ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ"

Transcript

1 ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ ΚΕΡΑΜΩΤΗ ΤΗΛ Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2012 Τσακάλι (Canis aureus), ένας ιδιαίτερος «κάτοικος» του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ-ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ ΤΗΛ Διεξαγωγή έρευνας μέσω ερωτηματολογίου για το Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ Απελευθέρωση Βαλτόμπουφου (Asio flammeus) στο Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ Περιεχόμενα τεύχους: Τσακάλι (Canis aureus), ένας ιδιαίτερος «κάτοικος» του Εθνικού 2 Συνάντηση του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας με τα Δασαρχεία εντος του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ Διεξαγωγή έρευνας μέσω 3 Απελευθέρωση Βαλτόμπουφου (Asio flammeus) 4 Διάσωση τραυματισμένης χελώνας Caretta caretta Συνάντηση του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέσ- Διάσωση τραυματισμένης χελώνας Caretta caretta Καθαρισμός αλσυλλίου της Αποικίας Ερωδιών στο Καθαρισμός Παραλίας στην Κεραμωτή, στα πλαί- Διημερίδα με θέμα «Χειρισμός και παροχή πρώτων βοηθειών σε Καθαρισμός αλσυλλίου της Αποικίας Ερωδιών στο Πόρτο Λάγος Καθαρισμός Παραλίας στην Κεραμωτή, στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης της HELMEPA Διημερίδα με θέμα «Χειρισμός και παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένα άγρια ζώα»

2 Σελίδα 2 Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα ΜΑΘ. Ειδικότερα τον τελευταίο Νέστου Βιστωνίδας Ισ- χρόνο έχουν παρατηρηθεί αρκετά μαρίδας στα πλαίσια των νεκρά τσακάλια, που σύμφωνα με προγραμμάτων παρακολούθη- τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι σης, προστασίας και διατή- επόπτες ξεναγοί του Φορέα ρησης της άγριας πανίδας Διαχείρισης, ο θάνατος τους και χλωρίδας του Εθνικού οφείλετε σε τροχαία ατυχήματα, Πάρκου Ανατολικής Μακεδο- κυρίως λόγω υπερβολικής ταχύτη- νίας και Θράκης, συνεχίζει τας των διερχόμενων οδηγών. Τσακάλι (Canis aureus), να συμβάλει ενεργά προς την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του Εθνικού Πάρκου. Αφορμή αυτή την φορά στάθηκε, ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός νεκρών τσακαλιών (Canis aureus) στα όρια του ΕΠ Α- Το τσακάλι είναι ένα παμφάγο ζώο με μεγάλη οικολογική σημασία η οποία έχει άμεση σχέση με τον άνθρωπο. Είναι, εκτός των άλλων και πτωματοφάγο και συνεπώς «καθαρίζει» την ύπαιθρο από νεκρά ζώα που αποτελούν εστίες μόλυνσης. Επίσης τρέφεται και με είδη ζώων που προκαλούν ζημιές ένας ιδιαίτερος «κάτοικος» του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ στις γεωργικές καλλιέργειες και έτσι αποτρέπει την υπερβολική αύξηση του πληθυσμού των τρωκτικών. Η ευρύτερη περιοχή του Δέλτα Νέστου και της λίμνης Βιστωνίδας αποτελεί σημαντικό βιότοπο για το τσακάλι όπου έχουν καταγραφεί από την WWF Ελλάς 53 ομάδες των 4-6 ατόμων, με την τοπική πυκνότητα του πληθυσμού του να είναι μεγαλύτερη από 3 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (Conservation action plan for the golden jackal Canis aureus L. in Greece, WWF Greece, April 2004), η οποία θεωρείται από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το είδος δεν κινδυνεύει καθώς ο πληθυσμός του εμφανίζει σημαντική μείωση στην Ελλάδα. Οι θέσεις εντοπισμού των νεκρών ζώων φανερώνουν ότι οι μετακινήσεις τους λαμβάνουν μέρος σε εκτάσεις με ανθρωπογενή χαρακτήρα των οποίων η φυσική συνέχεια διακόπτεται από ασφαλτοστρωμένους δρόμους με αυξημένη κίνηση τροχοφόρων. Συνεπώς ο κίνδυνος ατυχημάτων είναι μεγάλος καθώς δεν υπάρχει και κατάλληλη σήμανση που να προειδοποιεί τους οδηγούς για διέλευση άγριας πανίδας έτσι ώστε να ελαττώνουν ταχύτητα. Για το λόγο αυτό ο Φορέας Διαχείρισης έχει προβεί στην τοποθέτηση πινακίδων για την διέλευση τσακαλιών, αλλά και γενικότερα άγριων ζώων. Κύριος σκοπός της ύπαρξης των πινακίδων είναι να εφιστήσουμε την προσοχή των οδηγών για την ασφάλεια των ιδίων αλλά και για την αποφυγή μείωσης του ιδιαίτερα αυτού σημαντικού αριθμού τσακαλιών, που έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε στην περιοχή μας και να την κάνει τόσο μοναδική! Η συγκεκριμένη δράση του Φ.Δ. χρηματοδοτήθηκε από τις πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου για το 2012.

3 Σελίδα 3 Διεξαγωγή έρευνας μέσω ερωτηματολογίου για το Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ Πρωτεύοντα ρόλο έχει η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η κατάρτιση του τοπικού - κυρίως - πληθυσμού... Η λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας αποσκοπεί στην προστασία και την διαχείριση της εν λόγω προστατευόμενης περιοχής. Μεταξύ άλλων αναλαμβάνει να εκπονήσει και να εκτελέσει εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα και δράσεις και είναι υπεύθυνος για την κατάρτιση μελετών και ερευνών απαραίτητων για την προστασία, την διατήρηση, την αποκατάσταση και την ανάδειξη των προστατευόμενων αντικειμένων που εμπίπτουν στην περιοχή ευθύνης του. Πρωτεύοντα ρόλο έχει η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η κατάρτιση του τοπικού - κυρίως - πληθυσμού καθώς και η προώθηση, η υποστήριξη, η οργάνωση και η εφαρμογή οικοτουριστικών προγραμμάτων. Η ύπαρξη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας είναι γνωστή (σε μεγάλο βαθμό) στην τοπική κοινωνία. Ζητούμενο είναι πλέον, ο πληθυσμός να ενημερωθεί για την λειτουργία αλλά και για τις δράσεις του ενώ παράλληλα μέσω αυτής της έρευνας ευελπιστούμε να ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο σε περιβαλλοντολογικά θέματα. Θέματα, τα οποία έχουν άμεση «αντανάκλαση» σε όλους τους θεσμούς της τοπικής κοινωνίας (κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς) και κατ επέκταση στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό ο Φορέας Διαχείρισης διοργανώνει έρευνα μέσω ερωτηματολογίου που θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ. με σκοπό την καταγραφή της γνώμης των πολιτών αλλά και το βαθμό της ενημέρωσής τους, σχετικά με την ύπαρξη της προστατευόμενης περιοχής, του Φορέα Διαχείρισης και των δραστηριοτήτων του. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς μέρες ενώ τα αποτελέσματά της είναι αναγκαία για την διαμόρφωση δράσεων και πολιτικών από πλευράς του Φορέα Διαχείρισης για το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

