://internet-safety.sch.gr Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), εθνικό δίκτυο του ΥΠοΠαιΘ, εντείνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 2008/0047(COD) 30.6.2008 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων προς

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΗ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ

ΘΕΣΗ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 13.6.2017 2017/2068(INI) ΘΕΣΗ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/2322(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/2322(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 27.2.2013 2012/2322(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τα τυχερά παιχνίδια σε απευθείας σύνδεση στην εσωτερική αγορά

Διαβάστε περισσότερα

B8-0227/2015 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. σύµφωνα µε το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισµού

B8-0227/2015 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. σύµφωνα µε το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισµού ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Έγγραφο συνόδου 4.3.2015 B8-0227/2015 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία δήλωσης της Επιτροπής σύµφωνα µε το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισµού σχετικά µε την καταπολέµηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ 2012/...(INI) 2.4.2012. σχετικά με την προστασία των ανηλίκων στον ψηφιακό κόσμο (2012/...(INI)) Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ 2012/...(INI) 2.4.2012. σχετικά με την προστασία των ανηλίκων στον ψηφιακό κόσμο (2012/...(INI)) Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας 2012/...(INI) 2.4.2012 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την προστασία των ανηλίκων στον ψηφιακό κόσμο (2012/...(INI)) Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας 2008/2173(INI) 11.11.2008 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-19 Ivo Belet (PE414.337v01-00) H προστασία των καταναλωτών, ιδιαίτερα των ανηλίκων, όσον αφορά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2186(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2186(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 20.11.2013 2013/2186(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την έκθεση 2013 για την ιθαγένεια της ΕΕ. Πολίτες της ΕΕ: Τα δικαιώματά σας, το μέλλον σας (2013/2186(INI))

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 5.12.2008 2008/2173(INI) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-28 (PE415.189v01-00) σχετικά με την προστασία των καταναλωτών,

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων

Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων P6_TA(2006)0108 Νοµικά επαγγέλµατα Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο

Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ P8_TA(2015)0070 Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 11ης Μαρτίου 2015 σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2008(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2008(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων 2016/2008(INI) 05.10.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την ηλεκτρονική δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση: δυναμικό και προκλήσεις (2016/2008(INI))

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-1803/2016

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-1803/2016 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-1134/2016 19.10.2016 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-1803/2016 σύμφωνα με το άρθρο 128 παράγραφος 5 του

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) 12980/17 CULT 114 DIGIT 204 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 22ας Μαΐου 2012 σχετικά µε την προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά το ποινικό δίκαιο (2010/2310(INI))

Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 22ας Μαΐου 2012 σχετικά µε την προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά το ποινικό δίκαιο (2010/2310(INI)) P7_TA(2012)0208 Προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά το ποινικό δίκαιο Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 22ας Μαΐου 2012 σχετικά µε την προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά το ποινικό δίκαιο (2010/2310(INI)) Το

Διαβάστε περισσότερα

10025/16 ΘΚ/μκ 1 DG D 2B

10025/16 ΘΚ/μκ 1 DG D 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Ιουνίου 2016 (OR. en) 10025/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Με ημερομηνία: 9 Ιουνίου 2016 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/2275(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/2275(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 11.9.2012 2011/2275(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την 28η ετήσια έκθεση για τον έλεγχο της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ (2010) (2011/2275(INI))

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2006(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2006(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 2014/2006(INI) 20.1.2014 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την αξιολόγηση της δικαιοσύνης στον τομέα της ποινικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Επιτροπή Ελευθεριών και ικαιωµάτων των Πολιτών, ικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 12 Ιουλίου 2001 ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Ελευθεριών και ικαιωµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2064(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2064(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας 20.6.2013 2013/2064(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τον εθελοντισμό και την εθελοντική δραστηριότητα στην Ευρώπη (2013/2064(ΙΝΙ) Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 Έγγραφο συνεδρίασης 2004 22 Ιουνίου 2001 B5-xxxx/2001 ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ σύµφωνα µε το άρθρο 107 του Κανονισµού της κ. Charlotte Cederschiöld εξ ονόµατος της Επιτροπής Ελευθεριών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 11.11.2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (95/2013) Θέμα: Αιτιολογημένη γνώμη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας για την πρόταση κανονισμού του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2041(INI) της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2041(INI) της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού 2015/2041(INI) 24.9.2015 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού προς την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2332360-14/07/2014 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ - Βρυξέλλες 1.2.2010 Έγγραφο καθοδήγησης 1 Η σχέση µεταξύ της οδηγίας 98/34/ΕΚ και του κανονισµού αµοιβαίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2225(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2225(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 19.10.2016 2016/2225(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τις επιπτώσεις των μαζικών δεδομένων στα θεμελιώδη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2110(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2110(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 11.4.2016 2015/2110(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη συνέχεια που

Διαβάστε περισσότερα

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων των ανηλίκων στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων των ανηλίκων στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων Η προστασία των προσωπικών δεδομένων των ανηλίκων στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Διευθύντρια Διιδρυματικού Μεταπτυχιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2117(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2117(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 2.10.2013 2013/2117(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τον πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης η αστική και διοικητική δικαιοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

15312/16 ΙΑ/ακι 1 DGD 1B

15312/16 ΙΑ/ακι 1 DGD 1B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Δεκεμβρίου 2016 (OR. en) 15312/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 9 Δεκεμβρίου 2016 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. προς την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. προς την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 7.11.2016 2016/0151(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

6. Την πολυπλοκότητα της ταυτόχρονης προστασίας αντικρουόµενων θεµελιωδών ανθρώπινων δικαιωµάτων όπως η προστασία των ανηλίκων, η προστασία των προσωπ

6. Την πολυπλοκότητα της ταυτόχρονης προστασίας αντικρουόµενων θεµελιωδών ανθρώπινων δικαιωµάτων όπως η προστασία των ανηλίκων, η προστασία των προσωπ Κώδικας εοντολογίας για τις υπηρεσίες προστιθέµενης αξίας µέσω κινητών τηλεφώνων και την προστασία των ανήλικων χρηστών Ο παρόν Κώδικας θεσπίζεται µεταξύ των Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών Κινητής Τηλεφωνίας

Διαβάστε περισσότερα

B8-0350/2014/αναθ.1 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία των ερωτήσεων για προφορική απάντηση B8-0044/2014 και B8-0045/2014

B8-0350/2014/αναθ.1 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία των ερωτήσεων για προφορική απάντηση B8-0044/2014 και B8-0045/2014 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Έγγραφο συνόδου 10.12.2014 B8-0350/2014/αναθ.1 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία των ερωτήσεων για προφορική απάντηση B8-0044/2014 και B8-0045/2014 σύµφωνα µε το άρθρο 128,

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 2013/2061(INI) 5.9.2013 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με το σχέδιο δράσης για την ηλ-υγεία 2012-2020: καινοτομική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧEΔΙΟ EΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2119(INI)

ΣΧEΔΙΟ EΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2119(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 5.12.2013 2013/2119(INI) ΣΧEΔΙΟ EΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την 29η ετήσια έκθεση για τον έλεγχο της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ (2011) (2013/2119 (INI))

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων

Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 17.10.2016 2016/2204(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τις γυναίκες και

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL B8-0350/1. Τροπολογία

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL B8-0350/1. Τροπολογία 15.12.2014 B8-0350/1 1 Marie-Christine Vergiat, Cornelia Ernst, Κώστας Χρυσόγονος, Marina Albiol Guzmán, Patrick Le Hyaric Αιτιολογική σκέψη Γ α (νέα) Γα. εκτιµώντας ότι οι πολιτικές ασφάλειας δεν πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 ««««««««««««Έγγραφο συνόδου 2009 15.2.2005 B6-.../2005 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία των ερωτήσεων για προφορική απάντηση B6-.../05 και B6-.../05 σύμφωνα με το άρθρο 108, παράγραφος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/2263(INI) σχετικά με την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην ΕΕ (2012/2263 (INI))

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/2263(INI) σχετικά με την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην ΕΕ (2012/2263 (INI)) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 10.04.2013 2012/2263(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην ΕΕ (2012/2263

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2151(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2151(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 2014/2151(INI) 5.2.2015 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την επιδίωξη ανανεωμένης συναίνεσης όσον αφορά την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για την αξιολόγηση του αντικτύπου

Κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για την αξιολόγηση του αντικτύπου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ P8_TA(2014)0069 Κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για την αξιολόγηση του αντικτύπου Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2014

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 16.1.2015 2013/0255(APP) ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου που

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 204-209 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ P8_TA(208)049 Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ - Ανάκτηση χρημάτων και περιουσιακών στοιχείων από τρίτες χώρες σε περίπτωση απάτης Ψήφισμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων 26.4.2012 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (0047/2012) Θέµα: Αιτιολογηµένη γνώµη του Γερµανικού Οµοσπονδιακού Συµβουλίου (Bundesrat) σχετικά µε την πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

σχετικά µε το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (2011/2181(INI))

σχετικά µε το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (2011/2181(INI)) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων 27.10.2011 2011/2181(INI) ΣΧΕ ΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά µε το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (2011/2181(INI)) Επιτροπή Νοµικών

Διαβάστε περισσότερα

Ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώµατα

Ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώµατα P7_TA(2012)0250 Ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώµατα Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Συµβούλιο της 13ης Ιουνίου 2012 σχετικά µε τον ειδικό εντεταλµένο της ΕΕ για τα ανθρώπινα

Διαβάστε περισσότερα

Απαγόρευση, πρόληψη, ανίχνευση και αντιµετώπιση της διαφθοράς, που διευκολύνει δραστηριότητες που διεξάγονται κατά παράβαση της Σύµβασης

Απαγόρευση, πρόληψη, ανίχνευση και αντιµετώπιση της διαφθοράς, που διευκολύνει δραστηριότητες που διεξάγονται κατά παράβαση της Σύµβασης Ψήφισµα Συνδιάσκεψης 17.6 Συνδ. 17.6 Απαγόρευση, πρόληψη, ανίχνευση και αντιµετώπιση της διαφθοράς, που διευκολύνει δραστηριότητες που διεξάγονται κατά παράβαση της Σύµβασης ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ότι η διαφθορά

Διαβάστε περισσότερα

9580/16 1 EL. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2016 (OR. en) 9580/16 COMPET 336 RECH 213

9580/16 1 EL. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2016 (OR. en) 9580/16 COMPET 336 RECH 213 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2016 (OR. en) 9580/16 COMPET 336 RECH 213 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ.

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2018 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2018 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2018 (OR. en) 8301/18 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (1ο Τμήμα) Συμβούλιο αριθ. προηγ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 2008/2173(INI) 26.1.2009 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-14 Σχέδιο έκθεσης Toine Manders (PE416.256v01-00) σχετικά με την προστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς: την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (1ο τμήμα)

Διαβάστε περισσότερα

Άρης Π. Λούβρης http://internet-safety.sch.gr

Άρης Π. Λούβρης http://internet-safety.sch.gr Αξιοποίηση του ιστοχώρου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» από την εκπαιδευτική κοινότητα με στόχο τους γονείς και τα παιδιά Άρης Π. Λούβρης http://internet-safety.sch.gr Η Ασφάλεια στη χώρα του Διαδικτύου όλοι

Διαβάστε περισσότερα

10139/17 ΜΑΠ/μκ 1 DG D 2B

10139/17 ΜΑΠ/μκ 1 DG D 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Ιουνίου 2017 (OR. en) 10139/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Με ημερομηνία: 8 Ιουνίου 2017 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ. EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL 2012/2092(BUD) Σχέδιο γνωµοδότησης Morten Løkkegaard (PE v01-00)

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ. EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL 2012/2092(BUD) Σχέδιο γνωµοδότησης Morten Løkkegaard (PE v01-00) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτισµού και Παιδείας 18.7.2012 2012/2092(BUD) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-26 Morten Løkkegaard (PE491.270v01-00) Γενικός προϋπολογισµός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονοµικό

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2012 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2012

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2012 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2012 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 15.5.2012 B7-0000/2012 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2012 σύμφωνα με το άρθρο 115, παράγραφος 5, του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Ενιαίο νοµοθετικό κείµενο 6 Ιουλίου 2000 2000/0022(COD) PE1 ***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ που καθορίσθηκε σε πρώτη ανάγνωση στις 6 Ιουλίου 2000 εν όψει της έγκρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 24.3.2017 2016/0062(NLE) ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Eurojust υπέβαλε την ετήσια έκθεση για το 2016 (έγγρ. 7971/17) στις 31 Μαρτίου 2017.

Η Eurojust υπέβαλε την ετήσια έκθεση για το 2016 (έγγρ. 7971/17) στις 31 Μαρτίου 2017. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2017 (OR. en) 9602/17 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «Ι/A» Αποστολέας: Αποδέκτης: αριθ. προηγ. εγγρ.: 9451/1/17 REV 1 Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου COPEN

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0024/1. Τροπολογία. Eleonora Evi, Rosa D Amato, Rolandas Paksas εξ ονόματος της Ομάδας EFDD

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0024/1. Τροπολογία. Eleonora Evi, Rosa D Amato, Rolandas Paksas εξ ονόματος της Ομάδας EFDD 6.2.2019 A8-0024/1 1 Αιτιολογική σκέψη B Β. λαμβάνοντας υπόψη ότι το δικαίωμα αναφοράς ενισχύει την ανταποκρισιμότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έναντι των πολιτών και των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

III ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

III ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ C 374/2 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 4.12.2012 III (Προπαρασκευαστικές πράξεις) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 6ης Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 18 Μαΐου 2004 (19.05) (OR. en) 9600/04 LIMITE EDUC 118 SOC 253

PUBLIC ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 18 Μαΐου 2004 (19.05) (OR. en) 9600/04 LIMITE EDUC 118 SOC 253 Conseil UE ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 18 Μαΐου 2004 (19.05) (OR. en) 9600/04 LIMITE PUBLIC EDUC 118 SOC 253 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Γενικής Γραµµατείας του Συµβουλίου προς : το Συµβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

15412/16 ΔΙ/ακι 1 DGD 1C

15412/16 ΔΙ/ακι 1 DGD 1C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 12 Δεκεμβρίου 2016 (OR. en) 15412/16 ENFOPOL 484 ENV 791 ENFOCUSTOM 235 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

1. Η Ομάδα «Δημόσια υγεία» συζήτησε και συμφώνησε το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

1. Η Ομάδα «Δημόσια υγεία» συζήτησε και συμφώνησε το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Δεκεμβρίου 2015 (OR. en) 14391/1/15 REV 1 SAN 389 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Συμβούλιο Σύνοδος του Συμβουλίου "Απασχόληση,

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής. σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής. σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-0154/2019 6.3.2019 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

14288/16 ΕΜ/μκρ/ΔΛ 1 DGD 1C

14288/16 ΕΜ/μκρ/ΔΛ 1 DGD 1C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 15 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) 14288/16 JAI 931 ENFOCUSTOM 183 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Προεδρία Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.: 12164/3/16 REV3 Θέμα: Σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

A8-0245/166. Axel Voss Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά COM(2016)0593 C8-0383/ /0280(COD)

A8-0245/166. Axel Voss Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά COM(2016)0593 C8-0383/ /0280(COD) 5.9.2018 A8-0245/166 Τροπολογία 166 Jean-Marie Cavada εξ ονόματος της Ομάδας ALDE Έκθεση Axel Voss Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά COM(2016)0593 C8-0383/2016 2016/0280(COD)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2174(INI) για την ασφάλιση έναντι φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών (2013/2174(INI))

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2174(INI) για την ασφάλιση έναντι φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών (2013/2174(INI)) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 25.9.2013 2013/2174(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ για την ασφάλιση έναντι φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών (2013/2174(INI)) Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2010/2076(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2010/2076(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 18.6.2010 2010/2076(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την 26 η ετήσια έκθεση για τον έλεγχο της εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου (2008) (2010/2076(INI))

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας 2007/2253(INI) 7.3.2008 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τη συγκέντρωση και τον πλουραλισμό στα μέσα ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2007/2253(INI))

Διαβάστε περισσότερα

P7_TA-PROV(2010)0051 Πίνακας αποτελεσμάτων εσωτερικής αγοράς

P7_TA-PROV(2010)0051 Πίνακας αποτελεσμάτων εσωτερικής αγοράς P7_TA-PROV(2010)0051 Πίνακας αποτελεσμάτων εσωτερικής αγοράς Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Μαρτίου 2010 σχετικά με τον πίνακα αποτελεσμάτων της εσωτερικής αγοράς (2009/2141(INI)) Το Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΗ της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΓΝΩΜΗ της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας ΓΝΩΜΗ της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Νομικών Θεμάτων

Επιτροπή Νομικών Θεμάτων ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 30.1.2013 2012/2101(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τη βελτίωση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη: ευεργέτημα πενίας σε διασυνοριακές διαφορές επί αστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.4.2018 SWD(2018) 117 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα ανθεί μόνο σε κοινωνίες όπου υπάρχει προστασία και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναγνωρίζουμε ότι οι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-1365/2016 9.12.2016 ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σύμφωνα με το άρθρο 134 παράγραφος 1 του Κανονισμού σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ για την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0126(NLE) της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0126(NLE) της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 2016/0126(NLE) 17.10.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων προς την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜA (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ) ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜA (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ) ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜA (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ) ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι ένα συχνό φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 204-209 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ P8_TA(206)0260 Επικύρωση και προσχώρηση στο πρωτόκολλο του 200 της σύμβασης επικινδύνων και επιβλαβών ουσιών με εξαίρεση τις πτυχές δικαστικής συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/2132(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/2132(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας 28.11.2012 2012/2132(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας 2012/2132(INI)

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΈΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/2085(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΈΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/2085(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 22.6.2011 2011/2085(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΈΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τη διαδικασία αμοιβαίας αξιολόγησης σύμφωνα με την οδηγία για

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/0278(COD)

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/0278(COD) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 11.10.2016 2015/0278(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων προς

Διαβάστε περισσότερα

Οι επιπτώσεις της απόφασης του ικαστηρίου της 13ης Σεπτεµβρίου 2005

Οι επιπτώσεις της απόφασης του ικαστηρίου της 13ης Σεπτεµβρίου 2005 P6_TA(2006)0260 Οι επιπτώσεις της απόφασης του ικαστηρίου της 13ης Σεπτεµβρίου 2005 (C-176/03) Επιτροπή κατά Συµβουλίου Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τις επιπτώσεις της απόφασης του ικαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 21.3.2013 COM(2013) 152 final 2013/0085 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την εξουσιοδότηση των κρατών μελών να κυρώσουν, προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη

Διαβάστε περισσότερα

12195/19 ΕΜ/σα 1 RELEX 2.B

12195/19 ΕΜ/σα 1 RELEX 2.B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 16 Σεπτεμβρίου 2019 (OR. en) 12195/19 COARM 154 CFSP/PESC 684 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 16 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+;

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Για την επίτευξη των στόχων του, το πρόγραμμα Erasmus+ υλοποιεί τις ακόλουθες δράσεις: Βασική Δράση 1 Κινητικότητα των ατόμων Κινητικότητα εκπαιδευομένων

Διαβάστε περισσότερα

(Ψηφίσματα, συστάσεις και γνωμοδοτήσεις) ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

(Ψηφίσματα, συστάσεις και γνωμοδοτήσεις) ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 28.6.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 187/1 Ι (Ψηφίσματα, συστάσεις και γνωμοδοτήσεις) ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 10ης Ιουνίου 2011 σχετικά με Οδικό χάρτη για την

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 18.1.2011 B7-0029/2011 } B7-0030/2011 } B7-0036/2011 } B7-0037/2011 } B7-0038/2011 } ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ σύµφωνα µε το άρθρο 115, παράγραφος 5, του

Διαβάστε περισσότερα

12650/17 ΓΕΧ/νκ 1 DGD 1C

12650/17 ΓΕΧ/νκ 1 DGD 1C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) 12650/17 COSI 215 JAI 845 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Προεδρία Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο Σχέδιο συμπερασμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ P8_TA(2017)0501 Εφαρμογή της οδηγίας σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή Ισχύς του Κώδικα σελ.3 σελ.3 Α) Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών σελ.3 Α.1 Εισαγωγή σελ.3 Α.2 Αρχές και Πρότυπα Συμμόρφωσης σελ.4 Α.3.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 8 Μαΐου 2007 (23.05) (OR. en) 9363/07 SAN 89

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 8 Μαΐου 2007 (23.05) (OR. en) 9363/07 SAN 89 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 8 Μαΐου 2007 (23.05) (OR. en) 9363/07 SAN 89 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων προς: το Συμβούλιο Αριθ. προηγ. εγγρ.: 8850/07 SAN 73 Θέμα: ΣΥΝΟΔΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

15050/15 ΚΣ/νκ 1 DGB 3B

15050/15 ΚΣ/νκ 1 DGB 3B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 7 Δεκεμβρίου 2015 (OR. en) 15050/15 SAN 427 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου με ημερομηνία: 7 Δεκεμβρίου 2015 Αποδέκτης:

Διαβάστε περισσότερα

ONECALL ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΠΕ.

ONECALL ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΠΕ. Κώδικας Δεοντολογίας για τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας μέσω τηλεφώνων. της εταιρείας. ONECALL ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΠΕ. Ο παρόν Κώδικας θεσπίζεται ως Κώδικας Δεοντολογίας της εταιρείας ONECALL Τηλεπικοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΕ

ΣΧΕ ΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων 4.12.2013 2013/2187(INI) ΣΧΕ ΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΕ σχετικά µε τη χρήση των ραδιοτηλεοπτικών µέσων ως εργαλείο

Διαβάστε περισσότερα

10005/16 ΕΜ/ακι/ΘΛ 1 DGD 2C

10005/16 ΕΜ/ακι/ΘΛ 1 DGD 2C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Ιουνίου 2016 (OR. en) 10005/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Με ημερομηνία: 9 Ιουνίου 2016 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ Προσωρινή έκδοση P8_TA-PROV(2018)0427 Καθορισμός της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ***I Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. προς την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας

Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. προς την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 10.12.2013 2013/0309(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013 «Connect with Respect!»

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013 «Connect with Respect!» «Connect with Respect!» Τα Δικαιώματα του παιδιού και οι προτάσεις της UNICEF για την προστασία τους μέσα και δια μέσου των εικονικών κόσμων Ηλίας Λυμπέρης Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα