ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΙΙΙ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΙΙΙ"

Transcript

1 1 ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΙΙΙ Δρ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΛΟΣ Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΚΑΡΑΣ

2 2 ΚΑΡΔΙΤΣΑ 2001 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα Εισαγωγή 3 Ξυλοδοκοί από συγκόλληση τμημάτων τραπεζοειδούς διατομής πλευρικών ημίπριστων κορμοτεμαχίων ξύλου 4 Επικολλητό ξύλο από πριστή ξυλεία τραπεζοειδούς διατομής 7 Ξυλοδοκοί από συγκολλημένες λωρίδες ξυλοφύλλων PSL (Parallel Strand Lumber) 9 Σύνθετη ξυλεία από συγκολλημένα πλανίδια ξύλου LSL (Laminated Strand Lumber) 19 Ξυλοδοκοί τύπου SCRIMBER από συγκολλημένες δεσμίδες ινών ξύλου 38 Ξυλοπλάκες από συγκολλημένες λωρίδες συμπαγούς ξύλου (Solid wood panels) 42 Ξυλοδοκοί με εγκάρσια διατομή τύπου Ι (I beam) 51 Σύνθετες ξυλοπλάκες Com ply 60 Αντικολλητό με Fiber glass 70

3 3 Βιβλιογραφία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ανάγκη υποκατάστασης του συμπαγούς ξύλου (πριστή ξυλείας καθώς και η αξιοποίηση υπολειμμάτων που προέκυψαν από την παραγωγική διαδικασία άλλων προϊόντων οδήγησαν ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια και μεγάλα ερευνητικά κέντρα στην προσανατολισμένη έρευνα και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων. Στα παραπάνω συντέλεσε και η ανάγκη αξιοποίησης των μεγάλων ποσοτήτων στρογγύλης ξυλείας μικρών όμως διαστάσεων που προέρχεται από την καλλιέργεια ταχυαυξών ειδών με μεθόδους που περισσότερο θυμίζουν την γεωπονία παρά την δασοπονία (αγροδασοπονία-agroforestry). Τα περισσότερα από τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται ως φέρουσες κατασκευές φορτίων. Τα προϊόντα αυτά έχοντας να ανταγωνιστούν στον τομέα της οικοδομικής τα παραδοσιακά, ως προς την χρήση προϊόντα (Μπετόν, σίδηρο, αλουμίνιο) αντιμετώπισαν προβλήματα, αλλά χάρη στα σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η ευκολία στην κατεργασία, αισθητική αξία, μικρότερο κόστος, κατακτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Δρ. Γεώργιος Νταλός Δρ. Ιωάννης Κακαράς

4 4 1. Ξυλοδοκοί από συγκόλληση τμημάτων τραπεζοειδούς διατομής πλευρικών ημίπριστων κορμοτεμαχίων ξύλου. Η όλη διαδικασία παραγωγής βασίζεται στην παραγωγή τμημάτων ξυλείας τραπεζοειδούς διατομής από τα κορμοτεμάχια που είναι διαθέσιμα. Ανάλογα με την διάμετρο των κορμοτεμαχίων αυτών μπορεί να παραχθούν εκτός των ημίπριστων τραπεζοειδούς διατομής και ορθογωνική πριστή ξυλεία από τα κεντρικά μέρη του κορμοτεμαχίου. Τα στάδια παραγωγής των πριστών και ημίπριστων παρουσιάζονται στα Σχήματα 1 και 2. Σχήμα 1. Πριστά που προκύπτουν από την κύρια πρίση.

5 5 Σχήμα 2. Πριστά που προκύπτουν μετά την δευτερεύουσα πρίση. Για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κορμοτεμαχίων εφαρμόζεται κατάλληλο σχέδιο πρίσης ανάλογα με τη διάμετρο, το μήκος, του κορμοτεμαχίου καθώς και του δασικού είδους. Στην κύρια πρίση παράγονται τα ημίπριστα (ΚΒ) τραπεζοειδούς διατομής καθώς και πριστά (LB) και (KL) που προκύπτουν στο κεντρικό τμήμα του κορμοτεμαχίου (Σχήμα 3). Σχήμα 3. Ξυλοδοκοί που προκύπτουν από την συγκόλληση των πριστών. Στη συνέχεια τα ημίπριστα (ΚΒ) με δεύτερη πρίση διαμορφώνονται πλευρικά ώστε να προκύψουν δυο όμοια τραπεζοειδούς διατομής πριστά. Το επόμενο στάδιο που ακολουθεί είναι η ταξινόμηση των πριστών κατά ποιότητα και διαστάσεις. Τα προϊόντα στη συνέχεια προωθούνται για ξήρανση (Σχήμα 4).

6 6 Σχήμα 4. Στοίβαξη των πριστών για να αποκτήσουν σταθερή υγρασία. Μετά την επάλειψη τους πλευρικά με συγκολλητική ουσία συναρμολογούνται ανά τέσσερα και οδηγούνται προς συγκόλληση σε πρέσσα (Σχήμα 5). Η συγκόλληση γίνεται με τη χρήση μικροκυμάτων σε μία προσπάθεια αύξησης της ταχύτητας παραγωγής αλλά και στην επίτευξη καλύτερης συγκόλλησης στο εσωτερικό, γεγονός που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με την χρήση των παραδοσιακών τρόπων της θερμής πρέσσας (Σχήμα 5).

7 7 Σχήμα 5. Συγκόλλησης ξυλοδοκών με χρήση υψίσυχνων ρευμάτων. Τα συγκολλημένα προϊόντα ταξινομούνται ανάλογα με τις διαστάσεις της εγκάρσιας διατομής τους και στη συνέχεια τα συγκολλημένα προϊόντα συγκολλούνται κατά μήκος για να επιτευχθούν μεγαλύτερες διαστάσεις (Σχήμα 6). Σχήμα 6. Συγκόλληση κατά μήκος των ξυλοδοκών. Τα πριστά ορθογωνικής διατομής που παρήχθησαν από τα κεντρικά μέρη του κορμοτεμαχίου μπορούν να συγκολληθούν και να δημιουργηθούν πριστά μεγάλων διατομών. 2. Επικολλητό ξύλο από πριστή ξυλεία τραπεζοειδούς διατομής.

8 8 Ένας άλλος τρόπος αξιοποίησης κορμοτεμαχίων μικρής διαμέτρου είναι και η κατασκευή επικολλητής ξυλείας. Τα στάδια παραγωγής που φαίνονται στα πιο κάτω (Σχήματα 7,8,9) είναι τα εξής: Πρίση των κορμοτεμαχίων παράλληλα στο μήκος ώστε να παραχθούν δύο όμοια ημίπριστα. Σχήμα 7. Φάσεις παραγωγής επικολλητού ξύλου από πριστή ξυλεία τραπεζοειδούς διατομής. Πρίση των καμπύλων μερών των ημίπριστων με σκοπό την μετατροπή τους σε πριστά τραπεζοειδούς διατομής. Περιστροφή των πριστών κατά 180ο και τοποθέτηση των ώστε τα μήκη τους να συμπίπτουν. Πλευρική συγκόλληση των πριστών κατά μήκος.

9 9 Σχήμα 8. Συγκόλληση κατά μήκος των δοκών Συγκόλληση των πριστών που προέκυψαν κατά πάχος (Σχήμα 9). Σχήμα 9. Συγκόλληση κατά πάχος. Τα προϊόντα αυτά προέκυψαν σε μία προσπάθεια αξιοποίησης των προϊόντων από την αγροδασοπονία (κορμοτεμάχια μικρών διαμέτρων). Χρήσεις Το προϊόν αυτό βρίσκει ευρεία χρήση στην κατασκευή σκαλοπατιών. Μπορεί όμως να βρει χρήση και στην κατασκευή επίπλων. 3. PSL (Parallel Strand Lumber) Ξυλοδοκοί από συγκολλημένες λωρίδες ξυλοφύλλων.

10 10 Το προϊόν αυτό εμφανίστηκε εμπορικά με την ονομασία PARALLAM από την εταιρεία Trus Joint Mc Millan συνεργάτη της εταιρείας TJ International. Εμφανίστηκε στο εμπόριο μετά από δύο δεκαετίες έρευνας και κατοχυρώθηκε από 14 πατέντες. Το PSL κατασκευάζεται από προσανατολισμένες λωρίδες ξυλοφύλλων που προέρχονται από κωνοφόρα δέντρα σε συνδυασμό με συγκολλητικές ουσίες. Η συμπίεση γίνεται σε πρέσα συνεχούς ροής με τη χρήση μικροκυμάτων για την αύξηση της θερμοκρασίας. Εικόνα 1. PSL Parallel Strand Lumber Στις πιλοτικές (δοκιμαστικές κατασκευές) η πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε πάρθηκε από υπολείμματα εκτύλιξης. Ο όγκος της πρώτης ύλης που χρειάζεται για να καλυφθεί η εμπορική παραγωγή προέρχεται από υλικό εκτύλιξης που παρουσιάζει ασυνέχεια (πριν γίνει κυλινδρικός ο κορμός). Πρόσθετα όμως χρειάζεται και η εκτύλιξη ξυλοφύλλων ειδικά για την παραγωγή του PSL με κατάλληλη ποιότητα για να προσδώσουν στο τελικό προϊόν και καλύτερες ιδιότητες.

11 11 Εικόνα 2. Δοκός από PSL σε κατασκευή Για την κατασκευή του παράγεται ξυλόφυλλο πάχους από 2,5 4 χιλιοστά με την μέθοδο της περιστροφικής εκτύλιξης. Οι περισσότερες λωρίδες έχουν μήκος 2,6 μέτρα αλλά και τεμάχια μήκους 61 εκατοστών μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των ξυλοδοκών αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται συνήθως τα είδη Duglas fur, Pseudotsuga menziensii, Hemlok, Southern Pines (Pinus palustris, P.echinata,P. taeda, P. eliati) και Yellow poplar (Liriodendron tulipijera). Στη συνέχεια τα ξυλόφυλλα αυτά ταξινομούνται με τη χρήση υπερήχων σε διάφορες κλάσεις μηχανικής αντοχής. (Εικόνα 3). Τα ξυλόφυλλα στη συνέχεια τεμαχίζονται σε μικρές λωρίδες πλάτους 12 περίπου χιλιοστών. Στις λωρίδες γίνεται επιπλέον έλεγχος και απομακρύνονται ρόζοι και οποιοδήποτε άλλο σφάλμα θα μπορούσε να επηρεάσει την μηχανική αντοχή του τελικού προϊόντος. Το μήκος των λωρίδων μπορεί να είναι όσο και το αρχικό μήκος των ξυλοφύλλων 36 μέτρα. Στη συνέχεια οι λωρίδες προσανατολίζονται με τον άξονα τους παράλληλο προς την γραμμή παραγωγής και οι λωρίδες επαλείφονται με φαινολικές συγκολλητικές ουσίες εξωτερικής χρήσης. Η συγκολλητική ουσία απλώνεται σε όλη την επιφάνεια των λωρίδων και διεισδύει στα σπασίματα και στις ρωγμές που αυτές παρουσιάζονται. Το υλικό στρωματωμένο πλέον προωθείται προς συμπίεση και από 91 εκατοστά που είναι το αρχικό πάχος του μειώνεται σε 30 εκατοστά. Η συμπίεση εφαρμόζεται καθώς το στρωματωμένο υλικό προωθείται για να περάσει ανάμεσα σε προκαθορισμένο κενό προωθούμενο συμμετρικά από

12 12 κυλιόμενες μεταλλικές ταινίες. Τα πλευρικά διαστήματα Αυξομειώνονται συμπιέζοντας ταυτόχρονα τις πλευρές του στρώματος. Πομποί μικροκυμάτων βρίσκονται στις δύο πλευρές της πρέσας και ενέργεια από μικροκύματα συνεχώς εφαρμόζεται επιτρέποντας την παραγωγή προϊόντων πάχους 30 εκατοστών και πλάτους εκατοστών με ομοιογένεια στην πυκνότητα του υλικού. Εικόνα 3. Ποιοτικός έλεγχος για σφάλματα με χρήση υπερήχων.

13 13

14 14 Σχήμα 10. Ροή παραγωγής του PSL. Το συνολικό μήκος μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα. Στη συνέχεια το προϊόν τεμαχίζεται στις επιθυμητές διαστάσεις. Νέες τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί για την παραγωγή τους συμπεριλαμβανομένου του τεμαχισμού των λωρίδων, του κοσκινίσματος, της επάλειψης με συγκολλητικές ουσίες, του συνεχόμενου πρεσαρίσματος, της εφαρμογής των μικροκυμάτων για την επίτευξη της συγκόλλησης κ.α. Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα Οι ξυλοδοκοί τύπου PSL σε σχέση με την πριστή ξυλεία παρουσιάζουν τα εξής πλεονεκτήματα: Είναι πιο ανθεκτικοί σε μηχανικές καταπονήσεις και πιο δύσκαμπτοι Παρουσιάζουν μεγαλύτερη ομοιογένεια αφού κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους γίνεται απομάκρυνση των συνήθης σφαλμάτων του ξύλου Μπορεί να ρυθμιστεί η πυκνότητα του για να ρυθμίσουμε έτσι τις ιδιότητες του τελικού προϊόντος στα επιθυμητά πλαίσια. Οι μεγάλες διατομές των ορθογωνικών πλακών από τις οποίες προέρχονται η ξυλοδοκοί τύπου PSL επιτρέπουν την παραγωγή ξυλοδοκών μεγάλης διατομής χωρίς να υπάρχει ανάγκη επιπρόσθετης συγκόλλησης.

15 15 Παρουσιάζει όμως και κάποια μειονεκτήματα. Η πρώτη ύλη περιορίζεται μόνο σε κορμοτεμάχια τα οποία μπορούν να εκτυλιχθούν Το προϊόν της συμπίεσης που δέχεται αυξάνει την πυκνότητα του περισσότερο από το συμπαγές ξύλο γεγονός που το κάνει να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της κατεργασίας του με κοπτικά μέσα και να τους προκαλεί μεγαλύτερη φθορά. Τέλος η ίδρυση εργοστασίων παραγωγής ξυλοδοκών τύπου PSL απαιτεί μεγάλα κεφάλαια και είναι απαραίτητη η συνεχής λειτουργία των εργοστασίων και η αξιοποίηση των ξυλοδοκών για την κάλυψη των αναγκών σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Γεωγραφική εξάπλωση-τάσεις Στον Πίνακα 1. Βλέπουμε την γεωγραφική κατανομή των μονάδων σύνθετων συγκολλημένων προϊόντων (PSL, LSL κ.α) σε όλο τον κόσμο. Συνολικά για την κατασκευή PSL υπάρχουν 6 μονάδες εκ των οποίων οι 4 βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Vancouver British Columbia, Colbert Georgia, Buckhammon-West Virginia). Μία μονάδα βρίσκεται στον Καναδά και μία στην Αυστραλία. Τα στοιχεία αυτά είναι μέχρι το Από τα στοιχεία που έχουμε για την εξάπλωση του προϊόντος παρατηρείται μια τάση ανάπτυξης και επέκτασης του προϊόντος τόσο στην αγορά της Αμερικής όσο και στο υπόλοιπο κόσμο.

16 16 Πίνακας 1. Μονάδες σύνθετης ξυλείας κατασκευών ανά το κόσμο Χώρα O.S.B. L.V.L P.S.L H.D.F H.Π.Α ΚΑΝΑΔΑΣ ΓΑΛΛΙΑ 1 ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2 ΙΡΛΑΝΔΙΑ 1 ΣΟΥΗΔΙΑ 1 ΒΡΕΤΑΝΙΑ 2 ΡΩΣΙΑ 1 ΙΑΠΩΝΙΑ 1 ΚΙΝΑ 2 ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ 1 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 1 ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ 1 1 ΣΥΝΟΛΟ OSB: Oriented Strand Board (Ξυλοπλάκα με προσανατολισμένη διάταξη ξυλοτεμαχιδίων L.V.L.: Laminated Veneer Lumber (Σύνθετη ξυλεία από επικολλητά ξυλόφυλλα

17 17 P.S.L.Parallel Strand Lumber (Σύνθετη ξυλεία από παράλληλα συγκολλημένα μεγάλα ξυλοτεμαχίδια. H.D.F. High density fiberboard Ινοσανίδα υψηλής πυκνότητας. Στην Ευρώπη και ειδικότερα στον Ελληνικό χώρο το PSL είναι σχεδόν άγνωστο. Η πρώτη το εμφάνιση έγινε το 1997 στην διεθνή έκθεση του Ανοβέρου. Το PSL παράγεται με δύο τύπους. Ο πρώτος τύπος είναι γνωστός και ως OSL (Oriented Strand Lumber) Ο τύπος αυτός είναι ελαφρύτερος, παράγεται σε μικρότερα μεγέθη και βρίσκει εφαρμογές σε ελαφρές κατασκευές και βιομηχανική χρήση. Ειδικότερα ο τύπος αυτός χρησιμοποιείται σε σκελετούς από πόρτες και παράθυρα, σκελετούς προκατασκευασμένων σπιτιών, μικρές δοκούς και διάφορες ξυλουργικές κατασκευές. Εικόνα 4. Χρήση PSL στην κατασκευή σπιτιών

18 18 Ο δεύτερος τύπος είναι το PSL, το οποίο έχει μεγαλύτερες αντοχές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δοκούς μεγάλων ανοιγμάτων και σε κολόνες που φέρουν φορτία, σε σκελετούς μεγάλων κτιρίων με ιδιαίτερες απαιτήσεις σε μηχανική αντοχή. Ως φέρον δομικό στοιχείο χρησιμοποιείται ως δοκός ευθύγραμμος η με καμπυλότητα και ως κατακόρυφος δοκός (στύλος) για υποστυλώσεις. Λόγω της καλής αντοχής σε συμπίεση (είναι ισότιμη περίπου με εκείνη του ξύλου της δρυός) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δομικό στοιχείο σε κατασκευές που υπόκεινται σε φορτίσεις συμπιέσεως π.χ. στρωτήρες. Παραδείγματα εφαρμογών στις πιο κάτω εικόνες.

19 19 Εικόνα 5. Κατασκευή κερκίδας με χρήση PSL. Εικόνα 6. Σκελετός σπιτιού κατασκευασμένος από PSL 4. LSL Laminated Strand Lumber. Σύνθετη ξυλεία από συγκολλημένα πλανίδια ξύλου Χαρακτηριστικά Τεχνολογία παραγωγής

20 20 Το LSL αποτελεί το πιο νέο προϊόν το οποίο παράγεται από συγκολλημένο ξύλο. Σε μια πρώτη επαφή το προϊόν μοιάζει με το OSB (Oriented Strand Board) μοριοπλάκα δηλαδή με προσανατολισμένα ξυλοτεμαχίδια με τη διαφορά ότι το μήκος των τεμαχιδίων του ξύλου είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό του OSB και κυμαίνεται από χιλιοστά σε αντίθεση με αυτά του ΟSB που κυμαίνονται από χιλιοστά. Τα είδη που χρησιμοποιούνται εδώ είναι λεύκη αλλά και το είδος Yellow poplar. Αξιοποιούνται δηλαδή είδη που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή ξυλοφύλλων με εκτύλιξη αλλά που επίσης δεν είναι τόσο κατάλληλα για την παραγωγή πριστής ξυλείας για τεχνική χρήση. Εικόνα 7. LSL ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Το LSL παρουσιάζει συγκεκριμένες διαφορές σε σχέση με το PSL.Έτσι εκτός από το ότι το πρώτο παράγεται από στρογγύλη ξυλεία και τα δομικά του στοιχεία (ξυλοτεμαχίδια) είναι προϊόν θρυμματισμού το δεύτερο παράγεται αφού πρώτα το κορμοτεμάχιο εκτυλιχθεί. Τα

21 21 τεμαχίδια είναι μικρότερων διαστάσεων απ ότι του PSL. Η θέρμανση για τον πολυμερισμό της συγκολλητικής ουσίας γίνεται με τη χρήση ατμού σε αντίθεση με αυτή του PSL που γίνεται με τη χρήση μικροκυμάτων υψηλής συχνότητας. Η συγκολλητική ουσία που χρησιμοποιείται είναι πολυισοκυανικοί εστέρες (PMDI) και το προϊόν χρησιμοποιείτε για ελαφρές χρήσεις.

22 22 Σχήμα 11. Ροή παραγωγής του LSL Πιο αναλυτικά τα κορμοτεμάχια με την άφιξη τους στην κορμοπλατεία αποθηκεύονται είτε στοιβαζόμενα είτε σε θερμαινόμενες δεξαμενές με θερμοκρασία νερού περίπου 60 ο C για να επιτευχθεί έτσι πιο εύκολα και με κατανάλωση λιγότερης ενέργειας, καλή ποιότητα πλανιδίων ξύλου. Εικόνα 8. Πλανίδια ξύλου Στη συνέχεια ακολουθεί η φάση της αποφλοίωσης μιας και ο φλοιός δεν αποτελεί υλικό που θα μας προσδώσει τις επιθυμητές ιδιότητες. Τα αποφλοιωμένα πλέον κορμοτεμάχια οδηγούνται στην φάση του θρυμματισμού σε ειδικούς σπαστήρες. Τα πλανίδια που παράγονται έχουν διαστάσεις που κυμαίνονται ως προς το πάχος από 0,75 έως 1,3 χιλιοστά και πλάτος 15 έως και 25 χιλιοστά. Το μήκος των πλανιδιών φτάνει τα 300 χιλιοστά γι αυτό και το πρώτο του όνομα ήταν PSL 300. Τα πλανίδια με τη σειρά τους οδηγούνται σε ξηραντήρια τα οποία χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη φλοιό καθώς και άλλα υπολείμματα. Στη συνέχεια ακολουθεί η ταξινόμηση ανάλογα με τις διαστάσεις τους και η απομάκρυνση των μη ικανοποιητικών ως προς το μέγεθος πλανιδίων. Η

23 23 επόμενη φάση που ακολουθεί είναι η ανάμιξη τους με τη συγκολλητική ουσία η οποία όπως προαναφέρθηκε είναι ο πολυισοκυανικός εστέρας (PMDI). Η ανάμιξη γίνεται συνήθως με ψεκασμό σε ειδικούς αναμικτήρες που έχουν την μορφή τύμπανου. Το ποσοστό της συγκολλητικής ουσίας με βάση την ξηρή μάζα του ξύλου δεν υπερβαίνει το 6%. Τα πλανίδια μαζί με την συγκολλητική ουσία οδηγούνται σε ένα σύστημα στρωμάτωσης όπου προσανατολίζονται παράλληλα προς την γραμμή παραγωγής και στρωματώνονται επάνω σε ατέρμονα μεταλλικό ιμάντα. Ο προσανατολισμός των πλανιδίων δεν διαφέρει περισσότερο από 10 μοίρες. Το στρωματωμένο πλέον υλικό οδηγείται για συμπίεση σε θερμαινόμενη πρέσα. Διαστάσεις μιας χαρακτηριστικής πρέσας από την εταιρεία Siempelkamp αναφέρονται ότι είναι 2,4 μέτρα πλάτος, και μήκος έως 14,4 μέτρα. Η αύξηση της θερμοκρασίας στην πρέσα αυτή επιτυγχάνεται με διοχέτευση κορεσμένου ατμού, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα μια ομοιόμορφη κατανομή της πυκνότητας σε όλη τη μάζα του προϊόντος και μειώνοντας ταυτόχρονα το χρόνο συμπίεσης κάτω από 4 λεπτά σε αντίθεση με τα 45 λεπτά που χρειάζονται χωρίς την χρήση ατμού. Η όλη διεργασία επετεύχθη σε συνεργασία με το εργαστήριο Τεχνολογίας του Madisson Wisconsin. Οι ορθογωνισμένες πλέον πλάκες με πάχος από χιλιοστά και μήκος και πλάτος ανάλογα με τις δυνατότητες της πρέσας λειαίνονται και τεμαχίζονται σε ξυλοδοκούς επιθυμητών διαστάσεων. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ-ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Ένα βασικό πλεονέκτημα του LSL σε σχέση με το LVL και PSL (Parallel Strand Lumber) είναι ότι η πρώτη ύλη δεν περιορίζεται σε κορμοτεμάχια τα οποία πρέπει να είναι κατάλληλα για παραγωγή ξυλοφύλλων. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν και κορμοτεμάχια μικρού μήκους και μη

24 24 ευθυτενή από διάφορα δασικά είδη. Η χρήση του κορεσμένου ατμού κατά τη διάρκεια της συμπιέσεως αυξάνει την ομοιόμορφη κατανομή της πυκνότητας και κατά συνέπεια και την καλύτερη συμπεριφορά στις μηχανικές καταπονήσεις του τελικού προϊόντος. Η πυκνότητα βέβαια του τελικού προϊόντος αυξάνεται σημαντικά γεγονός που κάνει το προϊόν να μειονεκτεί σε διαστασιακή σταθερότητα σε σύγκριση με τους δοκούς από μασίφ ξύλο η ξυλόφυλλα. Ταυτόχρονα γίνεται εύκολα ο εμποτισμός των πλανιδίων που χρησιμοποιούνται πριν αυτά εισέλθουν στην φάση παραγωγής (στρωμάτωση-συμπίεση) με αποτέλεσμα να γίνεται το προϊόν πιο ανθεκτικό. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Η τεχνολογία που κρύβεται πίσω από το LSL βοηθά να παραχθεί ένα δομικό υλικό που δεν μπορεί εύκολα να συγκριθεί με άλλα. Έτσι το υλικό παρουσιάζει : -Αντοχή στη ρίκνωση -Ανοίγματα σε κατασκευές μέχρι 16 μέτρα -Μικρού βάρους και ανθεκτικούς φορείς που βοηθούν στην αντισεισμικότητα των κτιρίων -Αντοχή στη φωτιά αντίστοιχη και σε πολλά σημεία καλύτερη από το ατόφιο ξύλο. -Θερμομονωτικές ιδιότητες Η Τεχνολογία παραγωγής του LSL που αφαιρεί τους ρόζους και τα άλλα φυσικά ελαττώματα μειώνουν τον συντελεστή κυμάνσεως των μηχανικών ιδιοτήτων του LSL σε σχέση με το μασίφ ξύλο.

25 25 Όπως φαίνεται και στις τιμές του πιο κάτω πίνακα (Πίνακας 2) παρόλο που ο μέσος όρος της αντοχής σε κάμψη του προϊόντος LSL είναι μικρότερες του αντίστοιχου μασίφ ξύλου η οριακή ελάχιστη τιμή της αντοχής αυτής για πιθανότητα 5% είναι μεγαλύτερη στο προϊόν τύπου LSL. Η ελάχιστη τιμή της μηχανικής αντοχής αποτελεί το κριτήριο για την αποδοχή ή την απόρριψη ενός προϊόντος για τη χρήση του ως φέρον στοιχείο σε δομικές κατασκευές. Πίνακας 2. συντελεστής κυμάνσεως των τιμών των μηχανικών ιδιοτήτων του προϊόντος LSL σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του αυτούσιου ξύλου. Ιδιότητα Συντελεστής Συντελεστής κυμάνσεως (%) κυμάνσεως (%) Συγκολλημένο προϊόν Συμπαγές ξύλο ξύλο τύπου LSL Πυκνότητα 3,6 10 Κάμψη (Μέτρο θραύσης) Κάμψη (Μέτρο 7 20 ελαστικότητας) Εφελκυσμός (Παράλληλα στις ίνες) Συμπίεση (Παράλληλα στις ίνες) Η υγρασία ισορροπίας του LSL σε εσωτερικούς χώρους κυμαίνεται από 8 έως 10%. Η χρήση ως συγκολλητικής ουσίας πολυισοκυανικού εστέρα προσδίδουν πολύ καλές υγροσκοπικές ιδιότητες στο προϊόν σε εσωτερικές κατασκευές. Σε περίπτωση όμως που θα πρέπει να μείνουν εκτεθειμένα σε εξωτερικούς χώρους κρίνεται απαραίτητη κατά την

26 26 Πίνακας 3. Επίδραση της τιμής του συντελεστή κυμάνσεως στην ελάχιστη τιμή μηχανικής αντοχής σε κάμψη συγκολλημένου προϊόντος τύπου LSL και συμπαγούς ξύλου για πιθανότητα 5% LSL Συμπαγές Ξύλο Αντοχή σε 41,4 44,8 κάμψη(μέτρο θραύσης) Mpa Συντελεστής κυμάνσεως Αριθμός δοκιμίων Ελάχιστη τιμή αντοχής 33,1 32,5 σε κάμψη με 5% πιθανότητα, MPa παραγωγή προϊόντων η προσθήκη παραφίνης για την αύξηση αντοχής σε υγρασία καθώς και η χρήση άλλων χημικών ουσιών για την αύξηση αντοχής του προϊόντος σε προσβολές από μύκητες κ.α. Στους πιο κάτω πίνακες φαίνονται οι διαστασιακές μεταβολές που παρατηρούνται σε προϊόν LSL με την πρόσληψη υγρασίας. Όπως φαίνεται (Πίνακες 4, 5 και 6) οι μεταβολές αυτές είναι μικρές στη διεύθυνση του μήκους και του πλάτους του προϊόντος αλλά και πολύ μεγάλες στη διεύθυνση του πάχους.

27 27 Σχήμα 12. Μέσος όρος (Μ.Ο.), συντελεστής κύμανσης (V%) και οριακές τιμές της αντοχής σε κάμψη (Μέτρο θραύσης) για πιθανότητα 5% πριστής ξυλείας από αυτούσιο ξύλο και ξυλοδοκού τύπου LSL. Πίνακας 4. Διαστασιακές μεταβολές του LSL με μεταβολή της υγρασίας του προϊόντος κατά 1% σε εύρος υγρασίας από 5% -16%. Παράλληλα με το πάχος Παράλληλα με το πλάτος 0,50% 0,10%

28 28 Η μεταβολή κατά μήκος είναι πολύ μικρή και είναι ίση με το συμπαγές ξύλο. Πίνακας 5 Διαστασιακές μεταβολές του LSL με τη μεταβολή της σχετικής υγρασίας Σχετική υγρασία Μήκος Πλάτος Πάχος ,05-0,51-1, ,05 0,09 2,87 Οι διαστάσεις των δοκιμίων ήταν 41Χ76Χ300 χιλιοστά (ΠάχοςΧΠλάτοςΧΜήκος) Οι προσδιορισμοί έγιναν σύμφωνα με το ASTM D Πίνακας 6. Διαστασιακές μεταβολές του LSL σε σύγκριση με συμπαγές ξύλο, OSB, και μοριοπλάκα μετά από 24 ώρες εμβάπτιση σε νερό.(διόγκωση (%) LSL LSL OSB Particleboard Massive Παράλληλα προς πάχος το Παράλληλα προς πλάτος το 0,59g/cm3 0,66g/cm3 wood 8,4 9,7 16,9 23,9 1,1(ακτινικά) 1,2 1, ,4(εφαπτομε νικά) Όσο αναφορά την συμπεριφορά του LSL κατά την διάρκεια της κατεργασίας του αυτό έχει ανάλογη συμπεριφορά με το μασίφ ξύλο με την μόνη διαφορά του ότι λόγω της μεγάλης του πυκνότητας και της ισχυρής συγκολλητικής ουσίας καταπονούν τα κοπτικά μέσα σε

29 29 μεγαλύτερο βαθμό απ ότι το μασίφ ξύλο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά την χρήση συνδετικών μέσων. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση συνδετικών μέσων όπως καβίλιες και μεταλλικοί πύροι στις εγκάρσιες διατομές των προϊόντων (σόκορο) λόγω τις μικρής αντοχής συγκράτησης που παρουσιάζει το προϊόν. Στην περίπτωση χρήσεις άλλων τύπων συνδετικών μέσων όπως καρφιών, βίδας τότε οι αποστάσεις αυτών μεταξύ τους όπως και από τα άκρα πρέπει να είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές (DIN ) και όπως αυτές καθορίζονται στο πιο κάτω σχήμα (Σχήμα 13). Σχήμα 13. Απαραίτητες αποστάσεις των μεταλλικών συνδετικών μέσων ανάμεσα τους και από τις άκρες της δοκού. DIN a απόσταση από τις άκρες ώς προς το μήκος, b απόσταση μεταξύ τους, c απόσταση από τις άκρες ώς προς το πάχος. Για την επίτευξη μεγαλύτερων διατομών είναι δυνατό να συγκολληθούν δύο η περισσότερα κομμάτια LSL η ακόμη και να γίνει συνδυασμός με LVL και επικολλητή ξυλεία.

30 30 Τα συγκολλημένα προϊόντα τύπου LSL συναντώνται στην αγορά με διάφορες εμπορικές ονομασίες όπως INTRALLAM, Antony Power Beam, Timber strand και άλλες. Γενικότερα διακρίνονται σε δύο τύπους S και P. Η διαφορά ανάμεσα σ αυτά είναι ότι στα τύπου S τα πλανίδια είναι προσανατολισμένα αυστηρά παράλληλα με το μήκος του προϊόντος με αποτέλεσμα να διαθέτει το προϊόν μεγάλη αντοχή στη διεύθυνση αυτή. Το προϊόν αυτό χρησιμοποιείται ως φέρον στοιχείο με μικρές διατομές. Στο LSL τύπου P τα πλανίδια δεν διατηρούν τον προσανατολισμό τους στο βαθμό που γίνεται στο LSL τύπου S. Αποτέλεσμα αυτού είναι να παρουσιάζει αυξημένες τιμές στις μηχανικές ιδιότητες και προς τις άλλες δύο διευθύνσεις εις βάρος βέβαια των μηχανικών ιδιοτήτων που παρουσιάζουν κατά μήκος. Ο τύπος αυτός βρίσκει εφαρμογή ως δομικό στοιχείο με τη μορφή πλάκας. Λόγω του προσανατολισμού των πλανιδίων οι ιδιότητες του LSL εξαρτώνται άμεσα από την διεύθυνση φόρτισης του προϊόντος. Οι περιπτώσεις που μπορούν να διακριθούν φαίνονται στο πιο κάτω σχήμα (Σχήμα 14). Οι επιτρεπτές τιμές φόρτισης είναι ανάλογα με τον τρόπο φόρτισης και είναι αυτές που φαίνονται στους πιο κάτω πίνακες (Πίνακες 7,8,9,10 και 11)

31 31 Σχήμα 14. Θέση ξυλοδοκών τύπου LSL κατά τη φόρτιση.ζ: Φόρτιση παράλληλη με το πλάτος των πλανιδίων ξύλου, Υ: φόρτιση κάθετη στο πλάτος των πλανιδίων του ξύλου, Χ: φόρτιση παράλληλη με το μήκος των πλανιδίων του ξύλου. Χρήσεις Οι κυριότερες χρήσεις που βρίσκει το LSL είναι ως φορέας δυνάμεων σε μεσοτοίχους προκατασκευασμένων κατοικιών. Συχνά χρησιμοποιείται σε δοκούς τύπου Ι (Ι beam). Χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή πλαισίων θυρών παραθύρων. Μπορεί επίσης να βρει χρήση σε πάρα πολλά σημεία στην κατασκευή επίπλων. Την δυνατότητα αυτή ενισχύει το γεγονός ότι μπορεί να επενδύεται με ξυλόφυλλο η να επικαλύπτεται με πλαστικά φύλλα. Μεγάλο πεδίο χρήσεων μπορεί επίσης να βρει ως ξυλοπλάκα για την επικάλυψη στεγών. Συγκρίνοντας τους τρεις τύπους προϊόντων LVL, PSL και LSL τη μεγαλύτερη μηχανική αντοχή και κόστος παρουσιάζει το PSL ενώ τη μικρότερη αντοχή και κόστος παρουσιάζει LSL. Τέλος τα προϊόντα PSL και LSL παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε στρεβλώσεις μετά από μεταβολή της υγρασίας σε σύγκριση με το LVL.

32 32 Εικόνα 9. Κατασκευή οροφής σε στάδιο από LSL

33 33 Πίνακας 7. Επιτρεπτές τιμές φόρτισης των ξυλοδοκών τύπου Intrallam S σε χρήσεις κατά τις οποίες ύψος Η είναι το πλάτος του προϊόντος.

34 34 Πίνακας 8. Επιτρεπτές τιμές μηχανικών ιδιοτήτων ξυλοδοκών τύπου Intrallam S σε χρήσεις κατά τις οποίες ύψος D της ξυλοδοκού είναι το πάχος του προϊόντος.

35 35 Πίνακας 9. Επιτρεπτές τιμές μηχανικών ιδιοτήτων ξυλοπλακών τύπου Intrallam P σε χρήσεις κατά τις οποίες ύψος Η της ξυλοπλάκας είναι το πλάτος του προϊόντος.

36 36 Πίνακας 10. Επιτρεπτές φορτίσεις για τις ξυλοπλάκες τύπου Intrallam P σε χρήσεις κατά τις οποίες ύψος D της ξυλοπλακάς είναι το πάχος του προϊόντος και η φόρτιση επιδρά σε διεύθυνση παράλληλη με το μήκος της ξυλοπλάκας

37 37 Πίνακας 11. Επιτρεπτές φορτίσεις ξυλοπλακών τύπου Intrallam P σε χρήσεις κατά τις οποίες ύψος D ξυλοπλάκας είναι το πάχος του προϊόντος και η φόρτιση επιδρά σε διεύθυνση η οποία σχηματίζει γωνία 45 ο ή 90 ο ως προς το μήκος της ξυλοπλάκας.

38 38 Εικόνα 10. Κατασκευή κατοικίας με χρήση LSL. 4. Ξυλοδοκοί τύπου SCRIMBER από συγκολλημένες δεσμίδες ινών ξύλου. Το Scrimber είναι ένα ακόμη προϊόν με προσανατολισμένα τα δομικά στοιχεία που το αποτελλούν. Αναπτύχθηκε στην Αυστραλία και στη αρχή απέτυχε να φτάσει στην αγορά και το εργοστάσιο που το παρήγαγε έκλεισε. Το Scrimber ανακαλύφθηκε το 1971 από τον John Coleman κεντρικό ερευνητή του οργανισμού βιομηχανικής και επιστημονικής έρευνας της κοινοπολιτείας (CSIRO) του τμήματος δασικών προϊόντων. Η όλη ιδέα βασίζεται στη διατήρηση του φυσικού προσανατολισμού των ινών του ξύλου με σύνθλιψη των κορμοτεμαχίων και μετατροπή τους σε δεσμίδες ινών και επανασυγκόλληση των δεσμίδων. Το πρώτο και

39 39 Εικόνα 11. Δεσμίδες ινών μετά την έξοδο από την πρέσα με τα υψίσυχνα ρεύματα. μοναδικό εργοστάσιο που αναφέρεται άνοιξε το 1990 στην Αυστραλία. Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιήθηκαν κορμοί μικρής διαμέτρου από 7 έως 17 εκατοστά. Αφού διαμορφώνετε το μήκος τους σε 3,6 μέτρα συνθλίβονται ανάμεσα σε δύο κυλίνδρους κατά μήκος. Στη συνέχεια ένα πλήθος πιεστικών κυλίνδρων συνθλίβει και μετατρέπει τον κορμό σε ένα σύνολο δεσμίδων ινών. Ακολουθεί η ξήρανση σε ένα επίπεδο 5% η οποία επιτυγχάνεται με ένα τροποποιημένο ξηραντήριο ξυλλοφύλλων συνεχούς ροής. Οι δεσμίδες ινών στη συνέχεια τεμαχίζονται σε τεμάχια πλάτους 1,2 μέτρων και επαλείφονται με υδρόφοβη συγκολλητική ουσία. Στην επόμενη φάση τα τεμαχίδια στρωματώνονται σε αλλεπάλληλες στρώσεις και συμπιέζονται σε πρέσα συνεχούς τύπου έως και 300 χιλιοστά. Το υλικό στη συνέχεια κόβεται στο τελικό του μήκος και προωθείται σε πρέσα με ένα άνοιγμα που θερμαίνεται με υψίσυχνα ρεύματα. Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του πρεσαρίσματος ανέρχεται σε 115 ο C. Μετά από 16 λεπτά που διαρκεί ο κύκλος πρεσαρίσματος η πρέσα ανοίγει και το τελικό προϊόν

40 40 έχει διαστάσεις 13 εκατοστά πάχος και 122 εκατοστά πλάτος καθώς και 12 μέτρα μήκος. Μετά την ψύξη του το προϊόν (Scrimber) κόβεται σε διαστάσεις σύμφωνα με την ζήτηση που υπάρχει, υποκαθιστώντας το συμπαγές ξύλο στις δομικές κατασκευές. Η ξυλοδοκός τύπου Scrimber αποτελεί μια μορφή αξιοποιήσεως όλων των κορμοτεμαχίων που προέρχονται από την αγροδασοπονία και έχουν πολύ μικρές διαστάσεις για να χρησιμοποιηθούν με οποιαδήποτε άλλο τρόπο.

41 Σχήμα15. Φάσεις παραγωγής του ξυλοδοκού τύπου Scrimber. 41

42 42 Ξυλοπλάκες από συγκολλημένες λωρίδες συμπαγούς ξύλου (Solid wood panels massivholzplatten) Τεχνολογία παραγωγής Το προϊόν αυτό είναι ένα νέο σχετικά προϊόν που αναπτύχθηκε τα τελευταία 15 χρόνια. Οι ξυλοπλακές του τύπου αυτού διακρίνονται σε μονόστρωμες και πολύστρωμες. Οι πολύστρωμες μοιάζουν κατασκευαστικά με τα αντικολλητά αλλά διαφέρουν στο γεγονός ότι τα δομικά τους στοιχεία είναι από λωρίδες συμπαγούς ξύλου και όχι από ξυλόφυλλα. Οι μονόστρωμες ξυλοπλάκες έχουν πάχος από 14 έως 60 χιλιοστά και κατασκευάζονται με την πλευρική συγκόλληση των τεμαχίων ξύλου πλάτους τουλάχιστον 18 χιλιοστών με τις ίνες τους παράλληλες στην διεύθυνση του μήκους τους. Οι ξυλοπλάκες με βάση τις αυστριακές προδιαγραφές ταξινομούνται συνήθως σε ποιότητες ανάλογα με την ποιοτική εμφάνιση της άνω επιφάνειας την οποία ταξινομούμε με βάση τα φυσικά σφάλματα του ξύλου η διάφορα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της μηχανικής κατεργασίας της. Τα σφάλματα που χρησιμοποιούνται ως κριτήρια είναι στρεψοϊνια, ρόζοι, ρητινοθύλακες, εγκλεισμοί φλοιού, προσβολές εντόμων και μυκήτων, μεταχρωματισμοί, λειψάδες και το πάχος των αρμών συγκόλλησης των λωρίδων ξύλου.

43 43 Σχήμα 16. Πλευρική συγκόλληση.

44 44 Εικόνα 12. Λεπτομέρειες κατασκευής α) finger joining b) πλευρική συγκόλληση γ) προώθηση των συγκολλημένων επιφανειών. Εικόνα 13. Συσκευή συγκόλλησης.

45 45 Για την συγκόλληση των λωρίδων ξύλου αλλά και των επιμέρους στρώσεων χρησιμοποιούνται οι κατάλληλες συγκολλητικές ουσίες ανάλογα με το περιβάλλον που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Η συγκολλητική ουσία που χρησιμοποιείται όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για εσωτερικές χρήσεις είναι κυρίως ο οξικός πολυβινυλεστέρας (PVAc). Στην πρώτη φάση παραγωγής γίνεται η πρίση των κορμοτεμαχίων με τη χρήση πολυπρίονα κα στη συνέχεια τα προϊόντα που προκύπτουν ξηραίνονται μέχρι υγρασίας 9%. Ακολουθεί μηχανική κατεργασία και Σχήμα 17. Μονόστρωμες ξυλοπλάκες από λωρίδες ξύλου α. με ενιαίες λωρίδες β. με κατά μήκος σύνδεση των λωρίδων ξύλου.

46 46 Σχήμα 18. Τρίστρωμη μοριοπλάκα από λωρίδες ξύλου. μείωση των διαστάσεων τους σε λωρίδες πάχους >= 3,5 χιλιοστών και πλάτους >= 18 χιλιοστών. Οι μεγάλες απώλειες κατά την φάση της πρίσης οδήγησαν στην μείωση του πάχους των πριονοελασμάτων με πάχος που κυμαίνεται περίπου στο 1,4 χιλιοστά. Ο αριθμός των πριονοελασμάτων στο παλλόμενο πλαίσιο μπορεί να ανέλθει στα 25 (Εικόνα 16). Το βασικό μειονέκτημα των κατασκευών αυτών είναι ότι παρόλο τα πολύ λεπτά πριονοελάσματα που χρησιμοποιούνται η απώλεια ξύλου μπορεί να φτάσει στα 20%.Σημαντικό μειονέκτημα επίσης είναι ότι λόγω τις υπερθέρμανσης των πριονοελασμάτων διαφοροποιείται η υγρασία των παραγομένων λωρίδων ξύλου από την εξωτερική επιφάνεια με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τάσεις στρέβλωσης. Πλεονεκτήματα της παραγωγής λωρίδων με τη χρήση πριονοελασμάτων αποτελεί το χαμηλό κόστος παραγωγής.

47 47 Εικόνα 14. Κοπτικά μηχανήματα Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προαναφέρθηκαν αναπτύχθηκε μια νέα τεχνική για την παραγωγή λωρίδων η οποία γίνεται με ειδικά μηχανήματα τα οποία τέμνουν το ξύλο με μαχαίρι και όχι με πριονοελάσματα. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η θερμική κατεργασία του ξύλου πριν την τομή. Ο θερμικός αυτός χειρισμός περιλαμβάνει την εμβάπτιση του ξύλου σε θερμό νερό θερμοκρασίας 60 ο C. Τα νέα αυτά μηχανήματα παράγουν πιο λείες επιφάνειες που δεν χρειάζονται πρόσθετα πλανίσματα έχουμε σχεδόν μηδενική απώλεια του ξύλου αλλά σε αντίθεση με τους πολυπρίονες έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος. Στη συνέχεια και στην περίπτωση αυτή οι λωρίδες ξηραίνονται σε υγρασία 6% και λειαίνονται. Ακολουθεί ποιοτικός έλεγχος των λωρίδων και αυτές με τα περισσότερα σφάλματα χρησιμοποιούνται για την μεσαία στρώση όπου και οι δυνάμεις που δέχεται το υλικό είναι μικρότερες (Εικόνα 15). Η αξιολόγηση των παραχθέντων λωρίδων μπορεί να γίνει είτε με οπτική παρατήρηση που περιορίζεται στα

48 48 επιφανειακά σφάλματα αλλά και με τη χρήση πιο σύγχρονων μεθόδων όπως υπερύθρων ακτίνων, ακτίνων Χ και άλλων οι οποίες ταξινομούν ποιοτικά τις λωρίδες με βάση τα σφάλματα που περιέχονται στο συγκεκριμένο κομμάτι ξύλου χωρίς όμως οπτικά να είναι εμφανή. Στη συνέχεια οι λωρίδες του ξύλου συνδέονται σε συγκόλληση κατά μήκος ώστε να φτάσουν στις επιθυμητές διαστάσεις. Στη συνέχεια γίνεται επάλειψη των πλευρικών επιφανειών των λωρίδων η οποία μπορεί να γίνει η με ψεκασμό η με επάλειψη των πλευρικών επιφανειών των λωρίδων με συγκολλητική ουσία. Οι λωρίδες στη συνέχεια τοποθετούνται η μία δίπλα στην άλλη και συμπιέζονται πλευρικά. Ταυτόχρονα εφαρμόζεται και υψίσυχνο ρεύμα που ανεβάζει την θερμοκρασία και βοηθά στην ταχύτερη σκλήρυνση της συγκολλητικής ουσίας. Η μεσαία στρώση στη συνέχεια επαλείφεται και από τις δύο πλευρές με περιστρεφόμενα τύμπανα που φροντίζουν για την ομοιόμορφη κατανομή της συγκολλητικής ουσίας και τοποθετούνται η επάνω και κάτω επιφανειακές στρώσεις (στην περίπτωση των τρίστρωμων) και το τρίστρωμο υλικό συμπιέζεται είτε με θερμές πρέσες κλασικού τύπου η με πρέσα που θερμαίνονται με υψίσυχνο ρεύμα. Στη συνέχεια η ξυλοπλάκες ψύχονται λειαίνονται και τεμαχίζονται στις επιθυμητές διαστάσεις τους.

49 49 Εικόνα 15. Έλεγχος σφαλμάτων με αυτοματοποιημένα δισκοπρίονα και έλεγχος συνδεσμολογίας. Εικόνα 16. Πολυπρίονας με λεπτά πριονοελάσματα για παραγωγή λωρίδων.

50 50 Πίνακας 12. Επιτρεπτές τιμές των μηχανικών ιδιοτήτων (N/mm 2 ) συγκολλημένων προϊόντων τύπου Kerto S και Kerto-Q για χρήσεις ξυλοδοκών.

51 51 ΧΡΗΣΕΙΣ Οι πιο συνηθισμένες χρήσεις είναι στην κατασκευή δαπέδων οροφών, στεγών, διαχωριστικών αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ειδικές κατασκευές επιπλοποιίας και σε εμφανή μέρη αφού η σχεδίαση του είναι ικανοποιητική αλλά και σαν φέρον στοιχείο δυνάμεων αφού όπως φαίνεται στον Πίνακα 12 αντέχει και σε ισχυρές φορτίσεις. 6. Ξυλοδοκοί με εγκάρσια διατομή τύπου Ι (Ι BEAM) Το 1960 οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί καθώς και όλοι οι κλάδοι που ασχολούνται με τις οικοδομικές κατασκευές αναζητούσαν καινοτόμα προϊόντα που θα τους έδιναν περισσότερες δυνατότητες στο σχεδιασμό και την κατασκευή. Τότε η εταιρεία Trus Joist Mc Millan άρχισε να παράγει για πρώτη φορά το δοκό τύπου Ι από ξύλο. Σήμερα το προϊόν παράγεται σε αρκετά εργοστάσια στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη. Το προϊόν αυτό σύντομα κατέκτησε την αγορά των δομικών υλικών στην Αμερική αφού διαθέτει καλή διαστασιακή σταθερότητα μικρό ειδικό βάρος και δυνατότητα κατασκευής του σε επιθυμητές διαστάσεις. Το μεγάλο εύρος εφαρμογών ανάγκασαν το προϊόν να παράγεται σε διάφορους τύπους με εμπορικά ονόματα όπως TJI, Joist, Performance plus και άλλα. Η δοκός τύπου Ι αποτελείται από δύο μέρη παράλληλα μεταξύ τους που συνδέονται με μια ξυλοπλάκα. Τα παράλληλα μέρη του συνήθως κατασκευάζονται είτε από συμπαγές ξύλο, από επικολλητή ξυλεία είτε από ξυλοδοκό τύπου LVL.

52 52 Σχήμα 19. Ξυλοδοκός διατομής τύπου Ι με συνδετική πλάκα από αντικολλητό και δοκίδα από συμπαγές ξύλο. Η ξυλοπλάκα που ενώνει αυτά τα δύο μέρη κατασκευάζεται από αντικολλητά η από ξυλοπλάκα τύπου OSB. Η σύνδεση των τριών μερών γίνεται με συγκολλητικές ουσίες συνήθως φαινολικές η γενικότερα από συγκολλητικές ουσίες που είναι ανθεκτικές σε εξωτερικές χρήσεις. Πριν την συγκόλληση και για να υπάρχει μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής στα παράλληλα μέρη δημιουργούνται εντομές. Ανάλογα με τις ανάγκες τις αγοράς το πλάτος των ξυλοδοκών μπορεί να κυμαίνεται από 23 έως 95 εκατοστά και το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 24 μέτρα.

53 53 Σχήμα 20. Ξυλοδοκός διατομής τύπου Ι με συνδετική πλάκα από OSB και δοκίδα από LVL που χρησιμοποιούνται για την στήριξη πάνω σ αυτά παρκέτων..

54 54 Σχήμα 21. Ξυλοδοκός διατομής τύπου Ι με συνδετική πλάκα από αντικολλητό η συμπαγές και δοκίδα από LVL. Η εγκάρσια διατομή των παράλληλων μερών μπορεί να κατασκευαστεί από 3,8 Χ3,8 εκατοστά έως 11,6Χ6,6 εκατοστά. Η ροή παραγωγής των ξυλοδοκών τύπου Ι φαίνεται στο πιο κάτω σχήμα (Σχήμα 22). Οι παράλληλες επιφάνειες αφού διαμορφωθούν στις κατάλληλες διαστάσεις και λειανθούν οδηγούνται για να διανοιχτούν σ αυτές εντομές παράλληλα με το μήκος τους. Αντίστοιχα στην ξυλοπλάκα που θα συνδέσει τα παράλληλα αυτά μέρη διαμορφώνονται κατάλληλα τα άκρα για να γίνει η συναρμολόγηση. Στη συνέχεια γίνεται επάλειψη του εσωτερικού των παράλληλων στοιχείων στις εντομές. Η συγκολλητική

55 55 ουσία που συνήθως χρησιμοποιείται είναι η φαινόλη-ρεσορκινόλη- φορμαλδεϋδη. Εικόνα 17. Ξυλοδοκός διατομής τύπου Ι Τέλος γίνεται η συναρμολόγηση των τριών μερών του δοκού και ακολουθεί η συμπίεση.

56 Σχήμα 22. Ροή παραγωγής των ξυλοπλακών τύπου Ι 56

57 57 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ. Οι δοκοί με διατομή τύπου Ι είναι πιο ανθεκτικοί και πιο σταθεροί από τους κοινούς δοκούς. Αντέχουν σε μεγαλύτερα φορτία ενώ χρησιμοποιούν συνολικά λιγότερη μάζα ξύλου γεγονός που επιφέρει οικονομία σκεπτόμενη ότι και η τιμή του ξύλου συνεχώς ανεβαίνει. Το προηγούμενο πρέπει να το συνδυάσουμε με το γεγονός ότι ξοδεύοντας λιγότερο ξύλο προστατεύουμε και το περιβάλλον. Κατασκευάζονται με υγρασία κοντά στην υγρασία ισορροπίας γεγονός που καθιστά τους δοκούς πιο ανθεκτικούς σε αυξομειώσεις διαστάσεων. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής διαφόρων διατομών και όχι η επιλογή ενιαίας διατομής όπως γίνεται συνήθως με τους δοκούς από συμπαγές ξύλο. Υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες θέσεις τις δοκού που δεν δέχονται μεγάλα φορτία ξύλο χειρότερης ποιότητας. Έχουν πολύ μικρό βάρος με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολα η εγκατάσταση τους και η χρήση τους. Μπορούν οι Τεχνικοί να τα επεξεργαστούν χωρίς την ανάγκη ειδικών εργαλείων. Διάφορες εφαρμογές τους φαίνονται στις εικόνες που ακολουθούν (Εικόνες 18,19,20 και 21).

58 58 Εικόνα 18. Χρήση δοκών τύπου Ι στην κατασκευή σπιτιών Εικόνα 19. Οικία που όλοι οι δοκοί που χρησιμοποιήθηκαν είναι τύπου Ι

59 Εικόνα 20. Λεπτομέρεια κατασκευής με την χρήση δοκών τύπου Ι 59

60 60 Εικόνα 21. Χρήση δοκών τύπου Ι στην κατασκευή στέγης 7. Σύνθετες ξυλοπλάκες τύπου Com-ply Οι σύνθετες ξυλοπλάκες που κυκλοφορούν με το εμπορικό όνομα Comply εμφανίστηκαν από εταιρείες όπως η Oregon Strand Board και Georgia Pasific Corporation στις αρχές της δεκαετίας του Αποτελούν συνδυασμούς προϊόντων όπως των αντικολλητών και του OSB (μοριοπλάκας με προσανατολισμένα ξυλοτεμαχίδια) με χρήση πολλές φορές και μονωτικών υλικών. Η εμφάνιση αυτών των προϊόντων πρέπει να συνδυαστεί με την ανάγκη παραγωγής μεγάλου όγκου ξυλοπλακών με ιδιότητες που είναι εφάμιλλες αυτών των αντικολλητών.

61 61 Εικόνα 22. Σύνθετες ξυλοπλάκες Com-ply Ένας από τους τύπους ξυλοπλακών Com-ply αποτελείται από σύνθετες ξυλοπλάκες κατασκευασμένες από ξυλοτεμαχίδια (με τυχαία η κατευθυνόμενη διάταξη) που δημιουργούν σάντουιτς μεταξύ μίας ή περισσοτέρων στρώσεων ξυλοφύλλων και συνθέτουν 3 ή 5 στρώσεις συνολικά. Οι σπουδαιότερες από αυτές τις σύνθετες ξυλοπλάκες είναι: Α) Προϊόν της Oregon Strand Board οιι οποίες είναι ξυλοπλάκες 5 στρώσεων για εξωτερικές χρήσεις με ξυλόφυλλα στις επιφάνειες και στο κέντρο και στις υπόλοιπες 2 στρώσεις OSB. Το αποτέλεσμα είναι ξυλοπλάκες με συμπαγή εσωτερική στρώση χωρίς κενούς χώρους. Χρησιμοποιούνται για βασικές χρήσεις και βαρέου τύπου επένδυσης τοίχων και ως υποδομή πατωμάτων Β)Προϊόν της Georgia Pasific Corporation. Ξυλοπλάκες που αποτελούνται από πυρήνα τρίστρωμων αντικολλητών πιεσμένες, με

62 62 στρώσεις λεπτού MDF σε κάθετη διάταξη και εσωτερικά με ξυλόφυλλα πλατύφυλλων και στις δύο εξωτερικές επιφάνειες. Χρήσεις βρίσκουν στην κατασκευή ντουλαπιών, επίπλων. Αποτελεί υλικό με αντοχή και σταθερότητα και με πυκνότητα μικρότερη απ ότι το MDF η η μοριοπλάκα. Τα ξυλόφυλλα που χρησιμοποιούνται έχουν πάχος που κυμαίνεται από 2,5 χιλιοστά έως 3,0 χιλιοστά. Προϊόν ξυλοπλάκας με εσωτερικές στρώσεις από ξυλόφυλλα και εσωτερικά μεσαία στρώση από μοριοπλάκα. Εικόνα 23. Διάφορες στρώσεις σύνθετης ξυλοπλάκας Com-ply

63 63 Σχήμα 23. Σύνθετες ξυλοπλάκες Com-ply A:Ξυλοπλάκα τύπου Com-ply με επιφανειακές στρώσεις από ξυλόφυλλα και μεσαία στρώση από OSB με προσανατολισμένα ξυλοτεμαχίδια. Β: Ξυλοπλάκα τύπου Com-ply με επιφανειακές στρώσεις από ξυλόφυλλα και μεσαία στρώση από ξυλοτεμαχίδια.

64 64 Τεχνολογία παραγωγής Τα προϊόντα αυτά κατασκευάζονται σε τρεις φάσεις: Στην 1η φάση γίνεται η παραγωγή ξυλοφύλλων από κορμούς δέντρων όπως φαίνεται και στο πιο κάτω διάγραμμα (Σχήμα 25). Από τα υποπροϊόντα της εκτύλιξης αλλά και από τα μέρη του κορμού που δεν χρησιμοποιούνται για εκτύλιξη παράγονται ξυλοτεμαχίδια. Με τα ξυλοτεμαχίδια αυτά παράγεται η ξυλοπλάκα που αποτελεί την μεσαία στρώση (Σχήμα 26). Η τεχνολογία παραγωγής είναι όμοια με την τεχνολογία παραγωγής των μοριοπλακών στην φάση αυτή. Ως συγκολλητική ουσία συνήθως χρησιμοποιείται η φαινόλη φορμαλδεΰδη. Στην 3η φάση (Σχήμα 27) γίνεται η συγκόλληση των μερών αφού γίνει πρώτα η επάλειψη με τις αντίστοιχες συγκολλητικές ουσίες. Εκτός από ξυλοπλάκες τύπου Com-ply γίνεται και η κατασκευή ξυλοδοκών τύπου Com-ply οι οποίες μπορεί να αντικαταστήσουν το συμπαγές ξύλο σε ελαφρές κατασκευές. Οι ξυλοδοκοί αυτοί διακρίνονται σε ξυλοδοκούς για δάπεδα και ξυλοδοκούς για φέρουσες κατασκευές.

65 65 Σχήμα 24.Ξυλοπλάκα τύπου Com-ply με τρεις στρώσεις ξυλοφύλλων (επιφανειακές και μεσαία) και δύο στρώσεις από ξυλοτεμαχίδια προσανατολισμένα κάθετα στην διεύθυνση των ινών των ξυλοφύλλων. Οι ξυλοδοκοί τύπου Com-ply αναλυτικότερα είναι σύνθετα δομικά προϊόντα με επιφανειακές στρώσεις αποτελούμενες από 2, 4 ή 5 ξυλόφυλλα η κάθε μία. Η παραγωγή ξυλοφύλλων γίνεται κυρίως από κωνοφόρα αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πλατύφυλλα. Τα πάχη των ξυλοφύλλων κυμαίνονται από 4-6 χιλιοστά.

66 66 Σχήμα 25. Διάγραμμα Παραγωγής των ξυλοπλακών τύπου Com-ply Α φάση Η μεσαία στρώση των ξυλοδοκών αποτελείται από μοριοπλάκα που τα ξυλοτεμαχίδια είναι μεγάλα και έχουν προσανατολισμό συνήθως παράλληλο προς την κατεύθυνση παραγωγής έχουν πυκνότητα 0,60-0,64 g/cm3. για την συγκόλληση χρησιμοποιείται φαινόλη φορμαλδεϋδη σ εποσοστό 6-7% καθώς και παραφίνη έως 1 %. Η εγκάρσια διατομή (πάχος Χπλάτος) για χρήση σε πατώματα κυμαίνεται από 50Χ200 έως 50Χ250 χιλιοστά. Οι ιδιότητες των ξυλοδοκών τύπου com-ply έχουν άμεση συσχέτιση με τις ιδιότητες των ξυλοφύλλων των επιφανειακών στρώσεων αλλά και της ξυλοπλάκας που χρησιμοποιείται στις εσωτερικές στρώσεις. Οι ξυλοδοκοί τύπου Com-ply παρουσιάζουν πλεονεκτήματα σε σύγκριση με ξυλοδοκούς συμπαγούς ξύλου:

67 67 Σχήμα 26. Διάγραμμα Παραγωγής των ξυλοπλακών τύπου Com-ply Β φάση

68 68 Σχήμα 26. Διάγραμμα Παραγωγής των ξυλοπλακών τύπου Com-ply Γ φάση -Διαθέτουν μεγαλύτερη ομοιογένεια μηχανικών ιδιοτήτων -Eίναι απαλλαγμένες από τα φυσικά σφάλματα του ξύλου όπως λειψάδες, ραγάδες, ρόζους κ.α -Δεν στρεβλώνουν μπορούν να παραχθούν σε διαστάσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις μας.

69 69 Εικόνα 24. Ξυλοπλάκα τύπου Com-ply με στρώσης από μεταλλικό νήμα σε εσωτερικές στρώσεις. Εικόνα 25. Εφαρμογές των κατασκευή λειωμένων κατοικιών. ξυλοπλακών τύπου Com-ply στην

70 70 Εικόνα 26. Εφαρμογές των κατασκευή καρότσας φορτηγού. ξυλοπλακών τύπου Com-ply στην 7.FiberGlass reinforced plastic Plywood. Αντικολλητό με Fiberglass.(FRP plywood) Το αντικολλητό με Fiberglass.είναι ένα προϊόν της εταιρείας APA (American plywood Association) Αποτελείται από αντικολλητό που βρίσκεται πλήρως ασφαλισμένο ανάμεσα σε ίνες γυαλιού που ενισχύουν ταυτόχρονα την επιφάνεια. Αποτελεί ένα ελαφρύ προϊόν με πολύ καλές μηχανικές ιδιότητες. Μια λεπτή μη πορώδες επιφάνεια αυξάνει την ανθεκτικότητα του προϊόντος σε εξωτερικές συνθήκες και επιπρόσθετα αυξάνει σημαντικά τις μηχανικές ιδιότητες. Η επιφάνεια επικάλυψης συναντάται με διαφορετικές εμφανίσεις. Η περιεκτικότητα και το πάχος της εξωτερικής στρώσης μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την χρήση αλλά και την οικονομικότητα της τελικής κατασκευής.

71 71 Ιδιαιτερότητες Επιφάνεια επικάλυψης: Τα υλικά της επιφανειακής επικάλυψης μπορεί να είναι: FiberGlass πλεγμένο σε δεσμίδες συγκολλημένες κάτω από θερμοκρασία και πίεση Ίνες γιαλού σε στρώμα με συγκολλητική ουσία μερικά πολυμερισμένη που ολοκληρωτικά πολυμερίζεται με τα θερμή συμπίεση πάνω στο αντικολλητό Κομμάτια γυαλιού ψεκασμένα με συγκολλητική ουσία που σκληραίνει σε συνθήκες περιβάλλοντος ή με επίδραση θερμοκρασίας. Το πάχος είναι περίπου 0,63 με 1,5 χιλιοστά Τόσο η ποσότητα όσο και ο τρόπος στρωμάτωσης επηρεάζει άμεσα τις μηχανικές ιδιότητες του τελικού προϊόντος. Η τυπική ποσότητα γυαλιού κυμαίνεται από 236 της γραμμάρια έως και 945γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο. Σχήμα 28. Τρόπος κατασκευής του Αντικολλητού με Fiberglass.(FRP plywood).

72 72 Μεγάλου μήκους ίνες προσανατολισμένες παράλληλα προς τον άξονα φόρτισης μεγαλώνουν την αντοχή σε μεγάλες φορτίσεις. Τυχαία προσανατολισμένες ίνες αυξάνουν την ικανότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Μεσαία στρώση: Η μεσαία στρώση αποτελείται από αντικολλητά πάχους 6,35 χιλιοστά μέχρι 25,4 χιλιοστά. ή και παχύτερες. Το προϊόν μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το πάχος της μεσαίας στρώσης και το πάχος της επιφανειακής στρώσης και ρυθμίζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις που έχουμε από το προϊόν και την οικονομικότητα του προϊόντος. Η ποιότητα του αντικολλητού επίσης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις επιφάνειες που θα είναι εκτεθειμένες σε ποιότητες από C-C έως και C-D σε περιπτώσεις που η μία επιφάνεια είναι μικρότερης σημασίας όπως σε εσωτερικές επενδύσεις ή σε κατασκευή πλατφόρμας και καρότσας φορτηγών. Οι επιφάνειες μπορούν να είναι από απόλυτα λείες και επίπεδες ή με φυσική εμφάνιση ή με εμφάνιση πλέξης που εμποδίζει την ολίσθηση. Όλες η επιφάνειες είναι χωρίς ενώσεις με αποτέλεσμα να μπορούν να καθαριστούν χωρίς πρόβλημα. Το υλικό της επιφάνειας παρέχει προστατευτικό και διακοσμητικό ρόλο και βοηθά το προϊόν να αντισταθεί στις εσωτερικές φορτίσεις αλλά και από εξωτερικά χτυπήματα (πέτρες που μπορεί να το κτυπήσουν), από τις εναλλαγές του καιρού και σπασίματα. Αντικαθιστά έτσι πλήρως τα μέχρι τώρα χρησιμοποιημένα υλικά για την κατασκευή των τρείλερ και καρότσας στα φορτηγά, που γινόταν με διάφορες βαφές και συγκολλητικές ουσίες. Το χρώμα που μπορεί να έχει το προϊόν προστίθεται κατά την διάρκεια της κατασκευής της επιφανειακής στρώσης. Διάφορα χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με

73 73 το πόσο θα είναι τα προϊόντα εκτεθειμένα στον ήλιο (υπεριώδη ακτινοβολία) τις καιρικές συνθήκες που θα υποστεί κ.α. Χρήσεις Το FRP plywood χρησιμοποιείται για την κατασκευή της καρότσας των φορτηγών και αυτοκινήτων. Επίσης στην κατασκευή κιβωτίων που επαναχρησιμοποιούνται, για ξυλοτύπων σκυροδέματος, σε πατώματα για την αποφυγή ολισθηρότητας, σαν επένδυση τοίχων κ.α. Επισκευές στο υλικό μπορεί να γίνουν οπουδήποτε με μεγάλη ευκολία και μόνο με τη χρήση εργαλείων χειρός σε οποιαδήποτε επιχείρηση που κάνει επισκευές στο fiberglass.

74 74 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Γρηγορίου, Α Νέα σύνθετα προϊόντα ξύλου. Τεχνολογία παραγωγής, ιδιότητες, χρήσεις, νέες τάσεις. Πανεπιστημιακές σημειώσεις. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κακαράς, Ι Νέα προϊόντα ξύλου στον τομέα ξύλου επίπλου. Ημερίδα Σχεδιασμός και τεχνολογία στις επιχειρήσεις ξύλου επίπλου στην Ελλάδα. Υφιστάμενη κατάσταση Προοπτικές. & Ιουνίου 2000 Καρδίτσα. Anonymus, Parallam PSL design stresses Trust Join Mac Millan Limmited Boise. ID. Anonymus, 1998.New building products. VVT Building materials and products, Wood Technology. Espoo Finland Anonymus, Antony Power Beam LSL. Antony Forest products Co. Anonymous, Stadur. Composite Elements. Dow chemical company. Anonymus, Performance comparison Tables. Antony Power Beam LSL. Antony Forest products Co.

75 75 APA. Engineered wood association, FRP plywood. APA Tacoma Washington Ehart, R., Stanzl-Tchegg, S., Tschegg, E Mode III fracture energy of wood composites in comparison to solid wood. Wood science and Technology 33. pp Knudson, R PSL 300 LSL :The challenge of a new Product. Proceedings 26 th International Particleboard/Composite Materials Symposium W.S>U. 1992: Lee, S Wood laminates. In: International Encyclopedia of Composites Vol.6: Mc Natt, D., Galligan, W., Hans, G Forest products for Building costruction. Wood and fiber science. April V 16(2). Ntalos,G., Pichelin, F., Haelvoet, W. Tobish, S. Teischinger, A., Grigoriou A Materials for wood based panels. Today and Future in glued wood products. State of the art report. Workshop Espoo Finland 4-5 May Pease, D Panels Products Applications and Production Trends. Wood Technology, Miller Freeman Inc. Willis, D New life for Scriber. Report of Division of Forest products USA.

76 76 Zylkowsi, S Engineered wood products in North America. Presentation to Cost Action E13 International Workshop on Wood Adhesives, Wood gluing, composite wood products. Espoo Finland.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΙΙΙ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΙΙΙ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΗ ΞΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΣΥΓΚΟΛΛΗΜΕΝΑ ΠΛΑΝΙΔΙΑ ΞΥΛΟΥ. ΑΛΛΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ: L.S.L (Laminated Strand Lumber) INTRALLAM (ΕΥΡΩΠΗ) TIMBERSTRAND (ΑΜΕΡΙΚΗ)

ΣΥΝΘΕΤΗ ΞΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΣΥΓΚΟΛΛΗΜΕΝΑ ΠΛΑΝΙΔΙΑ ΞΥΛΟΥ. ΑΛΛΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ: L.S.L (Laminated Strand Lumber) INTRALLAM (ΕΥΡΩΠΗ) TIMBERSTRAND (ΑΜΕΡΙΚΗ) ΣΥΝΘΕΤΗ ΞΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΣΥΓΚΟΛΛΗΜΕΝΑ ΠΛΑΝΙΔΙΑ ΞΥΛΟΥ ΑΛΛΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ: L.S.L (Laminated Strand Lumber) INTRALLAM (ΕΥΡΩΠΗ) TIMBERSTRAND (ΑΜΕΡΙΚΗ) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Το LSL είναι το πιο νέο προϊόν (εμφανίστηκε το 1990)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΙΣΤΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ

ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΙΣΤΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΙΣΤΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΔΑΣΟΣ ΠΡΙΣΤΗΡΙΟ ΥΛΟΤΟΜΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΜΗΚΗ ΑΠΟΦΛΟΙΩΣΗ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΤΗ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΝΑ ΔΑΣ. ΕΙΔΟΣ ή και ΚΛΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 11: Επικολλητό ξύλο. Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 11: Επικολλητό ξύλο. Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 11: Επικολλητό ξύλο Ιωάννης Φιλίππου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΙΟΠΛΑΚΕΣ. Κατασκευάζονται με συγκόλληση τεμαχιδίων ξύλου

ΜΟΡΙΟΠΛΑΚΕΣ. Κατασκευάζονται με συγκόλληση τεμαχιδίων ξύλου Κατασκευάζονται με συγκόλληση τεμαχιδίων ξύλου Εντυπωσιακή ανάπτυξη της βιομηχανίας μοριοπλακών λόγω: (α) δυνατότητας αξιοποίησης ξύλου μικρών διαστάσεων & υπολειμμάτων άλλης κατεργασίας (β) διαθεσιμότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΙΟΝ ΞΥΛΟΥ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΠΛΑΚΑΣ ΑΠΟ ΞΥΛΟΤΕΜΑΧΙΔΙΑ ΞΥΛΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΜΙΓΝΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΛΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΣΕ ΘΕΡΜΗ ΠΡΕΣΣΑ

ΠΡΟΙΟΝ ΞΥΛΟΥ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΠΛΑΚΑΣ ΑΠΟ ΞΥΛΟΤΕΜΑΧΙΔΙΑ ΞΥΛΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΜΙΓΝΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΛΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΣΕ ΘΕΡΜΗ ΠΡΕΣΣΑ ΜΟΡΙΟΠΛΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝ ΞΥΛΟΥ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΠΛΑΚΑΣ ΑΠΟ ΞΥΛΟΤΕΜΑΧΙΔΙΑ ΞΥΛΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΜΙΓΝΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΛΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΣΕ ΘΕΡΜΗ ΠΡΕΣΣΑ Particle-board ή PB Chip-board Flake-board Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

"Τύποι ξύλινων δομικών κατασκευών - πιστοποίηση οικοδομικής ξυλείας, CE πιστοποίηση σε προϊόντα ξύλου H

Τύποι ξύλινων δομικών κατασκευών - πιστοποίηση οικοδομικής ξυλείας, CE πιστοποίηση σε προϊόντα ξύλου H "Τύποι ξύλινων δομικών κατασκευών - πιστοποίηση οικοδομικής ξυλείας, CE πιστοποίηση σε προϊόντα ξύλου H Δρ Μιχάλης Σκαρβέλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, υπεύθυνος Εργαστηρίου Τεχνολογίας & Συντήρησης Ξυλοκατασκευών,

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΞΥΛΙΝΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ

1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΞΥΛΙΝΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ Τ.Ε.Ι. Λάρισας - Παράρτημα Καρδίτσας Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Εργαστήριο Τεχνολογίας & Συντήρησης Ξυλοκατασκευών 1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΞΥΛΙΝΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΞΥΛΟΦΥΛΛΑ : Τι είναι τα ξυλόφυλλα;

ΞΥΛΟΦΥΛΛΑ : Τι είναι τα ξυλόφυλλα; ΞΥΛΟΦΥΛΛΑ : ΞΥΛΟΦΥΛΛΑ : Τι είναι τα ξυλόφυλλα; ΞΥΛΟΦΥΛΛΑ : ΦΥΛΛΑ ΣΥΜΠΑΓΟΥΣ ΞΥΛΟΥ, ΠΑΧΟΥΣ 0,5-3 mm (Σπανιότερα 0,05-8 mm) Οι κορμοί που προορίζονται για ξυλόφυλλα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά:

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΞΥΛΙΝΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ

1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΞΥΛΙΝΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ Τ.Ε.Ι. Λάρισας - Παράρτημα Καρδίτσας Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Εργαστήριο Τεχνολογίας & Συντήρησης Ξυλοκατασκευών 1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΞΥΛΙΝΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΞΥΛΟΦΥΛΛΑ. Ξυλόφυλλα ή επενδύματα ή καπλαμάδες: λεπτά φύλλα ξύλου με πάχος 0,5-1,0 mm (ως 8-10 mm) αντικολλητών (κόντρα πλακέ)

ΞΥΛΟΦΥΛΛΑ. Ξυλόφυλλα ή επενδύματα ή καπλαμάδες: λεπτά φύλλα ξύλου με πάχος 0,5-1,0 mm (ως 8-10 mm) αντικολλητών (κόντρα πλακέ) Ξυλόφυλλα ή επενδύματα ή καπλαμάδες: λεπτά φύλλα ξύλου με πάχος 0,5-1,0 mm (ως 8-10 mm) Παραγωγή αντικολλητών (κόντρα πλακέ) άλλων συγκολλημένων κατασκευών Ανάπτυξη βιομηχανίας παραγωγής ξυλοφύλλων λόγω:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΙI ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΙI ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 01: Εισαγωγή στην Τεχνολογία Ξύλου. Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 01: Εισαγωγή στην Τεχνολογία Ξύλου. Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 01: Εισαγωγή στην Ιωάννης Φιλίππου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΑ. συγκόλληση ενός ή. στις 2 επιφάνειες άλλου. στρώσης από λωρίδες πριστής ξυλείας. διευθύνσεις των ινών ξύλου. σχηματίζουν ορθή γωνία

ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΑ. συγκόλληση ενός ή. στις 2 επιφάνειες άλλου. στρώσης από λωρίδες πριστής ξυλείας. διευθύνσεις των ινών ξύλου. σχηματίζουν ορθή γωνία συγκόλληση ενός ή περισσότερων ξυλοφύλλων στις 2 επιφάνειες άλλου ξυλοφύλλου ή μεσαίας στρώσης από λωρίδες πριστής ξυλείας διευθύνσεις των ινών ξύλου των διαδοχικών στρώσεων σχηματίζουν ορθή γωνία αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 06: Άτμιση ξυλείας. Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 06: Άτμιση ξυλείας. Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 06: Άτμιση ξυλείας Ιωάννης Φιλίππου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΞΥΛΕΙΑ ΣΤΕΓΗΣ - ΣΥΝΘΕΤΗ ΞΥΛΕΙΑ

ΞΥΛΕΙΑ ΣΤΕΓΗΣ - ΣΥΝΘΕΤΗ ΞΥΛΕΙΑ http://www.e-stergiu.cm/index.php?lang=1 ΞΥΛΕΙΑ ΣΤΕΓΗΣ - ΣΥΝΘΕΤΗ ΞΥΛΕΙΑ Πλανισμένες δοκοί σύνθετης συγκολλητής ξυλείας εισαγωγής. Προσφέρουν υψηλή μηχανική αντοχη (GL24),διαθέτουν μικρό ειδικό βάρος (450kg/m

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 04: Πριστή ξυλεία (Γ) Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 04: Πριστή ξυλεία (Γ) Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 04: Πριστή ξυλεία (Γ) Ιωάννης Φιλίππου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Παραγωγής Επίπλου ΙΙ. Μαστρογιώργος Αθανάσιος

Τεχνολογία Παραγωγής Επίπλου ΙΙ. Μαστρογιώργος Αθανάσιος Τεχνολογία Παραγωγής Επίπλου ΙΙ Μαστρογιώργος Αθανάσιος Συνοπτική παρουσίαση υλικών-υλικά μεγάλων διαστάσεων υπό μορφή πάνελ MDF(Medium Density Fibreboard) Το MDF(Medium Density Fibreboard)(Ινοσανίδα Μέσης

Διαβάστε περισσότερα

OSB (Oriented Strand Board)

OSB (Oriented Strand Board) OSB (Oriented Strand Board) Το OSB (Oriented Strand Board) είναι μια δομική ξυλοπλάκα σε επίπεδη μορφή που παράγεται από ειδικού τύπου ξυλοτεμαχίδια ( λωρίδες ξύλου - strands), συγκολλημένα με ρητίνη μεγάλης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΙI ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΙI ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα ξυλόφυλλα; Τεχνική γνωστή από την αρχαιότητα για παραγωγή διακοσμητικών επιφανειών

Τι είναι τα ξυλόφυλλα; Τεχνική γνωστή από την αρχαιότητα για παραγωγή διακοσμητικών επιφανειών ΞΥΛΟΦΥΛΛΑ Τι είναι τα ξυλόφυλλα; Τεχνική γνωστή από την αρχαιότητα για παραγωγή διακοσμητικών επιφανειών Διαφορετική σχεδίαση, ανάλογα με την τομή ΞΥΛΟΦΥΛΛΑ Ξυλόφυλλα ή επενδύματα ή καπλαμάδες: λεπτά φύλλα

Διαβάστε περισσότερα

6α ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ ΞΥΛΙΝΟ ΣΚΕΛΕΤΟ & ΠΑΝΕΛΣ

6α ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ ΞΥΛΙΝΟ ΣΚΕΛΕΤΟ & ΠΑΝΕΛΣ Τ.Ε.Ι. Λάρισας - Παράρτημα Καρδίτσας Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Εργαστήριο Τεχνολογίας & Συντήρησης Ξυλοκατασκευών 6α ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ ΞΥΛΙΝΟ ΣΚΕΛΕΤΟ & ΠΑΝΕΛΣ του

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 10: Αντικολλητά. Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 10: Αντικολλητά. Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 10: Αντικολλητά Ιωάννης Φιλίππου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

µε βελτιωµένες ιδιότητες ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος

µε βελτιωµένες ιδιότητες ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος Θερµικά τροποποιηµένη ξυλεία: Μία νέα τεχνική για ξύλο µε βελτιωµένες ιδιότητες ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος Εισαγωγή Το ξύλο αποτελεί ιδανική πρώτη ύλη για πολλές κατασκευές. Η βιοµηχανία ξύλου

Διαβάστε περισσότερα

Τα αρχαιότερα ευρήματα που υπάρχουν (δυτική Αλάσκα), δείχνουν ότι η τέχνη της καμπύλωσης του ξύλου είναι γνωστή σχεδόν 2000 χρόνια.

Τα αρχαιότερα ευρήματα που υπάρχουν (δυτική Αλάσκα), δείχνουν ότι η τέχνη της καμπύλωσης του ξύλου είναι γνωστή σχεδόν 2000 χρόνια. ΚΑΜΠΥΛΩΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Τα αρχαιότερα ευρήματα που υπάρχουν (δυτική Αλάσκα), δείχνουν ότι η τέχνη της καμπύλωσης του ξύλου είναι γνωστή σχεδόν 2000 χρόνια. Κουτί καμπύλωσης (1400-1750 μ.χ) ΕΠΙΛΟΓΗ ΞΥΛΟΥ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ Ι ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ Ι ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΡΜΟΣΠΙΤΩΝ

2 ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΡΜΟΣΠΙΤΩΝ Τ.Ε.Ι. Λάρισας - Παράρτημα Καρδίτσας Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Εργαστήριο Τεχνολογίας & Συντήρησης Ξυλοκατασκευών 2 ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΡΜΟΣΠΙΤΩΝ του Καθηγητή Δρ. Ιωάννη Κακαρά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΟΠΛΑΚΕΣ. Διαφορά με μοριοπλάκες: η πρώτη ύλη (ξύλο άλλες λιγνοκυτταρινικές ύλες) πολτοποιείται, όχι απαραίτητη η χρησιμοποίηση κόλλας

ΙΝΟΠΛΑΚΕΣ. Διαφορά με μοριοπλάκες: η πρώτη ύλη (ξύλο άλλες λιγνοκυτταρινικές ύλες) πολτοποιείται, όχι απαραίτητη η χρησιμοποίηση κόλλας Διαφορά με μοριοπλάκες: η πρώτη ύλη (ξύλο άλλες λιγνοκυτταρινικές ύλες) πολτοποιείται, όχι απαραίτητη η χρησιμοποίηση κόλλας Η τεχνική παραγωγής επηρεάστηκε από την παραγωγή χαρτιού (κυρίως μηχανική χημική

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 12: Μοριόπλακες. Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 12: Μοριόπλακες. Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 12: Μοριόπλακες Ιωάννης Φιλίππου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΡΙΣΤΗΡΙΟΥ

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΡΙΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΡΙΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ Ως ποσοτική απόδοση νοείται ο όγκος ή το βάρος ενός προϊόντος, σε σχέση με τον όγκο ή το βάρος της πρώτης ύλης που χρησιμοποιήθηκε για να παραχθεί το συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 13: Ινoσανίδες. Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 13: Ινoσανίδες. Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 13: Ινoσανίδες Ιωάννης Φιλίππου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΡΜΟΣΠΙΤΩΝ

2 ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΡΜΟΣΠΙΤΩΝ Τ.Ε.Ι. Λάρισας - Παράρτημα Καρδίτσας Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Εργαστήριο Τεχνολογίας & Συντήρησης Ξυλοκατασκευών 2 ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΡΜΟΣΠΙΤΩΝ του Καθηγητή Δρ. Ιωάννη Κακαρά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΞΥΛΙΝΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ. Δρ. Μιχάλης Σκαρβέλης Αναπληρωτής Καθηγητής

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΞΥΛΙΝΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ. Δρ. Μιχάλης Σκαρβέλης Αναπληρωτής Καθηγητής ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΞΥΛΙΝΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ Δρ. Μιχάλης Σκαρβέλης Αναπληρωτής Καθηγητής ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ Μήκους Πλάτους Γωνιών Κιβωτίων Ραφιών Τρέσων προστασίας Διασταυρώσεις καϊτιών Συνδέσμους τριών διευθύνσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΙI

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΙI ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ. Ρήψη. Σ Αποφλοίωση Ο Τεμαχισμός. Διαμόρφωση Διαλογή Μετατόπιση Ογκομέτρηση Προστασία Εμπορία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ. Ρήψη. Σ Αποφλοίωση Ο Τεμαχισμός. Διαμόρφωση Διαλογή Μετατόπιση Ογκομέτρηση Προστασία Εμπορία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά Εργαστηριακής Δοκιμής

Αναφορά Εργαστηριακής Δοκιμής Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ Γρίβα 11, Τ.Κ. 43100, Καρδίτσα T: 24410 79.206 (εσ. 112), www.wfdt.teilar.gr ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ταξινόμηση και διαβάθμιση της ξυλείας

ταξινόμηση και διαβάθμιση της ξυλείας ταξινόμηση και διαβάθμιση της ξυλείας οι συνθήκες περιβάλλοντος προσδιορίζουν τις μηχανικές ιδιότητες. π.χ πεύκη Σουηδίας ή Ελλάδος έχουν άλλα μηχανικά χαρακτηριστικά Για να χρησιμοποιηθεί από το μηχανικό

Διαβάστε περισσότερα

«Η αειφορία του δάσους είναι προϋπόθεση για την σωτηρία. του περιβάλλοντος, του κλίματος και του ανθρώπου.»

«Η αειφορία του δάσους είναι προϋπόθεση για την σωτηρία. του περιβάλλοντος, του κλίματος και του ανθρώπου.» Η ΠΡΙΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ «Η αειφορία του δάσους είναι προϋπόθεση για την σωτηρία του περιβάλλοντος, του κλίματος και του ανθρώπου.» Το Πριστήριο Το μέρος όπου γίνεται η πρίση του κορμού Πρίζω (πριονίζω)= η διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ Γρίβα 11, Τ.Κ. 43100, Καρδίτσα T: 24410 79.206 (εσ. 112) www.wfdt.teilar.gr ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΛΕΓΧΟΣ & ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΔΥΟ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΞΥΛΟΥ»

«ΕΛΕΓΧΟΣ & ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΔΥΟ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΞΥΛΟΥ» Δρ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ MANTANHΣ Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Λάρισας στο γνωστικό αντικείμενο «Δομή και ιδιότητες ξύλου» δ/νση: Τέρμα Μαυρομιχάλη, Τ.Κ. 43100, Καρδίτσα τηλ. 24410 79.206 (εσ. 112) & κιν. 6947 300585 ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

«Νομοθεσία και Προδιαγραφές που αφορούν το ξύλο» Μιχάλης Σκαρβέλης,

«Νομοθεσία και Προδιαγραφές που αφορούν το ξύλο» Μιχάλης Σκαρβέλης, «Νομοθεσία και Προδιαγραφές που αφορούν το ξύλο» Μιχάλης Σκαρβέλης, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου Α) H Ξυλεία πρέπει να προέρχεται από αειφορικά διαχειριζόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 02: Πριστή ξυλεία (Α) Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 02: Πριστή ξυλεία (Α) Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 02: Πριστή ξυλεία (Α) Ιωάννης Φιλίππου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ OREGON PINE

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ OREGON PINE ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ Γρίβα 11, Τ.Κ. 43100, Καρδίτσα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ Καθηγητής Δρ. Γεώργιος Μαντάνης, τηλ. 6947 300.585 Καρδίτσα, 27-03-2017 ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα βασικά μέρη ενός πριστηρίου: Κορμοπλατεία Κυρίως πριστήριο Πριστοπλατεία (αποθήκη) Τροχιστήριο Βοηθητικές εγκαταστάσεις

Τα βασικά μέρη ενός πριστηρίου: Κορμοπλατεία Κυρίως πριστήριο Πριστοπλατεία (αποθήκη) Τροχιστήριο Βοηθητικές εγκαταστάσεις ΤΟ ΠΡΙΣΤΗΡΙΟ Τα βασικά μέρη ενός πριστηρίου: Κορμοπλατεία Κυρίως πριστήριο Πριστοπλατεία (αποθήκη) Τροχιστήριο Βοηθητικές εγκαταστάσεις 1. ΚΟΡΜΟΠΛΑΤΕΙΑ. Αποθήκες ενδιάμεσης αποθήκευσης, πριν την ξήρανση

Διαβάστε περισσότερα

ΞΥΛΙΝΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ. Δρ. Μιχάλης Σκαρβέλης Αναπλ. Καθηγητής

ΞΥΛΙΝΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ. Δρ. Μιχάλης Σκαρβέλης Αναπλ. Καθηγητής ΞΥΛΙΝΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ Δρ. Μιχάλης Σκαρβέλης Αναπλ. Καθηγητής Tο ξύλινο δάπεδο ήταν και παραμένει μια καλή επιλογή για χώρους κατοικιών και κτιρίων Στην Ευρώπη η ετήσια κατανάλωση το 2007 ήταν πολύ πάνω από 100

Διαβάστε περισσότερα

ΞΗΡΑΝΣΗ Γιατί ξηραίνεται το ξύλο;

ΞΗΡΑΝΣΗ Γιατί ξηραίνεται το ξύλο; Γιατί ξηραίνεται το ξύλο; Ελάττωση ρίκνωσης αποφυγή στρέβλωσης & ραγάδωσης Αποφυγή μυκητικής προσβολής (σηπτικής χρωστικής) < 20% Ελάττωση βάρους δαπανών μεταφοράς Επιτυχής βαφή στίλβωση προστατευτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι 155 7.6 ΦΡΕΖΕΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι 155 7.6 ΦΡΕΖΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι 155 7.6 ΦΡΕΖΕΣ Η φρέζα όπως και ο τόρνος αποτελεί μία από τις βασικότερες εργαλειομηχανές ενός μηχανουργείου. Κατά την κοπή στην φρέζα, το κοπτικό εργαλείο αποκόπτει από το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

τεχνητό ξύλο (engineered wood)

τεχνητό ξύλο (engineered wood) τεχνητό ξύλο (engineered wood) Δημήτρης Αντωνίου, Αρχιτέκτων ΕΜΠ, ΜΑ., MRE., Επίκουρος καθηγητής Οικοδομικού Σχεδιασμού Τμήμα Αρχιτεκτόνων Παν. Πατρών Τεχνητή ξυλεία γενικά. Εδώ αναφέρονται όσα δομικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΠΛΟΥ I

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΠΛΟΥ I 34 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Επαναστατικά νέα προϊόντα & τεχνολογίες τροποποιημένης ξυλείας στις κατασκευές: ιδιότητες, χαρακτηριστικά και εφαρμογές στη χώρα μας

Επαναστατικά νέα προϊόντα & τεχνολογίες τροποποιημένης ξυλείας στις κατασκευές: ιδιότητες, χαρακτηριστικά και εφαρμογές στη χώρα μας Επαναστατικά νέα προϊόντα & τεχνολογίες τροποποιημένης ξυλείας στις κατασκευές: ιδιότητες, χαρακτηριστικά και εφαρμογές στη χώρα μας Καθηγητή Γεωργίου Ι. Μαντάνη PhD, Dipl. Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου

Διαβάστε περισσότερα

4 ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΑΦΡΥ ΞΥΛΙΝΟ ΣΚΕΛΕΤΟ

4 ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΑΦΡΥ ΞΥΛΙΝΟ ΣΚΕΛΕΤΟ Τ.Ε.Ι. Λάρισας - Παράρτημα Καρδίτσας Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Εργαστήριο Τεχνολογίας & Συντήρησης Ξυλοκατασκευών 4 ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΑΦΡΥ ΞΥΛΙΝΟ ΣΚΕΛΕΤΟ του Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

Next. Πάνελ Maico για εσωτερικές και εξωτερικές πόρτες. Τασκούδης Χρήστος Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. Δομικά υλικά Τηλ. 2310709136-574936-574990 Φάξ 2310709152

Next. Πάνελ Maico για εσωτερικές και εξωτερικές πόρτες. Τασκούδης Χρήστος Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. Δομικά υλικά Τηλ. 2310709136-574936-574990 Φάξ 2310709152 Τασκούδης Χρήστος Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. Δομικά υλικά Τηλ. 2310709136-574936-574990 Φάξ 2310709152 Next - Πάνελ για ξύλινες πόρτες εισόδου Next Πάνελ Maico για εσωτερικές και εξωτερικές πόρτες Γιατί επιλέγουμε

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες Μορφές Κατεργασίας Ξύλου. «Συγκολλητικές περιθωρίων» Δρ. Σωτήριος Καραστεργίου Καθηγητής Γενικό Τμήμα Λάρισας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σύγχρονες Μορφές Κατεργασίας Ξύλου. «Συγκολλητικές περιθωρίων» Δρ. Σωτήριος Καραστεργίου Καθηγητής Γενικό Τμήμα Λάρισας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σύγχρονες Μορφές Κατεργασίας Ξύλου «Συγκολλητικές περιθωρίων» Δρ. Σωτήριος Καραστεργίου Καθηγητής Γενικό Τμήμα Λάρισας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Συγκολλητική περιθωρίων Περιθώρια ξυλοπλακών με συγκολλημένες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ Καρδίτσα, 3 Μαΐου 2010 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ Β. Γρίβα 11, Τ.Κ. 43100, Καρδίτσα Υπεύθυνος: Δρ. Γεώργιος Μαντάνης, Καθηγητής τηλ. 6947 300585 fax 24410 79220 email: mantanis@teilar.gr URL: www.teilar.gr/~mantanis

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΛΕΓΧΟΣ & ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ 4 ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΞΥΛΟΥ»

«ΕΛΕΓΧΟΣ & ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ 4 ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΞΥΛΟΥ» Δρ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ MANTANHΣ Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Λάρισας στο γνωστικό αντικείμενο «Δομή και ιδιότητες ξύλου» δ/νση: Τέρμα Μαυρομιχάλη, ΤΚ 43100, Καρδίτσα τηλ. 24410 64.711 & 6947 300585 ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: «ΕΛΕΓΧΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ & ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ

ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ & ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΞΥΛΟΥ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ-ΕΠΙΠΛΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka

Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka Η Alkor Draka διαθέτει για κάθε τύπο µεµβράνης PVC αντίστοιχα εξαρτήµατα που διατίθενται κατόπιν παραγγελίας. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗΣ ALKORPLUS Alkorplus Στρώµα

Διαβάστε περισσότερα

Οι προοπτικές ανάπτυξης των WOOD PLASTICS COMPOSITES (WPCs) στην Κυπριακή αγορά

Οι προοπτικές ανάπτυξης των WOOD PLASTICS COMPOSITES (WPCs) στην Κυπριακή αγορά Οι προοπτικές ανάπτυξης των WOOD PLASTICS COMPOSITES (WPCs) στην Κυπριακή αγορά Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, Μάριος Τρίγκας Msc, Δρ. Νταλός Γεώργιος, Ονουφρίου Ανδρέας Στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ I. Τα δάση στην Ελλάδα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ I. Τα δάση στην Ελλάδα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ I Τα δάση στην Ελλάδα Μεταφορά τροπικής ξυλείας από το δάσος στην αγορά. «Η αειφορία του δάσους είναι προϋπόθεση για την σωτηρία του περιβάλλοντος, του κλίματος και του ανθρώπου» Μεταφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ

ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήµης Ξύλου Τµήµα Σχεδιασµού & Τεχνολογίας Ξύλου - Επίπλου ΙΑΣΤΟΛΗ - ΣΥΣΤΟΛΗ Όταν θερµαίνεται το ξύλο αυξάνονται

Διαβάστε περισσότερα

«Προμήθεια Εξοπλισμού Κοινοχρήστων Χώρων»

«Προμήθεια Εξοπλισμού Κοινοχρήστων Χώρων» ΔΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Προμήθεια ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟΥ: 32097/14-9-2017 Σεπτέμβριος 2017 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Με την μελέτη αυτή προβλέπεται να γίνει Προμήθεια εξοπλισμού κοινοχρήστων χώρων, για το έτος 2017. Όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΔΟΜΙΚΗ ΞΥΛΕΙΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Μελέτη Βαζαίου Σοφία Μούσιου Σταυρούλα Καριτσά Κερασούλα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΙΣΤΗΡΙΟΥ

ΡΟΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΙΣΤΗΡΙΟΥ ΡΟΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΙΣΤΗΡΙΟΥ Η σειρά τοποθέτησης των μηχανημάτων σε ένα πριστήριο δεν μπορεί να είναι τυχαία Οι περιορισμοί του χώρου δεν πρέπει να επηρεάζουν καθοριστικά την απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδας

Διαβάστε περισσότερα

Στη μέθοδο αυτή το καλούπι είναι κατασκευασμένο, ανάλογα με το υλικό

Στη μέθοδο αυτή το καλούπι είναι κατασκευασμένο, ανάλογα με το υλικό ΧΥΤΕΥΣΗ 199 10.6 ΧΥΤΕΥΣΗ ΜΕ ΚΑΛΟΥΠΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ 10.6.1 Χύτευση σε μόνιμο καλούπι Στη μέθοδο αυτή το καλούπι είναι κατασκευασμένο, ανάλογα με το υλικό που θα χυτευθεί, από χυτοσίδηρο, χάλυβα, μπρούντζο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Κεφαλαιο 4 Ενίσχυση Δομικών Στοιχείων με σύνθετα υλικά Σύνθετα υλικά από ινοπλισμένα πολυμερή Fiber

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ και ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ Ι (ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜ. 2013)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ και ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ Ι (ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜ. 2013) ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ και ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: 1. Αλυσοπρίονα στην ελληνική αγορά: Μεγέθη, χώρες προέλευσης, χρήσεις, τιμές 2. Αλυσοπρίονα στην ελληνική αγορά: Συστήματα τροχίσματος αλυσίδων,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήµης Ξύλου Τµήµα Σχεδιασµού & Τεχνολογίας Ξύλου Επίπλου ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ Μηχανικές ιδιότητες = είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α. 15/ Α.Μ 18.0 /2017

Κ.Α. 15/ Α.Μ 18.0 /2017 ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ -------------------------------------------------------------------- «Μελέτη προμήθειας οικοδομικής ξυλείας για την συντήρηση επισκευή και βελτίωση Υποδομών κοινής ωφέλειας

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 08: Ξυλόφυλλα. Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 08: Ξυλόφυλλα. Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 08: Ξυλόφυλλα Ιωάννης Φιλίππου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΧΑΛΥΒΑΣ. Θερμής ελάσεως (ΕΝ10025) : 1. S225 (fy=235n/mm 2 fu=360n/mm 2 ) 2. S275 (fy=270n/mm2 fu=430n/mm2) 3. S355 (fy=355n/mm2 fu=510n/mm2)

ΥΛΙΚΑ ΧΑΛΥΒΑΣ. Θερμής ελάσεως (ΕΝ10025) : 1. S225 (fy=235n/mm 2 fu=360n/mm 2 ) 2. S275 (fy=270n/mm2 fu=430n/mm2) 3. S355 (fy=355n/mm2 fu=510n/mm2) ΥΛΙΚΑ ΧΑΛΥΒΑΣ Ψυχρής ελάσεως (ΕΝ10147) : 1. FeE 220G (fy=220n/mm 2 fu=300n/mm 2 ) 2. FeE 250G (fy=250n/mm2 fu=330n/mm2) 3. FeE 280G (fy=280n/mm2 fu=360n/mm2) Θερμής ελάσεως (ΕΝ10025) : 1. S225 (fy=235n/mm

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ Την εργασία επιμελήθηκαν οι: Αναστασοπούλου Ευτυχία Ανδρεοπούλου Μαρία Αρβανίτη Αγγελίνα Ηρακλέους Κυριακή Καραβιώτη Θεοδώρα Καραβιώτης Στέλιος Σπυρόπουλος Παντελής Τσάτος Σπύρος

Διαβάστε περισσότερα

6α ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ ΞΥΛΙΝΟ ΣΚΕΛΕΤΟ & ΠΑΝΕΛΣ

6α ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ ΞΥΛΙΝΟ ΣΚΕΛΕΤΟ & ΠΑΝΕΛΣ Τ.Ε.Ι. Λάρισας - Παράρτημα Καρδίτσας Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Εργαστήριο Τεχνολογίας & Συντήρησης Ξυλοκατασκευών 6α ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ ΞΥΛΙΝΟ ΣΚΕΛΕΤΟ & ΠΑΝΕΛΣ του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΙΣΣΟΣ, Δ.ΔΥΜΗΣ ΑΧΑΪΑΣ 19 Ο χλμ. Ν.Ε.Ο. ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ ΤΗΛ. : 2693072111, FAX : 293071954 www.steelhouse.gr

ΑΛΙΣΣΟΣ, Δ.ΔΥΜΗΣ ΑΧΑΪΑΣ 19 Ο χλμ. Ν.Ε.Ο. ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ ΤΗΛ. : 2693072111, FAX : 293071954 www.steelhouse.gr ΑΛΙΣΣΟΣ, Δ.ΔΥΜΗΣ ΑΧΑΪΑΣ 19 Ο χλμ. Ν.Ε.Ο. ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ ΤΗΛ. : 2693072111, FAX : 293071954 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η βαριά μεταλλική κατασκευή βρίσκεται σε άνθηση τα τελευταία χρόνια. Ο κόσμος έχει αποκτήσει οικειότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΞΥΛΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑ 4 -Δεκ- 2010

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΞΥΛΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑ 4 -Δεκ- 2010 ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΞΥΛΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑ 4 -Δεκ- 2010 Η ελληνική αγορά δομικής ξυλείας και η ποιότητα των κατασκευών Δρ. Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΑΤΡΑΚΤΩΝ. Λειτουργικές Παράμετροι

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΑΤΡΑΚΤΩΝ. Λειτουργικές Παράμετροι Άτρακτος: περιστρεφόμενο στοιχείο κυκλικής (συνήθως) διατομής (πλήρους ή σωληνωτής) που χρησιμοποιείται για να μεταφέρει ισχύ ή κίνηση Άξονας: μη περιστρεφόμενο στοιχείο που δεν μεταφέρει ροπή και χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Πλεονεκτήματα έναντι της συμβατικής

Πλεονεκτήματα έναντι της συμβατικής Κτήρια από Δομικό Χάλυβα: Τη τελευταία δεκαετία ο δομικός χάλυβας έχει κυρι αρχήσει στο χώρο των κατασκευών: Τα πρώτα κτήρια που κατασκευάστηκαν από Δομικό Χάλυβα ήταν κτήρια με βιομηχανική χρήση. Τα πλεονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΡΙΚΟΛΛΗΤΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΡΙΚΟΛΛΗΤΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ Γρίβα 11, Τ.Κ. 43100, Καρδίτσα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ Καθηγητής Δρ. Γεώργιος Μαντάνης, τηλ. 6947 300.585 URL: http://www.wfdt.teilar.gr/dbdata/news/wst.pdf

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 26.15 ΣΥΝΘΕΤΟ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΤΣΟΥΛΗΘΡΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 26.15 ΣΥΝΘΕΤΟ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΤΣΟΥΛΗΘΡΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 26.15 ΣΥΝΘΕΤΟ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΤΣΟΥΛΗΘΡΑΣ Ενδεικτικές διαστάσεις οργάνου Απαιτήσεις ασφαλείας Πλάτος 6900mm Απαιτούμενος χώρος 10150Χ10500mm Μήκος 8000mm Μέγιστο Ύψος Πτώσης 1550 mm Ύψος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΠΛΟΥ ΙΙΙ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΠΛΟΥ ΙΙΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΠΛΟΥ ΙΙΙ 2017-2018 2 η εργασία Είδη καρεκλών https://en.wikipedia.org/wiki/list_of_chairs Επιλογή προβλήματος Παρουσίαση των ενοτήτων 2-7 του παραδείγματος Αντίστοιχη δουλειά Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΞΥΛΕΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ. Αντικείμενο Προμήθειας

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΞΥΛΕΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ. Αντικείμενο Προμήθειας ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΩΝ Αγγελάκη 13, 546 21 Πληροφορίες: Κυριακή Ντεργιόγλου Τηλέφωνο: 2313318443 Fax: 2313316132 E-mail: k.ntergioglou@thessaloniki.gr ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΞΥΛΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ξηραίνουμε το ξύλο;

Γιατί ξηραίνουμε το ξύλο; Η ΞΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Γιατί ξηραίνουμε το ξύλο; Ελάττωση ρίκνωσης αποφυγή στρέβλωσης & ραγάδωσης Αποφυγή μυκητικής προσβολής (σηπτικής χρωστικής) < 20% Ελάττωση βάρους δαπανών μεταφοράς Επιτυχής βαφή στίλβωση

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ» ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΔΟΜΗΣ. Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ» ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΔΟΜΗΣ. Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ» ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΔΟΜΗΣ Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΔΟΜΗΣ 4. Ακανονιστίες αυξητικών δακτυλίων 5. Ραγάδες

Διαβάστε περισσότερα

GREEN PANEL ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ

GREEN PANEL ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ GREEN PANEL ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ SIP ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΜΗΣΗΣ SIP H ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 21 ΟΥ ΑΙΩΝΑ DIP -ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΛΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΦΕΡΟΜΕΝΗΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑΣ EVOTHERM PLUS ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

EGGER OSB 3 Η ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΗ.

EGGER OSB 3 Η ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΗ. EGGER OSB 3 Η ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΗ www.egger.com/buildingproducts ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΥΠΟΙ EGGER OSB EGGER OSB 3 Μια επιφάνεια υψηλής αντοχής φορτίου με εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες, κατάλληλη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ Καρδίτσα, 19-10-2009 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ Β. Γρίβα 11, Τ.Κ. 43100, Καρδίτσα Υπεύθυνος: Δρ. Γεώργιος Μαντάνης, Καθηγητής τηλ. 6947 300585 email: mantanis@teilar.gr fax: 24410 79.220 URL Εργαστηρίου:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ Ι: Συμπαγή προϊόντα».

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ Ι: Συμπαγή προϊόντα». ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ Ι: Συμπαγή προϊόντα». Άσκηση 6 Ένας κορμός τεμαχίστηκε σε 4 ισομήκη τμήματα 3m το καθένα. Να υπολογιστεί ο όγκος του κορμού σε κυβικά

Διαβάστε περισσότερα

Δοκιμή Αντίστασης σε Θρυμματισμό (Los Angeles)

Δοκιμή Αντίστασης σε Θρυμματισμό (Los Angeles) Δοκιμή Αντίστασης σε Θρυμματισμό (Los Angeles) 1. Εισαγωγή Γενική Περιγραφή Δοκιμής Η δοκιμή της αντοχής των αδρανών σε τριβή και κρούση ή αλλιώς «δοκιμή Los Angeles (LA)» υπάγεται στους ελέγχους σκληρότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ

ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ Οι μηχανουργικές κατεργασίες έχουν στόχο την μορφοποίηση των υλικών (σχήμα, ιδιότητες) ώστε αυτά να είναι πιο εύχρηστα και αποτελεσματικά. Η μορφοποίηση μπορεί να γίνει: με αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

Επικάλυψη δαπέδου. Δάπεδο Laden Οδηγός Εγκατάστασης και Συναρμολόγησης

Επικάλυψη δαπέδου. Δάπεδο Laden Οδηγός Εγκατάστασης και Συναρμολόγησης Επικάλυψη δαπέδου Δάπεδο Laden Οδηγός Εγκατάστασης και Συναρμολόγησης ΠΑΤΩΜΑΤΑ ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ «LADEN» Αυτός ο οδηγός περιλαμβάνει τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΣΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΤΗΞΕΩΣ

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΣΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΤΗΞΕΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΣΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΤΗΞΕΩΣ Τοπική θέρμανση συγκολλούμενων τεμαχίων Ανομοιόμορφη κατανομή θερμοκρασιών, πουμεαβάλλεταιμετοχρόνο Θερμικές παραμορφώσεις στο μέταλλο προσθήκης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία Συγκολλήσεων και

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΟΚΙΜΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ & ΔΙΑΒΡΟΧΗΣ ΣΕ ΚΟΝΤΡΑ-ΠΛΑΚΕ ΕΡΥΘΡΕΛΑΤΗΣ & ΣΗΜΥΔΑΣ ΜΕ ΝΕΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ NANOPHOS A.E.

«ΔΟΚΙΜΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ & ΔΙΑΒΡΟΧΗΣ ΣΕ ΚΟΝΤΡΑ-ΠΛΑΚΕ ΕΡΥΘΡΕΛΑΤΗΣ & ΣΗΜΥΔΑΣ ΜΕ ΝΕΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ NANOPHOS A.E. Προς: NanoPhos A.E. (Δρ. Ι. Αραμπατζή) Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, Τ.Θ. 519, Λαύριο, Ν. Αττικής Εκπονήθηκε διά του «Κουπονιού Καινοτομίας» αρ. 92102122-05-000015 (απόφαση ένταξης έργου αριθμ. Πρωτ. 10577/2-9-2010)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΛΊΘΟΙ- ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ μέρος Α

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΛΊΘΟΙ- ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ μέρος Α ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΛΊΘΟΙ- ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ μέρος Α Πρώτες ύλες Οι πρώτες ύλες για την παρασκευή των τεχνητών δοµικών λίθων είναι : άργιλοι για αργιλικά ή κεραµικά δοµικά στοιχεία, καολίνης για προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

Αντοχή κατασκευαστικών στοιχείων σε κόπωση

Αντοχή κατασκευαστικών στοιχείων σε κόπωση 11.. ΚΟΠΩΣΗ Ενώ ο υπολογισμός της ροπής αντίστασης της μέσης τομής ως το πηλίκο της ροπής σχεδίασης προς τη μέγιστη επιτρεπόμενη τάση, όπως τα μεγέθη αυτά ορίζονται κατά ΙΑS, προσβλέπει στο να εξασφαλίσει

Διαβάστε περισσότερα