4 Σελίδα 4 Απελευθέρωση Βαλτόμπουφου (Asio flammeus) στο Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ Ένα από τα πιο σπάνια είδη Κουκουβάγιας, ένα νεαρό θηλυκό Βαλτόμπουφο (Asio flammeus), είχαν την τύχη να απελευθερώσουν το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου -Βιστωνίδας Ισμαρίδας, σε συνεργασία με τον κ. Άρη Χρηστίδη, συνεργάτη του σωματείου Δράση για την Άγρια Ζωή, την 25 η Οκτωβρίου 2012 στην περιοχή του Αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος», στην Χρυσούπολη Καβάλας. Ο νεαρός Βαλτόμπουφος περνώντας πάνω από την πόλη της Καβάλας, πριν από μερικές μέρες, κατά την μετανάστευσή του προς την περιοχή διαχείμασής του, δέχθηκε επίθεση από Καρακάξες και Κουρούνες και υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση. Ευτυχώς βρέθηκε από έναν ευαισθητοποιημένο κάτοικο της πόλης της Καβάλας και ειδοποιήθηκε αμέσως ο κ. Αρης Χρηστίδης για να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες. Ο νεαρός Βαλτόμπουφος ήταν ελαφρώς αδύνατος, στρεσαρισμένος και με διάσειση. Έπειτα από μερικές μέρες νοσηλείας, ήταν πλέον σε θέση να απελευθερωθεί στο φυσικό του περιβάλλον. Η απελευθέρωση έλαβε χώρα μπροστά στον βιολογικό καθαρισμό του αεροδρομίου δίπλα στη λιμνοθάλασσα Ερατεινού, στις 11:00 και συμμετείχε το προσωπικό του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου, του Φορέα διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας. Πριν το πουλί απελευθερωθεί, δακτυλιώθηκε από τον Δρ. Σάββα Καζαντζίδη ερευνητή του ΕΛΓΟ (Ίδρυμα Δασικών Ερευνών) και μέλος του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης, με την ελπίδα κάποτε να μας δώσει πληροφορίες για τις μετακινήσεις του. Ο Βαλτόμπουφος είναι μια μεσαίου μεγέθους κουκουβάγια που δραστηριοποιείται τόσο την νύχτα όσο και την ημέρα. Περνά κατά τις μετακινήσεις του από και προς τις περιοχές διαχείμασης. Όπως το λέει και το όνομά του, ο βιότοπός του είναι οι βάλτοι και οι περιοχές γύρω από τις λιμνοθάλασσες. Φωλιάζει στο έδαφος σε βορειότερες περιοχές. Ένας μικρός πληθυσμός ξεχειμωνιάζει κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, σε αλμυρόβαλτους και λίμνες. Συχνά 2-3 αλλά και μέχρι και 40 πουλιά έχουν καταγραφεί να κουρνιάζουν μαζί στο ίδιο μέρος (Αξιός ποταμός). Τρέφεται με μικρά θηλαστικά κυρίως τρωκτικά και με πουλιά. Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί φώλιασμα μια φορά στον Έβρο (1971) και μια στο Νέστο (2000) στην περιοχή του αεροδρομίου, ενώ άλλες δυο φορές υπήρξε υποψία φωλιάσματος στην Ισμαρίδα και την Κάρλα (1962). Είναι λοιπόν μια σπάνια και ακριβοθώρητη κουκουβάγια!

5 Σελίδα 5 Ιδιαίτερα εποικοδομητική αποδείχθηκε η συνάντηση μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας των Δασαρχείων Ξάνθης και Καβάλας και της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012, στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας και Ισμαρίδας στο Πόρτο Λάγος. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΦΔ Δρ. Μάνος Κουτράκης, η Δασάρχης Καβάλας κ. Ζωή Γεωργούση, ο Αναπληρωτής Δασάρχης Ξάνθης κ. Ευάγγελος Μούρος και η Διευθύντρια Δασών κ. Μαρίνα Γκοτζαρίδου, με σκοπό την οργάνωση και μεθόδευση των ενεργειών για την καλύτερη φύλαξη του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης και την αντιμετώπιση παράνομων ενεργειών όπως η λαθροϋλοτομία, η λαθροθηρία κ.α. Επίσης, ήταν μια καλή ευκαιρία από όλες τις πλευρές να καταθέσουν τις απόψεις τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν έτσι ώστε να βελτιστοποιηθούν και να γίνουν αποτελεσματικότεροι οι τρόποι αντιμετώπισης τους. Η συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης με τις παραπάνω υπηρεσίες εδώ και αρκετά χρόνια είναι πολύ καλή. Τον τελευταίο καιρό λόγω των έντονων και άσχημων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που επικρατούν, τα προβλήματα κυρίως της λαθροϋλοτομίας έχουν αυξηθεί στο ΕΠΑΜΑΘ. Για το λόγο αυτό τέτοιου είδους συναντήσεις και συνεργασίες είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστούν καλύτερα τα όποια προβλήματα προκύπτουν. Όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι η προστασία του ΕΠΑΜΑΘ και γενικότερα του πλούσιου περιβάλλοντος που έχουμε την τύχη να ζούμε, είναι επιβεβλημένη και θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους έτσι ώστε να παραμείνει αναλλοίωτο στο χρόνο. Ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Φ.Δ. με τους Δασάρχες Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης. Συνάντηση Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας-Ισμαρίδας με τα Δασαρχεία εντος του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ Για άλλη μια φορά ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας έστησε γέφυρα σωτηρίας για μια τραυματισμένη χελώνα Caretta Caretta που βρέθηκε σε παραλία της Ξάνθης. Πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012, ο Φορέας Διαχείρι- Αμέσως στο σημείο μετέβησαν οι Επόπτες Ξεναγοί του Φ.Δ. κ. Αναστασία Μιχαηλίδου και η κ. Γεωργία Χατζηεφφραιμίδου, όπου διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ανήλικο άτομο Caretta caretta, που δυστυχώς έφερε εμφανή τραύματα στο κεφάλι μαζί με αγκίστρι και πετονιά στην στοματική κοιλότητα. Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta είναι κινδυνεύον είδος, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Παρόλα αυτά την συναντάμε συχνά στην περιοχή μας, κατά τις εποχιακές της μετακινήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. κη, για περαιτέρω φροντίδα και προετοιμασία του τραυματισμένου ζώου για τον τελικό του προορισμό προς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην Γλυφάδα του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕ- ΛΩΝ Ελπίζουμε γρήγορα να έχουμε τη Διάσωση τραυματισμένης χελώνας Caretta caretta σης δέχθηκε κλήση από το Λιμεναρχείο του Πόρτο Λάγους, για τον εντοπισμό μιας τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας, στις εκβολές του χειμάρρου Λασπία, μεταξύ Αβδήρων και Μαγγάνων. Δυστυχώς, σήμερα, η κυριότερη ίσως απειλή για το είδος στην χώρα μας, έπειτα από την υποβάθμιση των περιοχών φωλεοποίησης, είναι οι επιπτώσεις από τις αλιευτικές δραστηριότητες. Το προσωπικό του Φ.Δ. και του Λιμεναρχείου του Πόρτο Λάγους που είχε ενημερωθεί από ερασιτέχνη αλιέα, οργάνωσαν τη μεταφορά της τραυματισμένης χελώνας στο κτηνιατρείο της κ. Μαρίας Αθανασίου στην Ξάνθη, την οποία και ευχαριστούμε πολύ για τη συνδρομή της, για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια η χελώνα στάλθηκε στο σωματείο «Δράση για την Άγρια Ζωή» στη Θεσσαλονί- χαρά να απελευθερώσουμε και πάλι τη μικρή χελώνα Careta careta στο φυσικό της περιβάλλον. Με αφορμή το παραπάνω δυσάρεστο γεγονός θα θέλαμε να ενημερώσουμε για άλλη μια φορά, ότι σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο τραυματισμένο άγριο ζώο ή πτηνό παρακαλούμε να επικοινωνείτε με τα εξής τηλέφωνα : 1.Κέντρο πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας-Ισμαρίδας,Πόρτο Λάγος: Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου, Κεραμωτή:

6 Σελίδα 6 Καθαρισμός αλσυλλίου της Αποικίας Ερωδιών στο Πόρτο Λάγος Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση καθαρισμού, που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012, στο αλσύλλιο Πεύκης που φιλοξενεί την αποικία Λευκοτσικνιάδων (Egretta garzeta) και Σταχτοτσικνιάδων (Ardea cinerea), στο νότιο τμήμα του λιμανιού του Πόρτο Λάγους. Ο καθαρισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Περιβαλλοντική Παρακολούθηση (monitoring) Λευκοτσικνιά (Egreta garzetta) και Σταχτοτσικνιά (Ardea cinerea) στις δυο αποικίες ερωδιών στο Πόρτο Λάγος και την Κεραμωτή» που χρηματοδοτείται από το ΕΠ- ΠΕΡΑΑ μέσω της ενταγμένης πράξης «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης». Το αλσύλλιο του Π. Λάγος είναι τεχνητό και φυτεύτηκε τη δεκαετία του 1940 με σκοπό να σταθεροποιήσει τη νησίδα του λιμανιού από τη διάβρωση και να προστατεύσει τον οικισμό του Π.Λάγος από τους ισχυρούς ανέμους. Το άλσος αυτό επέλεξαν αρκετά είδη πουλιών για αναπαραγωγή, αν και πλέον φωλιάζουν εκεί κυρίως Λευκοτσικνιάδες και Σταχτοτσικνιάδες. Η αποικία είναι πολύ σημαντική σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. έχουν πια φύγει από τις φωλιές τους και ο καθαρισμός έγινε χωρίς να προκαλέσει πρόβλημα στη αποικία. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Δήμος Αβδήρων, το Υπολιμεναρχείο Πόρτο Λάγος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Πόρτο Λάγος, ο Εξωραϊστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Πόρτο Λάγος, το Δίκτυο Εθελοντών του Φορέα Διαχείρισης του ΕΠ Α- ΜΑΘ, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Ξάνθης, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης, η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης και το ΚΠΕ Βιστωνίδας με τους μαθητές από το Γυμνάσιο Αβδήρων και το Ιδιωτικό Σχολείο ΑΞΙΟΝ. Το ραντεβού δόθηκε στις 10 το πρωί στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας Ισμαρίδας, όπου έγινε αρχικά μια ενημέρωση, για την ιδιαίτερη οικολογική σημασία της περιοχής, για την αποικίας των Ερωδιών αλλά και γενικότερα για το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην συνέχεια όλοι μαζί μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού και κάτω από τις ακτίνες ενός άκρως φθινοπωρινού ήλιου, πήγαμε στην περιοχή όπου, με θέα το πανέμορφο και γραφικό λιμάνι του Πόρτο Λάγος, χωριστήκαμε σε ομάδες με διαφορετικές αρμοδιότητες. Στο τέλος όλοι έφυγαν ικανοποιημένοι από το έργο που πραγματοποιήθηκε και έδωσαν την υπόσχεση ότι θα ξανασυναντηθούμε για ανάλογες δράσεις. Κλείνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν και ιδιαίτερα τον Δήμο Αβδήρων, το Δασαρχείο Ξάνθης, τη Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και το Δήμο Ξάνθης για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσέφεραν σε τεχνικό εξοπλισμό, αλλά και τους φαρμακοποιούς κα Δέσποινα Κάλφα και κ. Γεώργιο Σωτηρίου από την Ξάνθη για την προμήθεια γαντιών. Ο καθαρισμός του αλσυλλίου είχε σκοπό αφενός την απομάκρυνση των σκουπιδιών και αφετέρου την απομάκρυνση μεγάλου όγκου πευκοβελόνων. Αυτή η δράση είναι σημαντική όχι μόνο για την προστασία του άλσους από τη φωτιά, αλλά και για να βοηθήσουμε το δάσος να αναγεννηθεί φυσικά, καθώς η συσσώρευση των πευκοβελόνων είναι πολύ μεγάλη και δεν επιτρέπουν τους σπόρους των πεύκων να φτάσουν στο έδαφος. Η εποχή αυτή είναι η πιο κατάλληλη για μια τέτοια δράση καθώς όλοι οι νεαροί νεοσσοί

7 Σελίδα 7 Με επιτυχία και μέσα σε ένα τείας που πραγματοποιεί η HEL- ύν στο Κέντρο Πληροφόρησης ιδιαίτερο κλίμα ενθουσιασμού MEPA σε 12 πόλεις της Ελλάδος Δέλτα Νέστου από τους Επόπτες πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμ- με την υποστήριξη του Βρετανικού Ξεναγούς κ. Βασίλη Κατσούλη βρίου 2012 ο καθαρισμός της Κοινωφελούς Ιδρύματος The και κ. Κώστα Μάγγο, για τις παραλίας «Αμμόγλωσσα» στην Lloyd s Register Educational αξίες του υγροτοπικού συστήματος Κεραμωτή του Δήμου Νέστου. Η Trust (the LRET). της περιοχής αλλά και γενικότερα εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία της HELMEPA της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας. Αποτελεί μέρος της ενημερωτικής εκστρα- Στον καθαρισμό της παραλίας συμμετείχε το 5 ο Γυμνάσιο Καβάλας με τους συνοδούς καθηγητές τους και ο Δήμος Νέστου με την αντιπρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Κεραμωτής κ. Αθανασία Μαντινιώτου. Αρχικά οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθο- για το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην συνέχεια επισκέφτηκαν τη Λιμνοθάλασσα Αγίασμα για παρατήρηση με τηλεσκόπια της σπάνιας ορνιθοπανίδας και τέλος έφτασαν στην παραλία όπου θα γινόταν ο καθαρισμός. Καθαρισμός Παραλίας στην Κεραμωτή, στα πλαίσια της εκστρατείας Εκεί προηγήθηκε ενημέρωση από τον υπεύθυνο του Περιβαλλοντικού Τομέα της HELMEPA, κ. Κώστα Τριανταφύλλου για τη σπουδαιότητα των καθαρών ακτών, και στη συνέχεια οι μαθητές και όλοι οι παρευρισκόμενοι πραγματοποίησαν τον καθαρισμό. Στο τέλος έγινε μια καταγραφή των σκουπιδιών που συγκεντρώθηκαν, για να καταλάβουν οι μαθητές την προέλευση τους, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός μείωσης των ρύπων που καταγράφηκαν. της ΠΕ Καβάλας, με θέμα «Απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές, ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους». Στην ημερίδα αυτή ο κ. Θόδωρος Μπερμπερίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Επόπτευσης, Φύλαξης και Εφαρμογών Διαχείρισης του Φορέα Διαχείρισης, παρουσίασε το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης αλλά και τις απειλές που δέχεται, ειδικά το Δέλτα Νέστου και γενικότερα η ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου. Παράλληλα, στον Τέλος θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το Δήμο Νέστου και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο κ. Φίλιππα Αφεντούλη για τη βοήθεια που μας παρείχε στον καθαρισμό της παραλίας τόσο με το ανθρώπινο δυναμικό και τον τεχνικό εξοπλισμό του Δήμου, αλλά και τα παιδιά και τους καθηγητές του 5 ου Γυμνασίου Καβάλας, που με ενθουσιασμό και ζήλο πραγματοποίησαν τον καθαρισμό, για ένα καθαρότερο περιβάλλον και ένα καλύτερο αύριο. ενημέρωσης της HELMEPA. Οι εκδηλώσεις ενημέρωσης ίδιο χώρο, έως και τις 4 Δεκεμ- και ευαισθητοποίησης της HEL- βρίου 2012, λειτουργεί περιβαλ- MEPA ξεκίνησαν την 21 η Νοεμ- λοντική έκθεση για το Θαλάσσιο βρίου 2012, με την ημερίδα που Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο Επιστήμες.

8 Σελίδα 8 Διημερίδα με θέμα «Χειρισμός και παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένα άγρια ζώα» Με ιδιαίτερη επιτυχία έκλεισαν οι εργασίες της διημερίδας που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας -Ισμαρίδας σε συνεργασία με τα σωματεία, «Δράση για την Άγρια Ζωή» και «ΑΡΧΕΛΩΝ» με θέμα «Χειρισμός και παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένα άγρια ζώα». Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2012 στο Πόρτο Λάγος και ήταν ανοιχτή για το κοινό, έτσι ώστε να ενημερωθούμε από ειδικούς για το τι θα πρέπει να γνωρίζουμε σε περίπτωση που βρούμε κάποιο τραυματισμένο άγριο ζώο. Η πρώτη μέρα της διημερίδας ήταν χωρισμένη σε δύο ενότητες. Αρχικά αφού έγινε μια παρουσίαση των δράσεων του Φ.Δ. Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας αναφορικά με την περισυλλογή, περίθαλψη και απελευθέρωση τραυματισμένων άγριων ζώων από τον κ. Βασίλη Τερζή, το κοινό ενημερώθηκε από του κτηνιάτρους κ. Παρασκευή Μούρου, κ. Βασίλη Μπαλτόπουλο και κ. Ιωάννη Πατσίκα, του τμήματος Κτηνιατρικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ξάνθης, για το πολύ σημαντικό νόσημα της λύσσας, αλλά και για την προσέγγιση και την σύλληψη ενός άγριου ζώου. Η δεύτερη ενότητα αφορούσε την περίθαλψη άγριων ζώων (πτηνών, θηλαστικών και ερπετών), από το μέλος του Σωματείου «Δράση για την Άγρια Ζωή», κ. Σταύρο Καλπάκη, και της κτηνιάτρους του Σωματείου κα. Ελένη Μπούσια και κα. Σοφία Προύσαλη. Το σωματείο αυτό, με έδρα την Θεσσαλονίκη, έχει συσταθεί τα τελευταία χρόνια με σκοπό την διάσωση και επανένταξη των τραυματισμένων άγριων ζώων. Επίσης, σημαντική ήταν και η εισήγηση από τον κ. Παύλο Τσάρο, υπεύθυνο του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών και συντονιστή του Δικτύου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, ΑΡΧΕΛΩΝ, που εδρεύει στην Αθήνα και έχει σκοπό την προστασία, την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Η δεύτερη μέρα της διημερίδας ήταν αφιερωμένη στις πρακτικές περίθαλψης και αποστολής των άγριων τραυματισμένων ζώων. Το πρωί του Σαββάτου όμως, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της διημερίδας δεχθήκαμε στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας- Ισμαρίδας, τηλεφώνημα για ένα τραυματισμένο ροδοπελεκάνο (Pelecanus onocrotalus), που παρατηρήθηκε στην λιμνοθάλασσα Λαγός. Αμέσως στήθηκε επιχείρηση διάσωσης από το προσωπικό του φορέα, τα μέλη της Δράσης για την Άγρια Ζωή, και τους κ. Ηλία Μιχαηλίδη και Helen Τρίκη από την εταιρία Riverland, η οποία παρείχε το canoe-kayak. Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία και ο πελεκάνος διασώθηκε και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας-Ισμαρίδας στο Πόρτο Λάγος, όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειές με την βοήθεια των εθελοντών που βρέθηκαν εκεί για να παρακολουθήσουν την διημερίδα. Μετά από αυτό το απροσδόκητο γεγονός με ευτυχώς αίσια κατάληξη για τον πελεκάνο, η διημερίδα συνεχίσθηκε κανονικά και παρουσιάσθηκαν στους παρευρισκόμενους σε πρακτικό επίπεδο όλη η τηρούμενη διαδικασία από την στιγμή που θα εντοπίσουμε ένα τραυματισμένο ζώο, τις πρώτες βοήθειες που θα μπορούσαμε να του παρέχουμε, καθώς και την προετοιμασία του και την ασφαλή μεταφορά του στο σωματείο «Δράση για την Άγρια Ζωή». Τέλος, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει μια περιήγηση στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και να γνωρίσει από κοντά τα μοναδικά οικοσυστήματα αλλά και να παρατηρήσει τα σπάνια είδη πουλιών, ιδιαίτερα αυτή την εποχή λόγω της μετανάστευσής τους, μιας και η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ενδιαιτήματά τους στο μεγάλο τους ταξίδι για θερμότερες χώρες.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ «Οι Πυρκαγιές στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Νέστου» Υπεύθυνος Προγράμματος Επόπτευσης Φύλαξης ΕΠΑΜΑΘ Αλέξανδρος Χαντζάρας M.Sc. Περιβαλλοντολόγος Δέλτα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 1 ης / 2012 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 1 ης / 2012 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 1 ης / 2012 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Στο Πόρτο Λάγος Π.Ε. Ξάνθης, σήμερα 25 Ιανουαρίου 2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:00

Διαβάστε περισσότερα

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο»

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» 10 Οκτωβρίου 2015 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης «Τα πουλιά: οι πρωταγωνιστές του Εθνικού Πάρκου» Εύα Κατράνα Βιολόγος Msc Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος 2013 ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ 64011 ΚΕΡΑΜΩΤΗ ΤΗΛ.2591051831 Email: infonestos@fd-nestosvistonis.gr www.epamath.gr

Διαβάστε περισσότερα

Για την ομάδα έργου: Παλάσκας Δημήτρης

Για την ομάδα έργου: Παλάσκας Δημήτρης Κατευθυντήριοι άξονες του έργου «Ανάπτυξη του τουρισμού και διαχείριση επισκεπτών στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» Για την ομάδα έργου: Παλάσκας Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Περιοδική Έκδοση ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΜΑΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014. 1. 22 Μαΐου 2014 Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης των Ψαριών

Περιοδική Έκδοση ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΜΑΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014. 1. 22 Μαΐου 2014 Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης των Ψαριών Περιοδική Έκδοση ΜΑΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014 ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ 1. 22 Μαΐου 2014 Μετανάστευσης των Ψαριών 2. Δημιουργία Εκλαϊκευμένου Οδηγού Αναγνώρισης Ειδών του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΙΜΝΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ Κερκίνη 620 55 Κάτω Πορόια Τηλέφωνο. 23270 28004 Τηλεομ/πο: 23270 28005 Ηλ.Ταχ/μείο: info@kerkini.gr www.kerkini.gr Κερκίνη, 28 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Άνθρωπος και άγρια ζωή

Άνθρωπος και άγρια ζωή Άνθρωπος και άγρια ζωή Σωματείο για τη Μελέτη, Περίθαλψη και Επανένταξη της Άγριας Ζωής και τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας www.drasi-agriazoi.gr Αποτελείται από άτομα που ασχολούνται με την περίθαλψη

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις εξωστρέφειας του ΦΔ

Δράσεις εξωστρέφειας του ΦΔ Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου Δράσεις εξωστρέφειας του ΦΔ Χαμόγλου Μαρία MSc, Χατζηγούλας Αλέξανδρος, Δρ. Παπαδημητρίου Δότη Δράσεις εξωστρέφειας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 2 ης / 2013 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 2 ης / 2013 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 2 ης / 2013 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Στο Πόρτο Λάγος Ν. Ξάνθης, σήμερα 28 Φεβρουαρίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 π.μ.,

Διαβάστε περισσότερα

Το Εθνικό Πάρκο ΑΜ-Θ και το Πρόγραμμα Σήμανσης Ποιότητας & Συνεργασίας.

Το Εθνικό Πάρκο ΑΜ-Θ και το Πρόγραμμα Σήμανσης Ποιότητας & Συνεργασίας. «Η κτηνοτροφία στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης» 20 Νοεμβρίου 2015, Κομοτηνή ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ-ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ-ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Το Εθνικό Πάρκο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 1 ης / 2013 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 1 ης / 2013 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 1 ης / 2013 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Στο Πόρτο Λάγος Ν. Ξάνθης, σήμερα 29 Ιανουαρίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00 π.μ.,

Διαβάστε περισσότερα

Περιοδική Έκδοση ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Περιοδική Έκδοση ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 Περιοδική Έκδοση ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ 1. Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας στην Έκθεση British Birdfair 2014 2. Ο Φορέας Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2012 & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ 2013

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2012 & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ 2013 1 ο Δ.Σ.. 2013, 29/1/2013 ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2012 & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ 2013 Δρ. Μάνος Κουτράκης

Διαβάστε περισσότερα

Πώς λειτουργεί Όταν ένας πολίτης εντοπίσει ένα νεκρό ή τραυματισμένο ζώο, του δίνεται η δυνατότητα να καταγράψει το περιστατικό. Με αυτόν τον τρόπο πλ

Πώς λειτουργεί Όταν ένας πολίτης εντοπίσει ένα νεκρό ή τραυματισμένο ζώο, του δίνεται η δυνατότητα να καταγράψει το περιστατικό. Με αυτόν τον τρόπο πλ Τι είναι Το «ΠΑΡΑΤΗΡΩ» είναι ένα πανελλήνιο, αξιόπιστο σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης των αιτιών θνησιμότητας της άγριας ζωής από ανθρωπογενή αίτια με την εφαρμογή της Επιστήμης των Πολιτών. Πώς

Διαβάστε περισσότερα

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο»

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκη 10 Οκτωβρίου 2015 Βελτίωση των υποδομών του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού Παναγιωτίδης Χρήστος Δασολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Northern Aegean Dolphin Project

Northern Aegean Dolphin Project Northern Aegean Dolphin Project Corporate Traveling Πρόταση Συνεργασίας MOm / Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής φώκιας Γενική Περίληψη του Προγράμματος: Το Northern Aegean Dolphin Project

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ»

«Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ» Δημοτικό Σχολείο Δαφίων Λέσβου Στ τάξη Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Σκοπελίτου Αντωνία Κούβα Ελένη Σχολ. Έτος: 2013-2014 2014 Υποθέματα Διαστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Περιπατητικές διαδρομές στο Νέστο, τη Βιστωνίδα και την Ισμαρίδα

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Περιπατητικές διαδρομές στο Νέστο, τη Βιστωνίδα και την Ισμαρίδα 10005334, Λέξεις:958 Συντάκτης:Γιούλτση Π. Επείγον:5 Κατηγορία:Εσωτερικό Είδος:Ειδικό θέμα-ανάλυση Θέματα:Περιβάλλον, Ταξίδια και διαδρομές Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), 31/05/2011 10:12 (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη Τμήματος Πληροφόρησης, Δημοσιότητας & Εκπαίδευσης

Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη Τμήματος Πληροφόρησης, Δημοσιότητας & Εκπαίδευσης Δράσεις Ενημέρωσης - Ευαισθητοποίησης για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου - Ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης στην ανάδειξη και προβολή της περιοχής Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β4ΩΧ7ΛΒ-80Ρ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Ξάνθη, 25/04/2012 Αρ. πρωτ.: 4727. Προς: Π.Δ. ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

ΑΔΑ: Β4ΩΧ7ΛΒ-80Ρ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Ξάνθη, 25/04/2012 Αρ. πρωτ.: 4727. Προς: Π.Δ. ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΞΑΝΘΗΣ Τμήμα Αλιείας Π.Ε. Ξάνθης- σελ. 1 από 5 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Ξάνθη, 25/04/2012 Αρ. πρωτ.: 4727 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ Υδατικά οικοσυστήματα Στη βιόσφαιρα υπάρχουν δύο είδη οικοσυστημάτων: τα υδάτινα και τα χερσαία. Tα υδάτινα οικοσυστήματα διαχωρίζονται ανάλογα με την αλατότητα του νερού

Διαβάστε περισσότερα

Περιοδική Έκδοση ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Περιοδική Έκδοση ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 Περιοδική Έκδοση ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ 1. Απελευθέρωση Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) 2. Απολογισμός δράσεων 2013, προγραμματισμός 2014 και κοπή πρωτοχρονιάτικης

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Περιβαλλοντικής Ομάδας Γυμνασίου Αγριάς. Το Φράγμα του Παναγιώτικου - Τεχνητή Λίμνη

Εργασία Περιβαλλοντικής Ομάδας Γυμνασίου Αγριάς. Το Φράγμα του Παναγιώτικου - Τεχνητή Λίμνη Εργασία Περιβαλλοντικής Ομάδας Γυμνασίου Αγριάς Το Φράγμα του Παναγιώτικου - Τεχνητή Λίμνη Σκοποί Στόχοι Γνωριμία με την τεχνητή λίμνη του φράγματος «Παναγιώτικο». Να αναγνωρίσουν τη χλωρίδα και την πανίδα

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρόπουλος Παντελής Συντονιστής Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. Δρ. Πολιτικός Μηχανικός

Σιδηρόπουλος Παντελής Συντονιστής Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Υλοποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου- Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου» Σιδηρόπουλος Παντελής Συντονιστής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ «Επιτρεπόμενες Χρήσεις & Παράνομες Δραστηριότητες στην περιοχή του Δέλτα Νέστου εντός του ΕΠΑΜΑΘ» Υπεύθυνος Προγράμματος Επόπτευσης Φύλαξης ΕΠΑΜΑΘ Αλέξανδρος Χαντζάρας

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ ΟΜΙΛΗΤΗΣ: κος ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΡΩΝΙΔΗΣ

ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ ΟΜΙΛΗΤΗΣ: κος ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΡΩΝΙΔΗΣ ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ ΟΜΙΛΗΤΗΣ: κος ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΡΩΝΙΔΗΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ Δημιουργήθηκε το 1932, όταν έγινε φράγμα στην περιοχή Λιθότοπου, με ώστε να συγκρατεί τα νερά του Στρυμόνα Το 1982 κατασκευάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΟΡΕΑΣ. Παρατήρηση πουλιών. Περιήγηση στις λίμνες του Πάρκου Παιδικά εργαστήρια Διαγωνισμοί. Παρατήρηση πουλιών

ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΟΡΕΑΣ. Παρατήρηση πουλιών. Περιήγηση στις λίμνες του Πάρκου Παιδικά εργαστήρια Διαγωνισμοί. Παρατήρηση πουλιών ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΟΡΕΑΣ 11:00-14:00 ΑΤΤΙΚΗ Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. ΤΡΙΤΣΗΣ», Ίλιον Περιήγηση στις λίμνες του Πάρκου τηλ. 210 2316977, 210 8228704 e-mail: park@ornithologiki.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΟΡΕΑΣ. Παρατήρηση πουλιών. Περιήγηση στις λίμνες του Πάρκου Παιδικά εργαστήρια Διαγωνισμοί. Παρατήρηση πουλιών

ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΟΡΕΑΣ. Παρατήρηση πουλιών. Περιήγηση στις λίμνες του Πάρκου Παιδικά εργαστήρια Διαγωνισμοί. Παρατήρηση πουλιών ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΟΡΕΑΣ 11:00-14:00 ΑΤΤΙΚΗ Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. ΤΡΙΤΣΗΣ», Ίλιον Περιήγηση στις λίμνες του Πάρκου τηλ. 210 2316977, 210 8228704 e-mail: park@ornithologiki.gr

Διαβάστε περισσότερα

Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Έργο σε τρεις πράξεις

Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Έργο σε τρεις πράξεις Ηράκλειο, 8 Οκτωβρίου 2018 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Έργο σε τρεις πράξεις ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΑΛΑΚΑ Στέλεχος ΜΟΔ, Μονάδα Τεχνικής Υποστήριξης για το περιβάλλον Δ/νση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Ηλίας Τζηρίτης Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου Δασικό Πρόγραμμα-WWF Ελλάς

Ηλίας Τζηρίτης Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου Δασικό Πρόγραμμα-WWF Ελλάς «Η φωτιά δεν παίζει, μην παίζει με το μέλλον του τόπου σου» Εκστρατεία πρόληψης για τις δασικές πυρκαγιές σε Αχαΐα και Κεφαλονιά Ηλίας Τζηρίτης Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου Δασικό Πρόγραμμα-WWF Ελλάς Παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

SAT001 - Εκβολή ποταμού Βάτου

SAT001 - Εκβολή ποταμού Βάτου SAT001 - Εκβολή ποταμού Βάτου Περιγραφή Η εκβολή του χειμάρρου Βάτου δεν είναι προσβάσιμη με δρόμο από τη στεριά. Προσεγγίζεται μόνο με σκάφος και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 17 χλμ. μακριά από το λιμάνι

Διαβάστε περισσότερα

SAM002 - Έλος Μεσοκάμπου

SAM002 - Έλος Μεσοκάμπου SAM002 - Έλος Μεσοκάμπου Περιγραφή Το έλος Μεσοκάμπου βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά από το Παλαιόκαστρο, στο Δήμο Σάμου. Περιλαμβάνεται στην εθνική απογραφή με κωδικό GR412341000 και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ: Η χλωρίδα και η πανίδα στην χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 11 ης / 2012 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 11 ης / 2012 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 11 ης / 2012 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Στο Πόρτο Λάγος Ν. Ξάνθης, σήμερα 29 Νοεμβρίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 π.μ.,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 10 ης / 2011 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 10 ης / 2011 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 10 ης / 2011 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Στο Πόρτο Λάγος Π.Ε. Ξάνθης, σήμερα 22 Δεκεμβρίου 2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:30

Διαβάστε περισσότερα

5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΜΟΥΣΑΦΙΡΗ ΚΙΚΗ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ.

5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΜΟΥΣΑΦΙΡΗ ΚΙΚΗ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ. 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΜΟΥΣΑΦΙΡΗ ΚΙΚΗ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Το νερό πηγή ζωής ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1. Να κατανοήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 2017 1 Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» Καθώς οι περισσότεροι υγρότοποι της Αττικής έχουν συρρικνωθεί

Διαβάστε περισσότερα

Northern Aegean Dolphin Project

Northern Aegean Dolphin Project Northern Aegean Dolphin Project Corporate Traveling Πρόταση Συνεργασίας MOm / Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής φώκιας Γενική Περίληψη του Προγράμματος: Το Northern Aegean Dolphin Project

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου Σχολική χρονιά ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου Σχολική χρονιά ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου Σχολική χρονιά 2018-2019 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ Έχουμε αναμμένα τα φώτα, μόνο, όταν χρειάζεται Κλείνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές, όταν δεν τις χρησιμοποιούμε Κλείνουμε πόρτες και παράθυρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αργοστόλι, 15.07.2015 Αρ. Πρωτ.: 546. Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΤΠΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αργοστόλι, 15.07.2015 Αρ. Πρωτ.: 546. Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΤΠΑ Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κούταβου, Τ.Θ. 222, 28100 Αργοστόλι, Κεφαλονιά Τηλ. & Fax: 26710 29258. Ε-mail: foreasainou@ath.forthnet.gr. Ιστοσελίδα: www.foreasainou.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αργοστόλι, 15.07.2015

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα «Πάρε μέρος και Καθάρισες» Δράσεις εθελοντικού καθαρισμού ακτών

Πρόγραμμα «Πάρε μέρος και Καθάρισες» Δράσεις εθελοντικού καθαρισμού ακτών Πρόγραμμα «Πάρε μέρος και Καθάρισες» Δράσεις εθελοντικού καθαρισμού ακτών Ευχαριστούμε για τη συμβολή σας στη δράση εθελοντικού καθαρισμού ακτών που διοργανώνει το MEDASSET. Ετοιμάσαμε αυτό το σύντομο

Διαβάστε περισσότερα

Υποέργο 4 ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Υποέργο 5 ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 39.270,00 Υποέργο 6 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 42.

Υποέργο 4 ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Υποέργο 5 ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 39.270,00 Υποέργο 6 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 42. 2006-2009 1.386.831,82 Ε.Π. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (ΕΠΕΑΕΚ) ΥΠΟΕΡΓΟ Προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε προστατευόμενες περιοχές 19.238,74 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Κολχικός Φασιανός ένα ζωντανό στολίδι του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ.»

«Κολχικός Φασιανός ένα ζωντανό στολίδι του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ.» «Κολχικός Φασιανός ένα ζωντανό στολίδι του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ.» Πέτρος Πλατής, MSc Δασολόγος - Θηραματοπόνος, Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας - Θράκης ΚΟΛΧΙΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ (Phasianus colchicus colchicus)

Διαβάστε περισσότερα

LAMDA Flisvos Marina Α.Ε. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

LAMDA Flisvos Marina Α.Ε. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη 2015 Easter Bazaar ΑΛΜΑ Ο Σύλλογος ΑΛΜΑ πραγματοποίησε από 28 έως 29 Μαρτίου 2015 στη Μαρίνα Φλοίσβου Πασχαλινό bazaar με σκοπό την πώληση Πασχαλινών αντικείμενων, καθώς και την ενημέρωση των επισκεπτών

Διαβάστε περισσότερα

LAMDA Flisvos Marina Α.Ε. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

LAMDA Flisvos Marina Α.Ε. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (ΕΕΑΚΑ) Η Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας βρέθηκε το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 στη Μαρίνα Φλοίσβου. Αλλεργιολόγοι βρίσκονταν

Διαβάστε περισσότερα

1. Το άρθρο 13 του Ν. 2971/2001 Αιγιαλός και Παραλία και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ Α 285).

1. Το άρθρο 13 του Ν. 2971/2001 Αιγιαλός και Παραλία και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ Α 285). ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Αθήνα 9/ 6 / 05 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ, Α.Π. 809/803 ΕΔΑΦΟΥΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 8 ης / ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 8 ης / ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 8 ης / 26-10-2011 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Στο Πόρτο Λάγος Π.Ε. Ξάνθης, σήμερα 26 Οκτωβρίου 2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ. (Monachus monachus)

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ. (Monachus monachus) ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ (Monachus monachus) Η Μεσογειακή Φώκια είναι το µόνο είδος φώκιας που συναντάται στη Μεσόγειο και αποτελεί ένα από τα πλέον απειλούµενα είδη θαλάσσιων θηλαστικών στον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΚΑΛΑΜΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ (ΣΥΜΒΑΣΗ RAMSAR)

ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΚΑΛΑΜΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ (ΣΥΜΒΑΣΗ RAMSAR) ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΚΑΛΑΜΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ (ΣΥΜΒΑΣΗ RAMSAR) Κωνσταντίνης Α 1, Διαμάντης Χ 1, Κόντος Κ 1, Μάντος Α 1, Μαρτίνης Α 1, Μπούκας ΑΝ 2, Πασχάλη Θ 3, Ράπτη

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. "Άγρια πανίδα σε κίνδυνο" 1

Δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Άγρια πανίδα σε κίνδυνο 1 Δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης "Άγρια πανίδα σε κίνδυνο" 1 2005-2016 ΚΠΕ Υπάτης 2005 (Αρ. Πρωτ. 123739/Γ7 /20/11/2006) ΚΠΕ Στυλίδας Υπάτης 2011 (Αρ. Πρωτ. 148350/Γ7/24-01/2012) ΚΠΕ Καρπενησίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ 25.9.2010 Γίνε κι εσύ μέρος της λύσης Δήλωσε συμμετοχή για τον καθαρισμό μιας κοντινής σου παραλίας Κάθε Σεπτέμβριο, το τρίτο Σάββατο, χιλιάδες εθελοντές σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ www.paratiro.gr

ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ www.paratiro.gr ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ www.paratiro.gr Δεκέμβριος 2015 Τοποθεσία του περιστατικού με διεύθυνση Κατάσταση ζώου (νεκρό ή τραυματισμένο) Ομάδα ζώου (ερπετό ή αμφίβιο, πουλί, θηλαστικό ή οικόσιτο)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 6 ης / 2012 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 6 ης / 2012 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 6 ης / 2012 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Στο Πόρτο Λάγος Ν. Ξάνθης, σήμερα 28 Ιουνίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:30 π.μ.,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 2 ης / 12-3-2010 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 2 ης / 12-3-2010 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 2 ης / 12-3-2010 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ. Στο Πόρτο-Λάγος Ν. Ξάνθης, σήμερα 12 Μαρτίου 2010, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:30

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟTΗΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟTΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟTΗΣΗΣ Αθήνα 27 / 05 / 2015 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ, Α.Π. 17787 / 790 ΕΔΑΦΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015 2016 1 Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» Καθώς οι περισσότεροι υγρότοποι της Αττικής έχουν συρρικνωθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ

ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ 2011-2015 5 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ Γιάννης Βέργος, Βιολόγος MSc, MSc Η προστατευόμενη περιοχή Οικοανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Χλωρίδα και Πανίδα

ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Χλωρίδα και Πανίδα ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Χλωρίδα και Πανίδα ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λάθος καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις περιβάλλοντας µε ένα κύκλο το αντίστοιχο

Διαβάστε περισσότερα

Οι δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έργου LIFE PINUS

Οι δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έργου LIFE PINUS Οι δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έργου LIFE PINUS Συνάντηση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου LIFE PINUS Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού Σπάρτη 15 Μαΐου 2013 Οι δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να γνωρίσουμε και να καταγράψουμε τους ελληνικούς βιότοπους και να εντοπίσουμε τα ζώα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΣΠΩΝ 2014

ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΣΠΩΝ 2014 ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΣΠΩΝ 2014 Μάρτιος 2015 Συγγραφή αναφοράς Δρ. Όλγα Αλεξάνδρου, Δρ. Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ Θ. Παπαδημητρίου, Π. Σιδηρόπουλος, Δ. Μιχαλάκης, Μ. Χαμόγλου, Ι. Κάγκαλου Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας

Διαβάστε περισσότερα

Ας προσπαθήσουμε όλοι να μη χαθεί κανένα είδος ζώου από την Κύπρο

Ας προσπαθήσουμε όλοι να μη χαθεί κανένα είδος ζώου από την Κύπρο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ας προσπαθήσουμε όλοι να μη χαθεί κανένα είδος ζώου από την Κύπρο Ξέρεις ότι: Πανίδα ονομάζουμε όλα τα ζώα μιας περιοχής. Αυτά

Διαβάστε περισσότερα

Υπενθύμιση. Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον

Υπενθύμιση. Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον Υπενθύμιση Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον Φεβρουάριος 2: Ημέρα Υγροτόπων Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ramsar του Ιράν. Στη Συνθήκη αυτή περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Ζώα υπό εξαφάνιση - Το Γιγάντιο Πάντα

Ζώα υπό εξαφάνιση - Το Γιγάντιο Πάντα Ζώα του δάσους υπό εξαφάνιση Τμήμα Α4 Σχ. Έτος 2012-20132013 Α τετράμηνο Είναι διεθνές σύμβολο της WWF. Τ α υ τ ό τ η τ α Όνομα : Γιγάντιο Πάντα Βάρος : 86-125 κιλά Ύψος : 1.20-1.90μ. Βιότοπος, εξάπλωση

Διαβάστε περισσότερα

Υλικό τεκμηρίωσης πραγματοποίησης εθελοντικών εκστρατειών. Δράση C.4. Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, TERRA NOVA Ε.Π.Ε., Πανεπιστήμιο Πατρών (Ε.ΘΑ.ΓΕ.Φ.Ω.

Υλικό τεκμηρίωσης πραγματοποίησης εθελοντικών εκστρατειών. Δράση C.4. Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, TERRA NOVA Ε.Π.Ε., Πανεπιστήμιο Πατρών (Ε.ΘΑ.ΓΕ.Φ.Ω. Υλικό τεκμηρίωσης πραγματοποίησης εθελοντικών εκστρατειών Δράση C.4 Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, TERRA NOVA Ε.Π.Ε., Πανεπιστήμιο Πατρών (Ε.ΘΑ.ΓΕ.Φ.Ω.) Μάρτιος 2015 Το έργο LIFE AMMOS Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Τεύχος 12 ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ Απρίλιος - Μαΐος - Ιούνιος Εθελοντική Δράση Καθαρισμός Παραποτάμιου Δάσους Κεραμωτής 64011 ΚΕΡΑΜΩΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 3 ης / 20-4-2010 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 3 ης / 20-4-2010 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 3 ης / 20-4-2010 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ. Στο Πόρτο Λάγος Ν. Ξάνθης, σήμερα 20 Απριλίου 2010, ημέρα Τρίτη και ώρα 11:30

Διαβάστε περισσότερα

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας και πτήση για την Θεσσαλονίκη. Άφιξη, παραλαβή και αναχωρούμε για τον Λιθότοπο που βρίσκεται στις όχθες της

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας και πτήση για την Θεσσαλονίκη. Άφιξη, παραλαβή και αναχωρούμε για τον Λιθότοπο που βρίσκεται στις όχθες της ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8, 25/8 Με απευθείας πτήσεις της Cyprus Airways Λάρνακα Θεσσαλονίκη CY 426 09:30 11:30 Θεσσαλονίκη Λάρνακα CY 427 12:30 14:30

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Σχέδιο Εργασίας με θέμα:«θαλασσα» Υπεύθυνες δασκάλες: Τάπα Σοφία Σαραλιώτη Έφη 3 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ (ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Το θέμα «θάλασσα» πραγματοποιήθηκε από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 16 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-15 Δάσος ονομάζεται ένα πολύπλοκο οικοσύστημα με φυτά και ζώα που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη πυκνότητα δέντρων. Τα

Διαβάστε περισσότερα

1. Το άρθρο 13 του Ν. 2971/2001 Αιγιαλός και Παραλία και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ Α 285).

1. Το άρθρο 13 του Ν. 2971/2001 Αιγιαλός και Παραλία και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ Α 285). ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Αθήνα 29 / 6 / 2015 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ, Α.Π. 17874/795 ΕΔΑΦΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» Η διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα Αξιού

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» Η διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα Αξιού «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» 10 Οκτωβρίου 2015 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Η διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα Αξιού Στέλλα Βαρελτζίδου, Βιολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία. Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά

Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία. Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά 1 2 Η Εγνατία Οδός δίνει άλλες διαστάσεις και ευκαιρίες στην επισκεψιμότητα. Η δυνατότητα του επισκέπτη να διασχίσει όλη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αργοστόλι, 18.11.2014 Αρ. Πρωτ.: 828

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αργοστόλι, 18.11.2014 Αρ. Πρωτ.: 828 Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κούταβου, Τ.Θ. 222, 28100 Αργοστόλι, Κεφαλονιά Τηλ. & Fax: 26710 29258, Ε-mail: foreasainou@ath.forthnet.gr, Ιστοσελίδα: www.foreasainou.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αργοστόλι, 18.11.2014

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ. Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΤΠΑ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ. Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΤΠΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ 2. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΕΒΡΟΥ 3. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ 4. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΞΑΝΘΗΣ 5. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 6.

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000 Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Το Δίκτυο Natura 2000 Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οικολογικών Περιοχών το οποίο δημιουργήθηκε το 1992 με την

Διαβάστε περισσότερα

Το τσακάλι, τόσο κοντινό μα τόσο ντροπαλό! (Ανακαλύπτοντας το τσακάλι)

Το τσακάλι, τόσο κοντινό μα τόσο ντροπαλό! (Ανακαλύπτοντας το τσακάλι) Το τσακάλι, τόσο κοντινό μα τόσο ντροπαλό! (Ανακαλύπτοντας το τσακάλι) ΗΛΙΚΙΑ: 7-12 ΕΠΟΧΗ: Φ, Χ, Α, Κ. ΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα προετοιμασία στην τάξη, 1 ώρα έρευνα στο σπίτι, 3-4 εβδομάδες έρευνας. ΥΛΙΚΑ: Ερωτηματολόγιο,

Διαβάστε περισσότερα

Δ/νση : Πατησίων 147 Τ.Κ. : Πληροφορίες : Δρ Χ. Βερβέρης Τηλέφωνο : FAX: :

Δ/νση : Πατησίων 147 Τ.Κ. : Πληροφορίες : Δρ Χ. Βερβέρης Τηλέφωνο : FAX: : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Αθήνα 27 / 5 / 2015 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ, Α.Π. 18970/831 ΕΔΑΦΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παρασκευή 26/11

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παρασκευή 26/11 8:45 9:30 Προσέλευση Εγγραφές Καφές ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παρασκευή 26/11 9:30 10:00 Έναρξη Καλωσόρισμα Άννυ Μητροπούλου, Διευθύντρια Δικτύου Χαιρετισμοί Ελπίδα Τσουρή, Υφυπουργός Αλιείας & Θαλάσσιων Υποθέσεων* Κώστας

Διαβάστε περισσότερα

Απειλούμενα και σπάνια θηλαστικά: Αγριόγατος Ζαρκάδι Βίδρα

Απειλούμενα και σπάνια θηλαστικά: Αγριόγατος Ζαρκάδι Βίδρα ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΡΛΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ - ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ ΧΑΜΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενες Περιοχές: Διαχείριση- Φορείς

Προστατευόμενες Περιοχές: Διαχείριση- Φορείς Προστατευόμενες Περιοχές: Διαχείριση- Φορείς Παπαδημητρίου Δότη Δρ. Βιολόγος Το χρονικό των Προστατευόμενων Περιοχών Ινδία, 2000 χρόνια πριν: Περιοχές ελεύθερες με στόχο την προστασία των φυσικών πόρων

Διαβάστε περισσότερα

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη»

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη» Ανοικτή εκδήλωση με θέμα: «Περιβάλλον Πολιτισμός: Πυλώνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Δήμο Αγίου Βασιλείου» Σπήλι, Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 «Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Π. Γυναικόκαστρο, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙAΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Π. Γυναικόκαστρο, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙAΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π. Γυναικόκαστρο, 09-02-2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙAΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Αρ. Πρωτ.36/Φ14 Κέντρο Περιβαλλοντικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΑΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΣΑΜΟΣ, 22-23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΑΚΗ ΣΑΜΟΣ 2016 14. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Δελταϊκά Δρώµενα» Φορέας Διαχείρισης ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ NEWSLETTER ΤΕΥΧΟΣ 5/ , ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ

«Δελταϊκά Δρώµενα» Φορέας Διαχείρισης ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ NEWSLETTER ΤΕΥΧΟΣ 5/ , ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ «Δελταϊκά Δρώµενα» Φορέας Διαχείρισης ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ NEWSLETTER ΤΕΥΧΟΣ 5/2017 2017, ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ Διαβάστε σ αυτό το τεύχος......ημέρα Περιβάλλοντος...φύλαξη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ. Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ. Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ Η Οδηγία 79/409/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την διατήρηση των άγριων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Εργασίες περισυλλογής και φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων του Δήμου Ωραιοκάστρου

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Εργασίες περισυλλογής και φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων του Δήμου Ωραιοκάστρου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ Αυτοτελές Τμήμα Οικονομικής Ανάπτυξης Ωραιόκαστρο 10/9/2018 ΓΡΑΦΕΙΟ Αδειοδοτήσεων & Ρύθμισης Αρ. Πρωτ: ΤΟΑ394/10.9.2018 Εμπορικών

Διαβάστε περισσότερα

THA001 - Φραγμολίμνη Μαριών

THA001 - Φραγμολίμνη Μαριών THA001 - Φραγμολίμνη Μαριών Περιγραφή Η Φραγμολίμνη Μαριών βρίσκεται περίπου 2,2 χιλιόμετρα βορειανατολικά του ομώνυμου οικισμού του Δήμου Θάσου. Πρόκειται για ταμιευτήρα που προέκυψε με την κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Για μια ζωντανή θάλασσα στις Κυκλάδες

Για μια ζωντανή θάλασσα στις Κυκλάδες Για μια ζωντανή θάλασσα στις Κυκλάδες H συμμετοχική προσέγγιση στη δημιουργία μίας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής το έργο ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE Σπύρος Κοτομάτας, WWF Ελλάς Χανιά, Οκτώβρης 2018 Ιστορικός τόπος

Διαβάστε περισσότερα

*ΟΙ φωτογραφίες του τεύχους είναι από το αρχείο του Φ.Δ.

*ΟΙ φωτογραφίες του τεύχους είναι από το αρχείο του Φ.Δ. Επιμέλεια έκδοσης: Κωνσταντίνα Κατσούλη Σύνταξη: Δρ. Μάνος Κουτράκης Δέσποινα Μιχαηλίδου Πασχαλιά Ζλατίνη Ευτέρπη Πατετσίνη Ναπολέοντας Πιάκης Αθανάσιος Παπούδης Βασίλειος Χριστοδούλου Αλέξανδρος Χατζάρας

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ Το Ναtura 2000 αποτελεί ένα ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο περιοχών οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους»

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Παρουσίαση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν στον Βοτανικό Κήπο «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Πρόγραμμα 1 ο Βλάβες και Αποκατάσταση Φυσικού περιβάλλοντος Στόχοι του προγράμματος:

Διαβάστε περισσότερα

PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453. 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12

PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453. 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12 PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12 Διάρκεια: 01/01/10-30/06/13 Συνεργαζόμενοι φορείς: Τμήμα Περιβάλλοντος Πανεπιστήμιο Frederick

Διαβάστε περισσότερα

SAM003 - Έλος Γλυφάδας

SAM003 - Έλος Γλυφάδας SAM003 - Έλος Γλυφάδας Περιγραφή Το έλος Γλυφάδας βρίσκεται βορειοανατολικά του Ηραίου, στην νοτιοδυτική πλευρά του αεροδρομίου Σάμου, στο Δήμο Σάμου. Περιλαμβάνεται στην εθνική απογραφή με κωδικό GR412342000

Διαβάστε περισσότερα

Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή - LIFE13 NAT/GR/000909

Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή - LIFE13 NAT/GR/000909 Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή - G.Katsadorakis/ HOS Στοιχεία προγράμματος Τίτλος: «Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση

Διαβάστε περισσότερα

Η συνολική κατανοµή των συστηµάτων θέρµανσης, σύµφωνα µε µελέτη που εκπονήθηκε από το ΥΠΕΧΩ Ε για το Νοµό Καβάλας διαµορφώνεται ως εξής:

Η συνολική κατανοµή των συστηµάτων θέρµανσης, σύµφωνα µε µελέτη που εκπονήθηκε από το ΥΠΕΧΩ Ε για το Νοµό Καβάλας διαµορφώνεται ως εξής: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 : ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 139 10. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 10.1 ΡΥΠΑΝΣΗ 10.1.1 Ατµοσφαιρική ρύπανση Κύριες πηγές της ατµοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη της Καβάλας είναι η οδική κυκλοφορία, οι εγκαταστάσεις βιοµηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

Δ/νση : Πατησίων 147 Τ.Κ. : 112 51 Πληροφορίες : Δρ Χ. Βερβέρης Τηλέφωνο : 210 8646065 FAX: : 210 8662024

Δ/νση : Πατησίων 147 Τ.Κ. : 112 51 Πληροφορίες : Δρ Χ. Βερβέρης Τηλέφωνο : 210 8646065 FAX: : 210 8662024 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Αθήνα 27 / 5 / 2015 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ, Α.Π. 17770/792 ΕΔΑΦΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

LIFE 13 NAT/CY/ Βελτίωση πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο

LIFE 13 NAT/CY/ Βελτίωση πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο LIFE 13 NAT/CY/000176 Βελτίωση πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο Φεβρουάριος 2016 1 Το έργο «Βελτίωση πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα